vissza a cimoldalra
2021-02-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11571)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (6433)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7413)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4428)
Erkel Színház (10793)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4953)
Társművészetek (2270)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62545)
A MET felvételei (1363)
Momus-játék (6007)
Kimernya? (3955)
Erkel Ferenc (1091)
Operett, mint színpadi műfaj (4685)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2160)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5083)
Franz Schmidt (3786)
Opernglas, avagy operai távcső... (20733)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Jessye Norman diszkográfia
Bácskai György, 2000-11-18 [ Esszék és tanulmányok ]
nyomtatóbarát változat

Diszkográfia - 2000

Jessye NormanJessye Norman 1945 szeptember 15-én született Augusta-ban, az Amerikai Egyesült Államok Georgia államában. Zenész családból származott: nagyanyja és édesanyja zongoristák voltak, édesapja templomi énekes. Jessye is itt kezdte pályáját, majd a Howard University ösztöndíjas hallgatója lett. 1967-ben végzett. Ezután a Baltimore-i (Maryland) Peabody Conservatory-ban és az Ann Arbor-i Michigan University-n képezte tovább magát.

1968-ban megnyerte az ARD (a Bajor Rádió) Nemzetközi versenyét Münchenben. 1969-ben debütált Berlinden Wagner Tannhäuserének Erzsébet szerepében. A csodálatos hang, mely ezen estén először bűvölte el a közönséget további szerződéseket eredményezett; elsősorban az Aida címszerepében aratott sikereket Berlinben és a milanói Scala-ban. 1970-ben az EMI-nél készítette első lemezét Richard Strauss, Schubert, és Poulenc(!) dalaiból. A lemez akkor nem nagyon fogyott; az operaénekesnőt is kevesen ismerték, a dalénekes Jessye Normant pedig gyakorlatilag senki. Így az EMI ejtette a "témát" - nem sejtették, hogy a század végének egyik legynagyobb dalénekese kezdte így a pályáját. A Philips Classics-nak több szerencséje volt. Jessye Normant szerződtették Sir Colin Davis első Figaro házassága felvételéhez, amely 1972-ben elnyerte a Wiener Flötenuhr díjat és az egész világ megismerte az ifjú énekesnő nevét.

Ugyanebben az évben lépett föl először a Covent Gardenben egy valódi "újdonságban": Berlioz: A trójaiak című, sokáig elfelejtett operájának Cassandra szerepében. A Philips és Jessye Norman együttműködése már 28 éve tart - bár a művésznő időnként hűtlenkedik, és más lemeztársaságoknak (legtöbbször a Deutsche Grammophon-nak) is készít felvételeket. Mindeközben Jessye a XX. század végének egyéik legnagyobb énekes sztárja lett. A 70-es években csaknem az egész világot bejárta Schubert, Mahler, Wagner, Brahms, Strauss és modern szerzők dalait énekelve. A nyolcvanas években már vitathatatlanul ő az egyik legismertebb, legnépszerűbb drámai szoprán.

1989-ben egyedülálló produkcióra került sor a New Yorki Metropolitan operában: Arnold Schönberg Erwartung (Várakozás) monodrámáját énekelte. Az előadás több tekintetben is - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt - "egyedülálló" volt: Egy modern mű aratott ekkor olyan nagy sikert, amilyenre legmerészebb álmában sem gondolt senki, és egyetlen énekesnő állott a színpadon, aki hangjával és játékával ezt a csodát képes volt véghezvinni.

Jelen diszkográfia azokat a kiadványokat sorolja fel, amelyek a 2000-ik évben kaphatók. Már futó megtekintése is érdekes megfigyelésekre készteti az olvasót. Az első a repertoár cseppet sem szokványos volta. Nyilvánvaló a művésznő vonzódása a dalhoz - amely, mint intim műfaj, általában nem kimondottan a drámai szopránok kedvence, és még kevésbé az amerikai énekeseké - és nemcsak a szokványos német romantikus repertoárhoz, hanem mintha különös affinitása lenne a zenekarkíséretes dalhoz, Berlioz, Mahler és Richard Strauss dalaihoz és a "nehéz" modern szerzőkhöz: Schönberghez, Berghez.

