vissza a cimoldalra
2021-07-29
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11690)
A csapos közbeszól (95)

Kimernya? (4231)
Rost Andrea (2062)
Verdi-felvételek (608)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62698)
Franz Schmidt (3894)
Társművészetek (2433)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2888)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5190)
Udvardy Tibor (247)
Ilosfalvy Róbert (971)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4784)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2254)
Pantheon (2930)
musical (204)
Opernglas, avagy operai távcső... (21043)
Operett, mint színpadi műfaj (4861)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Név: nickname
Leírás:
Honlap:
   


nickname (809 hozzászólás)
 
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 625282021-02-20 12:45:46

Van elérhető szereposztás a stream előadásokra. És bár maga csak az etalonnak kikiáltott remekművekre kíváncsi, én megnéztem streamben a Hubay és Dohányni operát és képzelje: kaptam kedvezményt a Don Carlosra! Összesen 50% kedvezményt! És a linken az előadás nemcsak és kizárólag az előadás ideje alatt érhető el, hanem egy bizonyos idősávban. Én a Cremonai hegedűst kétszer is megnéztem és hallgattam! Mert kb. másfélórával tovább elérhető volt pont az esetleges gondok miatt. Senki sem írt róla: a Hubay opera kifejezetten szép és kellemes meglepetés volt, a Simona nénit ismertem cédéről és annyira nem tetszett, de ez az előadás számomra szórakoztató és bájos volt - szívesen meg fogom nézni élőben is.Nekem legalább kb. 20 ezer forintom úszott el, mert előre megváltott jegyeim voltak a 2019-2020-as évad végéig, de aztán átgondoltam és úgy döntöttem: ezt a 20 ezer forintot odaadom a dalszínháznak. Nem kérem vissza, nem kérek helyette mást sem, nem vagyok hű de gazdag, de nem vág a földhöz. A Don Carlos szereposztásaSőt a Hoffmann meséi szereposztása.Ugyanígy fenn volt a Hubay-Dohnányi premier szereposztása és nem ért csalóds: akiket megneveztek, azok énekeltek. Egyébként a streamelések szombatonként vannak: egyébként is nagyrészt szombat és péntek este jártam az elmúlt években Operába, vidékiként, aki már nem is dolgozik a fővárosban, márcsak ritkán mentem hétköznap. De szerintem a szombat talán a legtöbb embernek megfelelő időpont lehet. És még egyszer: nem muszáj pontban nyolckor vagy hétkor elkezdeni a streamet megnézni, mert az tovább elérhető, mint ameddig az előadás tart. Egy éve nem voltam opera előadáson élőben, lassan egy éve prózai színházi előadást se láttam élőben. Minden lehetőségért, amivel ezt egy kicsit pótolni tudom hálás vagyok. Az ingyenes közvetítésekért is az Operának - bár sokat nem néztem meg belőlük, de volt amelyiket igen és ez nyilván egy gesztus és szerintem jó kezdeményezés. Várom nagyon a Hoffmann meséit is. 


Bánk bán • 29942020-08-21 08:49:50

Erre nyilván megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak. Eszenyit még a baloldali kormány alatt nevezték ki, itt képzavarban vagyok: V. A. védte, tehát akkor mégis csak a Fidesz embere? Vagyis akkor a szemétláda libsik alatt egy narancsos is lehetett színházigazgató? Ha nem, akkor Eszenyi köpönyegforgató? Rudolf Péter váltotta, aki minden, de nem baloldali - bántani nem bántom, egy megélhetési narancsos kiöregedett balett-táncos Bencuskához képest, egy igazi úriember és grállovag. Nem mellesleg,mintha nyíltan nem politizálna. Másrészt Eszenyinek majd minden dolgozója neki ment - hát, ha már mindenkinek elege van, ott már nagy gáz lehet.Mindezt úgy, hogy a Vígszínház működésével nagy gondok nem voltak - az előadások mentek. Tűrtek tíz évig - hát erről csak annyit, hogy egy bántalmazó házasságot is tűrnek évekig. Nem jobb a másik oldal se? Olvasd el a nyilatkozataikat mindkét félnek, itt V. A. és társai nyilatkozatai bűzlenek az ideológiától. Amúgy konkrétumot senki nem mond, hogy mi volt a rossz a Színművészeti képzésben? A másik: Zsótér Sándor a nemzeti irányt képviseli? Rendszeresen rendez a Nemzetiben - ezért se értem: mi a liberális színház? Amit Zsótér csinál ezek szerint nem. Pedig Alföldi egy-egy rendezéssel kevésbé tud formabontó lenni, mint Zsótér rendezései. Látta valaki a Nemzetiben a Tartuffe-ot? Mert abban, a grúz rendező jóvoltából, minden van. V. A. szétszedte jeleneteire, majd saját kénye-kedve szerint újraösszerakta Az ember tragédiáját. Látta valkai ezt az előadást? Ez lenne a nagy alázat a nemzeti darabjaink iránt? Az egész annyira egy katyvasz, hogy hihetetlen. De te biztosan mindent átlátsz, minden mögé odalátsz. Jó neked!


A MET felvételei • 7662020-07-18 19:53:16

Kijavítottam magam: nem Tebaldit akartam írni, csak annyira béna vagyok, hogy azt sikerült. Mélységesen sajnálom az amatőr bénaságomat, hogy Scotto helyett valamiért Tebaldit gépeltem. Magam sem tudom miért. Nem olvastam át rendesen. Szerintem kijavítottam, hogy nem azt akartam írni utána, de úgy látszik azt senki se olvasta. Oké.


A MET felvételei • 7652020-07-18 19:51:30

Én a Kalózt szeretem nagyon Bellinitől - de pár éve a Normát is nagyon megszerettem, meg már Lukács Gyöngyi is eléggé megszeretette velem. 


A MET felvételei • 7642020-07-18 19:50:23

Ki is javította magam utána. Elírtam. Azt nem tudom/tudtam, hogy van-e teljes felvétele, vagy hogy énekelte-e Normát. Jeleztem, hogy elírást történt. Ennyire béna vagyok, sajnálom. Scotto vagy Tebaldi nem mindegy. Véletlen írtam Tebaldit. 


A MET felvételei • 7472020-07-17 13:14:32

Egyébként elnézést hülyeséget írtam: nem Tebaldi, Renata Scotto Normája a nagy kedvencem. Tebalditól nincs teljes Norma felvételem.


A MET felvételei • 7452020-07-17 13:03:28

Hát igen, Callas felvételei nem indig a legjobban. Némelyiken a kórus olyan, mintha dobozból szólna - ahogy azt egy kritikus megjegyezte egy recenzióban és hát igaza volt.Egyébként meg én nem vagyok se szakértő, se szakmabeli, ezért nem vagyok mérvadó sem, de én akkor sem szeretem pl. Callas Normáját sem, ha tényleg ez a legjobb. Nem: nekem Tebadli Normája a nagy etalon, illetve Kolonits Klárájé volt az. Felvételek közül még Sutherland Normáját is tudtam nagyon szeretni, Gencer Normája is nagyon jó, de Callas Normája számomra nem az. Ettől még lehet, hogy az a legjobb hátszáz csillagos felvétel - pont nem érdekel, számomra nem az. Grace Bumbry Normáját is jobban szerettem sokkal. Az élőben hallottak közül pedig Lukács Gyöngyi Normája is abszolút fantasztikus volt. SZÁMOMRA - nagybetűvel írom, hogy mindenki megértse. Egyébként lehet, hogy semmiben sincs igazam - majd a tisztelt ítészek, meg kritikusok, meg szakmabeliek meg hányák vetik a dolgokat ahogy akarják, de attól még nekem lehet és van is saját véleményem és ízlésem. Lehet, hogy rossz ízlésem van és teljesen botfülem, de nem baj, mert ha így van, az az én lelki szegénységem. 


