vissza a cimoldalra
2021-01-17
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Társművészetek (2214)
Régizene (5865)
A nap képe (2261)
Balett-, és Táncművészet (6044)
Gioacchino Rossini (1042)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4341)
És te mit láttál a youtube-on? (429)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5046)
Marilyn Horne (488)
Lisztről emelkedetten (1031)
Kortárs zene (108)
Pantheon (2808)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (294)
Franz Schmidt (3760)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2137)
musical (199)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (Búbánat, 2008-03-06 21:20:47)

   
4340   Búbánat 2021-01-16 17:52:28

A 2021-es esztendő első „Operettparádé” műsorában – január 2-án -  Kálmán Imre operettmelódiáiból már kaptunk egy válogatott, szép csokorra valót, de mától a szerkesztő-műsorvezető, Babucs Kriszta több részes sorozatott indított  a kiváló operettszerző életútjának részletesebb kibontására is, amiben segítségére vannak a stúdióba meghívott vendégei: Kiss B. Atilla operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Nemlaha György dramaturg, zenei író. S persze zenei bejátszásokat is kapunk a beszélgetésük alatt Kálmán Imre műveiből. 

A Kossuth Rádióban délután 14.30 és 15.30 között elhangzott adásban a következő énekszámok csendültek fel:

 • Kálmán Imre dalai – Heltai Jenő verseire:

- Én vagyok a Fedák Sári szobalánya - „Hej, de sok száz szobalány van Budapesten, hanem azért nálam különb nincsen egy sem..../én vagyok a Fedák Sári, Fedák Sári szobalánya....”  (Fedák Sári énekel egy archív lemezen)

- Berta (Dal a moziról) -  „Berta egy szép nyári estén a körúton mendegélt, arra jő egy fess legényke s hencegőn melléje lép..../Mert a Berta, mert a Berta nagy liba, nagy liba, hát elment a mozi-mozi-mozi, moziba.” (Bilicsi Tivadar – 1973, Qualiton)  - Heltai Jenõ Bernát című énekes bohózatában hangzott el először a "Dal a moziról" kuplé (Vígszínház, 1907)

 • Kálmán Imre  - Bakonyi Károly–Gábor Andor: Tatárjárás (1908)

- Treszka dala: „A kis Juliska azt kívánja tudni módfelett: belül egy nagy huszárkaszárnya, jaj, milyen lehet?…/Adj egy édes csókot drága kis babám! Így kívánja ezt a huszár reglama…” (Zentay Anna és a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Pécsi József)  -  Zentay Anna egy későbbi rádiófelvételen is énekli ezt a dalt, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara,  vezényel: Vincze Ottó  (1967. szeptember 3., Kossuth Rádió 14.22.)

- Treszka dala: "Sárgarépa, citronád, megjöttek a katonák, sej, haj, a katonák…./Hajrá, előre, a sík mezőre, rohamra rajta, rajta, rajta…” 

 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás (1912)

- Sári és Gaston vidám kettőse, I. felv.:  „Hacacáré erre, hacacáré arra, elhagy a csizmám sarka…/furcsa tánc az úri fajta…” (Fedák Sári és Király Ernő énekelnek egy archív lemezen)

- Rácz Pali dala, II. felv. „Stradivári-dal”:  Mi a jobb vagy mi a szebb: hegedű vagy asszony? Melyikért rejt hevesebb, dobogást a plasztron?…/Szól  a nóta, csend a vége, ám a nőnél fuccs a béke…/ Az ócska Stradivari egy árva szót se szól, de hogyha játszom rajta, oly bájosan dalol.…”  (Svéd Sándor, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Török Emil) – 1957, Qualiton

 • Kálmán Imre  Bakonyi Károly  Martos Ferenc: A kiskirály (1914)

„Vége van a dalnak, elborul a fény, élt valahol egyszer egy szegény legény… /Hulló csillagok! Ó csak hulljatok, mint a lomb, ha száll a nyár, mint költöző madár! Boldog szép napok, hulló csillagok, minden rózsa elvirul, barátság, hűség, dicsőség, szépség, szerelem, minden lehull….” (Melis György)

 • Kálmán Imre - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Zsuzsi kisasszony (1915)  - (külföldön a darab átdolgozott változata, más librettóra: „A farsang tündére”)

  - Dal: „Rózsákat himbál a szél... /Holdfényes, illatos nyáréjszakák, hűs kert ölén, szép rózsafák… Hol vagytok nyáréjszakák? ... Édesebb, szebb ott a nyár…”  (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  - „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet és Melis György énekel részleteket, Bródy Tamás vezényli a Rádiózenekart (1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47) 

 • Kálmán Imre – Gábor Andor: A csárdáskirálynő (1916)  -Húzzad csak kivilágos virradatig” (Nádor Jenő énekel egy archív lemezen)

(Jövő héten, szombaton, innen folytatódik a Kálmán Imre életművét ismertető műsorsorozat a Kossuth Rádióban: „Operettparádé”)

4339   Búbánat 2021-01-15 15:59:27

A Dankó Rádió Az a szép című, délelőtt elhangzott műsorából két operettrészletet említek meg:

Leo Fall - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Gábor Andor  nyomán Szabó Miklós: Sztambul rózsája

 -  Ahmed és Kondzsa Gül kettőse (László Margit és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András):

„- Vágysz-e néha messze szállni, csillagodra rátalálni, mígnem ég a láng! Vidd a táncba ifjú párod, minden álmod megtalálod, véled mennyben jár! Ámde egyet tudni illik, hogyha bár a menny kinyílik, Téged Ahmed táncra hoz, míg a szíved földobog, egy a fődolog, - egy a fődolog, - egy a fődolog! /- Csak valcert járj, csak azt, mert a valcer hoz tavaszt, mert a valcer a lélekben, pezsgő véredben száz vidám/mámoros nótát fakaszt!  A valcer kincset ér, … /de csakis a valcer, de csakis a valcer, de csakis a valcer, semmi más!..../- Mennybe visz, ha úgy kívánod, megmutatja majd a párod, mindig néki élj!... " 

A  Rádió Dalszínházának bemutatója1965. szeptember 11., Kossuth Rádió 20.25 -22.00

Az operettfelvételhez a keretjátékot írta: Innocent Vincze Ernő

Zenei rendező: Járfás Tamás

Rendező: László Endre

Szereposztás:

Madame Desiré, társalkodónő – Kiss Manyi
Mohamured, szobapincér – Pécsi Sándor
Kamek pasa – Zách János
Kondzsa Gül, a lánya – László Margit (Domján Edit)
Midili Hanum – Koltay Valéria (Örkényi Éva)
Ahmed bey – Ilosfalvy Róbert (Körmendi János)
Müller, kereskedő – Várhelyi Endre
Flórián, a fia – Kishegyi Árpád (Márkus László)

Erről a rádiófelvételről ismeretes részletek:

1.Nyitány

2. Kondzsa belépője (László Margit)

3.Együttes (László Margit, Koltay Valéria, km. az MRT Énekkarának Nőikara)

4. Midili és Flórián kettőse: „Az életben minden” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

5..Ahmed dala: „Pompázó virágom,Te drága szép, Seherezádé”  (Ilosfalvy Róbert)

6.Midili és Flórián kettőse: Flórián, a bajszod, jaj de szúr” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

7.Jelenet (László Margit, Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara)

8. Kondzsa és Ahmed kettőse és az I. felv. fináléja: „Járjunk a szerelem útján” (László Margit, Ilosfalvy Róbert)

9.Midili és Flórián kettőse: „Mondd azt, hogy kis bocikám” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

10. Kondzsa és Ahmed kettőse: „Csak valcert járj” (László Margit, Ilosfalvy Róbert)

11..Hármas: ”Nagyapám, én édes nagyapám” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

12. A II. felvonás fináléja (László Margit, Ilosfalvy Róbert)

Leo Fall kivételes egyéni teljesítménye a kétszemélyes operettfinálé , amelyből kettőt is találunk a Sztambul rózsájában. Ez még ritka volt az operettszínpadokon 1916-ban, amikor Fall operettje Bécsben premierre került.

 

A Dankó Rádióban hallott másik operettdal volt:

Lehár Ferenc - Robert Bodanzky,  Alfred Maria Willner Gábor Andor: Luxemburg grófja – Basil belépője „Szívem szeret, valóság ez, nem álom...” (Feleki Kamil, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás)

4338   Búbánat • előzmény4336 2021-01-14 15:35:53

Kapcs. 4336. sorszámhoz

Helyesbítem az egyik megnevezett vidám kettősből a szerep és előadójának nevét.

Helyesen: 

- Gigi és Gitta vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Kishegyi Árpád és Andor Éva)

Youtube-on megtalálható:

Nádor Mihály: Babavásár - Kisfiú, kisleány - Andor Éva - Kishegyi Árpád

és 

Nádor Mihály: Babavásár - Agglegények dala - Palcsó Sándor

 

4337   smaragd • előzmény4336 2021-01-14 14:29:21

Milyen hamar meg lehet szokni, hogy egy van belőle :-) utána sokkszerűen, felkonferálás nélkül, jön egy másik műfaj... napok óta így megy. Most ez van, ki tudja, hogy miért? Talán ebben a műsorban is kikerekedik még újra az operettprogram. Nóták zengenek most a fejemben... hamar rá lehet szokni. Volt idő, amikor a polkatáncossal, Feleki Kamillal szerettem volna ropni... most a csárdás felé kacsintgatok :-).

4336   Búbánat 2021-01-14 12:24:27

Nádor Mihály – Kulinyi Ernő – Kardos Ernő: Babavásár 

A „Túl az Óperencián” adásaiban az elmúlt években  - 2019-ig - sokszor felcsendültek az operett részletei, viszont a szintén napi sugárzású „Az a szép” műsoraiból hiányoltam a Babavásár megragadó dalbetéteit – egészen máig, mert örömömre, végre  ebből a szép operettből is elhangzott egy részlet:

- Maca és Gigi vidám kettőse, I. felv.:Meseintézmény, s ami szintén tény…/ Szólj, szeretsz-e kincsecském? És szeretsz-e úgy mint én?...”  (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

Remélem, ezt a most hallott vidám duettet a későbbiekben további bejátszások is követni fogják a Babavásárból. Nádor Mihály kiváló zeneszerző, dalművei (operák, operettek, balett, dalai) méltatlanul háttérbe szorultak, pedig invenciós, elbűvölő dallamvilága  - az operettnél maradva - vetekszik a legismertebb magyar szerzőkével; a „Babavásár” nagy kedvenceim közé tartozik, a remek rádiófelvételéről nagyszerű művészekkel felhangzó ének-zenéje, melódiái megkap szépségével: hol érzelmességével,  hol pajkosságával de művének gazdag hangszerelésével is, mindig hat rám.

„Bemutatjuk új operettfelvételünket” – az operett keresztmetszete

Bemutató: 1968. augusztus 21., Kossuth Rádió 20.00 – 21.18

Vezényel: Sebestyén András

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Bódy Irma)


Zenei rendező: Balassa Sándor

Szerkesztő: Bitó Pál

Albert István összekötőszövegét Váradi Hédi mondja el.

Szereposztás:

Gitta – Andor Éva

Richard – Udvardy Tibor
Maca – Koltay Valéria
Gigi - Kishegyi Árpád
Pepi - Palcsó Sándor

Az alábbi részleteket vették fel a Rádió stúdiójában:

- Gitta dala : „Ez mesébe illő, csodás, igazán…/Kicsi lány, kicsi lány, kicsi tündéri lány…” (Andor Éva)

- Maca és Gigi vidám kettőse, I. felv.:Meseintézmény, s ami szintén tény…/ Szólj, szeretsz-e kincsecském?…” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

- Pepi és az agglegények dala,  I. felv.: A klubfotelben álmodozva hányszor elsóhajtom. Ha lenne párom, hű menyecském, s véle négy-öt rajkóm!.../ Rossz szokás, rossz szokás, csak rossz szokás a nősülés és semmi más! Cselszövők, mind a nők és mások mindahányan esküvő előtt.…” (Palcsó Sándor és az MRT Énekkarának Férfikara)

- Richard és Gitta első szerelmi kettőse, II. felv.: „- Elszállt az édes nyári mámor…./Ó, régi nyár, elszállt madár, sóvárgó vágyunk rád hol talál? Elszállt madár, zengő madár, szép csókos nyárban térj vissza már! Bús szívünk várva vár!.../ Hallom a valcert, ölelésre csábít! Felejtsd a múltat! - A szívben a remény sugara kábít! Lesz újra csoda nyár!...” (Andor Éva és Udvardy Tibor)

- Maca és Gigi vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

Gitta dala a mamáról; Gitta és Richard másik szerelmi kettőse, II. felv.: ” Szeme tengerkék, haja tengerszép, ragyogóbb, mint tán az üdvösség. Kicsi angyalkák, szeme angyalt lát, ha halkan lágyan ringatják…./Drága tündér tán, szőke tündér lány, nincs oly édes szende kis lány, mint az én kis szép mamám… Ő is épp ily szép,Ő is épp így lép. Mit tagadjam, rám hasonlít; rá meg én, mint hű leány/legény” (Andor Éva és Udvardy Tibor)

Maca dala, II. felv.:Jön a farsang, lányok, férjet fogtok…/Farsangi cécó, csengő kánkán…” (Koltay Valéria és az MRT Énekkara)

 

A mai rádióadásból még említem:

Kálmán Imre Julius Brammer, Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő Zsupán és Marica kettőse, I. felv.: „Szép város Kolozsvár”  (Rökk Marika és Németh Sándor) - Fővárosi Operettszínház előadásának hangfelvétele, 1992

Kollár Anna énekelte a „Messze a nagy az erdő, messze száll a felhő” dalt Lehár Ferenc Cigányszerelem  c. operettjéből, mint „nótaként” áthangszerelt változatban - a  Dankó Klub  egy korábbi, élő előadásának hangfelvételéről.

4335   smaragd • előzmény4334 2021-01-13 16:59:30

Csurran-cseppen egy-egy operettfelvétel - érdekes, ilyen kevés operett rég nem volt a rádióban, de talán valami "nagy dobás" jön?

Lehet, hogy az új hétvégi közönségműsor most a sláger a Dankó Rádióban.

4334   Búbánat 2021-01-13 12:16:05

A Dankó Rádió ma délelőtti "Az a szép" műsorában hallhattuk ezt a két operettrészletet:

Jacques Offenbach – Henri Meilhac, Ludovic Halevy - Romhányi József: A gerolsteini nagyhercegnő

magyar nyelvű teljes stúdiófelvétel prózai dialógusokkal együtt - először 1970. augusztus 19-én. a Kossuth Rádióban (20.07 – 23.04 óra) hangzott el a Rádió Dalszínházának bemutatójaként. (Az ének-zenei hanganyagot keresztmetszet formában már 1968. november 20-án (Petőfi Rádió, 10.00 - 11.17 óra) bemutatta a rádió.

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

- A Nagyhercegnő dala, a Nagyhercegnő és Fritz kettőse, II. felv. (Házy Erzsébet és Réti József):

„- A férj ezt mondta nékem, kérlek, mondd néki el azt, amit érzek! /- De mit?

 /- Amit itt látsz. Mondd el azt, hogy kellemes és megnyerő. Mondd el azt, hogy bódító férfi… Mondd el azt, mennyit tudna itt még hódítani!...Mondd el azt, hogy megláttam vágyait. Mondd el azt, hogy mindenem lángol. Mondd el azt, hogy így hatott rám a zsivány, pedig nem vagyok ám én fából. Ó!...

Jaj, nincs nyugtom, percnyi sem, csak szenvedek nappal és éjjel! Csak álmodom róla szüntelen, és nem adom reményem, mégsem. Ó!

Mondd el azt, ha kerülni fog: meghalok! Mondd el azt, hogy várok rá végig! Mondd el azt, hogy adjon vigaszt! Mondd el azt néki: vágyom, itt vagyok én is! Nos, hát! Nos, hát, most mit válaszol nekem?

/- Mondja azt, hogy én vele érzek…. Biztos szép, biztos kedves lélek… Azon kell tehát igyekeznem….hogy a szívem is  így érezzen   Ez mind szép volna, csak azt kéne tudnom,  hogy miről van itt szó?... Az ördög engem örök tűzbe dugjon.…ha tudom, milyen sóvárgó…

/- Nos, hát?.../- Mondja még, hogy én vele érzek...Biztos szép, biztos kedves lélek... Azon kell tehát igyekeznem....Hogy a szívem is így érezzen...

/- Ez is nagyon jó… Most érti már? /- Ez tehát a szó…/- Én vagyok ő…/- Ez érthető…”

A teljes operettfelvétel énekszámaiban Házy Erzsébet, Németh Marika, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Svéd Nóra, Divéky Zsuzsa, Réti József, Melis György, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Michels János és Pere János hallható.

Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.
Szerkesztő: Bitó Pál

 

Huszka Jenő – Jókai Mór - Háy Gyula - Fischer SándorSzabadság, szerelem

Melchior dala: Társtalanul járogat az orvos, csak egy régidivatú vén ernyőt hordoz, és soha meg nem áll, betegekhez jár, bekopog, s kikopog mindent..../„Doktor úr, doktor úr, itt bent valami fáj, azt hiszem, a szívemmel baj van. Doktor úr, doktor úr, úgy sajog ez a táj." Így nyöszörög és könyörög sok panaszos száj. „Doktor úr, doktor úr, ellene mit ajánl? Jaj, ugyebár meggyógyít engem?" Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól: „Doktor úr, a maga szíve sose fáj?"...  (Csákányi László, km. a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György) Hungaroton, 1979. február 24; Petőfi rádió 21.20-22.00., más Huszka-részletekkel együtt.

