vissza a cimoldalra
2018-10-20
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61158)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4071)
Társművészetek (1278)
Kedvenc előadók (2824)
Milyen zenét hallgatsz most? (24998)
Haladjunk tovább... (214)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Momus társalgó (6348)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11291)
A csapos közbeszól (95)

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1506)
Franz Schmidt (3199)
Operett, mint színpadi műfaj (3722)
Kiss B. Atilla (182)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2933)
Élő közvetítések (7456)
Lisztről emelkedetten (920)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4356)
Zenetörténet (239)
Zenei események (993)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (592)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1118)
Charles Gounod (220)
A hangszerek csodálatos világa (182)
Gioacchino Rossini (1019)
Opernglas, avagy operai távcső... (20146)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Korngold-kvartettek
kobzos55, 2010-04-14 [ Kamara ]
nyomtatóbarát változat

Korngold-kvartettek KORNGOLD:
String Quartet No.1 In A Major, Op.16
String Quartet No.2 In E Flat Major, Op.26
String Sextet In D Major, Op.10*
String Quartet No.3 In D Major, Op.34

The Flesh Quartet
Ian Humphries - viola, David Bucknall - cello*

Brillant Classics
2 CD
8549

A közelmúltban két beszámoló is megjelent a Café Momuson Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) zenéjét (is) tartalmazó lemezekről. Előbb BaCi írt a Hegedűverseny mellett a mester két ifjúkori művét tartalmazó CD-ről, majd macskás tollából olvashattunk - ismét a hegedűversenyről. Mindketten megemlítették Korngold rendkívül korai indulását (igazi csodagyerek volt), fantasztikus mesterségbeli tudását, egyéni hangját, s természetesen a hollywoodi "aranykor" filmzenéjének kialakításában játszott úttörő szerepét. Zenéjét - lényegében egybehangzóan - "könnyen emészthető, mégis jó muzsika"-ként (BaCi), illetve "nagyon kellemes, jól megírt zene"-ként (macskás) jellemezték.

Nem kevés példát találunk a zenetörténelemben arra, hogy nagy mesterek szívesen rejtették legfontosabb gondolataikat, legmélyebb érzéseiket éppen vonósnégyeseikbe. Beethoven és Bartók triviális példája mellett talán elég, ha csak Lutosławski csodálatosan szép - és sajnos egyetlen - vonósnégyesére, vagy Sosztakovics legmegrendítőbb vallomására, a 15. kvartettre utalok.

Kézenfekvő volt tehát az ötlet: nézzük meg, mi a helyzet Korngold "kellemességével" és "könnyen emészthetőségével" vonós kamarazenéjének tükrében. Az áttekintéshez kiváló lehetőséget nyújt a Flesh Quartet 1997-98-ban felvett sorozata, amely a Brillant Classics másodkiadásában egyetlen albumban jelent meg. Még indokoltabbá teszi a vonós kamarazenére alapozott áttekintést, hogy a négy mű Korngold valamennyi alkotói periódusán végigkalauzolja a hallgatót. Haladjunk tehát időrendben!

A Vonóshatos 1914-15-ben keletkezett. Az első tétel azonnal megragadó, határozott egyéniség jelét mutató témák sorát fűzi szerves egységbe. A második (Adagio) igazi vallomás-zene, jóllehet - főként a hegedűszólós részekben - olykor érzelgőssé válik. Gondolom, Korngold hollywoodi éveiben nagy hasznát vette annak, hogy képes volt a túlcsorduló érzelmek zenei megformálására... A harmadik, Intermezzo feliratú tételben amolyan grinzingi, "fiakerlied"-es hangulatot vélek felfedezni, egy kis gunyorossággal, de azért a mahleri szarkazmus legkisebb jele nélkül. A tematikájában némiképp az elsővel rokonítható negyedik tétel szellemes, önfeledten vidám zene. Röviden jellemezve a Vonóshatost: soha rosszabb zenét egy tizenhét éves fiatalembertől!

