vissza a cimoldalra
2015-05-24
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (52599)
Milyen zenét hallgatsz most? (24136)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2827)
Momus társalgó (5683)
Társművészetek (972)
Kedvenc előadók (2714)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1972)
Kedvenc felvételek (139)
Kedvenc művek (107)

Olvasói levelek (10664)
A csapos közbeszól (93)

Régizene (3367)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (1136)
Balett-, és Táncművészet (4519)
Bende Zsolt (119)
Sass Sylvia (347)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (5480)
Élő közvetítések (4525)
Szkrjabin (203)
Pantheon (1489)
Franz Schmidt (77)
Házy Erzsébet művészete és pályája (3229)
Momus-játék (4840)
Jonas Kaufmann (1135)
Operett, mint színpadi műfaj (2459)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (780)
Wagner (2531)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Név: Búbánat
Leírás:
Honlap:
   


Búbánat (17920 hozzászólás)
Momus társalgó • 52872013-10-01 13:55:31
Jelen ismeretek szerint, egyelőre nem terveznek - más helyszínen - vidámparkot létrehozni és üzemeltetni.
Momus társalgó • 52922013-10-02 12:54:49
Szörényi Levente: megvan az új Koppány!

MNO, 2013. szeptember 30., hétfő 14:15

„Szörényi Levente megtalálta az új Koppányt. Kolozsvárott és most Békéscsabán mondta mindezt, nem értékelve Stohl András szegedi és budapesti teljesítményét az Alföldi-féle rendezésben.

Itt van, most már van két Koppányunk, lehet dolgozni! – mondta egyik sajtónyilatkozatában Szörényi Levente a Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadásának díszbemutatóját követően. Majd hozzátette: először az augusztusi kolozsvári előadás után kiáltott föl Vadkerti Imre teljesítménye láttán, most pedig Békéscsabán mondja Szomor György alakításáról ugyanazt: „Megvan az új Koppány!”
A rockopera zeneszerzője a békéscsabai teátrum István, a király előadásáról elmondta: az szerinte minden elemében a vállalható és a zseniális közötti skálán mozog.

A Jókai Színház ezen a néven hatvanadik évadát nyitotta az István, a király című rockoperával. A szeptember 27-ei, pénteki premieren több mint hat perces, a szombati díszbemutató után pedig közel tíz perces álló tapssal jutalmazta a közönség a művészeket, alkotókat, köztük a két Kossuth-díjas szerzőt: Szörényi Leventét és Bródy Jánost.”
Momus társalgó • 52942013-11-01 20:20:31
Én is c-vel mondom - ma is...
Momus társalgó • 53092013-12-02 13:23:14
Ehhez valóban nem szükséges kommentár - de mégis: ehhez hasonlók miatt őszül meg idejekorán egy állami intézményi alkalmazott, és/vagy megy el a kedve mindentől; ki tudja, egy egészséges ember életútját hány évvel rövidíti meg az ilyen pályázati kiírás, az abban felsorolt követelményeknek való megfelelési igyekezet?!
Momus társalgó • 53202014-02-10 12:55:51
Megünneplik a hatvanéves diafilmgyártást

2014. február 6., csütörtök 20:12 , forrás: MTI, szerző: Grund

Hatvan éve alapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, az évfordulót a jogutód Diafilmgyártó Kft. vetítésekkel, kiállítással ünnepli az egész évben.


A kismalac meg a farkasok (diafilm) 1975
Momus társalgó • 53222014-02-10 15:33:51
Persze, ez a Momus társalgó...minden belefér...
Momus társalgó • 53232014-02-12 11:35:10
Requiem egy lemezboltért

„Nemrég kelt szárnyra a szomorú, bár nem egészen meglepő hír, hogy január végén bezár a Concerto hanglemezbolt. Néhány hete az évtizedes múltra visszatekintő legendás Caruso is megszűnt Bécsben, tavalyelőtt Verona sétálóutcájából és a római via del Corsoról is eltűnt Ricordi szaküzlete, tavasszal Milánóban is végkiárusítást tartottak. A lemezboltok lassan, de menthetetlenül el fognak tűnni a föld színéről. Helyettük megastorok sarkában egy-egy polcnyi komolyzenei cd kínálatból lehet majd válogatni, akinek még marad kedve hozzá, vagy marad az otthoni letöltés”.
Momus társalgó • 53392014-06-16 18:36:51
Nem értelek, illetve a kérdésedet nem értem, és miért nekem teszed ezt fel? Ennek a cikknek nincs köze az operetthez vagy Házy Erzsébethez... Tehát, vissza kellett most kérdeznem...
Momus társalgó • 53412014-06-16 21:06:15
Persze, hogy van véleményem, de úgy tudom, a fórumról száműzték a politikát, s óhatatlanul e felé kanyarodna el a fejtegetés. Viszont itt van az egyik érdekelt szereplő véleménye a felkérésről:

Kóbor János: Régi barátok a Szabadságkoncerten
• Metropol, Krezinger Szonja
• 2014-06-13 07

„Hogyan kapták a felkérést?
– [...] Két hónapja kaptuk a felkérést a rendszerváltás 25. évfordulóját ünneplő koncertre. Először nem értettük, hogy ehhez mi hogy kapcsolódhatnánk, aztán elmondták, hogy rengeteg esemény lesz, de az újratemetés helyszínén egy rockkoncert zárná a napot. Megtisztelőnek éreztem, hogy ránk is gondoltak, de nem voltam biztos abban, hogy egyértelműen nekünk kellene egy ilyen estén fellépni. Csak önálló koncertet tudtunk volna elképzelni, de kisajátítani sem akartuk ezt az estét. Beszélgetés közben azonban eszembe jutott, hogy ha a velünk több évtizedes baráti kapcsolatban álló Scorpions is elvállalná, az már mindent igazolna, hisz a Wind of Change című daluk igazán ideillik, az Omega és a Scorpions közti magyar–német barátság is rímel az eseményre, így ha nekik is megfelel az időpont, az mindenkinek jó lehet. Másfél hónapja pedig kiderült, hogy a koncert így létre is jöhet. „

„Mennyiben jelent közéleti állásfoglalást az, hogy elvállalták a koncertet?
– Politikai és közéleti dolgokban nem szeretünk állást foglalni, úgy érezzük, nekünk erre nincsen időnk, míg a magunk módján a színpadról eleve üzenünk is valamit. A múlt rendszerben is ismertük a szabályokat, tudtuk, hogy vannak lehetőségek, de direkt állásfoglalásba nem mentünk bele. Az emberek érdekes módon ezt jobban értik, mint a direkt kommunikációt. Egy dologtól tartunk: hogy a szembenállások keresése hangot kap. A régióban mindenhol jobb az emberek hangulata. Mi azt szeretnénk ezzel a sok kettősségre utaló koncerttel megmutatni, hogy a kettősségből nem csak ellentét, hanem összefogás is kialakulhat.”
Momus társalgó • 53442014-06-17 19:27:38
A ’89 éppúgy, mint az ’56, - szimbolikusan is - sok mindenre és sok mindenkire emlékeztethet bennünket. Az örömre és a gyászra is, akár egyszerre mindkettőre. Június 16-án egyidejűleg két történelmi esemény emléke idéződik fel – Budapesten egésznapos programokat szenteltek ennek, amit a nap végén a „könnyű műfaj” reprezentánsainak koncertje zárt le a Hősök terén: ott, ahol az 1956 őszi forradalom leverése utáni megtorlás egykori áldozatait - a későbbi újratemetésük előtt – azon a napon felravatalozták.

Így első olvasatra valóban felkapja az ember a fejét a hírre: rock koncert azon a helyen, ahol egykor gyászszertartás zajlott le – az emléknapon! A szeretteikre emlékezők persze tiltakoztak, hogy merik ezen a szent napon és „szent” téren megtartani ezt a meghirdetett könnyűzenei programot. Bizonyos szempontból érthető az indulatuk, ellenérzésüknek ily módon hangot kellett adniuk.