A daljáték bemutató keresztmetszet-felvételén (1955. június 25, Kossuth Rádió, 18.20 – 19.00) ugyancsak Csákányi László énekli az általa emblematikussá vált dalt (a rádiófelvételen hallható művészek: Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Csákányi László, Hadics László, Jámbor László, Kishegyi Árpád és Radnay György, valamint km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Földényi Kórus, vezényel: Várady László).

4333   Búbánat • előzmény4327 2021-01-12 13:23:22
 • Magyar Nemzet, 1950. december 14.

"Angot asszony lánya"
Lecocq-operett a Rádióban                                   

Egy népénekes járja a párizsi utcát, a piacokat, a korcsmákat, dalokat énekel, amelyeknek hegye, mint a tőr, a francia király, XVI. Lajos és udvara s a tékozló arisztokrácia ellen irányul. Együtt éneklik vele a gúnyolódó strófákat a párizsi halaskofák, iparosok, árusok, vele énekel az utca népe s készül valamire, pontosan még maga se tudja, mire. Csak énekel. Dalban forr az elkeseredés, csipkelődés előzi meg az ökölcsapást. Az ütést, amely nemsokára szétzúzza majd a Bastille tömlöcfalait és vele a királyi zsarnokságot. A francia forradalom előestéje ez.
Erről adott színes, mozgalmas, lelkesítő daljátékot kedden este a rádió, felújítva Lecocq „Angot asszony lánya című, híres nagyoperettjét. A szöveget Kristóf Károly ügyes felfrissítésben vitte közelebb egyrészt a francia forradalom idejéhez, másrészt a mi korunkhoz is; Lecocq zenéjét pedig Polgár Tibor dolgozta át, beleszőve a forradalom dallam-motívumait de megőrizve értékes, ódon veretét, s kibontva áradó melódiagazdagságát. A rendező, Rácz György, az operett forradalmi alapgondolatát hangsúlyozta, rendezését a tömegjelenetekre építette fel és sikerült ezzel a kedves, romantikus, szerelmi cselekmény mögött szélesebb, történelmi hátteret nyitni s felvázolnia a XVIII. század Párizsának forrongó néphangulatát, megmutatni az utca erejét.

A címszerepet, a kis párizsi virágáruslányt, Petress Zsuzsa énekelte és játszotta tisztán szárnyaló, elragadóan kedves hangján, őszintén és átélten, friss színészi készséggel. Ange Pitou-nak, a népénekesnek, Homm Pál adott erőteljes, férfias arcélt prózai szövegben és énekben egyaránt, bátorságból és gyengéd érzelmekből olvasztva össze a vonzó figurát. Mezey Mária humorral, egyénien és ízlésesen rajzolt meg egy tipikus párizsi színésznőt, Maria Antoinette-et pedig mértéktartóan karikírozta Sennyei Vera. Örömmel hallgatta a rádió közönsége Medgyaszay Vilma hangját, amely finoman idézte fel a kor stílusát. Egy-egy jellegzetes alakot teremtett meg a mikrofon előtt Horváth Tivadar, Balázs Samu, Képessy József, forradalmi erő harsant meg Peéry Piri szavaiban és őszinte, emberi játékkal járult hozzá az „Angot asszony lánya“ sikeréhez Soltész Anni, Balogh Erzsi, Sitkey Irén, Balázs János, Harsányi Rezső, Lengyel Vilmos, Zala Karola, Tóth Böske, Szegedi-Szabó István, Bánffy György, Berki József és Gera Zoltán.

 Ez az adás mintája volt annak, hogyan kell átdolgozók, rendezők, színészek és technikai munkatársak együttes munkájával korszerűen felidézni a rádióban az operett nagy hagyományait.

4332   Búbánat • előzmény4329 2021-01-12 13:05:39

Kemény Egon – Békés István: Szabad szívek – történelmi rádiódaljáték - Bevezető kórus: „Egyszer majd végre béke lesz!. Egyszer majd végre béke lesz!..”  (Földényi-kórus férfikara és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. március 26., Kossuth Rádió 18.45 – 21.40

Elhangzott a Dankó Rádióban, ma délelőtt az "Az a szép" adásában. 

Továbbá felcsendült egy dal Fényes Szabolcs Maya című operettjéből - egy áthangszerelt változata az "Odavagyok magáért..."  tercettnek. 

ifj. Johann Strauss dallamaira szerkesztett Bécsi vér című operettjéből a Levél-kettőst is  meghallgathattuk Fülöp Attila és Melis György énekében, az 1976-os rádiófelvételről (az  MRT Szimfonikus Zenekarát Breitner Tamás vezényli.)

4331   smaragd • előzmény4330 2021-01-12 10:48:25

Ez jó, szóról szóra ezt szerettem volna beírni.

Éppenséggel bőven van a darabban az Az a szép című műsor magyar és magyaros hangulatához jobban illő muzsika is, remélhetőleg kis türelemmel :-) kivárva meghallgathatjuk majd ezeket a tüzes, magyar zenei motívumokat felevenítő felvételeket is, a mű egyéb zenei értékei mellett.

Ez volt az a Kemény Egon mű - a Magyar Rádióban a felszabadulás 15. évfordulójára kíírt nyertes pályázat -, amiről a zeneszerző feljegyezte, hogy elhangzásakor mindenki kizárólag a zenéről beszélt!

Sándor Judit évtizedekig aggódott, hogy letörölték a felvételt, ahogyan erről Ruitner Sándor Kemény Egon-műsorai egyikében említést tett...

Erdélyi Claudia nagyon szépen felkonferálta a Szabad szívek című daljátékot.

4330   Búbánat • előzmény4329 2021-01-12 10:41:39

Sajnos, csak egy szám erejéig...

4329   smaragd • előzmény4328 2021-01-12 10:36:26

És már itt is van a meglepetés !!!!

KEMÉNY EGON: Szabad szívek  Dankó Rádió most hallható

 • Kemény Egon - Békés István: „Szabad szívek” (1960) Regényes daljáték 2 részben. Történik: 1945-ben. Történelmi daljáték. Színhely: Debrecen.

Főszereplő: Sándor Judit/Bánki Zsuzsa és Bende Zsolt/Benkő Gyula továbbá

Zentay Anna, Horváth Tivadar, Fónay Márta, Agárdi Gábor, Suka Sándor

4328   smaragd • előzmény4321 2021-01-12 10:10:36

Eddig legalább eljutottunk a 2021-es, jelenlegi helyzet tisztázása ügyében:

most hallottam a műsorreklám végét a Hírek előtt: ... Túl az Óperencián, hallgassa operettműsorunkat minden nap 5 órától!

Holnap majd pontosan leírom. Tehát újra Nagy Ibolya programja - ismétlés! - az operettműsor a Dankó Rádióban!

Várom az ezévi kellemes rádiós meglepetéseket az új operettműsorok terén.

4327   Búbánat • előzmény394 2021-01-11 23:18:55

Kapcs. 394. sorszám

 • Kis Ujság, 1950. december 7.

Vesszen a király! Éljen a köztársaság!

"A Bastille ostroma a rádióban"

Reggel 8 óra. A rádió XI. stúdiójában készen állnak a szereplők és a műszakiak a hangfelvételre. Pár perc s bezárják a stúdió ajtóit. Bent ülünk a rendezői fülkében. Nagy ablakon keresztül látjuk a teremben a mikrofon köré gyülekező színészeket. A fülkéből a rendező, ez alkalommal Rácz György irányítja a szereplőket. Mint egy nagy csatahajó kapitánya, úgy foglalja el a helyét a rendezői asztalnál, telefonok, mikrofonok és titokzatos lámpácskák körül.
Toscanini karmesteri lendületével emeli magasra kezeit. Úgy dirigál. Jobbkezével a zene indulását jelzi, balkezével a szereplőket irányítja a mikrofon elé.

EZÜSTHAJÚ ILUSKA
Régi francia operettből készült játékot vesznek fel hanglemezre, hogy azután néhányszor leforgassák a rádióhallgatóknak. A címe: Angot asszony lánya“. A zenéjét Charles Lecocq szerezte. Egy darab Párizst varázsolnak elénk az éter hullámain keresztül. Szerepelnek az operettben a párizsi piacok harcrakész árusai, a szerelmes borbély, az árva kislány, a forradalmi dalköltő és itt van Mária Antoinette és férje, XVI. Lajos.
A darab Medgyaszay Vilma szavaival kezdődik. Szól a zene, aztán elhalkul, Rácz György rendező keze magasba lendül s Medgyaszay Vilma, mint az egyik piaci árus megszólal:
— No, ez az esküvő is jól kezdődik ...
Nézzük, nézzük a mikrofon előtt álló egykori szőke, kékszemű Iluskát, a sanzonok nagy művésznőjét. Arca még most is csupa báj — de a haja már ezüst... A hangja azonban most is csillog.

SZÍNÉSZ ÉS MIKROFON
Aztán jönnek egymásután a szereplők a mikrofonhoz. Az üvegablakon keresztül látjuk a játékot s a rendezőfülkébe beszerelt hangszórón halljuk a hangot.  A színész hangja csak úgy tud igazán kifejező lenni, ha a szerepét a mikrofon előtt is megjátssza és átérzi.  A hangjának színezésével és skálájával — legyen a hallgató bárhol -,  meg kell, hogy „lássa“ a játékot, ha a hangskála megfelelő atmoszférát tud teremteni. A színpadi és rádiójáték között a színész munkájában tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a kezében tartja szerepét, amelyet felolvas.

BLAHA LUJZA EGYKORI SZEREPE
Angot asszony lánya: Petress Zsuzsi. Árva kis francia lány, a párizsi zöldségárusok neveltje, akinek kezéért ketten versengnek, a borbély, aki királyokat beretvál és királynők frizuráját készíti és a nép költője, a bátor forradalmár. Kit szerethet más a nép gyermeke, mint a nép költőjét?
Petress Zsuzsi szárnyaló hangján halljuk újra a szép Lecocq-dallamokat. Ezt a szerepet annakidején Blaha Lujza énekelte a Népszínházban. A mostani kis „Blaha Lujza“ azonban náthával küszködik a mikrofon előtt s pillanatra meg is szakad a játék. Zsebkendőjét tartja az orra elé és hatalmasat tüsszent. A hangmérnökök ezt az „intermezzót“ kikeverik a lemezből.

ÓH, LAJOS — XVI. LAJOS...
Halljuk — miután hangjátékról van szó — a királyi udvart, XVI. Lajost és Mária Antoinette-et is, illetve csak Sennyei Verát halljuk, mint Mária Antoinette,. mert a férje rekedt, csak krákog, ami a mikrofonon keresztül legalábbis pincsikutya nyögdécseléséhez hasonlít.
Mária Antoinette intézkedik, ő buktatja meg a kormányt és ő nevez ki új pénzügyminisztert, aki mindjárt hozza az aranyakat, az üres udvari kasszába. Mária Antoinette csak azt mondja: Óh, Lajos, óh, XVI. Lajos, aki aztán mindent aláír — majd így fordul a személyzethez:
— Kamarás, adjon új borogatást a király felséges torkára...

A NÉP GYŐZELME
Finom kórusok (Forrai-kórus) és szép zene — a Rádiózenekar színesíti az operettet, amelynek hőse a népénekes. Ez Homm Pál, akit már a Gerolsteini nagyhercegnőben szívébe fogadott a közönség, aztán kirobbanó sikere volt a „Szabad szél”-ben és most estéről-estére mint honvéd arat tomboló tapsokat az „Aranycsillag”-ban. Homm hangja reális. Tudja fokozni az izzást, amely végül lávaként ömlik el. Igen jó Horváth Tivadar is, a fodrász, Mezey Mária, a színésznő, Balázs Samu, az ájtatos miniszter. Rendkívül karakterisztikus a hangja Képessy Józsefnek, a rendőrfőnöknek. Balázs János, Peéry Piri, Kovács János, különösen tetszettek. Érdekes, amikor a színésznő és a forradalmár-költő kerülnek szembe egymással:
Színésznő: Szeretni fog?
Költő: Nem lángolok könnyen.
Színésznő: Az én tüzemtől koronák gyulladnak meg. .
Költő: Az én dalomtól pedig el is égnek . . .
A végén a nép összefog, a népdal költőjének szavára gyülekeznek. Megszólal a népdal költője:
Polgártársak! Nézzétek!... Vörös zászló a városháza tornyán!. Polgártársak, előre! A Bastille felé!
És felhangzik a kiáltás;
Vesszen a király! Éljen a köztársaság!
Megkezdődik Bastille ostroma.

Aztán megszólal a bemondó kellemes,  ismert hangja. Véget ért az operett-előadás. Bemondja újra a szereposztást és a szerzők nevét: Kristóf Károly és Polgár Tibor írták át. Gratulálnak nekik. A kellemes és változatos operettnek sikere lesz...

P. K.

 

Rádióbemutató:

 • Charles Lecocq – Kristóf Károly: Angot asszony lánya (1950. december 12, Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00) – Polgár Tibor – Petress Zsuzsa, Mezei Mária, Medgyaszay Vilma, Sennyei Vera, Homm Pál, Horváth Tivadar, Várhelyi Endre, a Forrai-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György. (Később új stúdiófelvétel készült ebből az operettből: lásd 1960. évnél)
   
 • Charles Lecocq - Kristóf Károly - Romhányi József: Angot asszony lánya (1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00) – Polgár Tibor – Házy Erzsébet, Németh Marika, Kiss Manyi, Geszty Szilvia, Szabó Miklós, Rátonyi Róbert, Fekete Pál, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rádióra alkalmazta: Polgár Tibor. Rendező: László Endre.
4326   smaragd • előzmény4325 2021-01-11 16:12:02

Már a címe is jó és sajnos időtálló, pontosan megfogalmazott cikk. 

Vannak ugyan azóta kellemes operetthullámok, reményteliek is, de a rádiózó hallgatni szereti a felvételeket és nem újra és újra levelezni ez ügyben.

4325   Búbánat • előzmény4323 2021-01-11 14:52:22

Egy olvasói beírás a Magyar Fórum 2000. március 16-án megjelent lapszámából:

"Szegényes zenekultúra"

"A Rádió daljáték- és operettműsoraiban folyamatosan visszaszorítják a magyar operett remekeit. A Kossuth és Petőfi rádió operettműsoraiban csaknem teljesen külföldi szerzők művei szerepelnek. Nem Strauss, Millöcker és társai ellen van kifogásom, hanem a torzított arányok ellen. A jelenlegi szemlélet a komolyzene alá gyűri az operettet, és külföldi szerzők alá cenzúrázza a magyar szerzőket. Az igen kirostált Lehár- és Kálmán-művek még hallhatók, de teljesen eltűntek olyan, sokak által kedvelt szerzők, mint Jacobi a Leányvásárral, Huszka a Szabadság, szerelemmel vagy a Mária főhadnaggyal, Szirmai a Tabáni legendával, valamint Erdélyi Mihály, Eisemann, Buttykai Ákos, Nádor József és a magyar operett más csillagai. Ezek mind a magyar zenekultúra részei.

A Rádió feladata a zenei kultúra terjesztése is. Ennek a feladatának csak úgy tud eleget tenni, ha az irányítást annak a kezébe adja, aki szereti az operettet és hallgatóságát is."

4324   smaragd • előzmény4323 2021-01-11 13:02:10

1 felvétel - ma a kiváló és sokoldalú Fekete Pál képviselte a magyar operettet a Dankó Rádió délelőtti műsorában.

Miért pont ez a részlet? Nem ismertem rá sem hangjára, sem nagyszerű előadásmódjára, valószínűleg a dalszöveg miatt hallhattuk.

4323   Búbánat 2021-01-11 12:45:09

Szirmai Albert – Kristóf Károly: Tabáni legenda

A Rádiófelvétel - részletek - bemutatója: 1957. április 4., Petőfi Rádió 14.15 – 14.45  

Km. Petress Zsuzsa, Szilvássy Margit, Fekete Pál, Palócz László, Rátonyi Róbert és a Magyar Rádió Kamarazenekara, vezényel: Bródy Tamás

A Dankó Rádió „Az a szép”  zenei műsorában legutóbb tavaly júniusban hangzottak el dalok ebből az operettből. 

A mai adásban most egy részlet szólalt meg erről a stúdiófelvételről: ezúttal a „Kuplét” hallottuk Fekete Pál énekében:

„Ahány keze van a szentnek, maga felé hajlik. Milyen szép is ez az élet, akkor hogyha zajlik. Felfogásom egyszerű: a saját zsebem nézem, akkor vagyok boldog, hogyha másét benne érzem!  /S a szakállamat sodorom, sodorom, sodorom dom-dom, sodorom, sodorom nem azért mondom, ügyesen-ravaszon sodorom mindig másét. Sodorom konokon bele a zsebbe, sodorom, sodorom, csak ide tedd be, konokon sodorom, sodorom dom-dom-dom, ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha...."

4322   Búbánat • előzmény4319 2021-01-11 09:35:49

https://radio-d.hu/operett 

nonstop, napi 24 órán át sugároz

A Magyar, osztrák, francia és angol operettek java.

Legutóbb játszott

Zeller: Der Vogelhändler (A madarász)  Act I. Finale: 'Vivat hoch! Vivat hoch! 'Mörbisch cast, Rudolf Bibl

Luxemburg grófja Farsangi jelenet MRT ének-, és zenekara, Breitner Tamás

Cirkuszhercegnő Kislány vigyázz Korondy György, Kishegyi Árpád, MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

Gül Baba II. felvonás - Jártam, kóboroltam...Finálé Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Bende Zsolt, Várhelyi Endre, MRT Ének- és zenekara, Sebestyén András

Der Zigeunerbaron Akt II. Ich will Euch...Nur keusch und rein Jürgen Flimm, Elisabeth von Magnus, Rudolf Schasching, Arnold Schönberg Chor, Wiener Symphoniker, Nikolaus Harnoncourt

Alexandra Floridát ropjuk (A grófnő és Károly) Oszvald Marika, Maros Gábor, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András

4321   smaragd • előzmény4318 2021-01-11 05:55:53

Jelenleg ismét Nagy Ibolya Túl az Óperencián című programja az egyetlen a magyar rádióban, amely vasárnap is operettműsorral szórakoztatja hallgatóit.

