vissza a cimoldalra
2018-05-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60802)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3983)
Társművészetek (1254)
Momus társalgó (6334)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11275)
A csapos közbeszól (95)

Élő közvetítések (7199)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (845)
Erkel Színház (9289)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2529)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (713)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (580)
A nap képe (2056)
Momus-játék (5490)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2732)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1407)
Franz Schmidt (3127)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4274)
Simándy József - az örök tenor (536)
Kolonits Klára (1066)
Jonas Kaufmann (2255)
Operett, mint színpadi műfaj (3604)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Név: Sesto
Leírás:
Honlap:
   


Sesto (8391 hozzászólás)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158432008-06-03 08:22:26
...na ez sem rossz kritika "bemelegitésnek":

Oper
Revolution auf der Treppe

Von Rainer Elstner

Ein Opernstart, wie man ihn sich wünscht: Schon nach dem ersten Akt durfte man auf vier weitere spannende "Vespri siciliani"-Akte in der Wiener Staatsoper hoffen. Denn Sondra Radvanovsky schmetterte als Herzogin Elena den französischen Besatzern ihre aufmüpfige Stimme gleich einem stählernen Schwert entgegen, Sizilianer und Franzosen prallten in wuchtigen Chören aufeinander.

Die steile Treppe des Bühnenbildes von Regisseur Herbert Wernicke gab den idealen akustischen und optischen Rahmen für diese Massenszenen. Dirigent Miguel Gomez-Martinez war bei dieser Wiederaufnahme gleichermaßen um Schwung und expressive Details bemüht.

Tenor Keith Ikaia-Purdys geriet an diesem Abend stimmlich und darstellerisch zwischen die Fronten: Sein Arrigo ist ein sizilianischer Revolutionär, der erfährt, dass er der Sohn des verhassten Gouverneurs Monforte ist. Gewohnt beengt klang Ikaia-Purdys Stimme in diesem Rollendebüt – als müsse sie sich erst durch einen Flaschenhals zwängen. Trotz dieser Einschränkung steigerte sich Ikaia-Purdy im Laufe des Abends, führte die Stimme sicher und mit einiger dramatischer Kraft.

Hatte man bei ihm das Gefühl, in seine Kehle passe nur mehr eine Erbse, so glaubte man in der Gurgel von Paata Burchuladze eine virtuelle Wassermelone versenken zu können. Er sang als Giovanni da Procida (ebenfalls ein Rollendebüt) ein klangmächtiges "O tu Palermo" – artikuliert mit schweren, russischen Vokalen und georgischem Zungeneinschlag. Leo Nucci war als Monforte eine souveräne Erscheinung auf der Bühne, die keine Risiken zu nehmen brauchte, um größte Wirkung zu erzielen. Er erntete dafür Begeisterungsstürme.

Das Publikum zu verzaubern, das war an diesem Abend Sondra Radvanovsky geglückt. Mit jedem Ton zog sie die Aufmerksamkeit auf sich, war im piano-Bereich genauso souverän wie in der hochdramatischen Attacke.

Oper

I vespri siciliani Von Guiseppe Verdi Miguel Gomez-Martinez (D.) Herbert Wernicke (Regie) Mit Sondra Radvanovsky, Paata Burchuladze, Leo Nucci u. a.

Montag, 02. Juni 2008

http://www.wienerzeitung.a
Opernglas, avagy operai távcső... • 158442008-06-03 08:37:36
...mint minden - ez is relativ - pl. egy EC-vel kb. 4,5h utazást jelent, kocsival lehet, hogy hamarabb le lehet zavarni ezt a távolságot,...nem tudom!
Te vagy a csehországi szakértö kedves Lajos! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158462008-06-03 09:14:30
...ja, kérem a "magyarosch viszonyok" az megint más téma: nem tudtam, hogy sírjak, vagy hangosan röhögjek, amikor egyszer a Miskolc-Bp. IC-n elolvastam egy "utastájékoztatót", amiben az szerepelt, hogy "Az IC-vonatok a MÁV legmagasabb szinvonalú szolgáltatása lennének!" - könyörgöm, az emlitett szakasz egy kb. 182 km-es távolság, amire a mai napig még az IC-nek is(!!!) közel 2 órás menetidöre van szüksége, ergo átlagsebesség úgy 90km/h,...nacccccerü: verhetjük a seggünket a ribizlibokorhoz a gyönyörtöl, micsoda szinvonalas PÓTDÍJAS szolgáltatás a XXI. elején,...aha,...

(Gondolom, a mocskosabbnál-mocskosabb és büdös személy vonatoknak legalább 3 órára van szüksége még most is az emlitett szakaszon?!)

Na elég az off-ból! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158642008-06-08 09:37:18
8. Juni 2008

Verdi, I VESPRI SICILIANI

(36. Aufführung in dieser Inszenierung)

Dirigent: Miguel Gomez-Martinez
Inszenierung, Bühnenbild,
Kostüme und Licht: Herbert Wernicke
Choreinstudierung: Thomas Lang

Guido di Monforte: Leo Nucci
Sire di Béthune: Dan Paul Dumitrescu
Conte Vaudemont: Hans Peter Kammerer
Arrigo: Keith Ikaia-Purdy
Giovanni da Procida: Paata Burchuladze
Herzogin Elena: Sondra Radvanovsky
Ninetta: Cornelia Salje
Danieli: Marian Talaba
Tebaldo: Cosmin Ifrim
Roberto: Eijiro Kai
Opernglas, avagy operai távcső... • 158662008-06-11 09:15:39
...most látom a Momus-ajánlatok között:

20:00 : Miskolc
Nagyszínház
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Paata Burchuladze
Vez.: Alexander Vedernikov

------------------------------------------

Burchuladze feszes tempót diktál magának ezek szerint?! :-)
Hiszen itt benne van az aktuális Vespri-sorozatban, ma este viszont Miskolc és holnap este újra STOP Vespri, utolsó repríz...
Opernglas, avagy operai távcső... • 158682008-06-11 12:04:45
...ha nem értetted, hogy miért "Buuuh-zták ki" a tenort, akkor elképzelhetö, hogy nem ismered igazán a darabot,-ill. ezt a pokolian nehéz szólamot(?)... Minden esetre (sajnálat ide v. oda!) Ikaia-Purdy megérdemelte a Buuuh-koncertet, s mondom ezt úgy, hogy egyébként gyülölöm a Buuuh-t, én nem kiabálok, az is biztos, vagy ha igen, akkor csak "Bravo-t" annak, aki valóban remekelt!
Ikaia-Purdy elött viszont olyan szinten le a kalappal, hogy ilyen megalázó és tényleg kemény szituáció után (=nyílt szinpadon, elöadás közben) képes volt befejezni az elöadást - egy Bonisolli korábban sokkal kevesebbért "beintett a Nagyérdemünek és otthagyta az elöadást!"
Minden esetre nagy pofáraesés volt mind Purdy-nek Arrigo szólama és annak is, aki ki merte írni rá!
(Holnap utolsó repríz, remélem azért nem lesz "élveboncolás"!)

Radvanosky szenzációs volt - szerintem EBBEN a pokolian nehéz szerepben jelenleg ö abszolút verhetetlen - eleve énekli a francia elsö verziót(pl. Párizsban) és a Bécsben látható olasz változatot is (=tk. MET, olasz szinpadok etc.)
Alakitása most még kiforrottabb volt, mint a tavalyi debut alkalmával - bár már akkor is nagyon tetszett!!!
A Siciliana (Bolero) végén igaz most elhagyta a (fakultativ) tartott e´´´-t, na és, nem (csak) erröl szól ez a szerep, pláne egy ILYEN szerep; de nem csodálkoztam rajta, hogy a Purdy-s "botrány" után nem vállalta be a plusz acuto-t, s inkább egy "biztonsági kört futott" - de a Siciliana még igy is nagy élmény volt (=ja, és jól tette, hogy a Siciliana elején, elég gyorsan "ledolgozta magát" a lépcsösoron, nem úgy mint tavaly, hogy végig lépcsözött és az e´´´-t már a koporsónál énekelhette...)
Egyébként úgy látszik Radvanosky eleve Verdi "haggyilkos leányaira" (Soprano drammatico d´agilità) szakosodott, hiszen Elena mellett énekli Ernani-Elvira-t, Abigaille-t is énekelni fog, továbbá repertoárján szerepel Trovatore-Leonore... Egy interjúban emlitette, hogy elkészült elsö áriaalbuma - Verdi áriákkal - kiváncsi vagyok, még nem jelent meg...

Nucci-t és Burchuladze-t együtt, egy elöadáson látni mindig nagy élmény és ritka alkalom, s hogy a voce kissé megkopott, na és?! - ök azért még mindig képesek a varázslatra!...

"Rendezésröl" pedig ne is beszéljünk! Hol? Mi? Semmi! Túró!

Ja, én Purdy mellett igazából a kifejezetten xar dirigenst Buuuh-ztam volna ki: amit a vonósok müveltek (kifejezetten a csellók!) az kritikán aluli volt, vagy a zártszámokban gyakran alkalmazott obligát hangszer a piccoloflöte, amely mindig túl korán lépett be, s penetránsan, agressziven szólt.
A zenekar összeségében is gyakran "szanaszét" - no comment! Zenekari vonatkozásban - számomra! - az elmúlt évek egyik legprimitivebb elöadása volt tele bakikkal etc.
Opernglas, avagy operai távcső... • 158692008-06-11 12:11:44
PS.: Egy ismerösöm szerint Ikaia-Purdy-nek EZÉRT a "teljesitményért" Olaszországban már döglött macskákat vagy legalábbis paradicsomot dobtak volna a szinpadra - egyébként itt is bekiabált vki. a kakasülöröl vmit. (olaszul) a szinpadra - de a nagy tumultusban csak azt lehetett kivenni, hogy a mondat vége: "Verdi!" volt...

Minden esetre ilyen extrém és heves reakciót az elöadás alatt(!), mégha negatív elöjellel is, nem éltem meg eddig a STOP amúgy sokszor halvérü és kiszámithatatlan publikumától!...
"Érdekes volt..."

De jövöre Bp.-en Vespri, ráadásul az olasz verzió - kiváncsi vagyok! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158702008-06-11 12:30:05
Azért Burchuladze még mindig különb Procida, mint pl. korábban Raimondi - azt pedig hogy a II. felv. hogy szólt, hát na bummm, fasza egy szerep: bejön a szinpadra és gyerünk, ott az ária,"minden bemelegités nélkül", ami minden más, csak nem könnyü kis galopp!...

Nem sok basso cantate rohangál jelenleg a nagy világban, aki igazán jobb Procida lenne!
Scandiuzzi?!-a voce tavaly úgy lebegett ugyanebben a szerepben, hogy át lehetett rajta egy focilabdát rúgni. A savtalan-borstalan Alastair Miles, netán Prestia?! Na ne!!!...
Opernglas, avagy operai távcső... • 158722008-06-11 12:41:51
...nem tudom, de nem is érdekel. ;-0)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158752008-06-11 12:51:07
...Purdy itt mindig az "örökös beugró" (=nem, is tudom, hogy kapott-e valaha igazán premiert v. kiemelt elöadást?!) - minden esetre (szerintem) STOP-viszonylatban erösen "B"-kategória, de azért a megbízható fajtából (nagy repertoárral rendelkezik) - kedvencem sosem volt, nem is lesz, s azért produkált ö ettöl valóban 100X különb elöadásokat korábban - nyilván más szerepkörben(!) - de Arrigo-val nagyon pofára esett!!! Ember legyen- pontosabban énekes/énekesnö legyen a talpán, aki egy tisztességes Arrigo-t és Elena-t énekel live, mindenféle studiós és hangmérnöki csoda nélkül...

