vissza a cimoldalra
2017-09-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2272)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (59735)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3832)
Társművészetek (1196)
Haladjunk tovább... (121)
Milyen zenét hallgatsz most? (24970)
Momus társalgó (6046)
Kedvenc előadók (2796)
Kedvenc művek (141)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11086)
A csapos közbeszól (94)

Bánk bán (2928)
Bartók Béla szellemisége (171)
Kodály Zoltán (335)
Élő közvetítések (6580)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4043)
Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (628)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (219)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2307)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1106)
Ferencsik János (70)
Lehár Ferenc (565)
Operett, mint színpadi műfaj (3247)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1052)
Franz Schmidt (2888)
Momus-játék (5338)
Udvardy Tibor (140)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Házy Erzsébet művészete és pályája (Búbánat, 2005-12-05 14:23:42)

   
4042 • Búbánat 2017-09-22 15:49:41

A KÖZMŰVELŐDÉS HÁZAI BUDAPESTEN II.

’A Budai Táncklub l964-ben "A szép szó művészete" címmel sorozatot indított iskolások részére neves előadóművészek közreműködésével. Ezekben az években fordult meg itt - többek között: Gobbi Hilda, Tolnay Klári, Turay Ida, Rátonyi Róbert.
Ugyancsak a Budai Táncklub adott helyet a kerület dolgozóinak rendezett ünnepségek Nőnap, Télapó, állami ünnepek műsorainak, olyan közreműködőkkel, mint Simándi József, Házy Erzsébet, Darvas Iván és Bánffy György.
4041 • Búbánat Előzmény 1184 2017-09-22 10:27:49


• Népszabadság, 1975. február 12.

A Koldusopera az Erkel Színházban

Benjamin Britten: Koldusopera - Polly– 1975. január 05.

Magyar Állami Operaház - Bemutató

Fordította: Róna Frigyes

Díszlet és jelmez: Makai Péter

Táncok: Boschan Daisy

Rendező: Mikó András

Karmester: Medveczky Ádám


Szereposztás:

Koldus (Lockit) – Radnay György
Mrs. Peachum – Komlóssy Erzsébet
Mr. Peachum – Begányi Ferenc
POLLY – HÁZY ERZSÉBET
Macbeath kapitány – Palcsó Sándor
File – Rozsos István
Lucy Locket – László Margit
Mrs. Trapes, kerítőnő – Szirmay Márta
Harry, az útonálló – Kishegyi Árpád
Ben, a kasszafúró – Sebestyén Sándor
Wat, a hamiskártyás – Szegleth Ferenc
Mat, a pénzverő – M. Nagy Miklós
Jeremy, a puskaműves – Nádas Tibor
Ned, a lótolvaj – Veress Gyula
Jenny Diver – Szabó Anita
Mrs. Slammekin – Ötvös Csilla
Mrs. Coaxer – Tombor Ágnes
Dolly Trull – Bíró Magdolna
Suky Tawdry – Bodolla Margit
Mrs. Vixen – Kompolthy Györgyi
Betty Doxy – Kavin Vera
Molly Brazm – Vereczky Mária

„Házy Erzsébet ismét elénk tárja színészi eszközeinek teljes gazdagságát. A kislányból éppen csak kinőtt Pollyként hol derűsen, mulatságosan könnyed bakfis, hol elmélázó szerelmes, hol meg rafinált amazon. Légköre van a figurának, sajátos báj lengi körül.”

/Lózsy János/
4040 • Búbánat 2017-09-22 10:21:52
Sokan vagyunk ezzel így!...
4039 • Myway 2017-09-21 14:56:46
EGYRE JOBBAN HIÁNYZIK!!!
4038 • Búbánat 2017-09-21 14:18:02
• Népszabadság, 1975. április 13.

„Az Operaház megkezdte vendégjátékát a berlini Staatsoperban

Sámson-előadás technikai bonyodalmakkal — két változatban”

Kiküldött munkatársunk telefonjelentése:

A fasizmus igájából való felszabadulás 30. évfordulója alkalmából a Német Demokratikus Köztársaságban egymást érik az ünnepi megemlékezések. A magyar barátsági és kulturális napok péntek este kezdődtek a Magyar Állami Operaház együttesének a berlini Staatsoperban megtartott Sámson-előadásával. Ha még hozzátesszük, hogy a közönség nagy tetszéssel, lelkes tapssal fogadta a produkciót — röviden be is számoltunk a tényről.

Ám korántsem zajlott le ilyen egyszerűen a bemutatkozás: a Sámson díszleteit szállító négy tehervagon egyike ugyanis — jóllehet április elsején indították útnak őket — nem érkezett meg a premier napjáig sem Berlinbe. S mivel ezen a különleges vagonon voltak azok a hatalmas oszlopok, amelyeket Sámson az opera fináléjában a filíszteusok közé dönt; — szerepük annyira fontos, hogy még csak gondolni sem lehetett arra, hogy hirtelen „áttervezik” a darab díszleteit, az egész monumentális befejezést.
Két lehetőség között kellett dönteni: elmarad a bemutató (s vele a kulturális hét méltó ünnepélyes megnyitója) vagy megalkudva a kényszerítő körülményekkel: hangverseny-előadás formájában
hangzik el a mű. A kulturális napokra küldöttség élén Berlinbe érkezett Garamvölgyi József kulturális miniszter-helyettes, a színház vezetősége és az NDK kulturális minisztériuma végül a pódium-előadás mellett döntött, s így az 1973 őszén Budapesten megtartott operaházi bemutató után most Berlinben péntek este lezajlott Szokolay Sándor operájának hangverseny világpremierje, s alighanem egyetlen ilyen előadása.
Péntek délben megtartották a Staatsoperben a koncert főpróbáját, s este nem kis izgalommal vártuk a hatást: miképp fogadja a berlini közönség egy ízig-vérig operaszínpadi mű jelmezes hangversenyét? (Minden szereplő a darab szerinti kosztümjét viselte.)
Nos, a Sámson még így, színpadi köntösétől megfosztva is mély hatást keltett, őszinte, meleg sikert aratott. Mintha a különleges feladat meghatványozta volna valamennyi szereplő legjobb képességeit: a szólisták is — élükön a címszerepet éneklő Berczelly Istvánnal, Házy Erzsébettel —, az énekkar is, a zenekar is — Lukács Ervin vezényletével — rendkívül átlelkesített, mondhatni hanglemezrögzítésre érett előadásban szólaltatta meg a művet.
Már a szünetben is, s még inkább az előadás után az Apollo-teremben megtartott fogadáson több kitűnő berlini muzsikus szólt nagy elismeréssel a mű felkavaró, feszültségekkel teli mozzanatairól, drámai erejéről, érdekes dramaturgiájáról s a remek tolmácsolásról.
Egyébként az eltűnt vagon (amely hír szerint tengelytörést szenvedve valahol Pozsony és Brno között vesztegelt) az oszlopokkal szombat délelőtt megérkezett Berlinbe. A színházban a Staatsoper műszakijai és a mi díszletezőink nyomban hozzáfogtak a felállításukhoz, s délben 2 órakor elkezdődött a világítási próba a szombat esti, most már igazi Sámson-premierhez.

LÓZSY JÁNOS


Népszabadság, 1975. április 15., kedd

Folytatta berlini vendégjátékát a Magyar Állami Operaház társulata

A Sámson-előadás első sajtó- és rádióvisszhangja

(Kiküldött munkatársunk telefonjelentése.)

Vasárnapi tudósításunkban beszámoltunk róla, hogy a rengeteg izgalom közepette lezajlott és végül is őszinte sikert aratott hangversenyszerű pénteki Sámson-bemutató után — mivel a hiányzó díszletek megérkeztek — szombat este megtartotta az együttes Szokolay Sándor operájának színpadi előadását a berlini Staatsoperban.
Egyébként most sem volt kevesebb szurkolnivaló: vajon az első napon okozott csalódást (hiszen a közönség, ha meg is értette a rendkívüli akadály okozta nehézségeket, mégsem színházat, csupán kosztümös koncertet kapott) és vajon az újabb előadás eléri-e majd az előző napi, jó feszültségekkel teli, páratlanul kidolgozott produkció színvonalát.
Elmondhatjuk: társulatunk ismét kiválóan szerepelt. Az előadás most már a színpadi keretben még hatásosabban mutatta fel Szokolay operájának értékeit, ismét arról győzött meg, hogy mennyi tehetséges művésze van dalszínházunknak.
( Dr. Hans Pischner, a Staatsoper intendánsa, az otthon is jól ismert kitűnő csembalóművész, az előadás után szinte elragadtatással jelentette ki Lukács Miklós igazgatónak és a körülötte levőknek: „Eddig is tudtam, hogy sok jó énekesük van, de hogy egyetlen előadás ennyit felvonultasson, az szinte luxus”.)

Vasárnap délután Leó Berg, az NDK Hangja rádió kritikusa nagy elismeréssel számolt be az előadásról. Hétfő reggel megjelent az első sajtókritika is. A Neues Deutschlandban Hansjürgen Schaffer méltatja a Sámsont és az előadást A nép legyőzhetetlen ereje címmel. A cikket a hangversenyszerű első előadásról készült nagyméretű fotó díszíti. Méltatja a témaválasztást, a szövegírónak és a zeneszerzőnek azt a törekvését, hogy a bibliai népi hőssel, Sámsonnal, a nép elpusztíthatatlan erejét hirdessék. Miként annak idején a hazai méltatások, a kritikus is kiemeli a mű zenei szerkesztésének drámaiságát, a jellemek határozott rajzát és a zenei témák tartalmasságát, a dallamosságukban kifejező énekszólamokat, a dramaturgiailag egy-egy mozzanatot kiemelő, festő zenekari hangzást — és a partitúra mindmegannyi megragadó, legfontosabb elemét.
Az előadás, mint írja, nagyon meggyőző, mély hatást keltett. Forray Gábor monumentális díszletei között rendkívül drámaian kelti életre Mikó András rendezése. Lukács Ervin a karmesteri emelvényen szorosan kézben tartotta a hatékonyan muzsikáló zenekart és a színpadi együttest. Kitűnő volt az énekkar (Nagy Ferenc karigazgató betanításában) és mindenekelőtt a kitűnő szólista együttes: Melis György (Sámson), Házy Erzsébet (Delila), Palcsó Sándor (Thimneus), Nagy János (Jefte), Faragó András (Király), Karizs Béla (Molnár) és Szirmai Márta (Vénasszony).
A közönség sokat és lelkesen tapsolt az énekeseknek és a mintaszerű előadásnak — írja a Neues Deutschland.
[…]

/Lózsy János /
4037 • Búbánat Előzmény 4036 2017-09-21 14:08:09
Szokolay Sándor: Sámson - Lásd még a 3637., 3638., 3639. sorszámok alatti bejegyzéseket is.
4036 • Búbánat Előzmény 1171 2017-09-21 14:01:15
• Népszabadság, 1973. november 11.

"SÁMSON"

"SZOKOLAY SÁNDOR ÚJ MŰVÉNEK BEMUTATÓJA AZ ÁLLAMI OPERAHÁZBAN"

Delilát Házy Erzsébet elevenítette meg sokoldalú, érett művészettel. Hangjának meleg csengése, jellemformálása, sokszor dicsért gazdagsága megkapóan érvényesül a szépséges filiszteus asszony figurájában.

/Lózsy János/
4035 • Búbánat Előzmény 687 2017-09-21 13:54:40
Kapcs. 686., 688. sorszámok

• Népszabadság, 1973. szeptember 1.

SZEGEDI NYÁR

„A Dóm téri színpad zenei produkcióiról”

„Először láthatta a közönség a fesztiválon Gershwin Porgy és Bess című dalművét.”

„[…] Bess HázyErzsébet volt. Gyönyörködtetően énekelte szólamát, s most is megragadott légkörteremtő készségével, jellemábrázolásának egyszerű bensőségével, amellyel Bess emberségének nagy próbáját és elbukását megrajzolta. (Mint ahogy nagyon vonzó színekkel jelenítette meg a János vitéz-előadás szépséges lluskáját.)

Porgyt Begányi Ferenc alakította. Hangja egészségesen zengett és ezúttal is rokonszenvesen töltötte meg élettel a koldus naiv-érzelmes, derűs alakját. A hangulatos előadás tisztavonalú zenei vezetése Pál Tamás kezében volt, a kórus betanítását Nagy Ferenc karigazgató végezte."

/Lózsy János4034 • Búbánat Előzmény 1036 2017-09-21 13:39:51
Kapcs. 1036. sorszám

• Népszabadság, 1973. április 10.

Operaházi vendégművészek Tallinnban

A Magyar Állami Operaház magánénekesei hétfőn befejezték tallini vendégszereplésüket.
Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet és Faragó András Verdi Don Carlos és A trubadúr, valamint Csajkovszkij Anyegin című operájában lépett fel.
A három művész nagy sikerrel működött közre Szokolay Sándornak a Szovjetúnióban első ízben színre vitt Vérnász című operája előadásában is.

