vissza a cimoldalra
2014-07-22
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Társművészetek (949)
Momus társalgó (5363)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (50046)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2685)
Kedvenc előadók (2680)
Milyen zenét hallgatsz most? (23835)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1940)
Kedvenc felvételek (137)
Kedvenc művek (102)

Olvasói levelek (10474)
A csapos közbeszól (91)

Operett a magyar rádióban (1950-1980) (614)
Fricsay Ferenc (35)
Jonas Kaufmann (868)
Pantheon (1282)
Antonin Dvorak (174)
Élő közvetítések (4003)
Kimernya? (1932)
Momus-játék (4632)
Operamúzeum (828)
Giuseppe Verdi (1342)
Játsszunk... (2380)
Opernglas, avagy operai távcső... (18298)
Operett, mint színpadi műfaj (2221)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (5055)
Régizene (3106)
Giacomo Meyerbeer (566)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

támogatja:

apróhirdetés feladása:

Név: Búbánat
Leírás:
Honlap:
   


Búbánat (15647 hozzászólás)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26522013-12-30 14:35:10
Kedves mazig!
Telramund helyett elmondom.

Házy Erzsébet a következő oratóriumokban énekelt – amiről tudomásom van és amelyről a kritikákat a topicba magam már egyszer beírtam:

Mozart: Requiem
Brahms: Német requiem
Beethoven: IX. Szimfónia

Most egymás alá írom a már korábban beírt cikkeket, melyek a nevezett „oratórium- koncertek” kritikái voltak:


2236 • Búbánat
Előzmény 1095
2012-12-27 18:23:18
A Film Színház Muzsika korabeli recenziója /Fábián Imre, 1960. január 8./ mellett - amit az 1095 sorszám alatt idéztem - a Vigiliában is található zenekritika Mozart Requiemjének arról az előadásáról, melynek szoprán szólistája Házy Erzsébet volt.

1960. január 4-én az Erkel Színházban - Mozart-est keretében - Ferencsik János, a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Kórus közreműködésével a g-moll szimfónia után hangzott el a gyászmise. Most idézek Rónay László zenei jegyzetéből, mely a Vigilia 1960. február havi számában jelent meg:

A g-moll szimfóniáról írt értékelő kritikája majd a második mű, a Requiem keletkezése körülményeinek felvázolása és a gyászmise dimenzióinak bemutatása után így folytatja Rónay László: „[…] Az életmű külső valóságának valóban megfelelnek az operák, szimfóniák, zongoraversenyek. A szerző belső lelki fejlődése azonban éppen élete végén a külső valóság fölé emelkedett, a világonkívüliségbe, ahol már nincs ’reprezentálás’, csak alázat és hódolat. Mert ennek a két érzésnek a terméke a Requiem.
Ennyi mély és magasztos érzelemből összetett alkotás megszólaltatása nagyon nehéz követelményeket támaszt az arra vállalkozóval szemben. Hisz az abszolutum zenei kifejeződésének csak maga a megvalósíthatatlan abszolutum lehet a mértéke. Ezért is érezzük úgy, hogy a Requiemnek legszebb előadása mind között az lehetett, amikor a halál előtt álló szerző ágya köré gyűjtötte utolsó óráinak tanúit és kiosztva közöttük a partitúrákat, elénekelték első részét. Ő ekkor már túlemelkedett az evilágiságon; lét és nemlét káprázatában dicsérte teremtőjét. Az alázatnak ez a mély kifejeződése érződött Ferencsik János művészetében is. Az általa megvalósított bensőségesen szép összképet még az sem rontotta le, hogy a Tuba mirum… harsonása nem tudott megbirkózni feladatával és a Confutatis… elején érezhető tempókülönbség volt az egyébként kitűnően éneklő Budapesti Kórus és a zenekar között. A szólisták (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Barha Alfonz és Antalffy Albert) szintén szépen helytálltak.”


1095 • Búbánat
Előzmény 777
2008-02-11 20:07:21
Amíg el nem felejtem, ehhez a korábbi bejegyzéshez illesztem kiegészítésül a következőket:

Megtaláltam a kritikát az Erkel Színházban, 1960. év január 4.-én megtartott Mozart-hangversenyről, melynek második részében a Rekviem hangzott el Házy Erzsébet szoprán szólójával!

Film Színház Muzsika, 1960. január 8. (2. szám). A recenzió szerzője: Fábián Imre

A zenekritikának csak azt a részét idézem, mely a Rekviemmel foglalkozik. (Akit érdekel, annak kedvéért szívesen bemásolom a koncert első részében játszott g-moll szimfóniáról írt kritikusi véleményt is.)

„… A befejezetlenül maradt, utolsó alkotás, a Rekviem az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Kórus előadásában csendült fel, Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Bartha Alfonz és Antalffy Albert szólista közreműködésével. Élménytadóan megragadó részletei, a Kyrie technikailag is hibátlan fugája, a Lacrimosa ihletett szépségű tolmácsolása mellett akadtak kisebb-nagyobb egyenetlenségei, pontatlanságai is, a Tuba mirum harsonaszavában és a Confutatis tempó-zavaraiban. A szólisták között Házy Erzsébet és Komlóssy Erzsébet szép hangjával, Bartha muzikalitásával, Antalffy stílusérzékével tűnt ki.”

A teljes koncertről írt összefoglalójában Fábián kitér Ferencsik művészetére is:

„Ferencsik János karmester-művészete az érzések és szenvedélyek klasszikus egyensúlyát, a formák egységbe fogó erejét, világos arányait hangsúlyozta ezen az estén, az Állami Hangversenyzenekar együttesének élén. Előadását a formálásnak ez az áttetsző, kristályos tisztasága jellemezte.”


777 • Búbánat
2007-09-14 13:34:13
Itt értem utol magamat: az 1957-1959 évekből Házy Erzsébet szabadtéri és egyéb(koncert) fellépéseit már korábban ismertettem - rátérhetek a '60-as esztendők krónikájára.

1960. január 2. Zeneakadémia
1960. január 4. Erkel Színház

A Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Kórus hangversenye

1. Mozart: g-moll szimfónia, K. 550.

2. Mozart: Requiem

Közreműködött: Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Barta Alfonz, Antalffy Albert


278. sorszám: Gábor István: A BHZ-tól az ÁHZ-ig

/Zeneműkiadó, 1984/

A „Nevezetes események az ÁHZ életében” című fejezetben olvasom (aki nem tudná, a BHZ és az ÁHZ a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje volt):

„ Ebben a részben olyan hangversenyekről szólunk – természetesen a teljesség igénye nélkül -, amelyek öregbítették az együttes hírnevét, és különösen nagy örömet szereztek a zenekedvelők mind növekvő táborának.

Az 1958-as év első felében három szép oratórium-estről számolhatunk be. Az elsőn Ferencsik János vezényletével Brahms Német Requiemje hangzott fel, Házy Erzsébet, Jámbor László, a Budapesti Kórus és Margittay Sándor orgona-szólójával. László Zsigmond az eseményről ezt írta a Műsorfüzetben:
- A Budapesti Kórus, Forrai Miklós kiváló együttese ezúttal is képességei javát adta: A megszólalás odaadó hevét, a szépen kezelt hanganyag gazdag áradását. Ugyanaz mondható el a Hangversenyzenekar munkájáról is. A két testület ’érzéki’ hőfoka azonos volt, olyan zenekari fénypontokkal, mint pl. a második tétel remek gyászindulója…”


279. sorszám: Gábor István: A BHZ-tól az ÁHZ-ig

/Zeneműkiadó, 1984/

A „Nevezetes események az ÁHZ életében” című fejezetben olvastam (aki nem tudná, a BHZ és az ÁHZ a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje volt) Házy Erzsébet egy másik oratóriumban szerepléséről is.

„A nyári koncertek közül két vendégdirigens szereplését emeljük ki, mindketten a rossz idő miatt az Erkel Színházban álltak a zenekar élére. Massimo Freccia neve fontos emléket idéz: két évvel az ÁHZ elődje, a Budapesti Hangversenyzenekar megalakulása után, 1932-ben ő volt az együttes első vendégdirigense, majd 1954-ben óriási sikerű olaszországi turnén vezényelte a zenekart. 1969. július 8-án adott műsorán két Beethoven-mű szerepelt, Idi Biret török művésznővel a C-dúr zongoraverseny és a IX. szimfónia; ennek közreműködői a Budapest Kórus, valamint Házy Erzsébet, Barlay Zsuzsa, Carelli Gábor és Szalma Ferenc voltak. „
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26512013-12-30 14:30:35
A Dankó Rádió operettkedvelőknek szóló délelőtti adásában a szerkesztő-műsorvezető ezen a héten minden nap a 2013-ban elhangzott adásokból szemezget: a "Best of..." cím alatt a stúdióba meghívott művészek vidám "sztoriai", anekdotái közül válogat és ismétli meg a már korábban elhangzottakat. És persze, sok-sok operett- és daljáték részlet bejátszása gazdagítja a műsort.

A mai adásban Virágh Józseffel, Csák Józseffel és Jankovits Józseffel készült beszélgetések részleteit elevenítette fel a szerkesztő Nagy Ibolya.

A felvcsendült zenék között volt Lehár A víg özvegyéből is néhány részlet HÁzy Erzsébet, Koltay Valéria, Udvardy Tibor és Palcsó Sándor előadásában: Hanna és Danilo szerelmi duettje a III. felvonásból; Hanna és Valencienne kettőse: "Párisban így szokás..." és a II. felvonás fináléjából egy jelenet, valamint a III. fináléjából rövid részlet.

Ismétlés ma déljután öt órától, ami a rádió internetes oldalán is elérhető lesz online.
SOS Zeneakadémia! • 1132013-12-30 14:13:18
A DUNA WORLD csatorna ma 15.05 és 17.00 között megismétli a felújított Zeneakadémia ünnepi nyitókoncertjét (az október 22-i élő közvetítés felvétele)
Bretz Gábor • 822013-12-30 14:07:45
ARCVONÁSOK
|
ÚJ EMBER - MÉRTÉKADÓ 2013.12.22–29.
|
PALLÓS TAMÁS

http://ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=23964:zenei-csúcstámadásokra-készülve&Itemid=127

Zenei csúcstámadásokra készülve

Bretz Gábor új éve

Szinte nincs megállása. Egymást érik a szerepek, bemutatók, a hazai és külföldi fellépések. Bretz Gáborral beszélgetve nehéz lenne egy témára összpontosítani, gyakran párhuzamosan zajlanak az események az életében. Mégis a lehető legtermészetesebben fogadja a kihívásokat, irigylésre méltó higgadtsággal tölti be hivatásait: a színházban és otthon is. Nem sokkal novemberi Kékszakállú-sorozata után kézenfekvő, hogy ezzel kezdjük a róla szóló aktuális helyzetjelentést. Előzetesen említem neki a Bartók-opera lelkigyakorlat-jellegét is...

– A Kékszakállú lényegében végigkísérte eddigi pályafutásomat. Bátor Tamás meghívására, 2006 nyarán, a miskolci nemzetközi operafesztiválon, az Aggteleki-cseppkőbarlangban énekeltem először Németh Judittal. Bartal László vezényelt. A sors úgy hozta, hogy ezután folyamatosan rám talált a szerep, évről évre koncertszerű és színpadi előadásokban lépek fel vele. 2007-ben ugyancsak Miskolcon került sor az első szcenírozott Kékszakállúmra. A rendezővel, Kovalik Balázzsal akkor alaposan végiggondoltuk, végigelemeztük a darabot. Jó alapozás volt, első nekifutásra megkaptam a karakter lehetséges variációit. Mester Viktória volt Judit, aki a mostani Erkel színházi bemutatón is a partnerem lett. Kovalik rendezése fiatalokról szólt, Galambos Péteré egy középkorú művészpárról – vagyis ez sem az általános, megszokott idősödő férfi–fiatal nő relációt tükrözte. A különböző felfogásoknak, koncepcióknak köszönhetően az elmúlt hét évben sokat érett, formálódott bennem a szerep mind hangilag, mind lélektanilag.