(Vasárnap volt a társaságunkban 2 énekes is, ök már az I. felv. után azon izgultak, hogy vajh´ végig tudja-e csinálni Purdy a teljes elöadást? Aztán kitört a parasztgyalázat a IV. felv. ária után nyiltszinen, s az V. felv. után azt mondta nekem az egyik énekes, "hogy a végén már ö kapott torokfájást pusztán attól, ahogy Purdy énekelt!")
Opernglas, avagy operai távcső... • 158762008-06-11 12:52:09
MOST? - vagy évekkel ezelött a Scala-ban?
Opernglas, avagy operai távcső... • 158812008-06-11 13:02:15
...és hol énekli most - tudtommal 2006 elött énekelte vmikor (eddig) utoljára - s az elköv. idöszakban (2009. jún.-ig) sem szerepel a tervezett fellépései között.
Opernglas, avagy operai távcső... • 158822008-06-11 13:03:08
...az véletlenül nem a Scala-s felvétel CD-változata (live) volt?
Opernglas, avagy operai távcső... • 158852008-06-11 13:08:06
...én meg azt írtam eredendöen, hogy jelenleg ki lenne esetleg jobb Procida, mint az érett Burchuladze?! ;-0)

A Borisz-t csak felvételröl hallottam - de az "érett" Furlanetto nekem pl. en block jobban tetszik, mint a "fiatal".
Opernglas, avagy operai távcső... • 158872008-06-11 14:58:07
...a 31.-én valszeg több szerencséje lehetett Mr. Purdy-nek, és nem volt botrány...
(Az egyik napilapban megjelent kritika - az elsö repríz után - azért már akkor is finoman, de eléggé egyértelmüen kiemelte, hogy az elöadás leggyengébb láncszeme Ikaia-Purdy...)
Elképzelhetö, hogy 8.-án valóban rossz napot fogott ki és minden összejött, de tényleg voltak operaparódia-monentumai szegény Purdy-nek, amikor nem tudja az ember, hogy sajnálja, vagy csak a fejét csóválja?!?

Ad Radvanovsky: nem olyan régen olvastam egy interjúban, hogy a legnagyobb szerepálma: "Norma! Norma! Norma!" - na végre itt egy igazi Norma-hang(!!!), nagyon drukkolok neki, hogy minél hamarabb összejöjjön!!! ;-)
A IV. felv ária zárókadenciájában megint megcsinálta 2X azt a lefutó skálát, amit tk. "alt-lágéban" fejezett be - nem semmi, pl. Caballé v. Arroyo még studió körülmények közett sem vállalt be ilyesmit.
Opernglas, avagy operai távcső... • 158902008-06-11 15:12:18
"Mondjuk nem vagyok Bp-en elkényeztetve tenorokkal, úgyhogy számomra OK volt." - persze, mint minden: ez is relativ, de azért nyilván a STOP és a MÁO, tetszik-nem tetszik, azért még hivatalból sem ugyanaz a "level"!
Vagyis ami Bp.-en a "még elmegy-kategória", az elvileg Bécsben (elvileg) már az "egyáltalán nem megy-kategória" lenne...

Egyébként pont hasonló a propos-ból beszélgettünk a napokban kedves barátokkal/ismerösökkel arról, hogy sok magyar operabarát igen "érdekes" értékrenddel bír: míg a MÁO-ban tk. még ma is szinte lehetetlen "MEGBUKNI" (=énekeseknek!) akármilyen fertelmes(!!!) volt a produkció: jön az udvarias, jól nevelt, ütemes, megbízható és kiszámitható taps - annyira igaz emancipálódott már a publikum, hogy pl. egy Wagner Katát ki-Buuuuh-zta (=húúúúú, de nagy dolog!!!) - DE ha tegyük fel, hogy a magyar müvészek mellett/helyett pl. egy nemzetközi rangú énekemüvész is fellép Bp.-en és tételesen kevésbé van jó passzban (mindegy miért - nem tudjuk, semmi közünk hozzá), és nem nyújt 110%, hanem csak 80%-at, akkor azonnal beindul a fikázás: "Minek kellett ide hívni???!!! Van nekünk sokkal-de-sokkal jobb!!!" - itt jegyzem meg, ilyenkor következö gondolatom: csak már látnám/hallanám végre azt a jobbat/szebbet/tehetségesebbet etc.; nyilván, akinek nem inge, ne vegye magára - vagyis TISZTELET A KIVÉTELNEK! :-)
Minden esetre érdekes dolgok ezek - ha nem jön vendégmüvész az a baj, ha meg jön és vmi. mégsem tetszik, na akkor az persze még nagyobb baj! - bár a fikázók azért arra nem gondolnak, hogy forditott elöjellel, ha éppenséggel tehetséges magyar énekmüvészek halmoznak sikereket külföldön, vagy esetleg mégis kifognak egy kevésbé sikeres estét - én még olyasmivel nem találkoztam, hogy a "mindenkori hazai publikum" azon fröcsögött volna, hogy "miért kellett meghívni a magyar vendéget - miközben van nekik hazai, saját=sokkal jobb!?!..." (?)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158912008-06-11 15:13:23
"Nem bánnám, ha készülne a műről új felvétel, persze Radvanovskyval. Az Arroyo-félét ismerem -jó jó - de valahogy mégsem az igazi." -EZT beszéltük mi is vasárnap!!!!!!!!!!!!! ;-))))))))

Déryvel a Verdi áriák Hungaroton LP-n és most már egy válogatás CD-n is szerepel...
Opernglas, avagy operai távcső... • 158922008-06-11 15:15:15
...amire még nagyon fáj a fogam: MET-szezonnyitó premier "Vespri" - ott DEUTEKOM énekli Elena-t és a fiatal Domingo pedig Arrigo! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158942008-06-11 16:03:15
...ha jól tudom még ezt nem adták ki, legalábbis nem láttam még eddig, viszont Deutekom párizsi elöadását úgy látszik igen - íme, ebben a szereposztásban:

Verdi - I Vespri Siciliani
(02.01.1975 (?) m. F.Bonisolli, P.Glossop, R.Raimondi; Dir.: N.Santi - Paris Op Orch)


(A MET-es produkció(k)ban - a ´70-es évek folyamán - legtöbbször talán Milnes énekelte a bariton szerepet és Diaz pedig Procida-t...)
Opernglas, avagy operai távcső... • 158982008-06-11 19:41:40
:-))) Hát persze - addig nekem nincs egy szavam se, amig tényleg vki. vmiben egészen kiváló.
Csak ez a szelektáló-szemlélet zavar(t) - hiszen külhonban hasonló jellegü diszkriminációval még sehol nem találkoztam: ha sikere volt/van éppen egy magyar müvésznek, akkor ünneplik, ha esetleg vmiért mégis gyengébb lett volna ezért v. azért, még sehol nem hallottam olyasmit, hogy "minek hívták a magyart, van nekünk jobb/szebb/tehetségesebb!" ;-0)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159002008-06-11 20:46:59
...akkor talán feltünt, ha meg is számoltad - hogy a Bravo-k, késöbb, mint kompenzáció(!) - a Buuuh-k és bekiabálás(ok) alatt/után voltak és nem elötte! ;-)
Hogy mennyire volt "drámai" a helyzet, vagy kevésbé: figyelmedbe ajánlom - kiegészités képpen - a Merker aktuális kritikáját is!...
Van egy olyan érzésem, hogy mind a darabot, mint az énekest jobban ismerik, mint Te, vagyis volt mihez viszonyitani minden értelemben.

Íme egy részlet:
(...)"Welcher Teufel Keith Ikaia – Purdy ritt, den Arrigo (die einzig erfundene Hauptrolle) zu singen, ist die Frage. Er war schlecht beraten .. und es ging leider auch wirklich daneben. Solche Mißfallenskundgebungen habe ich auf offener Szene noch nie erlebt, ....das kann doch nichts mit den derzeitigen Straßentönen zu tun haben."(...)
E. Habermann

"Egyáltalán nem kellett azon aggódni, hogy nem tudja befejezni" - aha, egyébként érdekes, hogy ezzel kapcsolatosan a publikumban soraiban jelenlévö énekesek is más véleményen voltak, méghozzá az I. felv.-tól kezdve....
Opernglas, avagy operai távcső... • 159072008-06-12 08:43:31
...tavaly sokkal homogénebb volt az Vespri-sorozat, mint az idén - igaz Radvanovsky és Nucci már akkor is benne voltak a szereposztásban(=ök már akkor is ott voltak a top-on rendesen!) - holott ha bejön a papirforma, akkor pont az idei reprízeknek "illett volna" jobban sikerülni...
Mindegy.
Ma utolsó elöadás - jövöre pedig már eleve nem szerepel a repertoárban; s ha Vespri, akkor irány Bp.
(Feltételezem ITT Wernicke eredendöen bele sem nézett/nézhetett - legalább - a zongorakivonatba, hanem a librettoból rendezett: nem lehet normális az, aki ilyen szerepek mellett az énekeseket több órán keresztül lépcsözni küldi...)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159102008-06-12 10:00:02
"Rendezés"(?),...na ja,...max. (lakbe)rendezés! :-(

PS.: Scandiuzzi-nak pedig tavaly szólt a hangja valóban, de mellesleg igen csak elviselhetetlenül lebegett...ami ugyancsak régi probléma, holott fiatal énekes.
Opernglas, avagy operai távcső... • 159132008-06-12 21:51:38
(...)"én kb. három embert hallottam búzni rövid ideig"(...) - ezek után - már elnézést - nekem mégis nagyon úgy tünt, mintha megszámoltad volna, hiszen annyira konkrét és direkt vagy/voltál kijelentéseddel - szóval ennyit a "ferditésröl"...
De ezen nem fogok lovagolni, nem érdekel.

Egyébként még annyi megjegyzést engedj meg: eleve te tetted fel a kérdést: "Hogy tetszett a Vespri?"- erre reagáltam elöször, aztán írt Zsoly is, s ha nem tetszik a vélemény, arról aztán végképp´ nem tehetek; benne van a pakliban - inntentöl kezdve a többi már a te dolgod...

Lehet tovább lapozni úgy érzem, eleve most megy az utolsó elöadás...
Opernglas, avagy operai távcső... • 159142008-06-12 22:43:40
...magyar Amonasro "Opern Air Gars am Kamp" fesztiválon

"Hervorragende Besetzung garantiert internationale Qualität

Radames, der ägyptische Feldherr, wird von Efe Kislali gesungen. Der Tenor erlangte bereits viel internationales Aufsehen für seine brillanten Darbietungen des „Otello“. Kislalis Repertoire umfasst neben dem Radames viele Hauptrollen, darunter Calaf aus „Turandot“, „Otello“, Don José aus „Carmen“ oder den Samson aus „Samson und Dalila“. Seine Geliebte, Aida, wird von Zvetelina Vassileva gesungen. Die Sopranistin ist zurzeit ein sehr gefragter Opernstar und auf vielen internationalen Bühnen zu Hause. Von Mai bis Juni 2008 singt sie die „Aida“ in der Oper von Cardiff, im Jänner 2008 sang sie die „Tosca“ an der Prager Staatsoper. Ein Jahr zuvor begeisterte sie als "Aida" an der Houston Grand Opera das amerikanische Publikum und 2006 sang sie die Leonora in "Il Trovatore" im Opernhaus von Messina. Aidas Vater, Amonasro, den König von Äthiopien, wird in Gars von Mihály Kálmándi gesungen. Der erfolgreiche Bariton überzeugte bereits 2007 in Gars als Graf von Luna in „Il Trovatore“ und ein Jahr zuvor als König Nabucodonosor (Nabucco) von Babylon. Als Orchester für das Opernair spielen die Brünner Symphoniker unter dem Dirigenten Ivan Parik."

www.opernair.at
Opernglas, avagy operai távcső... • 159202008-06-15 10:29:00
....hát igen - a "Kindertrompete" még mindig nagyon tud varázsolni! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159242008-06-15 10:59:58
....azért a STOP kb. 3X nagyobb, mint a MNSZ (=kb. 700 ülöhely), vagyis ha Silja éppen a STOP-ben legutóbb (PD) már kissé kevésnek tünt volumenben etc., azért gondolom, a MNSZ-t még mindig uralni tudja/tudta minden szinten: személyiség, kisugárzás, szerepformálás na és voce(?)...
Opernglas, avagy operai távcső... • 159262008-06-15 11:07:59
...persze Silja olyan szerepeket is (viszonylag) sokáig megtartott repertoárján, mint pl. a "Lulu" cimszerepe: oda magasság is kell + bizonyos fokig virtuózitás is. Ráadásul ö is korábban szinte mindig a II. felv. Königin-áriával ellenörizte, hogy "üzembiztos-e még a topregiszter?!" :-)

