vissza a cimoldalra
2018-10-19
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4071)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61156)
Társművészetek (1278)
Kedvenc előadók (2824)
Milyen zenét hallgatsz most? (24998)
Haladjunk tovább... (214)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Momus társalgó (6348)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11291)
A csapos közbeszól (95)

Zenetörténet (239)
Zenei események (993)
Kiss B. Atilla (177)
Operett, mint színpadi műfaj (3716)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (592)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1118)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1505)
Franz Schmidt (3198)
Charles Gounod (220)
A hangszerek csodálatos világa (182)
Élő közvetítések (7454)
Gioacchino Rossini (1019)
Opernglas, avagy operai távcső... (20146)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2932)
Kelemen Zoltán, operaénekes (90)
Simándy József - az örök tenor (552)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Operett a magyar rádióban (1949-1990) (Búbánat, 2008-03-06 21:20:47)

   
2931   Búbánat 2018-10-18 12:49:54

A Dankó Rádió mai operettműsorában egy nálunk viszonylag kevéssé ismert és érdemtelenül  ritkán játszott klasszikus „bécsi” nagyoperettből hallottunk részleteket. 

Carl Millöcker ismert operettjeinek (A koldusdiák, Dubarry, Szegény Jonathán) rádiófelvételeit követően a hetvenes évek elején elkészült a Gasparone (1884)  hangfelvétele is neves operaénekeseink közreműködésével.  Az operett keresztmetszetének a bemutatója 1972. július 8-án volt a Kossuth Rádióban (19.31 – 20.53).  

A rádiófelvételen énekel: Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Korondy György, Kovács Péter, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Vezényel: Bródy Tamás.

Zenei rendező: Balassa Sándor. Albert István összekötőszövegét elmondja: Békés Rita és Bánffy György. Szerkesztő: Bitó Pál

Friedrich Zell és Richard Genée librettója nyomán a dalszövegeket Róna Frigyes fordította magyarra.

 Annak idején a rádióban sűrűn lehetett hallani a Gasparone részleteit. Ideírom ezeket:

 1. A kocsmáros és a csempészek dala (Kishegyi Árpád, Sólyom-Nagy Sándor)
 2. Hármas (Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Melis György)
 3. Jelenet (Ágai Karola, Kalmár Magda, Korondy György, Kishegyi Árpád, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor)
 4. Az I. felvonás fináléja (Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Korondy György, Kovács Péter, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara)
 5. Zenobia dala (Barlay Zsuzsa)
 6. A kocsmáros dala (Kishegyi Árpád)
 7. A kocsmáros és a kocsmárosné dala (Kalmár Magda, Kishegyi Árpád)
 8. Carlotta és Erminio kettőse (Ágai Karola, Korondy György)
 9. Együttes (Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Korondy György, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara)
 10. Induló (MRT Énekkara)

A Dankó Rádióban most három részletet hallottunk erről a stúdiófelvételről:

 • Induló: „A karrier jön…” (MRT Énekkara)
 • Carlotta és Erminio kettőse „…- Ön másnak adta szép kezét! Ó bár lehetnék én a párja, hogy oltalmazzam életét! …” (Ágai Karola, Korondy György)
 • Hármas: „- De most megyek, Ön elkísér… azt, hogy mi kell a nőknek, és főleg, a nőkkel mindig gáláns, egy szóért már hálás… „ (Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Melis György)

Szívesen venném, ha Millöcker operettjének erről a rádiófelvételéről idővel az említett - felsorolt - többi részlet is elhangozna a Túl az Óperencián adásaiban! Mint egyedülálló érdekességként jegyzem meg:  az operett címszereplője, a bandita,  egyáltalán nem jelenik meg a darabban, csak mindvégig róla beszélnek. Az operettirodalomban talán nincs is erre példa..

 

Feleki Kamill ma 25 éve hagyott itt bennünket. A kiváló operettszínész emlékére ma a rádióban két operettből szólalt meg előadásában egy-egy részlet:

Kerekes János – Darvas Szilárd – Szenes Iván: Állami Áruház

- Glauziusz bácsi dala: Sok éve ennek, jaj de régen, mondhatnám úgyis: hajdanán; egy borzas kisfiút a képen, pont így becézett nagyapám; és fűnek-fának elmesélte, hogy nálam nincsen szebb gyerek; és dolgozott, sosem henyélve, hogy nála sokkal több legyek  (Feleki Kamill, az Állami Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kerekes János)   - a rádió keresztmetszet-felvételéről, 1953. március 24., Kossuth Rádió

Kálmán Imre – Gábor Andor – Békeffi István: Csárdáskirálynő 

- Jelenet (próza) és dalkettős:Lárifári nem kell várni, frissen jó a csók. Fürge légy, ha rád fonódnak rózsaszín kacsók! Lopható és kapható, és visszaadható: Csókolózni, csókolózni jó, jó, jó!…”  (Honthy Hanna és Feleki Kamill, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) –  A felvétel 1961-ben készült a Fővárosi Operettszínházban. Rendező: Szinetár Mikós. (Eredetileg ez a dal a Cigányprímás című Kálmán-operettben szerepel (Sári és Gaston vidám kettőse), de a két sztár kedvéért átemelték ebbe az operettbe mint Cecília és Miska duettje.)

A műsor elején egy operarészlet is elhangzott: a Túl az Óperencián műsorának e heti vendége, Turpinszky Gipper Béla operaénekes előadásában szólalt meg a Virágária Bizet Carmenjéből. (km. a Szegedi Nemzeti Színház zenekara, vezényel: Gyüdi Sándor)

 

Ezt a délelőtti adást ma a 18 és 19 óra közötti ismétlésben újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségeken is online. (www.dankoradio.hu)

2930   Búbánat 2018-10-17 17:56:54

Most 6 órakor kezdődik a délelőtti operettműsor ismétlése a Dankó Rádióban:

Pazeller Jakab: Herkulesfürdői emlék  - a keringőt a Magyar Állami Hangversenyzenekar játssza, a rádiófelvételen Ferencsik János vezényel.

Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor: Luxemburg grófja

Részletek:

 • Farsangi jelenet és René belépője (Udvardy Tibor, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. február 26., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00

„Farsang van, íme áll a karnevál….Éljen, éljen, éljen ő, a drága jó barátunk! .... Ő az úr hát nálunk!… /- Hálás vagyok, úgy boldogít ez a nagy ováció!  Szívből köszönöm, Párizsom! Valóban megható! /Hogy ősöm volt gróf Luxemburg, a nagy tivornyák hőse, ezt eddig én nem sejtettem, most tettem szert az észre. A gazdag gróf, míg élt s henyélt, száz szolga leste parancsát, egy szép nap élte véget ért, rám testálta a rangját. A végrendeletével így lettem gróf ma éjjel, oly megható e pillanat, hogy szívem majdnem megszakad! / Hej, lirilirilári, ez mind csak lárifári, mert fenn az ernyő, nincsen kas, nincs sosem ebben egy garas! A szép lányok csókolnak, s az ördög él a holtnak, a grófi rangom ámítás, ó, semmi más!...”

 •  Angèle és René kettőse, II. felv.  (Sándor Judit és Udvardy Tibor,  km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. február 26., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00

„- Úgy ég a szívem,  úgy imádom én! …./- Nem uram, oly messze a szivárvány…- Nem uram, nem  boldogít az álom…”

 • Basil belépője, I. felv.: „Szívem szeret, valóság ez nem álom…” (Melis György, km.  Ambrus Mihály, Kovács Zoltán, az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Breitner Tamás) - 1973. október 29., Magyar Rádió 6-os stúdiója – Lehár-emlékest, a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából, koncertfelvételről

 

 • Fleury és Basil kettőse, II. felv.: „- Nagy arszlán volt a kopasz úr… /-Polkatáncos, polkatáncos voltam deli legény…” (Zentay Anna és Melis György,  km. az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. február 26., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00

 

 • Juliette és Armand kettőse, II. felv. (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara. Vezényel: Breitner Tamás) – Hungaroton felvétel, 1964

„Kérem, nézzen reám! -Türelem, türelem…-/Gimbelem,  gombolom, légy enyém, angyalom,  a félelemre nincs okom, hiszen szeretsz te,  jól tudom…”  

A "Túl az Óperencián" szerkesztő-műsorvezetője, Nagy ibolya, ezen a héten  vendégével, Turpinszky Gippert Bélával beszélget a stúdióban. A tenorista énekfelvételei közül  ezúttal két operarészlet hangzik el az adásban:

 • Mascagni: Parasztbecsület – „Búcsú az anyától” (Km. Pécsi Nemzeti Színház zenekara, vezényel Vass András)
 • Verdi: Traviata - Violetta és Alfréd kettőse, I. felv. (km. Sipos Mariann, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara ,  vezényel: Silló István) 

Az operettműsor utolsó zeneszámaként hangzik el:

Franz von Suppé: Költő és paraszt – nyitány   (a MÁV Szimfonikus Zenekart Medveczky  Ádám vezényli) - koncert felvételről

2929   Búbánat • előzmény2928 2018-10-16 12:40:33

A "Túl az Óperencián” mai adásának zenei kínálatából kiemelem:

Lehár Ferenc: Hercegkisasszony – Közzene (Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - a stúdiófelvétel bemutatója: 1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06; Házy Erzsébet új operettfelvételeiből.

 

Ma 105 éve született Raffay Erzsébet operaénekesnő – az Ő emlékére is hangzott el most a rádió operettműsorában:

Kálmán Imre  - Bakonyi Károly–Gábor Andor: Tatárjárás 

- Raffay Sarolta és Svéd Sándor felvételéről: - „Óh, holdas este! Mért vagy szívem veszte! Óh holdas est… Emlékszik e dalra, szíve dalára…Te voltál lelkem ringató zenéje…/Ne mondd, hogy a szíved már halott…” (Km. Magyar Állami Operaház Zenekara – 1955. ) – megjegyzem, ez a kettős egy másik Kálmán Imre operettből - a „Kis király” – való, de az idők folyamán a ”Tatárjárás” részévé vált.

Továbbá, a következő dalok szóltak még ebből az operettből, Zentay Anna énekel:

Dal a Csókos Juliskáról: „A kis Julis csak azt kívánja tudni módfelett: belül egy nagy huszárkaszárnya, jaj, milyen lehet?…/Adj egy édes csókot drága kis babám! Így kívánja ezt a huszár reglama…” (Zentay Anna és a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Pécsi József)

- Treszka dala: Sárgarépa, citronád, megjöttek a katonák, sej, haj, a katonák…./Hajrá, előre, a sík mezőre, rohamra rajta, rajta, rajta…” (Zentay Anna és az MRT Énekkara, vezényel: Vincze Ottó) - 1967. szeptember 3., Kossuth Rádió 14.22- )

 

Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Sybill

- Raffay Sarolta és Svéd Sándor felvételéről: „Illúzió a szerelem  (km. a Stúdiózenekar, vezényel:Török Emil)

További két részlet szólalt meg az operettből, a Rádió teljes stúdiófelvételén közreműködik az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, Sebestyén András vezényel – bemutatója: 1962. január 10., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00):

- Négyes: „-Éjjel egyre csak lumpol, nappal meg pumpol /- Nincs, nincs gondja semmire…/ - Szép, ó, szép, édes így a lét, zeng a szíved, szép az élet, csókolózva vígan élek! Gyorsan menjünk hát... Ref.: zeng a szíved, boldog élet, szép az élet, üdvösséget ád…” (Koltay Valéria, Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád)

- Vidám kettős:  „Ha valami van, ez az ami roppant jó, de csakis amikor a tüze roppantó…” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

 

Ezt a délelőtti műsort – benne Turpinszky Gippert Béla és Nagy Ibolya beszélgetésével – újra meghallgathatjuk az ismétlésben a Dankó Rádióban, ma 18 és 19 óra között.

2928   Búbánat • előzmény2926 2018-10-16 11:15:43

Mint tegnap említettem itt: ezen a héten Turpinszky Gippert Béla operaénekes a vendég a Dankó Rádió stúdiójában  - "Túl az Óperencián" -,  akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget. 

A témák érintik ebben az interjúban is foglaltakat (Forrás: Függetlenség – Monitor – Medveczky Attila rovata: „Gippert Béla – Jogászból hőstenor” - 2015)

2927   Búbánat • előzmény2926 2018-10-15 11:50:07

A Dankó Rádió Túl az Óperencián műsorának e heti vendége Turpinszky Gippert Béla operaénekes, akivel a stúdióban a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

A mai adásban  Johann Strauss, Farkas Ferenc és Jacobi Viktor  operettjeinek zenéiből válogatott a szerkesztő:

Johann Strauss: Bécsi vér – duett (Keszei Bori és Turpinszky Gippert Béla, km. a Szolnoki Szigligeti Színház zenekara, vezényel Rácz Mártonhangfelvétel a 2017. december 31-i szilveszteri koncert műsorából) 

Johann Strauss: A cigánybáró 

Az operett első magyar nyelvű teljes stúdiófelvétele. A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30

A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Ferencsik János vezényli.

Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György.  A versszövegeket Fischer Sándor fordította.

Karigazgató: Vajda Cecília.  Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó

Az adásban felcsendült részletek:

 • Zsupán belépője, I. felv.: „Itt vagyok, miért hivatott?.../ -Hja, az irkafirka nékem sosevolt mesterségem...” (Melis György, km. Lendvai Andor)
 • Barinkay belépője, I. felv.:Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én…/Mert a szív és az ész együtt mindenre kész…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara)
 • Saffi dala, I. felv.:Oly árva és jó, nincs senki a földön../Vigyázni jó, félni jó...”  (Házy Erzsébet)
 • Szaffi, Czipra és Barinkay hármasa –Kincskeringő, II. felv.:Valamikor…, ez az a pont.”; „Jaj, mily csodás, itt a kincs, a kincs…”; Nézd, arra lent, mi cseng, mi peng…” ˙(Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó 

A Rádió Dalszínháza új felvételének a bemutatója: 1963. május 1., Kossuth Rádió 20.10 – 22.10
Vezényel: Lehel György (az 1950-es első változatban is ő dirigálta a rádió zenekarát)
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)
Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendező: Mikó András

Az adásban elhangzott részletek a daljátékból:

 • Palkó dala, II. felv.: Elrepült a szép madárka, messze repült. Merre mégy el, mért is hagysz el így egyedül?  Itt maradok s egyre várlak hív szívembül. Bár egy jó szót hallhatnék a kegyesemtül.” (Simándy József)
 • Rosta és Éduska kettőse, I. felv.: „-Jó estét, jó estét, áldás, erő békesség! - Jó estét, jó estét, mindenkinek kedvesség!.../Rosta Márton, híres ember Pozsonyban, itten áll most előttetek valóban, készíti a mézeskalács szíveket. Gyertyát, ánizst, és cukorból egeret…”. (Házy Erzsébet, Szabó Ernő, énekkar férfikara)
 • Jankó és Kati kettőse: „Kis Duna-ág, nagy Duna-ág, gyöngyös fodros habja. Csupa ragyogó hajnali fény csillog-villog rajta…” (Andor Éva, Palócz László)
   
 • E blokk elején a daljáték egy másik zenei felvételéről két további részlet szólalt meg: a duettekben Domonkos Zsuzsa mellett Turpinszky Béla (a heti műsor vendégének nagyapja, az egykor Wagner-operaénekes) énekelt.

A mai adás Jacobi Viktor  kevésbé ismert operettjének, a Miami nyitányának a dallamaival fejeződött be (az MRT Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli).

A délelőtti operettműsort ma 18 és 19 óra között  újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán, de az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalról.

2926   Búbánat 2018-10-15 11:09:10

A Dankó Rádió internetes oldaláról másoltam át ide: 

Túl az Óperencián Turpinszky Gippert Bélával - 42. hét

Jogászból vált hőstenorrá Turpinszky Gippert Béla operaénekes, színész, aki 1997-ben végzett a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban. Közben zongorát, éneket és összhangzattant tanult a Kodály Intézetben. 2005-ben diplomázott a Szegedi Egyetem jogi karán, s doktorátust szerzett. 2003-tól zenei tanulmányokat folytat Adorján Ilonánál, Kaposi Margitnál, Oberfrank Gézánál és Kéringer Lászlónál. Színészmesterséget a Kecskeméti Katona József Színháznál tanult Csombor Teréznél és Vitéz Lászlónál. 2013-ban rész vett Marton Éva Wagner-mesterkurzusán.

Turpinszky Gippert Béla bár mindig a zene közelségében élt, de végül kanyargós úton érkezett el az operaénekesi pályára. Nagyapjával, Turpinszky Bélával nagyon hasonlóan alakult az életük korai szakasza. Bár Wagner-tenor volt, ő is jogot végzett, ledoktorált és utána került az Operába. Az Ő fia, azaz vendégem édesapja színész, a Színművészeti Főiskola musical-operett szakán szerzett diplomát.

Sok online felületen keverik is Őket, hisz három generáció viseli a Turpinszky Béla nevet, ezért változtatta vendégem a sajátját Gippertre, a nagymamája francia felmenői után. Az operaénekesi hivatás teljes embert kíván, vallja. Elszántan dolgozik, és nem is eredménytelenül. Sok szerep és koncert áll már a háta mögött. Két éve például Don Ottavio volt a Don Giovanniban, majd Kiss B. Atilla mellett meghívást kapott a Bánk bán címszerepére Debrecenben, ezt követően pedig A varázsfuvola Taminójaként kereste a szerelmet.
Januárban a Magyar Állami Operaház felkérésére, Giacomo Meyerbeer, A Hugenották c. operájában láthatja majd a nagyérdemű.

Az operett világa is kedves a számára, nem véletlen, hogy koncerteken is szívesen vállal fellépést, ezenkívül, Rácz Lacit is megformálhatta már Kecskeméten, Kálmán Imre Cigányprímásában. Idén novemberben pedig Szegeden énekel a Saffi c. meseoperettben, ami Jókai Mór: A Cigánybáró c. regényéből Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József által írt forgatókönyv alapján ifj. Johann Strauss zenéjét felhasználva készült.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

2925   smaragd • előzmény2919 2018-10-14 17:37:41

 

Dankó Rádió    mai ismétlés: 18:04

KEMÉNY EGON "Ritka madár a szerelem" című angolkeringője (1935)  egyik legnagyobb slágerkeringője volt. A Magyar Rádió vonós tánczenekara előadásában hallhattuk, Bolba Lajos vezényelt, ma újra, a felfrissített változatát. Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető tegnap nem tért ki külön emlékezve Kemény Egon születésnapi évfordulójára - igazán sok szép archív daljáték- és operettfelvételét és életművének bemutatását is hallhattuk az utóbbi hónapokban is - , de ezzel a számmal az éteren át mintha azért üzent volna. Mindenestre illett a vasárnapi műsor elejére és gondolom, hogy rajtam kívül más is örült neki.

https://www.mediaklikk.hu/danko-radio-elo

"Túl az Óperencián"  - NAGY IBOLYA  műsora  -  Dankó Rádió  

2924   Búbánat 2018-10-14 17:10:57

Ma elköszönt a „Túl az Óperencián” műsorsorozatába erre a hétre meghívott vendégétől,Toldy Máriától  „vendéglátója”, a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya.

 Az adás zenei részében egy ismert rádióoperettből csendültek fel dallamok: Eisemann Mihály – Baróti Géza –Dalos László Bástyasétány 77 című darabjának rádiófelvételéről most Fejes Teri, Németh Marika, Zentay Anna, Fekete Pál, Kazal László, Mucsi Sándor és Rátonyi Róbert énekében szólaltak meg dalok, jelenetek. A Földényi-kórust, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Tánczenekarát Vaszy Viktor vezényli. A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1957. május 4., Kossuth Rádió.

 A délelőtti adás ismétlését ma 18 órától hallgathatjuk meg a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségeken.

2923   Búbánat 2018-10-14 09:03:52
 • Film Színház Muzsika, 1959. november 13.

[...] "Ugyanakkor operett-premier is készül a rádióban. Planquette halhatatlan Corneville-i harangok-ja hangzik el a közeljövőben. Főszereplői: Zentay Anna, Házy Erzsébet, Bartha Alfonz, Maleczky Oszkár, Rátonyi Róbert.

Az előadást Erdélyi Miklós vezényli.— E remek klasszikus operett előadását — mondja — azért vállaltam, mert zeneileg rendkívül igényes és nem kisebb értékű a komikus-operánál. Azt mondhatom: Planquette zenei kifejezésmódjában rendkívül talpraesett és közvetlen, bravúrosan pontos, egyszóval: kifejező erejű mesterre vall! A Corneville-iből keresztmetszetszerűen mintegy egyórás muzsikát adunk. "

A felvétel bemutatója volt: 1959. december 26., Kossuth rádió, 9.05 - 10.00

Erdélyi Miklós – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bartha Alfonz, Maleczky Oszkár, Radnay György, Zentay Anna.  Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. 
Albert István összekötő szövegét Temessy Hédi és Kálmán György mondja el.

2922   Búbánat • előzmény2014 2018-10-13 23:38:44

Kapcs.: 2014., 251. sorszámok

 • Film Színház Muzsika, 1963. június 29.

A RÁDIÓ DALSZÍNHÁZÁNAK szombati bemutatója, Boros Elemér és Gyöngy Pál Romantika pedig nincs! című zenés játéka üde hangvételével, nyári vidámságával érdemelte ki a hallgatók figyelmét.

A darab a címbe foglalt tézist vesézi ki sok pajkos és szellemes ötlettel, valóság és játék bőkezű keverésével. Gyöngy Pál zenéje tartalmas muzsika: jól egyesül benne ariozitás és ritmus, színesen jellemez, s a darab sanzonjai hangulatosan fejtik ki a versek tartalmát.

Mészáros Ági, Lehoczky Zsuzsa, Feleki Sári, Gyenes Magda, Horváth Tivadar, Agárdi Gábor, Csákányi László, Benkő Gyula, Kőmives Sándor kedvvel és tehetséggel szolgálják a szerzők szándékait. A rádiózenekart Gyulai Gaál Ferenc vezényelte, a lüktető iramú rendezés Ruitner Sándor és Rácz György érdeme.

(-án)

2921   Búbánat • előzmény2876 2018-10-13 22:55:38

Kapcs. 2876. sorszám

 • Film Színház Muzsika, 1960. augusztus 26.

Szervezés vagy rendezés?

A Rádió Dalszínháza Charles Lecocq-ot, s annak is legidőtállóbb operettjét, az „Angot asszony Iányá’’-t mutatta be a legutóbbi vasárnap. A korszerűsítés munkáját Kristóf Károly avatott kézzel végezte el, s inkább csak az emberábrázolás naiv egysíkúsága miatt éreztük azt, hogy a darab értékei elsőrendűen muzikális vonatkozásúak.

Miközben lassan elgördültek az akadályok a szép Clairette és a deli Pitou szerelmének útjából, egy meglehetősen megállapodott jelenségen s annak okain gondolkodtunk el. Azon, hogy míg a prózai rádiódaraboknál a rendezői munka gyakran mutat önálló stílusra, - de legalábbis a mű alkotó továbbfejlesztésére - való törekvést, zenés darabok esetén (minél nagyobb az apparátus, annál inkább), a rendező munkája szinte kivétel nélkül az előadás lebonyolítására korlátozódik, tehát afféle szervezéssé szegényedik. Kétségtelen, hogy a rádióban művészi szempontból igen nehéz egy nagyoperett rendezőjének a dolga. A szövegnek és a játékstílusnak a műfajban hagyományos kezdetlegességére a színpadon a rendezőkomponálta látványosság jótékony árnyéka borul, — a rádióban mindez „premier- plánba” kerül. 

Mi sem jellemzőbb, mint hogy még az olyan ötletgazdag, s technikai vonatkozásban szüntelenül újat kereső rendező, mint László Endre, operettről lévén szó, mintha csak feladata szervezési fázisának megoldásáig jutott volna el. Rendezői gondolat alig-alig érződött. S bár az örök rádiós dilemmában —, hogy egy operett főszerepeit énekesek játsszák-e, vagy színészek - rendező helyesen döntött a zene javára, a kitűnő énekeseknek ennyire mégsem lett volna szabad szavalniuk.

Miként a lap más helyén lepergett flilmvitában, most itt is felmerülhetne a „Hogyan tovább?” kérdése. Miközben a zenei rendező, Ruitner Sándor korszerű, kristálytiszta, élvezetes zenei felvételeit hallgattuk, arra gondoltunk: a naturalizmus vasmarkát kellene - stilizált műfajról lévén szó — sürgősen lefejteni.

Tőrök Tamás

2920   Búbánat • előzmény2164 2018-10-13 22:32:51

Kapcs. 2164., 518., 31. sorszámok

 • Film Színház Muzsika, 1959. június 5.

Vidróczki

A „Rádió Dalszínháza” érdekes bemutatót tartott néhány napja: Farkas Ferenc és Innoczent-Vlncze Ernő Vidróczki című zenés balladáját idézte a milliós közönség elé. - Korunk zenedrámai művészetének egyik jellemző vonása, hogy hagyományos formai-műfaji-szerkezeti típusok helyett az egyedi megoldásokat részesíti előnyben: hovatovább ahány új „opera”: annyiféle új színpadi forma születik. Bartók Kékszakállúja iss, Kodály Székelyfonója is úttörő alkotás, ám iskolát, követhető műfajt egyik sem teremthetett. Maga Farkas Ferenc  is más-más úton jár, csaknem valamennyi színpadi művében.

Ez az új darab méltán viseli a „zenés ballada”-műfaji meghatározást, hiszen nem opera, nem operett, nem daljáték, — sokféle elemből épül. Hangja helyenként daljáték, másutt operához méltó drámaiságú. A híres mátrai betyárról szóló történet elkerüli a daljáték immár hagyományos fordulatait: igazi dráma, s nemcsak egy emberpár drámája, hanem egy egész falu, egy nép drámájává nőtt.

A keserű sorsú, de nagyonis emberi Vidróczki messzeségbe tűnő különös alakját kitűnően formálták a szerzők - hiteles az anya alakja is és még sok szereplőé. A két betyár halálosvégű párviadalának érzékeltetése, a távoli táncmuzsika felett kibontakozó parkjelenet Farkas Ferenc zenéjének nagy drámai erejéről tanúskodik.

A szereplők közül Ladányi Ferenc és Tőkés Anna megrázó alakítását, továbbá Maleczky Oszkár, Major Tamás, Petress Zsuzsa, Radnay György és Rafael Márta hiteles szerepfelfogását kell megemlítenünk. A rádióbemutató karmestere Lehel György, zenei rendezője Ruitner Sándor, rendezője Cserés Miklós dr. volt.

(Bf.)

2919   smaragd 2018-10-13 18:44:04

 

KEMÉNY EGON  születésnapja mai évfordulóján:

Arckép egy mű tükrében

KEMÉNY EGON 

és a "Hatvani diákjai"

című daljáték

Írta és összeállította: 

Ruitner Sándor

Szerkesztő:

Schubert Ferenc

Magyar Rádió, 1997

Rövid részleteket idézek a két részes műsorból.

1.

Bejátszás: a Nyitány részlete

"Az elhangzott dallamidézet félreérthetetlenül tanuskodik arról, hogy szerzője nemcsak ismeri, de lelke mélyéig magáénak is vallja azt a zenei világot, amely erre a kis népre jellemző. Az elmondottak Kemény Egonra vonatkoztatva azért bírnak különös jelentőséggel, mert külföldi születés és tanulmányok, majd divatos könnyűzenei tevékenység után, csaknem 50 évesen kezdett újra ismerkedni ezzel a különös szépségű művészi kolorittal; s ehhez a kapcsolathoz az első lépéseket pontosan az imént hallott daljáték-téma megzenésítésével tette meg."

2.

"Mielőtt erről részletesebben beszélnék, engedtessék meg, hogy magáról a komponistáról szóljak néhány szót: Kemény Egon manapság pontosan olyan idős, azaz kilencvenkét éves lenne, mint a magyar zeneszerzők doyenje, Farkas Ferenc, ha megérhette volna ezt a szép kort. Ugyanakkor még azt is félve kell mondanom, hogy a nevét az ifjabb hallgatói nemzedék legfeljebb zenetörténeti adatként ismeri, hiszen a forgalomban levő zenei lexikonok szerkesztői egyszerűen tudomást sem vettek arról, hogy a komponista élt és évtizedeken át az egyik legnemesebb eszközökkel élő szerzője volt zenei életünknek…Kemény Egon – mint említettem – nem magyar földön született, hanem a császárvárosban és zenei bölcsője sem idehaza ringott, hanem ugyanott, a bécsi főiskolán, ahol Franz Schmidt volt a mestere…"

3.

"Birtokomban van egy tanulmánykötet, amely a Magyar Muzsika Könyve címmel 1935-ben jelent meg – dr. Molnár Imre szerkesztésében -, s ennek a vaskos kötetnek az utolsó fejezete, közel 300 oldal, ezt az alcímet kapta: A 20. század zenélő Magyarországa. Nos, ennek a 300 oldalnak lexikális részében és arcképcsarnokában is helyett kapott az akkor 30 esztendős fiatalember, aki már abban az időben is – ismétlem 1935-ben! – gyakran foglalkoztatott szerzője volt a Magyar Rádiónak. S ehhez az adathoz szorosan kötődik az a meglepő kiegészítés, hogy a Bécsben végzett komponista darabjai ilyesfajta címeket viseltek: 4 tételes magyar szvit; Hullámzó Balaton /magyar népdalfeldolgozás/; vagy az idegenesen csengő, de mindenképpen hazai származásra utaló Népdal-potpourri…És még egyszer hadd emeljem ki: mindez a hazai rádiózás legkorábbi periódusában."

4.

„A Molnár-féle lexikon arról is tudósít, hogy Kemény Egon 1935-ben már tagja a Magyar Zeneszerzők Szövetségének, sőt a Színpadi Szerzők Egyesületének is. Teljes joggal, hiszen ekkor már túl van első operettpremierjén.

….

1929-ben a Fővárosi Operettszínház mutatta be Egon Kikelet utca 3 című darabját, amely a szakmai sikert meghozta ugyan, de ennek nem volt anyagi vonzata, vagyis elmaradt a nagyon várt kasszasiker…Csaknem 15 esztendős színházi „szünet”, valamint a II. világháború vérzivatara  után,  Fényes Szabolcs első igazgatóság idején mutatták be következő operettjét, a Fekete liliomot, amelynek főszerepét Karády Katalin játszotta – nagy sikerrel – Az ezt követő években indult be teljes gőzzel a rádiós operett-műhely.

És ez volt az a pillanat, amikor a szép melódiák, valamint az ezeket megszólaltató szép hangok szerelmese elérhette végre régi – még Bécsből eredeztethető – vágyát, hogy vokális kompozíciói a legmagasabb rendű művészetekhez szokott közönség zenei igényei szerint szólaljanak meg.”

5.

„Egyszer mosolyogva így emlékezett /Kemény Egon - megjegyzés:smaragd/  erre:

„Micsoda boldogság volt az első rádióoperett főszerepében Gyurkovics Mária számára egyáltalán papírra vetni a koloraturák kottaképét…Aztán szinte a fellegekben járva, a felvételt visszahallgatni. Mert lehet, hogy egy olyan nagy színházi siker, amit pl. a Valahol délennel megértem, egy operettszerző számára a felejthetetlenül elegáns estélyi ruhát jelenti, de ezen a bizonyos frakkon vagy szmokingon a legszebb dísz az a briliánsokkal kirakott nyakkendőtű, vagy mandzsettagomb, amit egy ilyen rádiós darab énekes remeklése nyújt. Nem ezért a kevés pénzért, hanem ezért a hihetetlen szépségért érdemes csinálni!...”