4033 • Búbánat 2017-09-21 11:45:34
Csínom Palkó – fotó: Házy Erzsébet – Éduska, Szegedi Szabadtéri Játékok, 1960

Csínom Palkó – fotó: Házy Erzsébet és Sárdy János –Szegedi Szabadtéri Játékok, 1960
4032 • Búbánat Előzmény 4022 2017-09-21 11:25:49
Lehár: A víg özvegy – fotók: Házy Erzsébet és Udvardy Tibor – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1958)
4031 • Búbánat Előzmény 4030 2017-09-21 11:23:08
Lehár: A víg özvegy – fotók: Házy Erzsébet és Udvardy Tibor – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1958)
4030 • Búbánat Előzmény 4022 2017-09-21 11:22:43
[url] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1565668913445762&set=pcb.1284889648273483&type=3&theater; Lehár: A víg özvegy – fotók: Házy Erzsébet és Udvardy Tibor – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1958)
4029 • Búbánat Előzmény 4028 2017-09-21 10:22:40
(Már mint egymással)
4028 • Búbánat Előzmény 4027 2017-09-21 10:22:02
A cikkben átvett téves információ: Házy és Ilosfalvy nem volt feleség és férj! (Csak élettársak - egy ideig)
4027 • Búbánat 2017-09-21 10:12:23
Házy Erzsébetről olvashatunk a „nevpont.hu” oldalakon:

itt és

itt is
4026 • Búbánat 2017-09-20 16:38:56

Rossini: Macska-duett – Házy Erzsébet és Bende Zsolt (1978)

A televíziós produkciót Szabó Attila rendezte

Fotó: Takács Vera magántulajdona

4025 • Búbánat 2017-09-20 16:31:26

Házy Erzsébet és Réti József Rossini Ory grófjában (1960)
4024 • Búbánat Előzmény 2935 2017-09-20 16:30:00
Kapcs. 2935 sorszám

Házy Erzsébet és Bán Frigyes rendező „A pénzcsináló” magyar film forgatásán (1964)

Budapest, 1964.január 8.

A pénzcsináló című film forgatásán Bán Frigyes rendező megbeszéli Házy Erzsébet operaénekessel - aki a filmben orfeumi énekesnőt alakít – jelenetét, azonban ez tudomásom szerint a végső vágás során kimaradt a bemutatott alkotásból!

Fotó: Bojár Sándor/MTI
4023 • Búbánat Előzmény 3921 2017-09-19 15:16:41
• Amerikai Magyar Népszava, 1975-03-21 / 12. szám

A Gül baba (Gábor diák) zenés film amerikai bemutatója
4022 • Búbánat Előzmény 729 2017-09-18 19:53:13
Kapcs.: 729., 668. sorszám

Népszava, 1958. július 8. (159. szám)

Nagyon „Víg özvegy“ a Margitszigeten

Mit vár a néző-hallgató, ha 1958. július 5-én este beül az Operaház Margitszigeti Szabadtéri Színpadának hatalmas nézőterére, »A víg özvegy« sokadszori »premierjére«?
Gondolom, így vélekedik magában — ha perecropogtatás közben hangosan nem is mondja ki —: jó nyári szórakozásnak örülnék. Az Opera hozza színre a lassanként halhatatlannak tűnő Lehár-operettet, legyen hát zeneileg színvonalas. S lévén nem éppen legszegényebb színházunkról szó: legyen gazdag kiállítású, fantáziadús.

És mi az, amivel — ugyancsak ki nem mondva — magában valószínűleg megalkuszik? Nyilván, amivel zenés színpadi műveknél gyakran meg kell alkudnia, hogy fesztelen jókedvben, könnyedségben, természetes játékban kevésbé lesz kifogástalan, amit kap, végtére hang- és játékkészség nem mindig bújik egy bőrbe. Valamit valamiért — mondja a néző-hallgató, amikor a perec elfogyott, a fényfüggöny kihunyt, s az előadás megkezdődik.

Most jön a meglepetés. Mondhatom, kellemes meglepetés. Az előadás zeneileg, s természetesen énekben magas színvonalú, kiállításban gazdag, itt-ott egyenesen káprázatos — játékban pedig az egyik legkedvesebb operettelőadás, amelyet hosszú évek óta akár kőszínháziban is alkalmunk volt végignézni, illetve hallgatni. Gőgös, tehát helytelen véleménynek tartom, amelyik rosszallja a margitszigeti Operában a kellemes és csakugyan víg özvegyet. Jómagam inkább úgy vélekedem, hogy ez az igényes operettmuzsika igazán kulturált módon csakis ilyen feltételek mellett hangozhatik el, s ha hozzá ilyen mértéktartó, ízléses játékot kapunk, s mindez nyáron, a Margitszigeten megy végbe — nyugodt lelkiismerettel áldásunkat adhatjuk az egész ügyhöz. Nem a fércművek kultuszának, nem az esztrád- »igénynek«, nem az operett-dömpingnek teszünk vele szolgálatot.

A felújítás kitervelői, művészi elképzelői közül Mikó Andrást kell elsőnek megdicsérni. Csakugyan megmutatta, hogy nem megy a szomszédba (az Operaházhoz közeli rokon színházakba sem) néhány eredeti ötletért. Pedig a roppant szélességű, minden színpadnál sokkal hatalmasabb játékteret élettel megtölteni — nem is volt csekély feladat. Fülöp Zoltán díszlete és díszítési elképzelései jók — szerencsére, s a »viharos« főpróbával ellentétben, a nagy, égi díszlettervező egy csillagot is rajzolt a premier estjére a pontevedrói nagykövetség kis palotája fölé.
Márk Tivadar kitombolta magát szép női ruhák tervezésében. Eck Imre nagyszabású, operettméreteket magasan túlszárnyaló, a táncművészetet és az orfeumi táncot szellemesen vegyítő koreográfiája jó, a két táncbetét beállítása és technikája, Ugray Klotild, Rácz Boriska, Havas Ferenc, Róna Viktor és a kar tánca elragadó.

Zenéről és énekről ezúttal keveset. Az Opera kiváló művészeitől elvárható, hogy tökéletesen adják elő ezt a Lehár művet, amely vitathatatlanul számottevő helyet foglal el az operettmuzsika történetében. Az együttes, a zenekar és a szólisták Kerekes János karnagy vezetésével érezhetően szívesen feleltek meg ennek a várakozásnak, nem fél kézzel, fél hanggal és nem fél szívvel. Ez nagyon fontos.
A kitűnő és könnyed játékkal kapcsolatban említettem meglepetést. Nyilván nem Maleczky Oszkárra értette bárki is, aki köztudottan kiváló színész is, s nem is Fekete Pálra vagy éppen Palócz Lászlóra, akinek még szinte inkább az operát kell szoknia, mint az operettet. Ellenben a nagyon szép és kellemes Házy Erzsi kiforrott játéka, Koltay Vali természetessége, a nehezebb fajsúlyú Udvardy Tibor könnyedsége meglepő — bár már egyik sem előzmény nélkül való. llosfalvy Róbert énekben jó, játékban kevésbé. László Margit, Szőnyi Olga, Bende Zsolt, Göndöcs József, Kenéz Ernő, Kerekes Gábor ének- és prózai hangjaikkal kitűnően szórakoztatnak, így hát az egész előadásról is aligha mondhatunk mást. Érdemes kimenni érte a szigetre. Csak az idő is engedje.

/ Rajk András/
4021 • Búbánat Előzmény 4020 2017-09-18 17:32:50
Házy Erzsébet
4020 • Búbánat 2017-09-18 17:32:17
Hazy Erzsebet

/Opereissimo.com/

Erzsebet Házy

/peoplecheck.de/


Hazy Erzsebet

/yasni.info/

4019 • Búbánat 2017-09-17 12:50:05
A Túl az Óperencián című operettműsor mai adásnapján a Dankó Rádióban ismét felcsendültek Farkas Ferenc – Dékány András nevezetes és nemes daljátékának, a Csínom Palkónak kedves dallamai. Házy Erzsébet énekét két duettben hallhattuk stúdiófelvételről.

A rádióbemutató: 1963. május 1., Kossuth adó, 20.10 – 22.10
Vezényel: Lehel György (az 1950-es első változatban is ő dirigálta a rádió zenekarát)
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara

Részletek:

- Kórusjelenet és kettős: „Te vagy a legény, Tyukodi pajtás! (Domahidy László, Simándy József, MRT Énekkarának Férfikara)

- Jelenet, Éduska és Rosta kettőse, I. felv.: „- Jó estét, jó estét, áldás erő békesség. - Jó estét, jó estét, mindenkinek kedvesség! - Rosta Márton híres ember Pozsonyban, itten áll most
előttetek valóban, készíti a mézeskalács szíveket, gyertyát, ánizst, és cukorból egeret…” (Házy Erzsébet, Szabó Ernő – ének és próza; énekkar)

- Éduska és Palkó kettőse, I. felv. „Éduska, te volnál?! …Jójszakát, kisleány, a nevem Csínom Palkó, a szívem tereád oly régóta vár. - Jójszakát, jójszakát, az álom ringasson el, csupa csodaszép messzi cél felé.” (Házy Erzsébet, Simándy József – ének és próza)

- Kati és Jankó kettőse: „Kis Duna-ág, nagy Duna-ág, gyöngyös fodros habja” (Andor Éva, Palócz László)

- Kuruc katonák kara, I. felv.: „- Hé! Tyukodi legények, ide…/- Patyolat a kuruc, gyöngy az felesége...” (Palócz László és a Férfikar)

A délelőtti adás ismétlését - melyben további zenéket is hallhatunk: Vincze Ottó – Romhányi József: Budai kaland; Bartók Béla: Concerto IV. tétele; Kodály Zoltán: Kállai kettős - 18 és 19 óra között hallgathatjuk meg a rádióban és az internetes oldalakon is.
4018 • Búbánat Előzmény 4017 2017-09-14 16:59:24

Ideírom a pontos címet, ahol sor kerül majd A „pozsonyi csalogány” Házy Erzsébetről tartandó előadásra Pozsonyban, a Csemadok Rákosi Ernő Nagytermében.


Szlovákia Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség - CSEMADOK

Námestie 1. mája 10–12
815 57
Bratislava

+421/(0)2-52-63-79-74
+421/(0)905-246-751
+421/(0)905-305-812

csemadok@csemadok.hu
4017 • Búbánat 2017-09-13 23:16:39
A pozsonyi csalogány – előadás Házy Erzsébetről Pozsonyban

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA: 2017. SZEPTEMBER 20.

2017. szeptember 20-án, szerdán 17.00 órától Dunajszky Géza tart előadást a pozsonyi csalogányról, Házy Erzsébet operaénekesről.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak Pozsonyban a Csemadok Rákosi Ernő Nagytermében.

ATEMPO.sk
4016 • Búbánat 2017-09-12 14:55:49
A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorában délelőtt Házy Erzsébet tolmácsolásában csendült fel Iluska dala a János vitézből („Van egy szegény kis árva lány…”) .
Az 1959-es rádió stúdiófelvételről bejátszott részletben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényli.

Az adásban, erről a rádiófelvételről további dalok is elhangzottak, melyeket az operett-összeállítás 18 órakor kezdő ismétlésében – fél hét után - újra meghallgathatunk.
4015 • Búbánat Előzmény 1067 2017-08-26 12:15:47
Kapcs. 1067. sorszám

KRITIKA folyóirat, 1969. január (1. sz.)

Hankiss Elemér: Hamlet tenor-hangra

„A rendezőt és az énekeseket együttesen dicséri néhány, a prózai színházakban is párját ritkító alakítás. Szőnyi Ferenc érzékenységben, drámaiságban kifejező erőben méltó folytatása a magyar Hamlet-játszó hagyományoknak. Komlóssy Erzsébet különös, férje és fia közt idegesen ide-odarebbenő, feszült, erősen tragikus színezetű Gertrudja a darab egyik központjává teszi ezt a színházakban oly gyakran érdektelenné szürkített szerepet. Házy Erzsébet, élve a zene adta lehetőségekkel, a prózai előadások bábú-szerű Ophéliájánál jóval bonyolultabb, emberibb Opheliát alakít.
4014 • Búbánat Előzmény 3632 2017-08-26 07:53:54
Kapcs.: 3632., 1.549., 1.233., 1.089., 1.088

Pontosítás, pótlás, helyesbítés

Volt a televíziónak egy négyrészes műsora az operettről, amely 1969 vége és 1970 eleje közötti időszakban volt látható a magyar televízió képernyőjén, az összefoglaló címe: "A múzsák neveletlen gyermeke".

Most a helyes sorrendben (egymást követő sugárzási időpontok) és a még nem említett közreműködők nevével kiegészítve az eddigieket, egységes, összefüggő szerkezetben hozom:

„A múzsák neveletlen gyermeke” I. rész - „A vádlott neve: operett”

Bemutató: 1969. november 22., MTV 20.59 – 21.40

Írta és TV-re alkalmazta: Gáspár Margit

Rendező: Békés András

Keretjáték szereplői:

A szerző - Hámori Ildikó (fh.)
Zola - Márkus László
dr. Abszurd Aladár - Benedek Miklós

Közreműködik:

Baksay Árpád, Bus Kati, Gaál Éva, Házy Erzsébet, Horváth Eszter, Lehoczky Zsuzsa, Maleczky Oszkár, Petress Zsuzsa, Radnay György, Szabó Anita

(55 perc).