Szerintem sosem volt igazán "szép hang", na és(?), de mégis rendkivül izgalmas, sokoldalú "Sänger-Darstellerin".
Nagyon szeretem, tisztelem!... ;-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159302008-06-15 11:38:13
...csatlakozom: az utóbbi években vagy borzalmas, "leharcolt" (copyright by Popriscsin) vagy hirtelen meglepö módon, mégis régi fényében: szenzációs volt; minden esetre elég kiszámithatatlan szinvonalat képvisel(t). :-/
Opernglas, avagy operai távcső... • 159492008-06-20 16:29:09
...Sartori - sajnos - úgy látszik a teljes sorozatot lemondta. Fantini-ra én is külön kiváncsi vagyok: ebben a szerepben még nem láttam/hallottam - ugyanez vonatkozik Pape-ra... (d´Intino-t pedig eleve szeretem...)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159522008-06-20 16:32:18
...kb. 7-10 nappal ezelött még ö szerepelt a szereposztásban (STOP-honlap) de késöbb "kicserélték" Farina-ra,...(?)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159532008-06-20 16:32:48
...mármint az utolsó elöadások alkalmával.
Opernglas, avagy operai távcső... • 159632008-06-23 08:48:24
23. Juni 2008

DON CARLO
(80. Aufführung in dieser Inszenierung)

Dirigent: Marco Armiliato
Inszenierung, Bühnenbild
und Kostüme: Pier Luigi Pizzi
Chorleitung: Thomas Lang

Philipp II.: René Pape
Don Carlo: Franco Farina
Rodrigo: Thomas Hampson
Großinquisitor: Stefan Kocán
Mönch: Janusz Monarcha
Elisabeth: Norma Fantini
Eboli: Luciana D'Intino
Tebaldo: Laura Tatulescu
Lerma: Gergely Németi
Herold: Gergely Németi
Stimme vom Himmel: Simina Ivan
Opernglas, avagy operai távcső... • 159652008-06-23 14:17:46
...köszönöm! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159672008-06-23 23:55:02
...megérte - mert hatalmas sikere volt! :-)))
Opernglas, avagy operai távcső... • 159682008-06-24 10:34:46
...repeta, de most francia változatban:

24. Juni 2008

DON CARLOS
(24. Aufführung in dieser Inszenierung)

Dirigent: Bertrand de Billy
Inszenierung: Peter Konwitschny
Inszenierung Autodaphé und
Video-Regie: Vera Nemirova
Bühnenbild, Kostüme: Johannes Leiacker
Lightdesign: Hans Toelstede
Dramaturgie: Werner Hintze
Chorleitung: Janko Kastelic

Philippe II.: Ain Anger
Don Carlos: Ramón Vargas
Rodrigue: George Petean
Grand Inquisiteur: Wolfgang Bankl
Mönch: Dan Paul Dumitrescu
Elisabeth: Iano Tamar
Eboli: Nadia Krasteva
Thibault: Sophie Marilley
Comte de Lerme: Benedikt Kobel
Herold: Cosmin Ifrim
Stimme vom Himmel: Ileana Tonca
Coryphée:
Opernglas, avagy operai távcső... • 159702008-06-24 10:42:59
...tartok töle, hogy a zenei oldal(=különösen az énekesek!) nem lesz olyan ütös, mint tegnap - de Konwitschny-nek ez a rendezés viszont nagyon összejött (=bár Hamburgban még többet kihozott belöle) - nem hagyhatom ki: úgy néz ki, ez is lekerül a repertoárról! :-(
Opernglas, avagy operai távcső... • 159732008-06-24 12:21:51
...de úgy néz ki, sajnos ez egyelöre tényleg az utolsó Don Carlo/Don Carlos ciklus lesz(?)... Várjuk ki a végét!
Opernglas, avagy operai távcső... • 159762008-06-25 00:06:58
Andreas HOMOKI ab 2012 INTENDANT DER ZÜRICHER OPER

Der Verwaltungsrat der Opernhaus Zürich AG hat Andreas Homoki zum neuen Intendanten der Zürcher Oper gewählt. Andreas Homoki, Intendant der Komischen Oper in Berlin, wird seine Intendanz im Sommer 2012 antreten. Alexander Pereira verlängert seine Ära um ein Jahr.

Der Verwaltungsrat der Opernhaus Zürich AG hat vor rund einem Jahr eine Findungskommission eingesetzt. Es gehörten ihr Präsident und Vizepräsident, Josef Estermann und Peter Wuffli, sowie Regierungsrat Markus Notter und Kulturbeauftragte Susanna Tanner an. Die Findungskommission wurde von Sir Peter Jonas, bis 2006 Intendant der Bayerischen Staatsoper und 1. Vorsitzende der Deutschen Opernkonferenz, von Gerhard Brunner, Direktor des “Executive Master in Arts Administration“ an der Universität Zürich, und von Clemens Hoegl, geschäftsführender Partner der Egon Zehnder International Schweiz, unterstützt.

Die Findungskommission entwickelte ein Kandidatenprofil, welches künstlerisches Profil und die Fähigkeit, ein künstlerisches Konzept zu vermitteln, Leadership und Erfahrung, nachgewiesen durch die erfolgreiche Führung eines Musiktheaters, und persönliche Qualitäten wie Offenheit und Charme einschloss. Zudem sollte der Kandidat oder die Kandidatin für die Aufgabe in Zürich grundsätzlich einen Horizont von zehn Jahren vor sich haben. Sie oder er sollte also einer mittleren Generation angehören.

Die Findungskommission verschaffte sich einen breiten Überblick über die Opernhäuser Europas und ihre führenden Persönlichkeiten, besonders in den deutschsprachigen Ländern, klärte deren Verpflichtungen ab und erkor aus einem Dutzend Kandidatinnen und Kandidaten einen Wunschkandidaten, den sie auch für Zürich gewinnen konnte.

Der Verwaltungsrat der Opernhaus Zürich AG freut sich, Andreas Homoki als neuen Intendanten der Zürcher Oper vorzustellen. Andreas Homoki, geboren 1960, Regisseur, ist Intendant der Komischen Oper Berlin.

Die Komische Oper Berlin steht wie keine andere Oper für Musiktheater. Andreas Homoki trat 2002/2003 als Chefregisseur in die Fussstapfen von Harry Kupfer und wurde 2003/2004 zum Intendanten berufen. Er hat das traditionsreiche Haus in den Mittelpunkt der Diskussionen um zeitgenössische Operninterpretation gerückt und vermochte das musikalische Profil des Ensembles noch klarer zu konturieren.

Andreas Homoki ist ein Regisseur von internationalem Ruf. Gleichzeitig ist er Intendant im weitesten Sinne des Wortes: Führungspersönlichkeit, Motivator, Chefredaktor und Interpret. Er schuf an der Komischen Oper eine Atmosphäre, die Vorstellungen von höchster Qualität ermöglicht. Die Komische Oper wurde letztes Jahr von der Kritiker-Umfrage der Fachzeitschrift Opernwelt denn auch zum Opernhaus des Jahres gewählt.

Andreas Homoki freut sich auf die Arbeit in der Schweiz, in der die grossen Operntraditionen Italiens, Frankreichs und des deutschsprachigen Raums wie nirgends sonst zusammentreffen. Er freut sich, auf den beeindruckenden Leistungen Alexander Pereiras aufzubauen. Es reizt ihn, innovatives Musiktheater an einem Standort in Szene zu setzen, der seit vielen Jahren für allerhöchste künstlerische Standards steht.

Andreas Homoki tritt seine Intendanz im Sommer 2012 an. Er hat sich mit dem Regierenden Bürgermeister von Berlin auf eine Auflösung seines Vertrages auf Ende der Spielzeit 2011/2012 einigen können.

Alexander Pereira wird seine Ära um ein Jahr verlängern. Der Verwaltungsrat der Opernhaus Zürich AG ist glücklich, dass damit auch das Zwischenjahr in besten Händen bleibt. Zugleich wird Alexander Pereira als jener Intendant in die Geschichte des Opernhauses eingehen, der ihm am allerlängsten vorgestanden hat.

Alexander Pereira hat das Zürcher Opernhaus in hohem Mass geprägt und zu anhaltendem Erfolg geführt. Er wird es auch die nächsten Jahre auf Erfolgskurs halten. Der Verwaltungsrat der Opernhaus Zürich AG ist überzeugt, dass Andreas Homoki in Kontinuität und Wandel auf den Verdiensten Alexander Pereiras aufbauen und an der Erfolgsgeschichte des Opernhauses weiter schreiben wird.

Erste Pressemeldungen:

NZZ

mzbern

Homoki – Wikipedia

(Merker)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159772008-06-25 00:08:14
RRIE KOSKIE WIRD INTENDANT DER KOMISCHEN OPER BERLIN

Der Intendant der Komischen Oper Berlin, Andreas Homoki, wechselt zur Spielzeit 2012/13 an das Opernhaus Zürich und übernimmt dort die Intendanz von Alexander Pereira.

Zum gleichen Zeitpunkt wird der 1967 in Melbourne/ Australien geborene Regisseur Barrie Kosky die Leitung der Komische Oper übernehmen. Kosky, der heute vom Regierenden Bürgermeister Berlins und Vorsitzenden des Stiftungsrates der Stiftung Oper in Berlin, Klaus Wowereit, als künftiger Intendant an der Behrenstrasse vorgestellt wurde, erhält einen Fünfjahresvertrag.

Andreas Homoki hatte die Komische Oper am 1. August 2004 übernommen und seinen Vertrag im vergangenen Jahr bis 2014 verlängert. Unter seiner Leitung wurde das Haus an der Behrenstraße 2007 zum Operhaus des Jahres gekürt.

Barrie Kosky hatte bis 2006 zusammen mit Airan Berg die künstlerische Leitung des Schauspielhauses Wien inne. An der Komische Oper waren von ihm mehrere erfolgreiche Inszenierungen zu sehen, darunter Le Grand Macabre, Die Hochzeit des Figaro und jüngst Kiss me Kate.

Klaus Wowereit: „Berlins Opernfreunde danken Andreas Homoki und freuen sich auf Barrie Kosky. Der reibungslose Wechsel an der Komischen Oper wird das Haus auf der Erfolgsspur halten. Er zeigt aber auch, wie attraktiv Berlin international als Opernstadt heute ist."

(Merker)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159782008-06-25 00:08:45
BARRIE KOSKIE
Opernglas, avagy operai távcső... • 159792008-06-25 00:10:50
...és egy magyar vonatkozású hír:

* Carmen: Szántó Andrea

---------------------------------------

SCHLOSSFESTSPIELE SCHWERIN starten am 4. Juli 2008 : Countdown für CARMEN - bereits 80 % der Karten für die 23 Vorstellungen verkauft


Die SCHLOSSFESTSPIELE SCHWERIN 2008, die auch in diesem Jahr im größten Festspielmagazin Europas im internationalen Vergleich auf Platz drei rangieren und damit nach Savonlinna in Finnland und den Haydnfestspielen in
Österreich für Deutschland an erster Stelle stehen, feiern am 4. Juli 2008 Premiere auf dem Alten Garten. Nach fünf Verdi-Opern in Folge kommt 2008 mit "Carmen" erstmals ein Werk aus der Feder des französischen Komponisten
Georges Bizet zur Aufführung.

34.000 Karten - damit 80 % - für die insgesamt 23 Vorstellungen, die bis zum 10. August 2008 auf dem Alten Garten zu erleben sein werden, sind verkauft.
Neun Vorstellungen sind bereits ausverkauft. Schwerins Alter Garten mit seinem unübertroffenen Architektur-Ensemble aus Staatstheater, Staatlichem Museum und romantischem Märchenschloss könnte geeigneter für eine Open-Air-Arena nicht sein. Und so finden - ganz nach dem Vorbild Veronas - seit 1993 die alljährlichen Operninszenierungen der SCHLOSSFESTSPIELE SCHWERIN mit großem Publikumserfolg statt. Ihr Markenzeichen sind hochkarätige Inszenierungen, eine atemberaubende Kulisse, international bekannte Solisten, große Chöre und die traditionsreiche Mecklenburgische
Staatskapelle Schwerin.