– Nagycsaládos apaként mennyire tud azonosulni Kékszakállúval, és egyáltalán e szimbólumos opera ijesztően józan realitásával?

– Teljesen. Egyetértek azzal a felvetésével, hogy A kékszakállú herceg vára akár párterápia és lelkigyakorlat témája is lehetne. Az Erkel színházi előadásban a hatodik ajtónál, a könnyek tavánál Kékszakállú és Judit teljesen eltávolodik egymástól. Judit még mindig kérdez: „Milyen víz ez, Kékszakállú?" Ő pedig maga elé meredve hajtogatja: „Könnyek, Judit, könnyek, könnyek." Elbeszélnek egymás mellett; megszűnik a kapcsolat. Ez az elhidegülés döbbenetes pillanata. Már nem találják a közös hangot, a közös szót. Egyik fél sem teszi meg, vagy nem tudja megtenni a kezdőlépést azért, hogy e lelki folyamatot visszafordítsa, a megbékélés, a kompromisszum irányába terelje. Ebben a rendezésben az öltözködő, éppen távozni készülő Judit felé tárva a karját Kékszakállú azt mondja: „Gyere Judit, csókra várlak." Lehet, hogy nem ezt, nem így kellett volna? Inkább válaszolni minden kérdésre? De kiadhatjuk-e magunkat teljesen? Az eredmény nem lenne-e végső soron ugyanaz? Judit számára már nincs titok, nincs semmi izgalmas Kékszakállúban, akiről korábban annyi hír járt. Hol vannak a határok? Érdekes kérdések, napokig elemezgethetnénk...

– Bolognában kezdődnek a Parsifal próbái. Ezúttal Gurnemanzra, az operairodalom egyik legnagyobb és legszebb basszusszerepére készül...

– Pontosan egy évvel ezelőtt kerestek meg vele, de elég későn realizálódott a felkérés, ugyanis a legtöbb helyen, Olaszországban pedig különösen anyagi gondokkal küzdenek a színházak. A szereposztásokat csak az utolsó pillanatban írják ki, amikor már minden szempontból biztossá válik, hogy egy-egy ilyen nagyszabású produkció megvalósul. Időközben otthon és korrepetitor segítségével megtanultam a szerepet. Bolognában karácsonyig zajlanak a próbák, aztán pedig az új év elején.

– Mit tud erről a Parsifalról?

– Hat előadásról van szó, január 14-én lesz a premier. Bolognai bemutatójának századik évfordulója alkalmából tűzik most műsorra. Romeo Castellucci rendezésekoprodukcióban született Brüsszellel, ahol 2011-ben már játszották. Az interneten utánanéztem; elég „modernnek" tűnik, csak remélni tudom, hogy semmi olyasmi nem lesz benne, ami a zene és a mű szellemisége ellen való. Várom a találkozást a darabbal, a rendezővel...
Bolognában egyébként komoly tradíciója van a Wagner-életműnek. Állítólag Verdi is járt „álruhában" a Teatro Comunaléban, hogy meghallgassa német pályatársa valamelyik zenedrámáját, de „lebukott". Naplójában később megírta, hogy milyen mérges volt magára emiatt. Feljegyzéseiben számos jelzővel illeti Wagner művészetét: érdekes, gyönyörűszép zene, furcsa; de olyat is írt, hogy „ez az ember őrült"...


A teljes cikket a nyomtatott változatban olvashatja.
Pitti Katalin • 6512013-12-30 14:04:57
Kérlek, add meg a Hangversenykórus nevét, a fellépés helyszínét, idejét, a műsort, a kritizált két ének címét. Hogy teljes legyen a kép. Csak nem titok?
Erkel Színház • 43432013-12-29 14:32:46
Pompás Nabuccót láthattunk tegnap délután az Erkel Színházban!
Parampampoli fórumtársunk egy előző Nabucco-előadásról írt beszámolója a Mi újság a Magyar Állami Operaházban? című topicban olvasható; felesleges ismétlésekbe bocsátkoznom, hiszen annak minden megállapítása erre az előadásra is mérvadó.

Hozzáteszem, hogy Dénes István lendületesebben vezényelt, mint a főpróbán a zenekart dirigáló Moshe Atzmon.

Nagy siker volt!!!

Dénes István – Kálmándi Mihály, Horváth István, Palerdy András, Boross Csilla, Gál Erika, Cserhalmi Ferenc (Baál főpapja), Abdallo (Ujvári Gergely), Anna (Miksch Adrienn), Szólót táncolt: Szabó Barbara

Megjegyzem, a színpad feletti páholyában megtekintette az előadást – ha jól láttam - Pinchas Steinberg karmester is.
Társművészetek • 9242013-12-29 14:06:06
Kétszázezer ember a Gárdonyi-év programjain

MNO, 2013. december 26., csütörtök 17:47 , forrás: MTI, szerző: Grund

A Gárdonyi Zeneszerzői Pályázat három döntős munkáját is megszólaltató karácsonyi koncerttel zárult hétfő este a Zeneakadémián a Gárdonyi-emlékév, melynek végén Sebők Pétert hirdették ki a pályázat nyertesének.
Operamúzeum • 4902013-12-29 13:37:44

1998. február 21. Pesti Vígadó

A Szent György Lovagrend jótékonysági gálakoncertje az egyházi iskolák javára

„A jövőért, az ifjúságért”


Fővédnökök: Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetsége elnöke; Dr. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Védnökök: Juhász Judit alelnök, Magyar Rádió; Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a magyarországi Egyházi Zsinat elnöke; Dr. Fodor István államtitkár (HM); Dr. Gyulay Endre püspök, a Magyar Püspöki Kar alelnöke; Dr. Harmati Béla püspök, a Magyar Evangélikus Egyház elnöke; Dr. Hegedűs Loránt református püspök; vitéz Hellenbronth Gusztáv; Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője; vitéz Radnóczy Antal, a Vitézi Rend főkapitánya; Sára Sándor, a Duna Televízió elnöke; Dr. Schweitzer József főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet rektora; Szebik Imre püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház lelkész-alelnöke; Végh Ferenc altábornagy, vezérkari főnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka; Zelnik József, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke

Támogatók: Cziffra Alapítvány, Párizs; Duna Televízió RT; Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző KFT; Magyar Rádió; Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány; Postabank


Közreműködtek:

MÁV Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Medveczky Ádám

Ardó Mária (Szűcs Márta betegsége miatt nem jöhetett el)
Dáma lovag Rohonyi Anikó – a Szent György Lovagrend tagja
Takács Tamara
Berczelly István
ILOSFALY RÓBERT
Póka Balázs (Miller Lajos betegsége miatt nem jöhetett el)


Köszöntőt mondott: lovag Erdős László, honvéd ezredes, nagymester

Házigazda, konferanszié: lovag Papp János színművész (A másik felkért műsorvezető, Hűvösvölgyi Ildikó betegsége miatt nem jött el)

Műsor:

1. Verdi: Traviata – az első felvonás előjátéka
2. Verdi: Traviata – Violetta áriája az első felvonásból (Ardó)
3. Verdi: Nabucco – Zakariás imája (Berczelly)
4. Verdi: A trubadúr – Azucena elbeszélése (Takács)
5. Leoncavallo: Bajazzók – Intermezzo
6. Ponchielli: Gioconda – Méregária (Rohonyi)
7. Verdi: Traviata – Violetta és Germont kettőse (Ardó, Póka)

Szünet

8. Wagner: Lohengrin - az első felvonás előjátéka
9. Bizet: Carmen – Torreádordal (Póka)
10. Bizet: Carmen – Habanera (Takács)
11. Verdi: Otello – Credo (Berczelly)
12. Puccini: Manon Lescaut – Intermezzo
13. Puccini: Tosca – Tosca imája (Rohonyi)
14. Erkel: Bánk bán – Hazám, hazám… (ILOSFALVY)
Operamúzeum • 4892013-12-29 13:34:34

1998. február 1. Budapesti Operettszínház

Richard Rodgers – Oscar Hammerstein: A muzsika hangja (The Sound of Music) – musical

Maria Augusta von Trapp regénye alapján a szövegkönyvet írta: Howard Lindsay és Russel Crouse.

Fordította: Bátki Mihály és Fábri Péter (vers)

Díszlet: Csikós Attila
Jelmez: Kemenes Fanny
Koreográfia: Ecsédi Márta

Vezényel: Makláry László
Rendező: Vámos László

Szereposztásból:

Maria Rainer, apácanövendék: Dorogi Dóra
Zárdafőnökasszony: Tiboldi Mária
Georg von Trapp kapitány: Kertész Péter
Elsa Schraeder: Kovács Zsuzsa
Max Detweiler: Marik Péter
Operamúzeum • 4882013-12-29 13:34:11
1998. február 8. Erkel Színház - Johann Strauss: A cigánybáró

Leblanc Győző (Barinkay), Zempléni Mária (Szaffi), Tas Ildikó (Czipra), Kenesey Gábor (Zsupán)

A karmester és a többi szereplő nevét, sajnos, nem jegyeztem fel.

Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 490282013-12-29 12:38:08
Ha már Fáy szóba került: a Bartók Rádió ma 16 órakor kezdődő Lemezelő - nem csak gyűjtőknek című adásában Fáy Miklós kritikus válogat legkedvesebb lemezeiből. "Ünnepek között"

A mikrofonnál: Madarász Zsolt. Szerkesztő: Bámkovi Gyula

(150 perc)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26382013-12-29 12:32:47
A világhálón böngészve találtam rá a New york-i független Magyar Református egyház egy októberi rendezvényére felhívó cikkre, mely eseményről talán utólag sem érdektelen itt hírt adnom.

“Legfrissebb híreink 2013. október 6-án, vasárnap

Szíki Károly elôadómûvész 2013. október 13-án, vasárnap de. 11 órától emlékezik 4 kiváló művészre az istentisztelet keretén belül, majd folytatva a szeretetvendégségen az 1848-as forradalom kitörésének és leverésének 165. évfordulója alkalmából. Közreműködnek: Kerekes Judit, Szíki Judit és Valu Olivér. A megemlékezettek: HÁZY ERZSÉBET, operaénekes; Széki Sándor, operaénekes, Varga László, színházalapító-igazgató és Cserey Erzsi, színházigazgató. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk.”

(A kiemelés tőlem.)

Operett, mint színpadi műfaj • 21122013-12-29 12:31:00
Sajnálom, elfeledkeztem hírt adni az ARTE csatornán tegnap este sugárzott híres Ábrahám-operettről:

Paul Abraham: Ball im Savoy

Eine Jazz-Operette in zwei Akten
Samstag, 28. Dezember um 21:45 Uhr (182 Min.)

Komischen Oper Berlin, 2013

Chor: Chor der Komischen Oper Berlin
Dirigent: Adam Benzwi

Inszenierung: Barrie Kosky
Orchester: Orchester der Komischen Oper Berlin
Regie: Andreas Morell

Mit:
Dagmar Manzel (Madeleine de Faublas)
Katharine Mehrling (Daisy Darlington)
Christoph Späth (Marquies Aristide de Faublas)
Helmut Baumann (Mustafa Bey)
Angnes Zwierko (Tangolita)
Peter Renz (Archibald

Pitti Katalin • 6492013-12-29 12:29:25
Pitti Katalin egész héten a Dankó Rádió TÚL AZ ÓPERENCIÁN című operettadásának a vendége volt. A művésznő a mai műsorban is több - olykor filozofikusnak ható – gondolatát osztotta meg a rádió hallgatóságával, mindenesetre elgondolkodtató mindaz, amiről és ahogyan kifejtette szubjektív, érzés- és gondolatvilágát.

A zenei palettáról kiválasztott operettdallamok, melyeket a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya szerkesztésében hallhattunk az adás során a következő szerzeményekből valók:

Jacobi Viktor: Sybill (Pitti, Csurja Tamás, Maros Gábor, Kovács Zsuzsa); Kálmán Imre: Marica grófnő (Pitti, Berkes János), Csárdáskirálynő (Pitti, Berkes János, Daróczi Tamás, Szolnoki Tibor, Oszvald Marika; Zentai Anna, Palócz László)

A műsort ma délután ót órától megismétli a Dankó Rádió. Az interneten is elérhető a műsor online a www.dankoradio.hu weboldalon.

