vissza a cimoldalra
2020-07-06
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3406)
A MET felvételei (628)
Pantheon (2682)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3960)
Operák, amelyeket utálunk (305)
Balett-, és Táncművészet (6029)
Mozartról magasabban (696)
Giacomo Puccini (137)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4851)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1429)
Társművészetek (1806)
Franz Schmidt (3632)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1973)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7362)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (856)
Operett, mint színpadi műfaj (4376)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Név: egy ismeretlen zenész
Leírás:
Honlap:
   


egy ismeretlen zenész (1 hozzászólás)
 
 
Cziffra György • 602008-11-09 20:04:55
Szeretnék gratulálni a Balázs családnak a november 5.-én tartott hangversenyük igazán csodálatos volt.
A koncertet az ifjabbik János nyitotta meg Liszt eggyik legendájával,technikai értelemben szenzáció volt zeneileg is jó volt bár nekem jobban tetszett amit a koncerten később játszott.
Utána jött az idősebbik János saját zongoraversenyét játszotta,tökéletes technikai tudással rendelkezik és kifinomult billentéssel és a mű is igazán remek volt,volt olyan rész benne ami tetszett és ami nem de igazán remek volt.
Aztán ért engem és az egész közönséget a meglepetés mert kijött egy kisgyerek a színpadra és bár családja igazán magasra emelte a lécet ő túlszárnyalta őket.
Nem technikai értelemben értem mert bár abban is magas fokon állt Norbert de édesapja és főleg testvére magasabb szinten áll.
Én a hangszínre és a darab megformálására gondolok,hihetettlen volt hogy egy kisfiú leül a zongorához és mintha nem is zongormuzsikát hallana az ember hanem valami leírhatattlant...Én azt ahogy a Chopin művet játszotta csak is az öreg Horowitz-hoz tudom hasonlítani mert ő nála volt szintén az hogy bár vannak piszkos hangok és pár részt teljesen másképp játszik az ember egy másik dimenzióba kerül a hallgatás közben és részese válik a csodának amit zenének hívnak.
A liszt etüd amit játszott nagyon frappáns és ötletes volt de itt is inkább a hangszín volt az ami magával ragadott engem és a közönséget,akik én mellettem ülltek szintén a levegőt visszatartva halgatták azt amikor norbert játszott.
Aztán vissza jöt az ifjabbik János és elmondhatattlan amit művelt....Én merem állítani hogy a 2.-ik rapszódiát csak Liszt játszotta így én hallottam a Cziffra György felvételét de ez még annál is fantasztikusabb volt olyan volt mintha 4 zongorista játszana.
Aztán jött a szünet láttam hogy sok kollega (mivel jó magam is zongorista vagyok)rosszul volt és a száját harapdálta,sajnos az irigység még a mai napig egy létező dolog...Én is roma származású zongorista vagyok de amikor ilyet látok engem boldogság tölt el és nem irigység....
A második részt ismét a fiatalabbik János nyitotta meg Gershwin kék rapszódiája hihetettlen volt a számomra maga az ötletesség és maga az előadás is.eljátszotta még Brahms átiratban ugyan az a művet amit Norbert játszott Liszt átiratban bevallom nekem ez a brahms átirat nem tetszik,de az is lehet csak azért nem mert Liszt annyira átdolgota hogy annál jobban nem lehet,de maga ahogy megoldotta az ifjabbik János nagyon tetszett.
A Cziffra Musical következett utána.
A címszereplő a zeneszerző és egy csodálatos hegedűművész Kállai Kiss Ernő jött ki,eljátszottak egy gyönyörű dalt amitől nekem és a közönség minden tagjának könnyes lett a szeme csodálatosan énekelt az énekes és a kiséret és csodálatos volt,és a szövege a dalnak amit énekeltek is mély volt,utána jött egy francia dal olyan volt mint a "jajj de jó a habos sütemény"nagyon tetszett bár zeneileg a előző dalhoz kevés volt,az utána következő két dal amit a két főszereplő énekelt Dér heni és Kósa Zsolt csodálatos volt nagyon bár megkell hagyni hogy a női énekes kissé elnézés a kifejezésért "Nyálas"volt de a férfi énekes zseniálisan énekelt ebben a két dalban a férfi énekes túlszárnyalta még a zenekart is.
Utána jött egy pop stílusú dal,bevallom én nem szeretem az ilyen zenét de nekem nagyon tetszett mert jó volt maga a dallam és a ritmus és aki ott volt tudja hogy a látvány ami volt az sem volt utolsó:)
Remélem méltó helyükre talál ez a zseniális család és nem nyomják el őket mint példaképjüket Cziffra Györgyöt!
A jó isten áldását kívánom nekik,biztos vagyok benne hogy a nagyapjuk aki minden idők legnagyobb cigány csellósa volt nagyon büszke rájuk.
   
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1937 • Vladimir Ashkenazy, zongorista, karmester
1944 • Rozsos István, énekes
elhunyt:
1971 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus (sz. 1901)
1973 • Otto Klemperer, karmester (sz. 1885)