Ugyanakkor az is érdekes, hogy a kiadók vagy a szerkesztők szeszélye folytán e szerzők művei gyakran nem találhatók meg egy kiadványban Jessye Norman előadásában. Berlioz: Kleopátra halála együtt van ugyan a Nyári éjszakákkal, de csak az elsőt énekli Jessye, míg az utóbbit Kiri Te Kanawa adja elő. a Nyári éjszakák is megtalálhatók Jessye Norman előadásában egy másik cég másik CD-jén Ravel Sheherezádéja társaságában. Mahler és Schubert dalokat énekel egyik Philips lemezén Irwin Gage zongorakiséretével, egy másik, kétlemezes Philips-albumon Mahler zenekari dalait énekli Hermann Prey és John Shirley-Quirk társaságában, míg a második CD-n a Dal a Földről található, de ez utóbbiban nem Jessye a női szólista, hanem Janet Baker, pedig Mahler e búcsú-remekét Jessye kétszer s lemezre énekelte, egyszer Jon Vickers, másodszot Siegfried Jerusalem volt a partnere, Sir Colin Davis illetve James Levine vezényletével. Richard Strauss jobb helyzetben van: egy-egy teljes CD jut zongora- és zenekarkiséretes dalainak.

Az opera-repertoár is igencsak figyelemre méltó és tátott szájú csodálkozásra készteti a figyelmes érdeklődőt. Ami elsőre és nagyon feltűnik, az az operai repertoár furcsa töredékessége. A századvég nagy Wagner heroinájától számos nagy szerepet egyáltalán nem hallhatunk: nincs Senta, nincs Tannhäuser-Erzsébet vagy Vénusz, nincs Brünhilde és nincs Izolda! Verdi sorsa még mostohább: két fiatalkori operán, A kalózon és a Pünkösdi királyságon kívül, amelyek bizony Verdi leggyengébb művei közé tartoznak, a nagy, híres operákból Jessye Normannak egyetlen felvétele sincs, Puccini pedig egyáltalán nem szerepel a diszkográfiában.

A harmadik érdekesség az, hogy noha Jessye a Philips cég művészének számít, milyen sok felvételt készített más lemeztársaságoknak, elsősorban a Deutsche Grammophonnak. Noha szokás, hogy egyes felvételekre, amelyek nem sértik a cég érdekeit "kölcsönadják" művészeiket, főleg, ha az illető művet ők maguk nem akarják felvenni, és előfordulnak koprodukciók is, ha a készítendő felvétel olyan művészek közreműködését igényli, akik más cégekkel kötöttek kizárólagos szerződést, Jessye Norman esetében azonban más a helyzet. Ő olyan műveket is felvesz más cégeknél, melyek kimondottan konkurrenciái saját korábi Philips-felvételeinek. Ilyen például a már említett Dal a földről, vagy az, hogy Schubert és Schumann dalait a Philipsnél, a Brahmsokat viszont a Deutsche Grammophonnál vette fel. Az meg kimondottan furcsa, hogy a Philipsnél mindössze egyetlen Wagner felvétele készült: A Wesendonk dalok és Izolda szerelmi halála Sir Colin Davis vezényletével. Az összes többi Wagner, Lohengrin, Parsifal és a két Walkür a Decca, a Deutsche Grammophon és az RCA tulajdona, a másik szerelmi halál a DG-é, a Jelenetek Wagner operákból Tennstedt vezényletével pedig az EMI-é - és jelenleg a legolcsóbb sorozatban, a Red Line-ban kapható.

Bizonyára soha nem fogjuk megtudni Jessye Norman szerződésének részleteit, és nem is fontos, hogy megtudjuk. De ha módjában áll - állt - ilyen könnyedséggel lavírozni a különböző márkák között, akkor miért nem készített több operafelvételt? Ha az egyik cég nem akarta megcsinálni, miért nem fordult a másikhoz? Vagy ő maga nem akarta? Nem tudjuk.

