vissza a cimoldalra
2019-07-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11352)
A csapos közbeszól (95)

Kedvenc magyar operaelőadók (1124)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6979)
Opernglas, avagy operai távcső... (20261)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3312)
Operett, mint színpadi műfaj (3996)
Pantheon (2371)
Élő közvetítések (8018)
Kimernya? (3179)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1697)
Franz Schmidt (3375)
Haspók (1259)
Fischer Ádám (512)
Balett-, és Táncművészet (5842)
Bretz Gábor (129)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4517)
Edita Gruberova (3087)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

80   Búbánat • előzmény71 2018-02-01 16:59:16

Múltidézés...

„Üzleti harc van a háttérben”

  • Népszabadság, 1995-06-13 / 136. szám

Szirányi János a rádióújság körüli vitáról

Hovatovább sajtóháborúnak kezd feltűnni az a vita, amely a Magyar Rádió kiadásában megjelenő RTV Újság körül robbant ki a közelmúltban. Az apropó a rádiós vezetőség személycseréje a veszteséges hetilap szerkesztőségének élén. A rádiót ért kritikák mögött azonban sokkal inkább üzleti okok, érdekek ismerhetők fel. Munkatársunk Szirányi Jánost, a Magyar Rádió elnökét kérdezte az előzményekről és a rádió szándékairól.


- Mi szükség arra, hogy saját kiadásban jelentessék meg az RTV Újságot, hiszen korábban is másnak engedték át a kiadás jogát?

- A kilencvenes évek legelején még a Lapkiadó Vállalat adta ki a hetilapot, ez azonban nem bizonyult sikeresnek. A komoly anyagi veszteség miatt a rádió 1991 telén megkísérelte saját kiadásába venni az újságot, de ez meghiúsult, mert a posta nem volt hajlandó átadni az előfizetők listáját. Ezt követően elődöm, Gombár Csaba először a Magyar Nemzet Rt.-vei egy kényszerű, majd 1992 őszén a Nap TV Kft.-vei egy igen előnyös szerződést kötött a kiadásra, egy év időtartamra. Még mielőtt ez lejárt volna, az ismert médiaháborús körülmények közepette időközben Csúcs László lett a rádió vezetője, aki 1993 márciusában az eredeti megállapodást módosítva, a Vico Rt.- nek engedélyezte a kiadás jogát, a szerződés lejártáig, vagyis 1993. szeptember 30-ig. Az érvényes szerződés szerint a Vico eddig az időpontig volt jogosult és köteles kiadni az RTV Újságot, jogai attól kezdve megszűntek. Csúcs László pedig - a szerződésben foglalt lehetőségével élve - 1993. május 28-án levélben értesítette a Vicót, hogy nem hosszabbít.

- A Vico feltehetően azért állapodott meg a rádióval és a Nap TV Kft.- vel, mert bízott a hosszabb távú üzleti kapcsolatban.

- így van, de a szeptember 30. utáni várakozás a Vico részéről üzleti kockázatnak számított. Arra pedig nem volt joga a Vicó- nak, hogy még a szerződés ideje alatt - lehagyva az impresszumból a Magyar Rádiót - Színes RTV Újság néven jelentesse meg a lapot, amit a továbbiakban már sajátjaként adott ki. Csúcs László pedig, ahelyett, hogy nyomban bírósághoz fordult volna, létrehozta a rádiós lapszerkesztőséget, amit az új veze
tés 1994-ben „megörökölt”. Attól kezdve két RTV Újság van a piacon, és kettéhasadt az előfizetők tábora.

- Költségvetési intézmény számára az ilyen lapkiadás előnytelen.

- Legalábbis komoly hátránnyal jár: a szabályozás miatt nem igényelhetjük vissza az áfát, ami évente mintegy 50 milliós többletkiadást okoz. És ez jelentősen rontja a lap gazdaságosságát.

- Egyes hírek szerint több százmilliós a deficit.

- Tavaly 100-120 millió volt az RTV Újság vesztesége, az áfát is beleértve. Éppen ezért ősszel kidolgoztuk a stratégiai változtatás tervét. Eszerint a költség- vetési intézményi keretek közül ki kell vinnünk a lapkiadást; a papír- és nyomdaköltségek növekedése miatt felemeljük a lap árát; továbbá a lapkészítésben is komoly gazdaságossági változtatások lesznek.

