vissza a cimoldalra
2018-05-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60802)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3983)
Társművészetek (1254)
Momus társalgó (6334)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11275)
A csapos közbeszól (95)

Élő közvetítések (7199)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (845)
Erkel Színház (9289)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2529)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (713)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (580)
A nap képe (2056)
Momus-játék (5490)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2732)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1407)
Franz Schmidt (3127)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4274)
Simándy József - az örök tenor (536)
Kolonits Klára (1066)
Jonas Kaufmann (2255)
Operett, mint színpadi műfaj (3604)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

A vörös különítmény (A Nixon Kínában a Metből)
Balázs Miklós, 2013-01-30 [ Közvetítések ]
nyomtatóbarát változat

A Nixon Kínában a Metből JOHN ADAMS: Nixon in China

James Maddalena, Janis Kelly, Robert Brubaker, Kathleen Kim, Richard Paul Fink, Russell Braun
The Metropolitan Opera Orchestra, Chorus and Ballet
Conducted by John Adams
Directed by Peter Sellars

Warner / Nonesuch
Blu-ray + DVD
7559796088

Az amerikai operáról általában sem könnyű beszélni. A század középső harmadában ugyan felbuzgott egy utóromantikus, óvatosan modernista operaírói ambíció többekben, ekkor születtek a legismertebb amerikai operák: Howard Hanson: Merry Mount (1933), Aaron Copland: The Tender Land (1954), Samuel Barber Vanessa (1957); ezek a helyenként szép, de alapvetően mégiscsak erőtlen és álmosító munkák azonban nem bizonyultak tartós színpadi sikereknek. Ehhez a körhöz kapcsolódik az ugyancsak „fékezett habzású” Gian Carlo Menotti, az olasz származású amerikai zeneszerző, aki irigylendően hosszú karrierje során ugyan több mint kéttucat operát írt, de ezek közül csak egy-két jobb munkája ütötte át az ismertség falát. Nem így George Gershwin Porgy & Bess (1935) című nagyhatású, ingergazdag darabja, mely Scott Joplin Treemonishájához hasonlóan az afroamerikai kulturális összefüggések játékba hozásával és a friss „szüretelésű” jazzmuzsika beépítésével tudott új impulzust vinni a műfaj hagyományos keretei közé. Annak ellenére, hogy az európai klasszikus zene legnagyobb újítói, Bartók, Schönberg és Stravinsky is életük egy jelentős részében Amerikában életek és alkottak, az USA „őshonos” komponistái nehezen találták meg az amerikai opera saját, önálló útját. (Szorosan e tézishez kapcsolódik, hogy az amerikai közönség legendás konzervativizmusa ehhez nem kínált éppen zsíros táptalajt.)

Ahhoz, hogy az operakultúrában is megszólaljon „Amerika hangja”, jó néhány évnek el kellette telnie a New York-i Metropolitan, a chicagói Lyric Opera, vagy a San Franciscói Operaház felvirágoztatása után, melyek bár valósággal ontották magukból az énekes tehetségeket, jobbnál jobb zenekarokat neveltek és a legkiválóbb karmestereket gyűjtötték maguk köré, azonban amerikai szerzők darabjait csak ritkán tűzték műsorukra, még ritkábban prolongáltak, mert nem igazán találtak köztük olyan munkákat, melyek egy Mozart, Verdi vagy Puccini tehetségéhez mérhetőek lettek volna. A népszerűséghajhász Leonard Bernstein, bár cseppet sem volt önbizalom híján, inkább a Broadway teátrumai számára írt könnyed musicaleket és élvezte a West Side Story meg a Trouble in Tahiti világhírében való sütkérezést, de munkásságában az operáig nem, csupán az operettig jutott (Candide, 1956).

