vissza a cimoldalra
2020-06-05
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11497)
A csapos közbeszól (95)

Momus-játék (5852)
Kimernya? (3639)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4814)
Operett, mint színpadi műfaj (4322)
A MET felvételei (464)
Balett-, és Táncművészet (6025)
Pantheon (2650)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3899)
Történelem (494)
Franz Schmidt (3611)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1953)
Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel (1015)
Kolonits Klára (1176)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4595)
Bartók Rádió (774)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62175)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

80   Búbánat • előzmény71 2018-02-01 16:59:16

Múltidézés...

„Üzleti harc van a háttérben”

  • Népszabadság, 1995-06-13 / 136. szám

Szirányi János a rádióújság körüli vitáról

Hovatovább sajtóháborúnak kezd feltűnni az a vita, amely a Magyar Rádió kiadásában megjelenő RTV Újság körül robbant ki a közelmúltban. Az apropó a rádiós vezetőség személycseréje a veszteséges hetilap szerkesztőségének élén. A rádiót ért kritikák mögött azonban sokkal inkább üzleti okok, érdekek ismerhetők fel. Munkatársunk Szirányi Jánost, a Magyar Rádió elnökét kérdezte az előzményekről és a rádió szándékairól.


- Mi szükség arra, hogy saját kiadásban jelentessék meg az RTV Újságot, hiszen korábban is másnak engedték át a kiadás jogát?

- A kilencvenes évek legelején még a Lapkiadó Vállalat adta ki a hetilapot, ez azonban nem bizonyult sikeresnek. A komoly anyagi veszteség miatt a rádió 1991 telén megkísérelte saját kiadásába venni az újságot, de ez meghiúsult, mert a posta nem volt hajlandó átadni az előfizetők listáját. Ezt követően elődöm, Gombár Csaba először a Magyar Nemzet Rt.-vei egy kényszerű, majd 1992 őszén a Nap TV Kft.-vei egy igen előnyös szerződést kötött a kiadásra, egy év időtartamra. Még mielőtt ez lejárt volna, az ismert médiaháborús körülmények közepette időközben Csúcs László lett a rádió vezetője, aki 1993 márciusában az eredeti megállapodást módosítva, a Vico Rt.- nek engedélyezte a kiadás jogát, a szerződés lejártáig, vagyis 1993. szeptember 30-ig. Az érvényes szerződés szerint a Vico eddig az időpontig volt jogosult és köteles kiadni az RTV Újságot, jogai attól kezdve megszűntek. Csúcs László pedig - a szerződésben foglalt lehetőségével élve - 1993. május 28-án levélben értesítette a Vicót, hogy nem hosszabbít.

- A Vico feltehetően azért állapodott meg a rádióval és a Nap TV Kft.- vel, mert bízott a hosszabb távú üzleti kapcsolatban.

- így van, de a szeptember 30. utáni várakozás a Vico részéről üzleti kockázatnak számított. Arra pedig nem volt joga a Vicó- nak, hogy még a szerződés ideje alatt - lehagyva az impresszumból a Magyar Rádiót - Színes RTV Újság néven jelentesse meg a lapot, amit a továbbiakban már sajátjaként adott ki. Csúcs László pedig, ahelyett, hogy nyomban bírósághoz fordult volna, létrehozta a rádiós lapszerkesztőséget, amit az új veze
tés 1994-ben „megörökölt”. Attól kezdve két RTV Újság van a piacon, és kettéhasadt az előfizetők tábora.

- Költségvetési intézmény számára az ilyen lapkiadás előnytelen.

- Legalábbis komoly hátránnyal jár: a szabályozás miatt nem igényelhetjük vissza az áfát, ami évente mintegy 50 milliós többletkiadást okoz. És ez jelentősen rontja a lap gazdaságosságát.

- Egyes hírek szerint több százmilliós a deficit.

- Tavaly 100-120 millió volt az RTV Újság vesztesége, az áfát is beleértve. Éppen ezért ősszel kidolgoztuk a stratégiai változtatás tervét. Eszerint a költség- vetési intézményi keretek közül ki kell vinnünk a lapkiadást; a papír- és nyomdaköltségek növekedése miatt felemeljük a lap árát; továbbá a lapkészítésben is komoly gazdaságossági változtatások lesznek.

