vissza a cimoldalra
2014-11-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2690)
Momus társalgó (5597)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (50904)
Társművészetek (954)
Kedvenc előadók (2695)
Milyen zenét hallgatsz most? (23855)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1940)
Kedvenc felvételek (137)
Kedvenc művek (102)

Olvasói levelek (10508)
A csapos közbeszól (91)

Edita Gruberova (2707)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (5224)
Erkel Ferenc (874)
Momus-játék (4710)
ifj. Johann Strauss (150)
Zenei témájú könyvek (54)
Régizene (3180)
Élő közvetítések (4205)
A nap képe (1523)
Operett a magyar rádióban (1950-1980) (691)
Lehár Ferenc (328)
Kolonits Klára (146)
Házy Erzsébet művészete és pályája (3130)
Erkel Színház (4765)
Palcsó Sándor (122)
Balett-, és Táncművészet (3885)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

támogatja:

apróhirdetés feladása:

Név: Búbánat
Leírás:
Honlap:
   


Búbánat (16359 hozzászólás)
Simon Keenlyside • 3492014-03-25 17:33:27
Prológtól prológig

„Tökéleteshez közeli koncert, szerény és alázatos sztárral, aki azért van annyira sztár, hogy fürdőzhessünk a nagy előadó személyiség napsugarában. Amíg énekel, ő a világ közepe, az utolsó hang után meg szinte diákosan örül a lelkesedésnek, a zenekar mosolyainak.
Egész este nem kellett azon agyalni, hogy miképpen muzsikálnak közben a Zeneakadémián. Ubi bene, ibi patria.”

Népszabadság, 2013. március 25. - Fáy Miklós
Simon Keenlyside • 3482014-03-25 17:32:37
A Simon Keenlyside áriaestjéről szóló beszámolómat kiegészítem még a ráadásoknál nem említett másik musical-slágerszám megnevezésével:

Forrest and Wright/Borodin: Kismet – Stranger in Paradise

Ezután következett Tevje dala a Hegedűs a háztetőn-ből: Ha én gazdag lennék… Persze mindkettő eredetiben, angol nyelven előadva. Bravúrosan énekelte S.K. a két nem könnyű, igényes, de igen hálás betétdalt. A szűnni nem akaró tapsok visszaigazolták a művész rendkívül kimagasló képességeit. És ezután szinte átmenet nélkül képes volt újra elénekelni a prológot a Bajazzókból, talán még magasabb szinten, mint az est elején! Erre is csak a legnagyobbak képesek.

Remélem, sikerül még a művészi képességei magas birtokában visszahívni őt Magyarországra, akár az Operába is egy teljes előadásra!
Simon Keenlyside • 3442014-03-24 22:30:35
"Simon Keenlyside"
Simon Keenlyside • 3432014-03-24 22:29:49
Az operabarátok túlnyomórésze Simon Keemlyside-dal, a hírneves angol baritonistával itthon, úgy hiszem, tegnap este találkozhatott először, amikor önálló áriaestjével lépett fel a Művészetek Palotájában. Bennem is nagy várakozás volt iránta, hiszen lemezfelvételekről korábban már megcsodálhattam raqyogó énekművészetét, és ugyan „élőben” is láthattam-hallhattam a MET-ből közvetített Don Carlos és a Hamlet operákban, ám azok mégsem pótolhatták/pótolhatják a személyes benyomásokat. És tegnap eljött a valódi ismerkedés S.K.-val (ahogy nevét szokás rövidítve is emlegetni) és a megismerés tényleges pillanata, mikor a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kíséretében felcsendülő Bajazzók prológjának hangjaira betoppant „körünkbe” a várva-várt világhírű énekes: szerintem, ahogy és ahogyan belépett, és amint elkezdett énekelni, már érezni lehetett, hogy kivételes művész kivételes operaestjének leszünk/vagyunk a részesei.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem hatalmas nézőterén helyett foglalt közönség (a harmadik emeletet nem nyitották meg) feszült csendben és kíváncsian fogadta S.K érkezését, közben találgatva, vajon mi jót-szépet kapunk majd tőle a meghirdetett operarészletekben? A belépő Tonio-áriájában azonnal érzékeltük, az inkább lírai bariton művész „fel tud festeni a palettára” drámai színeket is. Minden hang a helyén szólal meg, ez önmagában semmi különös, de ahogy feltornázza azt a magas tartományokba, ahogy szélesen, áradóan kinyílik ott fenn és megtartja, azt csak kevesek tudják ilyen magabiztosan megoldani, mintegy „kirázni a kisujjukból”… A hangnak ugyanakkor van sajátos, egyéni színe, rezonanciája és mindezzel az előadónak személyes kisugárzása, ami hat ránk. Érdekes az is, amint befejezi az áriát, a karakterből rögtön visszavált civil emberré, aki kisfiús módon meghatottan örül a felcsattanó tapsunknak, de előbb még hátrafordulva ő tapsolja meg a kísérő zenekart és a karmester közreműködését. Ez a „szerepjátszás” az áriaest végéig megmarad. A fegyelmezett, átélt éneklés után következik a szerepből való „önfeledt” kifordulás…

Tehát, a prológ után felzúgtak az első brávók, így jóleső érzésekkel vártuk a folytatást. Az imponáló Tonio-ária után azonban kissé hullámzó színvonallal követték egymást az áriák az első részben: Wolfram dala az Esthajnalcsillaghoz a Tannhäuserből - úgy érzem – halványabbra sikerült, mint ahogyan vártam, de a Cilea operájának, Az Arles-i lány-nak a részletét (Baldassare, az öreg pásztor dala) igen hatásosan adta elő Keenlyside. A következő, a Don Carlosból énekelt Posa áriája és halála megint olyan felemásra sikerült, de ezzel együtt is, látnunk - hallanunk kellett, hogy az ötvenes éveinek elején, a művészete és ereje teljében lévő bariton nem véletlenül tartozik korunk legjelesebb énekművészei közé. Nagyszerű énektechnikája van, amivel megfontoltan bánik, jól osztja be hangjának erejét és nem „hanyagolja” el a szükséges dinamikai árnyalatokat sem. Kulturált, megnyerő, közvetlen egyéniség, akinek remek humora is van – ennek főleg a második részben adta tanújelét. Rokonszenves, megnyerő, szerény énekes, akinek a fellépő öltözete is igen egyszerű: semmi frakk, szmoking, fekete lakkcipő, helyettük mondhatni közönséges, „utcai” szürke öltöny és hozzá illő nyakkendő-viselet. Minden kézmozdulata, gesztikulálása, arcának rezdülése, éneklés közbeni járása-kelése, önkéntelennek tűnő mozgása abszolút precízen megtervezett, a közönség számára spontánnak tűnik – csak a legnagyobbak képesek erre. A közönség a szívébe zárta őt, de még csak az első résznek volt vége! A második részben következett a java!

S. K. a Pikk dáma Jeleckij áriájához már nyakkendője nélkül jött ki, és ebben a gyönyörű áriában már azt a vívőerőt hallottuk tőle újra, amely a Bajazzók-áriát is jellemezte és innen kezdve az est végéig ezt az egyenletes, magas színvonalat nyújtotta. A Rigoletto második felvonásbeli jelenetében a herceg palotájában az udvaroncok körében énekli:„Povero Rigoletto; Cortigiani, vil razza dannata”. Nehéz szavakat találni, ahogy Keenlyside felépítette, megformálta a bohóc figuráját: énekében a lányát elveszítő-kereső-kutató apa lelke minden rezdülése, sértettsége, alázatja, fájdalma, dühe kifejeződik, uralja a szólamát; híven betartja a partitúra minden előírt előjegyzését, de ehhez hozzáteszi szívének minden indulatát, érzelmét, gyötrődését. Rigolettója a jelenete végén szinte sisteregve énekel már, ki gondolná, hogy mégiscsak egy lírai baritont hallunk, aki most mintha minden önkontrollját veszítette volna, de mégsem. S.K. Rigoletto interpretációjában is Verdi van jelen!
Thomas Hamletje teljesen más dimenziókba röpít, ahogy Keenlyside is magától értetődően vált: az opera bordala a legkényesebb ízlésűeket is kielégítően szólal meg általa, minden szín, minden árnyalat, dinamika és fokozás benne van ebben a nagyívű, jellegzetes francia nagyoperabeli áriában. A közönség szűnni nem akaró tapsvihara után jön két ráadás: mindegyik a könnyebb zenés színpadi műfajból – musical - való és angol nyelven. A Hegedűs a háztetőn Tevje híres dalának után pedig már alig lehet fokozni az ünneplést; a zenekar már szétszéledni kíván, de kikényszerítjük harmadik ráadásként a Bajazzók prológjának ismétlését – „La commedia è finita!” tréfásan utal S.K.. az operában énekelt utolsó mondatra… Ezután tényleg vége mindennek: a „standing ovation” csak akkor ér véget, amikor a zenekar tagjai már szedelőzködnek.


Tudom, az operarészletek koncertszerű előadása rendesen csak a műfaj stíluskörülményeinek rovására történhet, de mégis csoda történt, a mindenen felül álló személyiség varázsa túltett az ilyen előítéleteken, és a zene erejével együtt ezúttal is győzedelmeskedett.

Még nem szóltam a kiemelkedő nívón játszó Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekaráról.(Mint tudjuk, az együttes az Opera zenekara, mely nem tudom, összességében hány tagból áll, de ha az egyik része aznap este a Toscában működött közre, a Müpában pedig közel hatvan tagú zenekar játszott, nem tudom eldönteni, hogy a kiváló muzsikusokból álló operazenekart milyen elvek és módszerek alapján oszthatták kétfelé.) A zenekar mind a kíséretben, mind az önálló számokban (Bajazzók közzenéje, A végzet hatalma, a Tell Vilmos és a Mignon nyitánya) lelkesen, színesen játszott. Ebben segítségére volt az igen jól dirigáló karmesterük, a neves Julian Kovatchev. Az önálló zenekari számok egyenként dörgő tapsokat, és bravó-bekiabálásokat, érdemeltek ki.
Simon Keenlyside és a zenekar teljesítménye egész este lelkes ovációkat váltott ki a publikumból, így jóleső érzésekkel – és zsongító dallamokkal - a szívünkben hagytuk el a Müpát éjjel háromnegyed tízkor.

