vissza a cimoldalra
2022-12-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63914)
Opernglas, avagy operai távcső... (21624)
Társművészetek (2583)
Momus társalgó (6413)
Kedvenc felvételek (740)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3313)
Pantheon (3194)
Kimernya? (4692)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5405)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (5230)
Gaetano Donizetti (1012)
Csajkovszkij, Pjotr Iljics (208)
A díjakról általában (1179)
Balett-, és Táncművészet (6150)
A nap képe (2349)
Operett, mint színpadi műfaj (5258)
Momus-játék (6352)
Sass Sylvia (490)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Zenei események (1027)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - Társművészetek (-zéta-, 2007-11-13 12:07:15)

- film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc -
 
2482   takatsa • előzmény2480 2021-11-08 10:53:53

Én nem láttam a filmet, így érdemben nem tudok nyilatkozni arról, hogyan zajlanak le a vallatásos jelenetek. De gondolom, egyikünk sem látta a filmet, se ED, se te, se Amalgam, se Ladislav, de én mindenképpen meg akarom nézni, és utána, ha bárkit is érdekel, majd írok érdemi beszámoolót. Egy biztos: az áldozatok nyilvánvalóan sután viselkedtek a gyakorlatban is, hiszen a papok, szerzetesek, és más meghurcolt egyházi személyek ilyen szempontból igazi civilek voltak, nem voltak harcosok, terroristák, utcaharcosok vagy börtöntöltelékek, így nem voltak szokva ehhez a bánásmódhoz, viszont a kínzók-vallatók vagy profik voltak eredendően, vagy nagyon hamar profivá váltak, mert a kegyetlenség-kegyetlenkedés ragályos, könnyen tanulható, és könnyedén bele lehet szokni, leglábbis ez a történelmi tapasztalat. Úgy gondolom, hogy amire te asszociálsz (börtönkísérlet), erről szó sem volt a beszélgetésben, nem is értem, hogyan jutottál erre a következtetésre. Itt csak arról van szó, hogy mennyire megrendezett egy jelenet, nyilván profi kaszkadőrök esetén minden látványos és kiszámított, amatőr verekedők-résztvevők esetén viszont több a spontaneitás és az esetlegesség. Persze Nemcsák azzal, hogy a kaszkadőrök ellenében nyilatkozik, kicsit ellentmondásba kerül önmagával, mivel előtte éppen azon elmélkedett, hogy jobb profi színészekkel filmet csinálni, mint amatőrökkel, holott az amatőr szereplők alkalmazása éppen abból a célból történik, hogy ne kiszámítható és túl-rendezett, hanem életszagúbb legyen a megvalósítás. 

2481   ladislav kozlok 2021-11-08 10:02:06

Edmond minden, csak nem jobboldali. Én bal-liberálisnak ismertem meg. Azt hiszem nem értettuk meg, hogy mit  akart kozolni.

2480   joska141 • előzmény2473 2021-11-08 09:39:08

Tisztelt „Takatsa”! Köszönöm figyelemfelhívását, elolvastam a Nemcsák Károly interjút. Előrebocsátom: mindenkinek a politikai nézeteit maximálisan tiszteletben tartom, örülök, ha azokat kulturált formában – Nemcsák Károly interjúja ilyen – közzé is teszik.

A hivatkozott interjúból egy – garantáltan politikamentes – részt szeretnék kiemelni, idézni:

„Mi volt a legszokatlanabb instrukció, amit Eperjes Károlytól kapott a forgatás során?

Nagyon jó ötletnek bizonyult, hogy bár a filmben számos kaszkadőr részt vett, úgy ítéltük meg, hogy a verekedős vagy éppen a vallatásos jeleneteket jobb, ha saját magunk játsszuk el, mert a sutaságunk emberibbé, hitelesebbé és ezáltal kegyetlenebbé teszi ezeket a szegmenseket annál, mintha egy vérprofi szakember tűpontos mozdulatait látnánk.”

Eperjes Károly és Nemcsák Károly itt tulajdonképpen a híres börtönkísérletet ismételték meg (amikor a börtönőr szerepét játszó diákok áramütéssel büntethetik a rabok szerepét játszó embereket)

Legalábbis érdekes…

2473   takatsa 2021-11-07 17:38:56

Valóban érdemes elolvasni ezt az Origóban megjelent interjút. Sőt, nemcsak érdemes, hanem kérek mindenkit, hogy olvassa el, amennyiben ez a téma valamelyest is érdekli. Az interjúban Nemcsák Károly kiegyensúlyozottan, mértékletesen és végtelenül rokonszenvesen nyilatkozik egy filmről, amely a kommunisták keresztényüldözéséről szól, és amelyben ő játssza az egyik fontos szerepet. A filmről nem tudok véleményt mondani, mert még nem láttam, lehet jó is és lehet rossz is, mindenesetre engem ez a téma nemcsak érdekel, hanem érint is, hiszen egy olyan családban nőttem fel amely közvetlenül és többszörösen elszenvedője volt az akkori történéseknek.  Nemcsák Károly erről a korról beszél, korrekten, azt is elmondva, hogy ő gyerekfejjel sohasem tapasztalt atrocitásokat. 

Nem tudom, hogy ED elolvasta-e figyelmesen a riportot, és ha elolvasta, akkor végképp nem tudom, hogy következtetéseit miből vonta le. Egy biztos, hogy a 2469-es bejegyzésével átlépett egy olyan határt, amelyet jóérzésű ember sohasem lép át. Én a magam részéről tiltakozom az ilyen jellegű vélemények írása, nyilvánosságra hozatala és megtűrése ellen, amely - reményeim szerint - alapvetően ellentétes a Cafe momus komolyzenei magazin célkitűtéseivel és moralitásával.

2472   Edmond Dantes 2021-11-07 16:50:45

Tisztelettel emlékeztetem az előttem szólókat, hogy a jelek szerint eltévedtek: a Café Momus -tudtommal- nem tartozik a Médiaworks Propagandaművekhez. Kiforgatni mások szavait, szándékosan félreértelmezni 1-1 gondolatot ott talán szokás, itt nem vagy csak el-elvétve. Sok mindennel vádoltak már, latin szavak kíséretében vagy anélkül, de pl. szegényellenességgel még nem. Elég kreatív újítás ... csak valótlan, hamis vád. A mocsolyástelepi putriból kiemelkedni: természetesen jelentős, netán emberfeletti teljesítmény. 30 év után gonosznak, erőszakosnak titulálni azt a rendszert, amely valóban (!) gonosz és erőszakos volt, de éppenséggel  nem ővele, nem Nemcsák Károllyal, ellenkezőleg, mint írtam: fölfedezte és kiemelte őt onnan, ahonnan; nos, az elég hitvány cselekedet pont őtőle. Ilyen "interjúkkal" válik művészből kampányfigurává. Sokadik ilyen figura ő a sorban,bő 30 év alatt sok "visszamenőleges hatállyal" elnyomott művészt hallottunk megnyilatkozni, de az ő személyes életútja speciel kirívóan cáfolja hátrafelé, nyilvánvalóan karriervágy által motivált átkait.

2471   Amalgám • előzmény2469 2021-11-07 01:30:34

Óva intelek téged, Edmond fórumtársam, mert a "mocsolyástelepi putri"-ra utaló, szegényellenes bejegyzéseddel nem csak az általános emberi jóérzést sértetted meg, hanem a PC szabályait is, így egyszer, a végső győzelem pillanatában arra ébredhetsz majd, hogy a Kulturkampf jó oldalán voltál ugyan, de a rossz frakcióban, sorsod és itteni munkálkodásod jutalma pedig az apoteózis helyett a damnatio memoriae lesz majd, amit a még nálad is nagyobb purifikátorok mérnek rád. Látott már ilyet a világ.

2470   takatsa 2021-11-06 18:02:47

Egy embernek - mint ahogyan írod - a mocsolyástelepi putriból kiemelkedni, egyetemet végezni, majd vidéki színházakból pesti színházba kerülni, tévé filmekben játszani, országos elismertségre szert tenni, a múlt rendszerekben és a jelen helyzetben is, óriási, szinte elképzelhetetlen, embefeletti teljesítmény. Azt, hogy ez mekkora teljesítmény, mi városi úrifiúk-úrilányok el sem tudjuk képzelni. Egy ilyen teljesítmény önmagában tiszteletet érdemel. És az, hogy egy ilyen mélyről indult ember, a karrierje csúcsán sem tagadja meg a múltját, nem felejti el azt, hogy honnan jött, nem szégyelli és nem tagadja meg a rokonait és nem ennyire szerencsés sorstársait, hanem együttérez velük és lehetősége szerint segíteni próbál nekik, az illető személy emberi nagyságát bizonyítja. Nekem ez jut eszembe a mocsolyástelepi putriról.

2469   Edmond Dantes 2021-11-06 08:49:28

Egy olyan gonosz rendszerben, mint a szocializmus, sokan az erőszakos hatalom mellé szegődnek ...

...nyilatkozza Nemcsák Károly az origo.hu-nak adott interjúban. Az a Nemcsák Károly, akinek bizonyára kimagasló művészi képességeit a gonosz rendszer, erőszakos hatalom fedezte fel és emelte őt a mocsolyástelepi putriból a manapság elátkozott komcsi-ballib SZFE elődjét elvégezve vidéki társulatokon át a Nemzeti Színházig és legnagyobb alakításáig, a Szomszédok bolsevik szappanopera Vágási Ferijéig. Újabban már inkább pártrendezvényeken alakít nagyot. Jól fial az is, sőt: jobban. És a mai rendszer  nem gonosz, hanem jóságos, nem erőszakos, hanem szelíd és felemel(ő).

2468   Búbánat 2021-10-20 21:18:24

Batta András: Játsszunk zenét a Városligetben!

"BUDAPEST EGYIK IKONIKUS ÉPÜLETE LESZ AZ ÁTADÁS ELŐTT ÁLLÓ MAGYAR ZENE HÁZA"

/ELEK NIKOLETTA - MNO.HU/

2021.10.18. 06:18 

"Nemcsak az épület és a tartalma, hanem a Magyar Zene Házának akusztikája is rendkívüli – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Batta András, jelezve: a napokban lezajlott akusztikai tesztelések is alátámasztják, hogy kiváló teremhang alakult ki. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Liget Budapest projekt részeként megvalósuló intézmény koncertterme és kiállítóterei már szinte teljesen elkészültek, sőt a Magyar Zene Háza első féléves programjait is összeállították. A cél, hogy a látogatók szórakozva, játékos jelleggel szerezzenek új ismereteket."

2467   Edmond Dantes 2021-10-02 08:37:42

A Nemzeti Színház új reklámklipje láttán a közönség várhatóan ostrom alá veszi a hagyományos és online pénztárakat. És nézzék a sok állva tapsoló iskolást fiatalt!

