vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5853)
musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Hangolódó
Tóth Péter, 2001-03-04 [ Főtéma ]
nyomtatóbarát változat

Nézegetem az áprilisi koncert kalendáriumot és már csak nem is morgolódok. Tökéletesen fölösleges ugyanis azért morogni, hogy mindig ugyanazt a néhány 10-20 művet játssza mindenki. Inkább próbáljunk csemegézni. Mindjárt itt van a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Tavaszi Fesztiválos hangversenye: Egy amerikai Párizsban, Bernstein általam ismeretlen Chichester Psalms c. műve és a mostanában megint divatba jövő Ives 4. szimfóniája. Egyetlen kérdésem, hogy vajon miért kell ehhez a koncerthez két karmester? Április elsején talán kiderül. Nem említeném a MÁV zenekar 4.-i koncertjét, ha nem szerepelne két agyon játszott ópusz között egy bemutató is. Mérész Ignác neve teljesen ismeretlen előttem, ezért nyugodt szívvel ajánlhatom mindenkinek marimba versenyét.

Ritkák az ária és dalestek. Csavlek Etelka és Szutrély Katalin jótékony célú hangversenye a Rácz Márton vezényelte Ensemble Philippe Kamarazenekarral 6-án pénteken lesz az MTA dísztermében. Ám ha mégsem e mellet döntenek talán érdemes lenne meghallgatni Szymanowski koncertnyitányát, Schumann a-moll zongoraversenyét és Dohnányi 1. szimfóniáját a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, Várjon Dénes szólójával.

Az április - érthető okokból - a passiók és oratóriumok hónapja is. A választék elég bőséges, a menü megbízható és higgyék el, nem kell mindig kaviár. Hallhatjuk tehát A Megváltó hét szavát a keresztfán a h-moll misét, a Messiást, a Carmina Burana-t, a János Passiót, a Húsvéti oratóriumot, a Máté passiót, a Megváltó hét szavát még egyszer, Orbán György Stabat mater-ét, Mozart Missa brevis-ét és a Nelson misét.

A szóló hangszerek közül persze a zongora viszi a prímet. Zsoldos Bálint, Oravecz György, Fazil Say, Lukács Judit és Bogányi Gergely mellett két négykezes koncertet is meghallgathatunk. A négykezesekben Stravinsky hónapot tartunk. Elhangzik a Petruska - 6.-án, a Tavaszi áldozat négykezes változata Fazil Say egyszemélyes előadásában - 9.-én, a Nyolc könnyű darab Denis Evesque és Agnes Evesque tolmácsolásában 10.-én a Francia Intézetben. Ez utóbbi zongorahangverseny műsora tűnik a legizgalmasabbnak, hiszen olyan kultikus művek is megszólalnak, mint Satie Három körte alakú darabja vagy Milhaud Ökör a háztetőn című remeke.

Érdemes kiemelni a havi műsorból a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar 12.-i koncertjét, ahol Bartók Négy szlovák népdala, Hét egynemű kara - zenekari kísérettel és a Canta Profana hangzik el Kiss B. Atilla és Massányi Viktor közreműködésével.

Akinek ennyi jó kevés, azt érje balettest az Operaházban. Hét alkalommal látható/hallható ugyanis a Csodálatos mandarin.

Élményekben dús estéket kívánok!

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)