vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5852)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5045)
Operett, mint színpadi műfaj (4618)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Brit este - BFZ a Zeneakadémián
-té.pé-, 2004-10-19 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat
2004. október 16.
Budapesti Fesztiválzenekar
Km.: Mark Lubotsky - hegedű
Vez.: David Atherton

MALCOLM ARNOLD: Négy skót tánc
BRITTEN: Hegedűverseny op.15
VAUGHAN WILLIAMS: II. London szimfónia

Három angol szerző három ritkán játszott műve került terítékre a Budapesti Fesztiválzenekar legutóbbi hangversenyén.

A filmzenéiről ismert (Híd a Kwai folyón) Sir Malcolm Arnold számtalan - valamely nemzetiséghez köthető - tánczenéjéből most a Négy skót táncot hallhattuk. Az 1957-es kompozíció virtuóz hangszerelésű, nem túlságosan komoly, de nagyon szerethető, élvezhető muzsika. A Fesztiválzenekar a brit és a nemzetközi zenei életben is komoly rangot kivívott David Atherton irányítása alatt, kicsit mintha lazított volna a saját gyeplőjén. Úgy éreztem, nem feltétlenül a pálcának, hanem saját jókedvüknek, a zenéből sugárzó lendületnek engedelmeskednek. Mert Arnold zenéjét nem csak hallgatni jó, elnézve a zenészeket, játszani sem lehet utolsó. Ez a szabadság aztán hangzásbeli aránytalanságokhoz vezetett.

A műsor második száma Britten 1939-ben, Amerikában írt op.15-ös Hegedűversenyével folytatódott. A Zimmermann váratlan megbetegedése miatt a veszélybe került előadást a concerto jó ismerője, az 1970-es londoni bemutató hőse, az orosz származású Mark Lubotsky mentette meg. A Németországban élő hegedűművésznek egyetlen napja maradt a felkészülésre, s néhányan, akik a péntek esti hangversenyt hallották, azt állítják, ez bizony kevésnek bizonyult.

Én a szombati előadás alapján már sokkal jobb véleménnyel vagyok. Lubotsky - aki annak idején magának a szerzőnek a vezényletével rögzítette lemezre a művet - ha nem is kifogástalanul, de több mint jól játszotta az ördögi nehézségű szólamát. Hegedűhangja kicsit negédes, s pár intonációs hiba is becsúszott, de mindezek ellenére hiteles, élményt adó előadást produkált. Mindebben komoly - és figyelő(!) - társra talált a karmester és a zenekar személyében.

Ralph Vaughan Williams egy másik (korábbi) háború előestéjén írta meg London szimfónia elnevezésű - eredetileg szimfonikus költeménynek készült - II. szimfóniáját. Az impresszionista hangvételű, négytételes mű számos kort, stílust,zenei irányt idéz meg, s hála a szerző invenciójának, valódi mondanivalójának, mégsem válik parttalan, eklektikus csapongássá. A zenekar legnyilvánvalóbb erényei ebben a darabban mutatkoztak meg. A szép szólókra is képes vonósok, a puha kürtök, a skót táncokban még kissé tolakodó, de itt már "csak" pontos és színes ütős hangzás, mind-mind egy - a magyar közönség számára - új mű sikeres bemutatkozását segítette.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)