vissza a cimoldalra
2020-08-10
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3654)
A MET felvételei (964)
Operett, mint színpadi műfaj (4455)
Opernglas, avagy operai távcső... (20588)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4030)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Franz Schmidt (3659)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2012)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (177)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - PÁR-BAJ-TÉR - Topic személyes konfliktusok rendezésére (-zéta-, 2009-03-05 11:41:46)

   
915   Ardelao 2017-01-16 18:52:28

Kedves Fórumtársaim! Mielőtt bármelyikünk bejegyzést tenne e topikba, használati utasításként érdemes lenne előzetesen tanulmányoznunk az alább belinkelt cikkből itt idézett alapigazságokat. Ha így teszünk, erre a topikra talán nincs is szükség:

A kritika lélektana

„………A kritika célja a sértéstől-bántástól a segítő hozzászólásig széles skálán mozog. A cél feltárása megkönnyítheti, hogy a kritikát a helyi értékén kezeljük, és eldönthessük, …. reagálunk-e rá, vagy figyelmen kívül hagyjuk.

A kritika alja a sértegetés, a gúny szintjén található. ….. ezt ….. nevezném, … a leplezetlen ellenszenv támadásának. Természetesen maga az elkövető előszeretettel álcázza kritikának a fellépését, de ez többnyire ügyetlen hazugság. Általában elmondható róla, hogy otromba, ügyetlen, stílustalan. Legtöbbször minősítgetésből áll, …… A buta gúnyolhatja az okost, a csúnya pocskondiázhatja a szépet, és a gúny révén látszólag fölé emelkedhet.
……..
Természetesen, mint minden kívülről jövő üzenetnek, ennek is az határozza meg az erejét, hogy kitől érkezik. …………………………….

Ha a kritika valódi szándéka, oka lelepleződik, akkor erejét veszíti. Például, amennyiben látszik, hogy az ellenszenv mögött engesztelhetetlen irigység lappang, akkor értelemszerűen inkább sajnálat ébredhet a megtámadottban a támadó iránt, mintsem sértettség.

Minden kritika, amely mögött negatív érzések húzódnak, sokkal sebezhetőbbé teszik a kritikust, mint azt az embert, akit kritizálnak. ………Mert a kritikus érzelmeivel, érdekeivel van benne a cselekvésében. …. A semmibe vett, hatástalan kritika ugyanis pont a kritikussal teszi azt, amit ő akart a másik emberrel: megalázza.

Természetesen a sértésnek is megvan a maga művészete. Ezt is lehet kocsmai szinten, és magas fokon űzni. ………

A sértő kritikánál egy fokkal fentebb található a kötözködésből fakadó. …… Tiszta formájában hiányzik belőle a megsemmisítés, a megalázás szándéka. Csupán ….. fel akarja hívni magára a figyelmet, ... Eszközt keres ahhoz, hogy vagy fölényét, kiválóságát bizonyítsa, vagy behódolásra késztesse a másik embert.

….. A középmezőny esetében mindig a szubjektivizmus, az egyéni látásmód dominál. ….., nem vizsgálja, hogy amit kifogásol, az általános értelemben jó vagy rossz, csak az érdekli, hogy szerinte rossz.

A kritika csúcsa a szakmai, objektív kritika, vagy a bölcs ember látásmódja. ……. inkább utakat mutat, elmondja, hogy merre mi található, és rábízza az emberre a döntést, a belátást. Nem akar meggyőzni. Csak megmutat. Ha nem fogadják el, ….., mivel a másik ember tiszteletéből fakad, visszahúzódik, és ejti a kérdést.

Akik már elértek valamit, azoknak nincs szükségük arra, hogy agresszív stílussal hívják fel magukra a figyelmet. Az ember súlya megjelenik szavaiban, és ez automatikusan tekintélyt is teremt a számára, …………. Így lehet megkülönböztetni attól, aki harsány, követelődző.

Hibának kell tartani, ha valaki a sértésre érvekkel akar válaszolni, mert ugyan feldühíti ezzel a sértegetőt, ám pont ezzel kikényszeríti a további agressziót.
Sértésre sértéssel válaszolni ….. semmi értelme, csupán azonos szintre kerül támadó és megtámadott, és ez bizony sokáig tartó társasjátékot eredményez, lefelé tartó spirállal.
………………………

A kötözködésben megnyilatkozó kihívás elfogadása ….. csak akkor élvezetes, ha az ember maga is szereti a ….. kakaskodást, és egyáltalán nem célja az értelmes párbeszéd, amelynek van valami konklúziója.
…………………

A bölcs, illetve szakmai kritika … még azt is örömmel töltheti el, aki csupán hallja, de nem címzettje. Mindig jó érzés olyasmivel találkozni, ami önmaga jogán vív ki tiszteletet.

Természetesen ne feledjük el, ….: a kritika csakúgy, mint annyi minden megnyilvánulás, az emberi minőséget tükrözi vissza. Nem kell érteni, elfogadni, szeretni a másik embert, de törekedni kell valamiféle méltányos, tisztességes viselkedésre!

Végzetül pedig: Nem árt, ha olykor – az opera, hangversenytermek bársonyszékeiből kikászálódva, fülhallgatóinkat félretéve - körülnézünk a világban. Észrevesszük a sok éhezőt, az utcán, aluljárókban mocskos kacatok alatt halálba szendergőket, a gyámoltalan magára hagyottakat, halálos kórban szenvedőket, és akkor találunk valós okot a kritikára, önmagunk kritizálására. Mi itt olyan dolgokon vitázunk, amelyekkel a világot egy jottányit sem tesszük szebbé, elviselhetőbbé. Vajon minket itt, az ebben és a többi zenei fórumban csatározókat, a kritika mely fajtája illet meg?
914   smaragd • előzmény913 2017-01-15 22:51:26

Válasz 911,912,913 bejegyzésekre:

Örülök, hogy ideírtátok véleményeteket, köszönöm szépen.
913   Héterő • előzmény912 2017-01-15 20:55:05
Repetitio est mater studiorum.
912   Nagy Katalin • előzmény911 2017-01-15 19:34:13
Az Intermezzo 2016. júniusa és 2017. januárja Sawallisch vezénylésével négyszer, Karajannal háromszor szerepel.
911   Rózsika • előzmény907 2017-01-15 18:23:30
Mutatok két jó példát a szócséplésre.

Fórum - Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (smaragd, 2016-09-10 17:01:08)

710 • smaragd Előzmény 709 2017-01-13 15:15:57

„709 számú bejegyzésre:”

Minek írod le, hogy melyik számú bejegyzésre válaszolsz, amikor ott van a hozzászólásod címsorában hogy Előzmény 709? --- Hacsak, nem a szócséplés a célod?

„a zeneszerző neve, Kemény Egon”

Minek írod le még egyszer külön, teljesen feleslegesen Kemény Egon nevét, amikor a Kemény Egon fórumban vagy, és éppen róla beszélsz több hozzászóláson át? A napnál is világosabban egyértelmű, hogy „a zeneszerző neve, Kemény Egon”? --- Hacsak, nem a szócséplés a célod?

Bár ez utóbbi esetben inkább a név- és címfétised lehet a háttérben.

Most csak két példát hoztam. Számtalant lehetne mutatni, mert minden hozzászólásod 80%-ban ebből áll.

Aránytalan, és méltatlan Franz Schmidt és Kemény Egon nevét így elcsépelni. Ha élnének az érintettek kikérnék maguknak.

Még egy dolog. Folyton ügyet csinálsz abból, ha valamit véletlenül kétszer ír be valaki, de te már számtalanszor belinkelted ugyanazokat a youtube videókat, újra és újra, könyörtelenül. Az egyik ilyen az a szerencsétlenül járt Intermezzo a Notre Dame operából a F. Schmidt fórumban.
910   macskás • előzmény909 2017-01-11 10:03:11
Eccerű nem először állt ki magáról szegénységi bizonyítványt meghaltak ügyében.
909   IVA • előzmény908 2017-01-11 03:11:48
Eccerű Fórumtárs!