Házy Erzsébet művészete és pályája • 26342013-12-28 14:10:15
A Dankó Rádió ma délelőtti operettműsorában Házy Erzsébet és Udvardy Tibor előadásában csendült fel A víg özvegyből a szerelmi kettős („Minden vágyam, súgom lágyan, csak szeress…”),
Ugyancsak ebből a Lehár-világsikerből hangzott fel további öt részlet erről az 1962-es rádiófelvételről, melyen még Koltay Valéria, Kövecses Béla, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor énekel, az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli.

A műsorban Kálmán Imre melódiáiból is felhangzott néhány szép részlet (Csárdáskirálynő, Az obsitos, Tatárjárás), mely felvételeken Pitti Katalin Berkes János; Melis György; László Margit, Korondy György; Melis György, Zentay Anna énekét hallhatjuk.

Az adás ismétlése a szokott időben és hullámhosszon, 17 órakor a Dankó Rádióban hallgatható meg, illetve az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu weboldalon.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26282013-12-27 20:50:47
Lehoczky Zsuzsát sok darabban láttam, nemcsak a Mayában, 1967 nyarán, a Budai Parkszínpadon. Elfogadom, hogy ami hasonlóságot véltem felfedezni az ő és a képen látható személy arcvonása között, a csalóka képzelet játszott velem; semmi közük nem lehet egymáshoz. Lehoczky nemcsak a Parkszínpadon, abban a rendezésben alakította Mayát, hanem az Operettszínház későbbi Maya-bemutatójában is szerepelt: más"fizimiskát” kapott, de azt a produkciót nem láttam. Egyéb szerepeiben is készültek róla fotók, amik kissé engem ezen a fotón látható hölgyre emlékeztettek. Noha, Lehoczky Zsuzsának a 46 évvel ezelőtti Maya szerepe jutott először az eszembe, arra nem gondoltam, hogy akkor és ott más frizurát viselt, ahhoz képest, mint ami ezen a képen látható. És persze, így utólag, a két arc sem igen hasonlítható egymáshoz (ha a szájformát és a fogakat tekintem, még Kalocsai Zsuzsa neve is felmerült bennem, ami szintén csak puszta ötlet).
Valóban, ha a képen látható hölgy nem Maya, és nem Házy, nem Lehoczky, akár egy kartáncosnő is lehetne - erre nem is gondoltam. De ha már találgatunk, még akár Barbara, afrikai bártulajdonosnő, Maya barátnője is szóba jöhetne a Fényes Szabolcs darabjából. Kíváncsi vagyok, lesz-e valaki, aki "telibe találja", felismeri, anno kit is kapott lencsevégre a fényképész, akinek fotóját most a 168 Órában Maya és Házy Erzsébet aláírással tisztelték meg.
Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy ez a „hamis” képillusztráció hogyan került be a megemlékező cikkbe helyezett, Házy Erzsébetről készült fotók közé.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26252013-12-27 16:53:50
Rosszul írtam be a közreműködőket. Helyesen:

Ábrahám Pál – Harmath Imre: Bál a Savoyban – „ A férjem szerelmes belém…” (Km. Melis György és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács – „Édes-kedves krumplileves…” a vidám kettősben Házy partnere Palcsó Sándor (Km. a MRT Szimfonikus zenekara, Sebestyén András vezényel)

Házy Erzsébet művészete és pályája • 26242013-12-27 16:50:59
Házy Erzsébet stúdiófelvételeiből hallgathatunk meg hármat a Dankó Rádió mai, operettkedvelőknek szóló adásában:

Ábrahám Pál – Harmath Imre: Bál a Savoyban – „ A férjem szerelmes belém…” (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács – „Édes-kedves krumplileves…” a vidám kettősben Házy partnere Melis György (Km.:MRT Szimfonikus zenekarát Sebestyén András vezényli)

Jacobi Viktor – Martos Ferenc- Bródy Miksa: Leányvásár (Házy, Németh Marika, Bilicsi Tivadar, Palcsó Sándor, MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Az öt órai ismétlő műsort sugározza a rádió az ismert frekvenciáin, és interneten is elérhető a www.dankoradio.hi weboldalon.
Pitti Katalin • 6482013-12-27 16:49:45
Pitti Katalin a Dankó Rádióban

A mai összeállításban a következő felvételeit hallgathatjuk meg a rádió délután öt órakor kezdődő, a délelőtti élő adás ismétlésében

Puccini: Pillangókisassony - Cso-cso-szán áriája (Km. a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel:Rico Saccani)

Szirmai Albert-Emőd Tamás: Mézeskalács
- A királynő dala
- Szerelmi kettős (km. Csurja Tamás, MRT Szimfonikus Zenekarát Makláry László vezényli)
További részletek szólnak a Mézeskalácsból (Házy, Melis, Palcsó), Lehár: A cárevics (Kovács József, Zentay, Kishegyi), Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (Házy, Melis); a Hawaii rózsája, Jacobi: Leányvásár (Németh Marika, Házy, Bilicsi, Palcsó); Sybill (Németh Marika, Koltay, Ilosfalvy, Kishegyi) című operettekből is.

Az öt órai ismétlő műsort sugározza a rádió az ismert frekvenciáin, és interneten is elérhető a www.dankoradio.hi weboldalon.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26222013-12-27 14:37:15
A képre vetett első pillantásom, de a tüzetes megvizsgálása után is, ugyanez a meglátásom. Ezen a fotón nem Házy Erzsébet látható.
A Mayát sohasem játszotta színpadon, csak a rádióban készült vele az operettből stúdiófelvétel 1971-ben. És LP-ken is énekel a Mayából. Koncerteken-gálákon (amit a televízió is közvetített) szintén énekelt egy-két részletett Fényes Szabolcs operettjéből, a duettekben partnerei: Bende Zsolt, Berkes János. Ezekre a fellépéseire viszonylag idősebb korában, a 70-es évek közepe után került sor, és akkor estélyi ruhában láthattuk őt énekelni.

Ha a fotó mégis Mayáról készült, akkor inkább Lehoczky Zsuzsára gondolnék…
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6322013-12-27 13:30:58
Ma éjjel a Duna televízióban
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6312013-12-27 13:30:01
2013. december 27. péntek 22:40 - 00:10

Rökk Marika 100 Emlékgála

/2013. november 3., Budapesti Operettszínház/

Közreműködik: Gabriele Jacoby (Rökk Marika lánya), Mario Zeffiri, Oszvald Marika, Johannes von Duisburg, Lehoczky Zsuzsa, Dolhai Attila, Bucsi Annamária, Heiko Reissig, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Faragó András, Bordás Barbara

Moderátor: Ernyei Béla

„Táncos, revüsztár, színésznő, operett-primadonna. Mindegyik illik Rökk Marikára, aki nagyszerűségével, tehetségével messze megelőzte a korát. Napjaink sztárjai gyakran nyúlnak olyan show-elemekhez, amelyeket már Marika is alkalmazott produkcióiban. Művészete vitathatatlanul hatással van a mai zenés színházra, popkultúrára.”

„November 3-án a Budapesti Operettszínházban Rökk Marikára emlékeznek külföldi és hazai sztárelőadók. Felidézik filmjeit, színpadi alakításait, ragyogó személyiségét. A gálán fellép Rökk Marika első házasságából született lánya, Gabriele Jacoby is. A Duna Televízió egyébként megvásárolt három Rökk Marika játékfilmet, így hamarosan a magyar nézők is megismerkedhetnek a művésznő zseniális tánc- és énektudásával, színészetével.”
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak • 15652013-12-27 13:21:33
Bartók Rádióban, ma 13.26 – 14.30 óra

Operagála a Baden Badeni Festspielhausban

Anna Netrebko, Elina Garanca, Ramon Vargas, Ludovic Tézier énekel, a Délnémet Rádió Szimfonikus Zenekarát Marco Armiliato vezényli

1. Delibes: Lakmé - Virágkettős, I. felv. (Netrebko, Garanca), 2. Donizetti: Szerelmi bájital - Nemorino románca, II. felv. (Vargas)
3. Bizet: Gyöngyhalászok - Nadir és Zurga kettőse, I. felv. (Vargas, Tézier)
4. Bellini: Norma - Norma kavatinája, I.felv. (Netrebko)
5. Verdi: Don Carlos - Posa márki áriája, III. felv. (Tézier)
6. Saint-Saëns: Sámson és Delila - Csókária (Garanca)
7. Verdi:
a) Rigoletto - Négyes (Netrebko, Garanca, Vargas, Tézier),
b) Luisa Miller - Jelenet és Rodolfo áriája, II. felv. (Vargas)
8. Puccini: Bohémélet - Szerelmi kettős, I. felv. (Netrebko, Vargas)
9. Verdi: Traviata - Pezsgőária (Netrebko, Garanca, Vargas, Tézier)

(2007. július)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 489962013-12-26 15:38:57
Puccini-szobrot avattak az Operánál

Képriport
Kedvenc magyar operaelőadók • 8752013-12-26 15:37:26
Molnár Levente hivatalos weboldala a Facebookon
Operamúzeum • 4872013-12-26 13:26:49
1998. január 22. Erkel Színház - Puccini: Turandot (olasz nyelven)

Rendező: Kovalik Balázs

Oberfrank Péter - Szilfai Márta, Pitti Katalin, Bándi János, Airizer Csaba (Timur), Németh Gábor (Ping), Gerdesits Ferenc (Pang), Derecskei Zsolt (Pong), Korondy György (Altoum császár)

Operamúzeum • 4862013-12-26 13:18:30
1998. január 11. Erkel Színház - Verdi: Nabucco (olasz nyelven)

Rendező: Mikó András

Török Géza - Fokanov Anatolij, Berczelly István, Misura Zsuzsa, Maria Teresa Uribe, Róka István, Bartha Alfonz
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26172013-12-26 13:13:44
Az írás szerzője nem pontosan fogalmaz, amikor azt írja: "Wagner kivételével végigénekelte szinte az egész klasszikus repertoárt". Ez nem fedi a valóságot, hiszen Wagnert is énekelt: A nürnbergi mesterdalnokokat 1968. április 5-én, Éva szerepében Házy Erzsébettel, újította fel az Operaház. Ezt a szerepet 1968-ban és 1969-ben még többször alakította az Opera színpadán.
Ilosfalvy Róbert • 4472013-12-26 12:57:19
Nekem ez már "holnapután"...
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6232013-12-26 12:54:31

Ma este az M3 (retro) csatornán

2013. december 26. csütörtök 20:15 - 22:05

A Diótörő c. balett előadása a Magyar Állami Operaházban, felvételről. (1996)

110'

A Magyar Állami Operaház Zenekarát Csányi Valéria vezényli.

Televízióra rendezte: Komlós András

Szereplők:

Magyar Állami Operaház Balettkara
• Detvay Zsuzsa
• Janács Evelin
• Kazinczy Eszter
• Barna Mónika
• Macher Szilárd
• Eichner Tibor
• Galambos Lilla
• Castillo Dolores
• Kun Attila
• Szigeti Gábor
• Baross Natalia
• ifj. Nagy Zoltán
• Hevesi Imre
• Tóth Richárd
• Hommer Csaba
• Czechner Júlia
• Bacskai Ildikó
• Juratsek Júlia
• Balogh Béla
• Végh Krisztina
• Solti Csaba
• Popova Aleszja
• Mráz Kornélia
• Zilahy Győző
• Rotter Oszkár
• Dudás Csilla
• Kövessy Angéla
• Darvas Gabriella
• Komarov Szása
• Soós Erika
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6212013-12-26 12:37:31
Éjjel a Duna Televízióban Verdi 200 - Ünnepi jótékonysági gála (2013. október 10.) közvetítése felvételről a Magyar Állami Operaházból.
Verdi összes operájából felhangzott egy-egy részlet a gála-koncerten. (A két, más címen újraírt mű kimaradt belőle): Jerusalem (1847), Aroldo (1857)

(160 perc)


Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6192013-12-26 12:19:53

A www.radio.hu weboldalon ott van a Hangtár , amire rá kell kattintani és előjön a felület a tudnivalókkal.