Jessye Norman idén betöltötte ötvenötödik életévét és nyilván túl van pályája delelőjén. Persze biztosat nem lehet tudni: Kirsten Flagstad 1932-ben harminchét éves korában énekelte először Izoldát, a következő évben debütált Bayreuthban, 35-ben pedig a Met-ben. 1941 áprilisában azonban a háború miatt hazatért Norvégiába, helyet adva így Helen Traubelnek, aki 1939-ben, negyvenévesen debütált a Met világot jelentő deszkáin, mint operaénekes. Kirsten Flagstad a háború után ötvenévesen tért vissza az operaszínpadra, és csak 1958-ban, hatvanhárom évesen vonult vissza, de még ezután is, szinte 1962-ben bekövetkezett haláláig készített lemezfelvételeket, melyeken hangja töretlen!

Most még Jessye Norman hangja is intakt, egymás után jelennek meg új felvételei. Reménykedhetünk, hogy ő is megörvendezteti csodálóit még néhány nagyszerű meglepetéssel.

aláírás

Bartók: A kékszakállú herceg vára
-, Polgár
Chicago SO; Boulez
DG 447 040-2
Beethoven: IX szimfónia
-, Fassbaender, Domingo, Berry
Wiener Staatsopernchor; WPh., Böhm
DG 445 503-2
Beethoven: IX szimfónia
-, Runkel, Schunk, Sotin
Chicago SO & Chorus, Solti
DECCA 417 800-2
Beethoven: Complete Edition vol.19 (Large Choral Works)
Missa Solemnis
DG 452 798-2
Beethoven: Missa Solemnis
Studer, -, domingo, Moll
Leipziger Rundfunkchor; Schwedischer Rundfunkchor; Eric-Ericson Kammerchor; W.Ph., Levine
DG 435-770-2
Beethoven: Fidelio
-, Goldberg, Moll, Wlaschicha
Staatsopernchor Dresden; Staatskapelle Dresden; Haitink
Philips 426 302-2
Beethoven: Fidelio - Highlights Philips 438 496-2
Berg: 7 frühe Lieder, 5 Orchesterlieder Op.4, 2 Lieder
Ann Schein - zongora
London SO; Barenboim
Sony 66826
Berg: Der Wein, Lulu-Suite, Lyrische Suite
Judith Blegen, New York Ph., Boulez
Sony 45838
Berlioz: Roméo et Juliette
-, Aler, Estes
Westminster Choir, Philadelphia O., Muti
(+ Les Nuits d'été - Baker)
EMI 572 640-2
Berlioz: La Mort de Cléopatre
Orchestre de Paris, Barenboim
(+ Les Nuits d'été - Te Kanawa)
DG 445 594-2
Berlioz: Les nuits d'été
London SO, Sir Colin Davis
(+ Ravel: Shéhérézade)
Philips 412 493-2
Bizet: Carmen
-, Schicoff, Estes, Freni
Orchestre National de France; Ozawa
Philips 442 366-2
Bizet: Carmen - Highlights Philips 426 040-2
Brahms: Lieder
Daniel Barenboim - 1 CD
DG 412 311-2
Brahms: Lieder
Daniel Barenboim - 2 CD
DG 459 469-2
Brahms: Ein deutsches Requiem
-, Mynninen
London PO & Choir; Tennstedt
(+ Schumann: Requiem, Requiem für Mignon)
EMI 569 653-2
EMI 569 518-2
Bruckner: Te Deum
-, Minton, Rendall, Ramey
Chicgao SO & Choir; Barenboim
(+ Bruckner: I.  szimfónia)
DG Galleria 435 068-2
Fauré: Penelopé
-, Taillon, Muttenloher
Ensemble Vocal Lafarge
Orchestre Philharmonique de Monte Carlo; Dutoit
