vissza a cimoldalra
2022-11-28
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Momus társalgó (6413)
Opernglas, avagy operai távcső... (21610)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
Társművészetek (2582)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4679)
A díjakról általában (1173)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3306)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Pantheon (3192)
Operett, mint színpadi műfaj (5257)
Balett-, és Táncművészet (6148)
Momus-játék (6349)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)
Rost Andrea (2134)
Kolonits Klára (1237)
Lehár Ferenc (817)
MET-es operaelőadások moziban (631)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - musical (pandanus, 2004-11-01 10:26:32)

   
228   Búbánat 2022-07-17 16:56:49

A közelmúltban az Ír-szigetet jártam körbe: Írország mellett Észak-Írországba is eljutottam, így a fővárosában, Belfastban is megfordultam; persze e kis ország egyetlen operaházára kíváncsian betértem a  Grand Opera House-ba.  A patinás épület 1895-ben nyitotta meg kapuit, de a történelmi viszontagságok közepette sokszor évekre bezárt. A neve ellenére benne nem igen játszanak operát. Főleg könnyed zenés és prózai darabokat fogad be: az idők során tartottak benne varietékat, koncerteket, gálaműsorokat, pantomim-előadásokat, a repertoáron színdarabok, zenés játékok egyaránt találhatók - volt időszak (a hatvanas évektől), amikor a sok viszontagságot látott épület csupán moziként funkcionált, és nem tett jót  a korábbi, polgárháborús időszak miatti sokévi leállása sem; legutóbb a 2006-os újranyitást követően, két éve is átesett egy  belső restauráláson. Manapság musical-, dráma-, balett- és vígjáték-előadásoknak, valamint oktatási rendezvényeknek és túráknak ad otthont. Amikor most oda betértem, az évad végén, éppen egy matiné műsor ment: az újonnan felújított nézőtéren egy  zenés darabra tódult be éppen a közönség. Sajnos a kötött szabad időm, nem tette lehetővé, hogy jegyet váltsak az előadásra, csak az előcsarnokig jutottam.

Összegyűjtöttem szórólapokat, amik előzetes ajánlatokat tartalmaznak a következő hónapok műsorait reklámozva – ahogy látom júniustól jövő év áprilisáig főleg musicaleket játszik a Grand Opera House, köztük „némileg” meglepetéssel látok egy operát is (Verdi: Traviata), egy balettet (Northern Ballet - The Little Mermaid) és egy klasszikus operettet (Sullivan: The Pirates of Penzance). 

Ezek a címek:

 • Chicago – The Musical
 • Jersey Boys - Ez a slágeres musical Frankie Valli történetébe, valamint az 1960-as évek rock 'n' roll csapatának, a The Four Seasons megalakulásának, sikerének és végső felbomlásának történetébe vezet be.
 • Shane Todd  - vígjáték  stand up-show
 • Tan - Ez a derryi indie-folk-pop zenekar egyestés koncertje
 • Július 22-24 Sullivan – Gilbert: The Pirates of Penzance  - 2022 Summer Youth Production. (Nálunk, a magyar rádiófelvételen A cornwalli kalóz avagy a becsület rabjai címmel ismert ez az operett.)
 • In The Name of the Son - A Fiú nevében egy izgalmas darab, amely a The Guildford 4-ben szereplő Gerry Conlon rendkívüli életét mutatja be, miután 1989-ben szabadult a börtönből. A történet arról szól, hogy milyen ember lett a legenda tárgya.
 • Willy Russell’s Blood Brothers - Willy Russell szülővárosában, Liverpoolban játszódó nemzetközi nagy sikerű musical az ikerfiúk magával ragadó történetét meséli el, akik születésükkor válnak el egymástól, hogy aztán a sors egy fordulata és az anya kísérteties titka egyesítse őket.
 • SIX The Musical - A Tudor királynőktől a pophercegnőkig - VIII. Henrik hat felesége a mikrofonhoz ül, hogy elmesélje meséit, ötszáz év történelmi szívfájdalmát újra keverve a 21. századi lányok hatalmának 80 perces ünnepévé.
 • Verdi: Traviata - Northern Ireland Opera produkciója az Ulster Orchestra közreműködésében – július 10. és 17. között négy előadás
 • Bat Out of Hell - A Jim Steinman és a Meat Loaf legendás dalszámaitt életre keltő produkció egyedülállóan ötvözi a musical varázsát és izgalmát a rock 'n' roll hatalmas energiájával. Csatlakozz Strathoz, a „The Lost” lázadó banda örökké fiatal vezetőjéhez, aki beleszeret Ravenbe, a zsarnoki uralkodó gyönyörű lányába.
 • Beautiful - The Carole King Musical - Carole King, a listavezető zenei legenda hétköznapi lány volt, rendkívüli tehetséggel. Tinédzserként beverekedte magát a lemeziparba, és tizenhét évesen eladta első slágerét, a „Will You Love Me Tomorrow”-t. Húszéves korában a rock 'n' roll legnagyobb szereplőinek, köztük a Driftersnek is elsőszámú számokat írt.
 • A Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat – a musical József, tizenegy testvére és a sokszínű kabát bibliai történetét meséli el újra. Sir Andrew Lloyd Webber és Tim Rice eredeti szövegével és szerzeményével.
 • Northern Ballet - The Little Mermaid - Amikor egy fiatal sellő végre megengedi az első pillantást az óceánon túli életre, lenyűgözi, amit lát. Amikor beleszeret egy halandó hercegbe, maga mögött hagyja varázslatos víz alatti világát, elveszti a hangját, és hatalmas fájdalmat szenved el, hogy a végső áldozatot hozza meg a szerelemért. A lélegzetelállító víz alatti jelenetektől a pezsgő szárazföldi életig, fedezze fel újra Hans Christian Andersen eredeti tündérmeséjét, amelyet a Northern Ballet világszínvonalú táncosai adnak elő, a Northern Ballet Sinfonia által élőben játszott kelta ihletésű zenével.
 • Bridesmaids of Northern Ireland – vígjáték  - Boldog véget érő esküvői történet, vagy a legjobb barátok széttépik egymást?
 • The Trocks - A Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (baráti nevén "The Trocks") csaknem 50 éve teltházas előadásokon örvendezteti meg a közönség minden korosztályát, amelyekben mesés szórakozás és hibátlan tánc is szerepel.
 • Mamma Mia - The Musical
 • Cinderella - A May McFettridge főszereplésével készült Grand Opera House pantomim tele lesz minden olyan hagyományos pantomim összetevővel. A Hamupipőke -történet feldolgozása.
 • Sister Act – A musical - Az ikonikus filmre épülő, sziporkázó tisztelgés a barátság, a testvériség és a zene egyetemes ereje előtt,  a diszkódíva vidám történetét meséli el, akinek élete meglepő fordulatot vesz, amikor szemtanúja egy gyilkosságnak.
 • Dreamgirls - The Musical - Ismerje meg a The Dreams-t – Effie, Lorrell és Deena – három tehetséges fiatal énekes a viharos 1960-as években, az amerikai zenetörténet forradalmi időszakában. Csatlakozz a három baráthoz, akik zenés hullámvasútra indulnak a hírnév, vagyon és a show-biznisz kíméletlen valóságában, és a végsőkig próbára teszik barátságukat.
 • A Commitments (Kötelezettségvállalások) egy fantasztikusan jó érzésű lélekünnep. Közvetlenül egy fenomenálisan sikeres, rekordot döntõ, kétéves londoni West End-i sorozatból, a The Commitments a BAFTA-díjas filmklasszikuson alapul
 • The Ocean At The End Of The Lane - Neil Gaiman művének ez a színpadi adaptációja a fantázia, a mítosz és a barátság izgalmas kalandja, amely a varázslatot az emlékezéssel ötvözi a történetmesélés körútja során, amely egy epikus utazásra viszi a közönséget az egykor elfeledett gyermekkorba és a rá leselkedő sötétségbe.
 • Titanic – A musical

Belfast másik népszerű szórakozóhelye, a Waterfront Hall, évente számos koncertet, operát, musicalt, színdarabot és pantomimet mutat be. Oda nem jutottam el.

Írországban  (Ír Köztársaság)  viszont három város egy-egy operaházát néztem meg közelebbről (kívülről): The Everyman Palace Theatre, Cork; The National Opera House, Wexford; Irish National Opera, Dublin.

227   zenebaratmonika 2022-06-16 16:55:32

Pénteken lesz a Jókai regény ősbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

KŐSZÍVŰ - A Baradlay-legenda
szerelem, történelem, musical | Jókai Mór regénye nyomán
(esőnap: június 19.)

Jókai Mór talán leghíresebb történelmi műve a 19. századba, a szabadságharc idejére röpít minket. A műben a hazaszeretet, a szerelem, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt. A mű politikai harcok közepette íródott, benne alkotója a függetlenség célkitűzése mellett állt ki.

Jókai Mór klasszikus regényét 1965-ben, Várkonyi Zoltán vitte filmre nívós szereplőgárdával, főszerepben olyan remek színészekkel, mint Tordy Géza és Béres Ilona.

A Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetén itthon eddig még sosem látott látványvilág és különlegesen szép dallamok vezetik végig nézőinket.

A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

Baradlay Kazimirné: Polyák Lilla

Baradlay Ödön: Ember Márk
Baradlay Richárd: Fehér Tibor
Baradlay Jenő: Veréb Tamás
Lánghy Aranka: Katona Kinga
Liedenwall Edit: Kovács Gyopár
Plankenhorst Antoinette: Náray Erika
Plankenhorst Alfonsine: Gubik Petra
Rideghváry Bence: Feke Pál
Tallérossy Zebulon: Szerednyey Béla
Pál úr: Barabás Kiss Zoltán
Palvicz Ottó: Berettyán Sándor
Ramiroff Leonin: Serbán Attila
Haynau tábornok: Nagy Sándor
Erzsébet királyné: Miklósa Erika

Ensemble és tánckar:Adler Judit, Albert Lilla Réka, Bánki Renáta, Bereczki Anna Karina, Eőry Mónika, Glonczi Marcella, Horváth Renáta, Lámfalusy Zoé Szafira, Misik Renáta, Nagy Lili, Rimár Izabella, Szabados Tímea, Takács Odett, Tokai Rita, Tonhaizer Tünde, Veres Dóra, Vincze Kitti, Bodó Zsombor, Bóna Gábor, Budai Márton, Drahota Albert, Dzsupin Ádám, Hernitz Albert, Horváth Ádám, Illés Zoltán, Katona Imre, Katona Zoltán,

Kator Bálint, Kazarján Deniel, Kenyeres Bendegúz, Kovács Richárd, Köpösdi Ádám, Lakatos Zsolt, Mocsár Patrik, Nagy Csaba, Ónódi Tibor, Pál Péter, Pénzes Renátó, Rácz Frank, Solner Dániel, Szabó András, Száraz Dávid, Szénási Roland, Szűcs Csombor, Tóth-Székely Zoltán

Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Szövegíró: Galambos Attila
Zeneszerző: Juhász Levente
Zenei vezető: Károly Katalin
Koreográfus: Túri Lajos Péter
Koreográfus asszisztens: Németh Eszter
Rendezőasszisztens: Hűbér Tünde
Színpadmester: Rákos Máté
Művészeti titkár: Aradi Regina Anna
Produkciós asszisztensek: Bánki Beatrix, Fodor Lili
Kreatív tanácsadó: Radnai Péter

Produkciós vezető: Huszár Márta
Producer: Szabó László
Rendező:Szente Vajk

226   zenebaratmonika 2022-06-15 20:08:10

Én is egy magyar musical ősbemutatót említek. Nem is akármilyen, mivel klezmer muzikal, tehát jiddis zene. Én még nem láttam Fegya másik darabját, a Menyasszonytáncot se, így hát nem tudok véleményt mondani a műfajról. 

LÉVI STORY - A Farmerkirály - klezmer musical

Siófok - Kálmán Imre Szabadtéri Színpad
8600 Siófok, Jókai park 5.

Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről

A világsiker musicalje / Jávor-Sziámi-Kállai Ősbemutató
Lévi Story klezmer musical - PBA és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciója
(esőnap: 2022. július 18. hétfő 21:00)

Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről. Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, rengeteg kalandról és nehézségről, no meg egy nagy szerelemről. Arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton hogyan született meg a farmernadrág ötlete.

Az előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, a szereplők között pedig ott találjuk Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter és Kerényi Miklós Máté nevét. Közreműködik Jávori Fegya vezetésével a Budapest Klezmer Band Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. Drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról.

Szereplők:
Davidovics rabbi............................................ Szabó P. Szilveszter
Lőb/Levi......................................................... Kerényi Miklós Máté
Rebeka, Levi édesanyja................................ Szulák Andrea/Módri Györgyi
Maila, Levi húga............................................ Haraszti Elvira
Hanna/Haim, Davidovics lánya...................... Kardffy Aisha
Georg............................................................. Horváth Dániel
Seriff............................................................... Cservenák Vilmos
Jonas.............................................................. Keresztes Gábor
Louis............................................................... Gaál Attila Csaba
Nyemirovszkij................................................. Máté P. Gábor
Slomó, Nyemirovszkij fia................................ Keller Márton
Jacob.............................................................. Budai Márton
Salvatore........................................................ Gyurcsok Buda

Világítástervező: Bodor Ákos
Média designer: Bori Tamás
Produkciós asszisztens: Sulyok Máté
Rendezőasszisztens: Kálmán Péter
Díszlettervező: Rákay Tamás
Koreográfus: Király Béla
Jelmeztervező: Horváth Kata
Rendező: Kerényi Miklós Gábor - KERO

A Július 15.-én megtartandó előadásra a jegyek az alábbi linken vásárolhatóak meg:
https://www.jegy.hu/program/levi-story-klezmer-musical-pba-es-a-veszpremi-petofi-szinhaz-koprodukcioja-135066

Megjegyzésem:

Úgy nézem, hogy Kero próbálja a saját útját megtalálni, és egy újabb rendezése hozhat sikert neki a Sissy c. Huszka operett után. (Még nem láttam azt se, de úgy látom a jegyeladásokból, hogy népszerű előadás lett az Erzsébet operett átírása.)

Másrészt az sem lep meg egyáltalán, hogy a férfi főszerepet a saját fia alakítja, aki nem mellesleg szerintem tehetséges musical és operett színész.

 

225   Búbánat 2022-05-11 12:13:02

A tizenötödik

"Lehetséges-e valódi érzelmekkel szeretni hazánkat? – Musicalt mutattak be a ’48-as forradalomról"

/Magyarkurir.hu – KULTÚRA 2022. április 25., hétfő | 20:57  Kuzmányi István/

„A Madách Színházban április 22-én volt a premierje Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című művének, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc korát idézi meg. A darab a színház által tavaly harmadik alkalommal meghirdetett musicalpályázaton első díjat nyert, a szakmai zsűri ötvenkét pályamű közül választotta ki.”

„A Meskó Zsolt által írt szöveg mintha az emberi lélek orgonáján játszana, az emlékezés élményét adó regiszterben. Izgalmasan szővi egymásba a sokszor párhuzamosan, de különböző idősíkokban futó, hiteles történelmi valóságot tükröző szálakat.”