„A múzsák neveletlen gyermeke” II. rész - „Ókori operett viccek”

Bemutató: 1969. december 26., MTV 16.05 – 17.00

Írta és TV-re alkalmazta: Gáspár Margit

Rendező: Békés András

Keretjáték szereplői:

A szerző - Hámori Ildikó (fh.)
Zola - Márkus László
dr. Abszurd Aladár - Benedek Miklós

Közreműködik:

Balázs István, Bilicsi Tivadar, Feleki Kamill, Gaál Éva, Göndöcs József, Harkányi Endre, Házy Erzsébet, Keleti László, id. Latabár Kálmán, Ifj. Latabár Kálmán, Neményi Lili, Palcsó Sándor, Palócz László, Rátonyi Róbert, Svéd Nóra, Szoó György, Udvardy Tibor, Vámos Ágnes, Zentai Anna.

Valamint: a Fővárosi Operettszínház tánckara, a Magyar Állami Operaház Énekkara, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara

(55 perc)


„A múzsák neveletlen gyermeke” III. rész - „Tánc, dal, fesztivál az ókortól napjainkig”

Bemutató: 1970. január 3., MTV 21.50 – 22.40

Írta és TV-re alkalmazta: Gáspár Margit

Rendező: Békés András

Keretjáték szereplői:

A szerző - Hámori Ildikó (fh.)
Zola - Márkus László
dr. Abszurd Aladár - Benedek Miklós

Közreműködik:
Kiss Manyi, Mezei Mária, Orosz Adél, Psota Irén, Rátonyi Róbert, Róna Viktor, Szőnyi Ferenc, Zentay Anna, a Magyar Állami Operaház balettkara, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, az Express zenekar.

„Az ókori ’táncdalszövegektől’ a mai sanzonig, a görög vázákon ábrázolt táncoktól a bécsi keringőig és a musicalig terjed a műsor műfaj skálája.”

(55 perc)

„A múzsák neveletlen gyermeke” IV. rész - „Az örök primadonna”

Bemutató: 1970. március 3., MTV 21.15 – 22.15 óra

Írta és TV-re alkalmazta: Gáspár Margit

Rendező: Békés András

Keretjáték szereplői:

A szerző - Hámori Ildikó (fh.)
Zola - Márkus László
dr. Abszurd Aladár - Benedek Miklós

Közreműködik:
Honthy Hanna és sokan mások… (Később még kiegészítem a hiányzó közreműködök névsorát.)


Mind a négy adásban a zenei vezető és a betétszámok szerzője: Kerekes János

Szerkesztő: Kármán György

Tudomásom szerint Házy Erzsébet a négy részből az első kettőben szerepelt!


A televízióadás I. részének bemutatója után jelent meg az alábbi „kritikus” jegyzet a Film Színház Muzsikában - 1969. november 29. (48. sz.)

„Neveljük egymást, gyerekek!” „A kritikus jegyzete – a televízióban látott műsorokról”

„[…] A nevelés-ügy megbízható statisztikák szerint, egyre inkább női kezekbe kerül. Ezt tanúsította egy másik műsor is, amiben Gáspár Margit ’A múzsák neveletlen gyermeké’-t kapta kezei közé. De ő bizony nem a neveletlen gyermekeket nevelte, hanem minket, fennkölt felnőtteket. Merthogy lenézzük – állítólag lelkesedve lenézzük – az operettet.
Kérem, én meg fogok javulni, ígérem, igyekszem komolyan venni a műfajt, ha egyszer megfejthetem, hogy a nép zenészek körítésében miért az asztal tetején énekel az énekesnő, miért öltözik ’kacagány-buzogányba’ ahhoz, hogy asszongya: hajhó-hóhej… A bánatos grófnét is méltányolom, aki keservében azt se tudja, mit csinál, s tévedésből valóban fülbemászó dalokat énekel – úgy ahogy Gáspár Margit mentegeti őt. Szóval nem lenne itt semmi hiba, zene, ének, tánc minden maradhat, csak a librettót, azt tudnám feledni! Igaza van az írónőnek, csak a szöveggel van baj. Majdnem mindig a szöveggel. Vagyis a tartalommal. Ami nincs, Luftballon, amiből még a gumit is elspórolták. Így aztán nem kunszt semmibe szállni!
Az operett létjogát nem az évezredes múlt biztosítja, miszerint mindig is volt igény a vidámságra, énekes-táncos, zenés produkciókra, hanem igenis az a néhány rangos (például Strauss, Offenbach, Bernstein) mű, amiből itt is kaptunk ízelítőt.
Békés András szűkös téren (talán szűkre szabott anyagiakkal?) kevés fantáziával rendezett ’nagy’ jelenetei nem győzték meg a műfajjal szemben gyanakvókat. HÁZY ERZSÉBET, Petress Zsuzsa, Maleczky Oszkár, Radnay György viszont elragadóan énekelt."

/Gáll István/
4013 • Búbánat Előzmény 580 2017-08-25 22:47:05
Kapcs. 580., 1409. sorszámok

Pontosítás, kiegészítés

Lehár Ferenc: A cárevics – részletek

Pontosítom a rádiófelvétel bemutatójának idejét:

1969-ben sugározta először ezt a keresztmetszet a rádió. (nem 1966-ban, mint korábban jelöltem).

Dalszöveg magyar fordítása: Kulinyi Ernő

Km. Házy Erzsébet, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Udvardy Tibor, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.

Vezényel: Bródy Tamás.

Részletek:

- Szonja dala az 1. felvonásból „Jön majd egy férfi” (Házy)
- Tangó – duett „Mi kell még...így még soha mást” ( Házy, Udvardy)
- Szerelmi kettős „Légy a mindenem,vigasztalóm /őrangyalom/, szerelmesem...” (Udvardy, Házy)
- Szonja dala a 2. felvonásból: „Szív...” (Házy)
- „Napolitana” - szerelmi kettős, 3. felvonásból: „Miért, miért van egyszer csak egy évben nyár?...” (Házy, Udvardy)
- A Cárevics dala: „Volga-dal” 1. felvonás 10. jelenete s egyben a finálé „Egyedül, újra egyedül... A Volga vizénél őrszem áll... Nézz rám az égből, teremtő atyám!...” (Udvardy)
- Iván és Masa kettőse a 2. felvonásból – egy buffo szám: one stepp, ami az USA-ból származó, akkoriban divatos indulószerű tánc: „Elmennék én hozzád, babám, ha este várnál rám…” (Kishegyi, Zentay)
- Balettzene a 2. felvonásból, és finálé (Házy, Udvardy, Énekkar)
- Iván és Masa vidám kettőse a 3. felvonásból: „Nézd a szemem…/Jaj de jó…” ((Kishegyi, Zentay)
- A Cárevics dala a 3. felvonásból: „Napfénybe rengő, örök tenger, te szép, zengő...” (Udvardy)
- Búcsú-kettős és a 3. felvonás fináléja: Szonja magára hagyatottsága... (Házy, Udvardy)
4012 • Búbánat Előzmény 1313 2017-08-23 22:17:20
Kapcs.: 1313. sorszám


1969. június 23., Kossuth adó, 19.30– 21.00

„Nyilvános hangverseny a Rádió 6-os stúdiójában”

Offenbach-est

Közreműködnek:

Ágai Karola, Házy Erzsébet , László Margit, Szőnyi Olga, Korondy György, Palcsó Sándor, Radnay György,

valamint az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Bródy Tamás

Korábban a műsorszámok leírásánál véletlenül kihagytam az egyik elhangzott részlet és a dal előadójának megnevezését. Ezt most pótolom:

2. A szép Heléna – részletek

a.) Bevezető zene és nyitókar (énekkar)
b.)Paris belépője (Palcsó Sándor)
b.) Heléna románca (Házy)
c.) Álom-kettős (Házy, Palcsó)
4011 • Búbánat Előzmény 1428 2017-08-23 16:25:27
A Dankó Rádió délelőtti operettműsorában – a műsoridőtartam második felében - elhangzott:

Kálmán Imre – Gábor Andor: Csárdáskirálynő – az I. finálé

(Valójában, ez a II. felvonás fináléja; itt azonban két részben vették fel az operettet.)

Ea.: Házy Erzsébet, Korondy György, Palócz László, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, Nádas Tibor, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás

Házy Erzsébet és a többi énekes a dialógust is - saját beszédhangjukon - mondják...

A teljes operettet a Rádió Dalszínháza mutatta be először: 1968. június 1., Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00

A teljes adást du. hat és hét óra között megismétli a rádió!
4010 • Búbánat Előzmény 4009 2017-08-23 12:09:15
Telessy Györgyi látható ezen a fotón

„Az Irodalmi Színpad ma mutatja be Győre Imre: Orfeo szerelme című drámai költeményét. Rendező Szendrő Ferenc, A képen Telessy Györgyi, Verdes Tamás, Bozóky István."

• Pest Megyi Hírlap, 1971-04-21 / 93. szám
4009 • Búbánat Előzmény 4008 2017-08-23 09:38:09
Telessy Györgyi: „Színésszé a közönség által válik az ember“

• Somogyi Néplap, 1966. október 12. , 241. szám
4008 • IVA 2017-08-23 02:26:08
Most találkoztam Telessy Györgyi számomra eddig ismeretlen fényképével. (Sajnos már nem szinkronizál...)
4007 • Búbánat Előzmény 4006 2017-08-22 09:15:15
Köszönöm, hogy a dokumentumjáték rádióközvetítése idejét megerősítetted.
4006 • mazig Előzmény 4005 2017-08-21 15:25:47
A bemutató egészen biztos, hogy 1969-ben volt.(nekem is van róla egy újságkivágásom)
4005 • Búbánat Előzmény 3979 2017-08-21 12:26:39
Kapcs. a 3979, 2033., 1305. sorszámok

Pontosítás

A nemzet csalogánya - Dokumentumjáték Blaha Lujzáról

Írta: Csillag Ilona

Szereplők:

Blaha Lujza - Ruttkai Éva/HÁZY ERZSÉBET
[…]

Nem találok adatot 1961-re, így a zenés dokumentumjáték rádiós bemutatója idejéül a korábban jelzett adatot tekintem pontosnak: 1969. június 7., Kossuth Rádió, 19.25 – 22.00


A korábbi beírások mellé ide teszek még egyet /rádiókritika/:

NÉPSZAVA
1969. június 11.

„A rádió mellett „

„A nemzet csalogánya címmel dokumentumjáték hangzott el szombat este Blaha Lujzáról. A dokumentumjelleget a bevezető szerint a híres színésznő naplója és Móricz Zsigmond visszaemlékezése biztosította, a korhűséget pedig a szerző, Csillag Ilona kutatásai. Szombat estéről lévén szó, a derűs hangulat megteremtését a népszínműves-operettes dallamokra bízták, amelyek köré szinte összekötő szövegként fonták a néhol gyengécske, néhol érzelmes, és csak itt-ott fordulatokban gazdag szálait. A másfél órányira duzzasztott hangjáték epizódokra esett szét, különösen a vége felé tört meg a cselekmény, amikor is egy mai prózai értékelés hangzott el még a
játék közben, majd ismét jelenettel folytatódott. Valljuk be, a dokumentumjelleget nemigen kívánta meg Blaha Lujza esetében a derűs hangulatokra, izgalmas cselekményekre áhítozó hallgató, hatásosabb lett volna e témáról egy könnyedebb műfajú zenés előadás. Éppen a rádió kényeztette el legjobban hallgatóit, azzal, hogy eddig még minden esetben jól választotta meg, mikor előnyösebb a dokumentumforma és mikor hatásosabb a könnyedebb szórakoztatás valamelyik egyéb műfaja.”
/H. M./
4004 • Búbánat 2017-08-20 16:52:33
Puccini-est

Nyilvános operahangverseny a Rádió 6-os stúdiójában.

1969. február 3.,Kossuth Rádió 20.25 - kb.22.00

Vezényel: Komor Vilmos

Km. Déry Gabriella, Házy Erzsébet, Orosz Júlia, Hankiss Ilona, Kishegyi Árpád, Korondy György, Palcsó Sándor, Radnay György,
az MRT Szimfonikus Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara

1. Bohémélet
a.) Mimi áriája, I. felv. (Házy)
b.) Négyes, III. felv. (Házy, Hankiss, Korondy, Radnay)
c.) Rodolphe és Marcel kettőse, IV. felv. (Korondy, Radnay)

2. Pillangókisasszony - Szerelmi kettős, I. felv. (Orosz, Korondy)

3. Turandot
a.) Liu áriája (Orosz)
b.) Miniszterek hármasa, II. felv. (Kishegyi, Palcsó, Radnay)
c.) Turandot áriája, II. felv. (Déry)
d.) Kalaf nagyáriája, III. felv. (Korondy)

4. Tosca - Az I. felv. fináléja (Orosz, Radnay, énekkar)

Közben: kb. 21.05 - 21.25 a szünetben irodalmi összeállítás
4003 • Búbánat Előzmény 1466 2017-08-18 23:57:33
Házy Erzsébet szerepelt annak az élő, rádiós sorozatnak a második részében, mely először 1968. április 8-án jelentkezett Kapcsoljuk a DO - RE - MI Áruházat cím alatt:

1968. június 17. Kossuth Rádió, 19.36 – 22.00:

„Kapcsoljuk a Do-re-mi áruházat”

Szerkesztő: Török Mária, Czigány György és Sebestyén János

Közreműködik:

Bilicsi Tivadar, Ferenczy György, Garay Attila, Geszty Szilvia, Házy Erzsébet , Hidas Frigyes, Horváth Tivadar, Kerekes János, Lakatos Sándor és népi zenekara, Szabó Andrea, Tamássy Zdenkó, Várhelyi Endre, Zalatnay Sarolta, Zempléni Kornél és sokan mások.

