vissza a cimoldalra
2018-04-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Társművészetek (1244)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60741)
Momus társalgó (6313)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3969)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11263)
A csapos közbeszól (95)

Operett, mint színpadi műfaj (3570)
Opernglas, avagy operai távcső... (20052)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4254)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2487)
Momus-játék (5468)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2673)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1379)
Kedvenc magyar operaelőadók (1082)
Zenei események (991)
Natalie Dessay (1802)
Kodály Zoltán (378)
Franz Schmidt (3103)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (747)
Erkel Színház (9195)
Simándy József - az örök tenor (523)
Lisztről emelkedetten (904)

Fórumok teljes listája
Apróhirdetések
• 2018-04-17
A Magyar Nemzeti Énekkar meghallgatást hirdet bariton és basszus szólamra, valamint basszus szólamvezetői megbízatásra szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező énekesek számára.

A meghallgatás anyaga:

1. Szabadon választott skála, ami a hangterjedelmet bemutatja.

2. Két szabadon választott, különböző karakterű darab (ária, vagy dal) előadása (zongorakísérőt biztosítunk)

3. Előre megadott énekkari állások előadása zongorakísérettel az alábbi művekből (kottát kérésre biztosítunk):

- Bach: h moll mise
- Brahms: Német Requiem
- Bartók: Cantata profana
- Verdi: Quattro pezzi sacri

4. Lapról olvasás

5. Szólampróba vezetése (csak szólamvezető-jelölt esetében!)


Jelentkezés részletes szakmai önéletrajzzal 2018. május 10-ig Tóth Antal menedzsernél a toth.a@filharmonikusok.hu e-mailcímen.
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4060   Búbánat • előzmény4058 2017-10-02 10:34:14

Budapesti énekes győzütt a II. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyen

 

 2017. október 01., vasárnap 11:50 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - miskó -

ÉRSEKÚJVÁR. A mexikói Augustín Lara Granada című művének szabadtéri villámcsődület alatti tolmácsolásával csütörtökön kezdődött, s a nagyzenekaros gálakoncerttel szombaton este ért véget a II. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny az érsekújvári Kultúrházban. A nívós viadal 1. helyezettje Bojtos Lilla Luca operaénekes lett. Az operett- és a musical-kategóriában idén nem osztották ki az 1. díjat.

Tavaly 58 énekes mérettette meg magát az opera-, operett- és musical-kategóriában, idén még több, 74 hazai és magyarországi versenyző szállt versenybe a zsűri elismeréséét.

A verseny főszervezője Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás elnöke, fővédnöke és zsűrijének elnöke pedig Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere volt.

Az ítészek között a zsűri elnöke mellett a főszervezőn kívül Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház szólistája és tanszékvezető docens, Dunajszky Géza pozsonyi kórusvezető-zeneszakos pedagógus, valamint Farkas Pál, az InterOperett és a Váci Szimfonikus Zenekar Kálmán Imre-díjas karmestere, továbbá a szombati döntő gálájában Kürthy András operarendező (többek között a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekverseny és több neves külföldi eladóművész turnéinak is a szervezője) s nem utolsósorban Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója, az MTV egykori elnökhelyettese kapott helyet.

„Az idei erős mezőnyből sem tudtunk minden kategóriában 1. helyezettet kiválasztani. A 74 jelentkező közül legtöbben, 39-en az opera-kategóriában indultak, s annak színvonala most is a legmagasabbnak bizonyult. A másik két kategóriában (operett – 18, musical – 17 versenyző) azonban azért tartottuk vissza az 1. díjat, mert a zsűri sosem akar engedni az általa elvárt színvonalból. E téren legnagyobb problémának azt tartjuk, hogy a versenyzők felkészítő énektanárukkal együtt gyakran nem megfelelő, azaz a karakterükhöz vagy a hangszínükhöz nem illő dalokat választanak" - hangsúlyozta a főszervező.  

Most tehát csak a budapesti Bojtos Lilla Luca operaénekes örvendhetett az 1. díjnak, a hazai versenyzők közül pedig a vágsellyei Szabó Erika Georgina bizonyult a legtehetségesebbnek – ő az operett-kategória 2. és az opera-kategóri 3. díjával térhetett haza. "Annak ellenére, hogy a háromfordulós verseny sok szempontból alaposan próbára tette az énekeseket, és három nap alatt eléggé el is fáradtak, egy nagyon szép gálaműsornak lehettünk a szem- és fültanúi, amely során Farkas Pál szimfonikus zenekara szolgáltatta a zenét“ – értékelte a a méltatlanul elfelejtett pozsonyi születésű, Nyárasdon gyakran nyaralt (az édesapja, Házy Jenő ugyanis nyárasdi volt – a szerző mj.) Házy Erzsébet Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas szopránnak emléket állító énekverseny színvonalát Klemen Terézia.