ERATO 2292-45405
Haydn: Armida
-, Ahnsjö, Burrows, Ramey, Leggate, Rolfe Johnson
Orchestre de Chambre de Lausanne; Doráti
Philips 432 438-2
Haydn: Lavera costanza
-, Donath, Ahnsjö, Ganzarolli, Trimarchi
Orchestre de Chambre de Lausanne; Doráti
Philips 432 424-2
Mahler: Szimfóniák: II. szimfónia
Marton, -,
wiener Staatsopernchor, W.Ph.; Maazel
Sony 48198
Mahler II. szimfónia (l. fent) Sony 38667
Mahler: III. szimfónia
Wiener Staatsopernchor; Wiener Sängerknaben, W.Ph., Abbado
DG 410 715-2
Mahler: Das Lied von der Erde
-, Jerusalem
Berliner Ph.; Levine
DG 439 948-2
Mahler: Das Lied von der Erde
-, Vickers
London SO.; Davis
Philips 411 474-2
Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen, Kindertotenlieder
Lieder aus Des Knaben underhorn
-, Prey, Shirley-Quirk
Royal Concertgebouw O.; Haitink
(+ Das Lied von der Erde - Baker, King)
Philips 454 014-2
Mahler: Kindertotenlieder
Berliner Ph.; Haitink
(+ VI. szimfónia)
Philips 426 257-2
Mahler, Schubert: Lieder
-, Gage
Philips 426 642-2
Mascagni: Cavalleria rusticana
-, Giacomini, Hvortovsky
Choeurs et Orchestre de Paris; Bychkov
Philips 432 105-2
Mozart: Die Gärtnerin aus Liebe (Complete Mozart Edition -34)
-, Donath, Troyanos, Cotrubas, Hollweg, Prey
Chor und Symphonie-Orchester de Norddeutschen
Rundfunk, Schmidt-Isserstedt
Philips 422 534-2
Mozart: Le nozze di Figaro (Complete Mozart Edition - 40)
Freni, -, Minton, Wixell, Ganzarolli, Grant
BBC Chorus and Symphony Orchestra, Davis
Philips 422 540-2
Mozart: Le nozze di Figaro - Highlights Philips 466 244-2
Offenbach: La belle Hélene
-, Aler, Bacquier, Lafont
Choeurs et Orchestre du Capitole de Toulouse; Plasson
EMI 747 157-2
Offenbach: Les contes d'Hoffmann
-, Araiza, Studer, Ramey, Von Otter, Lind
Rundfunkchor Leipzig
Staatskapelle Dresden, Tate
Philips 422 374-2
Purcell: Dido and Aenes
-, Allen
English Chamber Orchestra, Leppard
Philips 416 299-2
Ravel: Chansons madecásses
Ensemble InterContemporain, Boulez
(+ Ravel: Mélodies, Roussel: Symphony No.3
Gomez, van Dam, BBC SO, New York Ph, Boulez)
Sony 64107
Ravel: Mélodies
-, Berganza, Lott, Mesplé, Bacquier, van Dam, Baldwin, Fontanarosa, Debost
Orchestre du Capitole de Toulouse, Ensemble de Chambre de l'Orchestre de Paris, Plasson
EMI 569 299-2
Ravel: Shéhérézade
(+ Berlioz: Nuits d'été
London SO, Davis)
Philips 412 493-2
Schönberg: Erwartung, Brettl-Lieder
Metropolitan Opera Orchestra, Levine
Philips 426 261-2
Schömberg: Gurre-Lieder
-, Troyanos, McCracken
Tanglewood Festival Chorus, Ozawa
(+ Schönberg: Chamber Symphonies
RSO Frankfurt, Inbal)
Philips 464 040-2
Schönberg: Lied der Waldtaube
Ensemble InterContemporain, Boulez
(Schönberg: Erwartung, Pierrot lunaire