Munkatársak: Kelemen Gyula, Komjáthy György, Petress István, Regős Sándor, Sediánszky János

Zenei rendező: Beckl László
Rendező: Solymosi Ottó

A műsort vezeti: Czigány György és Sebestyén János

A bemutatkozó első adást felvezető kísérősorokat idézem az RTV Újság 1968 áprilisi, adott héten megjelent számából:

Az „áruházak” divatját hozta a tavasz a rádióba… A „zenei áruház” jelképes, és a mindvégig egyenes adásban zajló estének sokféleségét sejteti: Operaházunk és hangversenyéletünk híres művészeinek, a könnyűzene néhány nagy sztárjának jelenlétét a 6-os stúdióban (meghívott közönség előtt), körkapcsolást, tengeren túli telefon-interjút, játékot, rejtvényt – és zenés postát, melyben a hallgatók részvételére is számít a Rádió.
A fő helyszín a 6-os stúdió. Ez a központ, ahol a műsor valamennyi szála összpontosul. Ide jönnek jutalom-osztásra a gyors és leleményes rejtvénymegfejtők, itt szerepelnek a művészek, akiknek a műsorszámait a jelenlevők (a Rádió törzslevelezői) választhatják ki.
A zenei játék érdekessége, hogy e műsor kedvéért egy igazi zenei áruház 22 óráig nyitva tart. A Rádió képviseletében az eladókhoz egy közismert színésznő társul majd, ő adja fel a boltban a komoly- és könnyűzenei rejtvényeket a kései vásárlóknak, akik közül az elsők a helyes megfejtésért jutalmat kapnak, vagy zenés postát küldhetnek ismerőseiknek a rádió hullámain. A zeneműbolt rögtönzött kirendeltségeinél (Győrött, Pécsett, Szolnokon, Miskolcon, Nyíregyházán) riporterek várják az ottani vásárlókat. (A pesti zeneműbolt és a vidéki helyszínek címe a játék során derül csak ki.)
Mindez csupán ízelítő, hiszen rögtönzött adásról lévén szó, várható, hogy seregnyi meglepetés jut a hallgatóknak – és a műsor szerkesztőinek, C z i g á n y Györgynek és S e b e s t y é n Jánosnak…
4002 • Búbánat Előzmény 3999 2017-08-10 10:59:11
Lásd még az 1114. sorszámnál is.
4001 • Búbánat Előzmény 3999 2017-08-10 10:58:35
Elírtam: nem Ütő Endre, hanem Várhelyi Endre van ott a fényképen is látható szereplő művészek közt.

Lásd még egy bejegyzést az [url] http://www.momus.hu/forum.php?act=new&forumcat=293&msgcount=1114#155186; 1114. sorszámnál [/i] is.

4000 • mazig 2017-08-10 10:58:23
Szerintem nem Ütő Endre, hanem Várhelyi Endre van a képen.
3999 • Búbánat Előzmény 3997 2017-08-10 10:45:29
... már csak azért is, mert Házy és Ilosfalvy mellett ott állnak mellettük a II. felvonásbeli partnerek is a Manonból: Ütő Endre, Bende Zsolt - mind jelmezükben. S ha jól veszem ki a képen, középen a karmester: Erdélyi Miklós.
3998 • Búbánat Előzmény 3997 2017-08-10 10:31:47
Van ebben logika..., valóban.
3997 • mazig Előzmény 3996 2017-08-10 10:10:04
A kép inkább a 2. felvonás után készülhetett. Nem valószínű, hogy a szereplők az előadás után újra felöltötték a 2. felvonás jelmezeit.
3996 • Búbánat Előzmény 2116 2017-08-09 21:17:18
Kapcs.: 2116., 1570. sorszámok

Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert Moszkvában, a Manon Lescaut előadásuk után (1971 szeptembere) – fotó

/Tolna Megyei Népújság, 1971-09-30 / 230. szám/

„Kedden este Moszkvában megtartotta búcsúelőadását a Magyar Állami Operaház Moszkvában vendégszereplő társulata. A Manon Lescaut került előadásra. A főszerepeket ezen az estén Ilosfalvy Róbert és Házy Erzsébet énekelte.
Képünk az előadás után készült."

A youtubre-ról:

Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert kettőse, Manon Lescaut - „Taci taci tu il cor mi frangi” - Moszkva, 1971
3995 • Búbánat Előzmény 3987 2017-08-09 10:54:54
A gerolsteini nagyhercegnő” anno rádiós bemutatója kapcsán legutóbb (lásd 3987. sorszám) felvetett észrevételeimre akár választ kaphatnék attól a Pere Jánostól , aki ezen a héten Nagy Ibolya vendége a Nagymező utcai stúdióban, a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” műsorában; az operettfelvétel énekes közreműködői közül egyedül Ő van már csak köztünk. A felvétel idején, az 1960-as évek végén, a Magyar Rádió Énekkarában énekelt, az Offenbach-operettben a Verebély Iván prózájával megszólaló Nepomuk, hírnöknek kölcsönözte az énekhangját.

Ez volt a teljes szereposztás:

A nagyhercegnő – Házy Erzsébet
Wanda, egy parasztlány, Fritz szerelme – Németh Marika
Fritz, közlegény – Réti József (Fülöp Zsigmond)
Bumm tábornok – Melis György
Paul herceg, a nagyhercegnő vőlegénye – Bartha Alfonz (Körmendi János)
Puck báró, szertartásmester – Kishegyi Árpád (Csákányi László)
Grog báró, a kérő – Michels János (Ferencz László)
Nepomuk, hírnök – Pere János (Verebély Iván)
Charlotte – Erdész Zsuzsa (Balogh Katalin)
Olga – Koltay Valéria
Ida – Svéd Nóra
Mama – Divéky Zsuzsa (Hódy Gitta)
Gyerek – Olasz György
Andie – Orczy Teréz

Emlékeztetőül: az operettnek a Rádió Dalszínházbeli „hivatalos” bemutatója 1970. augusztus 19-én volt a Kossuth Rádióban, de a zenei részletek feltehetően már korábban, 1968-ban vagy 1969-ben elkészültek, és nem tudok magyarázattal szolgálni arra, miért telt el mintegy két év a teljes operett adásba kerüléséig. Erre vonatkozóan hátha válasszal bírna Pere János, akihez talán most eljut ez a kérdésem.
3994 • Búbánat Előzmény 1097 2017-08-08 20:43:20
Népszabadság, 1970. december 24.

"Az ember tragédiája operaszínpadon - Ránki György misztérium operája"

„[…] Évát Házy Erzsébet és Laczó Ildikó játssza.

Házy Erzsébet lényének légkörteremtő ereje, természetes alakítókészsége, most is megkapó hatást kelt. A lírai ellágyulástól a súlyos drámai kitörésig — a szerep szinte minden mozzanatára megvannak a meggyőző kifejezőeszközei. Laczó Ildikó hangjának áradó szépségével, az énekszólam árnyalt, muzikális tolmácsolásával is, jellemábrázolásának vonzó természetességével is vonzón felcsillantja operaszínpadi tehetségét.”

/Lózsy János/
3993 • Búbánat 2017-08-08 20:28:25
Népszabadság, 1970. március 10.

A Vérnász hanglemeznagydíja

„Hazaérkezett a francia fővárosból Bors Jenő, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója. Bors a Charles Cros Akadémia nemzetközi nagydíját vette át, amelyet Szokolay Sándor Vérnász című operájának magyar sztereó-felvétele nyert el a „modern opera” kategóriában. A díjkiosztó ünnepségen Edmond
Michelet, a francia kulturális minisztérium államtitkára elnökölt, s a nagydíjat Marc Pincherle, a Charles Cros Akadémia elnöke nyújtotta át Bors Jenőnek.
A francia hanglemezkritika ez alkalomból meleg szavakkal méltatta a művet, a hangfelvételt, s külön kiemelte Kórody András karmester, valamint a főszereplők - Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet, Faragó András és Szőnyi Ferenc - kiváló teljesítményét.”
3992 • Búbánat Előzmény 1090 2017-08-08 20:24:05
Népszabadság, 1970. március 4.

"Az Erkel Színház Gershwin-bemutatójának szereplőiről"

„[...] Más-más módon közelíti meg az ábrázolt alakot a premierek két Bessje is: Házy Erzsébet tehetségének kivételes atmoszférateremtő-erejével ragad meg: már első színpadra lépése feszültséget sugároz. Alakításának nincsenek „üresjáratai”, egyetlen sodrással éli Bess alakját. Andor Éva inkább éneklésének tökéletes biztonságával ragad meg, bár ő is érdekesen rajzolja meg Bess jellemének nagy próbáját. (Az már rendezői felfogás kérdése, hogy Bess ebben az előadásban inkább mint valami hajdani párizsi mulató kokottja lép színre, nem pedig az alkohol és kokain rabságából kitörni próbálkozó, majd visszahulló, tisztaságot áhító asszonyként.)”

/Lózsy János/
3991 • Búbánat Előzmény 2838 2017-08-08 00:06:36
Kapcs.: 2838., 2839. sorszámok

Pontosítás és kiegészítés

Magyar Televízió

Pompadour bikiniben

Operett-musical

fekete-fehér magyar film, 1967.
(55 perc)

„Vajon melyik az igazi? Az operett vagy a musical? Ezen vitatkozik nagyapa és unoka, idősebb és fiatalabb generáció.

Operett vagy musical − kérdezi a riporter 1967-ben az utca emberét, aki ha idősebb Lehár Ferenc Vagy Kálmán Imre közkedvelt operettjeit sorolja lelkesedve, míg a fiatalabb generáció Leonard Bernstein vagy Cole Porter zenés színpadi műveit dúdolja a mikrofonba. Az, hogy kinek melyik tetszik jobban, szubjektív, de korszakonként vissza-vissza tér a kérdés, sőt olykor szócsatákat is eredményez, mint ahogyan apa (Csákányi László) és fia (Huszti Péter) között is heves vitába torkollik a kérdés. De mai filmünkban nem csak a családban támad némi nézeteltérés, hanem az operett és musical hősök is hajba kapnak, természetesen a párbaj fegyvernemei a zene és a tánc.”

Rátonyi Róbert ötletéből írta: Innocent Vincze Ernő

Zenéjét Ábrahám, Bernstein, Brodszky, Eisemann, Fall, Fényes, Kálmán, Lehár, Loewe, Millöcker, Monot, Porter, J. Strauss, Weill, Zerkovitz műveiből összeállította, hangszerelte és a Magyar Rádió és Televízió zenekarát vezényli: Gyulai Gaál Ferenc

Közreműködik: Szirmay Márta és a Harmónia énekegyüttes

Díszlettervező: Csinády István
Operatőr: Szabados Tamás
Szerkesztő: Kóczián Katalin

Rendező: Seregi László

Szereplők:

Baksay Árpád,Börzsönyi Mihály, Csákányi László, Csajányi György, Csányi János, Domján Mária, Galambos Erzsi, Gallai Judit, Gyenes Magda, Hadics László, Házy Erzsébet , Huszti Péter, Karácsonyi Magda, Korondy György, Kovács Ibolya, ifj. Latabár Kálmán, Medgyesi Mária, Petress Zsuzsa, Psota Irén, Zentay Anna, Zilahi Hédi,
a Magyar Állami Operaház tánckara
Szólót táncol: Kun Zsuzsa és Sipeki Levente

Koreográfus: Barkóczy Sándor

3990 • Búbánat Előzmény 3989 2017-08-07 17:37:56
Kapcs. 3989. sorszám

Az előbb említett Csárdáskirálynő új stúdiófelvétel Rádió Dalszínházának bemutatója elé olvashattuk az RTV Újságban a következő ajánlást:

„Kétségtelen, hogy az elmúlt évek legnagyobb hazai színpadi sikere a Csárdáskirálynő operettszínházi előadása volt. A Rádió is többször közvetítette, de stúdiófelvételek csupán a legnépszerűbb betétszámokból készültek.
Régi közönségkívánságnak megfelelően, most elkészült az operett teljes stúdiófelvétele. Az új felvétel bizonyos fokig eltér a színpadi változattól: az átdolgozók – helyesen – híven az eredeti partitúrához, kihagyták azokat a betétszámokat, amelyeket a színpadi változat más Kálmán-operettekből kölcsönzött. Ugyanakkor az átdolgozás – a rádiódramaturgia törvényeihez alkalmazkodva – sűrítette, összevonta a cselekményt. A szereposztás is ennek megfelelően módosult, bár lényegében azonos maradt a nagysikerű színpadi előadással.”
3989 • Búbánat Előzmény 1428 2017-08-07 17:22:58
Kapcs.: 1428., 591., 3801. sorszámok

Korábban ismertettem a Magyar Rádió 1968-ban rögzített új Csárdáskirálynő-felvételének szereposztását, ami akkor nem volt teljes, ezért most ismét ideírom, kiegészítve a hiányzó szerepekkel és előadókkal:

Vereczky Szilvia, a Csárdáskirálynő – Házy Erzsébet
Edvin herceg – Korondy György
Cecília – Honthy Hanna
Kaucsiano Bóni gróf – Rátonyi Róbert
Stázi grófnő – Zentay Anna
Miska főpincér – Feleki Kamill
Leopold Mária, Lippert-Wellersheim hercege – Csákányi László
Kerekes Ferkó – Palócz László
Ferdinánd főherceg – Ferencz László
Rohnsdorff tábornok – Képessy József
Kiss közjegyző – Nádas Tibor


Az operett eredeti címe: Éljen a szerelem!