 

2918   Búbánat 2018-10-13 16:06:24

A Dankó Rádió Túl az Óperencián” operettműsorának e heti kedves vendége Toldy Mária énekesnő, musicaliskola-tanár, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget; az egykori legendás táncdalénekesnő  férjéről, Malek Miklós zenész-komponistáról és leányukról, Malek Andrea musical-énekesnő művészi karrierjéről,  ambícióiról mesélt a rádió mikrofonja előtt. Több archív hangfelvétel-bejátszást is hallhatunk a műsorban tőlük, így Bágya András zeneszerző  dalait is, amiket akkori felesége, Toldy Mária  adott elő, de Malek Andrea felvételei is elhangzanak a műsorban.

De ami engem e rádióműsor-sorozatot hallgatva mindig is a legjobban érdekel: az maga az elhangzó zene, mégpedig a jó operettmuzsika!  Persze ma is kaptunk egy élvezetes zenei összeállítást:  

Nádor Mihály - Kulinyi Ernő Babavásár című operettjét 1922. február 16-án mutatta be a Király Színház. A Magyar Rádió nagyszerű keresztmetszet-felvételt készített a darab zenei anyagából, melynek bemutatója 1968. augusztus 21-én, 20.00 és 21.18 óra között volt a Kossuth Rádióban.

 A felvételen Andor Éva, Koltay Valéria, Kishegyi Árpád és Udvardy Tibor énekel, a Magyar Rádió és Televízió Énekkarát (karigazgató: Bódy Irma) és Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényelte.

Most három részlet került adásba:

- Pepi és az agglegények dala,  I. felv.: „A klubfotelben álmodozva hányszor elsóhajtom: ha lenne párom, hű menyecském, s véle négy-öt rajkóm!.../ Rossz szokás, rossz szokás, csak rossz szokás a nősülés és semmi más! Cselszövők, mind a nők…” (Palcsó Sándor és az MRT Énekkarának Férfikara)

- Gigi és Gitta vidám kettőse, II. felv.: „- Nem hiába nevelt fel az anyám! - Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!... - Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány.….” (Andor Éva és Kishegyi Árpád) 

- Maca dala, II. felv.: „Jön a farsang, lányok, férjet fogtok…/Farsangi cécó, csengő kánkán …” (Koltay Valéria és az MRT Énekkarának Férfikara)

Ezt a délelőtti adást a szokott időben, délután hat és hét óra között megismétli a rádió, és az interneten is elérhető a műsor a www.dankoradio.hu oldalról.

 

2917   Búbánat 2018-10-11 17:28:08

 

„Szókimondó asszonyság”

Kilenc hónap után szólaltak meg ismét a Dankó rádió mai operettműsorában Polgár Tibor történelmi daljátékának dallamai: szerintem van olyan jó a zenéje, és nívós rádiófelvételéről kiváló előadó-apparátus tolmácsolásában élvezhetjük a remek dalokat,  hogy érdemes lenne ennél gyakoribb időközönként  a műsorra tűzni.

Szövegét és a verseket Victorien Sardou és Emile Moreau Madame Sans-Gêne című színdarabja nyomán Darvas Szilárd írta.

A rádió keresztmetszet-felvételének a bemutatója 1960. december 18-án, a Kossuth adón 17.10 – 17.45 óra között hangzott el.  

A címszerepben (Kata) Házy Erzsébetet halljuk, továbbá a felvételen Koltay Valéria, Palócz László, Rátonyi Róbert és Szabó Miklós énekel. Közreműködik az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Vezényel a komponista, Polgár Tibor.
 

Hamarosan, ma hat és hét óra között - a délelőtti adás ismétlésében - újra meghallgatható lesz a „Szókimondó asszonyság” alábbi négy részlete:

 •  Induló-kettős (Házy Erzsébet, Szabó Miklós):

Cherchez la femme!  Keresd a nőt! Ha majd a sorsunk bajba dönt. A rejtély kulcsa adva van. Cherchez la femme!  Cherchez la femme!  /- Nincs védelem, nincs oltalom, körül vesz minden oldalon, minden veled hasztalan. Cherchez la femme!  Cherchez la femme!  Keresd a nőt!...” 

 • Kata belépője (Házy Erzsébet) 

„Már megbocsássanak nekem, hogy ily sokára jöttem… harcol az utca, talpra állt a nép! Győzelem várja… Az utcán egy a jelszavuk, kiáltva vagy morogva. E dalt tanultam én velük: Halál a zsarnokokra!../A franciák! A franciák!…. amihez hozzá kezdenek, amihez hozzá kezdenek, azt biztos jól csinálják!...”

 •  Kettős (Házy Erzsébet, Palócz László):

„- Egy kis kocsma néz a Szajna-partra. Nincs benne semmi cifraság. A márki, herceg ritka arra, de a jókedv az nem ritkaság.  /- Egy kis kocsma áll a Szajna-parton, ugye, sosem felejti el. Amíg csak élek, eszemben tartom, amíg csak élek, veled leszek!... /Egyszer majd visszasírjuk, egyszer majd visszahívjuk a régi kedves éneket! /- Ha fáj ezernyi gondunk, lélekben elbolyongunk, s egy dalt dúdolok én majd neked: egy kis kocsma néz a Szajna-partra… szerelmünk boldog hajnalán!”

 • Vidám kettős (Koltay Valéria, Rátonyi Róbert)

„- Mondja, mit szeretne? Biztos, megteszem. Ha akarja, felajánlom szívem és kezem. /- Mondja, mit kíván, na, én meghallgatom.  Maga roppant tetszik nékem, már bevallhatom…./- Mondja, mit szeretne? Rabja lettem én, minden szava oly igéző, mint egy költemény. Mondja, mit szeretne? Máris megteszem, hisz maga miatt elvesztettem máris az eszem… /- Jaj de forró vallomás ez, jaj de szép szavak! Bizony Isten megszédültem néhány perc alatt…”

2916   Búbánat • előzmény2915 2018-10-11 17:25:35

Kedves jóakarómtól megkaptam a választ kérdésemre: 

Breitner Tamás a karmester. Ő vezényli az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát.

Innen is köszönöm neki a segítséget!

Jacques Offenbach: A banditák

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1987. február 16. Kossuth Rádió, 20.24 – 22.00

Offenbach operettjének rádióváltozata

Rádióra átdolgozta és fordította: Kristóf Károly

Zenei rendező: Fejes Cecília

Szerkesztő: Bitó Pál

Rendezte: Bozó László


A szereposztásból:

Rablóvezér- Begányi Ferenc

Fiorella- Kalmár Magda

Fragoletto- Kalmár László

Petro- Bóka Csaba

Kocsmáros- Mersei Miklós

2915   Búbánat • előzmény2913 2018-10-10 09:02:07

Továbbra is keresem: a rádiófelvételen ki a karmester?

2914   Búbánat 2018-10-09 12:21:34

A Dankó Rádió mai operettműsorában Iszaak Oszipovics Dunajevszkij - V.V. Vinyikov, V.K. Kracht, V.J. Tipot- Szabad szél  című operettjéből szólaltak meg dalok:

A dalszöveget Innocent Vincze Ernő és Romhányi József fordította

Rádió új stúdiófelvételének (keresztmetszet) bemutatója: 1964. április 2., Kossuth Rádió 20.30 – 21.46.

Közreműködik Barlay Zsuzsa, Forgács Éva, Koltay Valéria, László Margit, Neményi Lili, Szőnyi Olga, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor, Palócz László, Melis György, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András.

Az adásban most a következő részletek csendültek fel:

 • Nyitány
 • A márkinő sanzonja (Neményi Lili)
 • Hármas és Pepita dala (Koltay Valéria, Forgács Éva, Barlay Zsuzsa)
 • Pepita dala (Bolero), II. felv.: „Házunkban, hol világra jöttem, csemete sok volt, épp egy tucat…/Az ördög bújt belém…” (Koltay Valéria)
 • Tengerészdal - matrózinduló: Tengerésznek, tengerésznek ej-haj, az a jó, hogyha neki vág a vésznek, ej-haj, a hajó. Ott van otthon, hol a hal, szárazon se él, se hal, s áradozva szól a dal: Kék a mély tengerár, fut a fürge hajó, messze jár, aki matróz, a tengeren él, ha vihar dühe kél, sose fél, célhoz ér.…./ Tengerész! Tengerész!  … összetart, tettrekész, harcrakész… célhoz érsz!” (MRT Énekkarának férfikara)

Egy korábban felvett (1950-es évek) rádiófelvételen Gencsy Sári, Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Bikádi György és Melis György énekel. Erről a felvételről is hallhattunk egy részletet:

 • Stella és Markó szerelmi kettőse, I. felv.: „Stella, nézd, hogy szikrázik a fény a kék tengeren! Mégis, titkon sötétlik mélyében száz rejtelem. Stellám, sorsunk mélyén is rejtőzhet még száz veszély! Bár még csak néma sugárban ég s nem beszél….” (Gencsy Sári, Melis Györgykm. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György)

A „Túl az Óperencián” adásának szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya, ezen a héten az egykori legendás táncdalénekesnővel, énektanárral, Toldy Máriával beszélget műsorában - aki idén májusban töltötte be a 80. életévét, és akinek a nevéhez fűződik a hazai musical oktatás első iskolájának a megalapítása is.

A délelőtti műsor ismétlése ma 17 és 18 óra között meghallgatható a Dankó Rádió hullámhosszán, de az interneten is elérhető az adás, a www.dankoradio.hu oldalon.

2913   Búbánat 2018-10-07 23:35:11

Keresem ezen a stúdiófelvételen vezénylő karmester nevét!!!

Jacques Offenbach: A banditák

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1987. február 16. Kossuth Rádió, 20.24 – 22.00

Offenbach operettjének rádióváltozata

Rádióra átdolgozta és fordította: Kristóf Károly

Zenei rendező: Fejes Cecília

Szerkesztő: Bitó Pál

Rendezte: Bozó László


A szereposztásból:

Rablóvezér- Begányi Ferenc

Fiorella- Kalmár Magda

Fragoletto- Kalmár László

Petro- Bóka Csaba

Kocsmáros- Mersei Miklós

2912   Búbánat • előzmény2911 2018-10-07 23:34:02

Kapcs. 2911. sorszámhoz:

Kiegészítés:

2. Carl Zeller – Moritz West, Ludwig Held - Márkus József: A bányamester (részletek, 1964. szeptember 6., Kossuth Rádió 14.55 – 15.20)

A két főszerepben: A grófnő – Házy Erzsébet; Martin, a bányamester – Kelen Tibor

Az operett stúdiófelvételén csak a két főszereplő dalai találhatók!

1.) Nyitókar
2.) Martin belépője
3.) A grófnő belépője
4.) A grófnő és Martin kettőse
5.) Martin dala

Az MRT énekkarát és szimfonikus zenekarát Bródy Tamás vezényli. 

A most bejátszott részlet volt:

-     A grófnő és Martin szerelmi kettőse (Házy Erzsébet, Kelen Tibor)

„-Egy minta férj kell énnekem, de ifjú ki lángolva ért, s a férfi vágya végtelen, ha pumpálja forró szívét, a charme-ja édes, mint a méz, de korrekt és megbízható! Egy férfi, melyből oly kevés, egy hűséges férj, az lenne jó, és szorgalmas, belevaló, ha volna ilyen drága férj! /-Hátha volna mégis. -És ha van, most merre jár? – Várd ki, láttam én is. -Volt-e mátka párja már? -És ha kérve kérem? -Ahhoz egy a fő szabály. -És ha, és ha mégsem? -Akkor jobb, ha félre áll. -Ez a szív arra vár, hogy szól a fő szabály? -Hallja hát, hallja hát, most a mátka óhaját! -Nos, mennyit kíván? -Egy fontos csupán! -Mennyit kíván? -Egy fontos csupán: Bárhol jársz, sorsod vár vigaszt, mindig légy hű társ! Légy hű párodhoz! -Bárhol jársz, sorsod vár vigaszt, mindig légy hű társ, légy hű drága párodhoz!

/-Mit mond a vers? Hadd nézzem én! Szól-e asszonyról a költemény? -Tessék, tessék, csak olvassa el! /-Egy minta asszony kell nekem, de karcsú, mint karcsú a nád!  S a nő imája végtelen, ha öreg, vagy csókot talál. Már bámulják a szellemét, de lelkében mégis naiv, az asszony tölti be szemében gyermekem anyja, vár arra a szív,  így szól a vers, te látod! Ha van ilyen drága lány! /-Hátha volna mégis. -És ha van, most merre jár? -Várd ki, láttam én is. -Volt-e mátka társa már? -És ha kérve kérem? -Akkor egy a fő szabály. -És ha, és ha mégsem? -Akkor jobb, ha félre áll. -Ez a szív arra vár, hogy szól a fő szabály? -Hallja hát, hallja hát, most a mátka óhaját! -Mennyit kíván? -Egy fontos csupán! -Mennyit kíván? -Egy fontos csupán: Bárhol jársz, sorsod vár vigaszt, mindig légy hű társ! Légy hű párodhoz! -Bárhol jársz, sorsod vár vigaszt, mindig légy hű társ, légy hű drága párodhoz!”

2911   Búbánat • előzmény2910 2018-10-07 14:55:07

A „Túl az Óperencián” mai adásában Házy Erzsébet énekfelvételei közül ezek a részletek hangoztak el a Dankó Rádióban: 

1. Leonard Bernstein - Arthur Laurents, Stephen Sondheim  – Reményi Gyenes István: West Side Story (musicalrészletek - Qualiton LP-1967; Kossuth Rádió, 1969. június 22.,19.10 -19.44)

Km. Házy Erzsébet, Szirmay Márta, Ádám Anna, Korondy György,  a Harmónia Vokál, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc – Erről a stúdiófelvételről csendült most fel:

- Maria dala: „Oly szép vagyok, arcom ragyog…” (Házy Erzsébet, énekegyüttes)

2. Carl Zeller – Moritz West, Ludwig Held - Márkus József: A bányamester (részletek, 1964. szeptember 6., Kossuth Rádió 14.55 – 15.20)

A két főszerepben: A grófnő – Házy Erzsébet; Martin, a bányamester – Kelen Tibor

Az MRT énekkarát és szimfonikus zenekarát Bródy Tamás vezényli. (Az operett stúdiófelvételén csak a két főszereplő dalai találhatók!)  A most bejátszott részlet volt:

-     A grófnő és Martin kettőse (Házy Erzsébet, Kelen Tibor)

3. Leo Fall – Rudolf Schanzer, Ernst Welisch – Harsányi Zsolt - Innocent Vince Ernő:  Pompadour

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1967. szeptember 9., Kossuth Rádió, 20.31-22.00

Km.  Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Szirmay Márta, Korondy György, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Nádas Tibor, Katona Lajos, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Vezényel: Bródy Tamás.

Erről a teljes stúdiófelvételről ma két részlet szólalt meg:

 • Pompadour belépője, I. felv. (Házy Erzsébet, km. Koltay Valéria és az MRT Énekkara)

„- Ma érzek itt magamban valamit, ami nyugtalanít! Oly furcsa ez, olyan izgató, mi biztató! A vérem úgy bizsereg, tenyerem viszket, oly ideges vagyok, hogy széttörnék mindent! És hogyha még ez sem elég, lesz valami más is, adja az ég! Óh, óh, óh, óh! /- Ajh ha kezembe kapnék egy férfit, férfit, de igazit ám! Szinte gondolni sem merem végig, oly forró, oly vad a szám! Lázas csók, mely izzóan ég, elkábító, az volna jó! Jaj, ha egyet ma kaphatnék! Mi lenne itt ma még, mi lenne itt ma még, mi lenne itt ma még!...”

 •  Pompadour és René kettőse, I. felv. (Házy Erzsébet és Korondy György)

„ - Drága kincsem, van egy utca, hol ismerős nincsen, ott egy eldugott kis szobát vettem, etikettre nem voltam tekintettel, elfeledtem… /- Ejnye, hallod, a szerelmet kissé gyorsan vallod, első percben már… Könnyed lángolás, hálás álcolás, az ablakon integet a fény, napsütés, ez nem rossz, ezt meg fogom gondolni még, ezt meg fogod gondolni még! …. /- Mondd meg, hogy hívnak?...Kérlek, mondd már, na, mondd meg, hogy hívnak? - Jeanne. – Jeanne? Te világom, tündéri lány!!! – Nemcsak kettesben, tán, megcsókolhatsz, babám!?...”

4. Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József: Maya

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1971, április 12., Kossuth Rádió 19.57 – 22.00

Km.  Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Németh Marika, Korondy György, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Rátonyi Róbert, Palócz László, Radnay György, Bilicsi Tivadar, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc.

Az adásban két részlet csendült fel erről a stúdiófelvételről:

 • Maya belépője, I. felv. (Házy Erzsébet, énekkar)

„- Megjöttem, tessék! Kérek egy cigarettá!… Azt mondják rólam, hogy szívem titkon jó’ van. Barátaim! Ne higgyétek el! Jó lenni rossznak..../Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, óó-ó, óó-ó … szeretnék egyszer kicsit szeretni, óó-ó, óó-ó, szeretnék egyszer egy vidám napot! De én csak útszéli virág vagyok. Tán még a napfény se tud rám nevetni! óó-ó, óó-ó…”

- Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv. (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert)

„- Ahol mi járunk tapsorkán…   /- Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért. - Odavagyok egészen, a szívembe bevésem, hallgassa meg, ha kérem, a kérésem! – Szeretném, ha szeretne, rám nevetne! Nem kívánom sokáig, csak örökre!...”

A rádióműsorban Klemen Terézia mellett megszólalt még az érsekújvári Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny „házigazdája” és zsűritag, Klein Ottokár, operaénekes, Érsekujvár polgármestere; Farkas Pál karmester, az énekverseny zsűritagja; Farkas Tamás – a III. nemzetközi énekverseny egyetlen „fiú tagja” , második helyezett – akik a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya telefoni érdeklődésére beszámoltak a Házy Erzsébet nevét viselő énekversenyek légköréről, színvonaláról, eredményeiről, a meglévő és alakuló szakmai-baráti kapcsolatokról, a jelenlegi munkájukról,  feladataikról és a jövőbeli terveikről, célkitűzéseikről.

Házy Erzsébet születése 89. évfordulóján mi mással is fejeződhetett volna be az egész heti megemlékezés-sorozat a rádióban, mint az emblematikus Manonjának rádiófelvételéről elhangzó megrendítő szépségű búcsúária Puccini operájának IV. felvonásából: „Sola perduta, abbandonata” (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lamberto Gardelli)

Ezt a délelőtti adást újra meghallgathatjuk az ismétlésben ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádióban és az internetes elérhetőségeken is (www.dankoradio.hu)

2910   Búbánat • előzmény2909 2018-10-07 12:39:34

Egész héten Házy Erzsébet alakja kapott primer hangsúlyt a Dankó Rádió operettműsorában –a szopráncsillagunk születésének 89. évfordulóján.  Ebben a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya segítségére volt a rádió e heti kedves vendége, Klemen Terézia, aki szívügyének érzi a felvidéki származású Házy Erzsébet mára kissé elfeledett életútját, művészetét a szlovák-magyar határ mindkét oldalán túl élő emberek között népszerűsíteni:  hogy az egykor nagyhatású szopránunk emléke ne halványuljon el, tovább éljen bennünk.  Szeretné  az operaénekesnő személyét, művészetét, hírét, emberi tulajdonságait a  zenét, éneket, az operát és az operettet is kedvelők (esetleg azt művelők) és persze a rajongók nem kicsiny táborához közelebb (el)hozni…

Így született meg benne a gondolat s követte a kezdeményezés: három évvel ezelőtt létrehozta - és azóta minden évben megszervezi Érsekújvárra (ahol befogadásra és felkarolásra talált) – a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt; egyúttal a  felfedezettek, a győztesek és helyezettek számára ígéretes kiugrási lehetőséget  teremtenek ezek a megmérettetések . Örömünkre,  az eddigi három verseny nyertesei és helyezettjei között magyar fiatalok is vannak!

Az énekverseny kapcsán fogalmazódott meg Klemen Teréziában az a szándék, hogy talán érdemes lenne a szélesebb közönségrétegek részére is  „elérhetőbbé” tenni Házy Erzsébet lényét…; bizonyára örülnének, ha kezükbe vesznek  egy hozzáférhető,  egy a korábbi képes-szöveges kiadványoknál  még átfogóbb, bővebb tartalmú olvasmányt a legendás operaénekesnőnkről.  Az ötletet tett követte és az információgyűjtés eredményeképp idén tavasszal megjelent Az évszázad Manonja című, gazdag kiállítású, sok képet magába foglaló albumszerű életrajzi könyv - benne művész- és egykori pályatársak visszapillantásai, személyes emlékei, vallomásai a nagyszerű szopránról.

Ebből a kiadványból olvasta fel a szerző most az adás végén - a megemlékezések sorát zárva - Medveczky Ádámmal készített interjújának egy rövid részletét: Házy Erzsébet és a karmester között kialakult bizalmi-és munkakapcsolatukat illusztrálva.  

Idézek itt Medveczky Ádám visszaemlékezéséből néhány mondatot:

„[…] Nagyon muzikális volt, s mindenre felkészült. Ahogy egy akkordra berobban, például Minnie, a Nyugat lányában a szép kocsmárosnő, csak őrá lehetett figyelni. Mindig mindent kiszámított, még a lépéseket is, hogy ritmusra lépjen. Zeneileg nagyon képzett volt, hisz zongoraművész szeretett volna lenni, kottaolvasó ember volt. […] A korrepetitorok tartottak tőle, mert ha nem úgy játszottak, akkor megmondta nekik. Azonnal észrevette az elütést, hibát. Annyira magabiztos zenei képzettségű volt, hogy az egyik alkalommal, mikor gyakoroltunk, s betanulta a Pillangókisasszonyt, rászóltam, hogy nem úgy kell énekelni, mert itt negyed szünet van, ezt nem úgy írta a zeneszerző. Erre ő: ha most itt lenne Puccini, beolvasnék neki, megmondanám, hogy miért nem így írta, mert sokkal jobban hangzana.  És bizony abban egy sor változtatásában is igaza volt.

Mindig megmondta a véleményét. Nem bántón, hanem a szünetben odahívta az illetőt, s figyelmeztette, hogy mit nem csinált jól. Nem alázott meg soha senkit. Nagyon igényes volt, és ez sokak szemében rossznak számított. Én sohasem akadtam fenn semmiféle viselkedésén, ő így volt komplett. Élt, halt a színpadért. Annyira vágyott színpadra, hogy nem bírta elviselni a fellépés előtti órákat, főleg ha premier volt, mert már annyira színpadon akart lenni. Azt kérdezte egyszer tőlem: tudod hol voltam a Manon Lescaut bemutatója előtt? Kiskunfélegyházán megnéztem az óriás bálnát, mert már nem bírtam magammal, hát inkább elautóztam oda.

Ő égett, egy különös lázban égett, s ezt a színpadért, a művészetért tette. Ha nem égette volna el magát, ha jobban ügyel és kíméli magát, főleg a hangját, Európa legnagyobb énekese lehetett volna.

[…] Azt is meg kell említeni, hogy nem szerette a fölösleges dolgokat. Adott a viselkedésre, de a mesterkéltséget, a pózolást nem szerette, a hamis hízelgést, az álnokságot nem tűrte. Nagyon muzikális volt, és talán senki nem tudta, hogy mennyi rengeteg munka van a mögött, hány éven keresztül dolgozik valaki azért, hogy felmenjen a színpadra, s ott úgy teljesítsen, ahogy a színpadon kell. Erzsi nagyon kidolgozta a karaktereket, alapos volt. Persze erre születni is kell, de ő nagyon megdolgozott érte. […] A magyar operajátszás egyik legnagyobb alakja volt. Egyedi, nagy művész, s ezt mindenkinek tudatosítania kell.”

2909   Búbánat 2018-10-06 22:54:17

Adós vagyok a Dankó Rádió mai operettműsorában elhangzottak „dokumentálásával”.

Az érsekújvári Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyek szervezőjeként, valamint a komáromi születésű Lehár Ferenc emlékét is ápoló, a Komáromból érkezett Klemen Terézia továbbra is a vendég a stúdióban, akivel ezen a héten a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget: most Házy „dívasága” és/vagy „primadonnasága” került szóba,  mint olyan oparaénekesé, aki művészete tudásának birtokában megengedhette magának az átjárást más zenei műfajok közé; ennek zálogául a szépséges szopránja és kimagasló tehetsége szolgált, ugyanakkor lényének érzékenységével, emberi mivoltából és körülményeiből fakadó „önérzetével” építette fel a maga mítoszát; a maga korában teljességgel, felelősséggel és „adakozóan” betöltötte hivatását színpadon, az Operában, a koncertpódiumon vagy a zenei- és filmstúdiókban.  Kimeríthetetlennek tűnő életenergiája azonban ideje korán megtört. A műsornak tematikájából adódóan nem dolga ennek az okait keresni, kutatni. Tény: Házy Erzsébet és művészete mára legendává vált az opera- és operettbarátok körében, még vannak köztünk, akik személyesen látták-hallották Őt színpadon, esetleg rendszeres kapcsolatot is ápoltak vele. Vélemény sokféleség lehet, de így vagy úgy a múlt értékeit nem szabad a feledés homályában hagyni, így Házy Erzsébet is megkerülhetetlen az emlékezés, a visszatekintés terén. Klemen Terézia egyike azon lelkes embereknek, aki szívügyének tekinti a kultúránk, a magyar kulturális örökség értékeinek felkutatását, kiemelését és a szűkebb-tágabb közönség és közösség közé elviszi, bemutatja, hirdeti, megírja, elmondja azt, azokat…

Házy Erzsébet operettfelvételei közül az alábbi részletek kerültek az adásban bejátszásra:

1. Johann Strauss – Fischer Sándor magyar dalszövegével: A denevér (a Rádió Dalszínháza teljes felvételéről, 1963. december 25., Kossuth  Rádió 19.05 –22.00, Km. az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Lehel György)

Rosalinda dala – Csárdás (Házy Erzsébet)

Hazámnak dalára nyugtom nem lelem, könnytelt a szemem, a szívem fáj…/Tűz és szenvedély, víg hangú jó kedély, tánc és nótaszó, így mulatni jó!...”

2. Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: Komáromi farsang (a Rádió Dalszínháza teljes felvételéről, 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00Km. a Magyar Rádió szimfonikus zenekara, vezényel: Lehel György)

 • Csokonai és Lilla szerelmi kettőse, I. felv.  (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

  „- Lilla, szívemet ne vesd meg, úgy szeretlek, nem feledlek, bízd reám az életed! /- Elszakítnak engem innen, tilt apám és tilt az illem, nem maradhatok Veled.”
 • Csokonai és Lilla szerelmi kettőse, II. felv(Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert

„- Az első reggel szép szavadra várok. /- Az első reggel éden volt-e álmod?”

 • Csokonai dala, I. felv. (Ilosfalvy Róbert)

 "Sötét lepel borul reám, nincs házam nékem, nincs hazám."

3. Lehár Ferenc – Victor Léon, Leo Stein - Mérey Adolf- Kristóf Károly: A víg özvegy (a Rádió Dalszínháza teljes felvételéről, 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27, Km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András)

 • Vilja-dal, II. felv. (Házy Erzsébet és az MRT énekkara)

„Az otthon hangja visszatér, hadd mondjak el egy szép mesét. Egy tündérlányról szól ekképp: Viljának hívja őt a nép. Élt egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény. Csak nézte, csak nézte és úgy megörül, hogy lángokat érez a szíve körül. Remegett a lány előtt, csak bámulta a tündérnőt. Sóvárgott. Vágyakozva kérte őt: /Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás! Légy az enyém, soha el nem bocsáss! Üdvözítő csókod a sírba temet, néked adom éltemet. Vilja, egy csókod a sírba temet, néked adom éltemet…”

 • Danilo és Hanna szerelmi kettőse, III. felv. (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)

„- Minden vágyam, súgom lágyan, jöjj, szeress! Szívem tágul, majd elkábul, jöjj, szeress! Minden érintésed szívem járja át, hinni kell, hogy eljön majd a boldogság. /- Dalod szívemhez szól, jólesik, nagyon jól! A szív csak ver szegény és arra kér, hogy légy enyém. Némán elhallgat a száj, de mégis minden zeng imát: szeretlek téged és vágyom rád. /- Minden vágyam...

4. Jacques Offenbach – Fodor Ákos magyar dalszövegével: Kékszakáll (a Rádió Dalszínháza teljes felvételéről, 1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00, Km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

 • Clémentine királyné dala a II. felvonás első képéből – rondó  (Házy Erzsébet)

„ – Mivel a kicsi lányt nem kérdi  már kicsi és a nagy-nagy úr, remeg a kicsi és megérzi,  nem örül, amit így tanult.   Lám ilyesmi tehát a kezdet, derűs és színes üdeség.  Vak államérdek nyeli már el, ideje sem volt élni még. És ura lett egy Kandeláber… /S egy szép napon elébe toppan egy kedves ifjú, finom úr.  És szépen szól hozzá, de nyomban, mitől ő sápad és pirul.  Nos, ilyesmi tehát a kezdet…  Uram, királyom, Kandeláber…”

 • A III felvonás fináléja (Házy ErzsébetKalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Melis György, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, valamint az MRT énekkara)

Nagy Ibolya telefonon megkereste a 2017. évi II. Házy Erzsébet nemzetközi tehetségkutató énekverseny győztesét, Bojtos Lucát, és megérdeklődte tőle, hogy azóta mi minden történt vele, hol tart most a pályaíve?  Időközben elvégezte a Zeneakadémiát. Idén már láthattuk őt az Operettszínház színpadán is, hol Offenbach Kékszakáll című, rendhagyó rendezésű, operettben mint Fleurette debütált, és azt is megtudhattuk tőle, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban jövő év tavaszán a Marica grófnőben Liza szerepe vár rá.  Mint szabadúszót a vidéki színházak, fesztiválhelyszínek sorra keresik, hívják…Említette, idén José Cura partnere lehetett a Fesztiválkatlanban, akivel több duettet is énekelt, szóló számai mellett… Jelenleg éppen Firenzében intézi dolgait…és pihen…

Az adásban Nagy Ibolya megemlékezett a 87 éve született operaénekesről, a Debreceni Csokonai Színház néhai basszistájáról, Tréfás Györgyről: emlékére, felhangzott  énekfelvételéről az „Akasztófaária” Mozart Szöktetés a szerájból című operájából.

A 145 éve született Rózsahegyi Kálmán színművészre egy archív felvételről bejátszott Petőfi Sándor-vers – „Falu végén kurta kocsma” - tolmácsolásában emlékezhettünk.

Nemzeti gyásznapunk: Október 6.  Az 1848-49. évi magyar szabadságharc leverését követően, 1849. október 6-án Aradon kivégeztek 13 honvéd főtisztet.  Ugyanezen a napon, Pesten kivégezték Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét, gróf  Batthyány Lajost.  A vértanú áldozatok emlékére, utolsó zeneszámként

Huszka Jenő – Háy Gyula – Fischer Sándor Szabadság, szerelem című daljátékának dallamai csendültek fel a Dankó Rádióban: a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát Várady László vezényli (1955. május 10., Kossuth Rádió).

