vissza a cimoldalra
2015-04-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Rovataink
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (2807)
Milyen zenét hallgatsz most? (24039)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (52425)
Kedvenc előadók (2710)
Momus társalgó (5679)
Kedvenc felvételek (139)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (1964)
Társművészetek (969)
Kedvenc művek (107)

Olvasói levelek (10654)
A csapos közbeszól (93)

Opernglas, avagy operai távcső... (18549)
A MET felvételei (102)
Élő közvetítések (4487)
Balett-, és Táncművészet (4234)
Erkel Színház (5580)
Szkrjabin (144)
Simándy József - az örök tenor (230)
Miklósa Erika (915)
Vincenzo Bellini (353)
Kolonits Klára (333)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (1046)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (5432)
Operett, mint színpadi műfaj (2383)
A nap képe (1609)
Kimernya? (2018)
A Zeneakadémián uralkodó áldatlan állapotokról... (665)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Név: Búbánat
Leírás:
Honlap:
   


Búbánat (17631 hozzászólás)
musical • 1072014-04-12 11:40:12
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Budapesti Kongresszusi Központ - 2014. 05. 10. ( szombat )

„Presser Gábor 40 éves musicaljét a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musical lesz látható Budapesten a Budapesti Kongresszusi Központban a Pannon Várszínház előadásában. A Képzelt riport egy amerikai popfesztivál egyike azoknak a musicaleknek amit mindenki ismer, hiszen olyan slágerek hallhatóak benne mint a Valaki mondja meg, Arra születtem, A fák is siratják és a Ringasd el magad című dalok amikből több feldolgozás is készült, sőt a rádiók is játszották.

A musical keletkezése is megérne egy darabot, hiszen rendkívül izgalmas útja volt a vígszínházi bemutatóig. A zene megírásához még az István, a király szerzőit is felkérték, végül azonban Presser Gábor és Adamis Anna írtak hozzá zenét.
Ez a musical töltötte be a hazánkban korábban betiltott Jézus Krisztus Szupersztár után maradt űrt, sőt annál többet is, hiszen egy magyar legenda keletkezett ekkora. A 40 éves musical története abszolút örökérvényű és még ma is aktuális lehet, hiszen olyan témákat feszeget mint a drog, homoszexualitás vagy éppen a holokauszt.

2014-ben országos turnéra indul a legendás Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musical.”
musical • 1102014-04-28 11:00:55
A Mamma Mia! a Madáchban és Szegeden!

Madachszínhaz.hu, 2013. 10. 30.

A Mamma Mia! a Madách Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon!

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban lesz.
musical • 1122014-04-28 11:39:48
Musical - topic, eleve nem lehet "komoly"...
musical • 1152014-07-13 12:07:30
’Idén nyáron Dolhai Attila lezárja musical-pályafutását.” – interjú

Dolhai Attila: "Szükségem van a kihívásra"
• 2014. július 11. -
• Csicsely Zoltán -
• Fidelio -

„- Kiváltságos vagy rizikós helyzet egy műfajváltás?

- Mindkettő. Kiváltságos, mert a mostani életszakaszomban megengedhetem magamnak, hogy elengedjem a musicalekből származó biztos egzisztenciát. A műfajváltás nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen jó ideje játszom operettet, ami továbbra is meg tud maradni biztonsági kötélnek, biztosítani tudja a családi megélhetésünket. Énektechnika szempontjából operett és opera között van átjárhatóság, a magam elé kitűzött cél, hogy megtanuljak úgy énekelni, hogy képes legyek az utóbbit is teljesíteni. Természetesen kockázatos is a döntésem, ám annál semmiképp nem veszélyesebb, mint amit eddig csináltam, hiszen egyszerre két eltérő műfajt, musicalt és operettet is énekeltem. Ez a legrosszabb, amit egy énekes tehet. […]”
musical • 1172014-07-13 13:56:05
Bevallom, nekem sem "jön be" Dolhai hangja, hangszíne, énektechnikája, és nekem is fenntartásaim vannak hangképzését illetően is. Ezért is, operaénekesi irányultságát nem tudom mire vélni. Alkalmasságát ehhez sok minden megkérdőjelezi. A meglévő hangi tudás és színpadi ismeret önmagában kevés és a megfelelő hangképzési ismereteket csak úgy egyik napról a másikra nem lehet megszerezni, elsajátítani. Sok pályatárs kemény tanulmányokat folytat(ott) a Zeneakadémián, operaénekes szakon is, hogy előbb kis szerepekben bemutatkozhasson az Operában. Persze szerencse dolga is, kiből mi lesz, megváltozott szerepkörében mire lesz képes, a műfaj- és/vagy hangfaj váltásokkal megbirkózik-e. Eddigi próbálkozása a Parasztbecsületben eléggé vegyes visszhangot kapott. Hiába van rajongó tábora, ott is megoszlottak erről a vélemények. Erre a nem egyöntetű értékítéletre alapozva hozna meg ilyen lényeges szakmai döntést?

Ha tényleg így gondolja a „hogyan tovább?”ot, igen komoly önvizsgálat kellett ehhez, és szakmai korrepetitorok egyöntetű meglátása és „jóváhagyása”. Vagy önfejűen figyelembe sem vette az esetleges józan „eltanácsolást” az ötletétől, és megy tovább a saját feje után…

Ismerve eddigi énekesi produktumát, nem hinném, hogy műfajváltása hasonlóan sikeresen fog alakulni, mint történt például László Boldizsár esetében, aki a Cotton Club Singers együttes frontembereként tevékenykedett, és másfél évtizednyi működés után, onnan nyergelt át az opera világába, hogy immár tenor főhősöket alakítson a színpadokon. Úgy tűnik, mára őt el- és befogadta a szakma. Ilyen fordulat keveseknek jön össze.
Félek, Dolhaira - remélt új szerepkörében - nem vár a másik tenoréhoz hasonló ívű operai karrier. Tudom, L.B. indulását is sokan kétellyel fogadták, alkalmasságát megkérdőjelezték. Lehet, hogy D.A. is ebből indul ki, és arra gondol, idővel neki is mindez megadatik, megszeretik majd. Megszerzi, elsajátítja az operaénekléshez szükséges képességeket, könnyedén megy majd a váltás. És elismerik őt is. De szerintem ők ketten teljesen eltérő, más habitussal, más hangszínnel, más technikával rendelkező énekművészek, pályájuk indulása is különböző zenei műfajhoz kötődik, kevés a közös bennük, így összehasonlításuk tévútra vezetne…

Nem tudom, ki hogy van vele, Dolhai művészetét már az operettben is elég kevésre tartom. A bonviván, sőt operai szerepkörben akkor már inkább Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Boncsér Gergely lennének azok, akiknek kiváló hangjuk valóban erre predesztinálja őket – és több esetben ezt a képességüket már volt módjukban, az operában is bizonyítani.

Megértem Dolhaiban buzog a becsvágy, ami értékelhető szempont, de tisztában kell lennie saját képességeivel és az elvárásokkal is. Ő ne tudná, hogy az opera "komoly" műfaj, generációk tanultak-tanulnak, hogy vágyuk beteljesedjen és egyszer az Opera színpadán megmérettessék magukat. Azt is tudom, voltak, akik a „könnyű” zenés műfaj felől érkeztek, és később elismert operaénekesek lettek. Dolhai Attila esetében ezt a perspektívát egyelőre nem tudom elképzelni. De ne legyen igazam!
Ha bölcs, D.A. saját műfajában, a musicalben elért népszerűsége eddigi töretlenségét nyilván nem fogja szem elől téveszteni... Rá fog egyszer jönni, jobb ha marad a jól bevált „kaptafánál” – ott csalódások nem érhetik.
musical • 1182014-07-18 09:53:17
Ma este nem operettel, hanem musicallel nyitja meg kapuit az immár hagyományos nyári mörbischi fesztivál, ami augusztus 23-ig a programján szerepel:

Seefestspiele Mörbisch – Anatevka
musical • 1212014-07-20 13:19:59
Frederick Loewe: My Fair Lady - ma este a második előadást láthatja a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata játékában.
musical • 1222014-07-23 19:01:52
MY FAIR LADY

Ki szavatol?

2014. július 23. -
• László Ferenc -
• Fidelio -

"A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér. A My Fair Lady világsikerének egyik titka a jó zene" - olvasható a margitszigeti előadás reklámszövegeiben a megállapítás, melynek első fele ugyan erősen vitatható a zenés színház közegében, ámde második mondatában valósággal lapidáris igazságot fogalmaz meg. KRITIKA

„Mert hát Frederick Loewe zenéje tényleg jó, mi több: remek; a székesfehérvári színház zenekarára (karmester: Kerényi Gábor) aligha mondhatunk nagyobb dicséretet annál, mint hogy muzsikusai érvényesen és stílusosan szólaltatták meg a legklasszikusabb Broadway-musical bécsi operettből és angolos fanyarságból lelkedzett zenéjét.”
musical • 1252014-11-03 12:44:02
Gyönyörködtetni, nem csupán szórakoztatni - Beszélgetés a hatvanéves Kocsák Tiborral

ARCVONÁSOK
|
MÉRTÉKADÓ 2014.11.02.
|
MARTON ÁRPÁD
2014. november 02., vasárnap 00:04

„Ünnep idején szabad egészen őszintének lennünk. És mert valakinek le kell ezt végre írnia, megragadom az alkalmat, hogy ünnepélyesen kijelentsem: ha a musical műfajának megvan a maga Kálmán Imréje, Kocsák Tibor az. Még azt is megkockáztatom: eredetibb, szerteágazóbb, újítóbb is az életműve az operettkirályénál. Az pedig, hogy sokszínűbb, vitathatatlan. Az operai Anna Karenina és Utazás, az örökifjú, melodikus A krónikás, az irodalmi levegőjét zenére váltó Légy jó mindhalálig, a vadromantikus Szegény gazdagok és a Kalkuttai Teréz anyát megéneklő, stílusteremtő Kiálts a szeretetért!, a sziporkázó Hófehérke, az operai módra sűrítő Abigél, a szimfonikus-enciklopédikus balett Az ember tragédiájából és a minden porcikájában színházérzékeny A vörös malom zeneszerzője olyan egyéni hangot alakított ki, amely nemzetközi viszonylatban is kivételes. Az utóbbi, nagylelkű „zenei tréfa" mutatja föl talán leginkább komponistánk mozarti vonásait: megrendítő elmélyültség és önfeledt játszadozás pazar elegyét. A kerek évszám alkalmat kínál a visszapillantásra és az előretekintésre.”
musical • 1262015-02-19 13:49:15

Billy Elliot – casting az Operában!

Opera.hu oldalán olvasható:

„Az Opera február 14-i Faust Báljának másnapján rendezett Morzsabálonvilághírűmusical-előadáshoz hirdetett castingot Ókovács Szilveszter főigazgató, Solymosi Tamás balettigazgató és Szirtes Tamás rendező. A jótékonysági gyermekelőadás előtt, a színpadon jelentették be: 2016 nyarán az Elton John által komponált Billy Elliot – a musicalcímű darabot viszik színre az Erkel Színházban. Keresik a főszereplőt.
A bejelentést közel ezer, a K&H Bankcsoport, aKlauzál Lions Club, valamint a TV2 által delegált hátrányos helyzetű gyermek jelenlétében tették meg az operaházi estély díszletében, a Jancsi és Juliska gyerekopera kezdete előtt. 2015. március 7-én és 8-án, valamint 14-én és 15-én az Erkel Színházban tartják azt a válogatást, amelyen jó fizikai adottságokkal, állóképességgel, ritmusérzékkel és jó énekhanggal rendelkező 9-11 éves fiúkat keresnek Billy Elliot szerepére.
A 2005–ben, Londonban bemutatott musicalt Szirtes Tamás rendezi.”
musical • 1272015-02-20 20:41:25
ARANY JÁNOS – SZARKA GYULA (GHYMES): TOLDI

A Pannon Várszínház előadása

Budapest Kongresszusi Központ
2015. április 22-én 19:00 órakor


A musical költemény alkotói és szereplői
Nagy koncertek emlékezete • 282012-02-01 19:43:35
Bartók Rádió, ma este 19.35: A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenye

Vez. Kórodi András

km. Andor Éva, Zempléni Mária, Seregélly Katalin, Leblanc Győző, Faragó András, Ütő Endre - ének, Kovács Dénes - hegedű, Ránki Dezső - zongora, Budapesti Kórus (karig. Margittay Sándor)

1. Bach: E-dúr hegedűverseny BWV. 1042. (Kovács)

2. Mozart: C-dúr zongoraverseny K. 467. (Ránki)

3. Beethoven: Kantáta II. József császár halálára (Andor, Zempléni, Seregélly, Leblanc, Faragó, Ütő, énekkar)

(Erkel Színház, 1978. szeptember 28.)