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 46782020-07-16 09:01:17

Ha volt Bánk bán előadás az elmúlt húsz évben, ami teljesen felesleges merénylet volt az Erkel-opera ellen, akkor ez az. Nem baj: Vinyo a narancsvidék hű napszámosa és szeret rácuppani témákra. Az ember tragédiáját is már nem tom hanyadszorra rendezte meg teljesen feleslegesen, mert az általan 2019 januárjában látott Nemzetis előadás enyhén szólva csak önmagát ismételte és elég gáznak éreztem. Nem baj: hű párt katona, ezért ő kap lehetőséget, és természetesen halmozza a pozíciókaz, mert nehezen dolgozza fel, hogy ezt előtte ne tehtte meg. 


A MET felvételei • 7232020-07-15 10:16:03

És való igaz, hogy Gencer korának nagy énekesnője volt. Ajánlom mindenkinek az alábbi cikket. Nemcsak Callast kell hallgatni - sőt, én őt nagyrészt nem is kedvelem. Pár felvétel kivétel. Gencer vitt akkora repertoárt, énekelt annyi szerepet, mint Callas. De hát ugye a marketing: manapság abból a korszakból az átlag opera rajongók szinte csak Callas felételeit ismerik....


Operák, amelyeket utálunk • 2452020-06-27 21:11:05

A magyar vonaktozású felvételek közül még ezt is szívesen hallgatom:Giacomo Puccini - La BohemeRudolph - Peter Dvorsky

Schaunard - Baláz Póka

Benoit - Stanislav Benacka

Mimi - Veronika Kincses

Marcello - Ivan Konsulov

Colline - Dariusz Niemirowics

Bratislava Childrens Choir

Choir of the Slovak National Theatre in Bratislava

Bratislava Radio Symphony Orchestra

Ondrej Lenárd


Operák, amelyeket utálunk • 2442020-06-27 21:09:00

A Bohémélet nekem se a kedvencem, de mondjuk ezt bárhol, bármikor szívesen hallgatom.Tosca se a kedvencem, de pár éve a Fekete-Agache-Lukács hármas olyan döbbenetes erejű Tosca előadást produkált, hogy ne győztem tapsolni és bravózni. A nyugat lánya meg nagy kedvencem, de tavaly decemberben olyan gyatrának éreztem az Erkel Színház előadását zeneileg, hogy az első felvonás után haza mentem. 


Operák, amelyeket utálunk • 2322020-06-26 10:23:39

Bel canto operákhoz jó énekesek kellene nagyon. Akár közepes énekesekkel is dögunalmasak, vagy olyanokkal, akik csak korrektül helytállnak, de igazán jó énekesekkel csodálatosak. Nem a külső történések a lényeg, inkább a szereplőkben, elsősorban a főszereplőkben, végbe menő lelki folyamatok. Láthattam és hallhattam egy-két igazán nagy énekesnőt bel canto operákban - engem ők győztek meg arról, hogy ezekben a darabok is több figyelmet érdemelnek. 


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 46002020-06-23 12:06:53

Lehet, hogy arra hivatkozva enegedélyeik, hogy szabadtéri, nem zárt, de hát akkor is. Raáadásul egy Beczala koncert turistákat is vonz szép számmal.....


Operett, mint színpadi műfaj • 42952020-05-16 21:34:04

Operett különlegesség holnap az Operavision oldalán! Kleopátra gyöngyei.


Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak • 30672020-04-29 20:01:42

Én a bécsi opera előadásának DVD felvételét láttam. Hát, nekem nem jött be. Emlékszem, akkor régebb óta nem hallgattam már Boleyn Annát, mikor betettem ez a DVD-ét és miközben néztem azon gondolkoztam, hogy tényleg ennyire semmilyen lenne ez az opera? Utána meghallgattam - az általan nagyon szeretett - Gruberovával készült felvételt és egy kedves ismerősömtől megkaptam és újra hallgattam Szűcs Boleyn Annáját. Mindkettő - mondjuk úgy - sokkal izgalmasabb volt. De én Netrebkot és Gruberovát nem hallottam élőben a szerepben. 


Wagner-felvételek • 2782020-03-29 12:58:19

Valóban nincs igazam, mert ezek a feliratok valóban a HD közvetíésekhez készültek. Én egy másik magyar feliratot ismertem, de utána néztem, és rá kellett jönnöm, hogy azokat nem az opensubtitles oldalon találtam. 


Wagner-felvételek • 2712020-03-27 14:21:49

Azok a feliratok nem az új, hanem az Otto Schenk rendezte, régi Ring-srozathoz lettek magyarítva. Ergo: az új sorozatnál nem fog stimmelni az időzítés. 


Kolonits Klára • 11662020-03-15 19:35:01

Bánk bán, Szeged, 2017 - aki lemaradt róla. Teljes felvétel.


Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 27192020-02-29 15:18:17

Ezt nem is értem: mi a túrónak kell ide kommentár? Kész agyrémnek ígérkezik. 


Erkel Színház • 105532020-02-29 15:17:11

Hát Szegeden is csak koncertszerűen lesz Tannhauser végül. 


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 45082020-02-10 19:09:37

Hát engem Zuzana Markova annyira nem varázsolt el. Pár éve Jessica Pratt a Puritánokban igen, ő nagyon jó volt, de nekem Markova hangszíne kicsit sötét volt ehhez a szerephez és nem szólt olyan szép tisztán, csillingelően, különösebben virtuóz se volt az énektecnikája szerintem. A rendezést hagyjuk. Egyszerűen a darab ledobja magáról. Semmi értelme nem volt enneka  modernizálásnak, ráadásul még következetlenségek is voltak benne. Teltház valóban nem volt és olyan frenetikus ünneplés se a végén, mint hagy ne mondjam milyen esetkben akár az Erkelben, akár Debrecenben, akár Szegeden volt egy-egy bel canto opera előadásán. 


Erkel Színház • 105022020-02-08 17:52:59

Számomra ez a cikk mutatja, ha tényleg így volt, hogy ez már lassan a legalja a vezetéstől, mikor a szart is megmagyarázzák, mert igazából az nem is fekália, vagy ha mégis, hát máshol is ugyanilyen fekália van akkor mi itt a baj? Boncsér A nyugat lányában is siralmas és a Gicondában is. A saját fachjában egy jó énekes lenne, de nem ezekben a szerepekben. Még a Hugenottákban határeset, de az előbbi kettőben nem. 


Erkel Színház • 104442020-02-01 17:37:09

Talán úgy, hogy ez az egész színpadraállítás enyhán elhibázott. Nem beszélve róla, hogy Boncsér teljesen alkalmatlan az opera tenor szerepére, Sümegi enyhén szólva hagy maga után kívánivalót címszereplőként, a húzások miatt Agachénak nincs lehetősége a maga teljességében megmutatni mi rejlik ebben a szerepben. Boncsért agyon dicsérték a Nyugat lányában nyújtott teljesítménye miatt hűt izé, szerintem arra a szerepre is teljesen alkalmatlan a hangja. A nyugat lánya szériát is ez ölte meg: a három főszereplő közül egyedül Agache volt a helyén és énekelt úgy, ahogy kellett. A zenekar is enyhén vérszegényen, jellegtelenül játszott. Ezek után én - bár Bakonyi Anikóra kíváncs lennék a címszerepben - nem tudom rávenni magam, hogy a Giocondát is megnézzem még egyszer. Gondolom többen is vannak ezzel így. 


Erkel Színház • 104222020-01-14 17:05:42

Én láttam az Operában is ezt a Figarót és úgy emlékszem, hogy pallók ott is voltak - pl. egy alkalommal 2004-ben Kolonits Klárával láttam a Grófné szerepében. Valóban tompán szólt a zenekar és kár érte: nem kellettek volna a pallók. Én nagyon szeretem az előadás díszleteit és jellmezeit: ahogy múlik az idő és szaporodnak a modern rendezések úgy lesz számomra ez a Figaro előadás egyre kedvesebb, mert egyre kevesebb ilyet láthatunk. Lehet ez nem jó hozzáállás és emiatt megbocsájtom  a rendezés hbáit is.


