vissza a cimoldalra
2018-02-24
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3946)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60480)
Kedvenc előadók (2820)
Társművészetek (1232)
Milyen zenét hallgatsz most? (24995)
Haladjunk tovább... (207)
Momus társalgó (6308)
Kedvenc művek (143)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2276)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11226)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2612)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4192)
Jonas Kaufmann (2171)
Ilosfalvy Róbert (792)
Simándy József - az örök tenor (517)
Operett, mint színpadi műfaj (3525)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1205)
Élő közvetítések (6924)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (630)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1322)
Franz Schmidt (3063)
Pantheon (2181)
Palcsó Sándor (203)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (640)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6520)
Komlóssy Erzsébet (35)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

A vörös különítmény (A Nixon Kínában a Metből)
Balázs Miklós, 2013-01-30 [ Közvetítések ]
nyomtatóbarát változat

A Nixon Kínában a Metből JOHN ADAMS: Nixon in China

James Maddalena, Janis Kelly, Robert Brubaker, Kathleen Kim, Richard Paul Fink, Russell Braun
The Metropolitan Opera Orchestra, Chorus and Ballet
Conducted by John Adams
Directed by Peter Sellars

Warner / Nonesuch
Blu-ray + DVD
7559796088

Az amerikai operáról általában sem könnyű beszélni. A század középső harmadában ugyan felbuzgott egy utóromantikus, óvatosan modernista operaírói ambíció többekben, ekkor születtek a legismertebb amerikai operák: Howard Hanson: Merry Mount (1933), Aaron Copland: The Tender Land (1954), Samuel Barber Vanessa (1957); ezek a helyenként szép, de alapvetően mégiscsak erőtlen és álmosító munkák azonban nem bizonyultak tartós színpadi sikereknek. Ehhez a körhöz kapcsolódik az ugyancsak „fékezett habzású” Gian Carlo Menotti, az olasz származású amerikai zeneszerző, aki irigylendően hosszú karrierje során ugyan több mint kéttucat operát írt, de ezek közül csak egy-két jobb munkája ütötte át az ismertség falát. Nem így George Gershwin Porgy & Bess (1935) című nagyhatású, ingergazdag darabja, mely Scott Joplin Treemonishájához hasonlóan az afroamerikai kulturális összefüggések játékba hozásával és a friss „szüretelésű” jazzmuzsika beépítésével tudott új impulzust vinni a műfaj hagyományos keretei közé. Annak ellenére, hogy az európai klasszikus zene legnagyobb újítói, Bartók, Schönberg és Stravinsky is életük egy jelentős részében Amerikában életek és alkottak, az USA „őshonos” komponistái nehezen találták meg az amerikai opera saját, önálló útját. (Szorosan e tézishez kapcsolódik, hogy az amerikai közönség legendás konzervativizmusa ehhez nem kínált éppen zsíros táptalajt.)

Ahhoz, hogy az operakultúrában is megszólaljon „Amerika hangja”, jó néhány évnek el kellette telnie a New York-i Metropolitan, a chicagói Lyric Opera, vagy a San Franciscói Operaház felvirágoztatása után, melyek bár valósággal ontották magukból az énekes tehetségeket, jobbnál jobb zenekarokat neveltek és a legkiválóbb karmestereket gyűjtötték maguk köré, azonban amerikai szerzők darabjait csak ritkán tűzték műsorukra, még ritkábban prolongáltak, mert nem igazán találtak köztük olyan munkákat, melyek egy Mozart, Verdi vagy Puccini tehetségéhez mérhetőek lettek volna. A népszerűséghajhász Leonard Bernstein, bár cseppet sem volt önbizalom híján, inkább a Broadway teátrumai számára írt könnyed musicaleket és élvezte a West Side Story meg a Trouble in Tahiti világhírében való sütkérezést, de munkásságában az operáig nem, csupán az operettig jutott (Candide, 1956).

