vissza a cimoldalra
2020-09-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Eiffel Műhelyház (287)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7370)
Pantheon (2729)
Régizene (4401)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4107)
Társművészetek (2074)
Momus-játék (5890)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4932)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4746)
Kimernya? (3771)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2059)
Franz Schmidt (3690)
Zenetörténet (294)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62448)
Rost Andrea (2053)
Opernglas, avagy operai távcső... (20654)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Wagner-felvételek (szilgyo, 2003-01-03 13:33:08)

   
304   david28 • előzmény303 2020-08-14 11:54:55

Ez bizony nalam is igy van.

303   Edmond Dantes 2020-08-14 08:56:07

Aki egyszer kozel kerult a tuzhoz (ertsd: Wagnerhez) es megegette magat vele, mas szemmel es fullel hallgat operakat. Legalabbis en. Ugy 20 eve, de foleg a pesti Wagner-napok beindulasa (2006) ota es foleg a Ring ota minden mas szerzot es darabjaikat hozza viszonyitom. Nem "kedvencem" lett Wagner, foleg nem ugy "altalaban", hanem o lett az a bizonyos   k a l y h a. Filozofiajaval nem foglalkozom, librettoi onmagukban nem nagyon erdekelnenek. De zenei es librettoi (Ring!) olyan szilard egyseget, muveszi erteket kepviselnek, amihez minden mas csak viszonyul...es tobbnyire alulmarad. Nalam. Meg egyszer: ettol meg sok mas "kedvencem" van. Csak minden, mindenki atertekelodik a wagneri fenytoresben.

302   david28 • előzmény299 2020-08-14 00:26:41

Az tény amúgy, hogy Strauss jobb volt nála, főleg mint művészetfilozófus, de Wagnerre azt mondani, hogy csapnivaló... Kanthoz képest biztosan, de nem is az volt a fő profilja. Ő volt az első, aki újra intellektust vitt a zenébe a romantikus "hogy képzeljük el az urak életét a szántóföldről" évszázadban.

301   david28 • előzmény299 2020-08-13 22:48:47

A zenetörténész meg azért zenetörténész, hogy a zenéről írjon jókat (vagy rosszakat), ne másról hülyeségeket :P

300   macskás 2020-08-13 21:26:53

300

299   ladislav kozlok • előzmény298 2020-08-13 21:00:20

Most fogsz agyonverni, egy magyar zenetorténészt idéznék, =Wagner zseniális zeneszerzo, kozepes kolto, csapnivalo filozofus.

298   david28 2020-08-13 18:34:48

Mindenkor a legnagyobb kedvencem. Itt hagyok egy szösszenetet róla, amit pár hónapja írtam. Aki nem tette még (bár aki szereti Wagnert és a Trisztánt, az kizárt, hogy kihagyta), hallgassa meg. :)

"Mi mást posztolhatnék RICHARD WAGNER 207. születésnapján... Mit klasszikus zenei berkekben csak szimplán "az évszázad felvételé"-nek tartanak, Wilhelm Furtwängler 1952-ben dirigált és felvett monumentális TRISZTÁN ÉS IZOLDÁ-ja.

Azt mondják mindenkinek vannak olyan művek- több vagy csak egy-, amiben megtalál mindent, amit valaha keresett (már ha a művészeti ágakban keres egyáltalán valamit): A ZENE, amely tetőtől talpig a bőre alá, a zsigereibe kúszik, eggyé válik vele, nos nekem ez az. Ha nem hallgathatnák holnaptól semmi mást, csak a Trisztánt, tulajdonképpen kiegyeznék azzal is.

Egy zenei, irodalmi, színházi epikus mű a szerelemről - írhatnánk, de ez annyira egyszerű és világi megfogalmazás, pedig tulajdonképpen erről van szó. Az érzelmek legszélesebb, legvalódibb palettáján játszó, brutálisan őszinte tükröt mutató, az érzelmek által befolyásolható emberi jellemet lehető legnagyobb mélységeiben megmutató tragédia. A legősibb, legösztönösebb emócióinkból épít fel két karaktert, melyek, - bár természetfelettinek tűnő erők befolyása alá kerülnek - (s ez Wagnernél sokszor van így), a lehető legreálisabban átélhető folyamatokon mennek keresztül, amit a tudatalattink tud, s ettől válnak fikcióból ijesztő valósággá.

A szimbólumok, az elvont fogalmak folyamatos egymásnak ellentmondó kettőssége adja a mű legfontosabb jelentéstartalmát: az élet és a halál, a nappal és az éjszaka vagy a szenvedés és boldogság, illetve a szerelem és a gyűlölet ebben a műben egy és ugyanaz. Wagner kétségbeesetten próbálja keresni a választ az elérendő és vágyott boldogság fogalmára; s mint az igazi nagy gondolkodók, a végére rájön, hogy ilyen talán nem is létezik: boldogságmorzsák vannak csak elrejtve a világban, s azért születtünk ide, hogy minél többet összegyűjtsünk ezekből. Aki pedig szerelmes, az ezekből túl nagy dózissal kap ahhoz, hogy ne fizessen érte borsos árat.

Sokan túl teátrálisnak vagy régimódinak, esetleg feleslegesen fatalistának, pesszimistának tartják ezt a szerelemfelfogást; azonban, ha valaki meghallgatja a több mint félórás szerelmi duettet, ami a hömpölygő gyönyör, két ego mámoros egybeolvadása és szinte a fizikai testet elhagyó túlvilági "agapé" zenei megtestesülése - kizárt, hogy Wagner ne a pozitív érzések miatt írta volna meg ezt az operát. Pont azért állítja szembe ezt a létformát a halállal a végén, hogy érezzük, mennyire kicsi, mennyire pórias a materialista létünk egy ilyen transzcendentális állapothoz képest, s mégis inkább mit értékelünk jobban, mire vigyázunk jobban, mennyire bízhatunk az emberi elme e világi preferenciáiban, holott mennyi dologra lehet képes az ember, amivel nincs is tisztában.