Egy–kettő
Klapka György január 4-én hunyt el: „valamikor a délután folyamán hirtelen összeesett és meghalt”. Személyisége számomra azért volt izgalmas, mert táncosként többek közt Lakatos Gabriella, az Operaház prímabalerinája és Balogh Edina, az Operettszínház vezető táncosnője és a kor első számú revüsztárjának partnere volt, továbbá mert egy időben megpróbálta megszervezni és feléleszteni a Liliput Színházat, ami sajnos nem bizonyult hosszú sikerű vállalkozásnak. Úgy gondoltam, halálhíre ezen tevékenységei okán kötődhet a Café Momus Pantheonjához, de mivel a köztudat elsősorban és egyértelműen üzletemberként tartja számon (többnyire a „legendás” jelzővel), követtem a Wikipédia „megjelöléseinek” sorrendjét, amikor 23:30-kor bejegyeztem a hírt.
Bizonyos, hogy az Ön hozzászólása, amely szerint az üzletember megjelölés vitatásához több magyar és külföldi személy tudna mesélni, már január 5-én 07:50 előtt az én hozzászólásom fölött szerepelt, legfeljebb 12–20 órával Klapka György halála után, mint mondani szokás, amikor az elhunyt még ki sem hűlt. Úgy gondolom, ebben az intervallumban bármilyen terhelő megjegyzéssel a Pantheonba sietni nem enyhébb megnyilvánulás a gyalázkodásnál, és mivel az elhunyt személyének nem a művészi minősítésére vonatkozott, a téma nem is erre a fórumra való.
Ha ebben Ön semmi bántót nem talált, vagy olyasmit írt, ami nem állt szándékában, hiába is magyarázom ezt tovább. Legfeljebb idézem a Wikipédiában még most is a szócikk tetején olvasható, automatikusan ott szereplő bekezdést, amelyet nem szerkesztők írtak, hanem nyilvánvalóan a Wikipédia (egyetemes érvényű) alapelvét tükrözi:

A lap olyan személyről szól, aki nemrég hunyt el. A halálesettel kapcsolatos információk egyelőre hiányosak, ellentmondásosak lehetnek, pontosításra szorulhatnak. A személyiségi jog védelme és a jó hírnévhez való jog az elhunytat is megilleti.

Három
Semmilyen adatforrás sem tekinthető abszolút megbízhatónak. A régi, könyv alakban megjelent lexikonok előnye és hátránya is, hogy nem szerkeszthetők tovább. A Wikipédia hátránya, hogy nem mindig megfelelő felkészültségű és elfogulatlan emberek szerkesztik, ám előnye, hogy önkényesen és önhatalmúlag senki sem javíthatja – nem szeretném itt részletesen ismertetni a gyakorlat menetét. Nem igaz, hogy csak életkoruknál fogva tudatlan emberek szerkesztik! Bármilyen korosztályból lehet regisztrálni szerkesztőnek, és mivel az életkor gyakran meghatározza az érdeklődési kört (ami fordítva is igaz), a szerkesztők életkora sokféle. Ezért javasoltam, hogy nem művészeti vonatkozású tapasztalatait idővel ott jelezze, a Pantheon spontán használata személyes elégtételre (az élő fölényével, és megnevezetlen személyekre hivatkozva) nagyon is ízléstelen.

Négy
Benkő Dániel a Wikipédia szerint lant- és gitárművész. Én is ekként ismertem meg a televízióban, és ezt tisztelem is benne. Az utóbbi években számomra nem rokonszenves szórakoztató műsorokban tűnt fel, a bulvárlapokban botrányhősként szerepel – mindez roppantul nem érdekel. Nem tudom, zenél-e jelenleg is, azt sem, hogy jól vagy rosszul penget-e, ezért, bár jelző nélkül, művésznek tartom.
Nem tudom, hogyan került most kontextusba. Miért időszerűbb ez a téma annál, hogy megérem-e én, hogy elküldhetem ezt a hozzászólást, vagy megéri-e Ön, hogy elolvassa; vagy a Pantheonban olvasson a gitárművészről? Ön talán várólistát vezet a Pantheonhoz, ahol már előre minősít alá művészeket? És esetleg azt várja, hogy ezt senki se tartsa bántónak vagy etikátlannak? (Értelme szerint fenyegetés, de engedje meg, hogy fütyüljek rá.)
908   eccerű • előzmény902 2017-01-10 21:20:34
Kedves Fórumtárs!

Egy. Nem állt szándékomban senkit sem megbántani, nem is írtam semmi bántót.
Kettő. Valakit igaztalanul vádolni is minimum ízléstelen. Nem gyalázkodtam, de ha már ezzel vádoltattam meg, tisztázzuk: a gyalázkodás minősítést vagy jelzőt is magába foglal, én csak annyit írtam, hogy Pomádé király meztelen.
Három. A wikipédia, mint forrás, köztudottan nem megbízható. Ha valamiről semmi fogalma nincs az embernek, arra jó, hogy az irányt kijelölje, de ennyi. Olyanok szerkesztik, akik pl. ebben az esetben életkoruknál fogva semmit sem tudhatnak az illetőről, csak amit összeolvasnak a témában, márpedig a net korántsem ad teljes képet semmiről.
Négy. Már most megígérem előre, ne akkor kapjak ki, ha valaki majd Benkő Dániel halálakor a "művész" szóval bármilyen pozitív összefüggésbe hozza az illetőt, azt is szóvá fogom tenni.
907   smaragd • előzmény906 2017-01-09 22:33:55

Helyes, törődj a magadéval.
Ezzel remélem vége az itt zajló felesleges szócséplésnek, én ilyesmiben nem szoktam részt venni.
906   Rózsika • előzmény904 2017-01-09 21:06:07
A pszichiátria is egyre fejlődik, de fórumtársi jó szándékból :-) nem teszem, nehogy bajod legyen belőle.
905   álmodó 2017-01-09 15:03:19
...De MI a vita trágya? Illetve tárgya??
Azonnal mondja meg valaki, mert addig innen nem megyünk haza...

:-D

904   smaragd • előzmény903 2017-01-09 14:34:31

903 számú  bejegyzésre fórumtársi udvariasságból :-) reagálok:

egyetértek, szerintem is helyes, ha a jelzett problémákat szakorvossal beszéled meg.
903   Rózsika 2017-01-08 13:27:29
Franz Schmidt fórum, smaragd, 2594 sz. bejegyzés, 2017-01-04 06:32:53

[i]„Ez egyébként, utánagondolva, mégiscsak csodálatos, köszönöm szépen!

Bejegyzésed szerint szinte látom magamat, amint "smaragd" nicknevemen karmester-óriásokkal, a Wiener Philharmonikerrel, a Wiener Symphonikerrel, ének- és zeneművész kiválóságokkal, Franz Schmidt bécsi zeneakadémiai tanszékvezető, igazgató majd rektor egykori tanítványaival, az életművét tisztelő osztrák ill. nemzetközi zenei nagyságokkal és a közönséggel karöltve - nem egymagam, az igaz - szembemegyek az általad említett kánonnal....:-)...

(Elnézést kérek a fent említettektől, hogy tréfás mondatomba bevontam őket.)”[/i]

Úgy látom, nem tudod abbahagyni. Ahelyett, hogy szégyenedben hallgatnál, még rá is játszol. Na ez az abszolút ... [nem írom le micsoda - nem azért mert trágár lenne vagy ilyesmi, eszemben sincs, hanem nincs értelme a minősítésnek, csak ezen a módon szeretném azt az új, alsóbb szintet jelezni, amire smaragd lépett]

Egyébként, ha már itt tartunk.

Mi értelme a Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) fórum, 660 sz. bejegyzésében, 2017-01-06 01:25:13 egy külön posztot írni arról, hogy egy téves bejegyzés is odakerült? Ha már annyira „véded” a fórumot a nem odavaló bejegyzésektől, akkor ezzel pont fordított hatást érsz el, mert ezzel a téves bejegyzés nem szűnik meg, csak eggyel több témaidegen poszt lesz ott. Ebből is látszik milyen álszent az egész tevékenységed. Ha te offolsz, az már ugye nem baj? Magamutogatás az egész.

Az alábbi üzenetet is minek másoltad be mindenhová, ha annyira véded a fórumokat az offtól?

„Ezúton köszönöm fórumtársunknak azt a nagy erőt igénylő tevékenységét, amellyel olvasói fórumainkon bejegyzéseimet, választott nicknevemet több, mint egy éve lankadatlanul népszerűsíti - kissé szokatlan, botrányosnak ható formába ugyan, de sajátos módján felkeltve ezzel az érdeklődést a fórum teljes anyaga, értékes bejegyzései iránt is -, feltehetően újabb és újabb, fantáziadús nicknevei igénybevételével, :-).”