„Megismerhetjük Kazinczy Lajost, aki a híres apa súlyos örökségének terhe alatt szegény és céltalan, bohém ifjúból idővel a szabadságharc hőse lesz. Ennek ábrázolása sem amolyan szappanoperaszerű és banális. Sorsa nem az »ide lőjetek!« ars poeticai felkiáltással teljesül be a vérpadon. Még a börtönben is vívódó, először a túlélést akaró ember, aki végül eljut odáig, hogy ki tudja mondani az őt elítélőknek: »Ami önöknek bűn, az nekem haza. Ami önöknek lázadás, az az Isten szava.«”

"A Kazinczy Lajos és Majthényi Zsófia között szövődő szerelmi szál, habár a valóságra épülő fikció, beteljesületlen volta miatt alkalmas arra, hogy segítse a darab befogadását, magával ragadja és vonzza a nézőt.”

„A Derzsi György által szerzett zene sem hétköznapi. Habár minden elemében kielégíti a musical műfaj kedvelőinek igényeit, mégis egyedi. A rapet, az R & B-t, a hiphopot, a magyar népzenét és a klasszikus zenét olyan változatosan hozza, hogy az egyes dalok gyorsan a fülünkbe másznak, slágergyanúsak, és hamar keresési rekordokat érhetnek el a Spotify-on.”

„Szirtes Tamás rendezése a műfaj legjobb elemeit felvonultató alkotásban válik kézzelfoghatóvá. Az egyes jelenetek önálló színészi teljesítmény és összhatás tekintetében is figyelemre méltóak. A kiváló színészi alakítások sorát felsorolni is nehéz lenne.”

„A musical amellett, hogy műfajának megfelelően élményt ad, kimondatlanul arra vállalkozik, hogy segítséget nyújtson a nemzeti emlékezetvesztés gyógyításához. Eredményesen teszi ezt. Már a premier szünetében is úgy állt fel a néző a székéből, hogy valami nem várt jó érzés töltötte el, azonosult a darabbal és a főhőssel.”

224   zenebaratmonika 2022-04-20 12:22:34

Egy új musical Fegyától. A Menyasszonytánc után végre színpadra kerül a Farmerkirály c. musical, ami a világhírű farmergyáros Levi Strauss életét dolgozza fel. Pár évvel ezelőtt már tervezte bemutatni a Budapesti Operettszínház, azonban akkor elmaradt. 

Farmerkirály

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., Barlangszínház
9421 Fertőrákos, Fő utca 1.

A Pesti Broadway Alapítvány bemutatja:
Jávori Ferenc- Müller Péter Sziámi – Kállai István és Kállai Gábor
A Farmerkirály
Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról.

A Pesti Broadway Alapítvány bemutatja:
Jávori Ferenc- Müller Péter Sziámi – Kállai István és Kállai Gábor
A Farmerkirály
Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről
Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, rengeteg kalandról és nehézségről, no meg egy nagy szerelemről. Arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton hogyan született meg a farmernadrág ötlete.
Az előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, a szereplők között pedig ott találjuk Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter és Kerényi Miklós Máté nevét.
Közreműködik Jávori Fegya vezetésével a Budapest Klezmer Band
Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. Drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról.

https://www.jegy.hu/program/farmerkiraly-129117

223   Búbánat • előzmény220 2022-04-06 09:56:18

Jekyll és Hyde - Vastaps kísérte a klasszikus rémtörténetet a Budapesti Operettszínházban

ORIGO - 2022.04.05. 00:42

„Ma este is egy olyan csoda jött létre itt a Budapesti Operettszínházban, amit nem érdemes szavakra lefordítani, mert annál sokkal emeltebb szintű. Olyan büszke vagyok erre a társulatra, hogy azt nem tudom elmondani! Ha megkérdeznék tőlem ebben a pillanatban, miért mutatta be a Budapesti Operettszínház a Jekyll és Hyde-ot akkor azt mondanám, azért, mert egy olyan társulata van, amelyre bárki büszke lenne a földön, ráadásul három szereposztásban is be tudjuk mutatni az előadásainkat a legmagasabb művészi színvonalon.”

– fejezte ki örömét Kiss-B. Atilla főigazgató a premiert követő fogadáson.

222   macskás 2022-02-13 12:08:33

222

221   zenebaratmonika 2022-02-13 08:44:01

A jegy.hu 50%-os akciójával vettem jegyet még szerdán az aznapi Nine-ra az Operettszínházban. Dolhai Attila, Széles Flóra, Gubik Petra, Füredi Nikolett és Szulák Andrea szereposztással remek előadást láttam, színvonalas díszletetel és mély tartalommal. A dalok tényleg változatosak volta, volt benne pár kifejezetten jó dal is meg néhány közepes. Korábban a neten megnéztem a musical filmváltozatát, amit ajánlok mindenkinek, csodálatos. Azt természetesen a színházi előadás nem tudta felülmúlni, de ajánlom, hogy aki ha teheti még ma 2022. 02. 13-án vasárnap nézze meg az utolsó előadást, mert szerintem leveszik.

220   Búbánat 2022-02-10 11:33:21

Elkezdődtek a Jekyll és Hyde olvasópróbái a Budapesti Operettszínházban

ORIGO - 2022.02.09. 11:10

A musicalt 2022. április elsején mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

„Örülök, hogy ilyen sok ragyogó tekintet néz velem szembe." Ezekkel a szavakkal indította a Budapesti Operettszínház új bemutatója, a Jekyll és Hyde olvasópróbáját Kiss-B. Atilla főigazgató.

Amikor én nagyon átgondolt, jó szándékkal bevezettem a hármas szereposztást az Operettszínházba, akkor egyrészt az a szándék vezérelt, hogy minél több embert juttassak fellépési lehetőséghez, másrészt pedig a foglalkoztatási szempontok, illetve, hogy ne kelljen elmaradnia előadásnak. Sajnos az idő engem igazolt, mert talán mi vagyunk az egyetlen olyan intézmény, amely minden előadását meg tudja tartani, nem maradtak el betegség miatt előadásaink, pedig ugyancsak megtizedelte sorainkat a covid, és nem kellett olyan kompromisszumos megoldásokat vállalnunk, amelyek a professzionalitás ellen szólnának. Örülök, hogy szépen haladunk, szépen zajlanak a dolgaink, úgyhogy újabb ünnepre készülődünk, ennek az ünnepnek fogunk megágyazni, illetve a bemutatónak."

219   Edmond Dantes 2022-01-26 11:26:04

A Szent Erzsébet musical (Lezsák Sándor-Szikora Róbert: Ég tartja a Földet– Erzsébet, a szerelem szentje) teljes, kettős szereposztása egy bevezető cikk után megtekinthető a Magyar Fórum netes oldalán.

218   Búbánat 2022-01-26 11:09:35

Az Ég tartja a Földet – Igazi sztárparádénak ígérkezik a készülő Szent Erzsébet-musical

Magyar Kurír - KULTÚRA – 2022. január 11., kedd | 17:02  - Pallós Tamás

Jóformán a teljes alkotógárda, a közreműködő színészek többsége megjelent január 10-én a fővárosi Damjanich utcában, a D50 Rendezvényközpontban, ahová sajtónyilvános olvasópróbát hirdettek. A sokszereplős, összművészeti igényű program célja az volt, hogy a szervezők bemutassák, hol tartanak Szikora Róbert, Zsuffa Tünde és Lezsák Sándor Az Ég tartja a Földet című musicaljének előkészületei.

A darab leendő kulisszái mögé tekintő hangolódás bevezetéseként a rendező, Cseke Péter osztotta meg gondolatait a sajtó munkatársaival és a széles körben népszerű műfaj iránt érdeklődőkkel. Amikor tavaly márciusban felhívta Lezsák Sándor, hogy elvállalná-e egy Árpád-házi Szent Erzsébet életét feldolgozó musical színpadra állítását, jóllehet mindent alaposan átgondoló típus, igazgatóként felelős döntéseket hozó, régi színházi ember, ezúttal azonnal igent mondott a felkérésre. Annak ellenére, hogy nem volt még szövegkönyv, dalok sem, csak zenei ötletek, alapok, dalkezdemények, amelyeket évekkel korában Szikora Róbert vázlatolt.

Elolvasta Zsuffa Tünde történelmi regényét, majd az alkotók csapatához csatlakozva egy hat hónapon át tartó „kölcsönös tiszteleten, szereteten alapuló, egymást építő kritikával serkentő, harmóniában és jókedvvel megélt” közös munka vette kezdetét. Ennek eredménye a tizennyolc színészt, nyolc gyerekszereplőt, nyolc énekesből álló ensemble-t, harminc táncost, kaszkadőröket, artistákat, összesen mintegy hetven főt felvonultató darab, amelynek – kettős szereposztású – ősbemutatójára április 8-án és 9-én, az Erkel Színházban kerül sor.

A musical negyvenhét jelenetét kiszolgáló látványos, korhű díszletet Szendrényi Éva, a pazar kivitelű jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte. A zenei alap hangszerelője Kiss Gábor, a világítástervező Madarász Zsolt, a koreográfiát Benkő Dávid és Morvai Veronika készíti.

A címszerepre két nagyszerű orgánumú, beszédtechnikai modorosságok nélkül, szépen artikuláló, rendkívül muzikális, „éterien” éneklő fiatal művészt választottak: Györfi Annát és Békefi Viktóriát. Minden szempontból ideális Erzsébetek.

A sajtóeseményen részletek hangzottak el a műből: rövid jelenetek és persze néhány dal ízelítőként. A musical cselekménye „kerettel”, Erzsébet szenttéavatási szertartásával indul; az őt méltató prózai monológot – IX. Gergely pápa szerepében – Varga Miklós tolmácsolta. A szülők, II. András és Gertrúd királyné vitáját – amely a gyermek Erzsébet elengedéséről, Türingiába küldéséről szól – Szekeres Adrien és Horányi László „hangjátéka” idézte.

Ez a párbeszéd készíti elő az aggódó anya, Gertrúd érzelmes búcsúját, Szekeres énekszólóját, amelyhez végül a király is csatlakozik. Zsófia őrgrófné, Erzsébet anyósa szigorú, zord karakter. Kemény, feszes, zúzós dalát (Gyűlölöm Erzsébetet) Vasvári Mónika hitelesítette

Erzsébet és Lajos kölcsönös vallomását, a musical „szerelmi kettősét” (Szívemből énekelek) Györfi Anna és Vastag Tamás szólaltatta meg. A következő prózai részletben Walter lovag (Buch Tibor) és II. András (Dóczi Péter) az Aranybulláról, a pénzszóró magyar urakról, a keresztes hadjáratról és az Európát is fenyegető iszlám veszélyről dialogizált. Erzsébet és fivére, Béla – gyermekkorukra emlékező – duettjét, a musical címadó számát (Az Ég tartja a Földet) Békefi Viktória és Dánielfy Gergő énekelte először a média képviselői, ha tetszik, közönség előtt.

A darab végén az ifjan özvegyen maradt, elűzött Erzsébet az ispotályban megálmodja közelgő halálát. Gyermekei sorsát, jövőjét addigi örök védelmezőjére, Walterre bízza. Az alkotók által Dolhai Attila lelkére szabott ima, a lovag Erzsébettől való búcsúja (Menj, csak pár lépés a Menny!) olyan „zenei jutalomjáték”, amely minden bizonnyal a musical egyik nagy slágere lesz. Merthogy a sajtó munkatársainak szánt előzetes legfőbb hozadéka talán éppen az volt, hogy a kétkedőket meggyőzze: egy olyan nemzetközi mércével is mérhető, egyszerre felemelő és izgalmas alkotás születik, amely – ha továbbra is minden jól megy – valóban sikeres lehet.

A producer, Pataki András is ezt a reményt erősítette. Az áprilisi premiereket követően a musicalnek május elején is lesz még két előadása az Erkel Színházban, majd vidéki turnéra viszik a darabot. Nyáron többek között Szent Erzsébet szülőhelyén, Sárospatakon és a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban is bemutatják.

Már készül a német fordítása is, 2023-ban nemcsak a határon túlra, Felvidékre, Erdélybe és Délvidékre szeretnék elvinni a leghíresebb magyar szentről szóló musicalt, hanem Ausztriába és Németországba is.

A musical kiemelt médiatámogatója a Magyar Kurír, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió és Televízió.

217   joska141 2022-01-21 19:37:37

A Facebook oldalán hirdetés, a Puskás-musical további előadásairól:

„Január 25., 26., 27. - egyaránt 19.00 - Erkel Színház

Megnyitottunk új ülőhelyeket

Várunk mindenkit szeretettel

Aki január 25-ig jegyet vásárol, egy ajándékjegyet kap a Kőszívű - A Baradlay-legenda március 15-i bemutató showjára: A Nagy Olvasópróba - Zene és Szöveg

Oszd meg a bejegyzést és kétszemélyes belépőt nyerhetsz az egyik Puskás előadásra ”

Azért gondoljuk el: 4 előadás lesz a fenti időszakban. Mit tesznek a szervezők, ha minden előadáson legalább 1.000-1.000 ember lesz? A március 15-i új Kőszívű-musical bemutatója szintén az Erkel Színházban lesz, 1.500 fő körüli befogadóképességgel. Hol helyezik el a többi ajándékjegyes nézőt?

216   Hangyász • előzmény214 2021-11-13 19:37:43

Szikora nyálas slágereinek és Lezsák hazaffyas klapanciáinak és az általa ültetett giccses szoborkertnek ismeretében valóban rendkívüli mű születik. Ami a szöveget illeti, Otto Roquette versikéit bárgyúságban nehéz, ám nem lehetetlen feladat alulmúlni. A Szent Erzsébet alakját VALÓBAN megdicsőítő remekművű ZENE teremtőjére nézve pedig sértés lenne dicsőséges nevét szikorarobiéval egy mondatban leírni.

215   Amalgám • előzmény214 2021-11-12 17:45:11

A másik fórum az Erkel Színház topik, 10985-től kezdve nagyjából erről szól.

214   smaragd • előzmény213 2021-11-11 19:36:57

Ezeket az előzményeket találtam meg most hirtelen, de mintha írt volna még más is a témához, másik fórumon.

Fórum - Bánk bán (Sándor cár, 2003-03-28 14:16:41)
3016   Kati • előzmény3015        2021-11-09 13:40:04
Sírok és röhögök egyszerre. -))))))(((((((

3015   joska141        2021-11-08 23:19:34
Lazán kapcsolódik a Bánk bán fórum témájához:

Mai hír a Telex és más internetes honlapok oldaláról:
https://telex.hu/kult/2021/11/08/szikora-lezsak-szent-erzsebet-musical
A cikk ismerteti, hogy Szikora Róbert Lezsák Sándorral közösen írt musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről, Zsuffa Tünde Az ég tartja a földet című regénye alapján.
Idézet a cikkből:
„Zsuffa Tünde író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani, és rehabilitálja majd Szent Erzsébet anyját, II. András meggyilkolt feleségét, a bajor származású Gertrúd királynét.”
Izgalmas lesz egyik este a Bánk bánt hallgatni, majd másik este, más nézőpontból a fenti Szent Erzsébet musicalt.

213   Amalgám • előzmény212 2021-11-11 19:14:37

Még a végén Saigon-pillanathoz érkezünk itt. A könnyűzene megvetésének Saigon-pillanatához? A nem operai zenés színház lenézésének Saigon-pillanatához? A szerzők előzetes kigúnyolásának Saigon-pillanatához? Lehet, hogy amikor időm engedi, rövid pontokban összeírom a még kiderülhetőket is ebben a témában.

212   smaragd • előzmény211 2021-11-11 18:36:09

A cikkben rejlő gondolatok és új információk átfordították a bennem is felmerült előítéletet... 
Nagy lehetőség, hogy az ifjúsághoz közel kerüljön a magyar történelem egyik legszebb legendája.
Drukkolok a darabnak, remélem, hogy szép és méltó alkotás lesz!