Generalmusikdirektor und Operndirektor Matthias Foremny, auch in diesem Jahr der musikalische Leiter der Open-Air-Produktion, hat die gefeierten Stars der SCHLOSSFESTSPIELE aus den vergangenen Jahren mit jungen Talenten
kombiniert, um dem Publikum sowohl Wiederbegegnungen als auch Neuentdeckungen zu ermöglichen und hat diesmal großen Wert darauf gelegt, das eigene Musiktheaterensemble verstärkt in die Operninszenierung einzubinden. Regie führt Frank Bernd Gottschalk, der seit über vier Jahrzehnten als Opernregisseur arbeitet und für das Mecklenburgischen
Staatstheater 2006 im Großen Haus mit großem Erfolg Giuseppe Verdis Oper "Falstaff" inszenierte.

Weitere Vorstellungen: 5. Juli bis 10. August 2008 jeweils donnerstags bis sonntags um 21 Uhr auf dem Alten Garten

Kartentelefon: 0385 / 5300 - 123; kasse@theater-schwerin.de
Opernglas, avagy operai távcső... • 159812008-06-25 00:48:43
...sokat énekel pl. Mannheim-ben, de vendégként máshol is - szép repertoárral bír. :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 159832008-06-25 17:17:53
...fiatal müvészek nyilvános koncertje ma este:

Vortragsabend der Dirigier-, Korrepetitions- und Opernrepertoireklasse von Hrn. Prof. Cencic: Mi., 25.06.2008, 19.00 Uhr
Ort: Prayner Konservatorium, Gr. Ehrbarsaal

S a program:


L. Delibes Duett - Lakmé, Mallika Mitsuyo Okamoto (Sop.) aus „Lakmé” Satoko Yamamoto (Ms.)
Klavier: Hanako Toyoda


R.Strauss Duett - Arabella, Zdenka Hiromi Goto (Sop.)
aus „Arabella” Yi Wang (Sop.) Klavier: Hanako Toyoda


G. Donizetti Il dolce suono….. Mitsuyo Okamoto (Sop.) aus „Lucia di Lammermoor” Flöte: Qiu-Yun Chen Klavier: Hanako Toyoda


G. Donizetti O mio Fernando Satoko Yamamoto (Ms.) aus „La Favorita” Klavier: Makiko Motai


G.Puccini Duett - Tosca, Scarpia Etelka Polgár (Sop.) Arie - Tosca " Vissi d'arte , vissi d'amore" Joo-Hwan Moon (Br.) aus „Tosca” Klavier: Makiko MotaiR.Strauss Duett - Sophie, Octavian Francesca Park (Sop.) aus „Der Rosenkavalier” 2.Akt Satoko Yamamoto (Ms.) Klavier: Erina Nakasaku


Terzett - Sophie, Marschallin, Octavian Francesca Park (Sop.) aus „Der Rosenkavalier” 3.Ak Hiromi Goto (Sop.) Satoko Yamamoto (Ms.) Klavier: Hanako Toyoda


PauseMit dem
ORCHESTER DES PRAYNER KONSERVATORIUMS : L.V. Beethoven Symphonie Nr.3 op.55 Dirigent: "Eroica" 2.Satz


J. Strauss Seufzer Galoppe Dirigent :


F. Lehár Dein ist mein ganzes Herz Seth Hobson (Ten.) aus "Das Land des Lächelns" Dirigent :


P. Mascagni Intermezzo Sinfonico aus "Cavalleria Rusticana"


A. Catalani Ebben, n'andrò lontana Hiromi Goto (Sop.)
aus "La Wally" Dirigent :


L. Delibes Lakmé - Glöckchenarie Francesca Park (Sop.) aus "Lakmé" Dirigent :
Opernglas, avagy operai távcső... • 159842008-07-09 09:15:31
...La Stupenda kórházba került:

Sopranistin Joan Sutherland nach Unfall in Spital

Die 81-jährige ehemalige Sopranistin Joan Sutherland ist in ihrem Heim in der Nähe des schweizerischen Montreux schwer gestürzt und hat hospitalisiert werden müssen.

Laut internationalen Presseberichten ist die Sängerin, die sich vor zwanzig Jahren vom aktiven Konzertleben zurückgezogen hat, beim Blumenpflücken so unglücklich gefallen, dass sie sich beide Beine gebrochen hat.

Laut ihrem Ehemann, dem Dirigenten Richard Bonynge, wird sie rund acht Wochen im Spital verbringen müssen. Das Paar beabsichtigte, nach Australien zu reisen, wo Bonynge mit der Opera Australia «Lucia di Lammermoor» zur Aufführung bringen soll. (cf)

(codexflores)


Jobbulást!
Opernglas, avagy operai távcső... • 159872008-07-09 10:55:35
"Jön egy felfekvéses tüdőgyulladás"(...) - lehet, hogy ez Magyarhonban,-ill. az ottani EÜ-ben még (mindig?!) "halálos itélet" egy ilyen törés után a rettegett tüdögyulladás - azért kissé odébb - ez már régen nem divat! - ugyanis a balseb.-i/orthopédiai kezelés/therápia mellett evidens az obligát "Pneumonieprohylaxe" és a mindenre kiterjedö "Physiotherapie"...

Bízom benne, hogy fel fog épülni újra!!!
Opernglas, avagy operai távcső... • 159902008-07-09 11:10:47
...ha a nyár folyamánb úgyis Bécsben és Salzburgban jársz - ajánlom keress fel egy-két "Unfallkrankenhaus-t" vagy bármely kórház orthopédiai osztályát! :-)

Nálunk "nem hullottak a betegek" - volt köztük közel 90 éves is combnyaktöréssel - volt minden: Physiotherapie, Pnemonieprophylaxe és természetesen "reaktivierende Pflege" - míg Magyarországon - ha nem tejel a kedves beteg(!) - ugyan meg nem forditják az ágyban (=tisztelet a RITKA kivételnek!!!) - úgy nem nagy müvészet tüdögyulladást kapni, akár 20 évesen sem, ha tartósan ágyhozkötve a delikvens,... :-(
Opernglas, avagy operai távcső... • 160072008-07-17 21:11:39
...hagyd a fenébe - nem érdemes vele foglalkozni: ebben éli ki magát Indykrafft & Co. itt a Momus-n, hogy a kbözö topic-okban - váltakozó rendszerességgel - s minden különösebb összefüggés nélkül beírogat, vagyis a felesleges xarkeverésben jeleskedik. Tök mindegy mi a téma!
Ennyi...
Opernglas, avagy operai távcső... • 160232008-07-19 08:40:33
...Edgar-kritika-részlet magyar vonatkozásban (is):

WIEN / Rossauer Kaserne: EDGAR von Giacomo Puccini
Eine Produktion der opernwerkstatt wien
Dritte Vorstellung am 18. Juli 2008

(...)"Dennoch: „Edgar“, das ist Puccini auf dem Weg zu sich selbst, von Belcanto über Verismo zur unikaten Komponistenpersönlichkeit. Vor allem die Titelrolle zeigt, was er bereit war, Tenören in die Kehle zu legen, und Enrique Ambrosio ist ein qualifizierter Puccini-Sänger mit schlanker Stimme und sicherer Höhe. Bedenkt man, dass der Komponist später mit Ausnahme des Scarpia keine einzige wirklich hochrangige Bariton-Partie geschrieben hat, dann ließ die Rolle des Frank (Michele Kalmandi mit markiger Stimme und ebensolcher Persönlichkeit) eigentlich viel mehr hoffen - das ist eine vollwertige Hauptrolle im Darstellerquartett. Als der lyrische und der dramatische Sopran wetteiferten Angela Rotondo und Anna Ryan (die „Böse“ ist eben immer interessanter!) mit Spitzentönen. Apostol Milenkov musste, als wäre er von Verdi, mit Basses Gewalt Flüche singen… Das Orchester unter Tiziano Duca hatte, man muss es leider sagen, an der Dramatik des Geschehens nicht allzu großen Anteil, der Chor schon etwas mehr. Über Regie (ob es um Chor oder Solisten ging) wollen wir schweigen.(...)"

Renate Wagner


(Merker)
Opernglas, avagy operai távcső... • 160242008-07-20 09:49:50
...most: ORF2 - 'Matinee'
"BELLA FIGURA - MÜSSEN SÄNGER DICK SEIN?"

pl. Deborah Voigt nyilatkozik: a Gastric-Bypass-mütétröl, a Covent Garden-es "story" és annak következményeiröl etc.
(A ´96-os MET Gálából részlet: "Csarnokária" - remek volt!!!)

A müsorban szerepel tk. S. Sweet is, akit számomra érthetetlen módon "csak" énekatanárnak titulálnak,... :-(((
Elég ignoráns hozzáállás, hiszen valóban sokoldalú, sikeres énekmüvész volt, mielött visszavonult és kizárólag pedagógiával foglalkozik.
Sweet nyíltan beszél betegségéröl és arról is, hogy aktiv pályafutása folyamán ILYEN mütétbe soha nem egyezett volna bele...
(A bejátszott Turandot-részletek nagyon impozánsak!)

Ja és Flagstad éppen egy fergeteges "Hojotoho-val" énekelte be magát egy archiv felvételen,.... :-)

Megszólalnak továbbiakban: Holender, aki nyíltan kimondta, hogy molett énekeseket/énekesnöket alapból nem szerzödtet... No comment! (Ugyan nézzen már tükörbe a kb. 44 db SZTK-s müfogával egyetemben,...)
Opernglas, avagy operai távcső... • 160492008-07-22 09:39:06
...nem olyan régen Bécsben énekelt (Traviata - G. Germont).
Stoyanova volt Violetta.
Opernglas, avagy operai távcső... • 160502008-07-22 09:56:53
...bariton és basszus "találkozása":


Bonn - Streit in der Oper
Sänger würgt Sänger - 12.000 Euro Schmerzensgeld

Der Zoff in der Bonner Oper: Ein Chorsänger muss einem Kollegen 12.000 Euro Schmerzensgeld zahlen. Das entschied jetzt das Landgericht.
Neueste Meldungen ›
Mehr aus Bonn ›
Dazu muss der Bassist noch alle Folgekosten des Vorfalls von Silvester 2005 blechen. Das kann teuer werden. Vor der „Fledermaus“-Aufführung war der Opernsänger einem Sängerkollegen an die Gurgel gegangen.
Die Richter um den Vorsitzenden Gerald Meyers sahen es als erwiesen an, dass es einen tätlichen Angriff gegeben hat und der angegriffene Sänger wegen einer Stimmbandverletzung lange nicht singen konnte.
Für Solo-Auftritte, so sein Anwalt Volker Schulz-Telschow, reiche es bis heute nicht. Der Bassist habe bei Höhen und Tiefen weiter enorme Probleme. Ursprünglich hatte der Bassist sogar 25.000 Euro vom Bariton verlangt.
Der Eklat am Eingang des Zuschauerraums der Oper: Der Bassist klagte nach dem handfesten Streit über einen Kehlkopfschaden, konnte zwölf Monate nicht singen.
Der beklagte Bariton beteuerte seine Unschuld: „Die Verletzungen müssen woanders herstammen. Vielleicht von lautem Schreien.“ Ein HNO-Gutachter konnte diese These allerdings ausschließen: „Lautes Schreien scheidet als Ursache für das Hämatom an der linken Stimmlippe aus.“
Der verurteilte Bariton kann nun die höhere Instanz anrufen. Dafür muss er beim Oberlandesgericht Berufung einlegen.

http://www.express.de
Opernglas, avagy operai távcső... • 160532008-07-22 10:53:35
...s nem csak a Scala Balettegyüttese, hanem az Énekkar is új tagokat keres:

- Chorus Auditions -

Link: www.teatroallascala.org

A meghallgatások idöpontjai:

2008.9.8.: 9h szopránok (A-L)
2008.9.9.: 9h szopránok (M-Z)
2008.9.10.: 9h alt/mezzoszoprán
2008.9.11.: 9h tenor
2008.9.12.: 9h bariton/basszus
Opernglas, avagy operai távcső... • 160672008-08-06 09:30:46
"Wiener Meisterkurse"

Krisztina Laki
Deutschland - Ungarn

Lied, Oratorium, Oper

Klavierbegleitung: Judit Varga

Krisztina Laki, geb. in Ungarn, erhielt ihre Ausbildung bei József Réti in Budapest. Mehrere Gastverträge an den Opernhäusern von Köln, Stuttgart, Hamburg, Barcelona, der Mailänder Scala, der Oper von Paris, der Wiener Staatsoper etc. folgten (über 50 Premieren). Zahlreiche Auftritte als Lied- und Konzertsängerin in vielen Metropolen Europas und der ganzen Welt mit berühmten Orchestern und Dirigenten wie: C.M. Giulini, W. Sawallisch, J. Pritchard, B. Haitink, N. Harnoncourt, G. Prétre etc. zeugen von ihrer großen Erfahrung. Hinzu kommen diverse CD-Einspielungen. Sie hält weltweit regelmäßig viel beachtete Meisterkurse, ist Jurymitglied bedeutender internationaler Musikwettbewerbe und Dozentin am Münchner Richard-Strauss-Konservatorium. Für ihre Leistungen wurde sie 2001 in Wien mit dem Österreichischen Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst ausgezeichnet.

