vissza a cimoldalra
2021-07-27
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11690)
A csapos közbeszól (95)

Kimernya? (4192)
Régizene (7440)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5189)
Jacques Offenbach (490)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4780)
Franz Schmidt (3886)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2252)
Bartók Rádió (794)
Wagner-felvételek (308)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62685)
A MET felvételei (1524)
Palcsó Sándor (348)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1484)
Opernglas, avagy operai távcső... (21041)
Ilosfalvy Róbert (970)
Help me! (1158)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Vokális művek
archívum »
Lise Davidsen - Beethoven, Wagner, Verdi és mások művei
(Heiner Lajos, 2021-06-06)   [Vokális művek]
Lise Davidsen - Beethoven, Wagner, Verdi és mások művei
Pár éve ígéretes tehetség volt, most a világon az egyik legkeresettebb énekesnő. Sosem hallottam énekelni korábban, érdekes koincidencia, hogy amikor e CD – amúgy második árialemeze – ismertetése felmerült, a lemez borítóképével a címoldalán jelent meg a Gramophone áprilisi száma.
Az a másik Beethoven – Ian Bostridge és Antonio Pappano CD-jéről
(- zéta -, 2020-12-27)   [Vokális művek]
BEETHOVEN: Songs and Folksongs
A jubileumi Beethoven-dallemez csúcsa számomra a szinte ismeretlen népdalfeldolgozások. Könnyű lenne az ír-skót-walesi nyelvre fogni a siker titkát, bár biztos benne van az is. Azt hiszem, ennél nagyobb szerepe van annak, hogy Ian Bostridge előadói karizmája nem a XIX. század német dalkultúrájához áll közel, hanem sokkal inkább a középkori brit dalnokokéhoz.
Egy rendkívüli „öszvér” felvétel - Berlioz: Requiem
(Heiner Lajos, 2020-05-27)   [Vokális művek]
Egy rendkívüli „öszvér” felvétel - Berlioz: Requiem
Az első kérdés, ami az emberben felmerül, még mielőtt a két korong valamelyikét beteszi gépébe: nem redundáns ugyanazt az előadást egyszerre kínálni CD-n és DVD-n egyaránt?
Úgy gondolom, nem. Egy CD-t könnyű elindítani, egy DVD esetében viszont pl. át kell programozni a TV-csatornákat. Egy CD-t „fél füllel” is lehet élvezni, egy DVD-t fél szemmel nem (küklopszok kivételt képeznek). - Úgy érzem, ennél a kiadványnál a két formátum kiegészíti egymást.
Szép, ám kissé egysíkú - Ildar Abdrazakov Verdi-áriákat énekel
(Heiner Lajos, 2019-11-10)   [Vokális művek]
Ildar Abdrazakov Verdi-áriákat énekel
A jelen CD-n szereplő karakterek zömét Ildar Abdrazakov már színpadon is megformálta. A meglehetősen szűkszavú kísérőfüzet szerint „Verdi korai és középső korszakából választott áriákat”. A CD-szereplő legkésőbbi Verdi-opera a Don Carlos – az ezt követő művekből nem is választhatott volna áriát, merthogy az Aidában, az Otellóban és a Falstaffban, legjobb tudomásom szerint, nincs önálló basszus-ária.
Fritz Wunderlich utolsó Dichterliebéje
(- zéta -, 2018-12-23)   [Vokális művek]
Fritz Wunderlich utolsó Dichterliebéje
Wunderlich 1966-ban a pályája csúcsán volt, technikailag mindent tudott, s bár rengeteg fellépést teljesített, ügyesen megóvta magát az idő előtti elhasználódástól. Csak életkorának és hangi állapotának megfelelő feladatokat vállalt el. Elég sok dalesten közreműködött, s elsajátította a lied műfajának minden fogását.
Trisztán a vándorúton – Schubert Téli utazása Jon Vickerssel
(- zéta -, 2016-01-02)   [Vokális művek]
In Memoriam Jon Vickers
Jon Vickers Winterreise-lemeze azt igazolja, hogy egy intelligens énekes a hangi határain könnyedén túl tud lépni, ha megvan a mondanivalója és az ehhez szükséges technika. Vickers ezen az 57 éves korában rögzített felvételen nagyszerű pianista partnert talált kortársa, Geoffrey Parsons személyében.
