vissza a cimoldalra
2022-06-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63440)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5519)
Társművészetek (2543)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7674)
Kedvenc felvételek (635)
Opernglas, avagy operai távcső... (21388)
Momus társalgó (6381)
Kedvenc előadók (2930)
Digitális kerekasztal (128)
Milyen zenét hallgatsz most? (25110)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8710)
Haladjunk tovább... (232)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2387)

Olvasói levelek (11857)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Ilosfalvy Róbert (1002)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1546)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (5159)
W.A.Mozart (1554)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5381)
A nap képe (2312)
Gaetano Donizetti (1008)
Operett, mint színpadi műfaj (5174)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2387)
Pantheon (3100)
Momus-játék (6298)
Franz Schmidt (4123)
Kimernya? (4549)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (901)
Eiffel Műhelyház (725)
Zenetörténet (315)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Operabemutatók
archívum »
Csattanós befejezés – Az istenek alkonya az Operaházban
(- zéta -, 2022-05-26)   [Operabemutatók]
Az istenek alkonya az Operaházban
A Ring korábbi előadásain szempont lehetett az Operaház vezetése részére, hogy jeles külföldi szólistákkal dobják fel a produkciót. Az istenek alkonyára kitisztult a kép: tisztán magyar előadást láthatott a nagyérdemű, s ettől önmagában nem is lett feltétlenül rosszabb a produkció. A helyzet megítélése szereplőnként változik, attól függően, mennyire volt telitalálat a választás.
Boccanegra — Domingo után
(- ppp -, 2022-05-16)   [Operabemutatók]
Boccanegra — Domingo után
Domingo távozásával Alexandu Agache vette át a címszerepet, amelynek három évtizede birtokosa. Az egész világon énekelte, a legnagyobb házakban volt Boccanegra, alakítását számos hangfelvétel és videó is őrzi. Míg korábban egyértelműen éppen itt, a békére szólító, de a bűnöst irgalmatlanul büntetni tudó uralkodó pillanatai voltak a leghatásosabbak Agache alakításában, most a II-III. felvonás bensőséges, gyönyörű piano tónusokkal éneklő apafigurája volt a legmegindítóbb.
Főpróba Domingóval
(- ppp -, 2022-04-23)   [Operabemutatók]
Főpróba Domingóval
És énekel: kétségtelenül tenor hangon, olykor elfogyó levegővel, de ugyanazon a nemes hangon, amivel mindig is. Ez pedig kérem szépen a maga nemében csoda. Már első megszólalása is mellbevágó volt, alig akartam hinni a fülemnek: ez ugyanaz a szín, amivel 35 éve az Aidában hallottam!
A boldogság szintjei – Donizetti-bemutató Szegeden
(- zéta -, 2022-04-14)   [Operabemutatók]
Donizetti-bemutató Szegeden
Szeged megint szintet lépett. Már az évad nehezen induló operaszezonjában is feltűnt, hogy míg a vidéki operatársulatok, s a zászlóshajónak tekinthető Operaház is egyre másra kivárják a coviddal vívott harc lecsengését, a Szegedi Nemzeti Színház folyamatosan újabb és újabb produkciókkal rukkol elő. Áprilisra került az évad nagy dobása, Donizetti Maria Stuardá-ja, ami magyarországi bemutatóként csendült fel a Tisza-parton.
„Itt törtek össze rabigát…” – Az ős-Hunyadi az újranyitott Operaházban
(- zéta -, 2022-03-20)   [Operabemutatók]
Az ős-Hunyadi az újranyitott Operaházban
Hosszú vajúdás után végre elkészült az Operaház. A direkció azt találta, hogy erre a jelentős eseményre egyik nemzeti operánkat újítja fel, s ebben feltétlenül igazat kell adni nekik. A Hunyadi László bármikor elővehető, kellően népszerű, mi több: kellően időszerű.
Ötven év után - A Szentivánéji álom az Eiffelben
(- ppp -, 2022-02-23)   [Operabemutatók]
A Szentivánéji álom az Eiffelben