04. - 14. August 2008
Kursinhalt: das gängige internationale Repertoire aus Lied, Oratorium und Oper des internationalen Repertoires unter besonderer Berücksichtigung der Werke der Wiener Klassik
Vorbereitung: auswendig nach freier Wahl aus folgendem Programm:
- 3 Lieder, davon mindestens 1 aus der Wiener Klassik
- 3 Arien (Oratorium und Konzert von Barock bis Moderne), davon mindestens 1 Arie (auch Konzertarie) aus der Wiener Klassik
- 3 Opernarien, davon mindestens 1 aus der Wiener Klassik
Ohne Aufnahmeprüfung
Voraussetzung: ausreichende Beherrschung der Singstimme
Kurssprachen: Deutsch, Englisch, Ungarisch
Opernglas, avagy operai távcső... • 160682008-08-15 11:38:17
...tegnap este:

"Abschlusskonzert Meisterklasse Krisztina Laki" (Lied, Oratorium, Oper)
(Kurs von 4.-14.8.)
Konservatorium Wien Privatuniversität
Johannesgasse 4a
1010 Wien

Közremüködtek - fellépés sorrendjében:

* Yumil Abe - lírai szoprán (Japán)
* Lisa-Maria Jank - lírai mezzoszoprán (Ausztria)
* Raimund Minarschik - lírai tenor (Németország)
* Eva Trummer - lírai szoprán (Németország)
* Heéger Júlia - lírai szoprán (Magyarország)
* Missuray János - lírai bariton (Magyarország)
* Elena Laborenz - Lirico-spinto soprano (Oroszország/Németország)
* Tong Wang - lírai szoprán (Kína)
* Sarah Zich - lírai mezzoszoprán (Németország)
* Carmela Konrad - lírai koloratúrszoprán (Svájc)
* Markus Vollberg - "Kavaliersbariton" (Németország)
* Shu-Sheng Wang - Lirico-spinto soprano (Kína)
* Hámori Szabolcs - basszbariton (Magyarország)
* Dobi-Kiss Veronika - drámai mezzoszoprán (Magyarország)
Opernglas, avagy operai távcső... • 160702008-08-15 13:14:15
...miér´ kínai maffia nincs? - csak a "Süß-saure Ente"-t ismered?! :-0)

Jólcsináltaéskésztecccet, pedig általában nem vagyok oda ezekért a távol-keleti énekescsodákért! :-/
Opernglas, avagy operai távcső... • 160722008-08-15 13:30:24
"A tévolkeleti csodák közt kevés az igazi." - igazat böszéltél,...de ez a kisjány tényleg teccccet, nem hittem vóna...
Opernglas, avagy operai távcső... • 160842008-09-02 08:46:52
...mi a szösz?! STOP vs. MET?

KULTUR 01.09.2008

Staatsoper hat mehr zu bieten als die Met
Im Vergleich zu anderen weltberühmten Opernäusern schneidet die Staatsoper gut ab: Sie hat nicht nur den höchsten Eigenfinanzierungsgrad, sondern auch - mit 20 Opern mehr als die Metropolitan Opera - das größte Angebot.
Hoher Grad an Eigenfinanzierung
Die Wiener Staatsoper hatte laut einer Vergleichs-Studie in der Saison 2005/06 den und 2007/08 die größte Bandbreite im Repertoire aller verglichenen Opernhäuser.

Die vom Kanton Zürich beauftragte Studie des Münchner Unternehmensberaters "actori" bescheinigt der Staatsoper laut einer Aussendung des Hauses am Ring eine Eigenfinanzierung von 44 Prozent, im Vergleich lagen die Zürcher Oper bei 43,7 Prozent und die Bayerische Staatsoper bei 35 Prozent.
60 Produktionen in neuer Spielzeit
In der Spielzeit 2007/08 hatte die Wiener Staatsoper auch das breiteste Angebot: 48 Opern standen auf dem Spielplan (zusammen mit acht Ballettproduktionen und zwei Kinderopern waren es insgesamt 58 Werke).

Das Opernhaus Zürich spielte 33 Opernproduktionen, die New Yorker Metropolitan Opera 28. In der Saison 2008/09 gibt es in der Wiener Staatsoper (Eröffnung am 5.9.) 60 Werke an 285 Tagen.


ORF
Opernglas, avagy operai távcső... • 161092008-09-21 10:18:04
...na "bravo":

Die Arena von Verona ist faktisch bankrott

Mittlerweile sind ein Viertel der italienischen Opernhäuser wegen ihrer Schuldenlast unter spezieller staatlicher Vewaltung. Nun trifft es auch die populäre Arena von Verona, die nach groben Managementfehlern Pleite ist.

Laut einer diplomatisch verfassten Verlautbarung des italienischen Kulturministeriums hat der zuständige Minister Sandro Bondi Salvatore Nastasi beauftragt, die Leitung der Arena-Stiftung zu übernehmen.

Im Juli dieses Jahre ist überdies auch schon das Opernhaus von Genua unter staatliche Aufsicht gestellt worden.

Nastasi, der bereits das Opernhaus von Neapel betreut, hat nun offiziell zwei Monate Zeit, um die Buchhaltung in Verona in den Griff zu bekommen. Erfahrungsgemäss dürfte der Prozess aber erheblich länger dauern.

Einen bissigen Kommentar zur Situation der Arena von Verona erlaubt sich die Zeitung «La Stampa». Sie findet es absolut unerklärlich, dass ein Sommerfestival, das 16'000 Besucher anzieht, es schafft, 20 Millionen Euro Schulden anzuhäufen. (cf)

(http://www.codexflores.ch)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161112008-10-06 22:56:04
....hoppá! :-) Na ez nem semmi: most, az ORF hétfö esti müsorában: "KULTURMONTAG" (live) - bemutatták Dornhelm "La Bohème" filmjét (Nyetrebko & Villazon) premier pénteken a mozikban blablabla, s utána a közelgö STOP-premier (Faust) kapcsán meghívák Gheorghiu-t és Alagna-t a studióba,.....miután Gheorghiu-ék megtudták, hogy ugyanabban az adásban a Dornhelm-film beharangozójára is sor kerül - sarkon fordultak és ott hagyták a studiót az interjú elött,...............

"Szinház az egész világ!!!" :-)

(Minden esetre - amenyire ezt TV-n keresztül meg lehet itélni, a "Faust"-részletekben mind Gheorghiu, mind Alagna nagyon jók voltak!)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161132008-10-07 19:35:36
...gondolom nem Alagna miatt - hanem sokkal inkább Angela miatt "kellett" lelépni(?) - anno Nyetrebko STOP-es Sonnambula elöadásaival egy idöben (=ugyanebbenen a müsorban) - igaz akkor már nem volt ideje kivonulni, de Angela szerzett pár kellemetlen percet a müsörvezetöcsajnak, bár Gheorghiu védelmére szolgáljék, akkor valóban a riportercsaj volt tapló és szándékosan konfrontálni akarta Gheorghiu-t egy-két "kellemetlen" (direkt) kérdéssel; minden esetre nem volt rapli vagy kivonulás éppen ellenkezöleg: Gheorghiu ravasz macska módján, intelligensen és mégis elég keményen visszadobta a labdát,............
Opernglas, avagy operai távcső... • 161192008-10-09 21:59:28
Evchen Omi-ja,.......
Opernglas, avagy operai távcső... • 161202008-10-09 22:05:14
...kiváncsi vagyok, hogy fog tetszeni; pár éve fachján belül tényleg csúcs volt, az elmúlt években azonban nagy a csend körülötte,....fachját tekintve pl. Kasza Katalinhoz lehetne hasonlítani, igazi "Hochdramatischer Sopran",..................
Opernglas, avagy operai távcső... • 161222008-10-09 22:13:40
...hááááááát a MÁO-ban (is!) járatos egy másik jelentös európai operaház dirijének a fia a Hölgy ügynöke,................húúúúú, de szép hosszú és idétlen mondat lett,................................bocsánat!

Mindezt félretéve: Patchell korábban remek volt, azt tényleg nem tudom, hogy jelenleg milyen,......................
Opernglas, avagy operai távcső... • 161242008-10-09 22:25:41
...(egy) jó ügynök, mint tudjuk aranyat ér - minden más szekunder tényezö! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161462008-11-05 17:24:54
...sajnos teljesen igazad van! :-0)

Elüvölt mindent mezzoforte v. forte tartományban "oszt annyi" - nulla muzikalitás etc.; amit pedig "szinpadi szerepformálás" címen lenyom, az egyszerüen tragikomikus!!! (lásd akár DVD-n is: pl. Aida, Zürich-böl, Stemme-vel a címszerepben,.......) - amikor a rendezö elmagyaráz(ott) neki vmit, akkor nagyon kedves, figyelmes, barátságos stb., aztán felmegy/felment a szinpadra/próbaszinpadra és mindenröl megfeledkezve azonnal jön/jött a (sajátos) tragikomédia,...
Az említett Aida-elöadásokon - a DVD-felvétel idején - még az ingjét is kigombolta ("nem volt berendezve") - bár ne tette volna, így még groteszkebb figura lett Radames,... :-(
Opernglas, avagy operai távcső... • 161592008-11-22 18:43:13
...holnapra egy kis Wagner; Baechle - úgy látszik meggyógyult, eddig Lioba Braun énekelte Ortrud-ot,...

23. November 2008

LOHENGRIN
(24. Aufführung in dieser Inszenierung)

Dirigent: Leif Segerstam
Inszenierung: Barrie Kosky
Bühnenbild: Klaus Grünberg
Kostüme: Alfred Mayerhofer
Choreinstudierung: Thomas Lang

Heinrich der Vogler: Ain Anger
Lohengrin: Robert Dean Smith
Elsa von Brabant: Camilla Nylund
Friedrich von Telramund: Falk Struckmann
Ortrud: Janina Baechle
Heerrufer: Morten Frank Larsen

Beginn: 17.00

Opernglas, avagy operai távcső... • 161612008-11-22 19:16:45
...ezt a kihívást szívesen átengedem a Wagneriánusoknak! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161622008-11-26 10:48:04
125 Jahre Met mit Heppner, Domingo und Voigt

Mit der grossen Kelle anrichten will die New Yorker Met am kommenden 15. März, wenn sie ihr 125-Jahre-Jubiläum feiern wird. Auf der Bühne stehen werden unter anderen Heppner, Voigt, Dessay, Fleming, Gheorghiu, Florez und Alagna.

An der Gala werden Ben Heppner und Deborah Voigt Auszüge aus Wagners «Siegfried» zum Besten geben, und Placido Domingo wird in einem Duett aus «Simon Boccanegra» zu hören sein.

Insgesamt sollen laut «New York Times» 26 Opernsezenen realisiert werden, darunter solche aus Gounods «Faust», mit der das Haus am 22. Oktober 1883 feierlich eröffnet wurde.