2908   smaragd • előzmény2907 2018-10-06 19:28:59

A mai műsorból  a

Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: „Komáromi farsang”

(1957) 

Magyar Rádió, daljáték 2 részben Csokonai Vitéz Mihály – Ilosfalvy Róbert, Zenthe Ferenc, Lilla – Házy Erzsébet, Korompai Vali, Deák Sándor, Gönczöl János, Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Szabó Ernő, Hlatky László, Fekete Pál, Lehoczky Éva, Völcsey Rózsi, Gózón Gyula, Rózsahegyi Kálmán. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendező: László Endre 

rádiófelvételt emelem ki, három dalt hallottunk:

Lilla - Házy Erzsébet és Csokonai Vitéz Mihály - Ilosfalvy Róbert kettősét:

- "Az első reggel..."

- "Lilla, itt a drága óra"

e közé szerkesztve 

Csokonai dalát "Sötét lepel borult reám..." - Ilosfalvy Róbert.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát (a 43 tagú Rádiózenekar) Lehel György vezényelte.

A mű méltatásával már többször foglalkoztunk, erre most nem térek ki. Aki meghallgatta, biztosan nagyra értékeli...

Bámulatos ez a műsorhét, ezért is örülök, hogy a "Komáromi farsang" szerepel benne. 

Házy Erzsébet iránti csodálatunkat, ha lehet még fokozni, akkor ez megtörtént, előadókészsége és tudása, sokszínűsége, h a n g j a elbűvölő, egyik felvétel után a másik, mindegyiken.

Nagy Ibolya riportalanyai, a riportok és az információk érdekesek, lekötik a figyelmünket. A hét vendége Klemen Teréz sokoldalú személyisége példamutató a művészet támogatása tekintetében, amit ezekben a napokban részletesen megismerhetünk. Kiváncsi vagyok, ismerte-e a mai adás előtt a "Komáromi farsang"-ot?

2907   Búbánat 2018-10-05 13:13:47

Ezen a héten – ma is -  az érsekújvári Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny megálmodója, létrehozója, szervezője, Klemen Terézia a vendég a Dankó Rádió stúdiójában, kivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget: ezúttal az Évszázad Manonja című, Házy Erzsébetről írt könyv szerzőjét erről a munkájáról kérdezte. 

Az adásban két telefoninterjút is készített Nagy Ibolya:

Előbb a szentpéteri Sárközy Xéniát, az  első énekverseny abszolút győztesét kérdezte, meséljen, hogyan élte meg a sikerét és foglalja össze benyomásait, melyek a további tervei,  mire készül;  korábban a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert művésznő azóta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen opera-énekművészi diplomát  szerzett,  és  énektanáráról,  Kertesi Ingridről is nagy szeretettel beszélt.  Szerepálmok? Tervei között említette a Traviata Violettáját és Mozart-szerepekben megmutatkozni…

Nagy Ibolya ezután Kertesi Ingridet, a Liszt Ferenc-díjas, Kiváló Művészt, operaénekest, akadémiai énektanárt hívta fel, aki az idei Házy Erzsébet énekverseny egyik zsűritagja volt. Megtudhattuk az interjúból tőle, hogy mindhárom énekversenyben díjat szereztek növendékei: 2016-ban Sárközy Xénia, 2017-ben Bojtos Luca győzött, idén meg Józan Vivien  az operett-kategóriában elért megosztott második helyezésének örvendett, akikre nagyon büszke...  Kitért arra, hogy Szinetár Miklós rendező felkérést kapott a Zeneakadémia énektanszéke vezetőjétől, Meláth Andreától, hogy tartson órákat a Zeneakadémián növendékeinek, és ő mindenki örömére elvállalta ezt a feladatot és máris elkezdte oktatói óraadói munkáját a tanszéken.

A „Túl az Óperencián”  operettadásában a ma 138 éve elhunyt Jacques Offenbach emlékére (is) csendültek fel műveinek szép részletei, Házy Erzsébet, Réti József, Ilosfalvy Róbert és Kertesi Ingrid énekfelvételeiről:

1. Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő

Henri Meilhac és Ludovic Halévy librettója nyomán a szöveget magyarra fordította, és a rádióra alkalmazta: Romhányi József.

Magyar nyelvű teljes stúdiófelvétel - prózai dialógusokkal együtt először 1970. augusztus 19-én, a Kossuth Rádióban hangzott el a Rádió Dalszínházának bemutatójaként  (20.07 – 23.04 óra), de a darab ének-zenei hangfelvételére már két évvel korábban  sor került: Albert István összekötőszövegével – keresztmetszet formájában  - 1968. november 20-án bemutatta a Petőfi Rádió (10.00 és 11.17 óra között). 

- A nagyhercegnő és Fritz kettőse a II. felvonásból (Házy Erzsébet és Réti József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

Nagyhercegnő: „… Mondd el azt, hogy kellemes és megnyerő. Mondd el azt, hogy bódító férfi…Mondd el azt, mennyit tudna itt még hódítani!... És győzni néha többet ér, ha ezt közvetíti a vágya. Ó!  Mondd el azt, hogy megláttam vágyait. Mondd el azt, hogy mindenem lángol. Mondd el azt, hogy így hatott rám a zsivány, pedig nem vagyok ám én fából. Ó!
Jaj, nincs nyugtom, percnyi sem,  csak szenvedek nappal és éjjel! Csak álmodom róla szüntelen. És nem adom fel reményem, mégsem. Ó! Mondd el azt, ha kerülni fog: meghalok!
Mondd el azt, hogy várok rá végig! Mondd el azt, hogy adjon vigaszt! Mondd el azt néki: vágyom, itt vagyok én is! Nos, hát! Nos, hát, most mit válaszol nekem?..../ Mit mond? Mit mond? Nincs rosszabb, mint a kétség!  Mit mond? Döntse el, hogy sorsa mit hív! Mit mond? Mit mond? Mit mond? Nos, hát? […]" 

2. Offenbach: A szép Heléna

Fordította: Fischer Sándor. A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52

 - Heléna románca (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

A szép Heléna – így neveznek, vagy Nidon lánya, a hamis. És azt mondják, rám súlyt helyeztek, hű Thézeusz és mások is. Én nem vagyok könnyelmű léha, csak ellenállni oly nehéz, A bajkeverő Vénusz léha. Csalogatón, szemembe néz. Csalogatón, szemembe néz./ Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, ha félre csúszik a, csúszik az erényes láb. Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, ha félre kúszik a,  kúszik az erényes láb…”

3. Offenbach: Fortúnió dala  

Alfred de Musset és mások nyomán fordította: Fischer Sándor és Innocent-Vincze Ernő. A Rádió Dalszínháza bemutatója 1958. június 22., Kossuth adó, 20.20 – 21.25.

Km.: a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Vezényel: Fischer Sándor

- Lauretta dala: „...Jól vigyázz! Hát, jól vigyázz!...pórul jársz!.. Csak annyit mondok: jól vigyázz!” (Házy Erzsébet)

- Lauretta és Valentin szerelmi kettőse, Valentin dala (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

„…Nos, üljön mellém és mondja el… /- A szívem fél, van így az ember. Hallgatni nem tud, beszélni nem mer, ó lelkem mélyén él egy édes álomkép, érte fáj a szívem régesrég!... A bánatomra nincsen ír, betemet majd a néma sír! Betemet majd a néma sír! Lelkem mélyén él egy édes álomkép…. /- Nos, mondja meg énnékem titkon, hogy kit szeret, oly végtelen? - A neve az én drága titkom… - Mondja hát, ki az a valaki? - Azt nem merem bevallani. Jöjj bűvös dal! Segítni hív. Egy régen fájó, néma szív. /Nincs arra szó, hogy én mit érzek, mit rejtek el, ha bennünk él egy kép, mely éltet, hallgatni kell! Számomra, míg csak él az élet és él a nyár, nevét elhallgatom, míg élek, mert így muszáj! De érte éget minden sóhaj, mely felzokog, s kívánja bár egy könnyes szóval, én meghalok.  Haja oly szőke, mint a búza, s szempárja kék. Fájdalmam, lelkem összezúzza, és mégis szép. Ez lesz az életemnek vége: bús némaság, nincs arra szó, hogy kín az élet, szenved a vágy! /- … bennem is csak érted ég a vágy!- Ez lesz az életemnek vége, bús némaság! Nincs arra szó, hogy én mit érzek…”

4. Offenbach: Hoffmann meséi

Olympia áriája, I. felv. („babaária)  - Kertesi Ingrid (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács János)

A műsort keretbe foglalta Offenbach  - Rosenthal Párizsi vidámságok című zenekari művének a részletei (km. a Bostoni Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Seiji Ozawa.)

 

Ezt a délelőtt sugárzott adást újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban ma délután hat és hét óra között elhangzó ismétlésben.

2906   Búbánat • előzmény2905 2018-10-05 13:09:15

Igen: én sem hagytam ki!!!

2905   bermuda 2018-10-05 10:01:23

Ma meghallgattam a Dankó rádiót... nagy örömömre, mert 3 kedvenc dalom is műsoron volt.Szép Heléna románca, Lauretta dala és a szerelmi kettős a Fortunió dalából... Ez utóbbi az egyik legszebb Offenbach dallam, és Házy-Ilosfalvy csodásan énekli. 1958-as felvétel . (véletlenül tegnap éjjel pont ezt a teljes operettet hallgattam, ....... köszönöm Dankó.!

2904   Búbánat 2018-10-04 12:06:11

A héten Házy Erzsébetre emlékezik a Dankó Rádió Túl az Óperencián adása,  az operaénekesnő születésének 89. évfordulóján. A műsorba meghívott vendég: Klemen Terézia, a Felvidéken, Érsekújváron megrendezett I., II. és idén ősszel már a III. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny létrehozója, szervezője, a szopráncsillagunkról írt könyv („Az évszázad Manonja”) szerzője, aki Lehár Ferenc emlékét is gondozza, felkarolja évek óta már.

A szerkesztő-műsorvezető Klemen Teréziával beszélget a fenti, sokirányú munkájáról és ugyancsak az adásban Nagy Ibolya a tegnapi Szinetár-interjú után ma egy másik zsűritagot, Iván Ildikó operaénekest hívta fel telefonon és érdeklődött nála egyebek közt a Házy Erzsébet-énekverseny és a jelentkezett fiatal énekes-tehetségek művészi megmérettetésének meglátásairól.

A délelőtti operettadásban elhangzott zenék közül említem meg a következő részleteket:

Franz von Suppé: Boccaccio – Boccaccio és Fiametta „olasz kettőse” (Mia bella fiorentina disprezzi l’amor” – itt a felvételen magyar nyelven, Blum Tamás fordításában: „Szép kis firenzei hölgy, ki a szerelmet megveted”) – Házy Erzsébet, Fülöp Attila, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás  - „Komolyan-Könnyedén” – nyilvános hangverseny közvetítése a Magyar Rádió 6-os stúdiójából. 1977. június 26., Kossuth Rádió; a koncert hangfelvételét 1977. augusztus 18-án, a Petőfi Rádió újra leadta (20.33 – 22.17)

 

Lehár Ferenc – A. M. Wilner, R. Bodanzky – Gábor Andor: Cigányszerelem (1965, Hungaroton)

A Magyar Állami Operaház Zenekarát Breitner Tamás vezényli:

 • Ilona dala (Csárdás):Két szerelmes összetűz, nem oly nagy baj az egész, mert a vágyak…/Minden lánynak kiskorában mezítláb… szedtevette-teremtette, ezért tette, azért tette, az a móka nem is olyan bolondság… jaj de jó lesz kibékülni…./Pillantásod, mint a tűz, mindent férfit láncra fűz…” (Házy Erzsébet)

 

 • Józsi dala: „Forr a vérem, kerget egyre, csábít, hív a nagyvilág, nyughatatlan vándor fecske, minden asszony és diák…. /Messze hív a nagyvilág, nincs tanyám, se párom. Nótaszóval járok hát…  ” (Ilosfalvy Róbert)

 

 •  Zórika dala: „Magamban éltem, s eljöttél értem, a szerelemről nem tudtam semmit se még. Aludt a szívem, de vártalak híven. mert tudtam, hogy eljön az álmom még. Az erdőnek sírtam el ha bánatom volt, a társam a szél, jó barátom a hold. És álmodtam ébren sok éjjelen át hol vár majd az ismeretlen boldogság. És halkan csak halkan, ne sejtse meg más szép álomba hívott egy bűvös varázs.  /Nézz rám ha szeretsz igazán, érted tüzel úgy a szám. Nézd csak a tűz, csak a vágy lobog szívemen át. Hidd el így sohase vártak rád. Nézd, ez a csók a tiéd, ami ajkamon ég, boldogabb szív sose várt rád még”  (Házy Erzsébet)

 

 • Cigányinduló  (MRT énekkara és szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) - keresztmetszet,1961. október 31., Kossuth Rádió,  20.25 – 21.18

Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald -  Harsányi Zsolt: Marica grófnő

1996-ban a Marica grófnő átdolgozásának TV változatában, a Rökk Marika mellett játszotta Marica szerepét:

 • Marica belépője, I. felv.: „Húzd, mint régen! Húzzad nékem, gyere ide, vén cigány…/De jó is lenne szerelmes lenni…” (Iván Ildikó)
 • Jelenet, Marica és Zsupán kettőse: „Szép város Kolozsvár”  - próza és ének (Rökk Marika, Németh Sándor, km. a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara, vezényel: Várady Katalin)

Ezt az adást ma 18 és 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.

2903   Búbánat 2018-10-03 11:34:11

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operett adás-sorozata ezen a héten Házy Erzsébet  felvételei közül válogat, a szopráncsillagunkra emlékezve – születésének 89. évfordulóján.  E mellett, a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya heti vendégével, Klemen Teréziával beszélget a stúdióban az általa létrehozott, megszervezett Házy Erzsébet nemzetközi tehetségkutató énekverseny mibenlétéről, továbbá szóba került a Házy Erzsébetről írt-szerkesztett könyve, de ma a civil foglalkozásáról, jelenlegi munkájáról, valamint családjáról is mesélt.

Nagy Ibolya az adásban telefonon megkereste Szinetár Miklós rendezőt, aki Érsekújváron az énekverseny zsűrijében foglalt helyett, hogy fejtse ki véleményét annak színvonaláról, a fellépett versenyzőkről; szólott a Házy-könyvről, Házy Erzsébetről, akit legelőször a Gardelli betanította és vezényelte Rossini Ory grófjában rendezett; említette az  Opera aranykorát, melyben Házy Erzsébet művészete kiteljesedett és kitért a  pályán lévő  énekesek kiszolgáltatottságára, nehézségeire; milyen rendkívüli adottságok kellenek az érvényesüléshez. Végül – egy meglepetésként - szóba hozta régi tervét: operettfilmet készül rendezni Lehár Víg özvegyéből, már a forgatókönyv írásának fázisában tart a projekt…

A mai adásban elhangzott zenék voltak:

1. Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – Palotás (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) - az operett teljes stúdiófelvételének a bemutatója: 1955. május 10., Kossuth Rádió)

 

2. Kálmán Imre – Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő (részletek, Qualiton, 1965) a Fővárosi Operettszínház Énekkarát és az MRT szimfonikus zenekarát Bródy Tamás vezényli.

- Fedora belépője, I. felv.: „Mindig a régi dal, az ember mást se hall: mindig csak pour l’amour, csak pour l’amour… /Csók és mámor: ördögi szép találmány, ő rak édes tőrt eléd, és te lépre mégy!..../Hogy mért lenne mennyország egy csalfa csók? Nem látok ebben semmi rációt! Mért kéne könnyek közt remegnünk, egy árva csókért mindig epednünk?...” (Házy Erzsébet, énekkar férfikara)

- Mabel és Tóni: „Gréte, Gréte, jöjj a virágos rétre…  Gréte-Gréte, miért nem jönnél a rétre? Jöjj, hát édes…!” (Koltay Valéria Rátonyi Róbert)

- Fedora és Mr.X. szerelmi kettőse:Óh, de csodaszép regény ez, sejted-e, a szív mit érez? Vágyod-e a hevét, érzed-e a tüzét, látod-e a szememben, édes?.../ Ez a szív remegve kér,esengve hív! Lobogón, tüzesen, csak a szád keresem, csak a szád, melyet a vágy megrészegít!...” (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)

- Finálé (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor, Koltay Valéria, Rátonyi Róbert, Kishegyi Árpád, énekkar)

 

3. Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő  (az operett rádió-keresztmetszetéről).

A rádiófelvétel bemutatója: 1961. március 25., Kossuth Rádió 20.00 – 21.25.

A felvételen közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara. Vezényel: Sebestyén András.

- Lili és Illésházy gróf szerelmi kettőse, II. felv.: „- Bocsássa meg, ha reszkető kezemmel megérintem a hófehér kezét, bocsássa meg, ha bús tekintetemmel úgy esengem éltető derült tekintetét…/- A szeme ég, a szava éget, elég, ah elég, mert még elégek, szinte kábító, fojtó a lég, elég, ah elég!.../Szellő szárnyán, szállj velem, repülj velem, erdők mély vadonán kószáljunk szerelmesen, dús fű selyme legyen nászágyunk és senki ne tudja, ne sejtse hol járunk…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

- Lili dala, III. felv.: Bíborban ég az alkony-ég, lángok lobognak ott fönn a mennyben, lángok lobognak fájó szívemben, ég, minden ég…./Egy férfi képe van a szívem közepébe’ ,szívemnek éjében fénylő sugár, övé a lelkem, érte lobog a szerelmem, árnyékként kísérem, amerre jár!...” (Házy Erzsébet)

- Clarisse és Frédi vidám kettőse, I. felv.: „Hogyha szeretnél engemet, úgy mint én tégedet, összepuszilnám képedet…/Gyere, csókolj meg, szaporán, tubicám, ha megfőztél, most megegyél, de meg ám…” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

- Clarisse és Frédi vidám kettőse, II. felv.: „Drágám, engem sose féltsen, drágám, mért is lenne résen, szép asszonyra, ha vigyáz, lehet szeme száz, nem lát… Drágám, bízni kell a nőben, másképp felszarvazza bőven, lóvá tenni érti minden asszony szerető urát.” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád)

 

4. Lehár Ferenc: A víg özvegy keringő-egyveleg  (a Bécsi Johann Strauss Zenekar, vezényel: Willi Boskovsky)

Ezt az adást ma délután újra meghallgathatjuk az ismétlésben, hat és hét óra között a Dankó Rádió hullámhosszán, valamint az internetes elérhetőségeken.

2902   Búbánat 2018-10-02 13:31:13

Ezen a héten Házy Erzsébetre emlékezik a Dankó Rádió napi operettműsora, az operaénekesnő születésének 89. évfordulóján.

 A „Túl az Óperencián” adásában a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélgetőtársa a Felvidéken élő és onnan érkező Klemen Terézia, aki sok éve lelkes patrónája és szervezője a pozsonyi születésű Házy Erzsébet és a komáromi születésű Lehár Ferenc emlékét szolgáló otthoni és itthoni kulturális rendezvény-sorozatoknak.

A rádió műsorában felcsendülő operettdallamok szerzői és hazai előadóművészei között természetesen most Házy Erzsébet énekfelvételei és Lehár művei kapnak kiemelt hangsúlyt a zenei összeállításban:
 

1. Lehár Ferenc: Éva – nyitány (MRT Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli) (1975)

2. Johann Strauss: Egy éj Velencében

Szövegét F. Zell és R. Genée írta. Fordította Gáspár Margit és Kristóf Károly. A keretjátékot Innocent Vincze Ernő írta. Vezényel Bródy Tamás. Km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkara. Karigazgató: Sapszon Ferenc.

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1966. július 16., Kossuth rádió 20.28 – 22.00

A mai műsorban elhangzott részletek voltak:

 • Annina belépője és kórus, I. felv.: „Frutti di mare” (Házy Erzsébet, énekkar)

 

 • Négyes a III. felvonásból: „Álarc mögé, maszkok közé… Táncra mostan! Rajta hát!...” (Házy Erzsébet, Zentay Anna, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, énekkara)

 

 • Annina és az Urbinói herceg kettőse, II. felv.: „Eljött az alkalom (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)

 „-Nincs senki más itt és ezért, nos, tárja fel, amit ígért! – Ígértem én? -  Hogy arcát láthatom, csak legyünk egyedül. – Ha ennyi! Vágya teljesül! - Mit látok? Szebb, mint amit vártam! Csodálatos! – Csak nyugalom! – Miért oly kegyetlen, angyalom!  Barbara! Hisz ennél több is volt szava! - Miről beszél? Mi volt szavam, mondja csak! – Azt mondta…- Nos, mit mondottam hát?   - Azt mondta, hogy az alkalmas, s a randevún majd meghallgat. Nem így volt?  Ugye, emlékszik? - Én nem emlékszem erre itt.  - Azt mondta, majd lesz alkalom, meg azt..- azt mondtam, hallgasson! Nem így volt ez?  Nem emlékszik? - Én nem emlékszem erre itt.  /-  Drágalátos Barbara! Szépet hallott rólam ma! Annyit mondhatok. Annyit mondhatok. - Ezzel még nem látom át, kettőnk itt ez hányadán…/-Elszédült, ahogy ápoltam, és sóhajtott, hogy láza van. Nem így volt?  Ugye, emlékszik? - Én nem emlékszem erre itt. – Egy csókért lángra lobbantam és Ön… -azt mondtam, hallatlan!  Nem így volt ez?  Nem emlékszik? - Én nem emlékszem erre itt.  /- Drágalátos Barbara!...”

 • Annina és a Urbinói herceg keringő-kettőse, I. felv. (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor):

Táncolnak már?... - Igen, ma házibál van nálam….-Táncolhatnánk!  …-Végre, vágyódó karomba zárom! – Táncolni óhajt? Akkor nem bánom, táncoljunk hát! Karoljon át!  - Már robban a vágy! … - Csókot egyet!.. -Táncra fel!...”

 • Vacsora-ötös és szakács dal, II. felv. (Házy Erzsébet, Zentay Anna, losfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, Udvardy Tibor)

-Ketten borulnak vállamra, trallalla-lalala, de szívem vágya csak Barbara… itt együtt az asszony és két szobalánya. Ez jó karnevál! …/- Caramello, mit lebzselsz itt? Tűnj el, az áldóját! Őfensége megbocsát! Vállalom, hogy felszolgálok. Új személyzet. Jót nem állok! /     -Ne menj el, maradj itt!… - Én vagyok a szakács…- No, nézd csak, Pappacoda! …- Nini, Ciboletta! …-Parancsoljanak, bordeaux-i bort!…./-Csiribiri, bumm, a konyhakés, csiribiri bumm, most tettre kész, a húst előveszem, a tűzre felteszem…No de hogyha megkóstolta már, összefut a szájában a nyál…van itt ész, a fogás most kész…”

 • Annina dala:Gúnydal” (Házy Erzsébet, énekkar nőikara)

Egy herceg gazdag, fényes, ha-ha-ha, a palotája fényes, ha-ha-ha… és titkos utakon, tralallala, tralallala, és jár a nők után, megáll a ház előtt, ad nekik szerenádot… /A herceg nagy link, a herceg az nagy link!…/…nászszerenádra készül, ha-ha-ha, fut a nő után… tralallala, tralallala, epedve szól az ének, az ajka csókra áll..”

 

3. Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja

 • Angèle belépője: „Boldogság?!.Ki tudja, mi a boldogság, aki nem volt szerelmes még..”  (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel Bródy Tamás) („Házy Erzsébet új operettfelvételei” - 1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06

4. Az operettből további dalok más stúdiófelvételről szólaltak meg:

 • Farsangi kórus és René belépője: „- Farsang van, vígan áll ma itt  a bál…/-Szép igazán, barátaim, ez a rajongás személyemért!… Hogy ősöm volt ama Luxemburg, a nagy tivornyák hőse… Hej, lirilirilári, ez mind csak lárifári, mert fenn az ernyő, nincsen kas, sosincs benne egy garas, a szép lányok csókolnak…” (Baksay Árpád és a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara, vezényel: Várady László) - 1962
 • Fleury belépője: „Konfettifelhő száll, mint a vihar… Jó hírnév, jó modor a fő…” (Honthy Hanna)
 • Basil belépője, I. felv.Szívem szeret, valóság ez, nem álom…” (Feleki Kamill, énekkar férfikara)
 • Fleury és Basil kettőse, II. felv.: „Nagy arszlán volt a kopasz úr… Polkatáncos, polkatáncos voltam deli legény…” (Honthy Hanna, Feleki Kamill)

5. Lehár Ferenc: Bécsi asszonyok - nyitány (MRT Szimfonikus Zenekarát Vincze Ottó vezényli) (1965)

 

A délelőtti adás ismétlés ma délután hat és hét óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban.

2901   Búbánat 2018-10-01 11:48:00

Ma, október elsején, Házy Erzsébet születésnapját ünnepeljük; ünnepeltük évtizedek óta ezen a napon, azonban dokumentáltan bizonyítani sikerült, nem ma, hanem szeptember 30-án született a magyar szopráncsillag.

Erről az új tényről is szó esik majd ezen a héten a Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorában, melynek meghívott vendége a stúdióban Klemen Terézia 

– akivel a szerkesztő-műsorvezető beszélget:

Nagy Ibolya: „Vendégem mottója és célja: ápolni Lehár Ferenc és Házy Erzsébet emlékét!
A párkányi születésű, Révkomáromban élő Klemen Terézia neve ismerősen cseng a helyi közélet berkeiben…. 2012-ben megalapította a Lehár Ferenc Polgári Társulást, majd két évvel később a Szlovákiai Civil Becsületrendet. Ez utóbbi égisze alatt szervezik meg a nemzetközi Házy Erzsébet énekversenyt…. Klemen Terézia boldogan jött rádiónkba, és osztotta meg egészen friss élményeit, az idei, 2018-as énekverseny eseményeiről, és persze a könyvről is, melynek bevételét, teljes egészében az énekverseny életben tartására fordítja.”  Házy Erzsébet emlékének szentelt könyv: Klemen Terézia: Az évszázad Manonja (2018)

A mai adásnapon Klemen Terézia részletesen szólott az általa megálmodott, megszervezett és megvalósított eddigi három Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyről, melyeknek a szlovákiai Érsekújvár adott otthont…

Nagy Ibolya már a tegnapi műsorában felvezette Házy Erzsébet rádiófelvételeit, mikor két részlet hangzott el Jacobi Leányvásárából. Ma egy Lehár- és egy Millöcker- operettnek a részletei  kaptak helyet az adásban.  A rádió hangarchívumában több mint negyven operett stúdiófelvételén hallhatjuk Házy Erzsébet gyönyörű énekhangját, lesz miből bőven bejátszani újabb és újabb szép dalokat Házytól (persze az operafelvételei most kissé a háttérbe szorulnak - a tematikából adódóan.)

Lehár Ferenc: A mosoly országa

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1971. november 11., Kossuth Rádió 19.35 – 21.29
/operett két részben/

Magyar szöveg: Harsányi Zsolt

Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Bródy Tamás

Zenei rendező: Balassa Sándor. Rádióra átdolgozta és rendezte: Rácz György. Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:
Lichtenfels gróf – Balázs István
Liza, a leánya _ Házy Erzsébet
Hardegg bárónő, a nagynénjük – Simon Zsuzsa
Szu Csong herceg – Simándy József
Mi, a húga – Kalmár Magda
Csang, a nagybátyjuk – Radnay György
Hadfaludy Feri – Bende Zsolt
Fu Li, követségi titkár – Szatmári István
Főajtónálló – Börzsönyi Mihály

 • Bevezető kórus és Liza belépője, I. felv. (Házy Erzsébet és az MRT énekkara):

„- Éljen sokáig! Éljen sokáig! Éljen ő!”  „- Egy nőnek mindig jól esik az ilyen szép fogadtatás! Bók csinosítja a nőt, a siker teszi őt hevesen lobogóvá, s felgyúl a láng!.../Flörtök, miért gyötörtök, nektek szívemet adni kár! Más kell, lángolás kell, édes öröm kell végre már!... /Szív, szív mindig remél: Eljő a mély nagy szenvedély! Arra ébredünk, hogy halkan hív egy csendes szó, egy másik szív!... Hív, hív, hallod szavát, rohansz felé száz kínon át!  Összetört martalék lesz a szív,mégis arra hív, arra hív!

 • A III. felvonás részletei; a finálé (Házy Erzsébet, Simándy József, Kalmár Magda, Bende Zsolt – dialógus (próza) és ének

Szu-Csong és Liza jelenete: „... - Mi nálunk a férfi a nőt akár meg is ölheti!... Ha gyűlölsz, akkor miért vagy mellettem hát?  Szólj!... "

Szu-Csong: Mit tettem én?! …  Volt egy bűvös lány, boldog napsugár, melyre szívem  mind hiába vár… Szegény Szu-Csong!… Szegény Szu-Csong”…

Liza és Szu-Csong búcsúkettőse (Házy Erzsébet, Simándy József)

Szu-Csong: „Vágytam egy nő után, egy nő után! Kergett a vágy…”

Mosolygó nézés és jólnevelt arc, mögötte fájjon, akármilyen harc.  Mögötte könnyezik a szívem. Egy kicsit vérzik is, de nem tudja más. Mögötte fájjon akármilyen harc, mögötte könnyezik a szívem. De hogy itt benn mi fáj. Azt nem tudja más.”

