vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (149)
A MET felvételei (920)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Régizene (3615)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)
Gaetano Donizetti (973)
Gregor József emléke (182)
Barokk zene (491)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Cziffra György (B.I., 2005-02-11 22:49:23)

   
109   Búbánat 2019-12-08 16:45:24

Idén is várják a jelöléseket a Cziffra György Fesztivál díjaira 

108   Búbánat 2019-08-20 18:42:24

Bartók Rádió, ma 21:10 – 22.00

 Cziffra György Liszt Ferenc-műveket zongorázik

1. Szentivánéji álom – parafrázis Félix Mendelssohn-Bartholdy kísérőzenéje nyomán,

2. VI. magyar rapszódia,

3. Rigoletto – parafrázis Giuseppe Verdi operája nyomán,

4. Lidércfény – transzcendens etűd


5. Esz-dúr zongoraverseny (km.: Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vez.: Lehel György)

107   Búbánat 2019-04-01 21:50:19

„Magyar árnyék” - Interjú Balázs János zongoraművésszel

BALÁZS JÁNOS A MESTERTŐL KAPOTT BAKELITLEMEZEKRŐL, A MEGNYÍLT MENNYORSZÁGRÓL ÉS A KARÁCSONYI ZSERBÓRÓL

Ozsda Erika - Magyar Nemzet, 2019. március 30.

"A Cziffra György Fesztivál alapítója és művészeti vezetője, a Snétberger-központ zongoratanára, a komolyzenei tehetségkutató verseny, a Virtuózok zsűritagja. Tavaly 72 koncertet adott szerte a világban. Balázs János – Liszt Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes Művésze és két hete Kossuth-díjas zongoraművész – idén lesz 31 éves."

[…]
„– Nagyapám csellóművész volt, édesapán jazz-zongorista, tőlük örököltem a zene szeretetét és az alázatot. Sokat köszönhetek a nagyapámnak, aki Cziffra György jó barátja és muzsikustársa volt, fantasztikus műsorokat adtak 1956-ig bárokban, míg a mester el nem hagyta Magyarországot. Később Cziffra György bakelitlemezeket küldött a nagyapámnak Franciaországból. Ezek forogtak nálunk állandóan, így találkoztam három-négy évesen a klasszikus zenével. Cziffra György előadásában a Magyar rapszódiák dedikált példánya itt látható a dolgozószobámban. Nagyapám kapta tőle, én meg rongyosra hallgattam. Abból a lemezből 1972-ig – nálam van a bizonyítvány – egymillió példányt adtak el. Már gyerekkoromban éreztem, hogy Cziffrát itthon kicsit elfelejtették. Fiatalon adtam néhány koncertet kisebb-nagyobb sikerrel, aztán eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, ideje komolyabban ápolni az emlékét. Így született meg négy évvel ezelőtt a Cziffra György Fesztivál. Óriási sikerként élem meg, hogy a nevét visszahoztuk a köztudatba. A fiatalok számára az élete azt bizonyítja, hogy van remény.
A legmélyebbről is. Túlélte a háborút, a munkatábort, a kitaszítottságot, felülkerekedett a nincstelenségen. Mindig hitt magában, a zenében, az Istentől kapott tehetségében. Világhírű lett, külföldön elképesztő sikereket ért el, amiről itthon alig tudnak valamit. A Virtuóz címmel Kékesi Attilával és Havas Miklóssal készítettünk dokumentumfilmet róla, de a terveink között szerepel színházi előadás is az életéről. 2021-ben – születésének 100. évfordulóján – az egész évet az emlékének szeretnénk szentelni, még több tehetséget felfedezni és díjazni. Külföldön a legnagyobb termekben, a gálakoncerteken a magyar művészek az adott ország nagyjaival lépnének fel.

– Játszott valaha Cziffra György zongoráján?
– Igen. Miután családjával a Párizs melletti Senlis-ben telepedett le, megvásárolt egy kápolnát. A felújítások során derült ki, hogy vélhetően ott koronázták meg az első francia királyt. Akkoriban minden idejüket és vagyonukat felemésztette az épület restaurálása, ahol a mester a Liszt Ferenc Auditoriumban kezdte el a fiatalokat támogató munkáját. Sok évvel ezelőtt a kápolnában első díjat nyertem a Cziffra György-versenyen. Tavaly a család és az alapítvány meghívására ismét ott jártam – mint a verseny zsűritagja –, és megint játszhattam azon a Yamaha zongorán, melyen évtizedekig a mester zongorázott. Az mindig különleges élmény.”

[…]

 

106   Búbánat 2019-01-17 09:47:36

A mai emléknapon a Bartók Rádió délben sugározza

12:36 – 13.49 Koncert dél – Hangversenykülönlegességek

Cziffra György zongoraestje

1. Johann Sebastian Bach-Ferruccio Busoni: D-dúr prelúdium és fúga BWV. 532.,

2. Ludwig van Beethoven: C-dúr (Waldstein) szonáta Op. 53.,

3. Robert Schumann: Karnevál,

4. Frédéric Chopin: esz-moll polonéz Op. 26. No. 2.,

5. Liszt Ferenc: Valse impromptu

(Svájci Olasz Rádió Auditóriuma, 1963. december 19.)

 

Megjegyzem, a Wikipédia és más portálok január 15-ét jelölik meg a Cziffra György halála időpontjának.

105   Búbánat • előzmény104 2019-01-03 16:38:21

“Játszani kezdtem. Mindenből és semmiből.” – A Cziffra György emlékkiállításról

/nullahategy.hu/ - 2018. december 11./

104   Búbánat • előzmény103 2019-01-02 12:18:39

"ÁGYÚK ÉS VIRÁGOK" - Cziffra György zongoraművész emlékkiállítása

a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban

2018. november 8.- 2019. március 2.

Molnár C. Pál Galéria

Ménesi út 65. 
Budapest, 1118 

A kiállítás a Cziffra György Fesztivál kapcsán került megrendezésre, abban a Tavasz Teremben, amelynek célja és rendeltetése nagy magyar hagyatékok és művészek bemutatása.

A cím Cziffra György önéletrajzi kötetének címe, melyből a következő mondat szinte a kiállítás katalógusa lehetne: „Belső énem kontinense két külön szigetre szakadt, melyek távol vannak egymástól.”

Az egyik teremben az angyalföldi nyomortanyától az 1956-os forradalomig jelenik meg Cziffra György gyermekkora, az isteni szikra kipattanása, a bárok, presszók világa, a háború cifra fordulatai és kőkemény realitása. A bemutatás Molnár-C. Pál témában ide illő alkotásaiból, Vinczellér Imre Prima és Molnár-C. Pál-díjas festőművész képeiből, Cziffra György óriásfotóiból, egy hirdetőoszlopon megjelenő üzenetekből és egy rendhagyó „Cziffra György minivilágból” áll.

A másik kiállítótérben Cziffra György életének második szakasza látható, elsősorban Kürthy Hanna Cziffra György ösztöndíjas képzőművész alkotásain keresztül. Erről az életszakaszról így vall Cziffra György: „Összehasonlítva azzal, ami megelőzte, új életem második hazámban, Franciaországban jóformán tiszta szenteltvíz volt.”

1973-ban megvásárolt Senlis-ben egy középkori, romos királyi kápolnát, amelyet a zene és a művészetek szentélyévé varázsolt a tíz ujjával. André Malraux hívta fel a figyelmét az enyészetnek induló, akkoriban éppen autójavító műhelyként használt műemlék épületre. Erejét megfeszítő koncertkörutakkal kereste össze a régészeti feltárás, felújítás és egy Liszt Ferenc auditórium létrehozásának költségeit. Tette ezt Liszt Ferenc előtt hódolva, és azért, hogy a pályakezdő művészeket - nem csak a zene területéről - segítse, támogassa, úgy, ahogy őt senki nem támogatta.

 Két izgalmas történet, két terem, és egy zseni, aki nem csak a zongora virtuóza, hanem emberi nagyságának kisugárzása mindenkit magával ragad, aki a bűvkörön belép.

A „Cziffra minivilág” bemutatásával különösen is megszólítjuk a fiatalabb nemzedékeket, iskolásokat, gyerekeket, akik személyes emlékeket már nem őrizhetnek.

103   Búbánat 2019-01-02 12:04:43

2018. DECEMBER 31. HÉTFŐ 18:24 Magyar Idők - Ozsda Erika

SPANYOL ÖV ÉS PÁRIZSI TELEFON

KIÁLLÍTÁS – CZIFFRA GYÖRGY AZ ANGYALFÖLDI NYOMORBÓL A VILÁGHÍRNÉVIG

Amikor Schumann először hallotta Chopint zongorázni, azt mondta róla és a műveiről: „virágok közé rejtett ágyúk…” A Molnár-C. Pál Műterem Múzeumban Ágyúk és virágok címmel nyílt kiállítás Cziffra György zongoraművész emlékére. Molnár-C. Pál festőművész ötven éven át élt és alkotott a Gellért-hegy oldalában, a Ménesi úti villában.