Neben Natalie Dessay, Renee Fleming, Angela Gheorghiu, Juan Diego Florez und Marcello Giordani werden auch die Mezzosopranistinnen Stephanie Blythe und Waltraud Meier zu hören sein.

René Pape wird die Todeszene aus Mussorgskys «Boris Godunov» singen , Mariusz Kwiecien eine Arie aus «Don Giovanni» und Waltraud Meier sowie Roberto Alagna Auszüge aus Bizets «Carmen». (cf)

http://www.codexflores.ch
Opernglas, avagy operai távcső... • 161632008-11-26 10:49:22
Barenboim debütiert an der New Yorker Met

Für manchen tönt's zwar eher erstaunlich, aber der altgediente, in aller Welt beheimatete Spitzendirigent Daniel Barenboim gibt erst jetzt sein Debüt als Operndirigent an der New Yorker Metropolitan Opera. Mit Wagner.

Barenboims Einstand an der Met erfolgt am 28. November. Er wird eine Aufführung von Wagners «Tristan und Isolde» dirigieren. Die Einladung dazu ist alt: James Levine versuchte Barenboim schon vor 15 Jahren für ein Met-Dirigat zu verpflichten.

Der Auftritt bietet dem argentinischen Musiker überdies Gelegenheit, sich mit seinem Kollegen Levine an ein einziges Klavier zu setzen. Am 23. November spielen die beiden in der Weill Hall der New Yorker Carnegie Werke von Schubert und Brahms. (cf)

http://www.codexflores.ch
Opernglas, avagy operai távcső... • 161642008-12-02 06:01:37
...premier zongorával - zenekar helyett:

2. Dezember 2008, Neue Zürcher Zeitung

"Bretter, die nicht die Welt bedeuten

Fragmentarische Erstaufführung von Verdis «I masnadieri» in der Oper Frankfurt

Marianne Zelger-Vogt

Trotz Kälte und Wind stauten sich am Sonntagabend die Premierenbesucher vor der Frankfurter Oper: Transparente verkündeten «Streik», Handzettel lieferten Informationen. Es geht um den seit längerem schwelenden Konflikt zwischen der deutschen Musikergewerkschaft und dem Deutschen Bühnenverein. Die Musikergewerkschaft fordert, dass die für den öffentlichen Dienst ausgehandelten Lohnerhöhungen auch auf die Orchestermitglieder übertragen werden. Der Deutsche Bühnenverein hat zwar am 13. Oktober die Anpassung der Tarife beschlossen, der Abschluss eines neuen Tarifvertrages mit den Orchestern ist aber bisher gescheitert, weil Uneinigkeit darüber besteht, wie die Umsetzung der Lohnerhöhungen erfolgen soll. Um ihren Forderungen Nachdruck zu verleihen, haben die Orchestermusiker – nicht nur in Frankfurt – am vergangenen Wochenende Streikaktionen durchgeführt.

Klavier statt Orchester

Die Premiere von «I masnadieri» hat unter der musikalischen Leitung von Zsolt Hamar trotzdem stattgefunden, allerdings nur mit Klavierbegleitung. Und das bedeutete trotz dem professionellen und temperamentvollen Spiel der zwei sich ablösenden Pianisten eine gravierende Einbusse. Denn «I masnadieri», die zweite der vier Schiller-Opern von Giuseppe Verdi, findet höchst selten den Weg auf die Bühne. Selbst in der Verdi-Hochburg Zürich war sie seit einer konzertanten Aufführung in der Spielzeit 1982/83 nicht mehr zu hören. Nicht nur von der Musik, auch von den Sängerstimmen liess sich in der gleichsam skelettierten Frankfurter Wiedergabe kein gültiger Eindruck gewinnen. Zwar verhinderte die Klavierbegleitung das heute weitverbreitete Forcieren, doch sie konnte den Solisten umgekehrt auch nicht den orchestralen Klangteppich ausbreiten, der stimmliche Unebenheiten und Intonationstrübungen schluckt.(...)

http://www.nzz.ch/
Opernglas, avagy operai távcső... • 161652008-12-04 09:31:53
KATHARINA WAGNER SPRICHT ÜBER DEN TOD IHRES BESTEN FREUNDES

“Es ist noch immer ein großer Schock“

STEFAN MÜLLER STARB NEBEN IHR IM AUTO

Die Chefin der Bayreuther Festspiele, Katharina Wagner (30): Bislang schwieg sie zu dem dramatischen Unfalltod ihres Jugendfreundes Stefan Möller († 32).

Mitte November waren Wagner und Möller nachts auf der A9 Richtung Nürnberg unterwegs, als der Anwalt plötzlich tot hinter dem Steuer zusammensank. Eine Herzmuskelentzündung hatte sein Herz lahmgelegt.

Anwalt Stefan Müller († 32)

„Es ist ein großer Schock, noch immer“, sagte Wagner nun der Berliner Tageszeitung „B.Z.“. Die Urenkelin des berühmten Komponisten Richard Wagner stellte in Berlin ihre DVD „Meistersinger“ vor. Wagner: „Es ist unfassbar, wenn plötzlich dein bester Freund neben dir stirbt, der gerade noch einen neuen Radiosender gesucht hatte.“(...)


http://www.bild.de
Opernglas, avagy operai távcső... • 161662008-12-04 09:35:30
...Spangel emlegette nem olyan régen, hogy Héja Domonkos egy "kis" német szinházban dolgozik - akkor egy aktuális cikk a "kis" német szinház aktuális produkciójáról:

04.12.2008

Siegnot und Minneleide

Hans Pfitzners »Rose vom Liebesgarten« in Chemnitz

Von Werner Wolf

(...)Schwierigkeiten entstanden durch die Erkrankung des Generalmusikdirektors Frank Beermann, der mit der Einstudierung begonnen hatte. Doch der Kapellmeister Domonkus Héja übernahm diese komplizierte Aufgabe kurzfristig, leitete die letzten Proben und dirigierte die Premiere, die vom MDR-Figaro mitgeschnitten und live übertragen wurde, mit großem Einsatz. Da bleibt an klanglicher Differenzierung allerdings noch manches zu tun, auch im Klangverhältnis zwischen Sängern und Orchester. Für die geplante CD-Produktion könnte der Tonregisseur da wohl schon manches geregelt haben."


http://www.neues-deutschland.de
Opernglas, avagy operai távcső... • 161672008-12-04 09:51:10
...Crider & Cura & RAMEY együtt - tegnap este, egy szimpla "repertoár"-Tosca-elöadáson (STOP); hmmmm,..."nem a leggyengébb" felhozatal! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161682008-12-04 10:10:29
...pardon: tegnapelött (dec.2.)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161722008-12-07 10:03:01
"Intermezzo": Glaser singt statt Isokoski

Umbesetzung im Theater an der Wien

Wien - Aufgrund einer "vokalen Erschöpfung" hat die Kammersängerin Soile Isokoski die Titelpartie der Christine in Richard Strauss "Intermezzo" zurücklegen müssen, teilte das Theater an der Wien am Freitag in einer Aussendung mit. Die Schweizer Sopranistin Carola Glaser hat kurzfristig diese Partie übernommen und wird an der Seite von Kammersänger Bo Skovhus alle fünf Aufführungen im Theater an der Wien unter der musikalischen Leitung von Kirill Petrenko singen. Die Premiere ist am kommenden Donnerstag (11. Dezember).

Carola Glaser wurde in Basel geboren und absolvierte ihre Gesangsausbildung in New York am Mannes College of Music und in Basel bei Kurt Widmer. Regelmäßige Gastauftritte führen die Künstlerin an die Komische Oper in Berlin, nach Basel, Hannover, Rom und an die Oper Frankfurt. Die Christine in Richard Strauss' "Intermezzo" hat sie bereits mit viel Erfolg in Freiberg gesungen. (APA)

http://derstandard.at
Opernglas, avagy operai távcső... • 161732008-12-07 10:05:01
INFOS DES TAGES (Sonntag 7. Dezember 2008)

"Wiener Staatsoper 6.12.2008 : Publikumsgespräch mit Direktor IOAN HOLENDER

Wie immer launig und eloquent, setzte der Direktor mit dem Ablaufdatum 2010 seine Infos, Sorgen, Seitenhiebe und Sticheleien. „Neunzehn Jahre sind genug und klingen besser als zwanzig Jahre“ meint er und „wer ihn kenne braucht sich keine Sorgen um die Beschäftigung nach dieser Zeit machen“. Angesprochen auf diesen Abschied in eineinhalb Jahren verrät er, dass hinter seinem Rücken (quasi als „Überraschung“) an einem „Abschiedsabend für Holender“ am 26.Juni 2010 gebastelt wird, Teilnehmer werden in der Hauptsache jene Sänger und Dirigenten sein, die seine Ära geprägt haben. Immerhin verriet er, dass selbst Domingo nach einer Generalprobe in London extra für ihn nach Wien kommt, dass auch Hampson sein Österreich-Verdikt aussetzt und dabei sein wird. Auch als Amfortas wird der Sänger am 30.6.2011, der letzten Vorstellung der Ära Holender auftreten. An Dirigenten nannte er Namen wie Muti, Metha, Pappano, Welser-Möst als Auswahl. Einen „bunten Abend“ nannte er ironisch diese Veranstaltung.

Für die letzte Saison 2009/10 unter seiner Leitung verriet er als Neuinszenierungen die Opern MEDEA, ein Auftragswerk an Aribert Reimann nach einem Stoff von Grillparzer, weiters Verdis MACBETH, dessen Regisseur Jürgen Gosch für die Arbeit gesundheitlich wieder hergestellt ist. Dem Hinweis Karl Löbls auf die Opern LADY MACBETH VON MZENSK und TANNHÄUSER als weitere Neuinszenierungen widerspricht der Direktor nicht ausdrücklich, verweist aber auf die Programmpressekonferenz im kommenden April. („Nicht falsch, aber auch nicht richtig“). Die konzertante NORMA wie überhaupt konzertante Aufführungen wird es in seiner Ära sicher nicht mehr geben, ebenso nicht mehr die die so erfolgreiche Reiseinszenierung der REGIMENTSTOCHTER, die musikalische Qualität dieser Oper hält er für eine eigene Inszenierung als zu gering. („Da müssten immer nur erste Sänger antreten“, eine Aussage des Direktors, die relativ ist, denn sollten in Wien nicht immer nur erste Sänger unter Vertrag stehen ?)" (...)

További részletek a MERKER-n
Opernglas, avagy operai távcső... • 161752008-12-08 08:00:22
Keine Ruhe an der Scala: Opernleitung wechselt Startenor
Giuseppe Filianoti empört: "Dolchstoß aus dem Hinterhalt"

Mailand - Die Mailänder Scala findet keine Ruhe: Weniger als 24 Stunden vor der traditionellen Eröffnung der Opernsaison am Sonntagabend mit Giuseppe Verdis "Don Carlos" hat die Opernleitung den Startenor gewechselt. Es handle sich um eine Entscheidung des Theaters, kommentierte der Intendant Stéphane Lissner den Vorfall. Der abgeschobene Tenor, Giuseppe Filianoti, war empört und sprach von einem "Dolchstoß aus dem Hinterhalt".

"Ich fühle mich zutiefst betrogen", sagte der Sänger dem Mailänder "Corriere della Sera". "Nachdem ich zwei Monate nur Komplimente bekommen habe, hat man mir am Abend vor dem Saisonstart nahegelegt, mich krankzumelden." Der Dirigent Daniele Gatti hätte erst vor drei Tagen begonnen, etwas an ihm auszusetzen. Anstelle Filianotis soll nun der amerikanische Tenor Stuart Neill den Part des Don Carlos übernehmen.

Der Saisonstart des "Teatro alla Scala", der seit 250 Jahren auf den 7. Dezember fällt - den Tag des Mailänder Stadt-Patrons, des Heiligen Ambrosius - war wochenlang von einem Streik bedroht gewesen. Erst Anfang Dezember war der Arbeitskampf abgewendet worden.