21.05 Hang-fogó
Nagy koncertek emlékezete • 292012-02-06 22:49:41

Holnap (kedden), a Bartók Rádióban:

12.05 Hangverseny délidőben
A mikrofonnál: Szlotta Judit

12.05 Jandó 60 - X/2. rész

A Magyar Állami Hangversenyzenekar játszik

Vezényel: Giuseppe Patané

Km. Jandó Jenő – zongora

1. Kodály: Galántai táncok

2. Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny

ráadás: Liszt: I. elfelejtett keringő (Jandó)

3. Dvořák: IX. (Újvilág) szimfónia

(Zeneakadémia nagyterme, 1983. április 22.)
Natalie Dessay • 152005-10-12 11:15:44
Úgy van, utolérhetetlen, akárcsak Az Orfeusz az Alvilágban színpadi (DVD-is kijött) változatában.
Natalie Dessay • 922005-10-14 11:06:29
Erről jut eszembe, szokás még olyasmit is kiabálni, hogy "bravissimo"? Vagy ez már túl hosszú?
Natalie Dessay • 3842005-11-19 22:21:40
A Bartók Rádió - december 4-én 14:05 órától közvetítésre kerülő - "Új lemezeinkből" című összeállításában Rollando Villazon Massenet (Cid, Manon, Werther - két részlet, Lahore királya, Grisélidis, Róma, Le mage 'A jós') és Gounod (Rómeó és Júlia, Faust, Polyeucte, Sába királynője, Mireille) operáiból énekel. Közreműködik a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, vezényel Evelino Pido. A felvétel 2004. márciusában készült a Francia Rádió Stúdiójában.

A Manon-részletben Manon, Des Grieux jelenete és az Álomária hangzik el a II. felvonásból, Villazon partnere Natalie Dessay.
Natalie Dessay • 5312006-04-14 00:10:52
Most végeztem az egésszel. Fantasztikus! nagyon köszi, tényleg szuper vagy!
Natalie Dessay • 8592006-09-03 23:46:43
Kérdésedre részletes választ kaphatsz Fodor Gézának a Muzsika szeptemberi számában írt elemzésében: "Le chef-d'oeuvre inconnu" - francia operák DVD-n (3).

Négy Hoffmann meséi- felvételről ad kimerítő beszámolót, előtte az opera keletkezésének történetéről szól,majd a különféle változatok ismertetése következik - igen alapos "dolgozat".
Natalie Dessay • 9222006-09-08 08:50:01
Ma este a Mezzón Stravinsky Csalogánya Dessayval!
Natalie Dessay • 9242006-09-08 09:44:25
Nincs gond,mert a csatorna nyilván még ismételni fogja.
Natalie Dessay • 9532006-09-13 17:18:25
FRushi, Te nagyon hajtasz az ezerre. Látom!
Natalie Dessay • 9772006-09-21 12:20:05
Oda talán nem fogsz elutazni?!
Natalie Dessay • 13312006-11-29 10:09:46
Bartók adón most délelőtt 11.17:

Natalie Dessay operaáriákat énekel

1. Mozart: A varázsfuvola – Az Éj királynôjének áriája, II. felv.,
2. Donizetti: Az ezred lánya – Marie áriája, II. felv. (km. a Les Eléments Kórus),
3. Thomas: Mignon – Polonéz (km. a Les Eléments Kórus),
4. Gounod: Mireille – Mireille keringôdala
Natalie Dessay • 13432006-11-30 10:30:58
Nekem megvan a teljes opera CD-n, ha gondolod, átmásolhatom Neked.
Natalie Dessay • 13442006-11-30 10:32:59
Mármint a Mireille-t
Natalie Dessay • 13452006-11-30 10:33:51
De nem Dessay énekel rajta.
Natalie Dessay • 14892007-06-15 13:02:28
Tegnap este ment a Mezzón Haydn Teremtése; 2005-ös produkció, a szólisták: Dessay, Naouri, Groves; csodálatos, milyen szépségeket csiholtak ki a műből - és magukból! További ismétlések lesznek.

Haydn : La Création

Natalie Dessay, soprano

Paul Groves, ténor

Laurent Naouri, baryton

Collegium Vocale Gent

Christoph Siebert, direction

Ensemble orchestral de Paris

John Nelson, direction

Basilique de Saint-Denis, Paris, 28 mai 2005
Natalie Dessay • 14912007-06-15 14:27:50
Éppen most megy (13.50-kor kezdődött el).

De még június 17-én 17 órakor és július 1-jén 4:45-kor (reggel)sugározza a Mezzo-csatorna.
Natalie Dessay • 15492007-10-06 17:47:11
Nagyon, nagyon, nagyon jó hírem van:

a Mezzo október 20-án este leadja Massenet Manonját, a főszerepekben
Dessay és Villazón!!! Vezényel Pablo Perez
A barcelonai Liceu színház előadása, 2007.

Másnap. vasárnap du. a csatorna ismét műsorra tűzi a felvételt!
Natalie Dessay • 15532007-10-21 10:13:08
Tegnap este 20 perces késéssel kezdődött el a Manon sugárzása, mert előtte egy rém érdekes dokumentumfilmet vetítettek Dessay és Villazón színpadi próbafolyamatáról. Emiatt miszont a DVD-felvétel programozott időzítése hiábavaló volt a részemről, bosszúságomra az opera vége, 20 perc, lemaradt. Így ma du., az ismétléskor, "hozzáragasztom" a végét... Óriási előadás, szuperélvezet annak,aki éátta-látja a közvetítést!!!
Natalie Dessay • 16892008-11-27 00:04:58
A Mezzo több ízben leadta, én onnan vettem fel DVD-re... Ha a boltban már nem találkozol vele, szívesen felajánlom segítségemet és átírom Neked.
Natalie Dessay • 17882013-08-10 23:28:27
Natalie's Biggest Fan
Natalie Dessay • 17892013-09-20 12:18:29
A csodaszoprán visszavonul

Egy-két szereplés még és az utóbbi esztendők egyik legnagyobb koloratúr szopránja, a 48 éves Natalie Dessay, végképpen búcsút mond az opera színpadának.

Népszava, Várkonyi Tibor,Tegnap, 06:35

A San Francisco-i Examinernek adott nyilatkozatában közölte, október elejéig Toulouse-ban néhányszor elénekli még Massenet Manonját, másutt talán még Antoniát Offenbach Hoffmann meséiben, utána csakis a prózai színpad. A titka a különös döntésnek, hogy Dessay eredetileg is színésznőnek készült, amikor először tűnt föl a daljátékok világában, meseszép hangja mellett az tette szupersztárrá, hogy élő karaktereket formált Verdi, Donizetti és mások hősnőiből
Natalie Dessay • 17932013-09-22 10:30:54
Ő is egyike azoknak a legnagyobb - még aktív - énekesegyéniségeknek, akit még nem láthattunk-hallhattunk az Operában!
Natalie Dessay • 17952013-10-02 12:39:44
Natalie Dessay kényszerpihenője előtt még kiad egy lemezt

Grund
Forrás: MTI
MNO, 2013. október 01., kedd 20:38

"A világhírű szoprán, Natalie Dessay hangszálproblémái miatt három évig színpadi szünetet tart, de október végén megjelenik új CD-je Entre elle et lui címmel.

Október közepéig még több Massenet Manon-előadáson lép fel az énekesnő, Charles Castronovo, Budapesten is ismert amerikai–olasz tenor oldalán. Utána, mint bejelentette, két-három évre visszavonul az operaszínpadtól.

Döntése hátterében a szerepkörváltás áll. – Lírai szoprán a hangom, de 48 évesen már nem énekelhetek többé fiatal lányokat. Ezért új terepet kell a magam számára felfedezni – fogalmazott."
Natalie Dessay • 17972015-02-26 22:07:33
Ahogy előre jelezte, a színpadtól visszavonul; mostanság - jobbára- koncertezik.

Hivatalos oldaláról – ami folyamatosan frissül -, mindent megtudhatsz.
Németh Judit • 72008-06-22 14:14:53
Ma Istenek alkonya és h-moll mise – két csodálatos darab, melynek műsor előzetesében Németh Judit neve szerepel.
A művésznő tudomásom szerint ma bravúrt visz véghez: délután és este mindkét produkcióban énekel! A 16 órakor kezdődő Wagner zenedráma első felvonásában elénekli a II. nornát, utána fogja magát, átrohan az V. ker. Váci utcai Szent Mihály templomba, hogy elénekelje Bach monumentális miséjében az altszólamot. A több mint kétórás mű után akár még vissza is érhet a Művészetek Palotájába, hogy a másik monumentális kompozíció végén ő is kiállhasson művésztársaival együtt a pódiumra meghajolni és fogadni a közönség köszöntését.

Kedves Németh Judit!

Örülök, hogy egy hete már hallhattam énekelni a tetralógia záró darabjában, és hogy most alkalmam lesz „másik énjét” is csodálni Bach remekművében!

Hadd fejezzem ki örömömet és köszönetemet a már kapott és - előre – az adni készülő sok élményért!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5342005-04-18 12:02:12
Április 21-én a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyének közönsége újszerű kísérlet tanúja lehet a Nemzeti Hangversenyteremben. Bartók Csodálatos mandarinja Kocsis Zoltán vezényletével ezen az estén "szimfonikus animációs” előadásban hangzik el. Ennek az összművészeti műfajnak az a lényege, hogy a koncertszerű formában felhangzó zenével egy időben animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg a zenekar mögötti vetítővásznon. A képsorozatok alkotója M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára. A hangverseny első részében elhangzik Beethoven Opferlied című darabja Szabóki Tünde szopránszólójával és Schumann a-moll zongoraversenye a nagyszerű német zongoraművész, Alexander Lonquich közreműködésével. (Népszava)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5532005-07-06 12:16:50
Ne mindig csak olyan "komoly" dolgokról essék itt szó. Szombaton este nyolc órától a hatvanas-hetvenes évek sztárzenekara, a The Temptations és a kísérőnek választott legendás (ének)együttes, a Supremes közös koncertet ad a hangversenyteremben. Anno, ugyancsak együtt léptek fel és teremtették meg azt az egyedülálló hangzásvilágot, amely az "eredeti" soul- és funky - nótákkal olyan nagy népszerűségnek örvendtek szerte a világban, amivel annyi hívet szereztek maguknak azokban a "ködbe veszett időkben". Azzal meg ne törődjünk, hogy az új felállásukban már alig maradt hírmondó az eredeti „fogat”-ból, állítólag garantáltan azt a minőséget és azokat a slágereket kapjuk, amiért egykor az akkori fiatalok annyira lelkesedtek. Lehet menni nosztalgiázni.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5702005-09-23 08:40:02
Ma használják először a Nemzeti Hangversenyterem zenekari árkát. A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik itt először.

A program olvasható a "mai ajánlat"-ban.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5712005-10-07 10:40:43
Megvalósuló álom

Nemzetközi Wagner- fesztivál lesz Budapesten

(Pallós Tamás, Új Ember, 2005. október 9.)

