vissza a cimoldalra
2020-08-10
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Operett, mint színpadi műfaj (4440)
Régizene (3647)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
A MET felvételei (960)
Gregor József emléke (183)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4030)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Franz Schmidt (3659)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2012)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (177)
Társművészetek (1829)
Opernglas, avagy operai távcső... (20585)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Fischer Ádám (-zéta-, 2007-05-25 08:01:17)

   
524   Búbánat • előzmény523 2020-06-26 16:30:19

:-))

523   Edmond Dantes • előzmény522 2020-06-26 16:24:04

Kedves Búbánat, köszönöm ;-) ... de mélyen szántásról, kivesézésről szó sincs. Ha ilyesmire vetemednék, az hosszú lenne és ...khm... még én sem olvasnám el. Csak néhány, pontosabban két főigazgatói gyöngyszem-megjegyzést bátorkodtam a belinkelt cikkből -divatos szóval- nem "összefüggéseiből kiragadva" véleményezni + egy utószót hozzábiggyeszteni bónuszképpen. És egészen biztos, hogy azzal a tárgyi és más, sokoldalú felkészültséggel, aminek itt "Tag wie Tag" tanújelét adod, te nagyon is képes és alkalmas vagy-lennél saját véleményed kifejtésére, amire azért szerencsére akad példa olykor pl. 1-1 megtekintett előadás kapcsán. Jó lenne sok vagy több ilyent olvasni a neved alatt :-)

522   Búbánat • előzmény521 2020-06-26 15:57:34

Kedves Edmond!

Minden elismerésem, hogy a cikk bejegyzését követően ilyen hamar és ilyen mélyreszántó kommentben  már képes voltál reflektálni  Ó. Sz. friss írására, "kivesézve" állításait, hozzáfűzve saját meglátásaidat.  Bevallom, én erre/ilyenre  nem volnék képes  - eleve nem tartom alkalmasnak magam kommentek írására, bár nekem is van véleményem mindenről – csak nem biztos, hogy annyira  P.C., feltáró jellegű, szalonképes és olyan irányultságú volna, mint  a Tiéd és akkora súllyal és nyomatékkal, mint ahogyan Te ezt itt műveled… De nem irigyellek az ilyen irányú és alaposságú munkálkodásodért! Csak így, ilyen lelkesen, buzgón tovább!

521   Edmond Dantes • előzmény520 2020-06-26 14:59:20

Kurz (ugye így mondják németül?): 

1) a dortmundi egyetem idézett újságjának valszeg tényleg "nincs Google a szerkesztők gépén, sőt masinájuk sincs, csak egy réges-régi telefonos regiszter" ... különben nem oda fordultak volna pártatlan, semleges véleményért, ahová fordultak. Igaz, Németországban a jelek szerint még él az "audiatur et altera pars" elmélete és gyakorlata...

2) Főigazgató Úr  hálás lehet Fischer Ádámnak, Paul Lendvainak: a) rajtuk rugózva, rájuk hivatkozva ismétel(get)heti el többször is -ha valaki nem tudná- az érdekeltek megnyugtatására, hogy "Ókovács Szilveszter nem tagadja közelségét a regnáló Fidesz-párthoz" és „Az Opera is a kormánnyal összefüggésben lévő személyek kezében van”. Talán jókor is jön ez néki, mert pozíciója mintha kissé megrendülni látszana olykor-olykor. Például akkor, amikor a MÁO rekonstrukciós munkálatainak irányítását huss! kiröppentik a kezéből és átpasszolják az Andrássy út túlsó végén álló másik palota főigazgatójának. Mi sem természetesebb ugye, mint hogy az Operaház felújítását egy múzeumigazgató (és nem az Intézmény vezetője) irányítja... b) "Fischer szerint is a Billy Elliot bukása tipikus példája annak, mit zajlik régóta Magyarországon ... De az igazgató pontosan tudja, hogy több támogatást kap, ha jól viselkedik.”: kapóra jön ám ez az állítás Főigazgató Úrnak! Sokadszor cáfolhat-háríthat egy anno nem Fischertől, Lendvaitól, hanem egy masszívan lakájmédium kormányközeli újságtól indított támadást, miközben sokadszor is elfödi az elfödhetetlen tényt, miszerint a Billy Elliot több évadra befogadása az Erkel Színházba, akkora anyagi és erkölcsi bukás, amihez képest Billy gyerek nemi identitása kismiska. Persze közpénzből bukni nem nagy kunszt.

PS Ahogy a Billy Elliot nem Ókovács Szilveszteré, úgy a budapesti Wagner-napok nem/sem Fischer Ádámé, ahogy azt Főigazgató Úr állítja: "Fischer Ádám az elmúlt 10 évben is rendületlenül vezényelhette Wagner-fesztiválját" és "...amennyit Fischer Ádám a Wagner-napjaira fordítani módjában áll." A Wagner-napok nem Fischer Ádámé, legfeljebb Fischer Ádám és a magyarországi kulturális élet nagy napjai. A budapesti Wagner-napok a MüPa által azaz nagyobbrészt közpénzből finanszírozott rendezvény, 2006 óta szüntelenül telt házakkal és komoly (pozitív) nemzetközi visszhanggal ... ellentétben pl. a Billy Elliottal. Nemzetközi visszhangja ez utóbbi produkciónak is volt, de anyagi "hasznát" inkább ne firtassuk, mert a végén még a -szintén- közpénz elherdálásának esetébe botlunk. Igaz, egy következmények nélküli országban színházban: következmények nélkül.