Wagner a Siegfrieden dolgozott éppen és azt szakította meg, mikor megírta a Trisztánt, s tulajdonképpen érthető - hogy ott miért pusztul el a leghatalmasabb isten, miért pusztulnak el a saját magunkat megnyugtató illúzióink; Wagner könyörtelenül ráncigál minket vissza a Földre, hogy itt, saját magunkban és a szeretetben keressük a megváltó boldogulást - a Trisztán erre a példa, a megoldás, ami aztán vágyálom marad, mert ilyen formában "istenekké" kevés ember képes válni a Földön. Az elme, a "túlértékelt" emberi ész megtestesítői, s Trisztán és Izolda ellenpontozásai a műben Marke király és Brangäne - ők itt maradnak - szomorúan, keresgélve, értetlenül, ahogy mi is a nézőtéren/magnó előtt (Brangäne elhaló, éteri hangja a földi lét baljós könyörtelenségével intelmében vagy Marke király drámai monológja mind az ésszel és racionálisan nehezen magyarázható folyamatokból való teljes kívül maradást jelképezik).

Egy nagyon bonyolult és nehéz műről van szó, minden hallgatásnál közelebb kerül az emberhez. Első hallásra fel kell dolgozni, mert az embert megrázza és nem érti, miért, aztán szép lassan megérti vagy azt hiszi hogy megérti, és jön egy újabb hallgatás, ami még egy réteget bont le a drámáról, az ember néha úgy érzi, hogy nem is ember írta, hanem valami boszorkányos csalás van benne - Wagner pedig pontosan ezt akarja...

Persze ehhez kell egy tökéletes karmester Furtwängler személyében, aki úgy vezényel, mintha ő lenne a kotta, ami ott helyben íródik, és tökéletes énekesek, itt azonban teljesül minden: Kirsten Flagstad és Ludwig Suthaus után alig-alig lehet mással ugyanilyen szinten szeretni ezt a művet (még akkor is, ha a mélyebb hangfekvésű Flagstadnak a szerelmi duett magas "c"-inél besegített Elisabeth Schwarzkopf), - persze azért érdemes azért más interpretációkat is meghallgatni belőle.

A többiek: Joseph Greindl, Blanche Thebom vagy Dietrich Fischer-Dieskau mind a német zene interpretálásának kiválóságai, abszolút revelációk szerepeikben a műfaj legmagasabb színvonalú alakításait nyújtva.

Úgy nem lehet meghalni, hogy valaki egyszer végig nem hallgatta ezt a művet, de vigyázat - ha szívvel-lélekkel megpróbálja megérteni, mást se akar majd hallgatni, minden kevesebb lesz ennél."

297   Búbánat 2020-07-27 12:05:21

Richard Wagner-hét a Bartók Rádióban:

2020. július 27. hétfő – ma: 17:06 – 19:48  

A Nibelung gyűrűje – tetralógia -  IV/1

A Rajna kincse
Egyfelvonásos zenedráma négy képben

Szövegét a zeneszerző írta

Vez: Christian Thielemann
Km: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Zenekara

Szereposztás:
Wotan - Albert Dohmen,
Donner - Ralf Lukas,
Froh - Clemens Bieber,
Loge - Arnold Bezuyen,
Fasolt - Kwangchul Youn,
Fafner - Hans-Peter König,
Alberich - Andrew Shore,
Mime - Gerhard Siegel,
Fricka - Michelle Breedt,
Freia – Edith Haller,
Erda - Christa Mayer,
Woglinde - Fionnuala McCarthy,
Wellgunde - Ulrike Helzel,
Flosshilde - Simone Schröder

(Bayreuth, 2008)

 

2020. július 28., kedd,   17:06 – 21.03

A Nibelung gyűrűje – tetralógia - IV/2

A walkür

Háromfelvonásos zenedráma

Szövegét a zeneszerző írta

Vez: Christian Thielemann.
Km: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Zenekara

Szereposztás:
Siegmund - Endrick Wottrich,
Hunding - Kwangchul Youn,
Wotan - Albert Dohmen,
Sieglinde - Eva-Maria Westbroek,
Brünnhilde - Linda Watson,
Fricka - Michelle Breedt,
Gerhilde - Sonja Mühlbeck,
Ortlinde – Anna Gabler,
Waltraute - Martina Dike,
Schwertleite - Simone Schröder,
Helmwige - Edith Haller,
Siegrune - Wilke te Brummelstroete,
Grimgerde - Annette Küttenbaum,
Rossweisse - Alexandra Petersamer

(Bayreuth, 2008)

 

2020. július 29., szerda,  17:06 – 20:57  

Lohengrin 

Háromfelvonásos opera

Szövegét a zeneszerző írta

Vezényel: Joseph Keilberth

Közreműködik: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Zenekara és Énekkara (Karig.: Wilhelm Pitz)

Szereplők:
Madarász Henrik király – Josef Greindl (basszus),
Lohengrin – Wolfgang Windgassen (tenor),
Elza – Eleanor Steber (szoprán),
Telramund – Hermann Uhde (bariton),
Ortrud – Astrid Varnay (szoprán),
Hirdető – Hans Braun (basszus)

(MONO - Bayreuth, 1953)

 

2020. július 31., péntek, 17:06 – 21:21

A Nibelung gyűrűje – tetralógia -  IV/3

Siegfried

Háromfelvonásos zenedráma

Szövegét a zeneszerző írta

Vez.: Christian Thielemann.

Km.: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Zenekara

Szereposztás:

Siegfried - Stephen Gould,

Mime - Gerhard Siegel,

A Vándor - Albert Dohmen,

Alberich - Andrew Shore,

Fafner - Hans-Peter König,

Erda - Christa Mayer,

Brünnhilde - Linda Watson,

 Erdei madár hangja - Robin Johannsen

(Bayreuth, 2008))

 

2020. augusztus 1., szombat 17:00 – 21:47

A Nibelung gyűrűje – tetralógia -  IV/4

Az istenek alkonya

Háromfelvonásos zenedráma előjátékkal

Szövegét a zeneszerző írta


Vez: Christian Thielemann
Km: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Ének- és Zenekara
(Karig.: Eberhard Friedrich)

Szereposztás:
Siegfried - Stephen Gould,
Gunther - Ralf Lukas,
Hagen - Hans-Peter König,
Alberich - Andrew Shore,
Brünnhilde - Linda Watson,
Gutrune - Michaela Kaune,
Waltraute - Christa Mayer,
Első norna - Simone Schröder,
Második norna - Martina Dike,
Harmadik norna - Edith Haller,
Woglinde - Fionnuala McCarthy,
Wellgunde - Ulrike Helzel,
Flosshilde - Simone Schröder

