vissza a cimoldalra
2020-01-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11463)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3629)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1383)
Plácido Domingo (920)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4659)
Milyen zenét hallgatsz most? (25049)
Lehár Ferenc (682)
Társművészetek (1575)
Operett, mint színpadi műfaj (4202)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1845)
Franz Schmidt (3505)
Palcsó Sándor (277)
Pantheon (2508)
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (3046)
Élő közvetítések (8348)
Verdi-felvételek (556)
Kolonits Klára (1154)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3320   Búbánat • előzmény2438 2019-07-22 20:53:54

Kapcs. 2438. sorszám.

Kiegészítés

„Látogatás Németh Marikánál” – Boros Attila műsora

Az adás sugárzási ideje: 1979.  április 14.,  Petőfi Rádió 19.21 – 20.30

Közreműködik: Melis György, Reményi Sándor, Simándy József

Riporter: Boros Attila

Szerkesztő: Bitó Pál

A  „Túl az Óperencián” adásában ebből az archív rádióműsorból játszott be részleteket a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya - azon a héten, amikor Boros Attila volt a beszélgetőtársa (2017. december 3.)

Akkor még nem sikerült meghatároznom a bejátszott riportrészletek eredetét, a forrást: mi volt a műsor címe, hol és mikor került először adásba ez a Németh Marikával készült riport.

A 2438. sorszám alatt visszaolvasható a beszámolóm, amiben részleteztem, milyen bejátszásokat hallottunk a Dankó Rádió operettműsorában ebből a régi rádióriportból;  egyebek közt a bejátszott hangfelvételről meghallgathattuk "élőben" Boros Attila zongorakíséretével  Németh Marika énekét, aki Mozart Figaró házassága című operájából  Cherubino-áriáját adta elő („Asszonyok, lányok…”)

2438   Búbánat 2017-12-03 17:53:50

Most kezdődik a rádióban az ismétlés!

 

A mai napon végéhez érkezett a Boros Attilával, a Magyar Rádió nyugalmazott munkatársával (szerkesztő-műsorvezető, beszélgetős-interjúvoló műsorok készítője), zongoraművésszel, karmesterrel folytatott beszélgetés-sorozat a Dankó Rádióban.  

A hét utolsó napján a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya  Boros Attilát  -ezúttal a zenei írót - kérdezte arról, mi késztette eddigi három könyve megírásához. Ő az adásban sorra vette ezeket  és felidézte személyes benyomásait a legendás karmesterről, Otto Klempererről („Klemperer Magyarországon”  (1984);  a másik könyvének témája a Rádió egy konkrét, meghatározó időszakát  - négy évtizedét - öleli fel a Rádiózenekar korszakos történetén át („Muzsika és mikrofon” (1985); a harmadik könyv pedig  - de időrendi sorrendben az első - egy pályamunka volt 1979-ből:  kortárs magyar zeneszerzők (Kodály, Polgár, Kadosa, Farkas, Ránki, Petrovics, Balassa, Szokolay, Durkó stb. ) operáit tekinti át - három évtized operabemutatóit („30 év magyar operái – 1948-1978” )

A "Túl az Óperencián" adásának második felében egyetlen művész portréja bontakozik ki abból az archív, 1979-ben készített rádiós műsorból, amelyben Boros Attila Németh Marikával, a Fővárosi Operettszínház primadonnájával beszélgetett – a pálya kezdetéről, a zene, a színpad, az opera (Mozart-szerepekre vágyott…), majd az operett műfaja iránti érdeklődése felkeltéséről, a kedves énekes-színész partnerekről (Latabár Kálmán, Feleki Kamill, Rátonyi Róbert, Sárdy János, Honthy Hanna…), a kedvenc operettekről  (Pl. A mosoly országa, A víg özvegy, Marica grófnő, A szép Heléna, Orfeusz az alvilágban…) beszélt, azokról,  amelyeket eljátszhatott színpadon és/vagy elénekelhetett a rádióban, de nem maradhatott ki a felsorolásból a moziban már 1949-ben bemutatott Mágnás Miska-operettfilm sem, amelyben először játszott együtt Sárdy Jánossal; olyan tapasztalatlan volt, hogy a csókjelenetben Sárdynak kellett ösztökélnie őt,  és „bemutatnia”  a teljesen tapasztalatlan, ifjú, iruló-piruló színésznőnek, hogyan is kell ezt  csinálnia…;

más történetet is mesélt: az idős (80 éves) Szirmai Albertnek – amikor Magyarországon tartózkodott - annyira elnyerte a tetszését  az egyik operettjében színpadon látottak, annyira elbűvölte Németh Marika egyénisége, játéka, szépsége, hogy az előadás utána nyomban megkérte a kezét: jöjjön hozzá feleségül. Kedves-zavarában csak annyit tudott erre a megtisztelő kérésre válaszolni, türelmet kér, hogy megfontolja a dolgot - de az idő aztán hamar megoldotta ezt a kérdést:  a hírneves zeneszerző nemsokára az égi társulathoz szegődött…

Hogy ki a legkedvesebb operettszerzője, azt válaszolta: Lehár Ferenc. Szívesen énekelt Kálmán Imre vagy Offenbach operettjeiben is, de véleménye szerint Lehár sokkal jobban írt énekhangra, mint például a másik híres magyar szerző, Kálmán Imre; operai igényű szólamai – így például A mosoly országa Lizája is - jobban fekszenek a hangjának; rádióban sok operettfelvétele van Lehár műveiből: Pacsirta, Kék mazúr, Három grácia, Tavasz, Szép a világ, Cigányszerelem, Luxemburg grófja. Szívesen alakította-énekelte Offenbach nőalakjait  is…