"Klasszikus, konzervatív, progresszív, kortárs és hagyományos. Az Egri csillagok, Csíksomlyói passió, Rocco és fivérei, Woyzeck, Részegek és a 13 almafa különleges hangulatú plakátjaival a színház azt kívánta elérni, hogy a közönség online és az utcákon is, minden felületen találkozzon meghatározó előadásaikkal.

A 2021/22-es évad színes repertoárjára egy rendkívül látványos, varázslatos reklámfilmmel irányítja a nézők figyelmét a Nemzeti Színház, hogy a moziba látogató nézők számára is fölvillantsa a színház csodáját." Klip origo.hu-n itt nézhető meg.

2466   lujza 2021-09-26 02:13:21

Aki szereti Enyedi Ildikó filmjeit, annak tudom ajánlani a Feleségem történeté-t. Persze más, mint a Füst Milán könyv, ő képekkel próbálja elmondani, amit Füst szavakkal olyan csodálatosan tudott. Hosszú a film, de nem rossz, remek szereplőkkel, jól eltalált helyszínekkel.

2465   Hangyász • előzmény2463 2021-09-21 13:30:23

Jövőre az egész a kohóba besétáló hóember sebességével olvad el, vagy a mostani Új Undokak szépen betagozódnak a visszatérő Régiúj Undokakba.

2464   Búbánat 2021-09-21 12:13:11

Átadták az újjáépült lovardát a Budavári Palotanegyedben

2021.09.14. 19:15 MNO.hu – Ditzendy Attila

Elkészült a Királyi Lovarda

„Fodor Gergely, a Budavári Palota megújításáért felelős kormánybiztos rámutatott, hogy a Lovardát Hauszmann Alajos tervezte, s a kor legjobb szakemberei kivitelezték 1902-től, közel fél évszázadon keresztül.

– 1938-ig kizárólag az udvartartás használta, majd az őrség spanyol lovasiskolája tartott bemutatókat falai közt – idézte fel a kormánybiztos, megjegyezve: a második világháború pusztításai nem kímélték a Királyi Lovardát sem, s bár renoválható állapotban volt, ideológiai
alapon, a Főőrségi Épülethez hasonlóan, 1950-ben lerombolták. 

– Mindenhol az eredeti századfordulós terveket követtük, de belül a legmodernebb technikával szereltük fel, hogy maximálisan kiszolgáljuk a látogatók igényeit – jelentette ki Fodor Gergely, rámutatva: így üzemelhet a főváros egyik legmodernebb rendezvényközpontjaként.”

2463   Edmond Dantes • előzmény2462 2021-09-21 10:51:57

Lehet, hogy percemberke(k), de a percek évekké, évtizedekké vál(hat)nak. SZFE oktatója, így jövőbeni szellemiségének egyik jelentős meghatározója, VTA-alapítóként is. Ld. még itt.

2462   kétked 2021-09-21 10:44:14

Ennyit nem pazarolnék erre az interjúra. Csak Deutsch Tamás idézve, Ki a? 

2461   joska141 • előzmény2459 2021-09-21 08:50:31

Tisztelt Búbánat!

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre a Moys Zoltán interjúra. Elolvastam a Magyar Nemzet teljes szövegét is, Ön tökéletesen kiemelte a lényeget, nevezett mondanivalóját, eszmei hitvallását. Gondolom az oktatás is ennek alapján fog történni.

Egy apróságot emelnék ki az interjúból, messzemenően tiszteletben tartva az ott közölt gondolatokat.

A szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak” alatt, 1978-ban adta ki az akkori Gondolat Könyvkiadó Blaise Pascal (kommunista ideológiával egyáltalán nem vádolható francia matematikus, filozófus) Gondolatok című kötetét. Ebben szerepelt az azóta szállóigévé vált mondat:

Kleopátra orra, ha rövidebb lett volna, a föld arca teljesen megváltozik."

Moys Zoltán úgy vezeti le az ebből kiinduló, „kommunista időszak”-ra vonatkozó gondolatait, hogy magára az eredeti szerzőre való hivatkozást mellőzi. Biztos így kell.

Idézett interjúja végén Moys Zoltán bátran, egyenesen kimondja: „Nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is.”

Természetesen ezeket a „múltban ragadt intézményeket” nem nevezi meg, hiszen a bátorságnak és egyenességnek ma is vannak határai, nem csak „a szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak”-ban. Ezeket a bátorsághatárokat pedig pontosan érzékeli és nem lépi át Moys Zoltán.

2460   Edmond Dantes • előzmény2459 2021-09-21 07:55:12

Ha valaki véletlenül nem ismeri Moys Zoltán nevét és a Védett Társadalom Alapítvány (VTA) nevét és irányultságát, a szervezet oldalára kattintva, az Alapítvány vezetőinek impozáns névsora -és hitvallása- ránézésre garantálja az elfogulatlanságot, üres(értéksemleges)séget ... tehát mindazt, amit a szétvert, mára megújult SZFE az Alapítvány segítségével nyújtani fog a hallgatóknak, a magyar színházi és filmes szcénának. A PestiSrácok Fb-bejegyzése is segit az eligazodásban VTA céljait, politikai művészeti irányultságát illetően. A VTA alapítója a belinkelt interjú alanya, Moys Zoltán és Szakács Árpád író, szerkesztő,  kultúrharcos egykori társasházi ingatlankezelő, elnöke Földi László titkosszolgálati szakértő, tagjai: Szabó Anett, Földi-Kovács Andrea, Trombitás Kristóf Keresztély, Kovács Zsolt, valamennyien a kiüresedett értéksemleges-ségtől megszabadított közmédia és/vagy a kevésbé semleges (egykori) Echo- ill. Hír TV szereplői, munkatársai. Moys szerint ők képviselik az "igazi" FreeSZFE-t, az "egyetemes, mondhatni abszolút értékeket", lecserélni a "vörös diktatúra évtizedeiben ideológiai és pártalapon kitermelődött „elitet", helyrehozni az "elvesztegetett elmúlt jó három évtizedet", megtisztítani a kultúrát, benne SZFE-t a "hazugság zsoldosaitól", "a rombolóktól", "a sötétségtől", "az abnormalitástól", "a trójai falovaktól". Mindezt t.k. úgy, hogy "leszakadunk az internetről és a nagyvárosok belterjes közegétől ... visszaadjuk az egyetemet a nemzetnek ... nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is." Hajrá!

2459   Búbánat 2021-09-20 22:51:29

Moys Zoltán: Mi vagyunk a „free SZFE”

"A RENDEZŐ SZERINT ÉRTÉKSEMLEGESSÉG NEM LÉTEZIK, AZ MAGA AZ ÜRESSÉG"

MNO.Hu - 2021.09.15. 07:15, Pataki Tamás

"A hazajárás egyfajta életmóddá vált – mondta Moys Zoltán, a Hazajáró rendezője. A tízéves műsorról, a Védett Társadalom Alapítvány megalapításáról és arról beszélgettünk, hogy milyen szellemiségben fog oktatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Ön e héten kezdett el oktatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), dokumentumfilmes mesterkurzust vezet Sára Balázs munkatársaként. Miért fogadta el a felkérést, milyen lehetőséget lát ebben? 
– Azért vállaltam, mert azt a felkérést kaptam, hogy adjam tovább azt a szellemiséget és szakmai tapasztalatot, tudást, amelynek korábbi dokumentumfilmjeink és a Hazajáró alkotása során birtokába kerültem. Nagy megtiszteltetés, egyben felelősség egy ilyen nagy múltú, több mint százötven éves nemzeti intézményben, a magyar mozgókép- és színházi kultúra fellegvárában oktatni. 

Ha jó szakemberek jó szellemben oktatnak, akkor jó művészek kerülnek ki az egyetemről, a jó művészek pedig jó alkotásokat hoznak létre. 

Ha az emberek minőségi kultúrát kapnak, azzal önmaguk is értékesebbé válnak, és a nemzet is emelkedik.

– Mit gondol, mi az SZFE küldetése, ön miként fog hozzájárulni ahhoz, hogy felkészült, nyitott szemmel járó dokumentumfilmesek végezzenek az egyetemen?
– Minden nemzeti művészeti intézmény elsődleges küldetésének a magyar és egyetemes kultúra legmagasabb színvonalú szolgálatának kell lennie. Hogy az embereknek olyan alapértékeket adjon, amelyek a fizikai létezésükön túlmutató, szellemi és lelki világukat gazdagítja. Remélhetőleg olyan szakmai tudással és hivatástudattal felvértezett dokumentumfilm-rendezők kerülnek ki a ke­zeink közül, akik kellő alázattal és kitartó munkával képesek lesznek itthon és az egyetemes értékek művészi ábrázolásával a nemzetközi térben is maradandót alkotni. Szerintem akkor tud világszinten is sikeres lenni egy magyar alkotás – bármiről vagy bárkiről is szól –, ha úgy univerzális, hogy közben sajátosan magyar szemmel készül. Olyan esztétikai élményt nyújt, ami a befogadót nem lehúzza a mélybe, hanem felemeli a mindenség felé. Nem a silány, alantas ösztö­neit birizgálja, hanem kiemeli a hétköznapok sodrásából, s miközben katarzisélményben részesíti, példaértékű embereken és történeteken keresztül biztos fogódzkodókat kap az élet útvesztőiben való eligazodáshoz.

– Tehát, ha jól értem, ön értékorientáltan fog oktatni. Ez merész döntés egy értéksemleges világban…

– Értéksemlegesség nem létezik, az maga az üresség. 

Nem a személyes értékrendemről van szó, hanem egyetemes, mondhatni abszolút értékekről. A szerves kultúra megerősítésének a mai, értékválságba süllyedt korunkban különös jelentősége van. Szinte minden globális fősodratú kommunikációs csatornán az álvalóság, a természetellenesség, az abnormalitás, a minden tisztát és fenségest lehúzó anyagelvűség zúdul az emberekre. Nem alkotások, hanem termékek születnek. A cél nem a felemelés, hanem a lealacsonyítás, nem a gondolkodásra késztetés, hanem a lebutított üzenetek kérdések nélküli befogadása, a fogyasztás. Persze rombolni mindig könnyebb, mint építeni, nekünk az SZFE-n viszont a nehezebb, de nemesebb utat kell járnunk: észre kell vegyük a körülöttünk, alattunk, felettünk és bennünk létező igaz és örök világot, ami – akárhogy is próbálják sárba tiporni – tele van szépséggel és harmóniával. Meggyőződésem, hogy az örök érvényű valóságnak a művészi színvonalú, professzionális mozgóképi megfogalmazása egy kortárs dokumentumfilmes elsődleges feladata. Egy alkotás nem a művész önkielégítésére szolgál, nem a szakma egy belterjes kritikus szegmensének kell megfeleljen, hanem a befogadó közönségnek. A legkorszerűbb technikával, akár újszerű formákkal, krea­tív megoldásokkal szolgálni az örökkévalót. Ehhez az egyetemen adottak a legmagasabb színvonalú technikai és szakmai feltételek, így már csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőséggel.