(Bayreuth, 2008)

 

296   Búbánat 2020-07-26 11:38:44

A Bartók Rádió mai operaközvetítése, 17:00 – 20.10

Richard Wagner: Tannhäuser 

Háromfelvonásos opera

Szövegét a zeneszerző írta

Vezényel: Wolfgang Sawallisch

Km.: Bayreuthi Ünnepi Játékok Ének- és Zenekara
(karig.: Wilhelm Pitz)

Szereposztás:

Hermann őrgróf – Joseph Greindl (basszus),
Tannhäuser – Wolfgang Windgassen (tenor),
Wolfram von Eschenbach – Eberhard Wächter (bariton),
Walther von der Vogelweide – Gerhard Stolze (tenor),
Biterolf – Franz Crass (basszus),
Henrik – Georg Paskuda (tenor),
Reinmar – Gerhard Nienstedt (basszus),
Erzsébet – Anja Silja (szoprán),
Vénusz – Grace Bumbry (szoprán),
Pásztorfiú – Elsa-Margret Gardelli (szoprán).

(Bayreuth, 1962)

295   Búbánat 2020-07-25 23:30:03

A Bartók Rádió közvetítette ma 17:00 - 21.33 órakor  

Richard Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok 

Háromfelvonásos opera

Szövegét a zeneszerző írta

Vezényel: Silvio Varviso

Km.: Bayreuthi Ünnepi Játékok Ének- és Zenekara
(karig.: Norbert Balatsch)

Szereposztás:
Hans Sachs – Karl Ridderbusch (bariton),
Veit Pogner – Hans Sotin (basszus),
Kunz Vogelgesang – Heribert Steinbach (tenor),
Konrad Nachtigall – Dene József (basszbariton),
Sixtus Beckmesser – Klaus Hirte (basszus),
Fritz Kothner – Gerd Nienstedt (basszus),
Balthasar Zorn – Robert Licha (tenor),
Ulrich Eisslinger – Wolf Appel (tenor),
Augustin Moser – Norbert Orth (tenor),
Hermann Ortel – Heinz Feldhoff (basszus),
Hans Schwartz – Hartmut Bauer (basszus),
Hans Foltz – Nikolaus Hillebrand (basszus),
Walter von Stolzing – Jean Cox (tenor),
Dávid – Frieder Stricker (tenor),
Éva – Hannelore Bode (szoprán),
Magdalena – Anna Reynolds (mezzoszoprán),
Éjjeliőr – Bernd Weikl (basszus).

(Bayreuth, 1974)

A rádió hangtárából - meghatározott ideig - visszahallgatható.

 

294   Búbánat 2020-07-17 10:29:14

A Bartok Rádió mai műsorán szerepel:

12:36 – 13.36

Az Északnémet Rádió Szimfonikus zenekarának hangversenye Richard Wagner műveiből 

Vez.: Hans Knappertsbusch

Km.: Christa Ludwig (alt)

1. A nürnbergi mesterdalnokok –

 a) Az I. felvonás előjátéka,

 b) A III. felvonás előjátéka,

2. Trisztán és Izolda – Előjáték és Izolda szerelmi halála (Ludwig),

3. Az istenek alkonya – Zárójelenet (Ludwig)

(Hamburg, 1962. március 24.)

293   Búbánat 2020-04-18 15:30:51

2020.04.18  20:30 - 00:49  Mezzo

Tristan und Isolde by Richard Wagner at the Staatsoper Berlin  (2018)

Staatskapelle Berlin,

 Daniel Barenboim (Conductor)

 Dmitri Tcherniakov (Stage Direction)

 

Andreas Schager (Tristan)

Stephen Milling (King Marke)

Anja Kampe (Isolde)

Boaz Daniel (Kurwenal)

Stephan Rügamer (Melot)

Ekaterina Gubanova (Brangäne)

Recorded on March 18, 2018 at the Staatsoper unter der Linden

292   Héterő 2020-04-10 05:39:37

MET - Parsifal

291   david28 • előzmény288 2020-04-08 20:21:52

Annyira jó, hogy a vitaindítóra úgy reagálnak egyes elvileg "nem olyan fiatal" emberek, mintha a bölcsiben elvettem volna a kedvenc játékukat. Ilyen hozzáállással miért álljak neki? "írjál jobbat". Ne írjunk inkább semmit.

290   david28 • előzmény289 2020-04-08 20:19:48

Ez kb. olyan, hogy akkor Ön énekeljen jobban, mint a MÁO énekesei. Miért is? Egyébként írok jobbat, ha eljön az ideje.

289   Klára • előzmény287 2020-04-08 09:02:31

Kedves david28!  A megoldás roppant egyszerű: 1 változat:"írjon jobbat"  copy kozlok fórumtárs. 2. változat: hagyja figyelmen kívül, ne foglalkozzon vele. Én éltem a felkínált lehetőséggel, és letöltöttem ezt a változatot. Először is megnéztem-meghallgattam, mert ugye a szereplők németül énekelnek, és a  magyar felirat fut alatta. Nekem többnyire sikerült a hallott szöveget és az olvasott magyar változatot összevetni. (bárcsak a MÁO nagyrabecsült operaénekesei magyar nyelven ilyen tisztán és érthetően énekelnének, amit gyakran nem értek. Pedig a magyar közös édes anyanyelvünk!) Javaslom, tegye meg ugyanezt - amennyiben képes erre! Azután mondjon véleményt. Ja, és ne felejtse el megköszönni a felajánlott "húsvéti ajándékot"

 

 

288   ladislav kozlok • előzmény287 2020-04-08 08:35:20

Írjál jobbat, fiatalúr.

287   david28 • előzmény284 2020-04-08 08:22:25

Szerintem Wagner művének ez egy erőteljesen leegyszerűsített és dogmatizált értelmezése. 