(APA/dpa)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161772008-12-15 09:25:14
...Schlingensief és a tüdörák. :-(((

DIAGNOSE

Schlingensief ist wieder an Krebs erkrankt

Sonntag, 14. Dezember 2008 19:48

Bei dem Berliner Regisseur war Anfang des Jahres Lungenkrebs diagnostiziert worden. Eine Hälfte des Organs wurde ihm daraufhin entfernt. Nun erzählt Christoph Schlingensief, dass der Tumor überraschend schnell zurückgekehrt ist.

Schauspiel, Oper, Film, Straßenaktion - all das inszeniert der 47-jährige Christoph Schlingensief. Er wurde in Oberhausen geboren und wuchs in einem, nach eigenen Angaben, "extrem kleinbürgerlichen Elternhaus" auf. Am Anfang seiner Karriere galt der Wahlberliner noch als Kunstchaot, doch spätestens seit er 2004 in Bayreuth "Parsifal" inszenierte, wird er ernst genommen.
Der Berliner Regisseur Christoph Schlingensief hat in einem Interview ausführlich über seine Krebserkrankung und seine Auseinandersetzung damit gesprochen. Dem Nachrichtenmagazin „Spiegel“ sagte er: „Der Stand ist, dass ich circa zehn neue erbsengroße Metastasen habe in dem einen Lungenflügel, der mir nach meiner Operation geblieben ist. Das sieht nicht gut aus“. Die Metastasen seien sehr schnell gekommen, damit habe keiner gerechnet, fügte der 48-Jährige hinzu. Das sei auch für die Ärzte unbegreiflich.

http://www.morgenpost.de/
Opernglas, avagy operai távcső... • 161782008-12-15 09:31:46
...külön Frushena-nak, s angolul - egy aktuális Tristan - magyar közremüködövel:

December 15, 2008

Tristan, Isolde and Vladimir

London Philharmonic Orchestra / Jurowski - Royal Festival Hall, 13 December 2008

As Glyndebourne's house band, the LPO have played a fair few Tristan und Isoldes, no doubt one factor tonight in their polished concert performance of the second act.

The other factor was Vladimir Jurowski, who buffs their sound to a sheen few others can achieve. Not just well-rehearsed, it was well-planned too. The offstage horns at the start were perfectly integrated, and Brangäne's distant warning to the secret lovers, delivered from the choir stalls, sounded truly faraway. But the flipside of forethought is caution. I could admire Jurowski's lucid phrasing and transparent textures. As in the Adagio from Mahler's Tenth which opened the evening, there were moments I heard things that had never struck me before.

But it was too delicately nuanced for any telling dramatic effect, not to mention curiously amorphous overall, the narrative arch sacrificed in favour of the pointed detail. Contrasts were underplayed, and, in the sterile acoustics of the Royal Festival Hall, much left me cold. As an exploration of erotic abandon, it had the nagging undercurrent of a gynecological exam. The foundations are there, but though I always will Jurowski to impress, it's not yet a great interpretation.

The most moving moments of the night came from Laszlo Polgar as King Marke. Despite (or perhaps because of) a bad cold that gave him a few cracking issues, his Tatest Du's wirklich? had real pathos, his bottomless bass hollow with the dignified resignation of a man already dead inside.

Sarah Connolly's Brangäne - her first Wagner role ever, I think - was a great success, too. Concern and worldly wisdom blended in her rich and surprisingly powerful voice. But the Ikea duvet cover dress was not a flattering choice. Stephen Gadd, doubling up as Melot and Kurwenal, also gave a strong if brief performance.

As for Tristan and Isolde themselves, there are probably no singers around today who can fill the roles entirely satisfactorily.

Robert Dean Smith has on his side a lyrical voice and buckets of stamina. He also knows the role backwards. He never strained or shouted. But there was minimal characterisation - he sang the part rather than playing it. I'd also prefer to hear a heftier voice in this role.

Anja Kampe has all the makings of a good Isolde. She tends to excessive vibrato, but her voice has strength and warmth and projects well. She also looks the part, and I know from previous exposure what a great actress she is. But at the moment she doesn't seem to know quite who Isolde is. Either that or she was too busy concentrating on getting the basics right (both she and Sarah Connolly used scores) to characterise her interpretation to her fullest ability. She tackles the role in full for the first time at Glyndebourne next summer, so there's plenty of time to work it out.

The Royal Festival Hall certainly knows how to fill a Saturday night; after the concert it was downstairs for more music, this time the London Sinfonietta's 40th birthday celebrations (recorded live for Radio 3 and available for the next few days here). It's a tiring life.


http://intermezzo.typepad.com
Opernglas, avagy operai távcső... • 161792008-12-15 09:37:23
...dec.18.

R. Strauss, INTERMEZZO - Eine bürgerliche Komödie mit sinfonischen Zwischenspielen
in zwei Aufzügen (1924)

in deutscher Sprache

Musikalische Leitung Kirill Petrenko
Szenische Realisation Axel Weidauer & Thomas Wilhelm
basierend auf einem Regiekonzept von* Christof Loy
Bühne Henrik Ahr
Kostüme Judith Weihrauch
Licht Stefan Bolliger
Choreografische Mitarbeit, Regieassistenz Thomas Wilhelm


Robert Storch Bo Skovhus
Christine Carola Glaser
Baron Lummer Oliver Ringelhahn
Anna Gabriela Bone
Kapellmeister Stroh Andreas Conrad
Kommerzienrat Wolfgang Newerla
Justizrat Klemens Sander
Kammersänger James Creswell
Notar Lauri Vasar
Notarin Ulla Pilz
Resi Anne-Kathrin Frank
Franz Martin Mairinger
Fanny (Köchin) Barbara Spitz
Therese Andrea M. Dewell
Marie Doris Hindinger

Radio-Symphonieorchester Wien
Neuproduktion des Theater an der Wien
Opernglas, avagy operai távcső... • 161812008-12-15 10:13:21
...cím eleve német. :-D
A nyelv pedig szekunder - ide azt ír/másol mindenki, amit akar (aktuális) operai témában - elvégre operai távcső nemzetközi kitekintést is takar,...
Opernglas, avagy operai távcső... • 161832008-12-15 10:23:13
...igazán nagylelkü vagy! :-) Köszönöm!
Opernglas, avagy operai távcső... • 161852008-12-15 11:10:28
...pár hete Bécsben szuper Lohengrin-t énekelt!
Opernglas, avagy operai távcső... • 161872008-12-15 13:50:35
...számomra nagyon kellemes meglepetés volt - mert a jelenleg agyonsztárolt "fehérhangú-falzett-kirtály-Wagner-tenor" Klaus Florian Vogt-tól a hideg kiráz - viszont Robert Dean Smith itt Lohengrin-ként, mintha egy pár óra erejéig régi-letünt korok Wagner-tenorjait idézte volna meg...
Rendivül jó ökonomiával csinálta végig a darabot - mégsem hallhatóan "agyonspórolva", s a Gralserzählung-ot nagyon odatette!...
Soha rosszabbat!!!
Opernglas, avagy operai távcső... • 161892008-12-15 14:13:02
..na igen Botha-Bychkov-páros: jöhet! Vogt-tól viszont tényleg nem vagyok elalélva...
Opernglas, avagy operai távcső... • 161902008-12-26 09:17:11
....boldog születésnapot:

Provokateur, Regisseur und Intendant - Giancarlo del Monaco wird 65

26.12.2008

(Rom/dpa) - Der Opernregisseur und -intendant Giancarlo del Monaco lächelt in der Oper Leipzig (Archivfoto vom 07.05.2008). Del Monaco wurde 1943 in Villorbu bei Venedig geboren, wuchs aber in Lausanne in der französischen Schweiz auf. Die Musik liegt ihm gewissermaßen im Blut: Sein Vater war ein gefeierter Tenor, seine Mutter und beide Großmütter waren Sängerinnen. Am 27. Dezember 2008 wird er 65 Jahre alt.

Von Katie Kahle, dpa

(Rom/dpa) - Giancarlo Del Monaco galt von Anfang an als Provokateur. Als Regisseur debütierte er 1970 im Alter von nur 26 Jahren in Gelsenkirchen mit Haydns selten gespielter Oper «L'Infideltà Delusa» (Die vereitelte Untreue). Als er zwei Jahre später den Durchbruch an der Bayerischen Staatsoper in München schaffte, hatte er bereits den Ruf eines «Enfant terrible» der Regie. 1991 drohte ihm gar der «Bund irakischer Patrioten» brieflich mit Mord, weil er es gewagt hatte, in Verdis «Nabucco» den babylonischen Tyrannen-König Nebukadnezar als Saddam Hussein auftreten zu lassen. Am kommenden Samstag (27.12.) wird der einstige Unruhestifter, Opernregisseur und -intendant 65 Jahre alt.

Del Monaco wird 1943 in Villorbu bei Venedig geboren, wächst aber in Lausanne in der französischen Schweiz auf. Die Musik liegt ihm gewissermaßen im Blut: Sein Vater ist der gefeierte Florentiner Tenor Mario Del Monaco (1915-1982), seine Mutter und beide Großmütter waren Sängerinnen. Es heißt, er sei entfernter Verwandter von Enrico Caruso. Neben dem Studium der Alten und Modernen Sprachen lernt er auch die Schauspielkunst, Trompete und Klavier. Das deutsche Musiktheater hingegen prägt sein Regiehandwerk: Regisseure wie Wieland Wagner, Walter Felsenstein, Günther Rennert und Gustav Rudolf Sellner werden seine Vorbilder und Lehrer.

Als «Wanderer zwischen den Welten» beschrieben ihn Kritiker oft, als Hin- und Hergerissener zwischen seiner Herkunft aus der italienischen Operntradition und dem modernen deutschen Regietheater. Es ist Deutschland und nicht Italien, wo er Karriere machen wird. Nach seinem Debüt avanciert das italienische Musiktalent in wenigen Jahren an der kleinen Oper von Ulm zu einem Regisseur, der auf sich aufmerksam macht. Im Stil von Peter Stein inszeniert Del Monaco immer häufiger modern - die «Traumgeschichte hinter den Stücken». So wandelt sich unter seiner Leitung die Provinzbühne zur «Werkstatt des Musiktheaters». Alle 15 Regiearbeiten unter seiner Leitung zwischen 1973 und 1976 finden überregional großen Beifall.

1979 wird er als erster Italiener zum Intendanten des Hessischen Staatstheaters in Kassel berufen. Parallel zur «documenta» will er Oper von «Weltniveau» machen. Seine erste Inszenierung - Giuseppe Verdis fünfaktiger «Don Carlos» - wird ein weithin beachteter Erfolg. Schon bald beginnen jedoch die ersten Schwierigkeiten. Del Monaco fühlt sich eingeengt von der hessischen «Kulturbürokratie». Es kommt zu Kompetenzstreitigkeiten mit dem von ihm engagierten Schauspieldirektor. Die Trennung ist vorprogrammiert. Auch bei der darauffolgenden Intendanz an der Bonner Staatsoper gerät der eigenwillige Italiener mit seinen Forderungen nach künstlerischer Autonomie schnell wieder in Konflikt mit Politik und Theater.

Als Gastregisseur inszenierte Del Monaco mit großem Erfolg an vielen bedeutenden Opernhäusern der Welt von Zürich bis New York. Als Intendant leitete er neben den Opernhäusern in Kassel und Bonn auch die Oper von Nizza und das italienische Musikfestival von Macerata. In der letzten Zeit ist es stiller geworden um das einstige «Enfant terrible» der Opernwelt. Zuletzt machte er 2005 in Erfurt von sich Reden mit einer provakanten Inszenierung der Märchenoper «Hänsel und Gretel» von Engelbert Humperdinck als Stück über Pädophilie. Er wolle das Tabu des Kindesmissbrauchs brechen, auch wenn er riskiere, «ein schweinischer Regisseur genannt zu werden», erklärte Del Monaco damals. Der von allen erwartete Skandal blieb jedoch aus.