A világhírű baritonista eljött Budapestre, hogy bennünket gazdagítson, semmi mesterkéltet, hanem igazi arcát – és hangját – adta ehhez nekünk.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28372014-03-24 22:29:11
Kedves Haandel! Köszönöm a segítséged. Így más képben vagyok...
Operamúzeum • 6562014-03-24 22:27:55
Köszönöm, látom, van aki figyel...
José Cura • 3192014-03-24 15:06:52

Tosca-kúra

Operavilág.net, 2014. március 24.
Giacomo Puccini: Tosca – Magyar Állami Operaház, 2014. március 21. A Budapesti Tavaszi Fesztivál előadásáról FÜLÖP KÁROLY írt kritikát

„José Cura kezdetben szintén kissé bizonytalannak tűnt a színpadon, de később, ahogy a – nem túl bonyolult – színpadi játék haladt előre, rutinja átsegítette ezen. Ha jól láttam arról a magaslatról, ahová a magas helyárak repítettek, Cura többször köhögött – egyszer tán partnernője is –, tehát elképzelhető, hogy nem teljesen egészségesen érkezett budapesti vendégszereplésére. Mindegy is, ha az előadás elején kicsit karcosnak hallottam hangját, kicsit takarékosnak az expozíció párbeszédeiben; szintén mindegy, hogy hangszíne baritonális tenor vagy tenorális bariton, ha ilyen szépségesen énekel. Két kisáriája gyönyörűen szólt, a Levélária egyedi, Cura bánatos-sírós timbre-jével unikum, s megkockázatom, hogy – a dirigens Kocsár Balázs előzékenysége ellenére – az ária végén elmaradt taps a katarzis következménye.Vittoriát ilyen szenvedélyesen élőben még nem hallottam, óriási jelenet volt. Cura színpadi karaktere, megjelenése kezd Domingóéra hasonlítani, hangjának színezete is olykor, talán még azt is megérjük, hogy egyszer bariton főszerepekben: Simon Boccanegraként vagy Rigolettóként látjuk viszont pályája záró szakaszában. Ki tudja? De a lényeg a jelen: egy nagy formátumú, világsztár énekes 2014-ben a Magyar Állami Operaházban énekel, színpadi főszerepet a budapesti közönségnek először; zsúfolásig telt nézőtér előtt, pályájának, sikereinek csúcsán. A siker most sem maradt el, s az est végi tapsrend alatt még egy kis mókázásra is kapható volt mint latin „macho”, amikor a bedobott virágcsokrot térden állva nyújtotta át Boross Csillának. Hát igen, nem először tapasztaljuk, hogy egy-egy világsztár, komoly művész és vérbeli showman is egy személyben. José Cura is az.”
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28352014-03-24 13:34:57
Házy Erzsébetet két rádiófelvételéről négy operettrészletben hallgathattuk meg ma délelőtt a Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorában:

Millöcker - Mackeben: Dubarry – René és Dubarry szerelmi Kettőse (Km. Kónya Sándor és HÁzy Erzsébet, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – 1972-es rádiófelvételről)

Szirmai Albert-Emőd Tamás: Mézeskalács – a daljátékból öt részlet hangzott el (km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András – az 1977-es rádiófelvételről), köztük:

- Örzse és Jóska kettőse: „Szív küldi szívnek szívesen…” (Házy Erzsébet és Melis György)

- Örzse és Jóska kettőse: „ Kívül piros, belül édes…” (Házy Erzsébet és Melis György)

- Örzse és Buhu kettőse: „Ejje-hujja, hm!...” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)


Ezen a héten Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház fiatal primadonnája a vendég a stúdióban, kivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

Az adást délután öt órától ismét meg lehet hallgatni a rádió frekvenciáin és a www.dankoradio.hu internetes oldalon.
Operamúzeum • 6542014-03-24 13:31:33

2014. május 25. Magyar Állami Operaház – Puccini: Tosca

Kovács János – Sümegi Eszter, Wendler Attila, RENATO BRUSON mv., Valter Ferenc
Operamúzeum • 6532014-03-24 13:31:00
2014. május 19. Magyar Állami Operaház – Verdi: Verdi: Otello

PIER GIORGIO MORANDI mv – Bándi János, Tokody Ilona, RENATO BRUSON mv. , Gál Erika, Wendler Attila, Kiss Péter, Valter Ferenc
Operamúzeum • 6522014-03-24 13:29:28
2004. május 8. Erkel Színház – Wagner: Lohengrin – felújítás (németül)

Rendező: Katharina Wagner mv.

Vezényel: Jurij Szimonov mv.

Szereposztás:,

Henrik: Fried Péter
Lohengrin: Kiss B. Attila
Elza: Sümegi Eszter
A király hirdetője: Cserhalmi Ferenc
Telramund: Perencz Béla
Ortrud: Marton Éva
Első nemes: Kóbor Tamás
Második nemes: Kiss Péter
Harmadik nemes: Németh Gábor
Negyedik nemes: Asztalos Bence
Operamúzeum • 6512014-03-24 13:28:50

2004. április 28. Millenáris Teátrum - Donizetti: Rita

egyfelvonásos vígopera (8 képben) – magyar nyelven

Km. a Ventoscala Ifjúsági Zenekar

Vezényel: Meskó Ilona

Iván Ildikó
Derzsi György
Hámori Szabolcs

Rendező: Harangi Mária
Operamúzeum • 6502014-03-24 13:28:18
2004. április 12. Magyar Állami Operaház – Wagner: Parsifal (német nyelven)

Kovács János – Molnár András, Sólyom-Nagy Sándor, Polgár László, Balatoni Éva, Valter Ferenc, Berczelly István, Ambrus Ákos, Murár Györgyi, Révész Rita, Derecskei Zsolt, Ocsovay János, Váradi Zita, Péter Cecília, Gémes Katalin, Ardó Mária, Várhelyi Éva
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6532014-03-24 13:07:57
Ma éjjel a televízióban láthatjuk:

2014. március 24. M3 csatorna

22.35 – 23.10: Delly Rózsi-portréfilm (1969)

(35 perc)

A filmben szereplő művészek:

• Delly Rózsi
• Joviczky József
• Jámbor László

Operatőr: Zsóka Zoltán

Rendezte: Horváth Zoltán

„A legendás mezzoszoprán, Delly Rózsi alakját idézzük meg archívumunknak ebben az 1969 óta képernyőn nem látott különleges darabjában. A portré betekintést nyújt Delly Rózsi gazdag énekművészetébe. Felcsendülnek híres szerepei és saját szavaival is mesél pályájáról Operaházunk vezető Wagner-énekesnője, aki az operairodalom számos emlékezetes alakját sajátos egyéniségével és egyedülálló drámaiságával átitatva személyesítette meg és nyújtotta át hosszú évtizedeken keresztül az operaszerető közönségnek. Felcsendül többek között a nagyszerű Eboli-ária: az O don fatale Verdi Don Carlosából és megelevenedik előttünk a híres drámai légkörű 1956-os, Komor Vilmos vezényelte Bánk bán előadás szuggesztív Delly-Joviczky párosa, vagy a Nádasdy Kálmán-rendezte Trisztán és Izoldából a főhősnő lírai szerelmi halála is."
Simándy József - az örök tenor • 1922014-03-23 14:05:14
Simándy Józsefre emlékezett a Dankó Rádió ezen a héten. A mai napon is a stúdióba meghívott fia, Simándi Péter, az Operaház énekkari művésze beszélt nagy szeretettel édesapjáról, ezúttal - búcsúzásképpen – élete utolsó napjairól, és persze megkerülhetetlen volt az emblematikus szerepe, a Nagyúr. A bejátszott felvételen Simándy énekli a "HAZÁM, HAZÁM...-at (a stúdiófelvételen közreműködik a Komor Vilmos vezényelte a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara).

A Túl az Óperencián című műsorban Simándy József énekével két dal is elhangzott:

- Egressy Béni- Behár György: Ereszkedik le a felhő (km. a Postás Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György)
- Simonffy Kálmán – Behár György: Ha meghalok, csillag leszen belőlem (km. a Postás Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György)

Ami pedig az operett-vonalat illeti, Kálmán Imre melódiái szólaltak meg a rádióban:
Előbb SIMÁNDY JÓZSEF előadásában az ÖRDÖGLOVAS-ból a „Ma önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom, de nincsen abban semmi bűn, ha önről álmodom…”. kezdetű szép dalt hallhattuk (Km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényelt Sebestyén András – a rádió 1974-es felvételéről),
ezt követően pedig A MONTMARTRE-I IBOLYÁ-ból hangzottak el részletek: Kalmár Magda, Kincses Veronika, Molnár András, Palcsó Sándor, Rozsos István énekelt. (km. az MRT Szimfonikusok Breitner Tamás vezényletével – 1983-as rádiófelvételről).

Az adást újra meghallgathatjuk ma délután a Dankó Rádióban és az interneten is a www.dankoradio.hu weboldalon.
Ilosfalvy Róbert • 4652014-03-22 13:02:13
Ezért várom-várjuk a könyvet...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 26412014-03-22 13:00:00
Lehet, hogy a ráadásokra tartalékol...
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28342014-03-22 12:46:23
A Dankó Rádió délelőtti operett adásában továbbra is Simándi Péter, az Operaház énekkari művésze mesél édesapjáról: ezúttal az otthoni mindennapokról, a Balatongyörökön eltöltött szabadidőkről, az Operaházból nyugdíjba menés időszakáról….

Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető három olyan operett/daljáték rádiófelvételének részleteit válogatta be a mai műsorba, melyekben Simándy József énekel – kettőben Házy Erzsébettel együtt!


Farkas Ferenc - Dékány András: Csínom Palkó (1963-as rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli)

- Palkó dala: „Elrepült a kis madárka, merre repült?…” (SIMÁNDY JÓZSEF)
- Kettős: „Jó éjszakát, kislány, a nevem, Csínom Palkó….” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF)
- Rosta Márton és Éduska kettőse: „Jó estét, jó estét, áldás erő, békesség… Rosta Márton, híres ember Pozsonyban…” (HÁZY ERZSÉBET és Szabó Ernő, az MRT énekkara)
- Kettős: „Kis Duna-ág, nagy Duna-ág …” (Domonkos Zsuzsa, Turpinszky Béla) - ez egy másik rádiófelvételről való rászlet.


Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971-es rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli)

- Szu-Csong dala az I. felvonásból (Barackvirág-dal): „Egy dús virágzó barackfa ágán…” (SIMÁNDY JÓZSEF)
- Hatfaludy Feri (Guszti) és Mi kettőse a II. felvonásból: „Ne félj, ne félj, bolond szívem. úgyis tudod már, hogy egy nagyon csinos leány/legény csakis Terád vár…” (Kalmár Magda, Bende Zsolt)
- Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse a II. felvonásból (Szívkettős): „Lótuszvirág! Érted élek csupán!….. Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd?…” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF)


Lehár Ferenc – Szenes Andor: Friderika (1972-es rádiófelvételről: km. az MRT Szimfonikus Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

- Goethe dala „Óh lányka, óh lánykám, imádlak én…” SIMÁNDY JÓZSEF)
- Diákkar és Salomea dala (Kalmár Magda és az MRT Énekkarának Férfikara)
- Dal: „Báránykám, báránykám … csalfa lelkű mind a lány…” (Bende Zsolt)
- Az I. felvonás fináléja fináléja -benne: „Pajkos ifjú rózsát lelt, rózsát a pusztában…” (Andor Éva, Kalmár Magda, SIMÁNDY JÓZSEF és énekkar)


Az ismertetett délelőtti operett-összeállítást délután öt és hat óra között ismét meghallgathatjuk a rádió frekvenciáin és a www.dankoradio.hu internetes oldalon.
Simándy József - az örök tenor • 1912014-03-22 12:45:54

A Dankó Rádió délelőtti operett adásában továbbra is Simándi Péter, az Operaház énekkari művésze mesél édesapjáról: ezúttal az otthoni mindennapokról, a Balatongyörökön eltöltött szabadidőkről, az Operaházból nyugdíjba menés időszakáról….

Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető három olyan operett/daljáték rádiófelvételének részleteit válogatta be a mai műsorba, melyekben Simándy József énekel – kettőben Házy Erzsébettel együtt!


Farkas Ferenc - Dékány András: Csínom Palkó (1963-as rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli)

- Palkó dala: „Elrepült a kis madárka, merre repült?…” (SIMÁNDY JÓZSEF)
- Kettős: „Jó éjszakát, kislány, a nevem, Csínom Palkó….” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF)
- Rosta Márton és Éduska kettőse: „Jó estét, jó estét, áldás erő, békesség… Rosta Márton, híres ember Pozsonyban…” (HÁZY ERZSÉBET és Szabó Ernő, az MRT énekkara)
- Kettős: „Kis Duna-ág, nagy Duna-ág …” (Domonkos Zsuzsa, Turpinszky Béla) - ez egy másik rádiófelvételről való rászlet.


Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971-es rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli)

- Szu-Csong dala az I. felvonásból (Barackvirág-dal): „Egy dús virágzó barackfa ágán…” (SIMÁNDY JÓZSEF)
- Hatfaludy Feri (Guszti) és Mi kettőse a II. felvonásból: „Ne félj, ne félj, bolond szívem. úgyis tudod már, hogy egy nagyon csinos leány/legény csakis Terád vár…” (Kalmár Magda, Bende Zsolt)
- Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse a II. felvonásból (Szívkettős): „Lótuszvirág! Érted élek csupán!….. Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd?…” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF)


Lehár Ferenc – Szenes Andor: Friderika (1972-es rádiófelvételről: km. az MRT Szimfonikus Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

- Goethe dala „Óh lányka, óh lánykám, imádlak én…” SIMÁNDY JÓZSEF)
- Diákkar és Salomea dala (Kalmár Magda és az MRT Énekkarának Férfikara)
- Dal: „Báránykám, báránykám … csalfa lelkű mind a lány…” (Bende Zsolt)
- Az I. felvonás fináléja fináléja -benne: „Pajkos ifjú rózsát lelt, rózsát a pusztában…” (Andor Éva, Kalmár Magda, SIMÁNDY JÓZSEF és énekkar)


Az ismertetett délelőtti operett-összeállítást délután öt és hat óra között ismét meghallgathatjuk a rádió frekvenciáin és a www.dankoradio.hu internetes oldalon.
Ilosfalvy Róbert • 4632014-03-22 10:14:31
A Zeneakadémia honlapjáról linkelem ide (Nagy elődök)

Ilosfalvy Róbert

„Saját nézetei szerint tenoristának születni kell. Döntő, hogy egy énekes milyen testi felépítettséget, milyen gégerezonanciát, egyáltalán milyen énekesi adottságokat örököl. Mindez azonban nem elég: a pályához konfliktustűrő, nagyobb megterheléseket is elviselni tudó, egészséges idegrendszer is szükséges.”
Operamúzeum • 6492014-03-22 09:21:41
2004. március 27. Erkel Színház – Kacsóh Pongrác: János vitéz

Doman Katalin – Kaszás Attila mv. Frankó Tünde, Réti Attila, Csonka Zsuzsanna, Haumann Péter mv. Kalmár Magda (a gonosz mostoha), Gárday Gábor, Valter Ferenc
Operamúzeum • 6482014-03-22 09:21:01
2004. március 25. Magyar Állami Operaház – Verdi: Macbeth

Rico Saccani – Kálmándi Mihály, Palerdi András,. Lukács Gyöngyi, Kovácsházi István, Laczó András
Operamúzeum • 6472014-03-22 09:18:16
2004. március 24. Budapest Kongresszusi Központ

Verdi: Requiem - szcenírozott előadás

Rendező – látványtervező: Pierluigi Pier’ Alli

Vezényel: RAFAEL FRÜHBECK DE BURGOS

Filarmonica Arturo Toscanini,
Nemzeti Énekkar

Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett, L’udovit Ludha, Rácz István
Kolonits Klára • 412014-03-22 08:58:38
Idézek a Momuson olvasható Bánk bán-kritikából

Kolonits Klára Melinda alakításának méltatása:

„[…] Aki ezen a 16-i napon a délelőtti és az esti előadást is elvállalta, és ezen döntésével még akkor sem tudok egyetérteni, ha állítólag az esti előadáson is nagyszerűen énekelt. Ez hallatlan technikai biztonságról árulkodik, de akkor is és mindenképpen életveszélyes. Amit délelőtt hallottam, az az utóbbi évek legörömtelibb operai pillanatai közé tartozott. Nem szeretnék nagy szavakat használni, de most tényleg kell és érdemes: Kolonits, akiről a magyar operakultúra sok éven át nem nagyon akart méltón tudomást venni, és a szorosan vett operabarátokon kívül még mindig túlságosan kevesen ismerik, mert nem épült ki köré semmiféle sztárkultusz. Szép csendben a jelenlegi és a történelmi értelemben vett magyar operakultúra egyik nagy énekesnőjévé nőtte ki magát. Hangja hatalmasan áradó, de a legfinomabb árnyalatokra is képes, fantasztikus, szinte valószínűtlen fénnyel és csengéssel énekel, a fáradtság legkisebb jele nélkül. Minden fekvésben szól, a magas regiszterben a leggyönyörűbben, de a három szoprán hangra íródott szólam minden részében uralva a színpadot. Nincs zenekari tutti, nincs együttes, ami el tudná fedni ezt a dúsan és gyönyörűen szárnyaló hangot. Ahogy az áriában megszólaltatja a magas C-t, szinte a semmiből megfogva és felerősítve, minden ugrás vagy portamento nélkül: felejthetetlen élmény és óriási technikai bravúr. A magam részéről úgy érzem, hogy minden általam látott Melindák közt is az egyik legnagyobb, Ágai Karola óta nem találkoztam hozzá hasonlóval. Olyan énekesnő, akire repertoárt lehetne és kellene építeni, de hát ki gondolkozik itt énekesekben és a nekik való szerepekben? Lucia, Puritánok, Lucrezia Borgia azonnal, Odabella és Lombardok, színpadon vagy konzertant, mindegy — csak énekeljen! Kolonits és a hozzá hasonló énekesek adják vissza az ember hitét a műfajban, akikért érdemes még nem hátat fordítani az opera élőben való hallgatásának. Nem tagadom: kedveltem eddig is, sok szép estét köszönhettem neki, de Melindája után Kolonits-fan lettem.”

/Két Bánk bán: azonos szereposztás, két Melindával
- ppp -, 2014-03-20 [ Operabemutatók ]/
Bánk bán • 26352014-03-21 12:45:31
Két Bánk bán: azonos szereposztás, két Melindával

- ppp -, 2014-03-20 [ Operabemutatók ]

„Hogy miért dolgozta át Nádasdy Kálmán és Rékai Nándor a Bánk bánt, hogy miért játszották évtizedekig azt és nem az eredeti változatot, azt csak most értettem meg, két előadás megtekintése után. Természetesen nem hasonlítottam pontosan össze a két verziót filológiai pontossággal, de az hamar világossá vált, hogy a most játszott változat az átdolgozotthoz képest milyen gyenge. Hogy sokszor mennyire avítt és nehezen érthető prozódiailag, mennyire tele van színpadi és zenei üresjáratokkal, mennyire terjengős és drámaiatlan. És ez még nem is a teljes változat, a korábban kétszer koncerten előadottnak csak egy húzott formája; a teljeset „végigszenvedni” majd egy régen beígért későbbi felújításon lesz alkalmunk. (Mert nekem szenvedés lesz, ezt előre borítékolhatom. Valószínűleg még sokan másoknak is az, akikben annyira él az átdolgozott verzió minden hangja, akiket olyan színpadi és lemezélmények fűznek a műhöz, mint engem is.)

Persze biztosan vannak, akik nem értenek egyet ebben velem és síkra szállnak az eredeti játszása mellett: tegyék! Mégis azt gondolom, hogy a színház, az operát is beleértve, nem a zenetörténészeknek készül, hanem a nézőkhöz és hallgatókhoz szól elsősorban, akik nem unatkozni akarnak, hanem hallani és élvezni Erkel csodálatos dallamait. Amelyet még mindig hallgathatnak és megismerhetnek, ha előveszik például a mű 1969-es, számomra örökre felülmúlhatatlan felvételét.”
Kedvenc magyar operaelőadók • 8832014-03-21 12:40:19
Idézek a Momuson olvasható Bánk bán-kritikából

Kolonits Klára Melinda alakításának méltatása:

„[…] Aki ezen a 16-i napon a délelőtti és az esti előadást is elvállalta, és ezen döntésével még akkor sem tudok egyetérteni, ha állítólag az esti előadáson is nagyszerűen énekelt. Ez hallatlan technikai biztonságról árulkodik, de akkor is és mindenképpen életveszélyes. Amit délelőtt hallottam, az az utóbbi évek legörömtelibb operai pillanatai közé tartozott. Nem szeretnék nagy szavakat használni, de most tényleg kell és érdemes: Kolonits, akiről a magyar operakultúra sok éven át nem nagyon akart méltón tudomást venni, és a szorosan vett operabarátokon kívül még mindig túlságosan kevesen ismerik, mert nem épült ki köré semmiféle sztárkultusz. Szép csendben a jelenlegi és a történelmi értelemben vett magyar operakultúra egyik nagy énekesnőjévé nőtte ki magát. Hangja hatalmasan áradó, de a legfinomabb árnyalatokra is képes, fantasztikus, szinte valószínűtlen fénnyel és csengéssel énekel, a fáradtság legkisebb jele nélkül. Minden fekvésben szól, a magas regiszterben a leggyönyörűbben, de a három szoprán hangra íródott szólam minden részében uralva a színpadot. Nincs zenekari tutti, nincs együttes, ami el tudná fedni ezt a dúsan és gyönyörűen szárnyaló hangot. Ahogy az áriában megszólaltatja a magas C-t, szinte a semmiből megfogva és felerősítve, minden ugrás vagy portamento nélkül: felejthetetlen élmény és óriási technikai bravúr. A magam részéről úgy érzem, hogy minden általam látott Melindák közt is az egyik legnagyobb, Ágai Karola óta nem találkoztam hozzá hasonlóval. Olyan énekesnő, akire repertoárt lehetne és kellene építeni, de hát ki gondolkozik itt énekesekben és a nekik való szerepekben? Lucia, Puritánok, Lucrezia Borgia azonnal, Odabella és Lombardok, színpadon vagy konzertant, mindegy — csak énekeljen! Kolonits és a hozzá hasonló énekesek adják vissza az ember hitét a műfajban, akikért érdemes még nem hátat fordítani az opera élőben való hallgatásának. Nem tagadom: kedveltem eddig is, sok szép estét köszönhettem neki, de Melindája után Kolonits-fan lettem.”

/Két Bánk bán: azonos szereposztás, két Melindával
- ppp -, 2014-03-20 [ Operabemutatók ]/
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28332014-03-21 12:20:22
A héten a Dankó Rádió Túl az Óperencián című adása szerda és vasárnap között Simándy Józsefre emlékezik. A felejthetetlen nagy tenorunk fia, Simándi Péter, a Magyar Operaház Énekkarának művésze, a mai műsorban édesapjának otthoni légköréről, a családban betöltött szerepéről mesél, valamint szigoráról, és arról is, egy-egy esti előadására hogyan készült fel – példaként említve Verdi Aidájában énekelt Radames szerepét…

Házy Erzsébet és Simándy József egyik közös felvétele volt a rádióban A mosoly országa (1971). Lehár operettjéből most Szu-Csong és Lisa szerelmi kettősét hallhattuk erről a felvételről (km. az MRT Szimfonikus Zenekara Bródy Tamás vezényletével).

Simándytól két operarészlet is elhangzott:

- Bizet: Carmen – Virágária (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kórodi András)
- Verdi: Aida – Radames románca (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Erdélyi Miklós) – olasz nyelven

A mai műsorban még részleteket hallhattunk az alábbi operettekből:

- Huszka: Mária főhadnagy (Kincses Veronika, Tiboldi Mária, Berkes János, Peller Anna, Peller Károly)
- Offenbach: A sóhajok hídja (Km. Kalmár Magda, Kincses Veronika, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, Rozsos István, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)
- Lecocq: Angot asszony lánya - Lange és Pitou kettőse (Németh Marika, Szabó Miklós); Összeesküvők kara (MRT Énekkarának Férfikara)
- Offenbach: Szép Heléna - Orestes kupléja (Bende Zsolt km. Maleczky Oszkár és az MRT énekkara)

A műsor ismétlését meghallgathatjuk délután öt órától a Dankó Rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

(A szerkesztés során az egyes műsorszámok bekonferálásakor technikai bakik csúsztak be, de azért a fent jelzett összes műsorszám elhangzott az adásban.)
Simándy József - az örök tenor • 1902014-03-21 12:17:35
A héten a Dankó Rádió Túl az Óperencián című adása szerda és vasárnap között Simándy Józsefre emlékezik. A felejthetetlen nagy tenorunk fia, Simándi Péter, a Magyar Operaház Énekkarának művésze, a mai műsorban édesapjának otthoni légköréről, a családban betöltött szerepéről mesél, valamint szigoráról, és arról is, egy-egy esti előadására hogyan készült fel – példaként említve Verdi Aidájában énekelt Radames szerepét…

Házy Erzsébet és Simándy József egyik közös felvétele volt a rádióban A mosoly országa (1971). Lehár operettjéből most Szu-Csong és Lisa szerelmi kettősét hallhattuk erről a felvételről (km. az MRT Szimfonikus Zenekara Bródy Tamás vezényletével).

