vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Régizene (5852)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Metamorfózisok
Tóth Péter, 1999-01-24 [ Szimfonikus művek ]
nyomtatóbarát változat
Camearata TranssylvanicaRichard Strauss: Metamorfózisok
Arthur Honegger: II. szimfónia

Camerata Transsylvanica
művészeti vezető: Selmeczi János
vezényel: Erich Bergel
BMC CD012

A nyolcvanas évek végén új nevet tanult meg a hazai koncertlátogató, rádióhallgató: Camerata Transsylvanica. A nagy áttelepülések idején Magyarországra emigrált, eredetileg marosvásárhelyi vonószenekar rövid időn belül országos ismertségre tett szert. Segítette őket ebben az a nagy össznépi eufória is, ami abban az időben minden, zsarnokság alól kiszabadulót személy szerint is megilletett. Aztán a lelkesedés elmúlt, a menekültek maradtak. S megmaradt a Camerata sikere is. Ez a siker elsősorban a különleges vonóshangzásnak szól azóta is. Annak a hangzásnak, amely egyszerre hordozza a Hubay iskola német-magyar és az Enescu-Thibaud iskola francia-román hagyományait. Dús hangzás, különleges hangszín.

Camerata

Erich Bergel (1930-1998) munkássága ezer szállal kötődött a Camerata Transsylvanicához. Az erdélyi szász születésű karnagy élő családi hagyományként kapta a kamarazenélés örömét, számos hangszeren (hegedűn, fuvolán, zongorán, orgonán és rézfúvós hangszereken) játszott. Ebből a sokoldalúságból aztán egyszerre származott előnye és hátránya. A hatvanas években orgonistaként rendszeresen közreműködött vallásos témájú zenedarabok előadásában, s miután ezért több mint három évet töltött börtönben és munkatáborban, trombitás lett abban a zenekarban, amelynek azelőtt karnagya volt. Karajan közbenjárására végül 71-ben szabadult az országból, s nemzetközi karrierje hihetetlen (Karajan hatalmát ismerve azonban nem is olyan hihetetlen) gyorsasággal indult meg. A pályafutása során dirigált mintegy 160 zenekar között van a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara is, melynek 89-től 94-ig volt vezetőkarnagya.

Erich BergelEzen a lemezen két különleges vonóscsemege hallható. Mindkettő a háború alatt íródott, mindkettő a hazáját, a kultúráját, az emberiséget és az emberiességet siratja. Strauss Németországot, az ő szépséges Drezdáját, Weimarját, Münchenét gyászolja, Honegger, a "francia hatok svájcija" a németektől megszállt Párizsban egy fűtetlen szobában írja "tragikus" melléknevet viselő második szimfóniáját. Honeggertől eredetileg Paul Sacher rendelt művet - ám az erre az alkalomra komponált lassú tételt Honegger végül is kihagyta a kész szimfóniából -, Strauss alkotását viszont 1946-ban Zürichben ő mutatta be.

Strauss Metamorfózisai végtelen hömpölygésű, újra és újra fel-felbukkanó dallamtöredékekkel, Beethoven utalásokkal telitűzdelt, egyszerre wagneri és mahleri abszolút-zene, míg a "Tragikus" szimfónia sokkal szikárabb, helyenként nyersebb, de épp’ oly mélyről fakadó, zsigeri muzsika.

Ha van kétszer huszonhat-huszonhét percük, szánják rá erre a lemezre. Nem fognak csalódni.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)