Világrengető változásra lett volna szükség, hogy a századközép közismert amerikai zeneszerzői rátaláljanak a modern opera műfajára, hiszen a nagy avantgardisták, mint a krakéler John Cage vagy a jámbor Elliot Carter csak nagy nehezen tudták rávenni magukat, hogy operát komponáljanak, s ha mégis megtették, darabjaik nemigen találkoztak a szélesebb publikum elvárásaival. Valójában azonban mégiscsak egy neoavantgárd irányzat hozott új színt, lehelt új életet a műfajba, méghozzá olyan úton indulva, amely gyökereiben nem a zenéből ered, hanem igényt formál egy általánosabb művészetesztétikai tendencia artikulálására, s amely legelőször az irodalomban, idővel a képzőművészetben és a zenében is megtalálta a maga kapcsolódási pontjait. Ez az irányzat a minimalizmus, a zeneszerző pedig Philip Glass. Az amerikai minimalista próza beszédmódja már a hatvanas évek közepétől egyre erőteljesebben jelen volt az USA kulturális diskurzusában, s vált egészen a huszadik század végéig meghatározó erejű, kanonikus irodalmi stílusiskolává. A zenei minimalizmus képviselői (Terry Riley, Michael Nyman és persze maga Glass mindenekelőtt) ezzel nagyjából egy időben alakították ki a mozgalom saját művészi eszközrendszerét. Jellemző, s a külföld érdeklődését is mindennél jobban illusztrálja, hogy Glass első operáját, az 1976-os keltezésű Einstein on the Beach-et nem az Egyesült Államokban, hanem Franciaországban mutatták be, a másodikat, az 1980-as Satyagrahát pedig Hollandiában. Ezek a darabok – hozzájuk emelve a többi kisebb-nagyobb Glass-operát – olyan utat járnak be az amerikai klasszikus zene históriájában, melyben egy önálló, eredeti hangot kínálnak az amerikai opera újrateremtéséhez, olyan irányt mutatnak, mely találkozik a közönség rokonszenvével, s melyet követni, melyhez csatlakozni lehet. Az úgynevezett posztminimalisták, mint Michael Torke, Ingram Marshall vagy John Adams később nyíltan építettek erre az irányzatra, s alakíthatták ki saját „zenei nyelvüket”.

Az 1947-es születésű Adams eddigi pályáján számos olyan művet komponált, mely tudatosan vet számot a minimalisa-repetitív iskola gazdag hagyományával. A népszerű Shaker Loops (1983) vagy az agyonjátszott Short Ride in a Fast Machine (1986) erre kiváló példák. Az utóbbi idők zajos sikerei közé tartozik a kétségkívül ragyogó Hegedűverseny (1993), illetve a szeptember 11-i áldozatok emlékére komponált On the Transmigration of Souls (2002). Ám sokan úgy gondolják, John Adams igazi terepe az operaszínpad. Hat operát írt eddig, de ezek közül általában csak a „két nagyról” szokás beszélni: Nixon in China (1987) – ez volt a szerző első kísérlete a műfajban –, és Doctor Atomic (2005) – ezek a dalművek szerepelnek jelenleg is a Metropolitan műsortervében.

A Nonesuch/Warner által most piacra dobott DVD/blu-ray lemez előbbinek egy 2011-es New York-i előadását tartalmazza, méghozzá a szerző vezényletével. A témaválasztás, mely Richard Nixon egykori amerikai elnök 1972-es, történelmi jelentőségű kínai látogatását dolgozza fel, első hallásra különösnek tűnhet, de a mű cselekményét megismerve már cseppet sem látszik furcsának – a politikai-történelmi tárgyú műalkotások pedig nagyon is jellemzőek a korra. A darab egyszerre komoly és patetikus, hőseit történelmi színpadon láttatva, ugyanakkor groteszk, ironikus és gúnyos is egyszersmind, amennyiben szereplőit, Richard Nixont és a First Ladyt, Pat Nixont, valamint Mao Ce-tungot és nejét, Csiang Csinget párba állítva, helyenként nevetségesen érzelgős és neurotikus figurákként festi le őket. E két alapvető megközelítés izgalmas kontrasztja adja a darab sajátos hajtóerejét.
Ugyancsak szokatlannak tetszik, hogy az előadói apparátust egy szaxofonkórussal, zongorával, kibővített ütős szekcióval és szintetizátorral dúsítja fel Adams, s egy olyan zenei nyelvet használ, melyet okkal bélyegezhetnénk eklektikusnak. Adams ezen ingadozó szemléletű stílusa korántsem az önálló hang hiányából fakad, ellenkezőleg, a szerző tudatosan igyekszik számot vetni a múlt és a jelenkor számára adott kifejezésrendszerével, művészi eszköztárával, skrupulusok nélkül merítve belőlük. A darab zenei ívének alaphangja természetesen a Glass útját járó repetíció, az egyszerű, könnyen érthető zenei panelek makacs, monoton ismételgetése, de jelen van benne Wagner zenedrámáinak nehézkes nyelvezete és sűrű zenekarkezelése, Strauss mesterkélt, könnyed keringői, Stravinsky komoly és áttetsző neoklasszicizmusa, és persze a jazz, illetőleg a Nixon fiatal éveit a cselekmény idejére tükrözni célzó big band hangzásvilága.

