vissza a cimoldalra
2018-07-16
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60949)
Momus társalgó (6347)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4053)
Társművészetek (1259)
Milyen zenét hallgatsz most? (24997)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11286)
A csapos közbeszól (95)

Házy Erzsébet művészete és pályája (4306)
Palcsó Sándor (220)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1441)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2603)
Élő közvetítések (7302)
Jonas Kaufmann (2260)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (938)
Erkel Színház (9421)
Erkel Ferenc (1048)
Franz Schmidt (3154)
Kimernya? (2722)
Balett-, és Táncművészet (5527)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (742)
Lehár Ferenc (636)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (583)
Operett, mint színpadi műfaj (3630)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

155   Ardelao • előzmény154 2017-08-27 12:26:03

Varnus Xaver orgonaművész Nagyváradon – 2014:

„……..

Antalffy-Zsíross művek

…. Varnus Xavér … elmesélte a közönségnek, hogyan ismerkedett meg Antalffy-Zsíross Dezső műveivel, és hogyan vált szívügyévé ezen művek összegyűjtése. Antalffy Zsíros Dezső a századforduló talán legnagyobb orgonaművésze, csodálatos virtuóz, a Budapesti Zeneakadémia legelső orgonaprofesszora volt. 1914-ben ő tervezte a Marosvásárhelyi Kultúrpalota mai napig álló nagy koncertorgonáját. 1921-ben hagyta el Magyarországot, Amerikában egyike lett a világ leghíresebb orgonistáinak. A New Yorki Filharmonikusok szólistája és a legendás Radio City Music Hall orgonistája lett.”


XAVER VARNUS PLAYS IN THE BERLINER DOM: CONCERT ON THE SAUER-ORGAN
Opening Night of the "Berliner Internationaler Orgelsommer 2013".

"Sportive Fauns" (after Böcklin), composed by Dezső d'Antalffy-Zsiros.
First performed in the Berliner Dom in 1909 by the composer.


XAVER VARNUS PLAYS IN THE BERLINER DOM: CONCERT ON THE SAUER-ORGAN II.
The Opening Night of the "Berliner Internationaler Orgelsommer 2013".

"Madrigal", composed by Dezső d'Antalffy-Zsiros.
First performed in the Berliner Dom in 1909 by the composer.
154   Ardelao • előzmény153 2017-08-27 00:00:27

MAGYAR RÁDIÓ, 1938. január 24.
Budapest I./ 8.30:

„Elfelejtett magyar muzsika.” Bevezetőt mond: Papp Viktor.
Közreműködik a Budapesti Hangversenyzenekar, Rajter Lajos vezénylésével.

1. Horváth Attila: Zrínyi Ilona-nyitány.
2. Aggházy Károly: A Rákóczi-kantátából:
a) A bujdosók, b) Csatakép.

3. Antalffy—Zsíross Dezső: Magyar szvit, négy tételben.
4. Antalffy—Zsiross Dezső: Lírai szvit öt tételben.

*

„FARSANGI KALAND.”

Énekes játék egy felvonásban. Szövegét írta: Urai Dezső és Balassa Emil.
Zenéjét szerezte: Antalffy-Zsíross Dezső.
Rendező: Bánóczy Dezső dr.

— Személyek:
Nagl Jeromos zongoramester — Réthey Lajos
Albert, a fia — Antók Ferenc
Hildegard hercegnő — Raffay Erzsi
Hortense — Kéry Panny
Vince, öreg szolga — Ditrói Mór

Tartalom:

Hildegard hercegnőt államérdek kényszeríti, hogy kezét egy jóval idősebb hercegnek nyújtsa. Szótlanul engedelmeskedik az apai parancsnak, de az utolsó percben elfogja a keserűség és valami felsikolt benne: hiszen még nem is éltem. Albertre gondol, a fiatal festőre, öreg zongoramesterének fiára, akivel néhanapján találkozott, és aki olyan rajongva nézett rá. . . .
S a havas alkonyaton, mialatt a kastélyban az eljegyzési lakomához terítenek, a kis rezidencia pedig farsang utolsó éjszakájára készül, Hildegard kiszökik a palotából, átfut a parkon és benyit mesteréhez. Albert álarcosbálba készül és rokokó jelmezben fogadja a leányt. Az öreg összecsapja a kezét, Hildegard a vállára dől: „Utoljára vagyok itt — sóhajtja — még egyszer látni akartam magukat.” Égy csésze tea, néhány kedves szó, egy eltáncolt menüett, egy forró kézszorítás: az ajtóban megjelenik a fiú menyasszonya, a kis hercegnő pedig fut vissza a kastélyba.
Körülötte az utcákon vidám álarcosok bújnak egymáshoz. . . . Farsang utója.


KIS ÚJSÁG, 1938. február 20./BUDAPEST I. Este 8:10-kor.
(52. Évfolyam, 39. szám)

*
153   Ardelao • előzmény152 2017-08-26 12:33:58

A Zeneakadémia orgonája.