Tizenkét éves voltam 1972-ben, mikor az Erkel Színházban először és utoljára láttam Benjamin Britten operáját. A most fellépő gárda összességében hangilag össze se hasonlítható az egykorival, viszont azt el kell ismerni, hogy zeneileg nagyon ütőképes és professzionális.
A szereposztás paródiája – Az ezred lánya az Erkel Színházban
(- zéta -, 2022-01-23)   [Operabemutatók]
A szereposztás paródiája – Az ezred lánya az Erkel Színházban
Az előadás Polgár Csaba rendezésében került színre. Polgár nem járatos az opera világában, ennek ellenére megtalálta a darab legfőbb kapaszkodóit. Egyetlen pillanatig nem veszi komolyan az alaptörténetet (ezzel valószínűleg maga Donizetti is így volt), így a legfőbb terep a paródiának jutott.
Miklós meséi Offenbachtól, avagy mégis? – Az új Hoffmann az Erkel Színházban II.
(- zéta -, 2021-12-12)   [Operabemutatók]
Az új Hoffmann az Erkel Színházban II.
Az előadás tehát úgy-ahogy kikerült Székely Kriszta kezéből, s már csak az előadókon múlt, mi és hogyan jut el a nagyközönséghez. Az eredmény érdekes: ha valami a rendezői munkán túl megjelent, az feltétlenül az énekes szereplők jóvoltából következhetett be, s helyenként azt is éreztük, másról is szól az előadás, mint amit a rendező beleképzelt.
Miklós meséi Offenbachtól avagy nélkül – Az új Hoffmann az Erkel Színházban I.
(- zéta -, 2021-12-11)   [Operabemutatók]
Az új Hoffmann az Erkel Színházban I.
25 év után az Operaház előállt egy új Hoffmann meséivel. Székely Kriszta nagy vonalakban lekopírozta saját Kékszakáll-rendezését. Igen ám, de amíg a Kékszakáll egyenes szálon futó cselekmény, addig Hoffmann sokkal összetettebb, áthallásoktól és elvonatkoztatásoktól hemzsegő remekmű. Ezeregy olvasata/változata van, pont ez teszi izgalmassá. Ehhez képest a rendező kevésbé bontott ki fontos gondolatokat.
„Az az erkölcs” – A sanda kiszámíthatatlanság útján
(- zéta -, 2021-11-23)   [Operabemutatók]
Lucrezia Borgia
A Lucrezia Borgia a MÜPA történetében nem először kerül színre, alig egy héttel múlt tíz esztendeje, hogy Donizetti remeke feltűnően zajos sikert aratott a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az akkori és a mostani előadás között mindössze egy közreműködő átfedés van, Andrij Jurkevics karmesteré, aki most is pontosan hozza a formáját, a stílus tökéletes ismeretében. Minden megtehetőt megtett, ami nem úgy sikerült, arról nem ő tehetett.
Az örökifjúság megkísértése – Új Bohémélet Szegeden
(- zéta -, 2021-10-31)   [Operabemutatók]
Új Bohémélet Szegeden
Szegeden Bohémélet megy. Göttinger Pál gyakorlatilag szó szerint vette Puccinit és rettentő feszesre húzva dolgozta ki a színpadi játékot. Azt érzem, a szereplők minden lépését patikamérlegen porciózta ki, hogy minél hatásosabb legyen. Göttinger pontosan érezhette, hogy egyetlen nem odaillő mozdulat, vagy gesztus ront a komponista által felvázolt szituáción, szereplői nagy érdeme, hogy alkotó módon vettek részt ebben az igazi ensemble-produkcióban.
Partenope, avagy az örök fiatalság titka – Az Ensemble Les Arts Florissants koncertje
(- zéta -, 2021-10-05)   [Operabemutatók]
Az Ensemble Les Arts Florissants koncertje
Az Ensemble Les Arts Florissants legutóbbi koncertje újra ünnep lehetett. Georg Friedrich Händel eleddig nálunk nem játszott operáját, a Partenopét hozták el ritka pazar előadásban.
Semmi nem változott, mégis megváltozott minden – A Salome az Erkel Színházban
(- ppp -, 2021-09-23)   [Operabemutatók]
A Salome az Erkel Színházban
Nem nagyon volt kedvem ehhez a Saloméhez, de megtörtént a csoda: kifejezetten lelkesen, sőt felvillanyozva álltam fel a székemből. Sőt, még ennél is nagyobb csoda történt: úgy döntöttem, hogy Annemarie Kremer alakítását még egyszer látnom kell.
A fecsegő felszín és a hallgatag mélyréteg – a Carmen újratöltve, sokadszor
(- zéta -, 2021-09-21)   [Operabemutatók]
Carmen újratöltve, sokadszor