A gyászolók fájdalma érthetően soha nem fog elmúlni. (Ők nyilván szűk családi körben, de akár a templomokban, és kint a sírkertben is, az év minden napján emlékez(het)nek kivégzett szeretteikre.) Az áldozatok hozzátartozóinak felháborodott nyilatkozatát valahol jogosnak is érezhetnénk, ha erre a kritizált koncertre Rákoskeresztúron, a temetőben került volna sor, ott, ahol az áldozatok végső nyughelye van; ott valóban nem lenne ízléses egy rock koncerttel emlékezni rájuk.
De most, huszonöt év után, nem kizárólag a kegyelet állt az emlékezés fókuszában, hanem a hála érzete is, hiszen az 1989. június 16. nap jelképesen is felfogható: az akkori megrendítő esemény ma már történelem, olyan korszakos mérföldkő, melyhez a rendszerváltoztatás hajnala kötődik. Ez pedig sokak örömét váltotta ki utóbb. Kérdezhetnénk akkor, az ellentétes irányú érzelmeknek miért nem egy „komoly” mű műsorra tűzésével adóztunk? – akár a Hősök terén is - , például Berlioz Gyász és megdicsőülés című művének előadatása is helyén való lett volna. A választ nem tudom.

Mindenesetre tegnap este már nemcsak a kivégzett mártírokra emlékeztek a koncerttel, ott, ahol a hely szelleme kötelez. Feltételezem, a Hősök terére érkezettek nemcsak szórakozni, kikapcsolódni jöttek össze a téren: számukra is az ünnepnap középpontjában maga a 25 éves – kettős – évforduló állt! Hiszen az ’56-os áldozatokra való emlékezés arra is emlékeztet mindenkit, a huszonöt évvel ezelőtti gyászszertartás a Hősök terén elindított egy folyamatot, mely a rendszerváltoztatáshoz, és a „szabadság” felé vezető úthoz vezetett. Nem tehetünk róla: a Hősök tere az a történelmi emlékező helyszín, ami egyáltalán számításba jöhetett a koncertezésre, ahogy a „megszentelt” nap is nemcsak a gyászé, hanem a felszabadulásé és az örömé egyszerre.

Így kerülhetett a középpontba a nap záróeseménye a Hősök terén, június 16-án: most nem egy Mozart- vagy Verdi-rekviemmel, de mégcsak nem is Beethoven Örömódájával készültek az illetékesek, hanem erre az egyszeri, ünnepi alkalomra a könnyűzene palettájáról kértek fel két, tömegeket vonzó, világhírű rock-együttest (a mi Omegánkat és a német Scorpionst) - mert a fejet hajtás mellett egy újabb generáció megszólítása volt a kívánatos. Utóbbit pedig legegyszerűbben a körükben (is) népszerű, hírneves együttesek meghívásával lehet a kívánatos „célhoz rendelni” – ez a döntően fiatal korosztály idővel majd szépen összekapcsolja a fogalmakat, kire-mire, mikor, hol és hogyan emlékezik, és mit ünnepel(t).

A Hősök tere nem temető, sem sokaságtól elzárt terület; a fővárosban nyilvános, szabad térség, mely tágas mérete folytán sokféle és sokszínű eseménynek, rendezvénynek színhelye volt már, így gyászszertartásnak is teret adott: nagy tömegek fóruma lett. A gyász és az öröm (-koncert) nem két, egymást kizáró fogalom, a kettő bármikor, bárhol összekapcsolható, közös jelentéstartalommal bírhat.

Az elhatározás - a nemzeti összefogás jegyében: a június 16-i ünnepségek záró akkordjaként felvezetett rock-koncert keretében is emlékezhetünk az egykori mártírjainkra, és éppen a Hősök terén , szerintem nem ördögtől való gondolat, ami méltányolható, mindezt be kell látniuk a most tiltakozó gyászolóknak, így azt, is, hogy ez a koncert tehát nem volt kegyeletsértő: ugyancsak magasztos célt szolgált. A hely szelleme bizonyára kísért.

Ne feledjük azt sem: vannak olyan országok, kultúrák, ahol a gyásznak énekkel - tánccal való kifejezése nem szokatlan, sőt elfogadott, Fogjuk fel ezt így, és akkor máris nem hat bántóan. És azt se feledjük/feledjék: a tér neve: "hősök" tere. Az áldozatokra így is lehet emlékezni, helytállásukat, áldozatukat, példájukat soha nem elfelejtve, tisztelegve a hősök emléke előtt, olyan keretek között, ahogyan ezt az „Omegások” most megtették.


Momus társalgó • 53522014-06-19 11:22:25
Ez is egy lehetséges álláspont.
Momus társalgó • 53712014-09-23 10:30:09
Hová tűnt az 5369. sz. hivatkozás?
Momus társalgó • 53802014-10-29 21:03:27
16. SZEGEDI KÖNYVÁRVERÉS
2014. november 8-án 10 órától

Helyszín:
Szent-Györgyi Albert Agóra
(6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.
Parkolás a hátsó bejárat, a Gogol u. 32. felõl)

Az Árverési katalógusból idemásoltam az aukcióra kerülő alábbi két, a kéziratok között szereplő tételt és kikiáltási árukat.

274. KÉPESLAPGYÛJTEMÉNY 1.
(Dedikált és aláírt, színmûvészeket, operaénekeseket és táncdalénekeseket ábrázoló fotók,
képeslapok, 79 db.)
79 db képeslap berakóba helyezve.

Dedikált:
Bara Margit, Karácsony Margit, Rátonyi Róbert, Simor Erzsi, Gobbi Hilda, Házy Erzsébet.

Aláírt:
Barabás Sári, Mednyánszky Ági, Nagy István, Kabos László, Koós János, László Annie, Psota Irén. A berakóba helyezve 7 külföldi dedikált és aláírt színészfotó, ebbõl jól kivehetõ Béatrice Altariba dedikált fotója és Nadja Tiller aláírt fotója.
Hozzá tartozik:
Szörényi Éva színésznõ aláírt fotója, kézírásával írt négysoros versikével.
Jó tartású postatiszta és futott lapok, fotók.
24 000 Ft

275. KÉPESLAPGYÛJTEMÉNY 2.
(Dedikált és aláírt, színmûvészeket, operaénekeseket, táncdalénekeseket és nótaénekeseket ábrázoló fotók, képeslapok, 192 db.)
192 db képeslap berakóba helyezve.

Dedikált:
A teljesség igénye nélkül: Andor Éva, Ágay Karola (2 db), Begányi Ferenc, Csavlek Etelka, Domahidy László, Fekete Mária, Gencsy Sári, Galsay Ervin, Gyurkovics Mária, Járay József,
Kálmán Oszkár, Kalmár Magda, Katona Lajos, Kincses Veronika, Kiss Manyi, Leblanc Gyõzõ, Littasy György, Loránt György, Melis György, Miller Lajos, Nádas Tibor, Palcsó Sándor, Palócz László, dr. Palló Imre, Pászthy Júlia, Polgár László, Sass Szilvia, Svéd Sándor, Sólyom Nagy Sándor, Szilvássy Margit, Székely Mihály, Sárdy János, Tokody Ilona, Tréfás György, Warga Lívia, Závodszky Zoltán, Kun Zsuzsa, Németh Marika, Szolnoki Tibor, Dévay Nagy Kamilla, Gaál Gabriella, Gyõry Szabó József, Horváth István, Jákó Vera, Madarász Katalin, Vörös Sári, Hollós Ilona, Toldy Mária, Vámossy János, Záray Márta, Bilicsi Tivadar, Latabár Kálmán és mások.