Szeptember végén a Richard Wagner Társaság által szervezett pódiumbeszélgetésen jelentette be Fischer Ádám karmester (aki a napokban kezdte meg működését a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén), hogy 2006-tól a Művészetek Palotájának hangversenytermében minden év júniusában Budapesti Wagner-napokat szerveznek a Magyar Rádió zenei együtteseinek, valamint világhírű hazai és külföldi előadók közreműködésével.

Fischer Ádám mint jeles repertoár-karmester az elmúlt három évtizedben bemutatkozott már a világ minden jelentős zenei központjában, gyakori vendége a bécsi, a zürichi és a müncheni operaháznak. A művész folyamatosan bővülő, gazdag diszkográfiájából feltétlenül említést érdemel Goldmark Sába királynője című operájának első, teljes lemezfelvétele. Fischer Ádám
1987-ben Kismartonban megalapította az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart: velük vette fel az osztrák mester összes – több mint száz - szimfóniáját, de állandó kapcsolata van a dán rádió zenekarával is: amellyel Mozart ismert és kevésbé ismert színpadi műveiből indított sorozatot.
A karmester 2000-től az idei esztendőig a mannheimi Operaház zenei vezetője volt. 2001-ben e német társulattal adta elő Wagner Trisztán és Izoldáját a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A produkció nemzetközi visszhangjának köszönhetően Fischert még abban az évben meghívta Wolfgang Wagner a Bayreuth-i Ünnepi Játékokra, ahol a váratlanul elhunyt Giuseppe Sinopoli helyett (négy nyáron át) dirigálta A nibelung gyűrűje tetralógiát. Az immár Wagner-interpretátorként is hírnevet szerzett magyar karmestert jövőre a Parsifal vezénylésére várják vissza a német fesztiválvárosba.
A Művészetek Palotája csodás akusztikájú „mobil” hangversenytermének kiváló adottságait kihasználva Fischer Ádám – az épület tervezőjével, Zoboki Gáborral összefogva – egy budapesti Wagner-fesztivál szervezésébe kezdett. A merész álom megvalósulni látszik: Fischer vezényletével, a Magyar Rádió Ének-és Zenekarának közreműködésével 2006. június 10-én és 17-én Wagner teológiai mélységű „fennkölt ünnepi játékát, a Parsifalt mutatják be – részben szcenírozott formában –a hangversenyterem színpaddá alakított pódiumán. A főszerepekre Christian Franz, Németh Judit, Matti Salminen és Günther von Kannen személyében világhírű Wagner-énekeseket szerződtettek.
Az előzetes tervek szerint 2007 júniusában a Rajna kincse és a Walkür, 2008-ban pedig – Siegfrieddel és Az istenek alkonyával kiegészülve – a teljes Ring-ciklus szólal majd meg a Nemzeti Hangversenyteremben.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5892005-10-08 13:06:24
Úgy látszik, mindenki figyelmét elkerülte a hírben, hogy a Wagnereket nem operaházi zenekar és énekkar, hanem a rádió zenekara és énekkara fogja prezentálni. Hiába a nagyszerű és tapasztalt Fischer Ádám ül vagy áll a pulpitusnál, s hiába kiváló muzsikusokból tevődnek össze az együttesek, akik ugyan már játszottak imitt-amott opera-gálákon részleteket, meg nagy ritkán vettek fel velük operákat is lemezre, azért itt egy teljes Parsifalt és egy teljes Wagner- ciklust mégsem lehet és illik meg szabad majdan blattolniuk. Tehát óriási feladat hárul Fischer Ádámra, hogy ezt a grandiózus vállalkozást hazai, nem operás (zenekar, énekkar) erőkből színvonalas, élményszerű előadásokban megvalósítsa.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 5912005-10-08 13:29:53
Esetleg az egyes szólamokba kölcsönvesznek operás erőketis.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 6072005-10-16 14:34:00
Mostanában egyre inkább bosszankodva olvasom az egyes kritikusokat meg újságírókat, vagy hallgatom a rádióban a műsorvezetőket, akik ajánlásaikban, előzeteseikben, fel-és lekonferálásaikban következetesen MÜPÁ-znak vagy Művészetek Palotáját emlegetik akkor, amikor a koncert helyszíne konkrétan a Nemzeti Hangversenyterem. Bezzeg a Fesztivál Színház vagy a Modern Művészetek Múzeuma esetében nem mossák össze a gyűjtő címkével. Talán szégyellik leírni vagy kimondani azt a szép magyar szavunkat, hogy "nemzeti"? Úgy látszik már sokallják:. van Nemzeti Színházunk, Nemzeti Filharmonikus Zenekarunk, Nemzeti Énekkarunk; minek nekünk annyi "nemzeti"! Ha lehet, inkább használjuk a Művészetek Palotáját… - mondják és gondolják.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7032005-11-22 15:34:26
Egy hónapos a cikk, de most is aktuális a tartalma.

2005.10.10
Opera mindenkinek

– Szegény, aki nem szereti az operát, gazdag, aki szereti – hangoztatta a Művészetek Palotájában vasárnap Pál Tamás karmester az Opera mindenkinek című sorozat nyitó napján.

Az összesen négy előadásból álló sorozat első napján Giuseppe Verdi Rigoletto című művének keresztmetszetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Miért énekelnek? Mi is az az opera? Ezekre a kérdésekre akar a sorozat választ adni, elsősorban a fiatal, az opera műfajával még csak ismerkedő korosztályoknak, s persze az őket az előadásokra elkísérő idősebbeknek.
A nyitó előadáson Verdi Rigolettója volt az elemzés tárgya. Pál Tamás karmester, a sorozat spiritus rectora a Színművészeti Főiskola első éves hallgatói segítségével felidézte az opera szövegkönyvének alapjául szolgáló színdarabot, Victor Hugo A király mulat című drámáját. (Valentin Titánia Bianka avagy Blanche, Hajdú Melinda Magelone, Fejszés Attila Ferenc király és Kis Domonkos Márk Triboulet szerepében.)
Miközben hallgatóságának figyelmét ráirányította a párhuzamokra, „természetesen” azt is igyekezett bizonyítani, mennyivel teljesebb és kifejezőbb a dráma zenében és énekben előadva. Elhangzottak az opera talán legismertebb áriái, előbb Hugo drámájának szövegével, majd az opera műfajában. A legnagyobb sikert, derültséget az az összevetés aratta, amikor a színi főiskolások négyesére „ráparancsoltak” a tanárok – Marton Éva, a Zeneakadémia énektanszakának vezetője, illetve Vámossy Éva, a színművészetisek tanárnője -, hogy szövegüket egyszerre mondják el. A bábeli zűrzavar után következett az opera végkifejletéből Gilda, Maddalena, a mantuai herceg és Rigoletto (Fischl Mónika, Érsek Dóra, Vadász Dániel és Cseh Antal) négyese. A különbséghez a hallgatóságnak nem volt szüksége magyarázatra.
A vasárnap délelőtti és délutáni előadást követően – amikor a hallgatóságot kakaóra, teára, süteményre invitálták a házigazdák – Kiss Imre, a Művészetek Palotájának igazgatója arról beszélt, hogy sorozatukat több korosztálynak szánják, de a gyerekekkel kezdték. – „Féltem – jelentette ki -, hogy a közönség és a színpad nem fogja megtalálni a kontaktust.” A programról elmondta, hogy együttműködési megállapodásuk van a Zeneakadémiával, s kölcsönösen fogadókészek egymás ötleteire.
- Erről álmodtunk, hogy életet leheljünk egy új épületbe – vette át a szót Batta András, a Zeneakadémia rektora. – Ez a sorozat jobb, több egy ismeretterjesztő előadásnál, mert maga a darab beszél a közönséghez.
Miközben szabadkozott, hogy elragadta a lelkesedés, kijelentette: - Új korszak kezdődhet a zenei ismeretterjesztésben.
A Kossuth-díjas, világhírű énekesnő Marton Éva az elhangzottakat kiegészítve arról beszélt, hogy további cél „segíteni a fiatal művészeket, hogy ők is elérjék, amit én elértem”. Mint elmondta, a sorozat előadásain csak fiatal művészekkel dolgoznak, vidékről is meghívnak énekeseket. A vasárnapi előadás alkalmat adott arra is, hogy a Zeneakadémia növendékeiből álló zenekar saját iskolájuk falai közül kilépve szerepeljen közönség előtt.
Pál Tamás karmester, a sorozat művészeti vezetője ezúttal dramaturgként is jegyezte az előadást. A vasárnapi két előadást élete legizgalmasabb kétszer egy órájának nevezte. – Olyanba kezdtem, ami még nem volt, s akartam, hogy legyen – mondta. – Azt akarom szolgálni, hogy a szokásostól eltérő, leghatékonyabb módon vigyük közel az emberekhez azt a játékot, amit operának hívnak.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7362005-12-16 11:18:26
Záborszky már elég régóta bizonyítja nagyszerű, kivételes karvezetői-, karmesteri képességeit - és nemcsak az „istvánosok” élén. Mindenesetre én akkor figyeltem fel rá és adóztam először rendkívüli muzikalitása, tehetsége előtt, amikor 18 évvel ezelőtt első ízben volt szerencsém találkozni vele egy grandiózus előadás alkalmával. Erről szóltam már korábban a Berlioz-topicon. Hadd elevenítsem fel akkori élményem. A Szent István (akkor még I. István) Gimnázium zenekara és oratóriumkórusa előadásában - kiegészülve a Hunyadi János Zenei Általános Iskola Gyermekkórusával és a Rada Barnem Zenei Általános Iskola Gyermekkarával -, Róka István tenor szólójával és Elekes Zsuzsa orgonajátékával, Záborszky Kálmán betanítói munkája eredményeképpen 1987. november 13-án, a Zeneakadémián, Magyarországon először hangzott fel Berlioz Te Deuma. Az 1855-ös párizsi bemutató óta számos helyén a világnak szerepelt már, ám idehaza akkor szólalt meg a mű első ízben. Máig nem értem, hogy Berlioznak ez a ragyogó műve miért jutott nálunk 132 évig „mostohagyerekként” méltatlan elhallgattatásra. Mindmáig hálás vagyok Záborszkynak és csapatának, hogy ezt a remekművet, ezt a „programzenét” a zeneszerző elgondolásának megfelelően nálunk elsőként bemutattatta. Máig fülemben vannak a zúgó akkordok, a fortissimók, a crescendók és decrescendók; a hatalmas zenekar és az egyesített kórus szinte diadalittas „harci” muzsikája ugyanúgy hatása alá kerített, mint a harmadik és az ötödik tétel könyörgése és fohásza. Már akkor leszögeztem magamban, hogy minden elismerést megérdemel az a karmester, aki ezt a monumentális vállalkozást képes „amatőrökből” álló együttesei élén megvalósítani. Emlékszem, az elementáris hatásra, arra, hogy mekkora lelkesedést váltott ki belőlünk a romantika korszakalkotó nagymesterének e félelmetesen szép zenéje. A pódiumon és a nézőtéren, a földszinten és erkélyen helyet foglaló „tömeg” –ben, egyetlen ember nem volt található, aki ne felállva brávózott volna, és ne üvöltsön torkaszakadtából, meg ne dobogjon a lábával. Záborszky szerény ember, de jogos büszkeséggel mondta a siker, az ünneplések utáni egyik első nyilatkozatában: „az énekkar egyre jobban megerősödött, a sok gyakorlás meghozta eredményét. A zenekar pedig édesapám, Záborszky József keze alatt évtizedek óta kimagasló szinten muzsikál.” Csak megerősíteni tudom a karmester akkori szavait. Aki tanúja lehetett e monstre- előadás sikerének (akár muzsikusként, akár hallgatóként), szerintem máig nem elfelejthető élményben részesült. Tehát visszatekintve az időben, csak a legnagyobb szeretettel iránta tudom emlékeimből felidézni Záborszky Kálmán karmester személyét. Teljesen függetlenül attól, hogy az azóta eltelt közel húsz év alatt mi mást, milyen színvonalon, milyen apparátus élén, hol, mikor dirigált. Az engem vonatkozásában ért meghatározó első személyes pozitív érzületek mérföldkőnek számítottak az én romantika és egyházizene addigi sablonos bűvöletéből éppen kitörni készülő lelki-és ízlésvilágomat illetően.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7492006-01-14 11:27:49
Péntek 13-a szerencsét vagy szerencsétlenséget hozhat – terjedt el a misztika világában. Tegnap este a Nemzeti Hangversenyteremben megtartott Chopin - Rossini koncertet követően elmondhatom, volt részünk mindkettőben.