286   Klára • előzmény284 2020-04-07 08:55:54

Privátban

285   Speranza • előzmény284 2020-04-06 12:28:55

Tökéletes választás, alighanem az egyik legjobb Parsifal-előadás, ami egyáltalán hozzáférhető képfelvételen. Szereposztását tekintve az egykorú bayreuthi (Elming, Sotin, Struckmann) előadásokat is felülmúlja (Kundry és Klingsor esetében azzal megegyező), rendezését tekintve pedig az általam ismert nagyjából tucatnyi Parsifal közül az egyetlen, amelyről bízvást ki lehet jelenteni, hogy alighanem magának Wagnernek is tetszene. Itt valóban a szerzői szándék érvényesül, és olyan előadás jött létre, ami manapság nemhogy ritka, hanem egyenesen elképzelhetetlen. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

284   takatsa 2020-04-06 10:49:52

„Hiszek Uram, segíts hitetlenségemen!” (Mk 9,24)


Az önmagával küszködő, a remény és kétség között hányódó embernek mennyi hitre van szüksége, hogy kimondja ezeket a szavakat?  Egy mustármagnyira - hegyeket mozgatóra?
És mennyi kételkedésre, mennyi gyötrődésre, hogy a hit ajándékát elnyerje? Erre sokunknak egy élet is kevés. Talán Wagnernek is kevés volt, de legalább megpróbálta, létrehozva a Parsifalt; a botladozó, újra és újra elbukó, de folyton a fény felé  tekintő, Istent, a Megváltást kereső ember oratóriumát. 


A mostani helyzet: a járvány, a félelem, a bizonytalanság, az izoláció ideális helyzetet teremt arra, hogy magunkba nézzünk , számvetést készítsünk és elgondolkozzunk az örök kérdéseken. 
Ebben segítségünkre lehet ez a csodálatos zene.


Egy olyan felvételt választottam, amely hála a hagyományos rendezésnek, és az összes közreműködő magas színvonalú és áldozatos munkájának, megőrizte a mű szakralitását és Wagner gondolatait. Írtam hozzá magyar feliratot. A mű egy héten keresztül szabadon letölthető.  Én ezzel szeretnék minden kedves fórumozónak áldott Húsvétot kívánni.

Wagner: Parsifal
James Levine; Waltraud Meier, Siegfried Jerusalem, Kurt Moll, Bernd Weikl, Franz Mazura, Jan-Hendrik Rootering.
The Metropolitan Opera Ochestra and Chorus. 1992
 

283   Klára • előzmény282 2020-04-01 17:41:14

Mindegyik nagyon jó! Rendes dolog a színházaktól, illerve az operaházaktól, hogy ezt lehetővé teszik!

282   lujza • előzmény281 2020-04-01 01:46:15

Azért Gerhaher se kutya benne!

281   AndersWasRight 2020-03-30 06:17:29

https://operlive.de/parsifal/

 

Parsifal Münchenből, fent lesz nagyszombat éjfélig. Jonas, Nina Stemme és René Pape.

280   Héterő 2020-03-30 01:31:06

MET - Tannhäuser

279   takatsa • előzmény278 2020-03-29 14:26:02

Sebaj, kedves nickname. A lényeg, hogy sikerült letöltenem most a teljes Ringet és ez a sorozat tényleg fantasztikus, óriási ajándék, hogy a MET ezt lehetővé tette. Lesz mit hallgatnom ezekben a sanyarú időkben. :)

278   nickname • előzmény273 2020-03-29 12:58:19

Valóban nincs igazam, mert ezek a feliratok valóban a HD közvetíésekhez készültek. Én egy másik magyar feliratot ismertem, de utána néztem, és rá kellett jönnöm, hogy azokat nem az opensubtitles oldalon találtam. 

277   -zéta- 2020-03-29 08:28:20

Perencz Béla Vándor a Siegfriedben...

276   Héterő 2020-03-28 23:27:30

MET - Die Meistersinger von Nürnberg

275   Klára • előzmény273 2020-03-28 17:17:36

Privátban"

274   Héterő 2020-03-27 23:39:45

MET - Götterdämmerung

273   takatsa • előzmény271 2020-03-27 15:08:46

Ebben most nincsen igazad, mert én kipróbáltam mind a Walkürhöz, mind a Siegfriedhez a feliratot és az időzítés tökéletes. Abban persze Héterőnek van igaza, hogy helyenként iszonyatosan nyakatekert és magyartalan, de most első nekifutasnak jó, aztán úgyis ügyeskedik az ember hozzá jobbat.

272   Héterő • előzmény270 2020-03-27 14:22:29

Kedves takatsa, átok ül ezen a darabon? Das Rheingold: letöltöttem, de véletlenül kitöröltem egy laza mozdulattal, a visszanyerő program sem találta. Persze a pótlás folyamatban, mert nagyszerű ez a sorozat.

Die Walküre: a javasolt magyar felirat, noha "átdolgozott", katasztrofális.
Ki beszélne manapság ilyen kifacsart, pongyola nyelven?
              Egy férfi az. E házba mért jött?
              Hacsak félig annyi erőt rejtett volna a dárdám, nem futok soha én.
              De hát összetört fegyverem.
              Wehwalt, szólítsál így. Hunding jöttét megvárom.
              E ház, mely véd, hol most pihensz, Hunding háza ez.

271   nickname • előzmény270 2020-03-27 14:21:49

Azok a feliratok nem az új, hanem az Otto Schenk rendezte, régi Ring-srozathoz lettek magyarítva. Ergo: az új sorozatnál nem fog stimmelni az időzítés. 

270   takatsa • előzmény269 2020-03-27 09:46:12

Igen, kedves Héterő, gyorsan ezt is letöltöm. Sajnos egy kicsit későn ébredtem, így a Rajna kincse nem került letöltésre, de a többi meglesz. Ráadásul a MET teljes Ring sorozatához az opensubtitles.org-on található magyar felirat is.

269   Héterő 2020-03-27 01:22:46

MET - Siegfried

268   takatsa • előzmény267 2020-03-26 22:04:47

Hát ez a Walküre fantasztikus. Gyorsan lementettem a merevlemezemre, hogy többször meg tudjam nézni. :)

267   smaragd 2020-03-26 06:45:19

Így végre én is hozzájutok ezekhez a felvételekhez, nagyon élvezetes előadások.

266   AndersWasRight • előzmény265 2020-03-26 03:04:20

Siegmund tényleg nagyon jól áll neki, a hangszínéhez is meg az egyéniségéhez is. 

Westbroek is kiváló Sieglinde. 