Világrengető változásra lett volna szükség, hogy a századközép közismert amerikai zeneszerzői rátaláljanak a modern opera műfajára, hiszen a nagy avantgardisták, mint a krakéler John Cage vagy a jámbor Elliot Carter csak nagy nehezen tudták rávenni magukat, hogy operát komponáljanak, s ha mégis megtették, darabjaik nemigen találkoztak a szélesebb publikum elvárásaival. Valójában azonban mégiscsak egy neoavantgárd irányzat hozott új színt, lehelt új életet a műfajba, méghozzá olyan úton indulva, amely gyökereiben nem a zenéből ered, hanem igényt formál egy általánosabb művészetesztétikai tendencia artikulálására, s amely legelőször az irodalomban, idővel a képzőművészetben és a zenében is megtalálta a maga kapcsolódási pontjait. Ez az irányzat a minimalizmus, a zeneszerző pedig Philip Glass. Az amerikai minimalista próza beszédmódja már a hatvanas évek közepétől egyre erőteljesebben jelen volt az USA kulturális diskurzusában, s vált egészen a huszadik század végéig meghatározó erejű, kanonikus irodalmi stílusiskolává. A zenei minimalizmus képviselői (Terry Riley, Michael Nyman és persze maga Glass mindenekelőtt) ezzel nagyjából egy időben alakították ki a mozgalom saját művészi eszközrendszerét. Jellemző, s a külföld érdeklődését is mindennél jobban illusztrálja, hogy Glass első operáját, az 1976-os keltezésű Einstein on the Beach-et nem az Egyesült Államokban, hanem Franciaországban mutatták be, a másodikat, az 1980-as Satyagrahát pedig Hollandiában. Ezek a darabok – hozzájuk emelve a többi kisebb-nagyobb Glass-operát – olyan utat járnak be az amerikai klasszikus zene históriájában, melyben egy önálló, eredeti hangot kínálnak az amerikai opera újrateremtéséhez, olyan irányt mutatnak, mely találkozik a közönség rokonszenvével, s melyet követni, melyhez csatlakozni lehet. Az úgynevezett posztminimalisták, mint Michael Torke, Ingram Marshall vagy John Adams később nyíltan építettek erre az irányzatra, s alakíthatták ki saját „zenei nyelvüket”.

Az 1947-es születésű Adams eddigi pályáján számos olyan művet komponált, mely tudatosan vet számot a minimalisa-repetitív iskola gazdag hagyományával. A népszerű Shaker Loops (1983) vagy az agyonjátszott Short Ride in a Fast Machine (1986) erre kiváló példák. Az utóbbi idők zajos sikerei közé tartozik a kétségkívül ragyogó Hegedűverseny (1993), illetve a szeptember 11-i áldozatok emlékére komponált On the Transmigration of Souls (2002). Ám sokan úgy gondolják, John Adams igazi terepe az operaszínpad. Hat operát írt eddig, de ezek közül általában csak a „két nagyról” szokás beszélni: Nixon in China (1987) – ez volt a szerző első kísérlete a műfajban –, és Doctor Atomic (2005) – ezek a dalművek szerepelnek jelenleg is a Metropolitan műsortervében.

A Nonesuch/Warner által most piacra dobott DVD/blu-ray lemez előbbinek egy 2011-es New York-i előadását tartalmazza, méghozzá a szerző vezényletével. A témaválasztás, mely Richard Nixon egykori amerikai elnök 1972-es, történelmi jelentőségű kínai látogatását dolgozza fel, első hallásra különösnek tűnhet, de a mű cselekményét megismerve már cseppet sem látszik furcsának – a politikai-történelmi tárgyú műalkotások pedig nagyon is jellemzőek a korra. A darab egyszerre komoly és patetikus, hőseit történelmi színpadon láttatva, ugyanakkor groteszk, ironikus és gúnyos is egyszersmind, amennyiben szereplőit, Richard Nixont és a First Ladyt, Pat Nixont, valamint Mao Ce-tungot és nejét, Csiang Csinget párba állítva, helyenként nevetségesen érzelgős és neurotikus figurákként festi le őket. E két alapvető megközelítés izgalmas kontrasztja adja a darab sajátos hajtóerejét.
Ugyancsak szokatlannak tetszik, hogy az előadói apparátust egy szaxofonkórussal, zongorával, kibővített ütős szekcióval és szintetizátorral dúsítja fel Adams, s egy olyan zenei nyelvet használ, melyet okkal bélyegezhetnénk eklektikusnak. Adams ezen ingadozó szemléletű stílusa korántsem az önálló hang hiányából fakad, ellenkezőleg, a szerző tudatosan igyekszik számot vetni a múlt és a jelenkor számára adott kifejezésrendszerével, művészi eszköztárával, skrupulusok nélkül merítve belőlük. A darab zenei ívének alaphangja természetesen a Glass útját járó repetíció, az egyszerű, könnyen érthető zenei panelek makacs, monoton ismételgetése, de jelen van benne Wagner zenedrámáinak nehézkes nyelvezete és sűrű zenekarkezelése, Strauss mesterkélt, könnyed keringői, Stravinsky komoly és áttetsző neoklasszicizmusa, és persze a jazz, illetőleg a Nixon fiatal éveit a cselekmény idejére tükrözni célzó big band hangzásvilága.