Azt sem értem, hogy pl. minek kell minden egyes bejegyzésben leírni hogy Franz Schmidt, Dr. Franz Schmidt (és ezek variánsai, gyakran a titulusainak, címeinek felsorolásával, majd ezek méltatásokkal cifrázva) magában a Franz Schmidt fórumban? Hát róla szól a fórum, nyilván róla írsz, ha nem tünteted fel külön, hogy másról szólsz éppen.

Olyan, mintha más címeivel, érdemeivel, titulusaival a saját nevedben, a saját élvezetedre kérkednél. Nagyon fura ez az egész. Nem vagyok pszichiáter, de ez számomra betegesnek tűnik. Talán ha van itt szakember a fórumon, ezt meg tudja erősíteni.
902   IVA 2017-01-05 07:50:36
Eccerű fórumtárs szíves figyelmébe, ha már úgyis aktiválódott ez a topic:

Itt lehet regisztrálni szerkesztőnek, majd vitázni más szerkesztőkkel annak, aki nem ért egyet a tegnap eltávozott Klapka György „megjelölésével”. A Pantheonban gyalázkodni, mások nevében, meglehetős ízléstelenségre vall.
901   Ardelao • előzmény899 2017-01-03 08:58:26
ad 4)
Nem remélek tiszteletet, mert nincs hiányom benne.
Némelyek tisztelete viszont tiszteletlenségnek számít.
Köszönöm, hogy nem tisztelsz.
900   smaragd • előzmény899 2017-01-03 08:05:12

Ezúton köszönöm fórumtársunknak azt a nagy erőt igénylő tevékenységét, amellyel olvasói fórumainkon  bejegyzéseimet, választott nicknevemet több, mint egy éve lankadatlanul népszerűsíti - kissé szokatlan, botrányosnak ható formába ugyan, de sajátos módján  felkeltve ezzel az érdeklődést a fórum teljes anyaga, értékes bejegyzései iránt is  -, feltehetően újabb és újabb, fantáziadús nicknevei igénybevételével, :-).
899   Rózsika 2017-01-03 07:26:11
Nem akarom a Franz Schmidt fórumot szétoffolni, ezért itt reagálok Ardelao 2587. sz. üzenetére.

Kedves Ardelao,

Nem akarom szaporítani a szót, ezért csak vázlatosan, röviden válaszolok.

1)
Jogod van, de ízléstelen mások beszélgetésébe ilyen módon belekontárkodni.

2)
„De nem magyarázkodom tovább. Egyrészt azért, mert azt semmi sem teszi szükségessé”

Én erre a mondatodra reagáltam. Azóta sem értem, miért kezdtél hosszas magyarázkodásba, anélkül hogy „nebuló” vagy „vádlott” lennél.

3)
Oké-oké, ezt mind értem. Azt viszont nem értem miért szajkózzátok folyton ezt. Nem tudok róla, hogy bárki megtiltotta, vagy megtilthatta volna ezen a fórumon a személyes vélemények megosztását, illetve a saját kútfőből való érvelést. Lehet csak nem találkoztam a tiltással, de akkor kérjétek meg a Tónit, hogy írja ki a fórum címe alá nagy betűkkel: Ebbe a fórumba csak másolni lehet, saját véleménynek vagy érveknek helye nincs.

4)
Nem eszementség az. Inkább jól kitalált dolog. Szerintem bőven lehetnél a fiam, de talán az unokám is. Valószínűleg azért próbálod „véníteni” magad, mert nagyobb tiszteletet, illetve nagyobb hitelt remélsz a szavaidnak általa.

5)
Folyton azt ecseteled, te milyen szerény vagy, mégis előállsz az alábbi kijelentéssel.

„Alig akad olyan zene, amelyet ne ismerénk.”

Egyrészt, ilyent szerény ember nem mond. Másrészt, ilyen blődség után senki sem hiszi el neked, hogy aggastyán vagy, főleg nem, hogy képben vagy egyáltalán.

6)
Na és? Nem erről volt szó. Ettől még lehet saját zenei véleményed, illetve saját zenei érved, nem? Vagy olyanja csak a hangversenyre járóknak van?

7)
Jaj Istenem... Egyre fárasztóbb. Sok pont van még?

8)
--> 7

9)
Nem bántotta smaragdot senki, ő esik pánikba minden ellenvéleménytől, illetve attól, ha nem másolni kell, hanem érvelni, saját véleményt kifejteni. Ilyenkor támad, mert más módszere nincs a helyzet kezelésére.

10)

„Nekünk van egy külföldön elismert,”

Te miért használtál többes számot? Valószínűleg azért, mert a magyar emberek, a magyarság nevében próbáltál szólni.

Mivel így fogalmaztad meg a mondatot, én is eszerint reagáltam. A magyar emberek, a magyarság büszke rá, nem akarja elvitatni az érdemeit... folytassam?

„Talán jobb lenne e kérdést nem feszegetnünk, mert nem biztos, hogy Te kerülnél ki győztesen.”

-->7

11)
Egyetértek, ne szaporítsuk tovább a szót, mert egyre nevetségsebbé teszitek magatokat. (Ld.: smaragd, Franz Schmidt fórum 2588. és 2589. poszt)
898   Haandel • előzmény897 2014-01-23 16:11:48
:)
897   Kúp Flóris • előzmény895 2014-01-23 02:49:27

P-F = pajta-fajta
(csak a pedál miatt)
pajta-fajta

Shed = csűr,
( Csűr de Franc :)
896   Kúp Flóris • előzmény895 2014-01-23 02:41:06


I(’m)WA shed out
895   Haandel • előzmény894 2014-01-20 20:36:13
Kúp Flórisnak gyorsacskán "Elő kell jönnie!!!"… - nekünk, tévelygőtársaknak, fűszeresebb szavakat tálalhatna!
894   Búbánat • előzmény893 2014-01-20 11:25:22
Kúp Flórismak lassacskán "fel kell kötnie"... - benned vetélytársa találhat a szavak fűzésében!
893   Haandel • előzmény888 2014-01-19 19:50:22
Nagy a baj!
Egy pár páratlan szó miatt.

Azért, mert áll-itólag a csehek sörnyen sörmizálnak:
a Holdhoz nem dalolnak, hanem csek cseholnak.

De ez nem igaz!
Mert a csehek ideiglenesen a holdjárőrre nem csaholnak.

De kés-ő!
Mert a lándzsás karavánok már a rimaszombati chatamező felé halandzsáznak.

(;-)
892   Haandel • előzmény891 2014-01-17 19:34:08
891   Haandel • előzmény878 2014-01-17 19:30:58
A magyaroknak alapvetően nem tetszik a cseh nyelv, énekben különösen nem.
+
nem tartottam fontosnak kibővíteni ezt azzal, hogy akit a cseh nyelv személyes vagy művészi élményen keresztül megérintett (ez utóbbiakhoz tartozom magam is), természetesen kivétel lehet ez alól.” (878)
=
A magyaroknak alapvetően nem tetszik a cseh nyelv, énekben különösen nem, kivéve azokat akiknek tetszik.
890   ladislav kozlok • előzmény889 2014-01-09 20:12:25
Es ezt nem Handelnek szantam.
889   ladislav kozlok • előzmény888 2014-01-09 20:05:08
Nagy baj AZ AGYBAJ !
888   IVA • előzmény886 2014-01-09 18:09:18
Látom, nagy a baj.
887   IVA • előzmény885 2014-01-09 18:08:47
Számíthattam volna kb. erre. Pedig csak arra akartam utalni, hogy mindegy, ki maga, és ki bármelyik fórumozó.
886   Haandel • előzmény878 2014-01-09 17:40:09
Itt elsősorban nem a cseh nyelv védelméről van szó. Itt a ‘magyarok’ védelméről van szó.

Szerintem az a fő probléma, hogy Te a saját tapasztalatodat 14.5 Megapixeles felbontásban kivetíted 14.5 millió mitsemsejtő magyarra. De a magyarok nem egyforma pixelek vagy ivadékok, hanem egyedi emberek.

Vannak olyan magyarok akinek tetszik a cseh nyelv (T), olyanok akinek nem tetszik (N) meg olyanok is, akik egy felmérésben azt válaszolnának, hogy ’nem tudom’ (X).