211   Búbánat 2021-11-11 17:41:13

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje

Musical készül a világ legismertebb magyar szentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről.

Cservenka Judit - Felvidek.ma - 2021.11.09

"Valóban a legismertebb szentek közé tartozik a képzőművészetben többnyire rózsákkal (amelyek a szegényeknek vitt kenyérré változtak) ábrázolt királylány, csak sajnos Magyarországon kívül nem Árpád-házi előnévvel tartják számon, hanem türingiaiként. Kivételt csak azok jelentenek, akik ismerik Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája című híres oratóriumát. Talán, ha az új musical eljut majd külföldre – minden esély megvan rá – nemcsak egy új magyar siker születik, de Erzsébet származása is jobban tudatosul."

 

"Cseke Péter a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója rendezi a musicalt, amelyben 19 szereplő, 20 pár táncos, gyerekszereplők, artisták irányítása vár rá, de mindenekelőtt a szereplők kiválasztása. ( „Újmagyarul”: casting a szerk.) Egyetlen szereplő már biztos: Dolhai Attila, aki Walter lovagként végig jelen van a darabban, ő történelmi személy: II. András udvarában élt a királyi gyermekek mellett, ő kísérte Erzsébetet Türingiába, és végig mellette maradt."

210   Búbánat • előzmény209 2021-10-05 20:43:35

Valószínűleg erre a betétszámra utal a cikk szerzője: 

"Róma"

209   joska141 • előzmény208 2021-10-05 20:24:25

Tényleg csak az apróság apróságának aprósága, hogy miközben "Róma éjjel-nappal nyitva áll" Monte Cristo történetének nagy része Párizsban játszódik.

208   Búbánat 2021-10-05 20:12:45

Nem, nem... Nem kedves fórumtársunk lelki életével foglalkozik az alábbi cikk!

Edmond Dantes lelkének viharai

A MONTE CRISTO GRÓFJA ARTISTAMUTATVÁNYOKKAL NYŰGÖZTE LE A NÉZŐKET

(Csejk Miklós - Magyar Nemzet, 2021.10.05.)

„A könyvben Edmond Dantes kifinomult és elegáns úriember, aki kellően titokzatos, stílusos és sármos. A feldolgozások általában törekednek ezt visszaadni. Érdekes, hogy a magával ragadó stílushoz mennyire sokat hozzáadott a cirkuszi látvány. Elképesztő artistamutatványokat csodálhattak meg a nézők, de a szerelem szépségét és fájdalmát is visszaadták a cirkuszi produkciókkal a levegőben szinte táncoló artisták.”

„Edmond Dantes története nemcsak arra tanított több generációt, hogy stílusosan kell élni, hanem arra is, hogy a becsületnél nincsen fontosabb. Bár az is igaz, hogy Monte Cristo személyében megszületett a bosszú angyala, viszont egy olyan világban, ahol „őrült karnevál” van folyamatosan, ahol „Róma éjjel-nappal nyitva áll”, és ahol „szabad a csók, szabad a tánc, szabad az egy éjszakás románc”, ott egészen különös új értelmezési rétegeket is be tud hozni a darab manapság, amikor felveszi ezzel az őrült és züllött karnevállal a harcot egy becsületes ember. Edmond Dantes ráadásul azokban az években teszi mindezt, amikor a mai, varázstalanított világunk problémái elkezdődtek.”

207   Edmond Dantes • előzmény206 2021-10-03 10:54:03

Helyesbítek: a Nine-musical magyarországi bemutatójára 2005. október 7-én került sor a Békéscsabai Jókai Színházban, bár mint itt-ott olvasható: "a mostani (operettszínházi - ED) premierre afféle ősbemutatóként is tekinthetünk, ugyanis a Cinema Italiano, a Vedd csak el!, valamint az édesanya szólója, a Guarda la Luna a filmváltozatból került be a színpadi verzióba, a jogtulajdonosok külön engedélyével.."

206   Edmond Dantes • előzmény205 2021-10-01 10:23:35

A színház honlapja szerint "az előadást minden alkalommal szűnni nem akaró állótapssal jutalmazta a közönség" ld. itt. Bizonyára erre és az óriási sikerre való tekintettel pihenteti a színház a vadonatúj, nálunk ősbemutatónak számító és hármas szereposztásban bemutatott produkciót október 3-ától egészen 2022 februárjáig, legközelebb majd akkor lesznek előadások.

205   joska141 • előzmény204 2021-09-30 21:59:17

Azért ez már haladás. Az Operettszínház előző napokban óriási sikerrel bemutatott Nine produkciójára már féláron (+kezelési költség) is kaphatóak jegyek 1.219 és 9.688 (!!!) Ft közötti kategóriákban, a „Ma este színház” honlapon.

Nem könnyű eltalálni, hogy a világ rendkívül széles musical választékából mi az, ami Magyarországon is az eredeti bemutatóhoz hasonló siker lesz. Még a Madách Színház sem tudja/tudta minden esetben. Hát még egy olyan színház esetén, amelyik most keresi az igazi profilját.

204   Edmond Dantes 2021-09-30 19:10:54

Óriási sikerű premier a budapesti Operettszínházban ... talán már nem is lenne szükséges a forrás belinkelése (origo.hu itt), az epitheton ornans anélkül is elárulja. A Nine c. musical premierjéről tudósít a portál. Kívánjuk, legyen az új darab sikere még óriásibb, mint pl. az eltűnt Rocco és fivéreié a Nemzetiben vagy a Csárdáskirálynőé.

203   Edmond Dantes 2021-07-28 11:49:08

Szenzációs leleplezés! Éberség, az ellenség nem alszik, "Szirtes Tamás hazudik"!

"Letagadta a Madách Színház igazgatója, de bizonyíték van rá: LMBTQ-gyerekmusical bemutatójára készülnek

Megpróbálta letagadni Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, hogy a színház egy LMBTQ-Hamupipőkét akar bemutatni. Andrew Lloyd Webber gyerekmusicaljében a Herceg meleg, és egy másik férfiba szerelmes. Az Origo azonban megszerezte a Madách Színház hivatalos üzleti tervét, amely egyértelműen bizonyítja, Szirtes Tamás nem mond igazat, a musicalt 2023-ban akarja műsorra tűzni."... 

Megkérdeztük Szirtes Tamástól, hogy igaz-e, hogy be akarja mutatni az  LMBTQ-gyerekmusicalt, ha igen, tervezik-e korhatárhoz kötni, vagy 8-12 évesek is láthatják. Szirtes azonban nekünk nem válaszolt, ehelyett az Indexen íratta meg (ott nyilván nem kellett attól tartania, hogy valódi kérdést kap /sic! - ED/). Csakhogy Szirtes Tamás - sajnos, nem tudjuk udvariasabban mondani - hazudik." (sic! - ED)  Teljes cikk origo.hu-n itt.

202   Edmond Dantes 2021-06-22 13:19:17

Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

A rendhagyó színpadi megoldásairól ismert társulatvezető egyszerre készül a futurisztikus látványvilágban megelevenedő Nine című musicalre és a Maladype Színház húsz évének megünneplésére a Merlin történelmi revüvel.

..."HVG: Fellini alkotói válsága, a nőkhöz fűződő ambivalens viszonya adta az impulzust, hogy színre vigye az olasz rendező Nyolc és fél című filmje ihlette musicalt, a Nine-t az Operettszínházban?

Balázs Zoltán: Fellini szellemi öröksége és alkotó személyisége sokféleképpen motivál, rengeteg közös pont van az életünkben: a katolikus neveltetés, a fiatalkori csínytevések máig tartó hatása. Hatévesen én is megszöktem otthonról egy vándorcirkusszal, és bár visszahoztak, a rendezéseimben sokat merítek a cirkusz bizarr, lenyűgöző világából. Szeretem a váratlan és impulzív ingereket, a kockázatos megoldásokat, a sokféle kultúra találkozásából kirajzolódó világokat. A Maladype előadásainak természetes velejárója az interakció, az improvizáció. A formai és tartalmi összefüggések újszerűsége révén a színészeinket sokszor inspirálja az olasz mester Satyriconja, Amarcordja, Zenekari próbája vagy Rómája. Sokféle stílussal kísérletező rendezőként a Nyolc és fél eredeti címének a lényegét, a „szépséges zűrzavart” keresem magam is. Könnyen átérzem a körülmények által determinált férfireakciók ok-okozati vonatkozásait, és jól ismerem a női természet szélsőséges erőinek váratlan kirobbanásait kezelni próbáló férfilélektant." A teljes beszélgetés a nyomtatott HVG-ben vagy -előfizetőknek- a hvg360-ban ide kattintva olvasható el.

201   Búbánat 2021-06-07 19:10:34

A Budapesti Operettszínház június 25-én új darabbal jelentkezik:

Hegedűs a háztetőn

A színház honlapjáról:

„A darabot Magyarországon először az Operettszínházban mutatták be 1973. február 9-én Vámos László rendezésében, a főszerepben Bessenyei Ferenccel. Nagyon fontos mű, mely egyfajta átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, különleges zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket. A darabot 1974-ben betiltották, és csak tizenegy év múlva, 1985-ben mutatták be újra, ugyancsak az Operettszínházban.

2021-ben Bozsik Yvette rendezésében, a színház valamennyi művészének közreműködésével tér vissza repertoárunkra!”

A karmesterek: Pfeiffer Gyula és Tassonyi Zsolt

Fordította: Orbán János Dénes

Most az Operettszínház többszörös szereposztásban viszi színre Jerry Bock, Joseph Stein és Sheldon Harnick darabját:

Néhány szerepet és szereplőt említek a bemutatásra váró darabból:

Tevje, a tejesember: Földes Tamás, Dézsy Szabó Gábor, Homonnay Zsolt, Faragó András

Golde,Tevje felesége: Kalocsai Zsuzsa, Szulák Andrea, Janza Kata, Frankó Tünde

Cejtel, Tevje lánya: Vágó Bernadett, Gubik Petra, Jenes Kitti, Haraszti Elvira

Hódel, Tevje lánya: Kardffy Aisha, Széles Flóra, Zavaros Anna

Jente, házasságközvetítő: Oszvald Marika, Zsadon Andrea, Siménfalvy Ágota

Mótel Kamzolj, szabólegény: Kocsis Dénes, Dénes Viktor,...

Percsik, diák: Kerényi Miklós Máté,...

Lejzer-Wolf, hentes: Magócs Ottó,...

Mordche, kocsmáros: Jantyik Csaba,...

Rabbi: Szolnoki Tibor, Csere László, Bardóczy Attila

Cejtel dédi, Golde nagyanyja: Ullmann Zsuzsa, Frankó Tünde, Vásári Mónika

Fruma - Sára: Kékkovács Mara,...

Csendbiztos: György-Rózsa Sándor,...

Sejndl, Mótel anyja: Csengeri Ottília,...

Szása – első orosz: Laki Péter, Erdős Attila,...

200   zenebaratmonika 2021-05-24 12:55:58

Az újranyitó színházakban van pár kellemes meglepetés a musicalak között, amik ritkaságba mennek úgy egyébként:

Édes Charity - Városmajori Szabadtéri Színpad | Jegy.hu

Édes Charity - Móricz Zsigmond Színház | Jegy.hu

Neil Simon–Cy Coleman–Dorothy Fields: Édes Charity (Sweet Charity)
A Móricz Zsigmond Színház előadása. (Nyíregyháza), természetesen ott is megy a darab, de a lényeg, hogy Budapesten végre látható lesz.

Big Spender - YouTube

199   zenebaratmonika 2021-05-24 12:54:54

Ennek a fórumnak örülök, de már nem is olyan új.

198   Búbánat 2021-01-15 21:42:52

Életigenlés jókora pimaszsággal

MNO.hu - 2021. JANUÁR 15. PÉNTEK 06:38

/Petrovics Gabriella/

Ma este közvetíti az Operett online a Tajtékos dalok – Boris ­Vian-revü című előadást, amelyben Kocsis Dénes lép színpadra a XX. századi francia irodalom és művészet rendkívül sokoldalú, különc alkotójaként.

A színésszel, musicalénekessel Dorian Gray, István király és Boris Vian karakteréről, online színházról és új bemutatóiról is beszélgettünk.

197   joska141 • előzmény196 2020-10-10 14:18:40

Tisztelt „Búbánat”! Köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket a Budapesti Operettszínház aktuális, lezajlott „Elfújta a szél” produkciójára.

Talán a bevezető mondatában a „kritika” szót egy másik szóra kellett volna felcserélni.

A belinkelt cikkben „a szereplők összességében meggyőző alakításai” mondatrész jelent tényleges, az adott helyszínre vonatkoztatott konkrétumot. Szerintem ez az egyetlen mondatrészt még nagy jóakarattal sem lehet „kritika”-nak nevezni.

196   Búbánat 2020-10-10 13:49:30

Egy kritika az Operettszínház musical-előadásáról:

Újra Elfújta a szél az operettszínházban

MNO.hu  - 2020. OKTÓBER 10. SZOMBAT 08:15

KIFORROTT ÉS KATARTIKUS MUSICAL MUTATJA BE SCARLETT O’HARA TÖRTÉNETÉT

/Petrovics Gabriella/

„Margaret Mitchell világhírű regényének, az Elfújta a szélnek a musical változatát 2013-as hazai bemutatója óta időről időre játsszák a Budapesti Operettszínházban. Legutóbb október elején tűzte műsorra a teátrum. A nagy ívű történetet, a páratlan hangulatfestést és a szereplők összességében meggyőző alakításait Gérard Presgurvic francia zeneszerző sokat kritizált, ám mozgalmas dalai teszik felejthetetlenné.”

 

195   joska141 • előzmény193 2020-09-11 12:19:47

Minden közreműködőnek és a leendő nézőknek jó egészséget és sikeres előadásokat kívánok.

Örülök, hogy a La Mancha lovagja bemutatójával elkezdődik a – vezetőség szavaival – „mosoly évada”.

Én még nagyon régen a Darvas Iván féle előadást láttam az Operettszínházban. Amennyire emlékszem a nézőtéren tényleg eluralkodott a „mosoly” az előadás egyes jelenteinél, különösen Dulcinea nyíltszíni, többszörös megerőszakolásánál, Don Quijote megrendítő halálánál.

Az egész előadást keretbe foglalta a vidám rabokon kívül a mosolygós spanyol inkvizíció autodafé világítása.

Igaz akkor még nem hívták „mosoly évad”-nak az adott évadot.

194   david28 • előzmény193 2020-09-11 12:05:55

Muszáj minden topikot szétbatmolni ezekkel? Akárhol kiváncsi vagyok egy értelmes társalgásra az adott topik témájáról, folyamatosan a végeláthatatlan cikkjeidbe meg közvetítéseidbe botlok. Tudtommal ez egy fórum, nem hetilap meg műsorújság.

193   Búbánat • előzmény192 2020-09-11 11:19:51

Don Quijote története különösen aktuális a mai világban

ORIGO 2020.09.11. 08:52

Szeptember 11-én mutatja be a Budapesti Operettszínház La Mancha lovagja című musicalt Vincze Balázs rendezésében, mások mellett Németh Attila, Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt, Nádasi Veronika, Dancs Annamária és Peller Anna főszereplésével.

Az Operettszínház honlapjáról:

2020-09-11

Kedves Nézőink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a ma estére tervezett La Mancha lovagja előadásunk premierjét, valamint a további előadásokat megtartjuk, s ezzel hivatalosan is megkezdjük A mosoly évadát!

Szeretettel várjuk Önöket!  