Aláírt:
A teljesség igénye nélkül: Antalffy Albert, Andor Éva, Ágay Karola, Csonka Zsuzsa, Delly Rózsa, Fábry Edit, Ercse Margit, Gera István, Házy Erzsébet, Jámbor László, Ilosfalvy Róbert, Joviczky József, Kalmár Magda (2 db), Kelen Péter, Király Sándor, Koltay Valéria, Mészáros Ági, László Margit, Laczó István, Lehoczky Éva, Lády Zsuzsa, Mario del Monaco, Marsay Magda, Neményi Lili, Osváth Júlia, Réti József, Rigó Magda, Simándy József,
Szecsõdy Irén, Róna Viktor, Farkas Bálint, Honthy Hanna, Zentai Anna, Zsadon Andrea, Kovács Apollónia, Madarász Katalin, Solti Károly, Korda György, Koós János, Ruttkay Éva,
Krencsey Mariann, Vay Ilus, Latabár Árpád, Lorán Lenke, Komlós Juci, Fónay Márta és mások.
Jó tartású postatiszta és futott lapok, fotók.
80 000 Ft
Momus társalgó • 55692014-11-22 12:05:51
(Ha már szóba került a színdarab és a belőle készült film, életének 84. életévében elhunyt Mike Nichols, a Nem félünk a farkastól című (Elizabeth Taylor, Richard Burton) 1964-es film Oscar-díjas rendezője.)
Momus társalgó • 55702014-11-22 12:05:56
(Ha már szóba került a színdarab és a belőle készült film, életének 84. életévében elhunyt Mike Nichols, a Nem félünk a farkastól című (Elizabeth Taylor, Richard Burton) 1964-es film Oscar-díjas rendezője.)
Momus társalgó • 55712014-11-22 12:09:53
Elírtam a filmbemutató évszámát, helyesen: 1966
Momus társalgó • 56092014-12-09 17:18:44
Ehhez hozzátéve - ha a Szerkesztőség úgy ítéli meg, hogy ilyen tematikájú fórum még nincs és az újnak várhatóan lesz kifutása: azaz, az idejáró fórumozók körében jelentős érdeklődésre - eséllyel - tarthat számot.
Momus társalgó • 56162015-01-18 15:19:01
A bálozásról…

„Mára kissé megkopott a báli szezon fénye, de a pompa, a készülődés izgalma és a nem mindennapi szórakozás utáni vágy ma is ezreket vonz egy kellemes, egyedi környezetben eltöltött vacsorára, majd az óriási táncparkettre keringőzni. Idén csárdás, Faust, barokk zene és magyar prémiumborok is várják a bálok szerelemeseit.”

MNO.hu, 2015. január 18., 06:27, frissítve: 11:29 , szerző: Kuslits Szonja
Momus társalgó • 56212015-01-22 14:38:56

Így szól a Bogányi-zongora
Momus társalgó • 56482015-01-23 12:51:20
A zeneakadémiai gálán Batta András zenetörténész és a zongoraművész beszélgetésükben rámutattak, hogy a "bemutatkozó" Bogányi-zongorára a fejlesztés eredményeként mint prototípusra kell tekintenünk. Állandó helye a Zeneakadémián lesz. A gyártó teamnél fizetőképes kereslet, igény esetén további "Bogányi"-zongorákat fog építeni.
Momus társalgó • 56672015-02-19 13:30:56
Korszakváltás

• 2015. február 17. -
• Vikukel Dániel -
• Figaro -

A 60. születésnapját ünneplő Kovács Sándor zenetudós, zenetörténész két ciklus után adja át tankszékvezetői székét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. INTERJÚ
Momus társalgó • 56822015-05-18 22:09:04
Ehhez dalszöveg nincs? Ha operett, akkor az segíthetne...
Momus-játék • 22005-12-19 15:13:29
Ki volt az a magyar regényíró, aki saját versét zenésítette meg orgonára, és mint ilyen, karácsonyi népénekké vált? Továbbá, mi a vers címe?

Én - egyebek között - ehhez hasonló, agyat is megmozgató kérdéseket várnék.
Momus-játék • 222005-12-20 12:16:05
Ez a feladvány könnyű volt, egyszerű kérdésre nem nehéz a válasz. A sorok között olvasva most eszméltem rá, azt szeretnéd elérni, hogy szerepeljen ez is - zeta - fejtörő-kérdései között! Ezzel kitüntetni szeretnél engem! Elmondhatom tehát, hogy - szíves közbenjárásod eredményeképpen is - a népszerűségem tetőfokára érkeztem (máris "Bubcsinak szólítanak egyesek!). A piramis csúcsán állok. Ennél magasabbra törni már nem lehetséges, igaz, soha nem is vágytam rá. Ezek szerint semmi nem lehetetlen, vannak még mecénásaim, akik a kedvemet keresik - bizonyára önzetlenül -, és nekik semmi sem drága alapon e nemes cél érdekében minden követ megmozgatnak, hogy a piedesztálon lássanak tündökölni továbbra is - tartósan. Hadd lubickoljak az elért népszerűségem fényében! Tehát köszönöm Neked, kedves barátom, bár érdemtelen vagyok rá, értékelem, mennyit fáradozol érdekemben. Ha mégis kijárod ezt, és így abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy kitalálandó kérdésként a játékba kerülök, ígérem, a sikeres választ követően tőlem külön jutalomban részesülsz; amennyiben feladványként olvasom személyemet, akkor a megfejtésért járó pontomról lemondok a javadra, átadom mint jogos bonust. Ez a legkevesebb, amit ki(meg) érdemelsz!
Momus-játék • 242005-12-20 13:14:17
Dehogynem. Tegnap az elsők között küldtem el a megfejtést. Úgy tudom, nekem nem kell regisztráltatnom magam.
Momus-játék • 252005-12-20 13:16:16
Egyébként nem erőltetem magam, hiszen csak januártól megy élesben...
Momus-játék • 272005-12-20 14:34:49
Véleményem szerint az ötleted telitalálat!Függetlenül attól, hogy nyereményekért, pontszámokért, helyezésekért vagy éppen semmiért, pusztán a "játék a játékért" folyik itt majd a nemes versengés. Köszönet illeti a Fórum nagyrabecsült szerkesztőit is, hogy partnerként felkarolták kezdeményezésed!
Egyébként nem árt, ha ki van tűzve bármi jutalom. Kell azért valami motivációnak lenni, ami ösztönözzön bennünket a helyes válaszok határidőre történő beküldésére. De sok múlik a feladandó kérdések ötletességén, "játékosságán" is, hogy ne fulladjon kudarcba az ügy. A másik, nem szégyen, ha valaki valamit nem tud vagy rosszul tud. Tanulni lehet belőle, ami sohasem késő. A szellemi tornákra mindig vevő vagyok.
Kár,hogy a technika nem teszi lehetővé olyan kérdések feltevését, amelyhez zenei illusztráció is szolgálhatna.
Momus-játék • 312005-12-20 22:15:15
Eltaláltad. Mit ajánljak fel Neked ezért a sikeres megfejtésért cserébe?
Momus-játék • 332005-12-20 22:33:05
Így igaz. Vedd meg a két füves könyvét: Földre néző szem, Égre néző lélek. Csodálatos írások, mélyenszántó gondolatok.
Momus-játék • 452006-01-04 12:54:45
Még nem késő Giacomot Gioacchinora cserélni... Hátha még nem vették észre a turpisságot a májsztrók Odafent...
Momus-játék • 462006-01-04 14:12:25
Látom, megtörtént.
Momus-játék • 992006-01-27 10:15:55
Ott van Verne híres regénye: A fekete Indiák. Egyik kedvenc Verne-regényem. Elővettem, és láttam, hogy az eredeti francia címben "Indes" szerepel. Tehát ekkor kapcsoltam, hogy bizonyára tudatosan adtad fel így a kérdést, hogy megnehezítsd a dolgunkat.
Momus-játék • 1082006-02-02 12:43:58
Voltak közöttük nehezek és könnyebbek. Véleményem szerint az arányokkal és a súlyozásokkal nincs baj.