265   Héterő 2020-03-26 02:34:56

MET - Die Walküre      Kaufmann-rajongóknak különösen.

264   smaragd • előzmény263 2020-03-25 07:53:17

Óriási! Nagyon örülök neki, köszönöm szépen.

263   Héterő 2020-03-25 02:57:09

MET - Das Rheingold        Ma egész nap.

262   Héterő 2020-03-23 12:23:27

                              Nightly Met Opera Streams

Free streaming on the Met website, with each performance available for a period of 23 hours, from 7:30 p.m. EDT until 6:30 p.m. the following day.
Week 2: Wagner Week

Monday, March 23
Wagner’s Tristan und Isolde
Starring Nina Stemme, Ekaterina Gubanova, Stuart Skelton, Evgeny Nikitin, and René Pape, conducted by Simon Rattle. From October 8, 2016.

Tuesday, March 24
Wagner’s Das Rheingold
Starring Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Richard Croft, Gerhard Siegel, Dwayne Croft, Bryn Terfel, Eric Owens, and Hans-Peter König, conducted by James Levine. From October 9, 2010.

Wednesday, March 25
Wagner’s Die Walküre
Starring Deborah Voigt, Eva-Maria Westbroek, Stephanie Blythe, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, and Hans-Peter König, conducted by James Levine. From May 14, 2011.

Thursday, March 26
Wagner’s Siegfried
Starring Deborah Voigt, Jay Hunter Morris, Gerhard Siegel, Bryn Terfel, and Eric Owens, conducted by Fabio Luisi. From November 5, 2011.

Friday, March 27
Wagner’s Götterdämmerung
Starring Deborah Voigt, Wendy Bryn Harmer, Waltraud Meier, Jay Hunter Morris, Iain Paterson, Eric Owens, and Hans-Peter König, conducted by Fabio Luisi. From February 11, 2012.

Saturday, March 28
Wagner’s Die Meistersinger von Nürnberg
Starring Annette Dasch, Johan Botha, Paul Appleby, and Michael Volle, conducted by James Levine. From December 13, 2014.

Sunday, March 29
Wagner’s Tannhäuser
Starring Eva-Maria Westbroek, Michelle DeYoung, Johan Botha, Peter Mattei, and Gunther Groissböck, conducted by James Levine. From October 31, 2015.

261   Búbánat 2019-07-30 09:02:34

19:00 - 23.15  Bartók Rádióban:

Richard Wagner: Parsifal

Háromfelvonásos opera

Szövegét a zeneszerző írta

Vez.: Jaap van Zweden
Km.: Litván Férfikar, Holland Rádió Ének- és Zenekara

Szereposztás:
Amfortas – Falk Struckmann (basszbariton),
Titurel – Ante Jerkunica (basszus),
Gurnemanz – Robert Holl (basszus),
Parsifal - Klaus Florian Vogt (tenor),
Klingsor – Krister St. Hill (bariton),
Kundry – Katarina Dalayman (szoprán),
Első grál lovag – Brenden Gunnell (tenor),
Második grál lovag – Thilo Dahlmann (basszbariton),
Viráglányok – Martina Rüping, Victoria Joyce, Silvia Vázquez, Ute Ziemer (szoprán), Anna Stephany, Barbara Kozelj (mezzoszoprán)
Apródok – Julia Westendorp (szoprán), Cécile van de Sant (mezzoszoprán), Jeroen de Vaal, Pascal Pittie (tenor)

 

260   Búbánat 2019-07-25 11:33:13

A Bartók Rádióban hallhatjuk ma délultáni élő közvetítésben Bayreuthból:

15:55 - Kapcsoljuk a Bayreuthi Festspielhaust

Richard Wagner: Tannhäuser

Háromfelvonásos opera

Szövegét a zeneszerző írta

 Vez.: Valerij Gergijev

Km.: a Bayreuthi Ünnepi Játékok Ének- és Zenekara (Karig.: Eberhard Friedrich)

Szereposztás:

Hermann őrgróf - Stephen Milling (basszus),

Tannhäuser - Stephen Gould (tenor),

Wolfram von Eschenbach - Markus Eiche (bariton),

Walther von der Vogelweide - Daniel Behle (tenor),

Biterolf - Kay Stiefermann (basszus),

Heinrich der Schreiber - Jorge Rodríguez-Norton (tenor),

Reinmar von Zweter - Wilhelm Schwinghammer (basszus),

Erzsébet - Lise Davidsen (szoprán),

Vénusz - Elena Zsidkova (mezzoszoprán),

Pásztorfiú - Katharina Konradi (szoprán)

 

Közben: 17:08 -17:57 és 19.15 - 20.07  szünet

259   takatsa • előzmény258 2019-05-22 19:11:25

Wagner születésnapjára tekintettel megosztom kedves fórumozó társaimmal a legkedvesebb Trisztán és Izolda felvételemet. 

Sajnos nem bírtam rávenni az énekeseket, hogy magyarul énekeljenek, de - nem kis munkával - készítettem magyar nyelvű feliratot, amit szintén mellékelek.

Letöltési link:

https://fil.email/hYoC1uMs

(kattinst az összes fájl opcióra, és a letöltés után csomagold ki az állományt. A letöltés ingyenes)

Ezuttal nem jó szórakozást, hanem örömteli, elmélyült zenehallgatást és maradandó élményt kívánok minden fórumtársamnak az operák operájához.

Hajrá Wagner, hajrá magyar(felirat)ok! :)

258   -zéta- 2019-05-21 14:29:30

A MÜPA weboldaláról másolva:

 

Richard Wagner születésnapját exkluzív tartalommal ünnepeljük: május 22-én egyetlen napra ingyenesen hozzáférhetővé válik a ház saját kiadású felvétele, a Kovalik Balázs rendezésében színpadra álmodott A bolygó hollandi. A weboldalunk Videó aloldalán 24 órán keresztül előzetes regisztráció nélkül látható lesz a DVD-n is kiadott operafelvétel, melyet magyar felirattal élvezhetnek az érdeklődők.

Látogasson el május 22-én a honlapunkra és elevenítse fel a csodálatos előadást!