További információ és szereposztás a La Mancha lovagja című előadásunkról: https://bit.ly/2YvDKDl

192   Búbánat • előzmény191 2020-01-29 18:25:01

49 év után újra bemutatják Don Quijote történetét az Operettszínházban

Sajtónyilvános olvasópróbával kezdődtek el a Budapesti Operettszínház új musicalbemutatójának a próbái. Idén márciusban, 49 év után ismét színpadra állítja a La Mancha lovagja című musicalt az Operettszínház.

ORIGO2020.01.29. 09:41

191   Búbánat 2020-01-29 14:41:50

Az Operettszínház honlapjáról:

La Mancha lovagja az Operettszínház régi-új hőse!

A remek hangulatú próba a három Don Quijote/Cervantes és Sancho emblematikus duettjével kezdődött, erre válaszolt Aldonza, azaz Dulcinea dala. Zongorán a darab karmestere, Bolba Tamás működött közre. A szereplőket, alkotókat és a sajtó munkatársait Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntötte.

Az előadás bemutatója március 20-án lesz. A produkció a nemzeti dalszínház legújabb két nagyszínpadi bemutatójához hasonlóan hármas szereposztással kerül bemutatásra.

További információk az új bemutatóról:

http://www.operett.hu/index.php?inc=repertoar_mutat&rId=276&evadId=15

190   Búbánat • előzmény189 2020-01-12 17:08:31

"Egyszerű tanulmányútból vérbeli angol misztikus krimi"

A PENDRAGON-LEGENDA MUSICALBEN AZ ÉRZELMI MOTIVÁCIÓN VAN A HANGSÚLY

2020. JANUÁR 12. VASÁRNAP 08:54 - Pataki Tamás - mno.hu

"Hullafestékes kísértetalakok, axolotlboncolás, Indiana Jones agyonművelt, intellektuel változata, nimfomániás ápolónő, démonian kacér örökösnő és persze élet-halál harc egy hatalmas, rejtélyes vagyonért. Ha azt hinnénk, hogy valami harmincas évekbeli angol regény világában vagyunk, jól hinnénk, valójában azonban Szerb Antal A Pendragon-legendájának zenés, színpadi változatát láthatjuk."

189   Búbánat • előzmény184 2020-01-12 15:09:29

A Kálmán Imre Teátrum színpadán A Pendragon-legenda

Szerb Antal regénye nyomán írt új magyar musicalt Kovács Adrián és Galambos Attila. A Pendragon-legenda  2019. május 11-től látható.

Rendező: Somogyi Szilárd

188   Búbánat 2019-12-14 12:48:17

Ma éjjel az M5 csatornán láthatjuk:

2019. december 14. szombat 21:35 - 00:15

Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Anna Karenina

(2018) (160')

Huszonöt évvel ezelőtt mutatta be a Madách Színház Kocsák Tibor és Miklós Tibor musical-operáját, Lev Tolsztoj azonos című regényéből készült Anna Kareninát, mely a női nem erejének, szépségének és kiszolgáltatottságának eposza.

 Kocsák Tibornak és Miklós Tibornak köszönhetően pedig elkészült a regény magyar musicalopera változata.

A musical ősbemutatóját 1994-ben a Rock Színház előadásában tartották Nagy Anikóval a címszerepben. A Madách Színház a 2000-es években Szerednyey Béla rendezésében és díszleteivel állította színpadra a klasszikus regény zenés adaptációját.

Szereposztás:

Anna Karenina - Polyák Lilla,

Karenin - Sasvári Sándor,

Vronszkij - Posta Victor,

Kitty - Haffner Anikó,

Levin - Barát Attila,

Lídia - Ladinek Judit,

Sztyíva - Laklóth Aladár,

Betsy - Gallusz Nikolett,

Dolly - Juhász Róza,

Mjahkaja hercegnő - Bajza Viktória,

Pópa - Vikidál Gyula,

Olasz énekes - Serbán Attila,

Scserbackj herceg - Szentirmai Zsolt,

Professzor - Barabás Kiss Zoltán,

Nagykövet - Ruzicska László,

Háziorvos – Galbenisz Tomasz,

Nágyka - Ujszigeti Anna,

Szakácsnő - Zsitva Réka,

Szülésznő - Szilvási Judit,

 Jasvin - Németh Ádám,

Kapitonics / Kalapácsos ember - Ruzicska László,

Cord - Sándor Dávid,

Szerjózsa - Molnár André Lukács

187   Búbánat 2019-11-11 21:32:41

Musical Gála a Budapesti Operettszínház közreműködésével a MÜPA-ban!

A Musical Gálán 2019. november 16-án 20 órától a MÜPA-ban a Budapesti Operettszínház musical repertoárjából és egyéb jól ismert musical sikerekből hallhatunk részleteket a színház sztárjainak tolmácsolásában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy délutáni gálát is – 16 órai kezdéssel -  beszúrtak!

Elisabeth, a Mozart!, az István, a király, a Szentivánéji álom, a Rudolf, az Elfújta a szél, A Szépség és a Szörnyeteg, a Rebecca, a West Side Story, az Evita és Az Operaház fantomja

Fellép: Dolhai Attila, Gubik Petra, Janza Kata, Kocsis Dénes, Polyák Lilla, Fischl Mónika és Szabó P. Szilveszter

Közreműködik a Budapesti Operettszínház zenekara és táncosai

Vezényel: Bolba Tamás

Rendező: Somogyi Szilárd

/Central Médiacsoport Zrt./

186   Búbánat 2019-11-01 21:59:37

A Szépség és a Szörnyeteg új bemutatójáról nyilatkozik Kiss-B. Atilla és Orbán János Dénes

Orbán János Dénes új fordításával játsszák a világ egyik legismertebb musicaljét az Operettszínházban

ORIGO2019.11.01. 09:46

"A megújult Budapesti Operettszínház szeptember közepe óta újra játssza a világszerte és Magyarországon is nagyon népszerű családi musicalt, A Szépség és a Szörnyeteg-et. Az Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla a külföldi turnéról és az új fordítás szükségességéről is beszélt az Origónak. A fordításra a nagy költőt, Orbán János Dénest kérte fel, aki pedig a munka érdekességeiről mesélt."

185   Búbánat 2019-03-22 17:26:16

Elkezdődtek a Carousel - Liliom próbái

2019. április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II nagysikerű musicaljét, a Carouselt.

Molnár Ferenc leghíresebb műve, a Liliom alapján készült Broadway-sikert a Time magazin a XX. század legjobb musicaljének választotta, míg a mű legnagyobb slágere, a "You'll Never Walk Alone" a Liverpool futballcsapat himnusza.

A Carousel - Liliom olvasópróbáján Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntötte a társulatot, és kiemelte, egy színház életében minden bemutató ünnep, és szeretné, ha ez így is maradna.

"110 évvel ezelőtt írta Molnár Ferenc a Liliomot, ám a sikerre várnia kellett. Évekkel később Csortos Gyula kisugárzása és művészi energiája tette halhatatlanná a művet a Vígszínházban, miközben a Liliom elindult nemzetközi karrierjének útján is és eljutott Amerikába, ahol nem kisebb alkotók neve fűződik hozzá, mint Orson Welles vagy Elia Kazan. Majd a prózai műből 1945-ben musical született Oscar Hammerstein II és Richard Rodgers, a XX. század Amerikájának legsikeresebb szerzőpárosának tollából. Most visszatér hozzánk a Liliom, és célunk, hogy olyan bemutatót ünnepelhessünk, mely által az Operettszínház repertoárja és a mi életünk is gazdagodik" – mondta

[,,,]

A Carousel - Liliomban

Billy Bigelow-t Dolhai Attila, Sándor Péter és Gömöri András Máté alakítja,

Julie Jordan Vágó Zsuzsi és Széles Flóra lesz.

Carrie Pipperidge szerepében Peller Annát, Bordás Barbarát és Lusine Sahakayant láthatják. Enoch Snow-t Borsi-Balogh Máté és Bálint Ádám kelti életre,

Mrs. Mullint Nagy-Kálózy Eszter és Polyák Lilla játssza, akinek ez lesz élete első prózai szerepe.

Nettie Fowler bőrébe Nádasi Veronika, Janza Kata és szintén Polyák Lilla bújik. 

Jordán Tamás Földes Tamással váltott szereposztásban a Rendőrkapitány és az Égi fogalmazó szerepében lép színre.

Jigger Craigin, vagyis a rosszfiúk szerepében Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt lesz látható, míg

 Bascombe szerepében Dézsy Szabó Gábor.

 

A Carousel - Liliom fordítója Lőrinczy Attila, dalszövegírója Závada Péter.

A dramaturg Béres Attila és Lőrinczy Attila,

az előadás zenei vezetője Makláry László, aki mellett Silló István vezényli a musicalt.

 A karigazgató Szabó Mónika.

A koreográfiát Duda Éva jegyzi, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi.

 

184   Búbánat 2019-03-20 14:04:33

'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba

Május 11-én mutatja be a Budapesti Operettszínház a Szerb Antal regénye alapján készült A Pendragon-legenda című musicalt. Kovács Adrián és Galambos Attila darabját Somogyi Szilárd állítja színpadra.

Kiss-B. Atilla, főigazgató

A Carousel - Liliom után újabb bemutatót ünnepelhetünk tavasszal, emelte ki Kiss-B. Atilla a darab olvasópróbáján. "A keresztény emberek Credojában, a 'Hiszekegyben' is szerepel az, ami A Pendragonlegenda jelmondata is: "Hiszek a test feltámadásában és az örök életben". A műben a Rózsakeresztesek az örök élet titkát, elixírjét kutatják és mindenféle fondorlattal próbálják megszerezni azt - mi, zenés színházi emberek pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy a saját "alkímiai laborunkban" keverhetjük ki a csodát, ezt az új zenés darabot, melynek létrejöttének küszöbén állunk. A Pendragon-legenda musical eddig még nem létezett, de most életre kel. Szerb Antal regénye 1934-ben született meg Rózsakereszt címmel, később A Pendragon legenda néven lett ismert, és a legnagyobb művészeket, színházi embereket, filmeseket is inspirálta" - mondta el a Budapesti Operettszínház főigazgatója

A kórus

[…]

Szerb Antal legendás történetét a Budapesti Operettszínház legnagyobb sztárjai keltik életre. Bátky Jánost Kerényi Miklós Máté, Lord Owent Szabó P. Szilveszter alakítja. Eileen St. Claire szerepében Janza Kata, Morvinként pedig Mészáros Árpád Zsolt látható. Maloney-t Pesák Ádám, míg Lene Kretzscht Simon Panna játssza, Pierce, a bolond bőrébe pedig Soós Máté Bátor, a Pesti Broadway Stúdió növendéke bújik.

A Pendragon-legendában közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara. A kórust és a tánckart a Budapesti Operettszínház és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának növendékei, Grubits Blanka, Kató Anita, Széplaki Éva, Braga Nikita, Szaszák Zsolt, Ruff Roland és Tassonyi Balázs alkotják. Közreműködik továbbá Nagy Bea és Hargitai Gergely.

A díszlet- és jelmeztervező Túri Erzsébet, az előadás koreográfusa Lénárt Gábor, a karmesterek Kovács Adrián és Mihalics János. Rendező: Somogyi Szilárd.

183   Búbánat 2019-03-20 13:58:00

„Rangos kitüntetéseket kaptak” az Operettszínház művészei

Állami elismeréseket adtak át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban 2019. március 13-án.

Papadimitriu Athina kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat vehetett át Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, míg Kocsis Tamás a Budapesti Operettszínház musical-előadásainak sikeréhez előadó és alkotóművészként egyaránt hozzájáruló, magas színvonalú munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Rétvári Bence államtitkártól.

”Színházunk táncművésze, koreográfusa 2001 óta tagja társulatunknak, Musical Együttesünk alapító tagja. Szívből gratulálunk díjazottjainknak, köztük vendégalkotóinknak is:  A táncművészet terén kiemelkedő alkotói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesült ugyanis Kulcsár Noémi, a Kékszakáll című előadásunk koreográfusa, valamint kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át Béres Attila, aki az április 26-tól látható Carousel című előadásunk rendezője.

 

182   Búbánat 2019-01-12 21:55:28

Ma ünnepeljük a musical napját.

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.

181   Búbánat 2018-12-20 19:07:40

Hétfőn meghalt Galt MacDarmot  egyetlen nappal 90. születésnapja előtt. A kanadai születésű zeneszerző munkája volt az 1967-ben bemutatott Hair című világsikerű musical, amiből Milos Forman több mint 10 évvel később, 1979-ben készített nagysikerű filmet.

180   Búbánat 2018-11-23 13:51:42

Ma 90 éve született  Jerry Bock amerikai musical-zeneszerző   (New Haven, Connecticut, USA, 1928. november 23 -  Mount Kisco, New York, USA, 2010. november 3.)

„A Hegedűs a háztetőn zeneszerzője Budapesten” 
„EGY VILÁGSIKER ÚTJA”

 • Film Színház Muzsika, 1985. június 8.  (23. szám)

Nem érte el a Fővárosi Operettszínház Hegedűs a háztetőn bemutatóját a zeneszerző, Jerry Bock; a Pan Am közvetlen New York— Budapest járatára szóló jeggyel a zsebében Frankfurton keresztül előbb Bécsbe utazott: Budapesten ugyanis a Nemzetközi Vásár időtartama alatt nem tudott szállodához jutni... Így csak a musical sorrendben negyedik előadását nézte végig dr. Keszler Pál igazgató társaságában, ám jelenléte ezt az előadást is premierré változtatta, s amikor este fél tizenegykor a rendező, Vámos László az előadást ünneplő közönségnek bejelentette és bemutatta a szerzőt, a taps csak tovább erősödött.

... Később a színház egyik különtermében pezsgővel koccintottak a művészek és a szerző, s itt néhány perc alatt az is kiderült, hogy Tevje, a tejesember álmában megjelenő
nagymamája — a zenei megformálás szempontjából legalábbis — Magyarországról származott át a New York-i Broadway egyik színházába, majd húszegynéhány ország érintésével vissza a Nagymező utcába. Jerry Bock (és miért éppen ő lenne kivétel?!) apai nagymamája ugyanis Magyarországon született, nevelkedett, s csak húszévesen került a tengerentúlra.

