vissza a cimoldalra
2018-04-22
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60765)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3970)
Társművészetek (1246)
Momus társalgó (6313)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11264)
A csapos közbeszól (95)

Lehár Ferenc (625)
Élő közvetítések (7037)
Callas (438)
Opernglas, avagy operai távcső... (20062)
Erkel Színház (9197)
Alexandru Agache, a bariton (122)
musical (176)
Operett, mint színpadi műfaj (3575)
Simándy József - az örök tenor (524)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1381)
Franz Schmidt (3106)
Natalie Dessay (1803)
Kolonits Klára (1065)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1225)
Robert Schumann (82)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2676)

Fórumok teljes listája
Apróhirdetések
• 2018-04-17
A Magyar Nemzeti Énekkar meghallgatást hirdet bariton és basszus szólamra, valamint basszus szólamvezetői megbízatásra szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező énekesek számára.

A meghallgatás anyaga:

1. Szabadon választott skála, ami a hangterjedelmet bemutatja.

2. Két szabadon választott, különböző karakterű darab (ária, vagy dal) előadása (zongorakísérőt biztosítunk)

3. Előre megadott énekkari állások előadása zongorakísérettel az alábbi művekből (kottát kérésre biztosítunk):

- Bach: h moll mise
- Brahms: Német Requiem
- Bartók: Cantata profana
- Verdi: Quattro pezzi sacri

4. Lapról olvasás

5. Szólampróba vezetése (csak szólamvezető-jelölt esetében!)


Jelentkezés részletes szakmai önéletrajzzal 2018. május 10-ig Tóth Antal menedzsernél a toth.a@filharmonikusok.hu e-mailcímen.
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

„Gyerekkoromban soha nem gondoltam arra, hogy énekes leszek” (Tréfás György)
- zéta -, 2012-04-28 [ Interjúk ]
nyomtatóbarát változat

Tréfás György Nemrégiben ünnepelte 80. születésnapját a Debreceni Csokonai Színház néhány éve nyugdíjba vonult vezető basszistája. Beszélgetésünkben felidéztük a több mint fél évszázados pálya legfőbb állomásait és sikereit.

   – Mi a legelső, énekléssel kapcsolatos élményed?

   – A legelső? Elemi iskolás voltam, ez a mai alsó tagozatnak felel meg. A Városliget sarkán, egy katolikus templom szomszédságában laktunk, ahol volt egy fiúénekkar, a szopránt és az altot is fiúk énekelték. A bátyámat és engem is meghallgattak, s onnantól kezdve mindketten jártunk Werner Alajos (vagy, ahogy mi hívtuk: Lojzi bácsi) énekkarába.

   – Otthonról hoztál valami muzsikusi vénát?

   – Nem nagyon, édesapám katonatiszt volt, édesanyám háztartásbeli. Hatan voltunk testvérek, öt fiú és egy lány. Persze énekeltünk a magunk módján, népdalokat és nótákat este, amikor összejött a család, de komolyabb zenei hatás nem ért bennünket. Még rádiónk is csak később lett. Emlékszem az egyik legelső rádiós élményemre: a Városi Színházból közvetítették a Három a kislányt. De egészen addig mi zenét csak a templomban hallottunk.

   – Werner Alajos legendás egyházzenei vezető volt. Meddig énekeltél a kórusában?

   – A mutálást kivéve gyakorlatilag egészen felnőttkoromig. Lojzi bácsi abban az időben a Zeneakadémián az egyházzenei tanszék vezetője is volt. Nagyon jó barátjának mondhatta Kodály Zoltánt, akit néha elhozott magával. Kodály szolmizáltatott bennünket. Ez nem volt új, hiszen Lojzi bácsitól mi tanultunk kottaolvasást, azzal a később híressé vált Kodály-módszerrel. Elég jól szerepeltem én is, majd be kellett mutatkozni. Mondtam a nevemet. Sok-sok évvel később Debrecenben előadtuk a Budavári Te Deumot, amelyben én énekeltem a basszusszólót. Ott volt Kodály is, bemutattak neki. Amikor meghallotta a nevemet, azt kérdezte: „Maga nem Lojzinál énekelt?”