257   Búbánat 2018-03-31 11:08:14

A Bartók Rádió operaközvetítése ma este - felvételről

19.26 – 23.55

Richard Wagner: Parsifalhttp://hangtar.radio.hu/images/kh0.png

Háromfelvonásos ünnepi játék

Szövegét a zeneszerző írta

Vez.: Szemjon Bicskov

Km. a Bécsi Állami Operaház Zenekara,
Énekkara (karig.: Martin Schebesta) és Gyermekkara (karig.: Johannes Mertl)


Szereposztás:

Amfortas - Gerald Finley (bariton),
Titurel - Jongmin Park (basszus),
Gurnemanz - René Pape (basszus),
Parsifal - Christopher Ventris (tenor),
Klingsor - Jochen Schmeckenbecher (basszus),
Kundry - Nina Stemme (mezzoszoprán),
I. grál lovag - Benedikt Kobel (tenor),
II. grál lovag - Clemens Unterreiner (basszus),
Viráglányok - Ileana Tonca, Hila Fahima, Caroline Wenborne (szoprán), Olga Bezsmertna, Ilseyar Khayrullova, Margaret Plummer (mezzoszoprán),
Apródok - Ulrike Helzel, Zoryana Kushpler (mezzoszoprán),
Thomas Ebenstein (tenor), Bror Magnus Todenes (bariton),
Mennyei hang - Monika Bohinec (mezzoszoprán)


Rendező: Alvis Hermanis

(Bécs, Staatsoper, 2017. március 30.)

Két szünettel

256   Búbánat 2017-10-20 11:10:50

A Classica csatornán láthatjik ma délután (13.50 - 16.30) és éjjel (21.50 - ) az ismétlésben:

WAGNER: RIENZI

From the Deutsche Oper Berlin

Duration:
02:34:39

Conductor:
Sebastian Lang-Lessing

Stage Director:
Mara Kurotschka

Philipp Stölzl

Stage Design:
Ulrike Siegrist

Philipp Stölzl

Costumes:
Kathi Maurer

Ursula Kudrna

Soloist:
Torsten Kerl (Rienzi)

Camilla Nylund (Irene)

Kate Aldrich (Adriano)

Ante Jerkunica (Steffano Colonna)

Stephen Bronk (Cecco del Vecchio)

Clemens Bieber (Baroncelli)

Lenus Carlson (Kardinal Orvieto)

Krzysztof Szumanski (Paolo Orsini)

Chorus:
Chor der Deutschen Oper Berlin

Orchestra:
Orchester der Deutschen Oper Berlin

Video Director:
Johannes Grebert

Deutsche Oper Berlin

Country, year of production:
D, 2010

255   Búbánat 2017-10-12 11:36:18

Bartók Rádióban hallhatjuk ma délultáni közvetítésben

13.58 – 15.06  Wagner: A walkür - I. felvonás

Km. a Zágrábi Filharmonikus Zenekar, vez: Lovro von Matacic

(Lisinski Hangversenyterem, 1974. március 15.)

Szereposztás:

Siegmund - Hermin Esser,

Hunding - Franjo Petrusanec,

Wotan - Tomislav Neralic,

Sieglinde - Bozena Ruk-Focic,

Brünhilde - Kovács Eszter,

Gerhilde - Elena Hristova,

Ortlinde - Branka Beretovac,

Waltraude - Veselinka Ancevska,

Schwertleite - Gordana Maric-Sir,

Helmwige - Blazenka Milic,

Siegrune - Dubravka Zubovic,

Grimgerde - Jasna Podolsak,

Rossweise - Nina Cangalovic,

 

(A III. felvonás: jövő csütörtök, 13.50)

254   Csiki Gábor • előzmény253 2017-07-13 10:16:53
És milyen fantasztikus énekes! Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem!
253   miketyson • előzmény252 2017-07-13 06:42:28
Nathalie Stutzman a hölgy, maga is énekes.
252   Csiki Gábor 2017-07-13 00:28:40
Találtam valamit, ami több szempontból is érdekes számomra. (Mivel ez egy élő adás felvétele, nem kizárt, hogy Haendel ez év tavasszal már belinkelte az "ÉLő közvetítések" topikba. Ha már ismerik, akkor elnézést érte)

Tannhäuser, párizsi változat, José Jurával, egy hölgy karmesterrel, és FRANCIÁUL!

Ez utóbbi miatt - azok után, hogy majd húsz évig énekeltem a darab kórus-szólamát - szinte értelmet nyert a fülem számára (ha élhetek ezzel a fogalmi zavarral) hogy miért [b[ilyen[/b] ez a zene.251   Klára • előzmény250 2017-04-20 14:22:46
Köszönöm a tippet!
250   Búbánat 2017-04-20 11:52:10
A Bartók Rádió sugározza ma 14.04 és 15.00 óra között:

A San Franciscó-i Opera Zenekarának Wagner-estje

Vezényel: Gaetano Merola

Km. Kirsten Flagstad és Set Svanholm - ének és a San Franciscó-i Opera Kórusa

1. A bolygó hollandi - a) Fonókórus (kórus), b) Senta balladája (Flagstad)

2. Lohengrin - Grál elbeszélés (Svanholm)

3. Trisztán és Izolda - Szerelmi kettős (Flagstad, Svanholm)

4. Tannhäuser – Bacchanália

5. A nürnbergi mesterdalnokok - Versenydal (Svanholm)

6. Trisztán és Izolda - Izolda szerelmi halála (Flagstad)

(San Franciscó-i Opera, 1949. október 9.)
249   macskás • előzmény248 2016-11-20 10:27:49
A szívem szakad meg!
248   Licht Alberich • előzmény245 2016-11-19 21:53:01
A teljes Götterdämmerung finálé Kocsissal

Ruhe, ruhe, du Gott!
247   Klára • előzmény240 2016-11-19 19:30:39
Köszi tippet!
246   Klára • előzmény239 2016-11-19 19:30:08
Ezen én is kiakadtam annak idején, ki a fészkes fene ér rá nappali időben a könyvtárban végigülni egy 3-4 órás operaelőadást! Megkérdeztem, nem igazán tudtak válaszolni, illetve nehogy valaki otthon lemásolja. Azt hiszem, ezt a mai technikai színvonalon simán meg lehet akadályozni
245   macskás 2016-11-19 16:33:25
[urlhttps://www.youtube.com/watch?v=Wj5jHsI8298;Kocsissal[/url]
244   perempe • előzmény242 2015-01-22 22:16:27
van pl. náci Rienzijük. érthetetlen, hogy miért pont ezeket erőltetik.
243   Búbánat 2014-12-22 11:02:30
A Bartók rádió ma délutáni műsorán szerepel