Pitti Katalin • 6472013-12-26 12:19:23
Pitti Katalin ezúttal az énektanítása módszerét osztotta meg a Dankó Rádió hallgatóságával. Az operett adásban nemcsak Lehár (Paganini) és Kálmán (Csárdáskirálynő) műveinek egy-egy részletét hallhattuk meg Pitti Katalin felvételei közül, ugyanis előadásában megszólalt Erkel Bánk bánjából a szépséges Melinda-ária is a Magyar Állami Operaház egyik élő előadásának hangfelvételéről (Kórodí András vezényel).

A műsorban felcsendültek még Johann Strauss Egy éj Velencében, Planquette Ripp van Winkle és Hervé Lili meg a Nebáncsvirág című operettjeinek dallamai is.

Az adást ma délután öt órától ismétli meg a Dankó Rádió, ami elérhető online a világhálón is a www.dankoradio.hu weboldalon.
Jonas Kaufmann • 6182013-12-26 12:18:45
A Mezzo csatorna megint ismétli a Lohengrin-közvetítést Münchenből. Vezényel: Kent Nagano (Ma 16:45 órakor)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26162013-12-25 13:03:02
„Elbűvölsz újra…” - Házy Erzsébet titka

/Kelecsényi László, 168 Óra – 2013. december 19. (51-52. szám, 71-73. oldal)

Fénykorában, a hatvanas években vitathatatlanul övé volt az első hely a magyar szopránok sorában. S ha ügyes menedzserek irányítják a karrierjét, nemzetközi csillag válhatott volna belőle. Minden adottsága megvolt hozzá. Remek hang, tündöklő szépség, kiváló színészi képességek. Ha ebből a háromból legalább kettő adott, évekre egyeduralkodó lehet valaki a világ operaszínpadain. De amikor pályára lépett, az ötvenes évek első felét mutatta a naptár.

Filmsztár is lehetett volna. Karády Katalin sokkal szerényebb adottságokkal lett az, igaz, csak nagyon rövid időre, amennyit egy történelmi pillanat engedett. Házy Erzsébet szerencsés időpontban kapta első filmfőszerepét. Az 1955-ben forgatott Gábor diákban még csak hangjával volt jelen, az ő szopránjára tátogott az egyik női szereplő. Két év múlva azonban már teljes nőiességében jelent meg egy Offenbach-bohóság, a Gerolsteini kaland címre keresztelt operettfilm főszerepében, Darvas Iván oldalán. 1957 elején forgatták, a mai buszpályaudvar helyén működött „kettes telep” műtermében. A gyártásvezetőt finoman figyelmeztették a belügyesek, hogy siessenek a munkával, mert a korszak vitathatatlanul legnépszerűbb férfi színésze, Liliomfi korábbi alakítója börtönbe fog kerülni.

Darvas már ítéletre várt, amikor a mozikban újabb és újabb női szíveket dobogtatott meg. De hogy Házy Erzsébet mit művelt a férfiakkal ebben a suta szövegkönyvű, némi aktualitással megtűzdelt darabban, arról a statisztikák és az állandó felújítások tanúskodhatnak – azoknak, akik nagyon objektívek tudnak maradni. Ám vele szemben nem lehetett elfogulatlannak lenni. Sokféle jelzőt sorolhatnék, legyen elég ennyi: szexi volt. A mindig is prűd hazai filméletben pár évvel korábban Ruttkai Éva kétrészes fürdőruhája is kiverte a biztosítékot (Egy pikoló világos). Házy Erzsébet kihívó nőiessége, kacér pillantásai, üde bája felül felülírta Karády híres vetkőzését is a Halálos tavaszból. Merthogy vetkőzött ő is, a Gerolsteini kalandban meg pár évvel később az operaszínpadon a Fra Diavolo című vígoperában.

A következő évben újabb filmfőszerep várta. Egy csacska bűnügyi sztoriban énekesnői vágyakat dédelgető óvónőként lépett színre (Fölfelé a lejtőn). Az erőltetett kémtörténet egyetlen emlékezetes színfoltja az ő figurája. Többször is hallhattuk énekelni a filmben, nem operát, csak kellemes, fülbemászó dalokat. Az 1959 tavaszán bemutatott mozgókép mindenkit meggyőzhetett Házy Erzsébet filmszínészi képességeiről. Mégsem kapott több, hasonlóan nagy feladatot. Játszott néhány filmben a hatvanas évek első felében (Alázatosan jelentem, Férjhez menni tilos, Új Gilgames), de az épp akkoriban rendezőcentrikussá váló filmgyártásunk soha nem tudta a maximumot kihozni a tehetséges, sokat ígérő színészekből. Várkonyi Zoltán ugyan fennen hirdette, hogy mindig kell egy szexepiles nő vagy egy vonzó, fiatal férfi a filmvászonra, de kisebbségben maradt ezzel a törekvésével.

Házy Erzsébet pályája igazából az operaszínpadon teljesedett ki. A Rádió kórusából került az Andrássy úti dalpalotába. A Rigoletto egyik kisebb szerepében mutatkozott be, de igazából Puccini műveiben érezte otthon magát. Operatörténeti esemény volt, az azóta eltelt időben legendássá vált előadás kerekedett a Manon Lescaut 1961. decemberi felújításából. Statisztikák szerint negyven estén ment a darab abban az évadban – és még hosszú évekig. Lamberto Gardelli vezényelt, aki akkoriban gyakran állt operaházunk karmesteri pulpitusán. (Roppant érdekes, hogy a pesti operajátszás mindig vendégkarmesterek, Mahlerek, Klempererek, Gardellik ittléte idején virult.) Élt, izzott a színpad, és ez az elragadtatás minden alkalommal átterjedt a nézőtérre – tűz lángolt a rivalda előtt, amikor Házy Erzsébet és partnere, Ilosfalvy Róbert halhatatlanná énekelte a 18. századi regény szerelmespárját. Merthogy – operarajongóknak ezt nem kell mondani – akkor ők éppen a magánéletben is egy párt alkottak.
„Az évszázad Manonja” – írta Házyról Fodor Géza, akinél jobban senki nem értett a műfaj titkaihoz. Ez az előadás alapozta meg az énekesnő színpadi karrierjét. Bár Puccini állt hozzá legközelebb, egyéniségének, alkatának a törékeny feleltek meg legjobban, ám modern szerepekben is bizonyított. Miközben Wagner kivételével végigénekelte szinte az egész klasszikus repertoárt, 20. századi szerzők (Menotti, Poulenc, Gershwin, Janaček) darabjaiban is kitűnt, s az akkor legmodernebbnek számító magyar opera, Szokolay Sándor Vérnászának a sztárja volt. A zeneszerző később rábízta a Hamlet és a Sámson női főszerepeit is.

Rajongói Renata Tebaldihoz és Maria Callashoz hasonlították. Ha kalandozni kezdünk a világhálón, és belekukkantunk a YouTube keresőjébe, számos Házy-felvételre bukkanunk. Újra lehet élvezni az innen-onnan feltöltött előadások részleteit. Ám nem is ezek a képsorok az érdekesek igazán, hanem a kommentek. Íme, egy csokorra való a bejegyzésekből: „Házy Erzsébet az örök Manon, és még mi minden.”, „Nagyon hiányzik ez a csodahang.”, „ A legszebb hang, amit valaha hallottam.”, „A világ egyik legszebb nője és hangja.” Házy Erzsébet még ma is, fiatalon bekövetkezett halála után több mint három évtizeddel, megingathatatlanul ül trónján – rajongói széles táborának szívében egész biztosan.

Ragyogó szépségű nő volt, sokan szerelmesedtek belé, nemcsak a színpadi játék során, a nézőtéren, de a magánéletében is. Nem elevenítem föl házasságai históriáját, azokat az információéhes nagyérdemű úgyis ismeri. Fodor Géza, a csalhatatlan érzékű operaszakértő Házy Erzsébet erotikus vonzását a hangjából vezette le. Való igaz, az énekesnő nem hibátlan nem hibátlan alakjával, eleven bájával, mindig csillogó pillantásával hódított – ezekkel az adottságokkal legfeljebb szépségversenyeket nyerhetett volna. A fényesen csengő, sokáig intakt, a hideg szívűeket is elbájoló hangja volt ab titka.

„Elbűvölsz újra. A régi varázs megrészegít” – énekli Des Grieux Manonnak (Nádasdy Kálmán magyarításában), amikor visszatér hűtlen szerelméhez, aki megint csak leveszi a lábáról a rajongó férfiút, hiába csalta meg őt a kacér teremtés. Valójában minket bűvölt el, a közönséget. Házy Erzsébetből legenda lett – és az is maradt.
Ilosfalvy Róbert • 4432013-12-25 12:57:10
Úgy tudom, a Holnap Könyvkiadónál jelenik meg az Ilosfalvy-könyv. Remélhetőleg, már nem kell sokat várni rá.
Operamúzeum • 4842013-12-24 13:28:23
1998. január 10. Erkel Színház – Johann Strauss: A denevér

Rendező: Kerényi Miklós Gábor

Karmester: Pfeiffer Gyula
Koreográfus: Lőcsei Jenő

Eisenstein, bécsi polgár: Hormai József
Rosalinda, Eisenstein felesége: Csavlek Etelka
Adél, Eisensteinék szobalánya: Csonka Zsuzsanna
Falke, családi barát: Busa Tamás
Orlovszki, orosz attasé: Szolnoki Tibor
Alfréd, hőstenor: Csák József
Frank, fogházigazgató: Szüle Tamás
Blind, prókátor: Kecskés Sándor
Ida, karbalerina: Tallós Andrea
Frosch, az ami: fegyőr: Bezerédi Zoltán
Operamúzeum • 4832013-12-24 13:18:01
1997. december 25. Budafoki Belvárosi Plébániatemplom

Mozart: Koronázási mise

Előadók:

Szepessy Beáta, Takács Tamara, Molnár András, Kovács Pál

valamint a templom Liszt Ferenc kórusa és az ÁHZ tagjaiból alakult zenekar.

Vezényelt: Farkas Mária

Pitti Katalin • 6462013-12-24 13:11:58
Pitti Katalin a Dankó Rádió ma délelőtti operett adásában két témát érintett: a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya által bejátszott riportban (egy templomi koncert helyszínén, műsorát követően) szólt a karácsony szellemiségéről, saját hitéről, a szenteste őt bensőleg is megérintő áhítatáról; majd a stúdióban folytatták a beszélgetést arról, hogyan lett az opera nagykövete, hogyan történt a felkérésre, beszélt a pályázatáról, a másokkal együtt sikeres megfelelésről, a főigazgatói „útra bocsátásról”, a felkeresett intézmények vezetői által lelkes fogadtatásáról, a diákokkal való kapcsolattartásáról, az Erkel Színházba elvitt gyerekek öröméről, a műfajjal való megszerettetésükről.

A Dankó Rádió operett műsorában az alábbi zenei bejátszásokat hallottuk:

- Gounod- Bach: Ave Maria (Pitti Katalin)
- Kacsóh: János vitéz – II. felv. finálé (Zsadon Andrea, Gárday Gábor, Kovács József, Suka Sándor, a Fővárosi Operettszínház Énekkara)
- Kálmán: Marica grófnő – részletek (Pitti Kataliin és Berkes János; Fésűs Nelly és Bozsó József; Gulyás Dénes; Oszvald Marika és Gerdesits Ferenc)
- Mozart: Varázsfuvola – Pamina áriája a II. felvonásból (Pitti Katalin)
- Huszka: Bob herceg – részletek (Berkes János; Németh Marika; Kishegyi Árpád, Külkey László és Palcsó Sándor)

Az adás ismétlése ma délután öt és hat között a rádióban, amit az interneten, a www.dankoradio.hu weboldalon is meghallgathatunk.
Lisztről emelkedetten • 4122013-12-24 12:30:11
A Bartók Rádióban ma este az "Ünnepre hangolódva" című adásban egyebek közt felcsendül Liszt Ferenc monumentális Krisztus című oratóriumának II. része, a Szentírás és a katolikus liturgia szövegeíre komponált Karácsonyi oratórium. Az előadók: Kincses Veronika, B. Nagy János, a Magyar Rádió Énekkara, a Magyar Állami Hangversenyzenekar, Doráti Antal vezényel, orgonán közreműködik Hock Bertalan.