Azt gondolom, azért esett a választás Calixto Bieito már-már elavultnak számító, kerek negyedszázados feldolgozására, mert az egész világon bizonyított produkció. A katalán rendező előadása azért tűnik elsősorban újszerűnek, mert megfordította a nézőpontokat. Nem előadást láttunk, hanem szinte benne éltünk.
Anna és a többiek, avagy a nagy énekesnő magányossága
(- ppp -, 2021-09-02)   [Operabemutatók]
Anna és a többiek, avagy a nagy énekesnő magányossága
Attól tartok, hogy majd ötven vagy száz év múlva, ha szóba kerül Anna Netrebko, az emlékező összehúzza majd a szemét, és azt mondja: „Netrebko… ja, igen… az a szép hangú szoprán, aki azzal a borzasztó tenorral énekelt.” De ez már legyen Anna problémája, nem a miénk. Mi annak örüljünk, hogy Ő énekelt nekünk.
Nagyesszé a szerelemről 2.0 – A Szöktetés a Szegedi Szabadtérin
(- zéta -, 2021-07-29)   [Operabemutatók]
A Szöktetés a Szegedi Szabadtérin
A Coopera égisze alatt létrejött Szöktetés Debrecen és Győr után, ha némi késéssel is, de befutott Szegedre. Előbb a szabadtérre, majd az évadban várhatóan a színházban is bemutatják Mozart korai remekét. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad pompás helyszínnek bizonyult.
Félig tele – Az Andrea Chénier az Erkel Színházban
(- zéta -, 2021-06-01)   [Operabemutatók]
Félig tele – Az Andrea Chénier az Erkel Színházban
Az Andrea Chénier rendezői olvasatának a csúcsa a harmadik felvonás, amikor előbb Gérard, majd Maddalena vall színt a világról és benne saját helyzetéről. A vaskos jelenet és benne a két ária a mű legnépszerűbb részei, de ezúttal a zenei súlyuknál is erősebben hatottak, mert a színpadi mozgás jóvoltából szokatlan oldalról mutatták meg hőseink gondolkodását. És ez egyszerűen más dimenzióba emelte a két figura problémáját. Egyszeriben átléptünk az operai klisék kissé bántó sematizmusán, mert valami egyedi alakult ki a szemünk előtt.
„Mint száműzött…” – Vajda János új operája az Eiffel Műhelyházban
(- zéta -, 2020-11-11)   [Operabemutatók]
Vajda János új operája az Eiffel Műhelyházban
„Hivatalosan” Vajda János új dalművét Molière A képzelt beteg és Bulgakov Őfelsége komédiása című darabjából gyúrta össze Várady Szabolcs szövegíróval (Vajda bevált librettistája). Ez az információ viszont így könnyen tévútra vezeti a gyanútlan operabarátot. Ugyanis az előadás kb. 90 %-át adja A képzelt beteg, s mindössze négy nyúlfarknyi jelenet képviseli Bulgakovot.
…és Poppea ott – Poppea megkoronázása az Eiffel Műhelyházban
(- zéta -, 2020-10-13)   [Operabemutatók]
…és Poppea ott – Poppea megkoronázása az Eiffel Műhelyházban
Az Operaház is bemutatta a maga Poppeáját az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. A színház belépett az újszerű kísérletezők népes táborába, felkérésére a fiatal Bella Máté újrahangszerelte és kortárs zenei elemekkel dúsította Claudio Monteverdi alapművét. Valamiért ez is kevésnek tűnhetett, mert a darabban jazzbetétek is felbukkannak, melyeket a kiváló Fekete-Kovács Kvintett játszott.
A Zene Világnapjára: ZENE!! - Koncertszerű Rigoletto Debrecenben
(- ppp -, 2020-10-07)   [Operabemutatók]
Koncertszerű Rigoletto Debrecenben
Ez a Rigoletto ismét megerősítette a régi tételt: legjobb zene az élő zene — természetesen méltó megvalósításban. Méltó volt a műhöz, az elődökhöz, de legfőképpen segített nem elveszteni a reményt, hogy még lehet jót hallani.
Poppea itt… – A Poppea megkoronázása a Katonában
(- zéta -, 2020-10-04)   [Operabemutatók]
A Poppea megkoronázása a Katonában
Van valami egészen megható abban, amilyen szívósan újra meg újra felbukkan a Katona József Színház műsorán az opera műfaja. Most éppen Monteverdi örökzöldje, a Poppea megkoronázása került színre. A megszokottól eltérő felállású operát a végig feszülten figyelő publikum a Katona legizgalmasabb előadásaira jellemző ovációval köszönte meg.
Kellett ez nekünk? - Salome bemutató az Erkel Színházban
(- ppp -, 2020-09-23)   [Operabemutatók]
Salome bemutató az Erkel Színházban