520   Búbánat 2020-06-26 13:39:09

„A valódit mondd, ne az igazat? Avagy a német sajtó gyógyíthatatlan”

ÓKOVÁCS SZILVESZTER2020.06.26. 10:44 ORIGO.HU

ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA  142 LEVÉL

Édes Néném,

 József Attila híres versének címét úgy is írhatnám a mai felületes és sunyi világban: Thomas Mann üldözése. A betűk nagyjából megvannak, más kérdés, hogy az összkép teljesen mást mond. Így vagyunk a német sajtóval is. Nincs kétségem afelől, hogy amit alább bemutatok, az naponta X esetben fordul elő, és fontosabb ügyek esnek áldozatául, mint holmi operás témák. De talán éppen ezért fájóbb: miért kell ebben is hazudni, elhallgatni, csúsztatni? A rólunk szóló írások megdöbbenésre nem érdemes, visszatérő érdekessége, hogy előadásokat nem néznek meg a „kritikusok”, még akkor se tették, amikor élőben lehetett, és most sem teszik, amikor az internetről elég sok anyag hozzáférhető. És így áll ez tágabb értelemben is. Magyarországról írni a német nyelvterületen ma annyit tesz, mint megszólaltatni a hazánk ellen forduló híres/hírhedt magyarokat, és zsurnalisztikai fügefalevélnek oda-odabiggyeszteni valaki más pár sorát is, ami szükségképpen gyengébb lesz, a kikért szövegből gondosan kinyírt mondatokat tekintve. (Ez utóbbi ige megint jól példázza, milyen remekül duplafenekű is a mi drága anyanyelvünk…)

 

Ismerős arcok

A dortmundi egyetem kulturális lapja, a zenei újságírókat tömörítő Terzwerk kérdéseket intézett hozzám pár hete, és néhány napja kijött a nagy anyag is – Magyarországról. Olyan nagyon nem lepődtem meg, hogy a 91 éves Paul Lendvai az egyik fő hivatkozási pont, azon sem, hogy a kulturális aspektust épp Fischer Ádám és Schiff András képviseli. Pedig lennének tippjeim, például a világ vonós koncertéletének néhány meghatározó szereplője – Baráti Kristóf, Várdai István, Kelemen Barnabás, Fenyő László – ugyancsak magyar, léteznek nemzetközi hírű énekeseink, Komlósi Ildikó vagy Bretz Gábor ugyancsak lehetne vonatkoztatási pont, sőt, van operista világsztárunk is Marton Éva személyében, ráadásul Németország és a német nyelv familiáris a számára. Valószínűleg nincs Google a szerkesztők gépén, sőt masinájuk sincs, csak egy réges-régi telefonos regiszter. Vagy a tájékozottsággal van baj – esetleg politikai prekoncepció mentén dolgoznak, amire még gondolni is illetlenség volna részemről, aki politikával nem foglalkozom.

Az e-mailemet mégiscsak megkapták valahogy. Alább – olyan demeterszilárdosan, mert úgy tűnik, tényleg ennek az ideje jött el – közreadom, mit írtam a dortmundi megkeresésre. Előtte viszont a releváns részletek következzenek a hosszú német cikkből, amelynek Európai Parlamenttel, Népszabadság-megszüntetéssel (?!), Karácsony Gergellyel foglalkozó hasábjaitól megkímélem Nénémet.

[...] 

519   Búbánat • előzmény515 2020-06-17 15:08:56

Fischer Sándor alábbi írása az operett rádiófelvételének bemutatója előtt – 1977. április 9.  -, a Rádió és Televízió Újságban jelent meg:

Offenbach magyarországi reneszánsza, melyet a Rádió három évtizeddel ezelőtt indított el, az e heti bemutatóval újabb állomásához érkezett. A párizsi mester darabjai, főleg egyfelvonásosai jóformán nem is kerültek előadásra nálunk. A korabeli német kritika „erkölcstelennek”, „züllöttnek” minősítette zenéjét; Pesten, száz évvel ezelőtt, a régi Nemzeti Színházban csak német átdolgozás alapján kerülhettek a művek a magyar közönség elé, Kodály szavait igazolva, melyek szerint „Németország eltakarta előlünk a Nyugatot”. De nemcsak a franciák tartják számon klasszikusaik között. Rossini is „a Champs-Elysées Mozártjának” nevezte Offenbachot, és bizonyos értelemben jogosan, mert a német utóromantika súlyos, bonyolult, patetikus wagneri levegőjében frissítőn hatott Offenbach átlátszó, könnyed bája, szellemes iróniájának leleplező, drámai ereje.

A férj kopogtat c. művét Offenbach az Orfeusz után komponálta, premierje Párizsban 1859-ben volt, magyar bemutatója a régi Nemzeti Színházban 1861-ben Egy férj az ajtó előtt címmel hangzott el; nemrég a tévé is műsorára tűzte. A tragikomikus hős a férj, aki nem hiszi el a valóságot, mert nem látja, és azt képzeli, hogy csak ugratják őt – tehát „rosszkor” kopogtat… Ezért lett a francia eredetiben a darab középpontjában levő kuplé refrénje a párizsiak közt szállóigévé vált molière-i idézet: „Tu l’as voulu, Georges Dandin!” Te akartad, Georges Dandin…

518   smaragd • előzmény516 2020-06-17 14:12:09

Fischer Sándor, jobbról a második a képen, a "Komáromi farsang" rádiófelvételének próbáján, a Magyar Rádióban, 1957-ben.