Viszont van egy problémám, ami egy javaslatot indukál bennem:

Én nem mindennap leszek számítógép közelben. A naptáramra tekintve majdnem minden hónapban több napra elutazom olyan helyre, ahol nincs számítógép vagy az elfoglaltságomból adódóan illetve a környezeti feltételekből kifolyólag nem férek hozzá, és nem tudom beküldeni a helyes választ. Tehát kapásból előnyt (pontokat) adok át más kedves játszó fórumtársaimnak. Most dillemmában vagyok, hogy van-e értelme így folytatni ezt a játékot.
Elgondolkoztam azon, hogy nem lehetne megreformálni, átalakítani a játékot úgy, ahogy más internetes fórumokon teszik,hogy:

nem naponta tesznek fel egy megválaszolandó kérdést, hanem hetente egyszer öt kérdést adnak fel.
Mondjuk kedden elolvasható az öt kérdés, a válaszokat következő hét hétfőn éjfélig fogadják el.
Ez a megoldás szerintem azért jó, mert kiküszöböli azt a problémát, ha valaki egy-egy héten belül több napig nem tud a számítógép közelébe jutni; így módjában áll és elegendő ídeje lesz az öt kérdés megválaszolására és egyszerre történő beküldésére.
Az értékelést a rendszer ugyanúgy eltudja végezni, csak a szoftveren kell kicsit módosítani. Tudom ez a módszer sem küszöböli ki, ha mondjuk valaki több mint egy hétre elutazik. Ez lenne a javaslatom.

Persze a fórumgazda mondhatja, hogy játék az egész, aki nem tudja vállalni a jelen feltételeket, annak nem kell részt vennie a játékban.
Momus-játék • 1142006-02-02 18:09:13
Ha ők is, akkor egy cipóben járunk, és az ő érdekük is ez lenne. Meg a Tiéd is. Különben akkor sem fair a dolog, ha az egyik játékos heti három alkalommal marad távol, a másik heti eggyel vagy kettővel. Az esély nem egyenlő. Az sem biztos, hogy hosszú távon - a hónapok sora alatt - ez kiegyenlítődik. Nincs rá garancia.

Szóval, nagyon fontolóra veszem, hogy a továbbiakban rész vegyek-e játéksorozatban. Jövő héten bizonyosan nem tudok három napon keresztül játszani...
Momus-játék • 1212006-02-03 11:29:57
Nem erről van szó. Persze, hogy tetszett a játék így is. Különben nem vettem volna ebben részt. S ha nem vettem volna részt, akkor holtversenyben Veled nem nyertem volna meg a január havi játékot, s nem lenne most minek örülnöm, mire büszkének lennem. Veled együtt.
Mától nem a győzelemért küzdök,hanem a részvétel öröméért.
Momus-játék • 1572006-03-03 11:54:14
Márciusban miért nem megint egytől kezdődik a pontozás? Látom,hozzá van adva a februárihoz, vagy pedig a következetesség jegyében a januári pontszámokat is számolni kellene göngyölten
Momus-játék • 1972006-03-17 15:52:02
Nekem is beugrott...
Momus-játék • 3092006-06-01 16:02:46
Köszönöm. Ez "operettes" kérdés volt! Egyébként Fedák Sári előszeretettel bújt férfi gúnyába és alakított (énekelt) férfi szerepet, melyet tenor hangra komponált a szerző. Így a János vitéz előtt 1902-ben bemutatott Huszka-operett, a Bob herceg címszerepét is ő énekelte a premieren és még sokáig.
Momus-játék • 3102006-06-01 16:07:38
Zétától kérdezem, hogy a mai kérdésben a kerek 100 év különbség hónapot is jelent vagy elég csak az évszám megléte.
Momus-játék • 3272006-07-04 13:22:46
Szerintem ebben a hónapban óriási sanszot kaptok a nyerésre.
Ahová igyekszem, ott épp árvíz van, mert kiöntött a helyi patak; és napok óta egyfolytában esik. Mással leszek elfoglalva, nem hiszem, hogy a computer elé ülök... De semmi nincs kizárva!
Momus-játék • 3302006-07-04 16:07:11
Koncertkörút Közép-Angliában. Kórussal. Pihenés majd itthon a Balatonnál, rögtön utána - remélem, minden informatikától távol.
Momus-játék • 3622006-09-20 12:28:51
Az az igazság, először én is Kodály édesanyjára tippeltem, de gyorsan elvetettem, mert a Brockhaus lexikonban az áll, hogy Jalovetzky Paulina Olmoutz-ból (Csehország) származott…

Mindenesetre, köszönöm.
Momus-játék • 3632006-09-25 12:56:47
Vitatkoznom kell Tóth Aladárral: minden lexikonban az áll, hogy Cziffra György már 5 évesen zongorázott; sőt Cziffra könyvében (Ágyuk és virágok) saját maga beszél csodagyerek korszakáról, ami fényképpel is dokumentálva van. Tehát Tóth Aladárral nem értek egyet, hogy szerinte Cziffra csak tíz éves korában ismerte meg a zongorát.
Megtévesztő volt így a játék kérdése is. Először én is Cziffrára tippeltem, de pont a Tóth Aladár idézett mondata miatt elvetettem.
Momus-játék • 3652006-09-25 14:32:11
Legyen úgy...
Momus-játék • 4212006-12-04 12:13:22
Látom, hogy megint valami hiba van a pontszámláló szerkezet körül;nem nulláról kezdi számlálást...
Momus-játék • 4442007-01-01 17:41:40
Itt jelentem be, hogy januártól nem játszom tovább. Amint korábban jeleztem, sajnos, a számítógép elérésem körülményessé válik, nem beszélve a munkahelyi havi kvótáról...
Minden kedves játékos játszótársamnak további sikeres játékot kívánok!

Üdv.: Búbánat

U.i.: Természetesen a fórumon továbbra is jelen leszek!
Momus-játék • 4572007-01-18 12:15:06
Milyen kár, hogy nem játszom! Hogy lehet ilyen könnyű kérdést feladni, mint a mai!?...
Momus-játék • 4592007-01-18 14:30:33
Látod, ez eddig meg se fordult a fejemben; még tippeket adsz nekem! De ne aggódj,és amúgy is megkörnyékezhetetlen vagyok!
Momus-játék • 6142007-05-15 13:51:09
Ezt az interjút ha már megszellőztetted - roppant kíváncsian és érdeklődéssel várom! Elvégre ahol Ilosfalvy, úgy megkerülhetetlen Házy Erzsi is...
Momus-játék • 6172007-05-15 15:19:18
Az időzítéssel - már most - igen elégedett vagyok!
Momus-játék • 8522007-08-01 12:10:08
Ha játszottam volna, kapásból írtam volna a helyes megfejtést...
Momus-játék • 8562007-08-01 13:14:28
Nem tipikus magyar beütés, hogy a színpadra álmodott operetteket - a szövegkönyv hiányosságaira alapozva, vagy éppen csak poénből - felhígítják a zeneszerző egyéb más műveiből - rendezői önkénnyel - átemelt, úgymond: "sláger" betétszámokkal. Nemcsak itthon, külföldön is mindennapos gyakorlat ez a „könnyű” műfajban (pl. a mörbischi operettelőadásokról készült DVD filmeken is többször megütközöm – ámuldozom; vagy a MET Víg özvegyében Domingo elénekelte a Friderica népszerű tenoráriáját, „Óh lányka, óh lánykám…”). A most bemutatott Marica grófnő példájára megemlíthetem, hasonlóképpen jártak el júniusban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon játszott Egy éj Velencében c. Johann Strauss- operett bemutatóban is, és ugyanezt tapasztaltam az Operettszínházban, amikor télen bemutatták Offenbach Párizsi életjét: „becsempésznek” a komponista más operettjének itt is felhasználható zeneszámokat – az alkotók talán azt gondolják, az átlag néző-hallgató nem jön rá a turpisságra… Mostanában hozzájutottam VHS és DVD formátumban egy csomó vidéki teátrum régebbi produkciójához, és meg kellett állapítanom, hogy egy nem akadt közöttük, melyik zeneileg „érintetlen” ne lett volna; ami érdekes még, hogy úgy húznak meg, hagynak ki, hogy közben pótolnak is – máshonnan. A fene sem érti ezt… Ha „original „ operettet szeretnék élvezni, marad az általam kevéssé kultivált CD, illetve a kiemelt szerepet betöltő rádiófelvételek sokasága.
Momus-játék • 9492007-10-03 10:12:13
Én önkéntesen vonultam vissza, tudod, a gépemre kiszabott havi kvóta-limit beszabályozása meg miegymás miatt...
Momus-játék • 13902008-06-03 15:59:47
Egy hozzászólás:

A Játék május 30.-.i kérdése ez volt: „Világszerte játszott zeneszerző, egyetlen operáját, amit Cervantes Don Quiote-ja nyomán komponált, Berlinben mutatták be. Kiről lehet szó?”