Az új Salome ismét roppant határozottsággal veti fel a számtalanszor feltett kérdést: szükséges volt-e a színház korábbi produkcióját lecserélni erre?
Össze nem rakott puzzlehalmaz – Új Salome az Erkel Színházban
(- zéta -, 2020-09-17)   [Operabemutatók]
Új Salome az Erkel Színházban
A Salome-premier fontosságára tekintettel két olvasatot kap az Olvasó. Mert a ritka alapművek újrafogalmazásánál nem árt, ha mindjárt több nézőpontból megvizsgáljuk, mi jut a publikum elé. Különös időszak, hosszú kihagyás után került sor az első igazi operai premierre. Az előadás legfőbb tanulsága, hogy vannak olyan mércék, amiből nem engedhetünk. A produkció egy össze nem rakott puzzlehalmazként hevert előttünk még a végén is.
Kapuzárás katarzissal – A Bánk bán Debrecenben
(- baljos -, 2020-09-08)   [Operabemutatók]
A Bánk bán Debrecenben
A debreceni Bánkot nagy várakozás előzte meg. Részben a rendezés és a válogatott előadógárda okán, másrészt pedig a járványveszélyben kiéheztetett közönség várható magatartását illetően. Az, hogy végül is katartikus színházi estének lehettünk részesei, egyszerre köszönhető az előadóknak és a befogadóknak, mivel sikerült tökéletesen egymásra hangolódniuk.
Hangsúlyeltolódás a szürkeségben – Tosca bemutató Debrecenben
(- baljos -, 2020-02-27)   [Operabemutatók]
Tosca bemutató Debrecenben
Lehet, hogy az új debreceni Tosca nem teljesíti be sok néző előzetes várakozását, de mégis figyelemre méltó és elgondolkoztató produkció. Aki Debrecenbe veszi az irányt és megnézi az előadást, bizonyára még jó ideig tanakodni fog a látottakon.
Gondolatok az elmúlásról és a művészi hullámvasútról – Az Aida az Erkelben
(- zéta -, 2020-02-26)   [Operabemutatók]
Az Aida az Erkelben
Az Operaház az idei Aida-reprízt különös gonddal tervezte, igazi nagyágyúkkal tűzdelte meg a szereposztást, akiket így együtt ritkán hallhatunk. Azon lamentáltam az előadást megelőzően, hogy az öt főszereplő, akik már mind régóta gazdái szerepüknek, együtt akár már az ötszázadik Aidájukon lehetnek túl, s ez így tényleg rendkívüli csillagállást is hozhat.
Ez mi? – A Gioconda repertoár-előadáson
(- ppp -, 2020-02-18)   [Operabemutatók]
A Gioconda repertoár-előadáson
Bakonyi Anikó énekelte Giocondát, akit én régóta méltatlanul mellőzött, kitűnő énekesnőnek tartok. Nagyon szép hang, nagyszerű énekkultúra, meglepően biztos és fényes magas regiszterrel. Csak éppen nem drámai, hanem lírai szoprán, aki pompás Mimi, Pillangó, Liú, Lauretta, Susanna, Gara Mária vagy akár Oszkár lehetne. Helyette Aidát énekelt pár éve, és most Giocondát.
Mind másképp csinálják - Cosi fan tutte a szegedi Kisszínházban
(- operatikus -, 2020-02-14)   [Operabemutatók]
Cosi fan tutte a szegedi Kisszínházban
A szegedi Kisszínház Cosi fan tutte-ja teljesen a helyén van. „Operába avató” - mondja az ajánlás. Nem gyerekelőadás, hanem olyan fiatalokhoz szóló, akik most ismerkednek a műfajjal. A feladathoz Toronykőy Attila rendező magát Mozartot hívja segítségül, aki nagy zsivány volt, az biztos!
Nagyesszé a szerelemről – A Cooperás Szöktetés Győrött
(- zéta -, 2020-02-12)   [Operabemutatók]
A Cooperás Szöktetés Győrött
Juronics Tamás rendező ugyan mai díszletek közé helyezte a Szöktetés a szerájból klasszikus sztoriját, de kortalan, azaz örökérvényű kérdéseket vetett fel és örökérvényű gondolatokat fogalmazott meghökkentő következetességgel.
Tisztes zenei középszer, kellemes öltözetben - Bellini Alvajárója a Müpában
(- ppp -, 2020-02-10)   [Operabemutatók]
Bellini Alvajárója a Müpában
Folytatódott a Művészetek Palotájában a 2017-ben megkezdett Bellini-sorozat, ezúttal Az alvajárót tűzték műsorra. A három évvel ezelőtti Puritánokhoz képest ez a mostani produkció a szólisták teljesítményét illetően alacsonyabb színvonalat képviselt zeneileg, viszont most is igényes színpadi megvalósításban.
archívum »
Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