A Cziffra-kiállítás a Tavasz Teremben látható, melynek célja és rendeltetése nagy magyar hagyatékok és művészek bemutatása. Itt a zene és a festészet mindig együtt él, együtt jelenik meg. Az első kiállítótérben az angyalföldi nyomortól az 56-os disszidálásig követhetjük nyomon a zongoraművész életét. Cziffra György édesapja cigányzenész volt Párizsban, ahol a család remekül élt. A háború kitörésekor viszont az idegeneket kiutasították Franciaországból.

A család Angyalföld Tripolisznak nevezett negyedébe került, ahol nyomorúságos körülmények közé keveredtek. Nővére, Jolán mosogatólány lett, az étteremből hazahozott maradékokon éltek. Miután a lányt segédpénztárosi munkára osztották be, összekuporgatott egy kis pénzt, és ahogy Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvében olvasható: „azzal változtatta sóbálvánnyá szüleinket, hogy kifejezte szándékát: bérel… egy zongorát.” Cziffra György háromévesen megpillantotta élete első hangszerét.

Az első kiállítótérben kis tárgyakkal – „minivilággal” –, családi fotókkal elevenítik fel a zongoraművész életét, aki már tizenévesen bárokban muzsikált. A kávéházi sarokkal és Molnár-C. Pál rajzaival az éjszakai mulatók és presszók világát idézik meg. A zongoravirtuóz kalandos élete film után kiált. Tizenkilenc évesen találkozott Soleilkával, akivel néhány napos ismeretség után összeházasodtak. Felesége várandós volt, amikor Cziffrát behívták katonának. A háborúban katonaszökevény lett, elfogták, megszökött, bujkált, 1944-ben a szeme láttára bombáztak le egy kápolnát s benne egy harmóniumot, melyen néhány perccel azelőtt még játszott.

Cziffráék először 1950-ben akartak disszidálni, de a határnál elkapták őket. A zongoraművész három, Soleilka két év börtönt kapott. Az 1956-os forradalom előestéjén adta elő az Erkel Színházban Bartók II. „eljátszhatatlan” zongoraversenyét. Erről szóló szerződése látható a kiállításon, ahogy határidőnaplója is, melybe aznap csak annyit írt: új kormány. Másnap családjával elhagyta Magyarországot, és Párizsban telepedett le. Páratlan karriert futott be külföldön, improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte.

A másik kiállítótérben életének második szakasza látható, elsősorban Kürthy Hanna – Cziffra György-ösztöndíjas képzőművész – alkotásain keresztül. A zongoraművész néhány személyes tárgya, a koncerteken viselt spanyol öve és párizsi telefonja is megtekinthető. Cziffra Senlis-ben megvásárolt egy középkori, romos királyi kápolnát, és a művészetek szentélyévé varázsolta.

1981-ben borzasztó tragédia történt. Fia, aki pianistából karmester lett, s akivel együtt koncertezett, lakástűz áldozatává vált. Cziffra György tizenhárom évvel később hunyt el. A zongoraművészt tehetsége, szellemi hagyatéka és fiatalokat felkaroló munkássága már életében legendává tette. A kiállítás kísérő rendezvénye a Cziffra György Fesztiválnak, melynek egyik célja, hogy a zseniális zongorista végre hazájában is elfoglalja megérdemelt helyét.

(Ágyúk és virágok – Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, Budapest, Ménesi út 65. Cziffra György zongoraművész emlékkiállítása 2019. március 2-ig látogatható)

102   Búbánat 2018-10-26 10:53:17

Cziffra György felvételeiből készített válogatásalbumot a Hungaroton

1958 - koncert:  Cziffra György 

rta: Papageno - 2018. október 26.

A Hungaroton újonnan induló, The Masters Collection sorozatában a kiadó a legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg,  és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak. Elsőként Cziffra György, a 20. század kimagasló jelentőségű zongoraművész páratlan örökségéből jelent meg válogatásalbum.

 „Cziffra György neve mindazok számára, akik kicsit is otthonosak a komolyzene világában, a zongorázni tudás szinonimája lett. Ahogyan korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették Cziffrát Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örököseként. (…) Hangszerének páratlan virtuózává vált, de szellemi értelemben is tökéletes ura lett az általa meg formált anyagnak. A virtuozitás fizikai adomány, amely csak óriási munkával fejleszthető ki és érlelhető meg, mégis önmagában sokszor üresnek tartják a hozzáértők. Akrobatikának, egyenesen cirkuszi mutatványnak nevezik lesajnáló módon, holott a technikai tökéletesség a zongorázásban sem nélkülözhető. Cziffra György, bár mindenkinek a káprázatos virtuóz képe ugrik be róla először, szellemi értelemben is a legmagasabb rendű művészet elkötelezettje és művelője volt.” – Mácsai János, zenetörténész.

101   Ardelao 2018-01-17 00:41:15

Képtalálat a következőre: „Cziffra György”

Auber-Liszt: La muette de Portici

A 24 éve, januárban elhunyt  magyar zongoraművész, CZIFFRA GYÖRGY emlékére.

(1921-1994)

 Fittler Katalin írása:

 A közelmúltban elhunyt virtuóz pianista alakját már életében is legendák övezték. A hírhedt-híres történetek némelyikét ő maga hitelesítette önéletrajzi visszaemlékezéseiben. A memoárkötet, melynek végére 56 éves korában tett pontot, eredetileg fiának, ifj. Cziffra Györgynek fordításában francia nyelven látott napvilágot. Az önéletírás átdolgozott-kibővített formában 1983 óta olvasható magyarul. Az „Ágyúk és virágok” megfelelő fejezetének fellapozásával feleleveníthetjük a művész életét azon felvételek elkészültének idején, amelyek két CD-n tavaly és az idén váltak ismertté.

A közvetlen előzmény: 1950 első napjaiban elhatározta, hogy feleségével és kisfiával elhagyja az országot. Jóllehet, a tervezett tiltott határátlépésre nem került sor, a szökés terve cáfolhatatlan volt, s így börtön és büntető-munkatábor jutott osztályrészéül. A másfél mázsás kőhasábok, amelyeket párban szállítottak egy kőfaragó vállalatnak, sokáig maradandó emléket hagytak a zongoristának nemcsak emlékezetében, hanem kezében-karjában is. Mikor 1953 vége táján három év után ismét zongorához ülhetett, csuklóvédővel enyhítette fájdalmát; a csuklóvédő tartotta az ízületeket és nem hagyta megdagadni a csuklót. Miként Cziffra György jó két évtized távlatából visszaemlékezett:

 „a történet legmulatságosabb részlete az, hogy ezek után jó néhány kollégám elkezdett bőr csuklószorítót viselni, miután meg volt győződve arról, hogy ez valami új trükkös kitaláció részemről, ami a virtuozitásomat emeli. Kölcsönösen irigyeltük egymást. Ők azért, hogy ezeket a teherhordó-kellékeket viseltem, melyeknek szerintük rendkívüli előadó képességemet köszönhettem, én pedig azért irigyeltem őket, mert ők nem mentek keresztül azon, amin én.”
 

Mindmáig élnek tanúi azoknak a ritka időknek, amikor a zenei élet prominens képviselői rendszeresen látogatták az éjszakai mulatóhelyeket, bárokat, kocsmákat - éspedig azért, hogy mindegyre hallhassák a zongorista játékát. Cziffra György egyik figyelmes hallgatója Ferenczy György volt, s a szakmai elismeréssel ezúttal nem fukarkodó Kodálynak nem kis része volt abban, hogy megkésve bár, de lehetőséget kapott a koncertpódiumon való szereplésre a művészetét korábban kény- szerűségből aprópénzre váltó muzsikus.

Cziffra tépelődő alkat; kritikus és önkritikus - így az emlékezés, a visszaemlékezés nem szépíti az akkori helyzetet:

„A börtönből való szabadulásom utáni első hangversenyeim laposságukkal valósággal a tudatlanság határát súrolták. A közepes eredmény paradox volt. Instrumentális tudásom könnyedsége elérte ugyan megbecsült szaktársaimét, de ez az érezhető előny megsokszorozta annak kellemetlen következményeit is. (...) Szerencsére azok a műsorvégi átiratok vagy rögtönzések, melyeket ráadásként nyújtottam közönségemnek, úgy látszik, jóvátették hibáimat és felrázták a hallgatóságot zsibbadtságából.”

Cziffra a közönségsikert, hallgatói „bizalmát” szolidaritási tüntetésnek érezte, ami hitet és erőt adott a további kitartó, igényes művészi munkához.