A késői időpont és az emelkedett hangulat nem sok lehetőséget adott interjú készítésére; másnap délelőtt viszont a Hilton Szálló Dominikánus udvarában a hely hangulata és akusztikája egyaránt lenyűgözte Jerry Bockot, és rögvest javaslattal is elő állt: játsszák el itt nyaranta a Hegedűs afféle keresztmetszetét, másfél-két órában. Majd egy padra telepedve elmesélte, hogyan is született meg a világhírű musical, s milyen rögös utat tett meg a bemutatóig. 
— Hogy a kezdetén kezdjem: a wisconsini egyetemen tanultam zeneszerzést (és ott ismertem meg a feleségemet, akivel a harmincötödik házassági évfordulónkat most itt Budapesten ünnepeltük), majd jó néhány évi küszködés után a Fiorello! című musical hozta meg az első elismerést. Ezt — érdekes módon — egy magyar vígjátékból készült musical sikere követte: László Miklós Illatszertár című darabjából született a She Loves Me. Hogyan tovább? — törtük ekkor a fejünket Joe Stein íróbarátommal, amikor valaki azt tanácsolta, olvassuk el Sólem Áléchemangolul Vándorcsillag címen megjelent regényét. A regény nagyon tetszett, de nem éreztük musical-színpadra valónak, s ekkor Joe, aki még jiddis eredetiben olvasta valamikor gyerekkorában a főként Tevje, a tejesemberről és családjáról szóló Áléchem-novellákat, azt indítványozta, próbálkozzunk meg ezekkel... Viszonylag hamar elkészültünk az első felvonással; ekkorra Sheldon Harnick is megírt néhány verset, s nekiláttunk producert keresni. Ami egyébként Amerikában épp fordítva szokott történni: rendszerint a producer keresi meg a szerzőket, ad megbízást; mi viszont felrúgtuk ezt a szabályt. Vesztünkre — eleinte úgy láttuk, mert hiába fejeztük be a darabot, az 1964 szeptemberi bemutatóra négy(!) esztendeig kellett várnunk. S akkor is csak az győzte meg Harold Prince-t, annyi világsiker útnak indítóját, hogy Jerome Robbins — egy másik legendás musical-személyiség — elvállalta a rendezést. Zero Mostel megnyerése a címszerepre volt a következő feladat, de ahogy egyre nagyobb nevek gyűltek mögénk, a hólabda egyre sebesebben gurult... A vidéki előbemutató kritikái ennek ellenére vegyesek voltak, a Broadway-bemutató már zajosabb sikert hozott, de arra senki sem számított, hogy a darab hét(!) esztendeig megy majd egyhuzamban. Az első külföldi előadás Londonban volt, 1967- ben vagy 68-ban,Topollal, a későbbi filmváltozat világhírű izraeli énekes-színészével a főszerepben. Így kezdődött — s most itt Budapesten egyelőre ez a legutóbbi színpadra állítás; egy hónappal ezelőtt volt az azt megelőző Varsóban, s ez év nyarán Amerika-szerte sok kisebb színház műsorán szerepel majd.

— És egy érdekesség: Európában eddig tudtommal csak Olaszországban játszották a Hegedűst; nagy siker volt viszont Japánban, ahol a fiataloknak a zsidó vallás és hagyomány szigorú kötöttségeivel való szembefordulását a saját hagyományaiktól való szabadulás metaforájaként értelmezték . ..
Jerry Bock elragadtatással, felsőfokon nyilatkozott a budapesti előadásról; a darabot egyébként vagy másfél esztendeje nem látta; igaz, hogy a megelőző húsz esztendő alatt — a próbákat nem számítva — közel százszor nézte-hallgatta.

Legközelebbi munkájáról nagyon szűkszavúan beszélt: valami egészen általános és elvont témát próbál zeneileg megfogalmazni; étel — ruha — lakás — valami olyan, ami nélkül nem tudnánk — és nem is lenne érdemes — élni.
— Nem hiszek abban, hogy bárki is azt mondhatná: most valami egészen újat próbálok csinálni — mondja búcsúzóul —, ilyen nincs. A hagyomány — amiről a Hegedűs szereplői énekelnek — nem minden ugyan, de minden abból nő ki. Én már akkor is boldog lennék, ha pályám végén elmondhatnám: valami kevés újat sikerült hozzáadnom a musical történetéhez.


/Bátki Mihály/

179   Búbánat 2018-11-13 20:42:42

 Már kapható a könyvesboltokban a világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber életét bemutató kötet. A  21. Század Kiadó gondozásában megjelent könyv címe:  

Maszk nélkül

Webber Magyarországon / Bolba Lajos, Seregi László, Sarah Brightman, Andrew Lloyd Webber, Cameron Mackintosh, Szirtes Tamás

178   Edmond Dantes • előzmény177 2018-11-11 15:40:46

:-) ...

...de ma este más programom van, remélem, 1-2 napon belül be is számolhatok róla.

177   Búbánat 2018-11-11 14:29:48

Különösen Edmond Dantes fórumtársunk figyelmébe ajánlom a ma esti musicalelőadást

2018.10.26 Kultúra.hu

Visszatér Monte Cristo grófja!

Alexandre Dumas klasszikus műve, a Monte Cristo grófja ezúttal musical formájában, csodálatos dalok és remek tánckoreográfiák kíséretében kel életre november 11-én a BOK Csarnokban, december 14-én Pécsett és december 28-án Veszprémben. Pozsgai Zsolt és Szomor György alkotása Gubik Petra, Vastag Tamás és Gulyás Attila főszereplésével, a címszerepben Szomor Györggyel látható.

A fiatal Edmond Dantèst a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napoleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantès már nem tudja bizonyítani igazát. Hosszú éveket tölt börtönben, amikor egy ismeretlen börtöntárs halála révén megszökhet – és egyben birtokosa lehet egy csodálatos vagyonnak is. Elindul hát, mint Monte Cristo grófja, hogy bosszút álljon megnyomorítóin. A párizsi elit azokból áll, akik őt annak idején bebörtönöztették. Köztük egykori menyasszonya, és annak fia.

A gazdag gróf nem válogat az eszközökben – de vajon meddig tud elmenni bosszúvágyában? Mikor jön el az idő, amikor már érzelmei megakadályozzák a teljes leszámolást? Edmond Dantèst megfosztották a szerelmétől, hosszú éveken át nyomorúságos körülmények között élt bezárva. Miről álmodozik az idő fogságában? Vajon mit tesz egy mesébe illő szabadulás után?

Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély – Dumas örökérvényű regénye 2011-ben új formában kelt életre a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. Azóta meghódította a hazai és a határon túli színházak közönségét, sikermusicallé vált, és már túl van a 100. előadáson.

Most visszatér és november 11-én a BOK Csarnokban, december 14-én Pécsett, a Lauber Dezső Csarnokban, december 28-án pedig Veszprémben, a Veszprém Arénában láthatja a közönség. „Maguk az emberi sorsok a legérdekesebbek a történetben. Én mit tennék ebben a helyzetben? Nagyon könnyű azt mondani, hogy természetesen megbocsátanék. Akinek így tönkreteszik az életét, az az igazi próbatétel!”

A jegyek már kaphatóak a budapestipécsi és veszprémi előadásra.

Szereplők:

Dumas, a szerző – Vastag Tamás

Fiatal Edmond Dantes – Gulyás Attila

Monte Cristo grófja – Szomor György

Mercedes – Gubik Petra

Danglars – Bartus Gyula Jászai-díjas

Fernand – Csomós Lajos

Villefort – Presits Tamás/Balázs Csongor

Faria Abbé – Szőke Pál

Jacopo – Katkó Ferenc

Bonifacio – Gerner Csaba

Pacalio – Liszi Melinda

Haydée – Gábor Anita/Békefi Viktória

Napóleon – Czitor Attila

Börtönőr – Nagy Róbert

Albert – Biró Gyula

 

Díszlet: Fekete Péter

Jelmeztervező: Papp Janó

Zenei vezető: Gulyás Levente

Hangszerelés: Lippényi Gábor

Koreográfus: Fejes Kitty

Rendező: Szomor György

176   Búbánat 2018-06-01 13:04:23

 

TRIANON - ROCKOPERA ŐSBEMUTATÓ 

BUDAPEST, HŐSÖK TERE, 2018. JÚNIUS 22-23. 

Az ország legszebb szabadtéri színpadán, a Hősök tere övezteszoborcsoport előtt felépített díszletrendszerben jeles, népszerű színészek és énekesek, valamint több száz közreműködő segítségével, a két évvel ezelőtt ezen a helyszínen bemutatott Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék alkotógárdája Trianon címmel új, nagyszabású történelmi zenemű létrehozására vállalkozott.

A közelgő századik évforduló előtt a történelmi ismeretek felelevenítésén, az emlékezésen túl a zenés produkció közös gondolkodásra hívja a jóakaratú, a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat. A folkzenei elemekkel átszőtt szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője. A szövegkönyvet emlékezések, dokumentumok, költemények, megzenésített versek segítségével a produkció rendezője, Koltay Gábor állította össze.

A zeneműben közreműködő színészek, énekesek: Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Sipos Imre, Benkő Péter, Laklóth Aladár, Ruttkay Laura, Palcsó Tamás, Fehér Nóra, Bodnár Vivien, Kuczmann Ágnes, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Szentgyörgyváry Laura. A produkcióban több száz táncos, statiszta, lovas, artista működik közre.

/Jegy.hu/

175   Búbánat 2018-04-21 21:09:04

Nem igazán musical, nem operett, de nem is "rendes" opera; jobb híján ide teszem be a linket:

István, a király - sajtótájékoztató

Operettszínhaz.hu, 2018-04-20

Baján mutatja be a Budapesti Operettszínház az István, a király című rockopera Székely Kriszta rendezésében készülő legújabb változatát. Augusztus 24-26. között három alkalommal lesz látható Szörényi Levente és Bródy János korszakos műve a Petőfi-szigeten.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be a darab szereposztását, és elárulta azt is, miért tartja fontosnak és aktuálisnak az alkotás színrevitelét a színház.

174   Búbánat 2018-01-21 10:35:04

Hegedűs a háztetőn (eredeti cím: Fiddler on the Roof)

A musicalt Magyarországon a Fővárosi Operettszínház mutatta be.

Az alábbi adatok a Színházi adattárból:

Bemutató dátuma :

1973.02.09

Szerző :

Stein, Joseph

Alapszöveg írója :

Sólem Aléchem
Perl, Arnold

Fordító :

Reményi Gyenes István
G. Dénes György (dalszövegek)

Zeneszerző :

Bock, Jerry

Dalszövegíró :

Harnick, Sheldon

 

 

 

Szereposztás:

Tevje: Bessenyei Ferenc m.v.
Golde, Tevje felesége: Petress Zsuzsa
Cejtel, Tevje lánya: Halász Aranka
Hódel, Tevje lánya: Kovács Zsuzsa
Chava, Tevje lánya: Várhegyi Teréz
Sprince, Tevje lánya: Csongrádi Kata
Bjelke, Tevje lánya: Oszvald Marika
Jente, házasságközvetítő: Fónay Márta
Mótel, szabó: Maros Gábor
Sandel, Mótel anyja: Kardos Klári
Percsik, diák: Kertész Péter
Lázár Wolf, mészáros: Benkóczy Zoltán
Mordcha, kocsmáros: Mucsi Sándor
Rabbi: Siklós György
Mendel, a Rabbi fia: Levente Péter
Avram, könyvárus: Kiszely Lajos
Náhum, koldus: Horváth Dezső
Jásszl, kalapos: Fogarasi Endre
Cejtel, nagymama: Mednyánszky Ági
Fruma-Sára: Pogány Margit
Csendbiztos: Hadics László
Fegyka: Henkel Gyula
Szása, Fegyka barátja: Kisgergely József
Egy orosz: Polónyi Gábor
1. diákfiú: Hidvégi Miklós
2. diákfiú: Gáspár Antal
Pópa: Gajdos Géza
A hegedűs: Ladányi Árpád

Rendező :

Vámos László

Karmester :

Lendvay Kamilló

Az Operettszínház előadásának sikere nyomán még ugyanabban az évben elkészítette a Magyar Rádió a musical keresztmetszetét – felvette és bemutatta a darab zenei anyagának legismertebb részleteit; az énekszámok előadói javarészt azok, akik a színházban is alakították-énekelték szerepüket; hozzájuk csatlakozott: Domonkos Zsuzsa, Lipcsei Edit, Kishegyi Árpád és Langer Ede, a közreműködő zenekar és énekkar pedig a Rádió saját együttesei.

 

1973. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.57 – 20.31

„Bemutatjuk új felvételünket”

Hegedűs a háztetőn

Részletek Jerry Bock és Sheldon Harnick darabjából. 

Magyar szöveg: Reményi Gyenes Iván.

A dalszövegeket fordította: G. Dénes György

Km.  Domonkos Zsuzsa, Fónay Márta, Halász Aranka, Lipcsei Edit, Oszvald Marika, Petress Zsuzsa, Benkóczy Zoltán, Bessenyei Ferenc, Horváth Dezső, Kishegyi Árpád, Kiszely Lajos, Langer Ede, Levente Péter, Mucsi Sándor, Siklós György, Polónyi Gábor valamint a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Lendvay Kamilló

Részletek:

 1. Prológ (Bessenyei, Fónay, Horváth, Benkóczy, Siklós, Levente, Mucsi, Kiszely)
 2. Dal a házasságszerzőhöz (Halász, Domonkos, Lipcsei, Oszvald)
 3. Tevje dala: „Ha én gazdag lennék…” (Bessenyei)
 4. Bordal és tánc (Bessenyei, Benkóczy, Mucsi, Levente, Polónyi, Langer)
 5. Csoda lett (Kishegyi)
 6. Szeretsz engem (Petress, Bessenyei)
 7. Anatevka (Petress, Bessenyei, Fónay, Mucsi, Levente, Kiszely, Benkóczy)
173   Búbánat • előzmény172 2018-01-20 22:58:03

Interjú a Dorian Gray rendezőjével és koreográfusával

2018-01-18. - Operettszínhaz.hu

Január 19-én mutatjuk be Várkonyi Mátyás musicaljét, a Dorian Grayt a Kálmán Imre Teátrumban. Az előadás rendezője és koreográfusa, Réthly Attila és Bodor Johanna szoros szálakkal kötődik az ősbemutató két alkotójához, előbbinek a szövegíró és rendező Ács János, míg utóbbinak a koreográfus Imre Zoltán volt a mestere. A közelgő premier kapcsán tabukról, energiákról, művészi szabadságról és persze a régiekről is beszélgettünk a két művésszel.

Bár csak 28 év telt el az ősbemutató óta, mégis az előadás mára már fogalom lett a hazai zenés színjátszás történetében. És érdekes módon, műsorra sem került azóta a hazai színházakban. Nem nyomasztott ez titeket?

"Réthly Attila: Bevallom ez egyszer sem jutott eszembe. Nem láttam annak idején az előadást, de tudom, hogy fontos bemutató volt, mindenki úgy emlékszik vissza rá, mint a zenés művészszínház egy olyan mérföldkövére, ami beégett a magyar színháztörténetbe. Ha volt rajtam valami teher, akkor inkább az, hogy Ács János a mesterségtanárom volt Székely Gábor mellett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ráadásul az egyetem után ez a mester-tanítvány viszony egyfajta barátsággá alakult. Ezen kívül közös találkozási pont még a kaposvári múlt is. Ilyenformán tehát erős viszonyt őrzök az emlékével. A próbafolyamat alatt gyakran felerősödött bennem a párbeszéd közte és köztem. Sokszor mondtam volna neki, hogy pongyola az anyag, mivel sem a partitúra, sem a librettó nem rögzítette a szerzői instrukciókat és elképzeléseket a színpadi történésekről. Újra ki kellett találni, meg kellett fejteni, ez is vitt minket erősen egy saját formanyelv megalkotása felé. Szinte úgy kellett hozzányúlni, ahogy Büchner Woyzeck töredékeit pakolták össze annak idején a drámatörténészek. Ez természetesen nem vonatkozik a zenére, mert azt Várkonyi Mátyás őrzi és a kedvünkért most újrahangszerelte."

 

172   Búbánat 2018-01-19 15:24:49

Januártól Dorian Gray a Kálmán Imre Teátrumban!

2017-11-28, Operettszínhaz.hu

Várkonyi Mátyás nagy hatású musicaljét, az Oscar Wilde kultikus regényéből készült Dorian Grayt 2018. január 19-én mutatja be a Budapesti Operettszínház. A '90-es években itthon és Európa szerte zajos sikert aratott alkotást most Réthly Attila állítja színpadra a Kálmán Imre Teátrumban, a címszerepben Kocsis Dénessel. Mellette ott lesznek a korábbi nagy elődök Csengeri Attila, ezúttal a festő és Homonnay Zsolt Lord Henry szerepében.