A Hazajáró legújabb epizódja szombaton debütál. Forrás: Hazajáró közösségi oldala

– Mit gondol az SZFE körüli vitákról? 
– Mindig is bántotta az igazságérzetemet, hogy a rendszerváltás után még sok olyan hivatalosan „nemzeti” kulturális és tudományos intézmény működik Magyarországon, ahol sem személyi, sem szellemiségi téren szinte semmiféle változás nem történt a kommunizmus óta. A vörös diktatúra évtizedeiben ideológiai és pártalapon kitermelődött „elit” – a kultúra, a tudomány és a tudatformálás területén sajnálatosan elmaradt rendszerváltás eredményeképp – úgy tartotta kézben és örökítette át elvtársainak ezeket az intézményeket, mintha az alanyi jogon, valamiféle eleve elrendeltség elvén, mindörökre az övék lenne, nem pedig a magyaroké. Akárhogy is kénytelenek voltunk vele együtt élni, a szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak mégis csak egy interregnum volt az SZFE életében is. Nem vitatom, hogy azok az évtizedek ne adtak volna nagyszerű művészeket és alkotásokat, de soha nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna, ha nem jön a szovjet megszállás és a diktatúra, ha nem hallgattatják el, üldözik el, internálják vagy akár ítélik halálra szellemi nagyságainkat, köztük színészeket, filmeseket, alkotókat. És azt sem fogjuk megtudni, hány tehetség veszett kárba az elvesztegetett elmúlt jó három évtizedben, amikor az egy tőről fakadó kommunista-internacionalista és liberális-kozmopolita ideológiák dominanciájában folytatódott az oktatás. 

Ha madártávlatból tekintünk az egyetem történetére, akkor mi vagyunk a „free SZFE”. Itt az ideje, hogy az 1865-ös alapítók szellemében visszaadjuk az egyetemet a nemzetnek. 

Nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is."

2458   Edmond Dantes • előzmény2457 2021-09-19 16:40:15

Láttam Vidnyánszky Attila válaszlevelét, de sajnálatos módon nem látom Robert Wilson nyilatkozatát, amire a vezérigazgató válaszolt. Így az egész olyan, mint amikor "az úgy kezdődött, hogy Móricka visszaütött", ld.itt. Szerencsére máshol -ld. 2455- az "alap"nyilatkozat is fellelhető. És még sajnálatosabb, hogy a valóban világhírű rendező pesti Oidipusz-előadásáról origo.hu valahogyan (bizonyára véletlenül) nem közölt kritikát, pedig ismeretes, hogy ezen a portálon gyakran olvashatók kritikák .. pl. Vidnyánszky Attila "óriási sikerű" és "állva-tombolva tapsoló közönségű" produkcióiról.

2457   Búbánat • előzmény2455 2021-09-19 11:26:11

Vidnyánszky Attila válasza Robert Wilsonnak

ORIGO - 2021.09.18. 14:40

"Vidnyánszky Attila levelét Robert Wilsonnak teljes egészében közöljük."

2456   Hangyász • előzmény2452 2021-09-18 21:54:47

Hát Szarvas Józsi nemesnek nem mondható arcvonásaival tökéletesen el tudom képzelni Sztyopa Lihofejev dicső alakját.

2455   Edmond Dantes 2021-09-18 07:20:36

A világ legnagyobb színházrendezőjének előadása érkezik a Nemzeti Színházba

"Robert Wilson színháza nem a pszichológiai viszonyok elemzésén, hanem a formai tökély megteremtésével, a mítosz szintjén jut el az emberi sors és a lélek mélységeibe. A világ legnagyobb színházi rendezője és vizuális összművészeti alkotója, Robert Wilson Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház fesztiváljára, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM - ED) érkezik az Oidipusz című előadással. Összművészeti alkotásait a világ minden részére meghívják, műveit a világ összes színháztudományi vagy színházi iskolájában tanítják. Sepsi Enikő professzor, Robert Wilson-kutató az Origónak adott interjúban arról beszélt, miben áll a páratlan pálya és színházi látásmód, amely Robert Wilsont a kortársak legnagyobbjává tette." Teljes cikk itt.

Az origo.hu már egy ideje büszkén hirdeti az előadást és világhírű rendezőjét, ami tegnap este le is zajlott a MITEM-en. Egyelőre (?) azonban nem olvasható ott az, ami hvg.hu cikkében igen:

Vidnyánszky tevékenysége ellen tiltakozik, a FreeSZFE-nek adakozik a világ leghíresebb színházi rendezője 

"...a rendező (Robert Wilson - ED) ... nem jött el az általa rendezett előadással Budapestre ...nem mondta le társulatának előadását a Vidnyánszky által szervezett színházi fesztiválon,   - mint tette azt korábban a szintén világhírű Berliner Ensemble- ... úgy gondolta, nem jó módja a tiltakozásnak az, hogy a társulatok elszigetelik a budapesti közönséget, ezért péntek este a társulat lejátszotta az OEDIPUS című előadást a Nemzeti Színházban ... ugyanakkor úgy érzi, nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról a kontextusról, amelyben ez a fellépés megtörtént... Sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavalyi úgynevezett »modellváltása« antidemokratikus támadás volt az Egyetem autonómiája ellen. A kormány által kinevezett új megbízottak vezetője az a Vidnyánszky Attila, aki a MITEM fesztivál és sok más kulturális intézet vezetője is az országban” – írja Wilson. "Noha boldog vagyok, hogy a munkámat a budapestiek is láthatják, állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség kizsigerelésével, sem azzal, ha egészségtelen módon túl sok hatalom koncentrálódik kevesek kezében.".. "Ezért a MITEM fesztiváltól kapott honoráriumom felét a FreeSZFE kezdeményezésnek adományozom, amely a kormány támogatása, sőt egyáltalán a létezésük elismerése nélkül folytatja a független oktatást... Wilson emellett részt vesz a FreeSZFE hallgatóival egy beszélgetésen. Végül sorait azzal zárja: „Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE további támogatásokra számíthat a világ minden tájáról, és ami ennél is fontosabb, hogy hamarosan újra egyetemmé minősíti a magyar kormány.”  Teljes cikk hvg.hu-n itt.

2454   Edmond Dantes • előzmény2446 2021-09-04 16:07:27

Több mint 70 újabb hallgató hagyta ott a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

A megújult SZFE további 74 hallgatója, komplett osztályok "szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével a salzburgi Mozarteumban, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, a varsói színművészeti egyetemen, a svájci Academia Dimitrijben, a pozsonyi színművészeti egyetemen és a bécsi zeneművészeti egyetemen folytatja tovább tanulmányait." ("Félre": ők is olyan hallgatók tehát, akik -Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnököt idézve- "önképző egyesület" államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamába édesgetve" óhajtják folytatni ill. befejezni tanulmányaikat.) Néhány hete a filmes vonal 95%-a -szintén teljes osztályok- intett szomorú búcsút az egykori Vas utcai intézménynek ld. 2446 itt. Teljes cikk hvg.hu-n itt.

2453   joska141 2021-09-02 11:20:35

Néhány nappal ezelőtti cikk az Origo.hu oldaláról:

https://www.origo.hu/itthon/20210830-a-varkert-bazarban-tartotta-allomanygyuleset-az-mnm.html

Eddig úgy tudtam, hogy a katonaság, rendőrség, ügyészség – tehát a hierarchikus rend szerint felépülő szervezetek – tartanak állománygyűlést.

Úgy látszik, most már a Magyar Nemzeti Múzeum – akinek feladata a történelmi sokszínűség bemutatása - is ilyen szervezet lett.

Hm…

2452   joska141 2021-09-02 11:02:09

A cikk a Mester és Margarita szeptember 1-jei bemutatója előtt készült, de már előre vetíti a várható nagy sikert. Aleksander Popovski rendezőt természetesen Vidnyánszky Attila hívta meg a Nemzeti Színházba.

https://www.origo.hu/kultura/20210831-az-ordog-ma-mindenhol-ott-van-kulonbozo-formakban-a-mester-es-margarita-a-nemzeti-szinhazban.html

A főpróba alapján készült cikk értékeli a színészi teljesítményeket is, a következők szerint (csak kiragadott példák):

Mester szerepében Trill Zsoltot láthatjuk, aki olyan elementáris erővel van jelen a színpadon, hogy még a csendjeire, a lélegzetvételeire is feszülten figyel a néző. Trill Zsolt egyszerűen zseni.

Hella, akit Barta Ágnes alakít – csillogó tehetségű színésznő, aki virtuóz pantomimjátékaival megnevetteti a nézőt.

a konferanszié pedig akarata ellenére táncol valami őrült ritmusra – ezt Kristán Attila játssza olyan fantasztikusan, mintha valóban egy külső erő mozgatná a karját, lábát. Felejthetetlen jelenet.

Bordás Roland játssza a gonosz szerepét, és ezer karaktert jelenít meg a színpadon.

Megdöbbentő: Szarvas Józsefről a kritikusnak csak annyi megjegyzése van, hogy „Sztyopát – a színház vezetőjét, akit Szarvas József játszik”. Valószínűleg az előadás után kritikák már érdemeinek megfelelően fogják említeni friss Kossuth-díjas művészünket.

A cikket illusztráló fényképek szerint a zseniális, felejthetetlen színészek mikroportot használnak.

2451   Búbánat 2021-09-02 09:27:30

Mécs Károly Origónak adott interjúja:

"Sok ember elvesztette a tartását, mert engedett a körülményeknek”

/Sztankay Ádám - 2021.08.29. 20:02/

Részlet az interjúból:

"- Említette, hogy ifjan még nem volt képes olyan önfegyelemre, mint például Uray Tivadar. Ugyanakkor, mivel szüleimnek köszönhetően közelebbről ismerhettem nemzedéke színházi képviselőit, azt tapasztaltam: megejtő zabolázatlanságok ellenére olyan eleganciát, stílust, tartást képviselnek, amely ugyancsak múlandóban van. S ami nem a társulati lét függvénye.

- Sok ember azért vesztette el a tartását, stílusát, mert engedett a körülményeknek, divatoknak. Vagy mert megtetszett neki a szabadosság. De vannak, akik nem vesztették el az említett értékeket. Azok sincsenek kevesen, akiknek van tartásuk, koncepciójuk, hivatásérzetük. Emberhez méltó habitusuk. Jó volna, ha őket állítanák piedesztálra a fiatalok elé, hogy megtanulják, melyek a viselkedés, a közönséggel való kapcsolattartás szabályai. Tény, hogy minket még neveltek a szüleink is, ahogyan az iskola ugyancsak. Nem voltak olyan téves olvasatai a liberalizmusnak, amely szerint a tanárnak vissza lehet dumálni, vagy akár fejen is lehet csapni. A tanár sem vert fejbe, csak egyszerűen tanított és nevelt. Hitelesen. Mindemellett természetesnek gondolom a változást is, a generációk közötti különbségeket. Ám a változás csak bizonyos keretek között tekinthető normálisnak. Nem hiszem, hogy az a jó út, amelyben négyéves gyerekekkel is fontosnak tartják megvitatni, hogy megfelelőnek tartják-e szüleik, nevelőik pedagógiai munkásságát. Ezzel szemben fontos lenne, hogy mindenkinek legyen hite, hogy megérezze, miért fontos az."