Mint ’AZ EST’ annak idején megírta, a kultuszminiszter a múlt tanév végén Hubay Jenővel, a Zeneművészeti Főiskola igazgatójával folytatott megbeszélés alapján hozzájárult ahhoz, hogy az intézet nagy orgonáját, mely évek óta hibás és jóformán hasznavehetetlen, alapos javítás alá vegyék és a javítás költségeit is, hatezer aranykoronát, engedélyezte. Az orgonajavítás ügyében a Zeneművészeti Főiskola szerződést kötött a pécsi Angster-féle* orgonaépítő céggel, amely augusztus elején leszerelte az orgonát. A két játékasztalt, a motort és több hibás alkatrészt Pécsre szállították, ahol most folyik a hatalmas hangszer teljes újjáépítése. A leszerelés következtében egyelőre orgonahangversenyek nem lesznek a Zeneművészeti Főiskolában, de a koncertterem architektúrájában nincs semmi változás, mert a homlokzatfalat díszítő nagy sípok most is helyükön vannak.

A pécsi céggel kötött szerződés értelmében az orgona márciusra ismét helyén lesz úgy, hogy a Zeneművészeti Főiskola tavaszi jubileumi ünnepélyén már használatba vehetik. A javítás egyébként Antalffy-Zsíross Dezső, a főiskola orgonatanárának ellenőrzése mellett történik, aki hosszabb amerikai tartózkodás után az idén ismét megkezdte működését

AZ EST, 1924. szeptember 12.
(15. Évfolyam, 189. szám)


*Angster orgona- és harmóniumgyár
152   Ardelao • előzmény151 2017-08-25 20:04:31
SOLITUDE BY DEZSŐ D'ANTALFFY-ZSIROSS
151   Ardelao 2017-08-25 19:46:00

ANTALFFY-ZSÍROSS DEZSŐ

Antalffy Zsíros Dezső hazajön.

Hosszú ideig Amerikában élt Antalffy Zsíros Dezső, a kiváló orgonaművész, a Zeneművészeti Főiskola orgona-tanszakának professzora.
Úgy halljuk, hogy a kitűnő muzsikus néhány nap múlva Budapestre érkezik látogatóba. Lehetséges, hogy hangversenyt is ad. Annyi azonban biztos, hogy a szegedi Fogadalmi Templomban az új orgonán játszani fog.

AZ EST, 1930. november 22.
(21. Évfolyam, 266.)

*

Antalffy-Zsíros Dezső operájának bemutatója New Yorkban.


A New-Yorki Rádió City Music Hall-ban a múlt hét csütörtökén bemutatták Antalffy-Zsíros Dezső, az Amerikában élő magyar orgonaművész, zene-szerző eredeti operáját, amelynek »Onteora’s Bride« (Onteora menyasszonya, megj. A.), a címe és szövege egy indián legenda nyomán készült.

A világ egyik legnagyobb színházában a Zeneművészeti Főiskola egykori tanára nagy sikert aratott művével. Rapé Ernő, a Rádió City magyar főzeneigazgatója vezényelte az előadást, a világítási effektusok sikere pedig Braun Jenő, magyar származású mérnök ötleteit jutalmazta.

AZ EST, 1934. november 30.
(25. Évfolyam, 270. szám)

*

MAGYAR ORGONAMŰVÉSZ AMERIKAI KITÜNTETÉSE.
Antalffy-Zsíros Dezső hazánkfiát, aki hosszú idő óta az amerikai zenevilág egyik jelentős tagja, a New Yorki Filharmónia orgonaművészének szerződtette.
BUDAPESTI HÍRLAP, 1938. október 23.
(58. Évfolyam, 240. szám)

*

EGY MAGYAR ORGONAMŰVÉSZ NAGY SIKERE AMERIKÁBAN.

New Yorkból jelentik:
Antalffy-Zsíross Dezső, a budapesti Zeneakadémia volt tanára a kiváló orgonaművész, aki már régóta az Észak-Amerikai Egyesült Államokban működik, legutóbb fellépett a New Yorki Filharmonikusok monstre-hangversenyén, amelyet John Barbirolli, Amerika egyik legkiválóbb karmestere vezényelt. A magyar művész egy nagy orgonakoncertet játszott valódi amerikai méretű sikerrel. Az történt ugyanis, — amire még nem volt példa az orgonahangversenyek történetében, — hogy a közönség az egész hatalmas számot — megismételtette!

KELETI ÚJSÁG, 1940. április 11.
(23. Évfolyam, 83. szám)

*


Antalffy-Zsíross Dezső

Papp Viktort idézem: (Zenekönyv, Rádióhallgatók számára. Zenekari esték II.)