(A rádióújság részletezi: a 15.04 - 19.35 között elhangzó tizenegy zeneszám között ez lesz a nyolcadik.)
Johann Sebastian Bach • 2902013-12-24 12:19:02
Ma éjjel a Duna TV-ben

23.40-1.25:
MüpArt classic - Karácsony: Bach ünnepi kantátái és Magnificat

Elhangzik:

- J. S. Bach: Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget, BWV 64
- J. S. Bach: Christen, ätzet diesen Tag, BWV 63
- J. S. Bach: Christum wir sollen loben schon, BWV 121
- J. S. Bach: Magnificat, BWV 243

Közreműködik: Vashegyi György, Orfeo Zenekar Purcell Kórus, Zádori Mária, Németh Judit, Raimund Nolte, Julien Podger.

„Lenyűgöző nyitókórusok, a valaha volt legnagyobb Bach-zenekar négy trombita fényével, csillogásával, bensőséges recitatívók és áriák - különleges ünnepi program a MüpArt Classic műsorán. A korabeli hangszereken játszó zenekar, a stílusban kiemelt jártasságot szerzett szólisták és kórus művészeti koncepcióját az a magyar karmester alakítja, aki egész pályafutását a régmúlt ismert és mára ismeretlenné vált műveinek hiteles feltárására, népszerűsítésére fordítja.”
Pitti Katalin • 6452013-12-23 23:01:20
"Gimnázium"
Pitti Katalin • 6442013-12-23 23:00:44
Pitti Katalin Szombathelyen a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban vendége volt

December 18-án a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban vendége volt az adventi várakozás harmadik hetében Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes, érdemes művész.

„Pitti Katalin, az NyME-SEK Zenei tanszékének docense az opera nagyköveteként érkezett a szombathelyi gimnáziumba, amely az iskolai látogatások sorában a 29. alkalom volt. A patinás díszteremben közel 400 diák várta a művésznőt, aki az igazgatónő köszöntő szavai után előadást tartott elsősorban az operáról, a zenetörténet korszakain végighaladva, az őskortól napjainkig. Mesélt, előadott, verset szavalt, énekelt, miközben operarészleteket hallhattak, láthattak a fiatalok. Részletek csendültek fel Haendel: Julius Ceasar, Mozart: Varázsfuvola, Verdi: Traviáta és Otello című operáiból is. Megidézte a művésznő egykori példaképét, Házy Erzsébet operaénekesnőt is, egy régebbi felvételen láthattuk őt, Csajkovszkij: Anyegin c. operájából Tatjana levelét énekelte. Ismert, hogy Pitti Katalin egykor Tatjána szerepében debütált. […]”
Edita Gruberova • 24822013-12-23 22:41:33
A Momus szerkesztője előre tudhatta, hogy köszönetet fog kapni a képért...
Momus-játék • 44162013-12-23 22:40:12
Elég nagy irodalma van Offenbachnak -nem csak magyar nyelven... Bizonyos fáradság meg idő kell az utána számoláshoz, az bizonyos...
Kedvenc magyar operaelőadók • 8742013-12-23 22:34:56
Lényeg, hogy M.L.itthon van, így énekel nálunk (is)...
Operamúzeum • 4822013-12-23 22:30:16
Köszönöm az infót.
Operamúzeum • 4802013-12-23 13:54:00
1998. január 24. Operabarátok Klubja

Zenés beszélgetések a VSZM Közösségi Házban (Budapest, XI. ker., Fehérvári út 120.)

Donizetti: A csengő

A vígopera keresztmetszete

Fellépett:

Gémes Katalin
Póka Balázs
Szilágyi Béla

Műsorvezető háziasszony: Mészáros Szilvia
Operamúzeum • 4792013-12-23 13:50:39
Még mielőtt belekezdenék az 1998-as év emlékezetes operaelőadásainak és koncertjeinek a felidézésébe, kiegészítem a 290. sorszám alatt beírtakat:

1987. október 30. Magyar Állami Operaház – Mozart: Az álruhás kertészlány - bemutató

Díszlet- és jelmeztervező: Makai Péter
Rendező: Boschán Daisy
Karmester: Nagy Ferenc

Sandrina: Farkas Katalin
Belfiore: Hormai-Horváth József
Podesta: Korcsmáros Péter
Arminda: Ardó Mária
Ramiro lovag: Kállay Gábor
Serpetta: László Margit
Nardo Roberto: Vághelyi Gábor
Operamúzeum • 4782013-12-23 13:43:41
1997. december 20. Magyar Állami Operaház

Maria Callas emlékműsor

Hadd másoljam ide azt a két beírásomat, amit anno a fórumba írtam emlegetve ezt a Callas-emlékműsort:

„Tulajdonképpen – mint a moziban – filmvetítést tartottak, mely Callas legendás opera-alakításaiból volt összevágva. Közben, mint az egyik „legilletékesebb”, Sass Sylvia kommentálta a látottakat, illetve – a proscenium páholyában – felállva tartott egy kis előadást, felelevenítve személyes emlékeit a világhírű szoprán csillagról.”

„Ott voltam pár éve az Operában, amikor Callasról volt egy vetítéssel egybekötött megemlékezés, ahol Sass Szilvia kommentálta a látottakat és az elhangzó részleteket. Nagyon felkavaró és megható volt az egész összeállítás. Érdekes volt a program, különösen megrendített, ahogyan Sass a Callassal való személyes beszélgetéseiket felidézve szólt róla. (Ismert, hogy egy ideig Párizsban tanítványa volt a színpadtól már visszavonult nagy énekesnőnek, akihez szinte baráti szálak fűzték a későbbiekben, egészen a korai haláláig.) Ott láttam először a lisszaboni Traviatájáról néhány filmkockát, bizony, nagyon rossz minőségben. Azóta sem találkoztam a teljes opera filmre vett anyagával.”
Operamúzeum • 4772013-12-23 12:48:12
Igen. 1997-ben, amikor ez a Ricciarelli-koncert volt az Operaházban, a műsorfüzetben pár mondatot olvashattunk a karmesterről is:

"Fabio Pironi Triesttben született, tanulmányait Velencében a Benedetto Marcello Akadémián végezte, majd a Római Santa Ceciliában és Sienában tökéletesítette. Olaszország legrangosabb színházai (Milanoi Scala, a velencei Teatro La Fenice, a Veronai Aréna, Firenze, Catania, Genova operaházai) mellett vezényelt Genfben, Madridban, Amszterdamban, Szófiában, Tiranában, Buenos Airesben, néhány napja Budapesten is. Kolozsvárott a Simon Boccanegra, Mantovában a Bohémélet zenei betanítását látta el, dirigálta Katia Ricciarelli koncertsorozatát Spanyolországban, Japánban, Argentinában. A desenzanoi Nemzetközi Opera Akadémia művészeti igazgatója, a velencei Akadémia tanszékvezetője.”

E pályarajz tizenhat évvel ezelőtt íródott, és nyilván, azóta sok minden történt vele, amivel azt kiegészíteni, bővíteni lehet, akár budapesti karmesteri működéséről vagy lemezfelvételeiről legyen is szó. Valóban, mostanában nem sokat lehet hallani felőle.


Pitti Katalin • 6432013-12-23 12:26:46

A Dankó Rádió TÚL AZ ÓPERENCIÁN-operett műsorának mai vendége PITTI KATALIN, akivel a hét minden napján a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

A délelőtti, most véget ért adásban Pitti Katalin előadásában részlet hangzott el Kálmán Imre Marica grófnőjéből: Marica belépője (Km. a Budapesti Fesztiválkórus és a Magyar Állami Operaház Zenekara), továbbá Melis György partnereként, Don Giovanni és Zerlina kettősét hallottuk a Mozart- operából.

Az egyéb zenei bejátszások közül megemlítem Lehár A Luxemburg grófját és Huszka Lili bárónőjét. Ez utóbbiból egy kettőst énekelt Gyurkovics Mária és Svéd Sándor („Szellő szárnyán…” Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Polgár Tibor vezényelt)

Az adás ismétlése ma délután 5-kor, ami elérhető az interneten is a www.dankoradio.hu weboldalon.
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5732013-12-23 12:25:29
A Dankó Rádió TÚL AZ ÓPERENCIÁN-operett műsorának mai vendége PITTI KATALIN, akivel a hét minden napján a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.
Kedvenc magyar operaelőadók • 8652013-12-23 12:24:42
Ma este a Bartók Rádióban

Verdi - Wagner 200

Svéd Sándor Verdi-szerepekben

Ménes Aranka összeállítása

(Ism. holnap, 9.30)
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5722013-12-22 14:03:55

Boldog születésnapot!

Egy rádióhallgató gobelint készített a születésnapi évfordulóra.

A rádió születésnapjára kapták egy másik kedves hallgatójuktól: Hegedű alakú grillázstorta

1 éves a Dankó Rádió!

Ma délben „szülinapi” kívánságműsorral jelentkezik a Dankó Rádió, majd 15-17 között hallhatjuk a Mikroszkóp színpadon rögzített Dankó Klub gálaműsorát!

Szilveszterkor pedig a Duna Televízióban felvételről láthatjuk ezt a gálaműsort:

2013.12.31 20:50 - 21:50

„Egy éve indult a Dankó Rádió adása, mely elsősorban magyar nótákat, továbbá operettet és népzenét sugároz. Ebből az alkalomból gálaműsor volt a Mikroszkóp Színpadon, ebből láthatnak most részleteket.”
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5712013-12-22 14:01:47
Ma épp egy éve indult el a Dankó Rádió, és benne a Túl az Óperencián című, operettkedvelőknek szóló műsorával!

A rádió Facebook oldalán egymást érik a születésnapi gratulációk és köszöntők. Én itt csatlakozom jókívánságaimmal hozzájuk, és köszöntöm a kedves Rádiót. Nekem a napi egyszeri - az ismétléssel együtt kétszeri - , egyórás operett műsor a szívügyem, és annak örülök, hogy lehetőségem volt/van annyi meg annyi kedves énekesem felvételeit meghallgatni (a rádióban és utóbb az internetes oldalon online), melyeket évtizedekkel korábban gyakorta hallgattam a rádióban, aztán hosszú évekre megszakadt ez a folyamat, mert egyáltalán nem volt operett a rádióban.
Ami még külön értéke szerintem ennek a műsorsávnak, hogy heti rendszerességgel más és más neves előadóművész opera és/vagy operett énekes), muzsikus – színész - karmester ül be a stúdióba (akinek valami köze van a műfajhoz): a szerkesztő –műsorvezető Nagy Ibolya koordinálásával, élő adásban vallanak magukról, életükről, pályájukról, hivatásukról, terveikről, szerepekről, színházi partnerekről, rádió- és egyéb felvételeikről, és az operett műfajához való kötődésükről. Mindez zenei illusztrációval egészül ki: a művészek saját felvételeinek bejátszása mellett a zenei szerkesztés jóvoltából a hazai operett irodalom színe-java – részletetekben - felhangzik az itthoni művészeink előadásában. Nagy öröm hallgatni azon énekeseink archív operett felvételeit is, akik már régen nincsenek köztünk!

Én is gratulálok mindazoknak, akik ennek a rádiónak a létrehozásában, működtetésében valamilyen szerepet játszottak, játszanak.