A jelen előadás rendezője az a legendás Peter Sellars, aki a valamikori houstoni ősbemutatót is színre vitte, s aki a fáma szerint maga javasolta az akkoriban még csupán a harmincas évei végét taposó, az opera műfajában járatlan Adamsnek, öntse zenés színdarab formájába Nixon kínai látogatásának krónikáját. Ugyancsak Sellars kérte fel Alice Goodman költőt (későbbi anglikán lelkészt), hogy készítsen operalibrettót a darabhoz, erősen sugallva, hogy a cselekményt szarkasztikusan és „antiheroikusan” mutassa be, amennyiben szerinte ez a nagy port kavart kínai látogatás csupán kampányfogás volt a vietnami háború kudarcait feledtetni igyekvő, a Szovjetunióval megbékíthetetlen politikát folytató, ám mégis dörzsölt, harcedzett „csataló” Nixon részéről, aki – szerinte – nemzetbiztonsági tanácsadója, Henry Kissinger javaslata nélkül még egy jelenléti ívet sem merne aláírni. Az események ezen egyoldalúan szatirikus-gunyoros olvasata nagyjából megfelelt az amerikai liberális értelmiség nyolcvanas évekbeli Nixon-képének, mely leginkább késő esti humoros paródiashow-k fő céltáblájaként tekintett a korábbi elnökre, ám ez az egyoldalú beállítás csupán részben valósult meg a darabban. Az opera, ideértve a kitűnő szövegkönyvet és az okos, sőt néhol kifejezetten bravúros zenei „megfogalmazást”, csak helyenként volt hajlandó megfelelni ennek az interpretációnak, mert, dacára minden nyersen szatirikus jelenetnek (mint pl. Mrs. Nixon eszmefuttatása az elefánt szimbolikájáról, A nők vörös különítménye című hátborzongató balettelőadás-jelenet, Mao és felesége keringője, vagy a harmadik felvonás szürreálisan egymásba fonódó duettjei, melyben ifjúságuk emlékeit elevenítik fel Richard és Pat Nixon) az operának van egy súlyos, terhes komolysága is, amit leghitelesebben Csou En-laj kínai miniszterelnök monológja hordoz a záró jelenetben: „I am old and cannot sleep forever like the young (…) How much of what we did was good? ”

Nem csupán Sellars személye kapcsolja össze a Met ezen előadását az ősbemutatóval, hanem a címszerepet éneklő James Maddalenáé is, aki a premieren harminchárom, ebben a produkcióban pedig ötvenhét évesen vállalta az amerikai elnök szerepét. (Megmosolyogtató, de Maddalena még ma is fiatalabb, mint Nixon a cselekmény idejében volt.) De sem ő, se az előadás többi szereplője nem nevezhető hangfenoménnek. Ám nincs szükség nagy hangokra, hogy ez a pompás darab valóban „működni”, élni, hatni tudjon – elég az avatott rendezés és a dirigens-zeneszerző kiváló zenei irányítása, hisz ennél autentikusabb előadás soha sehol nem készülhet a darabból. Ha mégis maradnának kérdéseink, az előadás szüneteiben Thomas Hampson interjúvolja meg a szerzőt, a rendezőt és a főszereplőket. Minden más magáért beszél, sőt kiált, ahogyan „Madame Mao” a középső felvonás végén: „We’ll teach these motherfuckers how to dance!”