A zongoránál a zeneszerző: Kemény Egon.

Balra, háttal: Erdődy János, Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert.

517   Búbánat • előzmény516 2020-06-17 13:39:09

Fischer Sándor  - műfordító, karmester, zeneszerző, 1949 - 79-ig megszakításokkal a Magyar Rádió dramaturgja és vezető lektora. Tevékenységének legfontosabb területe színpadi művek műfordítása, tbk.: Idomeneo, A varázsfuvola, Don Pasquale, Lammermoori Lucia, Macbeth, A végzet hatalma, Eljegyzés lámpafénynél, A férj kopogtat, A denevér, A cigánybáró. 

516   smaragd • előzmény515 2020-06-17 11:46:36

Fischer Sándor a Magyar Rádió zenei dramaturgja is volt, Wikipédia oldala:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fischer_S%C3%A1ndor_(karmester)

Kemény Egon "Hatvani diákjai" és "Komáromi farsang" című daljátékainak egyik rádiós alkotója, több korabeli rádióújság-cikkben is megtalálható aktív tevékenysége. 

https://kemenyegon.hu/daljatekok

515   Búbánat 2020-06-17 10:13:40

Kevesen tudják, ezért legyen  nyoma itt is: Fischer Ádám karmester, művészi pályája elején operettfelvételt készített idehaza a Rádióban - és a francia dalszöveget az édesapja, a szintén karmester, Fischer Sándor "magyarította"...

Jacques Offenbach: A férj kopogtat

egyfelvonásos operett

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1977. április 9., Kossuth Rádió, 20.45 – 21.34

Szövegét Delacour és Morand írta, rádióra Fischer Sándor dolgozta át.

Vezényel: Fischer Ádám

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara.

Zenei rendező: Erkel Tibor

Rendező: Varga Géza

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Martel, a férj – Gregor József
Susanne, a felesége – Csengery Adrienne
Rosita, a barátnője – Lehoczky Éva
Nicolas, zeneszerző – Rozsos István
Kőműves – Agárdy Gábor (próza)

A rádió operettműsoraiban időnként felcsendülnek a darab részletei.

514   Edmond Dantes 2020-06-17 09:50:58

Rendhagyó pünkösdi "járványkoncert" a düsseldorfi Tonhalle Mendelssohn-terméből: a Düsseldorfi Szimfonikusokat Fischer Ádám vezényelte. Műsor: 


Joseph Haydn: Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (részlet) 

Gustav Mahler: Symphonie Nr 5 Adagietto
Joseph Haydn: Ouvertüre zu "La fedeltà premiata"
Joseph Haydn: Symphonie Nr. 45 "Abschiedssymphonie"

A koncert YT-on ide kattintva tekinthető-hallgatható meg.

513   Klára • előzmény512 2020-01-02 12:29:53
512   Edmond Dantes 2019-12-21 15:17:14

Most jutottam hozzá az előző beírásban már belengetett életrajzhoz, Oplatka András, Svájcban élő történész, újságíró Zenekar az egész világ c. könyvéhez. Fischer Ádám életének, szerteágazó pályaívének, karrierje állomásainak tényszerű, alapos ismertetése mellett szó esik egyebek közt a karmester közéleti tevékenységéről, a színpadon kívüli világról alkotott értékrendjéről, emberi-művészi attitűdjéről és a napjainkban oly divatos (operai) "rendezői színház"-toposz iránt érdeklődők hosszabban olvashatnak a maestro valamint a szerző utóbbival kapcsolatos véleményéről, tapasztalataikról.

511   Edmond Dantes 2019-07-19 08:36:55

Mesterfogás címmel hosszabb -politikától mentes- interjú a világhírű magyar karmesterrel a Woody Allennel közös új milánói Gianni Schicchiről és a vele egy estén előadott Salieri-egyfelvonásosról, a klasszikus zene szerepéről a mai világban, komolyzenei ízlésről, operai közönséggal kapcsolatos tapasztalatairól, a Duna-parti Bayreuthként emlegetett budapesti Wagner-napokról, magyarországi komolyzenei fesztiválokról, Mesterhegedűk a Ringnek Alapítványról. A karmester közelgő 70. születésnapjára hamarosan életrajzi könyv jelenik meg Fischer Ádámról. A cikk ajánlója itt, a teljes interjú a nyomtatott HVG-ben olvasható.

510   Klára • előzmény509 2019-07-05 07:23:55

Vagy egyiket sem, hanem elolvassa az illetékes operaház által kiadott műsorfüzetecskében található tájékoztatót. Esetleg a rendezőasszistensek valamelyikével lefordíttatja a libretto egyes részeit, elvégre az internacionális  világban nem várható el, hogy egy rendező minden nyelven értsen. (copy Christian Thielemann)

509   Héterő • előzmény507 2019-07-05 02:41:11

Ó, hogyne! Megtudhatjuk, hogy esetleg, már ha az ideje engedi, legközelebb nem nézi meg a hosszas első-második felvonást, csakis kizárólag a harmadikat, és így szerinted akkor minden rendben. Nagyszerű.

508   IVA • előzmény507 2019-07-05 02:34:45

A Fidelio cikke divatos tördelésű, ám trehány, nem zavaros szerkesztésű. Nem látom, ki jegyzi a cikket, mindenesetre ahol – nyilván a rövidség kedvéért – Woody Allen szavait összefoglalásra váltja, bizonytalanná válik a hitelesség. Például azért, mert egy termékeny filmrendező sem forgat folyamatosan és mindennap filmet. Szerintem a harmadik felvonások témájával Allen csak szellemeskedett, ami a teljes szöveg hiányában értékelhetetlen.

