vissza a cimoldalra
2019-01-21
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4188)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61446)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2285)
Társművészetek (1286)
Haladjunk tovább... (218)
Kedvenc felvételek (150)
Kedvenc előadók (2832)
Milyen zenét hallgatsz most? (25007)
Momus társalgó (6349)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11308)
A csapos közbeszól (95)

Balett-, és Táncművészet (5596)
Operett, mint színpadi műfaj (3803)
Élő közvetítések (7680)
Pantheon (2294)
Abbado – az ember (154)
A nap képe (2121)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3085)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1571)
Franz Schmidt (3262)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1267)
Jonas Kaufmann (2345)
Momus-játék (5592)
Erkel Színház (9629)
Lisztről emelkedetten (938)
Rost Andrea (2037)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (811)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

8   Búbánat • előzmény7 2004-11-26 15:34:35
Két eset lehetséges.

Mégiscsak elmegyek, ha szomorúan is. Nem megfutamodok, hangsúlyozom. De el akarom kerülni a további konfrontációt azokkal, akik nem kedvelnek engem. Erre ráerősít az a tény, hogy én már mindent megpróbáltam velük, szépen, kedvesen, türelmesen, barátilag, emberileg. Nem agresszíven. Azzal csak olajat öntöttem volna a tűzre. De minden hiába. Reménytelen ügy. Azért rossz érzés, ha tudom, hogy engem abban a közösségben nem szeretnek, vagy utálnak. Nyilván sokáig mérlegeltem, mitévő legyek, de azt mondtam magamban: jobb a békesség. Az a pár ember, akikkel jól kijöttem, nem a mérleg nyelve. Attól én még azzal a négy-öt személlyel ápolhatom tovább a jó viszonyt, kapcsolatban maradhatok velük.

A másik.
Mindezen túlteszem magam. Nem foglalkozom velük, amennyire lehetséges, nem veszek tudomást róluk, kerülöm őket, kitérek az útjukból. Vannak persze szituációk, amikor óhatatlan, hogy egymásba ne ütközzünk, de nem fogok mártírként viselkedni, sem panasszal fordulni a kórus vezetőjéhez. Már csak azért sem, mert ő sem vak, és már megpróbált korábban segíteni; a hangadókkal és velem leülni, megbeszélni, átgondolni, hogy mi is a baj, mi a probléma gyökere. De ez nem vezetett eredményre. Belátta, nem tud nekem segíteni, de azért kapacitál, hogy maradjak. Olyanra kér, ami meg sem fordult a fejemben: elhagyni a szeretett kórusomat!? És én hallgatok rá, annál is könnyebben. Tehát, továbbra is köszönök nekik. Ha nem reagálnak rá, nem akadok fenn azon. Akár még egymás mellett ülhetünk a próbán, vagy egymás mellett állhatunk a koncerten. Nem zavartatom magam. A többi legyen ez az ő gondjuk… A magam számára értékes ember vagyok. Tudom, ki vagyok, mit érek. És mivel ismerem képességeimet, látom a korlátaimat is, bizonyos határok között megtartom a három lépés távolságot. Én örömmel énekelek tovább velük. Számomra fontosabb az, hogy Lisztet, Mozartot, Beethovent, Kodályt énekelhetek abban a kórusban, mint bedobni a törülközőt….Igaz, mehetnék más kórusba is, ahol szintén énekelhetnék Lisztet, Mozartot, Beethovent és Kodályt, de nem megyek innen el, azért se. Nem azért maradok, hogy borsot törjek az engem nem szívelendők orra alá, és tüntessek a jelenlétemmel. Inkább arról lehet szó, hogy így-úgy, de kötődöm a kórus szellemiségéhez. A kezdetekhez, a hagyományokhoz. Az emberek jönnek-mennek, kicserélődnek. Én maradtam és maradok. Vállalva a jót és rosszat egyaránt. Tovább teszem a dolgomat, ha lehet még jobban, még több felelősséggel, még nagyobb odaadással. Rajtam nem fog múlni a szereplések, a fellépések színvonala, sikere vagy éppen sikertelensége. Számomra ez nem egzisztencia kérdése.
Nekem ez a kórus mindent jelent. Nem adom fel olyan könnyen…

