vissza a cimoldalra
2020-11-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11564)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5171)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4188)
Média, zene, ízlés (116)
Zenetörténet (301)
Pantheon (2774)
Kimernya? (3853)
Momus-játék (5950)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4986)
És te mit láttál a youtube-on? (424)
Miklósa Erika (1265)
Franz Schmidt (3722)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2094)
Eiffel Műhelyház (496)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4894)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1459)
Simándy József - az örök tenor (670)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

229   Ardelao • előzmény228 2018-01-29 14:34:35

Szó sincs sértődésről! Ehhez nem vagyok elég okos, vagy elég ostoba. Egyszerűen úgy gondoltam, rendelkezel aktuálisabb és közeli felvétellel. Sajnos, e felvételen is csak a szemüveg és a bajusz látszik markánsan. De néha egy portré megrajzolásához ennyi is elég. :)

228   Momo • előzmény227 2018-01-29 14:03:13

Ó, hát nem kell megsértődni... nem azért írtam. :-)

(Viszont az érdekes lehet, hogy mikor és milyen alkalomból készült a kép, amit ide tettél.)Itt van még egy kép arról a napról (1929. október 23.): Középen szemben Székelyhidy Ferenc, mellette (nekünk) balra dr. Herz Ottó, jobbra Dohnányi. A kép bal szélén Bartók Béla.

227   Ardelao • előzmény225 2018-01-29 13:49:40

Herz Ottóról, sajnos, nem talátam 1941. évi fotót. Sőt, ezen a jóval régebbi csoportképen kívül semmit sem találtam. Neked bizonyára van később készült és ide beilleszthető felvételed. Kérlek, tedd be kiegészítésül. Örömmel veszem.

225   Momo • előzmény224 2018-01-28 14:40:57

A fotó viszont 1929-es. (Ahogy a német nyelvű képaláírásból is látszik) a győri vasútállomáson készült. A Soproni Zeneegyesület (Ödenburger Musikverein) alapításának 100. évfordulójáról tartottak hazafelé. (Aznap több felvétel is készült a társaságról.)

224   Ardelao 2018-01-28 14:19:39

Képtalálat a következőre: „Herz Ottó zongoraművész”

AMERIKA A ZONGORA MELLŐL 

Írta: dr. Herz Ottó

 

 (A budapesti hangversenypódiumról jól ismert, kiváló zongoraművész: dr. Herz Ottó küldte New-Yorkból ezt a tudósítást a Film-Színház-Irodalom szerkesztőségének.)
 

New-York, 1941. február vége.

 

Közel ötnegyed év óta vagyok az Egyesült Államokban s ez alatt az idő alatt miniden Amerikában tartózkodó magyar művésszel találkoztam s tudom, hogy kinek mi a sorsa. Ami a zongorakísérés mesterségét illeti, itt sok jó zongorista van, noha a többség gyalázatosan rossz. A sok művész túlnyomó többsége ismeretlen zongoristát vesz, akivel hónapokon át naponként bemagolja a műsort. 

... Az első művész, akivel találkoztam, Virovay Róbert volt, igen nagy sikerei vannak. Rendkívül örültünk Svéd Sándor óriási sikerének a Metropolitan-ben. Már a megnyitó előadáson ő volt a legnagyobb sztár az Álarcosbál René szerepében. Most én vagyok a zongorakísérője Svédnek és Kiepurának is. Kiepurával bejártuk egész Amerikát repülőgépen és mindennap más városban hangversenyeztünk. A legnagyobb Kiepura-hangversenyünk a Waldorf Astoria-hotelben volt.
 

Mi újság a magyarokkal?