   – Mikor lett világos, hogy felnőttként is az énekléssel akarsz foglalkozni?

   – Gyerekkoromban soha nem gondoltam arra, hogy énekes leszek, építészmérnök szerettem volna lenni. Érettségi előtt katonának (már az érettségi tablón is katonaruhában voltam), majd Debrecenbe kerültem 1951-ben. Innen mentem 1952 májusában a Honvéd Együtteshez, ahol énekes utánpótlást kerestek. A bátyám addigra már ott volt, s szólt nekem, menjek én is próbát énekelni. Forrai Miklós volt a Honvéd Együttes vezetője, akit a Lojzi bácsitól szintén ismertünk.

   – A Honvéd Együttes nagy iskola volt, akkoriban sok tehetség indult onnan…

Tréfás György    – Az első év az úgynevezett kariskola volt. Ott kaptam az első klasszikus értelembe vett zenei képzésemet. Egy éven keresztül napi nyolc órában tanultuk azt, amit a Zeneakadémia ének tanszakán négy éven át tanítottak. Ráadásul a Zeneakadémia tanárai foglalkoztak velünk, Lendvai Andor volt az énekmesterünk például. A kariskolán olyanokkal voltam együtt, mint Palcsó Sándor, vagy Mészáros Sándor, akik végül az Operaházban futottak be szép karriert. Egy év után jött a Honvéd Kórus.

   – Meddig voltál ott?

   – 1957-ig, de akkor már nem Forrai, hanem Vass Lajos volt (őrnagyi rangban) a Honvéd Énekkar vezetője. Előtte volt a híres-hírhedt kínai turné pont a forradalom idején. Utána szerették volna, ha Moszkvában is fellépünk, de a tagság (a forradalom leverése miatt) nemet mondott. Erre fel akarták oszlatni az együttest. Ráadásul minden hivatásos tisztnek alá kellett írnia egy hűségnyilatkozatot a Szovjetunióhoz, és Vass ezt sem tette meg. Fassang Árpád volt a minisztérium kulturális osztályának vezetője, ő mentette meg az együttest és Vass Lajost is. A Honvéd Együttes átmenetileg Állami Férfikar néven működött, majd később eredeti néven folytathatta a tevékenységét.

   – De ekkor már te nem voltál ott, mert ezután jött Debrecen és a színház.

   – Szólistának jöttem ide, Tóth Jóska barátommal együtt, mindketten basszusként. Viszont csak egy énekesi állás volt, így engem énekes színészi státusszal kínáltak meg. Sokáig játszottam prózai szerepeket is, amit nagyon szerettem. Az első évben tán háromszáz előadásom volt, mindenben benne voltam.

   – Mi volt az első énekes szereped?

   – Az Otellóból a Hírnök szólama, én jelentettem a velencei követeket. Majd jöttek az egyre nagyobb feladatok, hamarosan már Ozmint is énekeltem. Amikor pedig 1961-ben a Fidelio bemutatóján nagy sikerem volt, odajött az akkori igazgató, Szendrő József. „Tréfás, maga mától fogva magánénekes és havi 300 Ft-tal emelem a fizetését.” Onnantól kezdve mindig én voltam az első szereposztásban. Ez ugyan nekem nem jelentett sokat, de a színházi hierarchiában számon tartják, ki az első és ki a második.

   – A színház zenei vezetője akkor még Blum Tamás volt?

   – Ő vett fel annak idején, de később már Rubányi Vilmos volt a zeneigazgató. Az volt a módszere, hogy kiírt magához próbálni, átvette a szerepet a tanulás kezdetén, megmondta, mit hogyan szeretne, és mi azt már úgy tanultuk meg. Nagyon bízott bennem, ami nekem – akinek a tojáshéj még a fenekén volt – nagyon sokat jelentett. A vezetők közül nagyon fontos személyiség volt Vámos Laci, akivel nagyon jó barátságba is keveredtünk, sokáig rendezett itt nálunk. Nagyon nagy tudású művész volt, aki szerette az operatársulatot.

   – Akkoriban minden évben volt három-négy operabemutató Debrecenben.