Simándytól két operarészlet is elhangzott:

- Bizet: Carmen – Virágária (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kórodi András)
- Verdi: Aida – Radames románca (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Erdélyi Miklós) – olasz nyelven

A mai műsorban még részleteket hallhattunk az alábbi operettekből:

- Huszka: Mária főhadnagy (Kincses Veronika, Tiboldi Mária, Berkes János, Peller Anna, Peller Károly)
- Offenbach: A sóhajok hídja (Km. Kalmár Magda, Kincses Veronika, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, Rozsos István, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)
- Lecocq: Angot asszony lánya - Lange és Pitou kettőse (Németh Marika, Szabó Miklós); Összeesküvők kara (MRT Énekkarának Férfikara)
- Offenbach: Szép Heléna - Orestes kupléja (Bende Zsolt km. Maleczky Oszkár és az MRT énekkara)

A műsor ismétlését meghallgathatjuk délután öt órától a Dankó Rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

(A szerkesztés során az egyes műsorszámok bekonferálásakor technikai bakik csúsztak be, de azért a fent jelzett összes műsorszám elhangzott az adásban.)
José Cura • 3172014-03-21 10:22:09
Ma este az Operaházban Cavaradossi szerepében lép fel José Cura!
Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben? • 2192014-03-21 10:18:50
Elírtam: helyesen 2014. március 9.
Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben? • 2182014-03-21 10:17:46
Ma délben a Bartók Rádióban:

12.05 – 14.30 Mendelssohn: Éliás – oratórium

Vezényel: Kovács László

Km. Szakács Ildikó, Schöck Atala, Kálmán László, Kovács István - ének, az MR Énekkar és az MR Szimfonikusok

Zeneakadémia Nagyterem, 2013. március 9.
Simon Keenlyside • 3422014-03-21 10:13:51
Most vasárnap este fél nyolckor a MüPában: Simon Keenlyside-áriaest!
Kiss B. Atilla • 1752014-03-21 10:05:54
Ma este a Bartók Rádióban

19.00-19.30 Arckép

Kiss B. Atilla operaénekes

Beszélgetőtárs: Ménes Aranka

(Ism. hétfő, 9.30)
Győriványi Ráth György, karmester • 7412014-03-21 10:05:03
Ma este a Bartók Rádióban:

19.35 – 21.16 A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenye

Vezényel: Győriványi Ráth György

Km. Bogányi Gergely - zongora

1. Fekete Gyula: Kalocsai képek – ősbemutató

2. Mozart: C-dúr zongoraverseny K. 467.

ráadás: Chopin: Esz-dúr noktürn Op. 9.,

3. Franz Schmidt: IV. szimfónia

Magyar Állami Operaház, február 17.

(Ism. április 2., 12.05)
Simándy József - az örök tenor • 1892014-03-20 12:18:25
"Lukács Miklós"
Simándy József - az örök tenor • 1882014-03-20 12:13:24
A Dankó Rádióban ma folytatódott az emlékezés Simándy Józsefre.
Ezen a héten minden nap Simándi Péter, a nagy tenorista fia - az Operaház énekkari művésze - emlékezik édesapjára. A mai adásban is nagy szeretettel és sok érdekeset beszél Róla (Otello szerepe; Verdi-rajongása; külföldi fellépései; hazaszeretete).
Beszélgető partnere a rádió stúdiójában a szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya.

A műsorban az operaszerepei közül felcsendült a „Búcsú az anyától”- Turiddu áriája Mascagni Parasztbecsületéből (A hangfelvételen km. a Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel: Lukász Miklós).

Simándy József operettfelvételei közül is elhangzott néhány:

- Kacsóh Pongrác: Rákóczi – Rákóczi megtérése (Simándy József, km. Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bolberitz Tamás)
- Kálmán Imre: Marica grófnő – Marica és Tasziló kettőse „Ne szólj kicsim, ne szólj, csak hallgass, úgy válaszolj…” (Németh Marika, Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara) – a rádió 1963-as stúdiófelvételéről
- Oscar Straus: Legénybúcsú – Hans dala „Csak hallgass, csak hallgass, hallgatni oly jó…” (Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – a rádió 1968-as, teljes stúdiófelvételéről.
- Oscar Strauss: Legénybúcsú – Stella és Hans kettőse „Van úgy, néha olyan fényes az álom.., Egy vicces-spicces óra…” (László Margit, Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - a rádió 1968-as, teljes stúdiófelvételéről.

A fenti operettekből – más rádiófelvételről – még további részletek hangzottak el:
Kacsóh Rákóczi című daljátékából Amália és Rákóczi búcsú kettősét hallhattuk Barlay Zsuzsa és Udvardy Tibor előadásában, míg Kálmán Marica grófnőjéből Kalmár Magda, Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Korcsmáros Péter, Palcsó Sándor és Rozsos István énekeltek.

Az adás ismétlése: ma 17 óra után a rádió frekvenciáin és az interneten a www.dankoradio.hu oldalon.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493562014-03-20 11:07:28
Ezen túlmenően: ahhoz, hogy idejekorán ne menjen el a hangjuk, és több évtizeden át biztos pontja maradjon az Operának és szerepeinek, vissza kellene hozni azt a régi gyakorlatot, hogy a Zeneakadémiáról az Operaházba kerülő fiatal pályakezdőket eleinte csak néhány mondatos énekelni valóval, kis karakterszerepekben foglalkoztassák; a régi "nagyok" szinte kivétel nélkül így kezdték, és csak fokozatosan terhelték őket és kapták az egyre nagyobb feladatokat. Nem véletlen, hogy ezzel a szisztémával évtizedekig biztos hanggal rendelkeztek és így léptek a színpadra. Az akkori igazgatók-rendezők bölcsek voltak, nem egyből a "mélyvízbe" dobták a kezdő énekeseket. Bezzeg, manapság, ahogy kikerülnek az egyetem operaénekes-szakáról, egyből főszerepekkel csábítják, "bombázzák" őket - miért is mondanának erre nemet. Meg a pénz is beszél... De az énekesi pályájuk előreláthatóan alig másfél-két évtized lesz csupán.
Operamúzeum • 6462014-03-20 10:52:02
Laca Klemeň: Graham Sanders mv.
Števa Buryja: Kiss B. Atilla
Operamúzeum • 6452014-03-20 10:50:26
2004. március 21. Magyar Állami Operaház

Janacek: Jenufa – felújítás (cseh nyelven)

Rendező: Vidnyánszky Attila

Koreográfus : Makovínyi Tibor

Karmester: Kovács János

Szereposztás:

Öreg Buryjáné: Mészöly Katalin
Laca Klemeň: Sanders, Graham
Števa Buryja: Kiss B. Attila
Sekrestyésné: Marton Éva
Jenůfa: Bátori Éva
Öreg molnárlegény: Gurbán János
Bíró: Kenesey Gábor
Bíróné: Bokor Jutta
Karolka: Gémes Katalin
Karolka: Simon Krisztina
Szomszédasszony: Várhelyi Éva
Barena: Pánti Anna
Jano: Óhegyi Filoretti


Operamúzeum • 6442014-03-20 10:49:26
2004. március 14. Mátyás-templom

Händel: II. György király koronázása -1727 – oratórium; dicsőítő énekek

Km. a King’s Consort és Kórus

Vezényel: Robert King
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 26352014-03-20 10:27:50
Ma éjjel a Duna TV-ben

23:50 – 01.25 MüpArt classic - Franciás impressziók

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
2013. május 13.

Műsoron:

- Janacek: Szvit vonószenekarra
- Mercadante: Fuvolaverseny, e-moll
- Frank: Martin-ballada
- Debussy: g-moll vonósnégyes (kamarazenekari átirat)

Ráadás:
- Debussy: A kis néger (a zongoradarab kamarazenekari átirata)

Közreműködik:

- Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető: Rolla János)
- Emanuel Pahud –fuvola
Abbado – az ember • 1222014-03-20 10:05:41
Ma délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.29 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből V/4. rész

Mahler: IX. szimfónia

Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Claudio Abbado

Budapest Kongresszusi Központ, 1986. július 30.

Hangmérnök: Mosó Endre
Zenei rendező: Bárány Gusztáv

Szerkesztő: Veisz Gábor

Befejező rész: jövő csütörtök, 12.05
Simándy József - az örök tenor • 1872014-03-19 13:57:25
"pálya kezdetét"
Simándy József - az örök tenor • 1862014-03-19 13:55:46
A Dankó Rádió mától kezdve – a hét minden napján - Simándy Józsefre emlékezik a „Túl az Óperencián…” című operettműsorában!

A stúdióban ma és a következő napokban SIMÁNDI PÉTER, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze emlékezik édesapjára. A beszélgetőtárs Nagy Ibolya, szerkesztő-műsorvezető.

Idemásolom a rádióújságban olvasható néhány mondatot Simándyról:

„Simándy József (szül.: Kistarcsa, 1916. szeptember 18. –halála: Budapest, 1997. március 4.)
Kossuth díjas (1953), Érdemes (1962) és Kiváló (1964) művész, a Bartók-Pásztory-díjas (1990) tenor, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Magyarország egyik leghíresebb tenor énekese, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő magyar nemzedékek tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével, a magyar közönség egyik kedvence volt. 81 évet élt.
A 20. század második felében nagyon sok magyar gyermek számára az ő hangján csendült fel először a Bánk bán Hazám, hazám áriája az iskolák ének-zene óráin. Híres szerepe Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának előadása is. Megjelenése, habitusa, gazdag hangja, belső ereje hőstenor szerepek eljátszására tette különösen alkalmassá. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben, és itthon is a közönség kedvence volt.
Emlékét többek között a Simándy József Baráti Társaság ápolja. A szegedi Simándy Énekversenyen számos jelentős énekes tűnt fel, mint Gál Erika, Rálik Szilvia, Geszthy Veronika, Wierdl Eszter, Fekete Attila, Kiss B. Atilla, Kovácsházi István, Kóbor Tamás, Nyári Zoltán, Wendler Attila. „

A Dankó Rádió operettműsorának második részében Simándy József egy 1985-ös interjújának részletét játszotta be, melyben a pálya kezdettét és Ferencsik János karmesterrel való első személyes találkozását elevenítette fel.

Ezután Lehár A mosoly országa című operettjének teljes rádiófelvételéről (1971) Szu-Csong dala hangzott fel: „Vágyom egy nő után…” (Km. a MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Bródy Tamás), amit két dal követett:

- Maros vize folyik csendesen (Szerző: Borzó Miska - Behár György)
- Cserebogár, sárga cserebogár (Szerző: Behár György)
(Km. a Postás Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György )

Megható volt, amikor Simándi Péter felolvasta a stúdióban édesapja egyik kedves költőjének szép versét, mellyel halála előtt, betegsége időszakában sokat foglalkozott - a netről idemásolom a költeményt teljes terjedelmében, melyet igazán méltó, átszellemült tolmácsolásban hallhattunk tőle:


Reményik Sándor: Utolsó munkás

A nap leszáll, és szőlőhegyed ormát
Aranyozza az alkony, Istenem.
Munkásaidat látom fenn mozogni,
Apró bogárkák, serény hangya-népek,
Ki kapál, ki vesszőt metsz, ki szüretel.
Munkálkodjatok, míg nappal vagyon:
Mondtad s elküldted mindannyiokat.
Mentek. Ki hajnalban, ki délelőtt, ki délben.
Verejtékük hullt zord szőlőhegyedre,
És felszállt áldozati páraként
S virágillat lett: édes öntudat
És boldog, tiszta lelkiismeret.
Hogy sürögnek ott fenn a húnyó napban,
Aranyként csillan szürke hangya-testük,
Már készülődnek lassanként haza, -
Egy óra még, és itt van a sötét.

