vissza a cimoldalra
2014-10-31
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (50741)
Momus társalgó (5380)
Kedvenc előadók (2692)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2687)
Milyen zenét hallgatsz most? (23855)
Társművészetek (951)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1940)
Kedvenc felvételek (137)
Kedvenc művek (102)

Olvasói levelek (10499)
A csapos közbeszól (91)

Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (572)
Zenei témájú könyvek (52)
Operett, mint színpadi műfaj (2253)
Obrazcova, Jelena (79)
Régizene (3164)
Jonas Kaufmann (948)
Opernglas, avagy operai távcső... (18443)
Edita Gruberova (2672)
Momus-játék (4687)
Operett a magyar rádióban (1950-1980) (660)
Ha egyszer saját operaházam lehetne... (60)
Alexandru Agache, a bariton (33)
Bruckner (648)
Élő közvetítések (4161)
A nap képe (1507)
Erkel Színház (4716)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

támogatja:

apróhirdetés feladása:

Név: Búbánat
Leírás:
Honlap:
   


Búbánat (16225 hozzászólás)
Operett, mint színpadi műfaj • 21362014-03-09 12:50:03
Beszámolómat a péntek esti Cirkuszhercegnő-premierről írom.

Két idézettel kezdem:

Kerényi Miklós Gábor – igazgató: "Régóta várat magára, hogy az Operettszínház bemutassa A Cirkuszhercegnőt - ez a pillanat most érkezett el. A néző teljesen jogosan arra számít, hogy egy, a cirkusz világában játszódó darabban látványos mutatványok is lesznek - hogy ez megvalósul-e majd az Operettszínház színpadán, a bemutatón kiderül... Mindenesetre már az nagy mutatványnak számít, hogy A Cirkuszhercegnőt úgy igyekszünk bemutatni, hogy egyszerre legyen tradicionális, ugyanakkor korszerű és izgalmas. Hogy ez a mutatvány sikeres legyen, felkértük az operett szövegkönyvének átdolgozására és a darab rendezésére Verebes Istvánt, akinek Mágnás Miskáját már 12 éve sikerrel játsszuk az Operettszínházban"


Verebes István – rendező: „[…] Én magam ugyanis nem szeretem azokat az előadásokat, ahol a közönség nem azt a darabot kapja, aminek a címe a színlapon szerepel" - árulta el Verebes István, aki fél éven át dolgozott a Kálmán-operett átiratán. "Be kell vallanom, az elmúlt napokban jutottam el arra a szintre, hogy megnyugodtam: azt láttam a színpadon, amit megálmodtam"

Nos, a darab maga nem újdonság számomra, hiszen Kálmán Imre operettjét először 2007-ben láthattam a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában és alig egy éve annak, hogy tavaly áprilisban Pesten járt a Kolozsvári Magyar Színház társulata ugyanezzel a darabbal (bemutatkozásukról az 1977-es sorszám alatt írtam meg a beszámolómat), hogy aztán harmadszorra is, tegnap este szerencsém legyen a Cirkuszhercegnőhöz. Persze az operett zenéjét gyerekkorom óta ismerem a rádióból és lemezről (több részletét felvették a rádió és a hanglemezgyár stúdióiban), úgyhogy legfeljebb az zavart a mostani új rendezésben, hogy Verebes István nemcsak a szövegkönyvbe, hanem Kulinyi Ernő számomra jól ismert és szeretett eredeti dalszövegeibe is jócskán belenyúlt. Mondhatjuk: megmaradtak ugyan a cselekmény fő szálai, de a librettó és dalszövegek hallatán vadonatúj operettet kaptunk – hiába az ismerős zene és dallamvilág. (Aki most először látta ezt az operettet színpadon, annak nem kellett ilyesmin rágódnia – hiszen az újszülöttnek is minden új…).
Mégis, Verebes István érdemét nem lehet elvitatni, hiszen a darabot magasan a megszokott operettszínpadi színvonal felett rendezte meg. Tehát úgy vagyok ezzel az operett-újdonsággal, hogy valami mást kaptam, mint amit eddig ismertem és vártam. De a benyomások így is pozitívak, mert a rendező és a munkatársai „nem erőszakolták” meg az 1926-ban bemutatott operettet: a mai szövegek ugyanis hordozzák az eredeti librettó szellemiségét, mondanivalóját, és a cselekmény sem akar – egy-két „beszóláson” túl - aktualizálni, meg aztán kapjuk a jól ismert Kálmán-melódiákat is az eredeti partitúra alapulvételével, továbbá a színpadon korhű köntösben (díszlet-jelmez) elevenedik meg a történet: a szentpétervári cirkusz kulisszái között (1. felvonás), Wladimir nagyherceg szentpétervári palotájában (2. felvonás) illetve egy bécsi szállodában (3. felvonás) játszódik.

Röviden a Cirkuszhercegnőről - az eredeti szövegkönyv szerint (ami részben módosult – de nem lényegbevágón - a szövegátírás során.) Egykor a nyalka cári tiszt, Fegya beleszeretett Fedórába, nagybátyja, a gazdag herceg menyasszonyába, de a lányt a herceg vette el, aki aztán tönkretette a tiszt karrierjét. Fegya elkeseredésében Mr. X néven a szentpétervári cirkusz vakmerő artistája lesz. Innen indul az operett cselekménye. Mivel álarcban lép fel, senki sem tudja, ki a titokzatos Mister X. A megözvegyült Fedora eleinte visszautasítja a rangon aluli Mister X közeledését, de amikor az leleplezi magát, Fedora hozzámegy feleségül, és ő lesz a cirkusz hercegnője. Ez a nem túl bonyolult és nem igazán eredeti történet ebben a rendezésben kissé átalakul, a befejezés úgy módosul, hogy a „cirkuszhercegnő”, Fedora Fegya felesége lesz (aki már nem Mr. X), de feltételül szabja, hogy csak akkor megy hozzá, ha kedvese távozna a cirkusz veszélyes világától. Fedja örömmel teljesíti szíve választottja kívánságát. Még egy mellékszálon is zajlik a móka: Mabel Gibson kisasszony, műlovarnő és Tony, egy bécsi hotel tulajdonosa fiának mulatságos jelenetei (ők is arra vágynak, hogy „összeboronálják”, és mihamarabb távozzanak ebből az idegen országból) összefonódnak a szerelmesekével; utóbbiak közé akadályként tornyosul egy orosz nagyherceg fellépése, aki minden követ megmozgat, hogy elválassza egymástól őket, mivel ő is magáénak szeretné tudni a szépséges Fedórát, de a szubrett – táncoskomikus-pár Fegya segítségére sietnek… Persze, a harmadik felvonás végére teljes a "happy and". Mindenki megtalálja párját, a herceg meg hoppon marad.

Idemásolok egy bekezdést abból a beszámolómból – mert idevág -, amit a kolozsvári társulat említett tavalyi Cirkuszhercegnő- produkciójáról írtam:

„[…] nem ártott volna a darabot dramaturgiai szempontból, és a dialógusokat is tekintve, kissé feszesebbre venni! Csak egy példa: az operett ének-zene betétszámainak 95 százalékát az első két felvonás tartalmazza (köztük a két nagyszabású finálét); … a produkció harmadik felvonása szinte csak prózából (bohózat) áll…. Ebben a felvonásban mindössze két rövid ének-táncos jelenet van, és az elsőre is csaknem 20 percig várni kell! Tehát, lehetett volna jócskán meghúzni a szövegből, és rövidebb felvonásokra, vagy akár két részre bontani a cselekményt, hogy a zenei betétek elosztása is arányos legyen.”

Ezen a problémán az Operettszínház mostani produkciója annyiban segített, hogy rövidebbre, feszesebbre vette az utolsó részt, aminek a helyszíne már egy bécsi szálloda. Itt futnak össze a szálak, ide érkezik „haza” Tony az ő Mabeljével, akit bemutat édesanyjának, Carla Schlumbergernek, aki most a hotel tulajdonosának a felesége. Őt a nagyszerű „örökifjú” Lehoczky Zsuzsa alakítja, a rendező ezzel alkalmat teremtett a művésznőnek, hogy a mai napig megőrzött tehetségét és humorát ebben a jelenetben érvényre juttassa. Egyébként a korabeli bécsi bemutató szövegkönyvében is ennyire lekurtított a harmadik felvonás.

Verebes István rendező gondos és értő keze egységes játékstílust varázsolt a komplex – énekes-táncos-színészi – műfaj bonyolult labirintusába.

Remek szereplőket sorakoztat fel Verebes. A címszerepben az elragadó primadonna, Fischl Mónika bájolja lényével, hangjával, színpadi jelenlétével közönségét (Fedóra belépőjét hatalmas ováció fogadja), akinek partnere Mr. X (Fegya) szerepében az ugyancsak kitűnő Homonnay Zsolt ugyancsak elnyerte a publikum tetszését. A népszerű tenor-bonviván különösen a híres „Egy drága szempár”- dalával szerezhetett újabb híveket magának. A szubrett-táncoskomikus párt megformáló Szendy Szilvinek és Szabó Dávidnak is igen sokat tapsolhattunk, akik jól bevált, rutinos tánctudásukat ismét megcsillogtathatták. Lehoczky Zsuzsát már említettem, a szállodatulajdonos férjet bumfordi bájjal Faragó András abszolválja, míg a kellemetlenkedő cári tisztet, Sergius Wladimir herceget vendégként az Stohl András játssza (és énekli is), akit a média- és a színházvilág mostanában különös előszeretettel foglalkoztat: az életében egy számára kellemetlen következményekkel járó „mutatványát” honoráló, messze nem szibériai „száműzetés”-sel járó kényszerű magányából újra aktiválva látjuk viszont az Operettszínház színpadán. Csak remélni merem, hogy a tehetséges színművésznek, akit a premier-közönség ugyancsak kitapsolt, egy következő operett-produkcióban a most látott negatív figura helyett már egy pozitív karakter jut – ha eszébe jutna a színház vezetésének újból leszerződtetni őt egy másik zenés darabba.
Mellettük a kisebb és nagyobb epizódszerepekben is harmonikusan illeszkedik az előadás hangulatába a darab többi szereplője.