A tegnapi ismétlésben Kemény Egon: Komáromi farsang című daljátékából is hallhattunk részleteket - a Kovács Géza-műsorhét zárónapján, Pünkösd vasárnap, 2019. június 9-én.

Hat rádiófelvétel hangzott el a "Komáromi farsang"-ból, a részleteket itt tekinthetjük meg: előzmény

                                           

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya

Mától az alábbi műsorhét ismétlését hallhatjuk:
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/06/11/tul-az-operencian-teremi-trixel-es-harsanyi-frigyessel-24-het

        Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4320   Búbánat 2021-01-09 17:29:59

A Kossuth Rádió „Operettparádé”  műsorában az operettdalok mellett - a múlt szombati adás folytatásaként - ma is hallhattunk híres magyar operettszerzőkkel (és Jacques Offenbachhal) kapcsolatos vidám történeteket, anekdotákat Nemlaha György dramaturg, zenei író gyűjtéséből, amelyeket a műsorvezető-szerkesztő Babucs Krisztina vendégei, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kiss- B.Atilla és művésze, Vadász Zsolt osztottak meg a hallgatókkal.

A kis történetek között az alábbi operettrészletek csendültek fel az operettműsorban:

 • Szimai Albert - Gábor Andor: Mágnás Miska

- Marcsa és Miska kettőse, III. felv.: „Csiribiri, csiribiri kékdolmány...”  (Zentay Anna és Palcsó Sándor, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. április 5. , Kossuth Rádió, 19.52 – 22.00

- Miska és Marcsa kettőse, II. felv.: „Így mulatok, úgy mulatok..../Cintányéros cudarvilág, iszunk egy kortyocskát...”  (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bródy Tamás) -  1967, Qualiton - Szirmai Albert operettjeiből részletek,  LP 16560

 • Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár

- Bessy és Fritz kettőse, II. felv. „-Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó, - Dzsilolo, dzsilolo, dzsilolo…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – a Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33

 • Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

 Kubanek és Hunyadiné kettőse: „Asszonykám, adj egy kis kimenőt, hadd zülljek úgy, mint azelőtt.”  (Oszvald Marika és Faragó András, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Somogyi Szilárd) – 2008, Thália Színház

 • Eisemann Mihály – Baróti Géza – Dalos László: Bástyasétány 77

- Rudi és Tini kettőse, I. felv.: „... Nem kell nékem többé semmilyen óbor csak a csuda jó csókból  literivel innám..../ Ha valaki szesztestvér, minimum egy kettest kér: deci kadar duplán mérve, ezt szereti ő!...”   (próza és ének: Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vaszy Viktor)  - a Rádió Dalszínházának bemutatója:1957. május 4., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00

 • Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József: Maya

  A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

  Km. az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Vezényel Gyulai Gaál Ferenc.

- Együttes:Kellene ma éjjel egy kis haccáré, haccacáré! Hadd legyen a szám a szádé, drágám, miért vagy málé?...” (Galambos Erzsi, Németh Marika, Korda György és  Rátonyi Róbert)

- Barbara és Rudi kettőse, I. felv.:Oda nézz, a szemafor szabadot jelez, ha jól figyeled, siessünk angyalkám!.../ Itt a lux. itt a lux, itt a luxusvonat, fogd a cso, fogd a cso, fogd a csomagomat..” (Galambos Erzsi és Rátonyi Róbert)

- Maya belépője, I. felv.„Megjöttem, tessék! Kérek egy cigarettát!… Azt mondják rólam, hogy szívem titkon jó’ van. Barátaim! Ne higgyétek el! Jó lenni rossznak..../Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, ó-ó-ó, ó-ó-ó …"Szeretnék egyszer egy kicsit szeretni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy vidám napot, de én csak útszéli virág vagyok. Tán még a napfény, se tud rám nevetni, ó-ó-ó, ó-ó-ó....”  (Házy Erzsébet)

- Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv.: Ahol mi járunk: feldübög a tapsorkán…   /- Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért..." (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert)

 

 • Jacques Offenbach - Henri Meilhac, Ludovic Halevy  – Fischer Sándor: A szép Heléna

- Heléna románca: „A szép Heléna, így neveznek, vagy Léda lánya, a hamis. És azt mondják, rám súlyt helyeztek, hű Thézeusz és mások is. Én nem vagyok könnyelmű léha, csak ellenállni oly nehéz, a bajkeverő Vénusz léha. Csalogatón, szemembe néz, csalogatón, szemembe néz. / Óh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, ha félre csúszik a csúszik az erényes láb! Óh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, ha félre csúszik a csúszik az erényes láb…”  (Házy Erzsébet, km az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52

4319   Búbánat 2021-01-08 21:28:32

Egy kis változatosság:

https://radio-d.hu/operett -

Legutóbb játszott (nonstop 24 órán át sugároz a rádió):

Planquette: A corneville-i harangok - Harang dal (Germaine dala) - (Házy Erzsébet, MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás)

Die Fledermaus - Act I. Komm mit mir zum SouperBernd Weikl, Hermann Prey, Bavarian State Orchestra, Carlos Kleiber

Die Fledermaus - Ouverture New Philharmonia Orchestra, Alfred Scholz

Wien, Wien, nur du allein (Fritz Wunderlich)

Jacques Offenbach - Michel Carré - Leon Battu - Fischer Sándor: Eljegyzés lámpafénynél (Le mariage aux lanternes) Bordal (Kalmár Magda, Decsi Ágnes)

Lehár Ferenc: Paganini - So ein Mann ist eine Sünde wert (Else Liebesberg, Orchester der Wiener Volksoper)

Lehár Ferenc: Pacsirta - "Más a szerelem a tanyán (Juliska és Sándor kettőse)  Németh Marika és Udvardy Tibor

Lehár Ferenc: Das Land des Lächelns  Dich sehe ich - Wer hat die Liebe ins ins Herz gesenkt?  (Birgit Pitsch-Sarata, René Kollo)

Jacobi Viktor. Sybill - "Holnap már ébred a mező" (Németh Marika és  Ilosfalvy Róbert)

Offenbach: La Belle Heléne "Invocation a Venus: On me nomme Heléne la blonde" (Jessye Norman)

4318   smaragd • előzmény4263 2021-01-08 17:31:01

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Hétfőtől az alábbi műsorhét ismétlését hallhatjuk:

https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/06/03/tul-az-operencian-kovacs-gezaval-23-het/

Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek igazgatója a műsorban a rádió-operettekről is beszélt, Kemény Egon zeneszerzőt kiemelve, munkásságát néhány szóban méltatva.
A mai műsorban elhangzott: részletek a Hatvani diákjai című daljátékból 

Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai
Történik Debrecenben, 1780-ban

A műsorszámok

     Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4317   smaragd • előzmény4316 2021-01-08 14:10:36

A többi stimmel... farsangi tréfának veszem.

4316   Búbánat • előzmény4315 2021-01-08 13:49:26

A Dankó Rádió oldaláról (2020 januárja)

Ha új év, akkor új lendület! Nincs ez másként a Dankó Rádiónál sem: a népszerű rádióadó az eddigi Csendül a nóta, száll a muzsika szlogenjét egy jóval kifejezőbbre cserélte, azaz Dankó Rádió – A magyar zene rádiója. A szlogen mellé pedig friss műsorstruktúra is társul.

“Egységesebbek lettünk. – kezdte Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója – Az új struktúrával az is célunk, hogy műsorfolyamunk még követhetőbb, áttekinthetőbb legyen. Ezt szolgálja, hogy a naponta jelentkező műsoroknál a hallgató azonos órában azonos hangokat tud megkedvelni, megszeretni.”

A rádió alappilléreit továbbra is a magyar dallamkincs alkotja, vagyis a magyarnóta és a népzene, amelyek mellé az örökzöldek is bekerülnek, mint például a táncdalfesztiválok jól ismert dallamai, és persze az operett műfaja sem merül feledésbe.

4315   smaragd • előzmény4314 2021-01-08 13:30:08

"A magyar zene rádiója"-'ban.

4314   Búbánat 2021-01-08 12:22:30

A Dankó Rádió mai Az a szép műsorából említem  meg ezt az elhangzott egyetlenegy operettrészlet-bejátszást:

Oscar Straus - Robert Bodanzky, Friedrich von Thelen - Gábor Andor: Legénybúcsú - Hans és Stella szerelmi kettőse, II. felv.: (László Margit és Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András- A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. április 14., Kossuth adó 20.32 - 22.00

„- Van úgy, néha oly fényes az álmom, olyan szép, hogy nem lehet való. Felébredek, és nem találom…. /- Tündérkertben magunkra találtunk…/Egy vicces-spicces óra, az kéne, még az ám, a bortól és a csóktól hadd égjen jól a szám! Egy vicces-spicces óra, az kéne csak nekem! Egy vicces-spicces órát adj nékem Istenem!...”

4313   Búbánat 2021-01-07 13:07:56

A Dankó Rádió mai Az a szép műsorából említem  meg ezt a három énekbejátszást:

Eisemann Mihály – Szilágyi László: Én és a kisöcsém - „Én és a kisöcsém fütyülünk a nőkre az idén…" (Felföldi Anikó)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő „Húzzad csak kivilágos virradatig”  - Dankó Klub egyik élő műsorából

Aldobolyi Nagy György:  Charley nénje  - „Maga nekem úgy kell, mint a levegő”  (Páger Antal és  Bodrogi Gyula)

 

(Több mint semmi..  - az operett és zenés színház műfaja "kategóriában")

4312   Búbánat 2021-01-06 13:11:03

Ma mindössze két operettrészlet szerepelt a Dankó Rádió Az a szép műsorán (a kétórás adásidő alatt):

 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja - Bevezető farsangi jelenet „Farsang van, vígan áll a karnevál…” (Fővárosi Operettszínház Énekkara és Zenekara. Vezényel: Breitner Tamás (Rádiófelvétel; Qualiton - részletek, 1964)

 

 • Ilosfalvy Róbert operaénekesre emlékezve, aki 81 éves korában, ezen a napon hunyt el 2009-ben, a gyönyörű tenorján csendült fel a következő szép operettdal a Bob herceg rádiófelvételéről - a műsor vége felé:

Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg –„Dal az első szerelmes csókról”

(Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. április 18., Kossuth adó, 20.20 – 22.00

„Holdvilágos, bűvös éjjel jártam messzi tájon, árkon, bokron átszökellve, túl az Óceánon. Ott édes, fűszeres a lég, csak illat és madárdal, s egyszerre csak találkozék egy csodás tündérleánnyal. / Az első édes találkozásnál rabul ejtett meg engemet; az első édes, szerelmes csókot feledni többé nem lehet..../ Te más világban, én más világban, de híven őrzöm képedet, az első édes, szerelmes csókot feledni többé nem lehet!”

Egy másik felvételről is meghallgatható Ilosfalvyval  Bob dala (km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János - részletek Huszka Jenő operettjeiből. Qualiton, 1962 

https://www.youtube.com/watch?v=zvhqSu7bf6U

 

4311   Búbánat • előzmény4309 2021-01-05 20:34:39

Schubert-Berté Három a kislány című daljátékának rádiófelvételéről szólalt meg az alábbi szép duett: 

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 – 22.00 (szünet 19.55-20.30)

A daljáték teljes stúdiófelvétele – három részben

Fordította: Harsányi Zsolt

Rádióra átdolgozta: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Fischer Sándor

Km.: Magyar Állami Hangversenyzenekar és az MRT Kamarakórusa

Zenei rendező: Járfás Tamás

Rendező: Solymosi Ottó

Médi és Schubert kettőse, I. felv.: „- Lelkem boldog, mily nagy dolgot  értem meg véletlenül!  Ennyi szóval, széppel, jóval, attól félek: túlbecsül…/- Ó drága szép muzsika, drága hang, úgy zeng a szívemben, mint lágy harang…” (László Margit és Ilosfalvy Róbert)

I.

MÉDI:
Lelkem boldog, mily nagy dolgot értem meg véletlenül

SCHUBERT:
Ennyi szóval, széppel-jóval attól félek túlbecsül

MÉDI:
Túl szerény, mert az tény, hogy nagyon szép minden műve

SCHUBERT:
Műveim és nem én, persze, hogy ne érteném ?!

MÉDI- SCHUBERT:
Ó drága szép muzsika, drága hang,
Úgy zeng a szívemben, mint lágy harang.
Úgy simogat és annyi enyhet ád,
Úgy simul a mámoros lelken át.
A csendülő, zendülő, szívemben benn ülő,
Libbenő, ringató nótaszó.

ism.: A csendülő, zendülő, szívemben benn ülő
Libbenő, ringató nóta szó.

II.

MÉDI:

Ennél szebbet, édesebbet, 
Nem csinálhat senki más!

SCHUBERT:

Ó Istenkém, régi gyengém 
Egy kis komponálgatás. 

MÉDI:
Mennyi mély szenvedély 
Lángol minden kis dalában! 

SCHUBERT
Bennem is lenne még,
Hogyha szólni merhetnék! 

MÉDI - SCHUBERT:
Ó drága szép muzsika, drága hang,
Úgy zeng a szívemben, mint lágy harang.
Úgy simogat és annyi enyhet ád,
A csendülő, zendülő, 
Szívemben bent ülő, 
Libbenő, ringató nótaszó.

ism.: A csendülő, zendülő, szívemben benn ülő
Libbenő, ringató nóta szó

4310   smaragd • előzmény4309 2021-01-05 19:29:01

Egyetértek, nagyon kevés! De sajnos szó sem volt többről, az Az a szép műsorcím sem utal operettműsorra.

A Túl az Óperencián 2012-ben Operettkedvelőknek szlogennel indult, és egyszercsak zenés színházi jelleget is kapott... hamarosan csökkent az operettfelvételek száma, de nem ennyire!

Miért nincs operett, daljáték műsor a magyar rádióban?

4309   Búbánat • előzmény4305 2021-01-05 17:47:41

Amiről szóltam korábban, az nyilvánult meg a Dankó Rádió január elsejétől újszerű „Az a szép" műsorát hallgatva ma is: a temérdek nóta, táncdal, örökzöld stb. zenék között elvétve fordul elő - "elveszik az" - operett. Ha jól számoltam,  e zenei műfajból három ilyen dalszám hangzott el a délelőtt 10 és 12 óra között sugárzott műsor-összeállításban:

- Schubert-Berté: Három a kislány – kettős (László Margit és Ilosfalvy Róbert)

- Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Szilvia belépője  (élő koncerten hangzott el a dal - egy kis kamarazenekarra áthangszerelt változatban ­ -  Eperjesi Erika  előadásában  (Dankó Klub)

- Kemény Egon – Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen - Rodrigo és Jutka kettőse (foxtrot)  „Még nincsen senkim sem…Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány…”  (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – Magyar Rádió, keresztmetszet, 1956/1957

Egy közel 120 perces műsorban mindössze három operettbejátszás nagyon kevés! A tavalyi műsorszerkezetben – ami sajnos megszűnt – számíthattunk operettre és kaptuk is, ami az első órai adásidő nagy részét kitöltötte (olykor tíz-tizenkét operettrészlet is belefért!). Nem kellett „vadászni” rájuk, tudtuk, hogy jönnek a dalok sorban, egymásután.

4308   smaragd • előzmény4306 2021-01-05 16:57:34

Az a szép
Dankó Rádió
Erdélyi Claudia műsora

A mai igen színes zenei műfajú összeállítás végén hangzott el a Valahol Délen egyik jól ismert vidám kettőse.

                                                       

                                         SENNNYEI VERA ÉS RÁTONYI RÓBERT
A tegnapi adásban Sennyei Vera énekelte Kemény Egon sanzonját, aki a Valahol Délenben Gonsales szerepét alakította a Fővárosi Operettszínházban.

 "Még nincsen senkim sem...
csak téged kíván szívem, 
mert nincsen más kincsem..."
"...Idejönnél, 
ha szeretnél, 
a szerelem egészen más, ugyebár...." foxtrot, Gyenes Magda, Rátonyi Róbert, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Breitner Tamás vezényelte.

 • „Valahol Délen

Bródy Tamás vezényelte Kemény Egon csodálatosan szép muzsikáját, vérforraló spanyol ritmusait, szép magyar dalait, melyeket Erdődy János verseire írt.    Rátonyi Róbert: Operett I.-II.”

Úgy érzem, hogy Erdélyi Claudia szerkesztőként és műsorvezetőként is őszinte szívvel és a legjobb szándékkal válogatja a felvételeket. Bemutatja az előadókat és tudnivalókat mond el a darabokról. Itt szeretném megköszönni neki szép kiejtését, gyönyörű szavait, derüjét és hangjának bársonyos melegét, amivel hallgatóihoz közel hozza a felvételeket.
Lehetne vitatkozni azon, hogy helyes-e a műfajok szinte sokkoló váltakozása a két órás adás során, de egy dolog nem vitatéma - XX. századi felvételeken magyar zenét hallunk korabeli előadókkal és mindezt a legnemesebb szándékkal kínálja nekünk. 