2450   Edmond Dantes 2021-09-02 09:03:13

"Az ideológiai álláspont felülírja a szakmaiságot" ... neeem,  -jelentsen bármit-  ez nem ellenzéki szereplő, FreeSZFE-s szóvivő vagy kirúgott megszűnt munkaviszonyú SZFE-vezető vagy oktató állásfoglalása ... hanem Vidnyánszky Attiláé,  a Nemzeti Színház vezérigazgatójáé, egyetemi professzoré, miniszteri biztosé, kuratóriumi elnöké, és a mandiner.hu-n megjelent interjú címében olvasható. Elhihetjük. Ő aztán igazán tudja.

2449   Edmond Dantes 2021-09-01 21:33:39

Cserhalmi megütközést keltett székfoglalójával az MMA-n

Részletek a székfoglalóról szóló cikkből: "Szó esett a rendszerváltás előtti kulturális fénykorról,...humorral sokkal többet tehettünk a rendszer kritikájához, mint az árvalányhajas székely himnusszal." ... "Szerinte a két színházi társaság (MSZT és MTT - ED) éppen a nagybetűs színház kárára karatézik. Szenvedélyesen kiállt a korábbi Színház-és Filmművészeti Egyetem mellett is, ahol szerinte az oktatás 'okos, értékes, érzéki, európai' volt."...„egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.”...„a hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk. Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés, nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi. Ne menjünk ebbe bele, Ez egy rossz út, rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné. teszi”. Forrás: itt. A teljes beszédet  Cserhalmi György előzetes beleegyezése ellenére az MMA -mostanáig- nem adta ki (a sajtónak).

2448   Edmond Dantes 2021-08-28 18:13:19

Csak ma du. észleltem és látogattam meg, de vasárnap is tart még: TE!rézvárosi FESZTivál az Andrássy úton, Kodály körönd és Izabella u. között. Belépés COVID-védettségi igazolvánnyal! Rengeteg színházi program két színpadon, szinte az összes színház sátrat állított fel, ahol az új évadra válthatók jegyek, bérletek. Részletek:  https://eotvos10.hu/esemenyek/terezvarosi-fesztival/

2447   Edmond Dantes 2021-08-17 19:21:49

"Vidnyánszky Attila megmutatta az új SZFE-hallgatóknak Vidnyánszky Attila új előadását

A modellváltáson átesett Színház- és Filmművészeti Egyetem nyári tábort szervezett a gólyáknak, akiknek fideszes politikusokkal is volt alkalmuk találkozni ... az újonnan felvett, elsőéves hallgatók augusztus 7. és 14. között „szakmai táborban” vettek részt Debrecenben, ahol Vidnyánszky Attila színházigazgató volt a Nemzeti Színház előtt ... A szakmai felkészítés mellett fontos célja volt a tábornak, hogy oktatóink és hallgatóink megismerkedhessenek egymással, ezzel segítve a szeptemberben induló tanévet, gördülékeny oktatást. Hallgatóink színes programokon keresztül fedezhették fel Debrecen városát, ismerkedhettek meg a kulturális életével, hagyományaival ... A tábor zárásaként hallgatóink megnézték a Csíksomlyói passiót, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás próbáit, gólyáink megtekinthették a hét folyamán, ezzel is közelebb hozva őket a színházi világhoz és a szeptembertől rájuk váró feladatokhoz." Forrás: itt.

2446   Edmond Dantes 2021-08-17 15:04:38

FREESZFE: 41 filmszakos hallgató ment át a Bécsi Filmintézethez azért, hogy saját tanáraiknál tanulhassanak

A Bécsi Filmintézet ad majd diplomát annak a 41 filmszakos hallgatónak, akik a múlt héten közölték, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem helyett a FreeSZFE Egyesületnél folytatják tanulmányaikat – ezt az egyesület elnökségi tagja nyilatkozta az RTL Híradónak. A FreeSZFE Egyesület még márciusban állapodott meg több külföldi egyetemmel, hogy azok elfogadják az egyesületi képzéseken szerzett tantárgyakat és a saját teljes értékű diplomájukat fogják kiadni a hallgatóknak. Forrás: itt.

"Félre": tehát a Bécsi Filmintézet (lenne) az az "önképző egyesület" (ld.2441, 2444), aminek SZFE vezetése titulálta a 95% távozó filmes hallgatót befogadó intézményt..

2445   Búbánat 2021-08-16 21:48:24

"A HETVENÖT ÉVES FILMRENDEZŐ SZERINT A KELET-EURÓPAIAK MINDIG TÖBBET AKARTAK"

"Rófusz Ferenc elküldi A legyet a Pink Floydnak"

MNO.hu - PATAKI TAMÁS

Interjú Rófusz Ferenccel:  itt

2444   Edmond Dantes • előzmény2443 2021-08-16 09:02:22

Milyen "régi színvonalra" gondolsz, amit tartani kell(ett volna)? Az SZFE -beleértve nyilván a filmes vonalat- a döntéshozók egyön-tetű állásfoglalása szerint idejétmúlt, elavult, haveri alapon szerveződő komcsi-balos zárvány (volt) már évtizedek óta. Ezzel indokolták szétverését alapítványba szervezését is. Az új intézetek, tanárok listája t.k. ide kattintva olvasható, de nem néztem utána, történt-e időközben változás. Mindenesetre több, mint érdekes, hogy a filmes hallgatók 95%-a, az SZFE új urainak vezetőinek ismeretesen mély szomorúságára (ld. lejjebb), távozott SZFE kötelékéből. Inkább kockáztatják, hogy (idézet) "egy önképző egyesület (FreeSZFE - ED) felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait”. 

2443   lujza • előzmény2441 2021-08-16 02:28:07

Hát nem tudom. Mindenesetre Enyedi Ildikó és Tarr Béla a FreeSZFE  csapatát gazdagítja. Ki maradt a régi SZFE-n, hogy tartsa a színvonalat?

2442   macskás 2021-08-15 18:04:17

2442

2441   Edmond Dantes 2021-08-15 16:56:25

"Negyvenegy hallgató hagyja el az SZFE-t – írtuk meg szombaton a FreeSZFE Facebook-posztjára hivatkozva. A hallgatók szakítanak az SZFE-vel, tanulmányaikat szeptembertől a FreeSZFE Egyesület közreműködésével folytatják. Minderre közleményben reagált az egyetem vasárnap." Forrás és a közlemény = 'Nincsenek meglepve, de szomorúak' itt. (A 41 hallgató távozása gyakorlatilag az SZFE-"filmes vonal" szinte komplett elnéptelenedését jelenti - ED.) 

Frissítés Ugyanez a hír magyarnemzet.hu írásának sokat eláruló címében: Megfosztják az SZFE-hallgatókat a magas színvonalú tanulás lehetőségeitől, itt.

2440   Klára • előzmény2437 2021-08-05 09:37:46

Bizonyos feltételek esetén az előírásoktól el lehet tekinteni. Legalábbis ezt mondják  - én sose feleltem meg "bizonyos feltételeknek".

2439   Edmond Dantes • előzmény2436 2021-08-05 09:02:35

Origo már a Madách Színház tervezett Webber-bemutatójáról illetve Szirtes Tamás "hazugságáról" (sic! -ED) is éber szemmel lerántotta a leplet ld. ez alatt+musical-topik. 

2438   Edmond Dantes • előzmény2435 2021-08-05 08:45:48

Egy, ezt a témát-darabot kiveséző cikket a megfelelő helyén = musical-topikban pár napja már elhelyeztem. Lehet, hogy ennek a cikknek egy új, Ketrecharcos-topikban még jobb helye lenne. A művész e produkciójával bizonyára megkoronázza sikerekben gazdag, fénylő pályafutását. Bár spéttel, végre mno.hu is rácuppan(tat)ott Szirtesre.

2437   lujza • előzmény2434 2021-08-04 23:47:18

Nem is tudtam, hogy L. Simonnak múzeológusi végzettsége is van.

2436   joska141 • előzmény2435 2021-08-04 18:55:24

Jól rímel rá az Origo néhány nappal ezelőtti cikke:

https://www.origo.hu/kultura/20210801-jordan-adel-veiszer-alinda-musoraban-vallott-gyermekkori-serelmeirol.html

A cikk címe: „Jordán Adél nevetséges LMBTQ-propaganda bejelentésre készül”

Idézet a cikkből: „Az interjú közepén Jordán Adél arról is beszél, sokáig zavart személyiség volt, pszichológushoz is járt és szerinte ennek hátterében az áll, hogy szülei - a Karácsony Gergely 99 Mozgalmában résztvevő Jordán Tamás színész és Lázár Kati színésznő - valójában nem akarták őt és abortuszra is készültek.

Az LMBTQ-propaganda elfogadása után, mintegy magától értetődően csap át a beszélgetés a klasszikus család létjogosultsága elleni támadásba, így aztán az egyébként őszintének mutatni akart vallomás, meglehetősen reklámszagúra sikeredett.”

2435   Búbánat 2021-08-04 17:56:07

Érzékenyítés és megrontás

VÉLEMÉNY

MNO.HU - 2021. AUGUSZTUS 4. SZERDA 07:45

"GYERMEKEINK ÉS UNOKÁINK VÉDELMÉBEN NINCSEN ÉS NEM LEHET PARDON"

/Bognár Zsolt, színművész/

„A sajtóban nyilvánosságra került információk szerint Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója tagadja, hogy Andrew Lloyd Webber LMBTQ-gyerekmusicaljének bemutatására készül, noha a színház hivatalos üzleti tervében az igazgatói szándék egyértelműen szerepel.”

2434   Búbánat 2021-08-04 07:48:53

L. Simon Lászlót nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának hétfőn. 

2433   joska141 2021-07-29 19:10:02

Mai hír az interneten:

https://www.origo.hu/kultura/20210727-az-osztrak-kozonseg-megrendulessel-fogadta-a-trianontraumarol-szolo-darabot.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

A cikk főcíme, az immár szokásos:

Óriási siker volt Vidnyánszky Attila előadása (Ausztriában)

Az alcím, kisebb betűkkel:

"Még a várokozásnál is nagyobb sikere volt Ausztriában Vidnyánszky Attila 2013-as rendezésének Gmündben, a cseh határnál, az Átjárások elnevezésű fesztiválon, amely hidat kíván teremteni a háború után két országra szakított település oldalai között."

"Vidnyánszky Attila, 2013-as nagyszerű rendezése, Zelei Miklós darabjából készített Zoltán újratemetve című előadás meghívása régi terve volt a fesztiválszervezőknek, amely idén először mutatkozott be Ausztriában, hangos sikert aratva."

Ismét egy hely, ahol Vidnyánszky Attila munkásságát, és ezzel közvetetten, a magyar nemzet Trianon miatt fájdalmát maximálisan elismerik és támogatják.