Mi és Feri búcsúja egymástól  - prózában (Kalmár Magda, Bende Zsolt)

Finálé: „Drága húgocskám… nézz rám szegény, nem sírok én… Jobb így talán mosoly ország. (Kalmár Magda, Simándy József, Bende Zsolt)

 

Carl Millöcker - Theo Mackeben: Dubarry

Rádiós bemutató (keresztmetszet): 1973. január 30., Kossuth adó 19.25 - 20.23: 

Magyar szöveg: Lakatos László
A versek fordítója: Szenes Andor

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás

- Jeanne dala, II. felv.: „Átéltem már néhány szerelmet, és csókokat, és bókokat, a férfiak úgy érdekelnek, s a pillanat, mely elszalad… /Mindegy nekem, mi lesz velem, ha egyszer felgyúl a szívem. Mindegy nekem, ki lesz velem, csak engem nagyon szeressen. Akármi lesz, akárki lesz, öleljen forrón szívéhez. Mindegy nekem, ki lesz velem, király vagy koldus, enyém legyen!...” (Házy Erzsébet)

- Jeanne és René kettőse, I. felv.: „A május ránk talált… /Oly szép az éj, a szív remél…/Ó, jöjj ne várj, a holdsugár…/Ne játssz a tűzzel! Vigyázz! Vigyázz!     (Házy Erzsébet, Kónya Sándor)

-  Margot és Brissac vidám kettőse, I. felv.: „Egy a fő, egy a fő, ezt a csókot várja ő. Ennyi az egész…” (Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor, énekkar)

- Margot és Brissac vidám kettőse, III. felv.: „Van egy kis időm, hát imádlak én!...” (Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor)

 

A délelőtt 9 és 10 óra között sugárzandó adás ismétlése mindig aznap 18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban (és online az internetes oldalán is: www.dankoradio.hu)

 

2900   Búbánat 2018-09-30 17:48:26

Két Jacobi-operettből hallottunk részleteket a Dankó Rádió ma délelőtti, „Túl az Óperencián” adásában :

a Leányvásárból énekelt

- Kalmár Magda (Lucy dala: „Tele van az élet rejtelemmel, ide-oda hány a tengerár! Tele van a lelkem érzelemmel, ragyog a szívembe napsugár!”)  -  az MRT szimfonikus zenekarát Nagy Ferenc vezényli

- Házy Erzsébet és Palcsó Sándor (Bessy és Fritz kettőse a 2. felvonásból: „Lassan uram, édes uram, miért oly mohó!? … Na de méltóságos úr, nem szokás ölelni ily vadul…”

- Házy Erzsébet és Palcsó Sándor (Bessy és Fritz kettőse a 3. felvonásból –Jenki-kuplé: Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő, róla e dalban sok szó lesz, Yorkba bemegy és nyitott egy boltot is ott ő, egy pálinkásboltot, au, jesz!...” (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András - 1964. július 18., Kossuth Rádió)


Pitti Katalin a Sybillből énekelt:

 • Illúzió a szerelem” (km. Csurja Tamás,  az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Makláry László)
 • Dal a hercegnőről (km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkarának férfikara)

A Sybill  teljes stúdiófelvételéről pedig egy részlet hangzott el:

 • Négyes (Koltay Valéria, Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András) –1962. január 10., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00)  „ Éjjel egyre csak lumpol, nappal meg pumpol /- Nincs, nincs gondja semmire…/ - Szép, ó, szép, édes így a lét, zeng a szíved, szép az élet, csókolózva vígan élek, gyorsan menjünk hát... Ref.: zeng a szíved, boldog élet, szép az élet, üdvösséget ád…”

A héten ma utoljára volt a Dankó Rádió vendége a Béres-djjal és a Magyar Kultúra lovagja  elismeréssel kitüntetett zongora- és orgonaművész, zongorakísérő, Hegedűs Valér, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya folytatott igen érdekes beszélgetést.

 A mai adás Liszt VIII. Magyar Rapszódiájának dallamaival zárult: a zongorán Hegedűs Valér játszott, aki a heti műsorsorozatban több Lisz-művet zongorázott a rádióban bejátszott felvételein (Erdőzsongás; Esz-dúr zongoraverseny…). Megjegyzem, tegnap este élőben is szerencsém volt  Hegedűs Valér zongorajátékát élvezni, mások mellett egy Liszt-darabot adott elő virtuóz technikával: Lenau versére komponált "Puszta keserve"; Albertfalva Közösségi Ház, 2018. szeptember 29. - a Csák József operaénekes vezette ének-közösség koncertjén ezúttal mint zongorakísérő szerepelt).

Ezt a délelőtti adást hamarosan - 18 és 19 óra között - ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségén is, a  www.dankoradio.hu oldalon.
 

2899   Búbánat 2018-09-29 12:04:03

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián”  adása elején – vélhetően Richard Bonynge karmesternek a mai, 88. születésnapjára időzítve – csendült fel A hollandi menyecske című Kálmán Imre-operettből a nyitány az Ő vezénylete alatt játszó Szlovák Rádió Szimfonikus zenekar tolmácsolásában.

Ez a részlet rajta van a  NAXOS kiadónál 2005-ben megjelent Kalman: Die Csárdásfürstin - CD-n, annak egyik függelékeként (további zenekari számok kerültek még a lemezre: A cigányprímásból, a Farsang tündéréből és az Ördöglovasból.)

 Excerpt,  Kalman: Das Hollandweibchen

 • Slovak Radio Symphony Orchestra
 • Richard Bonynge
 • Recorded: 22-23 September 2003
 • Recording Venue: Slovak Radio Concert Hall, Bratislava

Kalman: Die Csárdásfürstin

 • Yvonne Kenny, Michael Roider, Mojca Erdmann, Karl Michael Ebner, Marko Kathol, Heinz Holecek
 • Slovak Philharmonic Choir and Radio Symphony Orchestra, Richard Bonynge
 • Release Date: 3rd Feb 2005
 • Catalogue No: 8660105-06
 • Label: Naxos
 • Series: Opera Classics
 • Length: 1 hour 53 minutes

Megjegyzem, a Dankó Rádióban szívesen hallgatnám meg A hollandi menyecske magyar nyelven is hozzáférhető dalait, melyeket a Magyar Rádióban vettek fel: László Margit, Korondy György, Koltay Valéria, Kishegyi Árpád énekel, az MRT Énekkarát és szimfonikus zenekarát Vincze Ottó vezényli.

Ennek a stúdiófelvételnek a bemutatója a Kossuth Rádióban volt 1967. szeptember 3-án, 14.22 – 15.00 óra között -  egy másik Kálmán-operettből, a Tatárjárásból is felvett részletekkel együtt.  

 

Mellesleg a délelőtti operettműsorban részleteket hallhattunk Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjéből László Margit, Melis György és Kishegyi Árpád énekével (km. az MRT Énekkara és Szimfoniksu Zenekara, vezényel: Blum Tamás); a Kán-kán pedig a Miskolci Szimfonikus Zenekar felvételéről hangzott el, vezényelt: Kovács László.

Ez az adás ma délután hat és hét óra között megismétlésre kerül a Dankó Rádióban.

2898   Búbánat 2018-09-28 17:31:36

Három hónap után  ismét hallhatunk pompás számokat ebből az operettből a Dankó Rádió hamarosan kezdődő  - (18.04 -19.00).operettműsorában (a déletti adás ismétlése): 

Franz von Suppé: Pajkos diákok

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió 19.30 – 20.39

Magyar szöveg: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Breitner Tamás
Km.: MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Járfás Tamás
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szereposztás:

Geier, tőkepénzes – Várhelyi Endre (Basilides Zoltán)
Frinke Léni, pincérlány – Szirmay Márta (Béres Ilona)
Anton, asztaloslegény – Bartha Alfonz (Somogyvári Pál)
Lizi, szerelmese – Erdész Zsuzsa
Brand, diák – Bende Zsolt (Mécs Károly)
Fleck, diák – Palcsó Sándor (Márkus László)
Kocsmáros – Csákányi László
Három néni – Bakó Márta, Kőműves Erzsi, Vándory Margit
Két diák – Verdes Taamás, Verebély Iván

Részletek:

 • Nagyszabású, kóruskíséretes jelenet, amely hatalmas keringő-együttessé fejlődik: (Erdész Zsuzsa, Szirmay Márta,Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, énekkar) „…Kopp-kopp!, kopp-kopp!, kopp-kopp! --- egyszer az ítélet fejedre száll! ---kopp-kopp!, kopp-kopp!, kopp-kopp! --- Javulj meg Geier, ha van benned ész, és iparkodj jól, mibe kerül a vész, siess, hogy el ne késs!...”
 • Jelenet és együttes: „Ugye bár látni már, hogy ahányan vagyunk mind, pénzre fittyet hányunk itt…” (Palcsó Sándor, énekkar)
 • Anton és Lizi szerelmi búcsúkettőse (Erdész Zsuzsa, Bartha Alfonz,  énekkar)   „Búcsút venni… útra kelni… ó, fájó kín…válniválni… útra kelni….Ó, én árva, életem nélküled semmit nem ér… ha kell, esküszöm rája. egyetlen célom csak Te vagy! Száll a nyár, száll az ősz, s párod már visszatér. két szív boldog álma új életre kél. A sors szép virága az élő remény, leszel még szép mennyasszony és én vőlegény! Higgyed el, te drága, te drága!.... - Szép reménysugár, szívemre szállj, reám találj!.../ Kórus: Gaudeamus igitur…/ … Várj! Csókod boldogít!.... Drágám, áldjon ég!”
 • Kórusegyüttes
 • Frinke Léni dala: (Szirmay Márta, énekkar) "Várjunk még a teltkorsóval!… /Ugye, mindegyiktek várja, hogy kit rágok, mint a szú?…. /Uramisten, uramisten,  hogy mily félreismert zseni! Uramisten, uramisten,  hogy mily félreismert zseni!....”
 • Finálé – Erdész Zsuzsa, Szirmay Márta, Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, énekkar:„Koccintsunk rá! Igyunk, igyunk…„Gaudeamus igitur…”
2897   Búbánat • előzmény2892 2018-09-27 13:25:11

A Dankó Rádió mai operettműsorában Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész - Nagy Ibolya e heti vendége a stúdióban sziporkázó stíílusában osztja meg gondolatait a múlt és a jelen nagyszerű énekművészeiről, muzsikusairól, színművészeiről, akikkel  együtt dolgozott/fellépett  itthon és külföldön. Kedves, humoros történeteket,  anekdotákat  említ, ma például  nagy szeretettel mesélt Melis György operaénekeshez fűződő munkakapcsolatáról; ő kísérte zongorán a már idős baritonistánkat, aki élete utolsó koncertjét tartotta Törökbálinton - ebből a műsorából most hangfelvételről hallhattuk az adásban

 Eisemann Mihály-Dalos László: Bástyasétány 77„A vén budai hársfák”  -  énekelte Melis György, zongorán kísérte Hegedűs Valér.  A közönség tapsa is rajta van a felvételen.

Melis György énekelt azon a Cigánybáró-stúdiófelvételen (Rádió Dalszínháza bemutatója -1961.),  amelyről most három részlet csendült fel: 

 • Zsupán belépője, I. felv. (km . Lendvai Andor, az MRT Énekkara és szimfonikus zenekara. Vezényel: Ferencsik János) - "Hja, az irka-firka nékem sose volt mesterségem..."
 • Zsupán "harci" dala, III. felv., km. az énekkar) -  „Spanyolországban, ahol ott jártam…"
 • "Kincstercett", II. felv.  (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

Hegedűs Valér Melis György mellett ugyancsak felemlegette - még köztünk lévő és aktív - Gyurkovics Zsuzsát és Pitti Katalint,. akikkel szintén sokat működött együtt a különféle műsoros estjeiken; Pittivel napjainkban is, több "projekten" munkálkodnak együtt....

Megemlítem még az adás végén felhangzó Liszt Esz-dúr zongoraversenyét - annak befejező szakaszát, melyben a zongoraszólót Hegedűs Valér játssza. (A Pro Musica Filarmonica zenekar játszik, vezényel Nagy Róbert -  koncert hangfelvétele.)

A "Túl az Óperencián" műsorát ismét meghallgathatjuk a ma délután hat és hét óra közötti adásban a Dankó Rádióban. 

2896   Búbánat • előzmény2894 2018-09-27 12:29:23

Kapcs.. 1891. sorszám is

Legyen itt együtt ez a két, korábban általam a napilapokból  külön-külön kimásolt kritika (is):

 • Magyar Nemzet, 1955. január 27.

RÁDIÓBÍRÁLAT

„Hatvani diákjai“ — Új magyar daljáték

Tudós professzor Hatvani históriája s ördöngős mondái Jókai révén jutottak az irodalomba, még a hetvenes évek elején. Nagy mesemondónk a magyar Faustnak nevezte s úgy vélekedett, hogy ne fosszuk meg magunkat e legendától. Persze nem rejtette véka alá a valóságot (a Kisfaludy Társaság ülésén olvasta fel művét), hogy a Hatvani-mondakört csak a diákság képzelete alakította ki, s a professzor kora legkitűnőbb természettudósainak egyike volt, babona ellen küzdő nagyszerű elme. Ambrózy Ágoston —Ignácz Rózsa—Sós László, az új daljáték írói, helyesen nyúltak a témához, amikor éppen a mondáktól, ördögűzéstől megtisztított, igazi és humanista Hatvani professzort vitték rádiószínpadra. Az ő daljátékuk egy vérbeli tudós-pedagógusnak és diákjainak állít emléket, s ha a Hatvanival szemben álló rövidlátó és sötét társadalmi erők, a haladás ellenségeinek megmutatása nem is elég erőteljes a daljátékban, mégis tiszta a korfestés és finom a stílus, a dalok szövege. Még hatásosabb lehetett volna kissé tömörebben s több derűvel, humorral.

Kemény Egon a felszabadulás óta rangot ért el a könnyűzene területén, választékos ízlésével, felkészültségével. Ebben az első nagy daljátékában saját munkásságán belül is új utat választott. Az eddigi finom keringők muzsikusa magyar intonációjú zenét komponált. A daljátéknak hatalmas zeneanyaga van s éppen ez a főerőssége. A diák- kórusok (»Jó dolga van a diáknak«), szólószámok (»Aki felönt a garatra«), duettek (»Szép is vagyok, jó is...«) énekszólamban, zenekari kíséretben s biztos kifejezési formákban járatos muzsikus alkotásai. Érdekes megoldás, hogy a híres Hatvani-féle báli árvízhistóriát kis kupléban éneklik el. Ez viszont a régi Kemény Egont idézi, mint a »Felhőcske Száll a Hold előtt« című kettős is. A daljáték zenéje esetleg elbírt volna egy-két könnyedebb dallamot is, amit a szerző nyilván azért mellőzött, mert még nagyon sok lehet a mondanivalója s kevés alkalma volt eddig ilyen nagyobb munkára.

Két részben játszották a daljátékot, melynek rövidebb, második részét gondoljuk erőteljesebbnek, Ebben — az énekrészen kívül — több a cselekmény s így a színészi lehetőség is. Hatvani alakítója, Bessenyei Ferenc beszéd- és énekhangjával egyaránt valóra válthatta a szerzők elképzelését, a famulussal, Simándy Józseffel együtt, akinek érces tenorja pompásan zengett s még szövegével sem maradt el szereplőtársai mögött. Bule, a csontvázat eladó pedellus kitűnő írói eszközökkel megrajzolt alakját Gózon Gyula valóban életre keltette. A népes szereplőgárdából a nyegle Füzéressyt, tehát Horváth Tivadart (egyéni, fanyar játékstílusával) s a szerelmes csizmadiát, az ízes beszédű Tompa Sándort említjük. Aránylag mostohán bántak a szerzők a női szereplőkkel, de a bájos Petress Zsuzsa énekszámaival járult hozzá a maga figurájának teljességéhez. Mezey Mária, mint színésznő és mint sanzonénekesnő egyaránt tudása javát adta. A szép zenei produkcióért Lehel György karmestert, a rádiózenekart, a Földényi kórust, a gördülékeny rendezésért pedig Molnár Mihályt és Szécsi Ferencet illeti az elismerés.

/Kristóf Károly/

 

Népszava, 1955. január 29.

„A rádió mellett”

Kellemes estét szerzett a Rádió vasárnap egy új magyar daljáték, a »Hatvani diákjai« bemutatásával. Kedves és érdekes történet keretében ismerkedünk meg a XVIII. század magyar városának, Debrecennek akkori arculatával, egy haladó természettudóssal, Hatvani professzorral és diákjaival. A daljáték meséje arról szól, milyen csellel és ravaszsággal akarják eltávolítani a természettudóst Debrecenből, s Hatvani professzor és diákjai hogyan akadályozzák meg ezt.
Ambrózy Ágoston, Ignácz Rózsa és Sós László meseszövése jól jellemzi a korabeli debreceni diákéletet. A két legélőbb figura Hatvani professzor és Bule Lajos, a pedellus. A meseszövés fordulatosabb, helyenként humorosabb is lehetett volna, néhány helyen a szerzők sokszor megirt sablonokat alkalmaztak. Így például túl naiv, ahogyan, ahogyan a császári hivatalnok megvesztegeti az egyik professzort. A két fiatal szerelmes ábrázolása is elég szokványos.
Kemény Egon zenéjének fő erőssége, hogy a diákéletet megelevenítő jelenetekben jó magyar muzsikát ad. A dalok kedvesek, színvonalasak, bár nem jellegzetesen operettdalok. A debreceni bálról szóló sanzon azonban Mezei Mária szellemes tolmácsolásában bizonyára hamarosan széles körben ismertté válik.
Az előadás érdekessége volt még, hogy Bessenyei Ferenc, a nyári sikeres operettszereplés után most is megmutatta: lehet elmélyült alakítást nyújtani egy daljáték szerepében is. Ugyanakkor Simándy József, Operaházunk neves művésze, a számára szokatlan műfajban is megállta helyét. Gózon Gyula ezernyi derűt és színt vitt az öreg pedellus figurájába.

/Kisbán/

2895   smaragd • előzmény2894 2018-09-27 08:27:39

Nagy Ibolya a következő műsorrészhez szóló bevezetőjét tegnap így kezdte:

"Kemény Egon daljátékával, a "Hatvani diákjai"-val megyünk máris tovább, amelynek zenei értéke mellett...." ez a tény minden bizonnyal oka lehet annak, hogy a 2005 - Kemény Egon 100. születésnapja - óta nem sugárzott teljes mű hangfelvételének részleteivel keresztmetszetet nyújt ebből a nagyszerű műből hallgatóságának.

2894   Búbánat • előzmény2893 2018-09-26 21:18:53

Bizony.  Épp két hónapja, hogy Nagy Ibolya a Dankó Rádióban „Hatvani diákjai”-blokkot állított össze, Kemény Egon zenéjét és daljátékát népszerűsítve. (Július 26. - 2816. sorszám) Ez annak a tükrében elgondolkodtató, hogy más szerzők egy-egy darabjának zenéje olykor csak féléves kihagyás, vagy még több idő után  jut el  a rádióban újra a hallgatókhoz...

2893   smaragd • előzmény2892 2018-09-26 17:58:55

 

https://www.mediaklikk.hu/danko-radio-elo

Nemsokára újra meghallgathatjuk a 'Hatvani'-részleteket. Nagy Ibolya vendége történetei után - aki  Bessenyeire kedvesen, kedélyesen emlékezve egyebek mellett énekesi fellépéseit is szóba hozta -, annak kiindulópontjaként szerkesztette műsorába Kemény Egon: "Hatvani diákjai"-t. Ez volt ugyanis az a szenzációszámba menő - ahogy mondta - rádiódaljáték (1955), ahol Bessenyei Ferenc prózai főszerepe mellett először énekelte  a teljes daljátékbeli szerepet és viszont, Simándy József itt vállalt először prózát is, énekes főszerepe mellé. Sokan vagyunk, akik ennek az első, új,  rádiós szereposztásnak a történetét már jól ismerjük, mert emlékezünk rá, és még többen lehetnek, akiknek a kedvéért Nagy  Ibolya felelevenítette...

2892   Búbánat 2018-09-26 14:45:14

A „Túl az Óperencián” adásának szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya, ezen a héten minden nap a kiváló zongora- és orgonaművésszel, Hegedűs Valérral beszélget a Dankó Rádió stúdiójában, aki a mai diskurzusuk során Bessenyei Ferenccel közös, régi koncertműsorára is kitért; a műsorban bejátszásra került egy régi hangfelvétel részlete, melyen Bessenyei szép szavakkal köszöni meg Hegedűs Valérnek a születésnapi jókívánságait, majd az ő zongorakíséretével elénekli a „Ha én gazdag lennék”kezdetű számot a „Hegedűs a háztetőn”  musicalből.

Hegedűs Valér beszélt Liszt zenéjének őt inspiráló, lélekkel teli művészetéről. Szólt arról is, hogy nem csak játszik hangszerén, hanem hallgatóságának olykor szóban is értelmezi az előadandó zeneművet-zeneszámot, szereti megfogalmazni az adott műről tudni valókat, a zenéjével kapcsolatos gondolatait, a közönség számára befogadhatóbbá tenni, amit majd hallani fog.  

A mai adás végén hangfelvételről hallhattuk Hegedűs Valér zongoraszólójával felcsendülni Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyének részletét (a Pro Musica Filarmonica zenekar játszik, vezényel Nagy Róbert).

Az operett-vonalat ma Kemény Egon- Ignácz Rózsa - Soós László – Ambrózy Ágoston Hatvani diákjai című daljátékának részletei képviselték:

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.00 (két részben, szünettel)

A Magyar Rádió 64 tagú Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli. Közreműködik a Földényi kórus 40 tagú férfikara. A hegedűszólót Ramor Ervin, a cembalo-szólót Gát József játssza.

Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc

A darab szereposztása:

Hatvani professzor – Bessenyei Ferenc

Bankós professzor – Kovács Károly

Domokos professzor – Bárdi Ödön

Varja rektor – Kővári Gyula

diákok: 

Kerekes Máté – Simándy József

Pálóczi Horvát Ádám – Sinkovits Imre

Naszályossy – Zenthe Ferenc

Kapocs – Hadics László

Csukás – Suka Sándor

Szilvássi – Dékány László

Füzéressy Kristóf – Horváth Tivadar

Kocsondi – Lázár Gida

Reszegi pedellus – Csákányi László

Bule, volt pedellus – Gózon Gyula

Fodorító – Tompa Sándor

Amálka, a leánya – Petress Zsuzsa

Czibljavzek, császári biztos – Dénes György

Elmira – Mezei Mária, 

Pfutsch – Pethes Sándor

 

Történik 1780-ban, Debrecenben

A ma sugárzott részletek:

 • Amálka és Hatvani professzor kettőse: „Szép is vagyok jó is, mégis árva vagyok, aki hozzám való, az már csak bujdosó!.../Megkérdeztem a madártól, a fecskétől, a gólyától: Fáj-e mikor hű szívében, elbúcsúzik a hazai tájtól? …/- Nem születtünk kóbor, vándorló magyarnak, hiába űznek itt, ott hiába várnak, magyarnak születtünk, itthon maradónak. Érted is hűséges feketerigónak…” (Petress Zsuzsa, Bessenyei Ferenc)
 • Hatvani professzor, Kerekes Máté és Amálka jelenete – dialógus, prózában:
  „- Menj szépen, kísérd haza ezt a madárkát! Azazhogy…. Hú, a kutyafáját! Most jut szembe: nem való, hogy egy kislány egy legénnyel egymagában járjon egész éjszaka! Megszólná egész Debrecen!...” (Bessenyei Ferenc)

  A dialógust követi Kerekes Máté és Amálka énekkettőse:„- Édes lányka, szép Amálka, muskátli nyílt ablakába. Még szebb lenne, még jobb lenne, Te magad, ha nyílnál benne. Szerelmedet pihenőnek kívánom, nézz ki, nézz ki, bársony-piros virágom! Édes lányka, szép Amálka, Tiéd vagyok, enyém leszel nemsokára! ..." (Petress Zsuzsa és Simándy József, km. énekkar)
 • Diákkar: „Jó dolga van a diáknak, tekintélye van…" ( Földényi-kórus férfikara)
 • Bule Lajos, az öreg pedellus dala: „Aki felönt a garatra, ne tegyék fel az asztalra!.../Egy-két literát jó bor, ha megárt…” (Gózon Gyula)
 • Elmira sanzonja:„Ötvenkilenc dáma elindult a bálba, földig érő, bécsi-módi krinolinszoknyába...”  (Mezei Mária)
 • Kapocs – kórussal kiegészített – dala (Pálóczi Horváth Ádám verseiből a zeneszerző állította össze): "Még azt mondják nem illik a tánc a magyarnak!...”/ Kar: „Hopp! Ördöngös boszorkányos debreceni korcsmáros!...” (Hadics László és Földényi-kórus férfikara; a dal bevezető hegedűszólóját Ramor Ervin játssza.)

Ez a délelőtti adás ma 18 és 19 óra között ismát elhangzik a Dankó Rádióban, benne a Kemény-daljáték részletei kb.18.20-tól lesznek hallhatók.)
 

2891   Búbánat 2018-09-25 23:34:19
 • Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, Qualiton.1985)  az MRT szimfonikus zenekarát Pál Tamás vezényli:

Lehár Ferenc: Paganini - Volt nem egy de száz babám"

Ábrahám Pál: Viktória - „Good night”- kettős (km. Bártfai-Barta Éva) 

Kálmán Imre: Marica grófnő - „Hej, cigány...”

Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő - „Egy drága szempár”  

Kálmán Imre: Marica grófnő – "Egy az élet, egyszer élsz csak" - kettős (Km. Tokody Ilona)

Johann Strauss: Egy éj Velencében - Gondola-dal („Várlak az éjben…”)

Lehár Ferenc: A cárevics - Volga-dal („Egyedül, újra egyedül...”)

Carl Zeller: A madarász –"A nagyvilág rózsákból áll" - kettős (Km. Gregor József)

Kacsóh Pongrác: Rákóczi – „Rákóczi megtérése”

Huszka Jenő: Bob herceg – „Londonban, hej! …”

Lehár Ferenc: A mosoly országa – "Vágyom egy nő után"

Johann Strauss: Bécsi vér - kettős (km. Bártfai-Barta Éva) 

Lehár Ferenc: Friderika – „Ó lányka, ó lánykám”

2890   Búbánat • előzmény2889 2018-09-23 21:46:57

Bízom abban – magam is nagyon remélem -, Tiboldi Mária  e heti „vendégeskedése” után Schubert Ferenc is „képbe” kerül és legalábbis hangban szintén beszélgetőtársa lesz a „Túl az Óperencián” szerkesztő-műsorvezetőjének, Nagy Ibolyának!  

Tiboldi Mária operett-primadonna a rádióadásban a magánéletéről érthetően keveset árult el, de mégis megkerülhetetlen volt Schubert Ferenc személye: „nevesítésre” került a Magyar Rádió egykori zenei szerkesztője… Tiboldi egyebek közt megemlítette ezt a közös tavalyi „akciójukat”  is (rákerestem a neten):

"Barangolás a zene birodalmában – Velencén"

Zenés beszélgetés és vetélkedő a magyar opera és operett kincsestárából sorozat Velencén a  kastélyban.

Közreműködnek:

Tiboldi Mária Jászai-díjas színész és primadonna, a Budapesti Operettszínház örökös tagja

Schubert Ferenc a Magyar Rádió nyugalmazott vezető szerkesztője

“Legyen a zene mindenkié!

Miután mindketten zenét művelő és szerető családból jöttünk és egész életünket a zene szolgálatába állítottuk, tanultunk, ismereteket szereztünk, ezért ajánlottunk fel egy olyan műsor sorozatot, ahol a közönség a magyar kultúra gyöngyszemeivel találkozhat. Az opera és operett világából hangzanak el bejátszások. Erkel, Bartók, Kodály mellett nagyon szépen illeszkedik Huszka, Kálmán és Lehár zenéje. Mindketten műsorvezetők leszünk, de inkább beszélgető partnerei a közönségnek. Szórakoztató elemei is lesznek a programnak, a hallgatók kipróbálhatják zenei ismereteiket, vetélkedő formájában. Nyereménnyel térhetnek haza!

Mindenkit szeretettel várunk Velencén a Kastélyban.”

Tiboldi Mária és Schubert Ferenc

Időpontok: 2017. márc. 31., április 7., április 21., 

2889   smaragd 2018-09-23 17:49:27

 

Kedves, elgondolkodtató, értékes és minden tekintetben tartalmas műsorhét záróadása kezdődik 18 órakor a "Túl az Óperencián" című műsorban.

https://www.mediaklikk.hu/danko-radio-elo

Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető vendége ezen a héten Tiboldi Mária

és "támogató munkatársa" Pápai Szabó György.

Az egész heti műsor Tiboldi Mária könyve köré épült fel, amelyet nem neveztek meg - itt a fórumon nyilvánosságot adhatunk e munkának -, amelynek megszületésével  a művésznő szakmai-, zenei-, színpadi-, primadonna életpályáját és a családi történetek sok finom rétegét fejtette fel az olvasók és a hallgatók előtt - válogatott rádiófelvételeivel illusztrálva.

Ma Schubert Ferenc nevét is többször hallhattuk, akit sajnos most sem sikerült a két szép hölgynek a műsorba bevonni. Reménykedem, hogy a Magyar Rádió egykori zenei szerkesztője egyszer mégis elfogadja majd Nagy Ibolya meghívását. Úgy érzem, hogy nem lenne helyes, ha végképp homályban maradnának hosszú évtizedes emlékei a Rádió Dalszínházáról, Ruitner Sándorról és másokról. Elég annyi titok, ami ma elhangzott, "Annácska" személye, akinek Tiboldi Mária németül énekelt Anna-polka felvételét Nagy Ibolya közös barátnőjükként küldte...

2888   Búbánat 2018-09-21 10:48:08

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián”  mai adásában Suppé-dallamok is felcsendültek:

1. Előbb a Boccaccio egy televíziós produkciójának zenei anyagából hallhattuk Tiboldi Mária énekét (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

2. Franz von Suppé: Boccaccio A Rádió Dalszínháza produkciója (1961. június 24., Kossuth Rádió 20.30 - 23.35 óra) teljes stúdiófelvételéről két részlet szólalt meg:

Fordította és rádióra alkalmazta: Kardos György. Dalszövegeket Róna Frigyes fordította.

Km. a Magyar Rádió és Televízió énekkara és szimfonikus zenekara. Vezényel: Erdélyi Miklós.

 • Bocccaccio dala, I. felv.  (Ilosfalvy Róbert, az MRT Énekkara)

„A fiatalúr, ha jő az est, egy kis huncut hölgyet les.../Láthatja minden férfi az eskü mennyit ér, csak egy pillantás és a nőcske félrelép…” 

 • Bordal (Boccaccio,  Leonetto,  Pietro jelenete) (Ilosfalvy Róbert, Réti József, Bende Zsolt):

  - A csókhoz leány kell és éhes férfiszáj… /
  már inkább undici, dodici, tredici, ez a derék, így a jó… 

  - Az Édenben Ádám oly árva, oly letört, 
  de elmúlt a bánat, mert végre Éva jött,
  hozott az Éva almát, azt reggel-este falták, 
  benépesült a Föld.
  Lett erre undici, dodici, tredici, ez a derék, így a jó…. 

  - A borról, a lányról, de sok - sok nóta száll, 
  konyíts hát a dalhoz, és szótlanul ne állj, 
  mert jó dalolni együtt, ha végre újra kezdjük,
  a bánat messze jár!
  így múlik egy óra, két óra, négy óra, ez a derék, így a jó…

             - (a férfihármas együtt énekli, megismételve a harmadik strófát)

3. Az operettadás végén a Fatinitza nyitányát a Magyar Állami Operaház Zenekara felvételéről hallhattuk, a karmester Sándor János.

Ezt a délelőtti műsort ma 18 és 19 óra között megismétli a Dankó Rádió.

2887   Búbánat 2018-09-20 13:01:16

A Dankó Rádióban délelőtt elhangzott operettműsorból emelem ki:

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika

Rádió Dalszínháza 1972. április 3-án, a Kossuth rádióban mutatta be az operett keresztmetszetét, 19.20 -20.10 óra között.

Km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András

 •  „Ó lányka, ó lánykám, imádlak én! Te drága, te drágám, te légy enyém!…” (Simándy József)  
 •  „… Báránykám, báránykám, csalfalelkű mind a lány…”  (Bende Zsolt)
 • „… Elzászi lány, icipici elzászi lány, minden bölcs férfi csak ilyen asszonyt kíván! Karcsú, mint a nád, a derekát hadd fogom át, mint valami csodát, lesem a szavát!…” (Kalmár Magda, Bende Zsolt)
 • „Ó de szép, de csodaszép e kis virágos ház a vén diófa mellett! Erre száll a kék madár, s egy régi dalt az ágon halkan énekel. Állok én e ház előtt, már nincs velem, de érzem őt, miért nem nézel ki az ablakon én drága szép angyalom?…” (Simándy József)
 • Kettős és tánc: „ Járd velem, babám, a hoppszasszát! Mert a többi tánc nem érdekel… Jöjj egy fordulóra, mert csak ez való ma, és a szende lányka már pirul, mert hozzá simul.../ Büszke, mint a páva most a lány… ajka oly piros, arca oly fitos… ” – a kettőst követi: tánczene (Kalmár Magda, Bende Zsolt)

A TV –ben mutatták be egykor az „Egy hang és néhány maszk  -  Tiboldi Mária”  portréműsort, benne  volt a szerelmi kettős is Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjéből: Tiboldi partnere Bende Zsolt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Várady Katalin vezényelte: „Ajk az ajkon… jöjj, szeress!”.