Ismét egy idézet: „Amióta újra hivatalosan is befogadtak, így dolgozgattam bizony napi nyolc-tíz órát. Jó és hosszú lélegzetű munka volt, de számomra csak az üdvösség kezdete. Új hangversenyeket rendeztek számomra, majd lemezfelvételek következtek, amelyek azt hiszem, akkoriban kezdtek minőségileg megjavulni. Mégis, különös módon ezeknek a lemezeknek nem mindegyike került forgalomba Magyarországon.”

Mintegy három évtizedes mulasztást tett jóvá a Hungaroton Classic, amikor két egymást követő évben egy-egy CD-t jelentetett meg a hosszú ideig ismeretlenségre-hallhatatlanságra kárhoztatott anyagból. Miként a tavalyi összeállításon (HCD 31569), úgy az 1985-ös CD-n (HCD 31596) is szép számmal szerepelnek átiratok, parafrázisok, köztük olyanok, amelyek magától az improvizáló virtuóztól származnak. Vagyis, Cziffra György saját átiratainak hallatán az utókor is elképzelheti, milyenek voltak híres rögtönzései.
 

Ezek a felvételek: apró adatok az eseményekben gazdag, életrajzban. Művészi jelentőségük is aligha volt az előadóművész számára, aki saját „harcát” - szakmailag - más síkokon harcolta meg! A kincseivel nem fukarkodó zongorista egyszeri teljesítménye az-óta is tüneménynek hat mindenki számára; egyaránt lebilincseli a képzett muzsikust és a zenéhez bármilyen szándékkal közelítő laikust. Titka: megfejthetetlen, a zongora-módszertanban járatosak számára is. Talán okfejtései, eszmefuttatásai, elmélkedő gondolatai kínálnak fogódzót a művészszemélyiség iránt érdeklődőknek; - arra gondolhatunk, hogy akinek minden porcikáját ennyire áthatja a zene, aki „felfüggeszti az időt,” amikor muzsikálásról van szó: oly mértékben rendkívüli, hogy tőle a felfoghatatlan is hihetővé válik.

Az életmű: nem azonos az élet és a mű összegével. Az élet ismeretétől nem jutunk közelebb a műhöz, amely voltaképp az első megszólaló hanggal kezdődik a hallgató számára. Csak éppen nem tekinthetünk el a tanulságtól: a mű megszületéséig hosszú az út - ezt ki-ki maga járja végig, s ez az út vagy dokumentált, vagy a titok homálya fedi. De mindenképp van.

Tudnunk kell: előzmények nélkül nincs csoda. Csodát viszont leginkább olyankor „észlelünk,” amikor úgy tárul fel előttünk a képzeletbeli színpad függönye, hogy azonnal a szépség birodalmában találjuk magunkat. Mint amikor Cziffra György újonnan hozzáférhető felvételeit hallgatjuk.
 

KRITIKA, 1995. 12. szám

100   macskás 2017-10-31 23:28:11

100

99   macskás 2017-10-31 23:28:04

99

98   Búbánat 2017-10-31 12:42:27

Az M3 csatornán láthatjuk újra  az éjjel (23.40 – 0.40)

Századfordító magyarok / Cziffra György (1921-1994)

dokumentumfilm

Írta és rendezte: Szakály István 

(2000)

"Cziffra György cigányzenész családból származott: már apja is hegedűs volt Párizsban az első világháború előtt. György csodagyerekként indult, Dohnányi Ernő segítségével került be a Zeneakadémiára nyolc évesen. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendékeként, tizenhárom évesen már számtalan sikeres koncertkörutat tett hazánkon túl Skandináviában és a Benelux-államokban is. 1956-ban - második próbálkozásra - sikerül nyugatra szöknie családjával, ahonnan Franciaország azonnan befogadja. Óriási sikere van és ő folyamatosan jót tesz, fiatalokat támogat és értékeket ment. Zongorajátéka Liszt Ferencéhez hasonlítható, főleg káprázatos improvizációs készsége miatt."

97   Búbánat 2017-10-23 11:18:59

Bartók Rádió mai adása:

13.47 -15.00:

Cziffra György Liszt zongoraversenyeit játssza 

1. Esz-dúr zongoraverseny (Torinói Rádió és Televízió Zenekara, vezényel Fulvio Vernizzi – Torinói Rádió Auditóriuma, 1958. március 18.)

2. A-dúr zongoraverseny (Milánói Rádió és Televízió Zenekara, vezényel Bernhard Col – Milánói Rádió Auditóriuma, 1959. március 6.)

3. Magyar fantázia (Milánói Rádió és Televízió Zenekara, vezényel Bernhard Col – Milánói Rádió Auditóriuma, 1959. március 6.

4. Haláltánc (Velencei Fenice Színház Zenekara, vezényel Umberto Cattini - Velencei Fenice Színház, 1960. március 6.

96   Búbánat 2016-11-14 09:27:35

A Duna World csatorna sugározza ma este

2016. november 14. hétfő 20:00 - 21:00

Cziffra György emlékére

(2016)

Az 52 perces dokumentumfilm bemutatja a zongoraművész életének legfőbb állomásait, hogyan jutott el az angyalföldi szegény negyedből a világ nagy színpadjaira. A filmben hangsúlyt kap az is, amit ma kevesen tudnak róla, hogy Cziffra György cigány származású volt. Zenéje és alakja a mai napig meghatározó a művészeti életben. Emlékére az idén fesztivált alapítottak, a Szamos cukrászda pedig a Cziffra szelet megalkotásával tiszteleg nagysága előtt.

Szerkesztő: Horváth Éva

Rendezte: Nagy István

60 perc

95   Búbánat • előzmény94 2016-11-05 10:34:03
A Cziffra Fesztivál Országos Zongoraverseny győztesei:

MOM Kulturális Központban 2016. október 30. és november 4. között zajlott zongoraverseny első díját Varga Gergő Zoltán, a második díjat osztva Boros Tekla és Rigó Ronald kapta. A zsűri harmadik díjat nem adott ki.

A legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó különdíjat is osztva kapta Tóth Kamilla és Varga Gergő Zoltán. A Cziffra Fesztivál és az Opera zongoraterem különdíját Barbarics Csanád érdemelte ki.

November 5-én este 7 órakor, Cziffra György 95. születésnapján ünnepélyes keretek között adják át a díjakat a MOM Kulturális Központ Színháztermében.
94   Búbánat 2016-10-28 21:35:42
Kezdődik a Cziffra-zongoraverseny

MNO.hu, Kiss Eszter Veronika, 2016. október 28., péntek 12:4

Cziffra György emlékére nemcsak fesztivált rendeznek, ahhoz kapcsolódóan zongoraversenyt is. A vasárnap kezdődő eseményen Magyarország és a szomszédos országok összesen tizenegy fiatal versenyzője méri össze tudását.

A Cziffra Fesztivál Országos Zongoraverseny zsűrijének munkájában Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, a nemzet művésze, Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető professzora, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA tagja, a nemzet művésze, valamint Mocsári Károly zongoraművész, a francia Liszt-társaság tanácsadója vesz részt.

A repertoár igen sokszínű: kuriózum, hogy kötelezően mindenkinek elő kell adnia egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László-művet, utóbbiért különdíj is jár. A kötelező anyag emellett Liszt-, Chopin-, Mozart-, Beethoven- művekből, valamint egy francia szerző alkotásából áll. A verseny valamennyi fordulója nyilvános a MOM Kulturális Központban.

Az ünnepélyes eredményhirdetést gálakoncerttel egybekötve Cziffra György születésnapján, november 5-én este hét órakor tartják szintén a MOM-ban
93   Búbánat 2016-08-01 10:48:03
A Bartók Rádió délutáni, bayreuthi Tristán és Izolda-közvetítése második szünetében sugározza:

19.47 Cziffra György LISZT-parafrázisokat és átiratokat játszik:
1. Wagner: Tannhäuser - Nyitány,
2. Verdi: Rigoletto,
3. Auber: A portici néma,
4. Mendelssohn: Szentivánéji álom - Nászinduló és Tündértánc,
5. Brahms: V. magyar tánc
92   Búbánat • előzmény91 2016-05-16 09:51:36
A Bartók Rádió sugározza a mai napon:

12.36 - 14.01 Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje

MOM Kulturális Központ, 2016. február 25.