4307   Búbánat 2021-01-05 09:44:00

Várom, hogy Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető  Az a szép c. műsorában ismét hallgathassunk klasszikus operettfelvételek részleteit,  amelyekkel korábban már megörvendeztetett bennünket a Dankó Rádió "régi" (tavalyi) adásaiban.  Várom például megújult műsorába Lehár Ferenc klasszikusait is.  Addig is, míg óhajunk reményem szerint realizálódik, ide illesztem a Bartók Rádióban két nappal ezelőtt sugárzott,  Udvardy Tibor portréműsorában bejátszott, a Rádió Dalszínháza égisze alatt anno felvett Cárevics gyönyörű szerelmi kettősét az alábbi linkről:

2021.01.03  18:30 - 19:30  Bartók Rádió

„Muzsikuslegendák”

Udvardy Tibor operaénekes

Szerkesztő – műsorvezető: Némethy Attila 

A bejátszott zenei részletek között szerepelt ez a híres operett szerelmi kettőse Házy Erzsébettel:

 • Lehár Ferenc – Heinz Reichert, Jenbach Béla - Kulinyi Ernő: A cárevics - Szonja és a Cárevics szerelmi kettőse, II. fel  (Házy Erzsébet és Udvardy Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - részletek, rádióbemutató: 1969 

Cárevics: Nyílj ki hát, mint egy kis virág, drága lány! Nekem virulj csupán! Hints derűt, szerte mindenütt, el ne hagyj még! Napfényben maradjál!

Szonja: Kérd az ifjú szép életem, érted eldobom szívesen! Messze űzöm a bánatod egy mosolyért! Nékem ez kincseket ér!

Cárevics: Légy a mindenem, vigasztalóm, szerelmesem, az édes üdvösség! Fönn, a mennyben még egymásnak szánt minket az ég, Jöttödre vártam rég!

Együtt (és váltakozva a sorokat): Gyöngyvirágot hintenék, amerre mégy! Szívem minden dobbanása csak tiéd!
Légy a mindenem, őrangyalom, szerelmesem, az édes üdvösség!

Cárevics: Felvidul szívem,  lángra gyúl! S hogyha lát,nyíl benne száz virág! Benned él, száz csodát remél! Meghalnék én édes mosolyodért!

Szonja: Mint a lágy harang, cseng felém! Hangod boldogan hallom én! Bár egy élten át hallanám dallamát én, boldogabb lenne e szív!

Együtt (és váltakozva a sorokat):
Légy a mindenem, vigasztalóm, szerelmesem, az édes üdvösség! Fönn, a mennyben még egymásnak szánt minket az ég, jöttödre vártam rég! Gyöngyvirágot hintenék, amerre mégy! Szívem minden dobbanása csak tiéd! Légy a mindenem, őrangyalom, szerelmesem, az édes üdvösség! Nékem szánt fönn az ég! Szerelmem és napom te légy!

Az adás visszahallgatható ezen a linken:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2021-01-03_18-30-00&enddate=2021-01-03_19-30-00&ch=mr3

A Házy Erzsébettel együtt énekelt Lehár-kettős az időskálán innen érhető el: 18:53:20 – 18:58:12

4306   smaragd • előzmény4305 2021-01-05 07:53:31

Nagy Ibolya kulturmissziót töltött be a magyar operett és az operett mint műfaj magas szintű és széleskörű előadása terén! Személye, és szakmai munkájának súlya etalon lett a hallgatók körében hét éven át naponta szerkesztett kiváló adásai révén - nem csak az én szememben. Több évtizedes csodálatos színpadi karrierje és odaadó műfaj-tisztelete alapozta meg rádióműsora szerkesztői ötleteit és vendégeinek körét. Talán nem túlzás, ha azt írom, hogy évről évre összetettebb lett műsora - ami nem változott, az már-már művészi érzékű zenei szerkesztése volt. Sokoldalú tehetség, alapos felkészültséggel, tudással. Úgy érzem, hogy Túl az Óperencián című műsorának ötleteiből megszüntetése után - egy éve - több más műsort hoztak létre vagy gazdagítottak. Remélem, hogy hamarosan ismét közönség elé lép és tervei valóra válnak!
A Kossuth Rádió Operettparádéjának én is nagyon örülök - a heti egy óra, szombat délutáni műsoridő igen elegáns, de nagyon kevés az operett műfajához és a Kossuth Rádió operettműsorainak valamint a Rádió Dalszínházának ötven éves hagyománya és kiváló alkotásai részére! Első (vissza)lépésnek viszont dicséretes.
Hangot kell adnunk véleményünknek, ha a kutya a se kérdezi... a Dankó Rádió új műsoraival most a tömegek elérése lehet a cél, ami persze valóban fontos és a nagyközönség széles tömege értendő alatta - a probléma a minőségben van: nem a zenei felvételek, prózai operettrészletek kerültek túlsúlyba, hanem a szöveg. Erdélyi Claudia szerkesztő kiválóan állja a sarat, embertpróbáló helyzetben lehet napi több órás műsorszerkesztési feladatkörrel. Itt merül fel a vezetők felelőssége. 
Ezt szerettem volna most tisztelettel jelezni - várjuk a Magyar Rádió felvételeiből összeállított új operett- és daljáték műsort!

A Rádió Dalszínháza címmel is újraindulhatna a Kossuth Rádióban, például vasárnap délutánonként, a hungarikum színvonalon készült rádióoperettek és rádiódaljátékok ismétlésével. Így az a l k o t á s o k újra eljuthatnának a hallgatókhoz.

Lehet, hogy nyitott kapukat döngetek? :-)

4305   Búbánat • előzmény4304 2021-01-04 14:31:40

Ha marad ez a gyakorlat, akkor mindketten sajnálhatjuk ha  legközelebb például Kemény Egon operettjeinek részletei is leredukálódnak a korábban megszokott négy-öt- hat... dalbetéthez képest csupán egy-két  elhangzó számra.   (A sok nóta közé elvegyítve, mint más, egy-egy operettrészlet is,  az "Az a szép" újszerű adásaiban tapasztalható) 

 De ki tudja, még nem kell feladni minden reményt: hátha Erdélyi Claudiánál  és Babucs Krisztánál is, jöhetnek kedvünkre való változások.  Utóbbi műsorában ("Operettparádé"), ha sok is a szöveg, még mindig hallunk az adásokban átlag nyolc, elmúlt szombaton tizenegy operettszámot (Kálmán Imrétől hetet; Huszkától és Lehártól kettőt-kettőt)  az ötvenöt percnyi műsoridő alatt. 

Nagy Ibolya vezette kora reggeli ismétlőműsorainak örülnünk kell! Csak el ne vegyék azt....

4304   smaragd • előzmény4303 2021-01-04 13:44:36

Ott is kevés van. Sok a szöveg.

Nagy Ibolya műsora még megy...

4303   Búbánat 2021-01-04 12:11:31

Sajnos, az új műsorszerkezetben (Dankó Rádió - "Az a szép") alig van operett!  Marad az "Operettparádé" a Kossuthon...?

4302   smaragd 2021-01-04 11:56:43

Az a szép
Dankó Rádió
Erdélyi Claudia műsora

A mai ködös hangulatban bekapcsoltam a rádiót és bevallom magam is megdöbbentem, hogy milyen jó hatással volt rám a csárdás tüze, Dankó Pista nótái és a többi színvonalas nótafelvétel is. Amit az első műsorban még furcsáltam, a mai szerkesztésben már kellemesnek találtam - az igaz, hogy átrendeztem a napirendemet és műsor ideje alatt a háttérben a Dankó Rádiót hallgatom.
A műsor első részében egyszercsak felcsendült Kemény Egon - Erdődy János: Örökre drágám című sanzonja - Előzmény -, miután Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető a varázslatos művésznőre, Sennyei Verára emlékezett. Így Kemény Egon felvételét idén már a műsorfolyam kezdetén hallhatta a közönség!  

A másodikban újabb meglepetés ért: régóta várom Jávor Pál előadásában a Toponári Mári és Nincs énnekem fogatom című betétdalt, amelyet most cigányzenekari kíséretben meghallgathattam, így maradt fent az ő előadásában - Erdélyi Mihály Legyen úgy, mint régen volt című operettjét Kemény Egon hangszerelte - Előzmény 1320, itt Kemény Egon gramofon jazzhangszerelését hallhatjuk a YouTube-ról. És most megtalátam a Toponári Márit is :-)! Sőt már ez is hallható:Jóska, levelet hozott a posta.

4301   smaragd • előzmény4299 2021-01-03 17:26:19

Prima volt!

4300   Búbánat 2021-01-03 16:28:39

4300  (ezt most nem engedem át másnak_ "macskás"...)

4299   Búbánat • előzmény4296 2021-01-03 16:18:54

Nagy Ibolya operetténekesnő - primadonna - a  Dankó Rádióból is jól ismert egykori szerkesztő-műsorvezető (több mint hét évig vezette a "Túl az Óperencián" műsorát; jelenleg ismétlőadásokban hallani őt) - a  mai napig "él a szívemben"  - gratulálok ehhez a beszélgetős műsorához is, amelyben - ritka alkalom - ezúttal ő volt az interjúalany! 

Egy portréféle, mely remek alkalmat nyújtott Nagy Ibolyának, hogy a rádió mikrofonja előtt önmagáról is közvetlenül szóljon - nem csak mint primadonna; sok olyan gondolatát osztotta meg, tárta fel, amelyeket bizonyára élénk érdeklődéssel hallgatta és fogadta az operettműfajt kedvelő de elsősorban magát Nagy Ibolyát szerető rádióhallgató!

Köszönet érte!

"Kvaterka"

A mosoly muzsikusai - vendégünk Nagy Ibolya operettprimadonna

Szerkesztő-műsorvezető: Ruff Béla

Katolikus Rádió műsora. 

Adásban: 2021.01.03. 15:04 - 16.00

Az adás visszahallgathatő a rádió oldalán.

 

Nagy Ibolya előadásában hallottuk, énekfelvételei közül bejátszásra kerültek:

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő  „Túl az Óperencián boldogok leszünk...” (Nagy Ibolya,...)

Lehár Ferenc: Paganini – Liza dala: Szép álom szállj a szívemre szent égi fény!” (Nagy Ibolya)

Jerry Herman – Bradányi Iván: (The Best of Times) – musical: „Most kéne élni még, mielőtt ez az este véget ér” (Nagy Ibolya)

Seress Rezső: Szeressük egymást gyerekek, a szív a legszebb kincs. Ennél szebb szó, hogy szeretet a nagyvilágon nincs...” (Nagy Ibolya)

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő - Fedóra belépője Mindig a régi dal, az ember mást se hall: mindig csak pour lamour, csak pour lamour...” (Nagy Ibolya).

Johann Strauss: Bécsi vér keringő (Nagy Ibolya)

Szirmai Albert: Mágnás Miska „Cintányéros cudarvilág, igyunk egy kortyocskát”  (Nagy Ibolya és Bozsó József)

4298   smaragd • előzmény4296 2021-01-03 15:23:54

Ez is meglepetés:

Új műsor a hétvégén a Dankó Rádióban, szombat és vasárnap:

18.04 - 19.00 Családunk nótái
Hallgatóink és kiváló művészeink mesélnek családjuk meghatározó magyarnótáiról, operettslágereiről, népdalairól, amelyek nélkül nem múlhat el családi ünnep. Szerkesztő-műsorvezető: Erdélyi Claudia

Vajon miért nem tájékoztatja idejében hallgatóit a Dankó Rádió?

Előzmény 4297

De most hallgassuk tovább zavartalanul Nagy Ibolyát! Nagyon kellemes és profi portréműsor és végre hallhatjuk Ibolyát énekelni!

4297   smaragd • előzmény4296 2021-01-03 14:21:43

Ez NAGY fogás :-), örülök neki, köszönöm.

              NAGY IBOLYA                           https://www.katolikusradio.hu/online.php

4296   Búbánat 2021-01-03 11:12:29

Meglepetés!

"Kvaterka"

A mosoly muzsikusai - vendégünk Nagy Ibolya operettprimadonna

Szerkesztő-műsorvezető: Ruff Béla

Katolikus Rádió műsora. 

Adásban: 2021.01.03. 15:04 - 16.00

4295   Búbánat • előzmény4289 2021-01-03 11:06:22

"Az a szép"  -  a Dankó Rádió internetes oldalán található műsorlap jelzi, hogy  csak hétfőtől péntekig van műsoron (10-12),. szombat-vasárnap más zenéket sugároz

4294   zenebaratmonika • előzmény4293 2021-01-03 10:04:56

Igen, érdekes volt a műsor és az anekdóták, még nem hallottam ezeket a sztorikat korábban. Eddig Lehár, Huszka és Ábrahám volt, kiváncsi leszek, kik lesznek még. Gondolom jövő héten visszatér Nemlaha. Szerencsére a Médiaklikken vissza lehet hallgatni a műsor, egy hétig simán, a régebbieket meg a google keresőben találtam meg.

4293   smaragd • előzmény4291 2021-01-03 08:39:03

Előzmény 4246
Tetszett a Kossuth Rádió tegnapi újévi Operettparádé műsora, szórakoztatónak és itt-ott érdekesnek találtam a beszélgetést, örültem a szép felvételeknek. Az Operettszínháznak is lehetőséget nyújtanak, hogy a rádión keresztül kapcsolatban maradjon a közönséggel, ami manapság nem a szokásos módon zajlik. Ezúttal igyekeztek az anekdotákat lehetőleg hitelesen továbbadni.

4292   zenebaratmonika 2021-01-02 19:58:04

Bár nem operett, inkább musical, de azért érdekes lehet, már csak azért is, mert nincsen musical fórum még.

LONELY HOUSE Kurt Weill - Komische Oper Berlin - YouTube

Kurt Weill dalai hallhatók még egy darabig Berlinből, közte világsikere a Koldusopera.

4291   Búbánat 2021-01-02 18:13:09

Az újesztendő első „Operettparádé” műsorában ma Kálmán Imre operettmelódiáiból kaptunk egy válogatott, szép csokorra valót, de nagyszerű Huszka- és Lehár-operettdaloknak is örvendhettünk a Kossuth Rádió fél hármas adását meghallgatva!

A szerkesztő-műsorvezető, Babucs Kriszta vendégei a stúdióban Kiss-B. Atilla operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és a színház bonviván-szerepkörének egyik kitűnő művésze, Vadász Zsolt voltak.

 A korábbi beszélgetőtárs, Nemlaha György, dramaturg-zenei író,  most csak írásaival képviseltette magát: Huszkáról, Lehárról és Kálmánról anno feljegyzett, általa összegyűjtött anekdotákat maga a főigazgató, Kiss. B. Atilla felolvasásában hallhattuk.

Az alábbi linkre kattintva az adás visszahallgatható:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-01-02_14-32-00&enddate=2021-01-02_15-40-00&ch=mr1

Az elhangzott operettrészleteket nevesítem:

 • Kálmán Imre: Marica grófnő

- „Ez nem vicc, ez mámor, ez izé, ez Ámor, már itt van és áldozatra vár, becsület szavamra, meg vagyok zavarva, s a szívem az ide-oda jár.../Szép város Kolozsvár, majd ott lakunk a Szamosnál, jöjj hát, mért haboznál, Angyalkám gyere már!...” (Lévay Enikő és Laki Péter, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara)

- „Tűzrőlpattant barna lányok, nyalka szép legények, Csenger táján hogyha járnak a csárdába térnek.…/Ringó vállú csengeri violám kisangyalom, gyúrjad, gyúrjad, sej de ma a bokám letáncolom…”  (Fischl Mónika, Laki Péter, Kiss Zoltán, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara)

 „- Szent Habakuk, mi van velem? én a helyem már nem lelem!.../- Egy az élet, egyszer élsz csak, kincsem, gondold meg ezt, simulj hozzám, drága, nézd csak, minden táncolni kezd...” (Németh Marika és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - Qualiton, 1965

 • Huszka Jenő: Lili bárónő

– „Hogyha szeretnél engemet, úgy mint én tégedet, összepuszilnám képedet négy helyen, haaj!.../ Türelem nagy kincs, de nekem csöpp sincs, aki vár, nem szerethet igazán....”  (Zempléni Mária és Rozsos István, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. október 10., Petőfi Rádió, 20.35 -22.30

 • Huszka Jenő: Bob herceg

– Bordal: „Árva ember borral él, szomjasokkal nem cserél. Borba fojtom bánatom, iszom, amíg ihatom... /Hogyha megcsal egy kis nő, csak legyintek, üsse kő, jó kis kocsma, jó kis bor, megvigasztal mindenkor...” (Palócz László, km. az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. április 18., Kossuth adó, 20.20 – 22.00

 • Lehár Ferenc: A víg özvegy 

- Danilo, Zéta, Rossillon, Cascada, Brioche és a férfikar együttese, induló,  II. felv.: (Udvardy Tibor, Palcsó Sándor, Kövecses Béla, Kishegyi Árpád, Külkey László, km az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.

„- Asszonynéppel! - Asszonynéppel! - Hogy kell bánni?- Mondd meg, na, mondd! - Ezt nem tudja kitalálni sem a bölcs, sem a bolond. - Biztos módszert, - Biztos módszert - Kár keresni! - Hasztalan! - Mert hát minden asszonyszívnek - más-más tolvajkulcsa van. - Egyiknek bókot súgsz fülébe, - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Tapintatosan jársz el véle, - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Jó néha imponálni nekik! - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Ha kell, bosszants babádat végig! - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Gyöngéd legyél, sok ezt kívánja, - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Házsártos néha Éva lánya! - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - Bőrükben néha alig férnek! - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy! - S tőlünk olyan furcsákat kérnek, - Így vagy úgy! Meg így, meg úgy!    /- Bár az asszonyokhoz senki sem ért, - Óh, az asszony! - De rajongunk a női nemért! - Mert a földön s égen a fő: Csak a nő, nő, nő, nő, nő! - Barna, szőke, cseléd, úrinő, - Tüzes asszony, leány epedő? - Pityegő, nevető? - Egyformán a nyakunkra nő! - Asszony, asszony, asszony?!...”