Sajnos számítástechnikai ismereteim meglehetősen siralmasak, így nem tudok új fórumot létrehozni. De valaki megtehetné, ezt „Óriási siker Vidnyánszky Attila előadása” gyűjtőnéven. Nevezett alkotóra színházi előadás témájában más jelzős cikket eddig nem is találtam. Későbbiekben nem is kellene mást tenni, mint az ilyen című, már konkrét hely és előadás meghatározású írásokat itt közzétenni.

2432   Búbánat 2021-07-29 09:26:07

PPKE CAMPUS TERVPÁLYÁZAT

2431   Edmond Dantes • előzmény2428 2021-07-23 14:03:40
2430   Edmond Dantes • előzmény2428 2021-07-22 19:39:22

Stílszerű lenne a kifejező nevű "ajjaj"-topikba tenni ... azzal a személlyel együtt, aki MÁO részéről felkérte a NER-hercegnőt erre a munkára. Riszpekt Juratsek!

2429   Heiner Lajos • előzmény2428 2021-07-22 19:06:37

Az est sztárvendégei Kiszely Tünde, Győzike és Berki Krisztián. A közeműködő Száztagú Húszfogú Asszonykórust Lagzi Lajcsi vezeti.

Minden kedves vendéget egy pohár Kőhányási sötéttel köszöntenek.

2428   joska141 2021-07-22 18:02:52

Nem tudom, hogy ez az Operaház vagy a Balettművészet profilba illene jobban

Mai hír:

https://24.hu/szorakozas/2021/07/22/rubint-reka-juratsek-julianna-operahaz-rendezveny-vita-rendezveny-schobert-norbi/

A Magyar Állami Operaház bejelentette, hogy jövő tavasszal Rubint Réka rekreál – Nőnapi ajándék az Operából címmel rendezvénynek adnak otthont, melyen Rubint Réka értelemszerűen különleges edzést tart majd. Ehhez az Opera társulata adja majd az aláfestő zenét, az egész eseményről pedig filmfelvétel készül majd.

A cikkben említett eseményhez, majd a cikkben részletezett erről szóló vitához nem kell kommentár…

2427   Búbánat 2021-07-21 20:31:00

Interjú

MNO.HU - 2021. JÚLIUS 21. SZERDA 07:15 2021. 07. 21. 07:32

Mikulás Ferenc: „Ha az ember végigtekint az életén, akkor látja, hogy nincsenek véletlenek”

A KECSKEMÉTI FILMES CSODA

/Ditzendy Attila/

"Ötven esztendeje alapította a Pannónia Filmstúdió kecskeméti telephelyét, a rendszerváltozás után önállósuló Kecskemétfilm Kft-t. 1985-ben elindította a Kecskeméti Animációs Filmszemlét, 1995-től a nemzetközi fesztivált, a KAFF-ot. Tevékenyen részt vett a KönyvtárMozi-hálózat kiépítésében, amely a megszűnt filmszínházakat igyekszik pótolni a kistelepüléseken. Mikulás Ferenccel beszélgettünk, aki a jövő hónapban ünnepli 81. születésnapját."

2426   Edmond Dantes • előzmény2425 2021-07-14 14:04:19

:'-(

2425   macskás • előzmény2424 2021-07-14 12:52:56

A  2424 is:)

2424   Edmond Dantes • előzmény2423 2021-07-14 07:46:22

Az már foglalt!

2423   Heiner Lajos • előzmény2422 2021-07-14 06:53:32

Jöhetnek kalakaban!

2422   Edmond Dantes • előzmény2421 2021-07-14 06:43:56

Inkább Cavaradossi..de Mathis még inkább, a név is (majdnem?) stimmelne.

2421   Heiner Lajos • előzmény2420 2021-07-14 05:40:01

Marcello esetleg?

2420   Edmond Dantes • előzmény2419 2021-07-13 21:36:58

off Szükségem lehet a közeljövőben egy jó festő-mázolóra. Tapétázni tudók előnyben.

2419   joska141 • előzmény2418 2021-07-13 18:32:12

Tisztelt Edmond Dantes! Figyelemfelhívása alapján elolvastam a Mandiner gondolatgazdag cikkét, melyben Darvasi Ilona – többek között – a Turay Ida Színház épületének kialakításáról nyilatkozik.

Részletesen ismerteti azt az áldozatkész és minden elismerésre méltó tevékenységet, mellyel Ő és munkatársai saját kezűleg alakították ki a színház belső tereit, fúrtak, faragtak, villanyt szereltek. Ez a nyilatkozatrész a következő mondattal fejeződik be:

„Az épület külső homlokzata újra a régi fényében tündökölt, mely Kocsis Máténak volt köszönhető.”

Nem tudom, hogy Kocsis Mátéban kit tisztelhetek, a színház egyik tagját vagy egy jó kézügyességgel megáldott homlokzatkészítőt, a cikk erre nem ad feleletet. Mindenesetre a Kocsis Máté által tündökölővé varázsolt homlokzat ma is dicsőségesen hirdeti a jó szakmunka becsületét.

2418   Edmond Dantes 2021-07-13 15:12:07

A jelenlegi józsefvárosi vezetésnek nem fontos a kultúra - a mandiner.hu szemlézi a hirnyolc.hu józsefvárosi hetilap interjúját Darvasi Ilonával, a Turay Ida Színház igazgatójával. A bevezető mondat jól összefoglalja a lényeget: "A Turay Ida Színház sok mindent megélt." Ez így igaz. Daliás idők: "Leépítés után: Nemcsák beviszi a családját a József Attila Színházba" (hvg.hu) ... bevitte. "Miből él a Turay Ida Színház? - A vándorút vége" címmel a Magyar Narancs még 2014-ben írt hosszabb cikket, amiből egyebek közt az is kiderült, hogy jobb idők jártak, amikor Darvasi Ilona a soproni Petőfi Sándor Színház igazgatója volt, vagyis 2007 és 2012 között (hvg.hu). Ezekben az években szimbiózisban élt a magánszféra és az önkormányzati színház, csakúgy, mint akkor, amikor a Turay a József Attila Színházzal (JASz) kötött szerződéseket. Merő véletlen, hogy Nemcsák Károly, a JASz akkori és jelenlegi igazgatója történetesen Darvasi Ilona férje volt. Közben néhány évig, amikor a művésznő Sopronban volt színházigazgató, a Turayt (nem közös) lányuk, Darvasi Cecília vezette. Három a magyar igazság színigazgató egy családban, szép teljesítmény volt. Akkor kezdhetett beborulni az ég, amikor "Kényes ponthoz érkezett Nemcsák Károly és Darvasi Ilona válópere" (origo.hu), azaz a vagyonelosztáshoz, majd amikor "Eldurvult a válóper: 100 milliós házon vitatkoznak Nemcsák Károlyék" (blikk.hu). Az igazgatónő szerint azonban a lényeg az, hogy "Pikó András (Józsefváros jelenlegi, ellenzéki támogatású független polgármestere - ED) válaszra sem méltatott." Mielőtt azonban könnyekre fakadnánk, megnyugodhatunk: a jeles társulat nem marad(t) támagatás nélkül: az állami támogatásokból "80 milliót szánnak a Turay Ida Színháznak" (szinhaz.online).

2417   Edmond Dantes • előzmény2416 2021-07-11 22:02:46

Kedves joska141, igen, láttam a cikket, de nem akartam, hogy fórumtársaink elfogultsággal vádoljanak arra hivatkozva, hogy egyazon lendülettel ugyanabból az újságból mindjárt két írást is belinkelek. Apáti Bence frappáns és tárgyilagos megállapítása Alföldi Róbertről ("....Robi egy zseni, és pont. ...") annyira lenyűgözött, hogy az Apáti-opuszt választottam. Jó, hogy ön is résen volt-van, így ez a míves cikk is bekerült fórumunkba.

A másik írást is láttam, igen érdekes, nívós munka. Sajnos mindössze öt (5) alkalommal írja le a jeles művészről, hogy "nagy színész" illetve "az egyik legnagyobb magyar színész", ez igazságtalan és méltatlan Haumann Péterhez. Talán ha hosszabb lenne, (még) többször leírták volna. Mit lehet tenni, ha egyszer az origo.hu-nak nem csupán a Katona igazgatója nem nyilatkozott, de mint az a cikkből kiderül, idézem: "Haumann Pétert is kerestük, őt azonban nem tudtunk (sic! - ED) elérni." Talán a művész értékrendjébe nem/sem fér bele a portál szellemisége? Pedig érdekelt volna, miért vonul vissza valójában a színpadtól, amikor még alig töltötte be 80. életévét és bizonyára sok szép szerep várt volna még reá. Annál is érdekesebb ez az elhatározása, mert alakja rendszeresen feltűnik az ellenségesnek minősített RTL Klub egyik most is futó sorozatában. Úgy látszik, hogy az RTL Klub nem alázta meg őt, sem erkölcsileg, sem pedig anyagilag. Az is érdekelt volna, mit és ki(ke)t ért „kaposváriak", "kaposvári szellem" alatt, ami-aki számára sérelmes: netán Vidnyánszky Attilát, aki az ottani (kaposvári) egyetem  címzetes egyetemi tanára,2013–2020 között művészeti rektorhelyettese volt? Remélhetőleg ha origo.hu el tudja érni Haumann Pétert,megkérdezik tőle és mi megtudjuk.

PS Jelzem, van élet az Unión Katonán kívül is. Pl. Vidnyánszky Nemzetijében.

2416   joska141 • előzmény2415 2021-07-11 18:21:02

Tisztelt Edmond Dantes! Az Ön által szemlézett Magyar Nemzet ugyanezen a július 10-i napon Vidnyánszky Attila gondolatainak is helyt adott a következőkben:

https://magyarnemzet.hu/kultura/vidnyanszky-attila-kezdodhet-az-erdemi-munka-10058531/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Nevezett szerint, most nem tudom milyen minőségében nyilvánult meg, (idézem):

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem

  • tanári kara sok remek szakemberrel egészült ki,
  • a lerongyolódott, áldatlan állapotban lévő épületeket felújítottuk,
  • a szenátus megkezdte munkáját,
  • tervezzük az új campust,
  • tehát készen állunk

mondja Vidnyánszky Attila”

Azt hiszem ez a bizakodó nyilatkozat (és az interjú további részében leírtak) mindannyiunk számára megfelelő biztosítékot nyújtott, hogy a rendszerváltás után a korszakváltás a NER szellemében ezen a területen is megvalósulhatott.

Mintegy ennek igazolásaként, nagyon jól rímel erre az Origo július 11-i cikke, mely részletesen foglalkozik azzal, hogy: https://www.origo.hu/kultura/20210709-haumann-alig-kapott-szerepet-a-katonaban-az-utobbi-evekben.html

Az oknyomozó cikk címe: Így alázta meg Haumann Pétert saját színháza

A megalázás okairól az Origo próbálta szóra bírni Máté Gábor igazgatót is, de az igazgató (itt idézem a cikket):

„A színház sajtósával oldotta meg Máté Gábor a válaszadás feladatát, és röviden annyival elintézték megkeresésünket, hogy az Origónak nem válaszolnak.”