Erkel Színház • 104042020-01-13 09:30:52

A közönségnek tetszett az előadás. Számomra Halász Péter Cosije és Don Giovannija volt unalom a köbön és ölte meg Mozartot. Vashegyi ennél lényegesebben élvezhetőbb volt - de ebben nem fogunk egyetérteni egy Halász rajongóval. Molnár Levente, Schrott, Megyesi Zoltán és Gábor Géza tetszettek tegnap és a rendezéssel is történt valami pozitív értelemben - bár lehet lesz itt, aki majd kielemzi, hogy az apróbb változtatások ártottak és nem használtak. Nagy siker volt tegnap - én jól szórakoztam. Rost nem volt tökéletes, Kálnay Zsófiát hallottam már jobb formában, a többiek elmentek. De ettől még jól szórakoztam. A második szereposztásban mintha már nem az lenne Figaro, aki eredetileg volt  - mindenestre Schrott grófként is érdekel - most vasárnap is megyek. 


Erkel Színház • 103932019-12-24 07:43:02

Egy zenekari bevezetés a Soltival felvett Messiás lemezen is van. Egyébként Mozart védelmére: tudtommal a 1700-as évek második felében nem létezett régi zene, mert a korábbi szerzőket gyakorlatilag nem játsszották. Gottfried van Swieten bárónak köszönhetően azonban Mozart megismerte J. S. Bach és Handel zenéjét is és nagyra becsülte a két barokk mestert. Amikor átírta a Messiást, akkor valószínűleg az a szándék vezette, hogy újra előadhatóvá tegye a műve, a kor ízléseihez viszonyítva azt. Handel oratóriumnak szkenírozás pedig olyannyira nem példanélküli jelenség, hogy már a mester halála után nem sokkal, a 18. században előfordult, hogy Londonban szkenírozott formában adták elő legnépszerűbb oratóriumait. Ha ismereteim helyesek ezen darabjai halála uán még egy ideig Angliában nem merültek feledésbe, ellentétbe operáival. Ettől függetlenül nem feltétlenül kellett volna a Messiést ebben a formában előadni 2019-ben Budapesten, 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 620072019-12-10 07:06:48

Egyetértek! Most meghallgattam a Nyugat lányában Boncsért és nagyon kevés volt! Nem az ő hangjára írt szólam! Hiába dicsérték a kritikák agyba-főbe: lehet, hogy technikailag megoldotta a szerepet, de nincs meg hozzá a hang átütő drámai ereje. Sajnos ugyanezt éreztem Bátori Évánál. Agachét kivéve és a jól eltalált karakterszereplők egy részét ez a Nyugat lánya enyhén lagymatag volt. A zenekar Kocsár kezei alatt hol sietett, hol meg ledarálta a kottát: minden finomságot, árnylatot, igazi drámai erőt és ihletettséget nélkülözött. Szomorú volt, hogy egy nagyszerű Puccini darab előadáson úgy kong az Erkel az ürességtől, hogy annyian távoztak az első szünet után. A harmadik felvonásra nekem se volt kedvem beülni.


Eiffel Műhelyház • 1152019-12-07 17:38:26

Nem tudom, de nem hiszem, hogy Calixto Bieito rendezés feltétlenül kell nekünk. Annyi kérész életű rendezés volt már az elúlt években, ez is az lesz és nem feltétlenül lesz baj.


Kolonits Klára • 11452019-12-07 09:39:09

Kolonits és László Boldizsár van a plakátokon, tehát gondolom ők lesznek a premieren. Amúgy meg még jegyeket se lehet kapni az előadásokra, majd ezt is közzé teszik. Még változások is lesznek: meghirdették az évasot és ez még nem azt jeleneti, hogy minden így lesz, de szerintem nem fog változni. László Boldizsár nekem tetszett a szegediek nagyon jól sikerült Hoffmanjában. 


Alexandru Agache, a bariton • 1832019-12-06 18:40:40

Az opera következő évadában Sámson és Delila Agachéval - persze még semmi sem biztos. Műsorkalendáriumban benne van, 


Belcanto • 9302019-12-06 18:38:02

Az Opera következő évadában lesz Ezred lánya bemutató!Marie SzemereZita Tonio Boncsér GergelyBerkenfield márkiné Schöck AtalaSulpiz Palerdi AndrásHortensio Sándor CsabaKarmester N.N.A szövegkönyvet írta Jules-Henri Venroy de Saint-Georges és Jean Francois Alfred BayardDíszlet- és jelmeztervező Izsák LiliRendező Polgár Csaba


Kolonits Klára • 11412019-12-06 18:36:07

Jövőre lesz Hoffmann meséi a művésznővel! Végre!


Eiffel Műhelyház • 1122019-12-06 18:33:26

Vissza fogjuk sírni Oberfrank Carmenjét. Évadot hirdetett az Operaház.


Erkel Színház • 103612019-11-17 13:35:08

Jé, pedig olyanokat mondtak itt az elmúlt években, hogy soha ennyi bérletet nem adtak el. Na, most akkor az hogy van? Csak ne hazudik a propagadna? Na, narancs színben tündöklők most tessék védeni Szilvesztert, hogy ő legalább csinál valamit, ő legalább igenis megpróbál ezt, meg azt. Meg már lassan olyan, mint Viktorunk: ki más lenne alkalmasabb!


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 44342019-11-13 06:28:30

Én a Faustban is szívesen meghallgatnám, vagy a Boito-operában is. Hozzáteszem azt a Faustot én vagy hatszor láttam, mert egyrészt szeretem a darabot, másrészt voltak énesek, akik miatt mindig betévedtem rá. Az egyik Elena Mosuc volt - Rost mellett ő volt a másik jó Margit az elmúlt években Pesten. 


Erkel Színház • 103472019-11-03 10:19:33

Én egyszer láttam a bemutató idején, de még egyszer ezért az előadásért nem adok pénzt. Ez egy elfusárált lehetőség volt sajnos. Nem baj ezt is ki lehet pipálni, hogy nagyszerű Szilveszterünk igenis bemutatta! Éljen éljen!


Eiffel Műhelyház • 1002019-11-03 10:17:37

Tudtommal a műhelyház egiyk előadására se vásárolhatóak még jegyek. Gondolom erre majd az átadás után kerülhet sor, de addig nem. És nekem a cirka 10 ezer forintos egységár még mindig a valóságtól elrugaszkodott ötletnek tűnik és nagyszámú vattázási megoldásokat fog szerintem eredményezni, mert ennyiért nem fognak ritkaságokra menni négszázával a kedves operarajongók. 


Eiffel Műhelyház • 972019-11-02 13:34:13

Faust lesz március 29-én, Gyöngyhalászok meg előtte egy nappal - legalábbis még a honlapon fenn vannak.


