vissza a cimoldalra
2022-11-29
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Opernglas, avagy operai távcső... (21621)
Társművészetek (2583)
Momus társalgó (6413)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4687)
Gaetano Donizetti (1012)
Csajkovszkij, Pjotr Iljics (208)
A díjakról általában (1179)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3307)
Balett-, és Táncművészet (6150)
A nap képe (2349)
Pantheon (3193)
Operett, mint színpadi műfaj (5258)
Momus-játék (6352)
Sass Sylvia (490)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

„Klónozni kellene az önzetlenül adakozó gazdagokat” (Földes Imre)
SzJ, 2009-07-12 [ Interjúk ]
nyomtatóbarát változat

Július 1-jétől a UPC törölte a Mezzo analóg adását a csatornák közül. A szolgáltató két évvel ezelőtt tervbe vette a komolyzenei adó végleges törlését, akkor egy tiltakozóhullám hatására vonta vissza döntését. Most ez ideig egyedül Földes Imre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára írt nyílt levelet a történtekről. Ennek kapcsán kérdeztük őt.

Földes Imre
Fotó: Felvégi Andrea
 
A nyílt levél:

1. Azzal, hogy a UPC, abból a csomagból amelyre szerződést kötöttünk, egyik napról a másikra, június 30-ról július elsejére virradóra, velünk, előfizetőkkel való egyeztetés nélkül, se szó se beszéd, kiemelte az összes idegen nyelvű csatorna közül a legrangosabb, a zenei értékek közvetítésében élen járó Mezzót, a UPC szerződést szegett. Ha a döntése előtt az előfizetőkkel egyeztet, a választást ránk bízva felajánlja, hogy az analóg adások mellett a jövőben hasonló áron, digitális körülmények között is rendelkezésünkre bocsátja a Mezzót, akkor a cég etikusan járt volna el. Így azonban, miután – a kommunikációs igazgató állításával szemben – jóval drágább, digitális csomagba emelte a UPC a Mezzót, sok ezer zenekedvelő zsebébe nyúlt, éppen most, amikor valamennyiünk pénztárcáját sújtja a világválság.

2. A UPC lépése azért is megbocsáthatatlan, mert a Mezzo az egyetlen nem-magyar adó, amely helyet ad az értékes magyar zenének (Liszt, Dohnányi, Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág), kiváló magyar előadóknak (Kocsis Zoltán, Schiff András, a Keller vonósnégyes, Fischer Iván), propagandát fejt ki a Miskolci Operafesztiválnak, a Szegedi Ünnepi Játékoknak. (Hogy konkrét közeli példát mondjak: kizártak bennünket abból, hogy Fischer Iván vezényletével, július 4-én, megnézzük Mozart Cosi fan tutte című operáját, és július 8-án, ugyancsak az ő irányításával, a Fesztivál Zenekar közreműködésével Csajkovszkij IV. szimfóniáját, továbbá nem tekinthettük meg ugyanezen a napon szegedi művészekről készített dokumentumfilmet.) Egyetlen más adóval szemben sem tehetett volna ennél barátságtalanabb lépést a UPC!

3. Elismerem, hogy minden televíziós sugárzással foglalkozó cég, így a UPC is kíváncsi arra, hogy egy-egy csatornát hányan nézik/hallgatják. De mielőtt egy csatornát törölnek a kínálatból, ezt egy – a cégtől független – testület felmérésének kell megelőznie. Készült-e ilyen felmérés, amely számadatokkal igazolja, hogy a Mezzo tart a legkisebb érdeklődésre számot a csomagjaikban található adók közül? Ha van ilyen, tessék közreadni!

4. Elképzelhetetlennek tartom, de tegyük fel, hogy közvélemény-kutatók olyan számokkal állnak elő, amelyek szerint a Mezzót a legkevesebben nézik a kínálta adók közül. Akkor is, egy UPC, megengedheti magának, hogy kommersz csatornák sokaságával szemben, ebben az egy esetben, anyagi érdekeit félretéve, a klasszikus zenével, a jazz zenével, a legmagasabb rendűnek ítélt kultúrával élők szolgálatát részesíti előnyben.

5. A UPC felháborító eljárása nem ér véget azzal, hogy a Mezzót „kilopta” – saját esetemben – az analóg „bronze” csomagból. Én ti. eredetileg 55 csatornát kaptam a pénzemért, ma ugyanennyiért tízzel kevesebbet kapok!

6. És mi a magyarázata annak, hogy a UPC jóvoltából, a szomszédunkban, Ausztriában jóval több rangos csatorna – többek között az ARTE, a 3sat is – fogható? Eszi - nem eszi, mást nem kap... Magyarország elégedjen meg azzal a kínálattal, amit a cég jónak lát nekünk közvetíteni? Nem nekünk, nézőknek, kellene eldönteni, hogy mire vagyunk kíváncsiak?

7. Ezúton szeretném fölhívni a fogyasztók védelmével foglalkozó szervezeteket, hogy vizsgálja meg a történteket, rendben van-e a csatornák önkényes kiemelése az eredeti megállapodásokkal szemben, nem történt-e visszaélés a közönség bizalmával? Bírálják felül a UPC döntését, kötelezzék a UPC-t, hogy – nem érintve a digitális sugárzást –, helyezze vissza a Mezzót az analóg adások közé addig, amíg az összes többi csatorna nem áll át a digitális közvetítésekre.

Szűcs László, illetve a UPC – és természetesen a fogyasztóvédelemmel foglalkozók – válaszát várva:

Földes Imre

a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára

*

   – Eljuttatta-e levelét közvetlenül a UPC-hez is, illetve megjelentette-e más sajtóorgánumban?