Jandó Jenő az e-moll zongoraverseny első tételének második fő témájában – tőle szokatlan módon –memóriazavarba került és leállt; döbbenetes és kínos pillanatok voltak, majd Antal Mátyás karnagy - aki ezúttal karmesterként is funkcionált- és a zongoraművész gyors konzultációja után folytatódott a koncert. Jandó a tétel végén a közönség felé fordulva elnézést kért. Chopin varázslatos kompozícióját így sajnos nem a tőle mindig megszokott briliáns játékában gyönyörködhettük végig; végig valami bizonytalanságot éreztem a játékában, mintha nem készült volna fel eléggé a műből: a kotta is előtte volt, folyton lapozta. Figyeltem közben oldalt, a páholyban helyet foglaló Takács Tamara arcát; mennyire szorított a férjéért – minden lejátszódott az arcán… Az előadás végén így is megkapta rokonszenvünktől kísérve a tapsot, de nnek erejéből kicsengett, a művész is érezte, hogy ez nem az ő napja volt.
Szünet után Rossini Stabat Materét adta elő a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. A népszerű Rossini-oratórium zenéje, harmóniái, a dallamvilága, az őszinte áhítatának néha színpadias pátosszal vegyített kifejezésformája mindig hatásos és megragadó. Tulajdonképpen Rossini műve és Kolonits Klára miatt jöttem el a hangversenyre, és egyikükben sem csalódtam. Igaz, ez a darab sem ment le hiba nélkül, hiszen a negyedik – Pros peccatis tétel zenekari bevezetésének elején megszólaló dobütések, a csellók és a fúvósok összhangja hibázott, ezért az első taktus után Antal leintette a zenekart, és elölről kezdték a tételt, ami nem más, mint egy nagyon szép basszus-ária. (Mintha a bécsi újévi Strauss - hangversenyen lettem volna, amikor a Kék Duna keringő első hangjai után leinti a karmester a zenekart, hogy elmondhassa hagyományos jókívánságait…. na, ez utóbbi itt elmaradt.) A szólót, operaházunk fiatal művésze, Hámori Szabolcs szólaltatta meg, akinek van még mit fejlődnie az oratórium-éneklés területén – is. Amúgy szép hang, de nincsenek meg a mélységek és a magasságok, a hang erejét is kevésnek éreztem, viszont könnyed világos basszusa technikásan, a dinamikai előírások szem előtt tartásával szépen szólalt meg. Biztos vagyok benne, hogy a most még csak ígéretként számon tartott tehetséges művész még sokra viszi! Előtte az élet. Ottokar Klein a híresen nehéz Cujus animam kezdetű tenoráriát a végén a híresen nehéz, magas Deszig vezeti, azonban adós maradt a biztos magassággal és hajlékonysággal, ami különösen a strófát lezáró kadenciánál alapkövetelmény. Wiedemann Bernadett alt szólamát ezúttal is magabiztosan hozta, csak interpretációjából hiányzott az a fajta elvárható átszellemültség - főleg a hetedik tételben (Fac ut portem…- egy rövid lírai cavatina) - , ami nélkül az egész produkciója kissé fásultra sikeredett… Ezzel szemben Kolonits Klára – aki minden tekintetben kiemelkedett a szóló kvartettből – gyönyörű szép lírai hangján, szinte belefelejtkezve a kotta hangjegyekbe, mélységes áhítattal énekelt. Amikor a nyolcadik tételként a kóruskíséretes szoprán áriájára került sor (Inflammatus….), mintha maga a Szűzanya szólalt volna meg a mennyei angyalkarban!... S ha kissé levetkőzné az ide nem való primadonna- külsőségeket (öltözet, smink, arcjáték, keresztbetett lábak), akkor a háttérbe kerülne az, ami most az előtérben kissé tompította az én üdvözültségemet…
S a végére hagytam az est egyértelműen legnagyobb sikerét aratott vegyes kórust. Amit Rossini művében előadtak, bemutattak, ahogyan zenekari kísérettel vagy anélkül: a cappella (az ötödik és a kilencedik tételben) tételekben prezentáltak, csak fejet hajtani lehet. Ami szépet csak el lehet mondani és képzelni, az mind benne volt a kórusban. Ha kellett pianók, ha kellett sistergő fortissimók, a dinamikai skálán elképzelhető összes színárnyalatok, minden megtalálható volt énekükben; és az oratórium utolsó tizedik tételének kettős fúgája egyszerre dicséri a Nemzeti Énekkart, a karnagyát, Antal Mátyást, és magát a zsenit, Rossinit.

Összességében szép, emlékezetes koncertélmény részese lehettem. Csak azt a két bakit tudnám felejteni!
Továbbra is amondó vagyok, ajánlanám a szerkesztők, szervezők és a rendezők figyelmébe javaslatom: a jövőben jobban figyeljenek oda a naptárra, s péntek tizenharmadikát inkább hagyják meg szabad napnak. Biztos, ami biztos…
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7562006-01-14 13:50:26
Amint említettem, Jandó elnézést kért a közönségtől. Ez nem elég? Egyébként abban igazad van, a zenekar sem igazán volt a helyzet magaslatán. Talán, ha Ligeti vezényelt volna, más eredmény születhetett volna? Ki tudja.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7572006-01-14 13:58:10
Miért ne előzhetné meg? Csak akkor már nem Trabantnak hívják, hanem Ferrarinak BMW7-nek vagy Lamborghininek. Ezek mellett persze továbbra is elismerjük a már jól bejáratott Merzedes értékeit.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7582006-01-14 14:21:12
Egyetértek. Emlékszem a Mezzón leadott Verdi Requiem próbára, amelyen Abbado instruálta a legendás nagyságokat; Caballé is bizony rontott - a körülöttük lévők nagy derültségére.

Még valami. A műsor kezdete előtt egy hölgy jelent meg a dobogón, ki bejelentette, hogy a Nemzeti Hangversenyteremben most először szólal meg az a vadonatúj koncertzongora, amely a Fazioli cég terméke. És ismertette a hangszer főbb paramétereit. Utána néztem neten magam is: ezt találtam róla. A Fazioli-zongorának nem a szokásos kettő, hanem négy pedálja van: az egyik pedál zengeti a hangot, a másik kissé tompítja, a harmadik, az úgynevezett "una corda" ("egy húr"), azaz a billentyű leütésekor megzendülő három, egyforma hangmagasságra hangolt húr közül csak egy megszólaltatását teszi lehetővé, s végül a negyedik pedál arra való, hogy bizonyos regiszterben egy dallamot kiemeljen.
A Velencétől 60 kilométerre lévő Fazioli-gyár közelében fekszik az a lucfenyő erdő, amelyben állítólag egykor maga Antonio Stradivari választotta ki hegedűihez az alapanyagot és ebből az erdőből származik a Fazioli-zongorák rezonánslapjának fája is.

Jandó művészete szerintem is kibír egy ilyen gikszert - emberek vagyunk, nem gép - és remélhetőleg nem lesz mérvadó ómen ez az újdonsült Fazioli-termék.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7632006-01-15 09:48:58
Jandóra visszatérve az is nagyon rokonszenves emberi megnyilvánulás tőle, hogy amikor Takács Tamara énekel, fellép valahol, előadás, koncert,oratórium, mindig elkíséri, még a próbákra is. /De ez kölcsönös, Tamara is ott van férje minden előadásán - mint ezúttal is láthattuk.) Ez ma is így van. Kedves emlékeim közé tartozik, hogy kórusunkkal éppen készültünk egy Mozart-mise bemutatójára, amiben Tamara is énekel, párja is vele volt, és egyszerre kiderült, hogy az aktuális orgonista nem tudott eljönni a próbára; mi sem volt természetesebb, hogy Jenőt kértük fel kisegíteni - üljön be az orgonapadra és játsszon. Azonnal kötélnek állt, bár többször hangsúlyozta, hogy nem igazán ért a hangszerhez; olyan profin zenélt, hogy utána még kerestünk számára alkalmakat, hogy megismételhesse örömünkre ezeket a "beugrásokat".
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7642006-01-17 14:03:42
A Népszabadság mai számában olvasható Fáy tollából a "hivatalos" kritika a Chopin-Rossini-koncertről. A neten is megtalálható az online oldalon.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7672006-01-20 19:38:53
A Magyar Kultúráért a Magyar Kultúra napján, janur 22-én:

A nagyszabású rendezvény - amelyet a Németh László Kulturális Alapítvány szervez - vasárnap este hét órakor kezdődik a MüPa-ban.

A szervezők szerint a rendezvény méltó emléket állít annak, hogy a magyarság megtartotta kultúráját ezer éven át a Kárpát-medencében.
A magyar kultúrát az ünnepségen

Dohnánnyi Ünnepi nyitánya,
Brahms: Magyar táncok és
Kodály: Galántai táncok

című műve, valamint
a határon túli színházak művészei által bemutatandó irodalmi műsor jeleníti meg.

Közreműködnek a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészei.

Rendező: Vidnyánszky Attila.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát és a Danubia Szimfonikus Zenekart
Győriványi Ráth György vezényli.

A köszöntőt Pálinkás József, az ünnepi beszédet Orbán Viktor mondja.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7702006-01-21 09:57:51
Páratlan szimfonikus körkép
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7722006-01-21 14:29:37
Kérlek, kedvedért összefoglalom.

2006. január 23. és február 28. között Magyarország tizenhárom szimfonikus zenekara lép fel a Nemzeti Hangversenyteremben, koncertjük műsorán 20. vagy 21. századi magyar kompozíciók is szerepelni fognak.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7952006-03-09 09:44:08
Nyitott, beavató, különleges
A Művészetek Palotájának egy éve
Népszabadság • Szemere Katalin • 2006. március 8.