A Te állításod azt jelenti hogy:
N = 14.5 millió (=wwHU=HU+SK+CZ+...); T=0; X=0.
Nyilvánvaló, hogy ez nem igaz.
885   mandarina • előzmény884 2014-01-09 10:52:26
El vagyok bűvölve :) Tudni véli, ki vagyok :D Most már én is szeretném tudni :)(Gyanúsítottak már azzal, hogy én vagyok HOreczky Krisztina :) )
Életemben nem írtam a MÁO oldalára (igaz, meg szoktam nézni), főleg nem copy-pastoltam a momusról... egész fontosnak érzem magam, hogy szerény kis személyemet felismerni véli :)
884   IVA • előzmény880 2014-01-08 20:11:45
Miért is kellene tudnia, ki IVA? Azért, mert én tudom, ki Mandarina? (Még mielőtt azt mondaná, hogy a pelyva időmből, amelyet nyilván magától lopok, kinyomoztam a kilétét, tisztázom. Nem sokkal az után, hogy maga kétszer is azzal indokolva hallgatott el egy-egy érvelést, hogy abból kiderülne a kiléte, azt pedig nem akarja, volt olyan bölcs, hogy egy fórumbejegyzését megismételte egy közösségi oldalon, egy közös ismerősünk /nem titok, ki: a MÁO/ oldalán, a polgári neve alatt. Nekem pedig, alig elhagyva a Momus-t, a közösségi oldal kezdőlapjának első helyén mutatta a rendszer ugyanazt a szöveget. Két éve is lehet ennek, de nem mondhatja, hogy éltem vagy visszaéltem vele. Elsősorban azért nem, mert szerintem egy fórumon nem érdekes, hogy ki Mandarina, ki IVA, ki bármelyik fórumtárs. A vélemény érdekes.)
Ismétlem, sem az időt, sem a felületet nem veszem el magától. Miért morfondírozik itt ismét azon, hogy nem kellene a becses idejét az én végeérhetetlen hozzászólásaimra pazarolni (amelyeknek különben könnyen a végükre lehet érni), hanem átsiklani felettük, amikor ez én oly régóta ajánlom ugyanezt magának? Vajon nem magának van-e az enyémnél is több ideje, ha olyankor is képes megjelenni a Párbaj-topicban, amikor örülhetne, hogy nem volt részese egy vitának? Miközben nyugodtan „folytathatná a szakmát” (?) a balett-topicban is: a MÁO honlapján végre megjelent az Anyeginek szereposztása.
883   IVA • előzmény879 2014-01-08 20:05:33
Valóban (nagyon) nem akarok magával társalogni. Szerencsére számba vennem nem kell a nevét, tízszer még a számra sem vettem, de ha néhányszor és most mégis, azt szíveskedjék hálásan megköszönni azoknak, akik az én hozzászólásomra hivatkozó bejegyzésükben a maga nevével érvelnek. Legutóbbi köszönete Haandelt illeti. Az én idős korom semmiben sem tudja fékezni magát, csupán valós vitaérvek híján említi.
1. Gruberová koncertjét nem néztem meg, de nem azért, mert nem érdekelt, hanem mert érdeklődésemnél erősebb volt, hogy nem akartam csalódni abban, amiért szeretem. Maga tehát most megint hazudott rólam, amivel most arra kényszerített, hogy leírjam azt, amit eredetileg nem akartam.
2. Belinkeltem egy fotót kedvelt énekesnőmről a kedvenc bécsi templomom előtt. Ettől még mindig nem imádom Netrebkót, sem a Karlskirchét. (Magáért a műveletért különben hány év jár?)
882   tiramisu • előzmény880 2014-01-08 18:57:37
Nem is oly rég hetekig ekézted szegény balettosainkat, tudományosan. Na, az volt ám csak az unalmas! :-)
881   tiramisu • előzmény880 2014-01-08 18:55:54
Nem kötelező elolvasni! Kapd elő szabad akaratodat savanyú mandarin(a)kám!
880   mandarina • előzmény879 2014-01-08 14:18:46
nem tudom, ki Iva, de úgy tűnik, ideje, mint a pelyva... lehet, talán nem kellene a mi becses időnket az ő végeérhetetlen hozzászólásaira pazarolni, hanem átsiklani felette, és folytatni a szakmát?
879   ladislav kozlok • előzmény878 2014-01-08 11:03:39
egyszer mar mondta, hogy nem akar velem tarsalogni, azota vagy tiz-szer szajaba vedte a nevemet, meg egyszer es hatarozottan ki kerem magamnak azt, hogy valaki hazugnak tartsonHadja mar abba, csak a maga idos kora tud engem megfekezni, hogy ne pejorativ kifejezeseket hasznaljak.
p.s.
1.)magat nem erdekelte a Gruberova koncert
2.)egy fotot linkelt be a kedvelt enekesnojerol a kedvenc temploma elott.
878   IVA • előzmény877 2014-01-08 02:36:28
Haandel!
Mielőtt az én állításomra azt mondod nem igaz, olvasd el azt az előzményt (és másold ide, ha már ilyen másolós kedvedben vagy: Edita Gruberová-topic, 2370. és előzményei), amelyben ladislav kozlok egy általa elveszített (egyébként szintén értelmetlen és hiábavaló) vitában azzal a kijelentésével próbált érvelni, hogy én nem szeretem Gruberovát és imádom Netrebkót. Ezzel egyszerre 3 hazug állítást írt le: kettőt az érzelmeimről, egyet a személyiségemről. Miután erről a vitamodoráról kénytelen voltam lebeszélni (megjegyzem: igen kulturáltan), a Mi újság a Magyar Állami Operaházban?-topic 48563 sz. hozzászólásában igyekezett asszisztálni ellenem egy általa bevallottan ismeretlen tárgyú témában, és azóta nyíltan tanúsította indulatát. (Ezeket az előzményeket és a következményeket sem kívánom idézni, idézheted Te, ha már annyira idézhetnéked és felidézhetnéked van.)
Bizony, eredeti mondatom ez volt: „A magyaroknak alapvetően nem tetszik a cseh nyelv, énekben különösen nem.
Mivel ez nem a cseh nyelvről szóló nem létező topicba íródott, hanem a Mi újság a Magyar Állami Operaházban? címűbe, a téma pedig, úgy emlékszem, kb. az Operaház műsorpolitikája volt, nem tartottam fontosnak kibővíteni ezt azzal, hogy akit a cseh nyelv személyes vagy művészi élményen keresztül megérintett (ez utóbbiakhoz tartozom magam is), természetesen kivétel lehet ez alól.
Erre érkezett ladislav kozlok agresszív felütésű (Neked, Haandel, ez fel sem tűnt?) reagálása, és a sok, ostobán álságos és hamis ellenérv. Ha én egy élettapasztalatomat írom le, az bizony akkor is igaz, ha az ellenkezik más élettapasztalatával, amely statisztikailag ugyanúgy nem igazolható, mint az enyém.
Ezen túlmenően az, hogy...

- valaki Rimaszombaton nőtt fel
- ott milyen arányban élnek magyarok és szlovákok
- ki volt Bartók második anyósa
- Marton Évának milyen a cseh kiejtése
- mindegyik nyelvben van valami szép és egyedi, mint a népzenében
- nemcsak az a szép akinek a szeme kék
- a Dvořák-dalok, -duettek gyönyörűek cseh nyelven
- Bartók szlovák népdalfeldolgozásai is gyönyörűek
- minden szó zene is, akármilyen nyelven
- a Jenufa gyönyörű opera

... mind-mind szép és igaz (osztom is a véleményeket), de nem mond ellent az én kijelentésemnek, így nem is cáfolhatja azt, nem bizonyítja, hogy az én tapasztalatom nem igaz. Megannyi ál-ellenérv (és egy alantasan ferdítő oldalvágásod: „akkor se, ha ezt, önkényesen a nemzet nevében, a nemzet egyik fia írja!”), amelyekkel én a helyedben nem dicsekednék, és inkább hagytam volna őket – ha nem is a feledés, de – a topic mélyén szunnyadni. De nem lehetek a helyedben, aki ebben a vitában számomra ismeretlen eredetű, eredendő vagy szerzett indulattal lépett fel ellenem, és korántsem a cseh nyelv védelmében, hiszen én azt sosem szapultam.
877   Haandel 2014-01-07 16:24:53
IVA (3573 | Élő közvetítések):
’’…a semmiből gerjesztett és ugyanoda vezető, hosszadalmas vita…’’
IVA (3570 | Élő közvetítések):
[i]’’… A cseh nyelvvel is kapcsolatos, értelmetlen, indulatokból gerjesztett vitában ugyanis
1. jómagam egyetlen szóval sem szapultam a csehek nyelvét.’’ [/i]
---