- Valencienne Grisette-dala, III. felv.: (Koltay Valéria, km. az MRT Énekkarának nőikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.

„- A grisette-nek nincsen párja, ezt a sanszát felhasználja… Lolo, Dodo, Jou-Jou, Frou-Frou, Clo-Clo, Margot. - A bulvárról véges végig illeg-billeg-billegünk, nem baj, ha a nap kialszik, fényesebb a szép szemünk. - Illeg-billeg billegünk, billeg-ballag ballagunk, innen-onnan, sirren-surran, sirren-surran, suhanunk. - Kis lábunkon kis cipőcske, kippen-koppan koppanó, férfiszem, ha jő a nőcske, libben-lobban lobbanó. - A grisette-nek nincsen párja, ezt a sármját felhasználja… Lolo, Dodo, Jou-Jou, Frou-Frou, Clo-Clo, Margot. La-la-la-la, lalalalalala / Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!...”
 

 • Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

 - „Hányszor mondtam már magamnak, nézd ezt nem szabad! Hagyd a nőket abba már, mért vagy oly szamár?!…./Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád, nélküled még a mennyország  is fád. Nem megyek el egyedül oda. Nem hagylak el, nem én soha!… (Peller Károly, km. Nőikar) - PELLER KÁROLY lemeze, CD, 2017

- „Bűnösök vagyunk mi, mert éjszakázgatunk mi, nem vonz bennünket tízkor még az ágy.../A lyányok, a lyányok, a lyányok angyalok, a férfiakkal csak komédiáznak...” (Földes Tamás és Dénes Viktor, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara)

- „Zajt ne üss-kicsilány-idesüss! Amit én szavalok az egy tiszta dolog..../Te rongyos élet, bolondos élet, mitől tudsz olyan édes élet, mint a méz?..”  (Széles Flóra és Dénes Viktor, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara)

- „Táncolnék a boldogságtól, szívem lázban ég, senkinek ilyen jó kedve nem volt még.../Álom, álom, édes álom, álomkép! Álmodjuk, hogy egymásé leszünk majd még..”... (Lukács Anita és Vadász Zsolt, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara)

4290   Búbánat • előzmény4289 2021-01-02 18:03:13

Az adás kezdetén erre utaló felkonferálás jelezte ezt a ma (nem) várhatót.  

4289   zenebaratmonika • előzmény4288 2021-01-02 17:13:11

Mi az hogy nem volt?

4288   Búbánat 2021-01-02 11:42:53

Ha ma de. nem kaptunk operettet a a Dankó Rádióban, úgy legyen itt pótlásként, 

"kiéhezve",   a napi 24 órában online operettet sugárzó, internetes oldalról elérhető műsor

https://radio-d.hu/operett

4287   smaragd • előzmény4286 2021-01-02 11:29:59

Hozzáteszem, hogy az elmúlt évizedekben a hallgatóságot, a nézőket hozzászoktatták a folyamatos információközléshez, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki minden műsorban igényli. Ha nem tévedek a Kossuth Rádióban most Nemlaha Györggyel indult a műsorsorozat, azóta bővült a létszám, sajnos ez is számszerűség, mert hárman szerintem már túl sokan vannak az egy órás műsoridőben.

4286   Búbánat • előzmény4284 2021-01-02 11:16:15

Így van: ma már könnyedén visszakereshető minden, bennünket érdeklő zenetörténeti-, életrajzi,-, cselekményt részletező-, bemutatókkal kapcsolatos adat; forrásként ott van sok-sok papíralapú ismertető, de elektronikus oldal... hamar, minderről tájékozódhatunk, utánakereshetünk. A zenei műsorokból nyugodt szívvel kihagyhatók lehetnének az "időt rabló" kapcsolatos  "okfejtések", de a "diskurzusok" is... (Persze akadhatnak az országban, akik minden eszköz és hozzáférés hiányában csak a rádióból és=vagy a televíziót hallgatva/nézve tájékozódnak csupán. Ők köszönettel fogadják azt  amit kapnak, így is, úgy is...)

4285   smaragd • előzmény4284 2021-01-02 11:00:22

Én is így látom, az embereket a zene érdekli, a zenés műrészlet, esetleg jelenet. Ki lehet írni, be lehet mondani, nem új találmány: szerkesztette X. Y, és az összeállított műsort közvetíteni. Napi 40 perc is elég lenne kezdetben. Ez a hallgatói oldal igénye. A másik oldalon főleg a számok fontosak...

A szerzőket és műcímeket is be lehetne mondani vagy a mediaklikken nyilvánosságra hozni. Sajnos a lapozható Rádióújság a múlté.

4284   Klára • előzmény4283 2021-01-02 10:53:05

Lehet, hogy sokan megköveznek - de nekem éppen ez volt a bajom az Eiffel Műhelyházból közvetített műsorokkal is! Miért kell ott ismertetni az opera cselekményét, vagy az éppen fellépő művész életművét sok-sok perces dumával, ahelyett, hogy egy vagy két áriával több hangzana el!

4283   Búbánat • előzmény4282 2021-01-02 10:46:42

Kossuth Rádiót akartam mondani.... (A Bartók adón többször hallhattunk teljes operetteket.)

Ha kevesebb - amúgy érdekes - zenetörténeti fejtegetést hallanánk a műsorba hívott vendég(ek)től, így az adott témából (operettszerzők és műveik)  különben jól felkészült Nemlaha György dramaturg-zenei írótól (is), úgy még több operettrészlet férne bele a heti 55 percnyi műsoridőbe. 

4282   smaragd • előzmény4281 2021-01-02 10:40:57

Errre várok:-) a Bartók Rádióra... addig is örülök a mai Kossuth adásnak, bár még nem néztem meg, hogy tényleg lesz-e.

4281   Búbánat • előzmény4277 2021-01-02 10:34:52

Érdemes időnként "bekukkantani" a Katolikus Rádió honlapjára. A rendszeres opera-összeállítások mellett Időnként operett is elhangzik ott, visszahallgathatók.    Az utóbbi hetek műsorai közt volt Kálmán Imre-, Lehár Ferenc-, tegnap Johann Strauss-operettadás. Házy Erzsébetre emlékező adást is hallgathattunk már.  A Bartók Rádióban szombatonként hallgathatunk operettet. Mindez persze nem pótolja a Dankó Rádióban naponta jelentkező/jelentkezett operettműsorokat.  Az sem szerencsés, hogy az év kezdetén felborul egy kialakult, megszokott,  időrendi és szerkesztési struktúra.

4280   smaragd • előzmény4279 2021-01-02 10:19:49

A helyzet még rosszabb, mint amilyennnek tegnap tűnt: ma, szombaton vasárnapi műsort adnak a 10 órakkor kezdődő sávban, az Az a szép ezen a hétvégén nem kerül adásba! Jó hír: holnap vasárnap is vasárnapi műsort mutat a médiaklikk oldaluk :-).

(A hétvégi operettfelvételek műsora a saját Dankó-klub produkcióikból áll majd össze.)

4279   Klára • előzmény4278 2021-01-02 09:50:55

Nem tudom, miért kell az új évet a futó műsorok megváltoztatásával kezdeni - jobb esetben az idősáv változik meg, és az ember keresheti, hogy hova tolták el,  remélhetőleg nem késő estére, vagy éjszakára. Férjem egyik kedvelt TV sorozata pl. 0:50 órakor jelent meg, holott nem korosztályos műsor.

Rosszabb esetben összevonva valami mással, amiben csak a lényeg vész el!

4278   smaragd • előzmény4276 2021-01-02 07:47:55

Kellemetlen meglepetésnek és főleg rossz döntésnek találom, hogy 2021. január 1-vel megszünt a szerkesztett operettműsor a Dankó Rádióban.

2012 decemberében éppen annak örülhettünk, hogy végre újra lehet operettfelvételeket - elsősorban a Rádió Dalszínháza kiváló műveit - hallani! Nagy vívmány volt ez akkor!

2020 januárjában elvették a hallgatóktól Nagy Ibolya közkedvelt Túl az Óperencián című naponta jelentkező műsorát, most Erdélyi Claudia szerkesztői munkáját is felhigították a műfajkeveréssel. Hová lett a Dankó Rádió eredeti célja... ???

Halljuk ugyan a szlogent: a magyar zene rádiója..., de így, keverve nem szép az Az a szép, szerintem.

Csak remélni tudom, hogy a műfaj rangját az önálló adásokkal mégis fenntartják majd, és ez a tegnapi "kis vegyes" nem a végleges Dankó Rádió-döntés!

4277   Búbánat 2021-01-01 21:40:43

Katolikus Rádió -  2020.12.31. 23:30 – 24.00

Johann Strauss: A denevér

Szerkesztő: Szakács Emese

„Az átpezsgőzött éjszakáról szóló operett részleteit Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Ferenc, Kozma Lajos, Melis György, Ilosfalvy Róbert és Radnay Gyyörgy tolmácsolja.”

Magyar dalszöveg: Fischer Sándor

Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara
Lehel György vezényletével.

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. december 25., Kossuth Rádió 19.05 – 22.00

A hangtárból visszahallgatható itt:

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=23&mev=2020&mho=12&mnap=31&mora=23&mperc=30

- Nyitány

- Dr. Falke és Eisenstein kettőse, I. felv.:

„- Gyere el, hallgass rám! Oda érdemes ám. Holnap úgyis vár a zárka, alhatsz békén, jól bezárva.....Majd álnéven viszlek oda, Marquis Renard jól illik rád. Senki sem tudja ezt meg soha..../- Vacsorára indulok, hol dalolni és táncolni, szép leányok közt mulatni hajnalig vigadhatok...”  (Melis György és Szőnyi Ferenc)

- Rosalinda dala és hármas, I. felv.:

„- De szomorú a válás, a búcsúóra int. Nyolc napig ez a várás, hogy bírjam ezt a kínt. Hogy elhagy így a férjem, nyugalmat óh ki ád?.../- Óh, jaj,a szívem megszakad!...- Ki lesz a társaságom, ha vár jó ebéd? ...-  Ó, fájó pillanat, a szívem megszakad.” (Házy Erzsébet, László Margit és Szőnyi Ferenc)

- Orlovszky kupléja, II. felv.:

 „Van nálam gyakran társaság, hisz szórakozni kell. Itt tölti mind az éjszakát, amíg a nap felkel. Nem érdekel egy szó sem itt, hisz oly unalmasak, én azt teszem, mi jól esik, de nékik nem szabad. Ha bárki unja itt magát, a többiek előtt, én megfogom a gallérját, s kipenderítem őt. S ha meglepné egy percig, hogy mért teszek ilyet? Mert énnekem ez tetszik, ki hogy szokta meg...” (Kozma Lajos)

- Bordal (Orlovszky, Adél, Eisenstein):

 „- A szőlő égi nedve, trallalalalala,életünknek kedve, trallalalalala,a császárok, királyok, a grófok és lakájok mind szolgái, míg élnek, a szőlővenyigének. No koccints hát, az áldásunk ma rászáll, ki császárok közt császár.....A felségnek ez mindig jár, így dukál. Első Pezsgő néven ő császár és király. – Őfelsége sokáig éljen! – A császár és király!”  (Kozma Lajos, László Margit és Szőnyi Ferenc, km. Házy Erzsébet, Melis György, Radnay György, az MRT Énekkara)

- Adél „kacagódala”, II. felv.:

 „Ej, márki úr, ön nem pirul? Tanítsam arra én, mi a biztos jel, hogyan ismer fel egy hölgyet könnyedén? Hisz látja, mily gyöngéd e kéz, ha ily karcsú kis lábra néz! Beszédem a varázsom, a vállam, ez bársony, ily finom úri kincs szobaleánynak nincs. Remélem, hogy belátja ezt, a tévedése oly groteszk.  Mulatok csak, hahaha. hihetetlen, haha, ugye érti, ha nevettem, hahaha...”  (László Margit, km. az MRT Énekkara)

-A III. felvonás fináléja (kórus, Eisenstein, Dr. Falke, Orlovszky, Adél, Alfréd, Rosalinda, Frank, kórus):

„ - Ó irgalom, ó irgalom, jó denevér, ne bántsd nagyon! Az áldozat már érzi bosszúdat! - Mondjátok, mi történt itt?  Mert engem minden megszédít! Mondjátok, az istenért! - Bosszút állt a denevér!...- De mi történt, hogy és mint? - Ami volt, az semmi más, mint csak tréfa, ugratás. - Vele játszottunk mi mind. ... / - Ó de boldog így az élet, köztünk mindig béke lesz. Hadd öleljelek meg téged!  - És ha nem pont így esett, csak hagyjuk meg hitében, így boldog lesz mindenképpen. .../- Rosalinda! Bocsáss meg a te kis hűséges uradnak! Láthatod, hogy mindennek az az átkozott pezsgő az oka! - /- A pezsgő volt a vétkes, trallalalalala,ezt ő vitte véghez, trallalalalala. De ő is oka annak, hogy tetszem az uramnak. Így visszaadta épen és hűségben a férjem. No koccints hát! Az áldásunk ma rászáll, ki császárok közt császár!...” Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Ferenc, Kozma Lajos, Melis György, Ilosfalvy Róbert és Radnay Gyyörgy, km. az MRT Énekkara)

4276   Búbánat • előzmény4275 2021-01-01 15:19:54

A meglepő meglepetések sora a Dankó Rádióban, újév első napján...

4275   smaragd • előzmény4274 2021-01-01 14:47:34

Farsangi tréfának is elmenne, ha itt lenne már az ideje: Újév napján de. fél 11 körül Altatódal... Ez van. Fő az, hogy örült neki valaki :-)!

4274   Búbánat • előzmény4272 2021-01-01 14:27:02

Aminek viszont kifejezetten örültem:  részlet csendült fel Tamássy Zdenkó  Csipkerózsika című zenés mesejátékából:

- Altatódal: Szellő sem rebben, aludj csak csendben, vigyázlak végleg, altatlak tégedet. Aludj!  Csillagok kelnek, hullanak, vigyázok rád örökké.....” (Kaposy Andor)

Bemutató: 1954. augusztus 8., Petőfi Rádió, 16.40 – 17.20

A Rádió Gyermekszínházának műsora

Csipkerózsika

Mesejáték

Grimm meséjét átdolgozta: Mészöly Miklós és Raics István 

Zenéjét szerzette és betanította:Tamássy Zdenkó

Közreműködik a Maqyar Rádió Szimfonikus zenekara, a Földényi-kórus és Andor Ilona Gyermekkórusa.

Vezényel: Török Emil

Dramaturg: Pápa Relli

Rendezte: Szász Károly

(40 perc)

Szereposztásból:

Király – Pataki Jenő

Királyné –Lukács Margit

Csipkerózsika – Házy Erzsébet

Anyóka – Kiss Manyi 

Királyfi –Szigeti Géza (Énekhang: Kaposy Andor)

Hírnök – Harkányi Ödön

Vadász – Surányi Imre

Öregember – Gózon Gyula

Csalogány – Juhász Ildikó

Bagoly – Antalffy Albert

Udvari énekes – Maleczky Oszkár

Jó tündér – Árvai Ilonka

Mesemondó – Berky Lili

Hírnök – Hetényi István

Állathangutánzó – Bánóczy Pál

4273   smaragd • előzmény4272 2021-01-01 12:30:06

A Dankó Rádió 2021-ben sem indított operettműsort, ezt leszögezhetjük, sajnos.

A mai adásban több operettrészlet is elhangzott, azt hiszem három operettből. Arányában kevesebbnek tűnt, mint a magyar nóta. 

Ízlés kérdése, hogy ki szereti ebben a vegyes összeállításban hallgatni a hungarikum operettet. 

Feltételezem, hogy nem a szerkesztőn múlt az új műsorrend. Az archív Kék Duna keringő-felvétel és a kísérőszöveg tetszett nekem, ritkaságként.

4272   Búbánat • előzmény4271 2021-01-01 12:12:47

Hát az az egy operettszám: a Marica grófnőből  a "Hej, cigány" (Kovács József énekfelvételéről) szinte semmi.... Ha ez a tendencia marad, nagyon csalódott lennék. A Kossuth adón viszont csak heti egy alkalommal van operettzene. De legalább ott van és remélem, marad is... 

4271   smaragd • előzmény4270 2021-01-01 11:56:13

Ez sem jött be... :-) jó ebédhez szól az operett...

Úgy látszik, a Kossuth Rádióban lehet majd operettműsort hallgatni, szombat délutátánonként.

4270   Búbánat • előzmény4268 2021-01-01 10:15:02

Úgy tűnik tévedtem: az első órában mennek a nóták és majd a második órában hallhatjuk az operettösszeállítást....

Dankó Rádió  - "Az a szép"   - minden nap de. 10-12 óra között

4269   smaragd • előzmény4268 2021-01-01 09:48:42

                                                           

Köszönöm a tájékoztatást, tegnap az "örökzöldeknél" feladtam...

Mindjárt kezdődik a mai műsor, gondolom, hogy marketing szempontból rakosgatja valaki évek óta a kezdési időpontot :-).

4268   Búbánat 2020-12-31 19:29:27

Holnaptól változik a Dankó Rádió Az a szép c. kétórás adásának időpontja. 

Az eddigi 18 és 20 óra helyett de. 10 és 12 óra között sugározzák az adást, az első órában az operett- és örökzöld műfaj dallamait hallgathatjuk meg továbbra is. (A második órában nóták csendülnek fel.)