Sötét, sötét: hogy száll a szörnyű szó,
Éjszaka: hogy suhognak szárnyaid,
Mily félelmes vagy, mily irtózatos,
Még annak is, ki dolgozott napestig,
Hát még annak, kit elhagyott a hajnal,
És elhagyott a délelőtt s a dél
S kit a hanyatló nap is így talál:
Hivalkodva és haszontalanul.

Álltam valami messze piacon,
És tarka rongyként ráztam lelkemet,
Így tűnt a hajnal, így futott a dél,
És így jött rám a késő alkonyat.
Utolsó munkás és utolsó óra -
Most itt állok a szőlőhegy tövén,
Napszámodba szegődnék, Istenem.
Egy óra még, és itt van a sötét.

Ezt az utolsó órát add nekem.

GREGOR JÓZSEFRE és SIMÁNDY JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK
TÚL AZ ÓPERENCIÁN 11 és 17 órakor

Az adás ismétlése ma öt és hat óra között a Dankó Rádióban, ami elérhető az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28322014-03-19 13:49:55
Házy Erzsébet operettfelvételei közül ma újra meghallhattuk a Dankó Rádióban Szirmai Albert-Gábor Andor Gróf Rinaldó című operettjéből a

- „Várok, valamire várok, réges-rég,
álmok, napsugaras álmok, várok még…” kezdetű, Helén dalát a II. felvonásból. Az operett további két részlete is felcsendült a műsorban:

- Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse az I. felvonásból: „Csincsalavér, csincsalavér, férfi áll a házhoz…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)

- Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse az II. felvonásból „Rózsikám, Rózsikám, rózsabimbó rózsaszál, Rózsikám, Rózsikám, én egy csókért roppant hálás volnék ám…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)

GREGOR JÓZSEFRE emlékezve – a bejátszott, vele készült interjú részletei mellett – hallottunk vele egy-egy operarészletet A varázsfuvolából és a Don Pasquale-ból.

Kerekes János - Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály című zenés játékából (1973-rádiófelvételről) hangzott el három részlet Kalmár Magda és Palcsó Sándor előadásában

A műsor utolsó harmadában már SIMÁNDY JÓZSEF-re emlékezett a Dankó Rádió operettműsora – bejátszott rádióinterjúja után Lehár A mosoly országának 1971-es rádiófelvételéről felhangzott Szu-Csong dala „Vágyom egy nő után…”, továbbá két dal:

- Maros vize folyik csendesen (Szerző: Borzó Miska/Behár György)
- Cserebogár, sárga cserebogár (Szerző: Behár György)

Simándy Józsefre fia, SIMÁNDI PÉTER, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze emlékezik a Dankó Rádió stúdiójában - aki a hét további napjain is édesapjáról mesél majd (beszélgetőtársa Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető); a műsorban édesapja kedves versét olvasta fel átszellemült tolmácsolásban: Reményik Sándor: Utolsó munkás

GREGOR JÓZSEFRE és SIMÁNDY JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK
TÚL AZ ÓPERENCIÁN 11 és 17 órakor

Az adás ismétlése ma öt és hat óra között a Dankó Rádióban, ami elérhető az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

Házy Erzsébet művészete és pályája • 28312014-03-18 13:40:43
Házy Erzsébet és felvételei ma sem maradtak el a Dankó Rádió operett-összeállításából:

Jacobi Viktor - Bródy Miksa/Martos Ferenc: Leányvásár (1964-es rádiófelvételről)

- Az I. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Németh Marika, Udvardy Tibor, Csákányi László, Bilicsi Tivadar, Palcsó Sándor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)
- Bessy és Fritz kettőse a III.. felvonásból –Jenki-kuplé: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő…” (Házy, Palcsó)
- Bessy és Fritz kettőse a II.. felvonásból „Történt hajdanán… Dzsilolo….( Házy, Palcsó)

- Egy másik felvételről az Operettszínház három művésze énekelt a „Kettecskén…” című, különben duettben (Peller Károly, Szendy Szilvi és Kékkovács Mara)

A szerkesztő műsorvezető Nagy Ibolya tegnap után ma is Gregor József emlékének szentelte az adást bejátszott interjú-részletekkel, és zenei felvételei közül is megszólalt három részlet:

- Webber: Jézus Krisztus Szupersztár – „Jézusnak meg kell halnia…”
- Planquette- Romhányi József: Rip van Winkle – Bordal és a II. felvonás fináléja (Melis György, Gregor József, Réti József, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – 1968-as felvétel)
- Muszorgszkij: Borisz Godunov – Varlaam bordala az I.. felvonásból (Km. MRT Szimfonikus Zenekar, vezényel: Pál Tamás)

Aztán volt a mai műsorban egy szovjet-operett blokk is, melyben ritkán hallható dalok csendültek fel az ötvenes években rögzített stúdiófelvételekről:

- Jurij Miljutyin - Innocent Vincze Ernő/ Raics István: A cirkusz csillagai – Barátság keringő (Km. a Földényi Kórus és az MRT Szimfonikus Zenekara, vez.: Bródy Tamás)
- Jurij Miljutyin: Első szerelem - Ljuba és Leonid kettőse (Gyurkovics Mária, Bende Zsolt, MRT Szimfonikus Zenekara, vez. Várady László)
- Iszaak Dunajevszkij – Innocnet Vincze Ernő: Szabad szél – Stella és Markó kettőse (Gencsy Sári, Melis György, az MRT Szimfonikus Zenekara)
- Iszaak Dunajevszkij: Aranyvölgy – Keto dala „Mama…” - video (Neményi Lili és az MRT Szimfonikus Zenekara, vez.: Vincze Ottó)

A műsor utolsó részében Sidney Jones – Brand István Gésák című operettjéből hallottunk két részletet László Margit és Bende Zsolt előadásában: a Csók kettős illetve a Tengerész-induló (km. az MRT Énekkarának Férfikara, vez. Bródy Tamás)

Az adást ma 17 és 18 óra között újra meghallgathatjuk az ismétlésben - a rádió frekvenciáin és az interneten a www.dankoradio.hu oldalon is.


Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel • 6672014-03-18 13:33:08
Ma este a Bartók Rádió közvetíti felvételről:

19.35 – 21.50 Armel Fesztivál – Szeged, 2013

Verdi: Simon Boccanegra - opera három felvonásban, két részben, előjátékkal.

Szövegét Francesco Maria Piave írta.

Vezényel: Pál Tamás

Km. Szegedi Nemzeti Színház Ének- és Zenekara.

Szereposztás:

Simon Boccanegra - Vasile Chisiu (bariton)
Jacopo Fiesco - Stefano Olcese (basszus)
Amelia Grimaldi - Miksch Adrienn (szoprán)
Paolo Albiani - Réti Attila (bariton)
Gabriele Adorno - László Boldizsár (tenor)
Pietro - Kiss András (basszus)
Az íjászok kapitánya - Börcsök Bálint (tenor)
Amelia komornája - Dobrotka Szilvia (mezzoszoprán)

(Szegedi Nemzeti Színház, 2013. október 10.)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 18372014-03-18 13:32:22
Ma este a Bartók Rádió közvetíti felvételről:

19.35 – 21.50 Armel Fesztivál – Szeged, 2013

Verdi: Simon Boccanegra - opera három felvonásban, két részben, előjátékkal.

Szövegét Francesco Maria Piave írta.

Vezényel: Pál Tamás

Km. Szegedi Nemzeti Színház Ének- és Zenekara.

Szereposztás:

Simon Boccanegra - Vasile Chisiu (bariton)
Jacopo Fiesco - Stefano Olcese (basszus)
Amelia Grimaldi - Miksch Adrienn (szoprán)
Paolo Albiani - Réti Attila (bariton)
Gabriele Adorno - László Boldizsár (tenor)
Pietro - Kiss András (basszus)
Az íjászok kapitánya - Börcsök Bálint (tenor)
Amelia komornája - Dobrotka Szilvia (mezzoszoprán)

(Szegedi Nemzeti Színház, 2013. október 10.)
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28302014-03-18 12:50:18
Megtaláltam a Dankó Rádióban többször is elhangzott és keresett „élő” Boccaccio-részlet (a ritkán hallható, Házyval és Fülöp Attilával énekelt kettős) közvetítésének forrását! Helyesen tippeltem…

Franz von Suppé-est a Csepeli Munkásotthonból

Élő kapcsolás: 1978. január 16., Petőfi rádió 19.00 -21.36

Km.: Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Barlay Zsuzsa, Fülöp Attila, Korondy György, Melis György, Miller Lajos, Palcsó Sándor, valamint az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Breitner Tamás

Műsor:

1. Pikk dáma – nyitány

2. A szép Galathea - részletek (Palcsó, Kalmár, Fülöp, Melis, énekkar)

3. Boccaccio – részletek (Fülöp, Miller, Korondy, Házy, Kalmár, Kincses, Barlay, Palcsó, énekkar)

- Ebben a blokkban énekli Házy és Fülöp Fiametta és Boccaccio kettősét, mely mostanában a Dankó Rádióban többször is hallható volt.)

4. Könnyű lovasság – nyitány
Pantheon • 12422014-03-18 10:43:11
Elhunyt Mitch Leigh, a La Mancha lovagja című Broadway-musical Tony-díjas zeneszerzője.

A 86 esztendős művész tüdőgyulladás és szélütés szövődményei következtében halt meg vasárnap New Yorkban – közölte titkárnője, Lisa Maldonado.
Antonin Dvorak • 1652014-03-17 22:23:50
Persze fordítva: Ulrich Reβ - Forester
Antonin Dvorak • 1642014-03-17 22:22:05
Holnap reggel 7 órától sugározza az Unitel Classica Tv csatorna:

Dvorak: Rusalka

• Kristine Opolais - Rusalka
• Klaus Florian Vogt - The Prince
• Günter Groissböck - The Water goblin
• Nadia Krasteva - Foreign Princess
• Janina Baechle - Jezibaba
• Forester - Ulrich Reβ

Chor des Bayerischen Staatsoper
Bayerisches Staatsorchester/Tomáš Hanus

Martin Kušej – Stage Director

Live October 23, 2010 at the National Theater of the Bavarian State Opera, Munich, Germany

(190 perc)
Operamúzeum • 6432014-03-17 22:01:51

2004. február 27. Erkel Színház – Erkel Ferenc: Hunyadi László

Hamar Zsolt – Fekete Attila, Kirkósa Orsolya, Péter Cecília, Várhelyi Éva, Mukk József, Király Miklós, Gurbán János, Martin János, Vághelyi Gábor
Operamúzeum • 6422014-03-17 22:01:27

2004. február 6. Magyar Állami Operaház - Verdi: Macbeth

Medveczky Ádám – Fokanov Anatolij, Rálik Szilvia, Alekszej Tanovickij, Kovácsházi István, Daróczi Tamás, Szepessy Beatrix
Operamúzeum • 6412014-03-17 22:00:59
2004. január hó (a pontos napot nem jegyeztem fel) – Erkel Színház - Dohnányi Ernő: A vajda tornya

Csak ekkor sikerült megnéznem az operát a másik szereposztással is (2003 áprilisában a premieren ott voltam).

Rendező: Nagy Viktor

Vezényel: Dénes István

Szereposztás:

Orbók – Airizer Csaba
Kund – Egri Sándor
Tarján – Gulyás Dénes
Emília - Balatoni Éva
Iva - Frankó Tünde
Talabér – Kovácsházi István
Turkevi - Gerdesits Ferenc
Dömölk - Hantos Balázs
Nemere - Cserhalmi Ferenc
Operamúzeum • 6402014-03-17 22:00:32
2004. január 31. Magyar Állami Operaház

Farsangi bál a palota termeiben

Műsoron szerepelt:

1.) Franz von Suppé zenés játékaiból jelenetek: „Csudajó Gyógyszálló” címen ugyanezt a műsort már láthattam 2003. július 7-én, a Szentendrei Nyári Fesztiválon – Városháza udvarán

(Akkor a Zeneművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum közös produkciójában mutatták be az operatanszakos növendékek, Martina Veh (Csehország) színrevitelében (Többnyire német nyelven)

Az Operában a közreműködő művészek részben azonosak voltak a szentendrei produkcióéval:

Bucsi Annamária, Fodor Gabriella, Gál Gabriella, Hajnóczy Júlia, Mester Viktória, Szabó Veronika, Bretz Gábor, Rezsnyák Róbert, Hábetler András.

