vissza a cimoldalra
2020-08-05
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4026)
Régizene (3573)
A díjakról általában (1101)
Pantheon (2712)
Operett, mint színpadi műfaj (4419)
Ilosfalvy Róbert (939)
A MET felvételei (890)
A nap képe (2226)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4883)
Bartók Rádió (779)
Kimernya? (3739)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2008)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (137)
Jonas Kaufmann (2486)
Franz Schmidt (3656)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (625)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4838   IVA • előzmény4837 2020-06-21 21:07:16

Furcsán szerkesztett interjú. Mégis jó, hogy megvalósult és fennmaradt.
Nincsen rossz közönség, csak az előadás lehet rossz. A néző azért váltja meg a jegyét, hogy gyönyörködjék, szórakozzon. Tehát a legjobb indulattal ül le a helyére. Ezt a szeretetet meghálálni: a művész legszebb kötelessége.
Nem tudjuk, szó vagy csak tartalom szerint közvetítette-e az újságíró Házy vallomását. Az operavezetők és -rendezők mindenesetre megszívlelhetnék!

4837   Búbánat 2020-06-21 15:44:03
1971-04-03 / 14. szám - Képes Újság

Nincs könnyű dolga annak, aki Házy Erzsébettel akar találkozni. Mert az Operaház előadásaira, amelyeken az ezüstösen csillogó szoprán hangú, vonzó megjelenésű, és színészi tehetséggel is bőven megáldott énekesnő szerepel, nagyon nehéz jegyet kapni. Mi ennél is viszontagságosabb vállalkozásba fogtunk. Házy Erzsébettel személyesen akartunk beszélni, két nagy esemény között, a Rózsalovag emlékezetesen sikeres bemutatója után, és a Pillangókisasszony májusi premierje előtt, amelyre igen nagy lelkesedéssel és felfokozott művészi igénnyel készül. Végülis létrejött a

RANDEVÚ HÁZY ERZSÉBETTEL

Nehéz szóra bírni, mindössze tizenöt percünk van, két próba között; gondolatai a szerep körül járnak.
Ilyenkor engedheti meg magának, hogy fáradt legyen, hiszen nyáron sem szokott pihenni, rendszeresen külföldön vendégszerepel, az idén is Bécsbe készül, ahol már a hatodik alkalommal, a Cigánybáróban és a Víg özvegyben játszik.
Az idei évad legnevezetesebb élménye a már említett Rózsalovag és Az ember tragédiájának operaházi bemutatója volt, és nagyon reménykedik abban, hogy harmadikként a Pillangókisasszony következik.
Ez a legnagyobb öröme. És mi az, amit nem szeret? Gondolkodás nélkül válaszol:
Három dolgot utálok legjobban. Fodrásznál ülni, ruhát próbálni és a fényképésznek barátságos arcot vágni.
Sóhajtva hozzáteszi: — Sajnos, mindez hozzátartozik a mesterségemhez.

— Nagyon udvarias, mert nem sorolja ide negyediknek, hogy az újságíró mindenféle kérdéseire válaszolni.

Pedig mi alaposan próbára tesszük a türelmét. Még azt is megérdeklődjük, hogy mi a kedvenc színe? Nem részesíti egyiket sem előnyben, de a pasztellszínekhez vonzódik a legjobban. Szeret esőben sétálni, olyankor világos ruhát vesz magára, és ez felvidítja. Költői ötlet, illik a Pillangókisasszonyhoz. Nem mélabús egy kicsit?
— Nem — hangzik a határozott cáfolat. — Csupán kimerült vagyok most.

A kimerültség nemcsak attól támad, hogy valóban nagyon sokat dolgozik. Most is hat órát énekelt egyfolytában, ahogyan mondja: „szinte kinyúltak a hangszálai”. Feszültségét inkább a türelmetlenség és az elégedetlenség okozza. Házy Erzsébet a nagyon igényes művészek közé tartozik, tulajdonképpen sohasem elégedett magával.
A mindig jobbra és jobbra való törekvés hajtja estéről estére, szerepről szerepre. Nézete szerint nincsen rossz közönség, csak az előadás lehet rossz. A néző azért váltja meg a jegyét, hogy gyönyörködjék, szórakozzon. Tehát a legjobb indulattal ül le a helyére. Ezt a szeretetet meghálálni: a művész legszebb kötelessége. És a néző tízszeresen hálás, ha megkapja, amire áhítozott. Házy Erzsébet még ennél is többet szeretne adni.
Házy Erzsébet egyszerűségre törekvő ember. A háztartási munkával is szívesen bíbelődik otthon. Dolgozni szeret a legjobban. A munkahelye olyan helyiség, amelynek egyik fala hiányzik.

/Hajduska János/

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1890 • Erich Kleiber, karmester († 1956)