Íme azoknak a névsora (nem időrendben és nem ABC-ben), akik az elmúlt 53 héten át a Dankó Rádió operett adásának vendégei voltak (két-három művész lehetőséget kapott, hogy később ismét eljöjjön a stúdióba):

Csere László 2x
Frankó Tünde
Kállay Bori
Szolnoki Tibor
Virágh József
Benkóczy Zoltán
Dolhai Attila
Fischl Mónika
Homonnay Zsolt
Kalocsai Zsuzsa
Kékkovács Mara
Marik Péter
Oszvald Marika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Váradi Katalin karmester
Farkas Pál karmester
Farkas Bálint 2x
Kemény Egon lánya, Kemény Annamária emlékezik
Kovács József emlékműsor
Zentay Anna
Galambos Erzsi 2x
Zsadon Andrea
Domonkos Zsuzsa
Tiboldy Mária
Fonyó Barbara
Bozsó József
Hűvösvölgyi Ildikó
Jankovits József
Teremi Trixi 2x
Kovács Zsuzsa
Kerényi Miklós Máté
Maros Gábor
Csák József
Berkes János
Gárday Gábor
Dávid Krisztina
Krasznai Tamás
Egri József
Éliás Tibor
Harsányi Frigyes
Keszler Éva
Várkonyi Szilvia
Straub Dezső
Csonka Zsuzsa
Benedekffy Katalin
Kalmár Magda
Mikó István


Házy Erzsébet művészete és pályája • 26152013-12-22 12:26:47
Épp egy éve indult el a Dankó Rádió, és benne a Túl az Óperencián című, az operettkedvelőknek szóló műsorával!

A mai adásban egyebek közt megint hallhattunk részleteket Szirmai Albert Mézeskalács című daljátékából, melynek rádiós felvételéről (1977. év) énekelt Andor Éva, Házy Erzsébet, Melis György és Palcsó Sándor, km. a MRT Szimfonikus zenekara, Sebestyén András vezényletével.

Házy Erzsébet az adásban erről a felvételéről most két duettben énekelt:

- Ejje-hujja, hm! (Házy, Palcsó)
- Kivül Piros, Belül Édes (Házy, Melis)

Holnaptól, az év utolsó hetében minden nap, Pitti Katalin lesz a műsor vendége, Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélgető partnere a Dankó Rádió stúdiójában!

A mai adás ismétlése délután öt órától hallgatható meg a rádió frekvenciáin, és az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

Operamúzeum • 4752013-12-22 12:11:21
1997. december 4. Magyar Állami Operaház

KATIA RICCIARELLI áriaestje

Km. a Magyar Állami Opera FAILONI KAMARAZENEKARA

Vezényel: FABIO PIRONA (Olaszország)

Az est műsora:

1. Gluck: Orfeusz és Euridike – Nyitány
2. Gluck: Orfeusz és Euridike – Euridike áriája
3. Gluck: Páris és Heléna – Heléna áriája
4. Cherubini: Medea – Medea áriája
5. Cherubini: Iphigenia Auliszban – Nyitány
6. Rossini: Soirées Musicales ciklusból 3 dal: - Az ígéret; - A meghívás; - A tánc


Szünet

7. Rossini: Bruschino úr – Nyitány
8. Rossini: Spanyol Canzonetta – dal
9. Rossini: Tancred – Clorinda áriája
10. Rossini: A sevillai borbély – Nyitány
11. Bellini: Rómeó és Júlia (I Capuleti e i Montecchi ) – Giulietta áriája
12. Rossini: Angliai Erzsébet – Erzsébet kavatinája
13. Tosti: Ideál – dal
14. Tosti: Marechiare – dal
15. Tosti: A Vuchella
16. Tosti: Búcsúzás
Operamúzeum • 4742013-12-22 12:10:45
Ez kimaradt az 1985. évi címfelsorolásból: ott voltam a The Royal Ballett operaházi vendégjátékán is.

1985. április 20 -24. Magyar Állami Operaház

A Brit királyi Balett vendégjátékából kiemelem azt az előadást, melyre sikerült eljutnom:

Április 20. Jules Massenet – Kenneth MacMillan: Manon

A Manon c. háromfelvonásos balett Massenet különböző zenéinek felhasználásával készült, Leighton Lucas összeállításában és hangszerelésével. (Mivel a koreográfus balettjében szorosan Prévost abbé Manon Lescaut regényéhez kívánta magát tartani, ezért nem Massenet Manon című operáját használta fel, hanem a zeneszerző más műveiből állt össze a végső partitúra,. Amely 14 opera részleteiből, valamint kantátákból, oratóriumokból és zenekari szvitekből, összesen 48 számból áll. Bemutatóját 1974. március 7-én tartotta a Királyi Ballet, a Királyi Operaházban.

A világhírű balettegyüttes magyarországi látogatását a British Council szervezet és a Barclays Bankház támogatása tette lehetővé.
Kedvenc magyar operaelőadók • 8642013-12-22 10:39:16
Kérdés, hogy mit értsünk nála dicsekvésnek. Inkább büszkeséget érzek ki szavaiból.
Pantheon • 11922013-12-21 23:00:01
Meghalt Maár Gyula filmrendező

2013. december 21., szombat, 17:55 • Utolsó frissítés: 3 órája
Szerző: hvg.hu/MTI

80 éves korában elhunyt Maár Gyula filmrendező, forgatókönyvíró, Törőcsik Mari férje.
Tájékoztatásuk szerint a művész péntek este hunyt el a budapesti Kútvölgyi kórházban.
Pantheon • 11912013-12-21 22:58:57
Eltemették Szokolay Sándor zeneszerzőt

MNO, 2013. december 21., szombat 19:36 , forrás: MTI, szerző: NT
Kedvenc magyar operaelőadók • 8622013-12-21 22:44:35
Interjú Molnár Leventével a Magyar Nemzetben

„A Csíksomlyói Szűzanya lábától jövök!”

MNO, 2013. december 21., szombat 15:41 , szerző: Vig György

Molnár Levente harmincéves korára a müncheni Staatsoper első baritonja, főszerepeket énekel Bécsben, Berlinben, Londonban, Párizsban. Szerződés várja New Yorkban, ahol Puccini főszereppel mutatkozik be a Metropolitanben. Az egykori csíki legényke mindenütt otthon érzi magát, ahol énekelhet, mégis a budapesti Opera a legkedvesebb számára.

„– […] az operaszerepek megformálásában a színészi eszköztár is fontos?
– Legalább annyira, mint az énektechnika. Ott a párom, Mester Viktória, aki szerintem a világ legjobb színész-opera énekesei között van már. Olyan sztárokkal dolgoztam már egy színpadon, mint Anna Netrebko vagy Jonas Kaufmann, de még a velük való összehasonlításban sem kell szégyenkeznie. Kevés hozzá hasonló tehetség van ma a világon. Szinte perzsel! Ráadásul nemcsak tiszteljük, hanem nagyon szeretjük is egymást. Ő is járja a világot, én is, de amennyi időt csak lehet, egymással töltünk.
– Közös előadások?
– Volt néhány, például a Figaro házassága hozott össze minket. Mivel ő mezzoszoprán, én meg bariton vagyok, kevés az olyan darab, amelyikben szerelmes duetteket énekelhetnénk. Jövőre Posa márki leszek a Don Carlosban, ami az egyik legszebb Verdi-baritonszerep, őt pedig jól el tudnám képzelni Eboli hercegnőként. Nekem ő az egyik színpadi példaképem. Nem véletlenül ő a Carmenek Carmene.”

[…]] – Hol van az otthona?
– Egy szigeten. Ott élek én, aki a hegyekből jövök, ott élek két macskával, egy kutyával meg az asszonnyal. Amikor elmondtam egy székelynek, hogy a Duna között lakom, meg is kérdezte: oda nem jön bé a víz? Ha bé is jön, annyi neki. Van csónakom, beléülök, s várom, hogy emelkedjen, s majd lelappan – válaszoltam neki. Van kertem, veteményezek, csinálok mindent, éppen tehenet nem tartok. Pedig szívesen tartanék.
– Ahogy hallgatom, maga elsősorban székely, aztán magyar, végül európai.
– Ezt pontosan így gondolom. A magyarság önmagában olyan összetett dolog, amit mások meg sem értenek. Egyik legnagyobb büszkeségem, a magyar anyanyelvem. Ott van mindjárt a kedvenc szavam: segíts ég. Gyönyörű! Ha rosszul érzem magam, vagy nincs elég erőm, csak felnézek, és kimondom. Az se mindegy ám, hogy a Csíksomlyói Szűzanya lábától jövök. Ki lehetne ennél erősebb szövetséges?"

Operamúzeum • 4732013-12-21 16:27:41
1997. október 14. Magyar Állami Operaház – Verdi: Falstaff – felújítás

Rendező: Gianfranco de Bosio (Vámos László filmalkotása nyomán)

Medveczky Ádám – Sólyom-Nagy Sándor (Falstaff), Kálmándi Mihály (Ford), Kovácsházi István (Fenton), Laczó András (Dr. Cajus), Pataki Antal (Bardolph), Hantos Balázs (Pistol), Csavlek Etelka (Mrs, Alice Ford), Kertesi Ingrid (Nannetta), Sánta Jolán (Mrs. Quickly), Gémes Katalin (Mrs. Meg Page)
Operamúzeum • 4722013-12-21 16:26:40
1997. szeptember 24. Magyar Állami Operaház

Minkusz: Don Quijote – balett két felvonásban – (a bemutató szeptember 20-án és 21-én volt)

Marius Petipa koreográfiája alapján színpadra állította: Borisz Bregvadze, Harangozó Gyula, Pongor Ildikó, Fajth Blanka
Balettmester: Pongor Ildikó

Díszlet: Csikós Attila
Jelmez: Vágó Nelly

Karmester: Jármai Gyula

Don Quijote - Tóth Richard
Sancho Panza – Balogh Béla
Kitri – Popova Aleszja
Basil – ifj. Nagy Zoltán
Espada – Csonka Roland
Mercedes – Hágai Katalin
Gamache – Erényi Béla
Két barátnő – Kövessy Angéla, Bokor Zsuzsa
Driádok királynője – Volf Katalin
Ámor – Oláh Csilla
Lorenzo – Hevesi Imre
Kocsmáros – Rotter Oszkár
Fiatal szolga – Delbó Balázs
Cigánylány – Venekei Mariann
Cigány – Nagyszentpéteri Miklós
Három driád – Soós erika, Mráz Kornélia, Gál Gabriella
Sass Sylvia • 3052013-12-21 14:31:03
„Az angyalok bűvöletében”

Opera Világ, 2013. december 21.

Beszélgetés Sass Sylvia operaénekesnővel – VONA ILDIKÓ interjúja
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 17922013-12-21 14:30:04
Se egyik, se másik: ő csak "Viktória hercegnő". A szereposztásban neve mellé írt, rokonságra utaló kifejezés egyszerűen téves beírás volt.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26112013-12-20 22:28:40
Házy Erzsébet emléke a 168 órában

„Házy Erzsébet titka – Elbűvölsz újra” A szerző: Kelecsényi László

A képes cikk a hetilap 71-73 oldalakon található – lásd az internetes kiadás digitális „lapozó”-jában is.
Persze a lap december 19-i keltezésű számát „papír alapon” is beszerzem.
Kedvenc magyar operaelőadók • 8612013-12-20 22:02:08
„Bartha Alfonz énekművész, a Magyar Állami Operaház Örökös tagja emléktáblájának avatására 2013. december 20-án, 14.30 órakor kerül sor a Budapest VII. Damjanich u. 56. sz. alatti ház bejáratánál.
Várunk minden érdeklődőt!”

Forrás: Opera honlapja
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 489812013-12-20 22:01:06
Puccini szoboravatás és ünnep 21-én

„A legendás olasz szerző születésének 155. évfordulóján Puccini szobrot avatunk az Operaház előtt december 21-én, fél 11-kor. Világhírű operaénekesnőnk, Marton Éva és főigazgatónk, Ókovács Szilveszter mond köszöntőt a zenés ünnepségen […]”

„A Szfinx-teraszon látványos zenés műsorral (természetesen Puccini-művekből szemezgetve) várunk szeretettel minden operakedvelőt [...]