A cikk még – igen helyesen – hozzáteszi, hogy a Katona József Színház fővárosi fenntartású, így végső soron a kialakult helyzetért (és még több más alázásért, közlekedési dugókért, záporok utáni elakadó vízelvezetésért, stb.), Karácsony Gergely főpolgármester a felelős.

2415   Edmond Dantes 2021-07-11 12:25:54

Robi megint az asztalra csapott - Apáti Bence írása

Benne: "....Robi egy zseni, és pont. ..." Idézet vége. Találó, tömör megállapítás Alföldi Róbertről.  (Szó szerinti kiemelés tőlem - ED) Teljes cikk magyarnemzet.hu-n itt.

2414   Edmond Dantes • előzmény2413 2021-07-07 13:37:50

"Búcsúzni csak nagyon szépen szabad": https://www.youtube.com/watch?v=G2_WBwgYIB0

Nem, senki ne aggódjon: a fent idézett mondás és dal nem Vidnyánszky Attilára vonatkozik!

2413   joska141 2021-07-07 11:29:06

Mai cikk:

https://www.life.hu/kultura/20210707-a-nemzet-szinesze-dontott-tobbe-nem-lathatjuk.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Nagyon jó egészséget és további boldog, nyugodt éveket kívánok a – cikk szerint – 85 éves Lehoczky Zsuzsának, a Nemzet Színészének.

Természetesen néhány héttel ezelőtt, amikor Lehoczky Zsuzsa a saját díjátadó ünnepségén lelkesen dicsérte Vidnyánszky Attila most már nem látható, kirobbanó sikerű Rómeó és Júlia rendezését, ennek a fenti döntésnek nyilvánosságra hozatala még nem volt aktuális.

2412   Edmond Dantes 2021-06-28 17:29:47

"Megtartotta első ülését az SZFE új szenátusa

Az egyetem autonómiáját biztosító új szenátus felállítására azért volt szükség, mert az előző testület a modellváltás elleni tiltakozásul lemondott.

Megtartotta első ülését a Színház- és Filmművészeti Egyetem új szenátusa – olvasható az egyetem közösségi oldalán. Az alakuló ülésen Novák Emil, rektori ügyekben eljáró általános rektorhelyettes köszöntötte az új szenátust, eredményes és sikeres munkát kívánt a tanácskozáshoz.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány részéről Rátóti Zoltán, a kuratórium tagja köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszakban soha nem látott fejlődésen ment keresztül az egyetem. Kiemelte: bízik abban, hogy ez a lendület kitart az elkövetkező időszakban is, amelynek eredményeként a képzés megújítása mellett hamarosan lerakhatják az SZFE új campusának alapkövét is. A szenátus első ülésén elfogadta az Egyetem Minőségbiztosítási Szabályzatát, az új Etikai Kódexet, valamint az akkreditációs önértékelési dokumentumot, továbbá megerősítette az Egyetem Szervezeti- és Működési Rendjét és a megbízott akadémiai vezetés mandátumát.

Az egyetem autonómiáját biztosító új szenátus felállítására azért volt szükség, mert az előző testület a modellváltás elleni tiltakozásul lemondott." Idézet vége. Forrás: mandiner.hu

Kiemelés tőlem (ED): "...Rátóti Zoltán, a kuratórium tagja köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszakban soha nem látott fejlődésen ment keresztül az egyetem." Kérdésem: melyik "elmúlt időszakban", mikor és milyen "soha nem látott fejlődésről" beszél? Még a nagyot álmodni merő Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöktől vagy Szarka Gábor ezredestől kancellártól sem vár(hat)ta el senki, hogy a meglévő intézmény szétverésén kívül a pandémia idején bármit is megvalósíthassanak ... legfeljebb saját magukat, Rátóti művész urat is beleértve.

2411   Amalgám • előzmény2409 2021-06-28 16:12:10

Na most azt én nem tudom megítélni, hogy a baloldal hagyja-e dolgozni Eszenyi Enikőt, vagy sem, de hogy önmagát nem hagyja dolgozni, az biztos. Rendeznie kell a kapcsolatát a közönséggel, illetve azokkal az érintett művészekkel, akik emberileg elfogadhatatlannak találták a vezetői módszereit, különben nemigen látja őt szívesen viszont senki. Az erre irányuló belátásnak eddig sajnos nem sok jele tapasztalható a részéről. Az Eszenyi-apologetika meg hiába nyomatja ezerrel azt a narratívát, hogy "hát igen-igen, lehet, hogy nem volt ő a legjobb vezető, de mindez fel sem tűnt volna, ha elmegy tüntetni a kormány ellen..." a direktrisz társulat általi defenesztrációjához nem ez vezetett, és ezt így kevesen is veszik komolyan, rajta meg főleg nem segít.

Az ügyben zajlott ún. vizsgálat eredményéről annak idején ezt tudhattuk meg, és hát ez így külön szánalomra méltó...

2410   Edmond Dantes 2021-06-28 10:26:16

"Bezárt múzeumokat és félbemaradt projekteket hagy a kultúrharc csataterén a kormány

Személyes, presztízs- és hatalmi okokból rázta össze a múzeumi szférát a hatalom, miközben a gigantikus épületek és a lenyúlás vonzóbbak számára, mint a tartalom.

Szólhat majd a zene a hétvégén a múzeumokban, mérik a sört, és számos olyan dolog is megengedett a múzeumok éjszakáján, amit egyébként máskor e helyeken nem ildomos.

Bár az idei program szerényebb, új időszaki kiállítás alig nyílik, bizonyára sokan megveszik az összes múzeum látogatására érvényes karszalagot. A HVG nem programokat ajánl, hanem megmutatja, hogy az elhanyagolás, az értelmetlen átszervezések és a bebukott fejlesztések után hogy vált mára egyetlen dolog fontossá e területen is: a lenyúlás. A Fidesz már a területet érintő legelső intézkedésével megmutatta, hogy nem a racionális építkezés időszaka lesz az uralma. 2011-ben az utolsó pillanatban lefújta a Szépművészeti Múzeum évek óta készülő, átgondolt, főként uniós forrásból tervezett bővítését, és a négymilliárdos beruházás helyett belevágott az egyik legnagyobb belpolitikai botránnyá váló, 250 milliárdos, soha el nem készülő múzeumi negyed építésébe, ami az Orbán-rendszer egyik legjelentősebb civil ellenzéki mozgalmát szülte." Teljes cikk a (fizetős) hvg360-on itt.

2409   Edmond Dantes 2021-06-28 09:47:36

"Eszenyi Enikőt nem akarja hagyni dolgozni a baloldal

Zavarja a baloldalt, hogy Eszenyi Enikő a Vígszínház korábbi igazgatója másfél évvel lemondása után újra dolgozik. Cseke Péter meghívta a kecskeméti Katona József Színházba rendezni a színésznőt. Soros blogja* máris felháborodott. Mint az Origo többször megírta: 2019 végén három budapesti színház Karácsony Gergellyel együtt tüntetést szervezett, Eszenyi Enikő azonban nem ment el. A baloldal addig ajnározott színésznője ezután a baloldali színházi világ egyik ellensége lett. Csodák csodája, hirtelen vígszínházi színészek kezdtek panaszkodni Eszenyi (egyébként közismert) elviselhetetlen igazgatói módszereire, a fő szószóló a magát egy mókás névvel hívató aktivista, a Vígszínházból korábban eltanácsolt Molnár Áron színész volt, aki az elmúlt években elsősorban baloldali propagandaklipjeiről ismert."

(Molnár Áronnak, a cikk szerint "a nagyközönség számára ismeretlen színész"nek..."Eszenyi Enikő egy színházi próbán, amikor Lulu szerepére készült Wedekind provokatív, expresszionista remekművében, azt javasolta, hogy a vágy bizarr megjelenítéseként nyaldossa a hónalját. A színpadon.") ... "Hogy egészen pontosan mi történhetett a Vígszínházban, nehéz kívülről megállapítani, ez a Karácsony-féle önkormányzat feladata lenne, de miért tudnának egy bonyolult, morális-munkáltatói-szakmai kérdésben bármilyen eredményt elérni, ha az elviselhetetlen dugókat sem tudják megoldani?" (sic! - ED) (Kis pontosítás-ED: a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat megállapodása szerint a Vígszínházat és több más társulatot "2024. december 31. napjáig terjedő időszakban az Önkormányzat és a Miniszter által vezetett minisztérium  közösen működteti."..."Ami biztos: egyrészt hiteles, valódi színészek (sic!!! -ED) is - például Halász Judit, Harkányi Endre vagy az azóta drámaian fiatalon meghalt Börcsök Enikő - Eszenyi Enikő elviselhetetlen (és természetesen védhetetlen és senki által sem védett) stílusáról beszéltek, másrészt fizikai erőszakról vagy zaklatásról nem. Ahogy egyetlen színész sem."..."A baloldal korábban megkérdőjelezhetetlen, ünnepelt színésznője és rendezőnője szemükben onnantól lett tehát nemkívánatos személy, hogy a 2019-es színháztörvény módosításkor nem ment ki tüntetni három fővárosi színházzal együtt."..."A Soros-blog (értsd: 444.hu - ED) morgolódása Eszenyi Enikő munkához juttatása ellen azt mutatja, hogy a baloldal nem felejt. Aki nincs velük, annak számára nincs kegyelem."

Teljes cikk origo.hu/kultura-n itt.

*Soros blogjának a 444.hu hírportált nevezi a cikkben az origo.hu: "444 nevű Soros-blog" (ED)

2408   Edmond Dantes 2021-06-28 09:37:28

"A kommunizmus negyven éve alatt szerzett előnyök visszabontása zajlik a kultúrában

Az előző rendszer negyven éve alatt szerzett előnyök visszabontása zajlik a hazai kulturális életben. Én ezt egy nullpontnak tekintem, újrakezdésnek – állapította meg Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára lapunknak adott interjújában. Hozzátette, Tellér Gyula szociológus gondolata mentén, amely szerint „megalvadt posztkommunista struktúrák vannak a térségben", nyugodtan kijelenthető, hogy ezek mára szinte beszáradtak, és az elmúlt tíz évben cseppfolyósításuk, néhol elpárologtatásuk zajlott. Szerinte a Színművészeti Egyetem modellváltása körüli feszültségnek is az az oka, hogy egy meghatározó szellemi kör a sok évtizedes monopolhelyzetét nem tudta elengedni, és új vagy a megszokottól eltérő irányt nem engedett be az oktatásba."