2.) Operaparódia a Pillangókisasszony című opera zenei motívumainak felhasználásával.

3. Bál; Tombola
Km. a Gerdesits Ferenc vezette együttes

Műsorvezető: Gémes Katalin és Derecskei Zsolt
Operamúzeum • 6392014-03-17 21:59:46
2004. január 7. Erkel Színház – Bellini: Norma

Medveczky Ádám – Rálik Szilvia, Pánczél Éva, Kiss B. Atilla, Kováts Kolos
José Cura • 3162014-03-17 16:54:39
„Cavaradossi mintha az alteregóm lenne”

Operavilág.net, 2014. március 17.

Cavaradossi szerepében lép fel az Operaházban e hét péntekén és vasárnapján napjaink egyik legismertebb tenoristája, José Cura. Budapesti látogatását megelőzően kértük rövid beszélgetésre a művészt. BÓKA GÁBOR és FAHN SAROLTA interjúja


„– Mit szól azokhoz a bírálatokhoz, amelyekkel nem-énekesi tevékenységét illetik? Általában: mi a véleménye a kritikáról?
– Semmilyen kritikus – legyen bár hivatásos vagy amatőr – nem ítélheti meg a színpadon kívüli tevékenységemet, hiszen azt nem látja senki, csak rám tartozik. Mindenesetre a „hivatásos kritikának”, amely az a régi mesterség, ami összekötötte a művészt és a közönséget, a napjai meg vannak számlálva: az internet végül ellehetetleníti. És hiányolni fogjuk, hiszen legyen a kritika negatív vagy pozitív, őszinte vagy megvásárolt, a hivatásos kritikus legalább „adja” a nevét a kritikához, amivel felelősséget vállal, és nem bújik el egy álnév mögé, ahogy ez az interneten történik.”


„- Kevesen tudják, hogy pályája elején olyan, mai szerepkörétől távol álló darabokban is fellépet, mint Janáček operája, a Makropulosz-ügy, vagy Oscar Straus egyik operettje (Ein Walzertraum). Mivel gazdagították ezek az Ön képét az operajátszásról? Vállalna-e még ehhez hasonló, az olasz-francia repertoártól távol álló szerepeket?
– Egy színész-énekes számára az operett nagyon jó iskola. Nem lehet csak énekelve előadni, tudni kell színészkedni, beszélni, táncolni is. Nagyon szívesen játszanék megint operettben. Ami pedig Janáčeket illeti, habár a zene csodálatos, nem hiszem, hogy ismét el tudnám énekelni a Makropulosz-ügy Gregorját, mert a hangom sokkal sötétebb árnyalatú lett.”


„ - A Tosca Cavaradossija, amivel most bemutatkozik a Magyar Állami Operaház közönségének, régóta énekelt, kipróbált szerepe. Lehet-e benne újat találni ennyi előadás után?
– Egy szerep sem lehet kényelmes egy elkötelezett énekes számára. Minden este, minden előadás új kihívás. Cavaradossi nagyon modern szerep, hiszen azt a bátorságot tükrözi, hogy képesek vagyunk kiállni az elveinkért, és akár meg is halni értük. Ebből a szemszögből azt mondhatom, hogy minden egyes nap van valami új, ami színesíti Cavaradossit, elég csak beleolvasni a hírekbe…”


„- Ha Ön választhatna, legközelebb milyen szerepben lépne fel Budapesten?
– Ez már majdnem eldöntött tény: 2015 februárjában Otello szerepében lépek fel.”
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28292014-03-17 15:21:34
Ilyen élő rádióközvetítés volt a Csepeli Munkásotthonból az Offenbach-est, melyet 1977. január 31-én hallhattunk a rádióban - mások mellett Házy Erzsébet is fellépett ott: a Szép Helénából énekelt két részletet. (Ebben a blokkban B. Nagy János volt partnere, akivel egy kettőst énekelt az operettből).
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28282014-03-17 14:50:51
Korábban, a 2392. és a 2386. sorszámokon már hírt adtam arról, hogy Házy Erzsébetnek egy, a rádióban nagyon ritkán sugárzott élő operettkoncert-felvételéről is hallhattunk részletet, amit a Dankó Rádió sugárzott.
Ma délelőtt, az operettadásban ismét meghallgathattuk ezt az operettrészletet:

- Franz von Suppé: Boccaccio – Fiametta és Boccaccio kettőse (Házy Erzsébet partnere Fülöp Attila. Km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara. - Az elhangzott kettős után felcsattan a közönség tapsa.)

A rádióújság nem közli a felvétel időpontját, vélhetően a hetvenes évek közepén került sor arra az élő koncertre, hol Házy Erzsébet is énekelhetett.

A hetvenes években a Magyar Rádió rendezésében gyakorta tartottak közönség előtt – opera műfaja mellett - operettkoncerteket, melyeket a rádió élőben vagy felvételről közvetített. A hazai és a klasszikus operettirodalom javából hangzottak fel részletek az operaház művészeinek tolmácsolásában, a rádió énekkara meg a szimfonikus zenekara közreműködésével. (A karmesterek legtöbbször Bródy Tamás, Sebestyén András, Breitner Tamás és Nagy Ferenc voltak.) Ezen operettestek színhelye a rádió 6-os stúdiója illetve a Csepeli Munkásotthon volt. Emlékszem olyan rádióközvetítésekre, ahol kizárólag egy-egy komponista műve állt a műsor középpontjában: Huszka, Lehár, Kálmán, J, Strauss, Offenbach; de olyanra is, ahol vegyesen hangzottak el részletek magyar és külföldi szerzők operettjeiből.
Talán a rádió hangarchívumából ilyen operettest hangfelvételéről játszotta be a Dankó Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya ezt a Boccaccio- részletet is Házyval és Fülöp Attilával.
Hozzáteszem, ugyanebből a Suppé-operettből – ugyanerről a koncertfelvételről - egy másik részletet sugárzott a rádió:
- A kádár dala, az ún. „Hordó-dal” csendült fel Palcsó Sándor és az MRT Szimfonikus Zenekara előadásában.

A mai operettműsorban volt egy harmadik részlet is a Boccaccióból, de ez már a rádió teljes stúdiófelvételéről: László Margit és Ilosfalvy Róbert énekeltek egy kettőst.

Az elhangzott további operettrészletek közül megemlítem Arthur Sullivantől A Fruska (Rozsos István, Barlay Zsuzsa és az MRT Énekkara) és Huszkától az Aranyvirág (Kincses Veronika, Petress Zsuzsa, Miller Lajos) részleteit.

Ezen a héten József nap szerepel a naptárban, ezért a műsor szerkesztői úgy gondolták, hogy a hét napjain Gregor Józsefre és Simándy Józsefre emlékeznek – a rádió hangarchívumából bejátszott interjú-részletekkel és a művészek opera- és operettfelvételeiből válogatva.

A mai napon a nyolc éve elhunyt kiváló basszistának három interjújából hallhattunk egy-egy részletet, továbbá énekét a Háry Jánosból (Marci bácsi bordala) és A névtelen hősökből (Lányok kara, Sáskáné és Csipkés jelenete - Km. Barlay Zsuzsa és az MRT nőikara).

A ma délelőtti adást Suppé Szép Galathea című operettjének a nyitánya zárta: a New York-i Filharmonikus Zenekart Leonard Bernstein vezényli.

Az operettműsor ismétlése ma délután öt órától a rádió frekvenciáin, ami az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu weboldalon.

László Margit • 662014-03-17 13:31:26
A mai nap képe - László Margit (lásd ott a galériában)

Születése napján itt gratulálok neki!
Polgár László • 2522014-03-17 13:27:11
A Bartók Rádió ma 13.38 és 14.30 között ismét leadja a Schubert-dalest hangfelvételét.
Erkel Ferenc • 8232014-03-16 17:03:37
Ma éjjel az M3 televíziós csatornán láthatjuk:

2014. március 16. vasárnap 22:45 - 23:50

Erkel Ferenc
Élet és életmű a felidézett pillanatok tükrében

„Erkel Ferenc, nemzeti himnuszunk szerzője rendkívül sokoldalú muzsikus és zenetudós volt. Zeneszerzői munkássága plasztikusan ötvözi a magyar dallamvilág és az európai romantika stílusjegyeit. A Gyuláról indult Erkel gazdag életművét bemutató dokumentumfilm rávilágít arra a művészi alkotófolyamatra, ahogyan Erkelből európai jelentőségű operaszerző, karnagy, zenepedagógus, zeneakadémiai igazgató és operaházi főzeneigazgató vált.”

Szereplők:

• Bánffy György
• Kassai István
• Honvéd Művészegyüttes Férfikara
• Tóth András

Operatőr: Ducsay Gábor

Időtartam: 65 perc

Gyártási év: 1993

A filmben részleteket láthatunk Erkel operáiból, köztük a Sarolta (1862) c. vígoperából Ordító kántor bordalát az 1. felvonásból…
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6522014-03-16 15:40:32
Tegnap késő este az M3 televíziós csatornán sugárzott Honthy Hanna-portréfilmben Ráday Imre színművész mint „házigazda” szerepelt: beszélgetőtársa és „kalauza” volt az ünnepelt primadonnának az életút, a pálya, a régi szerepek, színészkollégák és rendezők, színi direktorok, színházak világának felidézésében - sok zenével, bejátszott archív filmrészletek és riportok segítségével.

Honthy Hanna 80. születésnapjára 1973-ban készült, Seregi László rendezte filmnek Kristóf Károly volt a forgatókönyvírója.

A portréfilmben részleteket láthattunk Lajtai Lajos (A régi nyár), Fényes Szabolcs (Maya), Buday Dénes és Zerkovitz Béla dalaiból, de természetesen nem maradhatott ki a „Hajmási Péter, Hajmási Pál”- slágerszám sem, az Operettszínház ötvenes évekbeli Csárdáskirálynő-produkciójából. Továbbá a filmben részleteket láthattunk a húszas-harmincas évek revüfilmjeiből is, sőt egy híradó-részlet is bekerült a portréba, mely 1953-ban, a Szovjetunióban, Moszkvában az Operettszínház társulata egyik vendégjátékán Honthynak 60. születésnapja alkalmából történt színpadi köszöntéséről tudósított. A portréfilmben látott riportok közül megemlítem a Honthy Hanna otthonában és az Operettszínházban – öltözőjében és a színpadon (Kellér Dezső köszönti a 80. születésnapja alkalmából) készülteket, továbbá Fényes Szabolcs otthonában a zeneszerzővel készített beszélgetés részletét. És a film végén zongorakísérettel elénekelte az egyik legszebb, „Az én mamám…” kezdetű dalt, melyet Lajtai Lajos anno külön Honthy Hanna számára komponált.