Balázs János zongorázik

1. Chopin: Asz-dúr polonéz Op. 53.
2. Schubert: Asz-dúr impromptu Op. 90. No. 4.
3. Liszt:
a) Rigoletto parafrázis,
b) II. magyar rapszódia,
4. Chopin: Két keringő –
a) cisz-moll,
b) Esz-dúr
5. Schumann: C-dúr toccata Op. 7.
6. Liszt: A Villa d´Este szökőkútjai
7. Balakirev: Islamey - keleti fantázia
8. Johann Strauss-Cziffra: Kék Duna keringő
ráadás:
a) Rimszkij-Korszakov-Cziffra: A dongó
b) Liszt: Szerelmi álmok
91   Búbánat • előzmény89 2016-02-23 14:56:29
Este a Bartók Rádióban hallgathatjuk meg:

19.00 – 19.35 Összhang
- a zenei élet aktualitásai

Cziffra György Fesztivál

Szerk.-mv.: Ménes Aranka

(Ism. holnap, 9.30)
90   Búbánat • előzmény89 2016-02-18 09:46:20
"Cziffra György-fesztivál"
89   Búbánat • előzmény86 2016-02-18 09:30:47
Hamarosan elkezdődik az első Cziffra-fesztivál

Február 25. és 28. között rendezik meg a MOM Kulturális Központban az első Cziffra György-fesztivált Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kezdeményezésére. A négynapos programsorozaton koncertek, kiállítások, mesterkurzusok várják az érdeklődőket.

„A színvonalas és érdekes programsorozat méltó emléket állít a rendkívüli zongoraművésznek. A szervezők nem titkolt célja, hogy hagyományt teremtsenek a fesztivállal, amelyet a jövőben külföldi fellépők meghívásával szeretnének nemzetközivé bővíteni.”
88   Búbánat 2016-01-19 10:34:23
Börtönéből kiröppenő tűzmadár

MNO.hu, Kiss Eszter Veronika, 2016. január 15., péntek 12:00

Ezen a napon, 1994. január 15-én halt meg Cziffra György zongoraművész. Még jócskán adósak vagyunk az emlékének. Képgalériánkban eddig még nem publikált fotókat teszünk közzé.
87   Búbánat 2016-01-11 23:22:24

Cziffra, a virtuóz

MÁCSAI JÁNOS
FIDELIO,HU, 2016.01.04. 20:03


Neve bárhol a világon a zongorázni tudás szinonimája lett. Úgy, ahogy korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették úgy Cziffrát, mint Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örökösét.
86   Ardelao • előzmény83 2016-01-07 11:39:58

Cziffra György Fesztivál
85   Búbánat • előzmény84 2015-12-01 09:52:57
Jó, hogy van Balázs János, a kiváló zongoraművészünk, aki felkarolja, ápolja a nagy elődje szellemiségét, emlékét!
84   Laedaro • előzmény83 2015-11-30 21:10:42

A „felejthetetlen!” Cziffra...!

Megérdemli!

83   Búbánat 2015-11-30 21:01:50
Cziffra György Fesztivált alapított Balázs János Liszt-díjas zongoraművész.

A fesztivál egy februárban tartandó koncertsorozatból és mesterkurzusból, a 2016/2017-es évad első felében rendezendő Országos Cziffra György Zenei Versenyből, valamint kiállításokból és gyerekprogramokból épül fel, emellett egy különleges édesség, a Cziffra-szelet is megszületett ebből az alkalomból - hangzott el a fesztivált beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
82   Búbánat 2015-11-05 23:37:17
Egy idevágó friss hír!

Hommage a Cziffra! címmel tartja meg szokásos emlékkoncertjét Balázs János zongoraművész holnap, november 6-án, 18 órától a Tető Galéria kiállítótermében (Bp. XI. kerület, Mérnök utca 40.)
Tíz éve november 5-én, a mester születésnapján tartotta Balázs János az első Cziffra György-emlékkoncertet Zeneakadémián fiaival. „Nagyon fontosnak tartom, hogy ne merüljön feledésbe minden idők egyik legnagyobb magyar zongoraművészének neve és munkássága” – nyilatkozta Balázs János
81   Ardelao 2015-11-05 11:36:26
Ide is beteszem, megérdemli!


Ma, 94-évvel ezelőtt született Cziffra György világhírű zongoraművészünk.

(*1921.november 5. Budapest – 1994.január 15. Longpont-sur-Orge [Franciaország])

A felejthetetlen Cziffra György!


A csodazongorista Cziffra György
80   Ardelao • előzmény79 2015-04-08 10:16:20
Ha mindent tudtak az illetékesek, akkor ez a "gonoszság" még nagyobb szégyen !!
79   chenier • előzmény77 2015-04-08 09:36:18
Tudták, hogyne tudták volna! Ma is tudják, mégsem vesznek emlékéről tudomást. Semmilyen zenei intézmény nincs róla elnevezve, posztumusz Kossuth-díjat sem adtak neki, és nagyon keveset foglalkoznak a munkásságával, emlékével.

Fischer Annie halálos ellensége volt, némi segítséggel ő nyiratta ki Ciffra Györgyöt. El is nevezték Fuser Anninak.
De az akkori hivatalos magyar zenei élet sem akart tudomást venni roma származású zongoraművészről.
Pedig zongora virtuozítása egyedüllálló volt, improvizáló képessége kivételes.
A youtubon van egy összeállítás, ahol Chopin Lisztnek írt C-dúr etűdjét hasonlítják össze több zongoraművész tolmácsolásában. A végeredmény az, hogy Ciffránál nem tudja senki gyorsabban eljátszani, ugyanakkor minden egyes hang azonos intenzitással, tisztán, pergő gyöngyszemként szólal meg.
Végül hadd büszkélkedjek egy személyes élménnyel:
egyszer volt szerencsém a világ másik zongoraóriásával beszélgetni, nevezetesen Szjatoszlav Richterrel, akivel magyar művészekről is szó volt.
Ő mondta, hogy szerinte Ciffra Liszt reinkarnációja lehetett.
Ennél nagyobb elismerés szerintem nincs a világon!

78   musicus2 • előzmény74 2015-04-07 15:42:17
A Bartók zongoraverseny 1956-os felvétele megmaradt, módom volt meghallgatni, talán a kereskedelemben is kapható már. Tanárom a most 90 éves Kertész Lajos hallotta ezt a koncertet, és, ahogy visszaemlékezett, ez győzte meg arról, hogy itt nem egy zseniális könnyűműfaj-beli kollegát hallott (ahogy az a közvélekedésben elterjedt), hanem egy valódi művészt, méghozzá az elsők egyikét.
77   musicus2 • előzmény71 2015-04-07 15:36:55
Azt hiszed, hogy nem tudták az illetékesek, akik Cziffrát bedobták a háború húsdarálójába, majd a vendéglátóiparba száműzték, aztán börtönbe záratták, majd, mint világhírű művészt, nem vették tudomásul? Tévedsz. Azért viselkedtek vele gyalázatosan, mert nagyon is tudták, hogy ki ő. Amit csináltak vele, az az ő tükörképük. Lelki törpék, akik óriási hatalmat kaptak.
Van egy anekdota, hogy Cziffra felvásárolta Fischer Annie párizsi koncertjének összes jegyét, és ő maga nem ment el a hangversenyre. A művésznőnek egyedül kellett eljátszania a koncertet, gondoljuk el: a világ egyik zenei fővárosában egy már világhírű művésznő kongó teremben játszik saját magának, és nem hallja senki... nyilván iszonyatos érzés lehetett.
De ez a gorombaság Cziffra részéről bizonnyal nem volt kicsinyes szeszély.
FA az a művész volt, aki az 50-es években a Szabad Nép pártlapban a magyar zongoraművészetet úgyszólván egyedüliként képviselte. Végig néztem az 1952-55-ös évfolyamokat (nem kívánom senkinek), láttam, amit láttam. Iszonyatos hatalom volt, köszönhetően férje Tóth Aladár társadalmi presztízsének is. Minden jobb zongoristát kiűzött az országból, köztük saját unokatestvérét, Farnady Editet is. A féltékenység emberi gyarlóság, bizonyos dimenzión túl taszító. Azt mondják, hogy amikor a börtönből szabadult Cziffra koncertet adott, kapott egy szörnyű kritikát, amit TA vagy köréből valaki írt. Talán előkerül majd ez a kritika. Cziffrának élete végéig komplexusa volt az, hogy nem volt módja fiatalon eleget foglalkozni a nemes zenével, és ebből következően - szerinte - nem volt elég jártas a zene művészetének legmélyebb titkaiban. Persze, ez csak komplexus volt, hiszen kirobbanó őstehetségként többet tudott erről, mint tízezer akadémikus híresség kollégája, de elképzelhető, hogy milyen nyomot hagy egy ilyen komplexussal küzdő fiatalemberben egy rosszindulatú kritika, ami telibe találja a gyenge pontot. Ha Cziffra Párizsban, ahol hatalma volt már, egy ilyen szörnyűséges csínyt követett el a művésznővel, Fischer Annie, aki vitathatatlanul a magyar zongoristák egyik legjobbika volt, nyilván rászolgálhatott. El sem tudjuk képzelni, hogy a lelki és szakmai törpék milyen pokoli indulattal viseltettek Cziffra irányában.
Nekik Cziffra egy olyan ember volt, akit totálisan a markukban tartottak, és tönkretettek, majd amikor mégis túlélte a gyilkolászást, kiszabadult a karmaikból, és már nem tudtak neki közvetlenül ártani, hát igyekeztek háttérbe szorítani ott, ahol hatalmuk volt. Van?
76   Ardelao 2015-04-06 15:45:03
Georges Cziffra
Les Rendez-vous de Senlis