   – Levelemet a Fideliónak, a Musicians Who-nak és a Népszabadságnak küldtem el. A két internetes fórum azonnal közreadta, a Népszabadság szerkesztősége csak július 10-én kapta meg.

   – Elképzelhetőnek tartja-e, hogy ez a levél lehet az alapja egy olyan tiltakozásnak, amilyen két éve sikeresen mentette meg a Mezzo csatornát? Számít-e egyáltalán hasonló tiltakozási hullámra akár civilek, akár prominens zenei-közéleti személyiségek részéről?

   – Annak idején nem volt alternatíva. Most nem tiltakozhatunk a UPC eljárása ellen ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt, hiszen a cég nem szüntette meg a Mezzót, csak az eddigi analóg csomagból digitális csomagba helyezte át. Ez rendben is lenne, ha ugyanannyiért kínálná, mint eddig. De drágábban adja, és ami megbocsáthatatlan: elmulasztott velünk, előfizetőkkel egyeztetni. Önhatalmúlag emelte ki a Mezzo csatornát (és ezen kívül még más csatornákat is!) abból a csomagból, amelyre évekkel ezelőtt előfizettünk!

   – Miért nem tartja lehetségesnek, hogy egy a nézettséget-népszerűséget vizsgáló felmérés során valóban a Mezzo szerepelne az utolsó helyen? Hiszen sajnos aktuális téma a kereskedelmi televíziók műsorainak minősége, és ezzel párhuzamosan ezen műsorok népszerűsége.

   – Nem akarok egyetlen csatornát sem megnevezni azok közül, amelyekről sejtem, hogy kevésbé nézettek. Várom egy objektív körülmények között készült felmérés eredményét.

   – Általában azt mondják, a kultúra, és ezen belül a komolyzene „mostohagyerek”, ami az anyagi támogatást illeti, de sokan már egyenesen úgy vélekednek, hogy ez nem oda nem figyelés eredménye, hanem a tudatos elbutítás egyik eszköze. Mi a véleménye erről?

   – Én nem fogalmaznék ilyen keményen. Minden tárca panaszkodik, hogy nem kap elég pénzt – fölülről. Mindenesetre örülök, hogy nem nekem kell – igazságosan – elosztanom a kevés forintot a minisztériumok között. Az azért jó lenne, ha fölismernék az arra hivatottak, hogy amit a kultúrára fordítanak, később térül meg. Ajánlanám az illetékeseknek, hogy az unokáik boldogulását tartsák szem előtt.

   – Levelében írja, hogy nézettségtől függetlenül és piaci helyzetét tekintve a UPC megengedhetné a Mezzo adásának közvetítését. De ugyanígy minden multinacionális (vagy nyereséges hazai) cég is megengedhetné magának, hogy – már csak presztízsből is – valamilyen formában támogassa kultúrát. De nem ez a jellemző, így a kulturális élet szereplői az állami forrásokból is egyre kevesebbet kapnak, a versenyszférából pedig még kevesebb támogatásra számíthatnak. Mi lehetne a megoldás?

   – Hogy mi lehetne a megoldás? Ne tőlem kérdezze. Azt tudom, hogyha milliárdos lennék, nem ülnék a pénzemen. Alapítványokba fektetném, és minden támogatást megadnék azoknak, akik a magasrendű művészetet szolgálják. Talán, ha mindenki így tenne, aki ezt megtehetné, ez lenne a megoldás. Birodalmak, államok olykor valóban vállalták a mecénás szerepét, ám máskor, ínségesebb időkben is virágozhatott a művészet civil mecénások jóvoltából. Klónozni kellene az önzetlenül adakozó gazdagokat...!

Műsorajánló
Mai ajánlat:
16:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Richard Wagner: Az istenek alkonya

18:00 : Budapest
Ötpacsirta Szalon (FSzEK Zenei Gyűjteménye)

Szabó Marcell (zongora), Onczay Zoltán (gordonka), Kanyó Dávid (fuvola), Kővári Eszter Sára (ének)
Az est házigazdája: Madarász Iván zeneszerző


Liszt: 104. Petrarca-szonett, S.161/5
Bartók: Három Csík megyei népdal, BB 45b
Dohnányi: Ruralia Hungarica, Op. 32/a, 32/d
Horváth Márton Levente: Sonata da chiesa
Madarász Iván: Három történet oboára
Bella Máté: A pillangó álma
Balogh Máté: Hét hangya
Madarász Iván: Fú a szél a nádasban

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Lajkó István (zongora)
"A fekete-fehér színei 2022"
Liszt: Zarándokévek, Második év: Itália – 47. Petrarca-szonett, 104. Petrarca-szonett, 123. Petrarca-szonett
Schubert: Három zongoradarab, D. 946
Medtner: Szonáta-ballada, op. 27

19:30 : Budapest
Nádor Terem

Nagy Réka (gordonka, viola da gamba)
Savaria Barokk Zenekar, vezényel: Németh Pál
C. Ph. E. Bach: A-dúr gordonkaverseny
J. Pfeiffer: A-dúr versenymű viola da gambára
A mai nap
született:
1797 • Gaetano Donizetti, zeneszerző († 1848)
elhunyt:
1643 • Claudio Monteverdi, zeneszerző (sz. 1567)
1924 • Giacomo Puccini, zeneszerző (sz. 1858)
1957 • Erich Wolfgang Korngold, zeneszerző (sz. 1897)