Szép film volt - fekete-fehérben.
Jonas Kaufmann • 6642014-03-16 15:39:16
Erre gondolsz?:

"A sokadik Kaufmann-CD hallgatásakor nemigen hat újszerűen a baritonális, érces hőstenor dicsérete: ha az énekes sikerének pusztán zenei eszközeit vesszük számba, úgy azok között alighanem első helyen kell megemlítenünk a matéria önmagában való szépségét. Ugyanakkor legutóbbi, egységes műsorú Wagner-CD-jét hallgatva, mely ennek folytán egységesen hősi színezetű hangot is igényelt, jóval kevésbé volt feltűnő, hogy e hanganyag nem illik eredendően minden zenei stílushoz és hangvételhez: a mostani, heterogén programot figyelve azonban akaratlanul is fel-felkapjuk a fejünket néhány kevésbé magától értetődő megoldás hallatán. Az ilyen pillanatok persze nem feltétlenül hordozzák magukon a stílustalanság, netán a megformálatlanság bélyegét: mindössze arról van szó, hogy Kaufmann adottságai és iskolázottsága jóvoltából természetesebben mozog bizonyos zenei közegekben, míg más esetekben több energiát kell fektetnie a kívánt hatás elérésére."
Jonas Kaufmann • 6622014-03-16 14:30:21
De legalább kaptunk egy kis olvasnivalót a lemeze kapcsán...ami további vélemények közlésére késztethet bennünket.
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5842014-03-16 14:27:24
Ebből a Kálmán-operettből hangzott el ma hét részlet a Dankó Rádió délelőtti, Túl az Óperencián című műsorában. Délután öt órától ezek a melódiák az ismétlésben újra meghallgathatók lesznek:

- Négyes (Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
- Violetta dala (Kincses Veronika)
- Vidám kettős (Kalmár Magda, Palcsó Sándor)
- Violetta és Raoul kettőse (Kincses Veronika, Molnár András)
- Ninon és a gavallérok jelenete (Kalmár Magda és az MRT Énekkarának Férfikara)
- Művészhimnusz (Dal Kincses Veronika, Molnár András, Rozsos István)

Egy másik felvételről hallhatjuk Ninon és Florimond vidám kettősét is: „Ha van egy csöpp fantáziám…” (Egri József / Gbúr Tímea)

A Montmartre-i ibolya részletei mellett Zerkovitz Béla operettdalai is felcsendülnek az operettműsorban.

Az adás elérhető a rádió frekvenciáin, a műhold vételével és interneten a www.dankoradio.hu oldalon.
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5832014-03-16 14:12:29
A Rádió Dalszínháza bemutatója

Kálmán Imre – Szenes Andor: A montmartre-i ibolya

1983.január 1. 20.30, Kossuth Rádió (90 perc )
Ism.:1983.február 7. 20.35, Petőfi Rádió

Kálmán Imre operettjének rádióváltozata Brammer és Grünwald szövegkönyvéből Szenes Andor fordítása alapján

Rádióra átdolgozta Szenes Iván

Vezényel: Breitner Tamás

Közreműködik: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara
Karigazgató: Sapszon Ferenc
Zenei rendező: Fejes Cecília

Rendezte: Bozó László

Szereposztás:
Violetta – Kincses Veronika
Violetta mostoha apja – Bessenyei Ferenc,
Raoul, festő – Molnár András,
Henry, költő – Póka Balázs,
Florimond, zeneszerző – Rozsos István,
Ninon – Kalmár Magda,
Spaghetti – Begányi Ferenc,
Színigazgató – Csákányi László,
Frascatti, miniszter – Palcsó Sándor,
Margó, komorna – Bakó Márta,
Páholynyitogató – Kornai Marianne,
Leblanc – Sinkó László


Az operett ismert részletei:

- Hármas az 1. felvonásból „Addig várhatunk, vígan száll dalunk…” (Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
- Violetta belépője „Az én dalom egy egyszerű dal…” (Kincses Veronika)
- Ninon és Florimond vidám kettőse „Ha volna egy csipetnyi fantáziád…” (Kalmár Magda, Rozsos István)
- Raoul és Ninon kettőse az 1. felvonásból „ Úgy látszik, véget ér egy álom… Ninon, Ninon, búcsúzom tőled én…” (Kincses Veronika, Molnár András)
- Négyes „Gazdagok vagyunk, felragyogott csillagunk…” (Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs, Begányi Ferenc)
- Violetta és Raoul kettőse az 1. felvonásból „Az illatos virágos réten a napfény kacagva jár…Te árva kis virágszál…” (Kincses Veronika, Molnár András)
- Négyes és az 1. felvonás fináléja „Vén hold az égen fenn…” (Kincses Veronika, Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
- Ninon dala a 2. felvonásból „Jó uraim, vidám az élet…” (Kalmár Magda)
- Művészhimnusz – Raoul, Florimond, Henry és Violetta négyese „Művész, ha gyötör a szegénység…” (Kincses Veronika, Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
- Ninon dala a 2. felvonásból „Ma, ha egy asszony kissé szép… Carambolina, caramboletta…” (Kalmár Magda, énekkar)
- Együttes a 2. felvonásból „Minket nem törhet meg semmi már”
- Ninon és Frascotti vidám kettőse (Kalmár Magda, Palcsó Sándor)
- Violetta és Raoul kettőse (Kincses Veronika, Molnár András)
- Ninon és a gavallérok jelenete (Kalmár Magda és az MRT Énekkarának Férfikara)
- Violetta dala a 3. felvonásból „Csak egy, amire kérem, ha szeret kicsikét…” (Kincses Veronika)
A nap képe • 13792014-03-16 14:07:07
Ki tudja?...ám bizonyára nem én fogom eldönteni ezt a polémiát! Ehhez inkább helyi (művészet)történész segítségére lenne szükségünk.
Jonas Kaufmann • 6602014-03-16 13:59:24
Művészi erődemonstráció

Operavilág.net, 2014. március 12.

The Best of Jonas Kaufmann – a Decca lemezéről BÓKA GÁBOR írt kritikát

„Néhány nappal a Werther Metropolitan-közvetítése előtt vélhetően ismét megélénkül a polémia Jonas Kaufmann művészete felől. Mint minden jelentős művész, természetesen ő is megosztja a közönséget (ha nem is oly végletesen, mint némely női kollégái): aligha lehetne tagadni, hogy népes rajongótábora mellett kisebb, de annál hangosabb ellenzéket is a magáénak tudhat, melynek érvei között rendszeresen feltűnik, hogy a német tenor karrierjét felfuttató médiagépezet sokkal inkább épít Kaufmann színészi képességeire (sőt, pusztán megjelenésére), mintsem hangi adottságaira és képzettségére. Az ilyen vélemények felülvizsgálatára kiváló alkalmat kínálhat egy, a lemezborítótól eltekintve kizárólag auditív információkat hordozó CD megjelenése: noha ez a médium mindinkább háttérbe szorul a lemezpiacon.”
Erkel Ferenc • 8222014-03-15 19:25:39
Ma este a Bartók Rádióban:

21.15 – 22.21: Az Erkel Ferenc Társaság történeti hangversenye a Gyulai Városháza Dísztermében.
(1996. március 15.)

Közreműködnek:

Rásonyi Leila – hegedű,
Kántor Balázs – gordonka,
Kassai István – zongora

Műsoron:

1.) Doppler – Mosonyi: Benyovszky szvit
(Bevezetés és románc, Balett) - Kassai István - zongora

2.) Mosonyi: Magyar zene - Kassai István - zongora

3.) Brahms: Rákóczi induló - Kassai István - zongora

4.) Erkel – Ridley-Kohne Dávid: Fantázia a Bánk bán motívumaira (Rásonyi Leila – hegedű; Kassai István - zongora)

5.) Mosonyi: B-dúr trió op. 1 (Rásonyi Leila – hegedű; Kassai István – zongora; Kántor Balázs – gordonka)
A nap képe • 13772014-03-15 19:22:15
Ebben az eldöntendő kérdésben, sajnos, nem tudok állást foglalni. De talán most, hogy újból szóba került az egykori párizsi kávéház, és a keresett címe (ami a felvetésed tárgya), talán ezúttal lesz visszhangja és eredménye is hozzászólásodnak.
Mint írtam, nekem Párizs a mindenem, tavaly is jártam ott, de bevallom, meg se fordult a fejemben, hogy tudatosan keressem – akár a rue des Prétres St.-Germain-l’Auxerrois-ban vagy Párizs más pontján - a Bohémélet történetében szereplő - Momus kávéház egykori (valós) helyszínét.
Balett-, és Táncművészet • 36742014-03-15 18:43:53
Én mindent végigolvasok...
A díjakról általában • 8452014-03-15 17:43:17
Varga Mihály miniszter 2014. március 14-én adott át kitüntetéseket a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült többek között

DÉRI ANDRÁS BÉLA karmester, orgonaművész
Kiemelkedő színvonalú zeneművészi teljesítményéért és közösségépítő tevékenységéért


Balog Zoltán miniszter 2014. március 15-én délelőtt a Művészetek Palotájában adott át állami elismeréseket:

Magyar Érdemrend Tisztikeresztet adott át többek között

TUNYOGI HENRIETT, táncművész, koreográfus részére,
ifj. VARGA KÁROLY, zenepedagógus, karnagy részére

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet adott át többek között

KEÖNCH BOLDIZSÁR, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi oktatója részére

Magyar Ezüst Érdemkeresztet adott át többek között

NAGYNÉ SOÓS ERIKA, a Magyar Állami Operaház / Magyar Nemzeti Balett c. magántáncosa részére
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28272014-03-15 15:12:18
Most látom, az 1720-21. sorszám alatt már egyszer belinkeltem, és volt erről itt szó.
Házy Erzsébet művészete és pályája • 28262014-03-15 14:59:57
Könnyen elképzelhető, hogy helyes ez az időpont-behatárolás.

Találtam egy másik, aukcióra került kézirat-régiséget is:

Balatonfüred – Balaton-parti sétány

A képeslap hátoldalán Házy Erzsébet és mások aláírásai

A színes képeslap hátoldalán a Magyar Állami Operaház tagjainak aláírásai olvashatók:

Andor Éva
Házy Erzsébet
Ötvös Csaba
Radnay György
Ágay Karola
Vadász Gyula


Balett-, és Táncművészet • 36722014-03-15 14:55:18
A köztársasági elnök tegnap átadta a Magyar Érdemrend kitüntetéseket is:

a középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapták:

SZAKÁLY GYÖRGY Kossuth-díjas balettművésznek, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának kiemelkedő intézményvezetői munkájáért és nagy nemzetközi elismerést szerzett művészeti tevékenységéért;
A díjakról általában • 8442014-03-15 14:54:25
A köztársasági elnök tegnap átadta a Magyar Érdemrend kitüntetéseket is:

a középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapták:

SZAKÁLY GYÖRGY Kossuth-díjas balettművésznek, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának kiemelkedő intézményvezetői munkájáért és nagy nemzetközi elismerést szerzett művészeti tevékenységéért;

KOMLÓSI ILDIKÓ operaénekesnőnek, a Magyar Állami Operaház magánénekesének a nemzetközi zenei életben is méltán elismert operaénekesi pályája, számtalan nagy sikert aratott mezzoszoprán főszerepe és páratlan alakításai, valamint több évtizedes művészi munkája elismeréseként;

ÜTŐ ENDRÉNEK, a Magyar Állami Operaház volt igazgatójának számos basszus szerepet magába foglaló operaénekesi életműve, valamint a Magyar Állami Operaház művészeti életét megújító főigazgatói tevékenysége elismeréseként.
A nap képe • 13752014-03-15 14:52:54
Köszönöm. A jutalom mint gratis, különösen kedves számomra. A másik linken található párizsi szálloda műholdas behatárolása pedig igen megmozgatja fantáziámat!!! Régen (jóval a Momus-os korszakom előtt) heteket töltöttem el legkedvesebb európai fővárosomban, Párizsban, és a hangulatos sétáim, városbarangolásaim a negyedben, ebbe a fotón látható utcába is elvezettek - mit se tudva akkor a Café Momus múltjáról - jelenéről...
A nap képe • 13732014-03-15 13:47:42
Címe: 19, rue des Prêtres-Saint-Germain-l'Auxerrois
75001 Paris
A nap képe • 13722014-03-15 13:39:05
Ma ez a szálloda üzemel Párizsban az egykori Café Momus helyén:

Le Relais du Louvre Hotel – fotók

Café Momus – Galéria
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók • 6512014-03-15 13:15:32
Ma éjjel az M3 (Nosztalgia) TV-csatornán újra megtekinthetjük ezt a régi Honthy-filmet:

23.00 – 00.05: Honthy-est – portréfilm (1973)

„Legyen a Honthynál ma Budán…”

(66 perc)

