vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5853)
musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Az Odesszai Filharmonikus Zenekar koncertje
-té.pé-, 2004-04-02 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2004. március 31.
Zeneakadémia
Odesszai Filharmonikus Zenekar
Maxim Fedotov - hegedű
Vez.: Hobart Earle

LISZT: Mazeppa
CSAJKOVSZKIJ: Hegedűverseny
IV. szimfónia

Bár régen volt karácsony, arra még tisztán emlékszem, hogy amikor megrendeltem a Tavaszi Fesztivál jegyeit, nem Liszt Mazeppája vagy Csajkovszkij balalajkás Negyedik szimfóniája volt az a műsorszám, amiért úgy gondoltam, hogy nekem feltétlenül ott kell lennem a Zeneakadémia nagytermében az Odesszaiak hangversenyén. Sokkal inkább a nagy hollywoodi filmzenemágus hegedűversenye csábított.

Ha elmondom, hogy az Akadémia környékén két utcát is lezártak a rendőrök, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy még Budapest közigazgatási határán belül parkolóhelyhez jusson a kulturálódni vágyó, akkor megértik miért lettem szkeptikus a műsorváltozás miatt. És akkor derült égből a déjà vu! Éppen, hogy elcsendesedett a publikum, amikor váratlanul arra lettünk figyelmesek, hogy a magyar Himnusz hangjait halljuk. S míg hömpölygött Erkel legjobb 21 üteme, régi szocreál beidegződéseim tolultak a felszínre. Emlékeznek? Április 4., május 1. stb. Magyar himnusz, szovjet himnusz. Műsor. Unalom. A szovjet himnuszt ezúttal felváltotta a lényegesen barátibb ukrán. Egy kis taps itt, egy kis taps ott, majd megkezdődött a tényleges hangverseny.

Ravasz menyasszony módjára a szebbik arcát mutatta a zenekar. A Mazeppa söprő lendülettel, nagy dinamikai kontrasztokkal, igazán hatásosan indult. Az hamar kiderült, hogy a hat kürt még együtt sem képes valódi zenei hangokat kicsiholni magából, de ezt még a kezdeti elfogódottság számlájára írtam. Mint ahogy ide soroltam a középrész mélyvonós uniszónóinak sprőd, zengésnélküli és időnként hamiskás hangjait is. Csajkovszkij Hegedűversenye aztán meggyőzött arról, hogy ezek korántsem véletlenek. Sőt. Pedig nem volna ez rossz zenekar. Ha lecserélnék az első kürtöst, az első fagottost és némi rendet vágnának a cselló szólamban, sok mindenre képes lehetne a társaság.

Az ázsiai külső és orosz családnév virtuóz hegedűművészt takar. Maxim Fedotov abszolút ura hangszerének, és ezt tudja is. Úgy játssza a zeneirodalom egyik etalondarabját, ahogy a legnagyobbak. Pontosan úgy. Nem állítom, hogy direkte be vagyok oltva romantikus hegedűversenyek ellen, de tény, hogy nehezen viselem, ha a technikai bemutatón, a külsőséges csillogáson túl nem érzek valami pluszt, valami egyénit az interpretációban. Fedotov egy teljes vonósnégyesnyi területet táncol, ugrál, hajlong, gesztikulál végig, még sem tud meggyőzni igazáról. De hagyjuk, a hiba bizonyára az én készülékemben van.

Nagyobb baj, hogy Csajkovszkij Negyedik szimfóniája erősen unalmasra sikeredett. Mondom ezt az iszonyatos mennyiségű és időnként forszírozott hangerő ellenére is. Oboistánk, kit fejben már-már megdicsértem, most a második tételben a Fesztivál legcsúnyább fafúvós hangjáért kiírt versenyre nevezett be. Kár. Ellenben nagyon jól sikerült harmadik tételt és szinte kifogástalan finálét tudhatunk magunkénak.

A tomboló sikert az amerikai karmester által elmondott néhány magyar mondat fokozta. S miután az egyébként nagyon szimpatikus Hobart Earle meginvitálta a hallgatóságot a kies Odesszába, újra a pálcájáért nyúlt. Én pedig tudtam, hogy most - helyzettől és időponttól függően - vagy az Internacionálé vagy a Szózat következik. Pedig csak egy helyi szerző mutatós operanyitányát kaptuk ajándékba.

Ha fenti, némileg vitriolos beszámolómból az lenne kiolvasható, hogy viccelődni akarnék egy vendégegyüttes kedves gesztusával, akkor rosszul fogalmaztam, ellenben, ha az derült ki a mondatokból, hogy elégedetlen voltam a hangversennyel, akkor minden rendben van.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)