A délelőtti adásban Virágh József mai születésnapi köszöntése alkalmából az Operettszínház egykori bonvivánja énekfelvételei közül hallhattuk:

Kálmán Imre: Marica grófnő -  „Hej, cigány…”  

Huszka Jenő: Erzsébet - „Délibábos Hortobágyon egy kis kurta kocsma van…”

A Túl az Óperencián adása Offenbach A gerolsteini nagyhercegnő című operettjének nyitányával indult és Lehár Ferenc Pacsirtájából keringőegyveleggel zárult. 

Ismétlés ma hat órától a Dankó Rádió hullámhosszán és online az internetes elérhetőségeken.

Ezen a héten a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya vendégei a stúdióban az operett „Nagyasszonya”, Tiboldi Mária és Pápai Szabó György, református lelkész újságíró. Beszélgetésükben egyebek közt a nemrég megjelent Tiboldi Mária portré-életrajzi könyvéről is szó esik… „A támogató, inspiráló szellem, és az alkotó foglal majd helyet a stúdióban".

2886   smaragd • előzmény2885 2018-09-10 07:01:28

 

Megtaláltam MAJOROSSY ALADÁR  (1908 - 1983) karmester, zeneszerző elhalálozási adatát az alábbi oldalon:

Aladar Nicholas Majorossy

BIRTH6 Dec 1908 

Szombathely, Szombathelyi járás, Vas, Hungary

DEATH9 Dec 1983 (aged 75)

Ealing, London Borough of Ealing, Greater London, England

https://www.findagrave.com/memorial/149939225/aladar-majorossy

2885   smaragd • előzmény2884 2018-09-09 07:28:07

 

Annak ellenére, hogy a 2865  számú bejegyzésedben kiemelten szerepeltetted továbbá korábban én már megemlítettem és bejegyeztem -  lsd. 2864 ill. 2874 - ismét kimaradt MAJOROSSY ALADÁR karmester neve, aki a rádiótörténeti jelentőségű, a XX. századi magyar könnyűzene (mai szóhasználattal: szórakoztatózene / Unterhaltungsmusik) zenetörténeti szempontból is jelentős, utat nyitó, első rádióoperettet vezényelte, KEMÉNY EGON: "Májusfa" című művét, 1949. Tekintettel arra is, hogy az "Operett a magyar rádióban" elnevezésű fórum éppen ehhez a műhöz kapcsolódik az 1949-es évszámmal, remélhetőleg módot találsz arra, hogy (Lehel György helyett) Majorossy Árpád nevét felvedd a karmester listára ill. mint tudod, utólag a Szerkesztőség segítségével ki lehet javítani ezt a hibát, így egyben marad majd összeállításod.

Bejegyzendő:

MAJOROSSY ALADÁR (Szombathely, 1908. decembet 6. - ismeretlen)

Kemény Egon: Májusfa (1949)

KEMÉNY EGON műveinél szintén javítandó adatok a rádiófelvételek évszámai az itt olvasható pontos adatok szerint:

A messzetűnt kedves  (1965)

Valahol Délen (1956 és 1957)

Továbbá kiegészítés a lemezfelvételekekhez:

Hópehelykeringő - Kemény Egon: "Talán a csillagok"

Lemezfelvétel: Gencsy Sári, karmester Lehel György, Rádiózenekar, 1955

2884   Búbánat • előzmény2883 2018-09-08 23:53:33

Folytatás

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/6.

TIBOR GYÖRGY (1918 – 1988)

 • Buday Dénes: Fityfirity (1962)

TÓTH PÉTER (Debrecen, 1924 - )

 • Vincze Ottó: Cseberből-vederbe (1964)

TÖRÖK EMIL

 • Barna Izsó: Casanova (részlet)
 • Bokor József: A kis alamuszi (részlet)
 • Buday Dénes: Csárdás (részletek)
 • Czobor Károly: Hajdúk hadnagya (részlet)
 • Jacobi Viktor: Leányvásár (részletek, 1954)
 • Kálmán Imre: A cigányprímás (részletek)
 • Konti József: Királyfogás (részlet)
 • Lehár Ferenc: Éva (részletek, 1958)
 • Lehár Ferenc : A cárevics (részletek, 1958)
 • Polgár Tibor: Egy amerikai Londonban (részletek)
 • Szabados Béla: Rika (részletek)
 • Verő György: Virágcsata (részletek)

VASZY VIKTOR (Budapest, 1903 – Szeged, 1979)

 • Dankó Pista – Vaszy Viktor: Dankó Pista (1954)
 • Eisemann Mihály: Bástyasétány 77 (1957)
 • Farkas Ferenc: Zeng az erdő (részletek, 1951)
 • Szenkár Dezső: A maláji lány (részletek, 1960)
 • Szolovjev-Szedoj: A legszentebb kívánság (részletek, 1961)

VÁRADY LÁSZLÓ (Budapest, 1906 – Bécs, Ausztria, 1989)

 • Dolidze: Az elcserélt menyasszony (részletek)
 • Huszka Jenő: Szabadság, szerelem (1955)
 • Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (részletek)
 • Kirkulescu: Hegyen-völgyön lakodalom (részletek)
 • Kókai Rezső: Hét falu kovácsa (1954)
 • Lehár Ferenc: Szép a világ (részletek)
 • Miljutyin: Első szerelem (részletek)
 • Miljutyin: Havasi kürt
 • Sárközy István: Pettyes
 • Sárközy István: Szelistyei asszonyok (1957)
 • Vincze Ottó: Párizsi vendég  (1956)

VINCZE OTTÓ (Visegrád, 1906 – Budapest, 1984)

 • Dendrino: Szálljon a dal (részletek, 1959)
 • Dunajevszkij: Az aranyvölgy (részletek, 1962)
 • Huszka Jenő: Aranyvirág (részletek, 1957)
 • Jacobi Viktor: Jánoska (keresztmetszet, 1960)
 • Kálmán Imre: A csárdáskirálynő (részletek, 1960)
 • Kálmán Imre: A cigányprímás (keresztmetszet,1964)
 • Kálmán Imre: Tatárjárás (részletek, 1967)
 • Kálmán Imre: A hollandi menyecske (részletek, 1967)
 • Lajtai Lajos: Három tavasz (1959)
 • Lehár Ferenc: A bécsi asszonyok (részletek)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem (keresztmetszet,1961)
 • Lincke: Lysistrate (részletek)
 • Millöcker: A koldusdiák (részletek)
 • Millöcker: A szegény Jonathán (részletek, 1956)
 • Offenbach: Az elizondói lány (1966)
 • Pálos György: A legszebb lány a kolhozban (1951)
 • Planquette: Rip van Winkle (1958)
 • Stephanides Károly: Mátyás király szerelme (részletek)
 • Oscar Straus: Csokoládékatona (részletek)
 • Vincze Ottó: Farkas a havason (részletek, 1955)
 • Vincze Ottó: Kis szekeres, nagy szekeres (1961)
 • Vincze Ottó: A szüzek városa (1964)
 • Vincze Ottó: Hej, Madrid, Madrid – avagy Fiatalnak mindig rokona a fiatal  (1966)
 • Vincze Ottó: Hétfőtől szombatig (1968)
 • Vincze Ottó: Zenélő piramis (1974)
 • Bemutatjuk új felvételünket” - László Margit Lehár Ferenc operettjeiből énekel (1974)
2883   Búbánat • előzmény2882 2018-09-08 23:52:09

Folytatás

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/5.

POLGÁR TIBOR (Budapest, 1907 – Torontó, Kanada, 1993)

 • Huszka Jenő: Bob herceg (részletek)
 • Huszka Jenő: Gül baba (részletek)
 • Huszka Jenő: Lili Bárónő (részletek)
 • Kókai Rezső: Lészen ágyú (1951)
 • Kacsóh Pongrác: János vitéz (1959)
 • Lecocq: Angot asszony lánya (1960)
 • Polgár Tibor: A furfangos özvegy (1949)
 • Polgár Tibor: Szél kerekedik (1950)
 • Polgár Tibor: A szókimondó asszonyság (1960)
 • Suppé: Boccaccio (részletek)
 • Suppé: A szép Galathea (keresztmetszet, 1960)
 • Zeller: A madarász (1959)

RUBÁNYI VILMOS (Budapest, 1905 – Budapest, 1972)

 • Lehár Ferenc: A mosoly országa (keresztmetszet, 1957)

SEBESTYÉN ANDRÁS (Debrecen, 1917 – Budapest, 1995)

 • Behár György: Anyámasszony katonája (részletek, 1967)
 • Dunajevszkij: Szabad szél (1964)
 • Fall: Sztambul rózsája (1965)
 • Fényes Szabolcs: Rigó Jancsi (1973)
 • Fényes Szabolcs: Csintalan csillagok (1981)
 • Hrennyikov: Fehér éjszaka (1971)
 • Huszka Jenő: Gül baba (keresztmetszet, 1963)
 • Huszka Jenő: Bob herceg (1965)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő (keresztmetszet, 1961)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő (1983)
 • Huszka Jenő: Erzsébet (részletek, 1967)
 • Huszka Jenő: Mária főhadnagy (részletek, 1967)
 • Huszka Jenő-est közvetítéses a Csepeli Munkásotthonból a zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából (1975)
 • Jacobi: Sybill (1962)
 • Jacobi: Leányvásár (1964)
 • Kabalevszkij: Dalol a tavasz (részletek, 1961)
 • Kacsóh Pongrác: Rákóczi (1964)
 • Kálmán Imre: Marica grófnő (keresztmetszet, 1963)
 • Kálmán Imre: Zsuzsi kisasszony (részletek)
 • Operettest Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából  a Csepeli Munkásotthonból (1982)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy (1962)
 • Lehár Ferenc A három grácia (részletek, 1962)
 • Lehár Ferenc: A drótostót (részlet, 1962)
 • Lehár Ferenc: A bécsi asszonyok (részlet, 1962)
 • Lehár Ferenc: Pacsirta (részletek,1962)
 • Lehár Ferenc: Pacsirta (keresztmetszet, 1970)
 • Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (keresztmetszet,1966)
 • Lehár Ferenc: Paganini (1981)
 • Lehár Ferenc: Friderika (1972)
 • Lehár Ferenc: Tavasz (1973)
 • Lehár Ferenc: Éva (1975)
 • Nádor Mihály: Babavásár (keresztmetszet,1968)
 • Oscar Straus: Varázskeringő (1967)
 • Oscar Straus: Legénybúcsú (1968)
 • Szirmai Albert: Mágnás Miska (1969)
 • Szirmai Albert: Mézeskalács (1977)
 • Szirmai Albert: Alexandra (1980)
 • Váry Ferenc: Macskazene  (1969)
 • Zerkovitz Béla: Csókos asszony (részletek)
 • Ziehrer: Csavargók (1971)
 • Sass Sylvia és Miller Lajos operettdalokat énekel (1976)
 • Sass Sylvia operettdalokat énekel (1977)
 • Simándy József operettdalokat énekel (1974; 1982)
 • Kalmár Magda és Simándy József Lehár-operettdalokat énekel, új felvételek (1979)

 Folytatom

2882   Búbánat • előzmény2881 2018-09-08 23:50:19

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/4.

KEREKES JÁNOS (Budapest, 1913 – Budapest, 1996)

 • Behár György: Dalolnak a pacsirták (részletek)
 • Gyöngy Pál: Muzsikáló kastély (1956)
 • Hervé: Lili (részletek, 1959)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő (részletek, Qualiton, 1962)
 • Huszka Jenő: Bob herceg (részletek, Qualiton, 1962)
 • Huszka Jenő: Gül Baba (részletek, Qualiton, 1962)
 • Huszka Jenő: Mária főhadnagy (részletek, Qualiton, 1962)
 • Kacsóh Pongrác: János vitéz (részletek)
 • Kálmán Imre: Az obsitos (részletek)
 • Kerekes János: Állami áruház (Keresztmetszet, 1953)
 • Kerekes János: Dalol az ifjúság (1954)
 • Kerekes János: Kard és szerelem
 • Kerekes János: A kapitány lánya
 • Kerekes János: Boldogságfelelős (1957)
 • Kerekes János: A majlandi tornyok (1961)
 • Kerekes János: Palotaszálló (1962)
 • Kerekes János: Hófehérke és a hét törpe (1964)
 • Kerekes János: Házasodj, Ausztria! (1968)
 • Kerekes János: Sárgarigó és az alkirály (1973)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy (részletek, Qualiton, 1959)
 • Lehár Ferenc: A vándordiák (Garabonciás) – részlet
 • Millöcker: A koldusdiák (1964)
 • Polgár Tibor: A lepecsételt asszony (1962)
 • Szőnyi Erzsébet: Száz cifra köntös (1965)

KÓRODI ANDRÁS (Budapest, 1922 – Treviso, Olaszország, 1986)

 • Tamássy Zdenkó: Énekóra (1967)
   

KOVÁCS JÁNOS (Budapest, 1951 - )

 • Huszka Jenő operettjeiből – 32 részlet: Lili bárónő; Bob herceg; Gül baba; Mária főhadnagy; Erzsébet; Szép juhászné (2015)

KÖRMENDI VILMOS (eredi nevén Keilwert Vilmos)  (Budapest, 1931. április 3. – Budapest, 2016. október 5. )

 • Szovjet operettdalok (Dunajevszkij, Miljutyin, Blantyer)  (részletek, 1985)

LEHEL GYÖRGY (Budapest, 1926 – Budapest, 1989)

 • Farkas Ferenc: Csínom Palkó (1950, 1963)
 • Farkas Ferenc: Májusi fény (1951)
 • Farkas Ferenc: Vidróczky (1959)
 • Farkas Ferenc: Zeng az erdő (1965)
 • Fényes Szabolcs: Ma utoljára (1951)
 • Grabócz Miklós: Kincskeresők
 • Huszka Jenő: Szép juhászné (1954)
 • Kemény Egon: Talán a csillagok (1949) : „Hópehelykeringő” lemezfelvétele: (Gencsy Sári,1955)
 • Kemény Egon: Szerencsés utazás (1950)
 • Kemény Egon: Hatvani diákjai (1955)
 • Kemény Egon: Komáromi farsang (1957)
 • Kemény Egon: Krisztina kisasszony (1959)
 • Kemény Egon: Szabad szívek  (1960)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem (részlet, 1950)
 • Messager: Nászéjszaka (részletek,1957)
 • Offenbach: Brabanti Genoveva (részletek, 1959?)
 • Polgár Tibor: A szelistyei asszonyok (1950)
 • Oscar Straus: Búcsúkeringő (1959)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében (keresztmetszet,1960)
 • Johann Strauss: A denevér (1963; 1968 - Hungaroton)
 • Johann Strauss-hangverseny közvetítése a Csepeli Munkásotthonból - a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából (1975)
 • Suppé: A szép Galathea (1964)
 • Szirmai Albert: Mézeskalács (részletek)
 • Tamássy Zdenkó: Csak a papa meg ne tudja (1950)
 • Visky András: Majd a Kati
 • Yvain – Bertha István: Legyen az öné – francia operett- dal- 
  és táncegyveleg (1950-es évek)

LUKÁCS ERVIN (Budapest, 1928 – Budapest, 2011)

 • Kacsóh Pongrácz: János vitéz (Hungaroton, 1961)
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban (koncertfelvétel a Csepeli Munkásotthonban, 1980)

MAJOROSSY ALADÁR (Szombathely, 1908. december 6. – Ealing, London Borough of Ealing, Greater London, Anglia, 1983. december 9.)

• Kemény Egon: Májusfa (1949)

MAKLÁRY LÁSZLÓ (Kecskemét, 1950 - )

 • Kálmán Imre: Marica grófnő (keresztmetszet, Budapest Művészház Kft.., CD 1994)
 • Huszka Jenő: Gül Baba (keresztmetszet)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy (keresztmetszet, hanglemezen, Budapesti Operettszínház produkciója, 1988)

NAGY FERENC (Budapest, 1935 – Budapest, 2013)

 • Johann Strauss: A cigánybáró (részletek, 1974)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem (1984)
 • Vincze Ottó: Operát Szmirnába (1982)
 • Kukely Júlia operett dalokat énekel: új felvételről (1982)

OBERFRANK GÉZA (Budapest, 1936 – Budapest, 2015)

 • Behár György: Melibea és Calista szerelme (1981)
 • Lehár Ferenc: Giuditta (1982)
 • Millöcker: Dubarry  (részletek, 1982)
 • Offenbach: Fortunio dala (részletek, 1982)
 • Ránki György: A furfangos csecsemő (1974)
 • Kincses Veronika és Molnár András új operettfelvételeiből (1982)

PÁL TAMÁS (Gyula, 1937 - )

 • Baranyi Ferenc: Fekete rózsa (1974)
 • Loewe: My Fair Lady (részletek, 1972)
 • Millöcker: A koldusdiák (teljes felvétel, az1980-as évek eleje)
 • Offenbach: A 66-os szám (1989)
 • Lehár: A cárevics (részletek)
 • Zeller: A madarász (részletek)

PÉCSI JÓZSEF (1874 – 1958)

 • Kálmán Imre: Ördöglovas (részletek)
 • Kálmán Imre: Tatárjárás (részletek)
 • Dunajevszkij: Új ház (részlet)

POGÁNY LÁSZLÓ (1920 – 1956)

 • Kacsóh Pongrác: János vitéz (részletek, 1956)

 Folytatom

2881   Búbánat • előzmény2880 2018-09-08 23:48:11

Folytatás

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/3.

ERDÉLYI MIKLÓS (Budapest, 1928 – Budapest, 1993)

 • Horusitzky Zoltán: A fekete város (1969)
 • Offenbach: Brabanti Genoveva (részletek, 1973)
 • Offenbach: A férj kopogtat (részletek, 1973)
 • Offenbachtól szerzeményeiből egy-egy részlet: a Dunanan apó utazása; A sóhajok hídja; Kakadu (1973)
 • Planquette: A corneville-i harangok (keresztmetszet, 1960)
 • Ránki György: Muzsikus Péter új kalandja (1964)
 • Suppé: Boccaccio (1961)
 • Székely Endre: Vízirózsa (1962)

FERENCSIK JÁNOS (Budapest, 1907 – Budapest, 1984)

 • Johann Strauss: A cigánybáró (1961)

FISCHER ÁDÁM (Budapest, 1949 - )

 • Offenbach: A férj kopogtat (1977)

FISCHER SÁNDOR (Budapest, 1900 – Budapest, 1995)

 • Kókai Rezső: A fülemile (részletek, 1950)
 • Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél (1956)
 • Offenbach: Fortunió dala (1958)
 • Schubert – Berté: Három a kislány (1963)
 • Offenbach: A 66-os szám (1964)
 • Offenbach: Kakadu (részlet)

GYULAI GAÁL FERENC (Budapest, 1915 – Budapest, 1981)

 • Ábrahám Pál operettdalai (részletek, Qualiton)
 • Eisemann Mihály: Füredi Annabál (1959)
 • Fényes Szabolcs: Szombat délután (1956)
 • Fényes Szabolcs: Két szerelem (részlet)
 • Fényes Szabolcs: A királynő csókja  (részletek)
 • Fényes Szabolcs: Maya (1971)
 • Gyöngy Pál: Minden jegy elkelt (1958; 1973)
 • Gyöngy Pál: Romantika pedig nincs (1963)
 • Kálmán Imre: Marica grófnő (részletek, Qualiton, 1965)
 • Loewe  - My Fair Lady (részletek, Qualiton, 1966)
 • Tamássy Zdenkó: Fő a vendég (1963)
 • Vincze Ottó: Budai kaland (részletek, 1962)

 GYULAI GAÁL JÁNOS (Budapest, 1924 – Budapest, 2009)

 • Bernstein: West Side Story) – musicalrészletek (Qualiton LP – 1967; rádió – 1970)
 • Gyöngy Pál – Bródy Tamás: Éva a paradicsomban (részletek, 1967)
 • Gyulai Gaál János: Mélyvíz
 • Gyulai Gaál János: Hét pofon (1970)

HIDAS FRIGYES (Budapest, 1928 – Budapest, 2007)

 • Behár György: Kakukkfióka (1968)
 • Dávid Gyula: Egy éj az Aranybogárban (1963)
 • Hidas Frigyes: Riviera (1965)
 • Hidas Frigyes: Az Asszony és az Igazság (1965)
 • Hidas Frigyes: Veronai haragosok (1969)
 • Kawan: Londoni szenzáció (1964)
 • Offenbach: Piaci dámák (1976)
 • Tamássy Zdenkó: Joe bácsi (1961)
 • Tamássy Zdenkó: Női különítmény (1967)

JANCSOVICS ANTAL (Orosháza, 1937 - )

 • Horusitzky Zoltán: Egyetlenegy éjszaka (1974)

JÁRMAI GYULA (Sopron, 1954 – Érd, 2002)

 • Lehár Ferenc: A vándordiák (Garabonciás) – részlet

 Folytatom

2880   Búbánat • előzmény2879 2018-09-08 23:46:26

Folytatás

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/2.

BRÓDY TAMÁS (Kolozsvár, 1913 – Budapest, 1990)

 • Ábrahám Pál: Hawaii rózsája (részletek, 1966)
 • Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (részletek, 1966)
 • Ábrahám Pál: Viktória (részletek, 1966)
 • Ábrahám Pál: Zenebona (részletek, 1966)
 • Ábrahám Pál: 3:1 a szerelem javára (részletek, 1966)
 • Behár György: Zátony (1971)
 • Behár György: Két kapitány (1975)
 • Bródy Tamás: Kulcs a lábtörlő alatt (1949)
 • Bródy Tamás: Balkezes bajnok (1954)
 • Bródy Tamás: Nílusparti randevú (1962)
 • Buttykay Ákos: Ezüstsirály (részletek, 1959)
 • Buttykay Ákos: Olivia hercegnő (részletek)
 • Csajkovszkij– Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek)
 • Leo Fall: Sztambul rózsája (részletek)
 • Fall: Spanyol csalogány (részletek, 1957)
 • Fall: Az elvált asszony (1964)
 • Fall: Pompadour (1967)
 • Farkas Ferenc: A vők iskolája (1958)
 • Friml: Rose Mary (részletek, 1971)
 • Gilbert: Marinka, a táncosnő (részletek, 1957)
 • Gilbert: A bíborruhás asszony (részletek, 1957)
 • Gilbert: A hermelines nő (részletek,1957)
 • Hervé: Nebáncsvirág (1958)
 • Jacobi Viktor: Miami  (részlet)
 • Jones: San Toy (részletek, 1957)
 • Jones – Monkton: Gésák (1970)
 • Kálmán Imre: A bajadér (keresztmetszet,1962)
 • Kálmán Imre: A bajadér (részletek, Qualiton,1965)
 • Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (1968)
 • Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (részletek, Qualiton, 1965)
 • Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (részletek, Qualiton, 1965)
 • Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (keresztmetszet, 1976)
 • Kálmán Imre: Josephine császárné (keresztmetszet,1982)
 • Kemény Egon: Valahol Délen (1956/57)
 • Kemény Egon: A messzetűnt kedves (1965)
 • Künneke: Lady Hamilton (részletek, 1959)
 • Lehár Ferenc – Rékay Miklós: Az első szívdobbanás (1955)
 • Lehár Ferenc: A vándordiák (1958)
 • Lehár Ferenc: Paganini (keresztmetszet, 1958)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy (keresztmetszet, 1959)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa (részletek, 1960)
 • Lehár Ferenc: Éva (keresztmetszet, 1965)
 • Lehár Ferenc: Giuditta (részletek, 1968)
 • Lehár Ferenc: A kék mazúr (keresztmetszet,1965)
 • Lehár Ferenc: Frasquita (keresztmetszet, 1965)
 • Lehár Ferenc: A cárevics (részletek, 1966)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa (1971)
 • Lehár Ferenc: Szép a világ (1974)
 • Lehár Ferenc: Hercegkisasszony (részletek, 1976)
 • Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973)
 • Miljutyin: Nyugtalan boldogság (1951, 1959)
 • Miljutyin: Juanita csókja (1960)
 • Miljutyin: A cirkusz csillagai (1962)
 • Millöcker: Dubarry (részletek, 1972)
 • Millöcker: Gasparone (keresztmetszet, 1972)
 • Millöcker: A szegény Jonathán (részletek, 1974)
 • Nádor Mihály: A babavásár (részletek)
 • Offenbach: Banditák (részletek, 1960)
 • Offenbach: A szép Heléna (1965)
 • Offenbach: A varázshegedű (1969)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő (1970)
 • Offenbach: A sóhajok hídja (1976)
 • Offenbach: Kékszakáll (1978)
 • Polgár Tibor: Furfangos özvegy
 • Ránki György: Hölgyválasz (részletek,1962)
 • Schubert-Berté: Három a kislány (keresztmetszet, Qualiton, 1962)
 • Oscar Straus: Varázskeringő (részletek)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében (1966)
 • Johann Strauss: A királyné csipkekendője (1967)
 • Suppé-est a Rádió 6-os stúdiójában (1974)
 • Szenkár: Tavasz a fővárosban (részletek)
 • Szirmai Albert: Tabáni legenda (részletek, 1957)
 • Szirmai Albert: Táncos huszárok (részletek, 1959)
 • Szirmai Albert: Alexandra (részletek, 1961)
 • Szirmai Albert: Mágnás Miska (keresztmetszet,1961)
 • Vincze Ottó: Boci-boci tarka (1954)
 • Vincze Zsigmond: A hamburgi menyasszony (részlet)
 • Visky András: Hozzányúlni tilos!
 • Zeller: A bányamester (részletek, 1964)
 • Zeller: A madarász (részletek, 1972)
 • Házy Erzsébet új operettfelvételei (részletek1976)
 • Kincses Veronika új operettfelvételeiből (részletek, 1979)
 • Kalmár Magda operettdalokat énekel, új felvételről (1979)
 • Melis György operettdalokat énekel , új felvételről (1980)

 Folytatom

2879   Búbánat 2018-09-08 23:39:14

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

VI/1.

BÁNFALVY MIKLÓS (Rozsnyó, 1900 - ?)

 • Bánfalvy (Beck) Miklós: Pozsonyi lakodalom (1957)
 • Buday Dénes: A csodatükör (részletek, 1962)
 • Huszka Jenő: Aranyvirág (részlet)
 • Kálmán Imre: Az ördöglovas (részletek)
 • Kálmán Imre: Zsuzsi kisasszony (részletek)
 • Scserbacsov: A dohányon vett kapitány (részletek, 1956)
 • Johann Strauss: Karnevál Rómában (részlet)

BEHÁR GYÖRGY (Budapest, 1914 – Budapest, 1995)

 • Huszka Jenő: Aranyvirág (részletek, 1969)
 • Huszka Jenő: Mária főhadnagy (részletek, 1969)

BLUM TAMÁS (Budapest, 1927- Zürich, 1992)

 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban (1963)
 • Sullivan: Esküdtszéki tárgyalás (1965)
 • Sullivan: A Fruska (1973)

BOLBERITZ TAMÁS (Budapest, 1940 - )

 • Operettrészletek  - Ilosfalvy Róbert új felvételei (km. az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (1982)

- Huszka Jenő: Mária főhadnagy - Nagy árat kér a sors a boldogságért

- Lehár Ferenc: A mosoly országa - Vágyom egy nő után
- Lehár Ferenc: Friderika - Ó lányka, ó lánykám 
- Kálmán Imre: Ördöglovas - Ma önről álmodtam megint
- Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő - Egy drága szempár
- Kálmán Imre: Marica grófnő - Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket
- Kacsóh Pongrác: Rákóczi megtérése
 

BREITNER TAMÁS (Budapest, 1929 – Pécs, 1991)

 • Behár György: Éjféli randevú (részletek, 1967)
 • Csajkovszkij– Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek)
 • Hervé: Lili (1972)
 • Horváth Jenő: Kénytelen mulatság (1973)
 • Kálmán Imre: Marica grófnő (1976)
 • Kálmán Imre: A cigányprímás (keresztmetszet, 1964)
 • Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya (1983)
 • Kálmán Imre-operettest közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1979)
 • Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (keresztmetszet, 1964; Qualitonnál is)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem (keresztmetszet,Qualiton,1965)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy – hangversenyszerű előadás a Rádió 6-os stúdiójában (1975).
 • Lehár Ferenc : A víg özvegy – hangversenyszerű előadás közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978)
 • Lehár-est közvetítése az MN. Művelődési Házában (1981)
 • A Magyar Rádió Lehár-estjének közvetítése a Pesti Vigadóból (1985)
 • Lendvay Kamilló: A három testőr (1963)
 • Lendvay Kamillo: Knock out (1969)
 • Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél (1978)
 • Offenbach: Párizsi élet (1980)
 • Offenbach: Szökött szerelmesek (1981)
 • Offenbach-est  közvetítése a Rádió 6-os stúdiójából (1974)
 • Offenbach-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1977)
 • Planquette: A corneville-i harangok (1971)
 • Planquette: Rip van Winkle (1968)
 • Sárközy István: A szelistyei asszonyok (1983)
 • A Rádió Johann Strauss-estjének közvetítése a József Attila Színházból (1973)
 • Johann Strauss: Ezeregyéjszaka (részlet)
 • Johann Strauss: A cigánybáró (keresztmetszet, Qualiton, 1967)
 • Johann Strauss: Bécsi vér (1976)
 • Sullivan: A mikádó (1968)
 • Sullivan: A cornwalli kalóz avagy a becsület rabja (1975)
 • Suppé: Pajkos diákok (1966)
 • Suppé-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978)
 • Szirmai Albert: Rinaldó (részletek, 1965)
 • Szirmai Albert: Mexikói lány (részletek, 1965)
 • Szolovjev – Szedaj: Ballada az apáról és fiúról
 • Vincze Ottó: Kedves rokonok (1972)
 • Zeller: A madarász (részlet)

Folytatom

2878   Búbánat 2018-09-08 11:11:37

A Dankó Rádió délelőtt sugárzott operettműsora a mai születésnapos Kincses Veronika köszöntésével kezdődött: Ebből az alkalomból a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya kiválasztotta a Művésznőnek a rádióban készült sok operettfelvétele közül az alábbit, melyből következtek részletek:

Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor/Szenes Iván: A montmartre-i ibolya

A Rádió Dalszínházának a  bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00 

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel Breitner Tamás.