A helyes választ már ismerjük: Felix Mendelssohn-Bartholdy: Camacho lakodalma – ez semmi gondot nem jelenthetett, hiszen segítségül meg lett adva Cervantes neve és fő művének címe, valamint a város neve, ahol az opera bemutatója volt.

Csak ma olvastam el a napi feladványt, és kissé meglepődtem a kérdésben szereplő azon kitételen: „egyetlen operáját,”.
Több zenei lexikon vagy akár netről, a wikipédia is, ennél az egynél több művét operaként jelöli meg. Én is ismerem a rádióból, a Hazatérés idegenből c. operájának teljes felvételét.

E források szerint Mendelssohn hat operát komponált:

• A bostoni nagybácsi avagy a két unokaöcs, 1822-1823.
• Soldatenliebschaft, 1820.
• A két pedagógus, 1821.
• Die wandernden Komödianten, 1821.
• Camacho lakodalma, 1827
• Hazatérés idegenből, Op.89, 1829.

Na most lehet, hogy közülük egyik-másik inkább daljáték (singspiel), mint hagyományos értelemben vett opera, de mégis, úgy gondoltam, nem mehetek el szótlanul a kérdés mellett, mivel ezek egész estét betöltő zenés színpadi alkotások.
Momus-játék • 21432009-07-24 17:02:52
Van még pár Falstaff az operairodalomban (Salieri, Nicolai...), mind kövérre véve a figurát, de tipikus ilyen karakter még Flotow Mártájában Plumkett. (Azt nem állítom, hogy - nagyon - kövér mind...)
Momus-játék • 22792009-11-23 23:42:26
Kedves Bermuda!
Amit az első bekezdésben írtál,teljesen igazat adok Neked! Annyit tennék hozzá, a közönség honorálja,ha adekvát énekessel ismerhati meg a kevéssé ismertet, az újdonságot, a ritkaságot - a műsorpolitikát viszont nem mi határozzuk meg... az énekesek meg szívesebben énekelnek már jó bejáratott, ismert, népszerű darabokban, mint hogy velük kísérletezzenek, mégha értékesnek tartott darabról is lenne szó. A kassza is mindenhol mérlegelés tárgya. Szóval, ezeket a különlegességeket akkor még inkább koncertszerű előadásokban élvezhetjük olykor-olykor, meg egy-egy külföldi előadás kép-és hangfelvételére csodálkozhatunk esetenként rá.
Momus-játék • 22842009-11-24 21:50:13
Ez egy általános megfigyelésem, persze, mindig vannak kivételek. Ilyen kivétel volt, amikor Fokanov elénekelte az Operában anno A puritánok bariton szerepét. És persze, nagyon örülök, hogy elénekelte Monfortét a Vecsernyében, s kíváncsian várom, Massányi bemutatkozását ugyanebben a szerepben.

És továbbra is hazai vizeken maradva, s hogy Neked is igazad legyen: Nyári Zoltán tényleg mer, szeret, kirándulásokat tenni, akár kortárs darabokban kipróbálni kiváló képességeit! Itt jegyzem meg, méltatlan, hogy a napokban a nemzetközi Mezzo-operaversenyen két első díjat nyert népszerű tenoristánkról - magán a díj tényén túl - semmi kommentárt, véleményt, hozzászólást, uram bocsá', gratulációt, elismerő szavakat nem olvastam a fórumon! Én most megteszem itt: nagy örömmel olvastam a nagyszerű eredményéről, hogy honfitársam két első díjat nyert el, ez "nem semmi"! Ha nálunk nincs "hírértéke" - szomorú, de remélhetőleg határainkon túl a nemzetköz hírnevet is meghozhatja tenoristánknak. Magam részéről a legjobbakat kívánom, további szép eredményeket a pályáján!
Momus-játék • 23872010-01-13 20:06:06
Kedves Péter!

Ismerem és olvastam ezt a gyönyörű albumot.

Nagyon szépen fogalmaztál itt is: szívemből jövő gondolatok!
Momus-játék • 26912010-07-09 20:52:57
Ha "Lehár Ferenc"-et írod be, több vagy kevesebb lehet ez a szám?!...
Momus-játék • 27372010-09-16 18:36:10
Kedves Judit! Segítek Neked.

Claudio Arrau a Pesti Vigadóban lépett fel 1933. január 10-én, ahol a Budapesti Hangversenyzenekar működött közre Stefániai Imre vezényletével. Ezen a zenekari esten a világhírű chilei pianista - akit egy nyilatkozatában Szvjatoszlav Richter kortársai közül a legnagyobb pianistának tartott - mint tudjuk, Beethoven c-moll, valamint Liszt Esz-dúr zongoraversenyét adta elő.

Forrás: Gábor István: A Vigadó története /Zeneműkiadó, Budapest, 1978/

"Világjáró zongoraművészek" fejezete (106. oldal)

Másik forrás, ahol ugyanez az adat megtalálható:

Gábor István: A BHZ-tól az ÁHZ-ig /Zeneműkiadó, Budapest, 1984/

"I. A Budapesti Hangversenyzenekar megalakulása" 19. oldalon.

Momus-játék • 35632011-12-27 22:15:11

Puccini: Bohémélet [Magiera] [Kultur] [ ÉLŐ ]
Puccini: La Bohéme [Magiera] [Kultur]
Giacomo Puccini (1858-1924)

Luciano Pavarotti (tenor), Roberto Servile (bariton), Francesco Ellero D'Artegna (basszus), Enrico Fibrini (ének), Fernando Pavarotti (ének), Fiamma Izzo D'Amico (ének), Guido Pasella (ének), Jeff Mattsey (ének), Madelyn Renee (ének), Roberto Scaltritti (ének), Municipal Opera Theatre / Genoa Chorus (vegyeskórus), Leone Magiera (karmester), Municipal Opera Theatre / Genoa Orchestra (zenekar)

első megjelenés éve: 1986
120 perc
Opera

(2006)

DVD video
5.540 Ft
IMPORT!Kosaramba teszem


La Bohéme
(Bohémélet) DVD

Luciano Pavarotti (tenor), Roberto Servile (bariton), Francesco Ellero D'Artegna (basszus), Enrico Fibrini (ének), Fernando Pavarotti (ének), Fiamma Izzo D'Amico (ének), Guido Pasella (ének), Jeff Mattsey (ének), Madelyn Renee (ének), Roberto Scaltritti (ének), Municipal Opera Theatre / Genoa Chorus (vegyeskórus), Leone Magiera (karmester), Municipal Opera Theatre / Genoa Orchestra (zenekar)

Opera in 4 acts
Libretto: Giuseppe Giacosa & Luigi Illica [Based: Henry Murger: Scénes de la vie de Bohéme]
First performance: 1 February 1896, Teatro Regio, Turin

Filmed Live During Pavarotti's Historic Tour Of China

Mimi - Fiamma Izzo D'Amico
Musetta - Madelyn Renee
Rodolfo, the poet - Luciano Pavarotti
Marcello, the painter - Roberto Servile
Schaunard, the musician - Jeff Mattsey
Colline, the philosopher - Francesco Ellero D'Artegna
Parpignol, the peddler - Fernando Pavarotti
Benoit, the landlord - Roberto Scaltritti
Alcindoro, the State Councillor - Guido Pasella
The Customs Sergeant - Enrico Fibrini