507   lujza • előzmény503 2019-07-05 01:51:50

"Allen régóta szeret operát hallgatni, de általában csak az első két felvonást üli végig, mivel a filmforgatások korán reggel kezdődnek. „Mindig is szerettem volna, hogy legyen egy olyan este, amelyet csak a harmadik felvonásoknak szentelnek, hogy végre megnézhessem azokat, amelyeket az elmúlt években elszalasztottam” – tette hozzá."

Azért így kicsit másképpen hangzik az a mondat.

506   Edmond Dantes • előzmény504 2019-07-04 07:55:53

Nem tévedés: a budapesti bemutató 1964. február 16-án volt. Rohan az időőőő...

505   Edmond Dantes • előzmény502 2019-07-04 07:53:13

Talán MÁO is kipróbálhatná Woody Allent, ameddig még nem késő. Fischer Ádámról nem is beszélve, de őt megkapni az Operaház részéről alighanem valószínűtlenebb mint Woody Allent.

504   Klára • előzmény503 2019-07-04 07:41:52

Hm!   Felkészülten?

Én végighallgatom az operákat, akár a helyszínen, akár csak rádió-  vagy tv közvetítésben. Akkor most én is jelentkezhetek rendezőnek? (Bocs, a Wozzeck-et anno az első felvonás után otthagytuk, mentségemre szolgáljon, hogy a Nagymamám akadt ki, ő döntött úgy, hogy ebből elég, és akkori életkoromnál fogva még nem jelenthettem ki, hogy márpedig én maradok. Egyébként a Wikipédia 1964-re hozza a budapesti bemutatót, ez tévedés, ennél korábban volt!)

 

503   Héterő • előzmény502 2019-07-03 22:40:18

"Régóta szeret operát hallgatni, de általában csak az első két felvonást üli végig."
Legalább egyfelvonásoshoz felkészülten állhat rendezni, nem zavarja a harmadik stb. felvonás feleslegessége.

502   IVA • előzmény501 2019-07-03 17:46:47

Én sem fogom kitörni érte a nyakam, noha a képgaléria szerint Woody Allen Gianni Schicchije sokkal megnyerőbben fest, mint az Anger Ferencé. Ambrogio Maestrihez is erős bizalmam lenne.

501   telramund • előzmény499 2019-07-03 15:29:12

Nyakam töröm ,hogy ott lehessek,Sajnos sem a műveket sem a személyeket nem kedvelem.

500   Edmond Dantes 2019-07-03 15:10:47

Khm...ötszáz! És csakazértis betűvel :-)

499   Edmond Dantes 2019-07-03 15:02:43

Július 6-án két egyfelvonásos operát mutat be a milánói Scala: Salieri Prima la musica e poi le parole c. művét és Puccini Gianni Schicchijét. Utóbbi produkciót az Oscar-díjas filmrendező, Woody Allen állítja színpadra, akinek ez lesz az első rendezése a Scalában. (A Salieri-operát Grischa Aschagaroff müncheni rendező jegyzi.) Karmester: Fischer Ádám. Részletek t.k. itt és itt

498   Edmond Dantes 2018-08-23 13:36:55

"A segítségnyújtás nem lehet bűncselekmény"

Beszélgetés a Fidelioban Fischer Ádámmal operá(k)ról, Wagner-napokról, egyebekről itt.

497   IVA • előzmény496 2018-07-03 01:25:54

A topic címe a cikk linkelése és a kivonatolás elégségessége mellett szól.

496   Edmond Dantes • előzmény495 2018-07-02 09:35:46

Ezt a kiváló, széles látókörű cikket nem elégséges csupán a Fischer-testvérekre fókuszálva szemlézni-kivonatolni. Ez az írás alapvetés, a mai Magyarország egyik hű kulturális tükre a nem hivatalos Magyar Közlönyben, ezért komoly(abb) tanulmányozást érdemel. Ajánlom például Pröhle Gergely főigazgató úr (PIM) szíves figyelmébe, nem először: ld. Erkel-topik 9304. Ide másolom: "Reszkess Pröhle Gergely?" Vagy már felkiáltójel kell a mondat végén?

495   Búbánat 2018-07-01 20:34:02

ÚJABB PÉNZESŐ A NÁCIZÓ BALLIB ÉRTELMISÉGRE

MAGYAR IDŐK, 2018. JÚNIUS 30. SZOMBAT 10:00 2018. 07. 01. 12:04

VÉLEMÉNY

VEREBES ISTVÁN: AZ UTÓBBI TÍZ ÉVBEN CSAK A JOBBOLDALHOZ SOROLT IGAZGATÓKTÓL KAPTAM MUNKÁT

/Szakács Árpád/

 

[…] „Nigéria azért is jó hely, mert ott nem tombol az antiszemitizmus, nem dühöng a nácizmus, a rasszizmus, a kirekesztés, az idegengyűlölet, mint Magyarországon. Nincs is olyan nigériai, aki be merné tenni a lábát hazánkba, ha elolvassa, megnézi a Fischer Ádám, Fischer Iván testvérpár Magyarországról szóló nyilatkozatait. Fischer Iván, aki a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, különböző helyeken nap mint nap ezekkel ordibálja tele a nyugati sajtót: „A magyar politikusok kulturális bűnözők”; „Az én országom tele van gyűlölködéssel, rasszizmussal, korrupcióval és hazugsággal”; „Ezt a nagyzenekart meg sem érdemli Magyarország”. Fischer úr már operát is írt a náci magyarokról, amelyet a New York Times 2013. október 20-i számában így jellemzett: „Opera veszi fel a harcot a magyarországi növekvő antiszemitizmus ellen.”