   – Így van. Mindig volt egy modern mű, és két-három klasszikus, amiből az egyik mindig szinte ismeretlen darab volt. Például modern volt Vaugham Williams operája, A havannai ember Graham Greene regényéből, Menotti műve, az Amélia bálba megy, vagy (a nemrégiben elhunyt) Pongrácz Zoltán operája. A kevésbé ismert klasszikusok közül olyanokban szerepelhettem, mint Verditől a Luisa Miller és az Attila, vagy Erkel operája, a Brankovics György. És mindig volt legalább egy népszerű klasszikus, Varázsfuvola, Carmen, Bánk bán, ilyesmik.

   – A Színházi Intézet kimutatása szerint összesen 159 szerepet játszottál (a prózaiakkal együtt). Melyik szerepet énekelted legtöbbet?

   – A varázsfuvola Sarastróját, ahogy számolom, legalább 35 éven keresztül énekeltem.

   – Nem terveztél elmenni? Budapest, külföld nem vonzott?

Tréfás György    – Külföldre elmentem volna szívesen, de csak keletre mehettem, ugyanis az útlevelemet elvették. Különös történet volt. 1965-ben a Kékszakállúban látott egy belga impresszárió, és leszerződtetett Tibay Kriszta kolléganőmmel együtt három évvel későbbre Antwerpenbe 15 alkalomra, előadásonként 600 dollár fizetésért. Ez nagyon szép gázsi volt, akkoriban egy dollár három nyugatnémet márkát ért. Kiutaztunk, bemutattuk Bartók operáját. Az Antwerpeni Királyi Operaház főzeneigazgatója vezényelt, aki nagyon kért, hogy maradjak ott náluk. Kaptam közben meghívást Kertész Istvántól is, aki a Kölni Operát vezényelte, őt még a Honvéd Együttesből ismertem. Szóval, ott álltam több ajánlattal a zsebemben, amikor lement az első sorozat Kékszakállú, öt vagy hat előadás, és én hazajöttem karácsonyra. Abban az időben, amikor hazajött az ember, le kellett adni az útlevelet. Az ünnepek után, 27-én mentem vissza az Interkoncerthez, ott volt egy külön útlevélosztály a művészek számára. Mondja az ügyintéző, hogy nincs itt az útlevél. És 10 évig nem is lett meg.

   – Hogy neked szerződésed volt, az senkit nem érdekelt?

   – Senkit, a többi előadást végül Szalma Feri énekelte, aki tudta a szerepet Szegedről. Később annyit megtudtam, hogy valaki bejelentette, hogy én disszidálni készülök. Utána sok fellépéssel kínáltak meg, de csak Keletre. Voltam sokat az NDK-ban, énekeltem még a Komische Operben is. Meg Bulgáriában és a Szovjetunióban sokat. Sikerem is volt, de Nyugatra nem mehettem. Hát, ennyi volt az én külföldi pályafutásom.

   – Térjünk vissza a pályakezdés éveihez. Te viszonylag rövid énekesi képzést kaptál. Később azért foglalkozott veled énekmester?

   – Igen, sokáig jártam Révhegyinéhez, Olga nénihez. Az Opera mögött lakott, és mivel sokáig kétlaki életet éltem, gyakran mentem énekórára hozzá. Odajárt Melis Nyuszi is. De jártam Posszert Emíliához is sokáig. És volt egy kiváló énektanár itt Debrecenben, Zádor Endre, sajnos már nincs közöttünk. Én mindenhonnan gyűjtöttem, amit tudtam.

   – Arra akartam kilyukadni, hogy honnan ez a biztos technika, ami ilyen hosszú pályát lehetővé tett? Például 1961-ben énekelted először Roccót, és negyvenegynéhány évvel később még mindig. Ez azért nem mindennapos. Ma egy átlagos énekes maximum 8-10-15 évig énekel egy szerepet.

   – 52 évig voltam aktív tag a színházban, a félévszázados jubileumomon még nagyon nagy áriákat énekeltem egyhuzamban. De a kérdésedre nem tudom a választ. Valószínűleg jó alapokat kaptam Lojzi bácsitól.

   – A tanítás sosem vonzott?

