vissza a cimoldalra
2021-06-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11685)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4736)
Balett-, és Táncművészet (6117)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62658)
László Margit (219)
Benjamin Britten (36)
Társművészetek (2405)
Operett, mint színpadi műfaj (4823)
Kedvenc előadók (2856)
Ilosfalvy Róbert (967)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5166)
Franz Schmidt (3850)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2234)
Kimernya? (4078)
Lehár Ferenc (762)
Momus-játék (6065)
A MET felvételei (1513)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Nagypénteki varázs (Az NFZ és Ingrid Fliter)
Balázs Miklós, 2011-04-26 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

Ingrid Fliter 2011. április 22.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Ingrid Fliter (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

RAVEL: Pavane (Egy infánsnő halálára)
G-dúr zongoraverseny
Bolero
DEBUSSY: Ibéria

*

Csakugyan nem kell mindig kaviár, ahogyan nem kell mindig az alkalomhoz szabott áhítatos muzsikákkal fárasztani a fülünk, testünk és lelkünk. Tavaly karácsonykor tisztelettudóan végighallgattam Bach Karácsonyi oratóriumát, és - Isten ne vegye vétkemül - untam is kissé e kínos hosszúságú karművet. Az idei Nagypénteken, ezt is megvallhatom, nem lett volna erőm sem egy monstre Parsifalhoz, sem egy csaknem oly hosszadalmas Máté-passió szcenikához a többórás munka után. Lehet, hogy öregszem, vagy kávéznom kéne, de sokszor idejekorán kornyadozom.

Felmerült bennem a gondolat, hogy talán nem is a vasárnapokat, inkább a Nagypénteket kellene megfellebbezhetetlen munkaszüneti nappá transzformálni, hogy háromórás passiójátékok vagy négy és félórás "ünnepi szent színjátékok" is beleférhessenek egy súlyos munkaórákkal immár nem terhelt hétköznapba, s jusson idő a húsvéti készülődés mellett a spirituális elmélyedésre is a Megváltó megfeszítésének jeles napján. Mert ha már arra sem juthat időnk, akkor ugyan mire.

Alighanem tudta, vagy legalábbis megsejthette a Nemzeti Filharmonikusok programszerkesztője, hogy erre a dolgos, "ünnepi hétköznapra" nem okvetlenül kell aktuálisan tematikus hangversenyműsort kreálnia, sőt, akár a szokásosnál szűkebbre is szabhatja műsoridőt. Jól tette. (Az NFZ koncertjével egy időben Csalog Gábor éppen a "spirituális Lisztről" mesélt a közönségének a szomszéd teremben. De nem lehet az ember egyszerre két helyen.)
Az este így inkább sűrű volt, mintsem elegánsan rövid, s egyszersmind tömör és tartalmas. Bizony, tartalmas.

Ravel-Ravel-Debussy-Ravel a péntek estére rendelt kocsisi szerepvers egyetlen nagy versszakának sormintája, a "rímképlet", ha nem is túl eredeti, de valahogy pont olyan erős és egységes, figyelemfelkeltő, amilyenre szükségünk volt és van, a félkomoly Boleróval bezárólag - ráadás szigorúan nincsen.

A Pavane egy infánsnő halálára talán csak egy feltűnően jól sikerült és kivételesen szépen hangszerelt csinos karakterdarab. Talán. (Hallottam már ráadásszám gyanánt.) Kocsisnál az, méghozzá a szó legjobb értelmében, mert van karaktere. És mert hiányzik belőle minden oktalan érzelgősség. A (kamara)zenekar lassan melegszik bele, de pár ütem után összecsiszolódnak a vonósok, a kürtök is szép állásokat produkálnak, beindul a gépezet, forognak a fogaskerekek, mozgásba jönnek a csapágyak, csöpög a gépolaj.
Jó éjt, királylány!

Az est szólistája, az argentin Ingrid Fliter szűk tíz esztendeje szívesen látott vendége a budapesti koncertpódiumoknak. Hogy a közepébe vágjak: e 22-i koncert is arról győzött meg, nem véletlenül ragaszkodik hozzá a zeneigazgató, hogy harmadízben vendégeskedjen nemzeti zenekarunknál, s nem ok nélkül tudhatja magán a mai zongorázás matriarchájának, Martha Argerichnek vigyázó szemeit és élvezi gondoskodó támogatását. (Nem szólva a gyümölcsöző EMI-lemezszerződésről.)
Fliter perfekt technikával zongorázik, Ravel kihívásos G-dúr zongoraversenye valósággal gond nélkül kipereg a keze alól. Kocsis és zenekara próbálja követni, többnyire azért sikerrel.
Mert megvolt az összhang, a közös muzsikálás záloga a péntek esti versenyműben: Fliter játéka annak ellenére intelligensnek és jól felépítettnek hat, hogy virtuóz és magakellető, de hiszen ez mind-mind benne van ebben a néhol különös hangulatú, harsány, máshol gyermekien bohó zongorakoncertben. Ravel virágról virágra száll, a romantikától a jazzig, a modernista polgárpukkasztástól a frankofón l'art pour l'art artificiális szépségideáljaiig. Megint a kürtök a jók, és több fafúvós is hozzáteszi a magáét, a vonósok csak végzik a dolguk, de azért ott vannak. Fliter belehúz, elszáguld, majd kicsit lassít, az Adagio elejét nem igazán érzi, vagy nem szereti, talán csak túl akar lenni rajta. De a zárótételt szépen megformálja, itt Kocsis is elemében van; egy már-már idealisztikusan jó előadás kerekedik ki végül.

A Képek című ciklusból kiharapott Ibéria és a Bolero maradt az est második felére. Hogy ismét a kellős közepébe túrjak mondanivalómnak: nem hinném, hogy sokan vannak ma a világon, akik ezt a darabot jobban, hitelesebben, markánsabban meg tudják szólaltatni, mint Kocsis Zoltán. Sem a fények és árnyak kacér játéka, sem a frivol táncritmus fülledt nosztalgiája nem omlik nála a jobb híján "impresszionistának" becézett hangmasszába, nem olvad "pasztell benyomásokat" kergető amorf dünnyögésbe. Itt nincs maszatolás. Egyik tétel nem olyan mint a másik, egyik ütem nem olyan mint a másik, egyik hangszín nem olyan mint a másik. Hanem van saját arca. Hallom az értő, az értelmes tagolást, a kényes egyensúlyt helyreállni, a pregnáns ritmust, a valódi koncepciót. Nem hallgathatom el: kitűnik a sok jó egyéni hangszeres teljesítmény, és nem okoz csalódást az összhang.
(A Bolero szintén igen jó előadás volt, de erről hadd ne kelljen komolyan írnom.)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
MÜPA Home

A felvétel a Müpa 2019. június 16-i előadásán készült.

WAGNER: Az istenek alkonya
A mai nap
történt:
1947 • Az Albert Herring bemutatója (Glyndebourne)
született:
1819 • Jacques Offenbach, zeneszerző († 1880)