Az 1. vonósnégyes komponálásának megkezdésekor, 1920-ban, Korngold még mindig csak 23 éves volt, de már befutott szerzőnek számított, hiszen befejezte mindmáig legnagyobb sikerrel játszott operáját, a Die tote Stadt-ot. Első vonósnégyese - akárcsak a másik kettő - négytételes. A kvartett - Korngoldra jellemzően - markánsan indul, majd egy széles ívű, édesen (olykor talán túlságosan édesen) daloló témát kapunk, s az egész tétel e két téma egymásnak feszülő ellentétére épül. Nagyon szép, a későromantikus zenékre jellemző fátyolos, őszies, kromatikus menetekben dúskáló Adagiót követ a harmadik tétel, a vibrálóan szellemes, elegáns Intermezzo. A zárótételt aligha jellemezhetnénk jobban, mint a szerző által a partitúrába írt Shakespeare-idézettel: "When birds do sing, hey ding a ding, ding/ Sweet lovers love the spring" (Az Ahogy tetszik című vígjátékban található verset egyébként Korngold bő húsz évvel később meg is zenésítette a Vier Shakespeare lieder ciklus utolsó darabjaként.)

A 2. vonósnégyest Korngold 1934-ben fejezte be, közvetlenül azelőtt, hogy először Amerikába utazott volna (ismét egy Shakespeare-vonatkozás: filmes karrierje azzal kezdődött, hogy Max Reinhardt meghívta, írjon kísérőzenét Szentivánéji álom-mozijához). De Korngold zenéjének a megítéléséhez azt is meg kell jegyeznünk, hogy az első és második kvartett komponálása közt eltelt bő évtizedben nem kevesebb, mint nyolc klasszikus nagyoperett áthangszerelését végezte el, illetve színpadra állításában működött közre, azaz könnyűzene iránti vonzódása nem hollywoodi munkásságával kezdődött!

A második kvartett négy nagyon különböző felépítésű és hangulatú tételét egyetlen tulajdonság kapcsolja össze: miden téma eltéveszthetetlen bécsi karaktere. A Korngoldtól megszokottnál kissé halványabbra sikeredett első tételt egy kifejezetten humoros, kuplé jellegű második követi (legalábbis nagyon remélem, hogy a szerző se gondolta komolyan...). A harmadik - leghosszabb - tétel nagyon modernnek ható misztikus akkordsorozattal indul, majd igen bensőséges vallomás-zenévé fejlődik. Lehet, hogy van, akinek ez a zene is túl érzelgős - én nem tudtam magam kivonni szépségének megindító hatása alól. A zárótétel - Waltz (!) felirattal - egyetlen hamisítatlan bécsi keringőtémára alapul. S bár Korngold a témát szellemesen variálja, remek gyorsításokat, fokozásokat vet be, ez a kidolgozás másfél évtizeddel a La Valse zseniális keringő-orgiája után már kevés...

Korngold, aki 1938-ban éppen egy amerikai útja során értesült Ausztria német megszállásáról, élve a lehetőséggel, tartósan Amerikában maradt. Rengeteg filmzenét írt, hogy eltarthassa szűkebb és tágabb családját (saját és felesége famíliájának számos tagját sikerült kimentenie), noha éppen édesapja, a híres zenekritikus nagyon fájlalta, hogy fia eltékozolja tehetségét. Aztán véget ért a háború, és Korngold úgy döntött, befejezi a bérmunkát, visszatér a hangversenytermi zenék komponáláshoz. Az 1945-ben készült (és feleségének karácsonyi ajándékként átnyújtott) 3. vonósnégyes - akárcsak a bevezetésben említett Hegedűverseny - ennek a korszaknak az egyik első terméke.

Korngold tisztában volt azzal, hogy a kísérőzenék a filmekkel együtt élnek - és enyésznek el. Ezért utolsó műveibe - s így a harmadik kvartettbe is - "átmentette" filmzenéi értékesebb témáit, motívumait. (Külön műfajtörténeti érdekesség ebből a szempontból az 1946-ban írt Csellóversenye. Korngold egyik utolsó filmzenéje a Deception című filmhez készült, amely egy zongorista hölgy, egy csellista és egy zeneszerző - végül gyilkosságba torkolló - szerelmi háromszögéről szól. Nos, ehhez a filmhez kellett Korngoldnak a csellista részére a 11 perces - vigyázat: a rendezői utasítások szigorúan betartandóak! - versenyművet komponálnia.)