   – A bátyám a mai napig aktívan tanít Németországban, de nekem nincs hozzá türelmem. Az éneklés nagyon felelősségteljes munka. Megpróbáltam, de nem ment. Amikor már „öreg róka” voltam a színházban, gyakran odajöttek a fiatalok, hogy mi a véleményem. „Ha csak általánosságban érdekel, azt mondom: jó, de ha részleteibe belemegyünk, akkor lehet, hogy nem fog minden tetszeni.”

   – Az énekesek pályája nem egyenes ívű, ki korábban, ki később egyfajta pályamódosításra kényszerül. A basszisták talán könnyebb helyzetben vannak, a nagy apaszerepek idősebb korban is jól állnak, főleg, ha van egy markáns szakáll hozzá.

   – Nekem mindig volt szakállam, néha nagyobb, néha rövidebb. Egy szerepben volt gondom, amikor Donizetti Mamáját [Viva la Mamma! – a szerk.] énekeltem.

   – Igen, a női szerep basszushangra, nagy sikered volt benne. Levágattad persze…

   – Én meg akartam menteni, de nem tudtuk a sminkessel megoldani, hát szomorúan levágtuk, de az évad végén jött vissza a szakáll. A Mama az egy fantasztikus szerep volt. Még koloratúrázni is kellett benne.

Tréfás György
Donizetti "Viva la Mamma!"

   – Kimaradt valami fontos?

   – Sok minden. Az Ochs bárót sajnálom, de Debrecenben sosem mutatták be A rózsalovagot, mert „túl sok szerep van benne”.

   – Melyik volt az utolsó előadás?

   – Sosem fogom elfelejteni, az utolsó előadás egy koncertszerű Háry János volt a Kölcseyben. Marci bácsit és a Ferenc császár szólamát énekeltem benne. A császárnak összesen hat taktusa van, de arra külön tapsot kaptam.

   – Mi az a plusz, amitől fél évszázadot le lehet élni főszerepek között ezen a pályán? Mi a titok?

   – Az énekesnek úgy kell élnie, mint egy sportolónak. Vigyázni, vigyázni, vigyázni és edzeni, edzeni, edzeni. Az énekesnek is naponta karban kell tartania magát. Nekem ment ez a fajta fegyelmezett, aszketikus életmód. Nagyon sok lemondást jelent ez a pálya. Ha elutazol valahova, akkor sem tudsz lazítani, nem mehetsz el várost nézni, mert este fellépésed lesz. Szép pálya, de nagyon nehéz. És volt még valami. Negyven éve élek boldog házasságban. Kati, a feleségem olyan harmonikus hátteret biztosított nekem, ami sosem fogok tudni eléggé megköszönni neki. Azt hiszem, szerencsés vagyok.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Fülei Balázs (zongora)
Előad: Hollerung Gábor
"Megérthető zene"
A romantika esszenciája
LISZT: h-moll szonáta

11:00 : Budapest
Erkel Színház

SEREGI / DELIBES: Sylvia
Balettkomédia két felvonásban

11:30 : Budapest
Budapest Kongresszusi Központ

Szenthelyi Miklós (hegedű)
Faludi Judit (cselló)
Szenthelyi Judit, Kiss Gyula (zongora)
Szenthelyi Krisztián (tenor)
Magyar Virtuózok Kamarazenekar
"Szenthelyi Nap Négy koncert egy napon"

14:00 : Budapest
Budapest Kongresszusi Központ

Szenthelyi Miklós (hegedű)
Faludi Judit (cselló)
Szenthelyi Judit, Kiss Gyula (zongora)
Szenthelyi Krisztián (tenor)
Magyar Virtuózok Kamarazenekar
"Szenthelyi Nap Négy koncert egy napon"

16:30 : Budapest
Budapest Kongresszusi Központ

Szenthelyi Miklós (hegedű)
Faludi Judit (cselló)
Szenthelyi Judit, Kiss Gyula (zongora)
Szenthelyi Krisztián (tenor)
Magyar Virtuózok Kamarazenekar
"Szenthelyi Nap Négy koncert egy napon"

19:00 : Budapest
Müpa, Fesztiválszínház

Pauline Rinvert, Kathrin Zukowski, Natalya Boeva, Eric Ander, Tianji Lin, Anja Silja
Hofkapelle München
zenei vezető
Michael Hofstetter
HASSE: Artaserse - magyarországi bemutató