Jövő kedden lesz egy éve, hogy megnyitott a Művészetek Palotája (Műpa). Mint a tegnapi sajtótájékoztatón Kiss Imre vezérigazgató kifejtette, a hasonló épületeknél szokásos 1-1,5 évnyi beüzemeltetés helyett két hónap alatt "bepróbálták" a házat.
Kívülről úgy tűnik, mintha minden rendben menne, noha nem egyszerű egy ilyen típusú intézmény működtetése. Hozzátette: az építtető cég vezetőjének, Demján Sándornak a koncepciója egyelőre nem valósult meg, miszerint a palota mellett kongresszusi központ és szállodák épüljenek. Jelenleg a Műpa és a szomszédos Nemzeti Színház is építési területen működik.
Kiss Imre szerint szükség van magas kultúrára, felelőtlenség ezt elvitatni, mint teszi ezt néhány politikus. Az újságírói kérdésre, hogy Bozóki András kulturális miniszter kiáltványára utal-e, a vezérigazgató kifejtette: azért nem említett nevet, mert nem veszekedni akar, hanem a véleményét fejti ki.
A szervezési igazgató, Csonka András arról szólt, tavaly 565 kulturális rendezvény volt a Műpában, ebből 229 saját szervezésű. Megközelítőleg 700 ezer ember kereste fel a házat. Elkészült a Nemzeti Hangversenyterem orgonája, a beavatási koncertek április elején-közepén lesznek, az avató gála május 22-én.
A palota március 14-én nyitott nappal ünnepli évfordulóját. Lesznek kulisszaséták, orgona-, esztétikai és akusztikai bemutatók, koncertek, vetítések, nyitott próba. Az idén 107 saját rendezésű komolyzenei hangversennyel készülnek, majd' 40 gyermekprogrammal, több mint 60 világzenei és dzsesszesttel, 150 táncelőadással. A zenei unikumok egyike Jessye Norman dalműsora május 16-án, majd az Orchestre des Champs-Élysées koncertje. Műsorra kerül a Don Giovanni a Theater an der Wien és a prágai Marionett Színház előadásában, és rendeznek Wagner-napokat is.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 7982006-03-10 13:17:44
Végre eljutottam egy Mosonyi Mihály-koncertre is! Korábban a rádióból több mindent hallgattam már a méltatlanul elfeledett zeneszerző oeuvrejéből, és mindig belelkesültem azokon. A Hungarotonnál néhány műve – egyházi darabok – kiadásra került az elmúlt években, de csak most történt rá kísérlet, hogy élő hangverseny keretében felcsillantsanak valamit a meglepően tartalmas és sokrétű életmű (ránk maradt 118 alkotás) értékeiből, több műfajban is, egy estén. Azt hiszem, nem csalódtunk, akik tegnap este jelen lehettünk a Nemzeti Hangversenyteremben, és Scholcz Péter – a Hollandiában élő zenetörténész-karmester, Mosonyi-kutató - zenei irányításával, kinek érdeme, hogy ez a koncert létre jöhetett, bele pillanthattunk egy magyarrá vált német származású, a romantika korában élt alkotóművész és zenekritikus, az első magyar zenei szaklap alapítója, szerkesztője, más-más műfajú kompozícióiba. Eredetileg Brand volt a családi neve az 1815-ben Moson-vármegyéhez tartozó Boldogasszonyfalván (ma Ausztriához tartozik:Frauenkirchen) született zeneszerzőnek, aki 1842-től 1870-ben bekövetkezett haláláig mindvégig Pesten élt és dolgozott, aki jó barátságba került többek között Erkellel és körével, valamint pesti tartózkodása alatt Liszttel és Wagnerrel is megismerkedett, kikért lelkesedett, kik mindvégig nagy tisztelettel voltak műveik propagálója iránt, tehát a megbecsülés kölcsönös volt. A tartalmas műsorfüzetből bőséges ismereteket kapunk Mosonyi Mihály életéről, alkotói pályájáról, főbb műveinek keletkezéstörténetéről, azok értékeiről, magáról a korról, a neves magyar kortársakhoz is fűződő kapcsolatáról, az Emlékesten felhangzó művekről és a fellépő művészekről. Itt annyit azért érdemes idézni egyik 1860-as cikkéből: „Nem tehetek róla, de én azt hiszem, hogy a Gondviselés mintegy ujjal mutatott reá, hogy a magyar zenének művészi értelemben vett kifejlesztése által (a német, olasz s francia zeneirály s iskolája mellett) teremtsük meg a 4-ik világhírű írmodort is: a magyart.”
A magyar muzsikusra emlékező hangverseny első számaként az 1860-ban komponált Ünnepi zene című műve – olyan nyitányféle - hangzott el, amit a Nemzeti Zenede (később Liszt nevét viselő Zeneművészeti Főiskola tanárképző intézeteként funkcionáló intézmény elődje) fennállása 25. évfordulójára írt. Érdekes kompozíció, rokoníthatnám Erkelnek az 1887-ben írt Ünnepi nyitányával. Mindkettőben a magyaros szellem dominál, és érdekes, hogy mindkét zeneműbe belekomponálta szerzője Egressy Béni Szózat-megzenésítésének közismert dallamrészletét. Egyébként Mosonyi zenéjét a bemutatón Liszt Ferenc vezényelte. Második számként a műfajban egyetlen versenyművét, az e-moll zongoraversenyt hallgathattuk meg, a szólista Jandó Jenő nagyon tetszetős, hatásos előadásában, melynek során jól összedolgozott, az egész estén játszó, az itt kísérő szerepet betöltő Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. Az 1844-ben született mű –amelyet csak halála után mutattak be - a zeneszerzőnek időben harmadik jelentősebb alkotásának számít, igazi romantikus, áradóan dallamos zene, és a kor stílusismeretéről tanúskodik. Ennek a kompozíciónak érdekessége, hogy Lisztet megelőzve a versenymű három tétele megszakítás nélkül követi egymást. A komponált nagy formát a tételek hangnemi és témarokonsága kapcsolja egybe. Szünet után Mosonyi Mihály egyházi zenéjével ismerkedhettünk meg. Alkotói korszakának elején több egyházi művet, miséket írt, így a most felhangzott I. (C-dúr) mise is az 1840-es évek elejéről való. Egy évvel később ehhez a miséhez kórusra és nagyzenekarra írta a Jubilate Deo gradualet, ezt is hallhattuk, ugyanis rögtön ezzel kezdődött a második rész programja. E rövid lélegzetű alkotás után egyből felcsendült a Nemzeti Énekkar, a zenekar előadásában a mise Kyriéje, és a kórus énekéhez csatlakozott a négy énekes szólista is: Kertesi Ingrid, Lukin Márta, Gulyás Dénes és Jekl László. Le kell szögeznem, Kertesi kivételével, a másik három énekművész hangja számomra erőtlenül szólt, mintha bizonytalanok lettek volna a kottaolvasásban és a belépéseiknél is… A zene maga fenséges, áhítatos, egyszóval gyönyörű. A romantika minden szépségét magán viseli. A mise erősségének tartom mind a hat (a graduáléval együtt hét) tételben hatalmas feladatot jelentő kórusos részeket. A Nemzeti Énekkar imponáló teljesítményt nyújtott ezen az estén. De ezt már megszokhattuk tőle. Az est karmestere, Scholcz Péter nagyszerűen fogta össze az együtteseket, mindvégig a háttérben maradt, hagyta érvényesülni az énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) és biztos kézzel, precíz beintésekkel irányította a zenei apparátusát. Azt hiszem, ezzel a szép koncerttel az összes fellépő művész, szólista méltó módon emlékezett Mosonyi Mihályra, s mi, a közönség pedig boldogan adtuk át magunkat e törekvés jegyében az élvezetnek és hódolatnak. Ugyanis csak rajtunk befogadókon múlik, hogy a feledés homályából kikerülve ez a zseniális zeneszerző mikor foglalja el az őt megillető jól megérdemelt helyét a magyar zeneművészek panteonjában.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8002006-03-10 15:34:32
Mosonyi Mihály

Kérdésedre több válasz is lehetséges. talán a legfontosabb: korának két nagyhatású és/vagy nemzetközileg elismert magyar zeneművésze elhomályosította őt; Erkel és Liszt árnyékában lenni sem utolsó dolog. De ennél magvasabb szempont, hogy a szokásos magyar belső széthúzás, rivalizálás, áskálódás ideig-óráig nem engedte fényhez jutni. Talán most elkezdődött valami. Ugyanaz játszódik le talán, hogy kellett egy Callas, aki felhívta a figyelmet az "elfeledett" belcanto szerzőkre és műveikre. A "mi Callasunk" ilyen értelemben Scholtz Péter személye lehet...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8012006-03-10 15:42:21
festmény
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8022006-03-10 16:02:07
1851-ben meghal szeretett felesége, akinek elvesztését soha nem tudta kiheverni. Zeneszerzőként hosszú időre el is hallgat, majd dalok és egyházi művek írásába kezdett. Ebből az időből származik a kiemelkedő IV. (A-dúr)-miséje – 1854.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8092006-03-24 17:48:25
Bartók Béláról nevezték el a Nemzeti Hangversenytermet a budapesti Művészetek Palotájában. Ezt Bozóki András kulturális miniszter jelentette be ma a zeneszerző születésének 125. évfordulójára meghirdetett jubileumi programsorozat nyitánya előtt.

Tehát a Művészetek Palotájában a koncertterem új, teljes neve:
"Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem".

Kérdezem, változtassam meg a topic címét? Vagy maradjon a régi?
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8122006-03-25 09:15:29
Rendben, akkor maradjon.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8572006-05-30 11:19:24
Rangos elismerés a Művészetek Palotájának
NOL • Népszabadság Online • 2006. május 29.
A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját - jelentették be hétfőn a Bangkokban tartott ünnepélyes gálán.
A díjat a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, az amerikai The Wall Street Journal és a FIABCI alapította. A FIABCI Prix d'Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. Maga az FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlan szakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert kimagasló ingatlanszakértők. A FIABCI Prix d'Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8832006-10-27 11:26:35
Meglepett, hogy a szervezők mindössze 1.100 Ft-ért próbálják rásózni a jegyeket Schönberg Guerre dalok közelgő előadására...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8872006-10-28 21:44:56
Azt nem tudom,de legutóbb a Károly körúti Alexandria könyvesbolt internetes kávézójában sikerült Liszt Szent Erzsébet legendája c.oratóriumára jegyet vennem.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 8902007-01-06 16:55:22
Hogy kissé életet leheljek a topicba, mazsolázok az éves műsortervből:


In memoriam FERENCSIK JÁNOS

Időpont: 2007.01.18. 19:30 - 22:00

Születésének századik évfordulóján

Műsor:

Bartók: Öt magyar népdal
Kodály: Psalmus Hungaricus
Wagner: Parsifal – Előjáték és Nagypénteki varázs
Wagner: A walkür – Wotan búcsúja és Tűzvarázs Richard Strauss: A rózsalovag – zárójelenet

Közreműködik:

Csavlek Etelka, Kertesi Ingrid, Ulbrich Andrea, Wiedemann Bernadett, Kelen Péter, Molnár András, Perencz Béla, Valter Ferenc - ének
A Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Szabó Sípos Máté)
A Magyar Állami Operaház Zenekara

Vezényel: KOVÁCS JÁNOS



Verdi: Don Carlos

Az operát félig szcenírozott előadásban két részben kapjuk

Időpont: 2007.02.03. 19:00 - 22:00

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar hangversenye
Közreműködik: Honvéd Férfikar (karigazgató:Drucker Péter), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)
Vezényel: Hollerung Gábor

II. Fülöp: Joakko Ryhanen
Don Carlos: Jean-Pierre Furlan
Posa márki: Szegedi Csaba
Főinkvizitor Peter Lika
Erzsébet: Szolnoki Fatime
Eboli: Wiedemann Bernadett


Miklósa Erika és vendégei: Joseph Calleja, Roberto Scandiuzzi - áriaest

Időpont: 2007.02.09. 19:30

Műsor:

Verdi: A végzet hatalma - nyitány
Verdi: Attila; Macbeth; Rigoletto - részletek
Donizetti: Lammermoori Lucia, Szerelmi bájital - részletek
Bellini: Az alvajáró, A puritánok - részletek
Km. : a MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Medveczky Ádám


A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara hangversenye

Időpont: 2007.02.10. 19:30 - 22:00

Mahler: VIII. szimfónia (Ezrek szimfóniája)

Vezényel: Fischer Ádám

Km.: Korondi Anna, Bátori Éva, Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila, Massányi Viktor, KOvács István


Kodály: Háry János

Időpont: 2007.04.01. 19:30

Km.: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Énekkara és Gyermekkórusa

Vezényel: Fischer Ádám

Háry János: Perencz Béla
Örzse: Németh Judit
Marci kocsis: Massányi Viktor


Renato Bruson Luna grófot énekel!!!