Verdi
Luisa Miller
Libretto: Salvatore Cammarano
Il conte di Walter Bonaldo Giaiotti
Rodolfo Luciano Pavarotti
Federico Anna Reynolds
Wurm Richard van Allan
Miller Sherrill Milnes
Luisa Montserrat Caballé
Laura Annette Céline
Un contadino Fernando Pavarotti
London Opera Chorus
National Philharmonic Orchestra
Peter Maag
Producer: Ray Minshull
Assistant producer: Richard Beswick
Engineers: Kenneth Wilkinson, James Lock
Recorded: Kingsway Hall, London,
7, 10–12, 13–19 June 1975
Original LP release: SET 606-8 (3 LPs)
CD release: 417 420-2 DH2 (2 CDs)


Leoncavallo
Pagliacci
Libretto: Ruggero Leoncavallo
Canio Luciano Pavarotti
Nedda Mirella Freni
Silvio Lorenzo Saccomani
Tonio Ingvar Wixell
Beppe Vincenzo Bello
Contadini Pacho Panocia, Fernando Pavarotti
Finchley Children’s Music Group
London Voices
National Philharmonic Orchestra
Giuseppe Patanè
Producers: James Mallinson, Richard Beswick
Engineers: Kenneth Wilkinson, James Lock, Martin Atkinson
Recorded: Kingsway Hall, London, 29–31 March & 2–3 April 1977
Original LP release: D83D 3 (3 LPs) (coupled with Cavalleria rusticana recorded June 1976)
CD release: 414 590-2 DH2 (2 CDs)
Single CD release: 444 392-2 DHO (1 CD)

Momus-játék • 35642011-12-27 22:44:20
Luciano és Fernando Pavarotti előadásában a YouTube-ról


Cesar Franck:Panis Angelicus – 1978

Cesar Franck:Panis Angelicus – 2002

Momus-játék • 38952012-11-09 15:48:37
Miért kellett elárulnod ideje korán a megfejtést? A játékosoknak másnap délig lehet a szerkesztőség által feltett kérdést megválaszolniuk. Még ha fenn is van az interneten, ezzel elvetted előlük a keresgélés izgalmát. Vagyis: hangosan súgtál...
Momus-játék • 39122012-11-27 10:38:13
Azt nem tudom, hogy a nyilvánosság előtt utoljára mikor vezényelt. Az biztos, hogy 1979. március 12-én
a zenekari árokban, a Falstaff próbájának dirigálása közben érte a halál. És azt tudom, hogy 1978. augusztus 5-én utoljára vezényelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Hunyadi László volt ott a hattyúdala.
Momus-játék • 39132012-11-27 11:27:09
Érdemes ellátogatni a Somogyi-könyvtárba:

zsebnotesz

Somogyi-könyvtár különgyűjteményei között egy Vaszy Viktor-hagyaték is található.
Bármely könyvtárlátogató hozzáférhet a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén található gyűjteményhez, melynek darabjai helyben használhatók, a személyes tárgyak viszont csak kutatóknak állnak rendelkezésre.

Vaszy-gyűjtemény

Momus-játék • 39142012-11-27 11:29:22
zsebnotesz
Momus-játék • 39152012-11-27 11:42:33
Adalék Vaszy Viktor emlékéhez:

/Új Ember, 2004. március 28./

„Vaszy Viktor emlékére

Amikor huszonöt évvel ezelőtt a kiváló zenész, Vaszy Viktor meghalt, hiába szeretett volna a család egyházi temetést, a párt nyomására erre nem adatott lehetőség. Még azt sem engedték meg, hogy a hivatalos állami búcsúztatás előtt legyen meg az egyházi szertartás, amire a család Gyulay Endrét - az akkori szemináriumi spirituálist, a jelenlegi főpásztort kérte fel. Csak másnap ment ki a temetőbe, és a közvetlen családtagok jelenlétében szentelte be a sírt.
Vaszy Viktor hívő ember volt, amit az is bizonyít, hogy már ekkor készen volt életének utolsó műve, a Missa pro pace.
1979. március 11-ére ünnepélyes szentmisére hívta a szegedi híveket Udvardy József püspök a szegedi nagy árvíz századik évfordulója alkalmából. Meghívtuk erre az alkalomra Bárdos Lajost is, hiszen ő ebben az évben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Tíz óra előtt pár perccel nyílt a kórusajtó, és belépett rajta Bárdos Lajos Vaszy Viktor társaságában. Egy pillanatra nagyon meglepődtem, de még inkább azok a zenészek, akik a színházi zenekar tagjai voltak, de "titokban" többször eljöttek a dómba muzsikálni, főleg nagy ünnepeken. Kifejeztem örömömet, hogy Vaszy Viktort is köszönthetem, aki azt válaszolta, örül, hogy kedves barátja, Bárdos Lajos "elcsalta" erre az ünnepi eseményre. A végén Vaszy Viktor igen elismerően nyilatkozott a kórus teljesítményéről, és rögtön megjegyezte, hogy szinte kész van a fent említett miséje, csak egy kis simítást kell végeznie rajta. Az volt a kívánsága, hogy a dóm énekkarával mutassuk be a művet.
Másnap délelőtt a színházi próbán vezénylés közben rosszul lett, és meghalt. Miséjét, igaz, a dómban, de a Zenebarátok Kórusa és a Szegedi Szimfonikus Zenekar mutatta be néhány év múlva, amit a Magyar Televízió is közvetített. Most, halála évfordulóján ugyancsak ők adták elő a dómban március 12-én.

Ábrahám István, a dóm akkori karnagya”
Momus-játék • 39222012-11-29 13:12:25
Kedved Bea!
Nem Bárdos Lajosról van itt szó. Félreérthetted "kugli" mondanivalóját. Hozzászólása alapján, Vaszy Viktor a nyilvánosság előtt utoljára Bárdos Lajos születésnapja alkalmából Szegeden, a Tisza Szállóban jelent meg - a halála előtti estén.
Momus-játék • 39372012-12-07 12:16:18
Gratulálok a "nyomozásod" eredményéhez!
Momus-játék • 39412012-12-11 00:45:21
A másnapi Magyar Hírlapban (1929. november 30.) Péterfi István írt kritikát az előadásról: Saljapin és Don Quijote.
Írásából azt is tudhatjuk, hogy a másik két főszerepet a párizsi Opera Comique művészei, Louise Duvost (Dulcinea) és Chadwick (Sancho Panza) énekelték. Komor Vilmos volt a karmester, Dalnoky Viktor a főrendező. A magyar fordítást Kristóf Károly jegyezte.
Momus-játék • 40002013-01-29 12:40:10
4000
Momus-játék • 40562013-04-02 12:11:38
Kérésem, a feltett mai kérdés megválaszolásához senki ne forduljon hozzám segítségért... (Amúgy nagyon könnyű a megfejtés.)
Momus-játék • 40582013-04-02 13:14:26
Volt már rá példa...
Momus-játék • 40642013-04-02 23:44:43
Ilyen mélyre nem süllyednék... a CD doboza legyen az övé, ami benne, az enyém.
Momus-játék • 40652013-04-02 23:45:14
Enrico Palazzo alias Leslie Nielsen

„In 1988, Pallazzo was invited to sing the national anthem before a baseball game between the California Angels and Seattle Mariners that was attended by Queen Elizabeth II. After the game's seventh inning, Angels outfielder Reggie Jackson attempted to assassinate the queen while under the influence of hypnotic suggestion.”
Momus-játék • 40772013-04-04 12:03:06
Köszönöm. Ez utóbbiról inkább lemondanék, pontosabban a Momus-logós díszdobozt - üresen - szívesen elfogadom...
Momus-játék • 41422013-06-22 18:23:44


Lehetséges, hogy egyesek összekeverik a Rigoletto-felvételtöredéket a "Három duett"-részlettel?

A három részletben énekel:

Gyurkovics Mária, Svéd Sándor, Fodor János, Bódy József, Szőnyi Olga, Kenéz Ernő, valamint közreműködik a Magyar Állami Operaház énekara és zenekara-

Vezényel: Francesco Molinari-Pradelli

A felvétel ideje:1956. május 3-4.