A terjedelmes írás Fischer Ivánt Schiff András zongoristával és Alföldi Róbert rendezővel együtt az Orbán-rezsimmel szemben felkelő hősökként méltatja.

Fischer Iván úr meg nem érdemelt zenekarának költségvetése viszont rajtunk maradt, mint szamáron a fül. Jó nagy összeg, jó sok pénz, amivel tisztességesen elszámolni már nem nagyon tudott a „rezsimmel szemben felkelő hős”. A Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány 2013–2015 közötti gazdálkodásának ellenőrzése után tavaly novemberben az Állami Számvevőszék azt írta: „Az alapítvány az ellenőrzött időszakban államháztartási és azon kívüli forrásból összesen 5,5 milliárd forint támogatást kapott.” Azt is megállapították, hogy a szervezet nem tud törvényesen elszámolni az állami támogatással, sőt súlyos szabálytalanságok özönét tárták fel.

Szerencsére Fischer Ádámot sem hagyta a diktatúra a határ szélén, ahol folyamatosan követeli a kerítés lebontását. Migránsmentő akciók özönét indította, támogatta, közben külföldön mindenhol ódákat zengett az idegengyűlölő magyarokról. Márciusban emberi jogi díjjal tüntette ki Soros Györgyöt. Jócskán volt rá keret abban a pénzeszsákban, amellyel a Fidesz-diktatúra immár nyolc éve próbálja elnyomni.

Fischer Ádám úr most éppen Wagnerrel harcol a migránsok jogaiért – írta jú­nius 20-án a Népszava. Ki nem találnák, hol! Hát a náci Fidesz által fenntartott Művészetek Palotájában (Müpa), ahol annyi munkával látják el, hogy kis híján ínhüvelygyulladása lesz a sok vezényléstől és a pénzszámlálástól, amit érte kap. Sőt menetrendszerűen most is ő a Wagner-napok művészeti vezetője – örvendeztetett meg a jó hírrel még májusban Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Fischer Ádámot most éppen Wolf-díjjal tüntették ki, és a csaknem harmincmilliós jutalmat át is utalta a migránsokat támogató Soros-szervezetnek, a Helsinki Bizottságnak, hogy még több érzékenyítőtréninget szervezzenek az idegengyűlölő magyaroknak.” […]

 

494   Búbánat 2018-05-14 22:35:12

1976. november 15.,  Petőfi Rádió, 19.10

Kapcsoljuk a Csepeli Munkásotthont

Verdi: A trubadúr – hangversenyszerű előadás

Négyfelvonásos opera

Szövegét Salvatore Cammarano írta. Hevesi Sándor fordításának felhasználásával Lányi Viktor fordította.

Vezényel: Fischer Ádám

Közreműködik az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Szereposztás:

Leonóra – Moldován Stefánia

Manrico – Simándy József

Luna gróf – Miller Lajos

Azucena – Komlóssy Erzsébet

Inez – Takács Klára

Ferrando – Gregor József

Ruiz, Hírnök – Horváth József

Öreg cigány – Póka Balázs

493   Edmond Dantes 2018-03-08 09:02:40

Fischer Ádám, amennyire tudom,  -zéta- 2010-es tudósítása óta (is) "zavartan botorkál"...világhírű zenekaroknál -februárban pl. a Berlini Filharmonikusokat vezényelte több koncerten- és a világ legjelentősebb operaházaiban (MET, Scala, München, Semperoper etc.) és vélhetően nem tölti el rettegés akkor sem, amikor ezekben a hetekben, hónapokban is a rendezetlen, félelemben élő, koszos-piszkos, bűnözéssel sújtott Bécsben, a StOP-ban és a Musikvereinben vezényel koncerteket, operaelőadásokat...pl. Ringet a Ringen :-)

 

492   Edmond Dantes 2018-03-07 18:47:35

Fischer Ádám saját honlapján ez olvasható:

Er war Generalmusikdirektor in Freiburg (1981-1983), Kassel (1987-1992), Mannheim (2000-2005) und kehrte als Künstlerischer Leiter der Budapester Oper (2007-2010) in seine Heimatstadt zurück.

491   Edmond Dantes 2018-02-14 14:26:32
Megosztva Paul McCartney és Fischer Ádám kapta idén a Wolf-díjat, bővebben erről (az "ökumenizmus" jegyében)
itt  és  itt.
490   nizajemon • előzmény487 2017-08-02 12:55:49
Bátorkodtam lehetfinoman megköszönni a 3 napos látogatáson elhangzottakat.Nem hittem,de nagyon köszönöm.
489   Edmond Dantes • előzmény486 2017-08-02 09:57:53
Vannak, akiknek tetszik, nem kicsit, nagyon. És még tapsikolnak is hozzá mint a jázminok. Pedig ez a meleg már nem szellőzködő, nem lágy..
488   IVA • előzmény487 2017-08-02 08:54:40
Kő helyett like.
487   Klára • előzmény486 2017-08-02 08:25:13
Valamikor disszidens volt a megnevezés, aztán "külföldre szakadt hazánkfia", manapság magyar származású. Én mindegyiket undorítónak tartottam és tartom ma is.