John Cranko / Pjotr Iljics Csajkovszkij / Kurt-Heinz Stolze: Anyegin

11:00 : Budapest
Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem

Operavizsga
Római láz / Idomeneo / Kréta királya

17:00 : Budapest
Pesti Vigadó

Várai Domonkos (zongora), Drahos Botond (harsona), Rinkó Krisztián (cselló)
Szent István Filharmonikusok
vez.: Horváth Gábor

"Versenygyőztes fiatalok hangversenye"

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

John Cranko / Pjotr Iljics Csajkovszkij / Kurt-Heinz Stolze: Anyegin

19:30 : Budapest
BMC, Koncertterem

Professzorok: Magnus Lindberg, Eötvös Péter, Vajda Gergely
Karmesterek: Rajna Martin (mentorált karmester) és a mesterkurzus kiválasztott fiatal karmesterei
Ensemble Ars Nova (FR)
"Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusának zárókoncertje"
Kecskés D. Balázs: Extroadesia – ősbemutató
Jongsung OH: új darab – ősbemutató
Paul Hindemith: Kammermusik no. 1., op.24/1
Francisco Dominguez: Sol de invierno – ősbemutató
Magnus Lindberg: Jubilees – magyarországi bemutató
A mai nap
történt:
1870 • A walkür bemutatója (Bayreuth)
született:
1914 • Wolfgang Windgassen († 1974)
1933 • Claudio Abbado, karmester († 2014)