Megjegyzem, elég zavaró lehet a művészeknek arcukra, testük egyéb helyein felragasztott microportokkal játszani, táncolni! Kétségtelen, kitűnő a hangzás, a technika mára felnőtt: nincs torzítása, de ami a musicalekben még elmegy és/vagy szabadtéren szükség van erre az eszközre, zárt térben, amúgy jó akusztikával bíró nézőtéren minek van rá szükség? Elvégre anno ott énekelt, játszott Sárdy János, Petress Zsuzsa, a Latabárok, Rátonyi Róbert, Németh Marika, Feleky Kamill, Baksay Árpád, Galambos Erzsi, Domonkos Zsuzsa, Tiboldy Mária, Németh Sándor, Oszvald Gyula, Zentay Anna stb. Ők mind microport nélkül aratták nagy sikerüket, és a közönség (közte én is) mindig mindent remekül megértettünk/hallottunk. Talán a mai énekeseknek nincs akkora hangjuk, és/vagy nem tudják érthetően, tisztán deklamálni szövegüket, hogy ehhez a segédeszközhöz kell folyamodniuk? A terem akusztikai viszonyai mit sem változhattak az elmúlt évtizedek óta.

A darab látványvilága működött, a jelmezek színpompásak – talán a Mabel lovarnő ruhái lehettek volna fazonírozottabbak, hogy Szendy Szilvi alakján jobban érvényesüljenek -, a kor öltözék- és stílusvilágát idézték meg (tervező: Tordai Hajnal). A díszletek nem keltették a túlzsúfoltság érzetét, ugyanakkor az a kevés eleme, amit a színpadon láttunk, egyszerűségében is funkcióját jól betöltötte (tervező: Mira János). A világítás is fontos hangsúlyt kapott az előadás alatt, a forgó színpad pedig segített a gyors színváltozásokban.

A remek szereplők mellett az Operettszínház zenekara, énekkara (karigazgató: Drucker Péter) és balettkara működött közre. A szereplők és a táncosok koreográfiája nem volt túlerőltetett, de annyi attraktivitással épp annyira meg volt tűzdelve, hogy a publikum tetszését elnyerje. Nekem nagyon tetszett a férfi balettkar által előadott Kozáktánc a II. felvonásból (koreográfus: Tihanyi Ákos).

A produkció zenei irányításáért Makláry László felel, aki immár 35. éve áll az Operettszínház zenekara élén. A premier-előadás sikere nem utolsó sorban a rutinos dirigens érdeme, aki zenekarával ezúttal is bizonyította, hogy ezt a zenét lehet jól, a mai fülnek is vonzóan, behízelgően játszani. Makláry semmi engedményt nem tesz a banális „operettsziruposság” csábításának. Már a nyitányban megcsap a tömör, egységes, jó hangzás mellett valami frissesség, a meggyorsított ritmusok feszessége, vidám pattogása, a dallamok közvetlenül ható, üde bája. Makláry a képletes koronát minderre a második felvonás fináléjával teszi fel, amelynek vezénylése nem egyszerű feladat: Kálmán Imre partitúrája ebben a nagyívű, „zenedrámai” részlet megkomponálásában (és hangszerelésében) a legigényesebb; terjedelmében sem kevés, melynek gondos interpretálása mindig hatalmas feladat elé állítja a karmestereket. Makláry László zenekarával ezúttal is kiválóan oldotta meg nem kis feladatát. Köszönet érte!

.Miközben írom ezeket a sorokat, emlékeimben ott élnek a látottakhoz kapcsolható, a rádióban is gyakran hallható ismert dalok a Kálmán-operettből (azzal a szöveggel, mely a Dankó Rádió napi rendszerességgel felhangzó operett-adásaiban szinte állandósult), mint például a Huszárinduló (Sergius Wladimir és Férfi énekkar), a My darling kezdetű szerelmi duett, vagy „Gréte, jöjj a virágos rétre…” (Mabel, Tony), „Kislány, vigyázz…” (Tony, énekkar), „Induljunk, van egy hely…” (Mabel, Tony) stb.

A bevezetőben idézett mondatok az igazgató és a rendezői koncepciókról, úgy gondolom, teljesültek Kálmán Imre operettjének legújabb színrevitelét látva és általam is végig gondolva azt. De hallgatva a népszerű Kálmán-melódiákat, visszasírom a korábbi verziókból ismert, bennem megrögzült verssorokat. De ez teljesen szubjektív meglátásom, hiszen, aki most először találkozott a Cirkuszhercegnővel, igazán kevés kifogást és „fogást” találhat benne. Színvonalas, látványos, hatásos, a társulat nagyszerű művészeinek kitűnő tolmácsolásában bemutatott előadásnak tapsolhattunk az Operettszínház új operett-bemutatóján pénteken este. Jó volt ott lenni!

A premier-előadás díszvendége volt Yvonne Kálmán, a zeneszerző legkisebb lánya, akit az előadás végén az Operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor külön köszöntött és szeretettel üdvözölt a színpadról a közönség lelkes ovációi közepette.

Tegnap este megvolt a második szereposztás-premierje is: a főbb szerepekben Bordás Barbarának, Vadász Zsoltnak, Kékkovács Marának, Peller Károlynak és Mészáros Árpád Zsoltnak tapsolhatott a közönség, akárcsak a másik régi kedvencnek, Felföldi Anikónak, aki Lehoczky Zsuzsával felváltva játssza Carla Schlumbergert. A második premier karmestere Szabó Mónika. Megérdemli a figyelmet és elismerést mindnyájuk impozáns teljesítménye is!
Operett, mint színpadi műfaj • 21352014-03-09 12:45:37
Konkrétan: Kerényi Miklós Gábor egyre inkább beszűkül csak Kálmán-operettek, de legfőképp a musicalek "igazgatására". Álmodozni róla csak az elvakult (és elfogult) rajongók képesek, én maradok a primadonnák mellett - amíg lehet...
Operett, mint színpadi műfaj • 21342014-03-09 12:41:04
Ebben van valami... de azért az újak is igyekeznek...
Operett, mint színpadi műfaj • 21332014-03-09 12:39:55
:-)
High Fidelity - beállt a jégkorszak? • 3552014-03-09 12:39:27
:-)
Franz Schubert • 2152014-03-09 11:37:06

Éjjel a televízióban

M1 csatorna - 2014. március 10. (hétfő) 01.00 -

Schubert remekművei (105 perc)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Elhangzik::

- C-dúr nyitány olasz stílusban, D. 591 op. posth. 170 (Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar;
Vezényel: Takács-Nagy Gábor – 2011.02.19.)

- Der Hirt auf dem Felsen, D. 965 op. posth. 129 - zenekari változat (Szitka Rudolf – klarinét, Wierdl Eszter – szoprán, km. a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Takács-Nagy Gábor – 2011.02.19.)

- V. (B-dúr) szimfónia, D. 485 (Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar – 2007. 01.25.)

- C-dúr ("Wanderer") fantázia, op. 15 (Báll Dávid – zongora, km. a Pannon Filharmonikusok – Pécs,Vezényel: Peskó Zoltán – 2011.02.19.)

- III. (D-dúr) szimfónia, D. 200 (Km. a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényel: Kocsis Zoltán – 2013.01.30.)

Élő közvetítések • 37172014-03-09 11:33:14
Ma este a Bartók Rádióban

19.35 – 22.30 Kapcsoljuk a Zeneakadémia Nagytermét

Mendelssohn: Éliás – oratórium

Vezényel: Kovács László

Km. Szakács Ildikó, Schöck Atala, Kálmán László, Kovács István - ének,

a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara
High Fidelity - beállt a jégkorszak? • 3532014-03-09 11:32:20
Amikor valahol egy mondat vagy cím azzal kezdődik, hogy „Les Vêpres…” , máris Verdi operájára asszociálok…. És felcsillan a szemem. Ha aztán tovább olvasom, és nem A szicíliai vecsernyéről fogok valami újat megtudni, egyből „lelombozódom”...
(Elnézést kérek a Monteverdi-rajongoktól!)
Operett, mint színpadi műfaj • 21292014-03-08 14:45:20

Tegnap este a Cirkuszhercegnő bemutató-előadás után – még a tapsrend alatt - megjelent a színpadon Kerényi Miklós Gábor igazgató is, aki ismertette a következő – 2014/2015-ös - évad bemutatóit: így lesz Johann Strausstól A cigánybáró, Kálmán Imrétől A Bajadér, Eisemann Mihálytól az Én és a kisöcsém. Ami a musical műfajt illeti, egyebek közt felújítják Lévay Szilveszter-Michael Kunze nagysikerű darabját, a Mozart!-ot.
Operamúzeum • 6252014-03-08 14:27:04
2003. augusztus 8. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Verdi: Nabucco (olasz nyelven)

Rendező: Koltay Gábor

Jelmez: Kemenes Fanni

Km. a Liszt-Wagner Szimfonikus Zenekar
Pécsi Nemzeti Színház kibővített kórusa (karigazgató: Szabó Szilárd Csaba)