- Violetta dala (Kincses Veronika)

- Bevezető kórus és jelenet (Molnár András, Póka Balázs, Rozsos István, Kincses Veronika, Énekkar)

- Ninon dala: „Ma, ha egy asszony kissé szép…/Carambolina, Caramboletta”  (Kalmár Magda és Énekkar)

- Violetta belépője: „Az én dalom egy egyszerű dal…”  (Kincses Veronika)

- Raoul és Violetta kettőse és kórus-együttes: „Ninon, Ninon! Én ébren álmodom...” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Molnár András, énekkar) 

Ezt a blokkot további operettrészletek követték:

Fényes Szabolcs: Maya – Nyitány (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc) - 1971

Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald – Liptai Imre/Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő  

 • Mr. X belépője:„Trombita zeng és pereg a dob…/Egy drága szempár ragyog igézve rám…”  (Domoszlay Sándor)
 • Fedora belépője: „Mindig a régi dal…Toujours pour l’amour” (Szóka Júlia)
 • Mabel és Tóni vidám kettős: „Induljunk, van egy hely…” (Oszvald Marika, Dániel Gábor)
 • Fedora és Mr. X. szerelmi kettős: „Te meg én, te meg én, csak ölelj, kicsikém…” (Kalocsai Zsuzsa, Jankovits József)
 • Huszárinduló: „Kislány vigyázz! Csókra szomjas a huszár, minden ablakot bezárj (Bozsó József)

A Túl az Óperencián műsorát ma délután hat és hét óra között újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és online, az internetes elérhetőségeken.

2877   Búbánat 2018-09-07 21:43:32

Pótlólag, a  Dankó Rádió mai operettműsorából említem:

Szirmai Albert – Bakonyi Károly – Gábor Andor: Mágnás Miska

Két rádió stúdiófelvételről szólaltak meg részletek:

I. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekarát vezényli Sebestyén András – 1969

Zentai Anna, Palcsó Sándor:  „Hoppsza, Sári, hoppsza, hó, jaj, de édes, ja, de jó, minden napra egy forduló …”

Andor Éva és az MRT Énekkara:Megülni a paripa hátán… Nyergelj már! Nyargalj már!...”

Andor Éva és Korondy György : Azt hittem egyszer, hogy a szíve már az enyém…/A nő szívét ki ismeri, ezer csodával van teli…  Isten veled, búcsúzni fáj, tündéri álomkép…”

 

II. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekarát vezényli Bródy Tamás - 1961

Zentai Anna és Szabó Miklós:Cifra szőre nincs a lónak… /Csiribiri-csiribiri kék dolmány, attól kezdve fittyet hány….”

 Zentai Anna és Szabó Miklós: „Így mulatok, úgy mulatok…. /Cintányéros cudarvilág, iszunk egy kortyocskát…”

2876   Búbánat 2018-09-06 10:48:07

Hosszabb idő után – végre – ma ismét egy francia klasszikus nagyoperettből hangzottak el részletek a Dankó Rádió operettműsorában!

Alexandre Charles Lecocq: Angot asszony lánya
A Rádió dalszínháza bemutatója volt: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00 óra.
Magyar szöveg: Kristóf Károly és Romhányi József. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre. Km. Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Kiss Manyi, Szabó Miklós, Rátonyi Róbert, Fekete Pál, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Vajda Cecília). Vezényel: Polgár Tibor.

 • Ange Pitou belépője (No. 5.)  (Szabó Miklós)

„Én szeretem az én Clairette-tem, és erről nincs mit mondani, de van egy művésznő, kit ketten tudnak csak meghódítani. Az egyik egyszerű miniszter, a másik miszerint csak király. De aki még királyt se tisztel, annak miniszter se jár. Én szeretem az én Clairette-tem, és erről nincs mit mondani, de van egy művésznő, kit ketten tudnak csak meghódítani. Szegény király! Nehéz a dolga, hiszen ő semmiről se tud. Ma más az úr, és más a szolga. Így a miniszter többet tud. Én szeretem az én Clairette-tem, no, de ez mégis más eset. Ha én őt feleségül vettem, királyról szó nem lehet. Talán, majd veszítünk hárman, ha addig el nem fognak, mind. Erre a boldogságra vártam, amiért az élet most is szép, amiért az élet most is szép, még most is szép. Ó, én szeretem az én Clairette-tem, és ez az érzés boldogít - de kutya van még ám a kertben, ki lehet már ily boldog itt, de kutya van még ám a kertben, ki lehet már ily boldog itt!”

 • Clairette és Ange Pitou szerelmi kettőse (Házy Erzsébet, Szabó Miklós)

„- Csak érted dobban a szívem! Csak téged csókolhat a szám! E percben megesküszöm néked, hogy mindig hű leszek hozzád! Várj még reám, én érted élek…a boldogságunk elhozád…/- De mit kérte addig tennem? .- Bizony, egy ötlet kéne, ez a fő!.. - Fel merült egy ötlet bennem…- Nem, nem….már arra nincs idő…. Angot anyám, ha élne, vajon mit is tenne ő? – Egy ötlet támadt most agyamban: megölöm én gyűlölt ellenfelem. – Fussál! - Nem a te hibád!... - Angot anyám, ha élne… /- Csak érted dobban a szívem! Csak téged csókolhat a szám! E percben megesküszöm néked, hogy mindig hű leszek hozzád! Várj még reám, én érted élek…”

 • Kórusjelenet és Pomponnet belépõje  (No.2.) (Rátonyi Róbert és az MRT Énekkara)

 „Esküvő, esküvő lesz ma nálunk… Jövök már, köszönöm, köszönöm… Éljen soká, éljen soká… Hol van az én szép tündéri párom?…Párizs népe engem bámul, Pomponnet a vőlegény….Hol a hajtű? Hol a fésű?…”

 • Hortensie Langé és Ange Pitou kettõse (Németh Marika, Szabó Miklós, km. az MRT Énekkara)

"Ön mindig az utcákon jár, és hallgatja, mit mond a Párizs, hát árulja el most mit várjak holnaptól, na, mondja máris! De fontos az őszinte szó, így hallja meg vélem a nép is!/- Ó, Párizs, köztársaság, ím ma már! Esküszöm én, hogy az lesz végül! / - … mert ilyenről szó sincs…, a fennálló rend örökké és remélve itt soha nem ér véget! Ha rám hallgat, célszerű lesz, mert számít az ön véleménye. /- Válaszom csak ez: vesszen már a király! És a köztársaság éljen!” 

 • Jelenet és keringő (No. 14.) (Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Szabó Miklós)

„- Vendégünk felvette szép ruháját… Azt hiszem sikerült a fiút megnyernem… /- Vigyázz, Pitou! Időt kell nyerned! Bármilyen kínos ez a helyzet. Üdvözöllek szép Mademoiselle, csinos ruhát vettél ma fel! /- Légy üdvözölve! Mi történt?... /- Sajnálom, nincs mondanivalóm más! /- Szegény leány, úgy sajnálom őt! Ezért kár volt lefújni az esküvőt! /- Mit válaszolsz kis Clairette? Szívemben szerelem helyett most más szív él! Elárulhatom, valakit szeretek nagyon, nagyon! És soha el nem hagyom!./- Így tehát, a fiú hozzátartozik? Szerelmes belé ő is! /- Pitou, hát szószegőnek vélsz? Ígéreted... hallgass!… /- Én úgy szegem meg adott szavamat, mint ezt az esküvőn is hallottad! És úgy teszek! Ezt jegyezd meg, Clairette! /- Ó. Így már értem! .../ - Nos, Ange Pitou! Öné most e ház! … Jól vigyázz!... Rendelkezzék mindennel!.....Előre! Kezdődjék már a tánc!...” (keringő - balettzene)

A „Túl az Óperencián” műsorának ismétlése ma 18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban, mely adás elérhető az internetről is, a www.dankoradio.hu oldalon.

2875   Búbánat 2018-09-05 11:40:52

A Dankó Rádióban a délelőtt sugárzott Túl az Óperencián c. operettműsorból emelem ki az alábbi elhangzott zenéket:

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Bob herceg

Három részlet csendült fel az operettből:

 • Bob belépője: „Londonban, hej, van számos utca…”  (Kovács József, km. a Budapesti Lehár-zenekar,vezényel: Faith Tibor)
 • Bob dala: Dal az első szerelmes csókrólHoldvilágosbűvös éjjel jártam messzi tájon, Árkon, bokron átszökellve, túl az Óceánon …/Az első édes találkozásnál rabul ejtett engemet, az első édes, szerelmes csókot feledni többé nem lehet…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkarának Női kara, vezényel Kerekes János)1962
 • Annie dala: „Jaj, de ha egy lány szerelmes.../Jajcipi-cupicup-cupcuppant csókennyi volt, jaj, meg ne tudja soha senki más” (Németh Marika, km. az MRT Énekkarának Női kara, vezényel: Sebestyén András) - 1965

Az adás végén a Közzene hangzott el Johann Strauss Ezeregyéjszaka című szerzeményéből (a Magyar Állami Hangversenyzenekart Breitner Tamás vezényli)

Ezt a műsort ma délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.

2874   smaragd • előzmény2865 2018-09-05 09:27:50

Rendben, időközben a 2861 és 2862 kettévált...:-), örülök, hogy azután megjelent Majorossy Aladár neve.

2873   trisztán 2018-09-04 17:02:06

Kedves fórumozók!

Keresek néhány teljes rádiós operettfelvételt.

Lili bárónő Ilos Házy 

Lili bárónő Kukely Molnár

Egy éj Velencében Ilos Udvardy

Marica grófnő Kincses Gulyás

János vitéz Házy Sárdy

Ha vki tudna bármelyikben segíteni,meghálálnám!

Üdv!Trisztán

2872   Búbánat 2018-09-04 11:28:59

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsor-sorozatának e heti vendégei a stúdióban: Oberfrank Pál és Egresi Zsuzsanna - 

a Veszprémi Petőfi Színház színművész-igazgatójával és igazgatóhelyettesével a rádió szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya beszélget.

A mai operettadás zenéi közül kiemelem: 

Kálmán Imre: A bajadér

A Budapesti Operettszínház 2009. évi produkciójának hangfelvételéről szólaltak meg részletek: Km. a színház énekkara és zenekara, vezényel: Makláry László

Közreműködött Miklósa Erika, Dolhai Attila, Csere László, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté..

Julius Brammer és Alfred Grünwald librettójának Kulinyi Ernő fordította eredeti magyar szövegét teljesen újraírta Kállai István, Kerényi Miklós Gábor (szövegkönyv) és Müller Péter Sziámi (versek).

A most sugárzott részletek között volt:

 • Odette belépője, I. felv. „Késtem, de ideértem…/Hogyha éppen sejtenék csak…/Fény vagyok, én vagyok benned a vágy…” (Miklósa Erika, énekkar) 
 • Marietta, Fülöp és Szapáry hármasa, I. felv.: „Shopping-tercett” – „Shoppingra vágyom szívem, gyerünk hamar…” (Szendy Szilvi, Csere László, Kerényi Miklós Máté)
 • Marietta, Odette, Simone, Fülöp, Szapáry, Radjani hatosa, II. felv.: „Shimmy” - „Aki ad magára, játssza a trendit…” (Szendy Szilvi, Miklósa Erika, Oszvald Marika, Csere László, Kerényi Miklós Máté, Dolhai Attila)

 

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1982. szeptember 13., Kossuth Rádió 20.19 – 22.00

Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Oberfrank Géza

- Anita és Pierrino vidám kettőse: „Egy barna fiú s barna lányka…/Mindig minden egyre megy”(Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)

- Octavio belépője: „Élni jó! Barátaim, élni jó! … O signora, signorina, szól az édes kavatina…” (Molnár András, MRT Énekkarának férfikara)

- Anita és Pierrino kettőse: „Jöjj, jöjj, gyerünk el innen már, jöjj, jöjj, gyönyörű élet vár…” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)

- Giuditta dala: „Ki tudja miért van ez?...  Más nem csókol oly forrón, mint én… /Tudom már miért van ez, hogy minden férfi észrevesz..” (Kalmár Magda)

- Anita és Pierrino kettőse: „Két boldog szerelmes semmit se hall, csak ha párja szerelmet vall…” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)

Ezt a műsort újra meghallgathatjuk a délutáni ismétlésben (Dankó Rádió, 18-19 óra)

 

2871   Búbánat 2018-09-03 17:27:30

Huszka Jenő operettjeiből - Lili bárónő; Bob herceg; Gül baba; Mária főhadnagy; Erzsébet; Szép juhászné - új stúdiófelvétel készült 2014 decemberében a Dankó Rádió MTVA-val  közös együttműködésében: a 32 népszerű operettdal, kettős, jelenet felvételén Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, Peller Károly énekművész működött közre.

A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényelte.

 A 2015 évben először a Huszka-emlékhét (140 éve, április 24-én született a komponista) alkalmával a Dankó Rádióban csendültek fel először a dalok erről az új rádiófelvételről:


A „Túl az Óperencián” mai adásában az alábbi blokkból hangoztak el részletek:

- Mária főhadnagy - Szendy Szilvi & Kerényi Miklós Máté; Én teveled
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa; Trallala (No.11) 
- Mária főhadnagy - Nagy Ibolya & Boncsér Gergely; Én mától kezdve csak terólad álmodom 
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Peller Károly; A bugaci határon (No.12)
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa & Nyári Zoltán - Kettős (No.3) 
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Kerényi Miklós Máté & Peller Károly; Ladilom (No.9) 
- Mária főhadnagy - Benedekffy Katalin & Peller Károly; Nem nehéz a lánynak (No.6) 
- Mária főhadnagy – Nyári Zoltán; Nagy árat kér a sors a boldogságért
- Mária főhadnagy - Geszthy Veronika & Boncsér Gergely; Szabad-e remélnem

18 órakor kezdődik a délelőtti műsor ismétlése!

2870   Búbánat • előzmény2869 2018-09-03 17:12:27

"Véletlen tiltás" . Ez utóbbi levelét sem kaptam meg, pedig korábban minden ilyen tiltást "felszabadítottam"...

2869   trisztán • előzmény2866 2018-09-02 22:58:49

Lehetséges,hogy véletlen tiltás történhetett.Én megkaptam a levelét,és irtam is vissza.

2868   trisztán • előzmény2866 2018-09-02 14:41:51

Talán most átment.:-))))

2867   Búbánat 2018-09-02 11:14:13

A Dankó Rádió ma délelőtti operettműsorának zenei kínálata volt:

Kerekes János: Állami Áruház,

Eisemann Mihály: Bástyasétány 77

A rádiófelvételről bejátszott operettdalok előadói voltak: Petress Zsuzsa, Melis György, Kazal László, Mindszenti Ödön.

Loewe: My Fair Lady  - a musical részletei Lehoczky Zsuzsa és Básti Lajos énekhangján szólaltak meg.

Kálmán Imre: Marica grófnő - Marica dalát Kalocsai Zsuzsa énekfelvételéről hallottuk.

Johann Strauss: A denevér - a nyitány részletét a Fővárosi Operettszínház zenekara játszotta, Váradi Katalin vezényelt.

Az adás végén ugyanaz a zene szólalt meg, mint ami a „Túl az Óperencián” műsorának  bevezető zenei szignáljaként szolgál: Lehár Ferenc Arany és ezüst keringőjének dallamai; ezúttal a néhány taktus helyett csaknem a teljes keringő zenéje felcsendült, most a MÁV Szimfonikusok előadásában hallhattuk, koncertfelvételről – a karmester Török Géza volt.

kilencvenéves Horváth Zoltán operarendezőt telefonon felhívta Nagy Ibolya, a Dankó Rádió "Túl az Óperencián" operettadásának szerkesztő-műsorvezetője; a születésnapi apropóból készített rövid telefoninterjúban Horváth Zoltán visszatekintett az elmúlt évtizedek (65 év) szakmai munkájára (vidéki színházakban egyebek mellett sok operett sikeres rendezése is  a nevéhez fűződik),  de még ma is aktív, dolgozik,  sőt a jövőre vállalt új feladatait, a felkért rendezéseit is előrevetítette...  Nagy Ibolyának  a 90 éves Horváth Zoltán rendezővel folytatott  beszélgetését a Dankó Rádió délelőtti adásában hallhattuk.

Ezt a műsort újra meghallgathatjuk a délutáni ismétlésben, hat és hét óra között a Dankó Rádióban.

2866   Búbánat • előzmény2863 2018-09-02 10:52:40

Kedves trisztán! A "Privát Üzenetek" rovatban mostanság  semmi új levél nem érkezett számomra. 

2865   Búbánat • előzmény2864 2018-09-02 10:42:59

Kapcs. 2862. sorszám is

"Vezényel: Bródy Tamás, Fischer Sándor, Lehel György, Majorossy Aladár és Polgár Tibor"

 

2864   smaragd • előzmény2862 2018-09-01 17:33:20

 

"Most mindannyian meghatottan emlékezünk a kezdet két évére és elérzékenyülve hallgatjuk az archívumokból előkerülő felvételeket, amelyeken Gyurkovics Mária....énekelt."

"Ilyen sokan voltunk, akik 1949. május 1-én létrehoztuk az első rádióoperettet, Kemény Egon: Májusfa című művét."

Ezt a két gondolatot és vele együtt a "Májusfa-keringő"-t emelem ki ebből az érdekes cikkből. 

Ez így volt igaz, mindaddig, amíg az említett alkotók éltek, nem felejtették el azt az óriási sikert, amelyet az első rádióoperett keringője már a Rádióban a próbák alatt, majd a bemutató után elért: mindenkit felvidított, aki csak hallotta dúdolta, fütyülte az utcán. (Hol van ez már, ki fütyül még slágereket és hallani-e az utca zajában?)

Szomorúan teszem hozzá, hogy Rácz György szeretetteli emlékeit Kemény Egon 1979-ben már nem olvashatta, ám életében szinte körüllengte ez a keringőslágere is, az 1945 utáni új magyar rádiós műfaj első darabja  évtizedekre megalapozta, kivívta a hallgatók érdeklődését és munkalázban tartotta a rádiós műsorkészítőket, alkotókat. 

Szomorú, hogy a felsorolásból két alkotó kimaradt. Romhányi József neve és karrierje, akit Kemény Egon vezetett be a magas, rádiós körökbe. Szerzőtársi munkájuk a Magyar Rádióban 1948-ban kezdődött, a zeneszerző egyik kedvelt műfajával a chansonnal, a fiatal tehetség verseivel.

Szintén hiányzik a karmester Majorossy Aladár említése, ő vezényelte a "Májusfa"-'t.

Elszorul az ember szíve, amikor az egykori Magyar Rádió szakmai dicsőségéről olvas és felrémlik a most már szinte teljesen kiürített Bródy Sándor utca 5-7... sokunknak csodálatos épülete - az egykori,  elviselhetetlenül tömény cigarettafüstös Pagodával -, és ugyanakkor jó érzés feleleveníteni a nagyszerű művészi alkotásokat, ahogy később Ruitner Sándor említette: a műfajjal, a rádióoperettekkel és rádiódaljátékokkal a hallgatóknak kívántak örömet szerezni.

2863   trisztán • előzmény2862 2018-09-01 13:43:11

Kedves Búbánat!

Kérem nézze meg a privát leveleit!

2862   Búbánat • előzmény2861 2018-09-01 13:12:19

Kapcs. 2861. sorszám

1979. május 10. Petőfi Rádió, 20.33 – 22.00

Harmincéves a rádióoperett

Rácz György műsora

Közreműködik felvételről:

Apáthi Imre, Bende Zsolt, Gáti József, Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet, Horváth Tivadar, Kövecses Béla, Külkey László, Lukács Margit, Medgyaszay Vilma, Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Rátonyi Róbert, Réti József, Sárdy János, Sennyei Vera, Szabó Miklós, Tompa Sándor, Zentai Anna,
valamint a Forrai- és a Földényi kórus. a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Bródy Tamás, Fischer Sándor, Lehel György, Majorossy Aladár és Polgár Tibor

A zenét Palásti Pál állította össze.
Adásrendező: Bodnár István
Szerkesztő: László György

2861   Búbánat • előzmény1065 2018-08-31 22:09:59

Kapcs. 1065. sorszám

1979. május 7-13. RTV Újság

„30 éves a rádióoperett”

/Rácz György/

1949. május 1-én került adásba az első ’rádióoperett’, amely – legalábbis a külföldi rádiók műsorát is jól ismerő Tamássy Zdenkó szerint – nem is csak hazánkban volt e nemben az első. Amikor külföldi rádiósoknak elmondta, hogy mi két éven át minden héten ’termeltünk’ egy-egy ilyen zenés játékot, eléggé kétkedően és hitetlenkedve néztek rá…

Jómagam egyike voltam a műfaj életrehívóinak (mint a Rádió akkori dramaturg-főrendezője), de hozzám hasonló részt szerzett abban Szász Péter, a dramaturg (akit később a Filmgyár hódított el a műfajtól), Lehel György (aki itt tette meg első karmesteri lépéseit), hogy aztán végképp Beethovenhez, meg a többi klasszikusokhoz és annyi modern magyar zeneszerzőhöz pártoljon) és Tamássy Zdenkó, a zenei lektor és dramaturg (őt viszont a tévé meg a film sok kísérőzenéje foglalta le később csaknem teljesen). És nem hagyhatom ki a sorból a műfaj két első ’forgatóját’: Gyenes Györgyöt (ma a szórakoztató osztály főmunkatársa) és Palásti Pált (aki a TV zenei forgatócsoportjának lett a vezetője), meg az első ügyelőt, Bodnár Istvánt, aki később megérdemelten adásrendezővé lépett elő.

Szóval: ilyen sokan voltunk, akik 1949. május 1-én létrehoztuk az első rádióoperettet: Kemény Egon Májusfa című művét, hogy azután sorra következzenek Farkas Ferenc, Fényes Szabolcs, Kerekes János, Hajdú Júlia, meg a többiek alkotásai, amelyek felépítésükben csaknem teljesen elszakadtak a bécsi operett (s annak felhígult változatai) sémáitól: a bonviván-primadonna, szubrett-táncoskomikus pároktól éppúgy, mint a II. felvonásbeli kötelező bonyodalmaktól (néha még a hepiendtől is), s amelyekben bugyuta grófok és lokálkirálynők helyébe dolgozó emberek léptek.

Most mindannyian meghatottan emlékezünk a kezdet két évére és elérzékenyülve hallgatjuk az archívumokból előkerülő felvételeket, amelyeken Gyurkovics Mária és Sárdy János, sőt még Lukács Margit és Sennyei Vera, meg Apáthi Imre és Gáti József is énekelt.

2860   Búbánat 2018-08-31 10:14:08

A most véget ért operettadás a Dankó Rádióban a műfajból Zerkovitz Béla Csókos asszony-ának néhány dalát jelentette (Darvas Iván, Pápai Erika, Igó Éva, Méhes László, Bede-Fazekas Annamária, km.  a Vígszínház együttese), de persze más "fajta" zene - és a vendég, Agárdy László színész, paródista jóvoltából  "prózai"-jelenet - is színesítette a sugárzott műsortartalmat, amelynek legvégén Kemény Egon szerzeményének, a Tangó-nak dallamai csendültek fel   (a Magyar Rádió Esztrádzenekarát Kerekes János vezényli).

A "Túl az Óperencián" délelőtti műsorának ismétlése ma is,18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádió hullámhosszán, valamint online az internetes elérhetőségein (www.dankoradio.hu) is.

2859   Búbánat • előzmény2856 2018-08-30 15:52:49

Összeszedtem pár ilyet a rádió operett-műsoraiból:

Áttekintettem most a főképp "jelzős" elnevezésű dalbetétszámokat az operettirodalomból, és kilistáztam ide többségét (persze ez sem teljeskörű):