- Állítólag a kormány ezt nem kívánja engedélyezni.
- Nincs még döntés. Jelenleg a Pénzügyminisztérium vizsgálja a kérést, amely hamarosan a kormány elé kerül.

- Időközben jogviták, peres ügyek keletkeztek a Vico és a rádió között.
- A Vico első embere januárban javaslatot tett az összes peres ügyünk rendezésére. Legutóbb újabb ajánlat érkezett Fenyő Jánostól: „egyesítsük” a két rádióújságot, csináljunk belőlük egy harmadikat. Sajnos, a majd’ három hónapja folyó egyeztetések során a Vico lényegében ismét korábbi ajánlatához tért vissza: szüneteltessük a mi újságunkat és a piacon az ő lapjuk, a Színes RTV Újság maradjon. Időközben azonban több bel- és külföldi társulási ajánlat, érdeklődés érkezett - egyebek mellett a Népszabadság Rt.-tői is -, és a rádió érdeke, hogy az üzleti szempontból legelőnyösebbet válasszuk.

- De addig is nőhet a veszteség.
- A hetilap az említett intézkedéseink nyomán ma már nem veszteséges. Természetesen, ha a kormányengedélyt megkapjuk, ismét mérlegeljük az újság helyzetét, döntést hozunk, és nem kizárt az sem, hogy társként a Vicót választjuk. Azonban mindenképpen mi szeretnénk dönteni, engedtessék meg, hogy mi bíráljuk el, mit kíván a rádió érdeke.

Egyet bizonyosan: hetvenéves lapját az intézmény nem veszítheti el még egyszer.
 

Varsányi Gyula

71   Búbánat 2018-01-30 17:12:05

Sebes György:  Egy újság halálára

(Népszava, 2018. január 20.)

Szerezzenek egy rádióújságot - adja ki a parancsot a főnyomozó, amikor ellenőrizni akarja néhány gyanúsított alibijét. Egy panzió lakói ugyanis azt állítják, a gyilkosság időpontjában együtt hallgattak egy rádiójátékot. Ez a kis epizód egy 1969-ben készült magyar filmben szerepel, amit éppen a múlt hét végén tűzött műsorára a közmédia nosztalgia- és retrócsatornája, az M3. Az alvilág professzora krimi, már ahogy azt a vasfüggönyön innen egykor elképzelték. Írója az egykori rendőrtisztből tévéssé avanzsált Radványi Dezső, rendezője Szemes Mihály. S persze megcsodálhatjuk benne a rendőrségi Volgákat és Barkasokat, a telefonos nyomkövetést, meg a gyilkosok és csempészek leleplezését. De igazán a nagyszerű színészeket csodálhatjuk: a főnyomozót alakító Latinovits Zoltánt, a helyettesét játszó Sinkovits Imrét, a rosszak oldalán Domján Editet, Kállai Ferencet és Koncz Gábort. Kisebb szerepekben feltűnik Sztankay István és Huszti Péter is. Parádés névsor, a néző még azt is elfelejti, hogy fekete-fehérben látja a kimódolt történetet.

http://nepszava.hu/picture/138497/small/553/00553346.jpegAz pedig bizonyára véletlen, hogy a rádióújság egy olyan filmben kap fontos szerepet, amit éppen azon a napon tűztek műsorra, amikor véget ért a "klasszikus" rádióújság története. Az utóbbi években RTV Részletes címmel megjelenő lapról van szó, amely ettől a héttől már nem jelenik meg. Az utolsó számban a szerkesztőség egy rövid közleményben adta tudtul, hogy vége, az olvasók többé nem találkozhatnak ezzel a műsorújsággal. Azt pontosan nem közölték, miért döntöttek így, de feltehetően régóta veszteséges volt, nyilván jelentősen csökkent az olvasótábora és túl nagy lett a konkurencia. Sokkal gazdagabb tartalommal, több tévéadó műsorával szolgáló újságok segítenek eligazodni a nézőknek a csatornák rengetegében, nem beszélve arról, hogy valamennyi napilapnak van külön műsor-melléklete.