Rádió Dalszínháza teljes felvétele (operett két részben, magyar nyelven)

A dalszövegeket fordította: Gábor Andor

A prózai részeket átdolgozta: Békeffi István és Kellér Dezső

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

Rádióra alkalmazta: Romhányi József

Vezényel: Bródy Tamás

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc), valamint a Körmendi együttes

Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendezte: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál
3988 • Búbánat Előzmény 1290 2017-08-06 22:40:51
Kapcs. 1290. sorszán

Helyesbítés

[i] Benjamin Britten: A kis kéményseprő [/] – egyfelvonásos gyermekopera

A magyar rádiófelvétel bemutatója nem 1963-ban volt. Az első adás ideje: 1959. szeptember19., Petőfi Rádió, 17.45 – 18.45 Gyermekrádió műsora. Ezt követte 1962. december 26. , Kossuth Rádió, 8.10 – 9.10; 1963. december 22., Kossuth Rádió, 8.10 – 9.10

A későbbi években gyakran sugározta a rádió a gyermekopera részleteit is, így közte Házy Erzsébet Juliet Brook dalát is.
3987 • Búbánat Előzmény 1432 2017-08-06 21:34:44


Az 1432., 1431., 1434. sorszámokhoz kiegészítés


Ott írtam, hogy A gerolsteini nagyhercegnő című Offenbach-operett rádiós dalszínházi bemutatója - 1970. augusztus 19.-i adás - valamilyen oknál fogva jócskán csúszott, hiszen maga a felvétel már közel egy évvel korábban, 1969 augusztusában megtörtént: erről tanúskodik az „RTV Újság 1970. év 1. számának (január 5-11.) 16. oldalán közzétett fotó, melyen Balassa Sándor zenei rendező, Bródy Tamás karmester, Bitó Pál szerkesztő és Házy Erzsébet épp visszahallgatják a felvételt; mindegyikük előtt kotta, melybe mélyednek…”
Ezt a vélekedésemet alátámasztja egy másik, nemrég kezembe került cikk ugyanebben a műsorújságban (1968. augusztus 31.) Idézem az idevonatkozó részt:

„Az ősz új zenés produkciója A gerolsteini nagyhercegnő Offenbach operettjének első rádióváltozata lesz. Az eredeti librettót Romhányi József fordítja és alkalmazza rádióra. A végleges szereposztás még nem dőlt el, csak a karmester személye biztos: Bródy Tamás.”

Tudjuk, hogy milyen fantasztikus „álom” szereposztás jött létre – de a rádiós bemutatóig két év telik el, ami szokatlanul hosszú időnek számít egy operett stúdiófelvétele és a műsorra kerülése között.

Ugyancsak megjegyeztem azt a körülményt is, hogy A gerolsteini nagyhercegnő 1970. augusztusi bemutatójának felvételét az egy, októberi ismétlésén kívül közel másfél évig nem sugározta a rádió, de még részleteket sem adott le belőle – miközben külföldi, francia nyelvű felvételről felcsendültek dalok az Offenbach-operettből. Máskor, egy hazai új operettbemutató felvételét követő hetekben, hónapokban szinte folyamatosan műsorra tűzte a rádió az operett részleteit, többször megismételve magát a teljes felvételt is.
A gerolsteini nagyhercegnő esetében ez a „gyakoriság” csak 1972 év augusztusától „állt helyre a rádió operettműsorában.
3986 • Búbánat Előzmény 1954 2017-08-04 00:45:51
Kapcs. 1954. sorszám

Kiegészítés

1965. június 20., Kossuth Rádió 14:15 – 15.15

"Amíg a Denevér eljutott a világsikerig"

Gál Zsuzsa összekötőszövegét elmondja Bitskey Tibor.

Közreműködött:

HÁZY ERZSÉBET, László Margit, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Palcsó Sándor, Radnai György, Szőnyi Ferenc, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara.
Vezényel: Lehel György

Szerkesztő: dr. Józsa Ibolya

Egy ismétlés: 1968. szeptember 3., Petőfi Rádió 15.00 – 16.00
3985 • Búbánat Előzmény 1946 2017-08-04 00:34:17
Kapcs. 1946. sorszám

Pótlás

1965. február 4., Kossuth Rádió 00:10 - 00:40

"Könnyűzene Gyulai Gál Ferenc műveiből"

A zenei összeállításban Házy Erzsébet és Bende Zsolt kettősében elhangzott:

Gyulai Gaál Ferenc: "Mi örökké búcsúzunk"

Ism. 1964. április 4., Petőfi Rádió 8.00 - 8.30
Ism. 1968. július 30., Kossuth Rádió 15.48 - 16.22

Zenei rendező volt: Benczés Magda

Érdekesség, hogy Házy Erzsébet címében kissé hasonló dalt is felénekelt a rádió stúdiójában – de az Gyulai Gaál Ferenc testvérének , Gyulai Gaál Jánosnak[/] volt a szerzeménye (versére és zenéjére): [b] „Mi örökké élünk” (Erről már volt szó itt a topicban, máshol…)
3984 • Búbánat Előzmény 1306 2017-08-03 21:40:07
Kapcs.: 1306. sorszám

Kiegészítés

„Legyen a Horváth kertben Budán” – A Budai Színkör zenés regénye

Bemutató: 1968. február 11. Kossuth Rádió 17.05 – 17.57

Közreműködik:

Házy Erzsébet, Honthy Hanna, Koltay Valéria, Sándor Judit, Külkey László, Mátray Ferenc, Melis György, Reményi Sándor, Sebestyén Mihály, Szabó Miklós, Udvardy Tibor,

valamint az MRT Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Lehel György

Kristóf Károly összekötőszövegét elmondja: Csengery Judit

Szerkesztő: Dr. Józsa Ibolya
3983 • Búbánat Előzmény 3385 2017-07-28 14:15:48
Kapcs. 1755, 1754. sorszámok

Házy Erzsébet először 1954-ben énekelt részletet a Cigányszerelemből ( egy kettős Szabó Miklóssal: lásd 3385., 1755., 1319. sorszámoknál)

Az alábbi linken elérhető felvételre tizenegy évvel később, 1965-ben került sor a Qaliton stúdiójában:

Lehár: Cigányszerelem - Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert – „Zórika, Zórika térj vissza már...”
„Ébredj, kis bimbó…./Zórika, Zórika térj vissza már… Zórika, Zórika, jöjj haza már...”

Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel: Breitner Tamás

(6:48 perc)

Qualiton gondozásában, Házy Erzsébet - Ilosfalvy Róbert - Radnay György hármas énekében hangzanak el részletek az 1965-ös stúdiófelvételen, ami később, 2004-ben, CD-n is kijött.

3982 • Búbánat Előzmény 3229 2017-07-28 13:39:43
Kapcs. 3229. sorszám

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban - Toujours l'amour - Házy Erzsébet

Tangolita dala. Km. a MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás (1963)
3981 • Búbánat Előzmény 669 2017-07-21 23:32:24
Nyári műsorkalauz

Jászberényi Déryné Kultúrház 1959

Kacsóh Pongrác: János vitéz

D a l j át é k

Főszereplők: Fodor János, Házy Erzsébet, Gencsy Sári, Sárdi János, Gobbi Hilda, Szabó Ernő.

Rendező: Szinetár Miklós.

Szegedi Szabadtéri Játékok – 1959. július 26.
3980 • Búbánat 2017-07-21 23:18:28


Rajkai Kulturális Kör

„Omnia vendéglő”

1968-ig állt a Házy kocsma (lásd a fotón) a Mészárosok útja mentén. Ez az épület állt a későbbi Omnia vendéglő helyén, melyet mindenki Kintinek hívott, ma a Tulipán étterem működik ugyanitt.

A Házy kocsma kisebb volt, mint a Kinti vendéglő. Olajos padlóján, barna fa székek álltak, lelógó lámpákkal világítottak, a falon képek díszítették a helységet. Búcsúkor cigányzenészek húzták a nótákat. Ételt nem lehetett kapni, de a gyerekek málnaszörpöt, bambit és szódát ihattak, amíg a felnőttek a bort és a sört, vagy éppen a rövid italt fogyasztották. Aki a szabad levegőn akart lenni, használhattak a teraszt.

[b ] A tulajdonosok Házy Erzsébet opera énekesnő szülei voltak. [/b]

Az épület mögött, a mai emeletes házak helyén, ahol katonák is laktak, akkor még kukoricaföldek sárgultak meg a nyári nap melegében.

1968-ban lebontották a Házy kocsmát. [...]”
3979 • Búbánat Előzmény 2033 2017-07-21 00:19:21
Kapcs. 2033., 1305. sorszámok

Kiegészítés

Népszabadság, 1969. június 10.

Rádiós jegyzet

„SZOMBATON”

A nemzet csalogánya címmel dokumentumjátékot hallottunk Blaha Lujzáról. Az életrajzregények és életrajzfilmek mintájára készült életrajzhang játékok legfőbb hibája, hogy édeskés jelenetekre bontja le a műsorra tűzött nagy ember életének epizódjait, együgyűen avat be minket életének hálószobatitkaiba és gyermekien ábrázolt küzdelmeibe.
Blaha Lujza élete és alakja fokozottan erre csábított volna mindenkit, aki hangjátékot készít a nemzet csalogányának regényes életéből. Csillag Ilona azonban elkerülte az érzelgősség és a melodráma, a túlragyogtatás és a kínos intimkedés buktatóit. A kitűnő színháztörténész Paulay Ede életének tudományos kutatása közben akadt össze Blaha Lujza alakjával és a tudományos feldolgozás melléktermékeként írta meg hangjátékát.
Ennek a módszernek következményeként nem hallottunk színháztörténeti és kortörténeti szarvashibákat — ami ennek a műfajnak szinte megszokottá vált kísérője —, a tényekhez hűségesen és a korban, a kor színházi életében otthonosan mozgott a szerző. Siessünk hozzátenni, hogy a tudományos megalapozottság nem jelentette egyszersmind azt is, hogy Csillag Ilona kiszárította volna a regényes fordulatú élet- történetet és didaktikus színháztörténeti disszertációt nyújtott volna párbeszédes formában. Finom és gyengéden érzelmes jelenetek sorakoztak a hangjátékban, egyes helyein komoly drámaírói képességekről tanúskodva.
Cserés Miklós rendezte a dokumentumjátékot ízléssel és tartózkodással. Éppen értékei miatt sajnáljuk a belecsúszott, kissé ódivatú hangmontázst. Fölösleges volt. Ruttkai Éva szép szomorú hangon olvasta fel az összekötő szöveget, világos üveghangon mondta el és elevenítette meg Kölessy Lujza gyermeklányhangját. Kölessy-Blaha énekhangját azonban már nem saját hangján, hanem Házy Erzsébet szép szopránján hallatta, amely a rádió varázslata következtében azonban úgy hatott, mintha a prózai színésznő és az énekesnő egy személy volna."

/M. G. P./

Nemzet Csalogánya - Dokumentumjáték Blaha Lujzáról

Írta: Csillag Ilona

Szereplők:

Blaha Lujza - Ruttkai Éva/HÁZY ERZSÉBET,
Blaha János - Velenczey István,
Tamási - Szabó Gyula/PALCSÓ SÁNDOR,
Szigeti - Bodor Tibor,
Kölesiné - Keresztesi Mária,
Szabó - Ujlaky László,
Móricz Zsigmond - Juhász Jácint

További szereplők: Körmendi János, Pécsi Sándor és még sokan mások.

Közreműködik a MRT kamarazenekara és férfikara

Zongorán kísér: Dénes Erzsébet

Karigazgató: Sapszon Ferenc

Vezényel: Hidas Frigyes

A zenei betéteket feldolgozta: András Béla

Szerkesztő: Benkő Tibor

Zenei rendező: Erkel Tibor

Rendezte: Cserés Miklós dr.

Bemutató: 1961
95 perc

ismétlések: 1969. június 7., 19:25 – 21.00 Kossuth Rádió
1972. március 3., 21.25 – 23.00 URH adó


A műsorújságban az alábbi ajánló sorok olvashatók:

„A hallgató valóban dokumentumjátékot hall ma este: Csillag Ilona, a Színművészeti Főiskola tanára, az ismert színháztörténész Blaha Lujza önéletírását s egyéb dokumentumokat,- pl. Móricz Zsigmond egykori riportját, melyben az idősödő színésznőnél tett látogatását írta meg - használt fel darabja megírásakor. A műben felcsendülnek majd - természetesen a mai hallgató ízlésének megfelelően feldolgozva - azok az énekszámok, amelyek oly nagy sikerrel hangzottak el a "nemzet csalogánya" ajkáról. Annyi bizonyos, hogy Ruttkai Éva és Házy Erzsébet a nagy elődnek kijáró tisztelettel és lelkesedéssel igyekezett megformálni szerepét."