Verdi: A trubadúr - opera négy felvonásban

Időpont: 2007.04.27. 19:00

Részben szcenírozott előadás olasz nyelven, két részben

Luna gróf: Renato Brusonű
Leonóra: Sümegi Eszter
Manrico: Alfred Kim
Azucena: Tichina Vaughn
Fernando: Szvétek László

Km.: A Kolozsvári Magyar Opera Zenekara és Énekkara
Vezényel: Medveczky Ádám
Rendező: Káel Csaba



Wagner: A rajna kincse - zenedráma négy képben, német nyelven

Időpont: 2007.06.07. 18:00 és
2007.06.09. 18:00

Wotan - Perencz Béla
Donner - Olaf Baer
Loge - Christian Franz
Alberich - Hartmut Welker
Mime - Herwig Pecoraro
Fasolt - Thomas Jeastko
Fafner - Jyrki Kormonen
Fricka - Németh Judit
Erda - Hanna Schwarz
Woglinde - Korondi Anna
Flosshilde - Schöck Atala

Km.: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Fischer Ádám
Látványtervező és rendező: Hartmut Schaeghofer


Wagner: A walkür- zenedráma három felvonásban, német nyelven

Időpont: 2007.06.08. 16:00 és
2007.06.10. 16:00

Siegmund - Christian Franz
Hunding - Polgár László
Wotan - Thomas Konieczny
Sieglinde - Michaela Schuster
Brünnhilde - Linda Watson
Fricka - Németh Judit

Km.: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Fischer Ádám
Látványtervező és rendező: Hartmut Schaeghofer


Világzenekar a Békéért

Időpont: 2007. szeptember 10. 19:30

Vezényel: Valerij Gergiev

Emlékkoncert Solti György halálának tizedik évforulóján


Verdi: A végzet hatalma

Időpont: 2007. szeptember 29. 19:00

Félig szcenírozott előadás



Gershwin: Porgy és Bess

Időpont: 2007. október 03. 19:00

Koncertszerű előadás

Km.: a Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Kovács László


Purcell: Tündérkirálynő - opera

Időpont: 2007. november 18. 19:00

Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának részleteivel

Részben szcenírozott előadás angol nyelven, két részben

Km.: Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György
Rendező: Káel Csaba


Schumann: Az Éden és a Péri -oratórium

Időpont: 2007. december 11. 19:30

A Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa

Km.: Bernarda Fink, Kate Royal, Mark Padmore, Timothy Robinson - ének

Vezényel: Simon Rattle
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 9312007-01-08 22:45:55
Kapható már az első félév összes programját tartalmazó füzet, benne a második félév előzetesével is. Ebből merítjük az információkat.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 9642007-06-08 09:33:51
Tegnap beyreuthi varázslat költözött be a MüPa-ba és kábított meg lelkesített egyszerre!... Fischer Ádám és az összes közreműködő csodálatomat vívta ki; nagyon várom a vasárnapi Walkürt is...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 9652007-06-08 09:34:17
"bayreuthi"
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 9862007-06-11 11:59:14
A rendezéssel nem foglalkozom, számomra Wagner nem operaszerző, műveinek inkább a drámai- szimfonikus töltetét emelem ki, az énekbeszéd és az ezernyi motívummal hozzákötődő, de önmagában is lenyűgöző zenéje köt le. Szerencsésnek érzem magam, mert az első Rajna kincséhez a második Walkürt társítottam. Mindkét előadást perfekt zenei-énekesi teljesítmények jellemezték. A második Wotan egészen más figura, mint az első - az utóbbi sokkal inkább meggyőzött. És meggyőzőbb interpretációban hallottam; ha mégis a rendezés oldaláról közelíteném meg a kérdést, alakítását teljesebb értékűnek mondhatom. Ezekután nagyon nehéz kivárni a jövő évi ismétlést és folytatást... Nagyon sajnálom azt az ismerősömet, aki invitálásomat azzal hárította el, a nyáron megy Bayreuthba, nem akarja, hogy befolyásolja bármi is majdani élvezetét, inkább lemond a pesti lehetőségről. Szerintem nagyot vesztett ezzel, hiszen szinte bizonyos vagyok abban, amit a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Fischer Ádám mesteri irányításával ezen a két estén megvalósított, annál a színvonalnál többet Bayreuth sem fog nyújtani neki. Művészi –zenei szempontból ez a produkció biztosan állni fogja a versenyt a Festspielhausban bemutatandó tetralógia első két darabjával. Az énekesekre ugyanezt mondhatom.

Nagyon jó ötlet volt Fischer Ádámtól a Wagner-fesztivál gondolata, hogy ehhez sikerült megnyerni a Művészetek Palotáját! És egyáltalán, érezzük magunkat úgy, s ez engem jogos büszkeséggel tölt el, hogy immár nekünk is van Bayreuth mintájára Wagner Ünnepi Játékunk!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10312007-10-18 09:50:43
Azt hiszem, én most kihagyom. Amikor legutóbb itt járt – a 2002. éci Tavaszi Fesztiválon, a Budapest Kongresszus Központban -, egy zenekari ária-estet prezentált (Bizet, Charpentier,Korngold,Berlioz, Cilea, Puccini és Catalani műveiből énekelt részleteket, km.: a MÁV Szimfonikus Zenekar Rabi Stapleton vezényletével), de nem voltam igazán oda a műsor-összeállításáért, és maguk az áriák sem nyújtottak számomra extra élvezetet! Sikere volt, kétségtelen, gyönyörűséges szép hangja és egyénisége, egzotikussága, kultúrája, az a megnevezhetetlen aurája, ami körülveszi, belengi, persze nem hagyja közömbösen hallgatóját... Biztosan ez nem lesz másként most sem!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10372007-11-28 09:25:00
Csajkovszkij-maratont rendeznek 2008. február 2-án Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban összesen tizenegy, egyenként 45 perces koncerten hallhatók a Csajkovszkij-életmű darabjai. A tervek szerint évente visszatérő eseménysorozat kezdete lesz az első maraton. (MR)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10662008-01-06 12:30:01
Első "hallható" élményem vele Gounod: Élet és halál c. oratóriumának rádiós közvetítéséhez fűződik, 1999-ből. Élő kapcsolás volt Németországból, az Eberbach Kolostorának Bazilikájából, Marcello Viotti vezényelt (aki később nálunk is vezényelte a művet), a Fraankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara mellett a Magyar Rádió Énekkara is közreműködött a koncerten.
Az oratóriumban Zoran Todorovichon kívül énekelt még Barbara Frittoli, Lidia Tirendi és Davide Damiani. Örülök, hogy sikerült audiokazettára felvennem ezt a csodálatos művet.

Tehát, ettől az időponttól kezdve „jegyzem” Zoran Todorovichot. Azóta élőben is többször volt „szerencsém” hozzá, általában kedvező benyomásokat tett rám. A holnapi vagy szerdai Pillangókisasszonyára mindenképpen szeretnék eljutni! Pinkertonjára is igen kíváncsi vagyok!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10792008-03-28 13:25:43
Roberto Alagna
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10802008-03-28 13:26:18
Pardon, ez nem az!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 10812008-03-28 13:27:58
Roberto Alagna
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11092008-04-24 14:32:24
Interjú Káel Csaba rendezővel
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11142008-04-28 16:12:09
Legfrissebb hír: Cecilia Bartoli az Operaházban, a Májusfesztivál 2009. április 29-i nyitókoncertje mellett fellép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is. Bartoli budapesti programját az Operaház a Művészetek Palotájával együttműködésben szervezi, ahol szintén koncertet ad az énekesnő. (kulturpart.hu)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11412008-05-31 23:58:57
Müpa jegypénztárában megkezdődött a 2009. júniusi Ring-bérletek árusítása.

A Művészetek Palotája és a Magyar Rádió együttműködésében, Fischer Ádám művészeti vezetésével és vezénylésével megvalósuló jövő évi Wagner produkciók időpontjai:


2009. június 11. csütörtök 18:00 - A Rajna kincse
2009. június 12. péntek 16:00 - A walkür
2009. június 13. szombat 16:00 - Siegfried
2009. június 14. vasárnap 16:00 - Az istenek alkonya
2009. június 18. csütörtök 18:00 - A Rajna kincse
2009. június 19. péntek 16:00 - A walkür
2009. június 20. szombat 16:00 - Siegfried
2009. június 21. vasárnap 16:00 - Az istenek alkonya
2009. június 26. péntek 16:00 - Parsifal
2009. június 28. péntek 16:00 - Parsifal

A tetralógiát tartalmazó bérletek ára: 8500,- 20060,- 37060,- 43860,- 50660,- Ft

Az ötödikként hozzá választható Parsifal-előadás bérletes ára: 2125,- 5015,- 9265,- 12665,- 14365,- Ft

A 2009. évi Wagner-előadásokra október 15-éig kizárólag bérletek válthatók, a készlet erejéig. Október 15-e után, a bérletben el nem adott helyekre vásárolhatók jegyek.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11422008-06-01 00:08:27
A tegnap esti Kocsis-ünnepi est programjának zenei megvalósítása nem hozott különösebben lázba. Úgy láttam, a közönség inkább azt várta, hogy mielőbb vége legyen az egésznek,hogy rohanjon az állófogadás paprikás krumlijához! Arra is várhatott egy darabig, míg a Sólyom László államfő, Kuncze Gábor és a "házi gazda" kint a folyosón elmondják röpke kis beszédjeiket; a tűkön álló tömeg nyomása miatt a szegény séftek a végül nem várták meg, míg a magasba tartott zászló jelzi nekik, hogy kezdhetik merni a kézben tartott tányérokba az illatozó ételt - beindult a Végzet hatalma effektus...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11552008-09-21 18:29:20
Metropolitan-operaestek a Művészetek Palotája „kék” Előadótermében
The Metropolitan Opera: Live in HD” – a mára már számos európai és tengerentúli országban honos, élő, digitális operaközvetítések sugárzására Magyarországon először a Művészetek Palotája állapodott meg a Metropolitan Operával.

Az élő közvetítések alkalmával a főszereplőkkel készített interjúk, továbbá egyéb kulisszatitkok is láthatók.

A 2008/2009-es évadban tíz produkciót közvetítenek, minden esetben szombati napokon. Az előadások - a külön megjelöltek kivételével – 19 órakor kezdődnek. A helyszín a Művészetek Palotája Előadóterme.

• 2008. október 11. – Richard Strauss: Salome – a főszerepben: Karita Mattila, továbbá Komlósi Ildikó.
• 2008. november 8. – John Adams: Dr. Atomic – ÚJ PRODUKCIÓ, MET-premier
• 2008. november 22. – Hector Berlioz: Faust elkárhozása – vezényel: James Levine, a főszerepben: Susan Graham és Marcello Giordani – ÚJ PRODUKCIÓ
• 2008. december 20. – Jules Massenet: Thaïs – a főszerepben: Renée Fleming és Thomas Hampson – ÚJ PRODUKCIÓ
• 2009. január 10. – Puccini: A fecske – a főszerepben: Angela Gheorghiu és Roberto Alagna – ÚJ PRODUKCIÓ
• 2009. január 24. – Gluck: Orfeusz és Euridiké – vezényel: James Levine, a főszerepben: Stephanie Blythe és Danielle de Niese
• 2009. február 7. – Donizetti: Lammermoori Lucia – a főszerepben: Anna Netrebko és Rolando Villazón
• 2009. március 7. – Puccini: Pillangókisasszony – a főszerepben: Cristina Gallardo-Domâs
• 2009. március 21. – Bellini: Az alvajáró – a főszerepben: Natalie Dessay és Juan Diego Flórez
• 2009. május 9. – Rossini: Hamupipőke – a főszerepben: Elīna Garanča

A produkciókat eredeti nyelven, magyar felirattal közvetítik, a szünetekben bemutatott riportok angolul hallhatóak.