Az origo.hu interjújából néhány, az újság által kiemelt nagybetűs részlet:

"A nyugat-európai szellemi elit jelentős része, nem túlzás azt mondani, hogy sztálinista gyökerekkel bír." ... "...'megalvadt posztkommunista struktúrák'  léteznek, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek szinte beszáradtak, ezeknek a cseppfolyósítása, néhol elpárologtatása zajlott és zajlik az elmúlt tíz évben, ennek része a Magyar Művészeti Akadémia,..."..."A kommunizmus negyven éve alatt szerzett előnyök visszabontása zajlik. Én ezt egy nullpontnak tekintem, egy újrakezdésnek." ... "...ebben a tíz esztendőben (az MMA alapítása óta - ED) egyetlenegyszer nem tudták az ellenzőink azt mondani, hogy valami politikai tett lett volna a lépéseink között." (sic!!! - ED) Teljes cikk origo.hu-n itt.

2407   Edmond Dantes • előzmény2406 2021-06-22 13:29:21

Köszönöm, mindig tanul az ember. Ezért és talán némiképp enyhítő körülmény,hogy háromszori nekifutásra sem értettem pontosan a címbéli, többszörös feltételes módot tartalmazó állítást ... nyelvileg és logikailag sem. Tartalmilag viszont annál inkább: az és úgy már elég egyértelmű.

2406   joska141 • előzmény2405 2021-06-22 12:24:45

Az idézett mondat egy úgynevezett konjunkciós szerkezet a formális logika szerint. Azaz, mind a két első állításnak be kellene teljesülnie, egyszerre, egyidőben, egymástól függetlenül, hogy a harmadik állítás teljesülésbe menjen.

Tekintettel arra, hogy a második állítás „el kellene pusztulnom” teljesen szubjektív, nem megítélhető az igazságtartalma, így a harmadik állítás sem következik be, akár hatalomra kerül Gyurcsány, akár nem.

2405   Edmond Dantes 2021-06-22 11:58:14

"Ha Gyurcsány hatalomra kerülne és el kellene pusztulnom, akkor el fogok pusztulni - Interjút adott Trill Zsolt, a Nemzeti Színház vezető színésze Szilléry Évának."  A videóinterjú origo.hu-n ide kattintva tekinthető meg.

2404   Edmond Dantes 2021-06-19 14:05:58

Gothár Péter is újra színházban rendezhet - Ősszel a TÁP Színházban kap lehetőséget a 2019-ben a Katonából zaklatási botrány miatt kirúgott Gothár.

Vajdai Vilmos volt a vendége Veiszer Alindának ... kiderült, az általa alapította, lassan harminc éve működő TÁP Színházban fog rendezni ősszel Gothár Péter, akit zaklatási botránya után bocsátottak el a Katona József Színházból, valamint a Színművészeti Egyetemről 2019-ben. Teljes cikk hvg-hu-n itt, ugyanerről mandiner-hu-n itt.

2403   joska141 • előzmény2402 2021-06-14 16:02:28

Tisztelt Búbánat! Örülök, hogy ebbe a fórumba is be tetszett linkelni Lehoczky Zsuzsa elismerésének pillanatairól szóló tudósításrészt.

Örülök, hogy az Operettszínház művésznője ilyen elismeréssel nyilatkozik Vidnyánszky Attiláról, aki az előző évadban megújította a magyarországi operettjátszást a Csárdáskirálynő új bemutatójával.

 

Az Origo 2399.szám alatt ismertetett lelkendezése után azt hittem már nem lehet újat mondani erről a már nem látható Rómeó és Júlia előadásról.

De a Nemzet új Színészének sikerült, az Ön által belinkelt szavaival, melyet kiemelten idézek:

„én is megnéztem a Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júliát, és úgy érzem, nem engem kell ünnepelni, hanem ezeket a fantasztikus színészeket. Tökéletes előadás volt, őrületes tehetségekkel, és a rendezés egészen egyedülállóan kiváló. Mindenkinek köszönöm ezt a nagyszerű élményt!”

2402   Búbánat 2021-06-14 14:49:26

Szűnni nem akaró álló taps a nemzet legújabb színészének

2021.06.13. 22:33 ORIGO.HU

Vasárnap este a Nemzeti Színházban, a Rómeó és Júlia című előadás után Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója átadta a Nemzet Színészének járó elismerést Lehoczky Zsuzsának. 1957 óta színész, és 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze Lehoczky Zsuzsa; Kossuth-díjas színésznő, kiváló és érdemes művész, akit az április közepén meghalt Törőcsik Mari helyére választottak meg a nemzet színészévé. A közönség felállt, és szűnni nem akaró vastapssal ünnepelte a színésznőt.

[...] 

„Ennél nagyobb dicséret már nem is kell egy színésznek az életben. Köszönöm azoknak is, akik úgy gondolták, hogy megérdemeltem. De hadd mondjam el, hogy most én is megnéztem a Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júliát, és úgy érzem, nem engem kell ünnepelni, hanem ezeket a fantasztikus színészeket. Tökéletes előadás volt, őrületes tehetségekkel, és a rendezés egészen egyedülállóan kiváló. Mindenkinek köszönöm ezt a nagyszerű élményt!" – mondta Lehoczky Zsuzsa, miután átvette a díjat.

2401   Edmond Dantes 2021-06-14 13:30:01

Stohl András újra a Vígszínházhoz szerződik

Érdekes hírek a Vígszínház évadzáró társulati üléséről hvg.hu-n itt. Valaki talán értelmezni tudja, hogyan s miért kapott Rudolf Péter egy (1) évvel igazgatói kinevezése után Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat, az indoklás szerint "nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét.". Az együttes új tagjainak egyike -talán nem túl nagy meglepetésre- Nagy-Kálózy Eszter, ekképpen teljessé válik a családi együttlét, hiszen lányuk, Rudolf Szonja már tavaly óta a társulat tagja. Nagy-Kálózy Eszter pályafutása egyfajta kis magyar (színház)történelem: új munkahelyét beleszámítva -eddig!- összesen tizenegy (11) társulatnál fordult meg, köztük első, de csak első ciklusa (2013-18) idején Vidnyánszky Attila Nemzetijében.

2400   Edmond Dantes • előzmény2399 2021-06-12 14:18:50

Kedves joska141, ne legyünk igazságtalanok: origo.hu belinkelt cikke június 11. 22:16-os (!) keltezésű, vagyis a laudáció a bizalmat és a sikert megelőlegezve még az előadás előtt-alatt esetleg (másod)percekkel a befejezés után született, 1-1 pontatlanság becsúszhatott. "Kétszer ad, ki gyorsan ad." Megnyugtatásunkra: az egyik Sándort (Páris) azóta kijavították Nándorra (Mercutio). Boldog szüleik anno a névválasztásnál talán nem sejtették, hogy két fiúgyermekük azonos szakmát választ, azonos helyen (gyengébbek kedvéért: Kaposváron, Vidnyánszky Attilánál) végzi színitanulmányait és a világot jelentő azonos deszkákon aratják majd sikereiket. Még sokszor keverhetik össze őket pályájuk során. Igaz, egyiküknek máris van egyedi megkülönböztető jegye: "Nándor az, amelyik már színigazgató is".

Ide kívánkozik az online Magyar Nemzet előzetes kritikája, amely még a premier előtt, bizonyára a próbá(ko)n látottak alapján készült és itt olvasható. David Bowie szelleme (és zenéje) is ott lebeg (és szól) az előadásban...a Berettyán-fivérek viszont mindketten kimaradtak a cikkből.

2399   joska141 2021-06-12 06:55:34

Megtörtént a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház első, közönség előtti bemutatója, a Vidnyánszky Attila rendezte Rómeó és Júlia.

https://www.origo.hu/kultura/20210610-az-volt-a-cel-hogy-ez-az-eloadas-egy-igazi-unnep-legyen-romeo-es-julia-video.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Idézet a cikkből:

„A premier óriási siker volt, az előadást először a páratlan költőiséggel ábrázolt erkélyjelenet után, majd többször is nyíltszíni taps szakította meg.”

Még egy idézet a cikkből:

„A két címszereplő minden túlzás nélkül csodálatosan alakította a legendás szerelmespárt, rajtuk kívül a Lőrinc barátot játszó, nagy színészt, Blaskó Pétert és persze Nagy Marit, Berettyán Sándort, Bordás Rolandot, Berettyán Sándort és Tóth Augusztát is ünnepelte a közönség.”

Berettyán Sándor valószínűleg két szerepet játszik a darabban, azért kerülhetett a neve kétszer is feltüntetésre a cikkben. Gondolom Ő a Karinthy Színpad újonnan kinevezett igazgatója, Berettyán Nándor testvére.

2398   Edmond Dantes 2021-06-11 17:13:52

Kultúra a NER-ben: több százmillió lovas színházra, Vidnyánszkyék milliárdokról dönthetnek

Szépen kirajzolódik az előadó-művészeti többlettámogatások listájából, milyen színház igazán fontos a kormánynak: a lovas színházak mindent visznek, a független, „kísérletező” alkotók érjék be az apróval. A most kimaradt pályázókat senki nem tájékoztatta, mire számíthatnak, és százmillióért igazgathatja az ország új színházát (Szentesen - ED) az államtitkár (Fekete Péter - ED) kedves intézménye. Kedvcsinálónak a fejezetcímek: Kormánydöntés, titokban - Lóra, magyar! - Fekete, Nemcsák, L. Simon, Vidnyánszky (teljes cikk hvg.hu-n itt olvasható.)

2397   Búbánat • előzmény2367 2021-06-04 12:41:45

 

https://www.origo.hu/itthon/20210601-elkeszult-az-ujjaszuleto-szent-istvan-terem-kulonleges-mennyezete-es-parkettaja.html

Elkészült az újjászülető Szent István-terem különleges mennyezete és parkettája

Az ütemterv szerint haladnak a Budavári Palotában újjászülető Szent István-terem munkálatai. Most elkészült a csodálatos terem látványos mennyezete és parkettája, az egyedi bútorok többségének megmunkálásával is végeztek a szakemberek. A pazar falburkolat kialakítása lesz az egyik következő feladat. A Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi termét augusztus 20-tól csodálhatják meg az érdeklődők - írta közleményében a Várkapitányság.

2396   Edmond Dantes • előzmény2395 2021-06-04 09:13:29

"Káel Csaba neve nekem mindig azt jelzi, hogy lesz pénz" ... úgy korrigálnám, hogy mindig volt, van és lesz pénz.  Emlékezzünk a "régi szép idők" Országimázs Központ, Ezüsthajó Kft és Happy End Kft-ügyére, amit szintén a neves kultúrmogul álláshalmozó Filmintézetes, SZFE-s, MüPás,stb. vezérigazgató, rendező, professzor foglalkozású Káel Csaba neve fémjelzett. Mindeközben pár hete (is) arról kesergett, hogy világsikerű (!) Bánk bánját "itthon méltatlanul elhallgatta a politika". Szerencsére hírek szerint hamarosan ismét lehetőséget (és pénzt) kap filmrendezésre. Akár még a miniszterelnökről is rendezhet filmet, amit nem túl régen nagyon is elképzelhetőnek tartott egy interjúban ... no nem a korábbi miniszterelnökről. Utóbbiról ugyanis már elkészült a madách-i Nagy Mű, de azt egy másik Nagy Mogul, Kálomista Gábor jegyzi.