 

171   zenebaratmonika • előzmény170 2018-01-19 15:13:19

Sajnos elképzelhető, hogy a Hawaii rózsája operettből nem készült a többi dalról felvétel, mert egyszer kívánságműsorban kértem a Van egy díványbabámat, és azt mondták nincs meg. Különben a Bál a Savoybant is hiányosan vették fel. Nem tudom miért volt ez. Archív 30-as évekbeli felvételeken esetleg meg lehetnek még a dalok, gramofonlemezeken, csak kérdés előkerül e az anyag valamelyik gyüjtőnél. Ez persze más operettekre és szerzőkre is vonatkozik.

170   Búbánat • előzmény169 2018-01-19 15:01:22

Az Ábrahám Pál operettjeiből a rádió felvett részleteket - ezek megjelentek audiókazettán, melynek hanganyaga CD-re is rákerült. A Dankó Rádió - feltételezem - most már vagy a rádiófelvétel digitális hordozóra átírt zenéit vagy a kereskedelmi forgalomba került CD-ről játssza be ezeket az Ábrahám-dalokat a műsoraiban.

Amiket hiányolsz, azokat én is. Nincs tudomásom, hogy itthon rádiófelvétel vagy más stúdiófelvétel készült volna belőlük.

169   zenebaratmonika • előzmény168 2018-01-18 16:44:44

De a 3:1 a szerelem javára operettből 2 dalt adnak csak, és ezeket Zentai Anna és Németh Marika énekli, Álmaimban már láttalak és Beleszerettem magába, ez van az Ábrahám válogatás lemezen. A Hawaii rózsájából pedig kb. 7 dal van meg csak és kb. 16 van benne. Ezek a 60-as évekből vannak, Petress Zsuzsa, Melis György - kivéve a Johnny vagyok és a My golden baby, mert ezeket sokszor felvették.

A Júlia c. operettből meg a Ma este Burgban, Sing Sing - Paudits, Dénes Oszkár előadásában ezek mentek

Amiket hiányolok, mert jók:

3:1 a szerelem javára: Black walk, New Yorkben hej (vagy Londonban hej...) ez nem azonos a Huszka nótával

Hawaii rózsája: My litte boy, Jól szól ez a jazzbant, Van egy díványbabám, Dzsungel dal

Lajtai Lajostól a Mesék az írógépről és a Három tavasz operett ment 1945 után, összeen 17 bemutatója volt, ami nem sok, a legutóbbi meg ugye a Régi nyár, még nem láttam, de gondolom válogatás a dalaiból.

168   Búbánat • előzmény167 2018-01-18 16:34:59

A Dankó Rádió Túl az Óperencián műsorában szoktak részleteket bejátszani a rádiófelvételből; néhány részlet CD- kiadványra is rákerült. (Ábrahám-operettek)

167   zenebaratmonika • előzmény166 2018-01-18 16:24:22

Köszi, a Luna asszony az ugyanaz a darab, tehát ment, de már 116 éve.

Úgy néztem, hogy Benatzky darabjai közül egyedül az Esernyős királyt játszották a II. világháború után. Illetve a Fehér ló ment Pécsett és Kaposváron. Az esernyős király 7-szer ment, 1973-ban utóljára, szerintem az valami gyerekdarab lehet.

Oscar Straus egy operettje se ment a II. világháború után, (Színházi Adattárt nézem)

Lincke-től a Luna asszony 1959-ben ment Kaposváron

Az 1936-os 3:1 a szerelem javáráról és a Hawaii rózsájáról van rádiófelvétel, ez jó, de kérdés meg van e most is. Arról film is készült, azt szokták játszani.

Hol nézed ezeket? Lehet be tudok lépni a munkahelyemen...

A Színházi Adattár az elég hiányos, csak a II. világháború utáni része jó.

166   Búbánat • előzmény165 2018-01-18 16:17:31

Ralph Benatzky Magyarországon előadott darabjai:

 Hóvirág  - 1918

Ju-Shi – 1920

Pipszi – 1924

A három muskétás – 1930

Fehér ló – 1931

Exhercegnő (Granichstädten és Stolz társszerzőségével) - 1932

Az esernyős király – 1935

Egy leány, aki mindenkié – 1936

Párisi nők – 1937

 

Oscar Straus Magyarországon előadott darabjai:

Varázskeringő – 1907 - rádiófelvétel magyar nyelven (1967)

A víg nibelungok – 1907

Vénusz az erdőben – 1911

A kis barátnő – 1912

A bájos ismeretlen – 1915

Legénybúcsú – 1915 - rádiófelvétel magyar nyelven (1968)

A csodacsók – 1916

A csokoládékatona – 1916 - rádiófelvétel - részletek - magyar nyelven (1950-es évek)

A márványmenyasszony – 1917

Búcsúkeringő – 1920 - rádiófelvétel magyar nyelven (1950; a 60-as és 70-es években egy-egy részlete)

A bálkirálynő – 1921

A balga szűz – 1924

Rikett – 1925

Terezina – 1925

Egy asszony, aki tudja, mit akar – 1932

Ábrahám Pál:

Hawaii rózsája – 1932. január 22., Budapest, Király Színház ­ - magyarországi bemutató - rádiófelvétel - részletek - magyar nyelven

3:1 a szerelem javára – 1936. december 18., Budapest, Royal Színház - magyarországi bemutató - rádiófelvétel - részletek - magyar nyelven

Nico Dostal

 •  Magyar menyegző – 2000. március 20., Madách Színház – Magyarországi bemutató
 • Clivia darabját tudomásom szerint nálunk nem játszották

Paul Lincke

Nakiri - 1901

Vénusz a földön – 1903

Luna asszony – 1902. március 17., Budapest, Fővárosi Orfeum

Makrancos hölgyek (Lysistrata) – 1903

Grigri – 1914

Casanova – 1918

A szerelem királya - 1920

 

165   zenebaratmonika • előzmény164 2018-01-18 16:08:57

A Csókolj megy Katámat, a Hawaii rózsáját, 3:1 a szerelem javárát többször is játszották, és 1931-ben a Fehér ló is ment a Király Színházban, a többi nem szerintem. Arra, hogy készült-e rádiószínházas felvétel ezekről a darabokból, vagy az előadásokról, amiben meghallhatnánk magyarul is a dalokat magyar színészektől. És ha készült részben vagy egészében vettéké fel a darabokat. Tévészínház ezek szerint nincs belőlük, vagy még nem bukkantál rá.

Megnéztem a Frua Luna és a Clívia soha se ment Magyarországon, de néhány dalát játszotta a rádió.

3:1 a szerelem javára 8-szor ment összesen, utóljára 2014-ben a Vörösmarty Színházban Székesfehérváron, (Gyulán Várszínházban premierként) -én is láttam Fehérvárott - és ment a József Attila Színházban is 2001-ben, meg Egerben is 2005-ben, 1936-ban a Kamarszínházban.

Hawaii rózsája is ment, 1932, 1935 Budapest Király Színház és 1945. után vidéki színházakban és 1987-ben az Ódry Színpadon.

164   Búbánat • előzmény162 2018-01-18 15:45:06

Ezt hogy érted? Hogy nálunk színházakban játszották-e ezeket a darabokat?

163   zenebaratmonika • előzmény161 2018-01-18 15:13:19

Meg kéne próbálni kívánságműsorban kérni pl. a Csókolj meg Katám dalát stb.... csak én nem birom végighallgatni a műsort, mert tele van nótával, amit nem igen kedvelek és egy hét múlva szokták leadni a kért dalt, mert hosszú a lista.

162   zenebaratmonika • előzmény161 2018-01-18 15:04:50

Így van, egyetétünk, ez nagyon sajnálatos.

Azt nem tudod, hogy Ábrahám Hawaii rózsája operettet vagy a 3:1 a szerelem javárát, vagy Nico Dostál Clíviáját, vagy Lincke Frau Lunáját játszották-e és egészében e vagy Benatzky darabot vagy Oscar Strauss mely darabját?

161   Búbánat • előzmény160 2018-01-18 12:51:20

A hangsúly azon van, hogy az eredeti angol nyelvű, sok-sok zenés játék részletei, a  stúdiófelvételekről egykor gyakorta játszott énekszámok ma már a magyar rádió zenei műsoraiban egyáltalán nem hangzanak fel. 

160   zenebaratmonika • előzmény158 2018-01-18 11:57:31

Jó hogy írod, ami rémlik a Hello Dolly főszáma, és a Show hajó Missisipi dala, ezeket hallottam a Túl az Óperenciánban, de ez édeskevés, érthetetlen az egész nekem, még Cole Porter dalai se mennek vagy a Sweet Charity. Talán az Irma te édes fődala ment Psotával, azt nemrég láttam a Turay Ida Színházban.

159   Búbánat • előzmény158 2018-01-17 20:34:19

A felsorolt zenés játékoknak a lemezfelvételén szereplő előadók nevét is kiírtam az egykori RTV Újságból - amit nem írtam át ide idő híján...

158   Búbánat 2018-01-17 13:34:31

A Rádió Zenei Főosztálya  egykor – főleg a rendszerváltás előtt, de még utána évekig -  a sok-sok operett, daljáték hazai felvétel műsorra tűzése mellett rengeteg külföldről származó operettfelvételt , zenés játékot, musicalt is adásba szerkesztett - ezek a rádió különböző könnyűzenei összeállításaiban,  eredeti nyelvű lemez- és hangfelvételekről hangoztak el.  

Ezekből szemezgetek:

Gould: A vidám vitorlás

Jule Styne – Betty Comden – Adolph Green: Do-re-mi

Stevens: Öt penny

Coleman: Charity, te édes

Styne:Merrill: Furcsa egy lány

Wilson: Az elpusztíthatatlan Molly Brown

Loewe: Camelot

Franz Allers Lane: Szivárványvölgy

Herman: Hello, Dolly!

Charles Strouse: Bye, Bye Birdie

David Heneker: Egy hatpennys fele

Charles Strouse: Az aranyfiú

Bricuss: Az élet játéka

Rodgers: A király és én

Rodgers: A virágdob dala

Porter: Csókolj meg, Katám!

Charles Strouse: A taps

Leigh Darion: La Mancha lovagja

Leonard Bernstein: Bot­rány Tahitiben 

Coleman: Irma, te édes

Natschinski: Barátom, Bunbury

Streisan, Williams, Weiss - Loggins: Sztár született

Loewe: Gigi

Günther Leopold: Riverside 7/9

Furey: Éjszakai varázs

Irvlng Berlin: Annie, a puskás amazon 

Styne—Arthur Laurents—Stephan Sondheim: A színházi mama

Leslie Bricusse: Pickwick

Kern: Show hajó 

Albert Arlen - C .J. Dennis : Szentimentális történet

Carol Hall: A legvidámabb örömtanya Texasban

Cole Porter-Abe Burows: Cancan

Bart: Oliver

Ma már ebből a zenés műfajból  - e darabokból és még sok zenés játékból -  az itthoni rádiócsatornákon egyáltalán semmi nem hangzik fel; sem „original”  sem magyar nyelven… mintha nem is létezett volna …

157   Haandel 2018-01-13 09:37:18

Staatsoperette Dresden | Aufzeichnung vom Dezember 2016
Leonard Bernstein: "Wonderful Town" 
13.01.2018 | 19:05 | Deutschlandfunk Kultur

Sarah Schütz - Ruth Sherwood, Schriftstellerin
Olivia Delauré - Eileen, ihre Schwester
Bryan Rothfuss - Robert Baker
Marcus Günzel - "The Wreck" Loomis, Footballspieler
Gerd Wiemer - Chick Clark, Journalist
Jannik Harneit - Frank Lippencott, Fremdenführer, 1. Redakteur
Dietrich Seydlitz - Fletcher, 2. Redakteur, Danny 
Hauke Möller - Lonigan, Wachtmeister, Randolph Rexford

Chor der Staatsoperette Dresden 
Orchester der Staatsoperette Dresden 
Leitung: Peter Christian Feigel

156   Búbánat 2018-01-03 22:41:04

Nem operett, nem is musical - de legyen itt a link: 

Villanófényben - Csengeri Attila

Operettszinhaz.hu, 2018-01-03

Zenésszínházi történelmet ír a Budapesti Operettszínház. 28 évvel az ősbemutatót követően műsorára tűzi Várkonyi Mátyás elementáris erejű, rövid idő alatt kultikussá vált rock operáját a Dorian Grayt. Az előadás igazi különlegessége, hogy színpadra lépnek benne az egykori legendás Dorianek, Csengeri Attila és Homonnay Zsolt is, akik az örökifjúságra vágyó fiatalember - akit a mostani produkcióban Kocsis Dénes formál meg - életét alapvetően meghatározó két idősebb férfi szerepét öltik magukra. Csengeri Attila a végzetes arcképet készítő festőművészt, míg Homonnay Zsolt a fiút a bűnbe csábító Lord Henryt alakítja. A Kálmán Imre Teátrum január 19-i premierje kapcsán Csengeri Attilával beszélgettünk csodákról, libabőrről, szabadságról, Ács Jánosról és persze a Rock Színházról.

155   Haandel 2017-11-09 18:46:02

BroadwayHD

Watch
Broadway
Your Way

BroadwayHD to offer West End plays and musicals

154   Búbánat 2017-10-17 12:15:24

Bartók Rádió ma esti műsorán szerepel

19.00 – 19.35 Prológ

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita

A mikrofonnál: László Ferenc

 Vendég: Gyöngyösi Levente

 Szerk.: Katona Márta 


19.35 – 22.09 Bartók Plusz Operafesztivál 2017
 

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita

Musical két felvonásban - koncertszerű előadás

Szövegét - Mihail Bulgakov azonos c. regénye nyomán - Várady Szabolcs írta

Vezényel: Hollerung Gábor

Km. a Nyíregyházi Cantemus Kórus (karig.: Szabó Soma) és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar

Szereposztás:

Margarita - Sáfár Orsolya (szoprán)

Mester, Jesua - Balczó Péter (tenor)

Woland - Cser Krisztián (basszus)

Poncius Pilátus - Kovács István (basszus)

Hontalan Iván és Levi Máté - Varga Donát (tenor),

Fagót - Kiss Tivadar (tenor),

Hella - Szakács Ildikó (szoprán),

Behemót - Gavodi Zoltán (tenor),

Berlioz és Kajafás - Hábetler András (basszbariton),

Latunszkij kritikus és Júdás - Kálmán László

Nővér az elmeklinikán - Bakos Kornélia (alt)

 

(Miskolci Nemzeti Színház - Nagyszínház , június 24.)

153   Búbánat • előzmény148 2017-08-15 23:21:57
Ez a szakma igénybe veszi a hangot és a lelket

FIDELIO.HU, 2017.08.08. 09:39

Gubik Petra, a Budapesti Operettszínház ifjú művésznője sűrű évadot tudhat maga mögött. Öt bemutatón van túl, és még kettő várja a szeptemberi évadkezdés előtt. Közben sikeresen elvégezte az első évét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.”