Kétségkívül megváltozott az élet, a kereskedelmi tévék megjelenésével átalakultak a nézői szokások, beleértve a műsorok iránti tájékozódást is. Ha tehát "elsiratjuk" a "klasszikus" rádióújságot, nem a jelenlegi formáját hiányoljuk, hanem azt, amit régebben jelentett. Még akkor is, ha modern korunkban természetes: semmi sem maradhat olyan, mint egykor volt.

Az a lap, amelynek története most lezárult, több mint 90 éves múltra tekinthetett vissza. 1924-ben jelent meg először a Magyar Rádió Újság, tizenhat oldalon, de eleinte főleg műszaki leírások voltak benne, hiszen a program pár sorban elfért. 1929-ben aztán kettévált a lap, lett egy Rádió Újság, meg egy Rádióélet, utóbbi a rádió világába engedett betekintést. Ahogy bővültek a műsorok, úgy alakult át az újság is. Történelmi változás, hogy 1956-tól nemcsak a Kossuth és a Petőfi Rádió - később a harmadik, zenei adó (utóbb Bartókról elkeresztelt) - műsorát közölték részletesen, hanem immár a televízióét is. Előbb persze a heti két kísérleti adás programját. A nyolcvanas években pedig már Rádió és Televízió Újság lett a lap címe, míg végül eljutott mostani - és így megszüntetett - formájához.

Ha valaki ebből a lapból követte a Magyar Rádió különböző műsorait, annak természetesen hiányozni fog, hiszen még mindig ők közölték ezt a legrészletesebben. De ha visszanézzük az ötvenes-hatvanas évektől a múlt század végéig megjelent számokat, a legnagyobb veszteségnek a rádiózásról és a tévézésről, s a két intézmény munkatársairól szóló cikkek elmaradását tarthatjuk. Rengeteg hasznos, érdekes információ - és velük fotó - jelent meg azokban az években az akkor még egyeduralkodó, de feladatait a mainál sokkal jobban ellátó Magyar Rádió és Magyar Televízió életéről, tevékenységéről. Kitűnő színészek, valamint profi rádiósok és tévések munkáiról kaphattak képet az olvasók a lapból. Az egykori rádióújságot biztos kézzel és nagy szakmai tudással szerkesztő Lévai Béla és Ocsovai Gábor, s hozzáértő munkatársaik jóvoltából a nézők és hallgatók szinte családtagoknak érezhették a korszak szereplőit. A rádiósok és a tévések maguk is jelentkeztek cikkekkel, de róluk - és műsoraikról - is szóltak írások. Ráadásul ezek sosem "intimpistáskodva", s nem is a celebekről szóló mai tudósítások színvonalán jelentek meg.

Az egykori rádióújságok így váltak szinte kortörténeti dokumentumokká. Pontosan nyomon követhető belőlük a rádiózás és tévézés magyarországi kialakulásának, elterjedésének egész folyamata. Nem csupán a médiumok belső életéről és szereplőiről szóló írások hiányoznak napjainkban - a szenzációhajhászó és felületes életképek nem pótolják őket -, hanem a szakmai elemezések is, amelyek mind megtalálhatók voltak egykor a rádióújságban. Ezek után csak az a kérdés, hogy harminc-negyven év múltán vajon hogyan kaphatunk képet arról, milyen volt a 21. század első egy-két évtizedének rádiója és tévéje. Vagy ezt a kort - visszamenőleg - néhány celeb, VV- vagy ÉNB-szereplő és a hozzájuk tartozó (már ma is érdektelen) történet fogja jellemezni?

Nem magát az RTV Részletes megszűnését sajnáljuk, hanem azt, hogy kétséges, unokáink hozzájuthatnak-e ugyanolyan képhez napjainkról, mint amilyet ma kaphatunk a 20. század második felének rádiózásáról és tévézéséről. Nem a nosztalgia hiányzik, hanem a jelen átadása a jövőnek, hiszen a múlt ismerete és tisztelete - tetszik vagy sem - szerves része az életünknek.