Szánthó Enid rengeteget koncertezik. Legutóbb Clevelandban és Chicagóban énekelt. Hajós Magda Philadelphiában tanít és hangversenyezik. Déri Ottó szólógordonkás Columbiában. Hubermann Bronislav most nem koncertezik. A minap voltunk vele együtt egy társaságban s Hubermannon kívül ott volt Franz Werfel, a világhírű író is, valamint Paul Hindemith zeneszerző és Darius Milhaud, a kiváló francia komponista. Vértes Marcellel is találkoztunk, akinek rajzait, nagyon szeretik. Nagyon jó sora van Antalffy Zsíros Dezsőnek, Alváry Lőrinc San Franciscóban, Los Angelesben és Chicagóban énekel, nagyon jó kritikákat kapott. Forró László operaénekes Cincinnattiban énekel. Balogh Ernőnek szépen sikerült hangversenyei voltak. Salgó Alice remek házasságáról sokat beszéltek. Egy milliomos vette feleségül. Mindenkinél nagyobb megbecsülés központjában áll Bartók Béla. Világhírű zeneszerzőnket Schulhoff Endre menedzseli nagyon eredményesen. Varró Margit Chicago legnagyobb Iskolájában tanít zongorát. Flesch Ellának és Bokor Margitnak január végén nagysikerű amerikai hangversenyei voltak. A New Yorki Town Hallban énekeltek és én kísértem őket zongorán. Sándor Árpád a tavaly feltűnt és most nagyon népszerű néger Dorothy Maynor kísérője.
 

Jan Kiepura Eggerth Mártával és Eggerth Márta édesanyjával Hollywoodba utazott. Szigeti József itt a legelső hegedűművész. Földes Bandinak gyönyörű sikerei vannak, most Szigeti zongora kísérője, de szólóhangversenyeket is ad. Bíró Sári New Yorki koncertje után szenzációs kritikákat kapott és azóta híres zongoraművésznő. Kovács István zongoraművész különböző átiratait az Egyesült Államok legtöbb rádiójában játsszák és anyagi szempontból most kezd rendben jönni. Meisner Lujzi, a kis zongoraművésznő már kisasszony lett. Két hangversenye volt. A soproni származású Scholtz János Princestownban tanár.

Ugyanott tanár Antal Ferenc hegedűművész. Róth Ferencnek igen nagy sikerei vannak és rengeteg gramofonlemezt játszott. Vonósnégyesét átalakította: a volt Manhattan-kvartett három tagjával.
 

Klemperer, a világhírű karmester, akiről az a hír terjedt el, hogy idegösszeroppanás következtében szanatóriumba szállították, egészséges. Helyét Los Angelesben Bruno Walter foglalta el. Zádor Jenő Hollywoodban él. A Metro szerződtette és sok szerzeményét felhasználják a filmeken. Sebestyén György, Sebestyén Károly karmester fia, filharmonikus zenekart, alakított Serantonban.

Doráti Antal az orosz balett karmestere. Halász László a St. Louisi Operaház zenei vezetője és karmestere. Kuttner Mihály Trentonban dirigál. Rejtő Gáborról legutóbb azt a hírt hallom, hogy Havannában tartózkodik és ott nagysikerű hangversenyt rendezett.
 

A legnagyobb zenei szenzáció most egy tizenkét-éves gyermek, Patricia Trawers a neve. Zongoraművésznő. Azt mondják, hogy a legnagyobb ígéret.  … Egy másik zenei érdekesség: Lawrence Tibbet féléves szünet után (súlyos gégebaja volt) ismét fellépett a Metropolitan ben ...
 

Bevonultunk új lakásunkba és megnyitottam az iskolámat. Amióta itt vagyok, egyetlen centet sem adtam ki sem hirdetésre, sem nyomtatványokra. És már megrendeztem növendékeim első sikeres hangversenyét.

FILM SZÍNHÁZ IRODALOM, 1941.III.28. (4. Évfolyam, 13. szám)

dr. Herz Ottó (Eperjes, 1894. dec. 31. – New York, 1976. jan. 5.): zongoraművész.(A.)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1872 • Manuel de Falla, zeneszerző († 1946)
1933 • Krzysztof Penderecki, zeneszerző († 2020)
elhunyt:
1585 • Thomas Tallis, zeneszerző (sz. 1505)