Vezényel: Kaposi Gergely

Szereposztás:

Nabucco – Gurbán János
Abigail – Szilfai Márta
Zachariás – Egri Sándor
Fenena – Boros Csilla
Ismael – Berkes János
Főpap – Kincses Károly
Operamúzeum • 6242014-03-08 14:26:05
2003. augusztus 5. Magyar Állami Operaház

Bellini: Norma – felújítás (olasz nyelven)

Rendező: Szikora János

Vezényel: Rico Saccani

Szereposztás:

Norma – Lukács Gyöngyi
Pollione – Kiss. B- Atilla
Adalgisa – Ulbrich Andrea
Oroveso – Polgár László
Clotilde – Várhelyi Éva
Flavio – Ocsovay János
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28222014-03-08 14:09:56
A Dankó Rádió ma délelőtti operettadásában - egyebek között - Házy Erzsébet és Udvardy Tibor előadásában két részletet hallgathattunk meg Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének 1962-es teljes stúdiófelvételéről:

- Duett: "Bamba, bamba gyászvitéz"
- A II. felvonás finálé - részlet

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András

Délután öt órától ismétlés, a rádió internetes oldalán is elérhető az adás.
Gioacchino Rossini • 7632014-03-08 14:02:59
Ezt a koncertet is felvette a rádió és ma délután a Bartók adón sugározza:

15.05 - 17.07 Zenebeszéd

Rossini: Kis ünnepi mise

Km. az MR Énekkar, az Egri-Pertis Duó (Egri Mónika, Pertis Attila - zongora), Tóka Ágoston - harmónium.

Szólót énekel: Cserna Ildikó, Meláth Andrea, Nyári Zoltán, Molnár Zsolt.

Vez. Oláh Gábor

Mv.: Farkas Zoltán

Szerk.: Katona Márta

(MR 6-os stúdió, január 18.)

Jonas Kaufmann • 6552014-03-08 13:53:11
19.00 - 22.11 Közvetítés a Müncheni Nemzeti Színházból

Verdi: A végzet hatalma

Négyfelvonásos opera

Szövegét - Angelo Pérez di Saavedra drámája nyomán - Francesco Maria Piave írta

Vez. Asher Fisch

Km. a Bajor Állami Zenekar és a Bajor Rádió Énekkara (karig. Sören Eckhoff)

Szereposztás:

Calatrava gróf - Vitalij Kovaljov (basszus)
Leonóra - Anja Harteros (szoprán)
Don Carlos - Ludovic Tézier (bariton)
Alvaro - Jonas Kaufmann (tenor)
Curra - Heike Grötzinger (mezzoszoprán)
Preziosilla - Nadia Krasteva (mezzoszoprán)
Községi bíró - Christian Rieger (basszus)
Trabuco - Francesco Petrozzi (tenor)
A gvárdián- Vitalij Kovaljov (basszus)
Melitone - Renato Girolami (bariton)
Orvos - Rafal Pawnuk (basszus)

Rendezte: Martin Kusej

(2013. december 22.)
Élő közvetítések • 37142014-03-08 13:52:31
19.00 - 22.11 Közvetítés a Müncheni Nemzeti Színházból

Verdi: A végzet hatalma

Négyfelvonásos opera

Szövegét - Angelo Pérez di Saavedra drámája nyomán - Francesco Maria Piave írta

Vez. Asher Fisch

Km. a Bajor Állami Zenekar és a Bajor Rádió Énekkara (karig. Sören Eckhoff)

Szereposztás:

Calatrava gróf - Vitalij Kovaljov (basszus)
Leonóra - Anja Harteros (szoprán)
Don Carlos - Ludovic Tézier (bariton)
Alvaro - Jonas Kaufmann (tenor)
Curra - Heike Grötzinger (mezzoszoprán)
Preziosilla - Nadia Krasteva (mezzoszoprán)
Községi bíró - Christian Rieger (basszus)
Trabuco - Francesco Petrozzi (tenor)
A gvárdián- Vitalij Kovaljov (basszus)
Melitone - Renato Girolami (bariton)
Orvos - Rafal Pawnuk (basszus)

Rendezte: Martin Kusej

(2013. december 22.)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28212014-03-07 11:51:53
Egyik kedves daljáték-számom az a duett, melyet Farkas Ferenc Csínom Palkójából Házy Erzsébet és Szabó Ernő énekelnek: "Jó estét, jó estét, áldás, erő, békesség.....Rosta Márton híres ember Pozsonyban..." (a rádió stúdiófelvételén km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, Lehel György vezényletével)

Ezt a Házy-felvételt is sugározta ma délelőtt a Dankó Rádió. Az operettkedvelőknek szóló Túl az Óperencián című műsorát délután öt órától újra meghallgathatjuk a rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.
Operett, mint színpadi műfaj • 21282014-03-07 10:50:15
Cirkuszhercegnő: egy történet három porondon

www.operett.hu ,2014-02-21

Március 7-én mutatja be a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét, amelynek librettóját Verebes István fordította és értelmezte újra, illetve ő is állítja színpadra a darabot - a klasszikus operettek szellemében, mégis a mai néző számára izgalmas módon. A Cirkuszhercegnő újjászületéséről tartottak sajtótájékoztatót az alkotók.
Operamúzeum • 6232014-03-06 22:26:01
2003. július 7. Szentendrei Nyári Fesztivál – Városháza udvara

Franz von Suppé zenés játékaiból jelenetek: „Csudajó Gyógyszálló” címen

A Zeneművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum közös produkciójában mutattak be az operatanszakos növendékek, Martina Veh (Csehország) színrevitelében (Többnyire német nyelven)

Km. Bartal László – zongora

Bucsi Annamária, Fodor Gabriella, Gál Gabriella, Hajnóczy Júlia, Mester Viktória, Szabó Veronika, Bretz Gábor, Rezsnyák Róbert és mások
Operamúzeum • 6222014-03-06 22:24:42
2003. június 20. "Bartók Plusz" Operafesztivál, Miskolc - Nyári Színház

Mozart: Don Giovanni – koncertszerű előadás (olasz nyelven)

Vezényel: Nicola Luisotti (+ csembaló)

Km. a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara
Karigazgató: Katona Anikó

Szereposztás:

Don Giovanni – RENATO BRUSON
Leporello – PAOLO GAVANELLI
Donna Anna – SVETLA VASSILEVA
Donna Elvira – KARINE BABAIANYAN
Don Ottavio - BLAGOJ NACOSKI
Zerlina – Wierdl Eszter
Masetto - DEYAN R. VATCHKOV
Kormányzó – Kováts Kolos
Operamúzeum • 6212014-03-06 22:23:50
2003. június 4. Magyar Állami Operaház

Csajkovszkij: Pikk dáma - háromfelvonásos opera (orosz nyelven)

Rendező: Vagyim Milkov

Vezényel: Jurij Szimonov

Koreográfus: Szakály György

Szereposztás:

Hermann - Bándi János
Liza – Maria Gavrilova mv.
A grófnő - Budai Lívia mv.
Polina - Meláth Andrea
Nevelőnő - Jász Klára
Mása - Szepessy Beáta
Tomszkij gróf - Fokanov Anatolij
Jeleckij herceg – Andrej Breusz
Csekalinszkij - Daróczi Tamás
Surin - Valter Ferenc
Csaplickij - Szilágyi Imre
Ünnepélyrendező - Szűcs Árpád
Chloe - Pérchy KornéliaÉvfordulók, jeles napok, születésnapok etc. • 2912014-03-06 21:16:25
Kalmár Magda 70 éves – Portré

EH/MTI 2014. március 02., 11:09 Kultúra 0
Pantheon • 12242014-03-06 21:05:19
Életének 84. évében elhunyt Anna Reynolds angol operaénekesnő, aki elsősorban Wagner-specialistaként szerzett magának hírnevet.

Az énekesnő február 24-én hunyt el a bajorországi Peestenben, halálhírét kedden erősítette meg a település szóvivője, a halál okát nem közölték.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28202014-03-06 13:28:16
Három nappal ezelőtt három részlet hangzott el a Lili bárónőből Házy Erzsébet rádiófelvételéről a Dankó Rádióban. Ma újabb három részlet csendült fel Huszka klasszis operettjéből a rádió délelőtti műsorában:

- Dal: "Bíborban ég....Egy férfi képe van a szívem közepébe'..." (Házy Erzsébet)
- Vidám kettős: "Gyere, csókolj meg, tubicám..." (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)
- Szerelmi kettős: "Tündérkirálynő, légy a párom..." Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

A műsor ismétlését meghallgathatjuk ma délután öt és hat óra között a Dankó Rádió frekvenciáin és az internetes oldalán is.

Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" • 5542014-03-06 13:15:38
Elege lett a világhírű karmesternek, távozik

2014. március 5., szerda 08:10, frissítve: szerda 09:12 , forrás: MTI, szerző: NT

A koncertterem vezetőségének vele szemben tanúsított viselkedése miatt Bernard Haitink világhírű holland karmester a 85. születésnapján bejelentette, hogy nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát.
Mi újság a Magyar Állami Operaház Énekkarában? • 4932014-03-06 13:12:50
Talán kapunk valakitől beszámolót is az énekkari művészek minifesztiváljának tegnapi, első eseményéről?...
A nap képe • 13632014-03-06 13:02:24
Tegnap 13.35-től a Bartók Rádió sugározta Kiri Te Kanawa ária-és dalestjét a Londoni Royal Albert Hallból (1994.március)

A rádió hangtárából visszahallgatható a koncert.
Abbado – az ember • 1192014-03-05 21:38:17
Holnap délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.39 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből -V/2. rész

A Magyar Állami Hangversenyzenekar hangversenye

Vezényel Claudio Abbado

1. Berg: Három zenekari darab Op. 6,

2. Wagner: Trisztán és Izolda - Előjáték és Izolda szerelmi halála,

3. Beethoven: III. (Eroica) szimfónia

(Erkel Színház, 1969. szeptember 30.)

