vissza a cimoldalra
2020-07-14
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11537)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (719)
Kimernya? (3706)
Gioacchino Rossini (1034)
Régizene (3428)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3974)
Élő közvetítések (8501)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4864)
Operett, mint színpadi műfaj (4383)
Lehár Ferenc (715)
Pantheon (2695)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1979)
Opernglas, avagy operai távcső... (20522)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1433)
Sass Sylvia (478)
Antonin Dvorak (199)
A nap képe (2213)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

856   zöldszemű • előzmény855 2019-09-03 19:22:49

Szintén a szegedi előadáshoz, szintén nem a zenei megvalósításhoz, annál inkább operakritikus mai A tenor nem bariton, de Domingo az Domingo írásához, annak is végső kicsengéséhez, miszerint "És hogy egy 13 milliárdos aréna megér-e egy bronzkori Domingót." 

Önmagában "egy bronzkori Domingót" bizonyára nem. 
De van ott még más is, igaz, nem  kifejezetten zene. Bár később feltehetően zenei programoknak is lesz helye a rendezvénycsarnokban. 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye kulturális, szabadidős és sport központja, a Szent Gellért Fórum 10 hektáros területen létesült.
Részei:
- 8.000 férőhelyes labdarugó stadion,
- multifunkciós rendezvénycsarnok,
- három fűtött labdarúgópálya,
- három teniszpálya,
- gyermekjátszótér és felnőttedzőpark,
- egy mini amfiteátrum,
- valamint egy műanyag borítású grundfocipálya
- és egy háromsávos, 100 méteres futópálya.  

A fedett rendezvénycsarnokban helyezkednek el az öltözők, az edzőtermek, az orvosi- és edzői  szobák, a kondicionáló terem, a technikai helyiség, a szertárak és a büfé. Az épület az edzések mellett kosárlabda -, kézilabda, tollaslabda és futsalversenyek lebonyolítására is alkalmas.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 84 saját fenntartású köznevelési intézményében tízezer diák tanul, s további négyezer állami gondozásban élő gyermek és fiatal ellátásáról gondoskodnak.
A Szent Gellért Fórum a multifunkciósális, fedett csarnokban – a sportesemények mellett – az egyházmegye intézményeinek tanulói, valamint az állami gondozásban élő fiatalok regionális eseményeinek is teret biztosít. (Idézetek az internetes weblapokról) 

Így már egészen más, ugye? 

855   gezakadocsa 2019-09-03 19:02:34

Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de a ma központi helyen megjelent recenzióra akarok reflektálni, viszont nem tudom, hogy ott vagy másutt közvetlenül van-e erre lehetőség, viszont fölfedeztem ezt a Domingo-rovatot.

Sietek hozzátenni, hogy nem a recenzió zenei részére akarok kitérni (magam ott sem voltam a megnyitóünnepségen), hanem annak egyéb - szerintem  ezen a helyen szükségtelen, ráadásul ismételten hangoztatott és tárgyi tévedéseket is tartalmazó rélszeivel nem értek egyet.

Az építkezést nem a szegedi püspök "vezényelte", bár kétségtelen, hogy az egész ötlete és föltehetően a legtöbb munka is hozzá kapcsolható.

Az sem lehet vitás, hogy ilyen létesítmények létrehozása nem tartozik a püspökség "profiljába". Azt viszont régen lehet(=ne) tudni, hogy nem is a püspökség ill. az egyház, főleg nem a hívek egyházi anyagi 

hozzájárulásából (pl. "perselypénz"vagy "egyházi adó") létesült - ezt Kiss-Rigó László már sokszor és sok helyen elmondta ill. megírta, többek között a szegedi Toronyirány c. ingyenes egyházi magazin ovasói levelekre válaszoló rovatában is.

Hogy kell-e Szegednek nyolcezres stadion, akármennyiért is? Ismereteim szerint Felcsútnak még kétezer lakosa sincs, s ott is csökken a lakosságszám, de utalhatnék a létesülése óta "dögrovásra" került akasztói stadionra is. Elég sajnálatos, hogy az állami és önkormányzati szervek tétlensége mellett a korábbi stadion már olyan állapotban van, hogy alig használható valamire, pedig ott évtizedekig elsőosztályú, sőt nemzetközi és esti mérkőzések is voltak. Ami most Szegeden elkészült (határidőre és egy évnél gyorsabban - gondolom, ez Magyarországon még most is elég tűrhető tempó...), az nemcsak stadion, aminthogy a neve sem az -jónéhány kiegészítő létesítménye van, s a tervekben kezdettől szerepelnek családi sportolási és egyéb lehetőségek, de a fiatalság mind hatékonyabb bevonása is. Mindez se az egyházi, sem a társadalmi érdekekkel nem ütközik tudtommal.

A recenzens szóhasználatával élve "olcsó" poénnak tartom, hogy nem a szegedi püspök vezényelte a zenekart.

Az nem lehet kérdés, hogy megérte-e ezt létrehozni egy "bronzkori" Domingóért - nyilvánvalóan nem, de szerintem a minimálisan tájékozódó előtt legalább annyira nyilvánvaló az is, hogy nem ezért létesült.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1910 • Marius Petipa, koreográfus (sz. 1818)