Ennél már csak az undorítóbb, ha valaki szégyelli a magyarságát, és nem vállalja, holott ide született, életének egy részét itt élte le, itt járt iskolába, stb. Ha valami miatt elment - mert nem tetszett a rendszer, vagy mert kedvezőbbek voltak a karrier-kilátások egy külföldi továbbtanulás, vagy szerződésrévén - lelke rajta. Csak azt nem rétem, miért kell világszerte szidni, ócsárolni, mindennek elmondani az itthoni állapotokat - evvel kompenzálják a haza elhagyása miatti lelkiismeret furdalást? Miközben persze esetenként nem kevés fellépti díjért hazajárogatnak?

Régebben is voltak és ma is vannak kiváló művészek, akik jelentős külföldi pályafutás után hazatértek, pl. Svéd Sándor, Ilosfalvy Róbert, Marton Éva, bocs de jelenleg Ők jutottak eszembe. És érdekes módon egyiknek sem lett kisebb a külföldi karrierje attól, hogy nem keltette rossz hírünket odakint.

Negatív példát nem hozok, mert rögtön törölnének, mindenki gondol, amit akar és akire akar.Persze, így is lesznek, akik megköveznek ezért a véleményért, de ez benne van a pakliban, ezt belekalkuláltam.
486   parampampoli • előzmény485 2017-08-01 13:39:00
Ez pontosan olyan. És pontosan annyira undorító is.
485   Edmond Dantes • előzmény478 2017-08-01 13:15:44
Fischer Ádám..."magyar származású karmester": ez olyan mint Imre Kertész (vagy Kertész Imre) magyar származású Nobel-díjas író?
484   Edmond Dantes • előzmény479 2017-08-01 13:11:11
Nem tudom, hogy a nagy meleg „kák szálávej létát" vagy engem viselt(e)-e meg jobban, de a levél finoman szólva is elég nehezen követhető vagy értelmezhető. Nagyon sok benne az összehordott hét és hó. Az viszont valószínű, hogy a felsorolt ír költők-írók ismertsége a töredéke volna a ténylegesnek, ha ír nyelven alkottak volna. És annak, hogy angolul írtak, ugyan miféle "borzalmas következményei" lettek? Megjegyzem, az egyik legszebb, legérthetőbb anyanyelvi angolt tapasztalatom szerint éppen az írek beszélik.
483   parampampoli • előzmény481 2017-08-01 10:06:53
Bravo, tiberio !!!!!! -:))))))))))))))))
482   Edmond Dantes 2017-08-01 09:08:30
Eszembe jut fórumtársunk minapi bejegyzése a Kimernya-fórumon: "Aquila non captat muscas."
481   tiberio 2017-08-01 08:49:03
Most akkor vagy nagyon rálépett Fischer Ókovács tyúkszemére, vagy nagyon rossz a lelkiismerete a főigazgatónak, ha már ennyit rugózik azon az interjún. Mindenesetre, ha tényleg az a szándéka, hogy visszaédesgesse a karmestert egy-két előadás elvezénylésére, akkor személyes hordójáról nénikéjéhez intézett egyre túlhabzóbb kukorékolása inkább kontraproduktív.
480   lujza 2017-08-01 01:52:41
Az Operaház 2017/18-as vastag évadfüzetének végén az évadban vezénylő karmesterek között Fischer Ádám is fel van sorolva, mint a Trisztán és Izolda karmestere. Itt a Müpáról van szó?
479   Búbánat • előzmény478 2017-07-31 23:04:36
Nyelvében él(c) a nemzet

ORIGO.HU, - -2017.07.31. 08:44

Ókovács szerint az opera – 2/35. levélária

A cikkből számunkra, azt hiszem, a leginkább érdeklő mondat:

„Biztos rossz hír néhányaknak, de a Magyar Állami Operaház 2018 októberében mégis elviszi az Újvilágba a Bánk bánt – és más műveket, pl. a Sába királynőjét, de baletteket is.”
478   Búbánat 2017-07-25 10:32:52
„Egy kinyújtott kéz története” - Ókovács szerint az opera – 2/34. levélária


Origo.hu -2017.07.25. 08:57

„Kedves Néném!...”