(V/3. rész: jövő csütörtök, 12.05)
Balett-, és Táncművészet • 36542014-03-05 21:34:00
Segítek...

„Mindenki lemondott rólam” – Kozmér Alexandra, az operaház prímabalerinája

„Az Erkel Színház legfrissebb premierjén táncolja A víg özvegy címszerepét. Az opera első magántáncosa 17 éve tagja a háznak, csak épp időközben kimaradt 7–8 év. Az akkorról, a mostról és a miértekről kérdeztük. Na meg arról, mitől szólótáncos a szólótáncos.”

Magyarnarancs.hu /Kozár Alexandra, 2014. márc. 05., 17:50/

Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493332014-03-05 21:28:24
Én Kolonits Klára Melindáját várom...
Polgár László • 2512014-03-05 21:12:35
Most este a Bartók Rádióban

21.08-22.00 Schubert-estek a Zeneakadémián

Polgár László énekel, Klukon Edit zongorázik

Hattyúdalok D. 957.,

1. Szerelmi üzenet,
2. A harcos sejtelme,
3. Tavaszi vágyakozás,
4. Szerenád,
5. Otthon,
6. A távolban (Rellstab versei),
7. Búcsú,
8. Atlasz,
9. Az ő képe,
10. A halászlányka,
11. A város,
12. A tengerparton,
13. A hasonmás (Heine versei),
14. A galambposta (Seidl verse),

(2005. április 18.)

(Ism. március 17., 13.38)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493282014-03-04 21:28:35
Hervatag ezüst rózsa az operaház bálján

Népszava|2014. márc 03. 05:47 Várkonyi Tibor

„Legyünk gálánsak. A népi mondás szerint, ha jó a vége, minden jó. A finálé csakugyan szép volt az egyik közszolgálati televíziós csatornán élőben közvetített Operaház idei farsangi bálján, amely Richard Strauss születésének százötvenedik évfordulójára, tisztelgésül az Ezüst rózsa jegyében rendezte meg estjét. Talán még a hangulat is egyezett volna.”
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493272014-03-04 21:27:54
A legszebb hölgyek az Ezüst Rózsa Bálról az Operából

• Velvet.hu, Gyulai Bence
2014. március 3., hétfő 18:19

„Az Országos Mentőszolgálat javára sportolók részvételével tartották meg az Ezüst Rózsa Bált szombat este az Operaházban. Az esemény nem volt sajtónyilvános, de az Operaház jóvoltából részt vehettünk az eseményen és mutathatunk is néhány exkluzív fotót az est legszebb hölgyeiről – ha a tévéközvetítést megnézte, ezt akkor sem láthatta!"
Erkel Ferenc • 8202014-03-04 20:51:28
Szőnyi Antikváriuma
31. könyvárverés

2014.04.12. szombat 10:00

"Erkel Ferencz: Hymnusz"

"Költemény Kölcsey Ferencztől. Koszorúzott zenéjét írta, s a lelkes költő rokonkeblű barátjának, tekintetes Deák Ferencz úrnak mély tisztelettel ajánlja Erkel Ferencz."

Pest, Rózsavölgyi és Társa, ca. 1856-1857. 7 lith. l. [kotta]. 318 mm. Második kiadás, először 1845-ben jelent meg. Kőnyomatos borítóban.

94. tétel

KIKIÁLTÁSI ÁR: 15 000 HUF

aukció helyszíne: Budapest Jazz Club, (volt Duna mozi) Bp. XIII. Hollán Ernő u. 7.

kiállítás helye: a Szőnyi Antikváriumában (1055 Bp. Szt. István krt. 3.)

kiállítás ideje: 2014. április 7-től 11-ig (hétfőtől péntekig) 10.00-től 18.00 óráig
Operamúzeum • 6202014-03-04 14:16:48
2003. június 2. Erkel Színház - Donizetti: Lammermoori Lucia (olasz nyelven)

Bartal László – RAMON VARGAS mv., ASAKO TAMURA mv,. Ötvös Csaba, Kenessey Gábor, Albert Tamás, Jász Klári
Operamúzeum • 6192014-03-04 14:16:08
2003. május 29. Erkel Színház – Donizetti: Don Pasquale (magyarul)

Kesselyák Gergely – Kenessey Gábor, Ötvös Csaba, González Mónika, KLEIN OTTOKÁR mv.,
Operamúzeum • 6182014-03-04 14:15:15

2003. május 24. Erkel Színház – Donizetti: Szerelmi bájital (magyarul)

Bartal László – Váradi Zita, Berkes János, Vághelyi Gábor, Tóth János, Rőser Orsolya
Operamúzeum • 6172014-03-04 14:14:28
2003. május 23. Óbudai Társaskör

Népszerű operarészletek – a Nemzeti Énekkar tagjainak szólóestje
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. • 2902014-03-04 13:52:23
Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő születése napján, Isten éltesse sokáig a Művésznőt!
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak • 16582014-03-04 13:01:20
A Mezzo csatornán ma 20.30-tól megy a Don Giovanni

Netrebko, Schrott, Pisaroni, Emman, km. a Balthasar-Neumann ének- és zenekar. Vez.: Thomas Hengelbrock
Jonas Kaufmann • 6532014-03-04 12:57:10
Ma este a Bartók Rádióban

19.35 - 21.14 Operaritkaság
Carl Loewe: A három kívánság - háromfelvonásos opera.

Szövegét Ernst Raupach írta.

Vez. Peter Falk.

Km. a Stuttgarti Kórus és a Stuttgarti Rádió Zenekara.

Szereposztás:

Bathmedi - Franz Hawlata (basszus),
Muley - Florian Prey (bariton),
Aischra - Hermine May (mezzoszoprán),
Suleima - Regina Klepper (szoprán),
Zadig - Frank Wörner (basszbariton),
Fatme - Astrid Weber (szoprán),
Hassan - Jonas Kaufmann (tenor)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28192014-03-03 14:14:18
Ma sem maradtunk Házy Erzsébet hangja/-felvétel nélkül a Dankó Rádióban: a délelőtti operett összeállításban egyebek között felhangzott három részlet Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének 1964-es rádiófelvételéről.

- Kettős: „Szellő szárnyán…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
- Hármas az első fináléból: "Az ősök, az árnyak..." (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád)
- Az első finálé: „Álmaimban szeret engem egy leány…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András)


Ezen a héten, minden nap, Dancs Annamari – a Budapesti Operettszínház énekművésze a vendég a stúdióban, kivel Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélget.

Az adás ismétlése meghallgatható 17 órától a rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu weboldalon.
Operamúzeum • 6162014-03-03 13:53:17

2003. május 22. Zeneakadémia Nagyterme

Pitti Katalin belcanto estje

Közreműködött:

Polyák Valéria – ének
Belcanto vonós sextett,
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Női Kamarakórusa

Bitskey Tibor – műsorvezető

Zongorán kísért és vezényelt: Ács János

A műsorban részletek hangzotta el Purcell, Händel, Spontini, Bellini, Donizetti, Rossini és Cherubini műveiből.
Operamúzeum • 6152014-03-03 13:52:34
2003. május 21. Magyar Tudományos Akadémia Díszterem

A belcanto és Liszt

Közreműködtek:

Wiedemann Bernadett – ének
Oravecz György – zongora.

Műsoron: Bellini-, Gounod-, Rossini- és Verdi- dalok, - és áriák (A trubadúr, Don Carlos…)
Operamúzeum • 6142014-03-03 13:52:05
2003. május 2. Erkel Színház – Verdi: Rigoletto

Medveczky Ádám –Sólyom- Nagy Sándor, Miklósa Erika, Kovácsházi István, Rácz István, Szolnoki Apollónia, Dobos Sándor (Monterone)
Operamúzeum • 6132014-03-03 13:51:44
2003. április 27. Erkel Színház – Puccini: Turandot

Héja Domonkos – FRANCESCA PATANÉ mv., LEE JOUNG WON mv, Tokody Ilona, Kováts Kolos, Róka István, Vághelyi Gábor, Gerdesits Ferenc, Derecskei Zsolt
Gaetano Donizetti • 8112014-03-03 13:37:24
Szerintem az olasz nyelven bemutatott Szerelmi bájital magyar feliratozása Blum Tamás magyar fordításán alapulhat. De ha máskor nem, majd áprilisban megtudhatjuk ezt, mikor a pécsi társulat az Erkel Színházban vendégszerepel a vígoperával.
A nap képe • 13592014-03-03 13:27:29
Azt tudni lehet, hogy Simándy Don José szerepében többször fellépett a Csokonai Színházban: először 1962. március 29-én, újra 1966. június 18-án, majd 1977. január 22-én. Lehetett partnere mindegyik alkalommal Varga Magda, aki először 1958. május 2-án énekelte Carment debreceni anyaszínházában. Viszont a YouTube-on találtam közös Carmen-beli fellépésükről zenei-képes anyagot 1969-ből.

Varga Magda operaénekesnő most januárban ünnepelte 92. születésnapját! Innét gratulálok neki sok szeretettel!