13.56 – 14.30 Wagner, a dalköltő

Szabóki Tünde (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Lökös Dániel (tenor) és Sebestyén Miklós (basszus) énekel,

zg. km. Virág Emese

1. a) Hódolat II. Frigyes Ágostnak, b) Katonadal (Lökös)
2. a) Bolha-dal, b) Szerenád (Sebestyén)
3. a) Margit a rokkánál, b) A fenyőfa (Wiedemann)
4. Mignonne (Lökös)
5. Búcsú Stuart Máriától (Szabóki)
6. A két gránátos (Lökös)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2013. június 21. - részletek
242   prospero • előzmény241 2014-11-13 05:00:27
500 zenei DVD-éjük van. Csak a akad közte Wagner opera DVD is.
241   prospero • előzmény240 2014-11-13 04:58:08
Persze opera DVD-ékről van szó.
240   prospero • előzmény239 2014-11-13 04:57:44
Ajánlom helyette az Országos Idegennyelvű Könyvtárat! Remek DVD gyűjteményük van szerintem. A DVD-ék és a CD-ék ingyen kölcsönözhetőek, egy hétre adják őket ki és most december 23-ig 30% kedvezménnyel tudsz beiratkozni! Különben a kottatáruk se rossz. Be lehet iratkozni csak a zenei gyűjteménybe is, ha könyveket nm akarsz tőlük kölcsönözni. Különben a rengetegek ideggennyelvű könyv mellett nagyon sok magyar nyelvű kiadványuk is van.
239   perempe 2014-11-13 04:13:57
beiratkoztam tegnap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba, hogy majd milyen jó dolgom lesz, sok Wagner DVD-t tudok kölcsönözni. (sajna az Operában nincs se Ring, se Trisztán, de már Meistersinger se.) tévedtem, csak helyben hallgathatóak (junoszty tv+fülhallgató, gondolom).

de akkor meg mi a fenének? ott a sok DVD, de ha senki se viheti haza, akkor mi a fenének költenek rá???
238   estallo 2013-09-20 17:17:34
MET új Ring DVD-jéről
237   Búbánat 2013-02-26 12:02:45

C Major ez évi kiadási tervében szerepel - az összes Verdi-opera mellett - májusi megjelenéssel Wagner tetralógiája 7 órában DVD-n a Teatro Colonból!

Wagner
Ring (The Ring in 7 hours)
(420 min. + 100 min. Documentary)

From Teatro Colón, Buenos Aires
Staged by Valentina Carrasco (La Fura dels Baus)

Documentary: 100 min.

2013 celebrates Wagner´s 200th birthday

Linda Watson
Stig Andersen
Marion Ammann
Jukka Rasilainen
Leonid Zakhozhaev
Teatro Colon Orchestra
Juien Salemkour


236   WiseGentleman • előzmény235 2010-04-15 14:21:16
Jó, csak hülyülök. Nekem egyébként nincs, vannak még hiányosságok.
235   sphynx • előzmény234 2010-04-15 13:54:35
Miért járnék? Nekem megvan eredetiben.
234   WiseGentleman • előzmény232 2010-04-15 12:23:50
Ejnyebejnye - kend a sötét oldalon jár...
233   Kurwenal • előzmény232 2010-04-15 10:49:43
Köszönöm szépen:-) Nagy örömet okozott ez a link
232   sphynx • előzmény231 2010-04-13 19:30:29
http://www.filestube.com/79b579ab32448c2703e9,g/Wagner-Karajan-Parsifal-CD-3.html
231   Kurwenal 2010-04-13 17:43:03
Üdvözölök mindenkit!

Nagyon szeretném meghallgatni Karajan Parsifal felvételét Peter Hofmannal. A CD ára nagyon magas és nem tudom megvenni.
Nem tud véletlenül valaki valamit arról, hogy hogyan lehet olcsóbban megszerezni?
Köszönöm a segítséget!
230   Búbánat 2009-04-13 13:27:16

A ma délutáni operaházi előadás előtt, magyar televízió felvételéről /video/:

Wagner: Parsifal – három felvonásos opera

Német nyelven – magyar felirattal

Közvetítés a Magyar Állami Operaházból, a 2004. április 9-i előadás felvétele

Rendező: Mikó András
Vezényel: Kovács János

Parsifal – Molnár András
Amfortas – Sólyom Nagy Sándor
Gurnemanz – Polgár László
Kundry – Balatoni Éva
Klingsor – Berczelly István
Titurel – Walther Ferenc
I. grál-lovag - Kiss Péter
II. grál-lovag - Ambrus Ákos
I. apród - Murár Györgyi
II. apród - Révész Rita
III. apród - Derecskei Zsolt
IV. apród - Ocsovay János

Viráglányok: Váradi Zita, Péter Cecília, Gémes Katalin, Ardó Mária, Várhelyi Éva


229   Sesto 2009-04-13 11:40:01
...még tegnap:

R. Wagner, "Tristan und Isolde"


* M. PRICE
* R. KOLLO
* B. FASSBAENDER
* D. Fischer-Dieskau
* K. MOLL
* A. DERMOTA
etc.