4267   Búbánat 2020-12-31 19:24:19

A Dankó Rádió Az a szép c. műsorának operett-blokkjában ma  főleg Kálmán Imre jól ismert dallamai csendültek fel A bajadér, Ördöglovas,  Csárdáskirálynő és a Marica grófnő c. operettekből, továbbá Szirmai Albert Mágnás Miska c. operettjéből egy vidám duettet hallottunk Szeredy Krisztina és Horváth Tamás ill. Szeredy Krisztina és Domoszlai Sándor énekkettőseiben.  

Az adás elején  Farkas Ferenc Csínom Palkó c. daljátékának 1962-es rádiófelvételéről szólalt meg Örzse dala (Komlóssy Erzsébet) és Csínom Palkó dala (Simándy József).

Bevallom: Szilveszter napján, óévbúcsúztatóként,  az operettműsorban  ennél többet illetve mást vártam... De ezeket a bejátszott részleteket is szívesen fogadtam. 

4266   Búbánat 2020-12-31 16:09:33

Sólyom-Nagy Sándor operettfelvételei a Magyar Rádióban:

 • Tyihon Hrennyikov – Semsei Jenő- Blum Tamás: Fehér éjszaka (1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35) – Sebestyén András vezényel – Barlay Zsuzsa, László Margit, Szirmay Márta, Begányi Ferenc, Kishegyi Árpád, Kovács Péter, Melis György, Palócz László, Radnay György, Sólyom-Nagy Sándor, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Offenbachtól Bernsteinig…”Nyáresti szórakozás”-  Operett-est közvetítése a Zeneakadémiáról (1971. augusztus 21, Kossuth Rádió 19.35 - ) – Bródy Tamás vezényel – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, László Margit,  Németh Marika, Szirmay Márta, Zentay Anna, Karizs Béla, Sólyom-Nagy Sándor, Melis György, Palócz László, Simándy József, az MRT énekkara, szimfonikus zenekara, a Harmónia énekegyüttes. Zenei rendező: Balassa Sándor. Szerkesztő: Benczés Magda és Bitó Pál.  Műsorvezető: Bárdy György 

Részletek - a közreműködő énekművészek énekszerepeit külön nem jelölte meg (nem részletezte) a korabeli műsorismertető.

(Offenbach: Orfeusz az alvilágban, A gerolsteini nagyhercegnő; Johann Strauss: A cigánybáró, A denevér; Suppé: Boccaccio, Könnyű lovasság;  Zeller: A madarász; Lehár Ferenc: A mosoly országa; Planquette: A corneville-i harangok; Fall: Elvált asszony; Ábrahám Pál: Viktória; Fényes Szabolcs: Maya; Dunajevszkij: Szabad szél; Herman: Hello, Dolly; Gyulai Gaál János: Hét pofon; Loewe: My Fair Lady; Bernstein: West Side-i történet.)

 • Robert Planquette -  Innocent Vincze Ernő: A corneville-i harangok  (1971. december 20., Kossuth adó 19.51 – 22.00) – Breitner Tamás vezényel – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Korondy György, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor (A bíró), Várhelyi Endre, Michels János, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Carl Millöcker – Róna Frigyes: Gasparone (keresztmetszet, 1972. július 8., Kossuth Rádió, 19.31 – 20.53) – Bródy Tamás vezényel – Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Korondy György, Kovács Péter, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Albert István összekötőszövegét elmondja: Békés Rita és Bánffy György. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Arthur Sullivan – Romhányi József: A Fruska (1973. január 22. Kossuth adó, 19.47 – 21.30)  Blum Tamás vezényel – Kalmár Magda, Barlay Zsuzsa, Divéky Zsuzsa, Rozsos István, Kishegyi Árpád, Kovács Péter, Sólyom-Nagy Sándor( Dick, matróz), Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A férj kopogtat (1973. február 28., Kossuth Rádió 19.50-20.12) – Erdélyi Miklós vezényel - Ágai Karola, Andor Éva, Réti József, Sólyom-Nagy Sándor (Martel, a férj), az MRT szimfonikus zenekara. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Jacques Offenbach: Brabanti Genoveva (részletek - 1973. április 3., Kossuth Rádió, 21.07 – 21.26) – Erdélyi Miklós vezényel – Ágai Karola, Réti József, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT szimfonikus zenekara. A Rádió Dalszínházának bemutatója.

 - Keresztes lovagok dala (Réti József és Sólyom-Nagy Sándor)

 • Horusitzky Zoltán – Romhányi József: Egyetlenegy éjszaka (1974. november 23,, Kossuth Rádió, 20.59 – 22.00) - Jancsovics Antal vezényel– László Margit, Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor, Palócz László, Sólyom-Nagy Sándor (Remete), Szénássy István, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Franz von Suppé-est a Rádió 6-os stúdiójában (1974. december 23., Kossuth Rádió 19.30 – 21.00)– Bródy Tamás vezényel – Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, László Margit, Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, B. Nagy János, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Szerkesztő: Bitó Pál 

- Boccaccio

 b.) Bevezető jelenet (Kishegyi, Sólyom-Nagy Sándor, énekkar),

 e.) Hordódal (Sólyom-Nagy Sándor, férfikar),

 g.) Hetes (Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, B. Nagy János, Sólyom-Nagy Sándor)

- Pajkos diákok - b.) Jelenet Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, B. Nagy János, Bende Zsolt, Sólyom-Nagy Sándor)

- A szép Galathea – d.) Bordal (László Margit, Kishegyi Árpád, B. Nagy János, Sólyom-Nagy Sándor)

 

 • Lehár Ferenc – Gábor Andor- Semsei Jenő-Szabó Miklós: Éva (1975. június 23., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.30) – Sebestyén András vezényel – Lehoczky Éva, Németh Marika, Korondy György, Kishegyi Árpád, Bende Zsolt, Sólyom-Nagy Sándor (Prunelles, a könyvelő) , Ambrus Mihály, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 •  
 • Offenbach-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1977. január 31., Petőfi Rádió, 19.40-21.40) – Breitner Tamás vezényel - Barlay Zsuzsa, Házy Erzsébet, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Gregor József, B. Nagy János, Palcsó Sándor, Sólyom-Nagy Sándor, a Magyar Állami Operaház Énekkara, az MRT szimfonikus zenekara, a Magyar Állami Operaház Énekkara (A 66-os szám, Eljegyzés lámpafénynél, A férj kopogtat, A gerolsteini nagyhercegnő, A sóhajok hídja, A szép Heléna, Hoffmann meséi)

-  A 66-os szám - Házaló-dal (Sólyom-Nagy Sándor)

- A sóhajok hídja - Négyes (Palcsó Sándor, Gregor József, B. Nagy János, Sólyom-Nagy Sándor)

- Hoffmann meséi - Dappertutto áriája (Sólyom-Nagy Sándor)

 

 • „Komolyan – Könnyedén” – Operettől  zenés játékig - a Magyar Rádió nyilvános hangversenyének közvetítése a 6-os stúdióból (1977. június 26., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.20) – Bródy Tamás vezényel – Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Bessenyei Ferenc, Fülöp Attila, Gáti István, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, a Stúdió 11 és a Harmónia énekegyüttes. Szerkesztő: Bitó Pál. Műsorvezető: Rapcsányi László.

- Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – „Nincs szebb, mint a szerelem…/Az asszony összetör, megkínoz, meggyötör…” (Házy Erzsébet, km. Fülöp Attila, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor)

- Jacobi Viktor: Sybill – „A kandallóban rőzse ég…/Illúzió a szerelem…” (Lehoczky Éva és Sólyom -Nagy Sándor)

 

 • Operettest Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából  a Csepeli Munkásotthonból (1982. október 25., Kossuth Rádió 19.30 – 21.25)  Sebestyén András vezényel - Kalmár Magda, Kincses Veronika, László Margit, Zempléni Mária, Ilosfalvy Róbert, Fülöp Attila, Mersei Miklós, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, valamint az MRT énekkara és szimfonikus Zenekara. 

Gábor Andor: Tatárjárás - „Ó, boldog este” – duett (Kalmár Magda és  Sólyom-Nagy Sándor)
Harsányi Zsolt: A cigányprímás - Stradivari-dal (Sólyom-Nagy)
Martos Ferenc: Zsuzsi kisasszony - „Édesebb, szebb ott a nyár” (Sólyom-Nagy Sándor)

 • Sárközy István – Benedek András – Semsei Jenő - Innocent Vincze Ernő: A szelistyei asszonyok (1983. augusztus 20., Kossuth Rádió 15.05 – 16.42) – Breitner Tamás vezényel – Mészöly Katalin, Sudlik Mária, Zempléni Mária, Divéky Zsuzsa, Miller Lajos, Palcsó Sándor, Sólyom-Nagy Sándor (Rostó Pál, prefektus), Mersei Miklós, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Békés András. A Rádió Dalszínházának bemutatója.
 • Offenbach-est közvetítése a Pesti Vigadóból (1984. november 12., 3, Műsor (URH adó) - 19.35 – kb. 21.15.) - Breitner Tamás vezényel - Kalmár Magda, Takács Tamara, Zempléni Mária, Molnár András, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) Műsorvezető: Rapcsányi László

- Hoffmann meséi - Dappertutto áriája (Sólyom-Nagy Sándor)

- A 66-os szám - Házaló-dal (Sólyom-Nagy Sándor)

 

 • Kálmán Imre operettest a Pesti Vigadóban (1986. március 1., Kossuth Rádió) 

A koncerten fellépett Decsi Ágnes, Kincses Veronika, Zempléni Mária, Berkes János, Simándy József, Sólyom-Nagy Sándor. - A Magyar Rádió és Televízió Énekkarát (karigazgató: Sapszon Ferenc) és Szimfonikus Zenekarát Selmeczi György vezényelte.

– Harsányi Zsolt: A cigányprímás - Stradivari-dal (Sólyom-Nagy Sándor)

Martos Ferenc: A kiskirály - „Hulló csillagok” (Sólyom-Nagy Sándor)

Gábor Andor: A csárdáskirálynő - „A lányok, a lányok” (Sólyom-Nagy Sándor, km. az MRT Énekkarának férfikara)

4265   Búbánat 2020-12-31 12:45:28

​​​​​​Ma 30 éve mutatta be a Rádió Offenbach operettjének új rádiófelvételét:

 • Jacques Offenbach - Romhányi József: Orfeusz az alvilágban (1990. december 31., Petőfi Rádió, 21.00 – 22.45) - Pál Tamás vezényel - Kertesi Ingrid, Ulbrich Andrea, Takács Tamara, Csonka Zsuzsa, Gémes Katalin, Pelle Erzsébet, Gulyás Dénes,  Miller Lajos, Rozsos István, Korcsmáros Péter, Szüle Tamás, Fried Péter, Haumann Péter, km. az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara.  Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Bozó László

Az operett korábbi teljes rádióváltozata még 1963-ban készült el:

 • Jacques Offenbach – Romhányi József: Orfeusz az alvilágban (1963. július 20., Kossuth Rádió 20.45 – 23.15) Blum Tamás  vezényel – László Margit, Barlay Zsuzsa, Ágai Karola, Dunszt Mária, Szabó Anita, Szőnyi Olga, Bartha Alfonz, Réti József, Melis György, Külkey László, Maleczky Oszkár, Várhelyi Endre, Pálffy Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Rácz György.

Érdekesség: a két felvétel zenei rendezője ugyanaz volt: Fejes Cecília

4264   Búbánat 2020-12-30 20:21:29

A Dankó Rádió ma délután elhangzott operettműsorából ("Az a szép"):

Johann Strauss -  Carl Haffner, Richard Genée Fischer Sándor: A denevér

 - Adél kacagódala, II, felv.: „Ej, márki úr, Ön nem tanul.../Nevetséges, ha-ha-ha...” (Blaskó Bernadett) - Blaskó Bernadett – Operett Album, 2017 – CD magánkiadás

- Nyitány (Bécsi Filharmonikusok)

Honthy Hannára emlékezve – aki ezen a napon hunyt el, 1978-ban:

- „Primadonna álma”; Lehár-dalcsokor:  Luxemburg grófja; Éva; A víg özvegy - Bródy Tamás vezényli a Fővárosi Operettszínház Zenekarát:  „Operettvilág, csodás!”, „Hogyha csak egy percig volnál szép...”, „Bamba-bamba gyászvitéz, ki a lányra rá sem néz”, „Ajk az ajkon, nem sóhajtom, jöjj, szeress”

Szilveszter, 1963 – az óévbúcsúztató vidám műsorban Honthy Hannával Rátonyi Róbert beszélget.

- Zerkovitz Béla – Molnár Ferenc – Kellér Dezső: Doktor úr - „Lehoznám néked a csillagokat is az égről” (Honthy Hanna és Baksay Árpád, km. Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Török Emil)  

- Lajtai Lajos - Harmath Imre - G. Dénes György: „Jártam sok szép helyen, szívem mindig új élményt kíván.../Szívem a tiéd, Budapest, meghalnék érted én örömest...  (Honthy Hanna és énekkar)

- Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Kellér Dezső – Békeffi István: Csárdáskirálynő - Kerekes Ferkó,  Miska főpincér és Cecília hármasa: „Nem él jobban Kínában sem a kínai császár, mint mikor a szívemre a búbánat rászáll.../Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométer esőre áll....”  (Honthy Hanna, Palócz László és Feleki Kamill, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

 

Lehár Ferenc – Heinz Reichert, Jenbach Béla - Kulinyi Ernő: A cárevics 

- Szonja dala, I. felv.: „Majd jön egy férfi, ki rám tekint vágyón, majd jön egy férfi, hogy ő legyen párom…”  (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  - Koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

- Mása és Iván vidám kettőse, III. felv.: „- Nézd a szemem, ékszered hát, szívem tüzesen ver... /Jaj de jó, hogy itt vársz, ha hívlak, kis ibolyám…” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)  részletek, 1969. július 2., Kossuth Rádió, 22.20 - 22.45

Kálmán Imre – Rudolf  Schanzer, Ernst Wellisch – Szenes Andor: Ördöglovas – Sándor Móric gróf dala: „Suhan az éj, elkerül az álom .../ Ma önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom...”   (Domoszlai Sándor) – „A mosoly országa”, CD, 2015 

Kálmán Imre – Julius  Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor fordítása nyomán Szenes IvánA montmartre-i ibolya

Ninon és Frascatti vidám kettőse: „- Ezeregy kis pletyka szól egy csinos kis asszonyról…/ - Ez az egy kis pletyka szól egy-egy kormányférfiról, igazán oly kínos, bosszantó és szörnyen gyanúsító…/Igazán belátható, hogy a vád ok nélkül való, a sok aljas pletyka rágalom, hát visszautasítom!”   (Kalmár Magda és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00 

- Ninon dala, II. felv.: „Carambolina, caramboletta”  (Szász Kati)

4263   smaragd • előzmény4259 2020-12-30 05:09:35

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55

Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 2020: Nagy Ibolya

Hétfőtől az alábbi műsorhét ismétlését hallhatjuk:

https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/05/29/tul-az-operencian-baranyi-ferenccel-es-barataival-22-het

„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4262   Búbánat 2020-12-29 21:00:38

A Dankó Rádió ma délután elhangzott operettműsorának („Az a szép”) ének-zenei tartalmából:

Huszka Jenő: Szabadság-szerelem

- Palotás

- Szerelmi kettős (Petress Zsuzsa és Jámbor László)

- Bujdosó-dal (Jámbor László)

Huszka Jenő: Erzsébet

- „Rózsám, viruló kis rózsám”

Robert Planquette: A corneville-i harangok

- Germaine-dala 

- Gáspár apó dala

- Henri márki belépője

Norberg Glanzberg - Reményi Gyenes István: “Grandes bulvardes” (Rátonyi Róbert)

4261   Búbánat 2020-12-28 19:11:40

Két „bécsi” klasszikus operett részletei csendültek fel az imént a Dankó Rádió Az a szép című operettműsorában

 • Johann Strauss: A cigánybáró

Szövegét Jókai Mór nyomán Ignatz Schnitzer írta, a dalszövegeket Fischer Sándor fordította.

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió 18.50 – 21.20.

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)

Vezényel: Ferencsik János

- Saffi dala: „Oly árva és oly jó nincs senki a földön, mint a cigányok. Nagyon vigyázz, jól vigyázz, hol cigánynép tanyáz! Amerre jár, hová ő lép, bajt hoz és csak árt neked! Zárd be hát férfinép házad, nőd, gyermeked! Vigyázz! vigyázz! vigyázz! vigyázz!...”  (Házy Erzsébet)

- Barinkay belépője: Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én, s jobb híján egy éven át vezettem menazsériát..../Mert a szív és az ész együtt mindenre kész, mindig előre nézz, légy merész s célhoz érsz!…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara)

- „Kincskeringő” (a Bécsi Filharmonikusokat Nikolaus Harnoncourt vezényli) – koncertfelvételről

- Barinkay és Saffi kettőse: „Ki esketett?” (Csonka Zsuzsa és Leblanc Győző, km. a Sinfonica Hungarica , vezényel: Benedek Tamás) - Alpha Line Records, 1996 – „Operettenmelodien” (1 CD)

 

 • Franz von Suppé – Josef Braun – Innocent Vincze Ernő: Pajkos diákok 

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió 19.30 – 20.39 

Km. az MRT Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és Szimfonikus Zenekara.