Erkel Színház • 103442019-10-30 17:12:08

Túlburjánzik benne a magyaros hangvétel: a verbunkos, a népies műdal-szerű részletek és még a magyar himnusz is elhangzik. Ez mekkora szentségtörés már egyesek szerint a nemzeti romantika fénykorában, illetve annak bizonyítéka, hogy Erkel aktuális igényeket szolgált ki programszerűen és nem alkotott igazán értékeset - magyarkodott. Ami hülyeség és szerintem enyhén sznob hozzáállás. De megjegyzem: ha jól tudom Kodály és Bartók se szerette Erkelt, aki nem ismerhette az igazi magyar népzenét s nagyban átvette az olasz, francia opera formáit - cavatina, kórustablók, nyitány és hasonlók felépítése, hangvétele -: hatott rá Donizetti, Meyerbeer, Bellini, Verdi, később talán Wagner is. Ezért Bartók a szemére vetette, hogy ez nem magyar operamuzsika. Csáth Géza azt írta róla:"A negyvenes évek müvészi viszonyaihoz képest, munkái európai szinvonalon állottak. Ott állanak ma is. De mig nagyapáink Erkelben a magyar zene Messiását üdvözölték, addig mi bátran bevallhatjuk, hogy nem volt az. Magyar motivumokat, magyar melódia-instrukciókat és ritmus-mintákat használt, de az észjárásban, a zenei szerkesztésben nem tudta hangsulyozni a magyarságot. Épp azért, mert hangsulyozni akarta. Operái visszatükrözik a negyvenes évek Budapestjét és Magyarországját, amikor az emberek magyar ruhában jártak és beszédjük hemzsegett a germanizmusoktól és a német szóktól.A mi nagy sikságaink hangulatait, visszhangos óriási vonalait a »Bánk bán« tiszaparti jelenetében nem érzem." - de bajh, miért is kellene érezni benne? Annál inkább érezem benne a hagyományos, romantikus őrülési opera jeleneteket egy sajátosan erkeli formáját, hangját, amiről azóta tudom, hogy milyen zseniálisan, pszichológiailag hatásosnan mutatja be a zene eszközeivel Melinda őrületét és tébolyát, mióta Kolonits Klára elénekelte Szegeden a majdnem húzatan, eredeti Tisza-parti jelenetett szcenírozottan is. Előtte én is úgy voltam vele, hogy itt talán lehet kicsit húzni a partitúrából, de ha van egy Kolonits Kláránk, akkor ez egyenesen szentségtörés!  Csáth kritikája egyébként szerintem merő ostobaság. Az Erzsébet második felvonása csupa báj és kellemes muzsika. Jól sikerült magyaros, népies műdal-szerű részletekkel, mutatós szólószámokkal, grandiózus kórustablókkal, s majd mindvégig éreztem a verbunkos lüketetését az este alatt. Aki nem jött el sajnálhatja, aki nem képes élvezni ezt a muzsikát azt sajnálom. Ahogy Katona Bánkja, úgy Erkel mindenegyes hangjegye nagyon magyar és rendkívül sajátos stílusú, eklektikus, de színvonalas romantikus operamuzsika, ami egyáltalán nincs híjján a drámai erőnek. Az Erzsébet esetében azonban inkább a lírán van a hangsúly, könnyedebb fajsúlyú, de nagyon kellemes muzsika. Mellesleg Katona Bánkját is ahányszor újraolvasom, annyiszor érzem rajta a nagyszerű történelmi tragédia magával ragadó hangulatát, milliőjét! Történelmet felsőoktatásban is tanultkén tudom, hogy Katona milyen nagyszeren illesztette bele az egybént a valóságtól sokszor elrugaszkodó drámára a történelmi utalásokat, tényeket, s micsoda remek szöveget alkotott. Sokan ezzel sem értenek egyet - sajnálom, hogy ők nem tudják így élvezni ezt a szöveget. Igazán.   


Erkel Színház • 103342019-10-20 14:08:19

Nincs megfelelő kotta - ezt mondta, ami a Dózsa Györgyre igaz is, de a Bátorinak van kritikai kiadása. Az sem megfelelő? A rádió a teljes koncertet felvette - sajnos voltak hiányosságai az előadásnak - nem Kolonits és László Boldizsár miatt. A tegnapi előadás egyébként szerintem jól sikerült, de ebben az egy felvonásban minden benne van, amiért utálni szokták egyesek Erkelt vagy legalábbis nem tartják eredeti, meg jó zeneszerzőnek. 


Erkel Színház • 103322019-10-20 07:18:59

Tegnap Szilveszterünk azt mondta, hogy a Bátori Máriából azért nincs teljes cd kiadás, csak keresztmetszett, mert nincs hozzá megfelelő kotta - akkor ennyi erővel a Hunyadihoz és a Bánk bához sincs, azt miért adták ki? Könyörgöm: az előadás a kritikai kiadás alapján készült. Mondjuk már megszoktam, hogy a főihgazgatót pontosítani kell, meg ferdít.


Erkel Színház • 103312019-10-20 07:16:51

Sőt: előadták 2007-ben is! A cikk szerint 2007-ben három előadás isvolt, de itt is úgy hivatkoznak rá, mint egy 150 évenem játszott darabra. 


Plácido Domingo • 8712019-09-28 14:25:04

Emberként egyébként rendkívül visszataszító, hogy buzgó katolikusként azért össze-vissza feküdt másokkal is a feleségén kívül. Ennyit a nagy vallásosságról - mondjuk ilyeneket garmadával tapasztalok mindennapjaimban is. A nagy konzervatív keresztények sokszor a legnagyobb paráznák. 


Plácido Domingo • 8702019-09-28 14:17:56

Domingo már csak egy baritonként szerencsétlenkedő tenor - egy tenor, aki bariton szerepeket énekel, mert már nincsenek egyáltalán meg a tenor fachoz kellő magasságai. Akinek ez művészi élmény az hallgassa. Én az igazi baritonokat szeretem a bariton szerepekben, nem a kiörgedett tenorokat. 


Plácido Domingo • 8522019-09-02 21:12:11

Bocsánat nem olvastam az előzményeket. Most sokan fognak fújni rám, de szerény véleményem szerint semmit nem vesztettünk volna, ha Domingo visszavonul és nem válik szép lassan egykori önmaga paródiájává a baritonszerepekkel. Amikor mindenfelé énekelte a Boccanegra címszerepét, már akkor úgy éreztem: semmit se tesz hozzá ehhez a szerephez, egy magaságait vesztett tenor énekli ugyan profin és jó színházi érzékkel, de nem igazi bariton hangon ezt a nagyszerű baritonszerepet, ennek következtében túl sok újat nem tudott mondani a szerepről és engem nem igazán fogott meg, mert a baritonszólamokat baritonokkal szeretem hallgatni, azokkal szoktam meg.Tenorként voltak emlékezetes alakításai, de baritonként nekem egyszer sem jött be - bár élőben nem volt alkalmam baritonszerepben hallani, de azért felvételről többször próbálkoztam megszeretni Domingót, a baritont - nem ment. 


Plácido Domingo • 8502019-09-02 17:08:59

Azt hiszem létezik egy Figaro felvétel, ahol Domingo énekli a címszerepet - és ezt egyszer, pár éve, leadták a Bartók rádión is. 


Plácido Domingo • 7372019-08-14 21:04:48

Hát igen, mondjuk lehetett volna már a 80-as években előállni ezekkel. De azt változatlanul nem értem, ha mindenki tudta, akkor hogy maradhatott titokban? Persze ott van az a ha. Ennyi éven át. 


Plácido Domingo • 7212019-08-14 11:30:26

Csakk azt nem értem:Miért harminc én után derül ez ki? Vagy több, mint harminc év után.Ha a művészvilág tudta, akkor miért hallgatott? Ha köztudomású volt? Vétkesek közt cinkos, aki néma.A metoo sem magyarázat erre, mert ez ahhoz képest is fáziskéséssel került terítékre. Dominga egyébként nem tagadott egyértelműen, csak az "nyugtalanítónak és pontatlannak nevezte a nők által elmondott történeteket. Majd hosszabban azt is kifejtette, harminc éve még mások voltak a társadalmi normák, mint ma. Mint fogalmaz, aki ismeri, tudja, hogy nem olyan ember, aki bárkit is megsértene vagy megbántana." - na azért Domingo reakciója is gáz, ezzel a akkor mások voltak a társadalmi normákkal.Akkor ennyi erővel háború esetén tök normális, ha katonák fiatal nőket erőszakolnak meg és fosztogatnak - nem kell ellenük fellépni, mert minek?


