vissza a cimoldalra
2019-08-18
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11422)
A csapos közbeszól (95)

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1740)
Franz Schmidt (3408)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4536)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3389)
Társművészetek (1342)
Lehár Ferenc (677)
Milyen zenét hallgatsz most? (25035)
Kedvenc magyar operaelőadók (1139)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (821)
Kortárs zene (66)
Plácido Domingo (774)
Élő közvetítések (8081)
Opernglas, avagy operai távcső... (20291)
Fanyalgások és Nyavalygások… avagy virtuális siránkozó elégedetleneknek (181)
Moldován Stefánia (49)
Bánk bán (2972)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

631   Ardelao • előzmény625 2017-08-11 09:19:11

1842-ben Heinrich Heine a következőt írja Meyerbeerről (1791-1864): „Tíz éve az ő neve körül forog a zenetörténet.” Nagyoperáival fél évszázadon át uralta a világ színpadait. „A zenetörténetben aligha istenítettek és támadtak zeneszerzőt úgy, mint őt, Meyerbeer Wagner előtt a 19. század operaszínpadának kulcsfigurája” volt.

Erről az oldaláról azonban talán még nem sokan ismerik a zeneszerzőt:

Heinz und Gudrun Becker
GIACOMO MEYERBEER
Ein Leben in Briefen

(Részlet)

Meyerbeer vallásos alapelvek vezérelte ember volt, ortodox fanatikusság nélkül. A napi ima számára létszükséglet volt. Naplója beszédes bizonyítéka Isten mindenhatóságának való alárendeltségének.
Mégis, a mély vallásosság és a sérülékeny babona rejtélyes szimbiózisként él benne. Retteg a péntektől, mint csapástól, mint szerencsétlen naptól, amelyen nem hoz fontos döntéseket, nem köt szerződéseket, vagy kerüli valamely utazás befejezését. Számára zsidónak lenni trauma, és egyúttal kötelezettség. E vallásos elköteleződésből adódóan úgy érzi, hogy napi jótett végrehajtására hivatott. Számolatlanok a példák arra, amikor Meyerbeer spontán segítségnyújtással nyilvánvaló nélkülözést enyhít. A karitatív gondoskodást és a szociális segítőkészséget édesanyjától tanulta, akinek döntő pillanatokban áldását kéri. Az anyához való kötődés Meyerbeer életének a kulcsa.
A személyes ima, amelyet halála előtt pár hónappal naponta elvégzett feladatként rögzít, intim és egyúttal ritka dokumentuma annak a szellemi áhítatban zajló párbeszédnek, amelyet Meyerbeer Istennel folytat, kifejezése annak a vallásos meghittségnek, amely közel hozza hozzánk a valódi embert.

Párizs, 1863. december 8.

