vissza a cimoldalra
2020-07-06
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3960)
Régizene (3405)
Operák, amelyeket utálunk (305)
A MET felvételei (624)
Balett-, és Táncművészet (6029)
Mozartról magasabban (696)
Giacomo Puccini (137)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4851)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1429)
Társművészetek (1806)
Franz Schmidt (3632)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1973)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7362)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (856)
Operett, mint színpadi műfaj (4376)
Pantheon (2681)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

1241   takatsa • előzmény1240 2020-02-01 18:18:56

Hát ez igazán nagyszerű film volt, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, és Miklósa Erikának is köszönöm a beharangozóját.

Siv Wennberg azt hiszem nemcsak számomra volt kevéssé ismert énekes. Most 80 év körüli, nincsen gyereke, se kutyája, se macskája, férje pedig évekkel ezelőtt meghalt, egyedül él egy zsúfolt kis lakásban, a kudarcos múltjával. Azt mondja a filmben, hogy őt egész életében csak a zene érdekelte, de azt hiszem, hogy a zenén belül is leginkább csak saját maga. Feltehetően egy harcos, agresszív, magánakvaló, önző egyén lehetett, aki mindent erőből akart megoldani. Gondolom, hogy a kezdeti sikerek után a szerencsétlen személyisége lehetett a fő gátja annak, hogy igazi karriert csináljon. A sok-sok bejátszott felvételből annyit talán meg lehet állapítani, hogy szép hangja volt, de biztosan nem volt a legeslegnagyobbak között (gondoljunk csak bele, Marton Éva kortársa volt), nem lett igazi világsztár, aki mindent, vagy csaknem mindent megengedhet magának, és ezért kerülhetett partvonalra. Mára pedig egy dagadt, kirúzsozott öregasszony, a kis lakásában, egy újjal gépelgeti a visszaemlékezéseit és egész nap nézi a TV-jén hallgatja a magnóján a róla készült felvételeket. És van egy bohém, öreg barátja, aki időnként meglátogatja. Aztán fejébe veszi, hogy kiadatja a könyvét, CD-ket készít a magnófelvételeiből és koncerten énekel. És teszi-teszi a köröket, telefonálgat kiadóknak, kiül a standra a könyvkupaca mögé, de csak nem jön senki... Ücsörög a kudarcos élete romjai között: egy szánalmas és nevetséges öregasszony.

Az alaphelyzet nagyjából ez. De a film ennél sokkal többről szól, mert megmutatja azt, hogy egy alapvetően magánakvaló és sok szempontból ellenszenves emberben is mennnyi szépség rejtőzik. A dokumentarista optikán át mi is meglátjuk azt az Embert aki szeretnivaló és csodálatra méltó, aki a legsutább élethelyzetben sem válik nevetségessé és aki nem szánalmat kelt bennünk, hanem szeretetet és együttérzést. Ez a film szívbemarkoló és elgondolkoztató, rávezet minket arra, hogy más szemmel tudjunk nézni egy másik emberre, ismeretlenre, ismerősre, ömagunkra.

1240   Búbánat 2020-01-27 13:51:09

 A díva, akit „kitoloncoltak” az opera világábólMiklósa Erika filmajánlója

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, azaz a BIDF vezetése Miklósa Erikát kérte fel A Díva visszavág című svéd dokumentumfilm civil nagykövetének, aki örömmel vállalta a feladatot, mert szeretné, ha minél többen megismernék Siv Wennberg, a nagyszerű és rendíthetetlen svéd operaénekes történetét.