„Nevét jobban ismerik másutt, mint itthon. Ennek oka az, hogy 20 év óta Amerikában él. Művészi nyugtalanság vitte ki az új világba, ahol nem közönséges tehetségével, nem csak kenyeret, de hírnevet is szerzett magának és megbecsülést a magyar művészetnek.

Antalffyt azért is könnyen el lehet felejteni, mert itthoni sikereit kora ifjúságában aratta, éspedig olyan sikereket, amilyeneket meglett korú mesterek érnek el. A kissé mindig felületesen ítélő közönség azt hiheti, hogy korán indult művészi pályájának íve már lehajlóban kell legyen, holott még el sem érte a csúcsot, csakhogy messze, más környezet számára gyümölcsözik.

Antalffy-Zsíross Dezső 54 éves. (1939-ben, a könyv írásakor, megj. A.). Műveinek száma közel 100. Köztük több nagyobb-lélegzetű alkotás. Kiadott műveinek száma 45. A többi kézirat. Nevezetes munkája a »Miracle« zenéje, melyet Reinhardt számára írt. Egy évig vezényelte a rendkívüli sikerű színjátékot, amerre azt Reinhardt bemutatta. Kimagaslóbb művei még: a Friburgi passiójátékok számára írt kísérőzene, Bach e-moll orgona prelúdium és fúgájának zenekari átirata, Variációk »Dixy« amerikai témára, két zongorára és zenekarra, Kísérőzene a »Jedermannhoz« a salzburgi ünnepi játékok számára.

Antalffy-Zsíross Dezső Amerikában is foglalkozott pedagógiai munkássággal. A rochesteri egyetem orgonatanára, később a New Yorki (teológiai szemináriumon) Union Theologikal Seminary-n a zeneszerzés tanára. Több évig a National Broadeasting Company-nak New Yorki zeneszerzője. 1931-től a Rádió City komponistája, a Music Hall orgonistája s újabban a New Yorki Filharmónia első orgonistája.”

Antalffy-Zsíross Dezső Magyar Szvitjét 1908-ban mutatták be a Budapesti Filharmonikusok Kerner István vezénylésével. Nagy feltűnés volt ez akkor, hiszen a szerző csak 23 éves. Kinevezett rendes tanár már a Zeneakadémián, de nem taníthat, mert kiskorú, így egy darabig állami ösztöndíjakkal külföldi tanulmányutakon jár.

A szvit alcíme: »Képek a katona-életből.« Szegeden készült, a szerző önkéntesi éve alatt. Négy apróságot fűzött koszorúba. Az első tétel címe: Hazatérés, a jó kedvűen hazatérő katonákat mutatja be. Háromszakaszos dalforma, magyaros témákkal.
A második tétel elnevezése: Humoreszk. Tulajdonképpen Scherzo. Benne a szerző a katonák csintalan mókáit akarja érzékeltetni. Témái magyarosak.
A harmadik tétel: Éji zene a kedves ablaka alatt.
A negyedik tételnek: Finálé címet adta a szerző s így annak gondolatkörét bővebben nem jelölte meg. Víg tánc, mely a vége felé állandóan gyorsul. Formára: két témájú Rondó.

A Lírai szvit öt évvel készült az első szvit után. 1913-ban mutatták be a Filharmonikusok Kerner István vezénylésével. A mű kis zenekarra készült. Öt tételből áll. Az első: Szerenád (Andantino cantabile). Holdvilágos, forró nyáresti hangulatkép.
A második tétel címe: A hattyú halála (Lento doloroso). Az utolsó dal , a mindenkitől elfelejtett, elhagyatott költő halálát érzékelteti. A rövid tétel alaphangulata sötét, komor.
A harmadik tétel címe: Roccoco (Tempe di minuetto). Parókás urak és krinolinos dámák előkelő tánca. Zenei formája: háromszakaszos dalforma – trióval.
A negyedik tétel: Keringő, a szerző kézírása szerint, »Valsette.« Melankolikus hangulatú báli jelenet. Könnyedén sikló színkopás keringő-téma érzékelteti az ideál táncát.
A szvit utolsó tételének elnevezése: Burleszk (Vivace). Zajos és egyre fokozódó vidámság, melynek legfelsőbb fokán a zenekar hatalmas tremolóban zeng. Hirtelen lelohad a jókedv, majd még egyszer fellobban s hatalmas fortisszimóban zárul a Lírai szvit.

(P.V. 1940.)


DEZSŐ ANTALFFY-ZSIROSS: TWO HUNGARIAN SONGS (1911)
Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Szent István Bazilika

Virágh András (orgona)
A mai nap
történt:
1782 • A Szöktetés a szerájból bemutatója (Bécs)
született:
1858 • Eugene Ysaye, hegedűs († 1931)
1937 • Pál Tamás, karmester
1948 • Pinchas Zukerman, hegedűs
elhunyt:
1979 • Alfred Deller, énekes (sz. 1912)
1989 • Herbert von Karajan, karmester (sz. 1908)