„Jelenleg Szegeden próbál, augusztus 11-én tartják A Notre Dame-i toronyőr musical változatának magyarországi ősbemutatóját Kerényi Miklós Gábor KERO rendezésében. A Dóm téren nem először lép közönség elé, 2013-ban a Margaret Mitchell bestselleréből készült Elfújta a szél Scarlettjeként mutatkozott be, és most izgatottan készül egy másik klasszikus regényhősnő, Victor Hugo Esmeraldájának megformálására.”
152   Héterő • előzmény151 2017-06-02 20:23:47
Jó, hogy küldöd, mert az első 15 perc lemaradt a felvételemről; későn vettem észre friss csemegédet.
151   Haandel • előzmény150 2017-06-02 16:01:52
:)

Arhīvs (→ 21:15)
150   Héterő • előzmény149 2017-06-01 20:26:37
A My fair Lady lettül !!! Hogy mit találtál megint...
149   Haandel 2017-06-01 18:32:33
Latvijas koncertzālēs
Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā - mūzikls "Mana skaistā lēdija" Lielajā ģildē
1.6.2017 | 20:15 | Latvijas Radio 3

"Klasikas" vilnī - F. Lova un A. Dž. Lērnera mūzikls "Mana skaistā lēdija", kas Lielajā ģildē bija skatāms un klausāms 22. aprīlī. Iestudējumā piedalās:
Katrīna Paula Felsberga, Niks Freimanis, Patriks Kārlis Stepe, Daniels Pelnēns, Gustavs Melbārdis, Jēkabs Ludvigs Kalmanis, Artūrs Biķernieks, Vanda Siliņa, Leonards Vīksne, Rīgas Doma kora skolas koris, PIKC "Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola" simfoniskais orķestris un diriģents Reinis Lapa
148   Búbánat 2017-05-26 09:24:56
Már zajlanak A Notre Dame-i toronyőr próbái

Operettszínhaz.hu, 2017-05-22

A világsikerű musical végre Magyarországra érkezik, az alkotócsapat pedig már teljes gőzzel próbálja a produkciót. Vágyakról, hősiességről és legfőképpen egymás elfogadásáról szól a gyönyörű történet. A Notre Dame-i toronyőrt KERO® rendezi, a csúf, ám csupaszív Quasimodot Veréb Tamás és Cseh Dávid Péter alakítja.

147   Búbánat 2017-02-24 10:37:32
„Musical Ünnep 2017”

BUDAPEST Kongresszusi Központ
1124 Budapest, Jagelló út 1-3.

A Budapesti Showszínház bemutatója.
________________________________________
MÁRC 15. SZERDA, 15:00 és 19:00
________________________________________

„A musical világ ünnepel!
2017. március 15. -én egy nagyszabású gálaműsorral lepi meg közönségét Budapesti Showszínház. A Budapesti Kongresszusi Központba meghirdetett két órás szuperkoncerten a hazai musical szakma jeles képviselői lépnek színpadra, összesen tizenhat kiváló művész, felvonultatva az elmúlt húsz év legsikeresebb itthon bemutatott musical darabjainak sláger betétdalait, negyven tagú kórussal és szintén negyven tagú filharmonikus zenekarral kiegészítve. Az eseményen fellép többek között Mahó Andrea, Miller Zoltán, Sári Évi, Zöld Csaba vagy Bot Gábor, de meghívást kapott Brad Vee Johnson, amerikai énekes is, aki az igazi broadway-i hangulatot kívánja elhozni az előadásra látogatóknak.

Az apropót egy új díj kiosztása is biztosította, ugyanis ezen a koncerten kerülnek átadásra az I. Magyar Musicalvilág Díjak is, a legjobb előadóknak és a musical szakma dolgozóinak. A díjakat neves szakújságírók és ismert közszereplők adják át a nyerteseknek.”

Rendező: Tóth Ádám
Produkciós vezető: Turoczi Izabell
Koreográfus: Sallak Petra
Hangmérnök: Hlaszny Ádám
Fénytechnika: Szilágyi Yvett

Szereplők:

MAHÓ ANDREA
POLYÁK RITA
DEBREI ZSUZSANNA
SÁRI ÉVI
GERE ORSOLYA
BARANYAI ANNA
BODNÁR VIVIEN
RÉTHY ZSAZSA
NÉDÓ OLGA

BRAD VEE JOHNSON
EGYHÁZI GÉZA
MILLER ZOLTÁN
BOT GÁBOR
KÓSA ZSOLT
JENEI GÁBOR
ZÖLD CSABA
BÉKEFI LÁSZLÓ

BUDAPESTI SHOWSZÍNHÁZ PRODUKCIÓ

www.showszinhaz.hu
146   Búbánat 2017-01-11 14:21:06
„Csim Csimini Csim Csim Cserí Csim Cserú” - énekelte a musicalből Berti slágerdalát önfeledten, már az előadás végén, a többi művésszel együtt a lelkes közönség!

Vasárnap este végre eljutottam a Madách Színházba a „Mary Poppins” musical-előadásra!
Nem bántam meg!
Ellentétben az év végén látott Billy Elliot musical színpadra állításáról szerzett vegyes benyomásaimmal (lásd 7.299. számú beszámolómat az Erkel Színház topicjában is), itt ez a művészi megvalósítás sokkal közelebb áll hozzám, és az ízlésvilágomhoz is.

A cselekményt, a „mesét”, a szereplőket mindenki ismerheti P.L. Travers történeteiből, a zenét a Walt Disney idők során klasszikussá nemesedett 1964-es musicalfilmje nyomán is - a tüneményes Julye Andrews játszotta-énekelte benne a címszerepet. Akkori, régi filmemlékeim mindmáig elevenen élnek bennem, így nem is volt kérdés, hogy ez a színházi zenés-táncos produkció bizonyára alkalmas lesz az összehasonlításra, de mindenképp a mai szemmel és füllel való befogadás révén visszarepít engem egy sohasem volt, mesebeli boszorkány-tündér-papa-mama-két gyermekük történetének csodás és mesés, elandalító világába. És ezt nem is a megszépítő idő távolsága mondatja velem.

A várakozásomban nem is kellett csalódnom.
Szirtes Tamás rendező alkotása nem tette idézőjelbe sem a kort, sem a sztorit, örömömre, maradt a „hagyományosnál” kiállításnál: a díszletek, jelmezek, a megvilágítás, a fények, vetítéssel kombinálva is, a táncok és legfőképp a jól ismert dalok, a zene mind-mind a nosztalgiát, a romantikát, a bűbájos, kedves, színes mesebeli hangulatot, varázst célozta meg.

A kitűnő színészválogatást, a remek szereplőgárda alakítását megérdemelt, hatalmas ovációval fogadta a vegyes korösszetételű publikum. Érdekes volt látni, hogy nemcsak az ifjúság „zajongott” belefeledkezve abba, ami a színpadról átjőve megérintette lelkületüket, hanem a velem egyidősek vagy még idősebbek is hatalmas tetszésnyilvánításban részesítették a produkciót és az alkotókat; olykor-olykor azon kapva magunkat, hogy időben visszafiatalodunk és épp olyan lelkesen adjuk át magunkat a színpadon történteknek, mint amikor és ahogyan valamikor régen a saját gyermekkorunkban is ugyanez megtörténhetett velünk az említett világhírű színes-zenés amerikai musicalfilm megtekintésekor.
Persze más a film és más a színpad, ám itt és most a két műfaj ügyesen "ötvöződött" egymással, hiszen mondjuk a forgószínpad alkalmazásával elért gyors színhelyváltozásokkal együtt a háttérben színpompás vetítési elemek is szolgálták a hatást, melyek kombinációja jól illeszkedett a többi díszlet- és látványelem közé, ugyanakkor a táncjelenetekhez is alkalmas, illúziót keltő látványvilágot biztosított- keltett.

Hadd nevesítsem a művészeket, akik a színpadról ezt a mostani zenés-táncos-énekes művészi élményt ránk átsugarazták.

A főbb szerepekben láthattuk:

Mary Poppins – Mahó Andrea (korábban a Dankó Rádió operettműsorában nagyon szépen mesélt erről a színpadi szerepéről Nagy Ibolyának…)
Berti – Sándor Dávid
George Banks, az apa – Szerednyei Béla
Winifred Banks, az anya – Ladinek Judit (Ő is szólt erről a kedves feladatáról a Dankó Rádió egyik korábbi adásában.)
Jane Banks, lányuk – Bánsági Petronella
Michael Banks, fiuk – Szirtes Marcell
Andrew kisasszony – Sáfár Mónika
Bumm tengernagy/Bankigazgató – Koltai János
Madaras asszony – Détár Enikő
Corry néni – Bencze Ilona
Brill néni – Bajza Viktória
Katie dada/Smythe kisasszony/Baba – Wégner Judit

És még sok kitűnő művészt láthattunk kisebb-nagyobb szerepeikben!

Valamint közreműködött a Madách Színház zenekara, tánckara és kórusa
Vezényelt: Zádori László.

Az alkotók nevét is érdemes megjegyezni, számon tartanunk:

Díszlettervező: Rózsa István
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Zenei vezető: Kocsák Tibor
Animáció: Vízvárdi András
Trükkök: Szemerey László bűvész
Korrepetitor: Axmann Péter, Erős Csaba, Szegeczky Ágnes
Szcenikus: Szűcsborus János
Világítástervező: Kiss Zsolt
Reptetés: AirWalking Kft / Mihály Gábor vezetésével
Kórus betanító: Lovas Gabriella
Játékmester:Bencze Ilona

Rendező: Szirtes Tamás


Elég sokáig kellett várnom rá, míg jegyhez jutottam, de a türelem „rózsát” termett.
Azután "újra megfiatalodtam", és ahogy Bertivel és a többiekkel együtt dúdoltuk a fent idézett „Csim Csimini Csim Csim Cseri Csim Cserú” szám dallamát a színházban, úgy

Mary Poppins szavai és dala is még a fülemben csengenek:

Megtörténhet bármi,
Hogyha hagyod.
Néha nem megy könnyedén,
Hát álmodj nagyot!
145   Búbánat 2016-12-31 13:12:10
Tegnap este csak megnéztem a Billi Elliot musicalt - bár ne tettem volna! Az egész darab egy hatalmas katyvasz - és burkolt reklám is: a valamiféle "másság"-nak a sejtetésével, ábrázolásával; ez még nem is zavarna, mára ez is elfogadottá vált, úgymond „PC” – csak ne lenne ennyire harsány és didaktikus, amit a színpadon látunk – első sorban Michael karakterének felruházásában.
A zene igen heterogén (sőt az élő zenekar kombinálva van stúdiófelvételről megszólaló szimfonikus hangzással), a színészeken, a táncosokon semmi nem múlik, teszik a dolgukat, még leginkább a címszerepet játszó, igen tehetséges Kökény-Hámori Kamill az, aki a legtermészetesebb alakítást nyújt ebben a "fejlődés-történetű" darabban. Auksz Éva balettos tanárnőként, Németh Kristóf apaként mutatott elfogadhatót, Csákányi Eszter hozta a szokásos kliséit, de még ők vittek bele némi érzelmi többletet a produkcióba – az elhunyt anya szellemének időnként megjelenése (Krassy Renáta édes-bús alakítása) párbeszéde Billyvel, dalra fakadása és gyermekével együtt énekük a könnyzacskónkat irritálja. Silló István karmester keze alatt a zenekari hangzás - erősítőkkel megtámogatva - jól muzsikált. A látványeffektusok (fény, vetítés, színhatások) a jelmez és díszlet együtt harmonizált, de a tobzódásuk egy idő után már kissé egyhangú, unalmas - amit minden musicalben láthatok, egy kaptafára húznak fel... A táncok koreográfiája (Tihanyi Ákos és munkatársai) helyenként ötletes, bár olykor kissé zavar a lépéskombinációk alatt való éneklésekkel és=vagy prózamondással együtt. Egy észak-angliai bányásztelepülés problémái - a sztrájk, tiltakozások - a zeneszerző, Sir Elton John identitásának felrajzolása a másik pajtás, a szemüveges csetlő-botló Michael alakjára; a darab végére érve már boldog-boldogtalan - nemétől függetlenül - szoknyácskákban ropják - túl erőltetett. Aránytalan a két rész dramaturgiája: az első részben megismert tanárnő és a nagymama alig tűnik fel, nem kap önálló énekelni valót sem; a cselekmény "leül", időben is kevesebb, mint volt az első rész. A musical végén - már a tapsrend alatt - újból mindenki énekel-táncol, s többször előadják ugyanazt a koreográfiát, amit már láttunk tőlük korábban... A keret: a bányabezárások elleni tiltakozás. A sztrájktörők végül leveretnek, ennek politikai vetülete, amivel az első rész indít (kivetítik a miniszterelnök, Margaret Thatcher harcias szólamait mintha dokumentumfilmet látnánk), a darab végére eltűnik, hogy helyébe kerüljön egy "operettes", cukormázas, "rózsaszínű" finálé, ami beletorkollik egy általános "boldog életérzésbe" - mintha az egy csonka bányászcsalád minden napjai, a bányabezárások meg sem történnének, a munkanélküliség réme dacára a kis Billy Elliot karrierjének felívelésével egyetemben az egész kolóniának valami nagy jóvá téteményben lesz/lenne részük. Véleményem szerint mindezek bemutatása, kiötletelése egy musicalben bár lehet, hogy eredeti, de bennem sok kételyt vet fel, hogy mi értelme volt az egésznek: mármint musical-ben feldolgozni a témát és éppen így. Ennek felvállalása és úgy mint a szerzők, úgy mint az alkotók részéről beleölt sok-sok munkaóra bizonyára gyarapította és gyarapíthatja tovább a kasszát, és akár szórakoztathatja is az előadásra jegyet váltó, erre hajazó közönséget, annak bizonyos részét, de mint "musical" az összedobott fércelnivalókkal, csapnivaló szövegével, eklektikus zenéjével, erőltetett, olykor kusza, többféle stílusirányzatot képviselő táncaival együtt számomra az egész olyannak tűnt, mintha addig „üsd a vasat, amíg forró” mottó jegyében arra csábíttattunk: "egyet fizet, kettőt kap...". Nekem ez sok(k) volt a jóból.
144   Búbánat • előzmény143 2016-08-12 15:34:21
A fiú, akinek jobban tetszett a piruett, mint a balegyenes

CSABAI MÁTÉ, FIDELIO.HU, 2016.08.11. 08:26

„Ha valaki elmegy a Billy Elliotra az Operaházba, készüljön rá: sírni fog és nevetni, és nagyon jó estéje lesz.”
143   Búbánat 2016-07-26 13:33:45
De ha elkezd táncolni

UR MÁTÉ
FIDELIO.HU, 2016.07.26. 08:13

Az Operaház, a Madách Musical Tánciskola és a Nemzeti Balett együttműködésében július 29-től kerül színpadra a Billy Elliot című előadás. A musical előkészületeiről és a szokatlan helyszínválasztásról Köteles Géza karmesterrel és Tihanyi Ákos koreográfussal beszélgettünk.

„Bár musicalről van szó, mégis fajsúlyos és precízen kitalált zenés színházról beszélhetünk. Megállja majd a helyét az előadás az Opera színpadán?

KG: Ókovács Szilveszter nem titkolt szándéka, hogy a musical, amelyben egy tizenegy éves fiú egy angol bányászfaluból indulva valósítja meg az álmát, és balett-táncos lesz, formabontó módon hívja fel a figyelmet a házban működő csodálatos balett-társulatra. A musical az első hangtól az utolsóig vezeti a nézőt, nincsenek üresjáratok.
Ez valahol természetes, hiszen az eredeti darab egy film alapján készült, a dalokat Elton John írta. Ízig-vérig zenés színpadi előadásról van szó erős képekkel és fantasztikus zenei időzítésekkel. A darab dramaturgiai színvonalát az operavilágban Pucciniéhez tudnám hasonlítani, aki remekül értett a – sok esetben párhuzamos – jelenetek megkomponálásához. Pontosan tudta, hogy mit, miért és meddig kell csinálni.”