A 3. vonósnégyes első tétele szonátaformában íródott, egy csodálatosan szép, ereszkedő, sóhajszerű motívum adja a főtémát, s egy nosztalgikus dallam a melléktéma. A kidolgozás igazi mesterre utal. Rendkívül lendületes, sziporkázóan szellemes a Scherzo, amelynek rövid, romantikus Triója egyike a korábbi filmekből vett idézeteknek. A harmadik tétel: Sostenuto - like a folk tune. Valóban, népdal-egyszerűségű zene, számomra Korngold valamennyi lassú tétele közül ez a legközvetlenebb, a leginkább őszinte zene, mély érzések érzelgősségtől mentés közvetítője. A Finale (Allegro con fuoco) engem kissé Stravinsky zenéjére - jelesül a Concerto in D első tételére - emlékeztet, de inkább csak ritmikai gazdagságában, semmint valamiféle negatív, epigoni értelemben. Azt hiszem, ez a kvartett egyértelműen Korngold legjobb alkotása a műfajban.

Milyen eredményt hozott hát Korngold vonós kamarazenéjének megismerése? Azt hiszem, alapvetően nem változtatta meg azt a képet, amelyet a Momus két korábbi recenzense vázolt: egy nagyon tehetséges, jól felkészült muzsikus könnyen befogadható, élvezetes zenéjét halljuk. Ha valaki nem világmegváltó gondolatokra, hátborzongató mélységekre vágyik, nem fog csalódni. A 3. vonósnégyes pedig kétségtelenül megérdemelné, hogy gyakrabban szerepeljen a koncertpódiumokon.

* * *

Macskás egyik mondata szerint Korngold "csak a háború után tartotta helyesnek, hogy hazatérjen Ausztriába". Így igaz, csakhogy a történet ezzel nem ért véget. Mert annak ellenére, hogy Szimfonikus szerenádját maga Furtwängler mutatta be a Bécsi Filharmonikusokkal, nem aratott átütő sikereket az öreg kontinensen. A második világháború utáni európai zene fő vonulata már nagyon messze járt a Korngold képviselte későromantikus zenei világtól. Történetünk hőse csalódottan, megtörten tért vissza Amerikába. Ott nyugszik, a Hollywood Forever temetőben.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Kiss Péter (zongora)
Liszt születésnap - matinékoncert
LISZT: Három koncertetűd
LISZT: Két legenda
LISZT: Költői és vallásos harmóniák – 6. Hymne de l’enfant à son réveil (Az ébredő gyermek himnusza)
LISZT: 2. (h-moll) ballada

16:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Bokor Jutta (ének), Király Csaba (zongora)
Liszt születésnap - délutáni koncert
LISZT: Liebesträume (Szerelmi álmok) – 1. Hohe Liebe; 3. Oh Lieb, so lang du lieben kannst
LISZT: Freudvoll und leidvoll
LISZT: Oh! quand je dors
LISZT: Du bist wie eine Blume
LISZT: Im Rhein, im schönen Strome
LISZT: Négy elfelejtett keringő
LISZT: 4. Mefisztó-keringő
LISZT: Consolations

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Gaál Eszter, Miklós Annamária (hegedű), Vitályos Bence (brácsa), Pelle Fanni, Petruska Emma (gordonka)
Juhász Eszter (zongora)
Hangulatkoncert
BEETHOVEN: D-dúr vonósnégyes, Op.18, No. 3
SCHUMANN: Öt darab népies stílusban, Op.102