Hozzászólások a Momus írásaihoz • 70022019-07-21 19:28:18

Politizálnia sok mindenkinek nem kellene/kellett volna. Lásd a nemrég elhunyt Heller Ágnes példáját. Nyugodjék békében! Az utolsó éveiben lett volna csöndes nyugalomban élő nagymam/dédnagymama. Fischer Ádámnak sem kellene poltizálnia, de azért nem volt szép, ahogy lefejezték 2010-ben az Opera vezetőségét. Az színtisztán politikai alapon történt hatalomátvétel volt. És nem érdekel, hogy a másik oldal is ezt csinálta - attól még ez undorító. 


Hozzászólások a Momus írásaihoz • 69942019-07-21 08:18:19

Nem tudom, hogy a Wagner-napok hatás-e, de akkor is: manapság gyakorlatilag ha Wagnert akarunk hallgatni a MÜPA-ba kell menni nyáron, mert az Operában, már az Ybl-palota bezárása előtt is csekély számú Wagner-opera előadások voltak s mindig csak néhány darab volt műsoron. Végül a Ringet se tudták befejezni, a Hollandit is gyakorlatilag levették, Tannhausert is. Most lesz Parsifal premier, mert erőltetni kell valmit és lesz keresztény évad, meg szokás volt a pár ünnepi Parsifal előadás, de gyakorlatilag hosszú évek óta aki Wagnert akar hallani színvonalas előadásban, annak a MÜPA-ba kell mennie. Ha mást nem is, de azt mindenképpen Fischer Ádámnak köszönhetjük, hogy játszanak még bizonyos Wagner-operákat Pesten, még ha éves kihagyásokkal is, és nem kell külföldre utazni egy teljes Ring-ciklusért. A MÁÓ Wagner repertoárja rendesen leépült. 


Opernglas, avagy operai távcső... • 202652019-07-20 11:44:10

A szabadtéri színpad nézőterének méreteiből ítélve igen - én csak ezt értettem gigaest alatt - látványosan nagy tömeg számára rendezett koncert/előadás. Egyébként a jegyek még annyira nem is drágák. Sőt: a drágább helyek keltek el inkább. Nyilván sok lesz a turista.Vidékiként egyébként nem szeretem a később kezdődés miatt  sem a szabadtéri előadásokat, utána a szünetet is el tudják húzni, mire visszaér mindenki a nézőtérre, mire becsöngetnek, egyáltalán mire az este első fele elindul, és nem egyszer emiatt az orrom előtt megy el az éjféli vonat és csücsülhetek még egy órát a Nyugatiban a következőre várva. Hát emiatt sem járok csak kivétles alkalmakkor szabadtéri előadásra. Ja, hogy miért nem járok autóval? Hát igen, teljesen jogos, de ez van, nem járok autóval, tömegközlekedek.  


Opernglas, avagy operai távcső... • 202612019-07-20 06:11:58

Nagyobb reklámkampány kellett volna neki. Szerintem tíz rendszeresen operába járából nem biztos, hogy kilenc tudja ki az a Vittorio Grigolo. Plusz szabadtérre a jegyek is borsosabbak. Én az ilyen giga, szabadtéri operagálákat nem kedvelem. Egyébként se szeretem a népeseményeknek tetsző szabadtéri előadásokat. Ritkán veszek rájuk jegyet. Se a hangosítás, se az elemekkel való küzdelem nem vonz annyira. 


Hozzászólások a Momus írásaihoz • 69622019-07-18 20:48:37

Nagyon jó zéta írása. A szereposztások abszolút nem énekes barát, illetve a teljes mértékben önmgvalósító és az énekesekre egyáltalán nem építő repertoárépítkezésre rengeteg pélád lehet hozni, de akkor vegyük Kálmándy esetét - szándékosan egy olyan énekesét, akit az elmúlt évadokban nem egyszer enyhén szólva túlterheltek. Kálmándy ma is oszlopos tagja a magyar operaéletnek és ezzel nincs semmi baj - sőt! meg kell becsülni. Mert az elmúlt évadok katasztrofális szereplései mellett iden remekül szerepelt a Luciában, Az álarcosbálban, és pár éve szerintem egész jó Posa márki volt. Ennek ellenére - bár az elmúlt évadokban sok premier lehetőséget kapott - a közelgő Don Carlos felújításban nem kapott szerepet. Minek?Rálik Szilvia szintén az Ókovács éra sokat foglalkoztatott énekesnője. Volt egy jól sikerült Jenufája, ami a második évadra megérett - két év után nem játszotta tovább a darabot az Opera. Minek?Rőse-Orsola Hajnalka jó benyomást tett rám a Don Giovanniban, a Hugenottákban, szépen helytállt a Bánk bánban. Ez irányban mégsem kap újabb szereplehetőségeket. Minek?Miklósa Erika esetében sem igazán történt sztárolás, hiszen néhány évadig történő villongás után mára alig kap szerepeket. Fodor Beatrixot egy ideig szintén magas előadás számban foglalkoztatta a színház sok, nem neki való szerepben - mára alig kap szerepeket.Jövőre végre megint tenor Bánkunk lesz - egyetlen címszereplővel. Vajh Fekete Attila miért nem énekelheti a nagyurat? És László Boldizsár? Volt egy jó sikerült Lucia előadás - három év után bizonytalan időre a süllyesztőbe került.Volt egy az lmúlt évadok premierjei közül igenis kiemelkedő Hugenották előadás - két év után a süllyesztőbe került. Esetleg még 2-3 évig lehetett volna játszani 4-5 előadásos szériákban.Volt egy szintén jól sikerült, rendezésileg ha nem is jó, de szélesebb tömegeknek emészthető, a januári MÜPA-s koncert alapján sokat ért Sába királynője, ami a bemutató évadában megért egy teljes szériát, az azt követő évadban két előadást élt meg, utána nem volt műsoron, majd kapott egy, azaz egy darab koncertet idén. Holott talán 4 - 5 előadásos szériákban 4-5 évig lehetett volna játszani esetleg. A bűvös vadász évitizedek óta nem volt műsoron, majd Zsótér rendezésében vitték műsorra. A premieren évében előadásról előadásra fogyatkozott a közönsége - habár még az első két előadáson szép számú közönség gyűlt össze. A premiert követő második évadban pangott az Erkel az Bűvös vadászok alatt - nem, nem azért, mert annyira rossz darab, hogy néhány évig nem lehetett volna műsoron tartani. Dantes nem kell okoskodni.Lehet hallani a nemzeti vonalról. Hát: Bartók operája hol műsoron van, hol nincs műsoron. A Hunyadi egy meglehetősen gagyi 2012-es felújítás után mára már egy szétforgácsolódott és minden tekintetben kiüresedett rendezésben megy. A csodálatos mandarin és a Fából faragott királyfi szintén ritkaság lett. az elfedelett magyar operákat meg egyébként egy-két évad erejéig, na ez is megvolt, pipáljuk ki alapon veszik elő. A Háry Jánost szintén nem sikerült olyan formában színpadra állítani, hogy az hosszabb távon eladható lenne. A Bánk bánt egy elhibázott bariton verzióval, propaganda céllal, hatalmas költségekkel kivitték Amerikába.Még lehetne sorolni és közben feltenni a kérdést: ez sok ide kapok oda kapok, ez is meg van, meg az is, mind mire való? Tudunk majd statisztikát gyártani - mert másra nem igen.   


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 618502019-07-12 16:53:10

Mindenki tudta, aki józan paraszti ésszel végig gondolta, hogy az Opera felújítása sokkal több időt, energiát és pénzt fog igényelni annál, amit a vezetés először híresztelt. Mindenki tudta, hogy egy év alatt nem végeznek és a költségek is meg fognak szaladni, csak tisztességesebb lett volna, ha a vezetés se viselkedik Háry János módjára. De hát Ókovács egy igazi Háry János, ami a nagyot mondást illeti. 


Eiffel Műhelyház • 812019-07-10 20:49:49

:-). A lényeg, hogy az R. Strauss opera díszletei szerintem monstrumok a műhelyházhoz - bár lehet, hogy egyszerűsítve, újragyártva leznek. Én szívesen megnézném újra, ha nem 10 ezer lenne a belépő :-).