Nyilván, még tovább lehetne ragozni az elképzelt vagy akár valós ügyet, pro és kontra egyaránt lehetne érveket és ellenérveket találni, de most a magam részéről lezárom ezt a témát. Hadd jusson szóhoz más is, mert lehet, hogy ők nálam hasznosabb, praktikusabb tanácsokkal tudnak szolgálni Neked. Mert a téma nagyon érdekes, továbbgondolásra érdemes. Az én véleményem csak egy a sok közül…
7   Csizella • előzmény6 2004-11-26 11:28:09
Tegyük fel, hogy épp rólad van szó.Tudod magadról, hogy nincs rossz hangod, sőt. A karvezető szeret és van néhány ember, akivel különösen jóban vagy. Mi van akkor, ha a többi mégi utál, vagy nem szimpatizál veled. Nem kell ide utálat. Elég, ha nem úgy néznek rád, ahogy a többire. Sőt, miattad azokat is elkezdik furkálni, akik jóban vannak veled. Ők nem fognak elmenni. Te szintén nem fogsz elmenni, mert szereted azokat, akik szeretnek és a karvezető is szeret téged. Mit csinálsz?!
6   Búbánat • előzmény5 2004-11-26 00:12:54
Ez ismerős. Nemcsak a kórusban, más közösségekben is találkozni ilyen esetekkel. Sajnos, erőltetni semmit nem lehet. Illetve, ha mégis, abból általában semmi jó nem sül ki. Valakinek engednie kell. Bizony, mindig vannak szívtelenek, hálátlanok. Az ember összetörheti magát, kiteheti szívét-lelkét, semmi köszönetet, viszonzást nem kap érte. Az is lehet, hogy a többség valamiért pikkel rá, talán strébernek tartják, vagy nem tud beilleszkedni a közösségbe, vagy egyszerűen nem tud jól énekelni, és ez zavarja a többieket; attól tartanak, hogy ezzel az illetővel leégnek egy nyilvános szereplésen, vagy más szempontok is előfordulnak, ürügyet könnyen lehet találni. Végső soron, számukra ő unszimpatikus, és ezért önös szándékkal, esetleg galád módon kitúrja, kifúrja. Úgymond a közösség működése, jövője érdekében cselekednek így. Ez ellen nincs mit tenni. Szépen, csendben venni kell a kalapot... Ezt azért meg lehet előzni, ha kezdetben, amikor odakerül, jobban kinyitja szemét, felméri a terepet, a környezetét. Egy figyelmes, érzékeny lelkületű ember hamar észre veszi, hogy őt valamiért nem szeretik, nem kedvelik; ezért nem ágál, nem tiltakozik, belátja, hogy itt semmi keresnivalója, és udvariasan vagy anélkül búcsút int, elköszön, és más közösség vagy társaság után néz. Ha van hová...Egyébként az sem baj, ha önkritikát gyakorol, és belátja, hogy esetleg mégis benne van a hiba, és próbál megváltozni, a többiek kedvére tenni. Ezzel már elkésett. Már pecsét, bélyeg van rajta. Ilyenkor már hiába fogadkozik, hiába töri össze magát, annak a közösségnek már nem kell. Egyetértünk: aki valahonnan elment, oda már ne igen akarózzon visszamenni. Nem szívesen látott vendég.
5   Csizella • előzmény4 2004-11-25 18:15:31
Nem akarok kötözködni, de mi van akkor, ha egy embert mondjuk a közösség nem szeret és ki akarja túrni a kórusból. Voltam már tanuja ilyennek és nem egy széplátvány. Az illető szerette a kórust, sőt azokat is szerett, akik végül kitúrták, de mégis elment és azóta nem is látni. Az ember lehet olyan, hogy a közösség érdekében megváltozik, de ezt már a közösség nem veszi észre, vagy nem akarja észrevenni. Akkor nem tud mit csinálni az illető, ha nem látják szívesen. Bármennyire is szeret énekelni.
4   Búbánat • előzmény3 2004-11-25 11:08:33
Nemcsak a társaság kedvéért a társaság javára változhat meg, hanem a saját maga számára is igényként fogalmazódhat ez meg. A pénz egyik funkciója az értékmérés. De ez egy közgazdasági kategória. A fizetésért, a jövedelemért, a még több javakért sok mindenre képes vagy hajlandó az ember. Az meg teljesen prózai ok, hogy meg is kell élni valamiből, el kell tartani a családot valamiből. Szeretem, nem szeretem, sokszor meg kell alkudni. És kibírni azt a nemszeretem társaságot is, ameddig ez számára még vállalható. Aztán van még becsület, önérzet, tisztesség, alázat, szakmai előrelépés vágya, de lehet az utálat, a sértődés, a törleszkedés, valami érdek érvényesítés, amelyek mind motivációs tényezők lehetnek a maradás mellett, de a maradás ellen is. Egy ismérv nem lehetséges: a közömbösség. És a pénz nem boldogít –mondják. Vagy ez is egy mára elavult bölcsesség? Azért valami összetartó ereje mégiscsak lehet, amikor méricskélünk, latolgatunk…A hivatásos kórusban is kell lenni valami mércének, és eszköznek a teljesítmény visszaméréséhez... Ha egyébként meg szívesen énekel a kórusban, szívesen tölti el ott a munkaidejét vagy szabadidejét - pénzért vagy ingyen -, akkor viszont nincs semmiféle probléma. A társaság (a hivatásos vagy amatőr kórus) és az ember közötti kapcsolat normális kerékvágásban halad. Egyiküknek sem kell megváltozni a másik kedvéért. Megelégedettek egymással.
3   Csizella 2004-11-25 10:39:18
Ha esetleg hivatásos kórusról van szó, lehet-e az, hogy a pénz miatt bármiféle társaságot kibír egy ember? Mert az ember egy idő után vagy kilép, vagy megváltozik a társaság kedvéért a társaság javára.
Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Szent István Bazilika