- Állítólag a kormány ezt nem kívánja engedélyezni.
- Nincs még döntés. Jelenleg a Pénzügyminisztérium vizsgálja a kérést, amely hamarosan a kormány elé kerül.

- Időközben jogviták, peres ügyek keletkeztek a Vico és a rádió között.
- A Vico első embere januárban javaslatot tett az összes peres ügyünk rendezésére. Legutóbb újabb ajánlat érkezett Fenyő Jánostól: „egyesítsük” a két rádióújságot, csináljunk belőlük egy harmadikat. Sajnos, a majd’ három hónapja folyó egyeztetések során a Vico lényegében ismét korábbi ajánlatához tért vissza: szüneteltessük a mi újságunkat és a piacon az ő lapjuk, a Színes RTV Újság maradjon. Időközben azonban több bel- és külföldi társulási ajánlat, érdeklődés érkezett - egyebek mellett a Népszabadság Rt.-tői is -, és a rádió érdeke, hogy az üzleti szempontból legelőnyösebbet válasszuk.

- De addig is nőhet a veszteség.
- A hetilap az említett intézkedéseink nyomán ma már nem veszteséges. Természetesen, ha a kormányengedélyt megkapjuk, ismét mérlegeljük az újság helyzetét, döntést hozunk, és nem kizárt az sem, hogy társként a Vicót választjuk. Azonban mindenképpen mi szeretnénk dönteni, engedtessék meg, hogy mi bíráljuk el, mit kíván a rádió érdeke.

Egyet bizonyosan: hetvenéves lapját az intézmény nem veszítheti el még egyszer.
 

Varsányi Gyula

71   Búbánat 2018-01-30 17:12:05

Sebes György:  Egy újság halálára

(Népszava, 2018. január 20.)

Szerezzenek egy rádióújságot - adja ki a parancsot a főnyomozó, amikor ellenőrizni akarja néhány gyanúsított alibijét. Egy panzió lakói ugyanis azt állítják, a gyilkosság időpontjában együtt hallgattak egy rádiójátékot. Ez a kis epizód egy 1969-ben készült magyar filmben szerepel, amit éppen a múlt hét végén tűzött műsorára a közmédia nosztalgia- és retrócsatornája, az M3. Az alvilág professzora krimi, már ahogy azt a vasfüggönyön innen egykor elképzelték. Írója az egykori rendőrtisztből tévéssé avanzsált Radványi Dezső, rendezője Szemes Mihály. S persze megcsodálhatjuk benne a rendőrségi Volgákat és Barkasokat, a telefonos nyomkövetést, meg a gyilkosok és csempészek leleplezését. De igazán a nagyszerű színészeket csodálhatjuk: a főnyomozót alakító Latinovits Zoltánt, a helyettesét játszó Sinkovits Imrét, a rosszak oldalán Domján Editet, Kállai Ferencet és Koncz Gábort. Kisebb szerepekben feltűnik Sztankay István és Huszti Péter is. Parádés névsor, a néző még azt is elfelejti, hogy fekete-fehérben látja a kimódolt történetet.

http://nepszava.hu/picture/138497/small/553/00553346.jpegAz pedig bizonyára véletlen, hogy a rádióújság egy olyan filmben kap fontos szerepet, amit éppen azon a napon tűztek műsorra, amikor véget ért a "klasszikus" rádióújság története. Az utóbbi években RTV Részletes címmel megjelenő lapról van szó, amely ettől a héttől már nem jelenik meg. Az utolsó számban a szerkesztőség egy rövid közleményben adta tudtul, hogy vége, az olvasók többé nem találkozhatnak ezzel a műsorújsággal. Azt pontosan nem közölték, miért döntöttek így, de feltehetően régóta veszteséges volt, nyilván jelentősen csökkent az olvasótábora és túl nagy lett a konkurencia. Sokkal gazdagabb tartalommal, több tévéadó műsorával szolgáló újságok segítenek eligazodni a nézőknek a csatornák rengetegében, nem beszélve arról, hogy valamennyi napilapnak van külön műsor-melléklete.