17:00 : Budapest
BFZ Próbaterem

Tatai Nóra (szoprán),
Lesták Bedő Eszter, Mózes Anikó, Szefcsik Zsolt (barokk hegedű), Polónyi István (barokk brácsa), Sovány Rita (viola da gamba), Kertész György (barokk cselló), Sipos Csaba (barokk bőgő), Kőházi Edit, Nagy Csaba (barokk oboa), Győri István (barokk gitár, lant),
Dinyés Soma, Szokos Augusztin (csembaló)
Homolya Dávid (orgona)
Vissza a természethez - kamarazene korhű hangszereken
EVARISTO FELICE DALL'ABACO: Concerto a quattro da chiesa, Op. 2, No. 5
NICOLA PORPORA: „Alto giove” (ária a Polifemo című operából)
HÄNDEL: F-dúr orgonaverseny, HWV 292
EVARISTO FELICE DALL'ABACO: Concerto à più istrumenti, Op. 6, No. 5
JEAN-PHILIPPE RAMEAU: Pièces de clavecin en concerts, No. 5
JOSEPH BODIN DE BOISMORTIER: g-moll szonáta, Op. 10, No. 3
GEORG PHILIPP TELEMANN: e-moll ("Párizsi") kvartett, TWV 43:e4

18:55 : Budapest
Müpa, Fesztiválszínház

Metropolitan-operaközvetítések a Müpában
SAINT-SAËNS: Sámson és Delila

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

CAFe Budapest
BERNSTEIN: Trouble in Tahiti
Bakonyi Marcell, Dinah: Meláth Andrea
Estefanía Avilés, Erdős Róbert, Erdős Attila (ének)
Vezényel: Dobszay Péter
FEKETE GYULA: Római láz
Meláth Andrea / Makiko Yoshida, Szabóki Tünde / Imai Ayane
Vezényel: Serei Zsolt
Budapesti Vonósok (koncertmester: Pilz János)

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Borbély László (zongora)
Liszt születésnap - esti koncert
LISZT: 3. Mefisztó-keringő
LISZT: Impromptu
LISZT: Sancta Dorothea
LISZT: Schlaflos! Frage und Antwort
LISZT: 4. Mefisztó-keringő
LISZT: Resignazione
LISZT: Két Csárdás – 1. Csárdás, 2. Csárdás obstinée
LISZT: Romance oubliée
LISZT: 4. elfelejtett keringő
LISZT: Trübe Wolken – Nuages gris
LISZT: Öt zongoradarab – 5. Sospiri!
LISZT: Hangnem nélküli bagatell
LISZT: Carrousel de Madame P-N
LISZT: Zarándokévek, 3. év – 5. Sunt lacrymae rerum, en mode hongrois
LISZT: Wiegenlied (Chant du berceau)
LISZT: Unstern! Sinistre, disastro
LISZT: En rêve (Nocturne)
LISZT: Zarándokévek, 3. év – 7. Sursum corda

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály Templom

Organ & Choir

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Baráth Emőke (szoprán), Eva Zaïcik (mezzo), Maximilian Schmitt (tenor), Florian Boesch (basszus)
Collegium Vocale Gent
Orchestre des Champs-Elysées
Vezényel: Philippe Herreweghe
MOZART: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)
MOZART: Requiem, K. 626

19:30 : Budapest
Pesti Vigadó

Sebestyén Márta (ének)
Jazzical Trio
CAFe 2018
17:00 : Martonvásár
Beethoven Múzeum

Az Operaház rézfúvós kvintettje
Bach, Telemann, Händel, Gershwin, Grieg művei

19:00 : Gödöllő
Gödöllői Királyi Kastély

Kocsis Krisztián (zongora)
AUBER-LISZT: Tarantelle di bravura d’après la tarantelle de La muette de Portici S. 386 - 9'
LISZT: Vallée d’Obermann S. 160 13'
BELLINI-LISZT: Reminiscènes de Norma de Bellini S. 394 - 15’
A mai nap
történt:
1842 • A Rienzi bemutatója (Drezda)
1923 • Robert Craft, karmester († 2015)
1973 • Megnyílt a Sydney Opera House
született:
1874 • Charles Ives, zeneszerző († 1954)
1977 • Leila Josefowicz, hegedűs
elhunyt:
1999 • Kistétényi Melinda, orgonista (sz. 1926)