A Puccini szobor néhány napig marad a Szfinx-teraszon, hogy az arra járók megcsodálhassák, utána bent, az Operaházban kap helyet. „

Forrás: Opera honlapja
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26102013-12-20 21:35:42
Kedves Telramund! Köszönöm a figyelemfelkeltésed! Holnap reggel irány az újságos stand...
Kedvenc magyar operaelőadók • 8602013-12-20 21:34:34
„Összekötni eget és földet”

Budai Polgár, 2013. december 18.

„Egymás iránti elkötelezett szeretetben, egymás művészete iránti mély tiszteletben él együtt hosszú évtizedek óta Kovács Eszter operaénekes és Tréfás Miklós grafikus-szobrászművész.”

Pasaréti otthonuk is melegséget, harmóniát áraszt: a nappaliban a férj Per Ignis (A tűzön át) című alkotása látható, amelyet a feleség küzdelmekben és sikerekben gazdag pályafutása ihletett. Kovács Eszter világszerte elismert Wagner-énekes. A legnagyobb operaházak – például a New York-i Metropolitan vagy a londoni Covent Garden – ünnepelt sztárja volt egészen addig, amíg fiatalon, 45 évesen vissza nem vonult.

- Soha nem bánta meg, hogy ilyen korán hagyta abba a pályáját?

K. E.: Van egy csodálatos Mahler-dalciklus, amelynek az első dala ezt a címet viseli: A világ számára eltűntem. Ez az én ars poeticám. Mindig is visszahúzódó voltam, sosem voltak művészi allűrjeim, nem a sikert és a csillogást kerestem a pályámon. Ugyanakkor – talán túlzott – igényeket állítottam magammal szemben. Rengeteget készültem, próbáltam, izgultam, utaztam. Sok volt, elfáradtam. Amikor felbontottam a szerződésemet az Operával, nem vállaltam több szerepet, de – amire mindig is vágytam – énekeltem dalokat, felléptem jótékonysági esteken, rádiófelvételeket készítettem. Ennél gazdagabb és érdekesebb életutat nem is kívánhatnék magamnak. Minden felkérést, minden szerepet ajándéknak tekintek, amiért hálás vagyok Istennek, és azoknak a fantasztikus karmestereknek, akikkel együtt dolgozhattam: Zubin Mehtának, James Levine-nak, Colin Davisnek, Erich Leinsdorfnak vagy Herbert von Karajannak. [...]„
Operamúzeum • 4712013-12-20 14:19:18
1997. szeptember 14. Magyar Állami Operaház – Erkel Ferenc: Bánk bán

ILOSFALVY RÓBERT köszöntése a színpadon, 70. születésnapja alkalmából

Kovács László mv. – Ilosfalvy Róbert, Szűcs Márta, Sólyom-Nagy Sándor, Melis György, Mészöly Katalin, Pataki Antal, Ötvös Csaba

Operamúzeum • 4702013-12-20 14:18:38
1997. augusztus 12. és 13. Magyar Állami Operaház (BudaFest)

Verdi: Rigoletto (olasz nyelven) – én a 13-i előadáson voltam ott


A KIEVI Sevcsenko Operaház társulatának vendégjátéka (díszlet; jelmez, szólisták; karmester; balett, rendezés)

Km. a Magyar Állami Operaház ének- és zenekara.

Vezényel: Mikola Gyagyura

Rendező: Irina Molosztova

Szereposztásból:

A mantuai herceg – Mihajlo Gyidik
Rigoletto – Ivan Ponomarenko
Gilda – Olga Mikitenko
Sparafucile – Szergij Jarosenko
Maddalena – Tetyana Piminova
Monterone – Tarasz Stonda
Marullo – Petro Prijmak
Borsa – Pavlo Prijmak
Ceprano gróf – Vaszil Kalibabjuk
Ceprano grófné – Natalja Mojszejeva
Operamúzeum • 4692013-12-20 14:18:18
1997. július 30. Budafoki Plébániatemplom

Liszt Ferenc: Missa Choralis

Km. a templom Liszt Ferenc kórusa

Orgona: Virágh András

Vezényel: Dr. Bucsi László
Operamúzeum • 4682013-12-20 13:58:23
1997. július 24. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Három Szoprán koncertje: Kathleen Casello, Kallen Esperian, Cynthia Lawrence

Rudas Tibor produkciója

Vezényel: Marco Armiliato

Km.: a MÁV Szimfonikus Zenekar

I. Rész: Operarészletek (Gian Carlo Chiaramello összeállítása)

1. Mozart: Figaro házassága – Nyitány
2. Puccini: Bohémélet – Musetta keringője
3. Gounod: Faust – Ballada és ékszerária
4. Puccini: Gianni Schicchi – Lauretta áriéja
5. Bizet: Carmen – Habanera; Cigánydal (Cassello, Esperian, Lawrence)
6. Puccini: Pillangókisasszony – Nagyária (Lawrence)
7. Puccini: Tosca – Tosca imája (Esperian)
8. Verdi: Traviata – Violetta áriája 1. felv. (Casello)
9. Smetana: Az eladott menyasszony – Nyitány
10. Operettrészletek (Gian Carlo Chiaramello hangszerelése): részletek Offenbach A gerolsteini nagyhercegnő, Lehár Giuditta és A víg özvegy című operettjeiből (Cassello, Esperian, Lawrence)

Szünet

II. Rész

11. Brodway-dallamok (Peter Matz összeállítása)
Részletek Bernstein West Side Story, Rodgers-Hammerstein: A király és én; Carousel; A muzsika hangja című musicaljeiből (Cassello, Esperian, Lawrence)
12. Gershwin: Porgy és Bess – Nyáridő (Cassello)
13. Kern – Hammerstein: Májusi forróság – Mindaz, ami vagy (Esperian)
14. Gershwin: Porgy és Bess – Siratódal (Lawrence)
15. Gershwin: Girl Crazy – Nyitány
16. Latin dallamok (Gian Carlo Chiaramello összeállítása) - Cassello, Esperian, Lawrence
17. Johann Strauss: A denevér – Csárdás (Cassello, Esperian, Lawrence)

Kolonits Klára • 352013-12-20 13:31:14

Savonlinna, 2014, Die Zauberflöte

Jövőre három Éj királynőjét énekel a savonlinnai operafesztiválon Kolonits Klára: július 14., 19., 24.
Kedvenc előadók • 26522013-12-20 13:14:18
Annyit lehet még tudni Vargas februári áriaestjéről, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekart Kovács János fogja vezényelni.
Média, zene, ízlés • 522013-12-20 11:53:53
"Az M3 a Magyar Televízió Zrt. harmadik, archív tartalmakat sugárzó tematikus kábelcsatornája.[1] Műsorainak sugárzását 2013. december 20-án, este 18:00-kor kezdi meg. 2014. január 5-ig a szerződött kábelszolgáltatók minden előfizetője számára, a MinDig TV nézői, illetve a Teletéka nézői számára kódolatlanul lesz elérhető, ezt követően viszont kódolt sugárzással megy.[2] A Médiatanács nyilvántartásában Anno elnevezéssel szerepel.[3]


A csatorna a Közszolgálati Archívumban található felvételeket sugározza majd. Az ígéretek szerint a kínálatában minden műfaj megtalálható lesz, akár egy országos lefedettséggel rendelkező földfelszíni csatornánál. Láthatóak lesznek sport, oktató-, gyerek- és ifjúsági műsorok, vetélkedők, tehetségkutató versenyek, színházi előadások, videoklipek, dokumentumfilmek, sorozatok, egész estés filmek, illetve rengeteg olyan alkotás, amely a televíziózás elmúlt hatvan éve alatt legendává vált. A magyar tartalmak mellett szerepelnek a kínálatban olyan sikeres külföldi műsorok is, amelyek iránt az érdeklődés a bemutatásuk óta nem csökkent. Napközben a Magyar Televízió több mint 56 éves és a Duna Televízió több, mint 21 éves működése alatt született, jól ismert, illetve kevésbé látott alkotások egyaránt képernyőre kerülnek. A retrocsatornán éjféltől reggel fél hétig az MTVA és az MTIfotóarchívumából vetítenek fotókat a hozzájuk tartozó szöveges információval. A képek mellett szöveges információk is segítik az adott kor megismerését. Az M3 csatorna önálló teletext szolgáltatást kap, melynek 777. oldalán lesz majd elérhető a műsorok feliratozása. A szerződött műsorszolgáltatóknak a törvény értelmében a teletext szolgáltatást, illetve a magyar mellett az idegen nyelvű hangsávot is továbbítaniuk kell előfizetőik felé."

/Forrás: Wikipédia/
Erkel Színház • 43342013-12-20 11:39:43
Megint ismétli a televízió (M1)

Ma 13.25 - 13.55: Erkel, mert kell! - A Népszínháztól a közösségi operáig.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 489772013-12-19 18:59:44
Átalakul az Operabál

MNO, 2013. december 19., csütörtök 18:43 , szerző: Makrai Sonja

Jövőre Ezüst Rózsa Bál néven rendez jótékonysági gálát a Magyar Állami Operaház.
Az est, amelyet a sportolók és a művészek találkozójaként aposztrofálnak a szervezők, Strauss A rózsalovag című operája nyomán kapta a nevét.

„[…] Az est fővédnökének Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét kérték fel, az est házigazdái Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Sárfalvi Péter öttusázó lesznek. Miklósa Erika az est egyik sztárvendégével, Vesszelina Kaszarova bolgár mezzoszopránnal fogja előadni Richard Staruss A rózsalovag című operájának duettjét, Az ezüst rózsa átadását. Az est másik sztárfellépője Polina Szemjonova, a Berlini Állami Operaház prímabaleriánja lesz. A nagyszínpad mellett hét teremben különféle stílusú koncertek várják a bálozókat. Már biztos, hogy ott lesz a Budapest Bár, a Szőke Nikolett Quartett és a Mrs. Columbo. A főműsort az MTVA közvetíti.

A meghívott díszvendégek mellett bárki részt vehet a bálon, amelyre különböző árkategóriákban januártól kezdik árulni a jegyeket az ezustrozsabal.hu weboldalon.”

Simon Keenlyside • 3402013-12-19 18:37:36
A Don Carlosban és a Hamletben láttam a MET élő közvetítése során. Ezekben az előadásokban kedvező benyomást tett rám. Keenlyside e két operából is fog énekelni a koncertjén, így - a meglévő emlékeim felidézésén túl - és a személyesen találkozás öröme mellett, baritonjára is kíváncsian, várom, milyen impulzusok érnek majd a hírneves művész részéről, és mennyire hat, egyáltalán hat-e ránk személyiségének kisugárzása - ezúttal a koncertdobogóról.
Társművészetek • 9232013-12-19 17:11:12
Szinetár Miklós: Bánffy Miklós csak a nagy ügyekhez kötődött

MNO, 2013. december 18., szerda 08:00, frissítve: szerda 09:07 , szerző: rKissNelli

Hallatlan sármja, tartása, tisztessége és a tehetség felfedezésére való képesség volt Bánffy Miklós sikerének titka Szinetár Miklós szerint. Az Operaház egykori direktora nemcsak a gróf regényeit tartja remekműveknek, hanem igazgatóelődként is példát jelentett neki – 2001-ben háromrészes tévésorozatot is forgatott Bánffyról. December 18-án a Magyar Művészeti Akadémia Bánffy Miklós-konferenciáján tart előadást.
Kedvenc előadók • 26452013-12-19 17:10:00
Ramón Vargas ismét Szombathelyre látogat

MNO, 2013. december 17., kedd 18:55, frissítve: kedd 18:59 , forrás: MTI, szerző: Grund

Februárban ismét fellép Szombathelyen a világhírű mexikói tenor, Ramón Vargas, akit nyáron az Iseumi Szabadtéri Játékokon már hallhatott a helyi közönség.