Staatskapelle Dresden - Rundfunkchor Leipzig - C. KLEIBER


(Deutsche Grammophon)
228   macskás • előzmény225 2009-02-11 19:07:18
Már én sem tudom...
227   Nóri • előzmény226 2009-02-11 17:11:22
Nem, meggondoltam magam: Ursuleac a vége felé egyre nehezebben elviselhető:-(
226   Nóri 2009-02-11 11:29:41
A bolygó hollandi

Hermann Uhde, Ludwig Weber, Astrid Varnay, Wolfgang Windgassen, stb. Bayreuther Festspiele Orchester
dir. Hans Knappertsbusch

Hans Hotter, Georg Hann, Viorica Ursuleac, Karl Ostertag, stb.
München Bayerischen Staatsopernchor und orchester
dir. Clemens Krauss

Érdekes, nagyon különböző két felvétel: a Krauss.féle sokkal pattogósabb, összefogottabb, míg a Knappertsbusch mintha szétfolyna, de legalábbis lassan hömpölyög. A Hollandi-Daland kettős különösen jó példa erre. Astrid Varnay-t persze sokkal jobb hallgatni, mint Viorica Ursuleac-ot, de utóbbinál is hallottam már rosszabbat (Pl. Janis Martin a Solti-felvételen). Amin meglepődtem: Hermann Uhde jobban tetszett, mint Hans Hotter, aki szerintem itt egy kicsit túl melodramatikus.
225   WiseGentleman • előzmény224 2008-09-07 23:26:49
Attól függ, mit értesz lényeg alatt...
224   macskás • előzmény223 2008-09-07 23:11:34
Akkor a lényeg rendben van:)
223   WiseGentleman 2008-09-07 22:40:51
Mellesleg hülyülök csupán, mert hetven vagyok, csak ez a fránya őssejtterápia fickósan tart...
222   tarnhelm2 2008-09-07 22:35:42
222
221   WiseGentleman • előzmény220 2008-09-07 22:31:22
Bár igaz, nem sokkal, no de nincs öreg ember, csak sok tavaszt megért ember...
220   WiseGentleman • előzmény218 2008-09-07 22:30:56
Hát a 45 még odébb van egy kicsivel...
219   macskás • előzmény218 2008-09-07 22:28:33
Deréktáji fogyasztás:) (KArcsúsodás vagy evés:)), Túin van:)))
218   Sesto • előzmény217 2008-09-07 22:27:34
...s mi ezen a \"hehehe\"?
217   WiseGentleman • előzmény216 2008-09-07 22:26:29
Még mindig picit alább, hehehe...
216   Sesto • előzmény213 2008-09-07 22:25:11
...ne takarózzzz Unicornis-sal, nem kell ide keverni a Homokozót: majd ott lerendezitek egymással a lerendeznivalót; csupán azért érdeklödtem, mert vhogy nem stimmelt, hogy egyrészt mindig kényesen kiemeled, mennyire fiatal vagy - másrészt meg Wagner-Doyen(?)... :-)

Szóval nem 50, hanem 45?
215   WiseGentleman • előzmény209 2008-09-07 22:24:29
Miből gondoltad, hogy szakállas lennék???
214   WiseGentleman • előzmény211 2008-09-07 22:23:13
Ja és Hermann Prey, mint Beckmesser vagy Bernd Weikl, mint Sachs is megvolt, Carlo Bergonzi pedig egy recital erejéig nemkülönben, szóval ez a vénség átka, hehehe...
213   WiseGentleman • előzmény208 2008-09-07 22:19:14
Neszórakoztt, szerintem próbálkozz unicornis haveromnál, ő az ötvenes, hehehe...
212   macskás • előzmény208 2008-09-07 22:18:57
Ne mondd má, hogy nem öreg!:)
211   WiseGentleman 2008-09-07 22:18:42
Sajnos annyira öreg nem vagyok, hogy Birgit Nilssont vagy Windgassent hallottam volna, de pl. Kollo vagy James King belefért, Thomas Stewart nemkülönben (fene azt a New Yorkot, az altisztség mellett kitárja a világra az ember szemét...)

Még a Puritánokat is ott láttam/hallottam először, egy olyan előadáson, ahol a tenorista (talán Gregory Kunde lehetett) a bécsi sunnyogóval ellentétben kiénekelte a magas f-et :).
210   macskás • előzmény207 2008-09-07 22:18:17
Pedig aszittem, szemellenzős vagy:)
209   Momo von Hofmannsthal • előzmény206 2008-09-07 22:18:09
aha... szakállas ürgék. Szeretik a sört és Beethovent.
208   Sesto • előzmény207 2008-09-07 22:17:59
...vagyis olyan 50-es? Az nem kor, nem lehet öreg!
207   WiseGentleman • előzmény200 2008-09-07 22:16:28
Mondjuk, hogy koravén vagyok, azért aki számít azt láttam-hallottam, Pavarottitól Herlitziusig bezárólag...

Még a salzburgi rendkívül lagymatag Otellót sem mulasztottam el (ami után gyorsan megvettem a Karajan-féle etalonfelvételt).
206   macskás • előzmény205 2008-09-07 22:13:38
Norna, törp? Laptoppal?
205   Momo von Hofmannsthal • előzmény203 2008-09-07 22:12:36
olyanok, mint a nornák, meg a törpök, csak laptopjuk van...
  
Hírek
• Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-re tervezett évadnyitó hangversenye
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Terem

Ránki Fülöp (zongora)
J. S. Bach – Dukay Barnabás: a feltámadás dicsősége (Liebster Jesu, wir sind hier) – második strófa hangszeres conductus
Dukay Barnabás: ... és szóltam: Ki vagy Te? S Ő mondta: Te!
hangszeres motetta (ősbemutató)
Dukay Barnabás: A Végtelen pillanatai hangszeres motetták
I ...a messzeségbekiáltó...
II ...a mélységbetekintő...
Dukay Barnabás: A Nap mégis egy hajnali csillag
Introitus és Hymnus
Dukay Barnabás: Angyali Üdvözlet és találkozás a Feltámadás napján, kora hajnalban
hangköltemény motettaformában s double
Messiaen: A kerti poszáta

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szokolay Ádám (zongora), Dominik Wagner (nagybőgő)
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Antal Mátyás
Webern: Im Sommerwind (Nyári szélben)
Bartók: I. zongoraverseny, Sz. 83, BB 91
Koussevitzky: fisz-moll nagybőgőverseny, op. 3
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei - szimfonikus költemény, op. 28

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
"Út a zenéhez"
Ives/Bartók/Adès/Sibelius
Ives: A Central Park sötétben
Bartók: Divertimento, BB 118
Thomas Adès: Polaris
Sibelius: 7. (C-dúr) szimfónia, op. 105
Sibelius: Valse Triste
Élő közvetítés!
A mai nap
született:
1923 • Kónya Sándor, operaénekes († 2002)
1973 • Ingrid Fliter, zongorista
elhunyt:
1835 • Vincenzo Bellini, zeneszerző (sz. 1801)
2006 • Pege Aladár, jazz-muzsikus, zeneszerző (sz. 1939)