Kétségkívül megváltozott az élet, a kereskedelmi tévék megjelenésével átalakultak a nézői szokások, beleértve a műsorok iránti tájékozódást is. Ha tehát "elsiratjuk" a "klasszikus" rádióújságot, nem a jelenlegi formáját hiányoljuk, hanem azt, amit régebben jelentett. Még akkor is, ha modern korunkban természetes: semmi sem maradhat olyan, mint egykor volt.

Az a lap, amelynek története most lezárult, több mint 90 éves múltra tekinthetett vissza. 1924-ben jelent meg először a Magyar Rádió Újság, tizenhat oldalon, de eleinte főleg műszaki leírások voltak benne, hiszen a program pár sorban elfért. 1929-ben aztán kettévált a lap, lett egy Rádió Újság, meg egy Rádióélet, utóbbi a rádió világába engedett betekintést. Ahogy bővültek a műsorok, úgy alakult át az újság is. Történelmi változás, hogy 1956-tól nemcsak a Kossuth és a Petőfi Rádió - később a harmadik, zenei adó (utóbb Bartókról elkeresztelt) - műsorát közölték részletesen, hanem immár a televízióét is. Előbb persze a heti két kísérleti adás programját. A nyolcvanas években pedig már Rádió és Televízió Újság lett a lap címe, míg végül eljutott mostani - és így megszüntetett - formájához.

Ha valaki ebből a lapból követte a Magyar Rádió különböző műsorait, annak természetesen hiányozni fog, hiszen még mindig ők közölték ezt a legrészletesebben. De ha visszanézzük az ötvenes-hatvanas évektől a múlt század végéig megjelent számokat, a legnagyobb veszteségnek a rádiózásról és a tévézésről, s a két intézmény munkatársairól szóló cikkek elmaradását tarthatjuk. Rengeteg hasznos, érdekes információ - és velük fotó - jelent meg azokban az években az akkor még egyeduralkodó, de feladatait a mainál sokkal jobban ellátó Magyar Rádió és Magyar Televízió életéről, tevékenységéről. Kitűnő színészek, valamint profi rádiósok és tévések munkáiról kaphattak képet az olvasók a lapból. Az egykori rádióújságot biztos kézzel és nagy szakmai tudással szerkesztő Lévai Béla és Ocsovai Gábor, s hozzáértő munkatársaik jóvoltából a nézők és hallgatók szinte családtagoknak érezhették a korszak szereplőit. A rádiósok és a tévések maguk is jelentkeztek cikkekkel, de róluk - és műsoraikról - is szóltak írások. Ráadásul ezek sosem "intimpistáskodva", s nem is a celebekről szóló mai tudósítások színvonalán jelentek meg.

Az egykori rádióújságok így váltak szinte kortörténeti dokumentumokká. Pontosan nyomon követhető belőlük a rádiózás és tévézés magyarországi kialakulásának, elterjedésének egész folyamata. Nem csupán a médiumok belső életéről és szereplőiről szóló írások hiányoznak napjainkban - a szenzációhajhászó és felületes életképek nem pótolják őket -, hanem a szakmai elemezések is, amelyek mind megtalálhatók voltak egykor a rádióújságban. Ezek után csak az a kérdés, hogy harminc-negyven év múltán vajon hogyan kaphatunk képet arról, milyen volt a 21. század első egy-két évtizedének rádiója és tévéje. Vagy ezt a kort - visszamenőleg - néhány celeb, VV- vagy ÉNB-szereplő és a hozzájuk tartozó (már ma is érdektelen) történet fogja jellemezni?

Nem magát az RTV Részletes megszűnését sajnáljuk, hanem azt, hogy kétséges, unokáink hozzájuthatnak-e ugyanolyan képhez napjainkról, mint amilyet ma kaphatunk a 20. század második felének rádiózásáról és tévézéséről. Nem a nosztalgia hiányzik, hanem a jelen átadása a jövőnek, hiszen a múlt ismerete és tisztelete - tetszik vagy sem - szerves része az életünknek.

Sebes György

:

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1941 • Martha Argerich, zongorista
elhunyt:
1625 • Orlando Gibbons, zeneszerző (sz. 1583)
1826 • Carl Maria von Weber, zeneszerző (sz. 1786)