3978 • Búbánat Előzmény 3898 2017-07-19 18:23:00
Akik nem tudnák: az egykori televíziós műsorban közreműködő művészek felsorolásában szereplő „Hraskó Tamás” idővel megváltoztatta nevét: akit ma úgy ismerünk hogy Pál Tamás – karmester.

MTV, 1964. február 28., 20.15 - 21.25:

Zenélő órák – A nagy romantika

Összeállította és a játékot vezeti: Forrai Miklós, Juhász Előd, Kollár Endre és Lukin László

Km. Antalffy Albert, Bitskey Tibor, Bod Teréz, Farkas Gabi fh., Házy Erzsébet, Hraskó Tamás, Lukács Pál, Őze Lajos, Sándor Judit, Simándy József, Verebély Iván, Zsudi József.

Szerkesztő: Kármán György
Díszlettervező: Kézdi Lóránt
Vezetőoperatőr: Novákovits András

Rendező: Horváth Ádám
3977 • Búbánat 2017-07-19 10:27:09

Házy Erzsébet énekhangját a Dankó Rádió mai, Túl az Óperencián c. operettműsorban újból élvezhettük: Jacobi Viktor - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Leányvásár c. operettjének
négy részletében hallhattuk énekelni, Palcsó Sándor , valamint Németh Marika és Udvardy Tibor partnereként:

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara, vezényel: Sebestyén András

Az elhangzott részletek a mai műsorban:

- Bessy és Fritz kettőse, 1. felv.: „Nagyon vad ez a vadon…./Kettecskén, az élet édes álom, kettecskén…” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
- Lucy, Bessy és Tom hármasa, 1. felv.: „Szörnyű helyzetben voltunk, jaj, mind a ketten…/Szép ez a vidék…” (Németh Marika, Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
- Bessy és Fritz kettőse, 2. felv.: „Lassan uram, édes uram…./No de méltóságos úr…” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
- Lucy és Tom szerelmi kettőse, 3. felv.: „Mondjad igazán, leszel-e babám, szerelmes párom…” (Németh Marika, Udvardy Tibor)
- Bessy és Fritz kettőse, 3. felv.: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő…”(Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)

Az adás Franz von Suppé Pajkos diákok c. operettjének Közzenéjével kezdődött (km. a MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás), majd - a Leányvásár kettősei után – még egy zenés játékból - Aldobolyi Nagy György - Brandon Thomas - Szenes Iván: Charley nénje - következtek részletek (a Magyar Televízióban Málnay Levente rendezésében bemutatott darab zenei felvételéről – 1986.)
Km. Almási Éva, Kocsis Judit (az operettműsor vendége ezen a héten), Tóth Enikő, Gálvölgyi János, Kalocsay Miklós, Straub Dezső, Sinkovits Imre.

Az adásban elhangzott még Szentirmai Ákos – Bradányi Iván Mindenki ismer engem c. dala Nemcsák Károly előadásában, végül pedig Lehár Ferenc Giudittájának keringőjét hallottuk, a Bécsi Johann Strauss zenekart Villi Boskowsky vezényelte.

Ha minden igaz, a ma délelőtti operettműsort 18 órától megismétli a rádió, bár tegnap elmaradt az ismétlés (a rádió frekvenciáján, és az online oldalon is, más műsort adtak abban az időpontban.)
3976 • Búbánat Előzmény 3975 2017-07-16 12:48:28
Jacques Offenbach: Hoffmann meséi – Antónia: Házy Erzsébet; 1957 és 1962 között alakította ezt a szerepét az Erkel színházban.
3975 • Búbánat 2017-07-16 12:42:43
„Házy Erzsébet emlékezetes szerepei”

1. fotó

2. fotó

3. fotó
3974 • Búbánat Előzmény 845 2017-07-15 21:14:21
Kapcs.:3124.,3125., 845., 844., 376. sorszámok

Újra a televízió képernyőjén szerepel, ma éjjel

2017. július 15. szombat 22:35 - 00:00

Antonius és Gugyerák – Bárdy-est

Művészeti műsor (1970) - Fekete-fehér

(85')

Szereplők:
Bárdy György, Darvas Iván, Greguss Zoltán, Hankó Elemér, Házy Erzsébet , Ruttkai Éva, Tomanek Nándor, Verdes Tamás, Verebély Iván, Zentay Ferenc

• Fővárosi Operettszínház Tánckara
• Magyar Állami Operaház Balettkara
• Magyar Állami Operaház Énekkara
• Magyar Állami Operaház Zenekara
• Stúdió 11 zenekar

Írta és rendezte: Palásthy György

Házy Erzsébet jelenete a filmben 12 percnyi időtartamú - a tartalmát lásd a 845. sorszám alatt.
3973 • Búbánat 2017-07-14 21:25:41
„Az Operaház Örökös Tagjai” sorozatában jelent meg Szinetár Miklós 85. születésnapja alkalmából készített interjúkötet:

László Ferenc: A nagyvadak érdekelnek - Beszélgetések Szinetár Miklóssal

A kötet felöleli az alkotó-igazgató művész életútját, pályáját a kezdetektől egészen napjainkig, amelyben sok minden más mellett szó esik sikeres operaházi rendezéseiről éppúgy, mint opera- és operettfilmjeiről.

149 oldalon 211 fotó (fekete-fehér és színes kép) illusztrálja e gazdag kiállítású könyvet.

Házy Erzsébetet a beszélgetés során kétszer nevesíti Szinetár Miklós:

- A két szopránnal, Házy Erzsébettel és Gáncs Edittel együtt, 1951-ben került be az Operába - ők hárman, mint ösztöndíjasok.

- Auber Fra Diavolo című operáját saját rendezésében 1959-ben mutatta be az Erkel Színház. A 38. oldalon olvashatjuk:

„Ilosfalvy Róbert énekelte a címszerepet, akinek épp akkor volt az a bizonyos gázolási ügye, ahol talán nem is ő vezetett. Ez is, akárcsak a Gördülő Opera-beli korábbi előadás, [Búbánat: itt az előző bekezdésben felhozott 1954-es., a Déryné Színpadon már bemutatott Fra Diavoló-rendezésére céloz] nagyon vidám produkció volt. Tele volt olyasféle játékokkal, amiket akkoriban Molnár Gál Péter szinetárismonak nevezett. Például a Lord és a Lady a duettjük utózenéje alatt, ritmusra kavargatták és itták meg teájukat. De ehhez az előadáshoz kapcsolódott az a botrány is, ami a televíziós közvetítéskor robbant ki. Én vezettem ugyanis a közvetítést, és élve a korabeli szerény technikai lehetőségekkel az egyik jelenetben a Zerlinát éneklő Házy Erzsébet lábai közé odamontíroztattam a két haramia, Domahidy László és Kishegyi Árpád fejét. Hatalmas felzúdulás volt, rendkívüli vezetői ülést tartottak a rádióban 8merthogy ez méh a hazai televíziózás kísérleti korszaka volt), és többen még pornográfiát is emlegettek és hangoztatták, hogy engem távol kell tartani a tévétől – de ez, mint tudjuk, nem sikerült.”

Házy Erzsébet három fotóját tartalmazza ez a képes-szöveges Szintár-interjúkötet:

20. oldalon: Házy Erzsébet, Anyegin, 1955
39. oldalon: Házy Erzsébet a Fra Diavolóban, 1959
104. oldalon: Házy Erzsébet az Éjszakai repülés c. televíziós operafilmben (1963)

Az Opera Shopban megvásárolható a kötet.
3972 • Búbánat Előzmény 3971 2017-07-13 16:02:00
Andor Éva opera-énekesnő Andor Ilona Gyermekkórusában való szereplése stimmel.
3971 • smaragd Előzmény 3970 2017-07-13 06:11:13

Andor Éva opera-énekesnő Andor Ilona Gyermekkórusában lépett először közönség és mikrofon elé a Magyar Rádióban, innen indult énekesi karrierje.

Az alábbi állítás pályája kezdetéről az én ismereteim szerint téves.
3970 • Búbánat 2017-07-11 23:58:08
Olvastam valahol, hogy a Magyar Rádió Énekkarában kezdte énekes-pályafutását több neves énekművészünk, így például: Antalffy Albert, Ágai Karola, Baksay Árpád, Barlay Zsuzsa, Bartha Alfonz, Göndöcs József, Házy Erzsébet, Ivánka Irén, Kovács Péter, Sinkó György, Szabadi József, Szigeti László. A Magyar Rádió Gyermekkarában kezdett énekelni például Andor Éva és Kincses Veronika.
3969 • Búbánat Előzmény 3345 2017-07-10 15:11:38
Kapcs.: 3345, 1427, 628. sorszámok

Kiegészítés

Leo Fall: Pompadour

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1967. szeptember 9., Kossuth adó 20.31-22.00

Eredeti librettót Rudolf Schanzer és Ernst Wellisch írta

Fordította: Harsányi Zsolt

Rádióra Innocent Vincze Ernő dolgozta át.

Vezényel: Bródy Tamás

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Balassa Sándor

Rendező: László Endre

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Pompadour márkinő – Házy Erzsébet (Váradi Hédi)
René /D'Estrades gróf/ – Korondy György (Bodrogi Gyula)
Belotte, Pompadour komornája – Koltay Valéria (Csala Zsuzsa)
Joseph Calico, népköltő – Palcsó Sándor (Pécsi Sándor)
XV. Lajos francia király – Külkey László (Erdődy Kálmán)
Maurepas, a rendőrminiszter – Nádas Tibor (Balázs Samu)
Poulard, Maurepas titkára – Katona Lajos (Kibédy Ervin)
Madeleine /D'Estrades grófné/ – Szirmay Márta
Collin, Madam Pompadour inasa – Kishegyi Árpád
Hadnagy (eredeti szövegkönyvben Lieut Corneille, gárdatiszt) – Radnóti Győző (Cs. Németh Lajos)
Prunier, fogadós – Pethes Ferenc


Népszabadság, 1967. szeptember 12.

/”Budapest hullámhosszán”/

Leo Fall: Pompadour - rádiókritika

Operettbemutató: ismét egy területe a rádiónak, ahol előnyben lehet a színházakkal szemben. Olyan szereplőgárdát választ, amilyet akar; nincs stabil társulathoz kötve, amelyet a legszükségesebb esetben is csak egy-két szereplővel lehet kibővíteni amott. Megteheti például, hogy csupa operaénekest hív meg egy egyszerű daljáték-produkcióhoz: mikor engedheti ezt meg magának akár az Operettszínház is? Megteheti, hogy a dialógusok elmondásához a legkiválóbb prózai színészeket hívja meg, így a zenés színházakban annyit vitatott szövegérthetőség is megjavul, s követni tudjuk a cselekményt. Mindez az előadás karakterét is megváltoztatja: közérthetőbb, hibátlanabb, nemesebb anyagot kapunk (s ezzel módot akár arra is, hogy magát az operettproblémát reálisabban ítéljük meg).
Váradi Hédi, Pécsi Sándor, Balázs Samu, Bodrogi Gyula, Kibédi Ervin, azután: Házy Erzsébet, Szirmay Márta, Koltay Valéria, Korondi György, Külkey László, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor – a rádió Pompadour felújításának parádés szereposztása ugyancsak garancia a sikerre. Így is volt. A Johann Strauss utáni generáció, „a bécsi operett klasszikus másodvonala” kiváló képviselőjének, Leo Fallnak világsikert aratott operettje legjobb erényeivel csillogott e felújításban: zenei anyagának hajlékonyságával és játékosságával, szövegének könnyed iróniájával. Fall még meg tudta oldani, ami utána már csak elvétve sikerült: a történelmi miliőben, ha bár hajdani, de mégis valós életérzések visszfényét adta, a szövegkönyv irreális fordulatait pedig jókedvű játékossággal hidalta át.
Ha népszerű könnyűzenei produkcióiban a rádió széles tömegek színvonalas szórakoztatását kívánja elősegíteni (s a hangsúly itt a magas színvonalon van), úgy ez a törekvés ezúttal sikerrel járt. Dicséret illeti az egész együttest, de kivált az MRT szimfonikusait, valamint Balassa Sándor zenei és László Endre prózai rendezőt.