- Rigoletto és Gilda kettőse, I. felvonás, Km. Szőnyi Olga, Kenéz Ernő
(May 3-4, 1956)
- Rigoletto és Gilda kettőse, II. felvonás, Km. Bódy József, Fodor János (May 3-4, 1956
- Finálé, III. felvonás, Rigoletto, Gilda (May 3-4, 1956)

Honnan veszik az 1955-ös dátumot? Szerintem a felvételtöredék jelenti ezt az'56-os három részletet.

Sajnos, én nem tudok Gyurkovics és Svéd közös, teljes Rigoletto-felvételről. Ha csak a rádió fel nem vette a Margitszigeten, az ötvenes években az egyik Rigoletto-előadást (két szereposztással ment, de nem egy előadásra voltak beosztva).

Momus-játék • 41432013-06-22 18:25:36
Ez a két Gardellis Rigoletto készült itthon:

Verdi: Rigoletto

A Magyar Rádió stúdiófelvétele, 1963

A mantuai herceg: Ilosfalvy Róbert
Rigoletto: Radnay György
Gilda: László Margit
Sparafucile: Bódy József
Maddaelena: Komlóssy Erzsébet
Monterone: Kövesdy Károly
Marullo: Sebestyén Sándor
Borsa: Kozma Lajos
Ceprano gróf: Kovács Péter
Ceprano grófné: Forgách Éva
Apród: Lakos Mária
Giovanna: Svéd Nóra
Porkoláb: Veress Gyula

MRT ének- és zenekara, vezényel: Lamberto Gardelli

A másik Gardellis felvétel 1965-ben készült:

A mantuai herceg: Ilosfalvy Róbert
Rigoletto: Melis György
Gilda: László Margit
Sparafucile: Bódy József
Maddalena: Barlay Zsolt
Monterone: Bende Zsolt
Marullo: Palócz László
Borsa: Kishegyi Árpád
Ceprano gróf: Nádas Tibor
Ceprano grófné: Gombos Éva
Apród: Elek Éva
Giovanna: Elek Éva
Porkoláb: Molnár László

Km.: a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara

Vezényel: Lamberto Gardell

A felvétel a Torockó téri református templomban készült 1965-ben, magyar nyelven.

112 perc

Hanglemez: LP, Qualiton, 1965
Momus-játék • 41452013-06-22 19:22:51
Jé!... Meleg van... Köszi!
Momus-játék • 41712013-06-26 13:11:38
Azt még nem tudhatjuk biztosan, hogy Zéta írta-írja az Ilosfalvy-könyvet.
Momus-játék • 41752013-06-26 21:45:10
Izgatottan várjuk...
Momus-játék • 41802013-06-27 12:25:40

Ilosfalvy Róbert mint Szu-Csong, Zichy Kastély, Budapest, 1983. 07.07

Tehát nem a legutolsó színpadi szerepe volt ez [url] http://www.szinhaziadattar.hu/web/oszmi.01.01.php?bm=1&as=4967&kv=188069;
A mosoly országában. [/url]
Momus-játék • 41812013-06-27 12:27:18
Tehát nem a legutolsó színpadi szerepe volt ez [url] http://www.szinhaziadattar.hu/web/oszmi.01.01.php?bm=1&as=4967&kv=188069;
A mosoly országában. [/url]
Momus-játék • 41822013-06-27 12:32:56

1983.07.07,Zichy kastély, Budapest

Lehár: A mosoly országa

Fordította: Harsányi Zsolt

Szereposztás:

Lichtenfels gróf, tábornok: Zentay Ferenc
Lisa, a leánya: Kukely Júlia
Hadfaludy Ferenc gróf, huszárfőhadnagy: Németh Sándor
Szu-Csong herceg: Ilosfalvy Róbert
Mi, a húga: Ötvös Csilla
Csang, a nagybátyja: Hadics László
Fu-Li követségi titkár: Korcsmáros György
Tábornok: Orbán László
Hardeggné: Lakos Mária
Tóni, fiatal lány: Sánta Rózsa
Fini, fiatal lány: Erdős Melinda
Franci, fiatal lány: Alföldi Zsuzsa
Vali, fiatal lány: Bartos Kornélia
Lóri, fiatal lány: Buváry Lívia
Főajtónálló: Harkányi Endre

Rendező: Horváth Zoltán
Karmester: Breitner Tamás
Koreográfus: Bogár Richárd

Díszlet:Csányi Árpád
Jelmez: Kemenes Fanny

Cikkek:

Magyar Nemzet 1983.07.21. Gábor István
FSZM 1983. XXVII. évf. 30. D.L.
Esti Hírlap 1983.07.28. (fodor)
Új Tükör 1983. XX. évf. 30. Rajk András
Népszava 1983.07.21, Mátai Györgyi
Momus-játék • 41892013-07-04 13:12:13
Igen. Winkler Gábor Barangolás az Operák világában (I. kötet) is ezeket a műveket sorolja fel.
Momus-játék • 42172013-07-30 13:47:27
Offenbach: mire gondolsz?
Momus-játék • 42192013-07-31 09:43:34
Balassa Imre az Offenbach regénye című könyvében (Gondolat Kiadó, 1968) ebben a születési név-kérdésben a Jacob Offenbach álláspontra helyezkedik. A komponista apjáról írja: „Kölnben Isaac Offenbachnak nevezik őt, bár nem ez a valódi neve, hanem Isaac Juda Eberst. A XVIII. században, amikor Isaac kántor atyja megpillantotta a napvilágot a Majna-vidék Bürgel nevű falujában, a zsidóknak még nem volt családi nevük. Honnan vette mégis ezt az Eberst nevet? … 1779. október 16-án született Isaac Juda Eberst. Bürgelből a közeli Offenbach városkába került, amely a Majna partján fekszik…. Ejutott Kölnbe, ahol feleségül vette Marianna Rindskopfot. … Offenbachnak nevezte magát, annak a városnak nevét viselte, amelyben ifjú éveit töltötte…” A hetedik gyermekük Jacob, aki majd Párizsban élve felveszi a Jacques keresztnevet, de megtartva az apja által korábban Offenbachra változtatott családi nevet. Valóban, jó kérdés, az édesapja honnan vette az Eberst nevet? A Jacob Wiener névről nem tudtam eddig.
Momus-játék • 42652013-10-25 19:08:33
És ott van még Sir Arthur Sullivan darabja, az 1878-ban bemutatott Fruska (HMS Pinafore or The Lass That Loved a Sailor) is, melynek cselekménye teljes egészében (I. és II. felvonás) a portsmouthi kikötőben horgonyzó HMS Pinafore fedélzetén zajlik, a XIX. század első felében.
Momus-játék • 42712013-10-26 12:33:04
Mint említettem az egész operett (A fruska) egy tengeri hajón játszódik. (A Leányvásárnak csak az egyik felvonása.) A Magyar Rádió felvételén Kalmár Magda - Barlay Zsuzsa - Divéky Zsuzsa - Kishegyi Árpád - Rozsos István - Várhelyi Endre énekeél. Igen népszerű operett, a rádióban részletei sokszor szólnak. A tengerész-indulóban az MRT énekkara énekel.
Momus-játék • 43052013-10-27 23:41:54
Ha már Billy Budd

Én láttam az operát Bécsben, egy ismerősöm cipelt el rá. Megrendítő darab. Addig sokat nem tudtam róla, utóbb hozzáolvastam a magam kíváncsiságára. Nem állítom, hogy megszerettem ezt a Britten-operát, de tény: megismertem, és elismerem a nagyszerűségét.

2001-ben járunk, akkorra a bécsi Staatsoper már egyre több „modern” opera színrevitelét vállalta fel, de még a klasszikus, romantikus operák esetében is csökkentette a hagyományosnak nevezhető kiállítású darabok számát (lásd pld. a Don Carlost), És ez máig tartó folyamatot tükröz. Már az önmagában is dramaturgiai tett, hogy a modern angol opera legjelesebb képviselője, Britten művét tűzte műsorára a bécsi Opera, hiszen mifelénk sosem látott remekmű megismerését tette lehetővé.

