vissza a cimoldalra
2015-03-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (52166)
Milyen zenét hallgatsz most? (23966)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2743)
Társművészetek (969)
Momus társalgó (5675)
Kedvenc előadók (2707)
Kedvenc művek (107)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1957)
Kedvenc felvételek (137)

Olvasói levelek (10639)
A csapos közbeszól (93)

Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (737)
Kolonits Klára (298)
Gaetano Donizetti (844)
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (1856)
Gioacchino Rossini (898)
Pantheon (1453)
Szkrjabin (95)
Berlioz újratemetése (88)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2038)
Erkel Színház (5390)
Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben? (241)
Kórusok, kórusművek, karéneklés (92)
Kelemen Zoltán, operaénekes (63)
Wagner (2529)
Bartók Rádió (670)
Juan Diego Flórez (604)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Malmö, Svédország fővárosa
Balázs Miklós, 2006-08-29 [ Főtéma ]
nyomtatóbarát változat

menetelő muzsikusok Valamint Pierre Ménard, a Don Quijote szerzője - mint tudjuk. Ha akarjuk, a cím félrevezető, ha akarjuk, csak annyira, mint Borges-é. Ha Svédországé nem is, valaminek biztosan a fővárosa Malmö. Az nem lehet, hogy ne legyen semminek a fővárosa Malmö. Legyen a zenéé! Legalább néhány sor erejéig. Mert zenészszemmel járva a skandináv félsziget egyik legdélibb (szinte már mediterrán) városában akár ilyen gondolatokat is őrizhet az onnan hazatérő.

Induljunk csak el délnek a széles sétálóutcán, egyszeriben ránk köszön négy, peckesen menetelő muzsikus - elöl mindjárt a tamburmajor.

Néhány útkockával lejjebb egy - biológiaórákon látott szemléltető modell módjára - ízekre szedett gordonka darabjai arról árulkodnak, Malmö a legapróbb zsigerekre is kíváncsi, ha muzsikáról van szó.

Sőt, még a szökőkút oldalát is stilizált zenészek díszítik.

Mindez azonban némi köztéri képzőművészeti felvezető csupán, afféle félszeg előzenekar az igazi attrakció előtt, hiszen csakis a malmöi hangversenyterem, a híres Konserthuset lehet érdeklődésünk középpontja. Ha külsőre nem is tűnik impozánsnak, még kevésbé tekintélyt parancsolónak az épület, a funkcióját maradéktalanul betölti. Sőt, annál még egy kicsit többet is. A létesítmény ugyanis minden átmenet nélkül ad otthont egy szállodának (Hotel Konserthuset - a név nem éppen skandináv nyelvi leleményesség netovábbja), ne szépítsük a dolgot, alighanem gazdasági megfontolások állnak a dolog mögött. De akárhogy is van, nem úgy tűnik, hogy ez a "különös házasság" ott bárkit zavarna.

csellóMindenesetre a Konserthuset, mint a város első számú kulturális központja így is ideális próba-, koncert- és stúdióhelyet biztosít a rezidens Malmöi Szimfonikus Zenekar (Malmö Symfoniorkester) számára. A Házat tovább fürkészve se legyenek illúzióink (még ha a belsőépítészetéről híres Svédországban vagyunk is), a koncertterem belső előtere nem kényeztet el minket tobzódó ornamentikával. Ahogyan kívül, belül is minden szürke, vagy, ha tetszik, piszkosfehér, de lehet, hogy később kapni fog egy vajszínű árnyalatot…

Beljebb lépve szokatlan látvány fogadja a hallban gyanútlanul balra tekintőt, a Malmöi Szimfonikusok mindahány jeles tagja méretes fotókon mosolyog a falon, akár a színészek a mi színházainkban. Az impozáns tabló gondosan szerkesztett munka, összeállítói láthatóan ügyeltek arra, hogy mindenkiről megtudja az odatévedő, mi is a hangszere. S talán mondani sem kell, a terem minden este zsúfolásig tele a muzsikaszóra éhes helybéliekkel, nincs mit csodálkozni, ha bérlethez jutni ide nehezebb, mint a Nou Camp 033-as szektorába. Miért is lenne ez másképp a hallatlanul népszerű Játékmackó koncertek (Nallekonsert) esetében, mely rendre a kíváncsi gyerekek körében arat osztatlan sikert.

Az intézmény nemcsak a város büszkesége, de az egész ún. Øresund térség (nagyjából a Koppenhága - Malmö - Helsingborg - Helsingør négyszögben), valamint a svéd Skåne régió egyik legjelentősebb kulturális szolgáltatója, s egyszersmind Svédország hét professzionális szimfonikus zenekarának egyike; a malmöiek 1200 néző befogadására képes otthonukban 4-6 koncertet adnak havonta egy szezonban, ebből évi három-öt kortárs bemutató fűződik a nevükhöz. A közeli Koppenhágából pedig, mely nagy- és (hivatalosan is) főváros lévén kétségkívül komolyabb szellemi idegenforgalmat bonyolít, mint keleti szomszédja, ha idejük engedi, szívesen ruccannak át a jeles vendégmuzsikusok egy kis "vidéki haknira". 2003 óta a zenekar főzeneigazgatója a zavarba ejtően fiatal Christoph König, első vendégkarmesterük Markus Lehtinen, de gyakran fordul meg itt a jó nevű Vassily Sinaisky is, ő várhatóan 2007-től váltja majd Königet a posztján.