Társművészetek • 9332014-03-03 13:16:07
Emlékszobája nyílt a Tüskevár írójának Keszthelyen

MNO, 2014. március 2., 14:34, frissítve: 14:35 , forrás: MTI, szerző: Grund

„Fekete István műveit, néhány hozzá kötődő tárgyi emléket, valamint a Tüskevár egykori televíziós sorozat főszereplőit mutatja be a Keszthelyen szombaton megnyílt emlékszoba és panoptikum, amelynek avatásán a regénybeli Tutajos is jelen volt.”
Balett-, és Táncművészet • 36472014-03-03 13:02:37
Amikor tavaly megtudtam, hogy A víg özvegy színpadra kerül az Erkelben - bár balettként -, megörültem a hírnek, hiszen legkedvesebb operettemről van szó: több előadást terveztem be magamnak. Miután ott voltam a főpróba-előadáson (amiről itt megírtam elsőként - röviden érintve - meglátásaimat az új balett-produkcióról) és olvasva utóbb a véleményeket, de mindenekelőtt saját csalódásom okán, bizony, elment a kedvem attól, hogy beüljek a színházba újból megnézni ezt az "átszabdalt" - Lehár-remeket. Még szerencse, hogy a színházak repertoárján megtalálható az eredeti darab is: az elmúlt években országszerte játszották és most is játsszák magát a világhírű operettet: Budapesti Operettszínház, Kaposvári Csiky Gergely Színház, Szegedi Nemzeti Színház (előtte a Szabadtéri Játékokon is), Kecskeméti Katona József Színház, Debreceni Csokonai Színház, Veszprémi Petőfi Színház…
Balett-, és Táncművészet • 36462014-03-03 13:02:01
A víg özvegy és a mesevilág illúziója

MNO, 2014. február 28., péntek 17:22 , szerző: Makrai Sonja

„Lehár Ferenc 1905-ben komponált háromfelvonásos operettjét, A víg özvegyet 1975-ben dolgozta át baletté az ausztrál koreográfus, Ronald Hynd. Az Ausztrál Balett jóváhagyásával múlt hét végén mutatta be a Magyar Nemzeti Balett társulata az Erkel Színházban a boldog békeidőket idéző habkönnyű művet. A darab második szereposztásáról szól a kritikánk.”

„Hynd koreográfiája sekélyes, laza szövésű, inkább a színészi játékra, mintsem a technikai bravúrokra helyezi a hangsúlyt. Olybá tűnik, mintha frivol humorral átitatott némafilmet látnánk. Eltúlzott, pantomimszerű gesztusok, erős grimaszok, és a túlzsúfolt valcerbetétek között kevés lehetőséget kapnak a táncosok”.

„Ronald Hynd koreográfiáját nagy dobásnak szánta az Opera vezetése, de túlzás lenne azt állítani, hogy ez a bemutató mérföldkő lenne a balett-társulat életében.”
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 26342014-03-02 15:25:38
Éjjel az m1 csatornán

2014. március 3. hétfő 01:15 - 02:52

MüpArt koncertek

Cseh klasszikusok

„A MüpArt Classic két klasszikus cseh remeket mutat be a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével. Dvořák ikonikus IX. szimfóniája az Újvilágból küldött üzenetet a hazának, reprezentálva, hogy a világ másik felén is elevenen élnek benne a szeretett cseh dallamok. Janáček 1926-ban keletkezett Glagolita miséje gyakran előadott alkotás; a 20. század egyik legnagyszerűbb és legeredetibb egyházi műve.”

2011. január 12
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Dvořák: IX. szimfónia e-moll "Az Újvilágból", op. 95
Vezényel: Kocsis Zoltán

2011. november 24.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Janáček: Glagolita mise
Celeng Mária – szoprán, Borsos Edit – szoprán, Schöck Atala – alt, Kovács Annamária – kontra-alt

Közreműködik: Virágh András – orgona, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Vezényel: Kovács János
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28182014-03-02 15:23:57
Ma délelőtt a Dankó Rádió operettműsorában többek között hallhattuk A denevér második felvonásának fináléját:

Előadók: Házy Erzsébet, László Margit, Kozma Lajos, Melis Gy9rgy, Radnay Györy, Szőnyi Ferenc énekelt, km. a MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György. (A rádió 1963-as, teljes stúdiófelvételéről. Magyar nyelven.)

Ma délután öt órától ismétli a Dankó Rádió.

Előtte azonban, 16 órától egy különleges adás is lesz ott: a Dankó Rádió 2. klubestjének közvetítése felvételről. Benne Nagy Ibolya műsorvezető-énekesnő mesél életéről, pályájáról. Vendége Virágh József, az Operettszínház művésze, akivel duetteket is énekel.

Szerkesztő: Horváth Tünde

Műsorvezető: Bényi Ildikó
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28172014-03-02 15:16:48
Ha így van, akkor erre a későbbi, osztrák Tv által felvett operett-összeállításra is kíváncsi lennék!
Ilosfalvy Róbert • 4622014-03-01 22:28:24
Szívesen, de igazán nincs mit. Magam is roppant örülök, hogy rábukkantam erre a "kincs"-re, és megoszthattam itt Veled és minden Ilosfalvy Róbert-rajongóval-, akik éppen "idetévednek" a fórumra...

Nincs más hátra, mint valamilyen úton-módon "becserkészni" és megvásárolni ezt az operett-DVD-t. Akkor lehetnénk igazán boldogok!
Ilosfalvy Róbert • 4602014-03-01 19:41:38
Nincs mese: be kell szerezni ezt a DVD-csomagot...
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28142014-03-01 19:30:45
Tavaly megjelent egy háromlemezes operett-DVD: Traumland Operette-Die schönsten Operetten-Melod DVD-Video Album

Felhívom a figyelmet az 1. lemezen található 6. trackra:

So elend und so treu - aus 'Der Zigeunerbaron'
Strauss, Johann, Jr.
Hazy, Erzsebet

Ha rákattintunk a Filmausschnitte/Videotrailer-en belül a 6-os számra, elindul a felvétel részlete.
Itt a linkje:

Erzsebet Hazy: So elend und so treu - aus 'Der Zigeunerbaron’ – videotrailer - SZINESBEN!!!


Traumland Operette- Die Schönsten Operetten- Melod
von Various
erschienen am 22.03.2013

Detailinformationen:

Arien & Duette aus Operetten-Produktionen von Kalman, J. Strauss II, Schröder, Dostal, Jones, Loewe, Millöcker, Kattnigg, Lehar, Rogers, Heuberger,
Jürgens, Offenbach, Fall, Berte, Stolz, Straus, Raymond, Porter, Mackeben
Sprache: Deutsch
Tonformat: DD 2.0

• Künstler: Rudolf Schock, Willy Millowitsch, Sylvia Geszty, Julia Migenes, Renate Holm, Bibi Johns, Gisela Schlüter, Rene Kollo, Fred BertelmannBenno Kusche, Ingeborg Holm, Erika Köth u. a.
• Label: Sony
• FSK ab 0 freigegeben
• Bestellnummer: 9908173
• Erscheinungstermin: 22.3.2013


Eddig csak az 1964-es fekete-fehér operettfilmről tudtam! Igaz, a Film Színház Muzsika akkor a forgatás idején színes képeket közölt le az újságban, és utóbb a film zenei anyagát tartalmazó LP-nek majd a CD-nek a borítóján is színes kép látható a filmből. Ugyanakkor Haandel fórumtársunk kiderítette, hogy egy németországi forgalmazónál megrendelhető ez a régi film is, amit aztán a fizetést követően a DVD-re kiírnak és elküldik címünkre. Éltem a lehetőséggel, megkaptam a teljes Cigánybáró filmet DVD-n, ám meglepetésemre a lejátszásnál fekete-fehér színt konstatáltam.
Ezek szerint – mint a fenti linkre kattintva kiderül - megvan ennek a Der Zigeunerbaron filmnek a színes „kópiája” is! De Jó lenne akkor ehhez a színes felvételhez is hozzájutni!

Kedves Haandel, tudnál ennek is utána nézni? Honnan származik ez a színes változat? A beszerzési forrását is megtalálni? Előre köszönöm szíves fáradozásodat.
Ilosfalvy Róbert • 4582014-03-01 19:07:45
Annyi pontosítás: a háromlemezes operett-DVD első lemezén található az Ilosfalvy-részlet a Denevérből.
Ilosfalvy Róbert • 4572014-03-01 19:01:03
A Nap képe topicban polémia alakult ki [url] http://www.momus.hu/gallery.php?act=daylist&ldate=2014-02-28;
Ilosfalvy Róbert és Geszty Sylivia [/url] közös fotóját elnézve, vajon tenorunk Alfréd vagy Eisenstein szerepét énekli-e a müncheni 1973-as Denevérben. –Zéta- már ott megadta a helyes választ, de most egy olyan adalékra találtam a neten, mely jellegénél fogva "bizonyító erejű" a tegnapi képen látható Ilosfalvy Róbert Alfréd-szerepét illetően.


Traumland Operette-Die schönsten Operetten-Melod DVD-Video Album

A 2. lemezen a 33. tétel; ha rákattintunk a Filmausschnitte/Videotrailer-en belül a 33-as számra elindul a felvétel részlete. Itt a linkje:

Trinke, Liebchen, trinke schnell - aus 'Die Fledermaus' – videotrailer

Solo: Geszty, Sylvia; Ilosfalvy, Róbert
Geszty, Sylvia / Ilosfalvy, Robert (időtartam: 00:03:10)


[Házy Erzsébet is énekel egy részletet a DVD első lemezén: a Cigánybáró című filmből Szaffi dalát SZINESBEN!!! (6. tétel).]