 • Ábrahám Pál: Hawaii rózsája – „Néger dal” (Radnay György)
 • Barna Izsó: Casanova – „Karnevál-jelenet” (Fáy Erzsébet, Kaposy Andor, Mátray Ferenc, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Zenekara, vezényel Török Emil)
 • Bródy Tamás: Balkezes bajnok – „Sportinduló” (Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Énekkara)
 • Bródy Tamás: Nílusparti randevú„Nászút-kettős” (Petress Zsuzsa, Udvardy Tibor)
 • Csajkovszkij-Klein: A diadalmas asszony – „Csók-kettős” (Moldován Stefánia, Udvardy Tibor)
 • Dunajevszkij: Szabad szél – „Matróz-kettős” (Külkey László, Kishegyi Árpád)
 • Fall: Az elvált asszony – „Hálókupé-dal” (Zentay Anna)
 • Fall: Pompadour – Calicot „gúnydala” (Palcsó Sándor, az MRT Énekkara)
 • Fall: Pompadour – „Női hármas” (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Szirmay Márta)
 • Fall: Pompadour – „Férfi hármas” (Kishegyi Árpád, Nádas Tibor, Szénássy István,  km. az MRT Énekkara)
 • Farkas Ferenc: Zeng az erdő„Mókus-dal” (László Margit)
 • Farkas Ferenc: Vidróczky„Csárdai hármas” (Zentay Anna, Maleczky Oszkár, Bende Zsolt) 
 • Fényes Szabolcs: Maya – „Korall- és kagylóbalett” (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc)
 • Fényes Szabolcs: Maya – „Macska-szerenád” (Galambos Erzsi)
 • Fényes Szabolcs: Maya – „Rumba-dal” kettős (Németh Marika, Korda György)
 • Fényes Szabolcs: Maya – „Légionista-induló”  (Radnay György, MRT Énekkara)
 • Fényes Szabolcs: Rigó Jancsi – „Ibolya-dal” (Petress Zsuzsa)
 • Friml: Rose Marie – „Indián szerelmi dal” (Németh Marika, Bende Zsolt)
 • Hervé: Nebáncsvirág – „Gránátos-dal(Neményi Lili, Ráday Imre)
 • Hervé: Nebáncsvirág – „Nagydob-kuplé” (Neményi Lili)
 • Hervé: Nebáncsvirág – „Ima-dal” (Neményi Lili)
 • Huszka Jenő: Aranyvirág – „Csalogató-dal” (Petress Zsuzsa, Palócz László, km. a Szekeres-kórus)
 • Huszka Jenő: Aranyvirág – „Cake Walk” (Lehoczky Éva és a Szekeres-kórus)
 • Huszka Jenő: Szép juhászné – „Betyárnóta” (Hadics László, a Magyar Rádió Énekkarának Férfikara)
 • Huszka Jenő: Szép juhászné – „Szabadság-dal (Sárdy János, a Magyar Rádió Énekkarának Férfikara)
 • Huszka Jenő: Bob herceg – „Gárda-induló”  (Bende Zsolt és az MRT Énekkarának Férfikara)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő – „Hitelezők kara” (MRT Énekkarának Nőikara)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő – „Cigaretta-keringő” (Koltay Valéria, Ilosfalvy Róbert)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő – „Zsokéinduló” (Kukely Júlia)
 • Huszka Jenő: Lili bárónő – „Radagan-duett” (Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté)
 • Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Játék-kettős” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
 • Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Szabadság-dal” (Jámbor László és a Földényi-kórus)
 • Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Bujdosó-dal” (Jámbor László és a Földényi-kórus)
 • Jacobi Viktor: Jánoska – Tündérkeringő”  (László Margit és Réti József)
 • Jacobi Viktor: Leányvásár – „Tengerészinduló” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor, Bilicsi Tivadar, km. az MRT Énekkarának Férfikara)
 • Jacobi Viktor: Leányvásár – „Yenki-dal” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
 • Jones: Gésák – „Teaház-dal” (MRT Énekkarának Nőikara)
 • Jones: Gésák – „Csók-kettős” (László Margit, Bende Zsolt)
 • Jones: Gésák – „Tengerészdal”  (Bende Zsolt és az MRT Énekkara)
 • Jones: Gésák – „Papagáj-dal” (Petress Zsuzsa és az MRT Énekkara)
 • Kacsóh Pongrác: Rákóczi – Rákóczi „megtérése” (Udvardy Tibor)
 • Kacsóh Pongrác: Rákóczi – „Búcsúkettős” (Barlay Zsuzsa, Udvardy Tibor)
 • Kálmán Imre: Ördöglovas – „Rumbatercett”  
 • Kálmán Imre: A cigányprímás – „Stradivári-dal” (Svéd Sándor; /Melis György; /Gáti István…)
 • Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya – „Művészhimnusz” – négyes (Kincses Veronika, Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
 • Kálmán Imre: A hollandi menyecske – „Éjfél-dal” (Eszlári Judit, Kollár Péter Erik)
 • Kemény Egon: Májusfa – „Májusfa-keringő” és „Balaton-keringő”  (Gyurkovics Mária, Földényi-kórus); Sör-dal (Mindszenti Ödön és Rátonyi Róbert); Konty-dal (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert); Kirándulók dala (Bán Klári, Gyenes Magda, Pogány Margit, Bilicsi Tivadar, Hlatky László, Mindszenti Ödön)
 • Kemény Egon: Talán a csillagok – „Hópehely-keringő” és „Hóvirág-keringő (Gyurkovics Mária, Forrai kórus);
 • Kemény Egon: Komáromi farsang – „Az üldözők kara” – tercett (Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, km. Kibédy Ervin, Szabó Ernő); további kórusok: "Színész kórus" ; "Kelemen-induló"; "Létra-kórus" (km. a Földényi-kórus)
 • Kemény Egon: Komáromi farsang  - A nápolyi király dala"  (Fekete Pál, Kishegyi Árpád, Földényi-kórus)
 • Kemény Egon: A messzetűnt kedvesRózsa-kettős” (László Margit, Simándy József)
 • Kemény Egon: A messzetűnt kedves – „A szüretelők dala” (Barlay Zsuzsa, Kishegyi Árpád, a Földényi-kórus)
 • Kemény Egon: A messzetűnt kedves - „Jelenet és Ámeli dal”  (László Margit, Simándy József)
 • Kemény Egon: Krisztina kisasszony – „Záporeső-duett” (Petress Zsuzsa, Kövecses Béla)
 • Kemény Egon: Valahol Délen – „Kandúr-szerenád” (Rátonyi Róbert)
 • Kemény Egon: Hatvani diákjai„Dal a bon ton-ról” (Mezei Mária, Bessenyei Ferenc)
 • Kerekes János: Dalol az ifjúság – „Visszhang-dal” (Petress Zsuzsa, az MRT Énekkarának Női kara)
 • Kerekes János: Dalol az ifjúság – „Kukta-dal” (Rátonyi Róbert)
 • Lecocq: Angot asszony lánya – „Clairette gúnydala (Házy Erzsébet)
 • Lecocq: Angot asszony lánya – „Politikai sanzon” (Házy Erzsébet és Szabó Miklós, km. az MRT Énekkara)
 • Lecocq: Angot asszony lánya  - Amaranthe anyó „legendája”  - ballada (Kiss Manyi és az MRT Énekkara)
 • Lehár Ferenc: Bécsi asszonyok – „Nachladil-induló” (Külkey László;/  Palcsó Sándor)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Cigányinduló” (Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Mersei Miklós, km. az MRT Énekkara)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Leánykérő-dal” (Molnár András)
 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Csók-kettős” (Házy Erzsébet, Radnay György)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Vilja-dal” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy - „Grisette-dal” (Koltay Valéria és az MRT Énekkarának Női kara)
 • Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Nő-szám” (Udvardy Tibor, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László)
 • Lehár Ferenc: Luxemburg grófja – „Bohém-kettős” – „Gyerünk, tubicám, se kocsink, se lovunk” (Zentai Anna, Palcsó Sándor)
 • Lehár Ferenc: Éva - „Éva-keringő” (Lehoczky Éva)
 • Lehár Ferenc: A cárevics – „Napolitana” – szerelmi kettős (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
 • Lehár Ferenc: A cárevics – „Volga-dal” (Udvardy Tibor; /Simándy József)
 • Lehár Ferenc: Friderika – „Emlékkönyv-jelenet” (Andor Éva, Simándy József)
 • Lehár Ferenc: A három grácia – „Apacs-dal” (Koltay Valéria és Külkey László; / Kalmár Magda és Palcsó Sándor)
 • Lehár Ferenc: A három grácia – „Hinta-dal” (Orosz Júlia, Fehér Pál)
 • Lehár Ferenc: Paganini – „Kártyajelenet” (Lehoczky Éva, Gulyás Dénes, Palcsó Sándor, az MRT Énekkara)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Honvágy-dal” (Házy Erzsébet)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Barackvirág-dal” (Udvardy Tibor; /Simándy József)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Tea-kettős” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor; /Házy Erzsébet és Simándy József)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Szív-kettős” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor; /Házy Erzsébet és Simándy József)
 • Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Zig-zig-duett – Fehér virág” (Házy Erzsébet és Melis György;/ Kalmár Magda és Bende Zsolt)
 • Miljutyin: A cirkusz csillagai„Városnéző-kettős” (Németh Marika, Bende Zsolt)
 • Miljutyin: A nyugtalan boldogság - „Tajga-dal” (Melis György)
 • Miljutyin: A nyugtalan boldogság – „Harmonika-dal” 
 • Miljutyin: A nyugtalan boldogság – „Szibériai rapszódia” (Házy Erzsébet)
 • Lincke: Lysistrata – „Szentjánosbogárka-dal” (Gyurkovics Mária és a Földényi-kórus)
 • Nádor Mihály: Babavásár – „Agglegények-dala” (Palcsó Sándor, az MRT Énekkarának Férfi kara)
 • Offenbach: A 66-os szám – „Házaló-dal” (Radnay György; /Melis György; /Miller Lajos)
 • Offenbach: A 66-os szám - „Sirató-hármas” (László Margit, Palcsó Sándor, Radnay György)
 • Offenbach: A 66-os szám – „Románc és Dudadal” (László Margit, Palcsó Sándor)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Katona-dal” (Házy Erzsébet)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Kard-dal”  (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Panaszdal” (Házy Erzsébet, Németh Marika, Bartha Alfonz, Réti József, Kishegyi Árpád, Melis György)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Jelenet és levél-kuplé” (Koltay Valéria, Erdész Zsuzsa, Divéky Zsuzsa, Svéd Nóra, Pere János)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „ A holland újság krónikája” (Házy Erzsébet, Bartha Alfonz)
 • Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Esküvői kar és legenda” (Házy Erzsébet, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Melis György)
 • Offenbach: A varázshegedű – „Regruta-kuplé”  (Réti József)
 • Offenbach: Brabanti Genoveva –„A tyúk kupléja” (Neményi Lili; /Ágai Karola)
 • Offenbach: Brabanti Genoveva – „Kereszteslovagok dala” (Réti József, Sólyom-Nagy Sándor)
 • Offenbach: A szép Heléna – „Templomi kórus” (MRT Énekkara)
 • Offenbach: A szép Heléna – „Lúdjáték”/ „Kockajáték” - együttes (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár, Melis György, Pacsó Sándor, Palócz László, az MRT énekkara)
 • Offenbach: A szép Heléna – „Álom-kettős” (Házy Erzsébet, Réti József)
 • Offenbach: A szép Heléna – „Az Adonisz-siratók” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)
 • Offenbach: A szép Heléna – „Öltöztető kar” (MRT Énekkarának Női kara)
 • Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél – „Veszekedő-kettős” (Neményi Lili és Szilvássy Margit; /Kalmár Magda és Takács Tamara)
 • Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél – „Panasz-dal” (Csengery Adrienne, Lehoczky Éva, Gregor József, Rozsos István)
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban„Pásztordal” (Réti József)
 • Orfeusz az alvilágban – „Az istenek lázadása – forradalmi dal” (Ágai Karola, Szőnyi Olga, Szabó Anita, Réti József, Melis György)
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Gúnydal Jupiterről” (Dunszt Mária, Ágai Karola, Szőnyi Olga, Szabó Anita, Réti József)
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Jelenet és Bacchus-dal” (László Margit, Ágai Karola, Szőnyi Olga, Melis György)
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Légyjelenet” (László Margit, Melis György)
 • Offenbach: Fortúnió dala – „Kórus és vízdal” (Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Kövecses Béla, Réti József, Bende Zsolt, Külkey László)
 • Offenbach: Fortúnió dala – „A bűvös-dal”  (Ilosfalvy Róbert; / Molnár András)
 • Offenbach: Párizsi élet – „Kesztyű-duett” (Lehoczky Éva, Palcsó Sándor)
 • Offenbach: Párizsi élet  -„Brazil-dal” (Palcsó Sándor, km. az MRT Énekkara)
 • Offenbach: A sóhajok hídja – „Szerelmes szerenád” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Rozsos István)
 • Planquette: A corneville-i harangok – „Harangdal” (Házy Erzsébet;/ Kincses Veronika)
 • Planquette: Rip van Winkle – „Visszhangdal” (Melis György)
 • Planquette: Rip van Winkle  - „Lámpás-tercett” (Andor Éva, Petress Zsuzsa, Barlay Zsuzsa)
 • Polgár Tibor: A lepecsételt asszony – „Honvágy-dal”  (Házy Erzsébet)
 • Stephanidesz Károly – Vitéz Tibor: Mátyás szerelme – Medvetánc (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Vincze Ottó)
 • Oscar Straus: VarázskeringőPikkoló-kettős” (Petress Zsuzsa, Várhelyi Endre)
 • Oscar Straus: VarázskeringőDinasztia-hármas” (Barlay Zsuzsa, Palcsó Sándor, Kovács Péter)
 • Oscar Straus: Búcsúkeringő – „Rózsadal” (Kalmár Magda)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében –Lagúna-keringő” (Szabó Miklós;/ Ilosfalvy Róbert)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Gúnydal” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara) 
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Vacsora-ötös”  (Kishegyi Árpád, Házy Erzsébet, Zentai Anna. Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Gondola-dal” (Szabó Miklós; / Ilosfalvy Róbert; / Udvardy Tibor)
 • Johann Strauss: A cigánybáró –„Kincskeringő” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
 • Johann Strauss: A denevér – „Kacagódal” (László Margit)
 • Johann Strauss: A denevér  - „Óra-duett” (Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc)
 • Johann Strauss: A denevér  - „Pezsgő-tercett” (László Margit, Szőnyi Ferenc, Kozma Lajos. km. az MRT Énekkara)
 • Sullivan: A cornwalli kalózok – „Paradox-hármas” (Barlay Zsuzsa, B. Nagy János, Melis György)
 • Suppé: Pajkos diákok - „Angol kettős” (Szirmay Márta, Palcsó Sándor)
 • Suppé: Pajkos diákok – „Olasz-dal” (Bende Zsolt)
 • Suppé: A szép Galathea„Vénusz-kórus” (MRT Énekkara)
 • Suppé: A szép Galathea – „Csók-kettős” (László Margit, Melis György)
 • Suppé: Boccaccio – „Levél-hármas” (László Margit, Palánkay Klára, Sándor Judit)
 • Suppé: Boccaccio  - „Hordódal” (Külkey László)
 • Suppé: Boccaccio   - „Olasz-kettős” (László Margit és Ilosfalvy Róbert; / Kincses Veronika és Molnár András)
 • Szirmai Albert: Táncos huszárok – „Karmester-kettős” (Németh Marika, Kövecses Béla)
 • Szirmai Albert: Gróf Rinaldó – „Kaliforniai dal” (Bende Zsolt)
 • Vincze Ottó: Cseberből vederbe – „Jódli dal” (László Margit,  km. Daróczy Jenő gitáron, az MRT Kamarazenekara Vezényel: Tóth Péter)
 • Vincze Ottó: Cseberből vederbe – „Levél-dal” (Palcsó Sándor, km. Andor Éva és a Földényi-kórus)
 • Vincze Ottó: Budai kaland – „Lopó szám” (Kishegyi Árpád, Radnay György)
 • Zeller: A madarász –„ Rajna-keringő” (Fábry Edit;/ Házy Erzsébet)
 • Zeller: A madarász – „Rózsadal” – kettős (Fábry Edit és Szabó Miklós; /Házy Erzsébet és Kónya Sándor)
 • Zeller: A bányamester – „Bányászinduló” (Kelen Tibor)
2858   smaragd • előzmény2857 2018-08-30 05:38:40

 

Kicsit korán volt még...pótolom, a "Fekete liliom" verseit Halász Rudolf írta.

2857   smaragd • előzmény2854 2018-08-30 04:28:41

 

Kiegészítésként a 2855 számú bejegyzéshez, Kemény Egon nagyoperettjeiből válogatva, rádiófelvéteken is hallható egy részük:

Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre: "Fekete liliom " (1946)

Madonnám - fandangó

Őrmester úr - amerikai katonanóta (induló-fox)

Ne kérj - dalkeringő

Bocsánatot kérek - francia keringő itt hallható

Diszkrét legénylakás - foxtrot

Ma éjjel - tangódal 

Kemény Egon - Tabi László - Erdődy János: "Valahol Délen " (1956)

(A bemutatót a Magyar Rádió közvetítette a Fővárosi Operett Színházból)

Légy enyém  - tango

A vágyakozás - bolero

Egy szót se szólj - lassú fox

Árván vártam - dalkeringő

Tőled a fejem szédülhet - paso doble

Még nincsen senkim sem  - foxtrot  itt hallható

2856   Búbánat • előzmény2855 2018-08-29 13:02:28

Kimaradt az előbbi, "Vokális tánc"-felsorolásból:

Lehár: Luxemburg grófja - polka ("Polka táncos" -Fleury és Basil kettőse: Honthy Hanna és Feleki Kamill / Zentay Anna és Rátonyi Róbert)

2855   Búbánat • előzmény2853 2018-08-29 11:43:50

Összeszedtem pár ilyet a rádió operettműsoraiból:

Balettzenék, közzenék, táncok (keringő, palotás, bolero, csárdás, kolo, induló, mazurka, polonéz, foxtrott  stb.)

 • Hervé: Lili - keringő
 • Huszka: Gyergyói bál – palotás
 • Huszka: Szabadság, szerelem – palotás
 • Jacobi: Miami - keringőegyveleg
 • Kacsóh: János vitéz, II. felv.  - előzene és menüett
 • Kacsóh: János vitéz, III. felv. – balettzene; „Tündéravatás” (km. kórus)
 • Kálmán: A bajadér – balettzene
 • Kálmán: Ördöglovas – palotás
 • Kálmán: Csárdáskirálynő – tánckeringő (km. kórus)
 • Lecocq: Angot asszony lánya – balettzene
 • Lehár: A drótostót - galopp
 • Lehár: Cigányszerelem - balettzene
 • Lehár: A mosoly országa, II. felv. – balettzene  ("kínai balettszvit")
 • Lehár: A pacsirta – palotás
 • Lehár: Éva – keringő; balettzene
 • Lehár: Luxemburg grófja – keringő -intermezzo
 • Lehár: Kék mazúr – közzene
 • Lehár: Friderika - közzene
 • Lehár: A cárevics – közzene
 • Lehár: A cárevics, II. felv. – balettzene
 • Millöcker: A koldusdiák - lengyel táncok: mazurka, polka
 • Millöcker: Gasparone – induló
 • Nedbal: Lengyelvér – mazurka, keringő, ländler, induló
 • Offenbach: Orfeusz az alvilágban – kánkán
 • Offenbach: Dunanan apó  - közzene 
 • Offenbach: Kékszakáll – közzene
 • Sullivan: A gondolások – barcarola; tangó¸ keringő
 • Suppé: Pajkos diákok - közzene
 • Szirmai: Táncos huszárok – keringő

Vokális táncok

 • Ábrahám: Bál a Savoyban – tangó („Az én nevem La Bella Tangolita” Házy Erzsébet)
 • Huszka: Aranyvirág – tarantella (Dal: Lehoczky Éva)
 • Huszka: Aranyvirág – barcarola (SzekeresKórus  és Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bánfalvy Miklós)
 • Huszka: Bob herceg, I. felv.csárdás (Dal: „Hej, kopogós a táncom Ilosfalvy Róbert)
 • Jacobi: Jánoska – keringő („Tündérkeringő” – „…Tündér! Jer, ide már! A szívem idevár. Reménye te vagy és a  bizodalma… /Szép szemedbe nézni mélyen--- csókot adni, csókot kapni, még-még…” (László Margit és Réti József) 
 • Kálmán: A cigányprímás keringő (Sári és Gaston keringődala: „Ej, lárifári, nem kell várni, frissen jó a csók…” (Koltay Valéria, Külkey László)
 • Kálmán: A bajadér – shimmy (kettős: „Jön-e velem nagysá’d shimmyt járni?…” Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
 • Kálmán: Ördöglovas – rumba (Rumbatercett: „Jaj, de szép is lehet Monte Carlo)
 • Kemény: Valahol Délen – boleró (Lolita bolerója: „Fekete az éj” Mezei Mária)
 • Kemény: Májusfa – keringő („Májusfakeringő”: Gyurkovics Mária, Forrai kórus)
 • Kemény: Talán a csillagok – keringő („Hópehelykeringő”; „Hóvirág-keringő” Gyurkovics Mária, Forrai kórus)
 • Lehár: Bécsi asszonyok – induló („Nachladil-induló” – „A banda élén, míg megyek…” (Külkey László; Palcsó Sándor)
 • Lehár: Cigányszerelem – induló („Cigányinduló”   Kincses VeronikaGulyás Dénes, Mersei Miklós, km. az MRT Énekkara)
 • Lehár: A víg özvegy, III. felv. – keringő (Keringő-duett: „Minden vágyam, súgom lágyan, csak szeress!” Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
 • Lehár: A víg özvegy, III. felv.  - Tánc, kánkán (Grisette-dal - Valencienne és a görlök: Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla,…/ Íme, itt a kis grisettek, akikért úgy lelkesedtek: Lolo, Dodo, Zsuzsu, Frufru, Cloclo, Margo, e moi!.../ Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!”  Koltay Valéria és az MRT Énekkarának Női kara)
 • Lehár: A víg özvegy, II. felv. – kolo (MRT Énekkara)
 • Lehár: Éva – keringő („Éva-keringő” - „S hogyha csak egy percig volnál szép” (Lehoczky Éva)
 • Lehár: A cárevics – tangó (kettős: „Mi kell még...így még soha mást” Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
 • Lehár: A cárevics – „Napolitana” (kettős: „Miért, miért van egyszer csak egy évben nyár?...” (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
 • Lehár: A cárevics – one step (Iván és Masa kettőse: "Elmennék én hozzád, babám, ha este várnál rám..." Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
 • Lehár: A három grácia – rumba (Rumbakettős: „Rumba gyötör a féltékenység…”)
 • Lehár: Szép a világ - keringő, induló, tangó („Rio de Janeiro”; „Szép a világ” Németh Marika, Korondy György; Palcsó Sándor; Szabó Miklós)
 • Offenbach: Kakadu – barcarola (Dal: Szabó Miklós; Réti József; Ilosfalvy Róbert)
 • Offenbach: A sóhajok hídja – recitativo és barcarola (Fülöp Attila és Rozsos István)
 • Oscar Straus: Varázskeringőkeringő (Keringőkettős, II. felv. „Halkan száll, halkan…” (Palcsó Sándor, Bende Zsolt)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében –keringő („Lagunakeringő” Szabó Miklós; Ilosfalvy Róbert)
 • Johann Strauss: A denevér, II. felv. – magyar csárdás (Dal: „Hazámnak dalára nyugtom nem lelem” Házy Erzsébet)
 • Johann Strauss: A cigánybáró – keringő (Kincskeringő – tercett: Cipra, Barinkay, Szaffi – „Nézd arra bent, mi cseng, mi peng,hogy csillog ottan, villog titokban…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
 • Johann Strauss: A cigánybáró – toborzó és csárdás („Csapj kezembe szép öcsém, búcsút mondj a lánynak…” (Bende Zsolt, MRT Énekkara)
 • Johann Strauss: Bécsi vér – keringő („Bécsi vér, bécsi vér” – kettős: Kincses Veronika, Fülöp Attila)
 • Johann Strauss: Bécsi vér  - polonéz (Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel Breitner Tamás)
 • Zeller: A madarász – keringő (Rajnakeringő: „Rajna táj, égi báj” Fábry Edit; Házy Erzsébet)
2854   smaragd • előzmény2853 2018-08-29 07:19:24

 

Tetszik a két lista - lsd. 2853, 2852 - ...:-) és legnagyobb örömünkre ezeket a digitalizált felvételeket gyakran hallhatjuk Nagy Ibolya műsorában.

Hozzáteszem:

Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: „Komáromi farsang” (1957)

Magyar Rádió, daljáték 2 részben

Csokonai Vitéz Mihály – Ilosfalvy Róbert, Zenthe Ferenc, Lilla – Házy Erzsébet, Korompai Vali, Deák Sándor, Gönczöl János, Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Szabó Ernő, Hlatky László, Fekete Pál, Lehoczky Éva, Völcsey Rózsi, Gózón Gyula, Rózsahegyi Kálmán. 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte 

Zenei rendező: Ruitner Sándor 

Rendező: László Endre

 

Kar- és kórusdalok a "Komáromi farsang" - ban:

Üldözők kara - itt

Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, Kibédy Ervin, Szabó Ernő

Színész kórus -  Bájligeti és a Kar

Kelemen-induló - Kar

Létra-kórus

Zárókórus

Közreműködött a 43 tagú Rádiózenekar és a 40 tagú Földényi kórus.

A reménybeli digitalizálás után majd újra meghallgathatjuk...

2853   Búbánat • előzmény2852 2018-08-28 22:28:04

Összeszedtem pár ilyet a rádió operettműsoraiból:

Operettkórusok

Dunajevszkij: Szabad szél

 • Matrózinduló: „Tengerész, tengerész!...” (MRT Énekkarának Férfikara)

Eisemann Mihály: Bástyasétány 77

 • Nyitó együttes, kar: „Bástyasétány-induló” (Földényi-kórus)

Huszka Jenő –Martos Ferenc: Bob herceg

 • Gárdainduló: „A gárda, a gárda viharsebesen tör az ellenen át…” (MRT Énekkarának férfikara)

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő

 • Hitelezők kara (MRT Énekkara)

Huszka Jenő – Fischer Sándor: Szabadság, szerelem

 • Honvédek dala: „Virradóra, virradóra…” (Földényi-kórus)

Jones: Gésák

 • Tea-dal „Ha nő csak könnyet lát, egy csésze jó teát, fontos, hogy a vendég úr jól érezze magát…/Ez a kedves teaház, ma lesz itt mulatás…” (MRT Énekkarának Nőikara)
 • Kórusjelenet: „Bűvös, édes holdsugár” (MRT Énekkarának Nőikara)
 • Tengerészinduló (MRT Énekkarának Férfikara, km. Bende Zsolt)

Kacsóh Pongrác: János vitéz

 • Kórus: „Megjöttek a szép huszárok” (Földényi-kórus)

Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai

 • Karjelenet:„Jó dolga van a diáknak, tekintélye van"  (Földényi-kórus)

Kerekes János - Kristóf Károly: Hófehérke és a hét törpe

 • Óriások-kara:  „Repül a csónak délután hazafelé…" (MRT Énekkara)

Kerekes János – Tóth Miklós –Romhányi József: Boldogságfelelős

 • Induló (Földényi-kórus)

Lecocq: Angot asszony lánya

 • Összeesküvõk kara (MRT Énekkarának Férfikara)
 • Női kar: Nem tud más segíteni rajtunkjaj, más segíteni rajtunk, mint Ön drága jó művész úr, mert oly ártatlan a mi lányunk, mint az égen a bárányfelhő…” (MRT Énekkara)

Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem

 • Bevezető kórusjelenet: „… Nincsen olyan legény, nincsen olyan leány…” (MRT Énekkara)

Lehár Ferenc – Martos Ferenc: Pacsirta

Bevezető kórus (MRT Énekkara)

Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja

 • Nyitó farsangi jelenet: „Farsang van, vígan áll a karnevál…” (MRT Énekkara)

Millöcker: Szegény Jonathán

 • Kórusrészlet (MRT Énekkara)

Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő

 • Bevezető kórusjelenet (MRT Énekkara)

Offenbach: Szép Heléna

 • Előjáték és templomi kórus (MRT Énekkara)
 • Öltöztető kar (MRT Énekkarának Nőikara)

Offenbach: A sóhajok hídja

 • Nyitó jelenet: „Óh, Úrnőm…” (MRT Énekkarának Nőikara)

Scserbacsov: Dohányon vett kapitány

 • Nyitókórus: „Vendéglátó víg lakomára készül mára fel ez a ház” (Földényi-kórus)

Johann Strauss: A királyné csipkekendője

 • Kórusjelenet: „Éljen a király!” (MRT Énekkara)

Johann Strauss: Egy éj Velencében

 • Karnevál-jelenet (Földényi-kórus)

Johann Strauss: A cigánybáró

 • Cigánykar, I. felv.: „Vigyázni jó, élni jó, hol cigány él” (MRT Énekkara)
 • Jelenet-kórusrészlet, II. felv.  „Tessék venni, friss kalácsot enni…”  (MRT Énekkarának Nőikara)

Sullivan: A Fruska

 • A tengerészek dala: „A kéklő óceánt hófehér hajónkban járjuk, és nincs panasz miránk, úgy pucoljuk meg az ágyút…”  (MRT Énekkarának Férfikara)

Sullivan: A cornwalli kalózok (avagy a becsület rabjai)

 • Kórusrészlet, I. felv. :„Kúszva, mászva kősziklára…” (MRT Énekkarának Férfikara)
 • Kalózok és rendőrök kara, II. felv.: „Kalózcsapat lopódzik itt…/Fel, óceánlakók…” (MRT Énekkarának Férfikara)
 • Lányok kara (MRT Énekkarának Nőikara)

Sullivan: A mikádó

 • Kórusjelenet: „Itt jönnek a szép kis dámák”  (MRT Énekkara)

Suppé: Pajkos diákok

 • A diákok kara: Gaudeamus igitur” (MRT Énekkara)

Szirmai Albert: Mézeskalács

 • Az Udvar bevonulása, II. felv.: Csupa méltóság, csupa méltóság, csupa méltóság a mi képünk! Főmagasságú, főmagasságú, főmagasságú a személyünk!...” (MRT Énekkara)
2852   Búbánat 2018-08-28 22:21:07

Összeszedtem pár ilyet a rádió operettműsoraiból:

Operettegyüttesek

 

Csajkovszkij– Josef Klein – Erdődy János:  A diadalmas asszony

 • Induló együttes (Zentay Anna, Fekete Pál, Göndöcs József , a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Földényi-kórus, vezényel Bródy Tamás)

Dunajevszkij: Szabad szél

 • Együttes, III, felv.: „Orvul tört ránk, eltiporta földünk, úrra lett itt az ellenség…/Szél, szél, szállj keletről hozzánk” (Palócz László, km. az MRT Énekkarának Férfikara)

Fall: Sztambul rózsája

 • Együttes (László Margit, Koltay Valéria)

Fall: Az elvált asszony

 • Ötös:Én vagyok én, te vagy tee, ki a szamár, én vagy te?” (Zentai Anna, Kövecses Béla, Bilicsi Tivadar, Kishegyi Árpád, Nádas Tibor)

Fényes Szabolcs: Maya

 • Együttes: „Haccáré, haccacáré…” (Galambos Erzsi, Németh Marika, Korda György, Rátonyi Róbert, énekkar)
 • Együttes:  „Párizs, te szép!...” (Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Rátonyi Róbert, MRT Énekkar)

Lehár Ferenc  - Mérey Adolf: A víg özvegy

- Pavillon-jelenet, II. felv. (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Udvardy Tibor, Palcsó Sándor)

Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem

 • Együttes: „Rettenetes nagy eset, ami itt most megesett…”  (Kincses Veronika, Kukely Júlia, Bende Zsolt, Molnár András)

Messager: Nászéjszaka

 • Ötös: „…- Nos, halljuk hát, ez hogy esett! - Nos, hát, így volt: a jachtunkon nagy csend honolt. Szépen ringott a tenger árján Arabellánk, a büszke jacht, - szinte már édes álom szárnyán a bíbor fényű ég alatt, - akkor a csendes esti fényben, míg pihenni tért a király, vitorlás bárka úszott felénk, a halk vizű tenger árján… oly mily kedves volt ez a hajó az alkonyéjben!…, /úszott felénk hófehéren, gazdája, ifjú drapp ruhás…./-Nos, jó kapitányom, ámde most velünk mi lesz?...” (Osváth Júlia, Vámos Ágnes, Fekete Pál, Kövecses Béla, Petri Miklós)

Millöcker: A koldusdiák

 • Együttes és Simon dala, I. felv. „Itt jön Wybiczky herceg, s titkára vele…” (Kalmár Magda, László Margit, Sánta Jolán, Melis György, Molnár András, Póka Balázs)

Offenbach: Kékszakáll

 • Együttes: „Saltarelle, avagy mit ad a nő…” (Bordás Barbara, Kardffy Aisha, Lévai Enikő, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Vadász Zsolt) – koncert, Budavári Palota, 2017.
 •  Palotajelenet (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Róka István, Bende Zsolt, az MRT Énekkara)

Offenbach: A szép Heléna

 • Királyok bevonulása, jelenet és együttes (Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor,  Melis György, Palócz László, Maleczky Oszkár, énekkar)

Offenbach: Piaci dámák

 •  Bevezető jelenet: a Kofák kara: „Tessék, vegyenek itt a zöldség, karalábé, tessék körtét, szőlőt,  friss karalábét, csuda olcsó árú; vegyenek-vegyenek-vegyenek, olcsó a sapka, zöldbab, olcsó a virág…csak tessék, hölgyeim…” (Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Forgács Júlia, Kincses Veronika, Köteles Éva, Mátray Zsuzsa, Szemere Erzsébet, Gregor József)

Offenbach: A sóhajok hídja

 • Hatos: „_Imádlak! Engem imádnak! …-Jöjj, menjünk innen már!...” (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Rozsos István, Radnay György, Antalffy Albert)
 • Együttes: „Riadó, riadó, riadó!...Szép Velence…” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, MRT Énekkara)
 • Tízek Tanácsa – jelenetegyüttes:”Van egy kis zúg a völgyben, a hispán vidéken…” (Palcsó Sándor, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Rozsos István, MRT Énekkara)

Offenbach: Fortúnio dala

 • Kórus és vízdal: „Elment az úr és a lánya is…/Babett! Babett! Ennivalót! A gyomrunk éhes, szörnyű gond… /Mily bőség, mily áldás, mit sorsunk ránk mér, csak dőzsölj, ha nincs más is, mi bendődbe fér… /Víz az élet fő gyönyöre, nélküle élni, gond öröme…” (Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Kövecses Béla, Réti József, Bende Zsolt, Külkey László)

Offenbach: Párizsi élet

 • Hetes: „Aki rangos, sose hangos…” (Ötvös Csilla, Mohácsi Judit, Németh Mária, Sütő Mária, Kovács Péter, Miller Lajos, Rozsos István)

Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő

 • Együttes: „Jój’cakát!...” (Németh Marika, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Melis György, Michels János, MRT Énekkara)

Planquette: A corneville-i harangok

 • Ötös (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Korondy György, Melis György, SólyomNagy Sándor)

Schubert-Berté: Három a kislány

 • Binder, Édi, Médi, Brunéder és Hédi ötöse, I. felv.:  „Ide kukkants, oda kukkants. Senki se lásson…” (Andor Éva, Hankiss Ilona, László Margit, Külkey László, Nádas Tibor)
 • Ötös: „Tavaszi felhők az égen…” (Ilosfalvy Róbert, Réti József, Melis György, Bende Zsolt, Várhelyi Endre)

Johann Strauss: Egy éj Velencében

 • Vacsoraötös és szakácsdal: „Ketten borulnak vállamra, trallala, de szívem vágya csak Barbara…/Csiribiri, bumm, a konyha kész, csiribiri bumm, most tettre kész…” (Kishegyi Árpád, Házy Erzsébet, Zentai Anna. Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor)

Johann Strauss: Bécsi vér

 • Hatos (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnay György)

Suppé: Boccaccio

 •  Szerenád és együttes: „A csókhoz lány kell…” (Ágai Karola, Kishegyi Árpád, Külkey László, Ilosfalvy Róbert, Réti József, Maleczky Oszkár és az MRT Énekkara)
 • Hetes (Ágai Karola, Palánkay Klára, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár)

Zeller: A madarász

 • Kórusjelenet és együttes: „Édes, kedves, hű jobbágyok, jobb lesz hogyha arrébb álltok…” (Bilicsi Tivadar, Maleczky Oszkár, Fábry Edit, MRT Énekkara)
2851   Búbánat 2018-08-28 11:45:08

A Dankó Rádió ma délelőtt elhangzott operettműsorából kiemelem az alábbi zenéket:

Kálmán Imre – Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás (1912)

 • Rácz Pali dala - Stradivári-dal: Mi a jobb és mi a szebb: hegedű vagy asszony…/Szól  a nóta, csend a vége, ám a nőnél fuccs a béke…/ Az ócska Stradivari egy árva szót se szól, de hogyha játszom rajta, oly bájosan dalol.…”   (Gáti István, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – Csepeli Munkásotthon, 1979. december 3. – koncertfelvétel)

Az operett keresztmetszetének stúdiófelvétele először 1964. szeptember 7-én, a Petőfi Rádióban hangzott el (20.00 és 21.00 óra között).  Erről a felvételről két részlet szólalt most meg:

 • Vidám négyes: „Köszönöm! Köszönöm! Ez a perc nagy öröm!…/ Voltam egyszer én is büszke bálkirály, jártam én is száz leány után…/ Egy király, egy cigány…./ Áll a bál….  jöjjön a bor, jöjjön a francia pezsgő!.../ Én vagyok a bálkirály…  áll a bál, Rácz a király…”  (Kishegyi Árpád, Melis György, Koltay Valéria, Németh Marika km. az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Vincze Ottó)
   
 • Sári dala: „Nádfedelű kicsi falu rózsája, odahaza falunépe hogy várja…” (Koltay Valéria, km. az MRT szimfonikus zenekara, énekkara, és Andor Ilona gyermekkara. Vezényel: Vincze Ottó)

Egy másik stúdiófelvételről következtek részletek:

A Magyar Hanglemezgyár  felvételéről (LP 1965) – mely CD-n is megjelent 2004-ben. km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, Breitner Tamás vezényel.

 • Rácz Laci és Juliska kettőse: "... Száll, száll, tovaszáll a nyár, hervad a csók, mint a rózsák…” (Petress Zsuzsa, Kelen Tibor)
 • Sári és Gaston vidám kettőse, I. felv., „Hacacáré erre, hacacáré arra, elhagy a csizmám sarka…/furcsa tánc az úri fajta…” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád)

- Egy további hangfelvételről Teremi Trixi és Bozsó József énekelt vidám kettőst a Cigányprímásból.

Kemény Egon Krisztina kisasszony című operettjéből a nyitány dallamai csendültek fel az adás legvégén. (A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli) – 1959.

 A „Túl az Óperencián”  műsorát újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és online az internetes eléréseken is, ma délután hat és hét óra között.