Koserthuset

Noha a zenekar 1991 óta több mint ötven lemezt készített, a városban járva bizony nem könnyű akár egyhez is hozzájutni. Márpedig ha az ember nyáridőben látogat oda, a város parkjába visszaköltöző vízimadarakban gyönyörködhet ugyan, de élő koncert meglátogatására reménye sem lehet, marad tehát a "dobozos". A helyi lemezboltok ugyanakkor nem kényeztetik el az embert, ami a városi zenekar felvételeit illeti - meglehet, errefelé csak az élő zenére van igazi kereslet. Hosszas kutatás után sikerült szert tennem egy kizárólag a skandináv országokban forgalmazott Naxos cd-re, mely legnagyobb szerencsémre mindössze egy éve készült. Rajta opera- és koncertnyitányokat játszik az MSO, Lawrence Rennes vezényletével. A címe: Orchestral Spectacular. (Ez is megérne egy bökést a nyelvi leleményről.)

Így ha hangversenyélménnyel nem is szolgálhatok, legalább egy lemeznyi nyitány erejéig képet kaphatunk a Malmöi Szimfonikusok művészetéről: egy jó képességű, lelkes muzsikusokból álló, ambiciózus csapat munkája ez a felvétel. Nem célom lemezrecenzióval előhozakodni, de két keresett mondat azért talán belefér, az előadások művészi minőségét firtatandó. A Malmöi Szimfonikusok a másodvonalbeli zenekarok minden sajátjával rendelkezik: jólfésült, de sótlan és gyakran érdektelen játékuk felemás megoldásokat kínál. A pergős nyitányok a lemez elején (Ruszlán és Ludmilla, Az eladott menyasszony, Carmen) még elég meggyőzően szólnak: szépen formáltak, vibrálók, lendületesek. A bajok a lemez második felében, a Hebridák nyitányban és a Bolygó Hollandi nyitányában azonban már szembeszökőek: merev vonóskar, rendre bizonytalanul intonáló fafúvók, bátortalan rézfúvósállások, nyers hangzás. Egyéb részletbe belemenni felesleges volna, a zenekar, nyugodtan állíthatom, alapvetően megfelel a skandináv átlagnak, sőt, egy kicsit talán még felül is ugorja a mércét. Ez minden.

De persze ki látogat csak ezért oda…? Ám, ha mégis elvetődnénk arrafelé a jövőben, egy kísérletet azért megér élőben is belehallgatni a malmöi zenekar játékába, hátha javultak valamelyest tavaly óta. Nem is beszélve a vajszínű árnyalatról.

legújabb:
Kelemen Zoltán - 2015-03-21
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Erkel Színház

MOZART: Don Giovanni

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Terem

Biczó Bernadett (hegedű)
a hallgató barátaiból alakult zenekar
vez.: Cser Ádám
"Biczó Bernadett - hegedű diplomakoncert"
J.S.Bach: d-moll chaconne (BWV 1004)
RAHMANYINOV: g-moll elégikus trio No.1.
SOSZTAKOVICS: c-moll trió, Op.8/1
SIBELIUS: d-moll hegedűverseny, Op.47

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Szesztay Zsuzsa (zongora)
"zeneelmélet DLA zárókoncert"
MOZART: a-moll rondó (K. 511)
SCHUBERT: B-dúr impromtu, Op.142
DEBUSSY: ​​ ​Gyermekkuckó
CHABRIER: Piéces Pittoresques - Sous bois, Mauresque, Idylle
RAVEL: A la maniére de... Emmanuel Chabrier

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

WAGNER: A Rajna kincse

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Magyar Rádió Gyermekkara
Arany Zsuzsanna (zongora)
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara
vez.: Matos László, Kabdebó Sándor, Brebovszky Klára
"60 éves a Magyar Rádió Gyermekkara"
KODÁLY: Méz, méz, méz
KODÁLY: Fancy
KODÁLY: Semmit ne bánkódjál
BÁRDOS: Kicsinyek kórusa – részletek
BÁNKÖVI GYULA: Ének a hegyekből - ősbemutató
DECSÉNYI JÁNOS: Csettelés - ősbemutató
FEKETE GYULA: Három szép pillangó - ősbemutató
TÓTH PÉTER: Álomképek - ősbemutató
BARTÓK: Hét egyneműkar zenekari kísérettel
19:00 : Szeged
Szegedi Nemzeti Színház

PUCCINI: Tosca

19:30 : Debrecen
Bartók Terem

Kodály Kórus Debrecen
Kodály Filharmonikusok Debrecen
vez.: Kovács János
CSAJKOVSZKIJ: Olasz capriccio, Op.45
RESPIGHI: Három Botticelli kép
ROSSINI: Stabat Mater

19:30 : Szeged
SZTE Tanulmányi és Információs Központ

Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp (zongora)

LISZT: B-A-C-H fantázia és fúga
J.S. BACH: Cisz moll prelúdium és fúga a Wohltemperiertes Klavier I. kötetéből, BWV 849
LISZT: Weinen, Klagen – variációk
LISZT: Mazeppa
LISZT: Bölcsőtől a sírig
A mai nap
született:
1925 • Pierre Boulez, zeneszerző, karmester
elhunyt:
1517 • Heinrich Isaac, zeneszerző (sz. kb. 1450-55)
1827 • Ludwig van Beethoven, zeneszerző (sz. 1770)
1918 • Cezar Antonovics Kjui, zeneszerző (sz. 1835)
1987 • Eugen Jochum, karmester (sz. 1902)