Enregisterements
1980-1986

4 CD
75   Ardelao 2015-04-06 00:22:22
http://www.vasiszemle.t-online.hu/2012/03/ori.htm

NÉMETHNÉ ŐRI IRMA :


CZIFFRA GYÖRGY ÉS MADAME SOLEILKA,
EMLÉKEIM A MŰVÉSZRŐL ÉS FELESÉGÉRŐL


74   Ardelao 2015-04-05 21:40:23

https://www.youtube.com/watch?v=-rDoRRKXLSY
Cziffra György - fiatal zongoraművész 1934
73   Ardelao 2015-04-05 21:25:48
http://www.fondation-cziffra.com/fr/
Cziffra – Alapítvány, Senlis
72   Ardelao • előzmény71 2015-04-05 20:46:36
Pontosan így van, ahogy leírtad ! Ma sem tudják, hogy ki volt Ö ! Szégyen !
71   chenier 2015-04-05 20:08:03
Óriási zongoraművész volt, Liszt műveinek utolérhetetlen tolmácsolója.
Nagyon szomorú és sajnos kis hazánk szégyenletes virtusára vall, ahogyan Ciffrát ellehetetlenítették.
A végtelenségig mellőzték, irigységből, szakmai féltékenységből, rasszizmusból.
Nem kapott Kossuth-díjat, még posztumuszt sem.
Talán azért sem, mert az illetékesek fel sem tudták fogni a művészi nagyságát. Ma sem tudják.
70   Ardelao • előzmény67 2015-04-05 19:56:55
Nagyon szép, megható megemlékezés volt ! A könyve nekem is megvan.
69   Búbánat • előzmény68 2015-04-05 19:49:22
Íme, itt a lehetőség, a cikkbeli írás apropóján hozzászólni.
68   Ardelao • előzmény67 2015-04-05 19:40:33
Hú, de régen írtak ide is. Ö is megérdemelné, hogy foglalkozzunk vele!
67   Búbánat 2015-04-05 19:15:52
Elmenni könnyű, visszajönni nehéz

Nemzeti Könyvtár 39. Cziffra György: Ágyúk és virágok – az élni akarás és az alkalmazkodási képesség csodát tett életében

Pozsgai Zsolt – 2015.04.04. 09:10 Magyar Hírlap
66   Hypo 2008-11-09 23:15:40
DNI ott ül... Ő nem olyan, mint Dávid - bár talán ő kevésbé elfoglalt (meg ne sértőggy!!!)
65   rodolfo 2008-11-09 23:06:38
64   Sólyom Tamás 2008-11-09 22:56:02
Nem kell bántani a Balázs családot azért mert úgy tudnak zongorázni ahogy nagyon kevesen a világon....És a közönség emelte fel Kocsis Zoltánt is és ha a Balázs Család nagyobb tapsot kap akkor bizony nagyobbak is.
Ennyit erről!
63   rodolfo 2008-11-09 22:32:32
Úgy látom vki nagyon irigy itt:)))))
61   a holnap embere 2008-11-09 22:14:02
Én is ott voltam a koncerten,és hasonló véleményen vagyok!
Télleg fantasztikus ez a család,bár csak több lenne az országban ilyen!
Sok sikert kívánok nekik!
60   egy ismeretlen zenész 2008-11-09 20:04:55
Szeretnék gratulálni a Balázs családnak a november 5.-én tartott hangversenyük igazán csodálatos volt.
A koncertet az ifjabbik János nyitotta meg Liszt eggyik legendájával,technikai értelemben szenzáció volt zeneileg is jó volt bár nekem jobban tetszett amit a koncerten később játszott.
Utána jött az idősebbik János saját zongoraversenyét játszotta,tökéletes technikai tudással rendelkezik és kifinomult billentéssel és a mű is igazán remek volt,volt olyan rész benne ami tetszett és ami nem de igazán remek volt.
Aztán ért engem és az egész közönséget a meglepetés mert kijött egy kisgyerek a színpadra és bár családja igazán magasra emelte a lécet ő túlszárnyalta őket.
Nem technikai értelemben értem mert bár abban is magas fokon állt Norbert de édesapja és főleg testvére magasabb szinten áll.
Én a hangszínre és a darab megformálására gondolok,hihetettlen volt hogy egy kisfiú leül a zongorához és mintha nem is zongormuzsikát hallana az ember hanem valami leírhatattlant...Én azt ahogy a Chopin művet játszotta csak is az öreg Horowitz-hoz tudom hasonlítani mert ő nála volt szintén az hogy bár vannak piszkos hangok és pár részt teljesen másképp játszik az ember egy másik dimenzióba kerül a hallgatás közben és részese válik a csodának amit zenének hívnak.
A liszt etüd amit játszott nagyon frappáns és ötletes volt de itt is inkább a hangszín volt az ami magával ragadott engem és a közönséget,akik én mellettem ülltek szintén a levegőt visszatartva halgatták azt amikor norbert játszott.
Aztán vissza jöt az ifjabbik János és elmondhatattlan amit művelt....Én merem állítani hogy a 2.-ik rapszódiát csak Liszt játszotta így én hallottam a Cziffra György felvételét de ez még annál is fantasztikusabb volt olyan volt mintha 4 zongorista játszana.
Aztán jött a szünet láttam hogy sok kollega (mivel jó magam is zongorista vagyok)rosszul volt és a száját harapdálta,sajnos az irigység még a mai napig egy létező dolog...Én is roma származású zongorista vagyok de amikor ilyet látok engem boldogság tölt el és nem irigység....
A második részt ismét a fiatalabbik János nyitotta meg Gershwin kék rapszódiája hihetettlen volt a számomra maga az ötletesség és maga az előadás is.eljátszotta még Brahms átiratban ugyan az a művet amit Norbert játszott Liszt átiratban bevallom nekem ez a brahms átirat nem tetszik,de az is lehet csak azért nem mert Liszt annyira átdolgota hogy annál jobban nem lehet,de maga ahogy megoldotta az ifjabbik János nagyon tetszett.
A Cziffra Musical következett utána.
A címszereplő a zeneszerző és egy csodálatos hegedűművész Kállai Kiss Ernő jött ki,eljátszottak egy gyönyörű dalt amitől nekem és a közönség minden tagjának könnyes lett a szeme csodálatosan énekelt az énekes és a kiséret és csodálatos volt,és a szövege a dalnak amit énekeltek is mély volt,utána jött egy francia dal olyan volt mint a "jajj de jó a habos sütemény"nagyon tetszett bár zeneileg a előző dalhoz kevés volt,az utána következő két dal amit a két főszereplő énekelt Dér heni és Kósa Zsolt csodálatos volt nagyon bár megkell hagyni hogy a női énekes kissé elnézés a kifejezésért "Nyálas"volt de a férfi énekes zseniálisan énekelt ebben a két dalban a férfi énekes túlszárnyalta még a zenekart is.
Utána jött egy pop stílusú dal,bevallom én nem szeretem az ilyen zenét de nekem nagyon tetszett mert jó volt maga a dallam és a ritmus és aki ott volt tudja hogy a látvány ami volt az sem volt utolsó:)
Remélem méltó helyükre talál ez a zseniális család és nem nyomják el őket mint példaképjüket Cziffra Györgyöt!
A jó isten áldását kívánom nekik,biztos vagyok benne hogy a nagyapjuk aki minden idők legnagyobb cigány csellósa volt nagyon büszke rájuk.
59   musicus2 • előzmény58 2008-11-06 01:35:30
Nekem nem jön be ez a szennylap, csak az üres böngészőablak. Ennyit tudtam leszedni, ezzel a hejesírással, betetű szerint.

"Kihagyják Gyõzi a Ciffra-musicalbõl
Nem szerepelhet Gáspár Gyõzõ a Cziffra György életérõl készült musicalben, miután egyetlen próbán sem jelent meg.
2008.11.05. 09:00 | Színes Világ
Győzikével eladható a Cziffra-musical
Jövő tavasszal mutatják be, de november 5-én már ízelítőt láthat a nagyközönség abból a musicalből, amelynek többek között Győzike, a Sugarloaf énekesnője Dér Heni és a leghosszabb sztriptíz showjával Guinnes-rekordot felállító Rácz Linda is a szereplője lesz. A darab címe: Cziffra a csodazongorista. A musical az 1994-ben elhunyt kiváló magyar zongoraművésznek szeretne emléket állítani.
2008.11.02. 12:30 | Színes Világ"

A Kulturinfón a következő szerepel:

"Hommage Á Cziffra!

Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra
György zongoraművészre Balázs János a
2005.-ös pécsi nemzetközi Liszt Ferenc
zongoraverseny győztese. A november 5.-ei
koncerten Id. Balázs János, és Balázs
Norbert zongoraművészek is fellépnek!
Felcsendülnek Liszt, Chopin, Brahms, és
Gershwin művei, valamint 2 ösbemutató is hallható lesz, Id.Balázs János zongoraversenye, és musicaljéből részletek, amelyetCziffra Györgyről írt a szerző!Címe : Cziffra, a csodazongorista. Amusical sztár művészei : Dér Heni, Gáspár Győző, Kósa Zsolt.
A Cziffra musical válogatott zenekarának vezetője: Ifj. Kállai Kiss Ernő"

U. ez megtalálható a Népszabadság online-on is.

Hogy Cziffra mit szólt volna ehhez a kétes minőségű "megemlékezéshez" (nem a zongorahangversenyhez, hanem amit mellé tálalnak), azt nem kívánom részletezni.

Meghalt Cziffráné, szabad a vásár? Cziffra cirkuszban kezdte a karrierjét, most ott fejezik be, sőt? Szégyen, gyalázat.
58   yeti 2008-11-05 20:20:50
Győzikével eladható a Cziffra-musical:

http://www.borsonline.hu/news.php?hid=15057
57   musicus2 • előzmény56 2008-10-31 23:18:05
Úgy tudom, két sorozatot is felvett belőlük.
56   partitúra 2008-10-31 08:18:30
Nemrég vettem meg a Liszt-rapszódiákat CD-n, És Cziffra György zongorázza a műveket. Szerintem fantasztikusan zongorázza őket. A 6. rapszódia tetszik a legjobban. Tetszik még valakinek?
55   zenészkedvelő 2008-10-30 20:15:58
Nagyon kiváncsi vagyok a mostani koncertre ami lesz november 5én:))
Ti hogy vagytok vele?:)
54   tarnhelm2 • előzmény52 2008-08-24 09:08:35
Viszont jó hír, hogy a Cziffra Alapítvány továbbra is működik.
53   angyalka • előzmény52 2008-08-24 01:24:17
Könnyű eladni azt, amiért nem ő dolgozott meg.
52   musicus2 • előzmény51 2008-08-22 23:59:31
Nem tudom. Vlsz. az örökösök, tehát az unokák, legalábbis ennek a legnagyobb a valószínűsége. Egy középkori épület, szép állapotban, a város központjában, a műemléki negyed szívében.
51   angyalka • előzmény46 2008-08-22 18:20:20
Ki adta el a házat?
50   musicus2 • előzmény49 2008-08-22 18:12:13
50.
Engem is érdekel az ügy, majd kinyújtom a csápjaimat.
49   zsandarkembere 2008-08-22 16:47:48
ja bocs és ha lehet akkor minnél elöbb írjon vki mert most van pénzem,de ki tudja holnap mi lesz:)))
48   zsandarkembere 2008-08-22 16:46:36
Hello,hallottam hogy megint lesz ez a cziffra emlékhangverseny de azt nem tudom hol és mikor?Szeretnék elmenni ha vki tud vmit írjon már nekem please.
Hy
47   Varga 2007-12-28 18:22:39
Én nem értem hogy lehet hogy senki nem írt a legutóbbi Cziffra emlékkoncertről,én ott voltam és fantasztikus volt,és a ráadás pedig egyedülálló......
Netán mindenkit ennyire enne az irigység?
...........
46   musicus 2007-11-28 01:20:02
Adat: Soleika Cziffra 2007 június 11-én halt meg. A házat eladták, de a kápolnában továbbra is szervezik a koncerteket.
45   musicus 2007-11-22 02:11:52
Ez az, meghalt Cziffráné, és nincs aki törődjön az ügyekkel. Sajnos, nem tudok elmenni egyéb elfoglaltság miatt, de aki teheti, legyen ott. Ha nem a fellépő művész miatt (bár ő is megérdemli, ha ilyenre vállalkozott), akkor az ügy miatt.
44   Maisky 2007-11-21 01:18:00
Kedves barátaim!

Szeretném tudatni (hamár a lap szerkesztői nem tették!! ) hogy holnap november 22.-én Cziffra György emlékhangversenyt tart Balázs jános zongoraművész a Zeneakadémia Kistermében 19-órától. Kérem aki teheti, jöjjön el a koncertre, Cziffra miatt elsősorban, úgy gondolom ennyit megérdemel eme nagy művész, mivel csak ez az egy megemlékezés van róla egy évben, és ezt is egy Zeneakadémia hallgatónak !! kell csinálnia, de szerencse hogy vannak még emberek akikben él a tiszteletadás!Tehát mindenki aki teheti :

2007. november 22. Zeneakadémia Kisterem 19-óra.

Cziffra György emlékhangverseny

Balázs János zongora.

Müsor: Beethoven: c-moll szonáta op. 13 (pathetique )

Schumann: Carnaval.
SZünet

Mozart: Á-dúr zongoraverseny K. 488
Chopin: Andante Spianato és nagy polonéz

A belépés díjtalan!!!

Üdv: Maisky.
43   tarnhelm2 • előzmény42 2007-11-09 08:54:26
Igen, ez az a lemez. A tánc nincs rajta a 8 lemezes EMI-n (ha jól látom), a Tell Vilmos-improvizációk egy 1957-es párizsi koncertről van rajta, ez vélhetőleg nem ugyanaz. De akárhogy is van - a Hungaroton miért nem adta ki cd-n?! Ez kiváló lemez, a liszensz náluk van, ha lp-n később kazettán kiadták.
42   musicus 2007-11-09 08:42:30
A1 Chopin: f-moll fantázia, A2 Ravel: Szonatina A3 A víz játéka (brrr... ez olyan, mint amikor a pineapple-t fenyőalmának fordították); B1 Chopin: Fisz-dúr impromptu, B2 Liszt: La campanella, B3 Rossini(Cziffra) A tánc B4 Rossini(Cziffra) Improvizációk a Tell Vilmos nyitányra. Alul pedig ez az első pillantásra nem igazán értelmes felirat olvasható: \"Pathé-Marconi felvétel (...) A, B/2 az 1975, ill. 1976-os brüsszeli koncerten készült\", tehát a B1, B3 és B4 a Pathénál készült, igaz, nem tudjuk, mikor. Ezek szerint ezeknek a Rossini improvizációknak az EMI-nál meg kellett jelennie CDn is. Ha nem hozták ki, bolondok. Most jut eszembe, a honlapon mintha olvastam volna egy ilyen CD-ről. Mintha valami kottával lenne összekötve \"kit\"-ben. Most sajnos nem tudom ezt ellenőrizni, mert sietek.
41   tarnhelm2 • előzmény40 2007-11-06 08:59:17
Azért nincsenek rajta ezen a Hungaroton-liszenszen (1954-56), mert az említett lemez sokkal későbbi felvételeket tartalmaz. Ha jól emlékszem, valami belgiumi koncertfelvétel a 70-es évek elejéről. Az a feneség, hogy kazettán megjelent, de kazettáról sosem hallgattam komolyzenét. Jellemző a Hungarotonra, hogy a legjobb felvételeit - na jó, a legjobbakból sokat - nem adta ki cd-n.
Cziffra esetében is a töredékét jelentette meg, mint amit megjelentethetett volna.
40   musicus • előzmény35 2007-11-06 01:32:44
SLPX 11945. Én is csak ezt ismerem ezekből az átiratokból, de nem kizárt, hogy CD-n is megjelentek, hiszen ez volt Soleilka törekvése. Volt egy Appian dupla CD kiadvány, CDAPR 7021 Gorges Cziffra The Hungaroton Recordings 1954-56, de ezek ott nincsenek (Liszt Esz dúr zgv., Transzcendens etüdök nos. 3,5,6,7,10, Rapszódiák nos. 2,6,12,15; VIlla d\'Este szökőkútjai, Valse Impromptu, Manók tánca, Elfelejtett keringő no.1, Kromatikus galopp, Grieg zgv, Field: Rondo scherzando, Schubert-liszt: Soirée de Vienne, Schumann: Traumes Wirren, Balakirev: Islamey). Ezek azóta több helyen megjelentek már, a Hungarotonnál is.
39   musicus 2007-11-06 01:17:49
A Cziffra Alapítvány honlapján rajta van az összes elérhető felvétel és egyéb kiadvány, amelyek meg is rendelhetők ugyanott. Én próbálkoztam ezzel, de semmi reakció, ezért aggódom az alapítvány miatt.
38   tarnhelm2 • előzmény37 2007-11-05 09:32:12
Igen. Alapos keresztmetszet Cziffra-művészetéről. Az EMI \"Introuvable\" dobozait néha nagyon olcsón lehetett kapni külföldön.
37   zsoly • előzmény35 2007-11-04 23:22:38
Köszi ezt a CD-infót! 8 lemez van benne, jól értem?
36   tarnhelm2 • előzmény35 2007-11-04 23:19:52
SOLEILKA
35   tarnhelm2 • előzmény34 2007-11-04 23:18:46
Soleikát Isten nyugosztalja! Nem is hallottam róla, hogy meghalt.