Eiffel Műhelyház • 792019-07-10 13:39:29

Hát én a Poppeát, a két magyar egyfelvonásos sem találom a bemutatók között, de Tűzmadár és Fantasio és Forunio sem lesz. Ezenkívül Az arany meg az asszony és a Tóték is lekerült a műsirról, viszont itt lesz Az árnyék meg az asszony. Be fognak férni a díszletek, vagy koncert lesz? Mindegy: akárhogy is nézzük ez lesz Ókovácsék leggyengébb évada. Nem is azzal van a baj, hogy csúszik az átadás, de minek előr meghirdetni valamit, mikor utána csendben törölni kell? Kb. évek óta ez megy, de úgy látszik ez a vezetőséget nem zavarja. A lényeg, hogy egy-egy sajtótájékoztatón legyen mit reprezentálni, mikor meghirdetik az új évadot. A sok változás meg már kit érdekel? Amellett elmennek csöndesen. 


Erkel Színház • 102812019-07-08 20:03:29

És a tervezett bemutatók egy része más eltűnt a honlapról. Vajh Szilveszter mikor szólal meg Tatjána nénikéjének erről?


Alexandru Agache, a bariton • 1822019-07-02 20:46:20

Kinek mi az igénytelen. A Gioconda fontos és jelentős opera, csak éppen nem az én operám. Az én zenei igénytelenségem olyanokban mutatkozik meg, hogy rajongok az eredeti, minimálisan meghúzott Bánk bánért. Kolonitscsal Szegeden a Tisza-parti jelenet maga volt a katarzisok katarzisa számomra. 


Kolonits Klára • 11222019-07-02 15:27:47

A Norma nagyon időszerű lenne Pesten is, és még egy-két bel canto darab: újra Boleyn Anna, Ernani, végre Attila a kőszínházban, koncertszerűen lehetne Robert Devereux is, vagy Stuart Mária. Ókovács mindig a legek embere, meg elsőként: na most elsőként lehetne a Tudor királynőket adni, akár koncertszerűen is néhányszor. Megjegyzem bel canto darabokban akár Rőser Orsolya Hajlnalka is kaphatna több lehetőséget. 


Alexandru Agache, a bariton • 1722019-07-02 15:24:06

A tökéletestől szerintem is messze van Bátori Minnieje és Boncsér se igazi Ramerrez - bári valaki azt állítja, hogy az -, de sajnos én a MÜPA-as koncertszerű előadásban nem tudtam megnézni Agachét, így most megyek el meghallgatni. Még egyszer megnézem az Erkel eme Nyugat lánya előadását.  


Erkel Színház • 102592019-07-02 10:17:49

A 27 ezer forintos földszinti jegyeket az átlag magyar már akkor sem tudta megfizetni! Ez nem Bécs. Itt nem fog menni a Ház, ha a legolcsóbb jegy 10 ezer forint leszé és a nem látó helyeket is 5 ezer forintért kínálják. Ennyi. Okosabban kellene gazálkodni a pénzzel és akkor talán normalizálni lehetne a költségeket. 


Kolonits Klára • 11202019-07-02 10:15:39

A Luciákon szép számú közönség volt idén és szerintem Az olasz nő Algírbanra is szépen elfogytak a jegyek. A Hugenották nem közönség kedvenc, de az Operában akár ott is lettek volna teltházak és az általam látott most januári előadáson azért nem kongott a színház. Csak jelzem, hogy az anno közönség kedvenc Faustra a bemutató utáni évadban már csak nagy nehezen keltek el a jegyek. Kolonits és még egy-két énekessel egy bel canto opera is megtöltené a színházat. Anno a Luisa Miller mindhárom előadásán szép számú közönség volt, miért nem tervez az Opera saját Luisa Miller bemutatót? És az Attila? És ha egy Bűvös vadászt Zsótér katasztrofális rendezésében, a második évadban kongó nézőtérrel képesek voltak játszani, akkor nem értem, hogy a bel cantókkal miért nem próbálkoznak. Mindent meg lehet magyarázni, meg kifogásokat is lehet keresni. Anno a Boleyn Annét, Ernanit, Lombardokat azért műsoron tudták tartani nemcsak egy-két évig. Ennyi. Magyarázkodni lehet, a politikusok is azt tudják a legjobban. 


Erkel Színház • 102562019-07-02 08:02:08

Majd akkor nézünk nagyot jegyárak tekintetében szerintem, ha újra nyit az opera. Ott 200% drágulást is el tudok képzelni. Az Erkel helyárai is csak emelkedni fognak, de majd egyszer talán rájönnek, hogy ilyen műsorpolitikával, ilyen hozzáállással csak ritkán lesznek teltházak, akkor is a külföldieknek köszönhetően. Persze most lehet siránkozni is, hogy jaj, hát manapság mindenki az x-faktoron szocializálódik, meg így meg úgy. No comment. Mindenki gondoljon, amit akar. Az Eiffel meg 10 ezer forintos jegyárakkal enyhén szólva pénznyelő lesz, gyakorlatilag nagyrészt félházas előadásokkal. 


Kolonits Klára • 11182019-07-02 07:59:03

Pár éve volt koncertszerű Norma Callas emlékére, Sümegivel a címszerepben. De a mostani vezetés nem rajong a bel cantóért - a Luciát is levették háromm év után és könyörgöm, most lenne rá énekesnőnk, de egy kezemen meg tudom számolni, hány bel canto bemutató volt Ókovácsék regnálása óta. 


Eiffel Műhelyház • 752019-07-01 21:30:19

Az Eiffel-műhelyház egyetlen előadására sem árusítanak még jegyet. És egy sor bemutató lekerült az Opera honlapjáról: Poppea, Mathis, a festő, Simona néni, A cremonai hegedűs, de a most bemutatott Mozart, valamint A arany meg az asszony és a Tóték se lesz jövőre műsoron - eddig legalábbis úgy látszik. Mindenestre a szentpéterváriak két előadása még oda van hirdetve.


Kolonits Klára • 11152019-07-01 20:47:10

Sajnos a következő évadban Budapesten nem foglalkoztatják agyon az énekesnőt, de hallhatjuk majd egy Erkel ritkaságban. Irigylem a franciákat: Toulouse-ban két Normát és egy gála estet is abszolvál. Sok sikert kívánok a három előadáshoz!


Alexandru Agache, a bariton • 1682019-07-01 13:57:39

Lesz Agachéval Nyugat lánya novemberben!


Erkel Színház • 102522019-07-01 13:50:29

Viszont még mindig úgy néz ki, hogy Erwin Schrott lesz a Figaróban - a Figarókra kicsivel drágábbak a jegyek, de nem vészes, mert már kéterez, négyezer forintért várásolhatunk rájuk jegyeket. Most bizakodok, hogy talán Molnár Levente se lesz olyan rossz Mozartban. Rost Andrea meg talán nem mondja most le. 


Erkel Színház • 102472019-07-01 11:03:36

Mekgezdődött a jegyek árusítása a következ évadra s máris több, az Eiffel Műhelyházba tervezett bemutató eltűnt az opera honlapjáról.....