Ez nem igaz!
A vita nem semmiből volt gerjesztve. A vita azzal kezdődött, hogy Te azt állítotad, hogy (MAO 48564):
’’A magyaroknak alapvetően nem tetszik a cseh nyelv, énekben különösen nem.’’
- - -


ladislav kozlok így reagált: | MAO 48569 | Előzmény 48564 |

Honnan veszi a batorsagot azt mondani, hogy a magyaroknak alapvetoen nem tetszik a cseh/szlovak/ nyelv ? Ez nem igaz ! En Rimaszombatban nottem fel, ahol kb. fele-fele aranyban elnek Magyarok es Szlovakok.
P.S. Csak erdekessegbol mondom, hogy a hazinenink Bartok masodik anyosa, Pasztory Nelly neni volt.
P.S. Marton Evanak kituno cseh kiejtese van.
- - -

Haandel így reagált: | MAO 48590 | Előzmény 48564 |
Ez nem igaz!

Ez nem igaz,
mert mindegyik nyelvben van valami szép és egyedi, mint a népzenében!

Ez nem igaz,
mert nemcsak az a szép akinek a szeme kék!

Ez nem igaz,
akkor se, ha ezt, önkényesen a nemzet nevében, a nemzet egyik fia írja!
- - -

Tiramisu így reagált: | MAO 48591 | Előzmény 48590 |

Egyetértek.
Pl. Dvorák dalok, duettek - gyönyörűek cseh nyelven, különösen, ha az énekes érti, hogy mit énekel (ki lehet szótárazni is!).
A Jenufa gyönyörű opera.
*
Bartók szlovák népdal feldolgozásai is gyönyörűek.
Minden szó zene is, akármilyen nyelven!

Csak meg kell szólaltatni... :-)

*****


Haandel:

Ez, az első pillanatra egyszerűnek tűnő állítás, nagyon érdekes, mert meglepően komplex. Szerintem a vitanák volt értelme és volt eredménye is.
Az eredmény az, hogy nem igaz az állításod.
876   ferocissimoato • előzmény875 2013-11-18 23:20:34
875   Búbánat • előzmény874 2013-11-18 21:15:56
Kedves IVA! Belőlem hiányzik az az elszántság, ami belőled nem. Haandel meg - ha akarja - Veled folytatja a disputát, mert mint írtam, én ebből már kiszálltam.
874   IVA • előzmény873 2013-11-18 19:38:05
Kedves Búbánat, az Opera-topicba, Haandelnek írt, 48733. sz. válaszodból hiányzik, hogy visszautasítod köszönetének tárgyát. Merthogy ott rágalmazott meg bennünket „módszerekkel”, amelyek állítólag leleplezésre vártak: nyilvánosan, nem privát levélben.
873   Búbánat • előzmény872 2013-11-18 19:06:03
Haandel-lel folytasd, ha van hozzá türelmed, időd, kedved és "kötelességed". És abba engem ne keverj bele. Vedd észre, ha valaki provokálni akarna Téged, nevemet is belekeverve egy köztetek korábbról fennálló nézeteltérésbe, amihez nekem semmi közöm. Haandel-lel különben is nekem mindig korrekt volt a viszonyom, ahogy most is az. És ezen nem fog változtatni az sem, ha engem meg Téged együttesen is emleget. Ha meg ő és köztem bármi félreértésre okot adható probléma támadna, azt vele is inkább privát üzenetekben tisztázom. Mert "párbajozni" itt - úgy vélem - játszótérre való, dedós dolog. Ami kettőtöket illeti, továbbra sem kívánok ahhoz hozzászólni.
872   Búbánat • előzmény871 2013-11-18 18:54:51
Kedves IVA! Úgy emlékszem, azzal fejeztük be az Opera topicban, hogy mindkettőnk egyezségre jutott ebben a témában. Kérlek, ne kezdd újra, ne emlegessél, főleg olyat nem, hogy "erőszakosan unszolni" akartalak. Én az érveimet soroltam, Te is a Tiédet, ahogy ppp is. Mi ketten elfogadtuk, hogy mivel egymást úgysem tudjuk meggyőzni, az egyetértésünk maradjon meg Házy Erzsébet vonatkozásában. Haandelnek pedig tényleg nem kellett volna újra felszítani az ügyet a szerencsétlen, nekem szóló "köszönő" (nem tettem vagy mondtam olyat, amiért köszönetet várnék tőle) mondatával. Úgyhogy, remélem, tényleg le van zárva a mi kettőnk ügye, és ahogy én sem emlegetlek fel, Te sem teszed többé. NE HIVATKOZZÁL RÁM se pro se kontra!!!
871   IVA • előzmény870 2013-11-18 17:40:58
Hát elég pontos volt a diagnózisom (866).
Miféle módszereimről beszélsz?
Az Erkel-topicban egyetlen szót sem mondtam László Boldizsárról! A Pillangókisasszonyról írt beszámolómban semmit sem írtam az alakításáról! Búbánat áthozta a „műsort” az Opera-topicba, és erőszakosan próbált unszolni bennünket, győzködni, hogy írnunk kell a tenoristáról.
Te mit írtál László Boldizsár Pinkerton-alakításáról???
Miféle módszereinkről beszélsz, és mit köszönsz Búbánatnak? Csak nem a Te megbízásodból szekírozott bennünket napokon át???
870   IVA 2013-11-18 17:37:51
A Mi újság a Magyar Állami Operaházban? c. topicból:

48731 • Haandel Előzmény 48708 • Válasz erre 2013-11-18 16:23:50
Köszönöm kedves Búbánat, hogy leleplezted IVA és parampampoli elfogadhatatlan módszereit!
869   IVA • előzmény866 2013-11-18 17:24:01
Haandel, ha nem vetted volna észre: a párbajtéren én már se nem állok egy helyen, se nem rohangálok ide-oda. Egy párbaj ugyanis nem tart több mint három hétig. Egymagad gajdolod itt a rögeszméidet, a folyamatot azonban szívesebben hallgatom ebben a formában.
868   Heiner Lajos • előzmény864 2013-11-18 17:01:06
Eddig azt tudtam, azt, hogy kezezik...-)
867   Haandel • előzmény865 2013-11-18 16:32:06
A németek nem buták. Ők tudják, hogy Dvořák zenéje, énekben különösen, akkor eredeti, ha csehül csendül fel.
866   Haandel • előzmény864 2013-11-18 16:29:39
Először azt állítotad, hogy ’a magyarok’.
’A rimaszombati figyelmeztetés’ után azt állítotad, hogy ’A Magyarországon élő magyarok...’ (799.)
Érvelésem után azt kezted állítani, hogy csak azokra a magyarokra gondoltál, akik járnak a MÁO-ba (839.).
Közben feltettél néhany kérdést (839.).
Én érdemben (adatokkal) válaszoltam (861.).
Erre Te azt mondod, hogy ’ ...tavirózsa’ (864.).

Szerintem Te nem állsz egy helyen, hanem érvek nélkül, ide-oda rohangálsz a párbajtéren.
865   IVA • előzmény862 2013-11-16 21:35:02
A németeknek alapvetően tetszik Dvořák zenéje, énekben különösen.
A németeknek alapvetően tetszik Anna Netrebko hangja, énekben különösen.
864   IVA • előzmény861 2013-11-16 21:33:58
Szerintem a Haandel név tavirózsát jelent.
Te most újabb 11 napon keresztül állíthatod, hogy nem azt jelenti.
Én a 11. napon ismét leírom, hogy Haandel az tavirózsát jelent. A gittrágás és a tupírozás összevont szabályzatát figyelembe véve még hozzáteszem: a 'nem azt jelenti' egy igen határozott negatív vélemény.
Ehhez mit szólsz?
863   ladislav kozlok 2013-11-16 14:24:51
....watch?v=a8aDj-NTTv4 - szerintem idealis Rusalka eloadas.
862   Haandel • előzmény861 2013-11-16 13:04:49
Egy rendhagyó ‘felmérés’ eredménye:
’’A németeknek alapvetően tetszik a cseh nyelv, énekben különösen!’’