Traumland Operette- Die Schönsten Operetten- Melod
von Various
erschienen am 22.03.2013

Detailinformationen

Arien & Duette aus Operetten-Produktionen von Kalman, J. Strauss II, Schröder, Dostal, Jones, Loewe, Millöcker, Kattnigg, Lehar, Rogers, Heuberger,
Jürgens, Offenbach, Fall, Berte, Stolz, Straus, Raymond, Porter, Mackeben
Sprache: Deutsch
Tonformat: DD 2.0

• Künstler: Rudolf Schock, Willy Millowitsch, Sylvia Geszty, Julia Migenes, Renate Holm, Bibi Johns, Gisela Schlüter, Rene Kollo, Fred BertelmannBenno Kusche, Ingeborg Holm, Erika Köth u. a.
• Label: Sony
• FSK ab 0 freigegeben
• Bestellnummer: 9908173
• Erscheinungstermin: 22.3.2013
A nap képe • 13562014-03-01 18:58:49
Adalékra találtam a neten, mely jellegénél fogva "bizonyító erejű" a tegnapi képen látható Ilosfalvy Róbert Alfréd-szerepét illetően. De ezt nem itt, hanem "illetékességből" az Ilosfalvy-topicban mutatom be.
Kedvenc magyar operaelőadók • 8822014-03-01 12:50:31
Ma délután a Bartók Rádióban

17.00 - 17.55 Rádióhangversenyek

Bátori Éva énekel, Simon Izabella zongorázik

1. Richard Strauss-dalok: a) Holnap, b) Halottak napján, c) Álmodj, szívem!

2. Robert Schumann: C-dúr arabeszk Op. 18. (Simon)

3. Richard Strauss: Leányvirágok - dalciklus Felix Dahn verseire - a) Búzavirág, b) Mákvirág, c) Borostyán, d) Tavirózsa

4. Clara Schumann: Románc Op. 22. No. 1. (Simon)

5. Robert Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors - dalciklus Adalbert von Chamisso verseire - a) Egyszer láttuk egymást, b) Ő a legdicsőbb a Földön, c) Hogy így van, nem tudom hinni, d) Te színarany kis gyűrű, e) Jöjjetek lányok, f) Nézel rám, g) Szívemre zárlak, én gyermekem, h) Rám mérted ezt a szörnyű, néma gyászt

(MR Márványterme, február 20. - részletek)
A nap képe • 13422014-02-28 14:13:45
Ritka felvétel róluk, hangulata van a képnek... Köszönet érte!
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28132014-02-28 13:46:21
A televízió számára közönség jelenlétében felvett operett műsora máig meghatározó személyes élményem:

„Nagyapám húsz éves volt…” - Kónya Sándor televíziós portréja, melyben Házy Erzsébet is szerepelt; az akkor 44 éves szopráncsillagunk A madarász (Zeller) és a Dubarry (Millöcker) primadonna alakjait formálta meg a kamerák előtt – a legendás nagy magyar tenor oldalán. A két ismert klasszikus operett keresztmetszetét vették fel a televízió számára - mindenekelőtt a régen látott, "hazajött" Kónya Sándor művészetét megörökíteni a könnyebb műfajból - úgy, hogy a zenei anyagot már előzőleg a rádió stúdiójában hangszalagra rögzítették […]” - írtam ide anno, és elevenítettem fel több évtizeddel ezelőtti emlékeimet a forgatásról és az élő műsorukról.
Bővebben lásd a 2308. és 2309. sorszámoknál.
Mi újság a debreceni Csokonai Színházban? • 502014-02-28 13:19:29
Ma este mutatja be a Csokonai Színház Verdi operáját:

Nabucco-premier Debrecenben
Gaetano Donizetti • 8092014-02-28 13:17:11
Ma este a Pécsi Nemzeti Színházban Donizetti-bemutatót tartanak:

Szerelmi bájital - vígopera két felvonásban olasz nyelven feliratozással

Az előadás április 26-án Budapesten is megtekinthető lesz az Erkel Színház Primavera-sorozatában.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493182014-02-27 20:56:38
Mások meg gőzerővel "hangolnak" a szombat estére meghirdetett báli parádéra, melynek ékkövéül az Ezüst Rózsa Bál és az ott fellépő díszvendégek műsora ígérkezik.
Operamúzeum • 6122014-02-27 20:29:50
2003. április 22. Erkel Színház

Dohnányi Ernő: A vajda tornya – opera három felvonásban - új bemutató

Rendező: Nagy Viktor

Vezényel: Dénes István

Szereposztás:

Orbók - Rácz István (
Kund - Massányi Viktor
Tarján - Bándi János
Emília - Balatoni Éva
Iva - Frankó Tünde
Talabér - Vadász Dániel
Turkevi - Gerdesits Ferenc
Dömölk - Hantos Balázs
Nemere - Cserhalmi Ferenc
Operamúzeum • 6112014-02-27 20:16:28
2003. április 15. Magyar Állami Operaház – Verdi: Aida

FÜRST JÁNOS – Bátori Éva, Pánczél Éva, ANTONELLO PALOMBI, MARCO CHINGORI, Rácz István, Szvétek László
Operamúzeum • 6102014-02-27 20:15:25
2003. április 1. Zeneakadémia Nagyterme

Operagála

Km. a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Honvéd Férfikar

Vezényel: Hollerung Gábor

Km.: Cserna Ildikó, Wiedemann Bernadett, MICHAEL SUTTNER (Regensburg), Massányi Viktor, Kováts Kolos

Műsorban jelenetek hangzottak el az alábbi operákból:

Verdi: A trubadúr, Ernani, A végzet hatalma, Rigoletto, Don Carlos

Rossini: A sevillai borbély

Wagner: Tannhäuser, A bolygó hollandi

Erkel: Bánk bán, Hunyadi László
Operamúzeum • 6092014-02-27 20:14:45
"MÁV"
Operamúzeum • 6082014-02-27 20:14:17
2003. március 30. Zeneakadémia Nagyterme

Dvorak: Requiem

Km. a MÁS Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara

Vezényel: Ács János

Pitti Katalin
Németh Judit
Daróczi Tamás
Kálmándi Mihály
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5812014-02-27 19:56:19
Kiegészítés:

Leo Fall: Az elvált asszony (lásd az 538. és a 104. sorszámoknál is.)

Az operett rádióváltozata, 1964 (80 perc)

Fordította és rádióra írta: Innocent Vincze Ernő.
A dalszövegeket írta: Szabó Miklós

Vezényel: Bródy Tamás
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és a Fővárosi Operettszínház Énekkara

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Solymosi Ottó

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Scrop, a hálókocsi-kalauz - Rátonyi Róbert
Jana - Németh Marika
Gonda - Zentai Anna
Karel - Kövecses Béla
Papa - Bilicsi Tivadar
Ügyvéd - Kishegyi Árpád
A bíróság elnöke - Nádas Tibor
Kalauz - Horkai János

Az operett néhány részletének címét ideírom:

- Nyitány
- Hármas „Ejnye, ez gyerekek furcsa dolog…” (Bilicsi Tivadar, Németh Marika, Kövecses Béla)
- Gonda és Scrop vidám kettőse „Árkon át, bokron át, csak kövesd, csak kövesd a lány nyomát…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert).
- Jana és Karel kettőse „Egy szó, mint száz…” (Németh Marika és Kövecses Béla)
- Jana dala (Németh Marika)
- Gonda dala „Hálókupé”-dal (Zentay Anna)
- Gonda és Karel kettőse „Gonda édes, Gonda drága, lépjünk együtt házasságra…” (Zentai Anna, Kövecses Béla)
- A II. felvonás fináléja (Németh Marika, Zentai Anna, Kövecses Béla, Rátonyi Róbert, énekkar)
Lisztről emelkedetten • 4132014-02-27 13:56:00
Ritkaságok kerültek a Liszt-múzeumba

MNO.hu, 2014. február 27., csütörtök 10:00, frissítve: csütörtök 12:54 , forrás: MTI, szerző: Grund

Schubert Erlkönig (Rémkirály) című dalának Liszt Ferenc által készített eredeti, autográf zenekari átiratát és más becses szerzeményeket mutattak be a Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeumában szerdán.
Abbado – az ember • 1182014-02-27 12:53:37

A Bartók Rádió ma déltől sugározza

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.35 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből (V/1.rész)

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Brahms-hangversenye

Vezényel: Claudio Abbado

Km. Dino Ciani - zongora

1. d-moll zongoraverseny (Ciani)

2. I. szimfónia

(Zeneakadémia Nagyterem, 1968. március 23.)

(V/2. rész: jövő csütörtök, 12.05)
Sport • 1452014-02-26 23:26:29

Elhunyt Novák Dezső

MNO.hu, 2014. február 26., szerda 23:14, frissítve: szerda 23:17 , forrás: MLSZ, szerző: TÁ

A családtól kapott tájékoztatás szerint szerda este, 75 éves korában elhunyt Novák Dezső, a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka – olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28102014-02-26 21:50:13
A Der Zigeunerbaron jelzett CD-kiadványa nekem is megvan…

Kérdésedre ideírom, a megnevezett másik három énekesnő operaházi fellépéséről az adatokat:

Gluck: Orfeusz

Magyar Állami Operaház, 1965. január 17.
Borbély Gyula – ELENA CERNEI mv (Bukaresti Opera magánénekesnője), Osváth Júlia, Házy Erzsébet

1969. május 8.:
Borbély gyula – MARIA MADDALENA mv. (Milánói Scala művésze), László Margit, Házy Erzsébet


Mozart: Figaro házassága (lásd 938. sorszám)

Magyar Állami Operaház, 1955. május 20.
Pless László – Jámbor László, BRÜNHILDE FRIEDLAND mv. – a drezdai Állami Operaház magánénekesnője, Neményi Lili, Faragó András, Domahidy László, Aarika Anelli, Angyal Nagy Gyula, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Koltay Valéria, Külkey László, Hagymássy Ilona, Kenderessy Éva


Akiket még nem említettem: ugyanebben az operában lépett fel Házyval MARIE TAUBEROVA, a prágai Nemzeti Színház magánénekesnője és ELS BOLKESTEIN (Innsbruck, Ausztria) is – utóbbival három alkalommal énekelt együtt a Figaróban.