Opernglas, avagy operai távcső... • 202392019-06-23 22:05:28

Tegnap mengéztem és meghallgattam Miskolcon Mascagni Irisét. A darabot a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház hozta el az operafesztiválra. A távol-keleti témát feldolgozó opera szövegkönyvét ugyanaz a Luigi Illica írta, aki később a Pillangókisassony librettóját is papírra vetette. A darab ősbemutatója öt évvel előzte meg Puccini Pillangóját és kellemesen csalódtam az egyszerzősként számon tartott Mascagni három felvonásos operájában. Kifejezetten szép, lírai zenei, amely igyekszik nagyobb drámai egységbe foglalni a jeleneteket s a keleties hangzások, hangszerek alkalmazása sem marad el s mindezt nem éreztem olyan műviesnek, mint a Lakmé keleti koloritját. A bevezető zenekari részlet és kórus kifejezetten jól sikerült, ahogy a címszereplő harmadik felvnásbeli áriája, illetve a Napimnusz és a Apri la tua finestra, Jor son io tenor ária is telitalálat. Inkább ezt a darabott kellett volna bemutatni az unalmas Gioconda helyett - nekem a Giconda Martonnal is unalmas sajnálom. Néhány évad erejéig műsoron lehetett volna tartani megfelelő rendezéssel és szereposztással. Egyébként sajnos az opera cselekménye elég lapos, de a zenei elviszi a hátán a művet. Puccini állítólag saját bevallása szerint is sokat köszönhetett ennek az operának.Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a miskolci előadáson a zenekart feltranszoporálták a színpdra, holott a pilseni színház oldalán fenn lévő fotókon egyértelműen a zenekari árokban foglalnak helyett az énekesek. Ez sokat rontott az előadás esztétikáján. A rendezés abszolút hagyományos volt, az üres színpaddal, a színszimbolikával játszott, de sajnos a zenekar színpadra tételével nem érvényesülhetttek minden esetben jól a rendezői megoldások. Hogy mennyire vannaka  rendezésben rosszul megoldott részletek nem tudom jól megítélni, az említett okoknál fogva.A zenekar szépen játszott. Az énekesek közül Jevhen Soklo tetszett a legkevésbbé. Kyotó szerepében Csaba Kotlár, azaz Kotlár Csaba? - nem tudom magyar vagy csak magyar származású énekesről van szó, lépett színre. Nekem tetszett a baritonja, bár kicsit tenorális szinezete volt, de erőteljes hang birtokosa, jó színészi készségekkel van megáldva. A címszerepet alakító Ivana Veberová énekelhetett volna kicsit több átéléssel, de technikailaf szépen megoldotta a szerepet. Az Osakát alakító tenor, Paolo Lardizzone talán nem a legkiemelkedőbb tenor, akit volt alkalmam élőben hallani, de szépen eleget tett feldatainak. A kórus szépen szólt. Összeségében egy kellemes nyári esti szórakozás volt. Most hallgatom az opera Tokodyval készült felvételét. Hát igen - azért ő árnyaltabban, szebben énekel s a felvétel még jobban meggyőz róla, hogy jó énekesekkel és egy megfelelő karmesterrel érdemes lenne játszani az Irist. Leoncavallo Bohémjeit megértem, hogy ma már nem nagyon adják, de az Iris egy jobban sikerült alkotás.Hát, ha már a pécsi Manonról és a debreceni Ory grófjáról nem írtam, legalább ez a kis beszámoló álljon itt tőlem egy vidéken látott előadásról :-)


Hozzászólások a Momus írásaihoz • 69012019-06-23 12:51:28

Akkor neked Ilosfalvyval talán jobban bejött volna/bejött a darab. Van egy élőelőadás felvételem Ilosfalvyval is a darabból. Szerintem Simándy és Ilosfalvy is kitűnőek mindkét felvételen. Simándyiékkl rádiófelvétel is készült Az álarcosbálból. 


Hozzászólások a Momus írásaihoz • 68982019-06-22 06:38:35

Örülök, hogy jelent meg cikk Az álarcosbálról.Mikschről nekem is az már többedszer a benyomásom, hogy lírai szoprán. Bár nekem nem volt akkora problémám a hangerejével - egyszerűen csak nem szól olyan telten, olyan kifejezőervel a hangja ebben a szerepben sem. Oscar szerepével a legnagyobb gond, hogy akinek énekelnie kellene ezt a szólamot, az Gildát és Melindát kap.  Az előadás előtt én egy magyar nyelvű rádiófelvételt hallgattam Az álarcosbálból Simándyval, Melissel, Déry Gabriellával, Komlóssy Erzsébettel - ez nekem nagy kedvencem. 


Erkel Színház • 102282019-06-16 00:07:53

A mai szerintem jó volt - Améliának alkamasabb énekesnőt is találhattunk volna, de legalább Miksch nem fülsértően éles és legalább érti, amit csinál, alakításában nincs semmi vállalhatatlanul kínos. László Boldizsár minden tekintetben élvezetes Gusztáv király és remek formában volt Kálmándy is. Nekem Posa márki után most ebben a Verdi szerepben tetszik még nagyon. Montanaro igazán lendületesen, de finomabb részleteket is szépen kidolgozva vezetette a zenekart. Wiedemann remekelt Ulricha szerepében, ellenben Nánási Helgának nem sikerült brillíroznia Oscárként.Sajnálom, hog még egyszer nem tudom megnézni, úgy gondolom, hogy minden hibája ellenére egy színvonalas, élvezhető előadás volt. A rendezésben nincsenek kínosan oda nem illő dolgok és szerintem abszolút konzervatív - ami engem nem zavart. Csak a második felvonás tért el látványosan az eredeti rendezői utasításoktól, de úgy gondolom, hogy ha nem patika mérlegen, meg colostokkal mérjük, hogy milyen volt régen egy-egy előadás és mit kér a szövegkönyv, akkor élvezhető volt a színpadra állítás. Tavaly nem láttam, idén először szembesültem a rendezéssel. 


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 43542019-06-09 09:06:00

Ja és Szilveszterék személyeskednek - hát ez meg őket minősíti, ennyire futja tőlük, mondjuk én nem lepődöm meg.


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 43532019-06-09 09:03:04

És ne feledjük az a nagyszerű új Hunyadit se, ami pályázhatna nemzeti operánk legsemmitmondóbb színpadra állítására. Én visszasírom a Szinetár-féle rendezést a 2012-es premier óta.


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 43522019-06-09 09:01:40

Az is jó, hogy Szilveszterék perrel fenyegetnek és most elkezdték fikázni Kovalik rendezését. Hahaha kacag a májam - remélem egyszer a sok többi, Szilveszterünk által jóváhagyott sz@r rendezés hibáit is elkezdi majd soroloni, mert igazgatói regnálása alatt a szar rendezések megsokszorozódtak a dalsznházban. Poda Otellójához, Anger Traviátájához, az új Giocondához vagy Menzel Cosijához - é még lehetne sorolni -  képest Kovalik akármelyik rendezése tisztességes munka, mert legalább van valami elképzelése a darabról és van bennük logika. 


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 43502019-06-08 21:40:45

Kovalik darabját játsszák? Na hát, eddig azt hittem, hogy a Turandotot Puccini írta és Alfano, meg mások fejezték be a komponista idő előtti halála miatt. De buta is vagyok - mostmár tudom, hogy egy-egy opera mindig az aktuális rendező darabja....


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 617442019-06-08 21:39:13

Azért Az eladott menyasszony teljesen más jellegű - végigkomponált vígopera párbeszédek nélkül, hagyományos operai formákkal: nyitány, recitativo, ária, énekkari jelenetek, együttesek. Ellentétben Kodály daljátékával. De az ilyen jellegű beírásoknak nem sok köze ahhoz, hogy mi újság a Magyar Állami Operaházban? Ezeket máshová kellene írni. 


Eiffel Műhelyház • 662019-06-02 19:44:41

Mondjuk Manont és Ory grófját láttam az eredeti helyszíneken - Pécs és Debrecen.


Eiffel Műhelyház • 652019-06-02 19:44:08

Mi lesz a Primaverával? Úgy volt elmarad, de most fenn van június eleji időpontokkal, de jegye venni vagy kérni rá nem lehet.


Erkel Színház • 101542019-05-30 09:54:44

Nem beszélve a szereposztási bakikról és egyenetlenségekről. Nyilván is teljesen oké, hogy a Luciát jövőre levették - mikor akár két jó szereposztásban is mehetett volna a darab. És hasonlók....