(Waldbühne, Berlin 2011; ~ 22.000 Zuschauer ;-)
861   Haandel • előzmény839 2013-11-16 13:04:00
Ha jól értem, Te most azt akarod mondani, hogy amikor azt írtad le, hogy ‘A magyaroknak alapvetően nem tetszik…’, akkor Te csak azokra a magyarokra gondoltál, akik járnak a MÁO-ba.
Szerintem azt amit leírtál az 14.5 millió magyart jelent .

Az a kb. 450-480 ezer magyar, akik értik a cseh nyelvet a MÁO potenciális közönségének egy része (operarajongók, turisták). Ha ezek a magyarok egy városban élnének, ez lenne Magyarország második legnagyobb települése lakónépesség szerint.

Az, hogy ’tetszik/nem tetszik’ nyilván összefügésben van azzal, hogy milyen gyakran hallom/nem hallom, illetve értem/nem értem az adott nyelvet.

‘Házy, Darvas,…’
Csak azt akartam mondani, hogy voltak és vannak olyan magyarok Magyarországon, akik értik a cseh nyelvet (pl. fordítók, tolmácsok, nyelvészek, nyelvtanárok, dijákok, idegenvezetők). Nagyon sok magyar átköltözöt Szlovákiaból Csehországba (kb. 20 ezer), illetve Magarországba (néhány tízezer ???; sokan a a rendszeváltás után). Közülük csak járnak néhányan az Operába.

A ‘Nem tetszik’ az egy igen határozott negatív vélemény. Szerintem ‘a magyarok’ nem fekete-fehéren gondolkodnak. Ha lenne felmérés valószínűleg nemcsak ’tetszik/nem tetszik’ lenne a kérdőíven, hanem több alternatíva (pl. 3, >3). Az egyik valószínűleg az lenne, hogy ‘Nem tudom’.

Vajon mit válaszolnának azok, akik nem a ’tetszik/nem tetszik’-ben gondolkodnak a nyelvekről? Vajon mit válaszolnának azok, akiknek van valami pozitív kötődésük Csehországhoz, illetve a cseh kultúrához? Vajon mit válaszolnának azok, akiknek a zene fontosabb, mint a szöveg, illetve a nyelv? Vajon mit válaszolnának azok, akik nagyon ritkán hallják a cseh nyelvet (énekben különösen)?
Szerintem sokan azt válaszolnának, hogy ‘Nem tudom’. Egy része azoknak, akik értik a cseh nyelvet valószínűleg nem azt válaszolna, hogy ‘Nem tetszik’.
Ezért szerintem az eredeti állítás egy túlzott általánosítás.

‘magyar operett…’
Jeleztem, hogy a 814. nem komoly, csak lazítás. Az eredeti állítást módosítottam a belinkelt videó szerint.
Rögtön belinkelek valami hasonlót :).
860   Haandel • előzmény838 2013-11-16 13:02:45
Köszönöm kedves Búbánat!
859   ladislav kozlok 2013-11-13 20:16:57
Lehet, hogy amit most irok nem ebbe a topicba tartozik, de nem tartom nagyon szerencsesnek a MAO marciusi Jenufa szereposztasat.
Nagy kar, hogy Lukacs Gy. ebben az idoszakban el van
foglalva, neki a cseh nyelv nem okozna gondot, jol beszel oroszul.(A Kostelnickara gondolok)
A kovetkezo evadban szerzodhetnenek fiatal szlovak enekesnoket, ezeket meg meglehet fizetni.
858   álmodó • előzmény852 2013-11-13 19:17:12
Nana, reklamálunk csak reklamálunk, a cseh pincér csajról meg végül lezuhan a kiejtése....
:-)
857   Heiner Lajos • előzmény856 2013-11-13 19:09:07
Ja, és ismeri valaki azt a nevet, hogy Josef Kuchynka?
856   Heiner Lajos • előzmény854 2013-11-13 19:05:18
Jilek. Vogel. Talich. Neumann. Kosler.
MEKKORÁK VOLTAK!!!!
És Ancerl, és Kubelik, és Chalabala, meddig folytassam?
855   ladislav kozlok 2013-11-13 19:01:26
Eletem egyik legjobb kostelnickaja Eva Marton volt,
ragyogo cseh kiejtessel.
Ugyhogy a magyarok is megtanulhatnak szepen csehul enekelni, de ahoz sok szorgalom es muveszi alazat es egy jo nyelvtanacsado kell.
854   ladislav kozlok • előzmény853 2013-11-13 18:52:55
Ez egy jo, klasszikus rendezes volt - Branislav Kriska es a karmester - Frantisek Jilek professzor ur a vilag egyik legjobb Janacek szakertoe volt.Mar egyikuk sincs kozottunk. Kar, hogy nem lattad az elso szereposztast. Jenufa - Magdalena Blahusiakova (1983 elott a brnoi operaban 10 evet enekelt), kostelnicka szerepet Elena Kittnarova enekelte( a holgy egy morvahatari kisvarosban szuletett).
853   Búbánat • előzmény851 2013-11-13 12:57:35
Megjegyzés. Az Operamúzeum-topicba írtam be a 284. sorszámnál: a Jenufát Pozsonyban is szerencsém volt látni. Az 1987 szeptember 12-i előadás morva dialektusban ment. És ezt láttam előbb, amit már akkor nagyon élveztem, mert jó néhány évre rá mutatta be a mi operaházunk - cseh nyelven. Mindkét előadásnak megvolt az értéke, nyelvileg is - számomra.
852   -zéta- • előzmény851 2013-11-13 07:07:30
Elviccelitek a legdrámaibb topikokat is...
851   ladislav kozlok 2013-11-13 05:40:57
No vegre egy kis humor.
Apropos - idealis ha Jenufat delmorva kiejtessel eneklik, ezert mindig jobb a brnoi,vagy pozsonyi
eloadas mint a pragai.
850   zalbarna • előzmény849 2013-11-12 23:47:26
:)
849   Búbánat • előzmény847 2013-11-12 23:45:49
Akkor ez eszperantó...
848   zalbarna • előzmény846 2013-11-12 22:52:22
Hát, ha jó hideg volt a sör, ezentúl nagyon is odafigyel majd a kiejtésre ...:)
847   zalbarna • előzmény845 2013-11-12 22:50:55
Hát én nemtudom, minden párbeszéd így kezdődött:

" - Mama !?
- Anoooo ? "
846   macskás • előzmény841 2013-11-12 22:21:43
Mit izélsz má?
Kiejtette a söröskorsót a kezéből, ezt akarta zéta mondani:), Ja, hogy az ölébe?:)
845   Búbánat • előzmény844 2013-11-12 22:13:35
A wikipédiából:

A morva nyelvet tartják a cseh nyelv egyik nyelvjárásának is, illetve külön nyelvnek is.

A cseh közvélemény és maguk a morvák is megosztottak identitásukat illetően, hiszen könnyen zavarba jöhetnek, ha rangsorolniuk kellene a ma élő morváknak, hogy elsősorban csehnek vagy morvának vallják magukat.
844   Búbánat • előzmény842 2013-11-12 22:10:11
Az nem fordulhatott elő, hogy nem cseh, hanem morva volt az a pincérlány? és az a "soha olyan szép nyelv" Morvaország nyelve volt...
843   álmodó • előzmény842 2013-11-12 21:52:51
Na ugye-ugye? Sokszor milyen útban vannak a szülők amikor a legény kulturálódni akarna?
Pedig az a zaplacsi megért volna egy cseh órát. :-D

A második történet szép. Még egy fantasztikus film kezdő képsora is lehetne. Olyan idilli....
Lassan sutyorognak, súgnak-búgnak, és aztán egy óra múlva elözönlik a Földet....
:-D
842   zalbarna • előzmény841 2013-11-12 21:47:28
Egyszer még legénkoromba valamék cseh kisvárosban egy
eszpresszóban elémállt egy pincérlány és lesimította a szoknyáját és aszonta, hogy zaplacsi, .....hát, ha nincs ott Apám , bizisten rögtön megtanulok csehül...