/Lukácsy András/
3968 • Búbánat Előzmény 3967 2017-07-09 00:57:29
Itt a másik, a nekem címzett Pál Tamás-válaszlevél szövege - a Karmester úr blogjából átmásoltam most:

2008-05-23
"Kedves Búbánat, talán a Porgy és Bess magyarországi premierje volt Házy Erzsébettel való együttműködésem legemlékezetesebb momentuma. Dirigáltam őt más darabokban is, Szokolay Hamletjében, vagy a Poppeában, de vele kapcsolatban igazán korrepetitori önmagamra emlékszem leginkább. Első operai munkám 1960-ban Puccini Manon Lescautjának betanítása volt, Gardelli dirigált, Erzsi volt Manon. Akkor még nagyon jól zongoráztam, az operákról viszont alig tudtam valamit, lévén zöldfülű kezdő, viszont veszettül hajtott a becsvágy. Erzsi alig volt nálam idősebb, ám - nő lévén - sokkal érettebb, készebb személyiség. Nagy hírverést csapott a zongorázásomnak, s ez rettentően hízelgett hiúságomnak, s tapasztalatlanságomban alig vettem észre, micsoda kínok tépik belül, súlyosan beteg testvér, börtönben ülő férj, s mindenekelőtt a tehetséges művész gyötrelmei a darabokkal való mindennapos küzdelem során. Ez nála úgy jelentkezett, hogy egyszerűen nem jött próbára. A többiek már mind tudták a darabot, ő nem volt sehol, aztán egyszercsak megjelent, és diadalmasan énekelt, kis döccenőkkel - a karmestereket néha meggyötörte - lenyűgözően, zseniálisan. Fájdalmasan kevés maradt igazi lényéből, hiába sorolják a kedves fórumtársak felvételeinek listáját. Ezeket hallgatva meghökkenek, mennyire csak izgalmas, kedves, olykor balhés lényével törődtünk, s nem vettük észre mekkora művésznő volt. Hálát adok a sorsnak, hogy hosszú ideig a közelében lehettem."
3967 • Búbánat 2017-07-09 00:41:23
2008-06-02 - Pál Tamás karmester Művész-blogjából másolom át ide Házy Erzsébettel való egykori munkakapcsolatáról és művészetére visszaemlékezését:

(A címzett: kedves fórumtársunk.)

http://momus.hu/vipblog.php

„Kedves Haandel,

nem is olyan könnyű kérdésére válaszolni. Először is, meglehetősen kezdő voltam abban az időben, mikor Házy Erzsébettel mint korrepetitor, szinte naponta dolgoztam, s az akkori ítéleteim éretlenek és nagyon individuálisak lehettek. Most visszagondolva ezekre, óvatosan próbálom akkori benyomásaimat józanul korrigálni.

Az órákon természetesnek tűnt, hogy Erzsinek nincsenek technikai problémái. Miért lennének, gondoltam, én tudok zongorázni, ő tud énekelni és kész. Ma már tudom, hogy ez a szinte problémátlan éneklés egyáltalán nem magától értetődő, az énekesnek egész életében napról napra meg kell küzdeni a hangadás nehézségeivel, még a legnagyobbaknak is. Az is igaz, hogy akkoriban a MÁO vezető énekesei egészen fantasztikus nívót képviseltek, Melis, Bende, Moldován, Sudlik, Szalma, s a többiek éneklését hallva egy kezdő korrepetitor joggal gondolhatta, hogy "magától értetődő" dolog jól énekelni. Ugyanez érvényes a szövegmondásra is. Ebben annak a különös ténynek is szerepe volt, hogy akkor magyar színpadon, s a Magyar Rádióban csak magyarul lehetett megszólalni. Ez ostoba szabály volt, de lehetetlenné tette a szövegproblémás énekeseket, nem úgy, mint most, amikor az idegen nyelv jótékony takarója sokak trehányságát leplezi.

Erzsi rendkívül szép volt. Lubickolt a férfiak, a világ hódolatában, s ugyanakkor nagyon egyedül érezte magát. Rendkívül népszerű volt, hiszen nem csak operaszerepeket alakított, hanem operettekben is föllépett, sőt - ha emlékezetem nem csal - prózai filmfőszerepet is eljátszott, hódolóinak sokaságát csak irigyeinek száma múlta fölül. Ez látszólag nem érdekelte, valójában talán ezzel magyarázható öngyilkossági kísérlete is.

Nem dolgozott rendszeresen. A munka, a betanulás kezdését húzta, halasztotta, nem jött be a szólópróbákra. Mikor panaszkodtam emiatt Kórody Andrásnak, az Opera első karmesterének, aki mellesleg tanárom volt az Akadémián, érdekeset válaszolt. Azt mondta, a nagy tehetség húzódozása a szereppel való találkozástól, amely találkozás - éppen tehetsége folytán - biztosan nagyon meg fogja rendíteni. Lehet, hogy így volt, mi korrepetitorok az öklünket rágtuk, mi fog történni az első együttes próbán, de Erzsi végül mindig mindent megtanult, nem úgy, ahogy mi szerettük volna, hanem a saját tempójában, a saját szája íze szerint.

Lehetetlen akár csak nagy vonalakban is fölvázolni egy ilyen rendkívüli tehetség személyiségét.
Most ennyi tellett.”


A Pál Tamás-topicban olvasható, idevonatkozó bejegyzések:

31 • Búbánat
2008-06-02 20:20:01
Nagy köszönetem Pál Tamásnak a Házy Erzsébetről kifejtett gondolataiért, ami nem jöhetett volna létre Haandel fórumtársam "rákérdezése" nélkül, így őt is köszönet illeti!

Pál Tamás karmester úr engedelmével, mindkét - Házy Erzsébetre vonatkozó - nyilvános levelét - idővel be fogom másolni a nagy magyar szoprán énekesnő nevét viselő fórumba.

30 • Haandel
2008-06-02 19:11:15
Tisztelt Karnagy úr!
Köszönöm szíves válaszát!
Én sajnos Házy Erzsébetet csak lemezekről ismerem (CD-k, DVD Gräfin Mariza). Ezért nagyon örülök, hogy válaszából sok mindent megtudtam.

Remélem, hogy idén vagy jövőre DVD-n is megjelenik a Der Zigeunerbaron operett-film.

28 • Haandel
2008-05-29 19:00:58
Kedves Pál Tamás!
Korábban említette, hogy Ön Házy Erzébettel leginkább mint korrepetitor működött együtt. Lenne olyan kedves röviden jellemezni Házy Erzsébet hangját és előadó művészetét.
Azt is szeretném megtudni, hogy Ön hol helyezné el Házy Erzsébetet egy mindenkori nemzetközi szoprán listán.

3966 • Búbánat Előzmény 3965 2017-07-08 11:26:34
Ezt az Álom-kettőst a Szép Helénából - mint előzőleg említettem - a Dankó Rádió 18 órakor kezdődő adásában ("Túl az Óperencián") teljes egészében is meghallgathatjuk (8:18 perc időtartam!) - Házy Erzsébet - Réti József

Kezdés 18.38-tól
3965 • Búbánat Előzmény 3964 2017-07-08 10:44:48
Offenbach: Szép Heléna – Álom-kettős (a duett második része) - Házy Erzsébet, Réti József)

(MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – rádiófelvétel, 1965)

3964 • Búbánat 2017-07-08 08:56:36
Réti József születésnapján (Ploiești, Románia, 1925. július 8. – Budapest, 1973. november 5.) a kiváló operaénekesre emlékezve belinkelem azt az interjút, melyben a művész leánya, Réti Ágnes emlékezik vissza édesapjára. (2011 – Tollal.hu)

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című, mai operettműsorában hamarosan felcsendül Réti József énekhangja (is):

09:29:47 Dal Réti József & Magyar Állami Operaház Zenekara & Kerekes János – Lehár Ferenc/Innocent Vincze Ernő: A vándordiák (Garabonciás) „ Utam muzsikálva járom”

09:33:22 Dal Réti József - tenor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás – Offenbach: Szép Heléna - Páris ítélete

09:36:53 Dal Réti József & Házy Erzsébet & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Offenbach: Szép Heléna - Álom-kettős

09:45:11 Dal Réti József, Melis György, Házy Erzsébet, Maleczky Oszkár, Palócz László, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Koltay Valéria, Gombos Éva, Erdész Zsuzsa, az MRT Énekkara -- Offenbach: Szép Heléna - A III. felvonás fináléja


Házy Erzsébet és Réti József nemcsak az Operában, de a rádióban operettfelvételeken is énekeltek együtt: a Szép Heléna (1965) mellett például az ugyancsak Offenbachtól A gerolsteini nagyhercegnő (1968) vagy a Fortunio dala rádiófelvételén (1959)

A délelőtti műsor ismétlése 18 órakor kezdődik a rádióban.
3963 • Búbánat Előzmény 1452 2017-07-07 23:53:27
Kapcs.: 1452., 1139. sorszámok

Pontosítás

Dmitrij Boriszovics Kabalevszkij (1904-1987): Kantáta a reggelről, a tavaszról és a békéről

A rádiófelvétel bemutatója a korábban jelzett időpontnál jóval előbb volt:

1961. január 10., Kossuth Rádió 18.25-18.38

Házy Erzsébet, Szőnyi Olga, km. a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa és Szimfonikus zenekara.

Vezényel: Lehel György

További sugárzási időpontok voltak:

1961. augusztus 23., Kossuth Rádió 9.20-9.33
1962. január 10., Kossuth Rádió 18.25 – 18.38
1963. május 1., Kossuth Rádió 9.43-9.55
1963. július 11., Kossuth Rádió 9.45-10.00
1967. november 3., Kossuth Rádió 16.00-16.12.
1972. március 12., Kossuth Rádió 10.03-10.16
1973. november 11., Petőfi Rádió 9.41-9.53
1975. május 11., Petőfi Rádió 9.58-10.10
1975. november 8., Kossuth Rádió 8.05-8.38
1976. április 7., Petőfi Rádió 13.33-13.45
1977. április 29., Petőfi Rádió 13.33-13.45
1978. március 21., Petőfi Rádió 13.33-13.45
1986. május 18., Petőfi Rádió 8.46-9.00

3962 • Búbánat 2017-07-07 08:28:48
Ki tudja, már hányadszor csendülnek fel a rádióban a Mayából, Fényes Szabolcs - Harmath Imre első, nagysikerű operettjéből a jól ismert dallamok, mégpedig arról az 1971-ben készült rádiófelvételről, melyen Házy Erzsébet énekli a címszerepet.
A Dankó Rádióban is nem először – és bizonyára nem utoljára - szólalnak meg részletek a darab stúdiófelvételéről, amint most délelőtt is meghallgathatunk néhány szép dalt a Mayából:

09:15:28 Dal Házy Erzsébet & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Gyulai Gaál Ferenc -- "Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni"

09:19:33 Dal Házy Erzsébet & Galambos Erzsi & Rátonyi Róbert -- "Odavagyok magáért"

09:22:23 Dal Házy Erzsébet & Galambos Erzsi & Rátonyi Róbert -- " Párizs, te szép"

09:25:08 Dal Galambos Erzsi & Magyar Rádió és Televízió Énekkara & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- "Miau"

09:27:34 Dal Galambos Erzsi & Korda György & Rátonyi Róbert -- Finale ultimo

18 és 19 óra között a „Túl az Óperencián” ismétlőadásában is meghallgathatóak a fenti számok.

A hétfőn megkezdett beszélgetés Gór Nagy Mária színművésznővel ma is hallható lesz, a beszélgetőtárs: a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

3961 • Búbánat Előzmény 3960 2017-07-06 11:52:36
Az előbbi bejegyzésben a rádióműsor címe egész pontosan ez volt:

"Egyveleg Fényes Szabolcs műveiből"
3960 • Búbánat 2017-07-06 11:50:25
Fényes Szabolcs: Egyveleg

"Bemutatjuk új felvételünket"

1967. augusztus 20., Kossuth Rádió 12.10-12.40

Km.: Andor Éva, Petress Zsuzsa, Ágai Karola, Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Sárosi Katalin, Zentay Anna, Réti József, Korondy György, Melis György, Rátonyi Róbert, Vámosi János

Az MRT énekkarát és szimfonikus zenekarát vezényli: Gyulai Gaál Ferenc
3959 • Búbánat Előzmény 2135 2017-07-05 11:36:40
Kapcs: 2135. sorszám

Az alábbi linken - a youtube-ról - a teljes dal meghallgatható:

Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó – Zsuzsi dala „Sírva írt levelem” – Házy Erzsébet

Km. az Állami Hangversenyzenekar • Kulka János

Csínom Palkó

℗ 1955 HUNGAROTON RECORDS LTD.

Released on: 1955-05-31

3958 • IVA Előzmény 3957 2017-07-03 22:43:05
Hatvan év múltán is megáll a lélegzet...
3957 • Búbánat Előzmény 3956 2017-07-03 10:55:36
... és persze Udvardy Tiborral A víg özvegy 1958-as, margitszigeti szabadtéri előadásán.
3956 • Búbánat 2017-07-03 10:52:55
mint Glavári Hanna a Volksoperben Johannes Hesters-szel - a 60-as években!!!- fotók

(A Házy-interjút az 1.329-es sorszám alatt magam másoltam be oda az Ország-Világból.)
3955 • Búbánat Előzmény 1942 2017-06-29 00:17:29
Kapcs.: 1942. sorszám

Pontosítom a korábban beírt rádióműsor bemutatójának idejét:

„Bemutatjuk új operafelvételeinket”

Házy Erzsébet operaáriákat énekel

1967. június 15., Kossuth Rádió 18.39 – 19.00

Három operából énekel részletet Házy Erzsébet:

1. Gounod: Faust - Ballada és ékszerária a III. felvonásból

2. Puccini: Bohémélet - Mimi áriája a III. felvonásból

3. Smetana: Az eladott menyasszony - Másenka áriája a III. felvonásból.

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Erdélyi Miklós

(Magát a felvételt 1967. március 13-án készítették el a Rádió stúdiójában.)
3954 • Búbánat Előzmény 1463 2017-06-29 00:00:10
Kapcs.: 1463. sorszám

„Bob úrfi zongorája” - zenés képek Huszka Jenő életéből

Pontosítom a korábban beírt rádióműsor bemutatója idejét:

1967. április 9., Kossuth Rádió, 13.57-15.00
3953 • Búbánat Előzmény 1307 2017-06-26 21:57:07
Kapcs.: 1307. sorszám

Kiegészítés

„Szidi néni növendékei…– Emlékezés Rákosi Szidi színész iskolájára, ahol a főtantárgy az Operett volt.