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Mikolaj Warszynski (zongora)
LISZT: Zarándokévek, 2. év (Itália) – 2. Il Penseroso
LISZT: Három koncertetűd – 3. Un sospiro
LSIZT: Két koncertetűd – 2. Gnomenreigen
LISZT: Liebesträume (Három noktürn) – 3. Oh Lieb, so lang du lieben kannst
LISZT: 2. ballada
LISZT: Zarándokévek, 2. év (Itália) – 6. 123. Petrarca-szonett
LISZT: 10. magyar rapszódia
LISZT: 1. legenda – Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál
LISZT: 12. magyar rapszódia

11:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

MÁV Szimfonikus Zenekar
Közreműködik és vezényel: Baráti Kristóf
BEETHOVEN: Hegedűverseny
DVOŘÁK: VIII. szimfónia

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Drahos Evelin (ének)
Harazdy Miklós (zongora)
J.S. BACH: Ich folge dir gleichfalls - ária a János passióból, BWV 245
HÄNDEL: Tornami a vagheggiar - részlet az Alcina című operából
PURCELL: Hark, the Ech'ing Air - részlet a Tündérkirálynő című operából
MOZART: Exultate, jubilate, K. 165 - Alleluja!
LISZT: In Liebeslust, S. 318
KODÁLY: Várj meg madaram, Op.14, No.3
PUCCINI: Quando m'en vo' soletta - részlet a Bohémélet című operából
DONIZETTI: Regnava nel silenzio - részlet a Lammermoori Lucia című operából

17:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

MÁV Szimfonikus Zenekar művészei
BOISMORTIER: Szonáta Op. 40 No. 5
MENDELSSOHN: Oktett Op. 20
BOISMORTIER: Szonáta Op. 40 No. 6
MENDELSSOHN: C-dúr szimfónia No. 13

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

Kruppa Bálint tanítványai
"Házimuzsika a Zeneakadémián"

18:30 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

Az Indiana University rézfúvós kvintettje és a Zeneakadémia diákjai
DUKAS: La Péri - Fanfár
ROLAND BARETT: Three Frames
ANTHONY PLOG: 2. Mozaik rézfúvós kvintettre
DUKE ELLINGTON: It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing (David Kosmyna átirata)
HIDAS: Signal

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Artemis Quartett:
Vineta Sareika, Anthea Kreston (hegedű), Gregor Sigl (brácsa), Eckart Runge (cselló)
MENDELSSOHN: 3. (D-dúr) vonósnégyes, Op.44/1
SOSZTAKOVICS: 5. (B-dúr) vonósnégyes, Op.92
SCHUMANN: A-dúr vonósnégyes, Op.41/3

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Kölcsey Kórus
Arte Semplice Kamarakórus
Vezényel: Duffek Ildikó
"Duffek Ildikó karvezetés DLA zárókoncertje"
WEELKES: The Nightingale, the Organ of Delight
WILBYE: Come Shepheard Swaynes
WEELKES: On the Plaines Fairie Traines
FARMER: Faire Phyllis I saw sitting all alone
BENNET: Weepe O Mine Eyes
MORLEY: April is in My Mistris Face
ORBÁN GYÖRGY: Come Away
JEAN BELMONT: The Passionate Shepherd to His Love
BRITTEN: Öt virágének, Op.47 – 4. The Evening Primrose
ARCADELT: Il bianco e dolce cigno
MONTEVERDI: Cor mio, mentre vi miro (a 4. madrigálkötetből)
CLAUSETTI: L’ombra dei boschi d’Aser
CLAUSETTI: Saltavan ninfe
KODÁLY: Négy olasz madrigál – 1. Chi vuol veder, 2. Fior scoloriti, 3. Chi d’amor sente
KOCSÁR MIKLÓS: Négy madrigál – 1. Alkonyi dal, 2. Elfojtódás
VAJDA JÁNOS: Álmok – 1. Álom pávákkal, 2. Szélnóta
PETROVICS: Hervadáskor
TÓTH PÉTER: Magyar madrigálok – 9. Elmehetsz már, 10. Magas hegyről foly le a víz, 12. Bordal (asszonycsúfoló)

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály Templom

"Organ & Choir"
A mai nap
született:
1926 • Miles Davis, jazz-muzsikus († 1991)
1938 • Teresa Stratas, énekes
elhunyt:
1999 • Paul Sacher, karmester (sz. 1906)