De mondok mást is. A helyközi buszjáraton a hátam mögött ült egy anya a kb három éves kisfiával, aki egész úton kérdezgette vékony gyerekhangon, az anya meg halkan, hihetetlen szépen búgó hangon válaszolgatott neki. Hallgattam vagy fél órát. Soha olyan szép nyelvet....
841   álmodó • előzmény836 2013-11-12 21:29:30
"Nemrégiben Kassán figyeltem egy pincérlány kiejtését..."

ájjájjájj.... :-D
840   IVA • előzmény835 2013-11-12 03:47:49
Körülbelül erre utaltam 812. sz. hozzászólásomban. Haandel „igazának” viszonylag pontos bizonyításához pl. a népszámlálási kérdőívben kellene megfogalmazni egy érzelmi és ízlésbeli kérdést. De most már hozzáteszem: nemcsak a következő magyarországi népszámlálás alkalmával, hanem a csehországi és szlovákiai népszámlálási kérdőíveken is - az ott élő magyarokat megcélozva -, és összegezni a három országban végzett kutatási eredményeket. De még úgy sem biztos, hogy egzakt adatokhoz lehetne jutni.
Különben köszönöm az állásfoglalást.
839   IVA • előzmény834 2013-11-12 03:45:06
Bizony, megfeledkeztem a külföldön élő magyarokról – abban a hozzászólásban (Opera-topic 48564. sz.), amelyben a budapesti Operaház cseh nyelvű Jenufa-előadása iránti érdektelenség okaira kerestem magyarázatot, hozzászólóként egy komolyzenei fórumon. S bár ez a „megfeledkezésem” nem volt tudatos, úgy gondolom, hogy ez az okfejtés gyakorlatilag nem érinti a Csehországban és a Szlovákiában élő magyarokat. Vagy Te úgy tudod, hogy a Jenufa budapesti, potenciális közönségének jelentős részét tetszik ki a felvidéki magyarok?
Nem gondolod, hogy ebben a korántsem eredeti indíttatású támadásodban, amely már csak a gitt rágása, teljesen figyelmen kívül hagytad gondolatom kontextusát, és a terepet is, amelyben úgy kéred számon rajtam ezt a „figyelmetlenséget”, mintha valami nemzetiségek békés együttéléséért felelős államtitkárként szóltam volna el magamat?
Mégis, mi köze van e vitához annak, hogy Házy, illetve Darvas hány nyelvet beszélt és milyen szinten?
Mi köze ehhez annak, hogy Magyarországon vannak, akik tanulják és értik a cseh nyelvet? Mégis, hányan? Járnak is valamennyien az Operába?

Még nem feleltél arra a kérdésre, hogy hogyan számoljunk a magyar operettet (csehül) szerető csehek közül azokkal, akik egyáltalán nem szeretik az operettet, amint jócskán akadnak ilyenek Magyarországon és a német nyelvterületen is...
838   Búbánat • előzmény834 2013-11-11 23:11:19
Kedves Haandel! Házy Erzsébet, Darvas Iván származását és beszélt nyelveiket hozod érvként IVA-val kialakult polémiában. Ebbe nem tisztem beleszólni, most is csak azért ütögetem a billentyűket, mert eszembe jutott egy másik jeles művészünk neve, aki kihagyhatatlan a sorból: Melis György

„Szlovák paraszti családból származik (szülei: Melis Mihály és Szrnka Judit), hetedik gyermekként, csak ötéves korában tanult meg magyarul.”

Arról nem szól a cikk, hány nyelven beszélt, de azt megemlíti: „szlovák anyanyelve ellenére, egyetlen énekesként a Kazinczy-díjat is átvehette. 1988-ban alapította saját díját: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek.”
837   Heiner Lajos • előzmény836 2013-11-11 21:27:42
Kedves -zéta-,

Ha és amennyiben végre kitalálnátok, úgyis mint a számomra tisztelt és kedves Szerk. egy olyan software-t, ami a belépés utánkb. 10 perccel nem tilt le, pl. egy hozzászólás kellős közepén, akkor ismét nekirugaszkodom.
Ma pl. épp a Téma feszegetése közepe táján jártam, Prágai Károly Egyetem kurzusa élmény, stb. és stb., amikor a "Csak a regisztrált" és mi anyavalya megjelent. Gyorsan zárok, hátha még elmegy.
836   -zéta- • előzmény835 2013-11-11 21:16:33
Egyetértek!

Nemrégiben Kassán figyeltem egy pincérlány kiejtését, valahogy nem az volt az első benyomásom, hogy ez tetszik, teljesen függetlenül attól, hogy miként viszonyulok a két állam (szándékosan nem népet mondok) olykor durván egymáshoz feszülő kapcsolatához. A cseh nyelvvel is hasonlóan lehetek, de könnyen elhiszem, ha ők is vannak a magyarral...

Heiner doktort kéne megkérdezni, de a konkrét témában feltűnően nem foglal állást...
835   Momo 2013-11-11 18:50:17
Szerintem nem fogjátok tudni eldönteni ezt a kérdést, mert nincsenek egzakt mérések ez ügyben. Senki sem mérte fel, hogy a magyaroknak mennyire tetszik/nem tetszik a cseh nyelv (énekben különösen).

Innentől fogva viszont - akárhogy is próbálkoztok - két vélemény áll egymással szemben. Véleménye meg ugye mindenkinek lehet. (És nem lehet azon az alapon érdemben elvitatni, hogy „de szerintem nem úgy van”.)

IVA nyugodtan kiállhatott volna az első kijelentése mellet azzal, hogy „nekem ez a véleményem, ha nem tetszik, tessék érdemben (adatokkal) cáfolni, engem meg békén hagyni”.

Haandel meg leszállhatna a magas lóról, mert neki sincs abszolút tudás a zsebében, csak a saját véleményét hangoztathatja. Az meg önmagában épp annyit ér, mint IVÁ-é.
Arról nem is beszélve, hogy - mint a viccből tudjuk - véleménye mindenkinek lehet, csak rajta kívül senki más nem kíváncsi rá igazán...

:-))
834   Haandel • előzmény816 2013-11-11 17:12:41
,,Szerintem ez a kötözködésed, offenzívád, nevezzük bárminek, eleve komolytalan.’’


Te egy nagyon komoly állítást tettél közre a magyarokról. Én komolyan gondoltam azt, amit leírtam, mert Te egyszerűen megfeletkeztél a külföldön élő magyarokról (CZ ~ 15-20 ezer, SK ~ 460 ezer), akik gyerekkoruktól hallják és értik a cseh nyelvet (a többségük). Ők nyilván máshogyan hallják a cseh nyelvet, mint a Magarországban élő magyarok. De ők is magyarok, akikről nem lehet azt állítani, hogy
’’A magyaroknak alapvetően nem tetszik a cseh nyelv, énekben különösen nem.’’

Valószínűleg Te is tudod azt, hogy
Házy Erzsébet anyanyelvi szinten magtanult magyarul, németül, szlovákul és csehül.

Darvas Iván társalgási szinten beszélt angolul, csehül, németül és oroszul.

Ma is élnek Magarországban olyan magyarok, akik értik, illetve tanulják a cseh nyelvet.
833   szálkák • előzmény832 2013-11-11 08:56:57