A Savaria Szimfonikus Zenekarral közös február 9-ei koncert előtt egy nappal Ramón Vargas még a New York-i Metropolitanban énekel, a vasi megyeszékhelyről pedig másnap tovább is utazik egy újabb fellépésre Bécsbe. A sztártenort elkíséri tanítványa, Joanna Paris.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 25512013-12-19 16:52:19
Ott voltam én is a MüPá-ban! Csakugyan, nagyon szép koncert volt. Igen hatásos a II. Szimfónia; a finálé egyszerűen "lehengerlően" hatott rám Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok előadásában! De az első részben hallott d-moll zongoraverseny is sok szép, felejthetetlen pillanattal ajándékozott meg, és megismerhettem egy fiatal, nagyon tehetséges zongoraművészt, Fülei Balázst.
A ráadás sem maradhatott el...

A TV-kamerák jelenlétéből következtethető, hogy a televízióban valamikor visszanézhetjük majd az est programján szereplő műsorszámokat. (A Bartók Rádió tegnap este élőben sugározta a Brahms-estet.)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26062013-12-19 16:39:13
Offenbach Szép Heléna című operettjéből énekelt két részletet Házy Erzsébet a Dankó Rádió délelőtti operett adásában, melynek vendége egész héten át Mikó István énekes-színész, akivel a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya beszélget.

Az operett műsorban Offenbach melódiái mellett felcsendültek Huszka dallamai (Mária főhadnagy) és Lehár Cigányszerelmének részletei is. Minderről részletesen a Dankó Rádió facebook oldalán lehet tájékozódni.

A Szép Heléna rádiófelvételéről az alábbi részletek hangoztak el (km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel:Bródy Tamás):

- Páris ítélete (Réti József)
- A II. felvonás fináléja –részlet (Házy Erzsébet)
- Az Adonis siratók (Házy Erzsébet, énekkar)
- Oresztész kupléja (Bende Zsolt, énekkar)

A délelőtti adás ismétlése ma délután öt és hat óra között, valamint az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.
Simon Keenlyside • 3382013-12-19 16:36:44
Budapesti Tavaszi Fesztivál

SIMON KEENLYSIDE ÁRIAESTJE

Művészetek Palotája

2014. március 23. 19:30 - 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Leoncavallo: Bajazzók - Si può? Signore! Signori!... Un nido di memorie
Leoncavallo: Bajazzók - közjáték
Wagner: Tannhäuser - O du, mein holder Abendstern
Cilea: Az arles-i lány - Come due tizzi accesi
Verdi: A végzet hatalma - nyitány
Verdi: Don Carlos - Felice ancor io son?…Per me giunto èil dìsupremo;Io morrò, ma lieto in core
Csajkovszkij: A pikk dáma - Ja vasz ljublju
Rossini: Tell Vilmos - nyitány
Verdi: Rigoletto - Povero Rigoletto;Cortigiani
Thomas: Mignon - nyitány
Thomas: Hamlet - Ô vin, dissipe la tristesse

Közreműködik: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Vezényel: Julian Kovatchev

Operamúzeum • 4672013-12-18 17:45:09
1997. június 13. Erkel Színház – Verdi: Aida (olasz nyelven)

Rendező: Nagy Viktor

Dénes István – Szilfai Márta, Lukin Márta, Róka István, Sólyom-Nagy Sándor (Amonasro), Airizer Csaba (Főpap), Rácz István (A király)
Operamúzeum • 4662013-12-18 17:44:44

1997. június 11. Magyar Állami Operaház - Wagner: A bolygó hollandi – felújítás, a bemutató második előadása (magyar nyelven)

Rendező: Kerényi Miklós Gábor

Oberfrank Géza – Kálmándi Mihály, Felber Gabriella, Kenesey Gábor, Bándi János, Hormai József
Operamúzeum • 4652013-12-18 17:44:20

1997. május 22. Erkel Színház – Verdi: A trubadúr

Oberfrank Géza – Kelen Péter, Tokody Ilona, Fokanov Anatolij, Mészöly Katalin, Clementis Tamás
Operamúzeum • 4642013-12-18 17:43:57

1997. május 9. Erkel Színház – Ponchielli: Gioconda

Medveczky Ádám – Marton Éva, Takács Tamara, Pánczél Éva, Róka István, Kovács Pál, Bárány-Paál László

Rendező: Mikó András
Operamúzeum • 4632013-12-18 17:43:19
1997. március 23. Budafok-Belváros Plébániatemplom

Bach: Máté passió

Km. a templom Liszt Ferenc Énekkara és az ÁHZ-tagjaiból alakult zenekar

Pászthy Júlia, Nyilas Tünde, Molnár András, Cser Péter, Dr. Répássy Dénes

Orgona: Virágh András

Vezényel: Dr. Bucsi László
Operamúzeum • 4622013-12-18 17:15:01
1997. április 12. Erkel Színház – Schubert - Berté: Három a kislány

Rendező: Horváth Zoltán m.v.
Karmester: Oberfrank Péter

Koreográfus: Pártay Lilla

Szereposztásból:

Schubert: Mukk József
Schober, költő: Gárday Gábor
Schwind, költő: Kovács Pál
Kupelwieser, rajzoló: Hantos Balázs
Vogl, operaénekes: Gerdesits Ferenc
Scharntorff, dán követ: Lózsy-Bíró János
Christian Tschöll, üvegfestőmester: Kenesey Gábor
Tschöllné: Sudlik Mária
Édi: Dénes Judit
Hédi: Pánti Anna
Médi: Óhegyi Filoretti
Grisi Lucia, operaénekesnő: Földi Melinda
Brunéder, nyergesmester: Martin János
Binder, postahivatalnok: Derecskei Zsolt
Novotny, titkosrendőr: Körmendi János m.v.
Operamúzeum • 4612013-12-18 17:13:49
1997. március 22. Erkel Színház – Schubert - Berté: Három a kislány - felújítás

Daljáték három felvonásban

Magyar szöveg: Harsányi Zsolt

Rendező: Horváth Zoltán m.v.
Karmester: Nagy Ferenc

Koreográfus: Pártay Lilla

Szereposztásból:

Schubert: Kovácsházi István m.v.
Schober, költő: Gárday Gábor
Schwind, költő: Sárkány Kázmér
Kupelwieser, rajzoló: Hantos Balázs
Vogl, operaénekes: Gerdesits Ferenc
Scharntorff, dán követ: Németh Gábor
Christian Tschöll, üvegfestőmester: Melis György
Tschöllné: Kalmár Magda
Édi: Fülöp Zsuzsanna
Hédi: Megyesi-Schwartz Lúcia
Médi: Péter Anikó
Grisi Lucia, operaénekesnő: Csonka Zsuzsanna
Brunéder, nyergesmester: Vághelyi Gábor
Binder, postahivatalnok: Derecskei Zsolt
Novotny, titkosrendőr: Körmendi János m.v.
Operamúzeum • 4602013-12-17 22:24:29

1997. február 4. Erkel Színház - Donizetti: Lammermoori Lucia

Nagy Ferenc – Rost Andrea, Kelen Péter, Fokanov Anatolij, Kenesey Gábor, Jász Klári
Operamúzeum • 4592013-12-17 22:22:40
1997. január 30. Budapest Kongresszus Központ

EDITA GRUBEROVA áriaestje

Km.: Magyar Állami Hangversenyzenekar

Vezényel: Friedrich Haider

Műsoron az alábbi operákból hangzottak el részletek:

- Rossini: Semiramis - "Bel raggio lusinghier"

- Verdi: A végzet hatalma - nyitány

- Donizetti: Lucia di Lammermoor - "Regnava nel silenzio"

- Donizetti: Linda di Chamounix - "Ah tardai troppo... O luce di quest'
anima"

- Bizet: L'Arlesienne - 2. szvit

- Donizetti: Boleyn Anna - "Piangete voi... Al dolce guidami...Coppia iniqua" (záró jelenet)

Ráadások:

- Rossini: A sevillai borbély - "Una voce poco fa"

- Aljabjev: A csalogány

- Johann Strauss: A denevér - "Spiel' ich die Unschuld vom Lande"
Operamúzeum • 4582013-12-17 22:20:24
Igen, így visszaolvasva is, nekem is úgy tűnhet...
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26052013-12-17 20:44:54
Holdas Sándor: Szimba, Szultán és Lohengrin…

„[…] A második világháború után, a még jórészt romos állatkertben hamar felhangzott a zene. 1948 nyarán újranyitott a szabadtéri színpad. Sikeres nyitóestje után egy héttel már Wagner-estet rendeztek, Lukács Miklós vezényletével.
Nem is részletezem tovább, az a tény, hogy abban az évadban 21 előadásban 14 operát mutattak be. A közönség a szó legszorosabb értelmében éhes volt,
de nem csupán kenyérre és húsra (talán lóhúsra?), hanem a zenére is. Kikapcsolódni,a sok borzalmat felejteni akarták Johann Strauss vagy éppen Wagner
zenéjével.

Mi is lehetett volna azokban a hónapokban kedvesebb, andalítóbb, mint a színpad történetében jubiláló operettest, ahol a MÁV Szimfonikusok mellett
– többek között – az akkor nagyon népszerű Házy Erzsébet is fellépett… […]”

Forrás:
Napút, 2012. október
XIV. évfolyam 8. szám
30 – 33 oldal

Házy Erzsébet művészete és pályája • 26042013-12-17 20:22:00

Házy Erzsébet szabadtéri színpadi produkciói - pótlás

Állatkerti Szabadtéri Színpad, 1959. július 18.

Horváth Jenő – Rákosi János – Tóth Miklós – Abay Pál: Balatoni Romeo

Revü-operett két részben

Rendező: Horváth Tivadar

Koreográfus: Bogár Richárd

Díszlettervező: Csinády József
Jelmeztervező: Csendity Ferenc

Szereposztás :

Anikó: HÁZY ERZSÉBET
Veronika: Psota Irén
Csilla: Mednyánszky Ági
Benő: Agárdy Gábor
Neufeld: Hlatky László
Feri: Gálcsiki János
Terus: Fónay Márta
Sutyi: Lórán Lenke
Éva: Darvas Magda
Ricsi: Zentay Ferenc
Koronka: Erdődy Kálmán


Megjegyzés: Az előadást reklámozó színes plakát egy Balaton felett szálló repülőt ábrázol , melynek orrán piros bikinis nőalak int. A repülőgépbe hágcsón mászik fel egy fürdőruhás férfialak.
A plakát közepén piros betűkkel olvasható a darab címe.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 26022013-12-17 18:44:16

A Dankó Rádió mai operettműsorában egy nagyon ritka dal felvétele is elhangzott Házy Erzsébet tolmácsolásában:

Horváth Jenő – Szenes Iván: Tengernyi könnyből van a Balaton

Előadó Házy Erzsébet, közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Gergely Pál

/1959. július 30. Magyar Rádió új felvétele/

Az 1.829 sorszámnál megírtam azt is, hogy Házy Erzsébet ezt a dalt egy élő, műsoros koncerten is előadta az Erkel Színházban,1959 novemberében.
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
MOM Kulturális Központ

Berkshire Youth Orchestra
ELGAR: Pomp and Circumstance March, No. 1
DAVIDSON: Type II
BIZET-HUBAY: Carmen Fantasy
WILLIAMS: Harry Potter Symphonic Suite
BUTTERWORTH: The Banks of Green Willow
BIZET: L'Arlesienne Suites 1
MARQUEZ: Danzon, No. 2

20:00 : Budapest
Budapest Jazz Club

Teddy Cool
20:00 : Debrecen
Debreceni Egyetem Konzervatóriuma - Liszt Terem

Vigh Andrea (hárfa), Mario Giovannelli, Puskás Levente (szaxofon), Váradi Judit (zongora)

21:00 : Szeged
Újszegedi Szabadtéri Színpad

Szegedi Szimfonikus Zenekar, Laczák Boglárka (mezzoszoprán)
vez.: Gyüdi Sándor
CSAJKOVSZKIJ: Olasz capriccio
BERLIOZ: Les nuits d'été (Nyári éjszakák)
R.WAGNER: Sigfried Idyll
RAVEL: Boléro
A mai nap
elhunyt:
1989 • Martti Talvela, énekes (sz. 1935)
1998 • Hermann Prey, énekes (sz. 1929)