(Rom/dpa)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161922008-12-26 13:29:02
....viszont, Neked is kellemes Ünnpeket!
(Tudom, a bp.-i Attila produkcióról sokat mesélt...)
Bár "nem egy könnyü ember" (=állítólag az apja sem volt az!) - mégis piszkosul sokoldalú, tehetséges müvész; nagyon tisztelem, becsülöm!... :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161932008-12-26 13:30:17
"Ünnepeket"!
Opernglas, avagy operai távcső... • 161942008-12-28 10:08:05
...holnap este:


I MASNADIERI/DIE RÄUBER
Melodramma in vier Akten
Text von Andrea Maffei nach Friedrich Schillers Schauspiel Die Räuber (1781)
Uraufführung am 22. Juli 1847, Her Majesty’s Theatre, London

Giuseppe Verdi
1813 - 1901

In italienischer Sprache mit deutschen Übertiteln
Dauer: ca. 2 3/4 Stunden inkl. einer Pause

Musikalische Leitung: Zsolt Hamar
Regie: Benedikt von Peter
Bühnenbild: Annette Kurz
Kostüme: Ursula Renzenbrink
Dramaturgie: Benjamin von Blomberg Malte Krasting
Licht: Olaf Winter
Chor: Matthias Köhler


Amalia, Waise, Nichte des Grafen: Olga Mykytenko

Massimiliano, Graf von Moor, Regent: Magnus Baldvinsson

Carlo, sein älterer Sohn: Alfred Kim

Francesco, sein jüngerer Sohn: Ashley Holland

Arminio, Kammerherr Michael McCown

Moser, Pastor Magnus Baldvinsson

Rolla, Gefährte Carlo Moors Hans-Jürgen Lazar


Chor der Oper Frankfurt
Frankfurter Museumsorchester
Bühnenmusik (Waldgeräusche) - Sabine Arendt


http://www.oper-frankfurt.deOpernglas, avagy operai távcső... • 161962008-12-28 10:32:35
...csak Kim-et hallottam eddig, s Mykytenko-t eddig egyszer "majdnem" Mimì-ként...
(Örülök, hogy egy olyan elöadás lesz, amit a premier-dirigense: Hamar Zsolt és nem a váltótársa dirigál!)
Opernglas, avagy operai távcső... • 161982008-12-28 10:38:33
...átfutva a repertoárján, ez tk. egy "kis" kitérö lesz/lehet(?) - azért ez nem olyan "vad" szerep, mint pl. Abigaille, Lady Macbeth - kb. Giselda és Luisa Miller "keveréke" + egy jó adag Belcanto-val füszerezve (pl. II. felv. cavatina+cabaletta)
Opernglas, avagy operai távcső... • 162032008-12-28 12:57:50
...háááát nagyon kiváncsi vagyok, milyen lesz, hiszen szinpadon valóban ritkán lehet látni/hallani ezt a darabot.
Opernglas, avagy operai távcső... • 162052009-01-13 19:37:12
Irmgard VILSMAIER

Irmgard VILSMAIER wird an der Ungarischen Staatsoper in Budapest im April 2009 erstmals die Kundry in PARSIFAL singen (Rollen- und Hausdebüt).

(Der Neue Merker)
Opernglas, avagy operai távcső... • 162062009-01-14 10:57:02
...az új CD-röl,....s egyéb tervekröl (privát/szakma) - pl. Garanca "hazaköltözik", tervezett szerepek, koncertek, elöadások:


Elina Garanca zieht es wieder in die Heimat

13. Jänner 2009 | 17:45 | | ERNST P. STROBL (SN).

Abschied mit CD. Die lettische Mezzosopranistin Elina Garanca verlässt Ende Jänner Wien – Heute erscheint die neue CD „Bel canto“

Ende des Monats geht’s los, Elina Garanca löst ihren Wohnsitz in Wien auf und zieht wieder in ihre Heimatstadt Riga, erzählt die attraktive Mezzosopranistin am Dienstag in Wien den SN. Schnell wird noch die Werbetrommel gerührt, einerseits für die neue CD „Bel canto“, die heute, Mittwoch, in den Handel kommt, andererseits für den Open-Air-Auftritt im Steinbruch St. Margarethen. Schon 2008 war Elina Garanca von 3000 Besuchern mit Standing ovations gefeiert worden, für den Auftritt am 12. Juni sind schon 1000 Karten weg, sagt Wolfgang Werner, der Intendant von St. Margarethen. Eigentlich mag sie diese Freiluft-Auftritte wegen der Mikrofon-Akustik nicht, beteuert Garanca, die Atmosphäre habe sie aber genossen. Gerne vor die Mikrofone trat sie allerdings in Bologna, um mit dem Orchester Filarmonica del Teatro Communale unter Roberto Abbado 20 ausgesuchte Arien für die CD einzuspielen.

„Belcanto begleitet mich schon durch meine ganze Karriere, mir wurde immer wieder gesagt, dass meine Stimme dafür geschaffen ist“, sagt Elina Garanca. Für Mezzosopran allerdings seien viele Werke „ein bisschen vernachlässigt“, für die CD habe sie daher auch unbekanntere Stücke gewählt. Die Auswahl habe sie selbst getroffen, wie sie auch das Repertoire für St. Margarethen selbst aussuche, obwohl ihre Gatte Karel Mark Chichon den Abend dirigieren wird. „Wir sind kein Familienunternehmen, das ist mir sehr wichtig“, beteuert der Star. Dennoch trifft es sich gut, dass Chichon ab Herbst Chefdirigent des Lettischen Nationalen Symphonieorchesters wird. Mit Chichon und dem Kammerorchester Basel beginnt für Garanca in wenigen Tagen eine Tournee mit Mozartarien, die auch in den Wiener Musikverein (18. Jänner) und weiter nach Spanien führt.

Im März steht Garanca wieder einmal mit Anna Netrebko auf der Bühne, in London als Romeo in Bellinis „I Capuleti e i Montecchi“. Im Mai folgt Rossinis „La Cenerentola“ an der New Yorker Met, die Produktion wird auch in den Cineplexx-Übertragungen zu sehen sein. Das finde sie besonders aufregend, gesteht Garanca, vor einem quasi unendlichen Publikum live zu singen. Die Salzburger Festspiele kommen erst 2010 wieder in den Genuss des samtenen Mezzos, Riccardo Muti will eine Oper von Gluck machen, welche, weiß Garanca noch nicht. 2010 ist sie auch als Carmen an der Wiener Staatsoper zu erleben.
© SN/SW


(Salzburger Nachrichten)
Opernglas, avagy operai távcső... • 162072009-01-14 13:21:07
14. Jänner 2009


Massenet, MANON
(14. Aufführung in dieser Inszenierung)

Dirigent: Miguel Gomez-Martinez
Inszenierung: Andrei Serban
Ausstattung: Peter Pabst
Choreinstudierung: Thomas Lang

Manon: Inva Mula*
Chevalier Des Grieux: Ramón Vargas*
Graf Des Grieux: Dan Paul Dumitrescu
Lescaut: Adrian Eröd
G. de Morfontaine: Alexander Kaimbacher
Brétigny: Clemens Unterreiner
Poussette: Elisabeta Marin
Javotte: Sophie Marilley
Rosette: Zoryana Kushpler

(* Rollendebüt an der Wiener Staatsoper)


Beginn: 19.00
Opernglas, avagy operai távcső... • 162112009-01-14 15:09:25
...ezt ne tölem kérdezd! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 162202009-01-14 23:17:56
...remélem Muzsikának Ramey-vel több szerencséje lesz, mint Neked kedves Bermuda - már csak azért is, mert Ramey valóban csodás énekes (volt?) - bizom benne, hogy itt összeszedi magát és jó lesz; s majd Muzsika úgyis ír róla - remélhetöleg - egy pársorost?! :-)
Opernglas, avagy operai távcső... • 162232009-01-15 18:32:05
...lebegtetés ide vagy oda, akkor is a XX. sz. egyik legsokoldalúbb basszusa; akadnak szép számmál énekesek, akiket nagyon futtatnak jelenleg és összetehetnék a kezüket, ha csak lebegnének,......
Opernglas, avagy operai távcső... • 162252009-01-16 10:46:52
...akkor nem kötelezö nézni/hallgatni.
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Mikolaj Warszynski (zongora)
LISZT: Zarándokévek, 2. év (Itália) – 2. Il Penseroso
LISZT: Három koncertetűd – 3. Un sospiro
LSIZT: Két koncertetűd – 2. Gnomenreigen
LISZT: Liebesträume (Három noktürn) – 3. Oh Lieb, so lang du lieben kannst
LISZT: 2. ballada
LISZT: Zarándokévek, 2. év (Itália) – 6. 123. Petrarca-szonett
LISZT: 10. magyar rapszódia
LISZT: 1. legenda – Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál
LISZT: 12. magyar rapszódia

11:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

MÁV Szimfonikus Zenekar
Közreműködik és vezényel: Baráti Kristóf
BEETHOVEN: Hegedűverseny
DVOŘÁK: VIII. szimfónia

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Drahos Evelin (ének)
Harazdy Miklós (zongora)
J.S. BACH: Ich folge dir gleichfalls - ária a János passióból, BWV 245
HÄNDEL: Tornami a vagheggiar - részlet az Alcina című operából
PURCELL: Hark, the Ech'ing Air - részlet a Tündérkirálynő című operából
MOZART: Exultate, jubilate, K. 165 - Alleluja!
LISZT: In Liebeslust, S. 318
KODÁLY: Várj meg madaram, Op.14, No.3
PUCCINI: Quando m'en vo' soletta - részlet a Bohémélet című operából
DONIZETTI: Regnava nel silenzio - részlet a Lammermoori Lucia című operából

17:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

MÁV Szimfonikus Zenekar művészei
BOISMORTIER: Szonáta Op. 40 No. 5
MENDELSSOHN: Oktett Op. 20
BOISMORTIER: Szonáta Op. 40 No. 6
MENDELSSOHN: C-dúr szimfónia No. 13

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

Kruppa Bálint tanítványai
"Házimuzsika a Zeneakadémián"

18:30 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

Az Indiana University rézfúvós kvintettje és a Zeneakadémia diákjai
DUKAS: La Péri - Fanfár
ROLAND BARETT: Three Frames
ANTHONY PLOG: 2. Mozaik rézfúvós kvintettre
DUKE ELLINGTON: It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing (David Kosmyna átirata)
HIDAS: Signal

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Artemis Quartett:
Vineta Sareika, Anthea Kreston (hegedű), Gregor Sigl (brácsa), Eckart Runge (cselló)
MENDELSSOHN: 3. (D-dúr) vonósnégyes, Op.44/1
SOSZTAKOVICS: 5. (B-dúr) vonósnégyes, Op.92
SCHUMANN: A-dúr vonósnégyes, Op.41/3

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

Kölcsey Kórus
Arte Semplice Kamarakórus
Vezényel: Duffek Ildikó
"Duffek Ildikó karvezetés DLA zárókoncertje"
WEELKES: The Nightingale, the Organ of Delight
WILBYE: Come Shepheard Swaynes
WEELKES: On the Plaines Fairie Traines
FARMER: Faire Phyllis I saw sitting all alone
BENNET: Weepe O Mine Eyes
MORLEY: April is in My Mistris Face
ORBÁN GYÖRGY: Come Away
JEAN BELMONT: The Passionate Shepherd to His Love
BRITTEN: Öt virágének, Op.47 – 4. The Evening Primrose
ARCADELT: Il bianco e dolce cigno
MONTEVERDI: Cor mio, mentre vi miro (a 4. madrigálkötetből)
CLAUSETTI: L’ombra dei boschi d’Aser
CLAUSETTI: Saltavan ninfe
KODÁLY: Négy olasz madrigál – 1. Chi vuol veder, 2. Fior scoloriti, 3. Chi d’amor sente
KOCSÁR MIKLÓS: Négy madrigál – 1. Alkonyi dal, 2. Elfojtódás
VAJDA JÁNOS: Álmok – 1. Álom pávákkal, 2. Szélnóta
PETROVICS: Hervadáskor
TÓTH PÉTER: Magyar madrigálok – 9. Elmehetsz már, 10. Magas hegyről foly le a víz, 12. Bordal (asszonycsúfoló)

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály Templom

"Organ & Choir"
A mai nap
született:
1926 • Miles Davis, jazz-muzsikus († 1991)
1938 • Teresa Stratas, énekes
elhunyt:
1999 • Paul Sacher, karmester (sz. 1906)