Virágh András (orgona)

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Perényi Miklós (cselló)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Takács-Nagy Gábor
Magyar est
LISZT: Les Préludes – szimfonikus költemény
DORÁTI: Csellóverseny
KODÁLY: Színházi nyitány
KODÁLY: Marosszéki táncok

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Závodszky Magdolna (hegedű), Botos Veronika (brácsa), Baráti Eszter (gordonka), Csongár Péter (klarinét), Dallos Erika, Ruth Cochen (zongora), Balga Gabriella (ének)
Az est házigazdája: Tóth Endre, zenetörténész
Dal prózában - Kamarazenei koncert Babits Mihállyal
MOZART: G-dúr szonáta, K. 301
KOVÁCS ZOLTÁN: Két dal Dsida Jenő versére – Ősz, Tavaszi ujjongás
STAMITZ: B-dúr koncert két klarinétra, No. 4
BRUCH: 4 darab klarinétra, brácsára és zongorára, op. 83/2, 5, 6, 7
GRIEG: c-moll szonáta hegedűre és zongorára, op. 45
MOZART: Kegelstatt trió, K. 498
VAJDA JÁNOS: Trió

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Igor Levit (zongora)
Bécsi Filharmonikusok
vez.: Michael Tilson Thomas
IVES: Szimfónia: New England-i ünnepek - II., Háborús hősök emléknapja
BEETHOVEN: c-moll zongoraverseny, Op.37
BRAHMS: II. (D-dúr) szimfónia, Op.73

19:30 : Budapest
Nádor Terem

Párhuzamok III./1.
19:00 : Nyíregyháza
Móricz Zsigmond Színház

Operát az Operából! - Belföldi turné
PUCCINI: Tosca

19:00 : Tatabánya
Jászai Mari Színház

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Román Géza
BEETHOVEN: Leonora nyitány
DVOŘÁK: IX. Új Világ szimfónia
KODÁLY: Galántai táncok

19:30 : Pécs
Kodály Központ

Szutrély Katalin (szoprán), Bernhard Berchtold (tenor), Kovács István (basszus)
Orfeo Zenekar, Purcell Kórus
Vezényel: Vashegyi György
HAYDN: Az évszakok, Hob. XXI: 3
A mai nap
született:
1848 • Henri Duparc, zeneszerző († 1933)
1941 • Plácido Domingo, énekes
1945 • Peter Konwitschny, operarendező
1947 • Matuz István, fuvolista
elhunyt:
1851 • Albert Lortzing, zeneszerző (sz. 1801)
1948 • Ermanno Wolf-Ferrari, zeneszerző (sz. 1876)
1973 • Szabolcsi Bence, zenetörténész (sz. 1899)