Jegyárak: 3000.- Ft
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11682008-10-06 08:31:17
Ott a helyem!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 11792008-10-09 10:43:54
Hiller István oktatási és kulturális miniszter újabb öt évre kinevezte Kiss Imrét a Művészetek Palotája vezérigazgatójának.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12072008-12-07 19:32:33

Megén utólagos engedelmével idemásolom írását a Momus társalgóból

763 • Megén Válasz erre 2008-12-05 08:45:54

Elolvastam a "Cosi" kritikát, miután én tegnap este láttam. Teljesen egyetértek, és bár tévében láttam Bartolival is Fiordiligit, a mostani énekesnő sem vallhat szégyent teljesítményével. A görög énekest én jobbra értékelem a leírtaknál. De a lényeg, amiért írtam. A tegnapi időjárás olyannyira káosszá változtatta a közlekedést, hogy nekünk másfél óra is kevés volt ahhoz, hogy Óbudáról megérkezzünk. Ezért a 3. emeleten töltöttük az első felvonást a nyitány felétől. Szabályosan el vagyok ragadtatva attól az akusztikától, ami ott fenn van. Még sosem voltam a földszintnél feljebb, mivel már a büfé fölötti teraszról is leszédülnék. De egy nagyzenekari hangversenyt a harmadik emeletről teljes nyugalommal meghallgatnék. Külön élmény volt F. I.-t felülről látni vezényelni. Van egy magánokom, amiért nem láttam még vezényelni (nem akartam látni), de most meg kell mondjam tökéletesen bírja és kézben tartja az egész előadást. És ami nagyon fontos: a körülmények, a székek egyáltalán nem az un. fapados kakasülős módon készültek. Ugyanaz a kényelem és kulturált körülmények fogadtak. Lehet, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de ezt szerettem volna elmondani a MÜPA terem dícséretére.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12232008-12-17 16:25:05
Pontosan: kezdetben nekem is Házy és Ilosfalvy felejthetetlen alakítása lebegett a szemem előtt. DE: a koncertszerű előadás nyújtotta varázslatos élmények fokozatosan rabul ejtettek, s hagytam magam „hűtlenkedni”: „menetközben” egyre kevésbé gondoltam a nagy magyar elődökre - annyira belefelejtkeztem az előadásba -, olyan hőfoka volt annak, amit hallottam-láttam. Nemcsak a három főszerepben bemutatkozó rangos külföldi előadók, hanem a nagyon fontos karakter figurákat éneklő művészek is minden dicséretet megérdemelnek - a „csapatmunkából” fontos rész hárult rájuk! A Nemzeti Filharmonikus Zenekart régen hallottam operát ennyire jól játszani! Ez nyilván olasz karmester érdeme is, akit láthatóan nemcsak a zenekar, de a szólisták is nagyon a szívükbe zártak. A Nemzeti Énekkar férfikara is kedvező benyomást tett rám. Nagy sikerű est volt, kár, hogy csak egy előadásra került sor. Én szívesen látnám az Opera repertoárjában A Nyugat lányát – negyven év után ismét ki tudná osztani a szerepeket: talán nem volt véletlen, hogy Lukács Gyöngyi is helyet foglalt a közönség körében?! Remek Minnie lenne, és a tenor meg a bariton főszerepre is akad nekünk alkalmas énekes. Semmi gond nem lenne a szerepek kiosztásánál.

A koncertet Káel Csaba rendezte. Ezúttal olyan nagy teher nem hárult rá - Balázs Miklós szavaival: „ valami oknál fogva színes reflektorokkal és fekete-fehér képet sugárzó projektorokkal próbálták dúsítani a vizuális élményt a rendezők.” Ha csak ennyi volt a dolga, az is megérte, mert „izgalmas” volt a négyes-osztású kivetítőről a közeli képeken át figyelni énekük közben az énekesek mimikáit, gesztusait is.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12352008-12-18 11:33:31
Hirtelenjében ezeket szedtem össze:

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar valóban kevés operát játszik. Az alábbi gáláról és operák koncertszerű előadásairól tudok:

Jose Cura –opera-gála.

Veszprém, Ünnepi Játékok
Veszprémi Vár, Szentháromság Téren felállított színpad
2004. augusztus

Vezényel: Kocsis Zoltán.



Mozart: Varázsfuvola – koncertszerű előadás.

Veszprém, Ünnepi Játékok

2006. augusztus 2.

Km.: Miklósa Erika, Reinhard Hagen, Marietta Zumbült, Anton Scharinger
Vezényel: Kocsis Zoltán.


Claude Debussy: Pelléas és Mélisande

Miskolci Operafesztivál – Nyári Színház
2007. június 15.

km.: Juliette Galstian (Mélisande), Gérard Théruel (Pelléas), Jérome Varnier (Arkel), Vincent Le Texier (Golaud), Sáfár Orsolya (Le Petit Yniold), Meláth Andrea (Geneviéve), Bundovics István (Un médecin), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás);
Vezényel: Kocsis Zoltán

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2007. június 16.

km.: Juliette Galstian (Mélisande), Gérard Théruel (Pelléas), Jérome Varnier (Arkel), Vincent Le Texier (Golaud), Sáfár Orsolya (Le Petit Yniold), Meláth Andrea (Geneviéve), Bundovics István (Un médecin), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás);
Vezényel: Kocsis Zoltán


Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára

Kiscelli Múzeum
2003. június 10.
Km.:Németh Judit, Palerdi András; Prológus: Szersén Gyula
Vezényel: Kocsis Zoltán

MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2008. március 25.
Km.: Wiedemann Bernadett, Fried Péter; Prológus: Szacsvay László
Vezényel: Kocsis Zoltán


És most volt A Nyugat Lánya a MÜPA-ban. Ez tényleg nem sok. Amit hallottam tőlük, igen szépen megoldották.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12422008-12-21 14:43:50
Majd elfelejtettem: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nyugat lányát felvette a televízió (vagy hat kamerát számoltam össze...)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12452008-12-22 10:58:08
Az lenne az üzlet a Müpa számára, ha ezeket kiadná DVD-n; vagy szerződést kötne a televízióval sugárzásukra; gondolom, nem az a célja, hogy örök időkre ott maradjanak a dobozokban. Az Opera is felveszi saját előadásait (jóval kevesebb kamerával) persze egész más indíttatásból...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12502009-03-09 10:10:43
2009. április 16. csütörtök 19:00 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Misura Zsuzsa, Szolnoki Apollónia, Wiedemann Bernadett, Kováts Kolos, Rozsos István, Kálmán Péter és máso

Narrátor: Kocsis Gergely

Vezényel: Oberfrank Péter

Rendező: Böhm György

A Koldusopera (eredeti címén: Die Dreigroschenoper, azaz Háromgarasos opera) forradalmian új dramaturgiát és zenei világot hozott a színházba. John Gay és Johann Christoph Pepusch Beggars’ Opera („Koldusopera”) című 18. századi balladaoperáját Bertolt Brecht és Kurt Weill a kapitalizmust kritizáló, kiábrándult és cinikus művé dolgozta át. Az eredetileg elegáns útonálló Macheath (Bicska Maxi) erkölcstelen bűnözővé lett, a nagy finálé pedig a happy endek fanyar paródiája. A színházból eltűnt az a bizonyos „negyedik fal”, a közönség nem érezhette úgy, hogy kényelmesen hátradőlve kukucskálhat, és lesheti, mit tesznek a szereplők „odabent”, a maguk zárt világában. A néző megszólíttatott, a szín kinyílt, a dalokat az énekesek szemtől szembe, a szituációból kifordulva, a közönség felé adták elő. Megszületett az „elidegenítési effektus”.
A darab a musicalek merész, mindmáig modern őse. Zenéjére egyértelműen a dzsessz hatásai jellemzőek, Weill előírása szerint tizenöt tagú dzsesszcombo játssza. Az első dal Peachumék – az alapmű előtti tisztelgésként Pepusch zenéjére íródott – reggeli korálja lett volna. Harald Paulsen, Bicska Maxi első alakítója azonban felmondással fenyegetőzött, ha karaktere a színre lépés előtt nem kap megfelelő zenés bemutatást. Ezért került később, de még az 1928-as ősbemutató előtt a mű élére a leghíresebbé lett zeneszám, a magyarul Cápadalként ismert, angolul Mack the Knife címen világslágerré vált dal.
A Koldusopera legtöbb előadása művészi kompromisszummal jár, mivel általában prózai színészek játsszák, s a zeneiség így másodlagossá lesz. Most az eredetit halljuk: németül, Weill saját hangszerelésében, kitűnő operaénekesek előadásában.

Az előadáshoz kapcsolódó Műhelybeszélgetésen, április 1-jén 17.30 órai kezdettel a Művészetek Palotája klubszerűen berendezett Lépcsőtermében különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Jegyárak: 1700.- 3100.- 4800.- 5900.- Ft

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12512009-03-09 10:19:02
Természetesen Bertolt Brecht és Kurt Weill: A Koldusopera előzetesét raktam ide fel a Müpa honlapjáról
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12532009-03-28 14:58:41
Március 30-tól válthatók a 2009. őszi Müpa-bérletek!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12542009-03-28 15:01:57
MÁR KAPHATÓ A 2010-ES WAGNER-BÉRLET

A nibelung gyűrűje; Trisztán és Izolda

2010-ben a Budapesti Wagner-napok új bemutatója a Trisztán és Izolda lesz. Emellett egymást követő négy napon újból színre kerül a teljes Ring.

Június 1. és 16. Trisztán és Izolda

Június 10. A Rajna kincse
Június 11. A walkür
Június 12. Siegfried
Június 13. Az istenek alkonya

Jegyárak: 2500, 5900, 10 900, 14 900 16 900 Ft
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12592009-04-13 12:59:53
"Az eredeti Koldusopera csendül fel a Művészetek Palotájában "

2009. április 10. 17:30

A dalok németül hangzanak el, tartalmukat a narrátor - Kocsis Gergely - magyar szövege segít megérteni

Az eredeti Koldusopera, Bertolt Brecht és Kurt Weill XVIII. századi balladaoperájának német nyelvű, Weill hangszerelte változata hallható április 16-án csütörtökön a Művészetek Palotájában; a művet kitűnő operaénekesek adják elő.

Most fog először igazán, megalkuvás nélkül megszólalni a zene - jelentette ki Böhm György, az előadás rendezője az MTI-nek. Bicska Maxit Kálmán Péter, Kocsma Jennyt Wiedemann Bernadett énekli. A többi szerepben is jeles énekesek lesznek hallhatók: Kováts Kolos lesz Tigris Brown, Mészöly Katalin alakítja Mrs. Peachum-öt, Rozsos István Peachum-öt, a kolduskirályt. Pollyt, a lányukat Szolnoki Apollónia, riválisát, Lucy Brownt Huszár Anita kelti életre.

A dalok németül hangzanak el, tartalmukat a narrátor - Kocsis Gergely - magyar szövege segít megérteni. A zenekar is a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumán játszik, az estnek egy nagy bankett ad keretet - árulta el a rendező. Strausz Kálmán vezényletével egy 40 tagú kórus és egy 50 tagú gyermekkar is a színen lesz. Böhm György kitért arra, hogy Ljubimov 1981-es budapesti rendezésében nyugdíjasok énekelték a koldusfináléban, hogy előbb a has jön, utána a morál, most a gyermekekre bízzák ezt a kórust.

Az est karmestere, Oberfrank Péter elmondta: részben az "őskoldusopera" okozta Hdndel londoni olasz operatársulatának csődjét. 1728. január 29-én ugyanis a londoni Lincoln's Inn Fields Theater-ben került színre John Gay és Johann Christoph Pepusch The Beggar's Operája. A szerzők az angol nyelvű zenés játékot a dagályos olasz operák szatirikus ellenpontjának szánták. A színpadot hercegek és istennők helyett koldusok és utcalányok népesítették be, a mű már hordozta a mai a musical szinte valamennyi műfaji jellemzőjét. A produkció rendkívüli sikert aratott, 62-szer játszották egyfolytában.

Éppen 200 évvel később, a berlini Schiffbauerdammon lévő színházban tartották Bertolt Brecht és Kurt Weill darabjának világpremierjét. Azóta ezt a Koldusoperát tizennyolc nyelven több mint tízezer produkcióban mutatták be az elmúlt évtizedek során, volt év, hogy Közép-Európa 120 színházában ment.

Weill felesége, Lotte Lenya legendás Kocsma Jenny volt; miután a házaspár emigrált, Amerikában is játszotta Jennyt. A mostani budapesti szünet nélküli, másfél órás előadásban az a dal is elhangzik, amit Lenyának írt a zeneszerző, és amit nehézsége miatt ki szoktak hagyni. A zene gazdagon hangszerelt - hangsúlyozta a karmester -, olyan hangszerekkel, mint a bendzsó, a harmónium, a bandoneon vagy a basszusklarinét.

