vissza a cimoldalra
2019-06-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11348)
A csapos közbeszól (95)

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1681)
Franz Schmidt (3352)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61827)
Erkel Színház (10240)
Élő közvetítések (7918)
Ilosfalvy Róbert (848)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3273)
Pantheon (2356)
Opernglas, avagy operai távcső... (20233)
Operett, mint színpadi műfaj (3939)
Jacques Offenbach (477)
Palcsó Sándor (244)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (72)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4505)
Simándy József - az örök tenor (606)
Társművészetek (1305)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

2112   Pörköltszaft • előzmény2065 2015-07-05 18:08:57
Kedves tejeskave!

Szeretnék gratulálni a megfigyelőképességének 100%-os kiaknázásához, ugyanis a kedvenc megemlített jelenetei között a tények és valósság messze állnak a leírtaktól. Ön szerint lehet mazohizmus,de én többször is megnéztem.
1. Úgy gondolom a beöntést nem szájon át csinálják márpedig a 3 hölgy megmosni szeretné a Tamino urat.
2. Ha annyi képzelőereje sincs mint a hörcsögömnek,aki egy papírlapot is fűszálnak tud nézni, akkor miért jár színházba... (Fuvola/szívószál)
3. Gondolom a neve alapján (ami egy álnév,mert gondolom saját néven nem merné vállalni a "véleményét"),szereti a kávét, vagyis függő és örömet okoz önnek a kanál csörgése... Na ezért kap üvegcsét,mert bent ez segít neki nem egy csengő... De ez hozzá tartozik a 2-es ponthoz.
4. A színház néha megérteni is segít nem csak élvezni,ugyanis honnan tudná az ember hogy mert fordul hátra 30 énekkari művész mikor nem történik semmi, ha nem hall valamit? (Ok-okozat) Amit a rendező az első pillanattól az utolsóig nagy gonddal kezel.
5. 6. 7. Ha vannak ilyen meglátásai is akkor nem értem a többit...
8. Statiszták nincsenek a darabban. Az első fináléban senki nem röhög senkin. A Tamino áriája alatt pedig semmi bolondság nincs,csak gonoszság,ugyanis ha megfigyeli, vagyis nem csak néz hanem lát is, akkor észreveszi,hogy gonoszan megpróbálják az ápolók beijeszteni,megbolondítani a Taminot, ami egy látomás jelleggel orvosi és kórházi kellékekkel ruhákkal kialakított kavalkád. A pingvintől a légyen át a jegesmedvén keresztül a vizilóig minden felvonul. Ismét a 2. pont.
9. Na ehhez annyit fűznék hozzá,hogy egy olyan embertől,mint maga semmi féle "véleményt" az emberek hangjáról nem fogadok el, sőt nem is tűrhetem szó nélkül,mert eddig csak a színházhoz való nemértését bizonyította be,de az,hogy kritikus szemmel nyilatkozzon nyílvánosan úgy,hogy azt sem tudja kiről ír, na az botrányos. Altorjay Tamás ugyanis egyetlen elírt szereposztáson szerepel,mivel nem Ő énekelte a szerepet. A többi szereplő nevét meg sem nézte, az meg,hogy a női főszereplő hangját nyílvánosan ilyen jelzővel,mint "borzalmas" még egy hozzá értő ember sem engedhet meg magának. Bár aki ért hozzá az nem is enged meg magának ilyet,még ha így is gondolja. Megjegyzem egyáltalán nincs így.
Gondolom a Rendező Urat pedig a fentebb megemlített dolgok nem megértése miatt ítéli el. Azt javaslom, hogy nézze meg még párszor ezt az előadást, olyan szemmel ami nem elítél,hanem befogad. Ha pedig képtelen befogadó szemmel színházi előadást,operát,filmet,mesét nézni vagy akár egy könyvet elolvasni és megérteni azt,hogy minden ember másképp értelmez dolgokat,akkor javaslom,hogy a darabban látott intézet valamelyik létező testvérében foglaljon magának egy kényelmes lakosztályt és élete hátralevő részében ott kényeztesse a felfogását saját gondolataival. Persze csak miután elnézést kért mindenkitől akit megbántott vagy valótlant írt róla,ugyanis biztos jobb lesz egy gumiszobában ülni nyugodt lelkiismerettel.
Köszönettel egy nyitott színházszerető Ember!
2065   tejeskave • előzmény2057 2015-06-29 23:45:43
Valóban remek rendezést hozott össze a nagyszerű, szegény, Nemzetiből száműzött Alföldi Róbert. Lássuk csak a kedvenc jeleneteim:

1. Taminot három nővér kergeti mindjárt az opera elején, akik egy medencébe taszajtják, ahol műanyag slaggal szenvedtetik - beöntést is adnak neki
2. Tamino piros műanyagszívószálat kap fuvola helyett
3. Papageno üvegcsét harangjáték helyett
4. van valami lift, ami irtó nagy zajjal jön le fel, miközben szól a zene -remekül segíti a mű élvezetet
5. Papageno fekete atléta trikóban szaladgál le és fel a Papagenával énekelendő duett bevezetőjeként, majd a két szerelmes egy-egy kórházi ágyba fekve talál egymásra. Papageno előbb szorong, majd boldogan átugrik Papagena ágyába, hogy gyorsan segítsen szexuális kielégületlenségén
6. Sarastro valami főorvos, az Éj királynője leginkább a Száll a kakukk fészkére c. film szadista főnővérét jutatta eszembe
7. Sarastro emberei a végén valami zöld folyadékkal belövik az Éj királynőjét
8. a kórus tagjai és a statiszták rendszerint bolondokat alakítva röhögnek, vihognak pl. az első felvonás fináléjában Tamino áriája alatt is bolondok hada idiótáskodik a színpadon
9. A fiatal férfi énekesek jobban néznek ki, mint ahogy énekelnek, az Éj királélynőjét megszemélyesítő énekesnő szintén inkább szépségével, mint éneklésével hatott rám. Ajtorjay Tamásnak szinte nulla mélységei vannak Sarastroként. Bár meg lehet, hogy a Thálai Színház borzasztó akusztikája is szerepet játszik abban, hogy ilyen rosszank ítélem az énekeseket. Kovács Éva borzalmas vibrátókkal énekli Paminát.
A nagyszerű Rendező Úrnak meg szemmel láthatólag fontosabb volt saját agymenése, mint a zenei kivitelezés. Katasztrófa volt az egész előadás! Még a Zsótér-féle Bűvös vadász borzalmat is alul múlta számomra.
2057   márta 2015-06-29 12:40:17
Alföldi remek Varázsfuvolát hozott össze egy csomó fiatallal! Tegnapelőtt félházas fotós próbából láttam két fél felvonást. Tele szenvedéllyel, igazságkereséssel, szellemmel , humorral. Az Éj királynőjét éneklő Marlene Assayag igazi drámai koloratúra, szombat délelőtt nem volt a legfölényesebb nehezebbik áriájában, de biztosan győzte. Nagy felfedezés Hanczár györgy, aki ebben a változatban szeretnivaló Tamino, magabiztos énekléssel, nagyszerű játékkel. Kovács Évát egzaltált Pamináját nagyon lehet sajnálni. Jekl László basszusában nincs fenség, és nemhogy mély F, még G sincs. Tiszta szerencse, hogy ebben a változatban ellenszenves figura!
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Budapesti Wagner-Napok
WAGNER: A Rajna kincse

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Karmester vizsga III.
Győri Filharmonikus Zenekar
BEETHOVEN: 7. (A-dúr) szimfónia, op. 92
Vezényel: Rajna Martin
RAVEL: Pavane egy infánsnő halálára
PUCCINI: Bohémélet – részletek a 3. felvonásból
Vezényel: Tóth Sámuel

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Fejérvári Zoltán (zongora)
Borbély Károly (festőművész)
Anima Musicae
SCHMELZER: Vivóiskola
VARGA JUDIT: Mosi
BEETHOVEN: B-dúr zongoraverseny, No. 2, op. 19
SCHÖNBERG: Verklärte Nacht (A megdicsőült éj), op. 4

20:00 : Budapest
Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Abouzahra Amira, Abouzahra Mariam (hegedű)
Concerto Budapest
vez.: Keller András
MOZART: Figaro házassága – nyitány
MOZART: C-dúr kettősverseny, K. 190
MOZART: g-moll szimfónia No. 40, K. 550
A mai nap
történt:
1947 • Az Albert Herring bemutatója (Glyndebourne)
született:
1819 • Jacques Offenbach, zeneszerző († 1880)