.
832   Heiner Lajos • előzmény831 2013-11-10 21:17:04
A freudi unbewusstot kellene segítségül hívnom, hogy a "felkínált" állások közül miért épp a "gázmesteri" ragadta meg képzeletét.
Amúgy a harcsát, vagy épp a tengeri sügért kedvelem, merthogy a szálkás halakat nem kedvelem.
Marhahúsi üdvözlettel!
831   szálkák • előzmény830 2013-11-10 19:36:44
A valaminek az objektivitása?
Nekem ez az érvelés tűnik nyögvenyelősnek.
Tehát ha valakinek százon felüli repertoárjából egy-egy darab, vagy körülményei nem tetszenek, menjen gázmesternek stb?
Öncélú vitából kiszállok.
Leírom saját tapasztalatomat egy polémiához kapcsolva, s ím, ítéletet vonok a fejemre.
A témától elbúcsúzva maradok...
830   Heiner Lajos • előzmény829 2013-11-10 15:27:02
Az összefüggés: ha valami nem tetszik, attól még az objektivitása nem szenved csorbát.
Ha egy munka nyögvenyelős, nem kell csinálni, más választandó helyette.
Pl. csak Csongrád megyében 147 gépipari állást kínálnak (sínhegesztő, CNC gépkezelő, hegesztő, szerszámlakatos), de el lehet menni családgondozónak, szendvicskészítőnek, vagy épp egészségügyi gázmesternek és rovarírtónak.
829   szálkák • előzmény820 2013-11-10 14:19:42
Biztosan a 813-ra 'szánódott' válaszként?
Csak mert nem tudtam megfejteni az összefüggést.
828   ladislav kozlok • előzmény827 2013-11-10 13:44:25
informaciokat
827   ladislav kozlok • előzmény822 2013-11-10 13:43:11
Kosszonom az ertekes informacokat. Le a kalappal a pesti Operettszinaz elot.
826   Momo • előzmény824 2013-11-10 13:40:34
1974-75-ben David Ward és Shirley Verrett énekelt egy 12 előadásból álló sorozatot a svéd karmester, Sixten Ehrling vezényletével.
A darabot ezután 1989 január-februárjában újították fel. 10x került színre. A legtöbb előadást Samuel Ramey és Jessye Norman énekelte. James Levine volt a karmester.
825   taber • előzmény824 2013-11-10 13:09:59
Az 1989-es Kékszakállúról a youtubeon van fent videó. Jessye Norman és Samuel Ramey játszott benne.
824   Heiner Lajos • előzmény823 2013-11-10 12:43:38
Köszönöm, az énekesekről, dirigensről tudni valamit?
823   Momo • előzmény820 2013-11-10 12:19:09
Aszongya a Met adatbázisa, hogy összesen 22 előadás volt a Kékszakállúból 1974-1989 között.
Goldmarktól a Merlin és a Sába királynője volt műsoron, valamikor 1885-1889 tájt.
822   Búbánat • előzmény821 2013-11-10 12:11:59
De az Operettszínházunk társulata, ha külföldre utazik vendégjátékra a Marica grófnővel, akkor Münchenben "eredeti" nyelven, németül játssza-énekli. Ugyanezt a Kálmán- darabot Szentpéterváron németül vagy oroszul, míg Japánban is németül énekli. Anno, amikor A mosoly országával Olaszországban vendégeskedett a társulat, olaszul tanulták meg és adták elő Lehár operettjét. Csak néhány alkalommal fordult elő itthon, hogy A denevért felváltva játszottuk németül és magyarul.
Szóval, csak arra szerettem volna rávilágítani, sokféle színházgyakorlatra van példa - az operett játszása terén.
821   Búbánat • előzmény818 2013-11-10 12:00:24
Az "operettben fontos a szövegmegértés" - írod. Ezzel a megállapításoddal egyet lehet érteni, világszerte a- „hazai” színházakban, televízióban, rádióban „lefordítják” az operettet (musicale-t is), hogy megértse a hallgató, a színházlátogató a történetet, a szereplők egymás közti viszonyát. (Az Operában inkább az eredeti nyelven való éneklés dívik – ott segít a feliratozás.) Ez alól kivételek a világ nagy operaházai, ahol operett is játszottak-játszanak: Offenbach, J. Strauss, Lehár Ferenc világsikerű operettjeit (pl. Szép Heléna, A denevér, A víg özvegy) New Yorkban, Chicagóban. San Franciscóban, Sydneyben, Londonban eredeti nyelven játsszák ( A feliratozás ott is segít.) Ahogy Párizsban német operettet, de Lehárt is, Londonban, Bécsben francia darabot. Arról nincs tudomásom, hogy a prágai színház (Opera) játszott-játszik-e Szép Helénát, A denevért, A víg özvegyet, és ha igen, milyen nyelven megy.
Manapság létezik egy másik irány is: az adott ország adott színháza az angol, francia, német operetteket úgy játssza, hogy a dialógusokat - az egyes ének-, betétszámokat összekötő prózát - saját anyanyelvére fordítja le, hogy a hallgatóság, a közönség követni tudja a cselekményt, míg a dalok, a vokális részek továbbra is eredeti nyelven hangzanak fel, amelynél nem annyira fontos szempont az előbbi és marad az eredeti szöveg (amit feliratoznak). Manapság terjed ez az irányzat is, láttam már erre törekvéseket – a tévében is. (MTV: Lehár Express – Wien - Budapest) Sőt, nálunk is, az Operában, ebben a felfogásban mutatták be Händel Xerxészét, ahol a dialógus magyarul, az énekelni valók viszont olaszul mentek. de láttam már ehhez hasonló megoldást néhány színházban, és filmen is, ahol például A varázsfuvola vagy a Szöktetés a szerájból bemutatása is ilyen koncepcióban történt.
Ugyanakkor a kisebb teátrumok – a világon szinte mindenhol – minden operettet lefordítanak a saját anyanyelvükre, és úgy játsszák azokat, nem kivétel ez alól a cseh nemzet sem, ahogy a mi Operettszínházunkban is még ez az általános gyakorlat. Fő a szövegmegértés, prózában, versben egyaránt. Ez jár a legkevesebb fáradsággal…
820   Heiner Lajos • előzmény813 2013-11-10 10:28:55
A világ szinte minden operaháza játssza az Eladott menyasszonyt, an Ruszalkát, a Jenufát, de pl. a Salzburgi Ünnepi Játékokon színre került a Katya Kabanova, a Holtak házából, a Makropoulos-ügy is.
Itt-ott előadásra került a Kékszakállú, tudtommal a Met egyedül a Sába királynőjét játszotta, mint magyar operát (ha egyáltalán az).
"Csak" ennyi a különbség.
Mint amúgy minden másban is a két ország között.
819   ladislav kozlok • előzmény818 2013-11-10 06:55:58
Ha valaki belem akarni kotni, akkor en nem mondtam, hogy az operaban nem fontos a szovegmegertes.
818   ladislav kozlok 2013-11-10 06:32:12
Aki az operat osszekeveri az operettel, az enyhen szolva dilettans. Az operettben fontos a szovegmegertes, az operaban az eredeti hangzas/Jenufa,Kekszakalu/.
817   ladislav kozlok 2013-11-10 05:43:11
Kikerem magamnak, hogy akarki engem hazugnak nyilvanyitson.A Gruberova topicban azt irtam,hogy Iva nem szereti Gruberovat, es imadja Netrebkot en meg forditva. Lehet, hogy tevedtem, de nem HAZUDTAM !
816   IVA • előzmény814 2013-11-10 03:22:46
Ejnye, csak nem a csehek nevében nyilatkozol, a cseh nemzet fiaként?
Nem úgy lenne pontos, hogy a cseh televíziós szerkesztők és a szilveszteri műsor felvételének közönsége 1981-ben szerette a magyar operettet?
Biztosan nem minden cseh szereti a magyar operettet, amint minden magyar sem szereti, sőt, sokan vannak, akik szeretik, de nem vallják be, mert ezt cikinek érzik.
Az én állításomból az következne, hogy a cseheknek nem tetszik a magyar operett?
Egyébként minden törekvésünk, hungarikummá nyilvánításunk ellenére az osztrákok bécsi operettnek tartják Lehár és Kálmán műveit. De nem ezen nézeteltérés miatt omlott össze az Osztrák–Magyar Monarchia. Ezt csak azért említem, mert a felhangzó dallamok többnyire a Monarchia idején és az azt követő évtizedben születtek, ezért nem zárható ki, hogy a csehek (és más népek az egykori Monarchia területéről) ugyanúgy a magukénak tekintik és érzik a magyar–bécsi operettet, mint a magyarok és az osztrákok. Erre pedig csak büszkék lehetünk, mi is, ők is, valamennyien.
Ha jól hallom, a cseheknek tetszik ugyan a magyar operett, énekben különösen, de mintha nagyon nem magyarul énekelnék, és még csak nem is németül. Pedig hát, az eredeti hangzás, ugye, csak az az igazi, nem baj, ha a helyi közönség szót sem ért belőle, vagy alig figyel a játékra, mert a feliratot olvassa... Lehet, hogy a csehek csak azért énekelték csehül a magyar operettet, mert nem tudták eldönteni, hogy magyar vagy német szöveggel eredeti-e a hangzás.

Komolyabban folytatásnak nem sok esélyét látom. Szerintem ez a kötözködésed, offenzívád, nevezzük bárminek, eleve komolytalan.
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1865 • Alexander Glazunov, zeneszerző († 1936)
elhunyt:
1806 • Michael Haydn, zeneszerző (sz. 1737)