Közreműködött: Ráday Imre színművész

Forgatókönyv: Kristóf Károly

Szerkesztő: Ruitner Sándor

Operatőr: Szabados Tamás
Rendező: Seregi László

„Több mint 266 500 szál rózsa ajándékba, 50 000 színpadon töltött óra, számos legendás alakítás, mindez egyetlen színésznőtől - Honthy Hannától. A művész 80. születésnapjára készült portréfilmben Budai villájában fogadja a televíziót, ahol ugyanolyan fesztelenül mesél életének első főszerepéről, ahol saját bevallása szerint megbukott, mint az esetről, ahogyan Amerikában, már sikeres primadonnaként kiénekelte magát és kollégáit a vámvizsgálat alól. Felejthetetlen egy óra talán az utolsó igazi operett primadonnával.”
Jules Massenet ! Ki ismeri ? • 2402014-03-15 13:12:50
Az Unitel Classica csatornán szintén a Werther kerül sugárzásra ma 16.25 és 18.45 óra között:

Jules MASSENET: Werther

Keith Ikaia-Purdy (tenor) – Werther;
Armin Kolarczyk (baritone) – Albert;
Tero Hannula (bass) – Le Bailli;
Andreas Heidecker (tenor) – Schmidt;
Mika Kares (bass) – Johann;
Gideon Poppe (tenor) – Brühlmann;
Silvia Hablowetz (mezzo-soprano) – Charlotte;
Ina Schlingensiepen (soprano) – Sophie;
Clara Lim (soprano) – Käthchen

Children Chorus of the Helmholtz-Gymnasium;
Supernumeraries of the Badisches Staatstheater Karlsruhe;
Badische Staatskapelle/Daniel Carlberg

Stage director: Robert Tannenbaum

rec. Live, Badisches Staatstheatre Karlsruhe, 2007
A díjakról általában • 8432014-03-15 13:10:28
Én László Margit Kossuth-díjáért is szurkoltam - persze, megint csak hiába...
Kossuth-díj • 11972014-03-15 13:04:58
Én a "másik" Takácsot, "A" Tamarát is favorizáltam...
A díjakról általában • 8392014-03-14 17:37:21
Ha már a díjakról van szó, említsük meg:

Széchenyi-díjat kapott

BATTA ANDRÁS Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, 2004-2013-ig rektorként tevékenykedett, 2013-ban az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493482014-03-14 17:06:28
Az Opera honlapjáról:

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese a Vigadó nyitóhangversenyén

Március 14-én ünnepi műsorral nyílik meg a felújított Vigadó. Az intézmény zenei hagyományaihoz hű programban Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Balassa Sándor művei csendülnek fel, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát – az Opera együttesét Medveczky Ádám dirigálja.

A Pesti Vigadó korábban többféle célt is szolgált, a 19. században bálok, ünnepi fogadások mellett számos komolyzenei előadást rendeztek itt. A fővárosban megforduló világhírű művészek sora lépett fel patinás hangversenytermében, így Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns vagy Claude Debussy, de dobogóra lépett Bruno Walter és Herbert von Karajan is. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a megnyitás után harminc éven át otthonának tekintette a Pesti Vigadót, Erkel Ferenc is többször vezényelte itt az együttest.

A március 14-i nyitóhangversenyen Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya hallható az Opera együttesének előadásában, valamint felcsendül Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, a szólista Bogányi Gergely. A megnyitón beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fekete György, az MMA elnöke és Tarlós István főpolgármester. A Vigadó egész épületét és Makovecz Imre építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító, örökös tiszteleti elnöke munkásságát bemutató kiállítást március 17-től láthatja a nagyközönség.
Társművészetek • 9352014-03-14 16:56:22
A megújult Kossuth-tér a Parlamenttel – fotógaléria

Forrás: MNO.hu
Operett, mint színpadi műfaj • 21442014-03-14 16:52:25

Kiváló művész lett Makláry László Árpád, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója,Érdemes Művész!

Gratulálunk a kiváló karmesternek újabb magas állami művészeti kitüntetéséhez!
Kiss B. Atilla • 1702014-03-14 16:47:55
A Kossuth-díja odaítélésénél a részletes indoklás az alább olvasható:

"KISS B. ATILLA Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenor 1963. január 28-án született a romániai Bánffyhunyadon. 1983 és 1990 között a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák Művészegyüttesben énekelt. Felsőfokú tanulmányait 1990 és 1994 között Kolozsváron végezte a Gheorghe Dima Zeneakadémia ének- és operaszakán. Szaktanulmányait a Mozart Akadémián Prágában és a luxemburgi Conservatoire de Musique-ben egészítette ki. Mesterei többek között Kriza Ágnes és Ionel Pantea voltak. 1993 és 1999 között a kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese. 1999-től a Magyar Állami Operaház szólistája, elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett kortárs magyar zeneszerzők operáinak ősbemutatóin is énekel főszerepeket. Visszatérő vendége a Miskolci Operafesztiválnak, a Gyulai Várszínháznak és a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Tokiótól Torontóig a világ számos jelentős operaszínpadán és koncertpódiumán vendégszerepel rendszeresen. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekelte és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkásságának főbb elismerései: Liszt Ferenc-díj (2002), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011), Melis György-díj (2012)."
A díjakról általában • 8372014-03-14 16:44:35

Művészeti és szakmai kitüntetettek teljes listája – 2014

Kiváló művész lett Makláry László Árpád, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója,Érdemes Művész

Érdemes művész lett Németh Judit, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas operaénekese


Liszt Ferenc-díjat kapott:
Berkes Balázs, előadóművész, nyugalmazott docens
Déki Lakatos Sándor, zenekarvezető, ügyvezető
Kalló Zsolt, hegedűművész, közép- és főiskolai tanár, művészeti vezető
Pándy Piroska, operaénekes
Somos János Csaba, tanár


Szabolcsi Bence-díjat kapott:

- kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismerésére
Szőnyiné Szerző Katalin, zenetörténész
A díjakról általában • 8352014-03-14 16:25:21
És mennyien nem kapták meg a kiérdemelt Kossuth-díjat sem életükben, sem posztumusz...
Kiss B. Atilla • 1692014-03-14 16:22:43
Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének alkalmából kiosztotta a Kossuth-díjakat.

Kossuth-díjat kapott

• KISS B. ATILLA Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház művésze, az MMA rendes tagjának a világ legrangosabb operaszínpadain sikert aratott énekművészete, a tenor szerepek széles skáláját felvonultató sokszínű repertoárja, valamint hiteles és szenvedélyes alakításai elismeréseként;
Kossuth-díj • 11862014-03-14 16:18:56
Kossuth-díjasok névsora – 2014

Kitüntetett operaénekeseink:

Takács Klára

Kiss B. Atilla

A Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át Komlósi Ildikó
Kossuth-díj • 11852014-03-14 16:18:33
László Margitot is...
Operett a magyar rádióban (1950-1980) • 5822014-03-14 13:30:22
Holnap Kincses Veronikát és Zentai Annát is hallhatjuk énekelni stúdiófelvételeikről a Dankó Rádió operettműsorában (délelőtt 11-től és az adás délután 17 órakor kezdődő ismétlésében):

Huszka Jenő: Mária főhadnagy című operettjének több részlete is felcsendül az adásban:

- Dal:„Nagy árat kér a sors a boldogságért…” (Berkes János) - 1979-es felvétel

- Duett: „Szabad-e remélnem…” (Kincses Veronika, Berkes János, km. a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György) - 1979-es felvétel

- Vidám hármas:„Ladilom…” (Zentai Anna, Kishegyi Árpád, Külkey László, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)- 1960-as évek első fele

- Szerelmi kettős: „Én mától kezdve csak terólad álmodom…” (Kincses Veronika, Berkes János, km. a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Behár György) - 1979-es felvétel

- Vidám kettős: „Én teveled oly vígan élek…” (Zentai Anna, Kishegyi Árpád, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)- 1960-as évek első fele

- Vidám kettős: „A bugaci határon…” (Zentai Anna, Kishegyi Árpád, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, Vezényel Sebestyén András) - 1960-as évek első fele
Mahler • 6902014-03-14 12:50:07
Ma este a Bartók Rádióban

19.35 - kb. 21.10: Kapcsoljuk a Zeneakadémia nagytermét

Mahler: II. (Feltámadás) szimfónia

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik

Vezényel: Kobajasi Kenicsiro

Km. Szabóki Tünde (szoprán), Gál Erika (alt),

a Nemzeti Énekkar (karig. Antal Mátyás)

(Ism. március 26., 12.05)
Élő közvetítések • 37222014-03-14 12:48:15
Ma este a Bartók Rádióban

19.35 - kb. 21.10: Kapcsoljuk a Zeneakadémia nagytermét

Mahler: II. (Feltámadás) szimfónia

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik

Vezényel: Kobajasi Kenicsiro

Km. Szabóki Tünde (szoprán), Gál Erika (alt),

a Nemzeti Énekkar (karig. Antal Mátyás)

(Ism. március 26., 12.05)

Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 493412014-03-14 12:41:27
Nincs probléma: csupán megállapítás részemről, valaminek a leszögezése; Heiner úr említette Netrebkót - tudjuk, ő pedig orosz. Ugyancsak szerettem a maori származású Kiri Te Kanawát, akinek ott voltam pesti koncertjén. Az itt egyesek által ócsárolt bolgár Kassarova nekem egykor nagyon "bejött", kedveltem őt - például Offenbach Szép Helénájában is remekelt! És még hány híres bolgár operaénekesről is tudunk! A "román" nagy hírű énekes csillag, Gheorghiu, de a másik világsztár Mosuc is, és mások, akik Romániából elszármaztak, legyenek akár magyar énekművészek is, számon tartom nemzetiségüket, ahogyan Gruberovára is mondhatjuk, hogy „szlovák” –noha magyar és német felmenőkkel rendelkezik.

Tehát Heiner Lajos fórumtársunk bejegyzésére ki nem hagyhattam a talán „pikírtnek” tűnő riposztomat…
Operamúzeum • 6382014-03-14 12:21:32
2003. december 14. Marczibányi téri Művelődési Központ

Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok – meseopera egy felvonásban

Km. Szabóki Tünde, Balatoni Éva, Derecskei Zsolt, Szüle Tamás, Egri Sándor

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Nemzeti Énekkar Férfikara

Vezényel: Kovács László
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Bartók Emlékház

Kékszakállú
Földes Imre előadássorozata Bartók Béla egyetlen operájáról az ifjúságnak és minden érdeklődőnek. II. rész.

18:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

WAGNER: Tannhäuser

19:00 : Budapest
Erkel Színház

BIZET: Carmen

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Thomas Hampson (ének)
Concerto Budapest
vez.: Héja Domonkos
MAHLER: X. szimfónia
MAHLER: Gyermekgyászdalok
SCHUBERT: Befejezetlen szimfónia, D.759

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Varnus Xavér (orgona),
Törőcsik Mari (vers), Kiss Petra (zongora)
Hangverseny Maár Gyula emlékére
PILINSZKY JÁNOS: Két arckép (Törőcsik Marinak és Maár Gyuszinak),
Négysoros, Francia fogoly
J.S.BACH-MENDELSSOHN: A nagy chaconne, Air, Két korálelőjáték
MENDELSSOHN: Részlet a Paulusból
RAHMANYINOV: Prelude
ANTALFFY-ZSÍROSS DEZSŐ: Madrigál, Hajnali felhők vándorlása, Karácsonyi harangok, Faunok tánca
18:00 : Tárnok
Művelődési Ház és Könyvtár

Szászvárosi Sándor (viola da gamba)
TOBIAS HUME: Musical Humors
CARL FRIEDRICH ABEL: Sonata
DE MUCHY: Suite
Ste COLOMBE: Prelude, Allemande, Courante, Chaconne
MARIN MARAIS: Vois Humaines
A mai nap
született:
1901 • Serly Tibor, hegedűs, zeneszerző († 1978)
1904 • Nádasdy Kálmán, rendező († 1980)