Nem titkolta csalódottságát sem, ugyanis ismételten elég kevesen voltak kíváncsiak az idén másodízben megtartott rendezvényre. „Sajnálatos, hogy Érsekújvárban és környékén folyamatosan kis érdeklődés mutatkozik a komolyzene és ezen énekverseny iránt, pedig azt időben a sajtóban is reklámoztuk“. Ráadásul, a város polgármestere Klein Ottokár személyében operaénekes...

Az idei énekversenynek kiegészítő rendezvénye is volt, egy látványos kiállítás és filmvetítés. A főszervező korábban Házy Erzsébet pályájával kapcsolatban a Magyar Állami Operaházból nagyon sok anyagot kapott, és felkereste a legendás hírű Mezey Béla fotóművészt, a Magyar Állami Operaház volt főmunkatársát is, aki többek között Házy Erzsébetet is fényképezte. Róla olyan negatív felvételeket bocsátott a rendelkezésére, amelyek előzőleg még soha sehol sem jelentek meg. Párat azokból is bemutattak a kiállításon. A tárlat megtekintése alatt Házy Erzsébet-dalokat hallgathathattak a látogatók. A döntő szünetében pedig, amikor a zsűri tagjai visszavonultak értékelni az egyes produkciókat, filmösszeállítást vetítettek le Házy Erzsébet alakításaiból. A neves fotóművész ígéretéhez híven végigfotózta a döntőt és a gálaműsort.

Az énekverseny 2. évfolyamára Nagy János szobrászművész Házy Erzsébet-emlékplaketteket készített. „Az emlékplakett bronz változatát az 1. helyezett vehette át, míg a 2. és 3. helyezettek porcelánból készült érmet kaptak. Az 1. helyezett 500, a verseny 2. helyezettjei 300, 3. helyezettjei pedig 200 eurós pénzjutalomban is részesültek. Emellett Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja (MKP) európai parlamenti képviselője tavasszal lehetővé teszi mindhárom kategória díjazottjainak, hogy Strasbourgba utazzanak. A rendezvény új szponzora, a magyarországi Helia-D vállalat ajándékcsomaggal kedveskedett az opera-kategória 1. és a további két kategória 2. helyezettjének. A legtehetségesebb versenyzők felléphetnek a somorjai újévi koncerten, valamint Klein Ottokár koncertjein is bemutatkozhatnak majd. Természetesen, számukra 2018-ban a városunkban, Komáromban is biztosítok fellépési lehetőséget, aminek a részleteiről még folynak az egyeztetések“ – fejtette ki Klemen Terézia.

A főszervező elmondta, hogy már készülnek a jövő évi versenyre is, amikor nemcsak az énekverseny 3. évfolyamát akarják megrendezni, hanem addigra a Házy Erzsébetről szóló könyve is megjelenik majd.

„Készül a verseny névadójának munkásságáról szóló könyvem, amelyben a Házy Erzsébetről Mezey Béla fotóművész által készített, s előzőleg még sehol meg nem jelentetett fényképek is láthatók lesznek. A híres operaénekes művészetéről az egykori pályatársai nyilatkoznak. Többek között a kortársa, a vele gyakran fellépett, 88 éves Palcsó Sándor híres operaénekes és Szinetár Miklós is szót kap majd a kötetben. Szinetár ugyanis Házy Erzsébettel együtt a Magyar Állami Operaház első ösztöndíjasai közé tartozott, tehát szintén nagyon jól ismerték egymást. Ezért is vállalta el az idei zsűrizést“ – mondta végül Klemen Terézia.   

 

Fotógaléria

 

 

4058   Búbánat 2017-10-02 10:28:17

Az idei év Házy Erzsébet hangja Bojtos Lilla Luca Budapestről

 

A Szlovákiai Civil Becsületrend szervezésében, Érsekújvár városa társrendezésében második alkalommal szervezték meg Érsekújvárott a Házy Erzsébet Tehetségkutató Énekversenyt.

A 74 jelentkezőből tizenheten jutottak a szombati döntőbe, melynek zsűrije szombatra kiegészült Kürthy András operarendezővel, és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színház-, opera-, tévé- és filmrendezővel.

Opera kategóriában nyolcan indultak, operettben öten, musical kategóriában pedig négyen. E két utóbbiban nem osztottak első díjat.

A nyertesek:
A musical kategória
Első hely: a díjat a zsűri nem ítélte oda
Balkova Zoja. Érsekújvár
Csóka Anita, Budapest

Az operett kategória
Első hely: a díjat a zsűri nem ítélte oda
Második hely: Denk Viktória, Budapest
Megosztott harmadik hely: Gelenekyová Marianna, Pozsony és Szabó Erika Georgina, Vágsellye

Az opera kategória
Első helyezett: Bojtos Lilla Luca, Budapest
Második helyezett: Sándor Eszter, Budapest,
Harmadik helyezett: Szabó Erika Georgina, Vágsellye

 

Az opera kategóriában Bojtos Lilla Luca Puccini Bohéméletéből énekelt egy keringőt, Sándor Ester Gluck Alceste áriáját adta elő, Szabó Erika Georginától pedig Puccini Turandot Liu áriáját hallhatta a zsűri és a közönség.