1955. május 14. :
Ferencsik János - Melis György, Osváth Júlia, MARIE TAUBEROVA, Faragó András, Domahidy László, Aarika Anelli, Angyal Nagy Gyula, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Koltay Valéria, Külkey László, Hagymássy Ilona, Kenderessy Éva


1968. április 21.:
Borbély Gyula – Bende Zsolt, ELS BOLKESTEIN, László Margit, Dene József, Tréfás György mv., Szilvássy Margit, Külkey László, Házy Erzsébet, Nádas Tibor, Andor Éva, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta

1968. november 23.:
Borbély Gyula – Bende Zsolt, ELS BOLKESTEIN, László Margit, Dene József, Mészáros Sándor, Barlay Zsuzsa, Külkey László, Házy Erzsébet, Nádas Tibor, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta

1969. március 27.:
Borbély Gyula – Melis György, BOLKESTEIN. László Margit, Faragó András, Mészáros Sándor, Barlay Zsuzsa, Külkey László, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28082014-02-26 13:41:27
Talán 1962 októberében készült az a fénykép róluk, amikor Virginia Zeani Budapesten lépett fel. (Keleti Éva fotóművész készített fotókat akkoriban a Pesten tartózkodó román szopránról.)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28072014-02-26 13:01:01
Lemezborító 2

Házy Erzsébet művészete és pályája • 28062014-02-26 12:59:30
Lemezborítók – Johann Strauss: Der Zigeunerbaron

Lemezborító 1


[/url] http://www.marktplaats.nl/a/cd-s-en-dvd-s/vinyl-klassiek/m766116968-2-lp-s-met-boek-der-zigeunerbaron-van-johan-strauss.html; Lemezborító 2 [/url]


Lemezborító 3
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28052014-02-26 12:58:32
MARCELLA POBBE, ELENA CERNEI, MARIA MADDALENA , BRÜNHILDE FRIEDLAND, RÉTHY ESZTER, ELISABETH BREUL.

DAGMAR KOLLER (Gräfin Mariza-filmben

Házy Erzsébet művészete és pályája • 28042014-02-26 12:57:39
Bartók Gergely Házy Erzsébet művészete szerepei tükrében című képesalbumában, a 64. oldalon található egy Zeanival közös szerepfotójuk:

Egy emlékidézet is olvasható ott Zeanitól: „Házy Erzsébet kivételesen szép nő volt, fantasztikus hangi adottságokkal és mindehhez hatalmas szívvel.. Feledhetetlen emlékeket őrzök róla!” (2012)

Bevallom, a fényképet nézve nem ugrik be, melyik operában énekeltek együtt.
Pantheon • 12222014-02-26 12:27:11
Elhunyt Paco de Lucía

A híres spanyol flamencogitáros szívinfarktust kapott. 67 éves volt.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28022014-02-26 11:42:44
Híres külföldi női szerep-patnerekről is szólhatunk:

például Virginia Zeani...
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28012014-02-26 11:41:13
2789 sorszám: Pedro Lavirgen - már írtad...
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27982014-02-25 23:31:30
Rudolph Schock - nemcsak filmen, hanem színpadon is együtt szerepelt Házyval A cigánybáróban, Bécsben.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27972014-02-25 23:11:39
Még visszatérve Szófiára:

Ha nem is énekelt ott, viszont zsűritag volt a bolgár fővárosban:

1196 • Búbánat
2008-05-29 01:03:33
Házy Erzsébet 1976 júniusában előbb Moszkvába, majd Szófiába utazott:

Házy képviselte a magyar színeket a kétszázéves jubíleumát ünneplő Nagy Színház díszhangversenyén: a Bohémélet Mimijét énekelte. (Nem sokkal korábban a Budapesti Operában José Carreras-szal együtt lépett fel a Bohéméletben.)

Ezt követően Szófiába tette át „székhelyét” - zsűritagként vett részt júniusban a szófiai nemzetközi énekverseny munkájában.

(Film Színház Muzsika, 1976. július 3., 27. szám)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27962014-02-25 23:06:27
A világhálón találtam:

Magyar Filmhíradó 1960/52.
1960. december
fekete-fehér, hangos

Események
A KISZ I. kongresszusa

Kubai kormányküldöttség [Magyarországon dr. Ernesto Che Guevara õrnagy vezetésével]

Óriásgép [óriás karusszel-esztergagép érkezése a Szovjetunióból]

(Liu Sao Csi) [a Kínai Népköztársaság elnöke Moszkvában] (Pillanatképek)

(Belsõ karhatalmisták esküje) (Pillanatképek)

(Gyerekjátékok) [ajándékkészítés politechnika órán] (Pillanatképek)

(Népmûvészet) [a Népmûvészeti és Háziipari Szövetkezetek kiállítása] (Pillanatképek)

(Golyóstoll) [Goy Andor találmánya] (Pillanatképek)

(Karakum sivatag) [csatornaépítés] (Pillanatképek)(Giuseppe Di Stefano) [olasz operaénekes Budapesten] (Pillanatképek)

fekete-fehér, hangos

Képsorleírás:
Di Stefano énekel egy Columbia lemezrõl. Az énekes egy szoba sarkában beszél (áthallani). Jelenet az „Álarcosbál” címû operából, Di Stefano énekel. Richard gróf búcsúja az Álarcosbálból. MELLETTE HÁZY ERZSÉBET, MÖGÖTTE A KÓRUS.

Szinkronszöveg:
Világhírû tenorista látogatott hazánkba, Giuseppe Di Stefano.
Örömmel jöttem ide, az önök fejlett zenekultúrával rendelkezõ országába – mondotta. Di Stefano Budapesten az Álarcosbál fõszerepében mutatkozott be. A halálos sebet kapott Richard gróf búcsúja.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27952014-02-25 23:02:43
Filmekben együtt szerepelt:

Johann Strauss: Die Zigeunerbaron (Eberhard Wächter, Rudolf Schock,, Walter Slezak)

Kalman: Grafin Mariza (René Kollo)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27942014-02-25 22:54:36
Folytatás:

CARELLI GÁBOR, ANGELO MORI, HELGE ROSWAENGE, NICOLA TAGGER, NUNZIO TODISCO, GIOVANNI GIBIN, CIRO PIRROTTO, LESLIE CHABAY, MICHAEL LANGDON, WILLIAM BLANKENSHIP, PIERO FRANCIA, JURIJ MAZUROK, VLAGYIMIR ATLANTOV, VÁCLAV ZITEK, ZDENEK KROUPA, PAOLO SILVERI, Johannes Heesters, DAVID OHANESIAN,
GAETANO BARDINI, PIERO CAPPUCCILLI


Az álarcosbál, 1964. május 22.:
Kórodí András – Simándy József, PIERO CAPPUCCILLI mv. – Milánói Scala, Moldován Stefánia, Barlay Zsuzsa, Házy Erzsébet


Házy Erzsébet művészete és pályája • 27932014-02-25 22:44:43

Az álarcosbálban (lásd 892. sorszámnál)

1960. június 21.:
Ferencsik János – GIUSEPPE DI STEFANO mv. – Milánói Scala magánénekese, Jámbor László, Takács Paula, Tiszay Magda, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Domahidy László, Tóth Lajos, Pálfy Endre, Dobán Ferenc
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27922014-02-25 22:30:27
A Bajazzókban (lásd 1049. sorszám)

1973. május 15.:
Lukács Miklós – Házy Erzsébet, MARIO DEL MONACO mv. (Olaszország), Melis György, Róka István, Ötvös Csaba, Kövesdy Károly, Sikolya István
Operamúzeum • 6072014-02-25 21:08:52

2003. március 29. Pesti Vigadó

Vlagyimir Csernov (ének) ária- és dalestje

Közreműködik a Tyerem Kvartett

Orosz és nápolyi dalok, operarészletek

Műsor:

1. Tyerem Kvartett: Orosz szenvedély - Bach d-moll toccata és fúgája nyomán

2. Borogyin: A szép leány már nem szeret

3. Dargomizsszkij: Itt vagyok, Inyezilja; Köd lepte el a Sierra Nevadát

4. Scsedrin: Albeniz-imitáció

5. Tyerem Kvartett: A kis herceg

6. Csajkovszkij: Báli hangzavarban, op. 38/3; Don Juan szerenádja, op. 38/1

7. Csesznokov: Esti ima

8. Valente – Tagliaferri: Passione

9. Barthèlemy: Chi se nne scorda ’cchiù

10. Rimszkij-Korszakov: Cári hattyú (a Mese Szaltán cárról c. operából)

11. Bizet: Carmen – Habanéra

12. D’Anzi: Notturno senza luna

13. Bixio: Serenata malincolica

14. de Curtis: Non ti scordar di me

15. Rossini: A sevillai borbély – nyitány

16. Rossini: A sevillai borbély – Figaro cavatinája


Operamúzeum • 6062014-02-25 21:07:21
2003. március 27. Millenáris Park – Teátrum

Magyar Állami Operaház produkciója - bemutató

Rossini: Alkalom szüli a tolvajt – vígopera két részben, olasz nyelven (magyar felirattal)