Sebes György

:

Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:00 : Budapest
Hagyományok Háza

Középdöntő - III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny

18:00 : Budapest
Deák téri evangélikus templom

Mekis Péter (orgona)
"Orgonák éjszakája"
Orgonaest és orgonabemutató rekordkísérlettel.
Igehirdetés – Cselovszky Ferenc
PACHELBEL: F-dúr ária és variációk
BUXTEHUDE: g-moll prelúdium BuxWV 163
KOVÁCS SZILÁRD: Intrada
BÖHM: Freu dich sehr o meine Seele – partita
MEKIS PÉTER: Improvizáció

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály Templom

"Organ & Choir"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Alina Ibragimova, Vilde Frang, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin (hegedű), Kokas Katalin, Lars Anders Tomter (brácsa), Enrico Bronzi, Maximilian Hornung (gordonka), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Davidovics Igor (lant), Dinyés Soma (csembaló), Dejan Lazic (zongora), Vecsei H. Miklós, Tompos Kátya (narrátor), A Fesztiválakadémia művészei és növendékei (művészeti vezető: Kokas Katalin)
"Fesztivál Akadémia Budapest"
REBEL: Káosz
SCHUBERT: A-dúr („A pisztráng”) zongoraötös, D. 667
RIDOUT: Ferdinánd, a bika
VIVALDI: „A négy évszak” hegedűversenyek, op. 8/1–4

20:00 : Budapest
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Vittorio Grigolo
Magyar Állami Operaház Zenekara
Vezényel: Héja Domonkos
"Operagála"
17:30 : Kapolcs
Művészetek völgye

Zemlényi Eszter (szoprán), Kéry Tamás (zongora)
PERGOLESI: L'Olimpiade: Aristea áriája - Tu me da me dividi
HÄNDEL: Giulio Cesare: Cleopatra áriája - Piangero la sorte mia
VERDI: Falstaff: Nanetta áriája - Sul fil d'un soffio etesio
DOHNÁNYI: Cascades 3'
DONIZETTI: Don Pasquale: Norina áriája - Quel guardo il cavaliere
VERDI: Un ballo in maschera: Oscar áriája - Volta la terrea illetve
MOZART: G-dúr variációk az “Unser dummer Pöbel meint” kezdetű dalra, Gluck “Mekkai zarándokok” c. operájából.
DONIZETTI: Linda di Chamounix: Linda áriája - O luce di quest'anima"

19:00 : Pécs
Pécsi Bazilika

Szamosi Szabolcs (orgona), Vizin Viktória, Horváth István (ének)
"Orgonák éjszakája"

19:00 : Martonvásár
Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ

Fejérvári Zoltán (zongora)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Énekkar
vezényel: Halász Péter
"Beethovennel a szabadban II."
Egmont-nyitány, op. 84
III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37
VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93

19:30 : Vácrátót
MTA Nemzeti Botanikus Kert

Musica Sonora Kamarazenekar

20:00 : Balatonalmádi
Vörösberényi református templom

Szokos Augusztin és a Budapest Bach Consort
XVIII. századi hegedűszonáták

20:00 : Szeged
Szent Rókus templom

Somogyi-Tóth Dániel (orgona)
Csősz János (trombita)
Kodály Filharmónia Debrecen kamarazenekara
"Orgonák éjszakája"
HÄNDEL: F-dúr orgonaverseny, op. 4. No. 4.
BACH: d-moll toccata és fúga, BWV565
TELEMANN: Hősi indulók – részletek
HÄNDEL: Vízizene, Tűzijáték – szvit – részletek
HÄNDEL: F-dúr orgonaverseny, op. 4. No. 5.

21:00 : Szombathely
Sarlós Boldogasszony Székesegyház

Szamosi Szabolcs (orgona), Vizin Viktória, Horváth István (ének)
"Orgonák éjszakája"

22:00 : Pécs
Pécsi Bazilika

Kovács Szilárd (orgona), Kuti Ágnes (szoprán), Benke József (tenor)
"Orgonák Éjszakája"
KOVÁCS SZILÁRD: Intrada (2019)
GOUNOD: Parce Domine és Ave Maria
BACH: d-moll Toccata és fúga, BWV 565
BIZET: Agnus Dei
FRANCK: Ave Maria
KOVÁCS SZILÁRD: Változatok egy magyar népénekre (2005)
ARIEL RAMIREZ: Kyrie és Agnus Dei a Missa Criollából
FARKAS FERENC: Régi magyar táncok
A mai nap
született:
1927 • Michael Gielen, karmester († 2019)