vissza a cimoldalra
2020-11-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11564)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5171)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4188)
Média, zene, ízlés (116)
Zenetörténet (301)
Pantheon (2774)
Kimernya? (3853)
Momus-játék (5950)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4986)
És te mit láttál a youtube-on? (424)
Miklósa Erika (1265)
Franz Schmidt (3722)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2094)
Eiffel Műhelyház (496)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4894)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1459)
Simándy József - az örök tenor (670)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

213   Búbánat • előzmény211 2017-12-26 09:21:07

Gárdonyi Géza - A zeneszerző és a zenész

©Keller Péter

Keller Péter beszélt arról is, hogy Gárdonyi nem csak afféle “egyslágeres” dalszerző volt. A “Fel nagy örömre…” című katolikus karácsonyi ének devecseri megírásán kívül Győrben írt egy dalt a görög katolikusoknak is Karácsonyi ének címmel.

KARÁCSONYI ÉNEK

        Mily ragyogó fény árad az éjben,
        Betlehem úszik fény özönében.
        Égi csodának nyílt meg az ég,
        S szent örömöt zeng angyali nép:
        Megszületett a Krisztus.

        Ébred a pásztor mennyei szóra,
        Élmainál szebb, drága valóra.
        Mennyetek, ó hol glória zeng,
        S a kicsi hajlék fénybe dereng:
        Megszületett a Krisztus.

        Rendül a szív az égi jelekre,
        Szent öröm az, mely általölelte.
        S mintha a föld is zsongna imát,
        Mintha susogná fű, fa, virág: 
        Megszületett a Krisztus.

        A mi szívünk is gyúljon örömre,
        S zengjen az Úrnak hálaimát.
        Szent fia köztünk itt van örökre,
        Megszabadítva már a világ:
        Megszületett a Krisztus.

Az egyházi énekek mellett mintegy hatvan dal – nóta – szöveget írt Dankó Pistának is, akivel jó barátságban volt. .

211   Búbánat 2017-12-25 22:09:38

Gárdonyi Géza mint zeneszerző

Gárdonyi Géza szerzeménye (zene+szöveg) - "Fel nagy örömre..." - Cseh Tamás

A 18 éves segédtanító, Gárdonyi Géza, tanulmányait befejezve 1881-82 között Karádon tanítóskodott, s utána került, 1882. szeptember 5-től 1883. december 26-ig, – nem egészen másfél évig – Devecserbe.

A fiatal, kopott ruhás néptanítót, mindkét helyen a szegénység, a lenézés fogadta. 1882. okt. 4-én ezt írta naplójába:

„Haragszik rám tán az Isten is ( ) Ifjú vagyok, s már is vannak perceim, melyben megutálom a világot. Mai világban csak az Én az úr, ennek a rabja mindenki. ( ) Ezért áldozza fel a barátságot, embertársai érdekeit mindenki” 

Keserveit feledni, gyakran elővette hegedűjét, s kitartóan gyakorolt, kedvvel játszott rajta, hiszen Gárdonyi magas szintű zeneelméleti tudásra, még a zeneszerzési ismeretekre is szert tett már a tanítóképezdében. Nem kisebb tanárai voltak, mint a Zsasskovszky testvérek, Endre és Ferenc. Nekik három nemzedéken át kántortanítóként működtek a felmenőik. Nem csoda hát, hogy a magyar egyházzenébe a „Zasskovszky énektár”-ral örök időkre beírták a nevüket.

Az ismert karácsonyi énekek közül pl. az ő nevükhöz fűződnek a következők: Az ige megtestesült Názáretben , Dicsőség mennyben az Istennek , Pásztorok, pásztorok örvendezve . A vékony dongájú Gárdonyi szegénysége ellenére, nem volt elveszett ember, mert nyomorúságát, a sok zenélés mellett egészséges humorérzékkel, alkotói munkával, cikkek írásával, oldotta fel. Hamarosan, már 1883. elején a Füstölő és a Pipa János vicclapok is megjelentetik tréfás írásait. Hírét veszik a fővárosi publikációnak a devecseri hölgyek, s virágcsokorral köszöntik a segédtanítót. Az igazgató-főtanítót az efféle ügyek nem nagyon érdekelték.

Tima Lajos, Devecser köztiszteletben álló igazgatója ekkor éppen eladó lányának keresett vőlegényjelöltet. Sajnálta nagyon, hogy Gárdonyi a foltozott nadrágjával, félszeg fellépésével alkalmatlannak tűnt első ránézésre a főtanító szemében a vő szerepére. Az már más kérdés, hogy az ifjú tanító tetszését nem nyerte el Tima Hermin. Az ő szíve hamarosan a pékék lányáért, Gergely Katicáért dobogott. De ez egy más történet. Mire eltelt egy rövidke év, a főtanító igen megkedvelte a remekül hegedülő, kiváló zenei érzékkel rendelkező fiatalembert. Devecser plébánosa ekkor Supka Márton, a káplánja Orbán Mihály. A „Somlóvidék” c. lap 1936. dec. 27-iki számában

Dr. Diósy Géza kegyesrendi gimnáziumi tanár ezt írja cikkében: „Tima Lajos, ő mint kántor, jeles zongorista, a káplán pedig a flóta művésze lévén, lassanként összemelegedtek a már akkor is kitűnően hegedülő Gárdonyival. ( ) egyházzenei énekek szerzésére buzdították. Először egy temetési éneket szerzett gyermekkarra, majd 1882 karácsonykor az éjféli misén kedves hangú szerzeménnyel köszöntötte az isteni Kisdedet: Fel nagy örömre, ma született, Aki után a föld epedett.”

No ez a dallam a ma ismeretes szöveggel az egyik bizonyítékunk. De egy másik helytörténeti tény is igen figyelemre méltó, adalék. A Devecsertől kb. 10 km-re fekvő tüskevári, néhai Szabó Mátyás, (szül: az 1800-as évek derekán) vallását gyakorló, katolikus atyafi „Ájtatossági Kalauz” c. imakönyvének (kiadva:1871. Pest) belső lapjain kézírással ott áll az ének több versszaka, az alábbi kezdősorral: „Föld, nagy örömre, ma született, aki után a föld epedett, Mária karján égi a fény ., s még folytatódik, kissé más szöveggel, mint ahogy napjainkban énekeljük. Az ének, a „Föld” minden lakóját szólítja imára, jelezvén, hogy „ma” született a kisded, a Megváltó

A fülbemászó dallamú, indulóra emlékeztető karácsonyi ének szájhagyomány útján, és a jó kántorok révén hamar elterjedt a környéken, majd az egész országban. Az imakönyvet, mint bizonyítékot, a Vöröstón is (kántor) tanítóskodó Molnár László (szül: 1928. Nagyvázsony -2010. Veszprém), Szabó Mátyás egyik unokája őrizte meg. A devecseriek a templom falán művészi domborművel emlékeznek e jeles eseményre. Így nem tehetünk mást e napokban, mint örüljünk együtt Gárdonyi Géza szellemi hagyatékának, s teli torokból, tiszta szívvel zengjük majdan karácsonykor közös énekünket: „Fel nagy örömre ”

/Veol.hu/

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1872 • Manuel de Falla, zeneszerző († 1946)
1933 • Krzysztof Penderecki, zeneszerző († 2020)
elhunyt:
1585 • Thomas Tallis, zeneszerző (sz. 1505)