vissza a cimoldalra
2021-01-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11567)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (5853)
musical (199)
A Magyar Zenekarok helyzetéről (104)
Média, zene, ízlés (117)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4928)
Társművészetek (2210)
Lehár Ferenc (740)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (185)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4340)
Kimernya? (3919)
Momus-játék (5985)
A MET felvételei (1351)
TOP 10 - Kedvenc énekesek (293)
Kocsis Zoltán (675)
Kedvenc magyar operaelőadók (1197)
Pantheon (2807)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Komoly, zenei besúgások
tépé, SzJ, 2004-04-01 [ Főtéma ]
nyomtatóbarát változat

Komoly, zenei besúgások Két hete attól hangos a sajtó, hogy a hetvenes-nyolcvanas években besúgók működtek a rockzenekarokban. Ezek után csak a nagyon naivak képzelhetik azt, hogy a komolyzene mentes maradhatott ettől a jelenségtől. Egy neve elhallgatását kérő muzsikus döbbenetes adatokat közölt szerkesztőségünk munkatársaival.

- Nagyon sok jelentés készült rólam - mondja a láthatóan zaklatott illető. - Meglepően sok. Nem hittem volna, hogy ezek a legapróbb részletekre is odafigyeltek. Bár, amikor két hete kiderült, hogy a Feró 150 oldalas csomagot kapott a hivataltól, gondolhattam volna, hogy ha egy könnyűzenésznek ekkora az aktája, egy komolyzenésznek sokkal nagyobb. Hiszen mégiscsak többet ér ez a műfaj.

- Mindent megengedhettek maguknak, nem kellett óvatoskodniuk. Nem is voltak azok. Minden jelentésüket aláírták. Azt nem tudom, melyik valódi szignó és melyik fedőnév. A legfelháborítóbb egyébként az, hogy nemcsak hogy aláírták ezeket a jelentéseket, de nagyobb részüket publikálták is, és nemcsak a szakmai, zenével foglalkozó lapokban, hanem jelentősebb napilapokban is. Meg lehet nézni. És nem azért mondom, de ha megpiszkálnánk a Café Momus archívumát, biztos, hogy itt is találnák valamit.
(Felvetésünkre, miszerint a Café Momus nem is létezett a hetvenes-nyolcvanas években, emberünk csak legyint: - Ebben a mai világban már semmiben sem lehetünk biztosak.)

Aztán elővesz két vaskos dossziét.
- Ez mind az, látod, öreg? Egy részét még anyám vagdosta ki a lapokból. Figyelj!
És olvas.
"Az összhatás azonban mégsem lépett túl egy hétköznapi produkció keretein, a végkifejlethez közeledve pedig a nyersesség kerekedett felül az igazi temperamentum rovására."

- Pontosan tudták, mit csinálok, milyen vagyok aznap. Ha más nem is, ők értették. Vagy ez: "rideg előadása a pontosság erényén túl egyebet nem mutatott fel." Aztán: "Darabos formálás rontotta az interpretáció mérlegét". Akarsz még? Sorolhatnám estig.

- És ez még semmi. Olyan dolgokat is leírtak, ami nem volt igaz. Megtehették. Ki cáfolta volna meg? "Végig feltűnt, hogy milyen lassú tempót vesz a Menuetto-tételekben." Érted? Ilyeneket is írtak rólam. Rólam! Soha nem szoktam lassú tempót venni a Menuetto-tételekben! Még az adagiókban sem!
"A kidolgozás néhány részletét is joggal illetheti bírálat." Ez sem volt igaz, és most sem az. Soha nem szoktam kidolgozni. Ettől nagyon kiborultam.

Itt zokogásban tört ki. Miután megnyugtattuk, hogy magunk sem gondoltuk, hogy valaha bármit is kidolgozott volna (pont Õ, aki kidolgozatlanságáról volt híres a szakmában, NB, erre kapta Kossuth-díját is), újabb paksamétát lapozgat.

- A legjobban ez fáj - mutatja az inkriminált sorokat: "Csalódottan hallgattam hangját. Befullad, nem képes kitárulni, kigömbölyödni, szorítottság és levegős-szálkás hangzáskarakter jellemzi a tónust." Érted te ezt? Mit akartak tőlem? És itt van a végén ez az egyértelmű utalás: "Hangszerválasztásának inadekvátsága okozta azt is, hogy előadása nem volt olyan lebilincselő." Vagyis jó lesz, ha meghúzom magam, mert gyorsan a rács mögött találhatom magam. Bilincs. Érted a célzást? Én értettem.

Ezek után már nem volt képes összefüggő mondatokban beszélni. Látogatási időnk is lejárt. Összeszorult a szívünk, ahogy távolodó alakja eltűnt két marcona ápoló válla között.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1994 • Róna Viktor, balettművész (sz.1936)
2005 • Victoria de los Ángeles, énekes (sz. 1923)