„A tervek szerint repertoárdarabbá válik majd az előadás?
KG: Százötven előadásra írtuk alá a szerződést hároméves intervallumra. A most következő időszakban hetvenöt előadást fogunk játszani, ami egy rendkívüli szám, tekintve, hogy van olyan repertoárdarab is, ami legfeljebb tízszer megy egy évadban. Az augusztusi előadások után átmegyünk az Erkelbe, mindazonáltal a műfajok közti átjárás létezik, és ha ez a musical jó, akkor megérdemli, hogy az Andrássy úton is elhangozzon.”

142   Búbánat 2016-07-09 17:27:59
Evita a Margitszigeten

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice legendás Evita című musicaljének új rendezése július 8-án és 10-én mutatkozik be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Szegedi Nemzeti Színház és a Szabad Tér Színház közös produkciójában Eva Perónt Radnay Csilla, Che Guevarát Sándor Péter, Juan Perónt Egyházi Géza, Magaldit Bot Gábor, az elhagyott szeretőt pedig Török Anna alakítja.
Juronics Tamás, az előadás rendező-koreográfusa július 7-én az MTI-nek elmondta: a műsorban közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, tánckara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

Juronics Tamás felidézte, hogy a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozó darab Eva Perón rövid, de egészen különleges életútját meséli el: egy argentin kis faluból, a nyomorból érkező lány 15 évesen a fővárosba, Buenos Airesbe kerül és tíz évvel később már nagyon komoly ismertségre tesz szert mint színésznő, rádiós, filmes személyiség; Juan Perón párjaként pedig már 26 évesen first lady lesz.
A rendező szerint 1952-ben, 33 éves korában bekövetkezett haláláig Perón élete csodálatos ívet járt be. Mint fogalmazott: „Rendkívül megosztó, karizmatikus személyiség és remek szónok volt. Nagyon nagy hatással volt az argentin népre, amely istenítette, csodálta őt.”
Juronics Tamás szerint alkotótársaival nagyon komolyan vették a szerzők eredeti szándékát, ezért a musical – a zeneileg könnyedebb ívek mellé társuló drámai, disszonáns hangok révén – néhol operaelőadást idéz. A darab Fodor Viola tervezte díszletei az argentin elnöki palota homlokzatát, a híres erkélyjelenet helyszínét elevenítik meg. A koreográfus nagy táncképekkel tette még színesebbé a produkciót. Az előadást Koczka Ferenc vezényli, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte.

A zseniális szerzőpáros, Andrew Lloyd Webber és Tim Rice musicalje 1978-ban debütált a londoni West Enden. Az 1980-as első magyarországi bemutatót követően, amely a Margitszigeten volt, a darabot minden évtizedben színpadra állították a Szabadtéri Színpadon. Az új rendezés ősszel a Szegedi Nemzeti Színházban lesz látható.

Forrás: MTI

141   Búbánat • előzmény138 2016-06-20 13:46:13
Történelmi összefüggések – musicalszínpadon - interjú Kerényi Miklós Gábor rendezővel

CSICSELY ZOLTÁN, FIDELIO.HU, 2016.06.13. 08:15

„Határhelyzetekben derülnek ki az igazi emberi értékek. Minden jó zenés színházi produkció gondolati kaland, feltesz erkölcsi kérdéseket is” – vallja Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője, akit a zenés színház újabb és újabb történelmi témájú bemutatóiról és a Marie Antoinette-tel elindított rendhagyó órákról kérdeztünk.


- Eddig háromszor tartottak rendhagyó történelemórát a diákoknak a Marie Antoinette -hez kapcsolódva: a Szent István Gimnázium után a Raktárszínházban, majd a színháztermükben. Felidézné ezeket az alkalmakat?

- Magam kezdeményeztem ezeket az órákat, amikor mesélhetek a diákoknak az előadás koráról. Kevesen tudják, hogy Marie Antoinette kortársa volt Georges Washington és Wolfgang Amadeus Mozart. Akkortájt végezték ki az inkvizíció utolsó áldozatait, indult világhódító útjára a szabad kőművesség. És ekkor tört ki – a nyomor és elkeseredés miatt – a francia forradalom, amiből mindenki hasznot akart húzni. Számosan vetélkedtek is azon, kik legyenek a vezetői. Manipulálták a tömeget, ami egyre inkább csőcselékké változott, negyvenezer embert végeztek ki guillotine-nal. Sárba tiporták a „szabadság, egyenlőség, testvériség” eszméit. Azt gondolom, érdemes beszélgetni a fiatalokkal arról, miként alakult ki ez politikai káosz, miként manipulálták az embereket, hogyan alkalmazta szinte a világon először a karaktergyilkosságot a bulvársajtó.
140   Búbánat 2016-05-27 21:47:57
Kulisszatitkok a musicalről

2016.05.26, Kultúra.hu

Két hónappal a magyarországi premier előtt bemutatták Lee Hall és Elton John Billy Elliot – a Musical című világhírű darabjának díszletmakettjeit és jelmezeit. London sikerdarabja július 29-étől az Operaházban látható, a hármas szereposztásban többek közt Stohl András, Gallusz Nikolett és Csákányi Eszter is színpadra lép.

Újabb izgalmas részletek a készülő Elton John-musicalről
139   IVA 2016-05-27 03:23:16
Megnyugtató kaland kulturális oldalakon böngészni az interneten.
Hírlevelet kapok a port.hu-tól, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei műsorát hirdetik. Végignézem a szereposztásokat, csak kíváncsiságból. Rákattintok a zenés Victor Hugo-adaptáció (a Madách Színház produkciója) színlapjára. Megjelenik az előadás címe hiányosan: „Nyomorultak”. Gyanúsan idősek a szereplők: a port.hu-n az 1999. évi bemutató kettős szereposztása olvasható.
El, innen el: a Szegedi Szabadtéri Játékok weblapjára. A képmellékleten a musical címe végre névelővel, de sajnos „angol módra”: „A Nyomorultak”. Innen úgy tűnik, a produkció két estéjén ugyanaz a szereposztás lesz látható, az idei felújítás gárdájából. Ám az előadásokról készült számtalan fotó közül sikerült kiválasztaniuk azt, amelyen két olyan színész is fellelhető, aki a színlapon nem...
138   Búbánat • előzmény134 2016-02-14 15:13:29
"Marie Antoinette ürügyén is 2016-ról fogunk színházat játszani" – video

FIDELIO, 2016.02.09. 13:22

"Az Operettszínház idei évadjának nagy dobása a Marie Antoinette, ami nemcsak fergeteges színházi kavalkáddal, hanem történelmi háttérrel, szerelemmel és ármánykodással is szolgál. A D1 TV és a Fidelio közös, Kultúrpercek című műsorában a musical rendezőjével, Kerényi Miklós Gáborral beszélgettünk."

Rendhagyó történelemóra Kero tanár úrral – video

Budapesti Operettszínház

„A Francia Forradalom Európa történetének meghatározó eseménye volt, mely alapjaiban rengette meg az európai gondolkodást és világrendet. A Szabadság, Egyenlőség, Testvériség zászlaja alatt zajló véres harcokról és kegyetlen terrorról számos műalkotás született az évszázadok során. A legutóbbiak egyike Lévay Szilveszter és Michael Kunze 2006-os Marie Antoinette című musicalje, melynek magyarországi bemutatóját március 4-én tartják a Budapesti Operettszínházban. Ennek apropóján Kerényi Miklós Gábor, a Nagymező utcai teátrum művészeti vezetője, az előadás rendezője rendhagyó történelem órát tartott a budapesti Szent István Gimnáziumban.”
137   Búbánat • előzmény136 2016-02-07 12:07:16
...azaz, a kérdésekre a válaszokat.
136   Búbánat • előzmény135 2016-02-07 12:05:46
Nos, ezeket a feltett kérdéseket ebből a darabból bizonyára nem fogjuk "hitelesen" megtudni...
135   tiramisu • előzmény134 2016-02-06 15:49:48
Azt szeretném tudni, hogy a fiktív féltestvér apai, vagy anyai ágon van Marie Antoinettnek? És hogy került Franciaországba Ausztriából? Ha Franciaországban él, mivel igazolja a Királynénak, hogy féltestvérek? - Margrid..., Margrid, ez nem te vagy...- Szóval KERO magyarázta szerint a forradalmakat a csőcselék csinálják? Nahát, ejnye-bejnye! És mit szóltak a rendhagyó órához a helyi történelemtanárok? :-)
134   Búbánat • előzmény133 2016-02-06 13:17:20
Rendhagyó történelemórát tartott Kerényi Miklós Gábor

FIDELIO, 2016.02.05. 13:47

Lévay Szilveszter és Michael Kunze 2006-os Marie Antoinette című musicaljének, magyarországi bemutatóját március 4-én tartják a Budapesti Operettszínházban. Ennek apropóján Kerényi Miklós Gábor, a Nagymező utcai teátrum művészeti vezetője, az előadás rendezője rendhagyó történelem órát tartott a budapesti Szent István Gimnáziumban.

„- A darab érdekessége, hogy bár a történelmet komolyan gondolja, hozzátesz némi fikciót is. A musical egy japán könyv alapján született, mely abból az ötletből indul ki, hogy Marie Antoinette-nek van egy féltestvére – akiről senki sem tud –, Margrid Arnaud, egy nehéz sorsú, szegény lány, aki forradalmárnak áll. „Az egyik forradalmat akar és változást, a másik értetlenül és csodálkozva nézi a körülötte zajló eseményeket, és nem érti, miért nem jó mindenki számára a fennálló rend. Kettejük sorsa és találkozása áll a mű fókuszában, aminek végén Marie megérti, hogyan kellett volna cselekednie, Margrid pedig ráébred, hogy rossz döntést hozott, amikor a csőcselék közé állt, mert az az út az őrülethez és az értelmetlen halálhoz vezet” – magyarázta a rendező.”
133   Búbánat 2016-01-28 11:31:10
Elkezdődtek a Marie Antoinette próbái

Operettszinhaz.hu, 2016-01-11

Az idei évad legnagyobb vállalkozására készül a Budapesti Operettszínház. Január 11-én megkezdődtek a Marie Antoinette próbái. Lévay Szilveszter látványos musicaljének magyarországi bemutatója, mely a tragikus sorsú francia királyné életét dolgozza fel egészen eredeti megközelítésben, két nő párharcát és drámáját állítva a középpontba, március 4-én lesz a nagyszínpadon. Az előadásokra január 12-től válthatók jegyek.

Kerényi Miklós Gábor a színház művészeti vezetője, a Marie Antoinette rendezője szólt arról, hogy az előadásnak igen komoly a tétje, egyrészt mert Lévay bemutató régen volt, másrészt mert a Marie Antoinette egy egészen különleges és izgalmas mű. "A musicaljátszásban létezik olyan út, amely a zenésszínházat értékes színházi formának tartja és a szórakoztatáson belül fajsúlyosabb dolgok közlésére is vállalkozik és bizonyos témákról komolyabban szeretne beszélni. Ennek a tétje is erősen benne van a mostani vállalkozásunkban." - hangsúlyozta KERO. Úgy látja, ez a mű igazán alkalmas arra, hogy a mai világunkról beszéljen.
"Ebben a történetben nem a történelmi igazságok a lényegesek, hanem a viszonyok, amiket meg tudunk benne fogalmazni" -hívta fel a figyelmet Kerényi Miklós Gábor.

A Marie Antoinette ősbemutatóját Japánban tartották 2006-ban, ezt követte két kisebb európai premier Brémában és Tecklenburgban, jelenleg Koreában játsszák. "De nyugodtan mondhatjuk - tette hozzá Kerényi Miklós Gábor -, hogy a budapesti előadás, ami az összes eddigi színpadi feldolgozást alapul véve született meg, önálló változatnak tekinthető, ilyen értelemben tehát európai premier, ami reményeink szerint igazi nagy áttörést jelent majd a mű életében."

Marie Antoinette – olvasópróba – Operettszínház
132   Búbánat 2015-10-28 21:37:52
Musical készült Luther Márton életéből

FIDELIO.hu 2015.10.27. 09:10

Több mint háromezren énekelnek a produkcióban, amelyet a reformáció napján, október 31-én mutatnak be Dortmundban.
131   Búbánat 2015-09-14 21:55:59
Interjú Vikidál Gyulával - A huszonnyolc év után kicsorduló könnyek

Szerző: Marton Árpád
Új Ember hetilap, 2015. szeptember 13.

Beszélgetés Vikidál Gyulával - A csodákra nincs magyarázat. Ha lenne, nem volnának csodák. Akik ott lehettek 1987-ben a musical-irodalom legnagyszerűbb remeke, A nyomorultak szabadtéri világpremierjén, azok lelkében mindmáig elevenen él e Szinetár Miklós rendezte monumentális, mérhetetlenül tiszta és erőteljes előadás emléke, amelyet egyetlen azóta látott változat sem volt képes fölülírni. A titok alighanem a színlapon sorjázó kivételes színészóriások személyiségében rejlett. Kútvölgyi Erzsébet, Nagy Anikó, Kaszás Attila, Sasvári Sándor, Szombathy Gyula, Hámori Ildikó és Makrai Pál alakítása agyonmozgatott színpadi gépezetek nélkül is betöltötte a hatalmas szegedi Dóm teret. Az akkori főszereplő, Vikidál Gyula az idei előadásban is föltűnik. És a legnagyobb lelkesedést söpri be.
130   Búbánat 2015-07-31 11:42:33
Jól csengő júdáspénz

• 2015. július 23. -
• Csabai Máté -
• Fidelio -

Egészen másból építkezik a Jézus Krisztus szupersztár 2015-ben, mint az 1970-es években, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé hatásos és átélhető produkciót állított színpadra a Győri Nemzeti Színház társulata a Margitszigeten. KRITIKA
129   Haandel 2015-07-25 10:08:28
BBC Proms 2015 - Live from the Royal Albert Hall, London
Jerry Bock: Fiddler on the Roof
25 July 2015 | 20:00 | BBC Radio 3

Tevye ..... Bryn Terfel
Golde ..... Janet Fullerlove
Tzeitel ..... Charlotte Harwood
Hodel ..... Katie Hall
Chava ..... Molly Lynch
Yente ..... Rebecca Wheatley
Lazar Wolf ..... Cameron Blakely
Motel Kamzoil ..... Anthony Flaum
Perchik ..... Jordan Pollard
Fyedka ..... Craig Fletcher
Constable ..... Mark Heenehan
Shprintze ..... Maisie Tween
Bielke ..... Bella Donald
Rabbi ..... Richard Reaville
Grandma Tzeitel ..... Helen Ogden
Fruma-Sarah ..... Gemma Morsley
Nachum ..... David Booth
Shaindel ..... Sidonie Winter
Mendel ..... Seumas Begg
Mordcha ..... Richard Woodall
Avram ..... Ryan Ross
Fiddler ..... Houcheng Kian

Grange Park Opera
BBC Concert Orchestra
David Charles Abell (conductor).
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Banda Ádám (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Prunyi Ilona (zongora)
Mozart: 26. (B-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 378
Dohnányi: cisz-moll hegedű-zongora szonáta, op. 21
Boëllmann: G-dúr zongoratrió, op. 19

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Óbudai Kamarakórus
vezényel: Erdős Ákos
zongorán közreműködik: Király Miklós
"Az Óbudai Kamarakórus 36. éves jubileumi hangversenye"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kriszta Kinga (szoprán), Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Vigh Andrea (hárfa)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Kovács János
Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
Debussy: Két tánc
Saint-Saëns: Koncertdarab hárfára és zenekarra, op. 154
Debussy: La Damoiselle élue (A kiválasztott hölgy)
Ravel: La valse
A mai nap
született:
1632 • Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), zeneszerző († 1687)
1829 • Anton Grigorjevics Rubinstein, zongorista, zeneszerző, karmester († 1894)