Az operett kategóriában Szabó Erika Georgina Lehár Ferenc Cigány-szerelem operettjéből a Messze a nagy erdővel második helyezést ért el. A harmadik helyen ketten osztozhattak: Denk Viktória Kálmán Imre Marica grófnőjéből Marica belépőjét énekelte. Szintén Kálmán Imre operettjéből, a Csárdás királynőből Szilvia belépőjét énekelte a megosztott harmadik helyért Gelenekyová Marianna.

A musical kategóriában sem osztottak idén első helyet. Csóka Anita a Több, mint testőr c. filmből az Örökké szeretni c. dallal érdemelte ki a második helyet (I will always love you). Az egyetlen helyi, Érsekújvárból induló hölgy nyerte el a harmadik helyet – Balková Zoja a Nyomorultakból énekelt csehül egy áriát. Az előadásokat a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kísérte, Farkas Pál – aki egyébként a zsűrit is erősítette – vezényletével.

A szervezők mind a nyolc helyezettet meghívták a somorjai újévi koncertre. A döntő kiemelkedő pillanata volt, amikor a közönség soraiban helyet foglaló tavalyi győztest, Sárközy Xéniát Klein Ottokár,  Érsekújvár polgármestere, az esemény fővédnöke felhívta a fináléban a színpadra, s a díjazottakkal és Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kíséretében közösen elénekelték Verdi Traviata c. művéből a Pezsgő áriát.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
13:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Nagy Dóra (oboa)
Karasszon Eszter (cselló), Csuti Dávid (nagybőgő), Tóth Ágnes (fuvola), Katrin Mátyás, Nyujtó Zsanett (klarinét), Gaján Evelin (oboa), Tóth Ramóna, Losonci Luca (fagott), Csabay László, Südi Bálint, Szokola János (kürt)
Közreműködik: Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
"Nagy Dóra oboa diplomakoncertje"
J.S. BACH: A-dúr oboa d’amore verseny, BWV 1055
DORÁTI: Öt darab oboára
IBERT: Három rövid darab
DVOŘÁK: Fúvósszerenád, Op.44

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Körmendi Johanna (hegedű)
Kovalszki Mária, Horváth Krisztina (zongora)
"Körmendi Johanna hegedű diplomakoncertje"
J.S. BACH: 2. (d-moll) hegedűpartita, BWV 1004 – 5. Chaconne
DEBUSSY: g-moll hegedű-zongora szonáta
MOZART: 5. (A-dúr) hegedűverseny, K. 219
SAINT-SAËNS: Havanaise, Op.83

19:00 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Ligeti András
SMETANA: Az eladott menyasszony – Komédiások tánca
SOSZTAKOVICS: 9. (Esz-dúr) szimfónia, Op.70
DOHNÁNYI: Szimfonikus percek, Op.36
ENESCU: Román rapszódia (A-dúr), Op.11 No.1

19:00 : Budapest
Erkel Színház

SEREGI / DELIBES: Sylvia
Balettkomédia két felvonásban

19:00 : Budapest
MOM Kulturális Központ

Horgas Eszter - Falusi Mariann: Kék Rapszódia - Gershwin és Bernstein Amerikában

19:30 : Budapest
Nádor Terem

Hsin-Ni Liu (zongora)
CHEN MAO SHUEN: Fantasy Ballade No. 1 (2009 premiered)
Nocturnes No. 1 (1989 published, 1991 premiered)
Nocturnes No. 2 (1989 published, 1991 premiered)
Fantasy Ballade No. 2 (2009 premiered)

19:30 : Budapest
BMC, Koncertterem

Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora)
GRIEG: Két szimfonikus darab Op.14
GRIEG: Norvég táncok Op.35.
GRIEG: Két keringő -capriccio Op.37
DEBUSSY: Hat antik felirat
DEBUSSY: Kis szvit
LISZT: Második Mefisztó keringő - a szerző saját négykezes átirata

19:45 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Olena Tokar (szoprán)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Takács-Nagy Gábor
MOZART: 1. (Esz-dúr) szimfónia, K. 16
MOZART: Ch’io mi scordi di te – koncertária, K. 505
MOZART: Bella mia fiamma, addio – koncertária, K. 528
MOZART: Un moto di gioia – koncertária, K. 579
HAYDN: Holdbéli világ – nyitány, Hob. XXVIII:7
HAYDN: 60. (C-dúr) szimfónia, Hob. I:60 („Il Distratto”)

20:00 : Budapest
Szent István Bazilika

"Orgonaestek Virágh Andrással (operaénekesekkel és hangszeres művészekkel"