Erkel Színház • 101332019-05-27 12:13:32

Földszint 20. sor, 2. szék. Ritkán írok ilyet és az énekesek többségét már máskor is hallottam - akkor hallhatóbban énekeltek. Nem értem, most miért takarékoskodak ennyire a hangerővel. 


Erkel Színház • 101292019-05-27 00:14:21

Hát azt hiszem ez a mai fecske nem csinál nyarat. Mindenestre Szilveszterünk most végig ülte rendesen ezt a rendkívül semmitmondó és unalmas előadást. Az énekeseket alig lehetett hallani, de egyébként is mintha be lettek volna oltva az érzelmekben gazdag éneklés ellen. Belegonoldok, hogy hány remek előadást meg nem bírt végig ülni Szilveszterünk, de hát nagyon elfoglalt ember s régebben még az Ybl-palotát sem újították. Na mindegy. Puccini darabja megfelelő énekesekkel és rendezéssel néhány évad erejéig biztosan sikerrel adható lenne. Most szüntertől szünetre fogytak az emberek, de még így is szépen tele volt a harmadik felvonás végére a földszint. Kár érte. Ez a darab jobbat érdemelt volna pesti bemutatkozásnak. Puccini zenéje azért ebben a darabban is lényegesebb jobb, mint egy középunalmas másodvonalbeli kismester jobban sikerült alkotása - mert ebben az előadásban kb. ilyen jellege volt. 


Erkel Színház • 101222019-05-26 07:37:49

Meghirdették az előző évadot, tehát lehet tudni:Tóték - Az arany meg az asszony marad a Karói lúddal és A rászedett vőlegénnyelBemutatók: Mathis, a  festő, A cremondai hegedűs, Simona néni, Poppea megkoronázása (modern hangszereléssel, a társszerző Monteverdi mellett a honlapon Bella Máté), Mester és Margareta (musical) Székelyfonó, Psalmus Hungaricus, Galántai táncok - egy estén. Ide tervezik a Szentpétervári Kamaraopera két vendégszereplését: Faust. Gyöngyhalászok.Bach mindenkinek fesztivál, BMW - BEST MOZART WEEK, Énekkari művészek minifesztiválja, Kortárs opera showcaste - még be nem mutatott kortárs magyar darabok, RStrauss70, World Voice Day 2020 - hangverseny a hang világnapja alkalmából.Ezek mellett lesznek balettek is - nem a klasszikusabb fajtából gondolom. A kedvezményekről annyit tudni, hogy a délelőtti eladások 4500 forint egységjeggyel mennek majd. Nem baj Ókovács szent és sérthetetlen - nem kritizálom, mert egyeseket az itt nagyon érzékenyen érint. 


Erkel Színház • 101162019-05-25 13:59:31

A tavaly még teltházas Álarcosbálokra is megy a hírlevélre felirítkozás után az 50% kedvezmény - vagyis 50% kedvezménnyel lehet Az álarcosbál előadásokra jegyet venni, ha feliratkozunk a hírlevélre. De majd a Bánnfy-terembe szóló 10 ezer forintos jegyeket szétkapkodják a ritkaságokra.


Jules Massenet ! Ki ismeri ? • 3062019-05-20 19:05:52

Nem tudom, hogy a pécsiek mennyire imádják: mikor én voltam áprilisban a Manon pécsi előadásán, akkor elég foghíjjas volt a nézőtér. A nézőtéri ügyelők a harmadik emeltre jegyet váltottaknek ajánlgatták, hogy ülhetnek a földszintre is, mert van hely....


Erkel Színház • 100492019-05-19 15:36:47

Fenn szépen szól, szép a hangszíne is. Lenn már más kérdés: fátyolos, gombóc a torokban, a hangszíne is kellemetlen. Nem tehetek róla, de nekm egyik szerepében sem nagyon tetszett az elmúlt években. 


Erkel Színház • 100402019-05-19 09:36:41

És volt idő, mikor a Met-ben még a Wagnereket is meghúzták......


Erkel Színház • 100392019-05-19 09:36:15

Az English National Opera ha jól tudom, ma is mindent angolul ad elő - legyen szó Verdiről, Wagnerről, Pucciniről, Mozartról vagy más szerzők darabjairól Régen a MET-ben is angolul ment minden. Sőt, van egy felvétel, amin a Honvanscsinát olaszul adják elő! Ha jól tudom pont a Muszorgkszkij operák esetében fordult elő,hogy a szláv vendégénekes oroszul nyomta, a többiek olaszul vagy angolul :-).


Erkel Színház • 100212019-05-18 06:02:48

És Létay lesz mellette a címszereplő és a zseniális, csak a nagy székely büszkesége van, mert olyan jól egyáltalán nem énekel ma már művészúr lesz Lescaut. Hát izé, azért elég nagy lesz a kontraszt.....


Erkel Színház • 100202019-05-18 06:01:55

Hát ezt a Manon Lescaut én is kihagyom. Az álarcosbált is csak most nézem meg, de csak a karmester miatt, illetve, csak a második szereposztást, mert Molnár Leventére és társaira nem vagyok kíváncsi. A második szereposztás még elfogadható. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 616862019-05-17 11:24:12

Ajánlom Főigazgató Úr figyelmébe, az általa vezetett intézmény facebook oldalán is megosztott, Operportálos írást is. A Mozart előadásról az Opervilág közölt írást. 


Erkel Színház • 99952019-05-13 18:38:07

Annyi más van, amit be lehetne mutatni, ha már keresztény évad és nem az István, a király lenne a legfontosabb szerintem. 


Erkel Színház • 99902019-05-12 07:30:21

Keresztény évad lesz és nem tudtak jobbat kitalálni - a belcantóra fanyalognak, mert ugye néha lehet egy-egy bemutató, meg koncert, de mindjárt egyszerre több, a tematikába illő belcanto darab menjen? Pfuj, azt már nem. Egyébként meg nyitnak a könnyedebb műfaj felé: Billy Elliot, West sid story, és most István, a király


Erkel Színház • 99842019-05-11 19:30:42

Most látom, hogy Erwin Schrott lesz a Figaróban - a címszereplőként és grófként is bemutatkozik, természetesen nem egyszerre, hanem két, külön este. Vajon Rost lemond majd vagy sem? Mert ő lenne a grófné :-). De azt mondjuk nem értem miért kell nyomatni Molnár Leventét és betenni Schrott Figarója mellé grófnak.


Erkel Színház • 99832019-05-11 19:23:41

Rőser Valois Margitnak is jó volt - érhetett volna még az alakítás, de nekem tetszett. 


Erkel Színház • 99792019-05-11 15:43:44

Rőser Orsolya is megbírkózna az eredeti, koloratúrásá Melindával és persze Kolonitnsak is énekelnie kellene eredeti formájában a szerepet. Szegeden egy igazi etalon volt és bebizonyította, hogy ha megfelelő énekes énekli, akkor Melinda szólama eredeti formájában is nagyon hatásos pszichológialag. 


Erkel Színház • 99762019-05-11 11:48:15

Olyan sok mindent nem fog énekelni. Most újra tenor Bánk lesz és állítólag Fekete Attila a múltkor jó Bánk volt, akkor jelenleg miért csak Kovácsházi István van kiírva a szerepre?


Erkel Színház • 99702019-05-09 17:35:01

Nem baj Kolonits Violettáját ünnepelték most az olaszok és a kolozsváriak, a Normját meg majd ünneplik a franciák. Nekünk nem kell - Melindaként se minek. A Luciát is levették jövőre. Fekete Attil se kell nekünk, majd énekel mindent Boncsér, azt is, amit nem kellene.


Eiffel Műhelyház • 582019-05-08 12:05:31

És ez úgyis megvalósul majd, ha a 400 férőhelyből csak kb. 200 jegyet adnak majd el estéről estére?


  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1935 • Peter Schreier, énekes, karmester († 2019)
elhunyt:
1856 • Robert Schumann, zeneszerző (sz. 1810)
1970 • John Barbirolli, karmester (sz. 1899)