2395   lujza • előzmény2394 2021-06-03 23:59:39

Én egyéb műfajokról nem tudok, csak a koncerteket figyeltem a Müpa honlapján. Káel Csaba neve nekem mindig azt jelzi, hogy lesz pénz, és ez is valami. De azért nem bocsátom meg, hogy szétverte a Tavaszi Fesztivált.

Hogy volt-e siker, nem tudom, az itteni hallgatásból nem sok jó derül ki.

2394   joska141 • előzmény2393 2021-06-03 03:31:58

Tisztelt „Lujza”! Lehet, hogy az Ön által megnevezett fórum oldalon kellett volna leírnom az idézett részeket. Elnézést, hogy nem azt választottam, mentségemre szolgáljon, hogy az idézett cikk más részén azt írták, hogy nagyon sok műfajú volt a Fesztivál.

Felhívom a figyelmet azért arra, hogy az idézőjelek között szerepelő cikkrészlet nem a „Bartók Béla” és a „Fesztivál” szavakat emeli ki vastagítottan, hanem a „Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója” szavakat. Ez a tény alkalmat adhat bizonyos következtetések levonására…

2393   lujza • előzmény2392 2021-06-03 00:07:46

Szerintem ez inkább a Nemzeti Hangversenyterem és más helyszínek topicba illene. A nagy siker a sok pénznek volt köszönhető. Tenyleg kiváló együttesek és karmesterek koncertjeit lehetett hallani az eredeti helyszínekről, nekünk ingyen. Hogy hányan hallgatták, nem tudom. Engem is érdekelt volna mások véleménye azokról is amiket hallottam, és azokról is, amiket nem.

2392   joska141 2021-06-02 17:10:37

https://www.origo.hu/itthon/20210602-nagy-sikerrel-zarult-az-elso-bartok-tavasz-nemzetkozi-muveszeti-hetek.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

„Fantasztikus hetek állnak mögöttünk, hiszen ebben a rendkívüli évben az első Bartók Tavasznak sikerült összekötnie a kultúrarajongókat és a művészeket a világ minden pontján, Milánótól Londonon át Budapestig. Nagyszerű volt látni, hogy milyen nagy szakmai és nézői érdeklődés kíséri a bemutatókat – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemelte, hogy Bartók Béla születésének 140. évfordulóján a nevét viselő fesztivál kiválóan bizonyította, hogy az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken, hiszen a pandémia hátrányaiból előnyt kovácsolva idén a digitális platformokon kivételes programnak lehetett szem- és fültanúja a közönség.”

„A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek 2022. április 1. és 18. között várja majd a közönséget.”

Miért nem olvashattam beszámolókat, kritikákat ezekről a „fantasztikus hetek”-ről a Momus fórumain?

2391   Edmond Dantes • előzmény2390 2021-05-30 10:18:01

Kedves joska141, igaza van! Ahogy mondják, biztos az, ami már a Népszabadságban Magyar Nemzetben is megjelenik. Ott pedig nyomát sem találom a hírnek.

2390   joska141 • előzmény2389 2021-05-29 20:58:05

Tisztelt Edmond Dantes! Még egy kicsit elsietett Kiss-B Attila üdvözlése.

Az Ön által belinkelt forrás is a "feltehetőleg" szót használja a szenátus jövőbeni személyeit illetően. Június 8-án egy általunk ismeretlen sösszetételű szervezet fogja a szenátust megválasztani. Ott, lehet, hogy minden jelöltet vagy egy részüket nem szavazzák meg, mint ahogy ez nálunk már megszokott. Szóval addig még izgulhatunk, szoríthatunk Kss-B Attiláért és a többiekért...

2389   Edmond Dantes 2021-05-29 16:15:03

Az SZFE közlése szerint 2021. május 27-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusi választásának kapcsán a jelölő értekezletek sikeresen és érvényesen lezajlottak. A fentiek értelmében az SZFE új szenátusát a következő személyek alkotják: Erdélyi Gábor, Baska Barbara, Kiss-B. Atilla, Pataki András, Dr. Bódi Zoltán, Lajos Sándor, Dr. Golden Dániel, Dr. Káposztáné Jáger Éva, Bagány Márton. Forrás: itt.

Külön elismerés illeti Kiss-B Atillát, hogy számos elfoglaltsága mellett ideje maradt e fontos funkció betöltésére. Üdv. az álláshalmozók klubjában!

2388   Edmond Dantes 2021-05-12 10:03:09

Megjelent a lista az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán arról, kik mennyi támogatást kapnak az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a független, a szabadtéri, a nemzetiségi színházak és a zeneművészeti szervezetek között. Aki nehezen igazodik el a név- és számtengerben, az tájékozódhat a hvg.hu Kivéreztetés és törvénytelenség: problémás pénzosztás a független színházaknál című hosszabb cikkéből. "A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) amely 49 szervezetet képvisel a pályázók közül, már februárban levélben fordult az államtitkársághoz, elküldve a FESZ hivatalos e-mail-címeit, „tekintettel arra, hogy második éve nem kapjuk meg a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek működési pályázatára javasolt kurátorok névsorát”, pedig az előadó-művészeti törvény szerint erről kötelező a szakmai szervezetekkel egyeztetni...

...a szervezet már tavaly is felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékiekről döntő kuratórium névsora törvénysértő. A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény 9. paragrafusa ugyanis rögzíti: „Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.” Bár a kuratórium névsorát azóta sem hozták nyilvánosságra, a hvg.hu értesülései szerint ugyanazokról van szó, akikről tavaly is: Bán Teodóráról, Dósa Zsuzsannáról, Kiss Jánosról, Somogyi-Tóth Dánielről és az új SZFE-n is nagy szerepet kapó Zalán Jánosról. A listából két név biztosra vehető: Bán Teodóráé és Dósa Zsuzsannáé. Azt ugyanis még a nyilvános döntési lista „megjegyzés” rovata is rögzíti, hogy az ő „személyükben érintettség áll fenn” egyes döntésekben: amikor a kuratórium a saját intézményeik támogatásáról döntött. Hogy hogyan kerülhetett be a kuratóriumba olyan tag, aki a törvény szövegével ellentétesen érintett, arra nincs magyarázat." (hvg.hu)

2387   Edmond Dantes • előzmény2386 2021-05-07 11:34:18

Apró kiigazítás: Lajos Tamás az általam elért forrás szerint 2008-2014 között összesen kèt (2) db. 50-55 perces TV-filmet jegyzett, mint operatőr. 2014 óta pedig zéró (0) filmnek volt ő az operatőre. Azóta csupán producerkedik, igen sikeresen. Talán inkább ő maga is némi operatőr(tovább) képzést érdemelne. Segítséget kapna, nem adna. (Vö. Kossuth Jereváni Rádió hírei..) Egy filmproduceri szak rangos professzora lehetne.

2386   joska141 • előzmény2385 2021-05-07 11:13:53

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök valószínűleg társadalmi munkában vezeti a színházrendezői osztályt, a következők szerint:

„A színházrendező szakirány osztályvezető tanára az SZFE-kuratórium vezetője, Vidnyánszky Attila, kiegészülve a Soproni Petőfi Színház igazgatójával, Pataki Andrással.”

Rátóti Zoltán kuratórium tag valószínűleg társadalmi munkában segíti a prózai színészi osztály vezetőjét, a következők szerint:

„A prózai színészi osztály vezetője Szarvas József, a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színház tagja, őt szintén a Nemzeti Színház színésze, Rátóti Zoltán segíti.”

Biztos csak az én figyelmemet kerülte el, de gondolom, a kuratórium harmadik szakmai tagja Lajos Tamás operatőr is segíti társadalmi munkában az ott folyó operatőrképzési oktatást.

Ennek ismeretében kell értékelni a közölt kuratóriumi tiszteletdíjakat.

2385   Edmond Dantes 2021-05-06 22:03:48

SZFE kuratóriumi tiszteletdíjak:

– Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök havi 1,3 millió forintot kap.

– Világi Oszkár, a MOL-csoport igazgatósági tagja; Rátóti Zoltán, Jászai-díjas színész; Lajos Tamás László operatőr, érdemes művész; valamint Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója kuratóriumi tagokként fejenként havi 1,3 millió forintot kapnak.

– Windisch László MNB-alelnök felügyelőbizottsági elnökként havi 780 ezer forintot kap, felügyelőbizottsági tagokként ... Nemcsák Károly és Szapáry György Béla közgazdász, volt MNB-alelnök havi 650 ezer forinttal gyarapodik, ahogy Martonyi Zoltán jogász is vagyonellenőrként. Forrás: mandiner.hu.

PS Szeretnék jelen lenni, amikor Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Vidnyánszky Attila, a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízottja megbeszélést folytat Vidnyánszky Attilával, az SZFE kuratóriumi elnökével, pl. végzős színészeknek pl. a Nemzeti Színházhoz történő szerződtetéséről...hatszemközt.

2384   Edmond Dantes • előzmény2383 2021-04-25 09:19:59

Hírek szerint mindennél gyönyörűbb lesz az új Vidnya-krampusz. Csak legyen elég jelentkező nebuló. Az így-úgy erősen kozmetikázott 2021/22-es előzetes statisztikák a korábbiakhoz képest jelentős csökkenést mutatnak az SZFE-re kandidálók számát illetően. Rádió-stúdiók: köszönöm az értesítést. Legalább érthető, miért fog kb. 12 épületben székelni a PPKE. Vajon melyik főúri palota lesz a médiaképzés fellegvára?

2383   lujza • előzmény2381 2021-04-25 01:20:26

Amikor én is morogtam a Pázmányon oktató barátnőmnek amiatt, hogy csak úgy bekebelezik a Rádió épületeit, és mi lesz a stúdiókkal, azt felelte, hogy média szak is indulni fog náluk, és ott fognak oktatni. Vagyis jobb körülményeik lesznek, mint a Szinművészeti hallgatóinak.

 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Giacomo Puccini: Bohémélet - Főpróba

18:00 : Budapest
Ötpacsirta Szalon (FSzEK Zenei Gyűjteménye)

Meglepetéskoncert - a VII. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny legjobb magyar résztvevőivel

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Augustin Hadelich (hegedű)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Keller András
"Melodikus szólamok"
Enescu: Román rapszódiák, op. 11 – 1. (A-dúr) rapszódia
Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Csajkovszkij: 6. (h-moll) szimfónia, op. 74 („Patetikus”)

19:00 : Budapest
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

Zemlényi Eszter (szoprán), Balogh Eszter (alt), Papp Balázs (tenor), Kósa Lőrinc (basszus), Szüts Apor (zongora), Király Ádám (harmónium), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)
Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor
Rossini: Petite messe solennelle
A mai nap
történt:
1944 • Bartók Concertójának bemutatója
született:
1951 • Jaco Pastorius, jazz-muzsikus († 1987)
elhunyt:
1997 • Stéphane Grappelli, jazz-muzsikus (sz. 1908)