A mérges bácsi – Bryan Hymel: HÉROÏQUE
(- zéta -, 2015-03-22)   [Vokális művek]
Bryan Hymel: HÉROÏQUE
Mindig élmény egy új énekes tehetséget felfedezni a magunk számára. Van ebben azért rizikó, például amikor némely megoldástól/tulajdonságtól olyannyira elolvadunk, hogy nem fedezzük föl a mégoly ágaskodó hibákat sem. De ott van a dolog másik oldala, amikor a bennünk lévő korábbi élmények nem engedik maguk közé befurakodni az újabbat. Nos, Bryan Hymel esetében nekem mindkettőből kijutott.
Egy bohóc nézetei, avagy a világ Olympián túl - Natalie Dessay: De l’opéra à la chanson
(- zéta -, 2015-03-09)   [Vokális művek]
Natalie Dessay: De l’opéra à la chanson
Amikor jelen sorokat írom, éppen azzal van tele a sajtó, hogy három évre visszavonul, mert ki kell találnia magát, nem mehet úgy tovább, ahogy eddig, mert már 48 éves. Ezekből a visszavonulásokból, „technikai szünetekből” volt már néhány és minden esetben tényleg főnixmadárként tért vissza rajongói közé.
Ilyen nincs, avagy … szerelem első hallásra – Kolonits Klára: Bel canto reloaded
(- zéta -, 2014-12-29)   [Vokális művek]
Kolonits Klára: Bel canto reloaded
Verdi Macbethjének 1847-es ősverziójából majd két évtizeddel később maga a Maestro dobta ki egyebek mellett a Lady Trionfai! kezdetű cabalettáját. Erősen gyanítom, nem teszi meg, ha hallja Kolonits Klára előadásában.
De Callas azért csak Callas! – Callas remastered Mozart, Beethoven & Weber
(- zéta -, 2014-12-08)   [Vokális művek]
Callas Sings Mozart
Bár történelmietlen ezen merengeni, de kicsit az az érzésünk, ha a pálya korai szakaszában a német repertoár került volna előtérbe Callasnál, pompás heroina-alakításokkal lehetnénk gazdagabbak.
Elkapkodott belépő – Presenting Montserrat Caballé
(- zéta -, 2014-07-10)   [Vokális művek]
Presenting Montserrat Caballé SONY 88697689632
Nem véletlen, hogy a legfényesebb a Roberto Devereux-részlet, Caballé egy évvel korábban pont ebben aratta első komolyabb sikerét, azaz a szólam ekkor már viszonylag biztosan az övé volt.
Nem rossz, nem rossz, de belépőnek kevés
Királynő más dimenzióban – Elena Moşuc: Donizetti Heroines
(- zéta -, 2014-04-28)   [Vokális művek]
Elena Moşuc: Donizetti Heroines
Ha most interjút készíthetnék Elena Moşuccal, a legfontosabb kérdésem az lenne, hogyan jutott el Donizetti hősnői értelmezésében a mostani állapotra, hiszen némelyik szólamot évtizedek óta repertoáron tartja? Hogy miként érik meg egy torokban az efféle érett asszonyi szólam? Mi mindenen kell túl lenni ehhez énekesként és nőként?
Kaufmann Verdiről mesél - Nikolényi István emlékének
(Operatikus, 2014-04-14)   [Vokális művek]
The Verdi Album
Minél nagyobb egy énekes, annál több csacsiságot írnak össze róla. Ráadásul ebben teljesen egységek rajongók és ádáz ellenségek, vérprofi kritikusok és vérmes laikusok. Jonas Kaufmannról kivételesen sok zagyvaság jelenik meg nap mint nap, aminél semmi nem mutatja jobban, hogy igazi operaóriás. Talán csak az, ahogyan énekel.
Fedezzük fel újra Hans Hottert! (Schubert: Lieder)
(- zéta -, 2014-01-17)   [Vokális művek]
Hans Hotter, Schubert Lieder
Az az érzésünk, hogy tudatos énekes, aki precízen csiszolgatta a dalokat, de az előadásban semmi, de semmi nyomát nem találjuk a mesterkéltségnek. A kulcsszó a természetesség lehet, ami nagyszerűen párosul a szabad hangadással és az egyszerű, nagy formákban történő gondolkodással.