 Vezényel: Breitner Tamás

 - Kórusjelenet és együttes: „...- Kopp-kopp, kopp-kopp! - Egyszer az ítélet fejedre száll! Akkor a búbánat késő lesz már! - Javulj meg Geier, ha van benned ész, és iparkodj jól, mivel kerül a vész! Siess, hogy el ne késs!..../- Koccintsunk rá! Igyunk, igyunk! - Kopp-kopp, kopp-kopp!....- Ugye bár, látni már, hogy ahányan vagyunk mind, pénzre fittyet hányunk mi! Le a pénzzel, pénzzel, pénzzel!... "  (Erdész Zsuzsa, Szirmay Márta,  Bartha Alfonz,  Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, km. az MRT Énekkara)

- Anton és Lizi búcsúkettőse (Erdész Zsuzsa és Bartha Alfonz, km. az MRT Énekkara):

 „- Búcsút venni!  - Szenvedés! - Útra kelni!...- Válni, válni! - Légy erős!. - Úgy tud fájni!.. - Ó, én árva, életem nélküled semmit sem ér!. Bármeddig járj, lágy távol,. addig nincs nekem nyár, soha más, csak,csak tél.. Mindig rajtam a ködfátyol., s a szívem már nem él....„Gaudeamus igitur…” ./- Száll a nyár, száll a tél s párod már visszatér!  Két szív boldog álma új életre kél!  A sors szép virága az élő remény,  leszel még menyasszony és én vőlegény.  Hidd el t drága! ... - Szép reménysugár szívemre szállj,  reám találj!....- Várj! - Most váljunk, drágám! Áldjon ég!” 

- Előzene és Geier kupléja (Várhelyi Endre):

„Minden ember pénzre vágyik, pénzt kíván! Mind csak egyet áhít, pénzt csak, pénzt csupán! Nékem másnál több a pénzem, gyűjtöm én.  Vérem forr, ha nézem, ó ez mind enyém!  Lángra gyújt egy édes láz, boldogságom nincsen más.  Egyetlen mámorom, ha pénzem számolom. Egyesével, kettesével, ötösével, tízesével, összesével, egy csomóba csapni s rakni újfent széjjel.  Tornyocskákba, halmocskákba, ki a zsákból, be a zsákba, s újra széjjel, ezzel szórakozom minden éjjel, kéjjel!  Édesem, nézzen ilyen jól tömött zsákot! …. Nincs nagyobb kéj-gyönyör, nincs a világon! … Pénzem csendülj!  S ha gyűjtelek, te gyűlj!  Egyesével, kettesével, ötösével, tízesével, összesével, egy halomba csapni s rakni újfent széjjel.  Tornyocskákba, halmocskákba, ki a zsákból, be a zsákba, ki a zsákból, be a zsákba s újra széjjel, ezzel játszom minden éjjel, kéjjel!...”

- Kórusjelenet és Frinke Léni belépője (Szirmay Márta, km. az MRT Énekkara):

 ”...Vivat! Vivat! Vivat!  /-Ugye ,mindegyiktek várja, hogy kit rágok, mint a szú? Nos, az erkölcstan tanára csuda bölcs és szigorú!  Olyan fennkölt, mint egy bálvány még az órán azelőtt, s amit mondott katedráján, lehet látni... /Uramisten, uramisten, hogy mily félreismert zseni!.../Csakis egy professzor tudja jól a geometriát, hamar esik szekundába, bajba jutva a diák.  Hideg arca csupa szeglet, csupa érdek.... tudománya ezer képlet, csupa tétel, úgy bizony..."  

4260   Búbánat 2020-12-27 21:17:42

Ma a Dankó Rádió "Az a szép" műsorának operett részében egyebek közt részletek szólaltak meg a következő zenés darabokból:

Tamássy Zdenkó: Ház közbeszól  (rádióbemutató: 1960) - Bilicsi Tivadar

Fényes Szabolcs: Rigó Jancsi (rádióbemutató: 1973)  - Petress Zsuzsa, Rátonyi Róbert, MRT Énekkara

Fényes Szabolcs: Maya (rádióbemutató: 1971) - Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, Korda György, MRT Énekkara

Jerry Bock - Joseph Stein-Sheldon Harnick – G. Dénes György - Reményi Gyenes István: Hegedűs a háztetőn (részletek, rádióbemutató: 1973) - Petress Zsuzsa, Bessenyei Ferenc, Benkóczy Zoltán, Mucsi Sándor

4259   smaragd • előzmény4239 2020-12-27 19:59:50

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55

Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 2020: Nagy Ibolya

Hétfőtől az alábbi műsorhét ismétlését hallhattuk:

https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/05/21/tul-az-operencian-gulyas-denessel-21-het

„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4258   Búbánat • előzmény4257 2020-12-26 20:39:14

Volt egy korszaka a Magyar Rádiónak, amikor évente több tucat új operettfelvétellel is jelentkezett három csatornáján (Kossuth, Petőfi, URH adó); az év bizonyos, eseménydús időszakaiban akár össze is torlódhattak a leadásra váró felvételek, így előfordulhatott, hogy hetente hallhattunk egy új, magyar nyelvű operett-bemutatót; alig akadt olyan hónap, hogy ne kaptunk volna legalább két új, teljes és/vagy keresztmetszet-operettfelvételt; az pedig egészen kivételes alkalomnak számított, ha egy nap kettőt is műsorára tűzött a Rádió! - Mert ilyen  ritka, különleges nap és alkalom volt 1976. december 26-a! Ma 44 éve, karácsony második napján, két új operettfelvétellel kedveskedett az operettbarátoknak a műsorszerkesztőség. Erre a két új rádiófelvétel-bemutatóra emlékezem:

 •  „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet énekel operettdalokat  (1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06) 

        Km. a Magyar Állami Operaház zenekara. Vezényel: Bródy Tamás

1. Robert Planquette: Rip van Winkle – Alice levéláriája (Házy Erzsébet )

2. Pjotr Csajkovszkij - Josef Klein: A diadalmas asszony – Márta: később Katalin cárnő románca (Házy Erzsébet )

3. Lehár Ferenc: Hercegkisasszony – Mary-Ann dala + Közzene (Házy Erzsébet )

4. Oscar Straus: Búcsúkeringő – Vera Lisaweta Opalinski grófnő dala „Rózsadal” (Házy Erzsébet )

5. Lehár Ferenc: Luxemburg grófja – Angèle belépője „Boldogság, ki tudja, mi a boldogság, aki nem volt szerelmes még…” (Házy Erzsébet )

6. Lehár Ferenc: Paganini – Maria Anna Eliza belépője „Szép álom, szállj a szívembe” (Házy Erzsébet )

És lám: ma a Dankó Rádió szerkesztője-műsorvezetője, Erdélyi Claudia  felfigyelt a régi karácsonyi operettbemutatók között  arra a stúdiófelvételre, mely ugyazon a napon került adásba, mint a Házy Erzsébet új operettfelvétele. 

"Az a szép" műsor-blokk első órájában ma részletek szólaltak meg erről,  a  44 évvel ezelőtti karácsonykor bemutatott stúdiófelvételről:

 • Jacques  Offenbach – Romhányi József: A sóhajok hídja (1976. december 26. Kossuth Rádió, 18.50 – 20.13) 

Kalmár Magda, Kincses Veronika, Kishegyi Árpád, Antalffy Albert, Fülöp Attila, Palcsó Sándor,  Radnay György, Rozsos István, km. a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara.  Vezényel: Bródy Tamás. Zenei rendező: Matz László. Rendező: Seregi László

4257   Búbánat 2020-12-26 20:13:16

A Dankó Rádió mai, karácsonyi operettműsorában („Az a szép”)  többek közt Offenbach és Johann Strauss zenéjét élvezhettük:

 • Jacques Offenbach - Hector-Jonathan Crémieux, Ludovic  Halevy - Romhányi József: A sóhajok hídja 

Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. december 26., Kossuth Rádió 18.50 - 20.13

- Dal: „Katarina, ám e dal hív, válaszolj végre hát! Meghasad így a szív és megöl a kínos vágy!,,,megöl a kín, a vágy”. (Kincses  Veronika)  

- Jelenet és Katarina dala (Kalmár Magda, km. Kincses Veronika, Fülöp Attila, Rozsos István, Antalffy Albert)

-  Malatromba dala: „Úgy gyötör a vágy, kérlek, hallgass meg hát, te szépség! Az ostromlott vár adja meg magát már de végképp! Ne félj ha győz, zsarnokot győz,  trallalala-trallalala-trallalalala-la,  előtted majd térdet is hajt, trallalala-trallalala-trallalalala-la... /Míg üldözlek, szíved ostromlom rég, én drágám, míg küzdenem kell, addig kell csak a csel, az ármány!. Ne félj ha győz...” (Palcsó Sándor)

- Együttes (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Rozsos István, Antalffy Albert)

Más felvételről

 – Malatromba dala – „A galamb és a héja” - „A  búsan búgó gerle az árnyas-lombos kertben, az árnyas kertben lágy kis pelyhes fészket rak, lágy pelyhes fészket rak.  Lám csendes lesz az álmod, tán csendes lesz az álmod, ha nyugszik már a nap, ha nyugszik már a nap. Te tisztaszívű gerle, a fényes égre nézz! Ott körbe-körbe-körbe-körbe szálldos fészked felett, les már rád a vész! ..”  (Réti József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Erdélyi Miklós) - Offenbach szerzeményeiből egy-egy részlet:  Dunanan apó utazása; A sóhajok hídja; Kakadu (1973április 3., Kossuth Rádió, 21.07 – 21.26) 

 • Johann Strauss – Friedrich Zell, Richard Genée – Gáspár Margit – Kristóf Károly: Egy éj Velencében

- Caramello dala - „Lagúna-keringő” - „Oly kedves, oly megnyerő, tündéri látvány a nő, ám benne megbízni kár, elröppen akár a madár! Mindig csak egy gond a fő: hogy hű-e hozzád a nő?...” (llosfalvy Róbert, km.  az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. július 16., Kossuth rádió, 20.28 – 22.00 

 • Johann Strauss: A clgánybáró - „Kincskeringő” (A Bécsi Filharmonikusokat Nikolaus Harnoncourt vezényli) - koncertfelvételről
4256   Búbánat 2020-12-25 19:20:37

Házy Erzsébet három duettet énekel Melis Györggyel azon a ”Mézeskalács”- rádiófelvételen, amelyről most ezeket a részleteket is, újra meghallgathattuk a Dankó Rádió nemrég véget ért operettműsorában („Az a szép”):

 • Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács

A  Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1977. január 21., Kossuth Rádió 17.19 – 18.04 

Km. az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András

- Örzse és Jóska kettőse III. felv.: „-Vidd ezt a mézest véled el, a tarisznyádba tedd el, talán még sor kerül reá, ne hadd itt Jóska, vedd el. / Szív küldi szívnek szívesen, szív a szívtől kapja szívből kedvesen; ha nem kapja szív a szívtől igaz szívvel, kedvesen, küldje vissza szív a szívnek, tiszta szívből, szívesen....” (Házy Erzsébet és Melis György)

- Örzse és Jóska kettőse, I. felv.:  „Kívül piros, belül édes, olyan cukor, mint a rétes, jaj, be szép! Jaj be szép! Közepén a kép!.../ … Hencida, Boncida, Bergengócia, mért is csak az uraké az óperenci-en-ci-a!”  (Házy Erzsébet és Melis György)

- Örzse és Jóska kettőse, I. felv.: „Én a párod, te a párom, nem választ el semmi se, sem sírásó, sem koporsó, sem harangszó, sem mise: két szegény kis tücsköt így ád össze az egek ura. /- Nem kell a tücsöknél ehhöz semmi figura, semmi figura, semmi figura. /- Tudja jól a tücskök dolgát a mezők ura, a szívek ura, az egek ura…!”  (Házy Erzsébet és Melis György)

- Jóska dala, III. felv.: „Ott, ahol egy kútgém látszik, csak egy kútgém látszik, jegenyefa tetejével tanyai szél játszik…” (Melis György)

Egy másik dalfelvétel:

- Encella királynő dala, I. felv.: „És mégis, mégis, furcsa egy dolog, a nagy királynők mégse boldogok. Egy kis cseléd, higgyétek nékem el, az nem cserélne Őfelségével!.... És mégis, mégis furcsa egy dolog, a nagy királynők mégse boldogok.” (Pitti Katalin, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Makláry László) - részletek, 1985

 

A Rádió karácsonyi ének-zenei összeállításában felhangzott egyéb, örökzöld dalok mellett még egy operettkettőst hallhattunk:

 • Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Romhányi József: A csárdáskirálynő

- Szilvia és Edvin kettőse: A szerelem furcsa jószág, a szerelem egyszer sújt…./Egy a szívem, egy a párom, boldogságot tőle várom…” (Szeredy Krisztina és Doboszlai Sándor)

4255   Búbánat 2020-12-25 17:27:21

Ma 57 éve, Karácsony első napján mutatta be a Rádió Dalszínháza:

 • Johann Strauss – Fischer Sándor: A denevér (1963. december 25., Kossuth Rádió 19.05 –22.00)  -

Házy Erzsébet (Rosalinda), László Margit, Szőnyi Ferenc, Ilosfalvy Róbert, Kozma Lajos, Melis György, Radnay György, Palcsó Sándor…, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György –Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András.

A felsorolt művészek közül egyedül Palcsó Sándor van még köztünk - Hála Istennek!

4254   Búbánat 2020-12-24 22:32:31

Dankó Rádió mai operettműsora ("Az a szép")  a karácsony ünnepi hangulatához illő ének-zenékkel indult, majd az adás népszerű operettkettősökkel folytatódott:

Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória - Cunlight és Viktória kettőse: „Kétfogatú vén fiákeren suhantam én a Ringen át…/Pardonmadamehadd nyújtsak át egy szál rózsát...” (Gencsy Sári  és Svéd Sándor, km. a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének Zenekara, vezényel: Sebestyén András

Kálmán Imre Julius Brammer, Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő – Liza és Tasziló kettőse - „Kishúgom - bátyuskám - angyalom, nézz le reám, kis leány, légy vidám, drága napsugár...” (Gencsy Sári  és Svéd Sándor)

Jacobi Viktor Martos Ferenc Bródy Miksa: Sybill A nagyherceg és Sybill szerelmi kettőse, II. felv.: „- A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs... - Parázs, parázs, szép izzó parázs... / - Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...”   (Németh Marika és Bende Zsolt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. január 10. Kossuth Rádió 20.25 – 22.00

Huszka Jenő Martos Ferenc: Gül baba – Gábor diák és Leila szerelmi kettőse  „Égi virágom, jó sorsodat áldom.... /Jer, vélem, édes, szökjünk el együtt…” (Németh Marika és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió 13.42 – 14.57

Huszka Jenő Bakonyi Károly - Martos Ferenc: Bob herceg - Bob szerenádja, duett  „Úgy megszerettem ezt a kicsi, ómódi házat …./Érted eped a szívem, téged hív a gitárom, jöjj ide közelembe, jöjj ide kicsi párom! Édes kis puha ajkad, add ide, ne habozzál, jöjj ide, ide, harmatos szép liliomszál!...” (Németh Marika és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. április 18., Kossuth adó, 20.20 – 22.00

Érted eped a szívem, téged hív a gitárom, jöjj ide közelembe, jöjj ide kicsi párom! Édes kis puha ajkad, add ide, ne habozzál, jöjj ide, ide, harmatos szép liliomszál!"

4253   Búbánat • előzmény4249 2020-12-24 13:16:39

1949. szeptember 25., Petőfi Rádió,  19.15 – 20.20

Stúdióoperett.

