vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5853)
musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Kép nélkül (Mini-Fesztivál – kamaraest)
BaCi, 2012-02-02 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

Mini-Fesztivál – kamaraest 2012. január 27.
Fesztivál Színház

Mini-Fesztivál – kamaraest

 • BOZAY ATTILA: Fúvósötös, op.6
  (Hegyesi Gabriella – fuvola, Kollár Béla – oboa, Varga Gábor – klarinét, Varga Zoltán – kürt, Fehér Tibor – fagott)
 • HORVÁTH BARNABÁS: 6 etűd 2 hegedűre és 2 brácsára
  (Szecsődi Ferenc – hegedű, Füzesséry Attila – hegedű, Dudás Eszter – mélyhegedű, Tuzson Edina – brácsa)
 • MADARÁSZ IVÁN: Triptychon
  (Fejér András – harsona, Kéry János – zongora)
 • VÁNTUS ISTVÁN: Parabola
  (Dérí György – gordonka, Kovalszki Mária – zongora)
 • TÓTH PÉTER: Caprice
  (Sonus Ütőegyüttes)
 • SZOKOLAY SÁNDOR: II. vonósnégyes
  (Somogyi Vonósnégyes)
 • VIRÁGH ANDRÁS GÁBOR: Tetra
  (Seleljó Erzsébet – altszaxofon, Seleljó Irén – zongora)
 • HOLLÓS MÁTÉ: For two, for cellos
  (Pólus László, Déri György – gordonka)
 • BÁNKÖVI GYULA: 4x4
  (Horváth Bence – trombita, Varga Zoltán – kürt, Káip Róbert – harsona, Vida Róbert – tuba)
 • *

  Ha január vége, akkor Mini-Fesztivál – immár 24. alkalommal.
  A Fesztivál Színház még félig sem telik meg, pedig a nyitókoncert több nagyszerű produkcióval is meglepte a hallgatóságot.

  Mostanában támadt az az érzésem, hogy vannak olyan kortárszenei alkotások, amelyek igényelnek maguk mellé valamiféle segítséget, egy kis támogatást ahhoz, hogy érthetőek legyenek. Leginkább képekre – álló, avagy film formájában pergő vizuális irányvonalra gondolnék, ami kiegészíti az elhangzottakra vonatkozó hiányos előismereteket, segít kialakítani egy konkrét támpontsort a zene értelmezéséhez.
  És persze vannak olyan kortárszenei alkotások, amik nem, vagy csak kevéssé igénylik ezt a segítséget. Hangsúlyozom, hogy a felosztás teljesen szubjektív, minden tudományos alapot nélkülöző. De mégis, talán e gondolkodásmód keretén belül jobban el tudom mondani tapasztalataimat.

  A koncert nyitó- és zárószámában – mintegy keretbe foglalva az elhangzottakat – egy-egy rézfúvósegyüttes lépett színpadra. Mindkét produkció a „képekre vágyó” kategóriába tartozott, ahol folyton valami segítségre vártam a zene hallgatása közben. Ehhez hasonló érzéseket váltott ki belőlem Szokolay Sándor 2. vonósnégyese is. Sok szellemes, de koherens egységet nemigen alkotó jó ötlet hangzott el e produkciók keretén belül. Sajnos egyik esetben sem sikerült maradéktalanul felépíteni-újraalkotni magamban a kompozíciókat. Bozay Attila Fúvósötöse és Bánkövi Gyula 4x4 című alkotásával szemben azonban a vonósnégyes esetében úgy tűnt, hogy a színpadon ülő zenészek tudnak valamit a műről, ami hozzánk a nézőtérre nem jutott el. Ők négyen tökéletesen együtt mozogtak, jól érthető, közös megegyezésen alapuló artikulációkat alkalmaztak, határozott vonókezeléssel, igen magabiztos megfogalmazásban játszották a hangokat. Meg kell mondanom, le vagyok nyűgözve, és óhatatlanul felmerül bennem a gyanú, hogy érdemes lenne több időt áldozni erre a vonósnégyesre és megtudni: vajon mitől tudtak ilyen magabiztos egységben játszani a kvartett tagjai.

  Minden tiszteletet megérdemlő előadásban részesített bennünket Kéry János (zongora) és Fejér András (harsona) is. Madarász Iván Triptychonja a képeket „részben igénylő” kategóriába tartozik, azaz össze tudtam rakni, egységbe tudtam rendezni nagyobb részeket, de nem mindennek értettem a helyét. A pazar előadás azonban sokat segített a műélvezetet illetően. Ugyanez volt a helyzet Virágh András Gábor Tetra című művénél, mely Seleljó Erzsébet (altszaxofon) és Seleljó Irén (zongora) tolmácsolásában hangzott el. Az izgalmas, élvezetes, technikailag kifogástalan interpretáció átsegítette a hallgatókat az elsőre nem teljesen érthető kompozíció befogadási nehézségein.

  Vántus István Parabola című alkotása nem igényelt különösebb társművészeti támogatást. Talán kevésbé ihletett tolmácsolás esetén nem tűnt volna ennyire letisztultnak az alkotás, de Déri György és Kovalszki Mária nem hagytak kétségeket a hallgatóban. A mindkettejükre jellemző egyszerű fogalmazásmód és a Déri György csodálatos sajátságának tekinthető bársonyos hangszín összhangja magabiztosan vezette a hallgatóságot az ismeretlen zenei világban.

  Déri György Hollós Máté For two, for cellos című darabjában is gyönyörűen muzsikált, csak ezúttal Pólus László oldalán. Nagyon más a két előadó karaktere. A markáns eltérés ezúttal nem kibékíthetetlen ellentétet teremtett, inkább egyfajta különös, kettős szemléletű előadást eredményezett. Hollós Máté darabjához nem hiányzott semmi külső segítség. Érthető, világos stílusban íródott a mű. Egyetlen problémám, hogy a mondanivaló mennyiségéhez képest kissé hosszúra nyúlt az alkotás.

  Nagy meglepetéssel szolgált Horváth Barnabás, akinek eddigi művei előtt meglehetősen értetlenül szoktam álldogálni. Most azonban e hat rövid kis tétel egy-egy frappáns, jó gondolat tömör megfogalmazásaként kétséget nem hagyó magabiztossággal hangzott el a színpadon.

  A koncert legkonkrétabb, önállóan is élvezetes alkotása az első félidő végén szólalt meg. Tóth Péter Caprice című műve hálás, de meglehetősen nehéz feladatot rótt a Sonus Ütőegyüttes tagjaira. A négy fiatal fiú azonban lenyűgöző lendülettel, magabiztossággal oldotta meg a hangok egymásutániságát és az előadói utasítások váltakozását tekintve is meglehetősen virtuóz alkotást.
  Méltán lett övék a legnagyobb siker az est folyamán.

  Műsorajánló
  Mai ajánlat:
  Nincs mai ajánlat
  A mai nap
  elhunyt:
  1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
  2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)