Azok kedvéért, akik nem ismerik a darab cselekményét (és nincs idejük vagy kedvük elővenni az operaismertetőket), röviden felvázolom a Billy Budd történetét:

A cselekmény 1797-ben, a koalíciós háború idején, egy hadihajó fedélzetén játszódik, ahol a fegyelmet kegyetlen szigorral tartják fenn. Tanúi lehetünk a hajó parancsnoka, a jóságos Vevre kapitány és az alattomos Claggart fegyvermester között feszülő ellentétnek. A kedves, közlékeny, szeretetreméltó Billy Budd új fiú a hajón, akit a kapitány megszeret, viszont a fegyvermester éppen ezért gyűlöli és tudatosan a megsemmisítésére tör. Lázadás szításával vádolja, de Billy nem tud védekezni, mert a sokkoló vád hallatára dadogási roham tör rá. Tehetetlen dühében úgy üti meg a fegyvermester, hogy az holtan esik össze. Elvégeztetett. Az epilógusban a kapitányt lelkiismeret furdalás gyötri, mert érzi, meg kellett volna mentenie Billyt, hiszen ártatlan volt.

E megrendítő műről tanulmányt illene írni, mert a rendezés és a zenei megszólalás – a kapitányt és a matrózt Bécs két kedvence, az amerikai tenor, Neil Shicoff és a dán bariton, Bo Skovhus személyesítették meg – az egység ideális szimbiózisát képviselte. A Billy Budd megnézett bécsi előadása a magas művészi színvonalból fakadó tökéletesség élményében részesített.
Momus-játék • 43522013-11-25 12:47:24

Én is készítettem egy számszerűsítést. Nekem ez jött ki:

Otto Klemperer opera-vezénylései Budapesten:

A varázsfuvola 16 előadás
Don Juan 12 előadás
Fidelio 11 előadás
A nürnbergi mesterdalnokok 11 előadás
A denevér 10 előadás (ebből 3 az Állatkerti Színpadon)
Hoffmann meséi 10 előadás
Figaro házassága 9 előadás
Szöktetés a szerájból 9 előadás
Cosi van tutte 7 előadás
Lohengrin 6 előadás
Traviata 6 előadás
A szorocsinci vásár 3 előadás
Tannhäuser 2 előadás
Otello 1 előadás
A rózsalovag 1 előadás
Momus-játék • 43962013-12-12 13:14:27
Előzőleg, Huszka és Fedák liezonja sem tartott sokáig...
Momus-játék • 44162013-12-23 22:40:12
Elég nagy irodalma van Offenbachnak -nem csak magyar nyelven... Bizonyos fáradság meg idő kell az utána számoláshoz, az bizonyos...
Momus-játék • 45932014-06-08 19:04:51
Auber híres művéről jut eszembe, hogy a „vérromantikus” cselekmény – a dalmű 1828-as párizsi bemutatója után mintegy ötven évvel - történeti regényes elbeszélésben is megismerhetővé vált: éppen most olvasom…

A könyv címe: A portici néma vagy a nápolyi vérfürdő. I-VI. kötet (Scultéty Józefa kiadása, Budapest, 1876)

A regény szerzője, aki ezt a valós eseményeken alapuló történelmi témát gazdag képzelőerővel, rendkívül izgalmasan, érdekfeszítően, cselekményesen feldolgozta: George Füllborn (alias Georg Born; Georg F. Born; Born F. György): 1837 – 1902, német származású író, aki fordulatos történelmi- és történeti bűnügyi kalandregényeivel szerzett magának hírnevet, és kinek több más könyve is megjelent korabeli magyar fordításokban:

- II. Izabella, spanyolhon elűzött királynője – vagy a madridi udvar titkai. I-XIII. kötet (1872)
- Egy Világváros titkai – vagy vétkes és vezeklő nő. I-X. kötet (1873)
- Eugenia – vagy a Tuileriák titkai. I-VII. kötet (1873)
- Sobiesky János, a lengyelek hős királya – vagy a vak rabnő és a szerelem hatalma. I-III. kötet.
- A párizsi koldusnő leánya. I-IX. kötet (1882-1883)
- A narbonne-i kastély titka. I-V. kötet (1886)
Stb.
Momus-játék • 45952014-06-09 10:07:47
Ezzel én is így vagyok. Régi kotta-hagyatékot örököltem, mely között - Aubernél maradva - volt egy operacím, melyet sokáig nem tudtam beazonosítani, mivel német fordításban nyomtatták ki a kottát (még megvan nekem a teljes ének-zongora kivonat): Die Braut.

Azóta már tudom, hogy Auber ezt a kétfelvonásos vígoperát A portici néma után közvetlenül komponálta, eredeti francia címe: La fiancée. Ezt a művét 1829-ben mutatták be Párizsban.

Nagy becsben tartom ezt a régi, ritka kottámat!
Momus-játék • 46402014-08-31 11:20:36
Kedves -zéta-!

Én háromnál több muzsikus nevére bukkantam keresésem során:

Ferenc József Koronázási Jubileum-díj

Dohnányi Ernő (1897),
Bartók Béla (1906),
Weiner Leó és Kálmán Imre (1907)
Zágon Géza Vilmos zeneszerző, zongoraművész, zeneíró – (1912)
Lisznyay Szabó Gábor (1943)

Forrás: http://nemzetikonyvtar.blog.hu/2013/04/26/egy_elfeledett_ifju_tehetseg_zagon_geza_vilmos


Üdv.: Búbánat

Momus-játék • 46412014-08-31 11:21:47
Bocsánat! Privátba akartam küldeni! Sorry!!!
Momus-játék • 46742014-10-17 16:19:10
Olyan nagy sikere volt a műsoron szereplő két sorozat dalnak, hogy Anday Piroska a zongoránál őt személyesen kísérő szerzővel, R. Strauss-szal két ráadás-dalt is előadott. Ha mi nem is találjuk, de a koncerten elhangzott jelentősebb dalok címéről utóbb csak beszámolhattak a korabeli mérvadó zenei szaklapok. Csak kell lenni valamilyen forrásnak, ahol erre rábukkanhatunk: talán érdemes lenne kutatni az OSZK Zenetárában is.
Momus-játék • 46792014-10-21 15:48:48
Kedves -zéta-!
Nagy köszönet a fáradozásodért! Nagy eredmény, hogy sikerült hozzájutnod a Pesti Vigadóban 1930. február 17-én tartott R. Strauss-koncert részletes műsorához!
Momus-játék • 47732015-02-23 12:18:45
És ott van még például Kacsóh Rákóczi című daljátéka is!
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
15:00 : Budapest
Művészetek Palotája, Átrium

Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar
vez.: Szabó Dénes

16:00 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Ensemble Thios Omilos
Chilli da Mur
Rajaton
Cotton Club Singers
"Vocal Cocktail"

18:00 : Budapest
Művészetek Palotája, Átrium

Damenes Aften
vez.: Erland Dahlen
Collegium Technicum
vez.: Tatiana Švajková-Kanišáková

18:30 : Budapest
Terézvárosi Plébániatemplom

Capella Theresiana
MOZART: D-dúr mise

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

BUSONI: Doktor Faust

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Magdalena Kožená (ének), Mitsuko Uchida (zongora)
SCHUMANN: Stuart Maria-songs, Op.135
DEBUSSY: Bilitis-songs
MAHLER: Rückert-songs
DEBUSSY: Ariettes Oubliées
MESSIAEN: Poèmes pour Mi

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

"Énekel az ország"
SZENTPÁLI ROLAND: Magnificat
ORFF: Carmina Burana

22:00 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

"Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - Kóruszene éjszakája"
A mai nap
történt:
1918 • A kékszakállú herceg vára bemutatója (Budapest)
1948 • A Koldusopera bemutatója (Cambridge)
született:
1922 • Kórodi András, karmester († 1986)
1960 • Paul McCreesh, karmester