A Boros Attila az 1979-ben készült rádióinterjúban arra is vállalkozott, hogy a stúdióban zongorán kísérje Németh Marikát Mozart Figaró házassága című opera Cherubino-áriájában („Asszonyok, lányok…”)

További zenei-ének-bejátszások következtek az említett adásból:

  • Hervé: Nebáncsvirág – Denise dala: „Nagydob-kuplé” (Németh Marika)

„Az utcán végig szól a zene, a banda játszik indulót. Egy kis nő lépked oldalt vele, s hallgatja a zeneszót. A nőcske arcán édes mosoly, a sok zenész mind rákacsint. A nagydobos csak egyre dobol: ő nem kacsintgat és nem int. A nagydob mindent eltakar, és ő szegény se lát, se hall… /Csak üssed jól, csak üssed jól, úgy jobban szól, üssed egyfolytában…”

  • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő – Marica és Tasziló kettőse „Ne szólj kicsim, ne szólj, csak hallgass, úgy válaszolj…” (Németh Marika, Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – a rádió 1963-as stúdiófelvételéről

 

  • Szirmai Albert –Bakonyi Károly - Gábor Andor: Mágnás Miska – Rolla és Baracs szerelmi kettőse (Németh Marika, Sárdy János)

 „Azt hittem egy percig…/  A nő szívét ki ismeri, ezer csodával van teli… (Németh Marika, Sárdy János – az  1948-ban készült, de csak 1949-ben filmvászonra került fekete-fehér zenés magyar film, amit Keleti Márton rendezett)

 

  • Eisemann Mihály - Dalos László - Baróti Géza:  Bástyasétány 77  - Anna dala (Németh Marika és a Földényi-kórus, km. Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vaszy Viktor – 1957-es stúdiófelvételről.

 

  • Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja-dal (Németh Marika, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara – élő koncertfelvétel a rádió 6-os stúdiójában.)

 

  • Fényes Szabolcs – Mihály István dala: „Száz dalt muzsikált…” (Németh Marika, km.  a Magyar Rádió énekkara)

Boros Attila még ma is aktív, és még szeretne sokáig műsort szerkeszteni-vezetni, amelyre jelenleg a Katolikus Rádióban van módja, ahol olyan műsorai futnak, mint az egykori „Ki nyer ma? - Játék és muzsika 10 percben” kissé átszabott változata, meg a „Dallamív” és az „Opera világa".

A Dankó Rádióban perceken belül kezdődik a délelőtti adás ismétlése (18.00 - 19.00.)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Szent István Bazilika

Virágh András (orgona)

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

"Operavizsga Fesztivál"
A Drezdai Zeneművészeti Főiskola előadása
MILHAUD: Le pauvre matelot
PUCCINI: Gianni Schicchi

19:00 : Budapest
Erkel Színház

Rácz Ottó (oboa), Kovács Zoltán (fagott), Soltész Ágnes (hegedű), Pólus László (cselló), Kiss Sándor (klarinét)
Magyar Állami Operaház Zenekara
vezényel: Stefan Soltész
PROKOFJEV: I. (D-dúr, „Klasszikus”) szimfónia, Op. 25
HAYDN: B-dúr sinfonia concertante, Hob I:105
WEBER: f-moll klarinétverseny (op.73)
HINDEMITH: Szimfonikus metamorfózisok Carl Maria von Weber témáira

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Szappanos Tibor (tenor), Tekula Endre (kürt), Tóka Ágoston (orgona)
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Kovács János
LISZT: Les Préludes – szimfonikus költemény
BRITTEN: Szerenád
SAINT-SAËNS: 3. (c-moll) szimfónia, op. 78 („Orgona”)


19:30 : Budapest
BMC, Koncertterem

LUX:NM:
Ruth Velten (szaxofon), Florian Juncker (harsona), Silke Lange (harmonika), Sebastian Berweck (zongora), Zoé Cartier (cselló), Martin Offik (hangmérnök)
"Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2020" - Anamorphoses
LAURA MELLO: Pidg In Note Out
JUDIT VARGA: Anamorphoses
LISA STREICH: MOLE’S BREATH
SARAH NEMTSOV: Journal
OXANA OMELCHUK: 5 Widmungen an die verborgenen Empfänger

19:30 : Budapest
Pesti Vigadó

Hegedűs Endre, Hegedűs Katalin (zongora)
J.S. BACH: C-dúr zongoraverseny II. tétel, BWV 1061
MOZART: D-dúr szonáta, K. 448
CHOPIN: C-dúr rondó, op. 73
CHABRIER: España
RACHMANINOV: Románc (II. szvit), op. 17
BRAHMS: Változatok egy Haydn témára, op. 56b.

19:45 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Benjamin Beilman (hegedű)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Marek Janowski
BEETHOVEN: D-dúr hegedűverseny, op. 61
SCHUMANN: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61
19:00 : Veszprém
Hangvilla

Mendelssohn Kamarazenekar
BIBER: Battalia (A csata) „Sonata di marche”
BEETHOVEN: c-moll vonósötös, op. 104 (a szerző átirata a c-moll op. 1, No. 3 zongorás trióból)
SOSZTAKOVICS: Kamaraszimfónia op. 110a (Rudolf Barshai átirata a 8. vonósnégyesből)
A mai nap
született:
1935 • Balassa Sándor, zeneszerző
1951 • Fischer Iván, karmester
elhunyt:
2014 • Claudio Abbado, karmester (sz. 1933)