„Ebben a csudameleg nyárban köszönöm, hogy elküldte a Magyar Narancs minapi interjúját, amelyben Fischer Ádám karmester nyilatkozik, s amelynek egy kérdése – nevemet nem említve, de jelenlegi pozícióm alapján tévedhetetlenül körülírva – engem is hírbe hoz. Úgy gondolom, most akkor helyre tehetnénk a Fischer-ügyet, már annak természetesen operaházi olvasatát. Nem lesz rövid, de tanulságosnak ígérhetem….”
477   Héterő • előzmény476 2015-12-09 19:43:46
Irigylésre méltó, ha ez volt életed legnagyobb hibája... :-)
Csak nem te is gazdasági menekült lettél, mint szegény (?) topic-névadónk?
476   Kaliban 2015-12-09 10:30:31
Mert mos nyilván minden a legeslegnagyobb rendben van ebben a legeslegjobb országban. Hahaha kacag a májam! Életem legnagyobb hibája volt, hogy 2010-ben bizalmat adtam ennek a maffia-kormánynak, miniszterelnöknek. És azért én korábban ekte Fideszesektől is hallottam már, hogy Orbán Viktor diktatórikus eszközökkel kormányoz. Kedves Héterő!
475   parampampoli • előzmény472 2015-12-08 15:49:18
Erre válaszolnék, ha nem lett volna mellé a változatlan -- sőt még olyanabb -- stílusú magánlevél. Így nem teszem.
474   Hangyász • előzmény472 2015-12-08 13:42:12
inTézkedésével
473   Hangyász • előzmény472 2015-12-08 13:41:57
inTézkedésével
472   Hangyász • előzmény468 2015-12-08 13:41:30
Finomítok: Mélyen tisztelt P.! Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején minden inttézkedésével egyetértettél?
471   Hangyász • előzmény468 2015-12-08 13:37:37
Mindjárt gondoltam.
470   parampampoli • előzmény469 2015-12-03 14:32:57
Nekem nem a levelek elszomorítóak, hanem a helyzet, amellyel kapcsolatban íródtak. Azon viszont csak derülni tudok, ha olyanok kifogásolják -- nem rád gondolok -- akik élénken helyeseltek, mikor Orbán el akarta ítéltetni Magyarországot Burmával együtt, mint antidemokratikus rendszert. A vita itt ér véget. Általában is, a témáról velem most is.
469   nizajemon • előzmény468 2015-12-03 14:18:32
Én meglehetősen kedvellek,ezért elmondom,hogy szerintem elszomorítóak ezek a levelek,és másra nem valók,minthogy az árkok még véletlenül se temetődjenek.De attól,mert máshogyan látjuk ezt a kérdést,ugyanúgy tisztelem benned az embert.A testvérekben nem.
468   parampampoli • előzmény467 2015-12-03 14:07:13
Ilyen stílusú bejegyzésekre nem szokásom válaszolni.
467   Hangyász • előzmény465 2015-12-03 14:05:47
Gyurcsány idejében persze kussoltál, mi?
466   Momo • előzmény464 2015-12-03 13:52:29
Galántai táncok - részlet - a Berliniekkel.
465   parampampoli • előzmény464 2015-12-03 13:47:40
Már akkor volt szó róla, hogy magyar értelmiségiek írtak levelet Clintonnak. Amúgy szerintem jól tették, bár eredménye, mint látjuk, nem sok volt.
464   Momo • előzmény462 2015-12-03 13:45:12
Nekem például teljesen új volt tegnap... csak nem akartam belinkelni, annyira politikai ügy. :-(

Inkább hallgatom, amit vezényel.
463   parampampoli • előzmény462 2015-12-03 13:36:36
Ősrégi történet, lerágott csont többszörösen.
462   Búbánat • előzmény461 2015-12-03 12:51:40
A másik Fischer, az Iván neve is most újra nyilvánosságot kapott - nem zenei vonatkozásban:

Fischer Iván levele

Fischer Iván a magyar diktatúráról írt Clintonnak

MNO.hu - fib, 2015. december 2., szerda 19:36, frissítve: szerda 19:39

Az eredeti levél

/valasz.hu/
461   Héterő 2015-12-02 22:22:03
Gefallen zu wollen, ist die größte Gefahr

Ich bin ein klarer Fall eines Wirtschaftsflüchtlings.
Was ist Heimat, ist die Frage. (Pause)
Wie „funktionieren“ die Ungarn?
Die Presse, Print-Ausgabe, 29.11.2015
460   Edmond Dantes 2015-09-18 10:15:18
http://www.atv.hu/videok/video-20150917-friderikusz-2015-09-16
459   kugli • előzmény445 2012-09-03 11:59:59
Kis hibával... Ugyanis ott mutatták be 1979 elején. Várkonyi kezdte a próbákat, de megbetegedett.
458   IVA • előzmény457 2012-09-01 05:12:22
Nem kevés badarság hangzik el ebben a beszélgetésben, különösen az első felében. Azt pl. megnézném magamnak, hogy Eszenyi Enikő bemutatja A hatodik koporsót, különösen az előzmények után...
457   Búbánat • előzmény455 2012-08-31 21:15:48
Dörner György az Újszínházról (Rájátszás, 2012. augusztus 30.)