Martin, BBC SO, Minton, Barenboim, Debost, Pay, Zukerman, Marrell, Boulez)
Sony 48466
Schönberg: Arnold Schönberg Exposition:
The Early Years (1894-1907)
-, Trampler, Ma, Juilliard String Quartet,
BBC Singers, etc., Boulez
Sony 62019
Schubert: Lieder
Die Allmacht, Rastlose Liebe, Meeresstille, Ganymed, Erlkönig, An die Natur, Der Musensohn, Der Tod und das Mädchen, Gretchen am Spinnrade, etc.
-, Philip Moll
Philips 412 623-2
Schubert, Mahler: Lieder - l. Mahler
Schumann: Frauenliebe und Leben, Liederkreis Op.39
-, Irwin Gage
Philips 420 784-2
Schumann: Requiem Op.148
Requiem für Mignon Op.98b
(+ Brahms: Ein deutsches Requiem
-, Mynninen, London Ph. Choir and O., Tennstedt)
EMI 569 653-2
Richard Strauss: Lieder
Malven; Ständchen; Mit deinen blauen Augen; Ich trage meine Minne; Klingl; Allereelen; Die Nacht; Die Zeitlose; Einerlei; Lob des Leidens befreit; Ach lieb, ich muss nun scheiden; etc.
-, Geoffrey Parsons
Philips 416 298-2
Richard Strauss: Vier letzte Lieder;
Cäcilie; Wiegenlied; Morgen; Meinem Kinde; Zueignung; Ruhe, meine Seele
Gewandhausorchester Leipzig, Masur
Philips 411 052-2
Richard Strauss: Ariadne auf Naxos
-, Gruberova, Várady, Frey, Bär, Fischer-Dieskau
Gewandhausorchester Leipzig, Masur
Philips 422 084-2
Richard Strauss: Salome
-, Morris, Raffeiner, Witt, Leech
Staatskapelle Dresden, Ozawa
Philips 432 153-2
Stravinsky: Oedipus Rex
-, Schreier, Terfel, Peeters, Swensen, Tatara, Wilson
Saito Kinen Orchestra, Ozawa
Philips 446 331-2
Tippet: A Child of our Time
-, Baker, Cassily, Shirley-Quirk
BBC singers, Choral Society and SO, Davis
(+ Tippet: The Knot Garden)
Philips 446 331-2
Verdi: Il corsaro
-, Carreras, Caballé, Grant, Mastromei, Noble, Oliver
Ambrosian Singers, New Ph.O., Gardelli
Philips 426 118-2
Verdi: Un giorno di regno
-, Cossotto, Carreras, Wixell, Sardinero, Ganzarolli, etc.
Ambrosian Singers, Royal Ph.O., Gardelli
Philips 422 429-2
Wagner: Wesendonk-Lieder
Tristan und Isolde: Vorspiel und Liebestod
London SO., Davis
Philips 412 655-2
Wagner: Lohengrin
-, Domingo, Sotin, Randová, Nimsgern, Fischer-Dieskau
wiener Ph., Solti
Decca 421 053-2
Wagner: Parsifal
-, Domingo, Moll, Morris, Wlaschicha, Rootering
The Metropolitan Opera Ch. and O., Levine
DG 437 501-2
Wagner: Parsifal - Querschnitt DG 445 868-2
Wagner: Der Ring des Nibelungen DG 445 354-2
Wagner: Die Walküre
-, Behrens, Ludwig, Lakes, Morris, Moll
The Metropolitan Opera O., Levine
DG 423 389-2
Wagner: Tristan und Isolde - Isoldes Liebestod
(+ Siegfried Idyll, Tannhäuser-Ouverture, Tristan und Isolde - Vorspiel
wiener Ph., Karajan
DG 423 613-2
Wagner: Scenes from Tristan und Isolde, Tannhäuser, Der fliegende Holländer, Die Götterdämmerung
London Po., Tennstedt
EMI 569 849-2
(Red Line)