Énekes-zenés részletek

Florimond Hervé - Henri Meilhac, Albert Milhaud - Evva Lajos - Rákosi Viktor:  Nebáncsvirág

Az összekötőszöveget írta és rendezi: Kiszely Gyula

Km. a Földényi-kórus és Somló Sándor Melódia-együttese

Személyek:

Denise — Miklós Kata

Célestin —Rátonyi Róbert

Champlatreux, hadnagy — Cseh Béla

Őrnagy — Földényi János

Bemondó: Szőke Klára és Kovrig Emil

4252   Búbánat 2020-12-23 19:49:36

A Dankó Rádió Az a szép című operettműsorában ma az alábbi zenék kerültek adásba:

 • Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Romhányi József: A csárdáskirálynő

- Tánckeringő  (Farkas Pál vezényli a  Dunakeszi Szimfonikus Zenekart)

- Miska, Feri bácsi és Cecília hármasa:  „Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométer esőre áll”  (Palócz László, Feleki Kamill és Honthy Hanna,  km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

- Szilvia és Edvin kettőse: A szerelem furcsa jószág, a szerelem egyszer súlyt…./Egy a szívem, egy a párom, boldogságom tőle várom…” (Házy Erzsébet és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

- Szilvia belépőjeHajhó, hajhó… Messze délen zordon hegyek ölén... / Hogyha szívem kéred tőlem, jól vigyázz babám…” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)

- Stázi és Edvin kettőse: Túl az Óperencián boldogok leszünk....” (Ötvös Csilla és Molnár András, km. a Magyar Állami Operaház Failoni zenekara, vezényel: Benedek Tamás) - „Operettcsillogás”  -  Ötvös Csilla, Audio CD 1996,  SWCD6105

 

 • Kálmán Imre - ‎Julius Brammer, Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő 

- Tasziló dala: „Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket, ha arra jársz” (Berkes János, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara, vezényel: Makláry László) - keresztmetszet, Budapest Művészház Kft., CD 1994 

-  Marica belépője, I, felv,: „Húzd, mint régen! Húzzad nékem, gyere ide, vén cigány!.../De jó is lenne, szerelmes lenni, egy édes vágynak utána menni! ..." (Blaskó Bernadett) – Blaskó Bernadett – Operett Album, 2017 – CD magánkiadás

Tasziló és Marica kettőse, II. felv.:  „Szent Habakuk, mi van velem? én a helyem már nem lelem!… /Egy az életegyszer élsz csak,kincsem, gondold meg ezt,…” (Blaskó Bernadett és Egyházi Géza) – Blaskó Berndadett – Operett Album, 2017 – CD magánkiadás

 

 • Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória

-  Koltay  és Viktória kettőse, II. felv.: „Nem történt semmi, csak elválunk csendben: Good night… Így kellett lenni, majd elfelejt engem, good night…”  (Borbás Barbara  és Peller Károly, km. a Budapesti Operettszínház Énekkarának férfikara, a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István)  Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN”  – CD - (2011)

- Cunlight és Viktória kettőse: „Kétfogatú vén fiákeren suhantam én a Ringen át…/Pardonmadamehadd nyújtsak át egy szál rózsát...” (Németh Marika és Melis György, km. a Harmónia Vokál és a Magyar Rádió és Televízió Esztrádzenekara, vezényel: Bródy Tamás) 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 Ábrahám Pál operettjeiből

4251   Búbánat 2020-12-22 19:22:57

A Dankó Rádió nemrég véget ért operettműsorában ("Az a szép")  a következő operettmelódiák csendültek fel: 

1. Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner - Robert Bodanzky - Gábor Andor: Luxemburg grófja - Fleury és Basil kettőse: „Polkatáncos, polkatáncos, voltam deli legény, a karcsú nőket én forgattam könnyedén...” (Honthy Hanna és Feleki Kamill, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás)  - keresztmetszet, Qualiton, 1964 

2. Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Romhányi József: A csárdáskirálynő - „Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométer esőre áll…” (Palócz László, Feleki Kamill és Honthy Hanna, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

3. Kálmán Imre Julius Brammer, Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő Zsupán és Marica kettőse, I. felv.: „Szép város Kolozsvár”  (Rökk Marika és Németh Sándor) - Fővárosi Operettszínház előadásának hangfelvétele, 1992

4. Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla Gábor Andor - Békeffi István Kellér Dezső: Csárdáskirálynő  - „A szerelem egy furcsa jószág, a szerelem csak egyszer súg.../Egy a szívem, egy a párom, boldogságom tőle várom...”  (Iván IldikóRökk Marika és Jankovits József) - Fővárosi Operettszínház előadásának hangfelvétele, 1992

5. Huszka Jenő – Kristóf Károly: Szép Juhászné - Szerelmi keringő-duett: „Oly szép az élet, ha téged nézlek, oly bús, ha tőled eltép a végzet, csókodra vágyom, én édes párom, nincs annál jobb a világon…”  (Neményi Lili és Sárdy János, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György)  - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1954. december 19., Kossuth Rádió, 19.00 – 21.35

6. Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő - Cigaretta-keringő - „Egy kis cigaretta valódi, finom, oly illatos. enyhe, mint rózsaszirom...”  (Petress Zsuzsa és Sárdy János, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) – Más Huszka-operettek részleteivel együtt: 1952. december 7., Kossuth Rádió 14.00 – 15.00

7. Kacsóh Pongrác Bakonyi Károly - Heltai Jenő: János vitéz – „Egy rózsaszál szebben beszél, mint a legszerelmesebb levél...” (Palló Imre és Sárdy János, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor)  - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. december 27., Kossuth Rádió18.40 – 21.05

8. Kálmán Imre –- Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A bajadér - Radzsami dala„Ó bajadérem, kit a szívem imád, ó bajadérem,  megöl érted a vágy ...” (Sárdy János. km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Török Emil) - 1959

4250   Búbánat 2020-12-21 19:37:51

Most nem néztem utána, és nem számoltam össze, hogy az idén hányadszor hangzottak el, ismét, a „Mágnás Miska”  és a „Boccaccio” operettek alábbi részleteinek bejátszásai a Dankó Rádió napi sugárzású, délutáni operettműsorában („Az a szép”) – de nagyon sokszor.

Persze, remek dalszámok, kiváló előadók, szép felvételekről:  

 • Szirmai Albert – Bakonyi Károly - Gábor Miklós: Mágnás Miska

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András 

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. április 5. , Kossuth adó 19.52 – 22.00

- Rolla és Marcsa kettőse:Vedd fel a finom, a drága ruhádat, férfi csak ezt kívánja… érted epednek az összes apró grófocskák… /Ó suhogó selyemszálakcsipkeruhácska, csodás, angyali dalt muzsikálnak, elhal a szívdobogás....” (Andor Éva és Zentay Anna)

- Baracs dala: Győztem, s mondhatom… Bátorság, és nonsalansz…” (Korondy György, km. énekkar )

Rolla és Miska kettőse:  "Te kis angyalédes, édes angyalnézz reámölelj puhán karoddal át, azt a cifra angyalát!” (Andor Éva és Palcsó Sándor, km. énekkar)

- Együttes:  „Hoppsza, Sári, hoppsza-hó, minden nap egy forduló, ráadásnak három csók… /Hoppsza, Sári, hoppsza-hó, jaj de édes, jaj de jó, add a szádat, angyalom, hej, hajnalig csókolom…” (Andor Éva, Zentay Anna és Palcsó Sándor)

- Baracs és Rolla szerelmi kettőse, I. felv.: „Csupa rózsa, drága szép… /Úgy szeretnék boldog lenni vagy miattad tönkre menni…” (Andor Éva és Korondy György)

Más stúdiófelvételekről bejátszások:

- Baracs dala, II. felv.: „Azt hittem egy percig, szíve már enyém..../ A nő szívét, ki ismeri, ezer csodával van teli..../Isten veled, búcsúzni kell, tündéri álomkép...” (Derzsi György) 

- Miska és Marcsa kettőse:Így mulatok, úgy mulatok.../Cintányéros cudarvilág, iszunk egy kortyocskát...”  (Geszthy Veronika és Domoszlai Sándor)

 

 • Franz von Suppé  Camillo Walzel, Richard Genée – Kardos G. György Blum Tamás Róna Frigyes: Boccaccio

- Fiametta és Boccaccio „olasz-kettőse” (Házy Erzsébet és Fülöp Attilakm. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás)  - az „élő” koncertfelvételen magyar nyelven hangzott el ez a duett . „Komolyan – Könnyedén” – a Magyar Rádió nyilvános hangversenyének közvetítése a 6-os stúdióból (1977. június 26., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.20) 

- Boccaccio dala: A fiatalúr, ha jő az est, egy kis huncut hölgyet les.../Láthatja minden férfi az eskü mennyit ér, csak egy pillantás és a nőcske félrelép…”  (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Erdélyi Miklós) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24.,  Kossuth Rádió 20.30 – 23.35 

- Bordal (Pietro, Leonetto, Boccaccio jelenete):  „A csókhoz leány kell és éhes férfiszáj… / már inkább undici, dodici, tredici, ez a derék, így a jó…”  (Bende Zsolt, Réti József, Ilosfalvy Róbert és az MRT Énekkarának férfikara)

Fiametta románca: Egy szó csupán a hűség… Ha rám borul az alkony”  (Kukely Júlia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Nagy Ferenc) Kukely Júlia operett dalokat énekel: új rádiófelvételről (1982. április 1., Kossuth Rádió 19.15 – 19.46)

- Boccaccio dala: „Szeretni és ölelni csak párosával jó….Magában éldegélni nem embernek való..”  (Tiboldi Mária, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Együttes – induló:  „Mondj igazat, légy vidám, búsulni kár…”  Koncertfelvételről  (Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Korondy György, Miller Lajos, Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Franz von Suppé-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból - 1978. január 16., Petőfi rádió 19.00 - 21.36.

4249   Búbánat • előzmény4247 2020-12-21 17:17:17
 • 1949. augusztus 30., Petőfi rádió, 19.00 – 20.20

Stúdióoperett

Leo Fall – Alfred Maria Willner, Fritz Grünbaum – Gábor Andor: Sztambul rózsája

Közreműködik a Földényi-kórus és az Offenbach-zenekar, vezényel Bánfalvy Miklós.

Rendező: Kiszely Gyula

Főszereplők:

Kondzsa Güll - Relle Gabriella

Midili - Orosz Vilma

Ahmed bey - Szabó Miklós

Flórián - Rátonyi Róbert

Kamek pasa – Oláh Emil

4248   Búbánat • előzmény3984 2020-12-20 19:55:04

A Dankó Rádió hullámhosszán nemrég véget ért operettműsorban („Az a szép”) Huszka Jenő Bob herceg c. művéből szóltak a jól ismert dalok, együttesek, a múlt és a jelen nagyszerű énekművészeinek tolmácsolásában!

Mindig örömmel tölt el, ha Huszka-dallamok csendülnek fel a rádióban, sokadszorra is gyönyörködni tudok bennük, mint ahogyan most is tettem - pedig nem először a héten,  megint egy teljes, ismétlőadást hallhattunk: sőt ma negyedszer hangzott el a rádióban ez az összeállítás.  A hangfelvételről újra sugárzott adás tartalomrészletezése a 3984., 3685. és 3660. sorszámú bejegyzéseimben megtalálható és visszakereshető.

4247   Búbánat • előzmény4191 2020-12-19 19:28:51

 

 • 1949. augusztus 14., Petőfi Rádió, 18.30 – 20.00

Stúdióoperett 

Lehár Ferenc: A víg özvegy

Szövegét írta: Victor Leon és Leo Stein.

Fordította: Mérey Adolf

Rádiószerűsítette: Romhányi  József

Rendezte: Kiszely Gyula

Közreműködik a Földényi-kórus és a Rádiózenekar, vezényel Polgár Tibor.

Személyek:

Hanna – Raskó Magda

Daniló – Szabó Miklós

Rosillon – Fekete Pál

Mirko Zéta – Bilicsi Tivadar

Valencienne – Fenyvessy Éva

Cascade – Rátonyi Róbert

Saint Briosche – Tompa Sándor

Nyegus – Gózon Gyula

Prascovia – Szőke Klára

4246   smaragd • előzmény4245 2020-12-19 19:25:13

Lehet-e Ábrahám Pál budapesti, lipcsei, berlini nagy operett-sikereiről Kemény Egon neve említése nélkül beszélni?

Lehet. Ebben az esetben viszont nem teljesen hiteles az adás, és ez történt ma a Kossuth Rádió „Operettparádé” című műsorában!

                                                           

Kemény Egon (1905-1969) neve kimaradt a mai összeállításból, a berlini magyar művészkolónia tagjainak említésekor sem hangzott el. Szerencsére vannak ez évi mérvadó műsorok is: a Dankó Rádióban és az MTVA Ábrahám Pál műsorában is teljesebb képet kaptunk Ábrahám Pálról (1892-1960).

Ábrahám Pál legjobb barátja Kemény Egon volt… így írtak a korabeli színházi tudósítások és később a kortársak visszaemlékezéseikben, Rátonyi Róbert, Honthy Hanna és mások, operettkönyvek – köztudott volt, a barátság mellett hat és fél éven át (1926-1933) tartó állandó zenei munkatársi kapcsolatuk: Kemény Egon zeneszerző, karmester zenekari hangszerelője volt már felerészben a „Zenebona” című zenés darabnak is.

Pályájuk egyszerre indult a Fővárosi Operettszínházban: zeneszerzőként és karmesterként.

Ábrahám Pál felkérésére „Az utolsó Verebély-lány” című darabjában a „32-es baka vagyok én…” című induló Kemény Egon hangszerelésével aratott világsikert, így folytatódott a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházból indult munka.

Éppen itt lenne az ideje, hogy a gondosan felkutatott, pontos adatokat tartalmazó Klaus Waller: Paul Abraham - Ábrahám Pál monográfia magyar nyelvre lefordítva is megjelenjen!

4245   Búbánat • előzmény4244 2020-12-19 19:15:44

Minő „véletlen?” – Úgy látszik, ma Ábrahám Pál életműve volt a „soros” a rádióban; párhuzamosságra figyeltem fel két elhangzott operettműsorban: a Dankó Rádióban imént véget ért adás („Az a szép”) egy korábbi Ábrahám Pál-műsor ismétlése volt, míg délután a Kossuth Rádióban („Operettparádé”) ugyancsak Ábrahám Pál operettdalaiból  összeállított  melódiacsokrot kaptunk:

A Kossuth Rádió „Operettparádé” műsorában ma Ábrahám Pál műveiről esett szó a stúdióba meghívott  vendégekkel: Kiss B. Atilla operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Nemlaha György dramaturg, zenei író vette sorra a zeneszerző életművének kiemelkedő, fontos színpadi darabjait. A beszélgetés moderátora a mindig szombat délutánonként jelentkező adás-sorozat epizódjainak szerkesztő-műsorvezetője, Babucs Kriszta.

A zenei bejátszások voltak:

 • Ábrahám Pál – Harmath Imre: „Harminckettes baka vagyok én– induló (Kabos Gyula)

 • Ábrahám Pál – Lakatos László – Bródy István: Zene-bona -„Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz...” (Rátonyi Róbert és Zentay Anna)  (Ez a dalszám később átkerült a Bál a Savoyban c. operettbe)

 

 • Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória

- Koltay dala: „Csak egy kislány van a világon”  (Dolhai Attila)

- Cunlight és Viktória kettőse:Kétfogatú vén fiákeren suhantam én a Ringen át…/Pardonmadamehadd nyújtsak át egy szál rózsát...” (Svéd Sándor és Gencsy Sári)

 • Ábrahám Pál – Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda - Földes Imre – Harmath Imre: Hawaii rózsája - „Ittam egy kis pityókát” (Zentay Anna)

 • Ábrahám Pál – Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda – Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban

- Madeleine dala: „Toujours l’amour” (Alpár Gitta)német nyelven

- Daisy belépője: „Itt terem, az ember egykettőre itt terem” (Bársony Rózsi) (ez a dal más versfordításban ismertebb: „Karnevál, az élet tarkabarka karnevál”

- Daisy és Musztafa kettőse: Bár a bál csöpp lokál, minden este visszavár…/Ó, Mr. Blue nagyszerű fiú, és Lady Bleu elragadó nő…”  (Ágoston Kati és Peller Károly)

- Tangolita dala:Az én nevem La bella Tangolita, La Tangolita di Santa Fé(Tiboldi Mária)

 • Ábrahám Pál – Földes Imre - Harmath Imre: Júlia - „Kis Komárom, nagy Komárom”  (Dénes Oszkár)

4244   Búbánat • előzmény4091 2020-12-19 19:10:50

A Dankó Rádió „Az  a szép” műsorában ma Ábrahám Pál dallamai csendültek fel ismét: a 4091. sz. alatti bejegyzésemben már részletesen ismertetett, szeptember 10-i operettadás hangfelvételét  hallgathattuk meg újra:

Ábrahám Pál Alfred GrünwaldFritz Löhner-Beda Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban – részletek

Ábrahám Pál – Földes Imre - Harmath Imre: Viktória – részletek

Megjegyzem, e részletek közül most kimaradt, vélhetően szerkesztői döntésre - Ferri gróf és Lia San kettőse: „Édes mamám, magát is a papám csókkal csalogatta tán…” (Teremi Trixi és Bozsó József) – ezzel időt szakítanak az adventi időszakban az adás végén naponta jelentkező „üzenő” és adventet köszöntő szavakra, és az ilyen hangulatot kifejező egyéb dallamok sugárzására.

Ábrahám Pál - Alfred Grünwald, Fritz Löhner Beda – Földes Imre – Harmath Imre: Hawaii rózsája - részletek

4243   Búbánat • előzmény4061 2020-12-18 19:53:07

A Dankó Rádió „Az  a szép” műsorában ma Kemény Egon dallamai csendültek fel ismét: a 4061. sz. alatti bejegyzésemben már részletesen ismertetett, augusztus 27-i operettadás hangfelvételét  hallgathattuk meg újra:

Kemény Egon - Gál György Sándor – Erdődy János: Komáromi farsang – részletek

Kemény Egon – Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen – részletek

Kemény Egon - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai részletek

Az adás végén Mezei Mária énektolmácsolásában három dal felvétele szólalt meg:

- Kozma József - Reményi Gyenes István: „Utcák során, sok nyáréjszakán  úgy  kísért ...a múlt. Érzem a tűzét, a csókok ízét, s a fényt, mely a szemedbe gyúlt...”

- Fényes Szabolcs – Békeffi István: Tíz óra múlt  -Kívánok az uraknak jó estét! Remélem,  jól mulatnak, csak tessék..../Tíz óra múlt, a szívem kigyúlt az éjjel szerelmes dalán...”

- Matvej Isaakovič Blanter: Gyévuska„Mikor százezer csillagfény hinti ránk sugarát...”

4242   macskás 2020-12-18 16:37:03

4242

4241   Búbánat • előzmény4098 2020-12-17 19:25:49

A nemrég véget ért operettműsorban ("Az a szép")  a  4098. sz. alatti bejegyzésemben már részletesen ismertetett, szeptember 15-i operettadás hangfelvételét  hallgathattuk meg újra a Dankó Rádió hullámhosszán.

Lehár Ferenc: A víg özvegy – részletek

Jacques Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél – részletek

A korábbi ismertetésemből kimaradt az operett egy részletének megnevezése:

- Levél-jelenet és négyes (Decsi Ágnes, Kalmár Magda, Takács Tamara és Rozsos István)

Huszka Jenő: Lili bárónő – részletek

Megjegyzem, e részletek közül most kihagyták, vélhetően szerkesztői döntésre, Lili, Frédi és Malomszegi hármasát (Kukely Júlia, Rozsos István, Melis György) – ezzel időt szakítanak az adventi időszakban az adás végén naponta jelentkező „üzenő” és adventet köszöntő szavakra, és az ilyen hangulatot kifejező egyéb dallamok sugárzására.

  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1734 • François-Joseph Gossec, zeneszerző († 1829)
1828 • Reményi (Hoffmann) Ede, hegedűs († 1898)
elhunyt:
1751 • Tomaso Albinoni, zeneszerző (sz. 1671)
1994 • Cziffra György, zongoraművész (sz. 1921)