2850   Búbánat 2018-08-27 10:05:52

Ezen a héten mától minden nap Agárdy László, színész és parodista vendégeskedik a Dankó Rádió stúdiójában, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

 A „Túl az Óperencián” adásában elhangzott zenék közül említem meg:

 Johann Strauss:.A cigánybáró (énekel Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János) – 1961  Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György.  A versszövegeket Fischer Sándor fordította.

 • Zsupán belépője, I.felv.  „Hja, az irka-firka nékem, sose’ volt a mesterségem, már apró gyermekkorban csak sertések közt voltam. …”
 • Zsupán „harci” dala, III. felv.: „Spanyolországban, ahol ott jártam…/ Megállj! Kiált egy vad spanyol legény…” 

 Aldobolyi Nagy György - Szenes Iván: Charley nénje.  A musical részleteiben a felvételen Tolnay Klárit, Páger Antalt, Lehoczky Zsuzsát, Bodrogi Gyulát hallottuk énekelni, km. a  Bolba-vokál és a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Kamarazenekara, vezényel a szerző, Aldobolyi Nagy György.

 Ábrahám Pál zenéjének dallamaival („Tengerpart”) ért véget a ma délelőtti operettműsor a Dankó Rádióban.   (Km. a Magyar Rádió Tánczenekara, vezényel: Gyulai Gaál János)  Újrahallgathatjuk a délután hat és hét óra közötti ismétlésben.

2849   Búbánat 2018-08-26 11:23:15

A Csárdáskirálynő két részletével indult a mai operettműsor a Dankó Rádióban:

 • Szilvia belépője: „Hajhó, hajhó! Messze délen, zordon hegyek ölén, hajhó… ott születtem, onnan jövök el én…” (Geszthy Veronika)
 • Szilvia és Edvin kettőse: „Táncolnék a boldogságtól, lelkem lánggal ég…/ Álom, álom édes álom, álomkép, álmodjuk, hogy egymásé leszünk mi még…” (Geszthy Veronika, Domoszlai Sándor)

Egy másik Kálmán Imre-operettből, a Marica grófnőből következett két dal:

 • Marica belépője: „…Húzd, mint régen! Húzzad nékem, gyere ide vén cigány Húzd rá hát! Húzd az angyalát!  Vagy kacagás, vagy sóhajtás, csak te kellesz ide pajtás! Gyere ide, húzzad hát!/ De jó is lenne, szerelmes lenni, egy édes vágynak, utána menni…(Geszthy Veronika, énekkar)
 • Marica és Taszilo duettje: „Szent Habakuk, mi van velem?!.../ Egy az élet, egyszer élsz csak, kincsem, gondold meg ezt…” (Geszthy Veronika, Domoszlai Sándor)

Geszthy Veronika énekfelvételéről elhangzott egy népszerű olasz dal is (1964, San Remo-i dalfesztivál és a Koppenhága - Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala volt "Non ho l'età per amarti. Non ho l'età per uscire sola con te…” - Gigliola Cinquetti  előadásában)

Lehár Ferenc: A víg özvegy – részletek (más-más felvételekről)

 • Vilja-dal: „Élt egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény…/ Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás, légy az enyém, soha el nem bocsáss!...”(Geszthy Veronika)
 • Danilo belépője: „Ó, szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…/Az orfeum tanyám, ott békén hagy hazám… (Domoszlai Sándor)
 • Grisette-dal: Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla,…/ Íme, itt a kis grisettek, akikért úgy lelkesedtek: Lolo, Dodo, Zsuzsu, Frufru, Cloclo, Margo, e moi!.../ Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!”  (Oszvald Marika és a Debreceni Filharmonikus Zenekar, vezényel
  Kaposi Gergely)
 •  Induló – szextett (Asszonydal): „Asszonynéppel hogy kell bánni…/ Bár az asszonyhoz senki sem ért, de rajongunk a női nemért. Mert az égen, a földön a fő: csak a nő, nő, nő, nő, nő!… asszony, asszony, asszony…” (Harsányi Frigyes, Bozsó József, Kovácsházi István) – élő, koncertfelvételről

Valami technikai baki következtében a bekonferált Víg özvegy részletei közé "becsempészésre" került  és felhangzott Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjéből  a következő dal:

 • Kislány vigyázz, csókra szomjas a huszár!….” (Harsányi Frigyes és énekkar) 

A „Túl az Óperencián” ma délelőtti adásának végén Kodály Zoltán Galántai táncok című művének utolsó tétele hangzott fel a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában,  Záborszky Kálmán vezényletével - élő, koncertfelvételről.

 

A héten ma utoljára volt velünk a Dankó Rádióban -  Nagy Ibolya mikrofonja előtt - Gesztjy Veronika és Záborszky Kálmán művészházaspár.

Az elhangzott műsort ma délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk a rádióban.

2848   Búbánat 2018-08-26 11:23:12
2847   Búbánat • előzmény2736 2018-08-25 21:17:25

Kapcs.: 2736., 2735., 167. és 16. sorszámok

Johann Strauss: Bécsi vér - az operett rádióváltozata

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19. Kossuth adó 19.30 - 21.40

Szövegét Victor Leon és Leo Stein írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Fischer Sándor

A korábban leírt teljes szereposztáson túl, kiegészítésül, megnevezek az operett részletei közül is néhányat:

Km.: az  MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc). Vezényel: Breitner Tamás.

 • Bevezetés, Joseph belépője, Franciska és Joseph kettőse (Kalmár Magda, Melis György)
 • A gróf és a Franciska művésznő kettőse (Kalmár Magda, Fülöp Attila)
 • Pepi és Joseph kettőse (Lehoczky Éva, Melis György)
 • Gabriella grófné és Franciska művésznő kettőse (Kincses Veronika, Lehoczky Éva)
 • Az I. felvonás fináléja (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György, Várhelyi Endre, énekkar)
 • Polonéz (Énekkar)
 • A  gróf  és  a grófné kettőse: „Bécsi vér, bécsi vér…”  - keringő (Kincses Veronika, Fülöp Attila)
 • A gróf dala (Fülöp Attila)
 • Hármas (Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György)
 • Hatos (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György)
 • A II. felvonás fináléja (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György, énekkar)
2846   Búbánat 2018-08-25 10:12:22

Egész héten át Geszthy Veronika és Záborszky Kálmán művészházaspár vendégeskedik a Dankó Rádió stúdiójában, akikkel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

A most délelőtt elhangzott adásban hallott zenék között szerepelt:

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő - részletek (Geszthy Veronika és Domoszlai Sándor; Halász Aranka és Kokas László; Domonkos Zsuzsa és Palcsó Sándor) 

Kálmán Imre: Marica grófnő: „Tűzrőlpattant barna lányok, nyalka szép legények…/Ringó vállú csengeri violám, kisangyalom…”  (Bordás Barbara, Földes Tamás, Kerényi Miklós Máté)

A muzsika hangja és a Macskák című musicalek egy-egy ismert dalát hallottuk még Geszthy Veronika énekfelvételéről.

A Túl az Óperencián műsora Erkel Ferenc Ünnepi nyitányával ért véget (előadta a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, vezényelt Záborszky Kálmán) – koncertfelvételről, 2007. Kossuth tér, „Örömkoncert”)

 

Ezt a programot ismét sugározza a rádió ma délután hat és hét óra között.

2845   Búbánat 2018-08-24 23:19:41

Kacsóh Pongrác – Heltai Jenő: János vitéz

Részletek

Közreműködik: Kalmár Magda, Tokody Ilona, Berkes János, Melis György, Miller Lajos, az MRT énekkara és a Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel Kerekes János

 • Kórus: „Megjöttek a szép huszárok” (MRT Énekkara)
 • Bagó dala:A fuszujka szára” (Miller Lajos)
 • Jancsi belépője: „Én, a pásztorok királya” (Berkes János)
 • Iluska dala: „Van egy szegény kis árva lány” (Kalmár Magda)
 • Furulyanóta: „Én vagyok a bojtár gyerek” (Berkes János)
 • Bagó dala: „Egy rózsaszál szebben beszél”(Miller Lajos)
 • A francia király belépője: „Vívtam életemben sok nehéz csatát” (Melis György)
 • A francia királylány dala: „Ó csak ne volnék gyönge leányka” (Tokody Ilona)
 • Bagó dala: „A furulyám, jaj de búsan szól” (Miller Lajos)
 • Részletek a második felvonás fináléjából (Kalmár Magda, Berkes János, MRT énekkara)
2844   Búbánat 2018-08-24 22:34:12

1979. február 24., Kossuth Rádió 21.20 – 22.00

„Bemutatjuk a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat új felvételét”

Részletek Huszka Jenő operettjeiből

Közreműködik Galambos Erzsi, Gallay Judit, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Ötvös Csilla, Berkes János, Csákányi László, Karizs Béla, Miller Lajos, Németh Sándor, a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Behár György.

-Szilágyi László: Mária főhadnagy

 • Mária és Bálint kettőse, I. felv.: „Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnálsz…” (Kincses Veronika, Berkes János)
 • Antónia és Draskóczy kettőse, I. felv.: „Némán várni egy boldog percet…” (Gallay Judit, Miller Lajos)
 • Bálint dala, II. felv.: „Nagy árat kér a sors a boldogságért…” (Berkes János)
 • Panni és Tóbiás vidám kettőse, I. felv.: „Én teve, én teve, én teveled oly vígan élek…” (Galambos Erzsi, Németh Sándor)
 • Antónia sanzonja, II. felv.: „Csacsi minden férfi, semelyik sem érti, mit akarunk tőle, és mi a bajunk…” (Gallay Judit)
 • Bálint és Mária kettőse, II. felv.: „Én mától kezdve csak terólad álmodom…” ((Kincses Veronika, Berkes János)

-Martos Ferenc: Gül Baba

 • Gábor diák dala, I. felv. „Az utolsó kívánságom halljátok meg emberek…/Ott túl a rácson egy más világ van…” (Karizs Béla)
 • Mujkó dala, II. felv.: „Darumadár fönn az égen…” (Miller Lajos)

-Háy Gyula, Fischer Sándor: Szabadság, szerelem

 • Melchior dala: „Társtalanul járogat az orvos… /Doktor úr, doktor úr, itt bent valami fáj…” (Csákányi László)

-Szilágyi László: Erzsébet

 • Ida és Axaméthy tábornok dala, II. felv.: „Van az úgy, kérem, néha-néha...” (Kalmár Magda, Karizs Béla)
 • Stefi és Flórián vidám kettőse, II. felv.: „Szüret előtt, már nincs elég időnk…/Délibábos Hortobágyon…” (Galambos Erzsi, Németh Sándor)
 • Ida belépője: „Madárdalos, zöld erdőben jártam…/Rózsám, viruló kis rózsám…” (Kalmár Magda)

-Martos Ferenc:Aranyvirág

 • Aranyvirág dala: „Ragyog a napfény” (Kincses Veronika)
 • Aranyvirág és Beppo kettőse:Szívem szívednek örökös rabja lett..." (Kincses Veronika, Miller Lajos)
 • „Kibontva szárnyunk” (Ötvös Csilla)
2843   Búbánat 2018-08-24 21:28:33

1979. március 30., Petőfi Rádió 19.10 – 19.26

„Bemutatjuk új felvételünket”

Kalmár Magda és Simándy József Lehár-operettdalokat énekel.

Közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel Sebestyén András

1.  - Kulinyi Ernő: Paganini – „Volt nem egy de száz babám” (Simándy)

2. – Mérey Adolf: A víg özvegy – Vilja-dal(Kalmár)

3. – Kulinyi Ernő: A cárevics Volga-dal (Simándy)

2842   Búbánat 2018-08-24 11:16:40

Tegnap Szirmai Albert Mágnás Miska és Huszka Jenő Lili bárónő, ma pedig Kálmán Imre Marica grófnő és Lehár Ferenc Giuditta című operettekben hallhattuk Geszthy Veronika énekhangját megszólalni a Dankó Rádió Túl az Óperencián adásában. A művésznővel és férjével, Záborszky Kálmán karmesterrel beszélget a rádió stúdiójában ezen a héten a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

Még a tegnapi adásnapon hallgathattuk a műsor  végén hangfelvételről a  Kodály Zoltán Budavári Te Deumának szép részletét. Előadók voltak: Herczenik Anna, Wiedemann Bernadett, Berczelly István és Molnár András, a Szent István Király Oratóriumkórus – a határon innen és túli énekkarokkal együtt 4042 kórusénekes működött közre – és a 250 tagúra bővített Szimfonikus Zenekar. 2003-ban, augusztus 19-én, a Hősök terén tartott Örömkoncerten Erkel Himnuszát követte Beethoven István király című nyitánya, majd Záborszky Kálmán új feldolgozásában ősbemutatóként Beethoventől az Örömóda, továbbá  Kodálytól a Budavári Te Deum mellett a Háry Jánosból, Kókai Rezső István király című dalművéből hangzottak el részletek, végül Berlioz szerzeményének, a Faust elkárhozásának híres részlete, a Rákóczi induló dallamait hallhatta a közönség a  hatalmas énekkari-zenekari apparátus előadásában.  Ezen a nagyszabású szabadtéri monstre koncerten Záborszky Kálmán vezényelt. A Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorsorozatának e heti adásnapjain mindezekből a zeneművekből is hallhattunk részleteket.

A mai rádióadás  pedig ugyancsak a Záborszky Kálmán vezényelte Szent István Király Oratóriumkórus és Szimfonikus Zenekar közreműködésével előadott zenemű részletével zárult:

Lajtha László: Mise frig hangnemben

(Missa in tono phrigio („Missa in diebus tribulationis”) Op. 50 (1950)

"Mise a szorongattatás napjaiban, 1950".

 (Hungaroton HCD 31833, 1999)

 Ezt a délelőtti adást ma 18 és 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.

2841   Búbánat 2018-08-22 11:16:11

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorának mai adásában felcsendült zenék közül kiemelem:

ifj. Johann Strauss: A cigánybáró 

Az operett első magyar nyelvű teljes stúdiófelvétele.

A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Ferencsik János vezényli.

 A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30

Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György.  A versszövegeket Fischer Sándor fordította.

Karigazgató: Vajda Cecília.  Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó

 

Legutóbb az augusztus 5-én sugárzott rádióadásban szólaltak meg A cigánybáró elragadó dallamai. Ezúttal az alábbi részletek hangzottak el ugyanerről a felvételről:

- Barinkay belépője, I. felv.: „Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én…/Mert a szív és az ész együtt mindenre kész…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara)

- Cigánykórus és jelenet az I. felvonásból: „Vigyázni jó, élni jó, hol cigány él…/A sors mily változó…/A hű cigányszívre te számíthatsz… /- A vajdaságot elfogadom!...”” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, az MRT Énekkara)

- Jelenet, Szaffi, Czipra és Barinkay hármasa a II. felvonásból: - Nézd, Szaffi, milyen gyönyörű ez a táj!.../- Figyelj, hadd magyarázom én el, mily álmot látott Szaffi éjjel!.../ - Lám, lám, kinn, nevet ezen egyre csak, nem hisz a meseszerű álomnak…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet,  Ilosfaly Róbert)

- Jelenet és kincskeringő, II. felv.: „- Valamikor…, ez az a pont…/- Jaj, mily csodás, itt a kincs, a kincs…/-  Nézd, arra lent, mi cseng, mi peng…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

- Szaffi és Barinkay kettőse a II. felvonásból: „Ki esketett?...” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, MRT Énekkara)

 

A délelőtti adás ismétlése a megszokott időben, délután hat és hét óra között  hallgatható meg a Dankó Rádió hullámhosszán és online az internetes elérhetőségein.
 

2840   Búbánat 2018-08-21 11:04:29

A délelőtt elhangzott operettműsorban egyebek mellett két Huszka-daljáték részletei is megszólaltak:

Huszka Jenő: ErzsébetNyitány (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor)

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba

- Leila dala: Dal a török nők sorsáról - Csak rajta! Rajta, katonák!...” (Geszthy Veronika és a Magyar Rádió Énekkara)

Gábor diák dala: „Nem tudom én hol születtem  /Jártam, kóboroltam…” (Balczó Péter)

- Leila és Gábor szerelmi kettőse: „Ha volnék egy énekes madárka, tehozzád szólna mindegyik dalom…/Szép égi virágom, jó sorsomat áldom…” (Fischl Mónika, Balczó Péter, Magyar Rádió Énekkara)

- Gábor diák dala a I. felvonásból  - „Az utolsó kívánságom, halljátok meg emberek…/Ott túl a rácson egy más világ van, amelynek érzem bűvös illatát…”  (Boncsér Gergely)

- Mujkó nótája, II. felv. –„Darumadár fenn az égen…” (Clementis Tamás)

- Bordal a I. felvonásból: „A kulacsom kotyogós…/ Borban az igazság, borban a vigasz…” (Nyári Zoltán, a  Magyar Rádió Énekkara)
 

A Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből; az új stúdiófelvételen Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, Peller Károly énekelnek. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényli.

 

A „Túl az Óperencián” műsorának ezt az adását ma délután hat és hét óra között  újra meghallgathatjuk az ismétlésben, a Dankó Rádió hullámhosszán és a rádió internetes online oldalán.

2839   Búbánat • előzmény2838 2018-08-21 08:12:11

A Dankó Rádió tegnapi zenei összeállítása illeszkedett nemzeti ünnepünk jellegéhez.

Részletek szólaltak meg Beethoven István király, Kókai Rezső István király (Koronázási jelenet), Kodály Zoltán Háry János című művéből. Az adás Berlioz Rákóczi indulójával zárult. Közreműködött a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus. (A zenekar első Örömkoncertjének hangfelvételéről - Hősök tere, 2003).

A zenekar karmestere és művészeti vezetője Záborszky Kálmán, aki feleségével, Geszthy Veronika énekművésszel tegnaptól vendégeskedik a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorában.  Beszélgető társuk a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

2838   Búbánat 2018-08-21 07:31:01

Dankó Rádió Facebook oldaláról:

Augusztus 20-án ünnepi műsorral indulunk.

2018. augusztus 20-26.
 

Geszthy Veronika: „Egy hétig minden nap Nagy Ibolya művésznő vendégei leszünk a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorában férjemmel, Záborszky Kálmánnal.
Minden nap új témákról beszélgetünk, szó lesz családról, zenéről, zeneoktatásról, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI hétköznapjairól, a Zuglói Filharmóniáról és az “istvánosság”-ról, sok szép muzsikával színesítve.”

Geszthy Veronika, az énekes színművésznő az Újpesti Zeneiskolában kezdte énekesi tanulmányait, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola után beiratkozott a Zeneakadémiára, ahol öt éven át Andor Évánál sajátította el a mesterséget. Az énekművészettel párhuzamosan az operatanszakot is elvégezte. 2004-ben diplomázott és még ebben az évben első helyezést ért el Ausztriában, Badenben a Bécs–Budapest–Prága Nyári Akadémia énekversenyén, majd beiratkozott a Budapesti Operettszínházház Operett Akadémiájára. A 2005/2006-os évadtól már az Operettszínház színpadán láthatta a közönség. Hazai fellépésein túl járt már Firenzében, Münchenben, Floridában és Tokióban.
Jelenleg koncertjei, fellépései mellett tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Férje Záborszky Kálmán, több évtizede áll a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus (mai nevén Zuglói Filharmónia) élén, valamint több mint két évtizeden át vezette az ország legnagyobb létszámú zeneoktatási intézményét, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolát.
Életében a hivatásos zenélés és az oktatás szorosan összefonódik. Mindkét területen sikeres, hiszen az egykori diákzenekarból vezetése alatt hivatásos zenekar, az 1968-ban alapított zeneiskolából pedig sikeres, kétszintű (alapfokú Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola) intézmény vált.
1991-től 2014-ig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az alapfokú és középfokú zeneiskola igényes szakmai képzését mutatja, hogy növendékei az országos és nemzetközi versenyek állandó díjazottjai. Igazgatói tevékenységének sikerét mutatja, hogy számos nagyhírű zenész oktat az intézményben. Az iskola Pedagógiai Programjának fő pillére az a zenekari műhely, melyben – a Zuglói Filharmónia példája nyomán – ma már 13 együttesben nevelkednek a fiatalok. Az együttesek a szakmai képzés és a közösségteremtés kiemelkedő műhelyei, melyek rendszeresen fellépnek a budapesti és hazai zenei életben.
Művészeti vezetése alatt a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus 2006-tól hivatásos együttessé vált Zuglói Filharmónia néven, mely ihletett előadásaival, igényes és hiánypótló műsorválasztásával több, mint hat évtizede itthon és külföldön is sokat tesz a magyar zenekultúráért. Együtteseivel vendégszerepelt Európa legtöbb államában. A Magyar Rádió és Televízió számos felvételt készített, de közvetítette hangversenyeit a BBC és az Eurorádió is.
A Zuglói Filharmónia – pedagógiai indíttatásának köszönhetően – országosan példamutató programot dolgozott ki a fiatalok zenei nevelésére. Rendhagyó kezdeményezései – pl.: Pastorale sorozat kisgyermekes családok részére, Felfedezőúton című komplex művészeti sorozat tízezer zuglói fiatal számára, Meseszínházi sorozat óvodások és kisiskolások részére – bizonyítják, hogy az értékes kultúra ma is hat és vonzóvá válhat a gyermekek és fiatalok számára.
Záborszky Kálmán pedagógiai és intézményvezetői munkája mellett előadóművészként is maradandót alkotott. Karmesterként hazai és külföldi sikerek tették ismertté a zuglói muzsikusok nevét. Iskola igazgatóként megteremtette a zenetanulás Európa szerte példamutató műhelyét, melyben az oktatás, a nevelés és az előadóművészi tevékenység természetes egységet alkot.
Záborszky Kálmán a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akinek munkáját az elmúlt évtizedekben szakmai díjakkal is elismerték. Többek között 2006-ban a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, egy évvel később Területi Prima Primissima Díjat kapott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2015 –ben Magyarország Érdemes Művésze, idén, 2018-ban pedig a Kiváló Művész címmel tüntették ki.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

 

2837   smaragd 2018-08-19 12:57:45

 

Isten éltesse sokáig születésnapján mai ünnepeltünket, NAGY IBOLYÁT!

 

                       

 

Az a szép az a szép, akinek a szeme  k é k !      :-) 

2836   Búbánat 2018-08-08 21:11:44

1979. december 3. Petőfi Rádió  19.40  - kb. 21.40

Kapcsoljuk a Csepeli Munkásotthont

Kálmán-est


Km.  Kalmár Magda, Kukely Júlia, Pászthy Júlia, Gáti István, Gulyás Dénes, Korondy György, Palcsó Sándor, valamint az MRT énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és szimfonikus zenekara.

Vezényel: Breitner Tamás. 

 

1. – Harsányi Zsolt: Marica grófnő

a) Bevezető zene

b) Marica belépője: „Húzd, mint régen”  (Kukely, énekkar)

c) Taszilo dala: „Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket” (Gulyás)

 

2.– Kulinyi Ernő: A bajadér
a)  Odette belépője: „Szép primadonna, csodál a világ” (Pászthy, énekkar)

b)  Radjami dala: „Óh, bajadérom…” (Gulyás)
c)   Odette és Radjami kettőse: „Egy jó kis bár…” (Pászthy, Gulyás )

d)  Balettzene (km. énekkar)

e) Marietta és Napoleon St. Cloche kettőse: „Jön-e velem nagysá’d shimmyt járni(Kalmár, Palcsó)

 

3. -  Gábor Andor: Tatárjárás

a) Nyitány

b) Treszka dala: „Hajrá, előre, a sík mezőre” (Kukely, énekkar)

 

4. – Harsányi Zsolt: A cigányprímás

a) Nyitány

b) Stradivári-dal: „Régen néma már a húr” (Gáti)

 

5. – Gábor Andor: A csárdáskirálynő

a) Szilvia belépője „Haj, hó!, Haj, hó! Messze délen…” (Kalmár, énekkar)

b) Jelenet: „A lányok, a lányok, a lányok angyalok” (Gáti, Korondy és az énekkar férfikara)

c) Együttes: „Nincs szebb, mint a szerelem” (Pászthy, Korondy, Gáti, Palcsó)

d) Szilvia és Edvin kettőse: „Emlékszel még” (Kalmár, Korondy)

e) Együttes: „Hurrá! Hurrá” (Kalmár, Pászthy, Korondy, Palcsó)

2835   Búbánat 2018-08-08 10:55:28

A Dankó Rádió mai operettműsorából kiemelem az alábbi elhangzott zenéket:

Behár György – Baranyai Ferenc: Fekete rózsa

A daljátékból László Margit („Párja nélkül a madár…”) és Róka István („Ó, miért, hogy a boldogságom…”) énekelt egy-egy dalt, km .a Magyar Rádió Esztrádzenekara, vezényel: Pál Tamás. A stúdiófelvétel 1974-ben készült.

 

Az MTVA – Dankó Rádió közös produkciója: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014  decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényelte. Erről a felvételről most két dal került az adásba:

Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet 

 • Szeptember végén”    Petőfi Sándor versének megzenésítése (Balczó Péter énekli a felvételen)

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.

 •  „Van az úgy, kérem, néha, néha, úgy ég a szív, s az ajkunk néma...” (Kalocsai Zsuzsa)

Még egy vidám kettős is elhangzott az operettből, egy másik felvételről:

 • Délibábos Hortobágyon egy kis kurta kocsma van…”  (Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor)

 

A mai adás végén még A cigánybáró nyitányának dallamai csendültek fel (a Váci Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli).

 

Túl az Óperencián”  - szerkesztő-műsorvezető:  Nagy Ibolya

Ezt a délelőtti műsort ismét meghallgathatjuk ma 18 és 19 óra között a Dankó Rádióban.

2834   Búbánat 2018-08-07 22:24:11

Az Ibolya-napi jókívánságokhoz magam is örömmel csatlakozom!

Ezzel a szép dallal köszöntöm,  egyben kívánok Nagy Ibolyának zenés színpadi feladatai mellett  eltöltött félévtizedes szerkesztői-műsorvezetői munkájához minden elképzelhető szépet és jót!

Kálmán Imre - Szenes Iván: A montmartre-i ibolya című operettből

/Ének és tánc: Bozsó József, Egri József, Kiszely Zoltán. - Interoperett. Kovács József rendezése/

Magunknak - rádióhallgatóknak pedig azt kívánjuk Ibolyától, hogy továbbra is fáradhatatlanul szolgálja az „ügyet”: folytassa „kiszolgálásunkat” a Dankó Rádió „Túl az Óperenciánoperett-műsorának az élén; az eddigi ambícióval - lankadatlan odaadásával - napról-napra vigye, vezesse még sokáig műsorfolyamát a rádióban! Mi pedig töltekezünk a szép operettmuzsikákkal, miközben hallgatjuk a „meghitt” vagy csupán érdekes, jókedvű, tartalmas  beszélgetéseket a stúdióba meghívott neves és érdemes személyiségekkel - alkotók, népszerű, kedvelt művészek – , akiknek a gondolatait is hétről-hétre szívesen követjük a várt zenei összeállításokban az éter hullámhosszán.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Ibolyát neve napján!


Búbánat

2833   smaragd 2018-08-07 14:57:00

 

IBOLYA napját tartjuk ma és ehhez a szép női névhez már 5 éve NAGY IBOLYA primadonna, énekművésznő és felelősszerkesztő-műsorvezető személye is kapcsolódik mindannyiunk életében, akik "Túl az Óperencián" című műsorát hallgatjuk a Dankó Rádióban.

További sok sikert kívánva köszöntöm fel, tisztelettel, így az interneten át, gondolatban egy nagy csokor gyönyörű virágot küldve!

2832   Búbánat 2018-08-07 10:20:25

A Dankó Rádióban nem sokkal ezelőtt véget ért operettműsor tartalmából kiemelem a következő, megszólalt zenei részleteket:
 

Jacobi Viktor - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Leányvásár

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Vezényel: Sebestyén András

 • Bessy és Fritz kettőse (Dzsilol-oduett): „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó, Dzsiloló, dzsiloló, dzsiloló…” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
 • Lucy és Tom szerelmi kettőse a 2. felvonásból: „Csöndes álmok éjjelén, ringó csónak lágy ölén,,,” (Németh Marika, Udvardy Tibor))

Kálmán Imre - Julius Brammer. Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő – Taszilo dala: „Mit tudjátok ti benn, hogy idekint mi fáj, hej, voltam egyszer én is büszke bálkirály…/Hej cigány, hej cigány, húzd a nótád,százfelé szakadjon a húr!...” (Csengeri Attila)

Kálmán Imre – Fritz Grünbaum, Julius Wilhelm  - Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás

 • Rácz Pali dala,  a „Stradiváridal”: Mi a jobb és mi a szebb: hegedű vagy asszony…/Szól  a nóta, csend a vége, ám a nőnél fuccs a béke…/ Az ócska Stradivari egy árva szót se szól, de hogyha játszom rajta, oly bájosan dalol.…” (Radnay György , km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, Breitner Tamás vezényel),
 • Rácz Laci és Juliska kettőse: "... Száll, száll, tovaszáll a nyár, hervad a csók, mint a rózsák…” (Petress Zsuzsa, Kelen Tibor) – a Magyar Hanglemezgyár  felvételéről (LP 1965) – mely CD-n is megjelent 2004-ben.

 

 • Vidám négyes: „Köszönöm, köszönöm, ez a perc nagy öröm!…/Voltam egyszer én is büszke bálkirály, jártam én is száz leány után…/Egy király, egy cigány…. /Jöjjön a bor, jöjjön a francia pezsgő!.../ Én vagyok a bálkirály…  áll a bál, Rácz a király…” (Koltay Valéria, Németh Marika, Kishegyi Árpád, Melis György, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó)  - Rádió Dalszínházaának a bemutatója – keresztmetszet: 1964., szeptember 7., Petőfi Rádió 20.00 – 21.00.

Csengeri Attila énekfelvételei közül  Webber Az operaház fantomja című musicaljéből is hallottunk tőle egy ismert dalt.

Ezt a zenei összeállítást ismét meghallgathatjuk délután a rádió Túl az Óperencián adásában hat és hét között.

  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Hold utcai református templom

Christoph Bossert (orgona)
J. S. Bach összes orgonaműve / 9. – Neumeister korálok

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Ránki Fülöp (zongora)
"Liszt születésnap - esti koncert"
LISZT: Nagy koncertszóló
LISZT: 5. (e-moll) magyar rapszódia
LISZT: h-moll szonáta

19:30 : Budapest
Klebelsberg Kultúrkúria

Rumy Balázs (klarinét), Fülei Balázs (zongora)
BRAHMS: f-moll szonáta klarinétra és zongorára, Op. 120/1
BRAHMS: Esz-dúr szonáta klarinétra és zongorára, Op. 120/2

20:00 : Budapest
Szent István Bazilika

Virágh András (orgona)
19:00 : Cegléd
Kossuth Művelődési Központ, Kamaraterem

Melody Quintett
Andrásik Attiláné (hegedű), Drávucz Renáta (zongora), Kreszits Margit (klarinét), Pócz Ildikó (fuvola), Sindel-Kocsis Zsuzsanna (cselló)
A mai nap
történt:
1845 • A Tannhäuser bemutatója (Drezda)
született:
1913 • Forrai Miklós, karmester, karnagy, zenetanár († 1998)
1916 • Emil Gilelsz, zongorista († 1985)
elhunyt:
1987 • Jacqueline Du Pré, csellista (sz. 1945)