A mű hazai története is érdekes; 1930-ban a Vígszínházban Bicska Maxit Jávor Pál alakította, a Szinetár Miklós által évtizedekkel későbbi emlékezetes főiskolai vizsgaelőadáson Fülöp Zsigmond és Margitai Ági szerepelt. Szintén Szinetár vitte színre 1960. október 6-án a Petőfi Színházban, a magyar musicaljátszás első műhelyében - ma Thália Színház - a Koldusoperát, amelyben Agárdy Gábor volt Bicska Maxi, Domján Edit Polly, Kocsma Jenny pedig Sennyei Vera. Az úri bűnözőt Gábor Miklóstól Holl Istvánon át Kaszás Attiláig számos neves színészek formálta meg az elmúlt évtizedekben.

Forrás: MTI

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12652009-04-14 23:06:24
Ami Megyesi Schwartz Luciát illeti, nekem is ez a véleményem róla; elfogultság ugyan van bennem személye iránt, hiszen nemrégiben tíz nap leforgása alatt kétszer - a zenekari főpróbát is figyelembe véve: háromszor - énekelte el Bach Máté passiójának kegyetlenül nehéz, de igazán megrendítő szépségű alt szólóját - kórusunkkal, zenekarunkkal: hangja éteri hullámhosszon szólt, csengett és zengett... Hol van már az az idő, amikor az Operaház Királyi lépcsőházában a gyermekeknek szánt Hamupipőkében nyújtott nagyszerű alakításáért lelkesedtem? Megyesi Schwartz Lucia hangja most van a zeniten: nem szabad parlagon hagynia. Az Operaháznak luxus lenne lemondania róla, még akkor is, ha több tehetséges, jó képességű fiatal kopogtat és kap lehetőséget a megmérettetésre. Ugyanezt az esélyt Megyesi Schwartz számára is biztosítani kell! Ő is kapjon hangfajának, alkatának, egyéniségének megfelelő jelentős énekesi feladatokat az Operaházban! A pozitív értékítéletet, a "jó bizonyítványt" réges-régen kiállította róla a közönség, és várja-keresi a további alkalmakat a vele való újra találkozásra...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12672009-04-17 10:02:14
Formabontó rendezésben került színpadra tegnap este a Nemzeti Hangversenyteremben Weill-Brecht Koldusoperája (eredeti címén: „Háromgarasos” opera). A fogadtatása persze nem volt fiaskó, „búzást” nem hallottam, és nagy tapssal köszöntötte az előadás végén a közönség a közreműködő művészeket. A rendezésről egész röviden csak annyit: mintha étteremben lennénk, egy keskeny hosszú asztalnál – velünk szemben - egymás mellett foglalnak helyett az énekesek – többnyire utcai viseletben. Az előadás egész ideje alatt pincérek folyamatosan szolgálják fel nekik a többfogásos, finom, enni- és inni valókat (a művészek szépen sorjában el is fogyasztják azokat), közben kottával vagy kotta nélkül eléneklik songjaikat. Feliratozás nincs, németül énekelnek, miközben –mintha moziban volnánk – a háttérben óriási vásznon színes és fekete-fehér „dokumentumfilmek” mennek időnként áttűnésekkel a jelen elődadásból mintha kivetítő volna: koldusokat, hajléktalanokat látunk „munka” -közben, meg korabelinek tűnő, archív képkockákat mintegy illusztrálva a történetet és az elénekelt dalokat, melyeket a narrátor (egy színművész: Kocsis Gergely) – spontánnak” ható előadásmódban elmesél (előad), bekonferál nekünk, nézőknek. Előadás kezdete előtt a „főpincér” bejelentette, hogy a kolduskirályt alakító művész, Rozsos István, betegsége ellenére vállalja a fellépést; tényleg nem volt formában, általában a kottát lapozgatta még evés-ivás közben is; akárcsak „párja”, Mészöly Katalin, egyiküknek sincs hangja, de ennek ellenére tették, amit a rendezés szerint tenniük kellett… A másféltucat zenész a terített asztaltól jobbra, egy emelvényen foglalt helyett. Oberfrank Péter nemcsak vezényelt, hanem közben harmóniumon, zongorán játszott. A „súgó” is szerepet játszott, persze súgott is az énekeseknek – ha kellett. A második felvonás fináléjára gyermeksokaság vonult fel a színpadra kétoldalt a nézőtérről, akik már ott maradtak az opera végéig (a harmadik felvonás fináléjában szintén énekelnek); az ebédlő asztal mögött ácsorog a gyerektömeg, őket Strauss Kálmán vezényli. A narrátor különben pózolva és fel alá sétálva meg ücsörögve, lezserre véve szerepét, mondja és mondja cinikus szövegét – magyarul, a legvégén ő is dalra fakad… Az énekesek közül ketten emelkedtek ki szép kifejező énekhangjukkal: Kálmán Péter mint „Bicska Maxi „ és Szolnoki Apollónia mint Polly. Tökéletes szerep- és énekformálásukkal igazi főszerepekké tették az amúgy igen kimódolt beállításukat. Wiedemann Bernadettnek szintén igen fontos énekelni valói vannak a második felvonástól kezdve: „Kocsma Jenny” szerepében különösen Salamon-dala ró rá jelentős énekes-feladatot; talán szerepjátékként értelmezve azt, előtte odasétált a kottaállványhoz, felvette olvasószemüvegét, majd igazán élvezetesen elénekelte a többrészes strófát. Pollyt a tehetséges Huszár Anita, a rendőrfőnök rövidke szerepét pedig a többre érdemes Kováts Kolos adta elő, érezhetően idegenül mozogva ebben a közegben… Azt hiszem, a Tháliában bemutatott Mahagonnyhoz hasonlóan, ez a színrevitel is igen megosztja majd a kritikusokat, vélhetőleg az előadást végignéző (nem mondom, hogy szenvedő) közönség tagjaiban - így bennem - is végig munkálkodott valami frusztráció - nézve-hallgatva ezt a mégiscsak kuriózum-számba menő Koldusopera-bemutatót.

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12702009-04-17 12:25:29
Bocs: Lucy volt Huszár Anita.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12712009-04-17 12:30:33
Ja, és Böhm György „rendezte” a produkciót.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12742009-04-17 21:29:28
Természetesen, Berlioz Requiemje számomra kihagyhatatlan...
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 12982009-05-25 11:08:15
Olvastam, hogy félóra alatt az összes bérlet elkelt. Mellesleg a Fesztivál Színház befogadóképessége háromszorosa a korábbi teremének.
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 13022009-06-13 23:55:52
Óriási siker volt az este a Siegfried...
 
legújabb:
Kelemen Zoltán - 2015-04-26
Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:30 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
vez.: Deák András
"Mosolygó muzsika: Tik-tak, Falusi muzsikusok, Óráktánca, Metronóm, Tere-fere"

11:00 : Budapest
Erkel Színház - Erkel foyer

GIORDANO: Fedora

11:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

JANAČEK: Jenůfa

11:00 : Budapest
Zeneház

Concerto Budapest
Házigazda: Lakatos György
"Dzsopatán és Gásztonfild - Szindbád"

11:00 : Budapest
Magyar Nemzeti Múzeum

"Tavaszi Kórusünnep"

16:00 : Budapest
MTA Zenetudományi Intézet

Bacchus Consort
"Claudio Monteverdi, Diego Ortiz, Andrea Falconieri, Giulio Caccini, Pandolfi Mealli és mások művei"

17:00 : Budapest
BFZ próbaterme

Szefcsik Zsolt, Selmeczi Gábor, Kostyál Péter (hegedű)
Gálfi Csaba, Fekete Zoltán (brácsa)
Kertész György (cselló)
Martos Attila (nagybőgő)
Kemenes András (zongora)
WEBER: C-dúr szonáta hegedűre és zongorára, Op.10
MENDELSSOHN: h-moll zongoranégyes, Op.3
WAGNER: A nürnbergi mesterdalnokok - nyitány
R. STRAUSS: A rózsalovag - keringősorozat
WAGNER: Albumblatt für Frau Betty Schott
VERDI: Traviata, Álarcosbál, Falstaff - szemelvények az operákból
PONCHIELLI: Órák tánca (Gioconda)

18:00 : Budapest
Művészetek Palotája, Előadóterem

"Metropolitan Operaközvetítés"
MASCAGNI: Parasztbecsület

18:00 : Budapest
Belvárosi Evangélikus Templom

Vajda Éva, Dudovics Blanka (ének), Szabó Balázs (orgona)
J.S. BACH: Aus der Tiefen rufe ich, BWV 745;
Ich hatte viel Bekümmernis - Sinfonia, BWV 21/1;
Mein Herze schwimmt im Blut, BWV 199;
Schmücke dich o liebe Seele, BWV 654;
Sándor Frigyes evangélikus lelkész igehirdetése
Erbarm' dich mein, o Herre Gott, BWV 721;
Máté-passió / Erbarme dich mein Gott, BWV 244;
Máté-passió / Bin ich gleich von dir, BWV 244;
Kommt ihr angefochten Sünder, BWV 30/5;
Aus der Tiefen rufe ich, BWV 131/6

18:00 : Budapest
Deák téri evangélikus templom

Alföldi Csaba (orgona)

18:00 : Budapest
Rákoscsabai Közösségi Ház

Dezső Sándor (gordonka), Kiss Virág (zongora)
POPPER: Magyar Rapszódia, Op.68
DEZSŐ SÁNDOR: Szonatina
KODÁLY: Adagio
BARTÓK: I. Rapszódia
MENDELSSOHN: D-dúr szonáta, Op.58

18:00 : Budapest
Rákoscsabai Közösségi Ház

Dezső Sándor (gordonka), Kiss Virág (zongora)
POPPER: Magyar Rapszódia, Op.68
DEZSŐ SÁNDOR: Szonatina
KODÁLY: Adagio
BARTÓK: I. Rapszódia
MENDELSSOHN: D-dúr szonáta, Op.58

18:00 : Budapest
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Seleljo Erzsébet (szaxofon), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)
John Dowland, Maros Miklós, Fekete Gyula, Tornyai Péter, Zarándy Ákos, Wettl Mátyás, Horváth Bálint művei.

19:00 : Budapest
Erkel Színház

A Pécsi Nemzeti Színház előadása
MOZART: Don Giovanni

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

A hattyúk tava - balett

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Terem

"Kortárszene tanszaki koncert"
ALBAN BERG: Lírikus szvit – 1. tétel a vonószenekari változatból
DUKAY BARNABÁS: ..., aki saját csöndjében megpihen - hangköltemény két zongorára
SÁRI JÓZSEF: Mosaiken
EÖTVÖS PÉTER: A szél szekvenciái

19:00 : Budapest
Budapest Music Center

Louise Alder (szoprán)
Budapesti Vonósok Kamarazenekar
GRIEG: Holberg-szvit, Op.40
FINZI: Dies Natalis, Op.8
HAYDN: G-dúr (Palindrom) szimfónia, No. 47, Hob. I:47
MOZART: Exsultate, jubilate, K 165/158a

19:00 : Budapest
MTA Zenetudományi Intézet

Kodály Vonósnégyes
MOZART: B-dúr vonósnégyes, K.589
KODÁLY: Triószerenád, Op.12
SMETANA: e-moll vonósnégyes, No. 1

19:00 : Budapest
Ciszterci Szent Imre templom

Virágh András (orgona)
Anima Musicae Kamarazenekar

HANDEL: d-moll, Op.7, No.4 orgonaverseny;
F-dúr, Op.4, No. 4 orgonaverseny

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Baráth Emőke, Pintér Ágnes, Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán, Blazsó Domonkos (ének)
Orfeo zenekar
Purcell kórus
Vez.: Vashegyi György
J.S. BACH: h-moll mise, BWV 232

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Dario Russo, Elena Mosuc, Luciano Ganci, Nino Surguladze, Marco Spotti, Michela Antenucci, Vitaliy Bilyy
a Teatro di San Carlo Zenekara és Kórusa
vez.: Daniele Rustioni
VERDI: Luisa Miller
koncertszerű előadás
18:00 : Gödöllő
Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia Központ

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Fr. Chopin Zeneiskola kiemelkedő tehetségű növendékeinek koncertje.