Miklósa Erika így ír a filmről:
„Irtóra bírom ezt a csodarózsaszín dívát. Ezt a különleges svéd hangot. Nem egyszerűen az éneklésre gondolok, hanem arra a szabad hangra, ahogyan a világhoz viszonyul. Önfejű, makacs, kihúzták alóla a karrierjét, de ő vissza akarja énekelni magát a világba hetven fölött.
Láttam fotót róla, amelyen a vastag vörös rúzsa elkenődött. De azt is szellemes méltósággal viselte. Illetve szerintem direkt kente úgy föl magára.
Ő Siv Wennberg svéd operaénekes. Volt idő, amikor fellépett a londoni Covent Gardenben, vagy a Moszkvai Nagyszínházban. Mindenki biztosra vette, hogy elképesztő karriert fog befutni. Nem így lett. Hallgattak róla. Mellőzni kezdték. Most pedig egy remek dokumentumfilm készült róla, A Díva visszavág a címe, ajánlom figyelmükbe: a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon vetítik az Aréna moziban január 30-án, 31-én, február 1-jén. Jöjjenek, nézzék meg, nem is az opera miatt, persze amiatt is, hanem leginkább Siv sorstörténete okán.
Izgalmas beszélgetést olvastam a film egyik rendezőjével, Gustav Ahlgrennel (rendezőtársa: Emelie Jönsson.) Megkérdezték tőle, hogyan talált rá erre a magányos dívára. Azt mondta, olyasvalakinek a története érdekelte, aki a normákon kívül él, és van egy kis saját világegyeteme. A rendező egyébként az operáról akart vele forgatni. Aztán Siv "átírta" a forgatókönyvet. Pontosabban felülírta, hiszen amúgy is mindig mindent felülírt, ez volt mások baja vele. Nem érdekelték a konvekciók. Nem akart megfelelni. Azt gondolta, a hangja elég. És mert az a hang az övé, ő döntheti el, hol használja. Rosszakarói az opera Miss Röfijének csúfolták. Tudják, az a csodásan nőies malacka a Muppet Show-ból. Ő dívának mondja magát, és úgy is viselkedik, mint egy díva. Persze szerintem Röfi is egy díva. A rendező szerint Sivnek óriási hangja van, abban az értelemben is, hogy makacsul mindig kimondta, amit gondolt. Ezért is tartottak tőle. Kilógott mindenhonnan. Nem tudta a helyes (?) viselkedést. Úgy viselkedett, ahogyan ő gondolta. Ma is úgy szeret élni és énekelni, ahogyan eszik: ő válogatja meg, miből mennyit és mikor. Szerinte azzal is bosszantott másokat, hogy egy svéd kisvárosi lány csak úgy rögtön a nagy színpadokra került a hangjával. A rendező azt is mondta ebben az interjúban, hogy Siv Wennberg a film rendkívüli fogadtatása kapcsán döbbent rá, hogy az idő közben változott, és már nem kerül margóra az a nő, aki makacs és erős és olykor dühös. Számos fiatal azzal ment oda a vetítések után Sivhez, hogy példakép számukra most ő. De azért ő még mindig dühös, hogy "kitoloncolták" egykor az opera világából.
A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál vezetése minden évben felkér "nagyköveteket" azokhoz a filmekhez, amelyeket bemutatnak ezen a remek fesztiválon. Engem kértek föl, hogy vigyem hírét A Díva visszavág című svéd dokumentumfilmnek. Nézzék meg feltétlenül!
Ideteszem a jegyfoglalás linkjét, kicsit nehéz odatalálni a filmhez, de a rutinos mozizóknak biztosan könnyen megy. Ne adják fel. Siv Wennberg sem adja fel...”

https://bidf.hu/film/the-revenge-of-the-diva/

 A Díva visszavág
BIDF - Harc az álmaidért szekció

14:15 | Január 30. | Cinema City Aréna | 10-es terem
18:15 | Január 31. | Cinema City Aréna | 10-es terem
11:00 | Február 01. | Cinema City Aréna | 9-es terem

 

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1937 • Vladimir Ashkenazy, zongorista, karmester
1944 • Rozsos István, énekes
elhunyt:
1971 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus (sz. 1901)
1973 • Otto Klemperer, karmester (sz. 1885)