456   macskás 2012-08-31 17:26:45
456
455   Városszéli Anasztázia grófnő • előzmény454 2012-08-31 15:35:25
Mit mondott a kis szófogadó?
454   Búbánat • előzmény448 2012-08-30 19:39:58
Ma este a Rájátszásban (Hírtévé) Dörner György kommentálni fogja a meghozott döntését.
453   Városszéli Anasztázia grófnő • előzmény449 2012-08-30 18:08:58
Inkább csak vezényeljen!
452   telramund • előzmény449 2012-08-30 17:37:09
Ez megint politika.Nem ? Megnyugodhatunk FA ismét teljes mellbedobással csak a művészetre koncentrálhat.
451   parampampoli • előzmény450 2012-08-30 14:51:37
A Házmestersirató a Vígben ment, szerintem az volt Csurka legjobb darabja, szenzációs előadásban. Nagyon jó volt az Eredeti helyszín, a Deficit, a Ki lesz a bálanya? és a Döglött aknák is, a Versenynap pedig egyenesen pocsék volt.
450   IVA • előzmény445 2012-08-30 01:27:53
A Deficit volt az, amelyet elsőre nem engedtek bemutatni a Pesti Színházban, de végül bemutatták, és több százszor adták elő nagy sikerrel. Egy másik szereplőgárda is beállt a darabba, onnantól felváltva ment a némileg eltérő rendezésű két változat. Ugyancsak a Pestiben adták, hasonló sikerrel, a Házmestersiratót, Tábori Nóra remeklésével. Egyébként a „konszolidáció időszakában” Csurka nem a betiltott, hanem a felkapott szerzők kategóriájába tartozott. Operaházi és Erkel színházi előadások színlapjain nosztalgiázva szoktam nagy ritkán régi Pesti Műsorokat lapozgatni. Akadt olyan nap, amikor Budapest két-három jelentős színházában adtak Csurkát ugyanazon az estén, vagy ennél is több darabját hetente, miközben filmek, tv-játékok forgatókönyveit vagy ötletadó műveit is jegyezte...
Betiltásokban sosem volt hiány ebben az országban. Hogy csak a múlt század második feléről szóljak: betiltották már A csodálatos mandarin című „botránykövet” is. Emlékezetes, hogy a szocializmusban hosszú időre letiltották a fergeteges sikerrel bemutatott Hegedűs a háztetőn előadását a Fővárosi Operettszínházban (később aztán folytathatta diadalútját Bessenyeivel), a Halálfejesek című motoros filmet a mozikban. Vagy másfél évtizeddel ezelőtt a Krisztus utolsó megkísértése című film televíziós vetítését a Magyar Katolikus Egyház tiltatta le. (A köztelevízió akkori, „demokratikusan” kinevezett vezetője nem énekelte erre, hogy „Soha meg nem hajlíthatja hatalmam az oltár!”)
449   IVA • előzmény441 2012-08-29 22:47:44
Fischer Ádám reagálása a fordulatra
448   IVA • előzmény446 2012-08-29 22:39:33
A címben röviden akarták jelezni, miről szól a tudósítás. Szerintem a meghátrál nem pejoratív, hanem tárgyilagos kifejezés. Csak akkor minősítene, ha elé írnák, hogy pl. gyáván, vagy okos megfontolással, de így, önmagában nincs probléma ezzel a szóval. (Nem "talán nem a legjobb döntést hozta", hanem biztosan rossz döntést hozott.)
447   macskás • előzmény443 2012-08-29 14:37:32
:)
446   Cilike 2012-08-29 14:11:19
Nekem az tetszik, hogy ha bemutatja, az a baj, ha meg nem, akkor "meghátrált". Már az is baj, ha valaki belátja, hogy talán nem a legjobb döntést hozta és korrigálja? (Még ha némi nyomásra is.)
445   telramund • előzmény444 2012-08-29 11:24:30
Köszi Igazad van,hú akkor mit tiltottak be?Az biztos,hogy a Pestiben ment volna ,de a főpróba után nem engedték a bemutatót.
???? mi lehetett
444   IVA • előzmény443 2012-08-29 10:40:38
Az említett darab címe nem névelővel kezdődik, hibásan kurziváltam.
443   IVA • előzmény442 2012-08-29 10:38:44
OFF: A Pisti a vérzivatarban Örkény István darabja.
442   telramund 2012-08-29 10:12:10
Nagyszerű hir!Csurkának minden rendszerben titottak be darabjait pl a kommunisták a "Pisti a vérzivatarban"cimű opuszt a Pesti Szinházban.
Mivel nem szerettem Csurka műveit ( ki hinné pedig igy van)nem fogok könnyeket ejteni,inkább örülök,de annak más az oka.
441   IVA • előzmény313 2012-08-29 04:02:10
A téma lezárásául szolgálható információ: Fischer Ádám aláírásgyűjtő akciójának egyik pontja kihúzható, okafogyottá vált.
440   unicornis • előzmény439 2012-08-27 18:45:02
in dem h- da steckt der grosse Untrersc(h)ied :))
439   telramund • előzmény436 2012-08-27 15:13:25
Tudat alatti elirás-de a lényeg ugyanaz,tehát a topic cime" Fischer Ádám" és nem
"Fiscer Ádám művészete".
Valószinű ezért irnak olyan változatos témákról a fórumozók a topicban.
Ha tudtok blogját valahol szivesen olvasnám !/No facebook/
438   Búbánat • előzmény437 2012-08-27 11:10:39
Ne felejtsük ki a papát: Fischer Sándort sem...Isten nyugosztalja!
437   zalbarna • előzmény436 2012-08-27 11:05:58
Nem Iván, hanem Béla... Fischer Béla. :))
436   telramund • előzmény423 2012-08-27 10:22:15
Egyébként a topic cime" Fischer Iván" és nem
"Fiscer Iván művészete".
Valószinű ezért irnak olyan változatos témákról a fórumozók a topicban.
Ha tudtok blogját valahol szivesen olvasnám !/No facebook/
435   telramund • előzmény429 2012-08-27 09:29:49
amint épp a zenéről esik szó eme fórumon.
434   macskás • előzmény433 2012-08-27 08:15:03
Te se töltöd az idődet feleslegesen:)))
433   Kúp Flóris • előzmény432 2012-08-27 02:52:36

Rit ka lit ka itt a lég
came at John's silence Cage !
(4'33)
432   macskás 2012-08-26 23:12:13
432
431   macskás • előzmény429 2012-08-26 19:02:17
Kis cseles, mégis alszol:)))
430   macskás • előzmény429 2012-08-26 09:31:50
értem:)
429   johanna • előzmény428 2012-08-26 08:54:40
Már ma van:-)
428   macskás • előzmény427 2012-08-26 08:44:25
...és most?
:)
427   johanna • előzmény426 2012-08-26 08:38:55
Nem lehet...:-)
426   macskás 2012-08-25 23:38:31
Johanna, Te nem alszol?:)
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1865 • Alexander Glazunov, zeneszerző († 1936)
elhunyt:
1806 • Michael Haydn, zeneszerző (sz. 1737)