Ruhapróba a Mozart-szabóságban – Andrea Rost: Mozart Arias
(- zéta -, 2014-01-06)   [Vokális művek]
Andrea Rost: Mozart Arias
Ha az ember azt hallja, hogy egyetlen lemezen, egyetlen énekesnővel rögzítik a Don Giovanni és a Figaro házassága összes (szám szerint: nyolc) női szereplőjének áriáit, akkor az érzései a feltétel nélküli hódolat és a feltétlen kétkedés között ingadoznak.
Tananyag a meddigről – Anna Netrebko Verdi-áriákat énekel
(- zéta -, 2013-12-20)   [Vokális művek]
Anna Netrebko
Ha a pálya elmúlt évtizedét nézzük, akkor aktuális lett volna egy Violetta, Gilda, Luisa, Desdemona áriáiból összerakott album. De Netrebko nem visszafelé tekint, hanem előre, mert ezek egyike sem szerepel, van helyette viszont Lady Macbeth, Giovanna, Elena, Elisabetta és Leonora.
Cappuccino fékezett habzással – Bel canto Bully (részletek Rossini, Weber, Bellini, Donizetti és Mercadante operáiból)
(- zéta -, 2013-12-13)   [Vokális művek]
Bel Canto Bully
Domenico Barbaja finoman szólva is nagyban űzte az operabizniszt. Nyilván lehetett valami affinitása a dolgok kezeléséhez, közvetve és közvetlenül számos új alkotás fűződött a nevéhez. Ebben persze szerencséje volt, mert sikerült egy oly korban működnie, amely operatörténeti szempontból kiemelkedően termékenynek bizonyult.
Konform (Jobb-rosszabb hanglemezek a Verdi-év margóján)
(Balázs Miklós, 2013-12-10)   [Vokális művek]
Jobb-rosszabb hanglemezek a Verdi-év margóján
Ha csak felsorolásszerűen lajstromba venném azoknak a kép- és/vagy hanghordozó kiadványoknak a magabiztosan duzzadó halmazát, melyek az idei Verdi-emlékév örve alatt születtek, s kerültek a boltok polcaira, a tényleges cikknek már nem is maradna hely. Így csak a fontosabbaknak szorítok teret emitt, háromról pedig alant bővebben is megemlékezem...
Opus magnum (A Máté-passió Ton Koopmannal)
(Balázs Miklós, 2013-10-28)   [Vokális művek]
A Máté-passió Ton Koopmannal
A Máté-passió természetesen minden Bach-kiadás origója, mértani közepe, vagy ha tetszik: alfája és ómegája. Az Opus magnum, amelyben összefut minden szál: vallási hitelvek és teológiai fundamentum, kompozíciós teoretika és instrumentális technika.
Huszonnégy Miatyánk (The King’s Singers: Pater Noster)
(SzJ, 2013-06-05)   [Vokális művek]
The King’s Singers: Pater Noster
A lemezen a Miatyánkot megzenésítő, valamint annak szellemiségében fogant kórusművek hangzanak el. S ebben a koncepcióban békésen megfér egymás mellett Josquin és Harris, Hassler és Stravinsky, Lassus és Duruflé, Palestrina és Tavener, Victoria és Bernstein.
A zseni minden körülmények közt zseni marad (Verdi-ritkaságok / Pavarotti, Abbado)
(- zéta -, 2013-05-06)   [Vokális művek]
Verdi-ritkaságok / Pavarotti, Abbado
Pavarotti a felvétel idején még előtte volt a hangi adottságaitól idegen szólamoknak, ennek megfelelően a könnyű és látványos Verdi-kantilénák olvadóan szólalnak meg előadásában. Claudio Abbadónál hatásosabb kísérő karmestert énekesnek álmodnia sem lehet. Ha valaki szeret kellemes zenei csemegét hallgatni, szívből ajánlom a felvételt.
Misszió (Cecilia Bartoli Steffani-lemeze)
(Johanna, 2013-04-26)   [Vokális művek]
Cecilia Bartoli – Mission
Agostino Steffani neve ismeretlenül csenghet még a megszállott zenekedvelők számára is. Pedig műveit hallgatva nagyon hamar egyértelművé válik, hogy a Monteverdi és Vivaldi közötti korszak egyik legnagyobb olasz származású zeneszerzőjével van dolgunk.