/L'occasione fa il ladro/

Közreműködik a BM Duna Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Kaposi Gergely

Rendező: Kerényi Mihály

Jelmez: Kovalcsik Anikó
Díszletterv – Grónai György
Szereposztás:

Don Parmenione - Andrejcsik István
Martino, a szolgája - Szüle Tamás
Conte Alberto - Mukk József
Berenice - Kővári Eszter Sára
Ernestina - Megyesi-Schwartz Lucia
Eusebio, Berenice nagybátyja - Hormai József

Operamúzeum • 6052014-02-25 21:05:22
2003. március 21. Magyar Állami Operaház - Verdi: Traviata

Rendezte: Békés András

Medveczky Ádám – Rost Andrea, RENATO BRUSON, Berkes János, Szolnoki Apollónia (Flora Bervoix), Vaszkó Katalin (Annina), Laczó András (Gaston, vicomte), Ambrus Ákos (D’ Obigny márki), Zsigmond Géza (Douphol báró), Kovács Pál (Grenvil, Orvos), Joseph (Csiki Gábor), Küldönc (Kádár Ferenc)


Március 22-én ismét megnéztem a Traviatát – ugyanebben a szereposztásban.
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. • 2882014-02-25 17:34:35
Ne csak a 80-asokról beszéljünk... 90 éves lesz júniusban Zentai Anna!
Pantheon • 12212014-02-25 17:30:33
Életének 87. évében elhunyt Nicolae Herlea. Az egyik legkiválóbb román énekművész hétfőn halt meg.
Operamúzeum • 6042014-02-24 14:21:45
2003. január 27. Magyar Állami Operaház

Bellini: A puritánok - a háromfelvonáso opera koncertszerű előadása két részben (olasz nyelven)

Km. a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara

Karigazgató: Katona Anikó

Vezényel: Kovács János

Szereposztás:

Elvira – Szűcs Márta
Lord Arturo Talbo– Klein Ottokár
Sir Riccardo Forth – Fokanov Anatolij
Sir Giorgio – Clementis Tamás
Enrichetta di Francia – Wiedemann Bernadette
Lord Gualtiero Valton – Andrássy Frigyes
Sir Bruno Roberton – Kiss Péter

Rendező: Opera Historica Alapítvány és a Magyar Állami Operaház közös produkciója
Operamúzeum • 6032014-02-24 14:20:41
2003. január 20. Óbudai Társaskör

A Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek jótékony célú hangversenye „A rák ellen az emberért, a holnapért” alapítvány javára

Műsorvezető: Vaszkó Katalin címzetes magánénekes

Zongorán km. Fekete Valéria, Kovács Ágnes, Szirtes Katalin

Ének: Szabó M. Krisztina, Szőnyi Szilvia, Bartha Eszter, Tóth Béla, Hajdu Katalin, Kirkósa Orsolya, Hertelendy Rita, Kovács Irma.

Részletek hangzottak el:

Mozart: Figaro házassága, Donizetti: A kegyencnő, Puccini: Tosca, Mozart: Szöktetés a szerájból, Delibes: Lakmé, Verdi: A végzet hatalma, Lehár: Cigányszerelem; A mosoly országa, Kálmán: Csárdáskirálynő, Lara: Granada, Tosti: Ideale, Pergolesi: Stabat Mater című művekből.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 27872014-02-24 13:58:05
Leo Fall Pompadourjából énekelte a címszereplő kupléját ("Rá jár a rúd...") Házy Erzsébet a Magyar Rádió teljes operettfelvételéről a Dankó Rádió ma délelőtti operettműsorában. Ugyanebből az operettből még további részletek is elhangzottak Koltay Valéria, Palcsó Sándor (km. az MRT énekkara és Szimfonikus Zenekara, vez. Bródy Tamás), és egy másik felvételről Tiboldi Mária és Oszvald Marika előadásában.

Ezen a héten ismét Bozsó Józef operetténekes a rádió vendége, akivel Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélget a stúdióban.

Az adás ismétlése délután öt és hat óra között hallgatható meg a Dankó Rádió frekvenciáin és online az internetes oldalán.
Társművészetek • 9322014-02-23 17:51:11
Eszterháza Központ: új helyszín Európa térképén

mno.hu, 2014. február 22., szombat 09:17, frissítve: szombat 09:27 , szerző: rKissNelli

Több mint 1,3 milliárdos forrásbővüléssel számolhat az Eszterháza Központ ebben az évben, ez a kormányzat elszántságát jelzi – mondta Fertődön tartott sajtótájékoztatóján L. Simon László kormánybiztos. A fertődi kastély élő kulturális, turisztikai és fesztiválközpont és a tervek szerint a térség fejlesztésének kiindulópontja lehet, és helyet szerezhet Fertőd számára Európa zenei térképén is. Az Esterházy-kincsekből 2015-ben nyílhat meg az állandó kiállítás, de már korábban is rendeznek belőlük kisebb tárlatot a kastélyban. A központ vezetőjének személye március 1. után derülhet ki, a főigazgató turisztikai szakember lesz.
Balett-, és Táncművészet • 36372014-02-23 11:49:58
Köszönöm a beszámolódat A víg-özvegy balett premier- előadásról. Egyetértek a meglátásaiddal. Ami a hivatalos premieren tapasztalt „foghíjas nézőteret” illeti, e kissé meglepődtem. De bizonyos szempontból talán érthető is. Ez a körülmény egyrészt azt jelezheti, a korábbi széles, balettet kedvelő közönség-réteg kora, összetétele, érdeklődése, anyagi körülményei, (zenés)színházlátogatási szokásai mára megváltozó félben van. Vannak, akik nem tudnak dönteni: Ez A víg özvegy most akkor operett-e vagy balett-e, vagy a kettő ötvözete? Minek tartsa: valami öszvér megoldást kap? És mindek tekintse ezt a koreográfiát: klasszikus balettnek-e vagy modernek? Ez is szempont körükben, és más-más közönségréteget csábít el a baletthoz. Különösen a „kortárs” balett iránt érdeklődők tépelődhetnek most, nem tudják, mihez tartsák magukat egy klasszikus operettnek számító darab táncjátékával szemben. Vélhető, egyelőre nem teljesen sikerült meggyőzni a balettet szerető közönséget, hogy milyen tánc- és zenei élményekkel fog szembesülni, milyen koreográfiával találkozik. És attól, ha némiképp idegenkedik is egy operettből készült táncjátékhoz beülni a színházba, még érdemes lehet legyőznie meglévő kétkedés-érzetét; egy Lehár-operett mindig vonzza, elvarázsolja a néző-hallgatót, miért ne mutatkozhatna meg ugyanez a érdeklődés annak egy - már jó ideje beharangozott - balett-verziója iránt! Mindenesetre a péntek esti - igaz, „zártkörű” – főpróba közönségén semmi nem múlott: az Erkel Színház hatalmas nézőtere – lent és fent is –tele volt, a kíváncsiság győzött, az előadásra sokakat odavonzott. És amit láttak, nagyon tetszett nekik.
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
16:00 : Budapest
Fesztivál Színház

Kaláka Együttes
"Ragyog a mindenség"
erdélyi gyermekvers-antológia

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Sümegi Eszter (ének)
MÁV Szimfonikus Zenekar
vez.: Csaba Péter
STRAUSS, R.: Don Juan - szimfonikus költemény
Négy utolsó ének
Az úrhatnám polgár - szvit, Op.60

19:00 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
vez.: Gál Tamás
HÄNDEL, Vízi zene
SMETANA: Moldva - szimfonikus költemény
DVOŘÁK: A vízimanó - szimfonikus költemény
Ifj. J.STRAUSS: Kék-duna keringő
DÉNES István: A monarchia születése


19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

DELIBES: Coppélia
(balett)

19:00 : Budapest
Erkel Színház

BIZET: Carmen
premier

19:30 : Budapest
Fesztivál Színház

Sebestyén Márta, Tátrai Tibor, Cakó Ferenc, Ferenczi György és a Rackajam, Huzella Péter, Mikó István
Kaláka Együttes
"Szívem zsong a szép szavaktól

20:00 : Budapest
Szent István bazilika

Szakács Ildikó, Gion Zsuzsanna, Molnár András, Kováts Kolos (ének)
Budapesti Kórus
Budapesti Ifjúsági Kórus
Monarchia Szimfonikus Zenekar
vez.: Virágh András
VERDI: Requiem
18:00 : Miskolc
Selyemréti Szent István templom

Ács Gabriella, Faludi Zsuzsanna, Xavier Rivadeneira, Koleszár Ákos (ének)
Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus (Gergely Péter Pál)
Miskolci Szimfonikus Zenekar
vez.: Török Géza
MOZART: Ave verum corpus
MOZART: Requiem

19:00 : Pécs
Kodály Központ

Kriszta Kinga, Perencz Béla
Nyíregyházi Cantemus Kórus (Szabó Soma)
Pannnon Filharmonikusok
vez.: Kovács János
BRAHMS: A végzet dala, Op.54
BRAHMS: Német requiem, Op.45
A mai nap
született:
1903 • Pásztory Ditta, zongorista († 1982)
elhunyt:
1870 • Mosonyi Mihály, zeneszerző (sz. 1815)