19:00 : Budapest
Erkel Színház

VERDI: Az álarcosbál

19:00 : Budapest
Marczibányi Téri Művelődési Központ

Déri György (gordonka), Eckhardt Gábor (zongora)
Gradus ad Publicum"
Mixtura Musicalis
J.S. BACH: G-dúr gambaszonáta
LISZT: Die Zell in Nonnewerth
BARTÓK: l. Rapszódia
FAURÉ: Elégia
SAINT-SAENS: Allegro Appassionato
WEINER: Románc
DEBUSSY: Szonáta

19:00 : Budapest
Liszt F.Nemzetközi Repülőtér,Terminal 1 utascsarnok

"Budapesti Tavaszi Fesztivál"
MOZART: A varázsfuvola

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Judith Halász (ének)
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Guido Mancusi
ZOMBOLA PÉTER: 2. szimfónia
SCHUMANN: 1. (B-dúr) szimfónia, Op.38 („Tavaszi”)
R. STRAUSS: Négy utolsó ének

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Jeroen Berwaerts (trombita)
Ensemble Resonanz
Vezényel: Barbara Bultmann
"Budapesti Tavaszi Fesztivál"
C.P.E. BACH: b-moll („Hamburg“) szimfónia, Wq 182/5
TOSHIO HOSOKAWA: Voyage VII trombitára, vonósokra és ütőhangszerekre
J.S. BACH: Goldberg-variációk, BWV 988 (Dmitry Sitkovetsky és Andreas Staier vonószenekari átirata)

19:30 : Budapest
Budapest Kongresszusi Központ

Szenthelyi Miklós (hegedű)
Faludi Judit (cselló)
Szenthelyi Judit, Kiss Gyula (zongora)
Szenthelyi Krisztián (tenor)
Magyar Virtuózok Kamarazenekar
"Szenthelyi Nap Négy koncert egy napon"

19:30 : Budapest
Nádor Terem

Excanto Együttes:
Kállay Gábor (furulya, ének, művészeti vezető), Kállay Katalin (furulya), Szabó Zsolt (viola da gamba), Kállay Ágnes (barokk cselló), Győri István (lant, ütőhangszerek)
M. CAZZATI: Sonata “La Sampiera”
J. BANISTER: A Sett of Ayres in four Parts
Hugh Ashton’s Maske
HANDEL: Passacaille
BOISMORTIER: Concerto G-dur
TELEMANN: Quatour TWV 43:e2
TELEMANN: Violoncello Solo TWV 41:D6
TELEMANN: Don Quixotte TWV 55:G10

19:30 : Budapest
BMC, Koncertterem

Ludi et modi sacri - Selmeczi György szerzői estje
Responsorium ad S. Ioannem de Deo
Ars Nova Énekegyüttes, Selmeczi Gábor (hegedű)
Vez. Kiss Katalin
Laudate Pueri Dominum
Ars Nova Énekegyüttes, Alba Regia vonósnégyes
Vez. Kiss Katalin
Pünkösdi himnuszok
Kele Brigitta (szoprán), In Medias Brass rézfúvós kvintett
Szent Márton-játék
Octovoice Énekegyüttes, In Medias Brass rézfúvós kvintett,
Halmschlager György (ütőhangszerek), Selmeczi Gábor (hegedű), ifj. Major István, (cselló), György Attila (nagybőgő)
Introitus
Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Najbauer Lóránt (bariton),
Selmeczi Gábor (hegedű), Kiss Kata (brácsa)
Rorate caeli
Octovoice Énekegyüttes, Sebestyén Márta (ének), Balog József (zongora)
Hajnal
Kele Brigitta, Alba Regia vonósnégyes
Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Kálmán László (tenor),
Najbauer Lóránt (bariton) és György Attila (nagybőgő)
15:00 : Szeged
Nemzeti Színház

VERDI: Ernani
A mai nap
született:
1912 • Kathleen Ferrier, énekes († 1953)
1916 • Yehudi Menuhin, hegedűs († 1999)
elhunyt:
1892 • Edouard Lalo, zeneszerző (sz. 1823)
2014 • Komlóssy Erzsébet, énekművész (sz. 1933)