vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5853)
musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Musica non grata
T. P., 2001-08-03 [ Főtéma ]
nyomtatóbarát változat

avagy megbolondult a világ

Na nem éppen most. Már egy jó ideje sejteni lehet, hogy nincs minden rendben a globális IQ szinttel. A bajok valamikor akkor kezdődtek, amikor egyesek elkezdték túl komolyan venni a művészetet, és elkezdték összekeverni a (napi) politikával. A háború után a magyar rádió sem sugározta német területről származott, azaz német, azaz fasiszta zeneszerzők műveit, hasonló előnévvel ellátott előadók, karmesterek felvételeit. De mivel szegény volt az eklézsia (azaz miket is mondok! hisz' ez klerikális propaganda) szóval a szalagtár, névtelenül terjesztette a kultúrát. Valahogy így: Következik Csajkovszkij IV. szimfóniája, előadja egy zenekar. Az "egyházzenész" Bach egyébként csak azért úszhatta meg, mert NDK-snak minősült. De nem kell ilyen történelmi időkig elkalandoznunk. A felszabadult kilencvenes években Mozart Requiem-je került tilalmi listára az aradi vértanúk napján. Hogy miért? Sose találják ki. Merthogy labanc volt az istenadta.

Sokan és sokszor, ez idáig sikertelenül próbálkoztak Wagner zenéjét játszani/játszatni Izraelben. A (politikai) ellenállás minden esetben olyan elementáris volt, hogy a legnagyobb nevű karmesterek is visszakozni voltak kénytelenek. Az indok közismert: Hitler kedvelte az egyébként antiszemita Wagner művészetét. Hitler emberek millióinak elpusztításáért felelős, vagyis a pontosan ötven évvel Hitler hatalomra jutása előtt meghalt Wagner is mindenért felelős. (II. Lajos is imádta Wagnert, és több mint kedvelte a "mi" Sissy-nket. Ebből az következik, hogy a magyarok "szent asszonya" is fasiszta?)

Még jól emlékszem Ferencsik egyik utolsó riportjára, amit a Parsifal felújítása előtt adott. "Én nem az antiszemita Wagnert vezénylem, hanem a Parsifalt."

Barenboim a Trisztán előjátékának elvezénylésével a fafejű bornírtság ellen lépett fel. A közönség vastapsa őt igazolta. A Knesszet nem. Senki sem lehet próféta .

Újabb bolygó hollandi járja a koncerttermeket, tiltakozva az emberi hülyeség ellen.

"Született optimista vagyok, de a fogyatékos emberi logika pesszimistát formált belőlem." írja William Golding.

Mr. Barenboim, hajrá!

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)