Bejelentkezés Regisztráció

Legfrissebb

Mahler hetedik a Bécsiekkel

Budapesten

Érzések és hangulatok szimfóniája - Mahler hetedik a Bécsiekkel

2023-01-20

- dni -


A legritkábban játszott Mahler szimfónia nyilvánvalóan a nyolcadik. Azt főleg a hatalmas, és ennek megfelelően borzasztó drága apparátus teszi szinte előadhatatlanná. De vajon miért ennyire ritka vendég a hetedik? Nincs hatalmas kórus, nincsenek énekes szólisták.

Vokális művek

Győztes csapaton ne változtass - Berlioz: Les Nuits d’été; Harold Itáliában

2023-01-05

Heiner Lajos


Egyre több ismerősömtől hallom, miután már rég túladtak LP-játszójukon, erősítőjükön, immáron CD-játszójuktól is megszabadultak. Egy német barátom mondta, vagy harminc éve, ha CD-t hallgat, pár óra után elfárad, de hagyományos lemezt egész nap képes élvezni.

Operabemutatók

Kicsit fanyar, de nagyon derűs ensemble – A denevér a Szegedi Nemzeti Színházban

2022-12-22

- zéta -


Ifjabb Johann Strauss Denevérjét átlengte egy különös ensemble-érzés, a szereplők jól összecsiszolódott fogaskerekekként kapcsolódtak egymáshoz. A közönség pedig örömmel vett részt ebben a derűs, közös játékban. Kicsit elhittük, hogy ott vagyunk a XIX. század picit szegényes, de mégis sok boldogságot hozó bálján, kikapcsolva a mindennapok zaklatottságát. Akarhat-e színház ennél többet?

Főtéma

Az én operaigazgatóim XI. – Horváth Ádám, a kérészéletű

2023-01-11

- zéta -


Rendhagyó direktori pályaképek nagyon szubjektíven megfogalmazva: ahogyan én láttam őket, a nézőtérről. Rendhagyó abban az értelemben is, hogy időben visszafelé haladunk. Egyfajta időutazás lesz, aminek a végére érve majd az Olvasó egy folyamaton tekinthet végig. Egy folyamaton, ami nemcsak a rendszerváltás előre kiszámíthatatlan operai útvesztőin vezeti végig, hanem a műfaj strukturális és művészeti változásain is. Látni fogjuk, mi változott meg visszavonhatatlanul és mi csak átmenetileg. A mai írás hőse Horváth Ádám.

A nap képe

,

Arthur Rubinstein a Time címlapján

A mai nap

született:

1887 • Arthur Rubinstein, zongorista († 1982)

1932 • Szendrey Karper László, gitárművész († 1991)

1944 • John Tavener, zeneszerző († 2013)
A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.