A jelen előadás rendezője az a legendás Peter Sellars, aki a valamikori houstoni ősbemutatót is színre vitte, s aki a fáma szerint maga javasolta az akkoriban még csupán a harmincas évei végét taposó, az opera műfajában járatlan Adamsnek, öntse zenés színdarab formájába Nixon kínai látogatásának krónikáját. Ugyancsak Sellars kérte fel Alice Goodman költőt (későbbi anglikán lelkészt), hogy készítsen operalibrettót a darabhoz, erősen sugallva, hogy a cselekményt szarkasztikusan és „antiheroikusan” mutassa be, amennyiben szerinte ez a nagy port kavart kínai látogatás csupán kampányfogás volt a vietnami háború kudarcait feledtetni igyekvő, a Szovjetunióval megbékíthetetlen politikát folytató, ám mégis dörzsölt, harcedzett „csataló” Nixon részéről, aki – szerinte – nemzetbiztonsági tanácsadója, Henry Kissinger javaslata nélkül még egy jelenléti ívet sem merne aláírni. Az események ezen egyoldalúan szatirikus-gunyoros olvasata nagyjából megfelelt az amerikai liberális értelmiség nyolcvanas évekbeli Nixon-képének, mely leginkább késő esti humoros paródiashow-k fő céltáblájaként tekintett a korábbi elnökre, ám ez az egyoldalú beállítás csupán részben valósult meg a darabban. Az opera, ideértve a kitűnő szövegkönyvet és az okos, sőt néhol kifejezetten bravúros zenei „megfogalmazást”, csak helyenként volt hajlandó megfelelni ennek az interpretációnak, mert, dacára minden nyersen szatirikus jelenetnek (mint pl. Mrs. Nixon eszmefuttatása az elefánt szimbolikájáról, A nők vörös különítménye című hátborzongató balettelőadás-jelenet, Mao és felesége keringője, vagy a harmadik felvonás szürreálisan egymásba fonódó duettjei, melyben ifjúságuk emlékeit elevenítik fel Richard és Pat Nixon) az operának van egy súlyos, terhes komolysága is, amit leghitelesebben Csou En-laj kínai miniszterelnök monológja hordoz a záró jelenetben: „I am old and cannot sleep forever like the young (…) How much of what we did was good? ”

Nem csupán Sellars személye kapcsolja össze a Met ezen előadását az ősbemutatóval, hanem a címszerepet éneklő James Maddalenáé is, aki a premieren harminchárom, ebben a produkcióban pedig ötvenhét évesen vállalta az amerikai elnök szerepét. (Megmosolyogtató, de Maddalena még ma is fiatalabb, mint Nixon a cselekmény idejében volt.) De sem ő, se az előadás többi szereplője nem nevezhető hangfenoménnek. Ám nincs szükség nagy hangokra, hogy ez a pompás darab valóban „működni”, élni, hatni tudjon – elég az avatott rendezés és a dirigens-zeneszerző kiváló zenei irányítása, hisz ennél autentikusabb előadás soha sehol nem készülhet a darabból. Ha mégis maradnának kérdéseink, az előadás szüneteiben Thomas Hampson interjúvolja meg a szerzőt, a rendezőt és a főszereplőket. Minden más magáért beszél, sőt kiált, ahogyan „Madame Mao” a középső felvonás végén: „We’ll teach these motherfuckers how to dance!”

Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:00 : Budapest
Zeneakadémia, Előadóterem

"Liszt-kukacok akadémiája"

10:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

"Liszt-kukacok akadémiája"
Jazz játszótér

11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Prunyi Ilona (zongora), Kertesi Ingrid (ének)
Berecz Mihály (zongora)
ARANY: Két dal Petőfi verseire – A toronyban delet harangoznak; Éji dal
SIMONFFY: Tarka madár; Te vagy barna kislány
EGRESSY: Ereszkedik le a felhő; Két magyar nóta
LISZT: Magyar történelmi arcképek – Mosonyi Mihály
MOSONYI: Tanulmány
LISZT: A magyarok Istene
LISZT: Petőfi szellemének
FARKAS: Szeretlek, kedvesem
SZERVÁNSZKY: Száll a felhő
SUGÁR: Reszket a bokor
KODÁLY: Négy dal – 1. Haja, haja
MIHALOVICH: Két ária a Toldi szerelme című operából
ÁBRÁNYI: Ábránd – magyar népdalok felett
LISZT: Költői és vallásos harmóniák – 7. Funérailles