Igen, ezek a darabok megtalálhatók ebben a dobozban:
EMI: les introuvables de Cziffra (1991, ADD) CZS 7673662 (8)

Viszont volt nekem egy Hungaroton bakelit-lemezem, (címlapon fekete portré), többnynire átiratok voltak rajta (Tell Vilmos nyitány, La Campanella, A tánc stb.) Ez sosem jelent meg cd-n? Ki tudja?
34   musicus 2007-11-04 22:31:28
Ide már egy éve nem írt senki, most van egy rossz hírem. Cziffra özvegye, Soleilka Cziffra tavaly nyáron elhunyt. Mi lesz a hagyatékkal, mi lesz az alapítvánnyal? Tud-e valaki erről közelebbit?

Személyes véleményem az, hogy Cziffra nem volt \"gyors\" vagy \"virtuóz\", és semmi hasonló. Ezeket a jelzőket azok ragasztották rá, akik nem ismerik kellő mélységben Cziffra életművét. Hallották-e Önök vele Schumann Fantasiestücke ciklusát? ezt aligha lehet szebben eljátszani. Hallották-e már vele Brahms Paganini variációit? ez az egyetlen általam ismert előadás, amely a zenéről szól, és nem az előadó szenvedéseiről. Hallották-e Önök már vele Rachmaninov 2. koncertjét a fia vezélnyletével? döbbenetesen más, mint a szerző, vagy Horowitz előadása, de legalább annyira hiteles, mély és igaz megközelítése a műnek. Hallották francia barokk clavecin összeállítását? mennyire stílusos és élő.
Többek közt Péterfy Jenő is leírta azt a marhaságot, hogy Lisztet a zeneszerzőt Liszt, a virtuóz élteti. holott ez már Liszt ifjúkorában sem volt igaz. Lisztet nem a magamutogatás vágya, hanem intellektusa késztette az önkifejezés addig ismeretlen területeinek meghódítására előadóművészete számára.
Cziffra sem volt pusztán virtuóz, hanem egyike a XX. század legnagyobb előadóművészeinek, akit módunk volt hallani, és aki istenáldotta természetességgel oldotta meg a legbonyolultabb előadói feladatokat is. olyanokat is, amelyek, úgy hittük volna, álltak egyéniségétől.
Áldott legyen emléke!
33   Búbánat • előzmény31 2006-10-31 16:18:44
Reméltem, hogy több lesz, de látom, csak ez a november ötödikei van hirdetve.
32   Kálmán 2006-10-31 15:08:50
Kedves búbánat!

Azt irtad hogy talán eljutsz valamelyik koncertre,szeretném megkérdezni tőled te többről is tudsz?
Kérlek világosíts fel ha lemaradtam volna valami informácioról.
31   Búbánat • előzmény30 2006-10-31 09:10:16
Kedves Kálmán!

Örülök, hogy felhoztad a \"sírból\" a topicot. Már én is éppen azon voltam, hogy emlékeztessek mindenkit a közelgő évfordulóra...
Talán sikerül nekem is eljutnom valamelyik koncertre.
30   Kálmán 2006-10-30 20:45:40
Kedves zeneszerető barátaim !
A mai nap voltam a Zeneakadémián érdeklődni a következő hónapok koncertjeiről,és tudomásomra jutott,hogy 2006.november.5.-én.19.órától, újra Cziffra György emlékhangverseny lesz a Zeneakadémia Kistermében.Természetesen azonnal vásároltam jegyet,hiszen én a legnagyobb tisztelettel vagyok Cziffra György iránt,és én is szeretném tiszteletemet tenni,a mester születésének 85.évfordulóján.Remélem sok Cziffra rajongó tudomására jut a hangverseny időpontja,és úgy mint az előző emlékesten,zsúfolt teltház előtt,emlékezhetünk meg a 20.század egyik legnagyobb zongoraművészéről.Az emlékhangverseny házigazdája ifj.Balázs János,közreműködnek:Balázs János,Balázs Norbert.
29   Béla 2006-08-07 18:04:32
Nem igaz,ezek a Balázsék nem nyugszanak.
Állandóan csak emlékeznek.
És ráadásul pont Cziffra Györgyre?
Nem azt mondom hogy olyan rossz volt de annyira nem is volt nagy hogy ennyiszer emlékezzünk már rá.
Amúgy meg tuti le volt fizetve a közönség!
Ne hogy bárki bemagyarázza nekem hogy ez a három kis senki nagyobb tapsot kap mint mondjuk a Kocsis zoltán.
De ez az ő dolguk,én csak azt nem értem miért pont Cziffra György.
28   Anita 2006-08-07 17:54:40
Hát nem tudom Ádám hol lehet jegyet venni de szerintem nem annyira bonyolult a fidelion rendelni:)
Én pl a Bogányinak a koncertjére is ott rendeltem a jegyet.

Remélem sikerül majd:)

Szioka
27   Bangó 2006-08-07 17:48:51
Helló!

Azt hallottam hogy megint lesz Cziffra emlékkoncert,de most már sajna belépővel lesz:(De mindegy elmegyek majd max összehúzom a derékszíjat egy picit:)
Na azt szeretném kérdezni hol lehet megvenni a jegyet a koncertre?
A fidelion láttam hogy lehet jegyet rendelni de nekem ez egy picit magas:(
Tudnátok ebbe nekem segíteni?

Sziasztok
Bangó Ádám
26   liszt 2006-02-14 15:33:12
3balazs.gportal.hu-n mindent megtalálsz róluk:))))))szio
25   chopin 2006-02-14 15:25:47
ÜDV

Én szeretnák kérdezni valamit tőletek :)
Az emlékesten Jánosról(az iffjabról)sok dolgot elmondtak,viszont az édesapjáról és a testvéréről nem.Ti nem tudjátok kik ők?Ezt nem rosszindulatból kérdezem csak kiváncsi vagyok.

sziasztok
24   hópehely • előzmény23 2006-02-13 11:41:31
A Balázsok nagyon jók, tehetségesek valóban. Én is hallottam a ZAK ünnepi esten zongorázni. Csak tudod Cavaradossi,úgy van az ember ezzel, hogy ha valakit minden fórumon, ugyanazok az emberek, szinte hajszálra ugyanazon szavakkal sztárolnak, ott valami ellenérzés kezd kibontakozni az olvasóból - ami eleddig nem volt...
:)
23   Cavaradossi 2006-02-13 10:45:33
Nem kell semmit - így a Balázsokat sem - \"túllihegni\", ez igaz. De hát, amint látod, Hópehely, néhányunkat,akik hallottuk őket a Cziffra-emlékkoncerten, tényleg megérintett a tehetségük. Mi, akik nem vagyunk szakmabeliek és így versenytársak sem, tudunk önzetlenül is lelkesedni.
Tehát, még egyszer és ezúttal utoljára: éljen a tehetség!!!
22   hópehely • előzmény21 2006-02-10 09:17:54
jaj, uncsi már ez a balázsolás....
21   Moon 2006-02-10 01:31:10
ÜDV

SZERINTEM EZ A KONCERT CZIFFRA GYÖRGY ÉLETÉT MUTATTA BE.BE MUTATTA GYERMEK ÉNÉT MELYET A LEGFIATALABB BALÁZS MUTATOTT BE.AZTÁN AZ A KORSZAK AMIKOR CZIFFRA A BÁRBAN ZENÉLT EZT A LEGIDŐSEBB BALÁZS MUTATTA BE.AZTÁN VÉGŰL A VILÁGHÍRŰVÉ VÁLT CZIFFRÁT AKIT A IFJ.BALÁZS JÁNOS MUTATOTT BE.ÉN ÚGY ÉRZEM MIND HÁRMAN HELYT ÁLLTAK.RÉGEN HALLOTTAM ILYET.

ÜDV
20   Moon 2006-02-09 15:00:22
Igen!
Tényleg csodálatos ez a család.Mind a hármújukban van valami különleges.Be kell vallanom,nekem az Ifjabbik János tetszett a legjobban.Hihetetlen eleganciával tud zongorázni,és nem egyszer könnyeket csalt a szemembe.És hihetetlenül szerény is.Mint az egész család.Nagyon örülök hogy János nyerte meg a Pécsi Liszt versenyt.Ez elindította a karrierjét.És azt hiszem hogy ö nem csak a pillanatok sztárja lesz,hanem komoly,szép és sikeres jövö elött áll.
Kívánom hogy mindig maradjon olyan amilyen,hogy továbbra is haljuk azokat a gyönyörü hangokat amiket a hihetetlenül lágy,és finom kezével tud megszólaltatni.
Ha jól tudom hamarosan kiadják az első szoló lemezét.Nagyon kiváncsi vagyok.
Várom a következő koncertet.