Az első megérzés jelentősége (Britten: Háborús Requiem / Masur)
(- zéta -, 2013-01-21)   [Vokális művek]
Britten: Háborús Requiem / Masur
A mű előadása komoly feladatot jelent a koncertrendezők számára, de nemcsak a hatalmas előadói apparátus miatt. A szervezési feladatokon túl a legkényesebb terület a homogén hangzás kialakítása, melynek előfeltétele, hogy a közreműködők azonos zenei nyelvet beszéljenek. Esetünkben ez korántsem alakult így.
Elmélkedés karrier nagyságáról (Gyimesi Kálmán: Fél évszázad a szegedi színpadon)
(- zéta -, 2012-12-12)   [Vokális művek]
Gyimesi Kálmán: Fél évszázad a szegedi színpadon
A szegedi színházban töltött 50. jubileuma emlékéül Gyimesi Kálmán a kollégáktól egy míves CD-t kapott ajándékba. Válogatás az elmúlt fél évszázad felvételeiből. Nem kapható lemezboltban, vélhetően jogdíj sem folyik belőle sehova, de akinek van szegedi operarajongó barátja, az hozzá tud jutni. Érdemes megszerezni.
Elfogult áradozás egy zseniális énekesnőről (Elina Garanca – Romantique)
(Johanna, 2012-12-10)   [Vokális művek]
Elina Garanca – Romantique
Akár barokk, akár klasszikus, vagy romantikus zenét énekel, egyaránt kiváló. Ha nem tartanék az efféle kijelentésektől, azt mondanám, jelenleg a világ egyik legnagyobb énekesnője. És nem csak a hangja miatt az, hanem azért is, mert kivételesen okos művész.
Majdnem a recept szerint (Dal a Földről / Hans Graf)
(- zéta -, 2012-11-15)   [Vokális művek]
Dal a Földről / Hans Graf
Hans Graf nagyon pontosan tudta, mit szeretne kihozni együtteséből, gyanítom, azt is, mit akart megvalósítani Mahler. A felvétel jótékonyan árulkodik arról, hogy a karmester nem puffogtatta el a lehetőségeket az első harmadban (mint több jeles kollégája), az előadást mérnöki pontossággal megtervezve, épp a komponista óhajának megfelelően, az utolsó tételben juttatta el a csúcsra.
Korhű, vagy nem korhű, avagy szubjektív töprengések egy lemez ürügyén (A h-moll mise Gardinerrel)
(Johanna, 2012-08-02)   [Vokális művek]
A h-moll mise Gardinerrel
Nagyon lehet szeretni néhány „hagyományos” felvételt is, de igazán csak addig, amíg az ember egyszer meg nem ismer egy igazán jó historikust. Gardiner szóban forgó felvétele ilyen téren sok szempontból nagyon jó, de be kell vallanom, hogy nem lesz a kedvencem.
Megfejtetlen titkok (Bach-kantáták / Andreas Scholl)
(Johanna, 2012-04-24)   [Vokális művek]
Scholl tökéletesen tudja, miképp kell interpretálnia az „Ich habe genug” kezdetű kantáta sorait ahhoz, hogy a hallgató egyszerre érezzen sajgó szomorúságot és teljes békességet. Ennek mikéntje azon titkok közé tartozik, melyeket nem kívánok megfejteni.
A háború virágai (Simon Keenlyside dallemezéről)
(Balázs Miklós, 2012-04-17)   [Vokális művek]
Simon Keenlyside dallemezéről
Mondják, a háborúban hallgatnak a múzsák, pedig ennek az ellenkezője az igaz. Csak talán nem ugyanazok a múzsák csókolják homlokon a költőt az ádáz harcok közepette, mint amelyek békeidőben teszik. A brit baritonista lemeze a háborús költészet talaján kihajtott angol nyelvű dalokat gyűjti csokorba.
Poèmes pour Renée (Fleming francia dalokat énekel)
(Balázs Miklós, 2012-04-04)   [Vokális művek]
Fleming francia dalokat énekel
Ha hangja kissé fényét is veszítette, Fleming fölényes technikai tudása inkább mélyült, mintsem bomlott volna, s ugyanazzal a művészi professzionalizmussal olvassa a raveli impresszionizmust, ahogyan Messiaen és Dutilleux különös, metsző modulációit.
archívum »
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1877 • Dohnányi Ernő, zeneszerző, karmester († 1960)
1907 • Sárdy János, énekes († 1969)
1915 • Mario Del Monaco, énekes († 1982)
1950 • Kelen Péter, operaénekes
elhunyt:
1924 • Ferruccio Busoni, zongorista (sz. 1866)