15:00 : Budapest
Erkel Színház, Bernáth Büfé

az Opera Zenekarának művészei
"Zenekari hangversenyek - Kamarazenei koncertek"
"Wagner nyomában II.
BRUCKNER: F-dúr vonósötös – Adagio
SCHÖNBERG: Dalok – válogatás
SCHÖNBERG: Kamaraszimfónia

15:00 : Budapest
MűPa, Üvegterem

Kolonits Klára, Cseh Antal (ének)
Budapesti Vonósok
Koncertmester: Pilz János
"Operajátszóház"
MOZART: Figaro házassága

15:00 : Budapest
Operettszínház

OFFENBACH: Kékszakáll

16:00 : Budapest
Nemzeti Múzeum

Hye Jin Kim (hárfa)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Ender Sakpinar
MOZART: 1. szimfónia
SPOHR: Fantázia
DEBUSSY: Danse sacrée et profane
RAVEL: Bevezetés és Allegro

18:00 : Budapest
Erkel Színház

OFFENBACH: A rajnai sellő

18:00 : Budapest
A Nemzeti Filharmonikusok próbaterme

Horváth Béla (oboa)
Papp Dániel, Miczki Rita, Szabó Krisztina, Sárosi Péter, Bali Gábor
(hegedű), Balogh Enikő, Mohácsi Gyula, Kökényessy Zoltán (brácsa)
Deák György, Bajner Zsuzsanna (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő)
Hamar Zsolt (csembaló)
Móré Irén, Kovács Imre, Embey-Isztin Zsófia (fuvola)
Szatmári Zsolt (klarinét), Borbély Balázs (kürt), Bokor Pál (fagott), Sipkay Deborah (hárfa)
Batta András (házigazda)
"Próbatermi vendégség"
J.S. BACH: F-dúr oboaverseny, BWV 1053R
REGER: G-dúr szerenád, Op.141a
HAAS: Fúvósötös, Op.10
TOURNIER: Szvit, Op.34
CSAJKOVSZKIJ: D-dúr vonósnégyes, Op.11

18:00 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sennu Laine (cselló)
A Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara
Vezényel: Makovecz Pál
SMETANA: Moldva
RÁNKI: Varázsital - szvit
HIDAS: Fantázia csellóra és fúvósokra
LISZT: Hunok csatája

18:30 : Budapest
MűPa, Fesztiválszínház

"Metropolitan-operaközvetítések a Müpában 2017/18"
PUCCINI: Bohémélet

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Kupolaterem

"TERA – kísértés 13 képben"
A Zeneakadémia hallgatóinak előadása az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében

19:00 : Budapest
Nádor Terem

Baráth András (zongora)

19:00 : Budapest
Operettszínház

OFFENBACH: Kékszakáll

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Andreas Ottensamer (klarinét)
Kelemen Kvartett:
Kelemen Barnabás, Kokas Katalin (hegedű), Homoki Gábor (brácsa), Fenyő László (cselló)
DVOŘÁK: Ciprusok – vonósnégyes-ciklus
MOZART: 17. (B-dúr) vonósnégyes, K. 458 („Vadászat”)
BRAHMS: h-moll klarinétötös, Op.115

20:00 : Budapest
Budavári Mátyás-templom

Magyar Virtuózok Kamarazenekar
19:00 : Felsőőr
Messe Oberwart

"Kárpát-Haza OperaTúra"
ERKEL: Hunyadi László

19:00 : Gödöllő
Művészetek Háza

Cserna Ildikó szoprán
Gödöllői Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Horváth Gábor
WAGNER: Trisztán és Izolda előjáték, Izolda szerelmi halála
WAGNER: Wesendonck dalok
CSAJKOVSZKIJ: IV. szimfónia
A mai nap
történt:
1607 • Monteverdi Orfeójának bemutatója (Firenze)
született:
1842 • Arrigo Boito, zeneszerző, librettista († 1918)
1934 • Renata Scotto, énekes
elhunyt:
1704 • Marc-Antoine Charpentier, zeneszerző (sz. 1643)