NAPI IMA

Hatalmas, kegyes Isten! Légy irgalmas szeretett szüleim és szeretett fivéreim lelkéhez! Fogadd be őket örömteli égi birodalmadba: adj nékik örök békét, örök boldogságot: és engedd meg szeretett anyámnak, hogy egész családjának őrangyala lehessen, és valamennyiünket védjen és oltalmazzon, ahogyan ő azt életében oly szívesen tette. –
Drága, szelíd, szerető anyai szív, tekints le áldón szeretett feleségemre, Minnára, szeretett három gyermekemre, Blancára, Cäcilie-re és Cornelie-re, kicsiny unokámra, Fritzre, vejemre, Emanuelre, Wilhelm gyermekeire és reám! Könyörögj az Örökkévalóhoz, hogy egy életen át mindannyian az erény, a törvénytisztelet útján járhassunk, hogy óvjon meg minket a kísértéstől, hogy rosszat cselekedjünk, védjen meg minket a betegségektől és a szerencsétlenségtől!
Mindenható, hatalmas Isten! Nemesbíts és tedd jobbá a szívemet és kedélyemet! Töröld jellememből a sok foltot, amely azt elcsúfítja: tégy engem vallásos, erényes, energikus, jót akaró jellemmé! Adj annyi életévet, amennyit anyámnak adtál, és még többet. Add, hogy azokat egészségben, erényben, örömben, házi boldogságban, békés szívvel, jólétben, eredményes művészi tevékenységben, művészi dicsőségben éljem meg. Tartsd meg nekem, kegyes Isten, mindenekelőtt szeretett Minnámat, szeretett három gyermekemet, Blancát, Cäcilie-t és Cornelie-t, szeretett kis unokámat, Fritzet.
Add meg nekem, hatalmas Isten, a kegyelmet, hogy Cäcilie-t és Cornelie-t mielőbb boldog házasnak láthassam. – Őrizd meg halálomig minden értelmi képességemet, különösképpen őrizd meg a szemem világát és a hallásomat: add, hogy egyik se legyen rosszabb, mint a jelen pillanatban. Őrizd meg számomra a szellem erejét és tisztaságát. Őrizd meg számomra a művészi alkotóerőt és a művészi hatékonyságot, amely a Te kegyelmed folytán nékem megadatott. Őrizd meg számomra a jólétet, amellyel kegyességed megajándékozott. Őrizd meg, növeld, és nemesítsd művészi hírnevemet. Add, hogy azt az egész világ megismerje, add, hogy minden ellenségem és ellenzőm hívemmé és csodálómmá váljék! Tartsd az általam komponált öt francia operát a világ valamennyi színházának a repertoárján életem végéig és a halálomat követő fél évszázadon át! Add, hogy „Vasco”-t [„Az afrikai nő”-t] néhány hónap alatt maradéktalanul és véglegesen befejezzem! Add, hogy „Vaso” 1864-ben a párizsi Nagyoperában bemutatásra kerüljön, és hogy ezt az eseményt egészségben és boldogságban éljem meg ... Add, hogy a „Vasco” rögtön a párizsi operában való megjelenésekor nagy és ragyogó sikert arasson. Add, hogy ez a siker megérdemelt és tartós legyen! Add, hogy „Vasco”, akárcsak a „Róbert” és a „Hugenották” gyorsan helyet kapjon a világ összes színházának a repertoárján, és ott maradjon, oly sokáig, mint a „Róbert” vagy a „Hugenották” ott maradtak, és továbbra is rajta maradnak! Add, hatalmas Isten, hogy a „Vasco” sikere oly ragyogó legyen, hogy öreg napjaimat dicsőséggel és örömmel töltse meg, és nevemet dicsőséggel hagyományozza az utókorra.
Ámen. –
Hatalmas, kegyes Isten, add, hogy halálom órája békés, könnyű, fájdalommentes, félelem nélküli legyen, mentes mindennemű bűntudattól. Add, hogy halálfélelem nélkül, alávetve magam Isten akaratának és az engem, ott, a túlvilágon váró dolgokról való jámbor bizonyosságban haljak meg. Add, hogy halálomat ne előzze meg hosszú, fájdalmas betegség, hanem szelíd, gyors, öntudatlan halált ajándékozz nekem. Add, hogy előtte földi dolgaimat bölcsen elrendezzem: ne hagyd, hogy idegenben haljak meg, hanem a hazámban, szeretett feleségem és szeretett három gyermekem által körülvéve. És add, hatalmas Isten, hogy a végrendelet, amelyet elkészítettem, b ö l c s legyen, hogy az feleségemnek, három gyermekemnek, unokámnak és legkésőbbi utódaimnak is azt a jólétet biztosítsa, amelyet Isten kegyelme nekem ajándékozott, és amelyet számomra tartson meg az ő kegyelme.
Ámen.”
625   Búbánat 2017-08-07 17:18:43
Heine így jellemzi Meyerbeert: „ Ő a ma élő legnagyobb kontrapunktista – (a Buch der Lieder szerzője) . a legkiválóbb zeneköltő. Egészen új formákkal lép a publikum elé, a zene birodalmának új határokat szab és új melódiavilágot teremt, egészen rendkívülit, de ez semmiesetre sem anarchikus, romboló valami; csak ott annyira új, amennyire ez valóban szükséges. Ragyogó szövétnekhez hasonló ő, aki míg másoknak világosságot áraszt, önmagát emészti fel.”

Wagner ezt mondta róla: „Élénk, pezsgő képzelet, bájos, sokszor buja melódiák, tökéletes deklamációk, a jellemek zenei kidomborítása, gazdag és újszerű hangulatformálás, gondos, mégis gyakran egész meglepő hangszerelés, - ez teszi Meyerbeer muzsikáját kiválóvá."

/Gál György Sándor: 'A latin opera: Rossini, Bellini, Meyerbeer." Kiadó: Dante - évszám megjelölés nélkül/
Műsorajánló
Mai ajánlat:

15:00 : Sárospatak
SRK Wáberer Sportcentrum

Budafoki Dohnányi Zenekar, Fodor Beatrix (szoprán), Megyesi Schwarz Lúcia (alt), Horváth István (tenor), Hábetler András (basszus), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (Karvezető: Tőri Csaba)
Vezényel és a művet bemutatja: Hollerung Gábor
"A megérthető zene"
Beethoven IX. szimfónia
A hangverseny a darab negyedik tételét mutatja be.

19:00 : Pécs
Csontváry Múzeum

Michiko Ota-Kys (zongora)
MOZART: K. 573 Menüett 9 variáció, egy téma J. P. Duport után
CLARA SCHUMANN: Scherzo, Op. 103
SCHUBERT-LISZT: dalok „Der Müller und Bach” – „Der Doppelgänger” – „Gretchen am Spinnrade” – „Der Atlas” –„Auf dem Wasser zu singen” – „Der Erlkönig”.

20:00 : Sárospatak
Rákóczi-vár udvara

Karasszon Eszter (gordonka)
Liszt Ferenc Kamarazenekar
vez.: Ricardo Casero
PROKOFJEV: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, Op. 25
CSAJKOVSZKIJ: Változatok egy rokokó témára, Op. 33
SCHUBERT: V. szimfónia, B-dúr, D.485

20:30 : Szombathely
Sarlós Boldogasszony Székesegyház

Somogyi-Tóth Dániel (orgona)
Csősz János (trombita)
Kodály Filharmonikusok Debrecen kamarazenekara
HÄNDEL: F-dúr orgonaverseny Op 4. No. 4.
BACH: d-moll toccata és fúga BWV565
TELEMANN: Hősi indulók – részletek
HÄNDEL: Vízizene, Tűzijáték-szvit – részletek
A mai nap
született:
1750 • Antonio Salieri, zeneszerző († 1825)
1954 • Hollerung Gábor, karmester
elhunyt:
2004 • Lukin László, karnagy (sz. 1926)
2009 • Hildegard Behrens, énekes (sz. 1937)