Gyűjteményes lemezek

Amazing Grace
Where you there? Calvary; Give me Jesus; Great day; May had a Baby; Let us break bread together; There'a man going round; etc.
Philips 432 546-2
Les chemins de l'amour
Duparc: La vie antérieure; Phiylé; Chanson triste; L'invitation au voyage
Ravel: 2 mélodies hébraiques; Poulenc: Voyage á Paris; Montparnasse; La grenouillére; Les chemins de l'amour; etc.
Philips 416 445-2
Classics
Arias and Songs by Verdi, Poulenc, Mozart, Bizet, R.Strauss, Purcell, Schubert, Berlioz, Brahms, Mahler, Gershwin, Gounod
Philips 434 161-2
Live at Hohenems
Händel, Schumann, Schubert, Brahms, R.Strauss
-, Geoffrey Parsons
Philips 422 084-2
Brava Jessye!
The very best of Yessye Norman
Philips 454 693-2
Sacred Songs
Gounod: Sanctus, O divine Redemer;
Franck: Panis angelicus
Schubert: Ave Maria
McGimsey: Sweet little Jesus boy
Adams: The Holy City, etc.
Ambrosian Singers
Royal Ph.O., Gibson
Philips 400 019-2
Spirituals
I couldn't hear nobody pray; My Lord what a Morning? There's a Man going round; Ev'ry time I feel the Spirit; Thre is a Balm in Gilead; Live a Humble; Mary had a Baby; Great Day; etc.
-, Ambrosian Singers, Dalton Baldwin
Philips 416 462-2
With a Song in my Heart
Porter, Rodgers, Gershwin, Kern, Arlen
-, Boston Pops Orchestra, John Williams
Philips 412 625-2
The Jessye Norman Collection
er greatest performances in opera and song
Arias, Songs, Spirituals
Philips 422 893-2 -4
I was born in Love with You
Music by Michel Legrand
-, Michel Legrand
Philips 456 654-2 -4
In the Spirit - Music for Christmas
American Boychoir
Saint Thomas Choir of Men and Boys
Riverside Choir
Orchestra of St. Luke's, Robertson
Philips 454 985-2 -4
Christmastide - Christmas carols
American Boychoir
New York Choral Society
Empire Chamber Ensemble, de Cormer
Philips 420 180-2 -4
Diva - Jessye Norman
wagner, Offenbach, Berlioz
EMI 565 576-2
Ten top Sopranos - Famous Arias
-, Battle, Caballé, Crespin, Freni, Te Kanawa, Nilsson, Price, Sutherland, Tebaldi
Decca 436 461-2
Recital - Jessye Norman
Chausson
Michel Dalberto
Orchestre Philharmonic de Monte-Carlo
Armin Jordan
Erato 0630 14073-2
The Classic Christmas Album
-, Battle, Carreras, Domingo, Pavarotti, Studer, Te Kanawa, Terfel, Argerich, Mutter, etc.
DG 449 965-2
The Classic Lovers Album
-, Pavarotti, Domingo, Carreras, Hampson, etc.
DG 453 600-2
Erlkönig - The Art of the Lied
-, Ludwig, Fischer-Dieskau, Wunderlich
DG 445 188-2
Kathlen Battle - Jessye Norman
Spirituals in Concert
Great Day; Oh what a beautiful City; Swing low, Sweet Chariot; Me's got the whole World in his Hand; Gospel Train; Balm in Gilead; In that great Getting up Murning; etc.
Chorus and Orchestra, Levine
DG 429 790-2

Video

Jessye Norman sings Carmen
-, Shicoff, Estes
Choeurs et Maitrise de Radio France
Orchestre National de France, Ozawa
A film by Susan Foemke, Peter Gelb, Albert Maysles and Charlotte Zwerin
Philips 070 118-3
Richard Strauss: Ariadne auf Naxos
-, Battle, Troyanos, King
The Metropolitan Opera Orchestra, Levine
Staged by Bodo Igesz
DG 072 411-3
Wagner: Die Walküre
-, Behrens, Morris, Ludwig, Lakes, Moll
The Metropolitan Opera Orchestra, Levine
Production: Otto Schenk
DG VHS:PAL 072 419-3
NTSC 072 519-3
DVD-VIDEO: NTSC 073 011-9
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1727 • Armand-Louis Couperin, zeneszerző († 1789)
1873 • Enrico Caruso, énekes († 1921)
1940 • Jesús López-Cobos, karmester († 2018)