A rádióadás első sugárzásának időpontja:
1967. március 9., Petőfi Rádió 10.00 - 11.00

Szerkesztő: dr. Józsa Ibolya
3952 • Búbánat Előzmény 1486 2017-06-26 21:51:36
Kapcs. 1486., 1042. sorszámokhoz

Az 1486. sorszám alatt felsorolt rádiós közvetítések

Pótlás

Kurt Weill: Mahagonny városának tündöklése és bukása

Jenny Smith - Házy Erzsébet

Az 1967. március 19-i bemutató előadás közvetítése a Magyar Állami Operaházból (URH adó, 19 óra)

(Lásd a topicban az 1042. sorszámnál.)

3951 • Búbánat Előzmény 3949 2017-06-25 17:56:28
A cikkben szereplő "április 2." elírás lehetett: április 4. helyett.
3950 • Búbánat 2017-06-25 17:52:44
A J ö v ő M É R N Ö K E
A BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM LAPJA

Opera- és operettdélután

A Díszteremben (K.épület I. 70.) 1979. október 11-én délután fél négytől népszerű opera- és operettdallamokat hallgathatnak az érdeklődők. A műsorban - amelyet a BME szakszervezeti tanácsának kulturális albizottsága rendez -fellépnek: Házy Erzsébet, Ötvös Csaba, Németh Marika, Marik Péter és Harsányi Frigyes.

3949 • Búbánat 2017-06-25 17:51:22
A J ö v ő M É R N Ö K E
A BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM LAPJA

A felszabadulási ünnepség programja

Egyetemünk 1971. április 2-án ünnepli hazánk felszabadulásának 26. évfordulóját. Reggel 9 órakor a XI. kerület dolgozói, vállalatai, üzemei koszorúzzák meg a Gellért téri emlékművet, déli 12 órakor pedig az egyetem kertjében lesz koszorúzási ünnepség, amelyen a XI. kerületi pártbizottság, az egyetemi tanács, az egyetemi pártbizottság, a KISZ, a szakszervezet és az egyetemi óvodások helyezik el a hála és tisztelet virágait a szovjet hősi emlékműre.
Délután 1 órakor kerül sor a Görgey zászlóaljban harcolt és hősi halált halt oktatók és hallgatók emléktáblájának leleplezésére az aulában. Az egyetemi ünnepség 2 órakor lesz a díszteremben, ünnepi beszédet dr. Benke István rektorhelyettes, egyetemi tanár mond, majd ünnepi műsor következik, amelyben többek közt Házy Erzsébet és Bende Zsolt is fellép.
3948 • Búbánat Előzmény 1871 2017-06-24 09:43:46
Kapcs.: 1871. és 1760. sorszámok

Szabad Föld, 1973. június 10. (23. szám)

A Qualiton sikerrel folytatja szép kezdeményezését: egy-egy lemezen mintegy arcképet ad előadóművészetünk kiválóságairól. Ennek a portrésorozatnak legújabb darabja (LPX 16573) Házy Erzsébet bemutatkozása - operettprimadonnaként. Érdekes és vonzó zenei pillanatfelvétel: az a művésznő, aki Mozart, Puccini, Strauss és egész sor modern mester hősnőivel népesítette be a színpadot, most pillekönnyű műfaj - az operett népszerű dallamaival mutatkozik be. A finnyás szakemberek talán elhúzzák a szájukat: M o z a r t után Ábrahám Pál?! A Manon szomszédságában a Cirkuszhercegnő?! E sorok írója helyteleníti az efféle osztályozást. A legnagyobb drámai színészek szívesen rándultak át a nyári színpadok - hogy is fejezzük ki magunkat - törékenyebb és jól-rosszul összetákolt deszkáira. Megnemesítették a könnyű műfajt és a könnyű műfaj megtermékenyítette képzeletüket, mintegy új távlatokat nyitva ki előttük drámai alakításuk során. Nos, a mi Házy Erzsébetünk is ezen az ösvényen halad. A Csárdáskirálynő Sylvia belépője, a Víg özvegy Vilja-dala, a Cigánybáró Szaffija nem halványítja el, Házy Erzsébet operaházi remekléseit. Csak teljesebbé teszi a képet: íme, a zenei drámák hősnője tud mosolyogni is, sőt kacagni, érti a táncos ritmusokat s szívesen bízza rá magát az operettdallam pilleszárnyaira is. Nagyon szép s igen gazdagon kiállított lemez: a Cigánybáró, a Mosoly országa, Csárdáskirálynő, Cirkuszhercegnő, Bál a Savoyban, Viktória, Víg özvegy, West Side Story - Korondy György, Palócz László, Rátonyi Róbert, Udvardy Tibor, Melis György közreműködésével szólal meg a zenekar és a kórus karnagyai között ott találjuk Bródy Tamás, Breitner Tamás, Kerekes János, Gyulai Gaál Ferenc, Sapszon Ferenc és Virány László nevét.

/Gál György Sándor/
3947 • Búbánat Előzmény 3946 2017-06-21 19:46:34
Törtem a fejem, de ez az ötlet meg se fordult a fejemben; jobban belegondolva, még akár ez is lehetne a hallatszott formáció "kódja"...
3946 • mazig Előzmény 3944 2017-06-21 15:35:25
A női vokál nem maga Házy Erzsébet? Teljesen úgy hallatszik.
3945 • Búbánat Előzmény 3944 2017-06-21 12:09:01

Ezt a jelzett dalt a Túl az Óperencián-adás délutáni (18-19 óra) ismétlésében újra meghallgathatjuk: 18:18:55 - 18:22:25 között a Dankó Rádióban, és az internetes oldalán is.
3944 • Búbánat Előzmény 3902 2017-06-21 12:02:15
Kapcs. 3902., 2844., 1829. és 784. sorszámokhoz

Kiegészítés

A Dankó Rádió mai operettadásában kaptunk egy Horváth Jenő dalaiból összeállított válogatást (Vámosi János, Házy Erzsébet , Bodrogi Gyula, Voith Ági énekelt); ki nem maradhatott ebből a rádió műsorában már többször felcsendült nevezetes dalkompozíció:

Horváth Jenő – Szenes Iván: Tengernyi könnyből van a Balaton

Előadók: Házy Erzsébet (a felvételen a refrén énekében közreműködik egy női vokál), a Magyar Állami Hangversenyzenekar.
Vezényel: Gergely Pál.

(Magyar Rádió új felvétele: 1959. július 30.)

„A nép beszéli mifelénk,
hogy csillaghullás idején,
kit bánt egy régi szerelem,
kit nem felejt el sohasem,
ha éjfélkor pont megfürdik a tóban,
hűtlenné vált párja visszatér.

Refrén:
Tengernyi könnyből van a Balaton, tündérek sétálnak habokon…”

Házy Erzsébet ezt a dalt ugyanabban az évben élő, műsoros koncerteken is előadta az Erkel Színházban:

1959. november 15., 22. és 26. du 3 óra

Horváth Jenő legszebb operett-, film- és táncdalai

A keretjátékot írta és elmondta: Rácz György

A műsor első részében Házy Erzsébet is fellépett a következő három dallal:

„Tengernyi könny”, „Boldogságból építünk egy házikót”, „Tegnap mindent másként láttam”

Közreműködött: Holéczy Ákos és zenekara
3943 • Búbánat Előzmény 1303 2017-06-20 13:28:56
Kapcs. 1303., 1302:

Pontosítás

„Gábor Andor és a könnyű múzsa”

A rádióbemutató időpontja: 1966. november 30., Kossuth Rádió 21.00 - 22.00 óra

Petőfi Rádió, 1968. november 22., 18.54 – 19.54 (ism).

Közreműködik:

Fábry Edit, Gencsy Sári, Gyenes Magda, Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet , Németh Marika, Zentay Anna, Baksay Árpád, Bartha Alfonz, Külkey László, Melis György, Rátonyi Róbert, Svéd Sándor, Szabó Miklós, valamint

Balassa P. Tamás – zongora, és az MRT Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Vincze Ottó

Kolozsváry Andor szövegét elmondja Pápai Erzsi és Ráday Imre

Szerkesztő: dr. Józsa Ibolya
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:00 : Budapest
Zeneakadémia, Előadóterem

Kürtösi István (fagott)
Foglakozásvezetők: Haraszti Rita, Liget Regina
"Liszt kukacok akadémiája"
Zenés beavató foglalkozás

11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)
FAURÉ: 6 Impromptu Op.86
DEBUSSY: La Fille aux cheveux de lin
SATIE: Gnossiennes
FAURÉ: Une Chatelaine en sa Tour, Op.110
RAMEAU: Pieces de Clavecin (részletek)
TOURNIER: Féerie

15:00 : Budapest
Magyar Rádió Márványterme

Kruppa Vonósnégyes:
Kruppa Bálint, Osztrosits Éva (hegedű)
Kurgyis András (mélyhegedű), Fejérvári János (gordonka)
Műsorvezető: Kovács Sándor
HAYDN: D-dúr vonósnégyes, Op.20. No.4.

15:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Christopher Maltman, José Fardilha, Laura Aikin, Lucy Crowe
Budapesti Fesztiválzenekar
Rendezte és vezényel:
Fischer Iván
MOZART: Don Giovanni

16:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Romeo Szmilkov (zongora)
SCHUMANN-LISZT: Widmung
BEETHOVEN: 29. (B-dúr) szonáta, Op.106 ('Hammerklavier') - 3. Adagio sostenuto
WAGNER-LISZT: A bolygó hollandi - ballada
LISZT: Szürke felhők
LISZT: Unstern!
LISZT: 18. magyar rapszódia
NENOV-SZMILKOV: Holy Mother
NENOV: Toccata
LISZT:Slavimo slavno, Slaveni!

19:00 : Budapest
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Dolfin Balázs, Matuska Flóra, Tomasz Máté, Virág Mátyás (cselló),
Méri Péter, Molnár Marcell, Szilasi Dávid és Radnóti Róza (zongora)
"Belvárosi Művészeti Napok"
SCHUBERT: Arpeggione sonata D 821
MENDELSSOHN: B-dúr szonáta csellóra és zongorára Op. 45. No. 1.
DEBUSSY: Szonáta csellóra és zongorára
BARTÓK: 1. Rapszódia
KODÁLY: Adagio
JANÁČEK: Pohádka

19:00 : Budapest
BMC Koncertterem

Haja Zsolt (ének)
Nemzeti Énekkar (Somos Csaba)
Eckhardt Gábor (zongora)
Szokolay „Dongó” Balázs – népi hangszerek
Óbudai Danubia Zenekar
Vez.: Somos Csaba
KODÁLY ZOLTÁN: Magyar Rondó
KODÁLY ZOLTÁN: Kádár Kata balladája
KODÁLY ZOLTÁN: Túrót eszik a cigány
KODÁLY ZOLTÁN: Mátrai képek
KODÁLY ZOLTÁN: Magyar népdalok
a Kállai kettős eredeti dallamai
KODÁLY ZOLTÁN: Kállai kettős

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Várjon Dénes (zongora)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András
MOZART: 16. (D-dúr) zongoraverseny, K. 451
BARTÓK: 3. zongoraverseny, BB 127
BRUCKNER: 9. (d-moll) szimfónia

20:00 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
a Budapesti Operettszínház Balettkara és szólistái
vez.: Deák András
"Budapest Gálakoncert"

20:00 : Budapest
Budavári Mátyás-templom

Solti Kamarazenekar

20:00 : Budapest
Trafó

Harjinder Pal Singh (Santur), Bhupinder Singh Chaggar (Tabla)
16:00 : Vonyarcvashegy
Kossuth utcai rendezvény tér

Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar

18:00 : Pusztaszabolcs
Római katolikus templom

Hock Bertalan (orgona)
SOTE orvos-zenekar
vez.: Tardy László

18:30 : Solymár
Római katolikus templom

Szokolay Bálint Női Kar - Solymár
Solymári Férfikar
Karnagyok: Blazsek Andrea, Mózes Krisztina, Fábián Attila
Kelemen Istvánné tanár-karnagy születésének 100 éves jubileuma alkalmából
"De Angelis" gregorián mise
19:30
GOUNOD: C-dúr mise

20:00 : Fehérvárcsurgó
Károlyi Kastély

Kállai Quartet:
Kállai Ernő, Szajkó Géza (hegedű),
Dráfi Kálmán (brácsa), Balázs István (cselló)
"Quartettissimo VIII- Európai Vonósnégyes Fesztivál"
SCHUBERT: d-moll vonósnégyes „A halál és a lányka”
CSAJKOVSZKIJ: Vonósnégyes No3, Op.30

20:00 : Pécs
Kodály Központ

Kolonits Klára (ének)
Pécsi Szimfonietta
Pannon Filharmonikusok
Vez.: Bogányi Tibor és Prof. Dr. Lakner Tamás
"XXI. Európai Bordalfesztivál - Gálakoncert"
A mai nap
született:
1973 • Ingrid Fliter, zongorista
elhunyt:
1835 • Vincenzo Bellini, zeneszerző (sz. 1801)
2006 • Pege Aladár, jazz-muzsikus, zeneszerző (sz. 1939)