Üdv!
19   Cavaradossi • előzmény16 2006-02-09 14:39:20
Bocs: a kisebbik fiú neve helyesen Norbert.
18   Cavaradossi • előzmény16 2006-02-09 14:37:51
Folytatom: nekem az ifjú és ragyogó tehetségű művész játékánál is jobban tetszett az apáé. Talán elfogult vagyok egy kicsit vele, mert valamikor magam is bárzongoráztam és ezért tudom, mi a különbség a puszta virtuozitás csillogtatása és a Szórakoztatás között. Ha az, aki Szórakoztatja a nagyérdeműt mellesleg zongorázni is tud, az nagy dolgokra képes. Balázs János elsőrangú zongorista és kiváló Szórakoztató. Öröm volt hallgatni operett-parafrázisait és az evergreenekből összeállított műsort.
Ilyen apa mellett, mondhatni, nem is olyan nehéz kiváló muzsikussá lenni, hiszen a muzikalitás, az érzékenység (ami különösen a kisebb fiún, a Balázson látszott-érződött) szinte adott - már csak napi 6-8 órát kell 10-15 éven át gyakorolni és megy a dolog, mint a karikacsapás.
Nagy élmény volt, jó ötlet - és szeretném még megemlíteni Batta rektor úr értő és érző bevezető szavait, melyekkel közel hozta a hallgatósághoz Cziffra Gyuri bácsit, az embert. Még végiggondolni is szörnyű, hogy min ment keresztül ez a kiváló művészember élete során, s mekkora erő volt benne a küzdéshez, a bizonyításhoz! Mindíg csodálattal adóztam sziporkázó tehetségének, de újra visszaidézve életútját, már jobban értem, hogy tudott olyan fájdalmasan érzéki lenni, ha a zongorához ült. Volt tapasztalata, volt mire gondolnia. Hommage a Cziffra! Nagyrabecsülés az olyan tehetségeknek, mint a Balázs família! Ilyenek kellenek, de sok!!!
17   Cavaradossi • előzmény16 2006-02-09 14:25:25
Én is ott voltam a tegnap esti koncerten és pontosan ugyanolyan benyomásokat szereztem, mint Moon. Ez egy hihetetlenül tehetséges, muzikális család - bárcsak számtalan ilyen akadna az országban!
16   Moon 2006-02-09 02:47:35
Üdv Mindenki!


Nos én ott voltam a koncerten!

Gyönyörű este volt,méltó megemlékezés volt Cziffra Györgyre.Nagyon érdekes volt egy családon belül 3 zongoristát látni a szinpadon!:))
Na,menjünk sorba.

A legifjabbik Balázs (azaz Norbert:) ) nagyon tehetséges,És muzikális is.
A legidösebb Balázs (azaz János) nekem nagyon nagy élmény volt,mert sajnos a mai világban nagyon ritkán hallani ezt a fajta zenét.Kiválóan ötvözte a könnyed klasszikus zenét,a populárisabb melódiákkal,és jazz-es ritmusokkal.S mindezt meglepöen virtoúz elöadásban.
Aztán jött a mi \"Friss\'Liszt verseny gyöztesünk,aki egy hihetetlenül ihletett Chopin:B-moll nocturne-t játszott,s ez az Impromtun és érzödött.Aztán jöttek a nehezebbnél nehezebb darabok,Schumann:Toccata,Liszt:Lidércfény,F-moll transzcendens etüd.Én végig azt éreztem hogy ez a \"törékeny\" Fiatal embernek ez nem okoz akadályt,ugyan is semmi jelét nem adta annak hogy küszködne,illetve hogy félne....!

És akkor jött a hab a tortára:)))

Felcsendültek a Cziffra-átiratok.Amiket nagyon ritkán hallani...talán ez nem véletlen..:))
Szóval itt is az érzödött /szerintem/hogy ez nem okoz neki különösebb problémát,és annyi poén,és élet volt benne,hogy nem egyszer a Cziffra György felvétele jutott eszembe.Ezek után jöttek a ráadások,amelyet a közönség ki követelt magának,aki szemmel (És füllel)láthatóan (hallhatóan) Nagyon jól érezték magukat.
Első ráadás Liszt:15.Magyar rapszódiája volt,aztán az idösebbik János jött ki egy Hihetetlenül Ízléses Román fantáziával,És
az Abszolút különlegesség a 3. ráadás volt,amikor is a család,kicserélte a szoló széket a zongoránál,és oda tettek 3 széket..:))Ezt a közönség már elöre is tapsal jutalmazta...

Tehát jött a 6 kezes Mozart:török induló.
A 3 müvészt vas tapssal díjazta a közönség.

Szép este volt,örülök hogy ott voltam.
Remélem még lesz alkalmam elmenni a koncertjeikre.Szervusztok!:))
15   dreboot • előzmény14 2006-02-08 21:39:27
Hogy az a violin kulcst-lemaradtam:-(
Pedig Battanár úr jó előre - azaz korán reggel éhgyomorra beharangozta ezt a \"Balázsolást\" Lécczi egy feelinget nyomjál majd utókalkulailag kösz:-)
14   Moon 2006-02-08 11:55:16
Sziasztok!Igaz késve,de csak most tudtam regisztrálni!Aki rá ér,jöjjön ma a Zeneakadémiára,mert a Kisteremben Cziffra György Emlékhangversenyt tart a Pécsi Liszt ferenc Zongoraverseny gyöztese,Balázs János,édesapjával,és öccsével.Az est 19:00-kor kezdödik,Batta András fog egy bevezetöt mondani.Érdemes lesz el menni...a müsor sem akármi...Schumann toccata,Liszt:Kromatikus galopp,lidércfény...:))

Aki teheti,jöjjön!


Üdv:Moon
13   Búbánat • előzmény12 2005-10-14 14:46:30
\"leadta a m2\"
12   Búbánat 2005-10-14 14:46:02
Tegnap újra ladta az M2 tévé a Cziffra Györgyről készített megragadó pályaképet. A 2000-ben készült hatvanperces kisfilmben érdekes interjúk, beszélgetések és archív filmbejátszások követik egymást: Az özvegy, Suleilka Cziffra, a fiuk, a tragikus körülmények között fiatalon meghalt ifj Cziffra György zongoraművész és karmester, a lányunoka szól a férjről, az apáról és a nagyapáról, miközben bepillanthatunk a hajdani és a mai életükbe. Látjuk a 13 éves kisfiút, amint és már akkor, milyen virtuózan zongorázik egy koncerten, a későbbi tanulmányok, koncertek sora itthon és külföldön, majd az ostrom előtti meg alatti budapesti „csendélet” illetve a romok látványa gondolkodtat el bennünket, a kényszermunkára ítélt fiatalember megpróbáltatásainak képkockái következnek. Aztán a kényszerűségből bárzongorista kálváriája, és hogyan változtatja meg életét, pályáját az 56-os forradalmi események, annak következményei, az emigrációs évek Franciaországban. Párizs, majd végül Senlis, ahol végleg otthonra talál a család. Kapcsolatai a legmagasabb körökkel (Raymond Barre miniszterelnökkel és magyar feleségével, kik támogatják őt, meg az akkori politikai élet szereplői). Senlis-ben a romos kápolna átalakítása koncert-teremmé, a létrehozott Cziffra-alapítvány kezdeményezésével felépül a Liszt-auditórium, amely fesztiválok, versenyek szervezését, rendezését vállalja fel, fiatal zongoraművész tehetségeket karol fel. Ezek mind-mind megelevenednek a bejátszott képkockákon. Látjuk-halljuk Cziffra Györgyöt a filmen. Látjuk, ahogy briliáns technikával tolmácsolja Liszt, Chopin és mások műveit, de a legszívszorítóbb az a jelenet, amikor apa és a fia együtt próbálnak, majd az esti koncerten együtt adják elő az egyik Liszt-versenyművet: az apa a zongoránál, a fia a karmesteri pulpituson, ki folyamatos kontaktusban áll vele, akiről szinte le nem veszi a szemét. Tökéletes összhangban dolgoznak. És tudjuk, pár évre rá, egy tűzvészben ott marad a fiú. Ezekről a fájdalmas emlékekről is beszél a feleség és szól az unoka. Döbbenetesen szép és megható film – újranézve is hatása alá kerül az ember.
11   B.I. 2005-02-14 22:13:47
Akartam irni, hogy ha valakinek van DVD lejátszója, akkor érdemes megvenni Cziffra lemezét. A napokban láttam a Deák F.utcai lemezüzletben.
(a gépem megzavarodott és továbbitotta a félkész szöveget, elnézést)
0   B.I. 2005-02-14 22:06:52
Ha valakinek van DVD lejáts
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)